Είναι ηθικό να ξοδεύει κάποιος αλόγιστα σε καιρό κρίσης;

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
Το ερωτημα του θρεντ ειναι συγκεκριμενο: "Ειναι σωστο να ξοδευει καποιος αλογιστα σε καιρο κρισης"?
Μην αναφερεις ακραια παραδειγματα για καποιον που του περισσευουν 35 ψωροευρουλακια το μηνα για να εχει ιντερνετ. Καταλαβαινεις για τι ακριβως περιπτωσεις μιλαμε.Δεν ειπαμε να γινουμε ολοι ιεραποστολοι και να κανουμε ασκητικη ζωη μην εχοντας καμια υποτυπωδη ανεση στη ζωη μας. Μιλαμε (εγω τουλαχιστον) για ακραιες αγορες και πολυτελειες. Και αυτα δεν ειναι σχετικα. Τι ηθικολογικο βρισκεις σε αυτο που λεω? Μην παιζουμε με τις λεξεις παλι. Εσυ προσωπικα , το βρισκεις ή δεν το βρισκεις ανηθικο (βαλε οποια αλλη λεξη θες :ανηθικο, κακο, υπερβολικο , ανουσιο , αρνητικο , εγωιστικο κτλ) το παραδειγμα που εφερα για καποια πχ που αγοραζει παπουτσια αξιας 1.000 ευρω?

Το αλόγιστα ποιος θα το καθορίσει όμως; Εσύ; Γιατί εσύ;
Μπορεί για σένα αλόγιστα να είναι το φουλάρι των 300€, αλλά γι' αυτόν που έχει 20.000.000€ στην τράπεζα να είναι και φθηνό. Αντίστοιχα το ϊντερνετ των 35€ το μήνα για κάποιον που δεν έχει να φάει να είναι αλόγιστα, ενώ για σένα είναι φυσιολογικότατο και λογικό έξοδο. Έτσι πάει, δεν μπορείς να βρεις κάτι αποδεκτό από όλους. Και για να σε προλάβω πριν αναφέρεις την μαγική λέξη μέσος όρος, newsfeed: ο κόσμος που είναι κάτω από αυτόν τον μέσο όρο που ανήκεις είναι πολύ πολύ περισσότερος από αυτόν που ανήκει.

Όλο αυτό το θρεντ είναι μια τεράστια ηθικολογία εναντίων όσων έχουν μια οικονομική επιφάνεια αυτό τον καιρό. Από το πρώτο ποστ μέχρι και το τελευταίο.

Για την κοπέλα/κυρία με τα παππούτσια τον 1000€. Όχι, δεν το βρίσκω ανήθικο. Για τα δικά μου γούστα στα ρούχα, ναι, είναι κάπως υπερβολικό. Αλλά το θεωρώ απολύτως κατανοητό. Αυτή έχει ψώρα με τα ρούχα και τα παππούτσια και μπορεί να την ικανοποιήσει, συνεπώς καλά κάνει. Κι εγώ αν είχα την δυνατότητα θα έσκαγα άνετα 5000€ για να φτιάξω έναν τέλειο υπολογιστή και στο καπάκι άλλα 3000€ για ένα τέλειο λάπτοπ και μην αρχίσω και για τα gadgets. Αλλά παρόλο που δεν την έχω, δεν κάθομαι να κράζω αυτόν που την έχει.

εχουμε ολοι ευθυνες για την οικονομικη κατασταση στην κινα πχ και τους μισθους πεινας
ναι εχουμε,οσο εχουμε παρει εστω και ενα φτηνο made in china προιον..

και το οτι αναγνωριζουμε τα λαθη ειναι καλο,και ας μην μπορουμε να τα διορθωσουμε ,..


φταιμε ως μελη μια παγκοσμιας κοινωνιας

Αφού φταίμε όλοι, μήπως τελικά δεν φταίει κανένας;;:hmm:


Θα αναγκαστω για αλλη μια φορα να επαναλαβω το ιδιο πραγμα:

"Δεν ειπαμε να γινουμε ολοι ιεραποστολοι και να κανουμε ασκητικη ζωη μην εχοντας καμια υποτυπωδη ανεση στη ζωη μας. Μιλαμε (εγω τουλαχιστον) για ακραιες αγορες και πολυτελειες."

Δεν λεμε να μην αγοραζεις τιποτα. Αλλα να αγοραζεις φθηνα πραγματα που απλα εξυπηρετουν το σκοπο σου χωρις να θελεις να πουλησεις μουρη. Πχ οχι το πιο ακριβο καλλυντικο, οχι το πιο ακριβο πακετο τσιγαρα , οχι τα πιο ακριβα παπουτσια. Τι δεν καταλαβαινεις?

Δεν έχει καθόλου πλάκα να επαναλαμβάνεσαι και οι άλλοι να συνεχίζουν ακάθεκτοι, ε; Welcome to the club κι εσύ τα ίδια έκανες πριν.:P

Και πάμε πάλι και το πιο φθήνο καλλυντικό, το πιο φθηνό πακέτο τσιγάρα, τα πιο φθηνά παππούτσια, για κάποιους είναι ακραία πολυτέλεια-για να χρησιμοποιήσω τις δικές σου λέξεις. Τι είναι τόσο δύσκολο σχετικά μ' αυτό;;:worry:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Όταν η θεωρία (που θέλουν να μας επιβάλλουν δια της βίας), απέχει τόσο πολύ από την πράξη (που καθημερινά όλοι βιώνουμε), τότε κανένα ανθρώπινο κεφάλαιο δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση, αφού θα θυσιαστεί στο βωμό μιας θεωρίας που πρακτικά δεν λειτουργεί.

Προφανως και μπορει, οταν λεμε ανθρωπινο κεφαλαιο ενοουμε τις γνωσεις και τις ικανοτητες ενος ανθρωπου. Αλλα ναι ειναι δυσκολο.

Aν δεν σου αρεσει υπαρχουν τρεις λυσεις:

1) Οργανωσου και κανε επανασταση
2) Διαβασε μορφοσου και προσπαθησε να λυσεις το δικο σου προβλημα μεσω κενοτομων ιδεων, καλων προιοντων και υπηρεσιων (αν το κανουν ολοι αυτο λυθηκε και το συλογικο προβλημα)
3) Φυγε στο εξωτερικο

Καμια απο τις παραπανω λυσεις δεν περιλαμβανει το "κατσε ανεργη και ακαματα στο γραφειο σου με το λαπτοπ που ο μπαμπας/αντρας σου σου δινει τη δυνατοτητα να εχεις και γκρινιαζε μεχρι να πεσουν τα δαχτυλα σου ενω παραλληλα παιζεις στο facebook καποιο παιχνιδι γιατι τα παιδια σου ειναι στο σχολειο"

Το αλόγιστα ποιος θα το καθορίσει όμως; Εσύ; Γιατί εσύ;

Προφανως θα το καθορισει αυτος/η γιατι ετσι τον/ην εμαθε ο μπαμπας και η μαμα οτι το πιπι τους/της ειναι το ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Όλο αυτό το θρεντ είναι μια τεράστια ηθικολογία εναντίων όσων έχουν μια οικονομική επιφάνεια αυτό τον καιρό. Από το πρώτο ποστ μέχρι και το τελευταίο.

Ως γνωστων οσοι ξοδευουν περισοτερα απο εσενα ειναι υπερφιαλοι ματαιωδοξοι καπιταλιστες που τους αξιζει λαιμητομος.

Γιατι ανεση ειναι αυτο που ο ΙΔΙΟΣ θεωρει ανεση, τα παρακατω ειναι δυσφορια και τα παραπανω τρελλα (αυτο μεχρι να πεσουν λεφτα στα χερια του).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Ciela

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ciela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,758 μηνύματα.
ρε εποτε το παιδακι στην αφρικη τωρα τι το ανεβασες?
και για πες ακριβως γιατι το παιδακι στην αφρικη πειναει?
νομιζεις παντα στην αφικη πειναγανε?
τοτε πως υπαρχουν ακομη ανθρωποι εκει λολ. τι το κλιμα φταιει κ πεινανε;

ας μην καταφευγουμε σε ευκολους εντυπωσιασμους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
ρε εποτε το παιδακι στην αφρικη τωρα τι το ανεβασες?
...

:hmm::hmm::hmm:: Επειδή προφανώς ρέπει, προς αντωνακηδομπενισμό:(:(:(!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Jeanjean

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο John αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 182 μηνύματα.
Με μια γρηγορη ματια στα υπολοιπα ποστ ειδα οτι οι περισσοτεροι παιζετε με τις λεξεις. Τι ειναι ακριβως ηθικο , τι ειναι πολυτελεια κτλ και αναζητατε ακριβεις ορισμους . Λετε ολα αυτα ειναι υποκειμενικα κτλ. Οπα οπα. Υπαρχει υποκειμενισμος ή ζηλεια ή δεν ξερω κι εγω τι αλλο ,οταν βλεπεις πχ μια τυπισσα να βγαινει απο ενα μαγαζι εχοντας αγορασει ενα φουλαρι Burberry αξιας 700 ευρω ή μια τσαντα Louis Vuitton αξιας 1.500 ευρω? Τι θα πει δλδ αφου τα 'χει, ας τα ξοδεψει οπως θελει. Ειναι δικαιωμα της. Οχι ρε παιδια δεν ειναι δικαιωμα της, αν θελει να λεγεται ανθρωπος. Δεν μπορεις να ξοδευεις τοσα χρηματα για τοσο ευτελη πραγματα απο τη στιγμη που τοσος κοσμος πειναει.Πρεπει να εισαι εκτος τοπου και χρονου δλδ. Δεν εξηγειται αλλιως. Τι λεμε τωρα? Εχουμε χασει καθε νοημα ανθρωπινης αξιοπρεπειας μου φαινεται. Καποια πραγματα δυστυχως δεν ειναι σχετικα. Λυπαμαι. Οφειλεις να βοηθας.Καποιες αγορες πραγματικα ειναι εξωφρενικες. Πώς δλδ να το δουμε υποκειμενικα το θεμα? Δλδ οταν ζει μια οικογενεια διπλα σου που δεν εχει να τα'ι'σει τα παιδια της και εσυ πας και πετας τα λεφτα σου για να αγορασεις ενα ζευγαρι παπουτσια αξιας 1.000 ευρω αυτο δεν ειναι ανηθικο? Γιατι εχεις δυο επιλογες. Ή να βοηθησεις την οικογενεια αυτη ή να κανεις το καπριτσιο σου. Επιλεγεις τη δευτερη επιλογη και μου λετε να το δω υποκειμενικα , οτι ο καθενας εχει διαφορετικες ηθικες αξιες? Πως δλδ να το δουμε αλλιως? Δεν γινεται. Απλα δεν γινεται. Τις ιδιες ακριβως αποψεις ειχα και προ κρισης και ουδεμια σχεση εχουν με την παροιμια "Οσα δε φτανει η αλεπου , τα κανει κρεμασταρια".
Στο λογω της τιμης μου , ακομα και να ειχα τεραστια περιουσια θα την αξιοποιουσα σε πιο ουσιωδη πραγματα.

Συγνώμη αλλά μάλλον κατι δεν έχουμε καταλάβει εδώ.Εγώ κατάλαβα πως η κοπέλα που άνοιξε το θέμα μιλούσε για το πως βλέπει ΑΥΤΗ,την ΤΩΡΙΝΗ πραγματικότητα.Και εγώ απάντησα το πως βλέπω ΕΓΩ,την ΤΩΡΙΝΗ πραγματικότητα.

Ουτος η άλλως ο ανθρωπος μονο αυτό μπορεί να κάνει σωστά και να ''στέκουν'' αυτά που λεει.
Να εκφράζει την γνώμη του για την τωρινή πραγματικότητα.
Ολα τα υπόλοιπα είναι απλά λόγια,λόγια,λόγια.

Μου φαίνεται πως έχουμε μπερδέψει το τι θα ήταν θεμιτό να γίνεται,με το τι γίνεται, και με το τι θέλει ο καθένας να γίνεται!

Ο καθένας εκφράζει απόψεις σύμφωνα με τα βιώματά του,τις εμπειρίες του,τις γνώσεις του.
Ενας που δεν έχει την βασική εκπαίδευση,με έναν που έχει πανεπιστημιακή καταρτιση,θα έχουν φυσικά διαφορετικές βλέψεις και απόψεις για την ζωή.
Ενας που μεγάλωσε σε μια κοινωνία που στοχεύει στον κομμουνισμό,σε σχέση με έναν που μεγάλωσε σε μια κοινωνία διαποτισμένη με αρχες νεοφιλελευθερισμού,λες να έχουν την ίδια ''λογική''?
κτλ κτλ.

Για αυτό υποστηρίζω την σχετικότητα σε όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου χαρακτήρα και όχι μόνο.
ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ πως το ίδιο ισχύει και με την ηθική.Φυσικά δεν περιμένω να συμφωνησετε,ουτε αυτό επιζητώ.Απλά θέλω στην συζήτηση που κάνουμε να υπάρχει στοιχειώδης λογική αλληλουχία,και λογικά επιχειρήματα.Γιατί είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που έχουμε ''εφευρει'' μεταξύ μας

Οχι να μιλάμε,και να μου συνδέει ο άλλος την κοπελιά που αγόρασε παπουτσια 1000 ευρώ με τον θάνατο ενός παιδιού από την Μαυρη ηπειρο.Τα προβλήματα του τριτου κόσμου οφείλονται σε πάρα πολλές ''συμπεριφορές'' που συμπεριλαμβάνουν και εσένα και εμένα!Οι γιγαντιώδεις γενικεύσεις θέλουν αναλυτική ικανοτητα.

Και όχι δεν μπορώ να αποδεχτώ το ότι εσύ αν είχες 2 εκατομμυρια θα ήσουν διαφορετική,και θα βοηθούσες κτλ κτλ κτλ.
Αυτό που ξέρεις είναι πως το θέλεις ετσι όπως είσαι τώρα.Δεν ξέρεις τι θα θέλεις οταν θα έχεις τα 2 μυρια.



Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά περί λογικής και συναισθήματος όμως δεν ανέλυσες καθόλου την άλλη πλευρά.
Πώς νιώθει ή τι σκέφτεται ένας εκατομμυριούχος όταν περνάει με τη ferrari του δίπλα από έναν άστεγο; :hmm:

Πάνω κάτω όλοι φανταζόμαστε τι σκέφτεται.Δεν ξέρουμε σίγουρα.Και δεν θέλω να το αναλύσουμε.Δεν υπάρχει λόγος.Μπορεί να είναι ματαιοδοξία,μπορεί να είναι απλά το ότι του αρέσουν οι ferrari,μπορεί να είναι χιλια δυο.Δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με τον εαυτό του άλλου,γτ θεωρώ πως είναι ανώφελο.

Εγώ θεωρώ πως πρέπει να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας.Οχι αυτό το εγωιστικό.Το άλλο,το ειλικρινές,το αληθινό.Εννοώ πως μόνο όταν θα μάθουμε πραγματικά τους εαυτούς μας,θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην βελτίωση του κόσμου.Γιατι στην ουσία εμείς είμαστε ο κόσμος.Αν δεν βρίσκομαι σε αρμονία με τον εαυτό μου,δεν πρόκειται να την βρω αλλού.Ολα είμαστε ένα.
Ολοι είμαστε ίδιοι.Ο καθένας έχει έναν μόνο αντίπαλο να νικήσει.Τον εαυτό του.


το να πουλιεται ενα φουλαρι 700 ευρω παντως κατι δειχνει για την κοινωνια μας...
δε μπορω να το αποκρυσταλλωσω αυτη τη στιγμη αλλα δε σας φαινεται παραξενο?

Και ξερεις ποιο ειναι το θεμα? Να πω οτι αξιζαν και τα χρηματα παει στο καλο. Αλλα δυστυχως δεν πληρωνεις αυτο που παιρνεις αλλα τη φιρμα και το ενοικιο του καταστηματαρχη. Ειχα δει ενα μακο μικροσκοπικο μπλουζακι , ενα κομματι υφασμα ηταν τιποτα παραπανω και αν θυμαμαι καλα ειχε καπου 300 ευρω. Τι να λεμε τωρα?

Δεν χρειάζεται να πεις τπτ.Είναι ο καπιταλισμός.Οπως όλα,έχει και θετικά και αρνητικά.Και αντί να βρίζουμε το σύστημα πιο ορθό θα ήταν να αλλάξουμε τους εαυτούς μας.Εμείς είμαστε το σύστημα.Εμείς!Οχι κάποιος άλλος.Αν αλλάξουμε,αλλάζει και αυτό.

Προφανως και μπορει, οταν λεμε ανθρωπινο κεφαλαιο ενοουμε τις γνωσεις και τις ικανοτητες ενος ανθρωπου. Αλλα ναι ειναι δυσκολο.

Aν δεν σου αρεσει υπαρχουν τρεις λυσεις:

1) Οργανωσου και κανε επανασταση
2) Διαβασε μορφοσου και προσπαθησε να λυσεις το δικο σου προβλημα μεσω κενοτομων ιδεων, καλων προιοντων και υπηρεσιων (αν το κανουν ολοι αυτο λυθηκε και το συλογικο προβλημα)
3) Φυγε στο εξωτερικο

Καμια απο τις παραπανω λυσεις δεν περιλαμβανει το "κατσε ανεργη και ακαματα στο γραφειο σου με το λαπτοπ που ο μπαμπας/αντρας σου σου δινει τη δυνατοτητα να εχεις και γκρινιαζε μεχρι να πεσουν τα δαχτυλα σου ενω παραλληλα παιζεις στο facebook καποιο παιχνιδι γιατι τα παιδια σου ειναι στο σχολειο"



Προφανως θα το καθορισει αυτος/η γιατι ετσι τον/ην εμαθε ο μπαμπας και η μαμα οτι το πιπι τους/της ειναι το ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.



Ως γνωστων οσοι ξοδευουν περισοτερα απο εσενα ειναι υπερφιαλοι ματαιωδοξοι καπιταλιστες που τους αξιζει λαιμητομος.

Γιατι ανεση ειναι αυτο που ο ΙΔΙΟΣ θεωρει ανεση, τα παρακατω ειναι δυσφορια και τα παραπανω τρελλα (αυτο μεχρι να πεσουν λεφτα στα χερια του).


Ξέχασες το ποιο σημαντικό,την ''ρίζα''.Τον εαυτό σου.Οπου και να πας,οτι και να κάνεις,αν δεν τα βρεις με τον εαυτο σου ποτέ δεν θα λειτουργήσεις.Αν δεν τον αντιμετωπίσεις,δεν υπάρχει άλλη λύση.

Και κάτι γενικό προς όλους.

Βλέπω πως πολλοί με κατακρίνατε.
Αυτά που αναφέρω ειναι η άποψή μου,την πιστεύω.Θεωρώ πως η αλήθεια είναι ένα δώρο που δεν δόθηκε στους ανθρώπους.
Για αυτό υποστηρίζω πως έναν άνθρωπος δεν ξέρει τιποτα.Ολα αυτα που νομίζει πως ξέρει κάποιος είναι με βάση την δική του ζωή και σκέψη.Δεν είναι αντικειμενικό.Για αυτό υποστηρίζω την σχετικότητα.Είναι το μόνο που έχει αποδειχθεί σε όλα τα επίπεδα της ζωής του ανθρώπου.Δεν τυχαίνει αμφισβήτησης σύμφωνα με την λογική.Και εφόσον η λογική είναι αυτη που μας οδήγησε ως εδώ,και να θέλω δεν μπορώ να την παρακούσω.Στην ουσία η σχετικότητα είναι κάτι αυταπόδεικτο.
Βαρέθηκα την δήθεν ανθρωπιά,την δήθεν καλοσύνη,την δήθεν αγάπη,το δήθεν ενδιαφέρον.Εγώ προσωπικά όταν ένιωσα την ανάγκη να βοηθήσω την κοινωνία του τόπου μου,ενέργησα,και συνεχίζω.Οταν θέλησα να προσφέρω βοήθεια στους άπορους κίνησα άτομα,έκανα,ενέργησα,και συνεχίζω.Δεν θυμήθηκα τα προβλήματα οταν μου χτύπησαν την πόρτα.Δεν μου θύμησαν τα ΜΜΕ τους αστέγους της Αθήνας,τους άπορους,την καταντια της χώρας μου.Τουλάχιστον αν στο θυμίζουν τα ΜΜΕ μην το διατυμπανίζεις παντού!

Πραγματικά με εξοργίζουν αυτές οι επαναστάσεις που ξεκινούν από την κοινωνία και θέλουν να φτάσουν στον εαυτό μας.Η επανασταση ξεκινάει από τον εαυτό σου και ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση των εαυτών των άλλων ανθρώπων.

Ποσο γελοίος,ανώριμος και στενόμυαλος είμαι τελικά.
Δεν γίνεται να έχω χρόνο να κάθομαι επί μια ώρα να γράφω στο φόρουμ και να μην έχω χρόνο αλλάξω τον κόσμο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
και για πες ακριβως γιατι το παιδακι στην αφρικη πειναει?

Για πες εσυ γιατι πειναει.

Επειδη ο μπιλ γκειτς εχει λεφτα?

Ξερω ξερω, ο μπιλ γκειτς και οι πετραιλαικες εταιριες συμφωνησαν μεταξυ τους να κανουν τα παιδακια της σομαλιας να πεινασουν ωστε να παρουν το πετρελαιο τους. Ασχετο το οτι η σομαλια δεν εχει πετρελαιο. Μηπως απλα γουσταρουν να σκοτωνουν παιδακια?

Ψαξε λιγακι παραπανω, διαβασε περισοτερο και θα δεις οτι η πεινα στη σομαλια ειναι συνδιασμος μιας τραγικης ανομβριας (1) που πληγει την σομαλια, την κενια το τσιμπουντι και την εθιοπια και ενος τραγικου εμφυλιου πολεμου ο οποιος οδηγησε σε ενα καθεστος (al shabab) που κατα βαση ΑΡΝΗΤΑΙ την διεθνη ανθρωπιστικη βοηθεια (2)(3).

Δεν ειναι καθολου τυχαιο το γεγονος οτι η κενυα και η εθιοπια δεν εχουν αντιμετοπισει αναλογο προβλημα. Βασικα δεν ειναι τυχαιο οτι δεν εχει γινει ΚΑΝΕΝΑΣ αναλογης εκτασης λιμος απο το 1984.

Για την ακριβια ανθρωπιστικες οργανωσεις εχουν μεχρι τωρα καλυψει το 75% της αναγκης (1) σε τροφη και χρηματα αυτων των χωρων.

Δεν καθαγιαζω τον καπιταλισμο και τον ανοητο υπερκαταναλωτισμο αλλα πρεπει να κοιταμε τα πραγματα σφαιρικα και σε βαθος, οχι με λαικισμους και επιχειρηματα του καφενιου.

τοτε πως υπαρχουν ακομη ανθρωποι εκει λολ. τι το κλιμα φταιει κ πεινανε;

εεεεεε...πριν απο 10.000 χρονια αυτο το πραγμα ηταν ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ. Πριν απο 10.000 χρονια η πρωτη αιτια θανατου ηταν συψαιμικο σοκ απο λοιμοξεις της στοματικης κοιλοτητας. Τι νομιζεις οτι το να ζεις χωρις τεχνολογια στη φυση ειναι ευκολο? Καθε 20.000 χρονια το 90% του ανθρωπινου πλυθησμου εξαφανιζοταν απο παγετωνες, λιμους και ζεστη.

1) https://en.wikipedia.org/wiki/2011_East_Africa_drought
2) https://www.foreignpolicy.com/articles/2011/07/25/famine_is_a_crime
3) https://www.guardian.co.uk/world/2011/jul/22/somali-rebels-deny-lifting-ban
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Ψαραδέλλη

Διάσημο μέλος

Η Ψαραδέλλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,030 μηνύματα.
Όλο αυτό το θρεντ είναι μια τεράστια ηθικολογία εναντίων όσων έχουν μια οικονομική επιφάνεια αυτό τον καιρό. Από το πρώτο ποστ μέχρι και το τελευταίο.

Ηθικολογια εεε? Τι να σου πω , αφου το βλεπεις ετσι...Τεσπα η αποψη μου ειναι ξεκαθαρη στο αρχικο ποστ μου. Δεν εχω να προσθεσω κατι αλλο επ αυτου του θεματος. Απο κει και περα ο καθενας πραττει κατα συνειδηση. Οταν αρχιζουμε τα "αυτο ειναι σχετικο και το αλλο ειναι σχετικο" χανουμε την μπαλα στο τελος.






Δεν έχει καθόλου πλάκα να επαναλαμβάνεσαι και οι άλλοι να συνεχίζουν ακάθεκτοι, ε; Welcome to the club κι εσύ τα ίδια έκανες πριν.:P

Οριστεεεεε?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Giannoutas

Διάσημο μέλος

Ο Giannoutas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών. Έχει γράψει 2,313 μηνύματα.
Οφειλεις να βοηθας.
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA,πως με νευριαζουν κατι τετοια.

Παπαρια μεντολες και π@%^&τσες μπλε οφειλεις να βοηθας

Η ελευθερια ενος αθνρωπου καθοριζεται απο τους νομους και τελειωνει εκει που καταπατατε η ελευθερια του αλλου.Δεν ειμαι υποχρεομενος να βοηθησω κανεναν.Κοιταω μονο την παρτυ μου και ΑΜΑ θελω εγω ο ιδιος θα βοηθησω τον διπλανο μου.Αν δεν το κανω δεν σημαινει κατι,απλα δεν νοιαζομαι,και αμα εχει και την απαιτιση να τον βοηθησω κιολας οπως εσυ τωρα του λεω να τσιμπισει και κατι που εχω ;)

Με κατι τετοιες γελοιες αποψεις,ιδεολογιες,προτυπα και στερεοτυπα φτασαμε σε αυτο το σημειο σαν χωρα.Ελληνικη φιλοξενια,ελληνικη καλοσυνη και κατι τρεχει στα γυφτικα.Ερχονται μετα τα λαμογια και σας δουλευουν ψιλο γαζι.

Ο καθενας για την παρτυ του και μονο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ψαραδέλλη

Διάσημο μέλος

Η Ψαραδέλλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,030 μηνύματα.
Κοιταω μονο την παρτυ μου και ΑΜΑ θελω εγω ο ιδιος θα βοηθησω τον διπλανο μου.Αν δεν το κανω δεν σημαινει κατι,απλα δεν νοιαζομαι,και αμα εχει και την απαιτιση να τον βοηθησω κιολας οπως εσυ τωρα του λεω να τσιμπισει και κατι που εχω ;)


Ο καθενας για την παρτυ του και μονο.

Κοιτας μονο την παρτυ σου γενικα ή μονο σε οικονομικα θεματα?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giannoutas

Διάσημο μέλος

Ο Giannoutas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών. Έχει γράψει 2,313 μηνύματα.
Κοιτας μονο την παρτυ σου γενικα ή μονο σε οικονομικα θεματα?
Τα παντα γυριζουν γυρω απο το εγω μου
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ψαραδέλλη

Διάσημο μέλος

Η Ψαραδέλλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,030 μηνύματα.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
To παραδωξο ειναι οτι ο ΜΟΝΟΣ τροπος να ξεπεραστει μια τετοια κριση ΕΙΝΑΙ το ξοδεμα.
η παραγωγη ειναι..

ο λογος που η γερμανια αντεχει ακομα αλλωστε..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Δεν υπάρχει τίποτα το ανήθικο στο να καταναλώνεις τα εισοδήματά σου, ...στον πολιτισμό μας.

Την ώρα που 2 δισεκατομμύρια συνάνθρωποι μας, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (2 δολάρια την ημέρα), την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι (ένα δισεκατομμύριο περίπου) μπορούν να καταναλώνουν 80 δολάρια ημερησίως.
Αυτήν το τεράστιο χάσμα, μάθαμε να το θεωρούμε φυσιολογικό, όμως έχει στ' αλήθεια τίποτα το φυσιολογικό κάποιοι να εξασφαλίζουν αυτή τη ζωή και πολλές ακόμα, όταν υπάρχουν άλλοι που δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τη μέρα;;

Μια πραγματικά πολιτισμένη κοινωνία, δεν θα δεχόταν να υπάρχουν άστεγοι και πεινασμένοι, όταν η τροφή και η στέγη φτάνει και περισσεύει.
Μια πραγματικά πολιτισμένη κοινωνία, δεν θα έβαζε πρόστιμο στον άστεγο, αλλά θα του έδινε στέγη και τροφή και ευκαιρίες να βρει το δρόμο του.
Μια πραγματικά πολιτισμένη κοινωνία, θα είχε γεφυρώσει το χάσμα των τάξεων που συνεχώς αυξάνεται με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Πάντα θα υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, όμως οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων για στέγαση και σίτιση μπορούν και θα έπρεπε να υπάρχει τρόπος να καλυφθούν.

Δεν είναι λοιπόν σε καμία περίπτωση ανήθικος ατομικά, ο ευκατάστατος που καταναλώνει, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, είναι η ίδια η κοινωνία μας ανήθικη.
Η ηθική που τη διέπει είναι ανήθικη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Μια πραγματικά πολιτισμένη κοινωνία, δεν θα δεχόταν να υπάρχουν άστεγοι και πεινασμένοι, όταν η τροφή και η στέγη φτάνει και περισσεύει.
ειναι απλα θεμα λογικης

την ιδια στιγμη που η δυση πεθαινει απο το λιπος και πεταει φαγητα στα σκουπιδια..

το 70% του πληθυσμου του πλανητη πεθαινει απο την πεινα και ζει με το ζορι

αν αυτο δεν ειναι παρανοικο τοτε τι ειναι?
δειτε το ανθρωπινο ειδος σαν μια μηχανη,,ποσο μη αποδοτικη ειναι,,οπου τα μειοψηφικα της μερη σαπιζουν απο την καλοζωια και η πλειοψηφια πεθαινει απο την πεινα


μονο τα σκουπιδια του δυτικου κοσμου να στελναμε στην αφρικη ξερετε για ποσο θα ζουσαν?

απλα ειναι μεγαλα τα μεγεθη και δεν τα συνειδητοποιουμε ακομα..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
μονο τα σκουπιδια του δυτικου κοσμου να στελναμε στην αφρικη ξερετε για ποσο θα ζουσαν?

H απαντηση ειναι "για οσο καιρο τους στελναμε σκουπιδια".

Καταπληκτικο;)

Υπαρχει μια ατακα που λεει "give a hungry man a fish and you'll feed him for a day, teach him how to fish and he'll never go hungry again"

Η ηθική που τη διέπει είναι ανήθικη.

Αυτο οπως καταλαβαινεις ειναι οξυμορο.

Ειτε δεν το καταλαβαινεις και λες βλακειες ειτε το καταλαβαινεις και βγαζεις συναισθηματικα λογιδριακα του κωλου για να περασεις το δακρυβρεχτο μυνημα σου.

απο το καναπε σου

και το λαπτοπ σου

με αναμενο AC

Υποκρισια λεγεται αυτο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Αυτο οπως καταλαβαινεις ειναι οξυμορο.
Ειτε δεν το καταλαβαινεις και λες βλακειες ειτε το καταλαβαινεις και βγαζεις συναισθηματικα λογιδριακα του κωλου για να περασεις το δακρυβρεχτο μυνημα σου.
απο το καναπε σου
και το λαπτοπ σου
με αναμενο AC
Υποκρισια λεγεται αυτο.
Τίποτα άλλο μεμπτό στο μήνυμά μου βρήκες;
Διότι δεν αφορά τη συζήτηση, πόσο υποκρίτρια μπορεί να είμαι εγώ, αλλά αν πράγματι η κοινωνία μας είναι ανήθική.
Για μένα λέγε ό,τι θες ελεύθερα. Εδώ μου έκανες διάγνωση, στους χαρακτηρισμούς θα κολλήσουμε;
Σε έχω καταλάβει μωρό μου. Όταν δεν έχεις τι ν' απαντήσεις το ρίχνεις στις προσωπικές επιθέσεις.
Δεν πειράζει, φιλάκια. :inlove:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Διότι δεν αφορά τη συζήτηση, πόσο υποκρίτρια μπορεί να είμαι εγώ, αλλά αν πράγματι η κοινωνία μας είναι ανήθική.

η ηθικη ειναι ενα γενικα ρευστο πραγμα συνεπως δυσκολα μπορεις να χαρακτηρησεις συλογικα 7 δις ανθρωπους σαν ηθικους η ανηθικους κατα βαση επειδη η ηθικη ειναι προκυπτουσα ιδιωτητα της κοινωνιας.

τι ειναι η ηθικη αληθεια? Μπορεις να μου δωσεις εναν ορισμο?

(τα παραπανω τα θεωρουσα προφανη οταν απαντοσα στο ποστ σου, αλλα φευ)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Το λεξικό μου λέει τα εξής: ηθική: ουσ. επιστήμη που μελετά τους κανόνες συμπεριφοράς των ανθρώπων, στην κοινωνική τους συμβίωση

Ηθική συμβίωση - για μένα - είναι αυτή που σέβεται κάθε μέλος της κοινωνίας και του παρέχει τουλάχιστον τα απολύτως απαραίτητα: Νερό -τροφή- στέγη - ευκαιρίες (τα έγραψα και στο προηγούμενο ποστ, αλλά ήσουν πολύ απασχολημένος με το να με κρίνεις και φαίνεται δεν τα διάβασες).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Για την ακριβια ανθρωπιστικες οργανωσεις εχουν μεχρι τωρα καλυψει το 75% της αναγκης (1) σε τροφη και χρηματα αυτων των χωρων.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις της δύσης καλύπτουν το 75% της ανάγκης για τροφή στις φτωχές χώρας! Ω!! Τι ευγενικοί...

Το είχα γράψει και εδώ:
Αρχική Δημοσίευση από iJohnnyCash:
Και στην Αφρική που το 60 και το 70 είχε αξιοπρεπή ρυθμούς ανάπτυξης (ναι μεν "μόνο" 1,6% αλλά καλύτερα από τις σημερινές πλούσιες χώρες κατά την βιομηχανική επανάσταση (1820-1913)) τελικά κάπου το 80 τους υποχρέωσαν να ακολουθήσουν τις πολιτικές των "ελευθεριάκων αγορών" και ... όλοι ξέρουμε την συνέχεια.
Σε όσες χώρες λειτούργησε ο καπιταλισμός, ήταν όσες χώρες είχαν κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές, αρχές και δίκιο πριν. Τόσο η ΗΠΑ αλλά και τόσο η Ευρώπη ασκούν τεράστιες πιέσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν τις πολιτικές που αποτέλεσαν θεμέλια των ελευθεριακών αγορών των πλούσιων χωρών και στο τέλος δείχνουν ότι φιλεύσπλαχνοι μέσω τον ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Ας αφήσουμε στην άκρη τις οργανώσεις που στην ουσία καλύπτουν το πρόβλημα, και επιτρέψουμε η κάθε χώρα να υιοθετήσει τον ... καπιταλισμό που της ταιριάζει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ciela

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ciela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,758 μηνύματα.
εποτε λογω αγνοιας δε θα αντιπαρατεθω μαζι σου στο ζητημα της σομαλιας, αιθιποιας κλπ. αν κ ακομα αρνουμαι να χρησιμοποιησω ως μοναδα μετρησης του βιοτικου επιπεδου την πεινα του σομαλου.
θα μεινω μονο στη φραση σου:
Καλως η κακος ο τροπος να σπασει η παραπανω αλυσηδα ειναι το ανθρωπινο κεφαλαιο. Η μορφωση, η γνωση, η καινοτομια, η εργατικοτητα, η αποφασιστικοτητα, η θεληση και φυσικη η ανοχη της κακουχιας.
με την οποια συμφωνω.
:)
(αν κ δεν εχει σχεση με το θεμα :P)

σχετικά με το θεμα
θα θελα να ρωτησω καποιον που... ξερει λολ
πως γινεται ενα φουλαρι να κοστιζει τοσα λεφτα;
αφου δεν τα αξιζει;
αυτο δεν ειναι μη υγιες σημαδι και για τον ιδιο τον καπιταλισμο;

και επισης... αν 700 ευρω αγοραζουν ενα φουλαρι, τοτε στ αληθεια.. ποια ειναι η αξια του χρηματος;
οκ τωρα θα μου πειτε: συγχαρητηρια σιελα καλα ξυπνητουρια!
αλλα δεν ξερω εμενα μου κανει εντυπωση τωρα που το σκεφτομαι
...
το οτι δεν υπαρχει μετρο πραγματικης αξιας στις συναλλαγες μας κ ολα ειναι.. σχεσεις...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 11 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top