Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 66,094 εγγεγραμμένα μέλη και 2,388,072 μηνύματα σε 74,651 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Γκιουβέτσι με κιμά

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 15:27, 02-09-10:

#1
Μια συνταγή που την προτιμώ από το παραδοσιακό γκιουβέτσι, αφού το μοσχάρι πολλές φορές είναι σκληρό και δεν τρώγεται ευχάριστα.

Για 4 άτομα θα χρειαστείτε:

μισό κιλό κριθαράκι (ανάλογα με το ταψί σας)
μισό κιλό κιμά
1 ή 2 τριμμένα κρεμμύδια (ανάλογα το μέγεθος)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
Τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τον κιμά, όπως τον φτιάχνουμε για μακαρονάδα:
Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι να ξανθίσει και έπειτα προσθέτουμε τον κιμά να πάρει χρώμα και να καβουρδιστεί.
Είναι σημαντικό να μην κάνει σβόλους ο κιμάς, γι' αυτό με τη σπάτουλα τον ανακατεύουμε καλά.
Αφού τον αφήσουμε λίγο να βγάλει τα υγρά του, προσθέτουμε τα ντοματάκια μαζί με μια πρέζα ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μπόλικο νερό. Εγώ βάζω μπαχάρι, κανέλα και μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Θέλουμε ο κιμάς να πάρει βράση αλλά να μείνει ζουμερός, γιατί στο ζουμί του θα ψηθεί το κριθαράκι!
Τον αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά, προσθέτοντας συνεχώς νεράκι ώστε να μην στεγνώσει.
Όταν βράσει ο κιμάς, τον ρίχνουμε μέσα στο ταψί και προσθέτουμε το κριθαράκι.
Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό να σκεπάζεται το φαγητό μας, αλλά να μην κολυμπάει.
Το αφήνουμε στο φούρνο, μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι και να πιει το φαγητό το ζουμί του, περίπου μισή ώρα.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, όσο ακόμη είναι ζεστό, μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τριμμένο τυράκι.
Γίνεται λουκούμι!

Κάποιοι βράζουν 5 λεπτά το κριθαράκι στην κατσαρόλα πριν το βάλουν στο φούρνο αν και κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι απαραίτητο.

Το όνομα του φαγητού προέρχεται από την Τουρκική λέξη güvez, που είναι το ρηχό και φαρδύ πήλινο σκεύος για το φούρνο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

5 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Ηρώ (Μαρούλι)

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη Ηρώ
H Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Αρχιτέκτονας . Έχει γράψει 2,132 μηνύματα.

H Ηρώ πλέκει μενεξέδες και έγραψε στις 15:38, 02-09-10:

#2
Αρχική Δημοσίευση από Isiliel
Μια συνταγή που την προτιμώ από το παραδοσιακό γκιουβέτσι, αφού το μοσχάρι πολλές φορές είναι σκληρό και δεν τρώγεται ευχάριστα.

Για 4 άτομα θα χρειαστείτε:

μισό κιλό κριθαράκι (ανάλογα με το ταψί σας)
μισό κιλό κιμά
1 ή 2 τριμμένα κρεμμύδια (ανάλογα το μέγεθος)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
Τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τον κιμά, όπως τον φτιάχνουμε για μακαρονάδα:
Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι να ξανθίσει και έπειτα προσθέτουμε τον κιμά να πάρει χρώμα και να καβουρδιστεί.
Είναι σημαντικό να μην κάνει σβόλους ο κιμάς, γι' αυτό με τη σπάτουλα τον ανακατεύουμε καλά.
Αφού τον αφήσουμε λίγο να βγάλει τα υγρά του, προσθέτουμε τα ντοματάκια μαζί με μια πρέζα ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μπόλικο νερό. Εγώ βάζω μπαχάρι, κανέλα και μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Θέλουμε ο κιμάς να πάρει βράση αλλά να μείνει ζουμερός, γιατί στο ζουμί του θα ψηθεί το κριθαράκι!
Τον αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά, προσθέτοντας συνεχώς νεράκι ώστε να μην στεγνώσει.
Όταν βράσει ο κιμάς, τον ρίχνουμε μέσα στο ταψί και προσθέτουμε το κριθαράκι.
Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό να σκεπάζεται το φαγητό μας, αλλά να μην κολυμπάει.
Το αφήνουμε στο φούρνο, μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι και να πιει το φαγητό το ζουμί του, περίπου μισή ώρα.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, όσο ακόμη είναι ζεστό, μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τριμμένο τυράκι.
Γίνεται λουκούμι!

Κάποιοι βράζουν 5 λεπτά το κριθαράκι στην κατσαρόλα πριν το βάλουν στο φούρνο αν και κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι απαραίτητο.

Και έλεγα τι να κάνω τον κιμά που ξεπάγωσα χτες, περνώντας τον για σνίτσελ
Ακούγεται τέλειο!

Αρχική Δημοσίευση από Isiliel
Τον αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά, προσθέτοντας συνεχώς νεράκι ώστε να μην στεγνώσει.
Αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί με το να τον βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με το καπάκι κλειστό;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 15:50, 02-09-10:

#3
Αρχική Δημοσίευση από Ηρώ
Αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί με το να τον βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με το καπάκι κλειστό;
Ναι αμέ! Το ζητούμενο είναι να μείνει αρκετή σαλτσούλα για να βράσει μέσα το κριθαράκι και να μην είναι σκέτο νερό
Έτσι όπως το λες μια χαρά ακούγεται, απλά εδώ που είμαι δεν είχα καπάκι για το τηγάνι μου.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Ηρώ (Μαρούλι)

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη Ηρώ
H Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Αρχιτέκτονας . Έχει γράψει 2,132 μηνύματα.

H Ηρώ πλέκει μενεξέδες και έγραψε στις 16:01, 02-09-10:

#4
Αρχική Δημοσίευση από Isiliel
Ναι αμέ! Το ζητούμενο είναι να μείνει αρκετή σαλτσούλα για να βράσει μέσα το κριθαράκι και να μην είναι σκέτο νερό
Έτσι όπως το λες μια χαρά ακούγεται, απλά εδώ που είμαι δεν είχα καπάκι για το τηγάνι μου.

Λεπόνε!
Το ΄βαλα στη φωτιά!

Σε κατσαρολάκι με καπάκι (στο τηγάνι επειδή έχει μεγαλύτερη επιφάνεια, εξατμίζεται πιο γρήγορα το νερό)
Πρόσθεσα δάφνη γιατί μου αρέσει και αφαίρεσα μοσχοκάρυδο.Θα σου πω σε καμιά ώρα το αποτέλεσμα!


Θενξς Ιζι

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

mariophys (Μάριος)

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη mariophys
Ο Μάριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 27 ετών , επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 297 μηνύματα.

O mariophys έγραψε στις 16:10, 02-09-10:

#5
Μπορείτε να ρίξετε 1 σκελίδα σκόρδο, πάει γενικώς οταν σωτάρεις κρέας και ενισχύει τη γέυση. Καλύτερο είναι να μη βράζουμε το κριθαράκι απο την κατσαρόλα, στο φούρνο γίνεται πιο γευστικό. Επίσης, να κλείνετε το φούρνο όταν το κριθαράκι είναι Al dente. Αφήστε το φαγητό σας μέσα για κανα 10λεπτο ακόμη με το φούνο ανενεργό και κλειστό και θα γίνει ακριβώς όσο βρασμένο χρειάζεται και δεν θα πιεί όλα τα υγρά τελείως.

Υ.Γ. Το μοσχάρι,ακόμα και ποντίκι να είναι η μερίδα, μπορεί να γίνει πολύ μαλακό ως εξής:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά. Με το που ρίχουμε το κρεμμύδι μέσα στην κατσαρόλα ρίχουμε και 1-2 πρέζες αλάτι ανάλογα με την ποσότητα. Αυτό βοηθά στο να βγάλει το κρεμμύδι τα υγρά του και να μην καεί γράγορα. Με το που μαραίνεται ρίχνουμε το κρέας και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη, πασπαλιστά.Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ότι άλλα μπαχαρικά της προτίμησής σας.. Σωτάρετε για άλλα 5 λεπτα αλλά μην αφήσετε το κρεμμύδι να καεί. Σβήνετε με κονιάκ. Προσθέτουμε νερό και βράζουμε. Αν έχετε χύτρα ταχύτητος 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά ( ας πούμε 70% του μεγίστου της κουζίνας σας ), είναι αρκετά. Πρέπει να έχετε ρίξει τουλάχιστον 4-5 κούπες νερό στο φαγητό για να μην κολλήσει( ανάλογα βέβαια και με την ποσότητα ! ). Ανοίγετε τη χύτρα και προσθέτετε την ντομάτα είτε φρέσκια είτε πελτέ. Αφήνετε να βράσει λίγο έτσι 3-4 λεπτα φτάνουν και μετά το βάζετε σε σκεύος φούρνου κατά τα γνωστά...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Πατρεύς (Πέτρος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Πατρεύς
Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 2,714 μηνύματα.

O Πατρεύς με φόβο και πάθος έγραψε στις 17:02, 02-09-10:

#6
Μια καλή εναλλακτική είναι αντί για μοσχάρι να βάλεις στο γκιουβέτσι βοδινό κρέας από σπάλα που είναι πιο φθηνό, αρκετά μαλακό και πιο νόστιμο από το μοσχαράκι. Απ' ό,τι λένε, είναι και πιο υγιεινό

Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρεις αν το βόδι είναι Ελληνικό ώστε να έχεις τις λιγότερες πιθανότητες να έχει την αρρώστια των τρελών αγελάδων...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

love_angel (vik-vik!)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη love_angel
H vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 27 ετών , επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 4,571 μηνύματα.

H love_angel is addicted to love!♥ έγραψε στις 17:08, 02-09-10:

#7
το ιδιο κανει και η μαμα μου οταν μας περισσευει κιμας απο τα μακαρονια! αλλα το βραζει με το κριθαρακι στην κατασαρολα. στο τελος μας βαζει στο πατο του πιατου 1-2 φετες τυρι του τοστ, το οποιο λιωνει απο το ζεστο κιματοκριθαρακι και ειναι γιαμι!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Ηρώ (Μαρούλι)

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη Ηρώ
H Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Αρχιτέκτονας . Έχει γράψει 2,132 μηνύματα.

H Ηρώ πλέκει μενεξέδες και έγραψε στις 17:14, 02-09-10:

#8
Είναι έτοιμο και πριν το κατασπαράξω σας το έβγαλα μερικές φωτογραφίες

Την πρώτη την τράβηξα σε περίπτωση που δεν πετύχαινε για να μας έλεγε η Δημητρούλα τι κάναμε λάθος με το ζουμάκι.

Πεντανόστιμο!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  DSCF5142.jpg
Εμφανίσεις:  97
Μέγεθος:  640,8 KB   Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  DSCF5144.jpg
Εμφανίσεις:  94
Μέγεθος:  473,3 KB   Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  DSCF5149.jpg
Εμφανίσεις:  84
Μέγεθος:  455,5 KB  

10 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 17:30, 02-09-10:

#9
Μια χαρά μου φαίνεται, αν και τον τελικό λόγο έχουν αυτοί που θα το φάνε!

Μ' αρέσει έτσι όπως μελώνει το κριθαράκι μέσα στον κιμά...μιαμ! Κι εμείς το ίδιο φάγαμε σήμερα!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Rempeskes

Αποκλεισμένος χρήστης

Το avatar του χρήστη Rempeskes
Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,593 μηνύματα.

O Rempeskes έγραψε στις 17:58, 02-09-10:

#10
Eχετε σκεφτεί να το πουλάτε σε κεσεδάκια; Κατά προτίμηση κοντά στα φανάρια χαμηλά στην Αλεξάνδρας

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

mindcircus

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη mindcircus
H mindcircus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών . Έχει γράψει 4,626 μηνύματα.

H mindcircus Open Mind, Open Heart έγραψε στις 18:30, 02-09-10:

#11
Γκιουβετσι το λενε?
Εγω γιατι το λεω εδω και χρονια γιουβετσι?
Ωραιο, nyamyam!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 19:47, 02-09-10:

#12
Αρχική Δημοσίευση από Rempeskes
Eχετε σκεφτεί να το πουλάτε σε κεσεδάκια; Κατά προτίμηση κοντά στα φανάρια χαμηλά στην Αλεξάνδρας
Η Αλεξάνδρας μου πέφτει μακριά... Αλλά άμα θέλεις σου κάνουμε το τραπέζι!

Αρχική Δημοσίευση από mindcircus
Γκιουβετσι το λενε?
Εγω γιατι το λεω εδω και χρονια γιουβετσι?
Ωραιο, nyamyam!
Κι εγώ έτσι το έλεγα, (από τη μάνα μου δηλαδή...) αλλά τελικά είναι με "γκ". Εξηγώ στο πρώτο ποστ γιατί.

Ωραίο και εύκολο!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους