Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 66,108 εγγεγραμμένα μέλη και 2,388,326 μηνύματα σε 74,664 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Λυχναράκια κρήτης

Γίδι

Τιμώμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη Γίδι
H Γίδι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 11,605 μηνύματα.

H Γίδι υπό τις διαταγές της Μπριάμ έγραψε στις 14:59, 22-03-09:

#1
Λοιπόν, να τα λυχναράκια που έκανα. Η συνταγή είναι από τους Μύλους Κρήτης, αξίζει. Βέβαια έχω και κάποια σχόλια.

  • Υλικά για την γέμιση
    2 κιλά μυζήθρα γλυκιά
    2 κρόκους αυγών
    2 φακελάκια βανίλια
    4 κουταλιές μέλι
    1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
    1 1/2 κουταλιά κανέλα
    1 κουταλιά βούτυρο
    300 γρ. ζάχαρη
    2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό

  • Υλικά για τη ζύμη
    2 κιλά μαλακό αλεύρι
    2 ποτήρια λάδι
    1/2 κουταλάκι αλάτι
    650 γρ. ζάχαρη
    6 αυγά
    5 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
    50 γρ. μαγιά φούρνου
    1/2 φλιτζάνι γάλα

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτετε λίγο αλεύρι και αφήνετε το προζύμι να "ανέβει". Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη σ'ένα μπολ. Προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα, το αλάτι, το γιαούρτι και το προζύμι. Τα ζυμώνετε όλα μαζί και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει για λίγο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Περνάτε τη μυζήθρα από το μύλο των λαχανικών. Προσθέτετε 2 κρόκους αυγών, τη βανίλια, το μέλι, το ξύσμα, 1/2 κουταλιά κανέλα και το βούτυρο και ανακατεύετε το μίγμα. Ρίχνετε σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Ανοίγετε το ζυμάρι σε φύλλο μέτριο και το κόβετε σε στρογγυλά φυλλαράκια. Παίρνετε με ένα υγρό κουταλάκι γέμιση και τη βάζετε στο κέντρο του κάθε φύλλου. Σχηματίζετε λυχναράκια "τσιμπώντας" τη ζύμη γύρω - γύρω. Αλείφετε τα καλιτσούνια με τους 2 κρόκους, αφού τους χτυπήσετε, και τα πασπαλίζετε με κανέλα. Τοποθετείτε τα καλιτσούνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

Τώρα, σχόλια:
Μπορεί τα 30 λεπτά να είναι πολλά, οπότε να βγει ξερή η ζύμη και λίγο στεγνό το μέσα. Οπότε ανάμεσα στα 25 και τα 30, παρακολουθείτε τα, να μη ροδίσουν.
Βέβαια, εμένα μου άρεσε και η πιο ξηρή εκδοχή, σκοπεύω όμως την επόμενη φορά να κάνω πιο λεπτή τη ζύμη, οπότε στα 20-25 λεπτά να βγει η ίδια τραγανή και το μέσα πιο ζουμερό.

Προσοχή!! Η συνταγή υποτίθεται ότι βγάζει 25 κομμάτα, αλλά εγώ έκανα το μισό και έβγαλε 30!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

  • Παρόμοια Θέματα
    • Βιολογικό Κρήτης - Από Bemanos
      Το θέμα έχει λάβει 29 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία 3ο Πεδίο.
      Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 05-11-17 στις 15:28.
    • Μαθηματικό Κρήτης - Από georgia.sar
      Το θέμα έχει λάβει 36 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία 2ο Πεδίο.
      Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 04-06-16 στις 14:52.
    • Φιλολογία Κρήτης - Από βασια χαλκιδα
      Το θέμα έχει λάβει 51 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία 1ο Πεδίο.
      Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 05-10-15 στις 22:18.
    • ΤΕΙ Κρήτης - Από zer.ioanna.92
      Το θέμα έχει λάβει 6 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Σχολές-Τμήματα.
      Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 25-07-11 στις 13:41.
  • Προηγούμενο Θέμα Επόμενο Θέμα

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους