Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 66,096 εγγεγραμμένα μέλη και 2,388,092 μηνύματα σε 74,654 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Salmone di Pesti

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 14:26, 22-09-12:

#1
Με τιμή και (ψωρο)περηφάνεια σας παρουσιάζω τη νέα μου συνταγή:

Salmone di Pesti!

Πρώτα απ' όλα, γιατί σολομός;

1. Είναι η Νο1 πλούσια τροφή σε Ω3 λιπαρά.
2. Είναι πανάλαφρος - περισσότερο κι από κοτόπουλο - και συγκριτικά με τον τόνο έχει μικρότερες ποσότητες υδραργύρου που σημαίνει ότι μπορείτε να τον καταναλώνετε άφοβα.
3. Αν είσαι vegeterian, είναι σαν να τρως κρέας και ακόμα καλύτερα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να υπερβάλεις, αλλά για μία φορά την εβδομάδα είναι πολύτιμη προσθήκη στο διατροφικό μενού.

Για περισσότερες πληροφορίες για την θρεπτική αξία του σολομού, εδώ.

Το πρόβλημα είναι που θα βρούμε καλό σολομό; Εδώ θέλω τη βοήθειά σας, εγώ αγοράζω τον κατεψυγμένο Emborg, ανοικτής θαλάσσης Ειρηνικού Ωκεανού που φέρνει ο Σκλαβενίτης. Ίσως να μην είναι ο καλύτερος αλλά δεν πολυεμπιστεύομαι τις "καπνιστές" λύσεις (άσε που είναι και πανάκριβες).

Στην αρχή τον μαγείρευα χύμα με τα μπαχαρικά του, αλλά κάτι του έλειπε. Σήμερα είπα να αυθαιρετήσω και αγόρασα το "μαγικό" βαζάκι:



Είναι σάλτσα για μακαρόνια φυσικά αλλά πιστέψτε με, με τον σολομό πάει μια χαρά. Το πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό βαζάκι που βγάζει σάλτσα άνετα για 2-3 άτομα. Το πρόβλημα με αυτές τις σάλτσες είναι ότι δεν διατηρούνται πάνω από 5 μέρες και θα πρέπει να καταναλωθούν γρήγορα. Το μικρό βαζάκι βολεύει αρκετά καλά.

Ένα τελευταίο πλεονέκτημα της συνταγής, είναι κουζίνα διάρκειας 20 λεπτών. Γίνεται στο πι και φι!

Τα βήματα

Για να πετύχουμε το χρόνο ρεκόρ του 20λεπτου (άντε 25) πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα. Ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και βάζουμε σε ένα ταψί (εγώ χρησιμοποιώ τηγάνι ) 4 -5 φιλετάκια σολομού με λίγο ελαιόλαδο.

Σε ένα (δεύτερο) τηγάνι ετοιμάζουμε το συνοδευτικό: τις πατάτες! Μετά από αρκετές εναλλαγές σε προϊόντα έχω καταλήξει στις προτηγανισμένες McCain Fry n' Dip:



Ξέρω ότι υπάρχει μια προκατάληψη με τις προτηγανισμένες (καρκίνο, μεταλλαγμένα, κλπ) αλλά και τις "φρέσκιες" με τα θειούχα λιπάσματα Ινδίας ούτε αυτές αξίζει να εμπιστευτείς. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις φριτέζα (μακράν ότι πιο καρκινοειδές υπάρχει). Με λίγο ηλιέλαιο (πολύ λίγο) στο τηγάνι είσαι έτοιμος. Οι συγκεκριμένες πατάτες τηγανίζονται πολύ καλά και δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι η μια πλευρά θα είναι καμμένη και η άλλη λευκή.

Μετά τις πατάτες, στο καπάκι ετοιμάζουμε τη σαλάτα. Την φτιάχνω ως εξής:

Σε ένα βαθύ πιάτο βάζω ένα φακελάκι Knorr Mix for Salads "Άνηθος Κρεμμύδι" μαζί με ελαιόλαδο:



Ξεκινάω να πλένω ένα μαρούλι (προτιμώ βιολογικό), φύλλο φύλλο, να κόβω φετάκια 4-5 μαζί και βουρ στο πιάτο. Ανακατεύω, συνεχίζω, μόλις τελειώσει το μαρούλι, "σφάζω" και ένα κρεμμυδάκι πράσο (κι αυτό bio). Ανακατεύω, και ρίχνω (πάλι bio ) ξύδι μπαλσάμικο.

Κάνω ένα διάλειμμα, ανοίγω το φούρνο (προσέξτε καίει) βγάζω το ταψοτήγανο με τον σολομό και τον πλακώνω στα μπαχάρια. Πιπέρι και απαραίτητα Βασιλικό που τρίβετε στις παλάμες σας (αν δεν έχετε αγοράστε επειγόντως), μπόλικο λεμόνι και ξανά πάλι στο φούρνο.

Ανακατεύουμε τις πατάτες στο τηγάνι (έχουν αρχίσει να ροδίζουν) και ξανά πάλι στη σαλάτα. Μπορείτε να σταματήσετε εδώ αλλά για εφέ κολλάει ωραία να βάλετε μανιτάρια σαμπινιόν, λιαστή ντομάτα και μια κανονική ζουμερή ντομάτα που την κόβουμε σε ψιλά φετάκια για να σπάσει η πρασινίλα. Οι σωστές ποσότητες λαδιού και μπαλσάμικου θα καθορίσουν την τελική γεύση, οπότε, μην το παρακάνετε.

Έχουμε αναποδογυρίσει το σολομό στο τηγάνι 2-3 φορές, έχει ήδη ροδίσει, το 20λεπτο έχει περάσει και οι πατάτες είναι έτοιμες. Επειδή δεν έχουμε φριτέζα, θα πρέπει να στραγγίξουμε καλά τις πατάτες απ' τη λαδίλα. Εγώ βάζω ένα χαρτί κουζίνας σε ένα βαθύ πιάτο και αφήνω 2-3 λεπτά τις πατάτες εκεί, μετά πετάω το χαρτί που έχει απορροφήσει την περισσότερη λαδίλα και οι πατάτες είναι έτοιμες. Λίγο αλατάκι, απαραίτητα καλής ποιότητας ρίγανη και είμαστε κομπλέ.

Βάζουμε το σολομό στα πιάτα, ανοίγουμε το βαζάκι και απλά με ένα κουταλάκι τον "πνίγουμε" στη σάλτσα (με τρόπο βέβαια για να φαίνεται ότι μαγειρεύτηκαν μαζί ).

Θα καλοφάτε, είναι σίγουρο. Για ποτό, και η μπύρα και το κάθε είδος κρασιού ταιριάζουν μια χαρά.

Καλές μάσες!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  Salmone di Pesti Salad.JPG
Εμφανίσεις:  95
Μέγεθος:  165,4 KB  
Συνημένες Εικόνες
 
2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

maniavas (Μάνια)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη maniavas
H Μάνια αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 22 ετών , επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 290 μηνύματα.

H maniavas έγραψε στις 14:58, 22-09-12:

#2
Ωραία ιδέα θα την δοκιμάσω

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους