Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 66,088 εγγεγραμμένα μέλη και 2,387,944 μηνύματα σε 74,641 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Αριστεροχειρία: Ζώντας σε έναν κόσμο φτιαγμένο ανάποδα

Eίστε αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 154)
Αριστερόχειρας
56
36,36%
Δεξιόχειρας
98
63,64%

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 19:55, 24-09-10:

#1
Λίγα λόγια γενικά για την Αριστεροχειρία

Name:  mug.jpg
Views: 2473
Size:  12,1 KB

Αριστεροχειρία
ονομάζεται η προτίμηση για χρήση του αριστερού χεριού αντί του δεξιού για καθημερινές δραστηριότητες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γράψιμο.

Μία μελέτη του 1998 βρήκε ότι το 7 ως 10 % του ενήλικου πληθυσμού ήταν αριστερόχειρες (δηλαδή 600 εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού) και ότι η αριστεροχειρία είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Επίσης, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, η αριστεροχειρία εμφανίζεται συχνότερα σε δίδυμα παιδιά, τόσο μονοωικά (μονοζυγωτικά) όσο και σε ετεροζυγωτικά, καθώς και σε αρκετές ομάδες ατόμων με νευρολογικές διαταραχές (όπως επιληψία, Σύνδρομο Down, αυτισμό, διανοητική καθυστέρηση και δυσλεξία). Από στατιστικής πλευράς, ο μονοζυγωτικός δίδυμος ενός αριστερόχειρα έχει 76% πιθανότητα να είναι αριστερόχειρας, πράγμα που αποδεικνύει ότι η αιτία για την αριστεροχειρία δεν είναι μόνο γενετική, αλλά εν μέρει και περιβαλλοντική.

Στη Βρετανία μία μελέτη τη δεκαετία του 1970 βρήκε ότι περί το 11% των νέων αμφότερων των φύλων ηλικίας 15 ως 24 ετών ήταν αριστερόχειρες και μόλις το 3% στην κατηγορία 55 ως 64 ετών. Μία εξήγηση είναι ότι η «κοινωνική πίεση» για τη χρήση του δεξιού χεριού επικρατούσε περισσότερο στις βιομηχανικές κοινωνίες τον 18ο και 19ο αιώνα (με την εξάλειψη του αναλφαβητισμού), και ότι αυτή η πίεση μειώθηκε σημαντικά μόλις κατά τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Στην ίδια μελέτη αναφέρονται εξετάσεις μεσαιωνικών σκελετών που υποδεικνύουν ποσοστά αριστεροχειρίας παρόμοια με τα σημερινά, μία ένδειξη ότι η προκατάληψη δεν υπήρχε ανέκαθεν.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1991 ερμήνευσε αυτές τις στατιστικές με το επιχείρημα ότι οι αριστερόχειρες ζουν λιγότερο από τους δεξιόχειρες με όλους τους άλλους παράγοντες της ζωής ίδιους, μέχρι και 9 χρόνια. Οι αιτίες για κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να είναι ότι οι πρώτοι είναι πιθανότερο να σκοτωθούν σε ατυχήματα, δεδομένου ότι είναι πιο «αδέξιοι» (το λέει και η λέξη) και λιγότερο προσαρμοσμένοι σε ένα «δεξιόχειρα» κόσμο. Ωστόσο, πολλές μεταγενέστερες μελέτες δεν έδειξαν συσχέτιση της μακροβιότητας με την αριστεροχειρία.

Πηγές (αυτού και των υπόλοιπων άρθρων που θα ακολουθήσουν):
1. http://tech.pathfinder.gr/xpaths/humanity/106181.html
2. http://el.wikipedia.org/wiki/αριστεροχειρία
3. Διαδίκτυο

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Isiliel : 24-09-10 στις 20:09.
14 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 20:00, 24-09-10:

#2
Μια κοινωνία φτιαγμένη για δεξιόχειρες

Name:  mpriki.jpg
Views: 2525
Size:  5,0 KB

Η κουλτούρα του δυτικού κόσμου των τελευταίων αιώνων ευνοεί τους δεξιόχειρες (ή το αριστερό ημισφαίριο αν θέλετε), θεωρώντας ότι γίνεται με το δεξί χέρι σαν «καλό». Δεν είναι τυχαίο ότι ευχόμενοι μια ευνοϊκή εξέλιξη λέμε «να πάνε τα πράγματα δεξιά». Έτσι ακόμα και τα πρόσφατα εκπαιδευτικά συστήματα ευνόησαν το αριστερό ημισφαίριο (και συνεπώς τους δεξιόχειρες), δηλαδή τον αναλυτικό, γραμμικό τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων.

Αντίθετα, το «διαισθητικό», καλλιτεχνικό δεξί ημισφαίριο παραγκωνίσθηκε με αποτέλεσμα οι αριστερόχειρες να θεωρούνται «περιθωριακοί». Δεν είναι μακρινές οι εποχές που - με ένα ρατσιστικό κριτήριο - οι αριστερόχειρες υποχρεώνονταν (ακόμα και με τη βία) να μάθουν να γράφουν με το δεξί και που και οι ίδιοι ένιωθαν ένοχοι για το «κουσούρι» τους.

Χρήση εργαλείων και οργάνων και προβλήματα στη γραφή

Οι αριστερόχειρες βρίσκονται κάποτε σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της κυριαρχίας εργαλείων κατασκευασμένων για δεξιόχειρες στην ανθρώπινη κοινωνία. Πολλά εργαλεία και συσκευές είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται πιο άνετα με το δεξί χέρι. Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα είναι το ψαλίδι ένα πολύ κοινό εργαλείο, στο οποίο οι λεπίδες είναι τοποθετημένες με τρόπο ώστε η γραμμή της κοπής να είναι ορατή από τον δεξιόχειρα χρήστη, αλλά αόρατη από τον αριστερόχειρα. Επιπλέον, οι λαβές έχουν συνήθως σχήμα προσαρμοσμένο στο ζεύγος αντίχειρα-δείκτη ενός δεξιόχειρα. Η εκτεταμένη χρήση από αριστερόχειρα σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Τα λεγόμενα «αμφιδέξια» ψαλίδια δεν είναι τελείως «αμερόληπτα» αφού το πρώτο πρόβλημα (με τις λεπίδες) παραμένει. Τα «αριστερόχειρα» ψαλίδια πρέπει να έχουν ανεστραμμένες τόσο τις λαβές όσο και τις λεπίδες, ώστε ο αριστερόχειρας χρήστης να βλέπει καλά την πρόοδο της κοπής. Τα συνηθισμένα ψαλίδια έχουν τη λεπίδα του αντίχειρα στα αριστερά, ενώ τα «αριστερόχειρα» ψαλίδια την έχουν στα δεξιά. Με αυτό τον τρόπο η κίνηση του αριστερού χεριού ωθεί προς το κλείσιμο των λεπίδων κατά την κοπή, που χρειάζεται και την περισσότερη δύναμη, ενώ η κίνηση του δεξιού τις ανοίγει.

Το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή κατασκευάζεται μερικές φορές για να ταιριάζει καλύτερα στο δεξί χέρι. Συνήθως οι αριστερόχειρες πρέπει να μεταφέρουν το ποντίκι από τη δεξιά στην αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κάποιο ξένο υπολογιστή, καθώς και να αλλάξουν τη ρύθμιση για τα πλήκτρα του. Ωστόσο, το ότι κάποιος είναι αριστερόχειρας δεν σημαίνει πάντα ότι χειρίζεται το ποντίκι του υπολογιστή με το αριστερό χέρι: αρκετοί αριστερόχειρες μπορεί να το χειρίζονται με το δεξί επειδή έτσι το έμαθαν, ενώ ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι, όταν χειρίζεται το ποντίκι με το δεξί, ένας αριστερόχειρας μπορεί ταυτόχρονα να γράφει με το αριστερό του χέρι.

Η έλλειψη εργαλείων και μηχανών για αριστερόχειρες σε αρκετούς χώρους εργασίας δεν αποτελεί απλώς μία ενόχληση για πολλούς αριστερόχειρες, αλλά κάποτε τους θέτει σε πραγματικό κίνδυνο. Μερικά εργοστάσια εγκατέστησαν εξοπλισμό για αριστερόχειρες μετά από μηνύσεις που κατατέθηκαν για λογαριασμό αριστερόχειρων εργατών.

Οι προσαρμογές για αριστερόχειρες έχουν φθάσει και στον κόσμο της μουσικής: Συχνά, κιθάρες κατασκευάζονται ειδικά για αριστερόχειρες (αν και με μεγαλύτερο κόστος, περίπου 10 ως 20%, και μικρή διαθεσιμότητα). Σήμερα (2009) μία μόνο εταιρεία στον κόσμο κατασκευάζει αποκλειστικά κιθάρες για αριστερόχειρες, η "Gaskell Guitars" στην Αυστραλία, από το 2006. Ακόμα και «ανεστραμμένα» πιάνα έχουν κατασκευασθεί, στα οποία οι υψηλότερες νότες αντιστοιχούν στο αριστερό άκρο αντί για το δεξί. Επίσης, κατασκευάζονται και αριστερόχειρες τρομπέτες, αλλά με σημαντικά μεγαλύτερο κόστος. Παρότι οι βαλβίδες της τρομπέτας κανονικά είναι σχεδιασμένες για το δεξί χέρι, η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι οι αριστερόχειρες τρομπετίστες δεν εμποδίζονται ιδιαίτερα.

Τα «αριστερόχειρα» μπαστούνια του γκολφ υπήρξαν ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα ειδικής προσαρμογής που έγιναν πλήρως αποδεκτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλέον αξιόλογος παίκτης με το αριστερό είναι ο Phil Mickelson, που είναι φυσιολογικά δεξιόχειρας.

Μερικά άλλα πράγματα που δεν είναι τόσο βολικά για αριστερόχειρες: ανοιχτήρια κονσέρβας, τιρμπουσόν, χάρακες, τα πλήκτρα αριθμών στα δεξιά στα πληκτρολόγια, κάποια ρολόγια χεριού, μπλοκ επιταγών, μπούμερανγκ, ξύστρες μολυβιών, φωτογραφικές μηχανές, πυροβόλα όπλα.

Ο εξάντας αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα οργάνου που είναι ευκολότερο να το χειρισθεί ένας αριστερόχειρας: Η λαβή σε όλους σχεδόν τους εξάντες είναι για το δεξί χέρι, πράγμα που σημαίνει ότι ένας δεξιόχειρας χρήστης πρέπει να αφήσει κάτω το όργανο προκειμένου να καταγράψει τη μέτρηση μετά τη λήψη μιας διοπτεύσεως.

Είναι πιθανό τα αριστερόχειρα παιδιά να δυσκολευθούν να μάθουν να γράφουν, εάν ο δάσκαλος δεν λάβει υπόψη του την αριστεροχειρία τους. Στην πραγματικότητα, ακόμα και κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα υπήρχαν σχολεία στη Μεγάλη Βρετανία που απεθάρρυναν τους μαθητές τους από το να γράφουν με το αριστερό χέρι, συχνά επηρεάζοντας έτσι την ανάπτυξη των παιδιών.

Με την εκτέλεση των ίδιων κινήσεων, το γράψιμο με το αριστερό είναι μία κατοπτρική εικόνα της γραφής με το δεξί, κάτι που καθιστά τη διδασκαλία του πρόξενο συγχύσεως όταν ο δάσκαλος είναι δεξιόχειρας και ο μαθητής αριστερόχειρας. Στις ΗΠΑ υπάρχουν καθίσματα με παλέτες γραφής μόνο στη δεξιά πλευρά, πράγμα που συντείνει στη δυσκολία: πολλά αριστερόχειρα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν με το χέρι τους «κουλουριασμένο» γύρω από το μολύβι ή το στυλό, ώστε να συναντά το χαρτί υπό την ίδια γωνία με εκείνη του δεξιόχειρου παιδιού. Μετά τη διαμόρφωση αυτής της συνήθειας, είναι δύσκολη η αλλαγή του τρόπου γραφής. Αυτή η συστροφή του χεριού κάνει το πίσω μέρος της παλάμης να κρύβει τα γραφόμενα, υποχρεώνοντας τον αριστερόχειρα να το σηκώνει από το χαρτί, πράγμα που καθιστά το κράτημα του μολυβιού ακόμα πιο αφύσικο. Εκτός από την κόπωση, η μετακίνηση του χεριού πάνω στο φρέσκο μελάνι μουτζουρώνει συχνά το κείμενο, δημιουργώντας προβλήματα για πολλούς αριστερόχειρες μαθητές/-τριες και φοιτητές/-τριες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εξετάσεων. Το αριστερό χέρι πρέπει να κρατιέται κάτω από το γραφόμενο κείμενο, όπως συμβαίνει με τους δεξιόχειρες.

Αντίθετα, οι αριστερόχειρες που γράφουν την αραβική, την περσική, την Ουρντού, την εβραϊκή ή όποια άλλη γλώσσα με γραφή από τα δεξιά προς τα αριστερά, δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες κατά το γράψιμο. Η φύση αυτών των γραφών αποτρέπει τους αριστερόχειρες από το να περνούν το χέρι πάνω από τα γραφόμενα. Παρόλα αυτά, αφού και αυτά τα αλφάβητα αναπτύχθηκαν από και για δεξιόχειρες, τα γράμματα συχνότερα γράφονται ευκολότερα από κάποιον δεξιόχειρα.

----

Είστε ή γνωρίζετε κάποιον που είναι αριστερόχειρας; Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ένας αριστερόχειρας σε μια καθημερινότητα κατασκευασμένη για δεξιόχειρες; Μοιραστείτε μαζί μας, τις προσωπικές σας εμπειρίες με εργαλεία κ.α.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Isiliel : 24-09-10 στις 20:10.
9 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Devina

Τιμώμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη Devina
H Devina αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,044 μηνύματα.

H Devina έγραψε στις 20:18, 24-09-10:

#3
Δεν είμαι αριστερόχειρας αλλά είχα φίλη που ήταν και δυσκολευόταν στα περισσότερα από τα παραπάνω που αναφέρονται...
Θυμήθηκα και ένα site που είχε βρει http://www.aristeroxeiras.gr/ Δεν ξέρω κατά πόσο θα φανεί χρήσιμο βέβαια...

Επίσης, στο δημοτικό θυμήθηκα την πίεση που είχε ασκήσει η διευθύντρια & η δασκάλα σε έναν συμμαθητή μου να γράψει με το δεξί επειδή αυτό ''ήταν το σωστό'' Το παιδί έκλαιγε & αρνιόταν να έρθει σχολείο... Προσπαθούσε με δάκρυα στα μάτια αλλά δεν του έβγαινε...τον είχαν κομπλάρει κιόλας.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

7 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

fantasmenos (Διαταραγμένη Προσωπικότητα)

Τιμώμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη fantasmenos
H Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών , επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,293 μηνύματα.

H fantasmenos γεννημένος να λέει σοφά πράγματα έγραψε στις 20:52, 24-09-10:

#4
Ανήκω και εγώ στους περήφανους αριστερόχειρες. Ναι, ισχύουν όλα όσα λένε, είμαστε πιο έξυπνοι από την πλέμπα των δεξιόχειρων, μας ζήλευαν τις παλαιότερες εποχές και μας ανάγκαζαν να γράφουμε με το δεξί για να μην ξεχωρίσει το άστρο μας.

Είστε ή γνωρίζετε κάποιον που είναι αριστερόχειρας; Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ένας αριστερόχειρας σε μια καθημερινότητα κατασκευασμένη για δεξιόχειρες; Μοιραστείτε μαζί μας, τις προσωπικές σας εμπειρίες με εργαλεία κ.α.
Στην χειραψία πάντα δίνω το αριστερό χέρι μιας και αυτό είναι το σωστό χέρι για εμένα και το χέρι που εκτελώ όλες τις εργασίες. Σχεδόν πάντα, οι αδύναμοι κακιασμένοι δεξιόχειρες μου δίνουν το δεξί τους χέρι από συνήθεια έτσι έχουμε μια αμηχανία την οποία δημιουργούν από την άρνησή τους να συνετιστούν και να πειθαρχήσουν στα κελεύσματα της αριστεροχειροσύνης. Η αμηχανία πια έχει λυθεί όταν ένας δεξιόχειρας κάνει κάτι τέτοιο, απλώς του κρατώ το χέρι από το εξωτερικό μέρος στοργικά και του χαμογελώ. Ο ανόητος/η νομίζει ότι έχω περισσότερη οικειότητα μαζί του και τον συμπαθώ, δεν ξέρει ότι απλώς δεν με χαιρέτησε με τον τρόπο που ήθελα και τον χαιρετώ συγκαταβατικά.

Άλλο πρόβλημα είναι ότι όταν βρίσκομαι συνοδηγός σε αυτοκίνητο δεν μπορώ να ανάψω τσιγάρο. Το κρατάω τόσο αδέξια με το δεξί και με κοροϊδεύουν, οπότε ανάβω σπάνια τσιγάρο στο αυτοκίνητο.

Πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν μπορώ να παίξω δύναμη, αυτό που λένε μπράντεφερ αφού το δεξί μου χέρι είναι άτεχνο και ευάλωτο στους υπάνθρωπους δεξιόχειρες. Αυτό ισορροπείται με το ταλαντούχο αριστερό πόδι που είχα στη μπάλα με συνέπεια να κάνω εγώ μόνο τα κόρνερ και τα φάουλ από την δεξιά πλευρά και οι υπόλοιποι άσχετοι δεξιοπόδαροι να τσακώνονται ποιος θα τα εκτελέσει από την αριστερή πλευρά.

Συνέπεια του αριστερού ποδιού και αριστερού χεριού ήταν να μην μπορώ να κλείσω το δεξί μάτι όταν έκλεινα το μάτι σε κάποιον. Πάντα με δυσκόλευε. Το ξεπέρασα αυτό αργότερα και μικρότερος τέσταρα στον καθρέφτη την εξυπνάδα μου και την ικανότητα να κλείνω το μάτι σε κάποια και με τα δύο

Επίσης όταν περπατάω στο δρόμο και έρχεται κάποιος από την αντίθετη πλευρά για να τον αποφύγω στρίβω πάντα αριστερά. Δεν ξέρω γιατί αυτός στρίβει πάντα δεξιά (φταίει που είναι δεξιόχειρας μάλλον ή επειδή έχει δίπλωμα, ότι και να είναι δεν συγχωρείται η βλακεία του) με αποτέλεσμα να καταλήγουμε συγκρουόμενα αυτοκίνητα. Συνήθως όταν είναι γυναίκα νεαρής ηλικίας νομίζει ότι το κάνω επίτηδες για να πιάσω κουβέντα κτλ κτλ. Που να ήξερε την αχρηστεία της και την αδυναμία να σκεφτεί ότι ο κόσμος πρέπει να λειτουργεί για τους αριστερόχειρες

Τέλος αποτέλεσμα όλων αυτών νομίζω, είναι να έχω μια συμπάθεια στην αριστερά και να αποστρέφομαι την δεξιά. Ειδικά τους ακροδεξιούς θέλω να τους δω ντυμένους μπαλαρίνες αλλά τι να κάνουμε θα τους υποστώ και αυτούς. Εδώ 24 χρόνια ανέχομαι τους δεξιόχειρες αυτοί με πείραξαν;

Εμπρός για ένα κόσμο απαλλαγμένο από την βλακεία των δεξιόχειρων. Λένε ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν την εξουσία την είχαν οι γυναίκες. Εγώ λέω ότι θα είμασταν στο παράδεισο και θα περνάγαμε ζωή κοτσάνι αν εξουσίαζαν οι αριστερόχειρες.

Με σεβασμό, ένα κομπλεξικός αριστερόχειρας

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

19 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 20:59, 24-09-10:

#5
Αρνητικές συνδηλώσεις της αριστεροχειρίας στις γλώσσες

Υπάρχουν αρκετοί λαϊκοί όροι που χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν ένα αριστερόχειρα, όπως «ζερβοχέρης /-έρα / -έρικο», «ζερβός» (και «ζερβής»), κ.ά.. ("southpaw" στα αμερικανικά αγγλικά). Μερικοί από αυτούς είναι απλώς ουδέτερες λέξεις της καθομιλουμένης, αλλά οι περισσότεροι είναι μειωτικοί ή και προσβλητικοί, είτε ως συνδηλώσεις, είτε ετυμολογικά. Π.χ. η παραπάνω λέξη ζερβός ετυμολογείται από το «ζαρβός» και αυτό από το «ζαβός» = στρεβλός, λοξός, ανάποδος, ανάπηρος, ιδιότροπος. Σε πιο λόγια γλώσσα, τα πράγματα δεν διαφέρουν: οι λόγιες αγγλικές λέξεις sinistral και sinistrality, συνώνυμες των «αριστερόχειρας» (left-handed) και «αριστεροχειρία» (left-handedness), προέρχονται από τη λατινική sinestra = αριστερός, από την οποία ετυμολογείται και η αγγλική λέξη sinister = δυσοίωνος, μοχθηρός, απαίσιος, απειλητικός. Στην εραλδική, sinister = αριστερός και bar sinister = ένδειξη νόθου καταγωγής επί ασπίδων, εμβλημάτων κλπ.

Η χειραψία με το αριστερό χέρι είναι σημείο ελλείψεως σεβασμού. Στην εβραϊκή γλώσσα και σε άλλες αρχαίες σημιτικές και μεσοποτάμιες γλώσσες, ο όρος «χέρι» ήταν σύμβολο ισχύος. Το αριστερό χέρι συμβόλιζε τη δύναμη ταπεινώσεως της κοινωνίας και υποδήλωνε μεταφορικά την κακοτυχία, το φυσικό κακό ή τη θεϊκή τιμωρία. Αυτή η μεταφορική χρήση επεβίωσε της αρχαιότητας και ενσωματώθηκε στον Χριστιανισμό, από τους πρώτους Δυτικούς θεολόγους όπως τον Αμβρόσιο μέχρι νεότερους Προτεστάντες θεολόγους όπως τον Καρλ Μπαρθ για την απόδοση του φυσικού κακού στον Θεό, στην ερμηνεία της παντοδυναμίας του. Το σημείο του Σταυρού γίνεται από τους Χριστιανούς με το δεξί χέρι, ενώ οι αναφορές στην Ιερά Παράδοση είναι για την «παντοδύναμον Δεξιάν» του Κυρίου.

Οι σημασίες εξελίχθηκαν παρόμοια από τις αρχαίες στις νεότερες γλώσσες. Σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, η λέξη «δεξιά» είναι συνώνυμο για την ορθότητα, την αυθεντία και τη δικαιοσύνη: recht στη γερμανική, droit στη γαλλική, derecho στην ισπανική, direito στην πορτογαλική, η ρίζα prav στις περισσότερες Σλαβικές γλώσσες χρησιμοποιείται σε λέξεις που δηλώνουν ορθότητα ή δικαιοσύνη, κλπ.. Το δεξί χέρι εξάλλου έχει ιστορικά συνδεθεί με την επι-δεξιότητα: και η αγγλική λέξη dexterity = επιδεξιότητα προέρχεται από τη λατινική λέξη dexter = δεξιόχειρας, ενώ η ισπανική diestro και η ιταλική destro σημαίνουν ταυτόχορνα «δεξιόχειρας» και «επιδέξιος». Στα ιρλανδικά, "deas" σημαίνει «δεξιά πλευρά» και «όμορφος». Στη γαλλική, "gauche" σημαίνει «αριστερά» και «αδέξια» ("maladroit", όπως και η ιταλική λέξη "maldestro" και η ολλανδική "links").

Η σύγχρονη ιταλική λέξη sinistra σημαίνει ταυτόχρονα δυσοίωνος/μοχθηρός και αριστερός. Η ισπανική siniestra έχει επίσης τις ίδιες σημασίες, αν και η σημασία «αριστερός» έχει εξασθενήσει και εκφράζεται συνήθως με τη λέξη izquierda, μια βασκική λέξη που επεκτάθηκε και στα πορτογαλικά. Στα πορτογαλικά η συνηθέστερη λέξη για τον αριστερόχειρα, canhoto, παλαιότερα σήμαινε τον διάβολο. Επιπλέον, στα αγγλικά, η έκφραση "To have two left feet" (= «έχω δύο αριστερά πόδια») χρησιμοποιείται για να δηλώσει αδεξιότητα στο ποδόσφαιρο ή στον χορό. Αντίστοιχες είναι η ολλανδική έκφραση "twee linkerhanden hebben", η ισπανική "tener dos pies izquierdos", η γερμανική "zwei linke Hände haben", η βουλγαρική "dve levi ratse", η γαλλική "avoir deux mains gauches" και η τσεχική "Mít obě ruce levé" (= «έχω δύο αριστερά χέρια»), όλες σημαίνουν «είμαι αδέξιος». Σε πιο ιδιωματικές φράσεις, η γερμανική "mit dem linken Fuß aufgestanden sein", η ισπανική "levantarse con el pie izquierdo" και η γαλλική "s'être levé du pied gauche" (= «σηκώθηκα με το αριστερό πόδι») σημαίνουν ότι κάποιος έχει μια κακή μέρα και τα κάνει όλα λάθος ή ανεπιτυχώς.

Ακόμα και σε ένα τελείως ανεξάρτητο πολιτισμό, στην αρχαία Κίνα, η αριστερή πλευρά ήταν η «κακή» πλευρά. Το επίθετο «αριστερός» (Πρότυπο:Lang, μανδαρινικά: zuǒ) σημαίνει «ανάρμοστος» ή «ασύμφωνος». Π.χ. η φράση «αριστερό μονοπάτι» (zuǒdao) υποδηλώνει τα παράνομα ή ανήθικα μέσα. Το ιδεόγραμμα που σημαίνει «αριστερός», Πρότυπο:Lang, απεικονίζει ένα αριστερό χέρι που εργάζεται, ενώ το ιδεόγραμμα που σημαίνει «δεξιός», Πρότυπο:Lang (μανδαρινικά: yòu), απεικονίζει ένα δεξί χέρι σε σχέση με το στόμα, υπονοώντας τη λήψη τροφής.

Εξάλλου και στην Ελληνική γλώσσα συνηθίζουμε να ευχόμαστε «να πάνε όλα δεξιά». Οι δύο Ελληνικές λέξεις αριστερός κι ευώνυμος αποτελούν στην πραγματικότητα ευφημισμούς από αυτούς που συνήθιζαν οι αρχαίοι Έλληνες να προσδίδουν σε κάτι δυσοίωνο ή τρομακτικό, προκειμένου να το εξευμενίσουν, όπως για παράδειγμα ο Εύξεινος Πόντος.


(Για την πηγή, δείτε στο πρώτο ποστ)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Eileen (Athena (1/3 ΜΕΤΣ))

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Eileen
H Athena (1/3 ΜΕΤΣ) αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,553 μηνύματα.

H Eileen έγραψε στις 21:06, 24-09-10:

#6
Εγώ ξέρω αμφίχειρες αν συμπεριλαμβάνεται και αυτό!
Ο πατέρας μου είναι αμφίχειρας και το κληρονόμησα και εγώ κάπως, όχι όμως στο βαθμό που το κάνει εκείνος. Μπορεί να γράφει εξίσου καλά και με τα δύο χέρια, ενώ για παράδειγμα όταν κόβει το ψωμί, ή την σαλάτα, το κάνει συνήθως με το αριστερό χέρι.
Εγώ όταν ήμουν μικρή και μέχρι την πρώτη δημοτικού μου είπαν ότι δεν έγραφα συγκεκριμένα με ένα χέρι, αλλά με όποιο με βόλευε εκείνη την στιγμή...
Τώρα πια γράφω μόνο με το δεξί αφού είναι πιο γρήγορο...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 21:15, 24-09-10:

#7
Εγώ ξέρω αμφίχειρες αν συμπεριλαμβάνεται και αυτό!
και εγω ημουν μικρος αμφιχειρας..αλλα τωρα μετα απο πιεση γονεων..ειναι δεξιοχειρας,,αλλα κανω πολλα πραγματα και με δυναμη με το αριστερο..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

katerina_farm

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη katerina_farm
H katerina_farm αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φαρμακοποιός και μας γράφει απο Ζάκυνθος (Ζάκυνθος). Έχει γράψει 269 μηνύματα.

H katerina_farm έγραψε στις 21:22, 24-09-10:

#8
Ο μεγαλος μου γιος ειναι αριστεροχειρας στην αρχη επεμεναν οι γιαγιαδες οτι πρεπει να του δενω το χερι το ζερβο χαρακτηριστικη εκφραση .Φυσικα και δεν το εκανα ποτε δυσκολευται στο σχολειο με τα τετραδια ειδικα με τα σπιραλ που η καθηγητες ζητουν τωρα στο γυμνασιο .Ειναι πολυ δυσκολο να βρουμε τετραδια για αριστεροχειρες στα βιβλιοπολεια πρεπει να κανουμε ειδικη παραγγελια καθηστερουν να ερθουν και στο δημοτικο που το καναμε η δασκαλα παραπονεθηκε και εκτοτε δεν το επαναλαβαμε.Εχει συνηθησει αρκετα να χρησιμοποιει το δεξι χερι με το ποντικι του κομπιουτερ η να κανει τον σταυρο το( με το καλο χερι δυο γιαγιαδες ,και η δασκαλα στο δημοτικο το πρηξανε το παιδακι )αλλα μεχρι εκει .

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 21:37, 24-09-10:

#9
Η δασκάλα για ποιο πράγμα παραπονέθηκε και πώς είναι αλήθεια τα τετράδια των αριστερόχειρων; Ανοίγουν από δεξιά;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

katerina_farm

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη katerina_farm
H katerina_farm αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φαρμακοποιός και μας γράφει απο Ζάκυνθος (Ζάκυνθος). Έχει γράψει 269 μηνύματα.

H katerina_farm έγραψε στις 21:51, 24-09-10:

#10
Ναι και στο δημοτικο ειδικα στις πρωτες 2 ταξεις (ειχαμε την ιδια) εδινε συγκεκριμενες οδηγιες για αγορες πχ κοκκινο για ορθογραφια ,πρασινο για αντιγραφη κτλ .Ηταν αδυνατο να τα βρουμε σε αυτα τα χρωματα εκανε καποιο ατυχες σχολιο στην ταξη με αποτελεσμα ο Αλεξανδρος να μην θελει τα ειδικα να στεναχωριεται και να κλαιει , τα παιδια ειναι πολυ ευαισθητα σε αυτη την ηλικια το ξερεις καλα νομιζω και ειδικα οταν κατα καποιο τροπο διαφερουν απο τα υπολοιπα εστω και σε αυτο το χωρις βαρος τομεα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

fockos

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη fockos
Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Ζάκυνθος (Ζάκυνθος). Έχει γράψει 10,375 μηνύματα.

O fockos έγραψε στις 21:51, 24-09-10:

#11
Είμαι αριστερόχειρας . Παρόλα αυτά έχω μάθει να χρησιμοποιώ και το δεξί μου σε αρκετές δραστηριότητες.

Δυστηχώς πολύ λίγοι δάσκαλοι/δασκάλες ξέρουν να μαθαίνουν σε ένα παιδί να γράφει σωστά με το αριστερό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.


λάθος τρόπος γραφής


σωστός τρόπος γραφής

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

matasiros

Νεοφερμένος

Το avatar του χρήστη matasiros
H matasiros αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 22 ετών , επαγγέλεται Multimedia designer και μας γράφει απο Σύρος (Κυκλάδες). Έχει γράψει 20 μηνύματα.

H matasiros colachie.blogspot.gr έγραψε στις 21:56, 24-09-10:

#12
και εγώ ως αρισερόχειρας αντιμετοπίζω προβλήματα με το χάρακα.... Το ψαλίδι και πολλές φορές τα στυλό με λεπτό κορμό με πονάνε οταν τα χρησιμοποιώ πολύ... Και με το μπρίκι υπάρχει αυτο το πρόβλημα... μόνο έλα στυλό για αριστερόχειρες έχω βρει και αυτό έκανε τα γράμματα μου χάλια... Ο παππούς μου έλεγε στη μητέρα μου να με μάθει να γράφω με το δεξί ενώ ο πατέρας μου στο σχολείο είχε πειστεί με βία να χρησιμοποιεί το δεξί!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 22:16, 24-09-10:

#13
παντως οι αριστεροχειρες θα ηταν καλυτερα να γραφουν στα αραβικά..
παντως και εγω οποτε εχω προσπαθησει να κοψω με ψαλιδι με το αριστερο..δεν μπορω,,μασαει..

και μου κανει εντυπωση..

πρεπει οσο γινεται να γινονται αμφιδεξια τα πραγματα..

τα ποντικια πχ ειναι ολα σχεδον πια αμφιδεξια..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

antwwwnis (Αντωωωνης)

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη antwwwnis
Ο Αντωωωνης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 2,154 μηνύματα.

O antwwwnis ,αφού έκανε διατάσεις στα δάχτυλα του, έγραψε στις 22:52, 24-09-10:

#14
ο μικρος μου αδελφος που γραφει με το αριστερο και ολα τα υπολοιπα τα κανει με το δεξι πως λεγεται? αμφιχειρας?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 23:37, 24-09-10:

#15
ναι..οπως και πολλοι αλλοι..δεν ειναι ασπρο μαυρο..ολοι χρησιμοποιουμε και τα δυο χερια,,αλλα σε διαφορετικα ποσοστα και δουλειες..
γιαυτο μας τα εδωσε δυο ο Θεος,,αλλωστε..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

antwwwnis (Αντωωωνης)

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη antwwwnis
Ο Αντωωωνης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 2,154 μηνύματα.

O antwwwnis ,αφού έκανε διατάσεις στα δάχτυλα του, έγραψε στις 12:33, 25-09-10:

#16
Αρχική Δημοσίευση από Άγγελος
ναι..οπως και πολλοι αλλοι..δεν ειναι ασπρο μαυρο..ολοι χρησιμοποιουμε και τα δυο χερια,,αλλα σε διαφορετικα ποσοστα και δουλειες..
γιαυτο μας τα εδωσε δυο ο Θεος,,αλλωστε..
κι εγω που νομιζα πως μας εδωσε και 2ο για να αλλαζουμε πιο ευκολα ταχυτητες .... παντως εχω ακουσει πως αν εξασκεις το <κακο> σου χερι γινεσαι πιο εξυπνος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

-1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 16:27, 26-09-10:

#17
Η επέλαση των αριστερόχειρων

Ο ρυθμός γέννησης αριστερόχειρων αυξάνεται σταδιακά και αναμένεται ως το 2020 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι να είναι αριστερόχειρες.
Στο βιβλίο του Right-Hand, Left-Hand, ο Κρις Μακμάνους του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University College London) υποστηρίζει ότι η αναλογία των αριστερόχειρων αυξάνεται και ότι οι αριστερόχειρες ως ομάδα έχουν διαχρονικά «δώσει» ένα άνω του μέσου όρου ποσοστό ανθρώπων με υψηλές επιδόσεις. Γράφει ότι οι εγκέφαλοι των αριστερόχειρων είναι δομημένοι διαφορετικά, με τρόπο που διευρύνει το φάσμα ικανοτήτων τους, ενώ τα γονίδια που ευθύνονται για την αριστεροχειρία ρυθμίζουν και την ανάπτυξη των γλωσσικών κέντρων του εγκεφάλου.
Ο Μακμάνους γράφει ακόμα ότι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προσδιορίζονται ως αριστερόχειρες κατά τον εικοστό αιώνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αντίστοιχη διανοητική πρόοδο και πολύ περισσότερες ιδιοφυΐες στα Μαθηματικά, στις Καλές Τέχνες και στον αθλητισμό.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ανθρωπότητα σαν είδος βελτιώνεται και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και στην αύξηση των αριστερόχειρων καθώς και στην ανάδειξη των - τόσα χρόνια - καταπιεσμένων δυνατοτήτων τους.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) των αριστερόχειρων είναι σε γενικές γραμμές υψηλότερος από των δεξιόχειρων. Επιπλέον, ένας στους πέντε ανθρώπους που θεωρούνται «επιτυχημένοι» - και με κάποιο τρόπο ξεχωρίζουν - είναι αριστερόχειρες.

Οι ικανότητες των αριστερόχειρων αρχίζουν να αναδύονται από την αφάνεια και αυτό αλλάζει τον κόσμο μας. Για παράδειγμα, οι αριστερόχειρες έχουν μια υψηλότερη ικανότητα στην αντίληψη των ήχων και των χρωμάτων, ενώ διαθέτουν και μια «φωτογραφική» μνήμη, η οποία διατηρεί για μεγάλες περιόδους αναλλοίωτες τις εντυπώσεις της.

Ακόμα και στις ικανότητες που θεωρούνται «παραφυσικές» οι αριστερόχειρες έχουν τον πρώτο λόγο. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Alexander Lee που ερεύνησε τα στατιστικά δεδομένα, ελάχιστοι δεξιόχειρες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα άτομα που έχουν διάφορα χαρίσματα όπως τηλεπάθεια, όραση διαμέσου της ύλης (αλλιώς «όραση X-ray»), κ.λπ.

Για τους επιστήμονες, τα επόμενα χρόνια αναμένεται μια αναμέτρηση σε ψυχολογικό-κοινωνικό επίπεδο ανάμεσα σε δεξιόχειρες και αριστερόχειρες. Αναμέτρηση που κάποιοι δεν διστάζουν να την παραλληλίσουν με την μάχη για επικράτηση μεταξύ Κρο-Μανιόν και «ανθρώπου του Νεάντερταλ». Πολλοί μάλιστα στοιχηματίζουν υπέρ των ανερχόμενων αριστερόχειρων, καθώς πιστεύουν ότι μια ανθρωπότητα στην οποία θα επικρατούν οι αριστερόχειρες θα διαθέτει υψηλότερες διανοητικές ικανότητες αλλά και πιο ευαίσθητες αισθήσεις αγγίζοντας αντιληπτικές ικανότητες πιο λεπτές από ό,τι σήμερα. Με άλλα λόγια υψηλότερη αντίληψη και υψηλότερη ικανότητα σκέψης.

Αν δούμε το θέμα από ιατρική άποψη, μια ανάλογη «μάχη» διεξάγεται και κατά την κυοφορία ενός εμβρύου, καθώς οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή του εμβρύου που κρίνεται αν το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Η στιγμή εντοπίζεται στη διάρκεια του τέταρτου μήνα της κύησης, οπότε κάτι συμβαίνει στον εγκέφαλο του εμβρύου και το δεξί ημισφαίριο κυριαρχεί. Αν συμβεί αυτό, το νεογέννητο θα είναι αριστερόχειρας.

Σε ένα «ενδιάμεσο ενδεχόμενο», υπάρχει περίπτωση η διαδικασία να ανασταλεί οπότε το παιδί που θα γεννηθεί έχει διπλές ικανότητες: λειτουργεί εξίσου καλά με το δεξί και το αριστερό μέρος του σώματός του.

Άλλη μια στατιστική έρευνα έδειξε ότι οι αριστερόχειρες γεννιούνται συχνότερα από μητέρες άνω των 30 ετών και επιπλέον γεννιούνται συνήθως στο δεύτερο μισό του έτους, δηλαδή από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο !
Προς το παρόν, η επέλαση των αριστερόχειρων συνεχίζεται και επίκειται η «μάχη» με τους δεξιόχειρες! Ο χρόνος θα δείξει ποιοι τελικά θα πάρουν το... πάνω χέρι σε αυτή την αμφίρροπη αναμέτρηση.

(Για την πηγή του άρθρου, ανατρέξτε στο πρώτο ποστ)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Independent (Θωμάς Σπιτιέρης)

Νεοφερμένος

Το avatar του χρήστη Independent
Ο Θωμάς Σπιτιέρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 23 ετών , επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Κέρκυρα (Κέρκυρα). Έχει γράψει 30 μηνύματα.

O Independent My soul is in the sky έγραψε στις 17:36, 26-09-10:

#18
ρε παιδια εγω δεν ξερω. οπως ειπε και ενα παιδι πιο πανω στριβω και εγω απο τα αριστερα για να αποφυγω καποιον και ολα τα αλλα σε μεγαλο βαθμο... αλλα εχω δεξι ποδι καλο και κανω αρκετα πραγματα με το αριστερο :/ π.χ. ψωμι κόβω με το δεξι αλλα γραφω με το αριστερο... για να πεταξω μια μπαλα το δεξι... γενικοτερα το εχω μπερδεμενο δεν κανω ολα τα πραγματα με το αριστερο... τι σημαινει;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

D_G (Δημήτρης)

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη D_G
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,756 μηνύματα.

O D_G έγραψε στις 17:51, 26-09-10:

#19
Αρχική Δημοσίευση από DESPOINA
Επίσης, στο δημοτικό θυμήθηκα την πίεση που είχε ασκήσει η διευθύντρια & η δασκάλα σε έναν συμμαθητή μου να γράψει με το δεξί επειδή αυτό ''ήταν το σωστό'' Το παιδί έκλαιγε & αρνιόταν να έρθει σχολείο... Προσπαθούσε με δάκρυα στα μάτια αλλά δεν του έβγαινε...τον είχαν κομπλάρει κιόλας.
Μου διηγείται η μητέρα μου ότι όταν πήγαινε στο δημοτικό, οι αριστερόχειρες αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα.
Η δασκάλα κρατούσε έναν χάρακα, και όταν έγραφε κάποιο παιδί με το αριστερό, του χτυπούσε το χέρι με τον χάρακα, γιατί εκείνη την εποχή το θεωρούσαν σαν δυσλεκτικό και νόμιζαν ότι με αυτό τον τρόπο θα διορθωνόταν το πρόβλημα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

antwwwnis (Αντωωωνης)

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη antwwwnis
Ο Αντωωωνης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 2,154 μηνύματα.

O antwwwnis ,αφού έκανε διατάσεις στα δάχτυλα του, έγραψε στις 17:51, 26-09-10:

#20
Αρχική Δημοσίευση από Independent
ρε παιδια εγω δεν ξερω. οπως ειπε και ενα παιδι πιο πανω στριβω και εγω απο τα αριστερα για να αποφυγω καποιον και ολα τα αλλα σε μεγαλο βαθμο... αλλα εχω δεξι ποδι καλο και κανω αρκετα πραγματα με το αριστερο :/ π.χ. ψωμι κόβω με το δεξι αλλα γραφω με το αριστερο... για να πεταξω μια μπαλα το δεξι... γενικοτερα το εχω μπερδεμενο δεν κανω ολα τα πραγματα με το αριστερο... τι σημαινει;
μαλλον οτι χρησιμοποιεις τα δυο ημισφαιρια του εγκεφαλου σου εξ ισου... αρα εισαι αμφιχειρας!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Independent (Θωμάς Σπιτιέρης)

Νεοφερμένος

Το avatar του χρήστη Independent
Ο Θωμάς Σπιτιέρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 23 ετών , επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Κέρκυρα (Κέρκυρα). Έχει γράψει 30 μηνύματα.

O Independent My soul is in the sky έγραψε στις 19:02, 26-09-10:

#21
παλαιότερα είχα ρωτήσει έναν δάσκαλό μου για ποιο λόγο γίνεται αυτό... Μου είχε πει: Ο εγκέφαλος σουέχει το δεξί ημισφαίριο σαν το καλιτεχνικό κομμάτι του εγκεφάλου (άρα και το αριστερό χέρι) ενώ το αριστερό ημισφαίριο για τα πράγματα που απαιτούν δύναμη...

Δεν ξέρω αν έχει βάση αλλά επαλυθεύεται...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

DreamsRevenge

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη DreamsRevenge
H DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.

H DreamsRevenge sans toit, ni loi έγραψε στις 11:03, 28-09-10:

#22
Και κάποια νέα δεδομένα...

Η μελέτη, υπό τον Φλάβιο Ολιβέιρα του Τμήματος Ψυχολογίας και του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, σε συνεργασία με ερευνητές από το Ινστιτούτο Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου και το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν του Βελγίου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενός δεξιόχειρα, στον αριστερό οπίσθιο βρεγματικό φλοιό, δεχτεί μαγνητικά ερεθίσματα, τότε είναι δυνατό να αλλάξει ο τρόπος που αποφασίζει ο εγκέφαλός του και να στείλει εντολή στο "κακό" αριστερό χέρι για να εκτελέσει μια πράξη, για παράδειγμα να πιάσει ένα φλιτζάνι καφέ.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με 33 δεξιόχειρες εθελοντές και συμπέραναν ότι ο μαγνητικός ερεθισμός της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου οδηγούσε σε αύξηση της χρήσης του αριστερού χεριού.

Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει τις κινητικές ικανότητες της δεξιάς πλευράς του σώματος και αντιστρόφως.

Η ενεργοποίηση του βρεγματικού φλοιού που παίζει ρόλο-κλειδί στην επεξεργασία του υπολογισμού του χώρου και του σχεδιασμού των κινήσεων από τον εγκέφαλο, προκάλεσε διαταραχή στους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) που ελέγχουν τις κινητικές δεξιότητες, με αποτέλεσμα το "καλό" δεξί χέρι να βρεθεί σε μειονεκτική θέση και το "κακό" αριστερό χέρι να έχει αυξημένες πιθανότητες να αναλάβει δράση.

Εξάλλου, παρατηρήθηκε ότι όταν ενεργοποιείτο με μαγνητικούς παλμούς η αντίστοιχη δεξιά πλευρά του βρεγματικού λοβού, δεν συνέβαιναν ανάλογες αλλαγές στην προτίμηση των χεριών (δηλαδή οι αριστερόχειρες παρέμεναν…αριστερόχειρες).

Η νέα έρευνα θέτει σε αμφισβήτηση προηγούμενες εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με το πώς οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις, αποκαλύπτοντας πλέον την ύπαρξη μιας υπόγειας "ανταγωνιστικής" διαδικασίας στον εγκέφαλο, τουλάχιστον όσον αφορά τις χειρωνακτικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι είναι δυνατό μέσω των μαγνητικών ερεθισμάτων να "χειραγωγηθεί" ο εγκέφαλος όσον αφορά το χέρι που χρησιμοποιεί, κάτι που ανοίγει το δρόμο για νέες προσεγγίσεις, όσον αφορά την αποκατάσταση ασθενών από εγκεφαλικά, Πάρκινσον και άλλα εγκεφαλικά τραύματα.

Τουλάχιστον το 80% των ανθρώπων του πλανήτη εκτιμάται ότι είναι δεξιόχειρες, όμως οι περισσότεροι είναι αμφιδέξιοι (δηλαδή και αριστερόχειρες κατά περίσταση), όταν πρόκειται να εκτελέσουν μια πράξη που δεν απαιτεί ιδιαίτερες κινητικές δεξιότητες, για παράδειγμα το πάτημα του κουμπιού σε ένα ασανσέρ.

Το "σύνδρομο του ξένου χεριού", μια σπάνια νευρολογική διαταραχή κατά την οποία οι πάσχοντες παραπονιούνται για την αθέλητη χρήση των χεριών τους, είναι αυτή που ενέπνευσε τους ερευνητές να ερευνήσουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος αποφασίζει κάθε φορά ποιο χέρι θα χρησιμοποιήσει.

Οι επιστήμονες πάντως δεν έχουν κατανοήσει ακόμα για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η "ανταγωνιστική" σχέση που διαπίστωσαν στον εγκέφαλο, αναφορικά με την ασυνείδητη απόφαση για την χρήση των χεριών.

Οι μαγνητικοί παλμοί μεταβάλλουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Αν και η νέα έρευνα περιορίστηκε στην χρήση των χεριών, θεωρητικά τα ευρήματά της σχετικά με την επίδραση των μαγνητικών ερεθισμάτων θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή και για άλλα είδη αποφάσεων, π.χ. αν κάποιος θα διαλέξει ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι ή αν θα προτιμήσει μια ταινία σε σχέση με μια άλλη, όπως δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστημών Ρίτσαρντ Άιβρι, ο οποίος ήταν συνυπεύθυνος για την μελέτη.
Νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον εάν ένα τέτοιο πείραμα (με όλες τις δικλείδες ασφαλείας φυσικά) ήταν προσιτό, εάν δηλαδή μπορούσαμε για κάποιο χρόνο να γίνουμε αριστερόχειρες και να ζήσουμε σε ένα κόσμο που τα αντικείμενα μας "βγάζουν τη γλώσσα"...
Ή ίσως να εξερευνήσουμε νέες δυνατότητες πέρα από κινήσεις και ενέργειες που θεωρούμε δεδομένες και αυτόματες.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 11:16, 28-09-10:

#23
Αρχική Δημοσίευση από DreamsRevenge
Νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον εάν ένα τέτοιο πείραμα (με όλες τις δικλείδες ασφαλείας φυσικά) ήταν προσιτό, εάν δηλαδή μπορούσαμε για κάποιο χρόνο να γίνουμε αριστερόχειρες και να ζήσουμε σε ένα κόσμο που τα αντικείμενα μας "βγάζουν τη γλώσσα"...
Ή ίσως να εξερευνήσουμε νέες δυνατότητες πέρα από κινήσεις και ενέργειες που θεωρούμε δεδομένες και αυτόματες.
Είναι βέβαιο πως έχουμε πολλά να μάθουμε από το "σιωπηλό" ημισφαίριο του εγκεφάλου μας, όπως έδειξε και η συγκλονιστική εμπειρία της Jill Bolte Taylor.
Οι παραπάνω μελέτη μου θύμισε κι αυτή της Saxe, για τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας, δημιουργεί ηθικές κρίσεις...
Η Saxe, χρησιμοποίησε μαγνητικά ερεθίσματα για να ερευνήσει εάν μπορούν αυτά να αλλάξουν τις ηθικές μας κρίσεις, τώρα βλέπουμε να επηρεάζονται και λειτουργίες όπως αυτή της χρήσης του αριστερού ή του δεξιού χεριού.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Chemwizard (Αγνός Χημικός)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Chemwizard
Ο Αγνός Χημικός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 2,274 μηνύματα.

O Chemwizard παντού μαζί-σε οποιαδήποτε κατάσταση έγραψε στις 01:05, 30-09-10:

#24
Ω ναι,κι εγώ αριστερόχερας!Κι η Rewial ,να την καρφώσω αν δεν το ομολόγησε ήδη. Αυτά τα ψαλίδια ρε αδερφάκι μου είναι κόλαση,δεν μπορείς να κόψεις ενα κομμάτι χαρτί σαν άνθρωπος...Ομως οποιος παιζει μαζι μου ρακετες στην παραλία έχει πρόβλημα!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Madrugada*

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη Madrugada*
H Madrugada* αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 385 μηνύματα.

H Madrugada* together we stand, divided we fall έγραψε στις 06:49, 04-10-10:

#25
Αρχική Δημοσίευση από Edmund
Επίσης όταν περπατάω στο δρόμο και έρχεται κάποιος από την αντίθετη πλευρά για να τον αποφύγω στρίβω πάντα αριστερά. Δεν ξέρω γιατί αυτός στρίβει πάντα δεξιά (φταίει που είναι δεξιόχειρας μάλλον ή επειδή έχει δίπλωμα με αποτέλεσμα να καταλήγουμε συγκρουόμενα αυτοκίνητα.
Χαχα, κι εγώ το παθαίνω πολύ συχνά αυτό! Και είναι γελοίο γιατί στο καπάκι πάω από δεξιά αλλά πάει και αυτός! Άμα είναι και κανένας βιαστικός εκνευρίζεται κιόλας

Ακόμη και την τσάντα μου από τον αριστερό ώμο την κρεμάω

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Phoebe (Κομπάρσα α)

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη Phoebe
H Κομπάρσα α αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών , επαγγέλεται Αεροσυνοδός και μας γράφει απο Νότιος Αμερική (Αμερική). Έχει γράψει 1,213 μηνύματα.

H Phoebe , call me Snake, έγραψε στις 11:59, 04-10-10:

#26
Αρχική Δημοσίευση από Edmund
Συνέπεια του αριστερού ποδιού και αριστερού χεριού ήταν να μην μπορώ να κλείσω το δεξί μάτι όταν έκλεινα το μάτι σε κάποιον. Πάντα με δυσκόλευε. Το ξεπέρασα αυτό αργότερα και μικρότερος τέσταρα στον καθρέφτη την εξυπνάδα μου και την ικανότητα να κλείνω το μάτι σε κάποια και με τα δύο

Επίσης όταν περπατάω στο δρόμο και έρχεται κάποιος από την αντίθετη πλευρά για να τον αποφύγω στρίβω πάντα αριστερά. Δεν ξέρω γιατί αυτός στρίβει πάντα δεξιά (φταίει που είναι δεξιόχειρας μάλλον ή επειδή έχει δίπλωμα, ότι και να είναι δεν συγχωρείται η βλακεία του) με αποτέλεσμα να καταλήγουμε συγκρουόμενα αυτοκίνητα. Συνήθως όταν είναι γυναίκα νεαρής ηλικίας νομίζει ότι το κάνω επίτηδες για να πιάσω κουβέντα κτλ κτλ. Που να ήξερε την αχρηστεία της και την αδυναμία να σκεφτεί ότι ο κόσμος πρέπει να λειτουργεί για τους αριστερόχειρες
Και εγώ όταν προσπερνάω κάποιον συνήθως πηγαίνω αριστερά και μπορώ να κλείσω πιο εύκολα το αριστερό μάτι! Για να κλείσω το δεξί, πρέπει πρώτα να το σκεφτώ αλλιώς δεν μπορώ να το κλείσω!

Αρχική Δημοσίευση από Madrugada*
Ακόμη και την τσάντα μου από τον αριστερό ώμο την κρεμάω
Την τσάντα την κρατάω πάντα από τον αριστερό ώμο! Έτσι είναι το σωστό.-

Μπορώ να γράψω μόνο με το δεξί, γιατί με το αριστερό κάνω ακόμα πιο χάλια γράμματα, για την ακρίβεια μοιάζουν με ορνιθοσκαλίσματα!

Υπάρχει πιθανότητα να γεννήθηκα αριστερόχειρας και να με έκαναν δεξιόχειρα;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Mr Positive

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη Mr Positive
Ο Mr Positive αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 24 ετών , επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 167 μηνύματα.

O Mr Positive she 's freeeeeee :D ♪ ♫ έγραψε στις 13:51, 04-10-10:

#27
Αρχική Δημοσίευση από Phoebe
Υπάρχει πιθανότητα να γεννήθηκα αριστερόχειρας και να με έκαναν δεξιόχειρα;
Αν είχε γίνει, λογικά θα το θυμόσουν. Πάντως είναι πολλοί αυτοί που υπέστησαν αυτό το μαρτύριο.

Κάπου είχα διαβάσει το εξής: Everyone is born righthanded, but only the skilled ones overcome it.
Μ' άρεσε, μου κίνησε το ενδιαφέρον.
Αυτό έκανα κι εγώ λοιπόν. Το ξεπέρασα!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Mr Positive : 04-10-10 στις 13:55. Αιτία: Λάθος
3 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

fantasmenos (Διαταραγμένη Προσωπικότητα)

Τιμώμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη fantasmenos
H Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών , επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,293 μηνύματα.

H fantasmenos γεννημένος να λέει σοφά πράγματα έγραψε στις 14:29, 04-10-10:

#28
Αρχική Δημοσίευση από Phoebe
Υπάρχει πιθανότητα να γεννήθηκα αριστερόχειρας και να με έκαναν δεξιόχειρα;
Ψάξε μέσα στον εαυτό σου, βαθιά, και εξωτερίκευσε την καταπιεσμένη σου ταυτότητα. Ναι είσαι και δικιά μας, σε αυτό το σκληρό κόσμο των δεξιόχειρων, αλλά έχασες το δρόμο σου με τα χρόνια μάλλον. Προσπάθησε. Θα φτιάξουμε και θέμα, το ημερολόγιο της μεταστροφής στην αριστεροχειρία, μόνο την απεξάρτηση για κάπνισμα θα έχετε ημερολόγιο;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

3 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

venividivici

Τιμώμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη venividivici
H venividivici αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 16,737 μηνύματα.

H venividivici έγραψε στις 21:26, 19-11-10:

#29
Έχει αναφερθεί ήδη
http://www.aristeroxeiras.gr/

Το μαγαζι τους, είναι στη πλατεία Κανιγγος στην Αθήνα μέσα στα πράσινα και ξεχωρίζει από μακριά.... και όταν το προτοείδα μου είχε κάνει εντύπωση που κάποιος ρίσκαρε να ανοίξει ένα τέτοιο ιδιαίτερο μαγαζι.... μπράβο τους......!!!

Για να καταθέσω κι εγώ με τη σειρά μου τι είμαι...... είμαι αμφιδέξια και όχι δεν είχα μαθησιακά προβλήματα....
Π.χ. πλέον γράφω πιο γρήγορα γραπτό κείμενο με το δεξί χέρι, αλλά φέρνω ίσες γραμμές και με το αριστερό και με το δεξί
και με φωνάζαν και ζερβοκουτάλα -χαχαχαχα!!!!- γιατί ενώ με βλέπαν να γράφω με το δεξί τα υπόλοιπα τα έκανα με το αριστερό.....
Για την ιστορία ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μπορούσε να γράφει και με τα δυο χέρια καθώς ήταν αμφιδέξιος....

Επίσης θυμήθηκα κι ένα χαριτωμένο...κοιτούσαμε με την κολλητή μου ένα video με τον George Michael όταν είμασταν κοριτσάκια
και της λέω
αααααααα!!! είναι αριστερόχειρας!
που το κατάλαβες;;;;; με ρώτησε η φίλη μου
από το πως κουνάει τα χέρια του......δεν πείστηκε ...αργότερα όταν είδε σε μια συνέντευξή του και σε ένα άλλο video ότι έγραφε με το αριστερό του δεν το πίστευε πως το είχα υποθέσει σωστά.....
Πλέον ο αμφιδέξιος λέγεται και
αμφίχειρας....
Αυτά.......

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

LongTom

Εκκολαπτόμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη LongTom
Ο LongTom αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Άνεργος/η και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 108 μηνύματα.

O LongTom έγραψε στις 21:38, 19-11-10:

#30
Αρχική Δημοσίευση από D_G
Μου διηγείται η μητέρα μου ότι όταν πήγαινε στο δημοτικό, οι αριστερόχειρες αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα.
Η δασκάλα κρατούσε έναν χάρακα, και όταν έγραφε κάποιο παιδί με το αριστερό, του χτυπούσε το χέρι με τον χάρακα, γιατί εκείνη την εποχή το θεωρούσαν σαν δυσλεκτικό και νόμιζαν ότι με αυτό τον τρόπο θα διορθωνόταν το πρόβλημα.
Έχει να κάνει και με την πολιτική κατάσταση
.Ο ξάδελφος μου έσπασε το χέρι του όταν του κοπάνησε μια δασκάλα το χάρακα(τους μεγάλους ξύλινους) πάνω του.Είπε ότι μόνο οι συμμορίτες κομουνιστές γράφουν με το αριστερό

Εγώ πάλι την γλίτωσα επειδή γεννήθηκα μετά τον μεσαίωνα των αριστερόχειρων

Με το ψαλίδι είναι ρε παιδία μεγάλο πρόβλημα,αν και μετά από τόσα χρόνια χρησιμοποιώ το δεξί στο ψαλίδι και στο ποντίκι.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

fockos

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη fockos
Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Ζάκυνθος (Ζάκυνθος). Έχει γράψει 10,375 μηνύματα.

O fockos έγραψε στις 22:18, 19-11-10:

#31
Εγώ γράφω με το αριστερό αλλά το ποντίκι και το ψαλίδι το πιάνω με το άλλο χέρι. Γενικά αν προπονηθείς μπορείς να κάνεις τα πάντα και με τα 2 χέρια

O O'Sullivan γνωστός snookeristas είναι δεξιόχειρας, ξαφνικά σε ένα παιχνίδι ενώ είχε εξασφαλίσει την νίκη απέναντι σε έναν αντίπαλό του άρχιζε να παίζει με το αριστερό του χέρι. Όπως δήλωσε στην συνέχεια προπονήθηκε αρκετό καιρό με το αριστερό ώστε να μπορεί να παίζει εξίσου καλά και με τα 2 χέρια.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

grotesque_mask (in bianco e nero)

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη grotesque_mask
H in bianco e nero αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών , επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,012 μηνύματα.

H grotesque_mask έγραψε στις 00:52, 11-02-11:

#32
αριστερόχειρας εδώ
εγώ είχα πρόβλημα με κάτι θρανιάκια που είχαμε στο σχολείο (ίσως έχετε δει τέτοιου τύπου θρανία), ήταν όλα δεξιόχειρα και όταν έγραφα το χέρι μου ήταν στον αέρα

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη grotesque_mask : 11-02-11 στις 01:28. Αιτία: χαχα,εξτρα γραμμα
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 00:59, 11-02-11:

#33
Ουχ ναι. Ξέρω ποια λες:(όσα βρήκα στο google, είχαν την επιφάνεια γραφής δεξιά...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

grotesque_mask (in bianco e nero)

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη grotesque_mask
H in bianco e nero αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών , επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,012 μηνύματα.

H grotesque_mask έγραψε στις 01:27, 11-02-11:

#34
Αρχική Δημοσίευση από Isiliel
Ουχ ναι. Ξέρω ποια λες:(όσα βρήκα στο google, είχαν την επιφάνεια γραφής δεξιά...
ακριβώς αυτά τα καταραμένα θρανία...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Chemwizard (Αγνός Χημικός)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Chemwizard
Ο Αγνός Χημικός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 2,274 μηνύματα.

O Chemwizard παντού μαζί-σε οποιαδήποτε κατάσταση έγραψε στις 01:33, 11-02-11:

#35
Κι εσύ αριστερόχειρας μαρη living?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

grotesque_mask (in bianco e nero)

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη grotesque_mask
H in bianco e nero αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών , επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,012 μηνύματα.

H grotesque_mask έγραψε στις 01:46, 11-02-11:

#36
Αρχική Δημοσίευση από Chemwizard
Κι εσύ αριστερόχειρας μαρη living?
ναιιιιιιιι, ετσι ρε γιαννη, τα καλυτερα παιδια ειμαστε

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Pure_Seduction

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη Pure_Seduction
H Pure_Seduction αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται 3D designer . Έχει γράψει 2,025 μηνύματα.

H Pure_Seduction ΠΑΝΤΟΥ ΜΑΖΙ! έγραψε στις 23:55, 11-02-11:

#37
Αρχική Δημοσίευση από living_doll
ναιιιιιιιι, ετσι ρε γιαννη, τα καλυτερα παιδια ειμαστε
βαλτε με και μενα στο κλαμπ

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

epote

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη epote
Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 2,484 μηνύματα.

O epote ) έγραψε στις 09:30, 12-02-11:

#38
τωρα σοβαρα κατηγορουμε την ανθρωποτητα οτι δεν "σκεφτεται" τους αριστεροχειρες επειδη δεν φτιαχνει μπρικια με το χειλος απο την αλλη? Το 90% των ανθρωπων ειναι δεξιοχειρες, σκεφτητε το οικονομικο κοστος αν ολα επρεπε να ειναι και απο τη μια και απο την αλλη, ελεος.

Να αρχισουμε να φτιαχνουμε σκαλοπατια για ολα τα υψη ανθρωπων απο 1.40 μεχρι 2.20 μην τυχων και μας πουν ρατσιστες. Ελεος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 12:40, 12-02-11:

#39
Εσύ απ' όλη τη συζήτηση αυτό κατάλαβες;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

6 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

αδαμαντια52071 (νυσταλέα)

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη αδαμαντια52071
H νυσταλέα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 1,636 μηνύματα.

H αδαμαντια52071 έγραψε στις 13:12, 12-02-11:

#40
εγω ειμαι δεξιοχειρας.τις περισσοτερες κινησεις μου τις κανω με το δεξι χερι υπαρχουν ομως και καποιες εξαιρετικες περιπτωσεις που μπορει να σηκωθω στον πινακα και να γραψω με το αριστερο ή να κουραστω να γραφω με το δεξι χερι και να αρχιζω να γραφω με το αριστερο....αλλα πολυ σπανια..γενικα χρησιμοποιω πιο πολυ το δεξι μου χερι...παρ'ολα αυτα και οι δυο κολλητοι μου γραφουν με το αριστερο χερι τους..δεν εχουν καποιο προβλημα...οσον αφορα με τους καθηγητες...(δεν τους εχουν πει τιποτα δηλαδη).επισης κατι που θα ηθελα να σας ρωτησω..εχω ακουσει οτι οι αριστεροχειρες ειναι γενικα πιο εξυπνοι απ τους δεξιοχειρες...ισχυει???παντως στην δικη μου περιπτωση ο ενας απ τους δυο κολλητους μου ειναι αστερι...ο αλλος παλι .....δεν ασχολειται καν με το αθλημα....αν βρειτε καποιο σχετικο αρθρο....στειλτε το

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

grotesque_mask (in bianco e nero)

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη grotesque_mask
H in bianco e nero αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών , επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,012 μηνύματα.

H grotesque_mask έγραψε στις 13:52, 12-02-11:

#41
Αρχική Δημοσίευση από αδαμαντια
εγω ειμαι δεξιοχειρας.τις περισσοτερες κινησεις μου τις κανω με το δεξι χερι υπαρχουν ομως και καποιες εξαιρετικες περιπτωσεις που μπορει να σηκωθω στον πινακα και να γραψω με το αριστερο ή να κουραστω να γραφω με το δεξι χερι και να αρχιζω να γραφω με το αριστερο....αλλα πολυ σπανια..γενικα χρησιμοποιω πιο πολυ το δεξι μου χερι...παρ'ολα αυτα και οι δυο κολλητοι μου γραφουν με το αριστερο χερι τους..δεν εχουν καποιο προβλημα...οσον αφορα με τους καθηγητες...(δεν τους εχουν πει τιποτα δηλαδη).επισης κατι που θα ηθελα να σας ρωτησω..εχω ακουσει οτι οι αριστεροχειρες ειναι γενικα πιο εξυπνοι απ τους δεξιοχειρες...ισχυει???παντως στην δικη μου περιπτωση ο ενας απ τους δυο κολλητους μου ειναι αστερι...ο αλλος παλι .....δεν ασχολειται καν με το αθλημα....αν βρειτε καποιο σχετικο αρθρο....στειλτε το
αποκάλεσες τον κολλητό σου χαζό?

εμ, κοίτα,αυτό το λέμε πιο πολύ για πλάκα,φαντάζομαι ότι είναι ένας μύθος.
το χέρι με το οποίο γράφουμε, όμως, θεωρείται πώς καθορίζει και ποιο κομμάτι του εγκεφάλου χρησιμοποιούμε περισσότερο (αριστερό ή δεξί)
ας πούμε οι αριστερόχειρες θεωρούνται ότι χρησιμοποιούν το δεξί μέρος του εγκεφάλου περισσότερο και οι δεξιόχειρες το αριστερό.
και επειδή τα δύο αυτά μέρη λειτουργούν διαφορετικά, οι δεξιόχειρες και οι αριστερόχειρες έχουν διαφορετικές ιδιότητες.
δες:
http://viewzone2.com/bicamx.html

(εκει που λεει first some science και λίγο πιο κάτω έχει μια εικόνα βοηθητική)

βέβαια εγώ θεωρώ ότι αυτά δεν είναι απόλυτα...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

epote

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη epote
Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 2,484 μηνύματα.

O epote ) έγραψε στις 16:46, 12-02-11:

#42
Εσύ απ' όλη τη συζήτηση αυτό κατάλαβες;
δεν διαβασα καν τη συζητηση, εγω παντος λεω τους αριστεροχειρες να τους ακρωτηριαζουμε. Οι αποδω γ@μ@ν3 τους αποκει

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

-6 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

~LoVeR BoY~

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη ~LoVeR BoY~
Ο ~LoVeR BoY~ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 1,221 μηνύματα.

O ~LoVeR BoY~ E.K.A.M. έγραψε στις 18:12, 14-02-11:

#43
Αρχική Δημοσίευση από epote
τωρα σοβαρα κατηγορουμε την ανθρωποτητα οτι δεν "σκεφτεται" τους αριστεροχειρες επειδη δεν φτιαχνει μπρικια με το χειλος απο την αλλη? Το 90% των ανθρωπων ειναι δεξιοχειρες, σκεφτητε το οικονομικο κοστος αν ολα επρεπε να ειναι και απο τη μια και απο την αλλη, ελεος.
Να αρχισουμε να φτιαχνουμε σκαλοπατια για ολα τα υψη ανθρωπων απο 1.40 μεχρι 2.20 μην τυχων και μας πουν ρατσιστες. Ελεος
Συγγνώμη εμείς δεν έχουμε δικαιώματα σαν άνθρωποι; Δηλαδή βάλε τον εαυτό σου στη θέση μου! Πώς θα σου φαινόταν υπήρχαν χίλια δυο πράγματα για αριστερόχειρες; Δεν θα ζητούσες και κάτι να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις εσύ ως δεξειόχειρας;
Αρχική Δημοσίευση από epote
δεν διαβασα καν τη συζητηση, εγω παντος λεω τους αριστεροχειρες να τους ακρωτηριαζουμε. Οι αποδω γ@μ@ν3 τους αποκει
Ναι ρε ωραίος!Αυτήν την ηλίθια απάντηση δεν θα την έδινε ούτε ένας μαθητής πρώτης και δευτέρας δημοτικού.Σε λίγο να πάμε να σκοτώσουμε και όλους τους μαύρους επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα από εμάς.Εξάλλου τι σε έκανε ένας αριστερόχειρας που ζητάς τον ακρωτηριασμό; Δίξε λίγο ωριμότητα πια.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

LiViNGtheLiFE

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη LiViNGtheLiFE
H LiViNGtheLiFE αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλεται Barista . Έχει γράψει 1,896 μηνύματα.

H LiViNGtheLiFE έγραψε στις 00:09, 16-02-11:

#44
παντως οντως οι αριστεροχειρες που γνωριζουν αυτα τα χαρακτηριστικα αλλα δεν συμβαινει το ιδιο με τους δεξιοχειρες!
τωρα αμα πουμε οτι αυτο το 90% δρα με λογικη θα ειναι ΠΟΛΥ μεγαλο ψεμα. ουτε καν στους περισσοτερους απο αυτους δεν συμβαινει. οποτε τπτ δεν ειναι απολυτο..
εγω δεξιοχειρας ειμαι.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Καραγκιόζης

Νεοφερμένος

Το avatar του χρήστη Καραγκιόζης
Ο Καραγκιόζης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 43 ετών , επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 38 μηνύματα.

O Καραγκιόζης Ε, ρε, γλέντια! έγραψε στις 12:52, 15-03-11:

#45
Αρχική Δημοσίευση από Edmund
Με σεβασμό, ένα κομπλεξικός αριστερόχειρας
Σε αυτό έχεις δίκιο.

Κάθε φορά που παραθέτεις μια λίστα από υπερευφυείς και ταλαντούχους αριστερόχειρες επιστήμονες, καλλιτέχνες, φιλοσόφους, κτλ, να θυμάσαι ότι αυτή είναι η λίστα των εξαιρέσεων, και ότι ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι υπερευφυείς και ταλαντούχοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, φιλόσόφοι, κτλ είναι ΔΕΞΙΟΧΕΙΡΕΣ.

Επίσης, ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Οταν ένας αριστερόχειρας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στον κόσμο, δεν είναι επειδή είναι φτιαγμένος ανάποδα ο κόσμος, αλλά επειδή είναι φτιαγμένος ανάποδα ο αριστερόχειρας.

Με σεβασμό, ένας ακόμα περισσότερο κομπλεξικός δεξιόχειρας.

(και σύζυγος αριστερόχειρης γυναίκας η οποία τον έχει πρήξει τόσα χρόνια με την γκρίνια της για το πόσο άδικος και ανάποδος είναι ο κόσμος )

Αρχική Δημοσίευση από ~LoVeR BoY~
Συγγνώμη εμείς δεν έχουμε δικαιώματα σαν άνθρωποι; Δηλαδή βάλε τον εαυτό σου στη θέση μου! Πώς θα σου φαινόταν υπήρχαν χίλια δυο πράγματα για αριστερόχειρες; Δεν θα ζητούσες και κάτι να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις εσύ ως δεξειόχειρας;
Δεν κατάλαβες.

Δεν υπάρχουν "πράγματα για δεξιόχειρες" και "πράγματα για αριστερόχειρες".
Υπάρχουν "κανονικά πράγματα" και "πράγματα για αριστερόχειρες".
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπάρχουν "κανονικά αυτοκίνητα" και "αναπηρικά αυτοκίνητα".

Όταν ένας επιστήμονας, εφευρέτης, μηχανικός (δηλαδή κατά κανόνα δεξιόχειρας) σχεδιάζει ένα χρηστικό αντικείμενο, δεν σκέφτεται "θα το φτιάξω για δεξιόχειρες επειδή είμαι δεξιόχειρας", σκέφτεται "θα το φτιάξω για να είναι χρήσιμο στον κόσμο". Ο οποίος κόσμος αποτελείται κατά κανόνα από κανονικούς ανθρώπους (δηλαδή δεξιόχειρες) και μια μειοψηφία απο φρικιά και λάθη της φύσης (δηλαδή αριστερόχειρες).

Απλά σας έχει πιάσει μια κρίση πολιτικής ορθότητας. Αν μπορούσατε θα είχατε επιβάλλει αριστερόχειρες εκδοχές ακόμα και για αντικείμενα που είναι συμμετρικά και δεν έχει σημασία το χέρι (π.χ. σφυριά, μπάλες, ποδήλατα, μονόζυγα, κορδέλλες, χαρτομάντηλα και προφυλακτικά) - ευτυχώς δεν μπορείτε.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Isiliel : 15-03-11 στις 13:13. Αιτία: Συγχώνευση διαδοχικών δημοσιεύσεων.
-4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 13:05, 15-03-11:

#46
Αρχική Δημοσίευση από Καραγκιόζης
Κάθε φορά που παραθέτεις μια λίστα από υπερευφυείς και ταλαντούχους αριστερόχειρες επιστήμονες, καλλιτέχνες, φιλοσόφους, κτλ, να θυμάσαι ότι αυτή είναι η λίστα των εξαιρέσεων, και ότι ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι υπερευφυείς και ταλαντούχοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, φιλόσόφοι, κτλ είναι ΔΕΞΙΟΧΕΙΡΕΣ.
Εάν μέσα στο ποσοστό των αριστερόχειρων όμως υπάρχει μεγάλος αριθμός ευφυών ατόμων, αυτό ενδεχομένως κάτι δείχνει.

Αρχική Δημοσίευση από Καραγκιόζης
Επίσης, ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Οταν ένας αριστερόχειρας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στον κόσμο, δεν είναι επειδή είναι φτιαγμένος ανάποδα ο κόσμος, αλλά επειδή είναι φτιαγμένος ανάποδα ο αριστερόχειρας.

Με σεβασμό, ένας ακόμα περισσότερο κομπλεξικός δεξιόχειρας.

(και σύζυγος αριστερόχειρης γυναίκας η οποία τον έχει πρήξει τόσα χρόνια με την γκρίνια της για το πόσο άδικος και ανάποδος είναι ο κόσμος )
Για έναν αριστερόχειρα ο τίτλος δεν είναι καθόλου παραπλανητικός, όπως αποδεικνύεται κι από το παράδειγμα της γυναίκας σου.

Με σεβασμό, μια regular δεξιόχειρη.

Αρχική Δημοσίευση από Καραγκιόζης
Ο οποίος κόσμος αποτελείται κατά κανόνα από κανονικούς ανθρώπους (δηλαδή δεξιόχειρες) και μια μειοψηφία απο φρικιά και λάθη της φύσης (δηλαδή αριστερόχειρες).
Α πα πα! Αν η κανονικότητα ορίζεται αποκλειστικά από την πλειοψηφία, θα πρέπει ν' αρχίσουμε να ψάχνουμε τα ποσοστά των γαλανομάτηδων, των ξανθών, των ψηλών κ.ο.κ.

Υπό αυτό το πρίσμα, όλοι θα διεκδικήσουμε τίτλο στο χώρο της φρικουλίασης.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Isiliel : 15-03-11 στις 13:14. Αιτία: Συγχώνευση διαδοχικών δημοσιεύσεων.
4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Καραγκιόζης

Νεοφερμένος

Το avatar του χρήστη Καραγκιόζης
Ο Καραγκιόζης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 43 ετών , επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 38 μηνύματα.

O Καραγκιόζης Ε, ρε, γλέντια! έγραψε στις 13:29, 15-03-11:

#47
Αρχική Δημοσίευση από Isiliel
Εάν μέσα στο ποσοστό των αριστερόχειρων όμως υπάρχει μεγάλος αριθμός ευφυών ατόμων, αυτό ενδεχομένως κάτι δείχνει.
Ναι, μόνο που δεν έχει αποδειχτεί ποτέ ότι το ποσοστό ευφυών στους αριστερόχειρες είναι υψηλότερο από το ποσοστό ευφυών στους δεξιόχειρες. Επιχειρήματα του τύπου "ο τάδε (π.χ. Αϊνστάιν) ήταν αριστερόχειρας και ήταν πολύ έξυπνος, άρα οι αριστερόχειρες είναι γενικά πιο έξυπνοι" πολύ απλά δεν στέκουν ώς λογική. Είναι σαν να λες "Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ήταν αριστερόχειρας (γεγονός), άρα όλοι οι αριστερόχειρες είναι αντεροβγάλτες".

H εικασία ότι η διαφορετική εγκεφαλική δομή ενός αριστερόχειρα τον καθιστά πιο ικανό/ευφυή απο έναν δεξιόχειρα είναι απλά αυτό: μια εικασία.

Αρχική Δημοσίευση από Isiliel
Υπό αυτό το πρίσμα, όλοι θα διεκδικήσουμε τίτλο στο χώρο της φρικουλίασης.
Μα, φυσικά. Εννοείται.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

eleni.m

Νεοφερμένος

Το avatar του χρήστη eleni.m
H eleni.m αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 41 μηνύματα.

H eleni.m έγραψε στις 13:47, 15-03-11:

#48
Αρχική Δημοσίευση από Καραγκιόζης
Ναι, μόνο που δεν έχει αποδειχτεί ποτέ ότι το ποσοστό ευφυών στους αριστερόχειρες είναι υψηλότερο από το ποσοστό ευφυών στους δεξιόχειρες. Επιχειρήματα του τύπου "ο τάδε (π.χ. Αϊνστάιν) ήταν αριστερόχειρας και ήταν πολύ έξυπνος, άρα οι αριστερόχειρες είναι γενικά πιο έξυπνοι" πολύ απλά δεν στέκουν ώς λογική. Είναι σαν να λες "Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ήταν αριστερόχειρας (γεγονός), άρα όλοι οι αριστερόχειρες είναι αντεροβγάλτες".

H εικασία ότι η διαφορετική εγκεφαλική δομή ενός αριστερόχειρα τον καθιστά πιο ικανό/ευφυή απο έναν δεξιόχειρα είναι απλά αυτό: μια εικασία.Μα, φυσικά. Εννοείται.

Στο 80% των αριστεροχειρων λειτουργει περισσοττερο ο δεξης εγκεφαλος που ειναι πιο πρακτικος σε αντιθεση με τον αριστερο στον οποιο βρισκεται η ικανοτητα τις ομιλιας ,γραφης κ.α. Γι΄ αυτο οι αριστεροχειρες εχουν μια ταση να ξεχωριζουν σε θεματα ευφυιας. Αυτο δεν σημαινει ομως οτι ενας δεξιοχειρας δεν μπορει να ειναι ευφυης και οτι δεν λειτουργει εξισου καλα ο δεξης του εγκεφαλος. Απλα αυτο συμβαινει σε μικροτερο ποσοστο στους δεξιοχειρες απο οτι στους αριστεροχειρες. Γι΄ αυτο παρατηρειται οτι διασημοι αριστεροχειρες ηταν πολυ ευφυης.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Καραγκιόζης

Νεοφερμένος

Το avatar του χρήστη Καραγκιόζης
Ο Καραγκιόζης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 43 ετών , επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 38 μηνύματα.

O Καραγκιόζης Ε, ρε, γλέντια! έγραψε στις 14:15, 15-03-11:

#49
Αρχική Δημοσίευση από eleni.m
Στο 80% των αριστεροχειρων λειτουργει περισσοττερο ο δεξης εγκεφαλος που ειναι πιο πρακτικος σε αντιθεση με τον αριστερο στον οποιο βρισκεται η ικανοτητα τις ομιλιας ,γραφης κ.α. Γι΄ αυτο οι αριστεροχειρες εχουν μια ταση να ξεχωριζουν σε θεματα ευφυιας. Αυτο δεν σημαινει ομως οτι ενας δεξιοχειρας δεν μπορει να ειναι ευφυης και οτι δεν λειτουργει εξισου καλα ο δεξης του εγκεφαλος. Απλα αυτο συμβαινει σε μικροτερο ποσοστο στους δεξιοχειρες απο οτι στους αριστεροχειρες.
Αυτός ο ισχυρισμός είναι η αντίληψη της κοινής γνώμης, αλλά δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη που να τον τεκμηριώνει επιστημονικά. Και όταν λέω επιστημονικά, εννοώ:

1. Με αντιπροσωπευτικό δείγμα επί μεγάλου πληθυσμού, και
2. Με την παράθεση κάποιας ελέγξιμης θεωρίας που να εξηγεί σε νευρωνικό επίπεδο την αιτιακή σχέση (δηλαδή τον μηχανισμό και όχι απλά την στατιστική συσχέτιση) μεταξύ αριστεροχειρίας και υψηλής ευφυΐας.

Ο,τιδήποτε άλλο είναι εκλαϊκευμένη ψευδοεπιστήμη.Αρχική Δημοσίευση από eleni.m
Γι΄ αυτο παρατηρειται οτι διασημοι αριστεροχειρες ηταν πολυ ευφυης.
Αυτό δεν λέει τίποτα. Διάσημοι δεξιόχειρες είναι επίσης παρατηρήσιμα πολύ ευφυείς (και όχι "ευφυής"). Αυτό δεν έχει να κάνει με την δεξιοχειρία/αριστεροχειρία, απλά με το γεγονός ότι ένας ευφυής άνθρωπος έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτύχει κάτι που θα τον κάνει διάσημο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

-1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

eleni.m

Νεοφερμένος

Το avatar του χρήστη eleni.m
H eleni.m αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 41 μηνύματα.

H eleni.m έγραψε στις 14:24, 15-03-11:

#50
Αρχική Δημοσίευση από Καραγκιόζης
Αυτός ο ισχυρισμός είναι η αντίληψη της κοινής γνώμης, αλλά δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη που να τον τεκμηριώνει επιστημονικά. Και όταν λέω επιστημονικά, εννοώ:

1. Με αντιπροσωπευτικό δείγμα επί μεγάλου πληθυσμού, και
2. Με την παράθεση κάποιας ελέγξιμης θεωρίας που να εξηγεί σε νευρωνικό επίπεδο την αιτιακή σχέση (δηλαδή τον μηχανισμό και όχι απλά την στατιστική συσχέτιση) μεταξύ αριστεροχειρίας και υψηλής ευφυΐας.Και εσυ που το ξερεις οτι δεν υπαρχει καποια μελετη που να το τεκμηριωνει επιστημονικα?
Μηπως το προβλημα σου ειναι πολυ απλα οτι εχεις κομπλεξ με τους αριστεροχειρες επειδη παρουσιαζουν καποιες ιδιαιτερες ικανοτητες που εσυ δεν μπορεις να εχεις?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους