Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 75,961 εγγεγραμμένα μέλη και 2,558,653 μηνύματα σε 67,060 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 1020 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki.

Εγγραφή Βοήθεια

Kριτική στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη

εμμα_τριντεντ

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη εμμα_τριντεντ
H εμμα_τριντεντ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,102 μηνύματα.

H εμμα_τριντεντ έγραψε στις 19:56, 21-08-11:

Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος!

(επιγραφή στον τάφο του Ν. Καζαντζάκη)
(Παλι για μενα λεει...)
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Rempeskes

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Rempeskes
Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,593 μηνύματα.

O Rempeskes έγραψε στις 20:08, 21-08-11:

Αρχική Δημοσίευση από εμμα_τριντεντ
Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος!

(επιγραφή στον τάφο του Ν. Καζαντζάκη)
(Παλι για μενα λεει...)

Η ατάκα περιέχεται στο τρίτο Χρέος (εάν δεν κάνω λάθος) της Ασκητικής. Ο Καζαντζάκης την διατυπώνει, και στις επόμενες σελίδες
την ανατέμνει τόσο διεξοδικά που,
στο τέλος,
την ανατρέπει μεγαλειωδώς.

Παρ' όλα αυτά, είναι πιασάρικη ατάκα, και μπορούμε να την λέμε όλοι για τον εαυτό μας. Εγώ πχ,
δεν ελπίζω τίποτα,
δεν φοβάμαι τίποτα,
είμαι ωρομίσθιος.
6 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

mindcircus

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη mindcircus
H mindcircus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,377 μηνύματα.

H mindcircus Open mind, open heart έγραψε στις 20:40, 21-08-11:

Καποια στιγμή σε ένα θέμα πολύυυ παλιά, είχα τοποθετηθεί λέγοντας ''Μα γιατί να ελπίζεις; '' Εσπευσαν κάποιοι να μου απαντήσουν με λίγα λόγια πως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, σε ενθαρρύνει και τα τοιαυτα. Κι έρχομαι σήμερα, μετά απο καιρό, αναθεωρώντας - φυσιολογικό θαρρώ- και ρωτώ
Γιατί να μην φοβόμαστε; Γιατί να μην ελπίζουμε;
Το να ονειρεύεται κανείς και να ελπίζει, δίνει ζωή. Φοβάμαι φυσικά, ποιός είμαι να μη φοβάμαι, κι έτσι προστατεύω τον εαυτό μου, έχω άμυνες άρα είμαι ζωντανός! Φοβάμαι ομως χωρίς να επαναπαύομαι, χωρίς να επιτρέπω στον φόβο να με κατατροπώσει, γιατί τελικά αποδεικνύεται ένας κακός σύμβουλος, αλλά μέσα απο αυτόν παίρνω τη δύναμη να σηκώσω το στήθος μου και να φωνάξω '' μπορεί να φοβάμαι, αλλά θα παω, γιατί η ζωή δε θέλει τσάμπα μάγκες αλλά όσους ένιωσαν ακόμα και το φόβο και τον νίκησαν Ετσι είμαι ελεύθερος!''
Ελπίζω, ονειρεύομαι, φιλοδοξώ και δρω, ενεργώ. Είμαι ελεύθερος που μπορώ να κινούμαι, να σκέφτομαι, να ελπίζω, να ονειρεύομαι! Ελπίδα ομως κι όνειρο μέσα στην απλότητα κι όχι στα πλαίσια του ανικανοποίητου κι ουτοπικού

Δεν ξέρω γιατί το είπε , σε καμμιά περίπτωση δεν πάω να αντικρούσω εναν τόσο σπουδαίο Ελληνα λογοτέχνη μας, ίσως να εννοούσε τον παράλογο φοβο και τις τρύπιες ελπίδες του ανθρώπου σήμερα, το κυνηγητό αυτό για το άφταστο, το ουτοπικό, το καβαλείν καλάμι; Ξέρω γω...; Πάντως αυτή τη φράση δυσκολεύομαι να την καταννοήσω, ίσως θα πρέπει να διαβάσω όλη την Ασκητική και τη βιογραφία του για να μπορέσω
4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Rempeskes

Επιφανές Μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,593 μηνύματα.

O Rempeskes έγραψε στις 21:35, 21-08-11:

ίσως θα πρέπει να διαβάσω όλη την Ασκητική

Θα μπερδευτείς ρε συ. Ξεκίνα καλύτερα με το "Salvatores Dei".
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

mindcircus

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη mindcircus
H mindcircus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,377 μηνύματα.

H mindcircus Open mind, open heart έγραψε στις 03:09, 22-08-11:

Αρχική Δημοσίευση από Rempeskes
Θα μπερδευτείς ρε συ. Ξεκίνα καλύτερα με το "Salvatores Dei".
Μμμμμ κρυάδες ....
Να με την κάνεις σε περίληψη για να μην κάθεσαι κιόλα, Γέρο
2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

εμμα_τριντεντ

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη εμμα_τριντεντ
H εμμα_τριντεντ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,102 μηνύματα.

H εμμα_τριντεντ έγραψε στις 14:54, 22-08-11:

Αρχική Δημοσίευση από Rempeskes
Παρ' όλα αυτά, είναι πιασάρικη ατάκα, και μπορούμε να την λέμε όλοι για τον εαυτό μας. Εγώ πχ,
δεν ελπίζω τίποτα,
δεν φοβάμαι τίποτα,
είμαι ωρομίσθιος.
Τι ειναι? Ελπιζω να ειπωθηκε αυτο επειδη πλεον υπαρχει σε μπλουζακια, κουπες κλπ και χρησιμοποιεται απ τον καθενα(χωρις να ειμαι σιγουρη βεβαια κατα ποσο ειναι "κακο" με την εννοια του προσβλητικου για τον συγγραφεα και του τι ηθελε να πει γιατι ας πουμε μπορει να πει καποιος αυτο που ειπε ο συγγραφεας με καποια παραλλαγη, βλ. Rempeskes, και απλα να μην υπογραψει ως Καζαντζακης) και ειναι απλα λεξη που χρησιμοποιηθηκε για να δηλωσει αγανακτηση?!
Εγω παλι νομιζω πως μπορουμε να τη λεμε ολοι, οχι γιατι ειναι πιασαρικη αλλα γιατι μπορει να συλληφθει και να ερμηνευτει διαφορετικα απ τον καθενα, με αποτελεσμα να βοηθαει τον καθενα να εξηγησει διαφορα με εναν ας πουμε δικο του τροπο. Στη τελικη, αν ειναι να λεγεται μια σοφη κουβεντα για να τη χρησιμοποιει μονο αυτος που την ειπε και μονο οπως αυτος θελει-ε ισως και απο κανεναν διανοουμενο-ας πουμε ενα μεγαλο αντιο στην επικληση στην αυθεντια ως τροπο πειθους και μπλα μπλα μπλα και ας συζητησουμε για copyright για να γινουμε και λιγο υπερβολικοι
Αρχική Δημοσίευση από mindcircus
Δεν ξέρω γιατί το είπε , σε καμμιά περίπτωση δεν πάω να αντικρούσω εναν τόσο σπουδαίο Ελληνα λογοτέχνη μας, ίσως να εννοούσε τον παράλογο φοβο και τις τρύπιες ελπίδες του ανθρώπου σήμερα, το κυνηγητό αυτό για το άφταστο, το ουτοπικό, το καβαλείν καλάμι; Ξέρω γω...; Πάντως αυτή τη φράση δυσκολεύομαι να την καταννοήσω, ίσως θα πρέπει να διαβάσω όλη την Ασκητική και τη βιογραφία του για να μπορέσω
Ισως και εγω θα επρεπε να κανω κατι αντιστοιχο. Παντως εγω δε το ερμηνευω αρνητικα και απαισιοδοξα,το αντιθετο ισως. Στη τελικη το αν ειναι κακο 'η καλο το να ελπιζεις και να φοβασαι εξαρταται καθε φορα απο τις καταστασεις, τα γεγονοτα, τα ατομα κλπ, ειναι δηλαδη σχετικο... για τον καθενα τουλαχιστον. Γενικοτερα συμφωνω αλλα κραταω και επιφυλαξεις. Τελος, θα πω +1!
1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Rempeskes

Επιφανές Μέλος

O Rempeskes έγραψε στις 22:19, 22-08-11:

Μμμμμ κρυάδες ....
Να με την κάνεις σε περίληψη για να μην κάθεσαι κιόλα, Γέρο

ΔΕΝ κάθομαι.

Ξαπλώνω.
1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

DrStrangelove (Βρασίδας)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη DrStrangelove
Ο Βρασίδας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μοντέλο και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,084 μηνύματα.

O DrStrangelove έγραψε στις 22:46, 22-08-11:

αλλά μέσα απο αυτόν παίρνω τη δύναμη να σηκώσω το στήθος μου και να φωνάξω
εγώ αντιθέτως πάντα παίρνω δύναμη από το στήθος τους να σηκώσω το..... όπλο μου για να αγωνιστώ για την ελευθερία.

Συμφωνώ για τον ελεύθερο... Καζαντζάκη. Αμφιβάλλω τί σχέση μπορεί να έχει με την ελευθερία ένας άνθρωπος που όπως είπε θαύμαζε τόσο τον Μουσολίνι. 'Εχει πει κι άλλες βλακείες αλλά δεν είναι της ώρας.
2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 41 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,811 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 22:58, 22-08-11:

Αρχική Δημοσίευση από DrStrangelove
Εχει πει κι άλλες βλακείες αλλά δεν είναι της ώρας.
Ορίστε, το κάναμε της ώρας - του ανοίξαμε δικό του θέμα- ώστε να μπορέσεις να μας πεις.
Παράθεση

Rempeskes

Επιφανές Μέλος

O Rempeskes έγραψε στις 00:34, 23-08-11:

Ελπιζω να ειπωθηκε αυτο επειδη πλεον υπαρχει σε μπλουζακια, κουπες κλπ και χρησιμοποιεται απ τον καθενα(χωρις να ειμαι σιγουρη βεβαια κατα ποσο ειναι "κακο" με την εννοια του προσβλητικου για τον συγγραφεα και του τι ηθελε να πει γιατι ας πουμε μπορει να πει καποιος αυτο που ειπε ο συγγραφεας με καποια παραλλαγη, βλ. Rempeskes, και απλα να μην υπογραψει ως Καζαντζακης) και ειναι απλα λεξη που χρησιμοποιηθηκε για να δηλωσει αγανακτηση?!
Εγω παλι νομιζω πως μπορουμε να τη λεμε ολοι, οχι γιατι ειναι πιασαρικη αλλα γιατι μπορει να συλληφθει και να ερμηνευτει διαφορετικα απ τον καθενα, με αποτελεσμα να βοηθαει τον καθενα να εξηγησει διαφορα με εναν ας πουμε δικο του τροπο. Στη τελικη, αν ειναι να λεγεται μια σοφη κουβεντα για να τη χρησιμοποιει μονο αυτος που την ειπε και μονο οπως αυτος θελει-ε ισως και απο κανεναν διανοουμενο-ας πουμε ενα μεγαλο αντιο στην επικληση στην αυθεντια ως τροπο πειθους και μπλα μπλα μπλα και ας συζητησουμε για copyright για να γινουμε και λιγο υπερβολικοι

Όταν ξεκινάς να γράψεις κάτι, μην το γράφεις μονοκοπανιά. Βάλε και μια τελεία κάπου βρε παιδί, να διαχωρίζονται τα νοήματα, να παίρνει και μια ανάσα ο αναγνώστης...

Υγ.
μπορει να συλληφθει και να ερμηνευτει διαφορετικα απ τον καθενα

Είμαι απόλυτα βέβαιως πως ο ίδιος ο Καζαντζάκης το διατύπωσε πολύ, μα πάρα πολύ, συγκεκριμένα.

Δεν είχε αρκετό ...χιούμορ για να το αποδώσει κάπως αλλιώς.

Υγ.

"Αμφιβάλλω τί σχέση μπορεί να έχει με την ελευθερία ένας άνθρωπος που όπως είπε θαύμαζε τόσο τον Μουσολίνι. '

Πρόσεχε, καραδοκούν οι υμνητές. Ακόμα δεν έχω ξεπεράσει ένα (κακώς) κείμενο που πέτυχα, το οποίο παρουσίαζε το πόσο επηρέασε ο εθνοσοσιαλισμός την σκέψη του Χάιντεγκερ...
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.

• (View-All Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    xkorko

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους