Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 66,096 εγγεγραμμένα μέλη και 2,388,093 μηνύματα σε 74,654 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Τα μουστοκούλουρα της Λουλούς

Δαλιδά (Cortana)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Δαλιδά
H Cortana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Σεφ . Έχει γράψει 4,221 μηνύματα.

H Δαλιδά έγραψε στις 12:58, 14-10-12:

#1
Γεια σας και πάλι! Η ιδανική συνταγή της εποχής! Αν έχετε μούστο που δε βράζει ακόμα ή πετιμέζι, μπορείτε να απολαύσετε τα υπέροχα αυτά μουστοκούλουρα (ή μουστουκούλουρα όπως λέμε στο χωριό).



Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας μπορείτε να τα τροποποιήσετε.
1. Αν τα θέλετε λιγότερο γλυκά τότε μπορείτε να βάλετε αντί για όλο το πετιμέζι, να βάλετε μισό μούστο-μισό πετιμέζι.
2. Κανέλλα και γαρύφαλο μπορείτε να βάλετε όσο θέλετε ανάλογα με την προτίμηση.
3. Αν σας αρέσουν μαλακά και βαριά, προσέχετε μην τα παραψήσετε, δε θέλουμε να μαυρίσουν. Ακόμα και υπερβολικά μαλακά να φαίνονται, μόλις κρυώσουν τα σκληρύνουν. Αν τα θέλετε τραγανά τότε ψήνετε μέχρι να ψιλοροδίσουν.

Υλικά
1 νεροπότηρο πετιμέζι
1 νεροπότηρο λάδι (κατά προτίμηση καλαμποκέλαιο)
1 νεροπότηρο χυμό πορτοκάλι
1 νεροπότηρο ζάχαρη (ή μπορείτε να το κάνετε και μισό ζάχαρη μισό μέλι)
1/3 νεροπότηρο κονιάκ
1 κουτ. του γλυκού διττανθρακική σόδα (μαγειρική)
1 φακελάκι baking powder (ή περίπου 4 κουτ. γλυκού)
3 κουταλιές γαρύφαλο
2 κουταλιές κανέλλα
1500 γρ αλεύρι (1 πακέτο και μισό)

Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπωλ (η συνταγή αυτή θα σας βγάλει μια τεράστια ποσότητα, περίπου 5 ταψιά μουστοκούλουρα) ανακατεύουμε το λάδι, το πετιμέζι, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλο.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο μπωλ. Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, στην αρχή με κουτάλι και συνέχεια με τα δυό μας τα χεράκια.
Το ζυμάρι πρέπει μεν να μην κολλάει στο χέρι αλλά μαλακό. Αν κολλάει ελαφρά, ίσα ίσα στο χέρι, και είναι μαλακό μην το μπουμπουνίξετε στο αλεύρι. Απλά όταν θα τα πλάθετε στο τέλος θα αλείφετε με λίγο λαδάκι τα χέρια και δε θα κολλάνε

Τώρα, πως τα πλάθουμε ; Όπως θέλουμε! Το κλασικό σχήμα είναι το κυκλικό. Δηλαδή παίρνουμε ένα μπαλάκι, το πλάθουμε σε μια λωρίδα και στη συνέχεια ενώνουμε τις δύο άκρες. Βέβαια μπορείτε να κάνετε και το σαλιγκαράκι, δηλαδή με μακρύτερη λωρίδα να την τυλίξετε γύρω γύρω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς κελσίου φούρνο, για περίπου 10-12 λεπτά, ανάλογα με το πάχος. Μην τα αφήσετε μόνα τους, θέλουν επίβλεψη. Επίσης, φουσκώνουν αρκετά, οπότε αφήστε κενό στο ταψί!



Η συνταγή είναι της μαμάς μου.
Bon Appétit !

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Δαλιδά : 14-10-12 στις 14:15.
1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 14:38, 14-10-12:

#2
που θα βρουμε πετιμεζι ειναι το θεμα βεβαια..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Δαλιδά (Cortana)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Δαλιδά
H Cortana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Σεφ . Έχει γράψει 4,221 μηνύματα.

H Δαλιδά έγραψε στις 14:44, 14-10-12:

#3
Αρχική Δημοσίευση από Άγγελος
που θα βρουμε πετιμεζι ειναι το θεμα βεβαια..
Το πετιμέζι είναι στην ουσία βρασμένος μούστος. Δηλαδή χυμός σταφυλιού που μόλις τον στύψεις τον βάζεις στην κατσαρόλα να βράσει. Αυτό λοιπόν μετά θα γίνει πετιμέζι.
Αυτή την εποχή όσοι φτιάχνουν κρασί στην επαρχία έχουν ήδη πατήσει και έχουν μούστο. Γι αυτό και θεωρείται επίκαιρη η συνταγή του μουστοκούλουρου.

Βασική συνθήκη για να γίνει το πετιμέζι είναι να μην έχει πάρει βράση ο μούστος.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους