Ο ρόλος και το καθήκον της αριστεράς

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Μα δεν έχει κυβερνήσει αριστερά, άκρο αριστερά ακόμα. Μας μιλάς από τον πάτο του κεντροαριστερουδεξιου-εθνοπροδοτικού γκρεμού.

Πάτος είναι και το "βάθος της συνείδησης" καθενός, φίλε μου Τζώνυ! Εξάλλου, αν υποννοείς τα της Ελλάδας, δεν έφθασε το πράγμα εκεί. Βρίσκεται σκαλωμένη σ' ένα κλαδί Μπονζάι, έτοιμο να σπάσει, από το βάρος του Μπένι!:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

exc

Διάσημο μέλος

Ο exc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,812 μηνύματα.
To ΠΑΜΕ μπλόκαρε τα λιμάνια και το ΠΑΜΕ έκανε απεργίες στα ΚΤΕΛ. Συνεπώς ναι μας ενοχλεί.
Απόσπασπα από την «Πρωϊνή Ενημέρωση» της ΝΕΤ συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εγινε θέμα και πολιτική αντιπαράθεση, με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών, κατηγορήθηκε το ΚΚΕ ότι είναι υποκινητής αυτής της απεργίας. Το ΠΑΜΕ στην ΠΝΟ έχει 3 μέλη, δεν μου βγαίνουν τα κουκιά, γιατί γίνεται αυτό;
-- Μήπως υπάρχει απεργία που δε θεωρείται άκαιρη; Κάθε φορά αυτό ακούμε. Λένε «ελεύθερο το δικαίωμα στην απεργία, αλλά η συγκεκριμένη δεν στέκει». Πότε είναι χειμώνας, πότε είναι χιονιάς, πότε είναι κοντά στο Πάσχα, πότε είναι μετά το Πάσχα, πότε είναι το καλοκαίρι και κάνει ζέστη, πείτε μου μία πανελλαδική απεργία όπου το αρμόδιο υπουργείο βρίσκει ότι στέκει; Ποτέ, πάντα είναι άκαιρη. Ολοι είναι υπέρ της απεργίας, αλλά λένε ότι είναι άκαιρη. Οι απεργίες είναι ένα όπλο πίεσης και ακριβώς πρέπει να γίνονται τη στιγμή που ασκείται πίεση. Πότε θα γίνονται, τη στιγμή που δεν ασκείται πίεση;
-- Αλλά γιατί είναι στόχος το ΚΚΕ; Η κα Διαμαντοπούλου το είπε κανονικά, προηγούμενα η κα Μπακογιάννη...
-- Κοιτάξτε, το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και πρακτική κατεύθυνση, όχι μόνο διακήρυξη. Πρωτοστατεί στην οργάνωση των εργαζομένων και στους αγώνες τους. Βεβαίως, τις μορφές πάλης κάθε φορά, την επιλογή, τις αποφασίζουν οι ίδιοι, αλλά το ΚΚΕ στηρίζει αυτούς τους αγώνες και τα μέλη και στελέχη του συμμετέχουν ενεργά. Οι απεργίες αποφασίζονται από το σύνολο των εργαζομένων, δεν είναι δυνατόν να γίνει μία απεργία επειδή το επιλέγει ένα κόμμα. Με αυτή την έννοια, εδώ που τα λέμε, τη δουλειά τους κάνουν: Χτυπούν το ΚΚΕ, γιατί ξέρουν ότι παίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στο να αποκτήσει ο λαός αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και να καταλάβει ότι έχει δύναμη να επιβάλει το δίκιο του.
-- Μέσω της απεργίας;

-- Με πολλές μορφές πάλης και μέσω της ψήφου. Βεβαίως, η απεργία είναι μία από τις μορφές πάλης. Αυτό που μας ενδιαφέρει και που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η οργάνωση των εργαζομένων στον τόπο δουλειάς, στον τόπο κατοικίας, οι λαϊκές συνελεύσεις. Οχι απλώς να αποφασίζει η διοίκηση ενός σωματείου, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει, αλλά να υπάρχουν μαζικές διαδικασίες να αποφασίζουν οι εργαζόμενοι και να παίρνουν μέρος στην οργάνωση του αγώνα και όχι δι' αντιπροσώπων μέσω των εκλεγμένων στα σωματεία.
Κι αν θέλετε, σε αυτό το επίπεδο δεν μας ικανοποιεί το επίπεδο της ανάπτυξης της πάλης και της συμμετοχής των εργαζομένων. Δεν αρκεί να συμμετάσχεις σε μια απεργία. Πρέπει τα σωματεία να αποκτήσουν ζωντάνια, να συμμετέχουν όλοι με τις απόψεις τους και όσο πιο πλατιά είναι η συμμετοχή - βεβαίως θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, θα γίνεται και διαπάλη - θα παίρνονται οι αποφάσεις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
Δεν γνωρίζω τι έγινε με την ΠΝΟ. Το ΚΚΕ επίσημα αρνείται ότι είναι ο υποκινητής της απεργείας αλλά από το κείμενο συμπεραίνω ότι την υποστηρίζει. Στο παρελθόν το ΠΑΜΕ έχει κάνει αντίστοιχες ενέργειες όπως τότε που απεργούσανε οι εργαζόμενοι στην ακρόπολη και αναρτήσανε ένα πανό του ΠΑΜΕ στο βράχο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Πόθεν πώς η εκμετάλλευση των εργαζομένων από μία μικρή ομάδα που κατέχει τον πλούτο είναι ένα δίκαιο σύστημα;
Από πότε ο καπιταλισμός είναι ένα σωστό σύστημα από τη στιγμή που σχεδόν όλοι χρωστούν, κράτη καταρρέουν συνεχώς και υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης απλά και μόνο για την κερδοφορία κάποιων, ενώ έχουμε την επιστημονική γνώση και τον φυσικό πλούτο να καλύψουμε όλες τις ανάγκες;

Δεν υπάρχει σωστό σύστημα, ούτε ως γενικο όρος ούτε καν σαν όρος. Υπάρχει ωφέλιμο σύστημα για το συνολο πάντα σε σύγκριση με κάτι άλλο. Και σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι ο καπιταλισμός με τα δείγματα που έχει δώσει υπερέχει εδώ από τα αντίστοιχα δείγματα του κομμουνισμού ( ΕΣΣΔ, Κίνα, Β.Κορέα ).
Στα περί εκμετάλλευσης και φτώχειας έχω απαντήσει πιο πριν.
Επίσης θα ήθελα να μου ορίσεις πώς εννοείς τις "ανάγκες".

Κλείνοντας, θα αναφερθώ μόνο στις «εκκαθαρίσεις» τις οποίες αναφέρεις επί Στάλιν (βλ. Δίκες Μόσχας).
Θα ξεκινήσω από το ότι το ΚΚΕ δεν είναι Σταλινικό, αλλά Μαρξιστικό-Λενινιστικό. Συζητήθηκε αυτό το θέμα και στο νήμα «Η γνώμη σας για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ».
Δεν καταλαβαίνω πως μπορείς τόσο εύκολα να πετσοκόψεις ένα ολόκληρο σύστημα σε πράγματα που θεωρείς καλά, και άλλα που δεν είναι. Αν δέχεσαι ότι τα χάλια της εποχής Στάλιν είναι καθαρά φταίξιμο του ίδιου τότε εξαρχής είσαι φάουλ, γιατί σε ένα τόσο συγκεντρωτικό σύστημα είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να κάτσεις και στο μέλλον σε έναν εξίσου τρελαμένο που θα εφαρμόσει παρόμοιες, ή χειρότερες πρακτικές, άρα σε αυτήν την περίτπωση η αιτία βρίσκεται στον πυρήνα της όλης ιδέας ( δικτατορία του προλεταριάτου κλπ ). Αν πάλι θεωρείς ( εσύ και το κόμμα ) ότι η πορεία που τραβήχτηκε μετά τον Λένιν είναι αποτέλεσμα γενικών ανακατατάξεων και μιας μαζικής αλλαγής πορείας που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες τότε μάλλον θα έπρεπε να σας προβληματίζει λίγο για το κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να αποφθεχθεί τόσο εύκολα ή αν το πρόβλημα ήταν αρκετά βαθύτερο και ξεκινούσε από πολύ πιο πριν ( Λένιν ). Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, ο συλλογισμός αυτός για μένα μπάζει.

Προφανώς και δεν αμφισβητεί ούτε επικροτεί το ΚΚΕ τέτοιες πρακτικές. Ωστόσο, αν γυρίσεις πίσω στον χρόνο θα δεις ότι οι οπορτουνιστές που εκκαθαρίστηκαν τότε δεν ήταν αθώοι, ήταν άνθρωποι που έκαναν σαμποτάζ στην παραγωγή, έκαιγαν εργοστάσια κλπ. Κακό στον λαό έκαναν και αυτό θεωρήθηκε από τα δικαστήρια προδοσία. Με τα δεδομένα εκείνης της εποχής η τιμωρία ήταν η θανατική ποινή. Μην ξεχνάς επίσης και την παγκόσμια κατάσταση εκείνης της εποχής.
Το λινκ που έβαλα δεν μιλάει απλά για τυχαία θύματα, μιλάει για πρώην αγωνιστές, που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην επανάσταση. Μου λες λοιπόν ότι κάποια στιγμή όλοι αυτοί για δικούς τους λόγους στράφηκαν εναντίον του συστήματος που οι ίδιοι έχτισαν. Έστω. Μήπως θα έπρεπε να σας ανησυχεί λίγο το γεγονός αυτό; Και πέρα από εκεί. Σύμφωνα με τη wiki τα θύματα του καθεστώτος καθόλη τη διάρκεια της ΕΣΣΔ δεν ήταν μερικές εκατοντάδες, ήταν εκατομμύρια. Ήταν ΟΛΟΙ εχθροί του λαού;
Επίσης για όνομα δηλαδή, μιλάμε για μια τέρμα ριζοσπαστική επανάσταση που στόχο είχε ακριβώς αυτό. Να αλλάξει τα δεδομένα της εποχής. Δεν γίνεται λοιπόν όταν οι κομμουνιστές εφαρμόζουν πράγματα προοδευτικά να τους λέμε συγχαρητήρια και να θεοποιούμε και όταν ακολουθεί πρακτικές της Δύσης να μας φταίνε τα "δεδομένα της εποχής". Δύο σταθμά όπως το πες.

Γιατί δεν σκέφτεσαι με τον ίδιο πόνο, όμως, και όλους αυτούς που «εκκαθάρισαν» τα αστικά κράτη την ίδια πάνω-κάτω περίοδο συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας; Δύο μέτρα και δύο σταθμά, έτσι;
Δεν τους δικαιολογώ. Αν και στη δική μας περίπτωση για να τα λέμε όλα η πίτα είχε ήδη μοιραστεί και είμασταν έξω από τη σφαίρα επηρροής του Στάλιν. Για αυτό και δεν ίδρωσε τ' αυτάκι του παρ' όλες τις εκκλήσεις των αριστερών τότε.
Α! Και μια και μιλάμε για εκκαθαρίσεις κααατι πήρε το μάτι μου όσο διάβαζα στη wiki για κάτι καταστολές εξεγέρσεων στην Ουγγαρία και την Πολωνία;

Η διαφορά του καπιταλισμού είναι ότι σου δίνει η δυνατότητα να αντιπαλέψεις το σύστημα μέσα από αυτό. Θεωρητικά ( και πρακτικά για να μαστε ειλικρινείς ) μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το μηδέν, και να ανεβεί ψηλά. Στο κομμουνισμό δεν έχεις τέτοια περιθώρια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

akritas

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 231 μηνύματα.
To ΠΑΜΕ μπλόκαρε τα λιμάνια και το ΠΑΜΕ έκανε απεργίες στα ΚΤΕΛ. Συνεπώς ναι μας ενοχλεί.
Αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα του 2012:
Από την μία πλευρά ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός της τρόικας, που τρώει και τις σάρκες της Ελληνικής κοινωνίας και αφήνει αλώβητους αυτούς που τον έφεραν, την πολιτική και ραντιέρικη ελίτ.
Από την άλλη ο κορπορατιστικός κρατισμός των συνδικάτων που συνεχίζει ακάθεκτα τον έργο του ως έμμεσος στυλοβάτης του νεοφιλελευθερισμού.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ἅλς

Διάσημο μέλος

Ο ἅλς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 3,894 μηνύματα.
To ΠΑΜΕ μπλόκαρε τα λιμάνια και το ΠΑΜΕ έκανε απεργίες στα ΚΤΕΛ. Συνεπώς ναι μας ενοχλεί.

Το ότι ακρίβυναν πάρα πολύ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 1/4/2012 δεν σ΄ενοχλεί ,σ΄ενοχλεί η 2μερη απεργία των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους; Βρε κούνα το κεφάλι σου μπας και συνέλθεις!!!!! Αν είχε 8 & 9 μποφώρ αυτές τις μέρες και δεν είχε απεργία , θα μπορούσες να ταξιδέψεις; Η ΠΝΟ (που το ΚΚΕ δεν έχει την πλειοψηφία αλλά είναι 3η δύναμη) σε εμπόδισε;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tomkap

Νεοφερμένος

Ο Κλεομένης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 27 μηνύματα.
Αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα του 2012:
Από την μία πλευρά ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός της τρόικας, που τρώει και τις σάρκες της Ελληνικής κοινωνίας και αφήνει αλώβητους αυτούς που τον έφεραν, την πολιτική και ραντιέρικη ελίτ.
Από την άλλη ο κορπορατιστικός κρατισμός των συνδικάτων που συνεχίζει ακάθεκτα τον έργο του ως έμμεσος στυλοβάτης του νεοφιλελευθερισμού.
Ωραία, πάμε άλλη μία στα ελληνικά τώρα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
Το ότι ακρίβυναν πάρα πολύ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 1/4/2012 δεν σ΄ενοχλεί ,σ΄ενοχλεί η 2μερη απεργία των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους; Βρε κούνα το κεφάλι σου μπας και συνέλθεις!!!!! Αν είχε 8 & 9 μποφώρ αυτές τις μέρες και δεν είχε απεργία , θα μπορούσες να ταξιδέψεις; Η ΠΝΟ (που το ΚΚΕ δεν έχει την πλειοψηφία αλλά είναι 3η δύναμη) σε εμπόδισε;
Αν είχες ρόδες θα ήσουν πατίνι;

Το ΠΑΜΕ υποστήριξε την απεργία, ακόμα και αν δεν ήταν υποκινητής (που κατά τη γνώμη μου ήταν).

Η απεργία έγινε επειδή έμεναν απλήρωτοι και όχι επειδή ακρίβειναν τα εισιτήρια.

Το θέμα είναι ότι με τη συγκεκριμένη τακτική τιμωρούν και την εφοπλιστική εταιρεία Υ που πληρώνει κανονικά, το οποίο είναι απαράδεκτο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ἅλς

Διάσημο μέλος

Ο ἅλς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 3,894 μηνύματα.
Δεν κατάλαβες γρι από όσα έγραψα, tsako!!!!
Πατίνι, πατίνι......
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

exc

Διάσημο μέλος

Ο exc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,812 μηνύματα.
Δεν υπάρχει σωστό σύστημα, ούτε ως γενικο όρος ούτε καν σαν όρος. Υπάρχει ωφέλιμο σύστημα για το συνολο πάντα σε σύγκριση με κάτι άλλο. Και σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι ο καπιταλισμός με τα δείγματα που έχει δώσει υπερέχει εδώ από τα αντίστοιχα δείγματα του κομμουνισμού ( ΕΣΣΔ, Κίνα, Β.Κορέα ).
Στα περί εκμετάλλευσης και φτώχειας έχω απαντήσει πιο πριν.
Επίσης θα ήθελα να μου ορίσεις πώς εννοείς τις "ανάγκες".

Δεν καταλαβαίνω πως μπορείς τόσο εύκολα να πετσοκόψεις ένα ολόκληρο σύστημα σε πράγματα που θεωρείς καλά, και άλλα που δεν είναι. Αν δέχεσαι ότι τα χάλια της εποχής Στάλιν είναι καθαρά φταίξιμο του ίδιου τότε εξαρχής είσαι φάουλ, γιατί σε ένα τόσο συγκεντρωτικό σύστημα είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να κάτσεις και στο μέλλον σε έναν εξίσου τρελαμένο που θα εφαρμόσει παρόμοιες, ή χειρότερες πρακτικές, άρα σε αυτήν την περίτπωση η αιτία βρίσκεται στον πυρήνα της όλης ιδέας ( δικτατορία του προλεταριάτου κλπ ). Αν πάλι θεωρείς ( εσύ και το κόμμα ) ότι η πορεία που τραβήχτηκε μετά τον Λένιν είναι αποτέλεσμα γενικών ανακατατάξεων και μιας μαζικής αλλαγής πορείας που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες τότε μάλλον θα έπρεπε να σας προβληματίζει λίγο για το κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να αποφθεχθεί τόσο εύκολα ή αν το πρόβλημα ήταν αρκετά βαθύτερο και ξεκινούσε από πολύ πιο πριν ( Λένιν ). Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, ο συλλογισμός αυτός για μένα μπάζει.

Το λινκ που έβαλα δεν μιλάει απλά για τυχαία θύματα, μιλάει για πρώην αγωνιστές, που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην επανάσταση. Μου λες λοιπόν ότι κάποια στιγμή όλοι αυτοί για δικούς τους λόγους στράφηκαν εναντίον του συστήματος που οι ίδιοι έχτισαν. Έστω. Μήπως θα έπρεπε να σας ανησυχεί λίγο το γεγονός αυτό; Και πέρα από εκεί. Σύμφωνα με τη wiki τα θύματα του καθεστώτος καθόλη τη διάρκεια της ΕΣΣΔ δεν ήταν μερικές εκατοντάδες, ήταν εκατομμύρια. Ήταν ΟΛΟΙ εχθροί του λαού;
Επίσης για όνομα δηλαδή, μιλάμε για μια τέρμα ριζοσπαστική επανάσταση που στόχο είχε ακριβώς αυτό. Να αλλάξει τα δεδομένα της εποχής. Δεν γίνεται λοιπόν όταν οι κομμουνιστές εφαρμόζουν πράγματα προοδευτικά να τους λέμε συγχαρητήρια και να θεοποιούμε και όταν ακολουθεί πρακτικές της Δύσης να μας φταίνε τα "δεδομένα της εποχής". Δύο σταθμά όπως το πες.

Δεν τους δικαιολογώ. Αν και στη δική μας περίπτωση για να τα λέμε όλα η πίτα είχε ήδη μοιραστεί και είμασταν έξω από τη σφαίρα επηρροής του Στάλιν. Για αυτό και δεν ίδρωσε τ' αυτάκι του παρ' όλες τις εκκλήσεις των αριστερών τότε.
Α! Και μια και μιλάμε για εκκαθαρίσεις κααατι πήρε το μάτι μου όσο διάβαζα στη wiki για κάτι καταστολές εξεγέρσεων στην Ουγγαρία και την Πολωνία;

Η διαφορά του καπιταλισμού είναι ότι σου δίνει η δυνατότητα να αντιπαλέψεις το σύστημα μέσα από αυτό. Θεωρητικά ( και πρακτικά για να μαστε ειλικρινείς ) μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το μηδέν, και να ανεβεί ψηλά. Στο κομμουνισμό δεν έχεις τέτοια περιθώρια.
Τώρα αρχίζουμε να λέμε τα ίδια και τα ίδια συνεχώς.
Λαϊκή ανάγκη είναι ότι έχει ανάγκη ο λαός για να ζει καλά. Τα βασικά είναι η Υγεία, η Παιδεία, η σίτιση, ένδυση/υπόδηση, θέρμανση και στέγαση. Αυτά δε πρέπει να τα στερείται κανένας άνθρωπος.
Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να ξοδέψει τον μισθό του, όπως αυτός νομίζει.

Εμείς στο ΚΚΕ δεχόμαστε ότι στην ΕΣΣΔ μέχρι και το 41 μπήκαν πολύ σωστά οι βάσεις για την οικοδόμηση ενός Σοσιαλιστικού κράτους. Από εκεί και πέρα βλέπουμε και μαθαίνουμε, αλλά κανένα κράτος δεν έχουμε ως πρότυπο μας. Ειδικά για την Κίνα πολλές φορές η Αλ. Παπαρήγα έχει καταφερθεί εναντίον της μιλώντας για τους πολύ χαμηλούς μισθούς. Επίσης στην Κίνα δεν είναι Μαρξιστές-Λενινιστές, όπως εμείς.

Για τον Στάλιν τα ξαναείπαμε. Φυσικά και ήταν λάθος όλη αυτή η τακτική του για την προστασία της ΕΣΣΔ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτό είναι ο Σοσιαλισμός-Κομμουνισμός.

Τέλος, όσον αφορά στην διοίκηση και στην εξουσία, επίσης τα ξαναείπαμε. Η εξουσία του λαού θα ασκείται άμεσα από τους συλλόγους στους οποίους ανήκουν. Το Κόμμα έχει καθοδηγητικό ρόλο σε αυτούς. Κανένας δεν σου απαγορεύει να πεις ή να κάνεις κάτι διαφορετικό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...
Λαϊκή ανάγκη είναι ότι έχει ανάγκη ο λαός για να ζει καλά. Τα βασικά είναι η Υγεία, η Παιδεία, η σίτιση, ένδυση/υπόδηση, θέρμανση και στέγαση. Αυτά δε πρέπει να τα στερείται κανένας άνθρωπος.
....

Η προσωπική ελευθερία ανήκει στις "λαϊκές ανάγκες";
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giosx

Δραστήριο μέλος

Ο Γοργίας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χειρούργος και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 652 μηνύματα.
απο εδώ: https://www1.rizospastis.gr/columnStory.do?publDate=5/4/2012&id=13985&columnId=7164

Τα γαλλικά «αριστερά φούμαρα»​
«Στόχος μας είναι να πάρουμε την εξουσία» λέει στην «Κυριακάτικη Αυγή» ο Ζαν Λικ Μελανσόν, υποψήφιος για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές στις 22 Απρίλη, του λεγόμενου «αριστερού μετώπου», που είναι ο συνασπισμός, όπου συμμετέχει το Γαλλικό ΚΚ που η πολιτική του είναι πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, και το «Αριστερό Κόμμα» του συγκεκριμένου πολιτικού, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σημειωτέον ότι γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ, Πιέρ Λοράν, φιλοξενήθηκε αυτές τις μέρες από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που τον περιέφερε σαν υπόδειγμα για «αριστερές» συνεργασίες. Οι προτάσεις του Μελανσόν προβάλλονται ως εναλλακτική «αντινεοφιλεύθερη» διέξοδος στην ΕΕ, που θα επιβάλει ...τη δικαιότερη «ανακατανομή του πλούτου». Λέει χαρακτηριστικά: «Οι ευρωκράτες που παραδίδουν μαθήματα θα μάθουν σύντομα ότι ωριμότητα δε σημαίνει ότι αποδέχεσαι την εκμετάλλευσή σου χωρίς να λες κουβέντα, αλλά αντιθέτως, σημαίνει να πράττεις έτσι ώστε όλοι να ωφελούνται δίκαια από τον παραγόμενο πλούτο».
Τι μας λέει ο Γάλλος «ριζοσπάστης», «αριστερός»; Οτι μπορεί να υπάρξει ένας πιο «ανθρώπινος καπιταλισμός», όπου και οι καπιταλιστές και οι εργάτες θα είναι ευχαριστημένοι. Επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι οπορτουνιστικές δυνάμεις του λεγόμενου Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνουν τους εργαζόμενους στη διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος και όχι στην πάλη για την ανατροπή του. Οι θέσεις τους λένε για μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για αλλαγή του δημοσιονομικού Συμφώνου, για «αυταρχικούς Μέρκελ και Σαρκοζί» και για «αυστηρότερη φορολόγηση του κεφαλαίου». Τώρα, πώς θα γίνουν όλ' αυτά χωρίς σύγκρουση με τους καπιταλιστές σε κάθε χώρα, με την εξουσία τους, με την ΕΕ, αυτό δεν το διευκρινίζουν σκόπιμα. Γιατί όποια κυβέρνηση σε όποιο κράτος - μέλος εναντιωθεί στην πολιτική τους, ανοίγει το δρόμο της σύγκρουσης. Αλλά, όπως λέει ο Μελανσόν, παλεύουν για δίκαιη κατανομή του πλούτου, λες και υπάρχει δυνατότητα χωρίς εναντίωση στην ιδιοκτησία των καπιταλιστών και την εξουσία τους και χωρίς αγώνα για την ανατροπή τους, να τους αναγκάσεις να μοιράσουν έστω και μέρος των κερδών τους στους εργαζόμενους. Και μάλιστα σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης και ανταγωνισμού.
Ο Μελανσόν, στη συνέντευξή του επίσης αναπαράγει τα περί συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία που με τη «νίκη της Αριστέρας», θα αναγκαστεί «να αναθεωρήσει ορισμένα πράγματα και να επιστρέψει σε μια σαφή αριστερή πολιτική γραμμή». Ποια είναι αυτή η γραμμή; Την περιέγραψε παραπάνω: Αυτή της «καλύτερης» διαχείρισης του συστήματος. Μα εδώ ομολογεί πράγματι ότι θέλει συνεργασία με μια πολιτική δύναμη του κεφαλαίου. Και μάλιστα σε κυβέρνηση. Γίνεται κατανοητό πόσο «φιλολαϊκή» μπορεί να είναι αυτή η κυβέρνηση. Θυμηθείτε την πείρα της κεντροαριστεράς σε Ιταλία και Γαλλία. Διαχειρίστηκαν τον καπιταλισμό, αφόπλισαν το κίνημα, πέρασαν αντιλαϊκά μέτρα, μέχρι και σε πόλεμο συμμετείχαν (Γιουγκοσλαβία). Η πολιτική του Μελανσόν και των απανταχού οπορτουνιστών, είναι επικίνδυνη για τα λαϊκά στρώματα, γιατί σπέρνει αυταπάτες, τη στιγμή που είναι υπερώριμη η ανάγκη της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και της πάλης για την εργατική λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει τους καπιταλιστές.
Οι εργαζόμενοι και στη Γαλλία και στην Ελλάδα δεν πρέπει να «τσιμπήσουν» στις δήθεν εύκολες λύσεις μέσα στα πλαίσια του συστήματος. Πολύ απλά, γιατί και τις καλύτερες των προθέσεων να έχει μια «αριστερή», «προοδευτική» κυβέρνηση -όπως ευαγγελίζονται και ο «αριστερός» Μελανσόν ή ο «σοσιαλιστής» Φρανσουά Ολάντ- για «φιλολαϊκά μέτρα», αν δε συγκρουστεί στο επίπεδο της οικονομίας με τα μονοπώλια, αν δεν έχει -που δεν έχει- στρατηγική ανατροπής τους (αν την είχε, δε θα καλλιεργούσε αυταπάτες χειραγώγησης των εργαζομένων και εγκλωβισμού τους σε λογική «φιλολαϊκού» καπιταλισμού που θα τον καταφέρει τάχα μια κυβέρνηση), τότε οποιοδήποτε ουσιαστικό φιλολαϊκό μέτρο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι «αριστεροί» ούτε στο ελάχιστο δεν αμφισβητούν την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, αποδεικνύει ότι είναι επικίνδυνοι για την εργατική τάξη και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα. Αλλωστε οι «τρίτοι» δρόμοι, η ταξική συνεργασία και συναίνεση, ή «ενδιάμεσες εξουσίες» ανάμεσα στην αστική και την εργατική εξουσία, έχει αποδειχτεί και ιστορικά ότι λειτουργούν για τη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας με την πείρα τους μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, με στρατηγική ανατροπής του καπιταλισμού και όχι διαχείρισης, μπορούν να προσδοκούν καλυτέρευση της ζωής τους, όπως τους αξίζει στον 21ο αιώνα. Αφαιρώντας την εξουσία από τα παράσιτα που τους απομυζούν. Γιατί είναι οι εργάτες που μπορούν να ζήσουν χωρίς καπιταλιστές και όχι το αντίθετο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η θ'κι'α μας αριστερά με την παρασιτική νομεκλατούρα της, μπορεί να ζήσει χωρίς εργάτες;; ή ποντάρει πάντα στη δυστυχία;;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
... Γιατί είναι οι εργάτες που μπορούν να ζήσουν χωρίς καπιταλιστές και όχι το αντίθετο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η θ'κι'α μας αριστερά με την παρασιτική νομεκλατούρα της, μπορεί να ζήσει χωρίς εργάτες;; ή ποντάρει πάντα στη δυστυχία;;

:redface:: Το ζήτημα όμως που ανέδειξε πρόσφατα η ιστορία, φίλε μου, είναι, αν οι εργάτες μπορούν να ζήσουν χωρίς γραφειοκράτες, στο ρόλο της "καθοδήγησής" τους! Τη χρειάζονται;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Λαϊκή ανάγκη είναι ότι έχει ανάγκη ο λαός για να ζει καλά. Τα βασικά είναι η Υγεία, η Παιδεία, η σίτιση, ένδυση/υπόδηση, θέρμανση και στέγαση. Αυτά δε πρέπει να τα στερείται κανένας άνθρωπος.
Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να ξοδέψει τον μισθό του, όπως αυτός νομίζει.

"καλά" όπως λέμε;
Κι αν κάποιος θέλει μεγαλύτερο μισθό από αυτόν που του αναλογεί τι γίνεται;

Εμείς στο ΚΚΕ δεχόμαστε ότι στην ΕΣΣΔ μέχρι και το 41 μπήκαν πολύ σωστά οι βάσεις για την οικοδόμηση ενός Σοσιαλιστικού κράτους. Από εκεί και πέρα βλέπουμε και μαθαίνουμε, αλλά κανένα κράτος δεν έχουμε ως πρότυπο μας. Ειδικά για την Κίνα πολλές φορές η Αλ. Παπαρήγα έχει καταφερθεί εναντίον της μιλώντας για τους πολύ χαμηλούς μισθούς. Επίσης στην Κίνα δεν είναι Μαρξιστές-Λενινιστές, όπως εμείς.

Εφόσον θεωρείς ότι μέχρι το 41 όπως λες οι βάσεις ήταν καλές τότε τι ήταν αυτό που στράβωσε;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

exc

Διάσημο μέλος

Ο exc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,812 μηνύματα.
"καλά" όπως λέμε;
Κι αν κάποιος θέλει μεγαλύτερο μισθό από αυτόν που του αναλογεί τι γίνεται;



Εφόσον θεωρείς ότι μέχρι το 41 όπως λες οι βάσεις ήταν καλές τότε τι ήταν αυτό που στράβωσε;
Καλά χωρίς εισαγωγικά.
Ο μισθός που θα παίρνει κάποιος θα είναι ανάλογα με την δουλειά του και ανάλογα με τις ανάγκες του. Από εκεί και πέρα αν κάποιοι χρειάζονται μεγαλύτερο μισθό μπορούν να τον διεκδικήσουν πρωτοβάθμια από τους συλλόγους τους.

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους στράβωσε το πράγμα, αλλά κανένας δεν έχει να κάνει με τις αρχές του Σοσιαλισμού. Εξήγησα εν μέρει και προηγουμένως.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,861 μηνύματα.
Εφόσον θεωρείς ότι μέχρι το 41 όπως λες οι βάσεις ήταν καλές τότε τι ήταν αυτό που στράβωσε;

Όποιος το πιστεύει αυτό, ας διαβάσει και λίγο για την σφαγή της Κροστάνδης του 1921, όπως αποτυπώθηκε από τα γραφόμενα του Νέστωρ Μάχνο:

Η 7η Μαρτίου είναι μια οδυνηρή ημερομηνία για τους προλετάριους της αποκαλούμενης «Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών» που συμμετείχαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την ημερομηνία στην Κροστάνδη.
Η επετειακή ανάμνηση της ημερομηνίας εκείνης είναι εξίσου επίπονη για τους προλετάριους όλων των χωρών, γιατί επαναφέρει τη μνήμη εκείνου που οι ελεύθεροι εργαζόμενοι και οι ναυτικοί της Κροστάνδης πιστοί στα ιδανικά της Ρώσικης Επανάστασης, απαίτησαν μέχρι θανάτου από τον Κόκκινο εκτελεστή τους – το «Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα» και το όργανό του, την «Σοβιετική» κυβέρνηση.
Η Κροστάνδη απαίτησε από τους δήμιους κρατιστές να δώσουν πίσω όλα όσα ανήκαν στους προλετάριους της πόλης και της επαρχίας, δεδομένου ότι αυτοί ήταν που είχαν πραγματοποιήσει την επανάσταση. Οι εξεγερμένοι της Κροστάνδης επέμειναν πάνω στην πρακτική εφαρμογή των ιδανικών της Οκτωβριανής Επανάστασης:
Ελεύθερα εκλεγμένα Σοβιέτ, ελευθερία του Λόγου και ελευθερία του Τύπου για τους εργάτες και τους αγρότες, τους αναρχικούς και τους αριστερούς Σοσιαλεπαναστάτες.

Το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα το θεώρησε αυτό αδιανόητη απειλή της θέσης που μονοπωλούσε στη χώρα και, αποκρύπτοντας το πρόσωπο του άνανδρου εκτελεστή πίσω από τη μάσκα του επαναστάτη και φίλου των εργαζομένων, αποκάλεσε τους ελεύθερους ναυτικούς και τους εργάτες της Κροστάνδης «αντεπαναστάτες» και έστειλε εναντίον τους δεκάδες χιλιάδες πειθήνιους μπράβους και σκλάβους: Chekists, Kursanty (μαθητευόμενοι αξιωματικοί του Κόκκινου στρατού σημείωση του Alexandre Skirda) και μέλη του Κόμματος, προκειμένου να σφαγιασθούν αυτοί οι πραγματικοί μαχητές και επαναστάτες – οι εξεγερμένοι της Κροστάνδης – που δεν είχαν κάνει τίποτα για το οποίο να μπορούν να κατακριθούν από τις επαναστατικές μάζες, ενώ το μόνο παράπτωμά τους ήταν να αισθάνονται προσβεβλημένοι από τα ψέματα και τη ανανδρία του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος που ποδοπατούσε τα δικαιώματα των προλεταρίων και της Επανάστασης.
Στις 7 Μαρτίου του 1921, στις 6:45 το απόγευμα, εξαπολύθηκε μια καταιγίδα πυρών πυροβολικού ενάντια στην Κροστάνδη. Όπως ήταν φυσικό και αναπόφευκτο, οι εξεγερμένοι της Κροστάνδης απάντησαν αμυνόμενοι, παλεύοντας, όχι μόνο για τις δικές τους διεκδικήσεις, αλλά και για λογαριασμό των άλλων προλεταρίων της χώρας που αγωνίζονταν για τα δικαιώματα που κατέκτησαν με την Επανάσταση και ποδοπατήθηκαν αυθαίρετα από τις μπολσεβικικές αρχές.
Ο αγώνας τους βρήκε απήχηση από ολόκληρη την υποδουλωμένη Ρωσία, που στάθηκε έτοιμη να υποστηρίξει τη δίκαιη και ηρωική πάλη τους, αλλά ήταν δυστυχώς ανίκανη να τα καταφέρει, επειδή ήταν αφοπλισμένη, στυγνά εκμεταλλευόμενη και δέσμια της δουλείας από τις μονάδες καταστολής του Κόκκινου Στρατού και της Τσεκά, οι οποίες είχαν συνταχθεί με τρόπο ώστε να σπάσει το ελεύθερο πνεύμα και βούληση της χώρας.
Είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι απώλειες που υπέστησαν οι υπερασπιστές της Κροστάνδης και η άβουλη μάζα του Κόκκινου Στρατού, αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έπεσαν πάνω από δέκα χιλιάδες νεκροί. Στην πλειοψηφία τους, ήταν εργαζόμενοι και αγρότες, οι ίδιοι οι άνθρωποι που το Κόμμα των ψευτών είχε χρησιμοποιήσει προκειμένου να αρπάξει την εξουσία, δίνοντάς τους ψεύτικες υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Τους είχε χρησιμοποιήσει επί χρόνια για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των κομματικών συμφερόντων του, ώστε να επεκταθεί και να περιχαρακωθεί η κυριαρχία του πάνω στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.
Ενάντια στην μπολσεβίκικη ολιγαρχία, η Κροστάνδη υπεράσπισε την ουσία του αγώνα των εργατών και των αγροτών στη Ρωσική Επανάσταση. Για τον ίδιο λόγο, οι ολιγαρχικοί εξολόθρευσαν τους εξεγερμένους της Κροστάνδης, κάποιους αμέσως μετά τη στρατιωτική νίκη, τους υπόλοιπους στα μπουντρούμια και στα κελιά που κληροδότησαν τα Τσαρικά και Αστικά καθεστώτα. Έτσι, η ημερομηνία της 7ης Μαρτίου εκλαμβάνεται σαν βαθιά οδυνηρή επέτειος για τους εργαζομένους όλων των χωρών.
Η επίπονη μνήμη των εξεγερμένων της Κροστάνδης που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης και των επιζώντων που αφέθηκαν για να σαπίσουν στις μπολσεβικικές φυλακές αναζωπυρώνεται σ’ αυτή την επέτειο, όχι μόνο για τους Ρώσους προλετάριους.
Αλλά αυτά τα θέματα δεν επιλύονται με θρήνους: εκτός από την επετειακή ανάμνηση της 7ης Μαρτίου, οι προλετάριοι κάθε χώρας θα πρέπει να οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κάθε περιοχή για το αίσχος που διαπράχθηκε στην Κροστάνδη από το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα ενάντια στους επαναστατημένους εργάτες και ναυτικούς, και να απαιτήσουν την απελευθέρωση των επιζώντων που αργοπεθαίνουν στις μπολσεβίκικες φυλακές ή βρίσκονται υπό κράτηση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Φινλανδίας.

Νέστορας Μάχνο
Παρίσι, Μάρτιος 1926
Το ψάρι ήταν σάπιο και βρωμούσε απ' την αρχή....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giosx

Δραστήριο μέλος

Ο Γοργίας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χειρούργος και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 652 μηνύματα.
:redface:: Το ζήτημα όμως που ανέδειξε πρόσφατα η ιστορία, φίλε μου, είναι, αν οι εργάτες μπορούν να ζήσουν χωρίς γραφειοκράτες, στο ρόλο της "καθοδήγησής" τους! Τη χρειάζονται;
Σαφέστατα 'ΟΧΙ... :clapup: δεν χρειάζονται νομενκλατούρες και καθοδήγηση :whistle:
Σκατ.. μπορούν να τα κάνουν και μόνοι τους, άμα λάχει.:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Καλά χωρίς εισαγωγικά.
Ο μισθός που θα παίρνει κάποιος θα είναι ανάλογα με την δουλειά του και ανάλογα με τις ανάγκες του. Από εκεί και πέρα αν κάποιοι χρειάζονται μεγαλύτερο μισθό μπορούν να τον διεκδικήσουν πρωτοβάθμια από τους συλλόγους τους.

Μισθό αναλόγως τη δουλειά σου παίρνεις ήδη και στον καπιταλισμό. Περιμένω να μου ορίσεις τις "ανάγκες".
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Μισθό αναλόγως τη δουλειά σου παίρνεις ήδη και στον καπιταλισμό. Περιμένω να μου ορίσεις τις "ανάγκες".

:P:P:PΝαι, αλλά η υπεραξία("υπερεργασία" ), εδώ πηγαίνει στους Καπιτάλες, εκεί, βασικά ικανοποιούνται οι "ανάγκες" της Γραφειοκρατίας(το λένε "Κράτος" ), που πάντα αναπαράγει την κρυφή της φιλοδοξία, να γίνει η "κυρίαρχη τάξη"!:mad::mad::mad:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
:P:P:PΝαι, αλλά η υπεραξία("υπερεργασία" ), εδώ πηγαίνει στους Καπιτάλες, εκεί, βασικά ικανοποιούνται οι "ανάγκες" της Γραφειοκρατίας(το λένε "Κράτος" ), που πάντα αναπαράγει την κρυφή της φιλοδοξία, να γίνει η "κυρίαρχη τάξη"!:mad::mad::mad:

Αν κάτσεις και δουλέψεις σκληρά τότε θα φτάσεις στο σημείο να εκμεταλλεύεσαι εσύ την υπεραξία του άλλου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top