Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 66,106 εγγεγραμμένα μέλη και 2,388,276 μηνύματα σε 74,663 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Είναι αντιεπιστημονική η πίστη στο Θεό;

steve74

Νεοφερμένος

Το avatar του χρήστη steve74
Ο steve74 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 43 ετών . Έχει γράψει 25 μηνύματα.

O steve74 έγραψε στις 20:14, 23-02-09:

#1
ΟΤΑΝ διαβάζουμε για την επιστήμη, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντούμε θρησκευτικούς όρους. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν χαρακτηριστεί ως «οι αρχιερείς ενός νέου τεχνολογικού πολιτισμού» και τα εργαστήριά τους ως «ναοί» ή «τεμένη». Ασφαλώς, αυτές οι εκφράσεις έχουν απλώς μεταφορική σημασία. Εντούτοις, μπορούν να οδηγήσουν στο εξής σημαντικό ερώτημα: Υπάρχει πράγματι χάσμα ανάμεσα στην επιστήμη και στη θρησκεία;
Μερικοί ίσως έχουν την άποψη ότι όσο περισσότερα μαθαίνουν οι επιστήμονες, τόσο περισσότερο απομακρύνονται από την πίστη στον Θεό. Είναι αλήθεια ότι πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας καταφρονούν τη θρησκευτική πίστη. Ωστόσο, ένας σεβαστός αριθμός συναδέλφων τους εντυπωσιάζονται βαθιά από τα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη σχεδίου στο φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει. Άλλοι επιστήμονες δεν απορούν μόνο για το σχέδιο. Αρχίζουν να κάνουν σκέψεις γύρω από τον Σχεδιαστή.
Άνεμοι Αλλαγής
Η θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου είναι διαδεδομένη εδώ και ενάμιση αιώνα. Μερικοί μορφωμένοι άνθρωποι ίσως ανέμεναν ότι, στην εποχή μας, η πίστη στον Θεό θα περιοριζόταν στους αδαείς, στους εύπιστους και στους αφελείς. Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί. Πολλοί επιστήμονες δηλώνουν ανοιχτά την πίστη τους σε έναν Δημιουργό. Βέβαια, ίσως να μην πιστεύουν σε έναν Θεό ως πρόσωπο ή στην Αγία Γραφή. Ωστόσο, είναι πεπεισμένοι ότι το σχέδιο που καταδεικνύεται στη φύση προϋποθέτει έναν ευφυή Σχεδιαστή.
Μπορούν αυτοί οι επιστήμονες να θεωρηθούν αφελείς; Αναφερόμενη σε επιστήμονες που πιστεύουν ότι το σύμπαν μας και η ζωή που υπάρχει σε αυτό οφείλονται σε ευφυές σχέδιο, μια κριτική για κάποιο βιβλίο στην εφημερίδα Δε Νιου Γιορκ Τάιμς (The New York Times) σχολιάζει: «Έχουν διδακτορικά διπλώματα και κατέχουν έδρες σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Τα επιχειρήματά τους εναντίον του δαρβινισμού δεν βασίζονται στην αυθεντία των Γραφών. Αντιθέτως, έχουν επιστημονικό υπόβαθρο».
Το ίδιο άρθρο σημειώνει επίσης ότι οι υπέρμαχοι του ευφυούς σχεδίου «δεν διακινδυνεύουν ισχυρισμούς που είναι εμφανώς ανόητοι. . . . Αυτό που αρνούνται είναι ότι η κοινώς αποδεκτή θεωρία του Δαρβίνου, ή κάθε άλλη “φυσιοκρατική” θεωρία η οποία κινείται στα στενά πλαίσια των άλογων, μηχανικών αιτίων που έδρασαν βαθμιαία στο πέρασμα του χρόνου, αρκεί για να εξηγήσει το συνολικό φάσμα της ζωής. Ο βιολογικός κόσμος, υποστηρίζουν, βρίθει από αποδείξεις για την ύπαρξη ευφυούς σχεδίου—αποδείξεις που υποδεικνύουν σχεδόν με βεβαιότητα την παρέμβαση ενός Ευφυούς Σχεδιαστή».
Τέτοια συμπεράσματα είναι διαδεδομένα μεταξύ των επιστημόνων σε εκπληκτικό βαθμό. Λόγου χάρη, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1997 αποκάλυψε ότι οι 4 στους 10 Αμερικανούς επιστήμονες πίστευαν σε έναν Θεό ως πρόσωπο. Αυτή η αναλογία είχε παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη από το 1914, όταν διεξάχθηκε μια παρόμοια έρευνα.
Βέβαια, σε χώρες όπου επικρατεί πιο κοσμικό πνεύμα, όπως στις ευρωπαϊκές, η αναλογία είναι χαμηλότερη. Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα Δε Γκάρντιαν (The Guardian) ανέφερε ότι «ο βαθμός θρησκευτικότητας είναι υψηλότερος ανάμεσα στους επιστήμονες των θετικών επιστημών, όπως η φυσική και η γεωλογία, και χαμηλότερος στους επιστήμονες των θεωρητικών επιστημών, όπως η ανθρωπολογία». Επίσης πρόσθεσε: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν οργανώσεις όπως οι Χριστιανοί στην Επιστήμη». Η εφημερίδα επισήμανε επίσης ότι στη Μεγάλη Βρετανία «οι φοιτητές επιστημονικών μαθημάτων που εκκλησιάζονται είναι κατʼ αναλογία πολύ περισσότεροι από τους εκκλησιαζόμενους σπουδαστές καλών τεχνών».
Ωστόσο, φαίνεται πως η πλειονότητα των επιστημόνων χλευάζουν πράγματι την ιδέα ενός Δημιουργού. Αυτή η περιφρονητική στάση ασκεί ισχυρή πίεση στους συναδέλφους τους. Ο αστρονόμος Άλαν Σάντατζ αναφέρεται στο «δισταγμό που νιώθει κάποιος να κάνει γνωστό ότι είναι θρησκευόμενος». Γιατί; «Ο εμπαιγμός», λέει—η αποδοκιμασία και η επίκριση των συναδέλφων—«είναι τεράστιος».
Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες που τολμούν να υποστηρίξουν ότι η επιστήμη δεν συγκρούεται κατʼ ανάγκην με την πίστη σε έναν Δημιουργό διαπιστώνουν ότι οι φωνές τους καταπνίγονται από πιο σκεπτικιστικές απόψεις. Τα επόμενα άρθρα θα ασχοληθούν με τέτοιες φωνές που συχνά αγνοούνται καθώς και με τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι επιστήμονες πιστεύουν ό,τι πιστεύουν. Πώς, όμως, επηρεάζεστε εσείς προσωπικά; Μπορεί να σας βοηθήσει η επιστήμη να βρείτε τον Θεό; Γιατί Μερικοί Επιστήμονες Πιστεύουν στον Θεό
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ αποκαλύπτει συνεχώς καινούρια μυστικά για το σύμπαν και για τη ζωή που ακμάζει στον πλανήτη μας. Εντούτοις, τόσο οι επιστήμονες όσο και οι απλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με θεμελιώδη ερωτήματα όπως: Πώς ήρθε σε ύπαρξη το σύμπαν; Τι υπήρχε πριν από αυτό; Γιατί φαίνεται να είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να συντηρεί τη ζωή; Πώς εμφανίστηκε η ζωή εδώ στη γη;
Η επιστήμη δεν μπορεί ακόμη να δώσει βέβαιες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Μερικοί αμφιβάλλουν για το αν θα μπορέσει ποτέ να τις δώσει. Γιʼ αυτόν το λόγο, πολλοί έχουν νιώσει την ανάγκη να αναθεωρήσουν τις απόψεις και τις πεποιθήσεις τους. Ας εξετάσουμε τρία από τα μυστήρια που κάνουν μερικούς επιστήμονες να διερωτώνται σχετικά με την ύπαρξη ενός Δημιουργού.
Το Θαυμάσια Συντονισμένο Σύμπαν—Αποτέλεσμα Τύχης;
Ένα βασικό ερώτημα αφορά το θαυμάσιο τρόπο με τον οποίο είναι συντονισμένο το σύμπαν μας. Γιατί είναι το σύμπαν εφοδιασμένο με αναλλοίωτους φυσικούς νόμους και φυσικές σταθερές καθορισμένες με ακριβή και ιδανικό τρόπο προκειμένου να συντηρείται ένας πλανήτης όπως ο δικός μας καθώς και όλη η ζωή που υπάρχει σε αυτόν;
Τι εννοούμε όταν μιλάμε για θαυμάσιο συντονισμό; Σκεφτείτε, λόγου χάρη, την ακρίβεια με την οποία είναι ρυθμισμένες οι τέσσερις θεμελιώδεις φυσικές δυνάμεις: ο ηλεκτρομαγνητισμός, η βαρύτητα, η ισχυρή πυρηνική δύναμη και η ασθενής πυρηνική δύναμη. Αυτές οι δυνάμεις επηρεάζουν κάθε αντικείμενο στο σύμπαν. Είναι ρυθμισμένες και εξισορροπημένες με τόση ακρίβεια ώστε ακόμη και ελαφρές παρεκκλίσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν αδύνατη τη ζωή στο σύμπαν.
Για πολλές λογικά σκεπτόμενες διάνοιες, η εξήγηση θα πρέπει να βρίσκεται κάπου αλλού και όχι στην απλή σύμπτωση. Ο Τζον Πόλκινχορν, ο οποίος ήταν φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι οι νόμοι της φύσης πρέπει να είναι συντονισμένοι με απίστευτα θαυμάσιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει το σύμπαν που βλέπουμε, αυτή η σκέψη σού υποβάλλει την ιδέα ότι το σύμπαν δεν μπορεί να εμφανίστηκε έτσι, χωρίς λόγο, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει σκοπός πίσω από αυτό».
Ο Αυστραλός φυσικός Πολ Ντέιβις ανέφερε κάτι παρόμοιο: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πολλοί επιστήμονες . . . απορρίπτουν περιφρονητικά την ιδέα ότι ίσως υπάρχει ένας Θεός, ή ακόμα και μια απρόσωπη δημιουργική αρχή». Κατόπιν είπε: «Προσωπικά, δεν συμμερίζομαι την περιφρόνησή τους. . . . Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ύπαρξή μας στο σύμπαν είναι απλώς μια παραξενιά της μοίρας . . . ή ένα τυχαίο στίγμα στο μεγάλο κοσμικό δράμα».
Η Πρόκληση της Πολυπλοκότητας
Ένα δεύτερο πρόβλημα που αποτελεί πρόκληση για τους σημερινούς επιστήμονες περιλαμβάνει την τεράστια πολυπλοκότητα του κόσμου που μας περιβάλλει. Η κοινή λογική μάς λέει ότι, όσο πιο πολύπλοκο είναι ένα γεγονός, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να συνέβη κατά τύχη. Εξετάστε ένα παράδειγμα.
Για να σχηματιστεί το DNA, το δομικό στοιχείο της ζωής, χρειάζεται να λάβουν χώρα με ακρίβεια αναρίθμητες χημικές αντιδράσεις. Πριν από τρεις δεκαετίες, ο Δρ Φρανκ Σόλζμπερι, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα των ΗΠΑ, υπολόγισε τις πιθανότητες που υπάρχουν να σχηματιστεί από μόνο του ένα βασικό μόριο DNA που είναι απαραίτητο για την εμφάνιση της ζωής. Οι υπολογισμοί αποκάλυψαν ότι η πιθανότητα είναι τόσο μικρή ώστε από μαθηματική άποψη θεωρείται αδύνατη.
Η πολυπλοκότητα είναι ιδιαίτερα φανερή όταν οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν πολύπλοκα μέρη τα οποία θα ήταν άχρηστα αν δεν υπήρχαν άλλα πολύπλοκα μέρη. Ας εξετάσουμε το παράδειγμα της αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με τις εξελικτικές θεωρίες, τα έμβια όντα συνέχισαν να αναπαράγονται καθώς γίνονταν ολοένα και πιο πολύπλοκα. Σε κάποιο στάδιο, ωστόσο, το θηλυκό μερικών ειδών χρειάστηκε να αναπτύξει αναπαραγωγικά κύτταρα που απαιτούσαν γονιμοποίηση από αρσενικό με συμπληρωματικά αναπαραγωγικά κύτταρα. Για να προμηθεύσουν το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων στους απογόνους, τα αναπαραγωγικά κύτταρα του κάθε γονέα περνούν από μια αξιοσημείωτη διαδικασία, τη λεγόμενη μείωση, με την οποία τα κύτταρα του κάθε γονέα απομένουν με το μισό από το συνηθισμένο αριθμό χρωμοσωμάτων. Με αυτή τη διαδικασία αποφεύγεται η ύπαρξη υπερβολικού αριθμού χρωμοσωμάτων στον απόγονο.
Ασφαλώς, η ίδια διαδικασία θα απαιτούνταν και για άλλα είδη. Πώς, λοιπόν, απέκτησε η «πρώτη μητέρα» του κάθε είδους την ικανότητα αναπαραγωγής με έναν πλήρως αναπτυγμένο «πρώτο πατέρα»; Πώς μπορούσαν και οι δυο τους να μειώσουν ξαφνικά κατά το ήμισυ τον αριθμό των χρωμοσωμάτων στα αναπαραγωγικά τους κύτταρα με τέτοιον τρόπο ώστε να παραγάγουν έναν υγιή απόγονο με κάποια από τα γνωρίσματα και των δύο γονέων; Επίσης, αν αυτά τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά αναπτύχθηκαν σταδιακά, πώς θα είχε επιζήσει το αρσενικό και το θηλυκό κάθε είδους εφόσον αυτά τα ζωτικά χαρακτηριστικά ήταν σχηματισμένα μόνο εν μέρει;
Ακόμη και σε ένα μόνο είδος, οι πιθανότητες να επήλθε αυτή η αναπαραγωγική αλληλεξάρτηση κατά τύχη είναι μηδαμινές. Το ενδεχόμενο να συνέβη στο ένα είδος μετά το άλλο δεν επιδέχεται λογική εξήγηση. Μπορεί μια θεωρητική διαδικασία εξέλιξης να εξηγήσει τέτοια πολυπλοκότητα; Πώς μπορούν τυχαία, συμπτωματικά, άσκοπα γεγονότα να οδηγούν σε συστήματα που χαρακτηρίζονται από τόσο περίπλοκη αλληλεξάρτηση; Τα έμβια όντα διαθέτουν πλήθος χαρακτηριστικών που μαρτυρούν προνοητικότητα και σχεδιασμό—υποδεικνύοντας έναν ευφυή Σχεδιαστή.
Πολλοί μελετητές έχουν καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα. Λόγου χάρη, ο μαθηματικός Γουίλιαμ Α. Ντέμσκι έγραψε ότι το «ευφυές σχέδιο» που είναι εμφανές στα «ορατά χαρακτηριστικά του φυσικού κόσμου . . . μπορεί να εξηγηθεί ικανοποιητικά μόνο αν αποδοθεί σε ευφυείς αιτίες». Ο μοριακός βιοχημικός Μάικλ Μπίχι συνοψίζει τα διαθέσιμα στοιχεία ως εξής: «Μπορείτε να είστε καλός Καθολικός και να πιστεύετε στο δαρβινισμό. Ωστόσο, η βιοχημεία καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο το να είστε επιστήμονας που ενεργεί με βάση τη λογική σκέψη και συγχρόνως να πιστεύετε στο δαρβινισμό».
Ένα Ανομοιογενές Αρχείο Απολιθωμάτων
Ένα τρίτο μυστήριο που έχει προβληματίσει μερικούς επιστήμονες σχετίζεται με το αρχείο των απολιθωμάτων. Αν η εξέλιξη συνεχιζόταν επί μεγάλες χρονικές περιόδους, θα αναμέναμε να βρούμε πλήθος ενδιάμεσων οργανισμών, ή αλλιώς κρίκων, ανάμεσα στα βασικά είδη έμβιων όντων. Ωστόσο, τα αναρίθμητα απολιθώματα που έχουν έρθει στο φως από την εποχή του Δαρβίνου έχουν αποδειχτεί απογοητευτικά ως προς αυτό. Οι ελλείποντες κρίκοι παραμένουν πράγματι ελλείποντες!
Ως εκ τούτου, ορισμένοι επιστήμονες έχουν συμπεράνει ότι τα στοιχεία που υποστηρίζουν την εξέλιξη είναι τόσο ανεπαρκή και αντιφατικά ώστε δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η ζωή εξελίχθηκε. Ο αεροδιαστημικός μηχανικός Λούθερ Ντ. Σάδερλαντ έγραψε στο βιβλίο του Το Αίνιγμα του Δαρβίνου (Darwinʼs Enigma): «Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οποτεδήποτε πρωτοεμφανίστηκε στη Γη κάποιο θεμελιωδώς διαφορετικό είδος ζωής, από τα μονοκύτταρα πρωτόζωα μέχρι και τον άνθρωπο, αυτό ήταν πλήρες και τα όργανα καθώς και η δομή του ήταν πλήρη και εντελώς λειτουργικά. Το αναπόφευκτο συμπέρασμα που εξάγεται από αυτό το γεγονός είναι ότι υφίστατο κάποιο είδος προϋπάρχουσας ευφυΐας πριν πρωτοεμφανιστεί η ζωή πάνω στη Γη».
Από την άλλη μεριά, το αρχείο των απολιθωμάτων ταιριάζει πολύ με τη γενική σειρά εμφάνισης των μορφών ζωής όπως αυτή παρουσιάζεται στο Γραφικό βιβλίο της Γένεσης. Ο Ντόναλντ Ε. Τσίτικ, φυσικοχημικός ο οποίος ανακηρύχτηκε διδάκτορας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, σχολιάζει: «Μια προσεκτική ματιά στο αρχείο των απολιθωμάτων θα οδηγούσε κάποιον στο συμπέρασμα ότι τα ζώα αναπαράγονταν κατά το είδος τους όπως αναφέρει η Γένεση. Δεν άλλαζαν από το ένα είδος στο άλλο. Τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, όπως και στην εποχή του Δαρβίνου, συμφωνούν με την αφήγηση της Γένεσης για την άμεση δημιουργία. Τα ζώα και τα φυτά εξακολουθούν να αναπαράγονται κατά το είδος τους. Στην πραγματικότητα, η σύγκρουση ανάμεσα στην παλαιοντολογία (μελέτη των απολιθωμάτων) και στο δαρβινισμό είναι τόσο ισχυρή ώστε μερικοί επιστήμονες αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι ενδιάμεσες μορφές δεν θα βρεθούν ποτέ».
Αντιμέτωποι με τα Στοιχεία
Τα όσα προαναφέρθηκαν αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τα αναπάντητα ερωτήματα που προβληματίζουν όσους απορρίπτουν τα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη Δημιουργού. Μερικοί επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η απόρριψη του Θεού βασίζεται, όχι σε πραγματικές αποδείξεις και προσεκτική ορθολογική σκέψη, αλλά σε υπεραισιόδοξες υποθέσεις και εικασίες.
Με βάση τα παραπάνω, έπειτα από μια ολόκληρη ζωή παραγωγικής επιστημονικής έρευνας και εργασίας, ο αστρονόμος Άλαν Σάντατζ είπε: «Η επιστήμη μου ήταν εκείνη που με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο πολύπλοκος από όσο μπορεί να εξηγήσει η επιστήμη. Μόνο αν δεχτώ το υπερφυσικό μπορώ να καταλάβω το μυστήριο της ύπαρξης».
Πού Μπορείτε να Βρείτε Απαντήσεις;
ΜΗΠΩΣ νιώθετε καμιά φορά κάπως ενοχλημένοι από την αντιλογία που μαίνεται γύρω από την εξέλιξη και τη δημιουργία; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι.
Εξάλλου, από τη μια πλευρά του ζητήματος βρίσκονται μερικοί πολυμαθείς επιστήμονες και ακαδημαϊκοί οι οποίοι, χρησιμοποιώντας συχνά πολύ εξειδικευμένη ορολογία, επιμένουν στην άποψη ότι, αν είστε μορφωμένοι και ευφυείς, θα πρέπει να δεχτείτε τη θεωρία της εξέλιξης ως γεγονός. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κάποιοι εξίσου πομπώδεις θρησκευόμενοι οι οποίοι, με συναισθηματικά φορτισμένη επιχειρηματολογία, λένε ότι αν έχετε γνήσια πίστη, πρέπει να συμφωνήσετε με τη δική τους εκδοχή για το δημιουργισμό.
Τέτοιες ακραίες απόψεις απωθούν πολλούς σκεπτόμενους ανθρώπους. Το ερώτημα για την ύπαρξη του Θεού, αντί να αντιμετωπίζεται με αλαζονικούς και δογματικούς ισχυρισμούς, αξίζει κάτι καλύτερο. Να θυμάστε ότι αυτό το ερώτημα δεν αποτελεί απλώς θέμα αντιλογίας ή ακαδημαϊκής συζήτησης. Τα ζητήματα που περιλαμβάνονται μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή σας και το μέλλον σας.
Ένα Κοινό Πρόβλημα με τους Επιστήμονες
Όπως έχουμε δει, δεν είναι λίγοι οι ευυπόληπτοι, ευρυμαθείς επιστήμονες που λένε ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός Σχεδιαστή ή Δημιουργού. Λίγοι προχωρούν ακόμη περισσότερο. Αμφισβητούν την επιστημονική ακεραιότητα των συνεργατών τους που απορρίπτουν δογματικά την ύπαρξη του Θεού.
Λόγου χάρη, ο γεωφυσικός Τζον Ρ. Μπάουμγκαρντνερ σημειώνει: «Με βάση τις εκπληκτικά μικρές πιθανότητες, πώς θα μπορούσε οποιοσδήποτε επιστήμονας που διαθέτει έστω και την παραμικρή εντιμότητα να αποδώσει στις τυχαίες αλληλεπιδράσεις την πολυπλοκότητα την οποία παρατηρούμε στα έμβια συστήματα; Το να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο, γνωρίζοντας πόσο μικρές είναι αυτές οι πιθανότητες, συνιστά κατά τη γνώμη μου σοβαρή παραβίαση της επιστημονικής ακεραιότητας».
Ο διακεκριμένος φυσικός Ρίτσαρντ Φέινμαν επέστησε την προσοχή σε μια άλλη πτυχή της επιστημονικής ακεραιότητας. Σε διάλεξη που εκφώνησε στη διάρκεια κάποιας τελετής αποφοίτησης σε πανεπιστήμιο, μίλησε για «ένα ιδιαίτερο, ανώτερο είδος ακεραιότητας». Είπε ότι αυτό περιλάμβανε «το να καταβάλλετε σκληρές προσπάθειες για να δείξετε ότι μπορεί να κάνετε λάθος. . . . Ως επιστήμονες έχουμε [αυτή] την ευθύνη, κυρίως απέναντι στους άλλους επιστήμονες και, κατά τη γνώμη μου, απέναντι στους απλούς ανθρώπους».
Πόσο συχνά ακούμε να αναφέρονται οι εξελικτές στις θεωρίες τους με φράσεις όπως “μπορεί να κάνουμε λάθος”; Δυστυχώς, φαίνεται πως ανάμεσά τους είναι δυσεύρετη τέτοιου είδους μετριοφροσύνη. Στην πραγματικότητα, η μετριοφροσύνη και η ακεραιότητα θα πρέπει να υποκινούν και άλλους επιστήμονες να παραδεχτούν ότι η επιστήμη, η οποία περιορίζεται στη μελέτη του φυσικού κόσμου, δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη ενός Δημιουργού. Τι θα λεχθεί, όμως, για τους θρησκευτικούς ηγέτες που υποστηρίζουν το δημιουργισμό;
Ένα Κοινό Πρόβλημα με τους Θρησκευόμενους
Η μετριοφροσύνη και η ακεραιότητα είναι δυσεύρετες και ανάμεσα στους θρησκευτικούς ηγέτες επίσης. Εξάλλου, πού είναι η ακεραιότητα όταν κάποιος ισχυρίζεται πως η Γραφή διδάσκει κάτι που δεν διδάσκει; Πού είναι η μετριοφροσύνη όταν κάποιος βάζει προσωπικές απόψεις και δημοφιλείς παραδόσεις πάνω από τη Γραφή; Αυτό ακριβώς έχουν κάνει πολλοί δημιουργιστές.
Λόγου χάρη, οι δημιουργιστές συχνά λένε ότι ολόκληρο το σύμπαν δημιουργήθηκε σε έξι κατά γράμμα 24ωρες ημέρες πριν από 6.000 χρόνια. Με διδασκαλίες όπως αυτή, κακοπαριστάνουν τη Γραφή, η οποία λέει ότι ο Θεός δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη «στην αρχή»—σε κάποιο ακαθόριστο χρονικό σημείο πριν από την έναρξη των πιο συγκεκριμένων δημιουργικών «ημερών». (Γένεση 1:1) Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφήγηση της Γένεσης δείχνει πως η έκφραση «ημέρα» χρησιμοποιείται με πολλαπλή έννοια. Στο εδάφιο Γένεση 2:4, ολόκληρη η περίοδος των έξι ημερών που περιγράφονται στο προηγούμενο κεφάλαιο αναφέρεται ως μία μόνο ημέρα. Λογικά, αυτές δεν ήταν κατά γράμμα 24ωρες ημέρες, αλλά μακρές περίοδοι χρόνου. Καθεμιά από αυτές τις χρονικές περιόδους προφανώς διήρκεσε χιλιάδες χρόνια.
Πολύ συχνά, διάφοροι θρησκευτικοί δάσκαλοι μιλούν για την πίστη με εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς. Μερικοί φαίνεται να υπαινίσσονται ότι η πίστη περιλαμβάνει την ένθερμη προσκόλληση σε κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν ακλόνητες αποδείξεις. Σε πολλούς σκεπτόμενους ανθρώπους, αυτό μοιάζει περισσότερο με ευπιστία. Η Γραφή ορίζει την πίστη εντελώς διαφορετικά: «Πίστη είναι η βεβαιωμένη προσδοκία πραγμάτων για τα οποία ελπίζει κανείς, η φανερή απόδειξη πραγματικοτήτων, τις οποίες όμως δεν βλέπουμε». (Εβραίους 11:1) Συνεπώς, η γνήσια πίστη δεν είναι απλή ευπιστία. Βασίζεται σε ακλόνητες αποδείξεις, σε βεβαιότητες στηριγμένες στη λογική.
Πάνω σε ποιες αποδείξεις, λοιπόν, βασίζεται η πίστη στον Θεό; Υπάρχουν δύο κατηγορίες αποδείξεων, οι οποίες είναι εξίσου ισχυρές.
Αξιολόγηση των Αποδείξεων
Ο απόστολος Παύλος υποκινήθηκε να γράψει ότι «οι αόρατες ιδιότητες [του Θεού], δηλαδή η αιώνια δύναμη και η Θειότητά του, βλέπονται καθαρά από τη δημιουργία του κόσμου και έπειτα, επειδή γίνονται αντιληπτές μέσω των πραγμάτων που έχουν φτιαχτεί». (Ρωμαίους 1:20) Επί χιλιάδες χρόνια, σοφοί άντρες και γυναίκες αντιλαμβάνονται τις αποδείξεις της ύπαρξης του Θεού στο φυσικό κόσμο.
Όπως έχουμε δει, η επιστήμη μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέσο από αυτή την άποψη. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε για την πολυπλοκότητα και την τάξη του σύμπαντος, τόσο περισσότερους λόγους έχουμε να νιώθουμε δέος για Εκείνον που τα σχεδίασε όλα αυτά. Μερικοί επιστήμονες είναι δεκτικοί όσον αφορά αυτές τις αποδείξεις και τις θεωρούν πειστικές. Αναμφίβολα, θα έλεγαν ότι η επιστήμη τούς έχει βοηθήσει να βρουν τον Θεό. Άλλοι επιστήμονες, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να πειστούν όσες αποδείξεις και αν υπάρχουν. Τι θα λεχθεί για εσάς;
Αν είστε δεκτικοί όσον αφορά την αξιολόγηση των αποδείξεων που υπάρχουν σε σχέση με αυτό το ζήτημα, σας παροτρύνουμε να ενεργήσετε ανάλογα. Το βιβλίο Υπάρχει Δημιουργός που Ενδιαφέρεται για Εσάς; είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να σας βοηθήσει σε αυτή τη ζωτική αναζήτηση απαντήσεων. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε μια δεύτερη κατηγορία αποδείξεων όσον αφορά την ύπαρξη του Θεού: την Αγία Γραφή.
Η Γραφή περιέχει πληθώρα αποδείξεων που πιστοποιούν ότι είναι εμπνευσμένη από μια υπερανθρώπινη ευφυή πηγή. Λόγου χάρη, περιέχει πολλές προφητείες, δηλαδή ιστορία γραμμένη εκ των προτέρων. Μερικές περιγράφουν αυτές ακριβώς τις καταστάσεις που επικρατούν στο σημερινό κόσμο μας! (Ματθαίος 24:3, 6, 7· Λουκάς 21:10, 11· 2 Τιμόθεο 3:1‐5) Οι άνθρωποι δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον αξιόπιστα. Ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο εκτός από τον ίδιο τον Θεό;
Ωστόσο, η Γραφή δεν βοηθάει απλώς να απαντηθεί το ερώτημα αν υπάρχει Θεός. Μας διδάσκει επίσης το προσωπικό του όνομα, περιγράφει την προσωπικότητά του και μας μιλάει σχετικά με το ενδιαφέρον που έχει δείξει εκείνος για την ανθρωπότητα στο πέρασμα των ετών. Αποκαλύπτει μάλιστα τι έχει υπόψη του για εμάς. Σε όλους αυτούς τους τομείς, η επιστήμη είναι ανίσχυρη να μας βοηθήσει να βρούμε απαντήσεις. Πράγματι, η ανθρώπινη επιστήμη δεν μπορεί να φέρει διαρκή ελπίδα στη ζωή μας. Ούτε μπορεί να εδραιώσει κατάλληλες ηθικές αρχές και αξίες.
Βάση για Ηθικές Αρχές και Αξίες
Δυστυχώς, η τάση της επιστήμης, όπως αυτή ασκείται από μερικούς σήμερα, είναι να υποσκάπτει την ηθική, τις αξίες και τα πρότυπα. Ο βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς, ο οποίος απορρίπτει την ιδέα περί Θεού, δήλωσε: «Σε ένα σύμπαν που χαρακτηρίζεται από τυφλές φυσικές δυνάμεις και γενετική αντιγραφή, μερικοί θα υποστούν βλάβη, άλλοι θα αποδειχτούν τυχεροί, και πουθενά δεν θα βρείτε κάποια λογική ούτε δικαιοσύνη σε αυτό». Μήπως σας φαίνεται κάπως απαισιόδοξη αυτή η άποψη για τον κόσμο; Δεν νομίζετε ότι η ανθρώπινη κοινωνία χρειάζεται έναν ηθικό κώδικα ο οποίος να ανταμείβει την καλή συμπεριφορά και να τιμωρεί την αδικοπραγία;
Εδώ διακρίνουμε μια ουσιώδη διαφορά ανάμεσα στη Βιβλική άποψη για την ανθρωπότητα και στην αθεϊστική άποψη της εξέλιξης. Ο Λόγος του Θεού τονίζει ότι οι άνθρωποι κατέχουν ειδική θέση στη δημιουργία. Σύμφωνα με την εξέλιξη, οι άνθρωποι είναι το τυχαίο προϊόν τυφλών φυσικών διαδικασιών. Η Αγία Γραφή εξηγεί ότι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί κατά την εικόνα ενός δίκαιου και στοργικού Θεού και είναι σε θέση να διάγουν ηθική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή. Η εξέλιξη, με την έμφαση που δίνει στον αγώνα για επιβίωση, αδυνατεί να εξηγήσει τις ανθρώπινες ιδιότητες της αγάπης και του αλτρουισμού.
Η εξέλιξη δεν μπορεί να προσφέρει αληθινή ελπίδα ή σκοπό. Η Γραφή παρουσιάζει το μεγαλειώδη σκοπό του Δημιουργού για το μέλλον μας. Αυτός έχει δηλώσει σαφώς την πρόθεσή του: “Θα σας δώσω μέλλον και ελπίδα”.—Ιερεμίας 29:11.
Μάθετε για τον Δημιουργό
Ένας σοφός ψαλμωδός υποκινήθηκε ταπεινά να παραδεχτεί: «Γνωρίστε ότι ο Ιεχωβά είναι ο Θεός. Αυτός μας έφτιαξε και όχι εμείς». (Ψαλμός 100:3) Σε πολλές σκεπτόμενες διάνοιες, αυτή η παραδοχή που αντανακλά μετριοφροσύνη είναι απείρως πιο λογική από τις σύγχρονες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες η ανθρώπινη ζωή είναι προϊόν τύχης.
Η σύγχρονη επιστήμη μερικές φορές υποθάλπει την αλαζονική αντίληψη ότι η ανθρώπινη λογική και γνώση πρέπει να είναι ο υπέρτατος οδηγός. Δυστυχώς, η οργανωμένη θρησκεία κάνει συχνά το ίδιο λάθος. Ωστόσο, η ανθρώπινη γνώση είναι και θα παραμείνει περιορισμένη. Ο απόστολος Παύλος είχε πολλές γνώσεις γύρω από τα πνευματικά ζητήματα, αλλά παρέμενε ταπεινός. Είπε με ρεαλισμό: «Προς το παρόν βλέπουμε μια θαμπή εικόνα μέσω μεταλλικού καθρέφτη . . . Προς το παρόν γνωρίζω κατά μέρος».—1 Κορινθίους 13:12.
Ασφαλώς, η γνήσια πίστη στον Θεό δεν εξαρτάται από τη σύγχρονη επιστήμη. Αλλά για τον οξυδερκή παρατηρητή, η επιστήμη μπορεί να ενισχύσει την πίστη. Η αληθινή πίστη και πνευματικότητα είναι ουσιώδη στοιχεία για μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή. (Ματθαίος 5:3) Αν χρησιμοποιήσετε τη Γραφή ώστε να αποκτήσετε βαθιά γνώση για τον Ιεχωβά και το σκοπό που έχει για τον άνθρωπο και τη γη, θα βρείτε τη βάση για αληθινό νόημα στη ζωή καθώς και ένα σταθερό θεμέλιο για ελπίδα

Πηγή: περιοδικό "Ξύπνα"

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη iJohnnyCash : 24-02-09 στις 22:59. Αιτία: Προσθήκη πηγής
-1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

WhiteDrum (Κατίγκω)

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη WhiteDrum
H Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,172 μηνύματα.

H WhiteDrum έγραψε στις 20:59, 23-02-09:

#2
Μα ο ορισμός "πίστη" από μόνος του δεν συνάδει με τον ορισμό της επιστήμης. Η επιστήμη ασχολείται , αποδεικνύει και αναλύει κάτι το επιστητό. Αν η θρησκευτική λατρεία βασιζόταν σε κάτι το επιστητό δεν θα υπήρχε η λέξη "πίστη". Όταν για παράδειγμα οι επιστήμονες κάνουν λόγο για Big Bang, η θρησκεία μιλάει για τη δημιουργία του κόσμου από τον προυπάρχοντα Θεό. Δεν είμαι θρησκευόμενο άτομο και δεν μπορώ να εκλογικεύσω ό,τι πρεσβέυει η χριστιανική πίστη, αλλά και οι άλλες θρησκείες. Ίσως να μην μπορώ να συλλάβω τη λογική που κρύβεται πίσω από την αλληγορία, ίσως όμως και να μην υπάρχει λογική. Αλλά στο δικό μου μυαλό η λογική είναι κατά 99% συνυφασμένη με την αλήθεια. Η 1% απόκλιση έγκειται στην άγνοια και την παρερμήνευση ενός φυσικού-φυσιολογικού συμβάντος.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

epote

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη epote
Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 2,484 μηνύματα.

O epote ) έγραψε στις 21:18, 23-02-09:

#3
ναι η πιστη στο θεο ειναι αντιεπιστιμονικη (ταδε ειπε και ελαλησε ο εποτε οποτε πρεπει να ειναι αληθεια)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Νωεύς (Ιάσων)

Τιμώμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη Νωεύς
Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μαθητής/τρια . Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.

O Νωεύς επιπεδο : Μηδεν έγραψε στις 22:21, 23-02-09:

#4
[ΟΤΑΝ διαβάζουμε για την επιστήμη, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντούμε θρησκευτικούς όρους. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν χαρακτηριστεί ως «οι αρχιερείς ενός νέου τεχνολογικού πολιτισμού» και τα εργαστήριά τους ως «ναοί» ή «τεμένη». Ασφαλώς, αυτές οι εκφράσεις έχουν απλώς μεταφορική σημασία. Εντούτοις, μπορούν να οδηγήσουν στο εξής σημαντικό ερώτημα: Υπάρχει πράγματι χάσμα ανάμεσα στην επιστήμη και στη θρησκεία;]

Σίγουρα υπάρχει πάντα χάσμα, ανάμεσα σε εκείνους που κατέχουν τη «γνώση» και σε εκείνους που την «καταναλώνουν». Οι πρώτοι αρχαιόθεν, συνθέτουν πάντα ένα κάποιο «ιερατείο» ή, αλλιώς, ένα «κέντρο ισχύος».

[Μερικοί ίσως έχουν την άποψη ότι όσο περισσότερα μαθαίνουν οι επιστήμονες, τόσο περισσότερο απομακρύνονται από την πίστη στον Θεό. Είναι αλήθεια ότι πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας καταφρονούν τη θρησκευτική πίστη. Ωστόσο, ένας σεβαστός αριθμός συναδέλφων τους εντυπωσιάζονται βαθιά από τα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη σχεδίου στο φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει. Άλλοι επιστήμονες δεν απορούν μόνο για το σχέδιο. Αρχίζουν να κάνουν σκέψεις γύρω από τον Σχεδιαστή.]

Προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα σημαντικό επιστήμονα, που να υπολειπόταν σε «πίστη στον Θεό». Ακόμη και ο «Επιστήμονας της Αβεβαιότητας», ο αξιομνημόνευτος Χάιζεμπεργκ, το είχε βέβαιο, ότι πεθαίνοντας, στον πρώτο που θα έθετε κάποιες απορίες του, ήταν ο Θεός!

[Η θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου είναι διαδεδομένη εδώ και ενάμιση αιώνα. Μερικοί μορφωμένοι άνθρωποι ίσως ανέμεναν ότι, στην εποχή μας, η πίστη στον Θεό θα περιοριζόταν στους αδαείς, στους εύπιστους και στους αφελείς. Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί. Πολλοί επιστήμονες δηλώνουν ανοιχτά την πίστη τους σε έναν Δημιουργό. Βέβαια, ίσως να μην πιστεύουν σε έναν Θεό ως πρόσωπο ή στην Αγία Γραφή. Ωστόσο, είναι πεπεισμένοι ότι το σχέδιο που καταδεικνύεται στη φύση προϋποθέτει έναν ευφυή Σχεδιαστή. ]

Όταν ο άνθρωπος, ως πρόσωπο, μιλάει για Θεό, προφανώς αναφέρεται σε «πρόσωπο Θεού» . Η θρησκοληπτική ανοησία που θέλει Θεό, π.χ ως μία «ανώτερη δύναμη», είναι ξεπερασμένη κοντά τώρα τρεις αιώνες, αφότου δηλαδή ο περί δυνάμεων λόγος οδήγησε από τα «Μαθηματικά», στη «Φυσική»(Επιστήμη). Και φυσικά, κανένας επιστήμονας, πράγματι, δεν νοείται να «πιστεύει στην Αγία Γραφή», γιατί ούτε και η «ίδια» θα το ήθελε αυτό!

[Ωστόσο, φαίνεται πως η πλειονότητα των επιστημόνων χλευάζουν πράγματι την ιδέα ενός Δημιουργού…]

Εν πάσει περιπτώσει, θα πρέπει ίσως να διακρίνουμε τη λεγόμενη «πλειονότητα των επιστημόνων»(απλά, κάτοχοι πτυχίων), από τους Επιστήμονες (ονειροβάτες, όπως ο Νεύτων, Αϊνστάιν, Χάιζενμπεργκ, Κέπλερ, Γαλιλαίος, Καραθοδωρής, Κοπέρνικος κλπ. Οι πρώτοι, απλά θα μπορούσαν να θεωρηθούν «προνομοιούχοι καταναλωτές» του έργου των δεύτερων…

[ Πώς, όμως, επηρεάζεστε εσείς προσωπικά; Μπορεί να σας βοηθήσει η επιστήμη να βρείτε τον Θεό; Γιατί Μερικοί Επιστήμονες Πιστεύουν στον Θεό…]
Ως «καταναλωτής της επιστήμης» θεωρώ, ότι μόνον με την Επιστήμη έχω μία πιθανότητα να «βρω» τον δρόμο… προς τον Θεό!

……Πολύ καλό το θέμα και ο τρόπος που το έθεσες, φίλε Στηβ, αλλά χρειάζεται να επανέλθει κανείς σʼ αυτό, λόγω της έκτασής του…

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

dimitral

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη dimitral
H dimitral αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών . Έχει γράψει 209 μηνύματα.

H dimitral έγραψε στις 11:46, 24-02-09:

#5
Αρχική Δημοσίευση από WhiteDrum
Μα ο ορισμός "πίστη" από μόνος του δεν συνάδει με τον ορισμό της επιστήμης. Η επιστήμη ασχολείται , αποδεικνύει και αναλύει κάτι το επιστητό. Αν η θρησκευτική λατρεία βασιζόταν σε κάτι το επιστητό δεν θα υπήρχε η λέξη "πίστη". Όταν για παράδειγμα οι επιστήμονες κάνουν λόγο για Big Bang, η θρησκεία μιλάει για τη δημιουργία του κόσμου από τον προυπάρχοντα Θεό. Δεν είμαι θρησκευόμενο άτομο και δεν μπορώ να εκλογικεύσω ό,τι πρεσβέυει η χριστιανική πίστη, αλλά και οι άλλες θρησκείες. Ίσως να μην μπορώ να συλλάβω τη λογική που κρύβεται πίσω από την αλληγορία, ίσως όμως και να μην υπάρχει λογική. Αλλά στο δικό μου μυαλό η λογική είναι κατά 99% συνυφασμένη με την αλήθεια. Η 1% απόκλιση έγκειται στην άγνοια και την παρερμήνευση ενός φυσικού-φυσιολογικού συμβάντος.
μην ξεχνας ομως οτι υπαρχει πανεπιστημιο θεολογιας (οχι θρησκειολογιας!) οπου απο εκει βγαινουν επιστημονες θεολογοι που το αντικειμενο της επιστημης τους ειναι ο θεος!καταλαβαινεις την αντιφαση;και επιπλεον να πω πως μεσα σε αυτο το πανεπιστημιο διδασκεται η θεωρια του δαρβινου και το big bank ως θεωριες εξελιξης και δημιουργιας .η επισημη εκκλησια σαφως και δεν πιστευει στο χωμα και στον αερα.αλλα ποιος τολμαει να το βγαλει προς τα εξω αυτο;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

necropethamenos (Δημήτρης)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη necropethamenos
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 39 ετών και επαγγέλεται IT . Έχει γράψει 181 μηνύματα.

O necropethamenos buuuuuuuuuuurp. έγραψε στις 13:08, 24-02-09:

#6
"Δύσκολα βρίσκει κανείς πιο εμφανώς προπαγανδιστικό και απεγνωσμένο κείμενο σήμερα."

Δε Νεκροπεθαμένος Τάιμς.

(όπως λέμε
ΡΟΚ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ.)

Αν όντως ενδιαφέρεστε για το τι συμβαίνει σε αυτόν τον "πόλεμο", θα ήταν καλό να δείτε τα Root of all evil και Enemies of reason με τον Dawkins. (BBC Documentaries αμφότερα.)

Σημείωση: Συγκεκριμένα για το intelligent design, νομίζω πως το θέμα θίγεται στο 2ο part του Root of all evil, αν θυμάμαι καλά. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το ψάξει στο video.google.com


edit: και προσθέστε και αυτό γιατί έχει γέλιο
!
http://video.google.com/videoplay?do...29936898&hl=el

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη necropethamenos : 24-02-09 στις 15:08. Αιτία: link
2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 23:10, 24-02-09:

#7
η θρησκεια ασχολειται εκει που τελειωνει η λογικη αναλυση-γνωση και επιστημη...οποτε δεν είναι-και δν πρεπει να είναι- αντιθετες αλλα συμπληρωματικες και είναι αφελης-στενομυαλη και ζημιογονα η θεωρια αυτη...παπαδες ,μητροπολιτες και ιερεις είναι σπουδαγμενοι στο ΜΙτ,ή αστρονομια(για την ελλαδα μιλαω) και επιστημονες που είναι θρησκευομενοι...εκει που τελειωνει η λογικη εξηγηση αρχιζει η πιστη....όλα χρειαζονται και απαντουν σε άλλες αναγκες.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

necropethamenos (Δημήτρης)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη necropethamenos
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 39 ετών και επαγγέλεται IT . Έχει γράψει 181 μηνύματα.

O necropethamenos buuuuuuuuuuurp. έγραψε στις 11:10, 25-02-09:

#8
Αρχική Δημοσίευση από Άγγελος
η θρησκεια ασχολειται εκει που τελειωνει η λογικη αναλυση-γνωση και επιστημη...
λυπάμαι αλλά εκεί που τελειώνει η γνώση υπάρχει απλώς η άγνοια, οχι η θρησκεία.

εκει που τελειωνει η λογικη εξηγηση αρχιζει η πιστη...
Ευτυχώς όχι γιατί ακόμη θα πιστεύαμε πως οι κεραυνοί είναι τα όπλα ενός κυρίου με μούσια που μένει στον όλυμπο.

Οι λογικές εξηγήσεις γίνονται όλο και περισσότερες. Πως ακριβώς δικαιολογείς πως κρατάτε με νύχια και δόντια την πίστη στην θέση της παρόλο που τα τελευταία 500 χρόνια όλο και περισσότερα πράγματα εξηγούνται επιστημονικά;

"Ούπς, ο κόσμος δεν φτιάχτηκε σε 7 μέρες! Αλλά σε όλα τα υπόλοιπα η θρησκεία έχει δίκιο"
"Ούπς, no Adam and Eve! Αλλά σε όλα τα υπόλοιπα η θρησκεία έχει δίκιο"
Και κάθε φορά αφαιρούμε κάτι ακόμη, και για κάποιον μαγικό λόγο το credibility της θρησκείας διατηρείται ακέραιο;

does that make ANY sense?

όλα χρειαζονται και απαντουν σε άλλες αναγκες.
Συγκεκριμένα στην ανάγκη να πούμε ένα ψέμμα στον εαυτό μας για να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι;
Δεν ξέρω ποιός το χρειάζεται αυτό σήμερα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

5 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 11:48, 25-02-09:

#9
Συγκεκριμένα στην ανάγκη να πούμε ένα ψέμμα
απεδειξε μου το ,αλλιως δε σε πιστευω..δειξε μου την αληθεια.....
πως δημιουργηθηκε το συμπαν?τι υπηρχε πριν απο τη ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ,αν υπηρχε γιατι υπαρχουν και άλλες θεωριες...
όσο δεν ξερουμε πως δημιουργηθηκε το συμπαν-για ΠΑΝΤΑ δηλαδη-,δεν μπορεις να πουμε τη θρησκεια ψεμα γιατι δεν μπορουμε να δειξουμε και την αληθεια...
απλα έχεις την πιστη ότι δεν υπαρχει Θεος,ενω άλλοι την πιστη ότι υπαρχει..
ή έστω μια ανωτερη δυναμη..
αλλα ποτε κανεις δεν μπορει και δεν θα μπορεσει ΠΟΤΕ επιστημονικα -λογικα να αποδειξει την υπαρξη ή όχι μια ανωτερης δυναμης -θεου..
απλα απο την πρωτογονη πιστη στα αντικειμενα και τα φυσικα φαινομενα πηγαινουμε(για όποιον θελει) σε ανωτερες μορφες πιστης,που δεν είναι τοσο χειροπιαστες και ευκολονοητες...ίσως πιο αοριστες..

εγω απο μικρος ήμουνα της τεχολογιας και της επιστημης,οποτε θελω χειροπιαστες λογικες αποδειξεις..και μεχρι να βρω(που ποτε δεν θα τις βρω όλες) δεχομια το ερωτημα του Θεου ως ανοιχτο,αφου το λογικο τμημα του εγκεφαλου μας δεν μπορει να δωσει οριστικη και σιγουρη απαντηση σε αυτο..αυτο όμως είναι και το ενδιαφερον,να υπαρχουν πραγματα που ψαχνουμε να βρουμε ,αλλιως θα πεθαιναμε απο πληξη ,δενθα είχαμε λογο να ζουμε.αν ξεραμε τα παντα για το συμπαν..αφου δεν θα μπορουσαμε να βελτιωθουμε άλλο σαν άνθρωποι.όλο κατι βρισκουμε και όλο υπαρχει και πολυ περισσοτερα πραγματα να βρουμε...μια ατελειωτη περιπετεια...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

necropethamenos (Δημήτρης)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη necropethamenos
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 39 ετών και επαγγέλεται IT . Έχει γράψει 181 μηνύματα.

O necropethamenos buuuuuuuuuuurp. έγραψε στις 12:15, 25-02-09:

#10
Μα μου ζητάς δηλαδή να αποδείξω την ανυπαρξία; Αυτό είναι εξ ορισμού λάθος, λόγω της απειρότητας των πραγμάτων των οποίων την ανυπαρξία δεν μπορεί κανείς να αποδείξει.

Δεν μπορώ να σου αποδείξω, για παράδειγμα, πως αυτή τη στιγμή σε κάποιον άλλον πλανήτη ΔΕΝ υπάρχουν 2 αμοιβάδες που παίζουν σκάκι. Με χρονόμετρο κιόλας!

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πιστέψω πως υπάρχουν όντως αμοιβάδες που παίζουν σκάκι στον άλφα κενταύρου;

Αυτό λέγεται "proving a negative".

Το πραγματικό ερώτημα ειναι ΓΙΑΤΙ να διαλέξεις, απο όλες τις πιθανές εξηγήσεις που είναι απλά άπειρες, την ύπαρξη του θεού και συγκεκριμένα όπως τον εννοούν οι χριστιανοί!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

3 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

dimitral

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη dimitral
H dimitral αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών . Έχει γράψει 209 μηνύματα.

H dimitral έγραψε στις 12:49, 25-02-09:

#11
Αρχική Δημοσίευση από necropethamenos

Δεν μπορώ να σου αποδείξω, για παράδειγμα, πως αυτή τη στιγμή σε κάποιον άλλον πλανήτη ΔΕΝ υπάρχουν 2 αμοιβάδες που παίζουν σκάκι. Με χρονόμετρο κιόλας!

βρε λες;;;;;;;;;;;
Το πραγματικό ερώτημα ειναι ΓΙΑΤΙ να διαλέξεις, απο όλες τις πιθανές εξηγήσεις που είναι απλά άπειρες, την ύπαρξη του θεού και συγκεκριμένα όπως τον εννοούν οι χριστιανοί!
επειδη ο χριστιανισμος μεγαλωνει -μεγαλωνει -μεγαλωνει γερα παιδια!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

necropethamenos (Δημήτρης)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη necropethamenos
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 39 ετών και επαγγέλεται IT . Έχει γράψει 181 μηνύματα.

O necropethamenos buuuuuuuuuuurp. έγραψε στις 13:19, 25-02-09:

#12
Αρχική Δημοσίευση από dimitral
επειδη ο χριστιανισμος μεγαλωνει -μεγαλωνει -μεγαλωνει γερα παιδια!
στην διαφήμιση του Νουνου με τον Μπόμπο έπρεπε να του φέρουν εναν τεράστιο σταυρό αντί για μια τεράστια κονσέρβα;


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

WhiteDrum (Κατίγκω)

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη WhiteDrum
H Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,172 μηνύματα.

H WhiteDrum έγραψε στις 13:20, 25-02-09:

#13
@dimitral εννοείς ότι πολλοί άνθρωποι μεσω του χριστιανισμού βρίσκουν μια εσωτερική γαλήνη;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

dimitral

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη dimitral
H dimitral αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών . Έχει γράψει 209 μηνύματα.

H dimitral έγραψε στις 14:05, 25-02-09:

#14
Αρχική Δημοσίευση από WhiteDrum
@dimitral εννοείς ότι πολλοί άνθρωποι μεσω του χριστιανισμού βρίσκουν μια εσωτερική γαλήνη;

εννοω οτι ο χριστιανισμος ειναι κονσερβα που εχει μεγαλωσει γενιες και γενιες.......

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Tsipouro

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη Tsipouro
Ο Tsipouro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών , επαγγέλεται Κτηνίατρος και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 917 μηνύματα.

O Tsipouro έγραψε στις 14:13, 25-02-09:

#15
Λόγω του ότι δεν έχω χρόνο να γράψω λεπτομερώς την άποψή μου (θα το κάνω το απόγευμα), απλώς θα αναφέρω το παράδειγμα του Blaise Pascal (Γάλλος μαθηματικός, θεμελίωσε την θεωρία Πιθανοτήτων και την επιστήμη των υπολογιστών κατασκευάζοντας την πρώτη μηχανή που μπορούσε να εκτελεί τις 2 βασικές μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση και αφαίρεση), ενώ είχε συνδράμει σημαντικά στην πρόοδο της μαθηματικής ανάλυσης και της μηχανικής). Ο Blaise Pascal υπήρξε πιστός Χριστιανός, κατορθώνοντας όμως να ισορροπήσει το θρησκευτικό του συναίσθημα με το πάθος του προς τις επιστήμες και την αλήθεια που προκύπτει από τα πρόσματά τους.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

3 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 14:17, 25-02-09:

#16
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πιστέψω πως υπάρχουν όντως αμοιβάδες που παίζουν σκάκι στον άλφα κενταύρου;
Δεν σου είπα να πιστεψεις,απλα να το αφησεις ανοιχτο ,ή τουλαχιστον να μην είσαι απολυτα κατα αυτης της πιθανοτητας...Η θρησκεια βελτιωνεται και εξελισσεται στο χρονο ΄πως και η επιστημη και γινεται πιο ουσιαστικη..απο τα ειδωλα και τα αντικειμενα περασαμε στον πιο προσωπικο και πιο παγκοσμιο ουσιαστικο θεο ταυτοχρονα..
προσωπικα ,δεν παω ποτε στην εκκλησια,αλλα στην ερωτηση "υπαρχει θεος?"απανταω μακαρι να ξεραπαντα θα ψαχνω για την απαντηση...
μιλαω για την ουσια του θεου-αν υπαρχει -και όχι για τις τυπικες τελετουργιες που δευτερευοντα τριτευοντα θεματα.. που δεν περιεχουν την ουσια..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

necropethamenos (Δημήτρης)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη necropethamenos
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 39 ετών και επαγγέλεται IT . Έχει γράψει 181 μηνύματα.

O necropethamenos buuuuuuuuuuurp. έγραψε στις 14:53, 25-02-09:

#17
Αρχική Δημοσίευση από Άγγελος
Δεν σου είπα να πιστεψεις,απλα να το αφησεις ανοιχτο ,ή τουλαχιστον να μην είσαι απολυτα κατα αυτης της πιθανοτητας...
Μα, σου απάντησα σε αυτό. Οι πιθανότητες είναι άπειρες. Γιατί να επιλέξεις κάποιες ως πιο πιθανές απο κάποιες άλλες; Ούτως ή άλλως επιχειρήματα δεν υπάρχουν όταν προσπαθείς να αποδείξεις ένα αρνητικό - οπότε;

Οταν σε ρωτήσουν αν 2 ζέβρες που κολυμπούν μέσα σε υγρό άζωτο σε μια μεγάλη πισίνα σε τροχιά γύρω απο έναν χοντρό κύριο που ίπταται παρέα με 40 gay κομήτες συζητάνε για το αν θα το πάρει ο Ολυμπιακός πάλι το πρωτάθλημα, θα απαντήσεις "μακάρι να 'ξερα";

Αν οχι, γιατί να το απαντήσεις όταν σε ρωτάνε για τον θεό; Μιλάμε για το ίδιο επίπεδο άγνοιας και στις 2 περιπτώσεις: απόλυτη!

Η θρησκεια βελτιωνεται και εξελισσεται στο χρονο ΄πως και η επιστημη και γινεται πιο ουσιαστικη..
Αυτό αναρωτιέμαι πως μπορεί να συμβαίνει όταν μιλάμε για θρησκείες που βασίζονται σε δήθεν λεγόμενα και γραπτά προφητών, θεών, οράματα, αποκαλύψεις κτλ.
Μπορείς να αναθεωρήσεις το τι είπε το 3 προ χριστού ο απόστολος τάδε; Ή μήπως επιδέχεται η θρησκεία ερμηνείας; Γιατί έχω την εντύπωση πως δεν αφήνει τέτοια περιθώρια απο τη στιγμή που υποτίθεται πως αυτός είναι ο λόγος του θεού και άρα είναι η απόλυτη αλήθεια.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 15:46, 25-02-09:

#18
Οταν σε ρωτήσουν αν 2 ζέβρες που κολυμπούν μέσα σε υγρό άζωτο σε μια μεγάλη πισίνα σε τροχιά γύρω απο έναν χοντρό κύριο που ίπταται παρέα με 40 gay κομήτες συζητάνε για το αν θα το πάρει ο Ολυμπιακός πάλι το πρωτάθλημα, θα απαντήσεις "μακάρι να 'ξερα";
όχι πιθανον γιατι μιλαει για πρακτικα πραγματα που τα ξερουμε..αλλα για ένα συμπαν που βλεπουμε ξερουμε ένα απειροελαχιστο ποσοστο..δεν μπορω να αποκλεισω μια υπερτατη δυναμη που έχει καποιο ελεγχο πανω στον κοσμο...δεν μιλαω για μουσια,ιερες τριαδες κλπ...αποκλειεις επιστημονικα ότι υπαρχουν ζωντανοι οργανισμοι πολυ πιο ευφυεις απο εμας που μας ελεγχουν σε καποιο βαθμο?ξερεις τα όντα -ζωντανα ή όχι,παρολο που δεν ξερουμε τι σημαινει ζωντανο) που υπαρχουν στο συμπαν ή και και σε άπειρα άλλα συμπαντα?

η θρησκεια δεν είναι παραλογη,είναι υπερλογη-αναλογα με τη λογικη και γνωση του καθενος βεβαια,γιαυτο οι ζουλου πιστευουν στους κεραυνους και εμεις σε κατι άλλο(ΑΝ πιστευουμε)..

Αυτό αναρωτιέμαι πως μπορεί να συμβαίνει όταν μιλάμε για θρησκείες που βασίζονται σε δήθεν λεγόμενα και γραπτά προφητών, θεών, οράματα, αποκαλύψεις κτλ.

εσυ κολλησες στις υπαρχουσες θρησκειες ,ενω εγω μιλαω για μια πολυ μεγαλη δυναμη στο συμπαν...

και επαναλαμβανω ...ι αθεοι είναι τοσο απολυτοι και υπερλογοι όσο και οι θρησκευομενοι...ότι αποδειξη λογικη και να τους δειξεις που κλονιζει την απολυτοτητα τους αυτοι θα σταματησουν να σε ακουνε ,,ειναι οι δυο οψεις του ιδιου νομισματος...απλα ο χαρακτηρας τους δεν θελει έναν θεο ,ενω καποιοι άλλοι απο χαρακτηρα θελουν ένα Θεο.δεν έχει σχεση με τη λογικη...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Άγγελος : 25-02-09 στις 15:59.
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

necropethamenos (Δημήτρης)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη necropethamenos
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 39 ετών και επαγγέλεται IT . Έχει γράψει 181 μηνύματα.

O necropethamenos buuuuuuuuuuurp. έγραψε στις 16:34, 25-02-09:

#19
Αρχική Δημοσίευση από Άγγελος
αποκλειεις επιστημονικα ότι υπαρχουν ζωντανοι οργανισμοι πολυ πιο ευφυεις απο εμας που μας ελεγχουν σε καποιο βαθμο?ξερεις τα όντα -ζωντανα ή όχι,παρολο που δεν ξερουμε τι σημαινει ζωντανο) που υπαρχουν στο συμπαν ή και και σε άπειρα άλλα συμπαντα?
μα όχι, ούτε όμως και τι προαναφερθείσες ζέβρες ή, εναλλακτικά, απορρίπτεις και τα 2 ως μη αποδείξιμα - διαλέγεις και παίρνεις!

και αν διαλέξεις το πρώτο, αν λάβεις υπ όψιν σου τις πιθανότητες σε ένα τόσο αχανές σύμπαν (και απο πλευράς χώρου αλλά και λόγω του αισθητικού περιορισμού μας) ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ειναι πιθανό. γιατί να επιλέξεις απο όλες αυτές έναν θεό; (δεν μπορώ να το ξαναγράψω με άλλον τρόπο αυτο, το έχω γράψει σε 5 posts ως τώρα!)

όσον αφορά τους άθεους: πιστεύεις πως μου προσέφερες μια απόδειξη που αρνήθηκα να δω;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

D_G (Δημήτρης)

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη D_G
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,756 μηνύματα.

O D_G έγραψε στις 17:08, 25-02-09:

#20
Η ύλη δεν δημιουργείται ούτε καταστρέφεται. Πως έγινε λοιπόν όλο αυτό το σύμπαν; Όλοι αυτοί οι νόμοι και η αρμονία που υπάρχει;

Τα πάντα είναι φτιαγμένα από έναν σοφό Δημιουργό που λέγεται Θεός.

Ακόμα και η επιστήμη όταν λέει για την μεγάλη έκρηξη, σημαίνει ότι υπήρξε μία αρχή. Σήμερα ξέρουμε ότι το σύμπαν διαστέλεται. Αρα υπάρξε αρχή. Δεν έγιναν μόνα τους όλα αυτα.

Σήμερα η επιστήμη λέει ότι γνωρίζουμε λιγότερο από το 10% της ύλης (7 αν δεν απατώμαι), το υπόλοιπο το λέει σκοτεινή ύλη και ψάχνει συνεχώς να βρει απαντήσεις. Ακόμα και για το πείραμα του CERN, ψάχνει να βρει την αρχή της Δημιουργίας. Αρα πιστεύει ότι υπηρξε αρχή.

Οσες θεωρίες και να βγουν, δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η ύλη και η ενέργεια έγιναν από μόνα τους. Υπάρχει λοιπόν κάποια διάνοια, ένας Δημιουργός που τα έφτιαξε όλα αυτά και μάλιστα με σοφία. Η φύση και η αρμονία της δείχνουν από μόνα τους την ύπαρξη του Θεού.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

necropethamenos (Δημήτρης)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη necropethamenos
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 39 ετών και επαγγέλεται IT . Έχει γράψει 181 μηνύματα.

O necropethamenos buuuuuuuuuuurp. έγραψε στις 17:22, 25-02-09:

#21
Αρχική Δημοσίευση από D_G
Η ύλη δεν δημιουργείται ούτε καταστρέφεται. Πως έγινε λοιπόν όλο αυτό το σύμπαν; Όλοι αυτοί οι νόμοι και η αρμονία που υπάρχει;

Τα πάντα είναι φτιαγμένα από έναν σοφό Δημιουργό που λέγεται Θεός.
Μμμμναι. Και για την αρχή του Θεού τι έχεις να πεις;

Ή μήπως υπήρχε πάντα; Αλλά αν ναι τοτέ γιατί υπήρχε ενας θεός πάντα και όχι η ύλη, συμπιεσμένη, ασυμπίεστη, ποιός ξέρει με ποιά μορφή;

Απ όπου και να το πιάσεις, μπάζει.

Α και "αρμονία"; Πρώτον - ποιός ορίζει κάτι ως αρμονικό και δεύτερον - η αρμονία είναι το στατιστικά αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας εξέλιξης (και δε μιλάω για την δαρβινική θεωρία τώρα) βιαιοτάτων συγκρούσεων.

Για παράδειγμα, αν στο σύμπαν σου φαίνεται αρμονική η κίνηση των πλανητών ενός ηλιακού συστήματος σε τροχιές, ε αυτές υπάρχουν επειδή σωματίδια που αργότερα έγιναν κοτρώνες, βράχοι, πλανητες λόγω βαρύτητας συγκρούστηκαν μεταξύ τους ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ μέχρι που το σύστημα ισορρόπησε όταν εξαντλήθηκαν όλοι οι πιθανοί συνδιασμοί που θα οδηγούσαν σε σύγκρουση.

Κατά τα άλλα αν σου φαίνεται αρμονικο το γεγονός πως ένας κροκόδειλος θα σου έτρωγε ευχαρίστως το πόδι για πρωινό, ή το οτι για να τραφώ εγώ έχουν εκτελεστεί ένα σωρό ζώα, ή το γεγονός πως έχουμε όλοι ημερομηνία ληξης, οκ, έχουμε διαφορετικούς ορισμούς για την αρμονία.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη necropethamenos : 25-02-09 στις 17:33.
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

wagneriandandy (Λευτέρης)

Εκκολαπτόμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη wagneriandandy
Ο Λευτέρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 107 μηνύματα.

O wagneriandandy έγραψε στις 17:28, 25-02-09:

#22
Επισης το cern ψαχνει για την αρχη της δημιουργιας του δικου μας συμπαντος.Γιατι αν επαληθευτει η θεωρια Μ η αρχη του συμπαντος μας δεν ειναι η αρχη του κοσμου.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 17:29, 25-02-09:

#23
ζέβρες ή, εναλλακτικά, απορρίπτεις και τα 2 ως μη αποδείξιμα - διαλέγεις και παίρνεις!
επειδη λες ζεβρες που τις ξερουμε....δεν μπορω να είμαι τελειως ανοιχτος στο θεμα..
λλα αν έλεγες για πλασματα άλλα που δεν γνωριζουμε δω τελειως τοτε δεν θα μπορουσα να το αποκλεισω... ενας επιστημονας δεν μπορει να αποκλεισει τους εξωγηινους που λενε οι ταινιες καποιες φορες...

αν σε μια προταση δεν υπαρχει ιχνος γνωσης απο μενα τοτε δεν μπορω να το αποκλεισω..
γιαυτο και οι ταινιες επιστημονικης φαντασιας δεν απορριπονται απο τους επιστημονες ,απλα δεν ασχολουνται ή παιρνουν και καποιες καλες ιδεες..

Τα πάντα είναι φτιαγμένα από έναν σοφό Δημιουργό που λέγεται Θεός.
να τη και η άλλη πιστη ότι υπαρχει Θεος...δεν μιλαμε για λογικη ,αλα για πιστη!Το ίδιο και στην πιστη της αθειας..αυτο δε σημαινει βεβαια πως είναι λαθος και η αποδειξη σωστη,ούτε και το αντιθετο..μπορει για κατι να μην εχουμε αποδειξεις αλλα να υπαρχει..όπως μεγαλο τμημα απο το το συμπαν..
το 4%ξερουμε μονο..το άλλο είναι σκοτεινη υλοενεργεια...


Λόγω του ότι δεν έχω χρόνο να γράψω λεπτομερώς την άποψή μου (θα το κάνω το απόγευμα), απλώς θα αναφέρω το παράδειγμα του Blaise Pascal (Γάλλος μαθηματικός, θεμελίωσε την θεωρία Πιθανοτήτων και την επιστήμη των υπολογιστών κατασκευάζοντας την πρώτη μηχανή που μπορούσε να εκτελεί τις 2 βασικές μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση και αφαίρεση), ενώ είχε συνδράμει σημαντικά στην πρόοδο της μαθηματικής ανάλυσης και της μηχανικής). Ο Blaise Pascal υπήρξε πιστός Χριστιανός, κατορθώνοντας όμως να ισορροπήσει το θρησκευτικό του συναίσθημα με το πάθος του προς τις επιστήμες και την αλήθεια που προκύπτει από τα πρόσματά τους.

μπραβο!να ένα παραδειγμα μη συγκρουσης θρησκειας και επιστημης...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 17:33, 25-02-09:

#24
Ή μήπως υπήρχε πάντα; Αλλά αν ναι τοτέ γιατί υπήρχε ενας θεός πάντα και όχι η ύλη, συμπιεσμένη, ασυμπίεστη, ποιός ξέρει με ποιά μορφή;

Απ όπου και να το πιάσεις, μπάζει.
εγω λεω ένα απλα "δεν ξερω" και ησυχαζω...προσπαθω παντα να μαθω βεβαια

πειτε απλα "εγω πιστευω αυτο" ο άλλος "εγω πιστευω εκεινο" και τελειωσε!δε χρειαζεται αποδειξη!αν αποδεικνυοταν δεν θα ήταν πιστη..θα ήταν γνωση -πληροφορια..

Επισης το cern ψαχνει για την αρχη της δημιουργιας του δικου μας συμπαντος.Γιατι αν επαληθευτει η θεωρια Μ η αρχη του συμπαντος μας δεν ειναι η αρχη του κοσμου.
εγω ξερω για υπερχορδες ,11 διαστασεις,υπερχορδες και συμπαντα φυσαλιδες..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

necropethamenos (Δημήτρης)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη necropethamenos
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 39 ετών και επαγγέλεται IT . Έχει γράψει 181 μηνύματα.

O necropethamenos buuuuuuuuuuurp. έγραψε στις 17:38, 25-02-09:

#25
Αρχική Δημοσίευση από wagneriandandy
Επισης το cern ψαχνει για την αρχη της δημιουργιας του δικου μας συμπαντος.Γιατι αν επαληθευτει η θεωρια Μ η αρχη του συμπαντος μας δεν ειναι η αρχη του κοσμου.
ξέχασα να γραψω ΚΑΙ αυτο. ευχαριστω

Αρχική Δημοσίευση από Άγγελος
δε χρειαζεται αποδειξη!αν αποδεικνυοταν δεν θα ήταν πιστη..
OUARGH. I give up.

Τώρα αν το ξαναπιάσουμε απο κεί θα κάνουμε λούπες.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη necropethamenos : 25-02-09 στις 17:39. Αιτία: που να σας προλάβω όλους;
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 17:39, 25-02-09:

#26
Τώρα αν το ξαναπιάσουμε απο κεί θα κάνουμε λούπες.
δεν πειραζει..θα έχει πλακα...

αυτη είναι άλλωστε η πορεια του ανθρωπου-οτητας στο χρονο...κανοντας κυκλους συνεχεια προχωραμε λιγο λιγο μπροστα...και όποιος ζαλιζεται ας παρει δραμαμινες!!!!!!!!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

necropethamenos (Δημήτρης)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη necropethamenos
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 39 ετών και επαγγέλεται IT . Έχει γράψει 181 μηνύματα.

O necropethamenos buuuuuuuuuuurp. έγραψε στις 17:43, 25-02-09:

#27
ε μπορούμε απλά να ξαναδιαβάζουμε τις 3 τελευταίες σελίδες ξανά και ξανά και ξάνα. δεν έχω κάτι να προσθέσω, τα έχω πει όλα όσα είχα να πωκαι ξανά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Tsipouro

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη Tsipouro
Ο Tsipouro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών , επαγγέλεται Κτηνίατρος και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 917 μηνύματα.

O Tsipouro έγραψε στις 18:52, 25-02-09:

#28
Δεν είναι και λίγες οι φορές που είχα κάνει με διάφορους σχετικές συζητήσεις.

Είχα αναφέρει παραπάνω το παράδειγμα του κορυφαίου Γάλλου μαθηματικού Blaise Pascal. Ένος ανθρώπου ευφυέστατου, προφανώς παθιασμένου με τις ΘΕΤΙΚΕΣ επιστήμες, με βαθύ θρησκευτικό συνάισθημα.

Πως γίνεται κάποιος να διαπρέψει στις θετικές επιστήμες, οι οποίες έχουν σαν πεδίο δεδομένων την ίδια τη φύση (η όποια σύμφωνα με το Χριστιανικό δόγμα δημιουργήθηκε από το Θεό - βλ. το κεφάλαιο Γένεσις στην παλαιά διαθήκη), εφόσον πιστεύει στην Χριστιανική θρησκεία, ακολουθεί τις Χριστιανικές πεποιθήσεις που καθορίζουν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και όπως πολύ σωστά είπε και ο Necropethamenos σε ποστ του, εφόσον αποκλίνει από αυτόν τον τρόπο ζωής (ή προσπαθήσει να τον προσαρμόσει στις επιθυμίες/ανάγκες/φιλοδοξίες του) αυτόματα ΠΑΥΕΙ να είναι Χριστιανός και γίνεται απλά άτομο για μπινελίκωμα που το παίζει Χριστιανός (όπου Χριστιανός μπορείτε να βάλετε την οποιαδήποτε άλλη μορφή πίστεως, αλλά το θέμα μας είναι ο Χριστιανισμός και η σχέση του με την επιστήμη);

Μια δυνατή απάντηση που θεωρώ ότι συμβιβάζει την επιστήμη με το Χριστιανικό δόγμα, θα ήταν το ότι ο Θεός, ως παντοδύναμος, δημιούργώντας τον άνθρωπο (όχι, δεν διαφωνώ με την Δαρβινική θεωρία, απλά προσπαθώ να προχωρήσω με βάση τις διδαχές της Χριστιανικής θρησκείας, όπως υποθέτω ότι θα τα έλεγε ένας πολύ πιστός Χριστιανός), έδωσε στον άνθρωπο την διανόηση, ώστε να δημιουργήσει νοητικά και τεχνικά εργαλεία για την μελέτη της δημιουργίας.

Ίσως πάνω σε αυτόν τον άξονα να κινήθηκε και ο Pascal.

Σαφώς και η πλήρης υιοθέτηση των Χριστιανικών διδαχών από κάποιον του θέτει νοητικούς φραγμούς στη μελέτη του κόσμου. Σε κάποια ερωτήματα, η απάντηση βρίσκεται μέσα στις γραφές και η απόκλιση από τις γραφές, του αφαιρεί την ιδιότητα του Χριστιανού. Προσπαθώντας λοιπόν να σπάσει αυτά τα όρια, είναι αναπόφευκτη η απόρριψη του Χριστιανισμού και η αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με τον κόσμο που μας περιβάλλει με μόνο στήριγμα τις προσωπικές δυνάμεις του καθενός.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του να "ψάχνεσαι" για μια ολόκληρη ζωή πάνω στην αναζήτηση αυτής της αλήθειας. Και στην αναζήτησή σου να κλίνεις προς διαφορετικά δόγματα ή να προχωράς σταθερά στηριζόμενος στις δυνάμεις σου και μόνο σε αυτές.

Κάπως έτσι είμαι κι εγώ άθρησκος και ψάχνομαι ακόμα στο θέμα των πεποιθήσεών μου.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 19:02, 25-02-09:

#29
Κάπως έτσι είμαι κι εγώ άθρησκος και ψάχνομαι ακόμα στο θέμα των πεποιθήσεών μου.
+10 απο εδω....


άλλο αθρησκος άλλο αθεος....άλλο να αρνεισαι τις δεδομενες-υπαρχουσες θρησκειες και άλλο γενικα την εννοια μιας ανωτερης δυναμης στο συμπαν...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Great Chaos (Όττο)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Great Chaos
Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 50 ετών , επαγγέλεται Παραγωγός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,520 μηνύματα.

O Great Chaos I took a wrong turn in the Freak Parade έγραψε στις 20:51, 25-02-09:

#30
Εάν ορισμένα φαινόμενα που παρατηρώ, προϋπέθεταν την ύπαρξη δύο αμοιβάδων στο α του Κενταύρου που παίζουν σκάκι και μάλιστα με χρονόμετρο, ώστε να μπορούν να εξηγηθούν, χωρίς να υπάρχει τίποτε άλλο που τα εξηγεί, εγώ προσωπικά θα δεχόμουν την ύπαρξη αυτών των αμοιβάδων, τουλάχιστον ως υπόθεση εργασίας και μέχρι κάποιος να μου φέρει μια πιο πειστική από την αμοιβαδοειδή απάντηση για το πώς και γιατί συμβαίνουν τα φαινόμενα αυτά.

Μπορεί η πίστη στο Θεό να θεωρείται από κάποιους αντιεπιστημονική, ωστόσο κατά την ταπεινή μου άποψη, πολύ περισσότερο αντιεπιστημονικό είναι ν' αποδίδει κανείς στην τύχη πράγματα για τα οποία οι πιθανότητες να συμβούν, τείνουν πρακτικά στο μηδέν. Άλλωστε, το να μετονομάζει κάποιος το Θεό σε Τύχη, μάλλον αποτελεί μια λεκτική σχεδία πνιγμένων που πιάνονται από τα μαλλιά τους.

Μέσα και στην ταπεινότερη μορφή ζωής, όπως ένα βακτήριο, εμπεριέχεται τόση νόηση, που οποιοσδήποτε γνωρίζει δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει. Όλα γίνονται βάσει λογικής. Μια λογική που όχι μόνο υπερβαίνει την ανθρώπινη, αλλά είναι προφανές ότι προϋπάρχει αυτής. Ποιανού είναι αυτή η λογική; Μα της Τύχης φυσικά.


Προσκυνώ τη Θεά Τύχη και αυτή τη φορά θέλω όλους τους επιφανείς επιστήμονες ικέτες στο ναό της. Ωραία θα περάσουμε! Θα έχει Black Jack και ρουλέτα...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

9 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 20:58, 25-02-09:

#31
ωραια τα λες ανταξια ενος Μεγαλου Χαους..
υπογραφω με χερια και ποδια...


Θεος ή τυχη είναι όλοι οι παραγοντες που δεν μπορουμε να ελεγξουμε..οι ασταθμητοι παραγοντες...που ΠΑΝΤΑ θα υπαρχουνε..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Tetragrammaton (Site Bot)

Πολύ δραστήριο μέλος

Το avatar του χρήστη Tetragrammaton
Ο Site Bot αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών , επαγγέλεται Συνταξιούχος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 505 μηνύματα.

O Tetragrammaton δεν έγραψε στις 21:24, 25-02-09:

#32
Αρχική Δημοσίευση από Άγγελος
Θεος ή τυχη είναι όλοι οι παραγοντες που δεν μπορουμε να ελεγξουμε..οι ασταθμητοι παραγοντες...που ΠΑΝΤΑ θα υπαρχουνε..
Αρκετά ενδιαφέρουσα άποψη, καθώς "τύχη" στην πράξη δεν υπάρχει, υπάρχουν παράμετροι τις οποίες δεν γνωρίζει ο άνθρωπος για τον ένα ή τον άλλο λόγο, και κατά συνέπεια επηρρεάζουν την εξέλιξη γεγονότων με τρόπο απρόβλεπτο. Άρα ύπο αυτό το οπτικό πρίσμα ο Θεός είναι το κομμάτι της γνώσης που ο άνθρωπος αγνοεί.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 22:16, 25-02-09:

#33
ο Θεός είναι το κομμάτι της γνώσης που ο άνθρωπος αγνοεί.
μονο όταν όλοι οι άνθρωποι στον κοσμο,μαθουνε τα παντα για το συμπαν,μονο τοτε θα εξαφανιστουν όλες οι θρησκειες ΠΟΤΕ δηλαδη!
άρα παντα θα εχουμε θεμα να συζηταμε...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

necropethamenos (Δημήτρης)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη necropethamenos
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 39 ετών και επαγγέλεται IT . Έχει γράψει 181 μηνύματα.

O necropethamenos buuuuuuuuuuurp. έγραψε στις 02:17, 26-02-09:

#34
Αρχική Δημοσίευση από Great Chaos
Εάν ορισμένα φαινόμενα που παρατηρώ, προϋπέθεταν την ύπαρξη δύο αμοιβάδων στο α του Κενταύρου που παίζουν σκάκι και μάλιστα με χρονόμετρο, ώστε να μπορούν να εξηγηθούν, χωρίς να υπάρχει τίποτε άλλο που τα εξηγεί, εγώ προσωπικά θα δεχόμουν την ύπαρξη αυτών των αμοιβάδων, τουλάχιστον ως υπόθεση εργασίας και μέχρι κάποιος να μου φέρει μια πιο πειστική από την αμοιβαδοειδή απάντηση για το πώς και γιατί συμβαίνουν τα φαινόμενα αυτά.
Για πολλά πολλά πολλά απο αυτά τα φαινόμενα οι πιο πειστικές απαντήσεις υπάρχουν. Το ζήτημα είναι πως όπως φαίνεται απο τη συνέχεια του κειμένου σου δεν σου κάνουν όπως πχ όταν αναφέρεσαι στην πολυπλοκότητα ενός βακτηριδίου.

Έχεις δηλαδή τη ζυγαριά σου και βάζεις απο τη μια πράγματα που αποδυκνείονται πειραματικά και απο την άλλη την εξής καταπληκτική εξήγηση: μια παντοδύναμη οντότητα τα έφτιαξε.

Έχεις τις αποδείξεις, σου λένε ΝΑ ΠΑΡΕ ΔΕΣ, ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ και εσυ λες "μα είναι τόσο περίπλοκο άρα πρέπει να είναι μαγικό!".
"-Οχι, οχι, κοίτα, γίνεται!"
"-Οοοοοχι. Είναι μαγικό."

Είμαι σίγουρος πως θα πίστευες στις αμοιβάδες που παίζουν σκάκι όποια εξήγηση και να σου έφερναν για οποιοδήποτε θέμα, ακόμα και ενώ οποιαδήποτε εξήγηση είναι καλύτερη απο το "επειδή οι αμοιβάδες παίζουν σκάκι". (με το σκεπτικό οτι τίποτα δεν μπορεί να είναι χειρότερο ως εξήγηση απο κάτι εντελώς μη αποδείξιμο!)

Μπορεί η πίστη στο Θεό να θεωρείται από κάποιους αντιεπιστημονική, ωστόσο κατά την ταπεινή μου άποψη, πολύ περισσότερο αντιεπιστημονικό είναι ν' αποδίδει κανείς στην τύχη πράγματα για τα οποία οι πιθανότητες να συμβούν, τείνουν πρακτικά στο μηδέν. Άλλωστε, το να μετονομάζει κάποιος το Θεό σε Τύχη, μάλλον αποτελεί μια λεκτική σχεδία πνιγμένων που πιάνονται από τα μαλλιά τους.
οι πιθανότητες να συμβεί τι τείνουν στο μηδέν; Οι χρονικές και οι χωρικές κλίμακες για τις οποίες μιλάμε είναι ασύλληπτες, τι ακριβώς είναι στατιστικά απίθανο εδω; Επίσης μήπως μπερδεύεις την τύχη με κάτι άλλο; Αν αναφέρεσαι πχ στην φυσική επιλογή (που κάτι παρακάτω μου λέει πως εκεί αναφέρεσαι) δεν μιλάμε ακριβώς για τύχη. Μιλάμε για ευνοϊκότερες ή δυσχερέστερες τυχαίες μεταλλάξεις. Τύχη μεν το ποιά είναι η μετάλλαξη, καμμία τύχη για το ποιά επικρατεί!

Μέσα και στην ταπεινότερη μορφή ζωής, όπως ένα βακτήριο, εμπεριέχεται τόση νόηση, που οποιοσδήποτε γνωρίζει δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει. Όλα γίνονται βάσει λογικής. Μια λογική που όχι μόνο υπερβαίνει την ανθρώπινη, αλλά είναι προφανές ότι προϋπάρχει αυτής. Ποιανού είναι αυτή η λογική; Μα της Τύχης φυσικά.
Αν θες να προτιμήσεις την ooooh it's magic εξήγηση, δε μπορεί να σε αναγκάσει κανείς για το αντίθετο - όμως είναι αστείο να πιστεύεις πως κάποιος προσπαθεί να μετονομάσει τον θεό σε τύχη.
Αντιθέτως εσύ αναθέτεις ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ σου φαίνεται περίπλοκο στον θεό. Ούτε καν αυτά που ΔΕΝ μπορείς να εξηγησεις, ακόμα και αυτά για τα οποία η απάντηση σου δίνεται έτοιμη με τις αποδείξεις της.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη necropethamenos : 26-02-09 στις 11:14. Αιτία: περιορισμός μεγαλοστομιών
1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 10:51, 26-02-09:

#35
φιλε ζομπι
μην το παιδευεις άλο..ρωτα όλους τους επιστημονες που ξερεις..κανεις δεν μπορει να αποδειξει την υπαρξη ή οχι του θεου..μονο φιλοσοφικα το πιανουμε..όχι θετικα πρακτικα..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

epote

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη epote
Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 2,484 μηνύματα.

O epote ) έγραψε στις 11:04, 26-02-09:

#36
καθώς "τύχη" στην πράξη δεν υπάρχει, υπάρχουν παράμετροι τις οποίες δεν γνωρίζει ο άνθρωπος για τον ένα ή τον άλλο λόγο, και κατά συνέπεια επηρρεάζουν την εξέλιξη γεγονότων με τρόπο απρόβλεπτο
Ολα τα κβαντικα φαινομενα ειναι στοχαστικα. Δεν υπαρχει καποιος λογος απο πισω, η καποια αιτιολογικη σχεση που δεν γνωριζουμε, ειναι θεμελιοδως τυχαια. Οποτε κανεις λαθος, υπαρχει τυχη. Ειναι η βαση της τεραστιας πολυπλοκοτητας στο συμπαν και ο λογος που οι τιγρεις δεν πιανουν συστηματικα τις γαζελες (δεν κανω πλακα).

φιλε ζομπι
μην το παιδευεις άλο..ρωτα όλους τους επιστημονες που ξερεις..κανεις δεν μπορει να αποδειξει την υπαρξη ή οχι του θεου..μονο φιλοσοφικα το πιανουμε..όχι θετικα πρακτικα..
Ουτε του αγιου βασιλη αλλα δεν βλεπω ερευνητικα κονδυλια προς την κατευθυνση του να κατανοησουμε πως χωραει η κοιλαρα σε μια σταλια καμιναδα.

Επισης το cern ψαχνει για την αρχη της δημιουργιας του δικου μας συμπαντος.Γιατι αν επαληθευτει η θεωρια Μ η αρχη του συμπαντος μας δεν ειναι η αρχη του κοσμου.
Οταν λεμε αχταρμας, εννοουμε ολα μαζι κοπανημενα τοσο πολυ που το no hair theorem αρχιζει και ξαναμοιαζει σωστο.

Η θεωρια Μ ειναι κατα βαση μη επαληθευσημη, το CERN δεν ψαχνει την αρχη της δημιουργιας του δικου μας συμπαντος, και τι παει να πει κοσμος και συμπαν?

Προσκυνώ τη Θεά Τύχη και αυτή τη φορά θέλω όλους τους επιφανείς επιστήμονες ικέτες στο ναό της. Ωραία θα περάσουμε! Θα έχει Black Jack και ρουλέτα...
Το να πεις "δεν υπαρχει τυχη, τα εφτιαξε ολα ο θεος" ειναι πολυ πιο ευκολο απο το να μαθεις αλγεβρες lie και κβαντομηχανικη. Εισαι των ευκολων λυσεων ε? Δεν πειραζει οι περισοτεροι ετσι ειναι, ευτυχως υπαρχουν και λιγοι που ασχολουντε με το να πανε μπροστα τον κοσμο...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη epote : 26-02-09 στις 11:12.
-4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 17:34, 26-02-09:

#37
Ουτε του αγιου βασιλη αλλα δεν βλεπω ερευνητικα κονδυλια προς την κατευθυνση του να κατανοησουμε πως χωραει η κοιλαρα σε μια σταλια καμιναδα.
δεν το ψαχνει κανεις σοβαρα,πλακα κανουν....
οι θετικοι πραγματικοι επιστημονες δεν ψαχνουν να αποδειξουν αν υπαρχει Θεος..αλλα κοιτανε να κανουν την ανθρωποτητα καλυτερη.....οι διαφοροι κηρυκες ενθειας ή αθειας ας σφαχτουν πλακωθουν με την ησυχια τους και ας αφησουν τη φυσικη τα μαθηματικα την αστρονομια και τις άλλες θετικες επιστημες να κανουν τη δουλεια τους ..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

epote

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη epote
Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 2,484 μηνύματα.

O epote ) έγραψε στις 20:26, 26-02-09:

#38
αγγελος:

Η μονη δουλεια που εχουν οι καθαρες θετικες επιστημες ειναι να ικανοποιουν την περιεργια μας για το απο που ερχομαστε. Βρισκονται σε αμμεση αντιθεση με την θεολογια

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

-1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Great Chaos (Όττο)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Great Chaos
Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 50 ετών , επαγγέλεται Παραγωγός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,520 μηνύματα.

O Great Chaos I took a wrong turn in the Freak Parade έγραψε στις 20:41, 26-02-09:

#39
Αρχική Δημοσίευση από necropethamenos
Για πολλά πολλά πολλά απο αυτά τα φαινόμενα οι πιο πειστικές απαντήσεις υπάρχουν. Το ζήτημα είναι πως όπως φαίνεται απο τη συνέχεια του κειμένου σου δεν σου κάνουν όπως πχ όταν αναφέρεσαι στην πολυπλοκότητα ενός βακτηριδίου.

Έχεις δηλαδή τη ζυγαριά σου και βάζεις απο τη μια πράγματα που αποδυκνείονται πειραματικά και απο την άλλη την εξής καταπληκτική εξήγηση: μια παντοδύναμη οντότητα τα έφτιαξε.

Έχεις τις αποδείξεις, σου λένε ΝΑ ΠΑΡΕ ΔΕΣ, ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ και εσυ λες "μα είναι τόσο περίπλοκο άρα πρέπει να είναι μαγικό!".
"-Οχι, οχι, κοίτα, γίνεται!"
"-Οοοοοχι. Είναι μαγικό."

Είμαι σίγουρος πως θα πίστευες στις αμοιβάδες που παίζουν σκάκι όποια εξήγηση και να σου έφερναν για οποιοδήποτε θέμα, ακόμα και ενώ οποιαδήποτε εξήγηση είναι καλύτερη απο το "επειδή οι αμοιβάδες παίζουν σκάκι". (με το σκεπτικό οτι τίποτα δεν μπορεί να είναι χειρότερο ως εξήγηση απο κάτι εντελώς μη αποδείξιμο!)

οι πιθανότητες να συμβεί τι τείνουν στο μηδέν; Οι χρονικές και οι χωρικές κλίμακες για τις οποίες μιλάμε είναι ασύλληπτες, τι ακριβώς είναι στατιστικά απίθανο εδω; Επίσης μήπως μπερδεύεις την τύχη με κάτι άλλο; Αν αναφέρεσαι πχ στην φυσική επιλογή (που κάτι παρακάτω μου λέει πως εκεί αναφέρεσαι) δεν μιλάμε ακριβώς για τύχη. Μιλάμε για ευνοϊκότερες ή δυσχερέστερες τυχαίες μεταλλάξεις. Τύχη μεν το ποιά είναι η μετάλλαξη, καμμία τύχη για το ποιά επικρατεί!Αν θες να προτιμήσεις την ooooh it's magic εξήγηση, δε μπορεί να σε αναγκάσει κανείς για το αντίθετο - όμως είναι αστείο να πιστεύεις πως κάποιος προσπαθεί να μετονομάσει τον θεό σε τύχη.
Αντιθέτως εσύ αναθέτεις ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ σου φαίνεται περίπλοκο στον θεό. Ούτε καν αυτά που ΔΕΝ μπορείς να εξηγησεις, ακόμα και αυτά για τα οποία η απάντηση σου δίνεται έτοιμη με τις αποδείξεις της.

Πιστεύεις αληθινά πώς έχεις δει περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις απ' όσες έχω δει;

Ότι γνωρίζεις περισσότερα για τη φυσική επιλογή και τις μεταλλάξεις απ' όσα εγώ;

Γνωρίζεις για παράδειγμα ότι τα τυχαία γεγονότα που προϋποτίθενται για τη δημιουργία ενός και μόνο αρχέγονου κυττάρου είναι τόσο πολλά και τόσο σπάνια, ώστε πολλοί υποθέτουν ότι δεν φτάνει η ηλικία της Γης για να συμβούν; Αυτός είναι και ο λόγος που προτάθηκε η θεωρία της πανσπερμίας, η οποία προσπαθεί να λύσει τούτο το πρόβλημα υποθέτοντας ότι το σπάνιο αυτό γεγονός θα πρέπει να συνέβη μία και μόνη φορά σε ολόκληρο το σύμπαν κι έτσι από εκείνο το σημείο η ζωή (άγνωστο πώς) θα πρέπει να διασπάρθηκε σε όλο το υπόλοιπο σύμπαν;

Πιστεύεις ότι έχεις μελετήσει το τι συμβαίνει μέσα σ' ένα κύτταρο, περισσότερο απ' όσο το έχω μελετήσει εγώ;

Πιστεύεις πως οι αποδείξεις που λες ότι υπάρχουν ικανοποιούν την επιστημονική κοινότητα; Τότε για ποιο λόγο συνεχίζονται τα πειράματα στο CERN;

Γνωρίζεις τη συχνότητα των "τυχαίων" μεταλλάξεων σ' έναν πληθυσμό; Γνωρίζεις ποια είναι η πιθανότητα μία μετάλλαξη να αποβεί σε κάτι ευνοϊκότερο αντί να καταστρέψει τον οργανισμό;

Γνωρίζεις πόσες ακριβώς ευνοϊκές μεταλλάξεις χρειάζονται ώστε να ξεκινήσουμε από ένα αρχαιοβακτήριο και να καταλήξουμε σ' έναν άνθρωπο;

Γνωρίζεις τον κανόνα της συνδυαστικής, που λέει ότι η πιθανότητα να συμβούν δύο σπάνια γεγονότα ταυτόχρονα ή κατά σειρά, είναι το γινόμενο των πιθανοτήτων που έχει το καθένα να συμβεί από μόνο του;

Έχεις διανοηθεί ποτέ πόση ακριβώς βιοποικιλότητα περικλείει μόνο τούτος ο πλανήτης;

Γνωρίζεις πως η θεωρία της εξέλιξης στηρίζεται στη βεβαιότητα πως ΘΑ βρεθούν κάποτε οι ελλείποντες εξελικτικοί κρίκοι, οι οποίοι όμως δεν έχουν ποτέ βρεθεί;

Γνωρίζεις πως η εξέλιξη της ανθρώπινης νοημοσύνης και οι ευνοϊκές μεταλλάξεις που απαιτούνται για την ανάπτυξή της, συνέβησαν σε χρόνο που για τα εξελικτικά δεδομένα είναι σκανδαλωδώς ταχύς;

Πιστεύεις ότι η θεωρία του Big Bang αποκλείει την ύπαρξη Θεού;

Έχεις κάνει ποτέ έστω κι ένα πείραμα;

Έχεις να μου δώσεις πειστικότερες απαντήσεις από αυτές που έχω συναντήσει έως σήμερα; Στον εαυτό σου τις έχεις δώσει;

Επίσης:

Πότε μίλησα εγώ για "μαγικά"; Επειδή εσύ αυτήν την εντύπωση έχεις για το Θείον, πιστεύεις ότι αυτή είναι η μόνη δυνατή θεώρησή του;

Πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι θα δεχόμουν ευκολότερα τις σκακιστικές αμοιβάδες από μια επιστημονική εξήγηση; Με γνωρίζεις από παλιότερα; Μιλάς σε μένα προσωπικά, ή μήπως παίζεις μια κασσέτα που έχεις προεγγεγραμμένη για τέτοιες περιστάσεις;

Από πού ακριβώς βγάζεις το συμπέρασμα ότι αναθέτω οτιδήποτε μου φαίνεται περίπλοκο στο θεό; Πότε μίλησα εγώ για οντότητα και μάλιστα της έδωσα και ιδιότητες όπως η παντοδυναμία;

Διαφωνείς με την άποψη ότι σε καθετί επιστητό ενυπάρχει ΝΟΗΣΗ η οποία βγάζει το μάτι ακόμη και τυφλού;

Δεν θα σχολιάσω το άκομψο και περιπαικτικό ύφος με το οποίο μου απευθύνεσαι, περιμένω να μου δώσεις μόνο τις έτοιμες αποδείξεις οι οποίες σε έχουν πείσει εσένα προσωπικά.

Αρχική Δημοσίευση από epote
Το να πεις "δεν υπαρχει τυχη, τα εφτιαξε ολα ο θεος" ειναι πολυ πιο ευκολο απο το να μαθεις αλγεβρες lie και κβαντομηχανικη. Εισαι των ευκολων λυσεων ε? Δεν πειραζει οι περισοτεροι ετσι ειναι, ευτυχως υπαρχουν και λιγοι που ασχολουντε με το να πανε μπροστα τον κοσμο...
Το να μάθει κανείς να διαβάζει τα ποστ των συνομιλητών του, είναι απείρως πιο εύκολο από το ν' αποστηθίσει άλγεβρες και κβαντομηχανικές. Είναι βέβαια δυσκολότερο από το να έχει μάθει κανείς ένα πράγμα στη ζωή του και να το έχει κάνει σημαία και λάβαρο, το οποίο το χτυπά στο κεφάλι των υπολοίπων με κάθε ευκαιρία. Η λέξη "Ευρυμάθεια" έχει για σένα το παραμικρό νόημα;

Όταν χωνέψεις καλύτερα τις όποιες επιστημονικές σου γνώσεις, ίσως μας πείσεις πως είσαι επιστήμονας και όχι παπαγάλος. Μέχρι τότε, μάθε να δείχνεις σεβασμό σε αυτούς τουλάχιστον που σε σέβονται και το έχουν δείξει εμπράκτως.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Νωεύς (Ιάσων)

Τιμώμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη Νωεύς
Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μαθητής/τρια . Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.

O Νωεύς επιπεδο : Μηδεν έγραψε στις 20:41, 26-02-09:

#40
Ειρήνη, αδέλφια, γιατί αν υπάρχει τύχη, κι αυτή ανήκει στα εργαλεία του υπάρχοντος Θεού!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 21:05, 26-02-09:

#41
Η μονη δουλεια που εχουν οι καθαρες θετικες επιστημες ειναι να ικανοποιουν την περιεργια μας
χαρις των θετικων επιστημων προχωραει μπροστα -ή και πισω καποιες φορες,για την απαραιτητη φόρα -η ανθρωποτητα,..


great chaos ,μιλας σε τοιχο......αν καποιος ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ εναν Θεο δεν μπορεις να τον πεισεις ότι υπαρχει ή να μην το αποκλεισει τελειως λογικα..απλα ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ!
μιλαμε για ένα δογμα θεου,οποτε δεν δεχεται αμφισβητηση....σαν να μιλας στον παπα για να τον πεισεις λογικα οτι δεν υπαρχει Θεος..... στην πιστη δεν απαντας με λογικη αλλα με ψυχαναλυση(δεν είναι κακο να αναλυουμε και να εξερευνουμε την ψυχη μας..)...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Tsipouro

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη Tsipouro
Ο Tsipouro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών , επαγγέλεται Κτηνίατρος και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 917 μηνύματα.

O Tsipouro έγραψε στις 21:05, 26-02-09:

#42
Αρχική Δημοσίευση από epote
Η μονη δουλεια που εχουν οι καθαρες θετικες επιστημες ειναι να ικανοποιουν την περιεργια μας για το απο που ερχομαστε. Βρισκονται σε αμμεση αντιθεση με την θεολογια
Γιατί να μην ζει ο Pascal για να μας πει την άποψή του επί του θέματος;...

Όντως οι θετικές επιστήμες κινούνται γύρω από την εξερεύνηση της φύσης (με την γενική έννοια, οπότε συμπεριλαμβάνεται και η έρευνα για το "από που ερχόμαστε;"), μέσα από αυτή την έρευνα προεκύψαν όλες οι τεχνολογικές αλλαγές που μας έκαναν να κυριαρχήσουμε στη φύση και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Αλλά σε αυτή την έρευνα συνέβαλαν κατά πολύ και άτομα που ισορρόπησαν το πάθος τους για τις επιστήμες με το θρησκευτικό συναίσθημα, χωρίς να παρουσιάσουν απόκλιση από την πίστη τους ούτε στο ελάχιστο (το είχα αναπτύξει περισσότερο στο προηγούμενο post μου αυτό).

Εννοείται το ότι οι πεποιθήσεις του καθενός επιδρούν σημαντικά στα όσα πρόκειται να πράξει, όμως πάντοτε υπάρχει και η μέση οδός, που σε μερικά πράγματα πρέπει να την ακολουθούμε, σε άλλα πρέπει να την αποφεύγουμε και να κινούμαστε στα (θετικά) άκρα, γιατί μόνο τα άκρα δίνουν όλα όσα πραγματικά θέλουμε.

Αρχική Δημοσίευση από Tetragrammaton
Αρκετά ενδιαφέρουσα άποψη, καθώς "τύχη" στην πράξη δεν υπάρχει, υπάρχουν παράμετροι τις οποίες δεν γνωρίζει ο άνθρωπος για τον ένα ή τον άλλο λόγο, και κατά συνέπεια επηρρεάζουν την εξέλιξη γεγονότων με τρόπο απρόβλεπτο. Άρα ύπο αυτό το οπτικό πρίσμα ο Θεός είναι το κομμάτι της γνώσης που ο άνθρωπος αγνοεί.
Οπότε όσο προχωρά η τεχνολογική πρόοδος προσεγγίζουμε τον "Θεό" αυτό; Προσωπικά, πιστεύω ότι κάποια μέρα, δεν αποκλείεται κάποια από τα στοχαστικά συμβάντα να μπορούν να εξηγηθούν ντετερμινιστικά (όπως π.χ. μπορούμε σήμερα να προβλέψουμε με ακρίβεια τα καιρικά φαινόμενα και να παράγουμε δήθεν "τυχαίους" αριθμούς με "στοχαστικούς" αλγορίθμους). Οπότε, υπό αυτό το οπτικό πρίσμα, προσεγγίζουμε τον θεό όλο και περισσότερο, κάτι που έρχεται σε άμεση αντίθεση με όλες τις υπάρχουσες θρησκείες.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 21:10, 26-02-09:

#43
Οπότε όσο προχωρά η τεχνολογική πρόοδος προσεγγίζουμε τον "Θεό" αυτό;
όσο βλεπουμε ,τοσο περισσοτερο έχουμε μπροστα να διανυσουμε...
βλεπουμε με τα ματακια μας -οχι γνωριζουμε - μονο το 4% του παροντος συμπαντος...βλεπεις να είμαστε κοντα?Η Γη είναι κοκκος στην αμμο...ή άλλον ατομο στην ερημο...

αν μαθεις τα ΠΑΝΤΑ στο συμπαν ,τοτε πεθαινεις γιατι απλα δεν μπορεις να εξελιχθεις....
εγω αν ήξερα τα παντα δεν θα είχα λογο να ζω..

γιαυτο και ΤΕΛΟΣ σημαινει ΣΚΟΠΟΣ , όχι τερματισμος όλων-τελος του κοσμου και δυτικες μπουρδες-.Οι Αρχαιοι μας κατι παραπανω ξερανε...Παιρνει πολλη σκεψη...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Άγγελος : 26-02-09 στις 21:16.
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Νωεύς (Ιάσων)

Τιμώμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη Νωεύς
Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μαθητής/τρια . Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.

O Νωεύς επιπεδο : Μηδεν έγραψε στις 21:20, 26-02-09:

#44
Αρχική Δημοσίευση από Άγγελος
...

αν μαθεις τα ΠΑΝΤΑ στο συμπαν ,τοτε πεθαινεις γιατι απλα δεν μπορεις να εξελιχθεις....
εγω αν ήξερα τα παντα δεν θα είχα λογο να ζω..

γιαυτο και ΤΕΛΟΣ σημαινει ΣΚΟΠΟΣ ,δηλαδη αυτο που κυνηγας,και μολις το πιασεις ξεκιναει ένα νεο κυνηγι...
- Τότε, το "νέο κυνήγι" θα είναι η (περαιτέρω) "Συνδημιουργία" (ζώντων) ανθρώπων και Θεού...
- Δε θα ήθελες να ζεις, ούτε "παρέα με τον Θεό";
- Τότε πράγματι πεθαίνεις, επειδή δεν θέλεις να εξελιχθείς!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Isiliel : 26-02-09 στις 21:41. Αιτία: διόρθωση quote tags
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 21:23, 26-02-09:

#45
- Τότε, το "νέο κυνήγι" θα είναι η (περαιτέρω) "Συνδημιουργία" (ζώντων) ανθρώπων και Θεού...
- Δε θα ήθελες να ζεις, ούτε "παρέα με τον Θεό";
- Τότε πράγματι πεθαίνεις, επειδή δεν θέλεις να εξελιχθείς!
οταν φτασουμε εκει παρεα με το Θεο, θα τα βρούμε...
μεχρι τοτε βαριεμαι να μην εξελισσομαι..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Νωεύς (Ιάσων)

Τιμώμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη Νωεύς
Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μαθητής/τρια . Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.

O Νωεύς επιπεδο : Μηδεν έγραψε στις 21:26, 26-02-09:

#46
Αρχική Δημοσίευση από Άγγελος
...
μεχρι τοτε βαριεμαι να μην εξελισσομαι..
Ειλικρινά, χαίρομαι για αυτή σου τη βαριεμάρα!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

epote

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη epote
Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 2,484 μηνύματα.

O epote ) έγραψε στις 21:42, 26-02-09:

#47
great chaos ,μιλας σε τοιχο......αν καποιος ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ εναν Θεο δεν μπορεις να τον πεισεις ότι υπαρχει ή να μην το αποκλεισει τελειως λογικα..απλα ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ!
μιλαμε για ένα δογμα θεου,οποτε δεν δεχεται αμφισβ
Ενας αθεος αν ξαφνικα κατεβει ο θεος και του πει "εγω ειμαι ο θεος" και κανει ενα θαυμα, θα ειναι αναγκασμενος να πειστει.

Αν ερθει ο θεος σε εμενα και μετατρεψει το τραπεζι της κουζινας μου σε ιπποποταμο θα πειστω.

Τι πρεπει να γινει για να αλαξοπιστισει ενας που πιστευει στον θεο?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Idril

Πολύ δραστήριο μέλος

Το avatar του χρήστη Idril
H Idril αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών . Έχει γράψει 530 μηνύματα.

H Idril (in a world of magnets but no miracles) έγραψε στις 21:55, 26-02-09:

#48
Δε νομίζω ότι η δημιουργία του κόσμου είναι το μοναδικό υπαρξιακό ερώτημα που απασχολεί τους ανθρώπους και τους οδηγεί στην αποδοχή της ύπαρξης ενός Θεού. Ακόμα κι αν ερμηνευτούν όλοι οι φυσικοί νόμοι (που υποθέτω ότι κάποια στιγμή όντως θα ερμηνευτούν και θα συμπληρωθούν τα όποια κενά υπάρχουν τώρα), δε μου φαίνεται πολύ πιθανό να καταφέρει να δώσει ποτέ απαντήσεις η επιστήμη για το πού πάμε όταν πεθαίνουμε, αν υπάρχει άλλη ζωή κλπ. Δε μπορώ καν να φανταστώ τι είδους έρευνα θα μπορούσε να γίνει ώστε να δώσει απαντήσεις για αυτό, και γι'αυτό διατηρώ επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει ποτέ η επιστήμη να απαντήσει σε ΟΛΑ όπως είπαν κάποιοι.

Σε όσα θέματα ομως μπορουν να ερευνηθούν, φυσικά και πιστεύω ότι η τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα πρέπει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις διδασκαλίες/δοξασίες της (κάθε) θρησκείας, και ότι η τυφλή προσκόλληση σε αυτές είναι όντως αντιπεπιστημονική.

Δεν πιστεύω όμως ότι υπάρχουν σήμερα στοιχειωδώς μορφωμένοι άνθρωποι οι οποίοι να μη δέχονται τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας επειδή έτσι λέει η θρησκεία. Μόνο κάποιοι εκπρόσωποί της ίσως, οι οποίοι πιθανώς να νιώθουν ότι απειλείται η αυθεντία της, και πάλι όμως θα είναι λίγοι και τόσο γραφικοί ώστε να μην τους παίρνει κανείς και πολύ στα σοβαρά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Great Chaos (Όττο)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Great Chaos
Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 50 ετών , επαγγέλεται Παραγωγός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,520 μηνύματα.

O Great Chaos I took a wrong turn in the Freak Parade έγραψε στις 22:03, 26-02-09:

#49
Αρχική Δημοσίευση από epote
Ενας αθεος αν ξαφνικα κατεβει ο θεος και του πει "εγω ειμαι ο θεος" και κανει ενα θαυμα, θα ειναι αναγκασμενος να πειστει.

Αν ερθει ο θεος σε εμενα και μετατρεψει το τραπεζι της κουζινας μου σε ιπποποταμο θα πειστω.

Τι πρεπει να γινει για να αλαξοπιστισει ενας που πιστευει στον θεο?
Μήπως το να φέρει κανείς μια ολοκληρωμένη και πειστική εξήγηση για το πώς προέκυψε το σύμπαν και οι φυσικοί νόμοι, η οποία να αποδεικνύει πέραν αμφισβήτησης ότι αυτά μπορούν να προκύψουν χωρίς την ανάγκη παραδοχής μιας προϋπάρχουσας διάνοιας, θα ήταν μια καλή αρχή;

Άλλωστε κι εσύ έχεις πει:
Δεν ειμαι ακριβως χριστιαννος αλλα πιστευω σε μια ανωτερη δυναμη στα γενικοτερα πλαισια του χριστιαννικου θεου (πες τον γιαχβε η οτι αλλο θελεις). Με την χριστιαννικη θρησκεια δεν τα παω καλα για διαφορους πρακτικους λογους που σχετιζονται με την κοροηδια της εκκλησιας.
Δεν βλέπω τι το διαφορετικό λέω εγώ. Όσο για τη χριστιανική θρησκεία, δεν τα πάω καλά μαζί της, τουλάχιστον όσο κι εσύ. Είναι λυπηρό πάντως για όλους μας, να συγχέουμε την έννοια του Θείου γενικώς, με τη διδασκαλία της χριστιανικής εκκλησίας περί θεού. Στην ουσία έτσι, μέσα από την άρνησή μας, την καθιστούμε τον αποκλειστικό νομέα της έννοιας του Θείου, συνεπώς ενδυναμώνουμε την κυριαρχία της.

Για να το εξηγήσω καλύτερα, εάν πω: "Δεν πιστεύω στο θεό της χριστιανικής θρησκείας, άρα δεν υπάρχει θεός", υπονοώ ότι μόνο η χριστιανική θρησκεία έχει να πει κάτι περί θεού και αν δεν μας αρέσει αυτό, τότε θα πρέπει να αρνηθούμε την ύπαρξη κάθε μορφής θεότητας.

Ο θεός των χριστιανών είναι νεκρός εδώ κι αιώνες. Μας κυβερνά ένα πτώμα δηλαδή κι εμείς συνεχίζουμε ακόμη να ασχολούμαστε μαζί του...

Παραθέτω ένα απόσπασμα από παλαιότερο ποστ μου:

Ο Sir James Jeans το συνόψισε σ' ένα αξιοσημείωτο απόσπασμα των Rede Lectures του:
"Η φυσική πλευρά της επιστήμης συμφωνεί σ' ένα μεγάλο βαθμό και σχεδόν ομόφωνα ότι ο χείμαρρος της γνώσης κατευθύνεται σήμερα προς μια μη μηχανική αλήθεια. Το σύμπαν αρχίζει να φαίνεται περισσότερο ως μια μεγάλη σκέψη, παρά σαν μια μεγάλη μηχανή".
Είναι άραγε αντιεπιστημονικό αυτό ως σκέψη και ως άποψη;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Great Chaos : 26-02-09 στις 22:18. Αιτία: Τελευταία παράθεση
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Lorien

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Lorien
Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 4,294 μηνύματα.

O Lorien έγραψε στις 23:14, 26-02-09:

#50
Αρχική Δημοσίευση από necropethamenos
Δεν μπορώ να σου αποδείξω, για παράδειγμα, πως αυτή τη στιγμή σε κάποιον άλλον πλανήτη ΔΕΝ υπάρχουν 2 αμοιβάδες που παίζουν σκάκι. Με χρονόμετρο κιόλας!
Μη λετε χαζομαρες. Ταβλι παιζουν, το σκακι το εμπεδωσαν

Αρχική Δημοσίευση από Great Chaos
Μπορεί η πίστη στο Θεό να θεωρείται από κάποιους αντιεπιστημονική, ωστόσο κατά την ταπεινή μου άποψη, πολύ περισσότερο αντιεπιστημονικό είναι ν' αποδίδει κανείς στην τύχη πράγματα για τα οποία οι πιθανότητες να συμβούν, τείνουν πρακτικά στο μηδέν.
Και που να το αποδωσουν ; Στο θεο ; Αυτο ειναι ακομα ποιο αντιεπιστημονικο. Στο κατω κατω, περι τυχης κατι παιζει στην επιστημη.

Αρχική Δημοσίευση από Great Chaos
Άλλωστε, το να μετονομάζει κάποιος το Θεό σε Τύχη, μάλλον αποτελεί μια λεκτική σχεδία πνιγμένων που πιάνονται από τα μαλλιά τους.
Αντιθετως. Το να μετονομαζει καποιος την τυχη σε θεο αποτελει την αυτη λεκτικη σχεδία πνιγμενων. Απο την αλλη, ποιος ειπε οτι η τυχη και ο θεος αλληλοαναιρουνται ;

Αρχική Δημοσίευση από Great Chaos
Γνωρίζεις για παράδειγμα ότι τα τυχαία γεγονότα που προϋποτίθενται για τη δημιουργία ενός και μόνο αρχέγονου κυττάρου είναι τόσο πολλά και τόσο σπάνια, ώστε πολλοί υποθέτουν ότι δεν φτάνει η ηλικία της Γης για να συμβούν;
Ποιοι τα λενε αυτα ; Με ενδιαφερει και για να ειμαι ειλικρινης, δε μου ακουγεται και πολυ λογικο..

Αρχική Δημοσίευση από Great Chaos
Αυτός είναι και ο λόγος που προτάθηκε η θεωρία της πανσπερμίας, η οποία προσπαθεί να λύσει τούτο το πρόβλημα υποθέτοντας ότι το σπάνιο αυτό γεγονός θα πρέπει να συνέβη μία και μόνη φορά σε ολόκληρο το σύμπαν κι έτσι από εκείνο το σημείο η ζωή (άγνωστο πώς) θα πρέπει να διασπάρθηκε σε όλο το υπόλοιπο σύμπαν;
Δεν λεει αυτο η θεωρια της πανσπερμιας. Λεει πως η ζωη υπηρχε σε διάφορα σημεια εκτός Γης και μεταφερθηκε (πχ με κομητες, αφου εχουν βρεθει σποροι που αντεχουν σε αντιξοες συνθηκες οπως θερμοκρασια και κοσμικη ακτινοβολια) μαλλον ετσι και στη δικη μας. Δε λεει οτι ειναι τοσο σπανιο γεγονος που συνεβη μια φορα μονο σε ολο το συμπαν σε ολη την ηλικια του. τουλαχιστον ετσι διαβασα εγω.

Αρχική Δημοσίευση από Great Chaos
Γνωρίζεις τη συχνότητα των "τυχαίων" μεταλλάξεων σ' έναν πληθυσμό; Γνωρίζεις ποια είναι η πιθανότητα μία μετάλλαξη να αποβεί σε κάτι ευνοϊκότερο αντί να καταστρέψει τον οργανισμό;
Μικρη. Μα αν συμβαινουν χιλιαδες και εκατομυρια μεταλλαξεις, και εμεις εστιαζουμε μονο σε αυτες που εχουν ως αποτελεμσα κατι θετικο, λογικο δεν ειναι να μας φαινεται "μαγικο" ;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους