×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 66,853 μέλη και 2,411,485 μηνύματα σε 75,079 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 610 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Ο χακεμένος Ισοκράτης

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,043 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε: στις 23:04, 13-05-10:

#1
από το blog του Νίκου Σαραντάκου

Ο φίλτατος Σκύλος της Βάλια Κάλντα πήγε στη συγκέντρωση που έγινε προχτές έξω από τη Μαρφίν κι έχει ένα μικρό φωτογραφικό ρεπορτάζ στο ιστολόγιό του. Μέσα στα άλλα, πρόσεξε και το σημείωμα με το ρητό του ψευδο-Ισοκράτη που βλέπετε στη φωτογραφία. Άλλωστε, όπως μου λέει κι άλλος φίλος του ιστολογίου, ο χακεμένος Ισοκράτης έχει αναρτηθεί δυο φορές στο σημείο εκείνο, μία σε χειρόγραφη εκδοχή (της φωτογραφίας) και μία σε αναπαραγωγή του περίφημου πρωτοσέλιδου του Ελεύθερου Τύπου από τον Δεκέμβριο του 2008.Οπότε, σκέφτομαι, ευκαιρία είναι να θυμίσω εκείνη την ιστορία. Λοιπόν, τις ταραγμένες μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και συγκεκριμένα στις 10 Δεκεμβρίου 2008, ο Ελεύθερος Τύπος δημοσίευσε πρωτοσέλιδο, με τεράστια γράμματα, και σε μαύρο φόντο, το εξής ρητό που αποδιδόταν στον Ισοκράτη:


Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.
Και από κάτω, δίκην υπογραφής: Ισοκράτης (436-338 π.Χ.)
Και μόνο η φράση «η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται» πρέπει να μας βάλει ψύλλους στʼ αυτιά. Διότι, βλέπετε, ο Ισοκράτης δεν είπε πουθενά αυτό που έβαλαν στο στόμα του οι πλασιέδες της ελληνοφροσύνης. Το πιο κοντινό ισοκρατικό απόσπασμα που μπορεί κανείς να βρει σʼ αυτή την κατασκευή, είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής (ζητώ συγνώμη για το πολυτονικό):


Οἱ γὰρ κατʼ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδʼ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθʼ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δʼ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.
Φυσικά, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να περάσει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:
Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατʼ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.Μʼ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Για άλλη μια φορά, οι ελληναράδες χρησιμοποίησαν τους αρχαίους όπως ο μεθυσμένος τον φανοστάτη: όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα.


[...]

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Isiliel : 14-05-10 στις 10:10. Αιτία: προσθήκη quote tag
13 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

self-instructive depressing

Διακεκριμένο μέλος

Ο self-instructive depressing αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 1,953 μηνύματα.

O self-instructive depressing έγραψε: στις 23:22, 13-05-10:

#2
Η δημοκρατία είναι εξ' ορισμού το μόνο πολίτευμα που μπορεί πολύ εύκολα να καταστραφεί αλλά ποτέ να αυτοκαταστραφεί
4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Great Chaos (Όττο)

Επιφανές Μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 50 ετών , επαγγέλεται Παραγωγός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,519 μηνύματα.

O Great Chaos I took a wrong turn in the Freak Parade έγραψε: στις 17:46, 22-05-10:

#3
Μπορεί πράγματι ο Ισοκράτης να μην έγραψε κατά λέξη τα όσα του αποδίδονται, όμως νομίζω πως η συγκεκριμένη μετάφραση που έχει κυκλοφορήσει ευρύτατα, αν και προϊόν ερμηνείας, δεν απέχει πολύ, εκ πρώτης όψεως, από το πνεύμα των λόγων του.

Ο Ισοκράτης λοιπόν μας λέει ότι ένα δημοκρατικό καθεστώς διδάσκει τους πολίτες του να ΜΗΝ θεωρούν ως "δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει", κατά συνέπεια όσοι ασχημονούν με πρόσχημα τις δημοκρατικές ελευθερίες, στην ουσία δρουν προς την κατεύθυνση της κατάλυσης του ίδιου του πνεύματος του πολιτεύματος. Μας λέει επίσης ότι το δημοκρατικό πολίτευμα δείχνει την απέχθειά του για όσους τα πράττουν αυτά και τους τιμωρεί, επομένως το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί σήμερα, στο όνομα και πάλι της δημοκρατίας, παραποιεί ουσιαστικά τις βασικές της αρχές.

Ίσως λοιπόν να μην έγραψε ποτέ τη λέξη "αυτοκαταστρέφεται", η οποία πραγματικά μου κίνησε κι εμένα τις υποψίες, ωστόσο σύμφωνα με τα γραφόμενά του, ένα πολίτευμα που γαλουχεί τους πολίτες στην ασυδοσία και την ατιμωρησία, παύει σταδιακά να είναι κατ' ουσίαν δημοκρατικό, άρα εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι τείνει προς την αυτοκαταστροφή. Το μόνο που δεν προκύπτει σε καμμία περίπτωση από το ισοκρατικό αυτό απόσπασμα, είναι σίγουρα το αληθινά αυθαίρετο συμπέρασμα που υπεραπλουστευμένα, άρα και λαϊκιστικά, προβάλουν οι ελληνόφρονες (εξ ου και ο όρος "ελληνοφρένεια"), ότι δήθεν "η πολλή δημοκρατία βλάπτει τον τόπο".

Θα ήθελα εδώ να παρατηρήσω, ότι από το παραπάνω απόσπασμα προκύπτει κι ένα ακόμη συμπέρασμα, το οποίο οι εν λόγω, μέσω της "χακεμένης" τους μετάφρασης, φρόντισαν τεχνηέντως να εξαλείψουν: Ότι η δημοκρατία σε καμμία περίπτωση δεν είναι "ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατʼ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν". Επειδή λοιπόν σε κάθε ανάλυσή μας θα πρέπει ν' αναζητούμε τις αιτίες, πριν καυτηριάσουμε το αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι η "δημοκρατία" μας έχει ήδη αυτοκτονήσει επειδή πάνω απ' όλα έχει μετατραπεί σε ένα αποκλειστικά "κατ' όνομα" φιλελεύθερο και πράο πολίτευμα, ενώ στην πράξη όσοι το ζουν βιώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα ανισοτήτων, νοθευμένης αντιπροσωπευτικότητας, τηλεοπτικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, καταπίεσης της πλειοψηφίας από οικονομικά ισχυρές μειοψηφίες κλπ. Υπ' αυτό το πρίσμα μια "ψευδής δημοκρατία" είναι φυσικό κι αναμενόμενο να διαπαιδαγωγεί τους πολίτες στην ανομία και στην αυθαιρεσία, προκειμένου να διαφθείρει το δημοκρατικό τους φρόνημα, να αμβλύνει την κριτική τους στάση έναντι της εξουσίας και να τους εκμαυλίσει, ώστε τελικά να τους καταστήσει συνένοχους και συνυπεύθυνους για τα δικά της ανομήματα, πράγμα που στις μέρες μας βιώνουμε με τον πλέον αποστομωτικό για τους δημοκρατικά ηθικολογούντες τρόπο.

Το λοιπόν, το ψάρι πάντοτε βρωμάει απ' το κεφάλι και οι επικριτές των λαϊκών αντιδράσεων είναι φυσικό ν' αποφεύγουν να παρουσιάσουν τούτη την πτυχή της ρήσης του Ισοκράτη, παραβλέποντας το γεγονός ότι η δημοκρατία πρωτίστως αυτοκαταστρέφεται, όταν μετατρέπεται σε δημαγωγία και δημοκοπία. Η πολλή δημοκρατία ουδέποτε έβλαψε οποιονδήποτε άλλον παρά την πλουτοκρατική ολιγαρχία, την ανελευθερία, την ανισότητα και την ελέω θεού εξουσία και προσωπικά φρονώ ότι η παρούσα παρακμιακή παραχάραξη πολιτεύματος, μάλλον οφείλεται σε έλλειψη, παρά σε περίσσεια δημοκρατικών ελευθεριών.
5 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους