Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 66,095 εγγεγραμμένα μέλη και 2,388,087 μηνύματα σε 74,653 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Προσεχώς, η μητέρα όλων των κρίσεων

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 17:32, 24-07-11:

#1
Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών για την τύχη της χώρας μας και της Ευρωζώνης, ο διακεκριμένος και εξαιρετικά δημοφιλής οικονομολόγος Tyler Cowen - ο 'σύγχρονος Φρίντμαν' όπως τον αποκαλούν μερικοί φίλοι και εχθροί - εμφανίστηκε εξαιρετικά απαισιόδοξος για το μέλλον της Παγκόσμιας Οικονομίας. Σαν άλλος Mr Doom, έκανε λόγω για την Μητέρα των Κρίσεων που έρχεται.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo, είπε ότι «η μητέρα όλων κρίσεων θα έρθει σύντομα» και πως «θα διασπάσει την ευρωζώνη». Για την Ελλάδα και άλλες αντίστοιχες χώρες προβλέπει ότι ίσως και πριν το φθινόπωρο θα αναγκαστούν να κλείσουν τις τράπεζες τους και να βγουν από το ευρώ, ακόμα και παρά τη θέληση των κυβερνήσεών τους.

Μπήκα στον πειρασμό να μεταφράσω στα ελληνικά τη συνέντευξη με την βοήθεια του Google Translate. Κάποια εκφραστικά λαθάκια ίσως να υπάρχουν αλλά νομίζω ότι γενικά έχει ενδιαφέρον :

Αν είχε συνεχίσει την καριέρα του στο σκάκι, ο από 15 χρονών νεότερος πρωταθλητής στην πολιτεία του New Jersey, Tyler Cowen, κατά πάσα πιθανότητα θα είχε γίνει ένας από τους μεγαλύτερους μαέστρους του αθλήματος, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά εγκατέλειψε γρήγορα το σκάκι και άλλα χόμπι όπως τη φιλοσοφία, για τον ίδιο λόγο: «Ελλείψη σταθερότητας και ξεχωριστών ευκαιριών», δήλωσε στο περιοδικό Business Week. Έτσι στράφηκε στην Οικονομία και με μεγάλη επιτυχία. Σήμερα, ο Cowen είναι «ο πιο σύγχρονος οικονομολόγος στην Αμερική» (Business Week). Ή το πρόσωπο που είναι πιθανότερο να γίνει «ο Thomas Friedman της δεκαετίας» (The Wall Street Journal). Μπεστ-σέλερ του, «Η Μεγάλη Στασιμότητα» (‘The Great Stagnation’) που χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με τον αρθρογράφο για το “The New York Times” Ντέιβιντ Μπρουκς (David Brooks), το «πιο πολυσηζητημένο πεζογράφημα του έτους», σε μια εφημερίδα που έχει τη δική του στήλη και ο ίδιος ο Cowen.

Σχετικά με τον ίδιο, λέει: «Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά ακούγεται σαν να είμαι». Πράγματι κρύβεται η αισιοδοξία με έναν εξαιρετικό τρόπο. Η θέση του είναι ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος στήριξε την ανάπτυξή του κυρίως στην τύχη. Και όχι μόνο έχουμε φανεί πολύ τυχεροί, αλλά δεν έχουμε βιώσει κάτι πέρα από τις δυνατότητές μας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον Cowen, εκτός απ’ το Διαδίκτυο και τις Τηλεπικοινωνίες, ο κόσμος σήμερα δεν είναι και πολύ πιο διαφορετικός απ’ ότι πριν από 40 χρόνια: οδηγούμε αυτοκίνητα, ζούμε σε σπίτια που δεν έχουν αλλάξει ριζικά, έχοντας ψυγεία και βλέποντας τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, η διαστημική κούρσα έχει πάψει να υφίσταται: κανείς δεν σκέφτεται σοβαρά την επιστροφή στο φεγγάρι.

Έτσι έχουμε πέσει στην παγίδα που και ο ίδιος προσπαθούσε να αποφύγει: λίγα οφέλη και λίγη σταθερότητα. Ο Cowen, του οποίου το blog ‘Marginal Revolution’ καταγράφει περίπου 200.000 επισκέψεις καθημερινά και είναι το δεύτερο πιο δημοφιλής μεταξύ των οικονομολόγων – πίσω από τον Greg Mankiw και πιο ψηλά από τον Paul Krugman - βλέπει το μέλλον για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μαύρο και καταστροφικό αν δεν επενδυθούν περισσότερα στην τεχνολογική καινοτομία. Όμως αυτό είναι μια διαδικασία που διαρκεί στην καλύτερη περίπτωση δεκαετίες. Ίσως περισσότερο χρόνο απ΄ότι χρειάζεται για να γίνει ένα παιδί-θαύμα στο σκάκι ή ένα αστέρι των οικονομικών. Και όσο συνεχίζουν έτσι τα πράγματα δεν πρόκειται να απελευθερωθούμε από την αναπόφευκτη καταστροφή.

Ερώτηση – Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την πιθανότητα να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε στάση πληρωμών. Αλλά για έναν ξένο, είναι ακατανόητο ότι η μεγαλύτερη δύναμη πάνω στη Γη, φλερτάρει με αυτή την προοπτική απλά για μια πολιτική διαμάχη.

Απάντηση – Το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συμφωνία. Αλλά ακόμα και αν υπάρχει 1% πιθανότητα πτώχευσης, αρκεί για να αρχίσει το οικοδόμημα να τρέμει. Αυτό που κάνουν οι ηγέτες μας είναι να χορεύουν στην άκρη του γκρεμού. Το κάνουν απλώς για να αναγκάσουν σε παραχωρήσεις την άλλη πλευρά των διαπραγματεύσεων. Επίσης δεν αντιμετωπίζουν το μακροχρόνιο πρόβλημα της γίρανσης του πληθυσμού.

Ερ. – Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη όπου υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για τους κερδοσκόπους.

Απ
. – Είναι τραγικό. Νομίζω ότι η μητέρα όλων των κρίσεων θα έρθει σύντομα.

Ερ. – Τι ακριβώς εννοείτε, το 1929;

Απ
. – Αυτή τη φορά θα είναι πολύ διαφορετικά. Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα στην Ευρωζώνη, το οποίο είναι πιθανό να είναι ευεργετικό σε πολλές χώρες. Αλλά πρόκειται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στην Ευρωζώνη του ευρώ με τα υπόλοιπα νομίσματα που πτωχεύουν, πτωχεύσεις και ανεργία.

Ερ. – Οι χώρες που έχουν προσφύγει σε μια λύση στυλ-Αργεντινής;

Απ
. – Φυσικά. Φεύγοντας από τη ζώνη του ευρώ σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών μια χώρα δεν θα έχει επαρκές τραπεζικό σύστημα ή νόμισμα. Έχει σημασία αν είναι 20 χρόνια; Και 3-4 μήνες αστάθειας είναι εφιαλτικοί.

Ερ. – Τι θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο;

Απ
. – Η Ευρωζώνη είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, γι’ αυτό θα είναι καταστροφικό σε πολλές χώρες. Δεν ξέρουμε πως θα είναι. Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του CDS (ασφάλεια αποπληρωμής χρέους) ή τον βαθμό έκθεσης των αμερικανικών τραπεζών… Το σύστημά μας είναι και τώρα δυσλειτουργικό και ανησυχητικό. Σε κάθε περίπτωση, η FED θα πρέπει να λάβει πρόσθετα, ριζοσπαστικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας. Θα υπάρξουν εκπλήξεις. Όλες δυσάρεστες.

Ερ. – Θα είναι η Κίνα η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης;

Απ
. – Δεν είμαι αισιόδοξος για την Κίνα.

Ερ. – Δεν ξέρω γιατί περίμενα μια απάντηση….

Απ
. – Ένα θεμελειώδης πρόβλημα με την Κίνα είναι η πλεονασματική παραγωγική της ικανότητα. Κάποιοι το αποκαλούν φούσκα. Άλλοι όχι. Ό,τι και να υποθεί, η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια οι Κινέζοι έχουν επενδύσει το 50% του ΑΕΠ τους. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Και είναι επιπλέον αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Η Κίνα έχει επίσης τη φούσκα των ακινήτων, αλλά αυτό δεν με απασχολεί πολύ.

Ερ. – Αλλά τα προβλήματα της Κίνας δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της Ευρώπης.

Απ. – Αυτοί είναι χειρότεροι. Το Ευρωπαϊκό κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι υψηλό, της Κίνας σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, οι Ευρωπαίοι είναι πιθανόν να υποφέρουν περισσότερο. Αλλά θα προτιμούσα μία (κρίση) Ευρωπαϊκή και όχι Κινέζικη.

Ερ. – Είναι μια Αποκάλυψη.

Απ
. – Όχι, όχι, δεν το βλέπω έτσι. Τα πράγματα παίρνουν μια δυσοίωνη τροπή πριν επέλθει η σταθεροποίηση και ξεκινήσει πάλι η ανάκαμψη.

Ερ. – Αυτό ακούγεται σαν Μάργκαρετ Θάτσερ όταν είπε: «Τα πράγματα πρέπει να γίνουν χειρότερα προτού αρχίσουν να γίνονται καλύτερα».

Απ
. – Ακριβώς. Η Θάτσερ έπαιξε με ένα στοιχείο που της έδινε πλεονέκτημα: το βρετανικό πολιτικό σύστημα, το οποίο μπορούσε να αντιδράσει πολύ γρήγορα. Πια ήταν η δεύτερη χώρα που μπόρεσε να βάλει τα του οίκου της σε τάξη; Η Νέα Ζηλανδία, που ήταν στην ουσία ένα αντίγραφο του βρετανικού. Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν την ταχεία αλλαγή. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ. Εδώ είναι ένα ελεγκτικό σύστημα που κυριαρχεί. Και όταν είσαι σε μια δύσκολη κατάσταση, δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις χώρες της Ευρωζώνης. Αλλά μην ανησυχείτε τόσο πολύ. Το 70% ή 80% του ΑΕΠ μια χώρας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιό της. Ακόμα και αν το ευρώ έχει σπάσει, θα παραμείνει. Κανένα εργοστάσιο δεν καταστρέφεται με βόμβες. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να απαλλαγείτε από ένα «σπασμένο» σύστημα.

Ερ. – Τι νομίζετε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει;

Απ
. - Επιταχύνετε την κατάρτιση ενός συνόλου κανόνων και διαδικασιών σε ορισμένες χώρες του ευρώ. Θυμηθείτε την περίπτωση της Ισλανδίας. Ήταν μια φοβερή κρίση πριν από δύο χρόνια. Αλλά τώρα έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.

Ερ. – Και μέτρα όπως η Ισπανική οικονομική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων ταμιευτηρίου, δεν αμβλύνουν την κρίση;

Απ
. – Όχι. Ακόμα και αν το έκαναν για λίγο, το ερώτημα είναι τι μέτρα πρέπει να πάρει η Ισπανία για να συνεχίσει η παραγωγικότητά της να αυξάνεται; Έχει ανθήσει την τελευταία δεκαετία λόγω του τουρισμού και των κατασκευών, δύο τομείς που δημιουργούν αύξηση της παραγωγικότητας. Η Ισπανία είναι λιγότερο εξαρτημένη από τις εξαγωγές προς την Κίνα απ’ ότι η Γερμανία, το οποίο είναι καλό γιατί μειώνει την εξάρτηση από μία αγορά. Αλλά η κρίση είναι αναπόφευκτη.

Ερ. – Μήπως είναι χειρότερο να διασώζεις τα πράγματα;

Απ
. – Ναι, είναι ένα πολιτικό τέχνασμα. Απλά πρέπει να διερωτηθεί η κάθε χώρα: Θέλει να προχωρήσει (τον δρόμο της ανάπτυξης) ή να μείνει πίσω;

Ερ. – Μπορεί να θέλει να εγκαταλείψει η Γερμανία;

Απ
. - Αυτό θα ήταν εύκολο, αλλά δεν νομίζω ότι θα περάσει κάτι τέτοιο. Μάλλον νομίζω ότι σε κάποιο σημείο οι Γερμανοί και ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα είναι στη θέση να πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τη διάσωση των άλλων ή όχι. Και δεν νομίζω ότι θα επιλέξουν την πρώτη επιλογή (να πληρώσουν) για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί πολιτικά δεν μπορούν. Δεύτερον, γιατί απλά θα μπορούσε να γυρίσει το ρολόι στο έτος 2000 εξαιτίας της έλλειψης δημοσιονομικής ένωσης και χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, για παράδειγμα, θα έχουν πάντα μία χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας απ’ ότι η Γερμανία. Και αποπληθωρισμός θα τους καταδικάσει για μια ζωή.

Ερ. – Η Ισπανία έχει επίσης ένα καλό ιστορικό στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Απ
. – Ακριβώς. Έτσι, γιατί να θέλετε να συνεχίσετε με αυτό το σύστημα; Αποδεχτείτε μια χρονιά έντονης ταλαιπωρίας όπως έγινε στην Ισλανδία. Είναι σαν να δέχεστε χημειοθεραπεία.

Ερ. – Όπως λέει ο Ian Bremmer της Eurasia Group και άλλοι ειδικοί, ο πολιτικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός στη ζώνη του ευρώ.

Απ
. – Αλλά θα επιφέρει μια εξέγερση των αγορών. Χώρες όπως η Ελλάδα θα αναγκαστούν υπό πίεση να κλείσουν τις τράπεζες και να εγκαταλείψουν το ευρώ χωρίς να το έχουν αποφασίσει καν οι κυβερνήσεις τους. Και αυτό θα συμβεί σύντομα, πιθανότατα πριν απ’ το φθινόπωρο.

Ερ
. – Τι θα συμβεί αν η Γερμανία αλλάξει και γίνει πιο ευέλικτη;

Απ
. – Το πρόβλημα δεν είναι η Γερμανία, είναι το ευρώ.

Ερ. – Είστε ένας οικονομολόγος που πηγαίνει πέρα από τα μαθηματικά μοντέλα. Του αρέσει να μελετά την ιστορία, την κουλτούρα και την επίδραση που έχει η τεχνολογία πάνω τους. Τα συμπεράσματά του δημιουργούν πολλούς μύθους. Για παράδειγμα, έχει δείξει ότι πολλά δήθεν πανάρχαια έθιμα που εισάγονται, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά πρόσφατες προσθήκες. Τώρα πείτε μου, με βάση και την εμπειρία σας ως blogger, το διαδίκτυο πρόκειται να σκοτώσει τις εφημερίδες;

Απ
. – Καθόλου. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκονται από πίσω. Αν κοιτάξετε τα στοιχεία για την απασχόληση, υπάρχουν τώρα περισσότερες θέσεις εργασίας στη δημοσιογραφία πριν από μερικά χρόνια. Η δημοσιογραφία έχει αλλάξει. Είναι πιο ανταγωνιστική, πιο αξιοκρατική και πιο αυστηρή. Ναι, όποια μέσα και όποιοι επαγγελματίες δεν είναι σε θέσει να αφομοιώσουν τις τεχνολογικές αλλαγές, εξαφανίζονται. Αλλά μέσα σε 10 χρόνια, έχουμε περισσότερους δημοσιογράφουν από κάθε άλλη φορά. Πιστεύω, ωστόσο, ότι η δημοσιογραφία είναι και θέμα ερασιτεχνών. Για παράδειγμα, η κάλυψη της πόλης της Ουάσιγκτον μπορεί να γίνει από ερασιτέχνες.

Ερ
. – Δεν φαντάζεστε πόσο σας εκτιμώ όταν μου δίνετε καλές ειδήσεις.

Απ
. – Υπάρχουν πολλοί. Ξεχάστε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοιτάξτε την Τουρκία, τη Βραζιλία, το Περού. Οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη ένα μοντέλο ευημερίας έχουν να κερδίσουν 10 φορές πιο σημαντικά οφέλη απ’ ότι εμείς, στις ανεπτυγμένες χώρες με τα μικρότερα προβλήματά μας.

Ερ
. – Είναι ντροπή ότι για πρώτη φορά από τη βουβωνική πανώλη του 14ου αιώνα, εμείς στη Δύση είμαστε στη νοσηρή πλευρά της Ιστορίας.

Απ
. – Μόνο ότι συμβαίνει στην Κίνα και την Ινδία είναι πιο σημαντικό από ό, τι συμβαίνει σε μας.

Ερ. – Αλλά δεν συμφωνούμε ότι η Κίνα έχει επίσης προβλήματα;

Απ
. – Νομίζω ότι θα έχει προβλήματα. Αλλά πιστεύω εξίσου ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη , αν και ίσως όχι στο ίδιο επίπεδο. Ή μήπως πιστεύετε ότι η Κίνα μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς 10% το χρόνο;

Ερ
. – Πιστεύετε πραγματικά ότι η Κίνα αυξάνετε με ρυθμό 10%; Ούτε με τα επίσημα κινεζικά στατιστικά στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας δεν δικαιολογείται τόση ανάπτυξη, εκτός και αν έχουν επιτύχει τον τετραγωνισμό του κύκλου της ενεργειακής απόδοσης.

Απ
. – Όχι. Κανένας δεν πιστεύει ότι αυξάνεται κατά 10% ετησίως. Αλλά κοιτάξτε το Περού, για παράδειγμα, αυξάνεται σχεδόν περισσότερο απ’ τον καθένα.

Ερ
. – Αλλά αυτές οι χώρες αναπτύσσονται διότι εξάγουν πρώτες ύλες. Τι θα συμβεί αν η Κίνα εισέρθει στην κρίση, (η ανάπτυξη) στις ΗΠΑ δεν ξεκινήσει και η Ευρωζώνη αποσυντίθεται;

Απ
. – Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για την ανάπτυξή του. (Αυτές οι χώρες)…μπορούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εσωτερική δυναμική της οικονομίας. Χώρες όπως το Μεξικό ή η Βραζιλία, με μεσαίο εισόδημα, τα πάνε καλά. Κοιτάξτε απλά πράγματα, όπως την ποιότητα της εκπαίδευσης, ένας δείκτης που αντικατοπτρίζει την κατάσταση πολύ καλύτερα απ’ ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του. Η αντίδραση του Μεξικού στην γρίπη των χοίρων, για παράδειγμα, ήταν εξίσου καλή ή καλύτερη από ότι στις ΗΠΑ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Αφρική, όπου η αύξηση οφείλεται μόνο στις πρώτες ύλες. Βλέπετε καμία χώρα στην Αφρική να μπορεί να γίνει η επόμενη Νότια Κορέα; Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι η Γκάνα θα φθάσει σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο της Βολιβίας, τη φτωχότερη χώρα της Νοτίου Αμερικής. Αυτό είναι σίγουρα ένα απαισιόδοξο σενάριο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Rempeskes

Αποκλεισμένος χρήστης

Το avatar του χρήστη Rempeskes
Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,593 μηνύματα.

O Rempeskes έγραψε στις 10:51, 25-07-11:

#2
Η μητέρα των Κρίσεων


Μα πόσο έχουμε χάσει το φως μας.

Από την αρχή του Πολιτισμού (=οργανωμένη ζωή στις πόλεις), ένας και μόνο ένας είναι ο λόγος
που γίνονται Πόλεμοι και Κρίσεις και Καταστροφές (...και προσφάτως, Επιδημίες, όπως το συνάχι των χοίρων,
η γρίππη των πτηνών, το κρυολόγημα των στρουθοκάμηλων).

Ποιός;
Το Μεγάλο Κεφάλαιο.
Η υπερσυγκέντρωση του Πλούτου.

Όσο και να το συζητάμε για κρίσεις και μισθούς και συντάξεις και παροχές, το πρόβλημα δεν λύνεται - για εμάς τους πολλούς.

Πείτε με μαρξιστή (παλαιάς κοπής), μα πάντα, ο μίτος της Αριάδνης, μας οδηγεί στον ίδιο Ένοχο.
Την Απληστία.


Εώς ότου το είδος μας (λολ) καταφέρει να υπερκεράσει αυτά τα προβλήματα Συμπεριφοράς (εδώ υπάρχει μια γόνιμη αντίρρηση), όσα κουστούμια και ουρανοξύστες και αυτοκίνητα επιστρατεύσουμε για να ντύσουμε την ομοιότητά μας, θα παραμείνουμε ίδιοι με τα άγρια ζώα, που περιμένουν το ένα το άλλο να πληγωθεί, για να πέσουν επάνω του και να το φάνε.
τεσπα. οφφ τόπικ αγαπητέ κύριε συντονιστά.
ή μήπως όχι;
και ποιός φταίει που, σε σχέση με την συνέντευξη του αγαπητού Κουστουμθά πρώην Σκακιστή,
εγώ φαίνομαι παράφωνος και άκαιρος;

...Εγώ φταίω.
Τα ξαναλέμε όμως
στην επόμενη Κρίση.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

6 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 15:05, 25-07-11:

#3
Αρχική Δημοσίευση από Rempeskes
Πείτε με μαρξιστή (παλαιάς κοπής), μα πάντα, ο μίτος της Αριάδνης, μας οδηγεί στον ίδιο Ένοχο.
Την Απληστία.
Εώς ότου το είδος μας (λολ) καταφέρει να υπερκεράσει αυτά τα προβλήματα Συμπεριφοράς (εδώ υπάρχει μια γόνιμη αντίρρηση), όσα κουστούμια και ουρανοξύστες και αυτοκίνητα επιστρατεύσουμε για να ντύσουμε την ομοιότητά μας, θα παραμείνουμε ίδιοι με τα άγρια ζώα, που περιμένουν το ένα το άλλο να πληγωθεί, για να πέσουν επάνω του και να το φάνε.
τεσπα. οφφ τόπικ αγαπητέ κύριε συντονιστά.
ή μήπως όχι;
και ποιός φταίει που, σε σχέση με την συνέντευξη του αγαπητού Κουστουμθά πρώην Σκακιστή,
εγώ φαίνομαι παράφωνος και άκαιρος;
Δεν είναι μαρξιστική η ανάλυσή σου. Εστιάζεις το πρόβλημα στην συμπεριφορά που όταν υπερκεραστεί θα οδηγηθούμε σε κοινωνική πρόοδο. Ο Μαρξ μάλλον θα το έβλεπε αντίστροφα. Καταπολεμάς τη φτώχεια και την ανέχεια και ως διά μαγείας, το κοινωνικό στρες εξαφανίζεται και μαζί του τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι συμπεριφορές των πλουτοκρατών από μόνες τους δεν αλλάζουν, αυτό θεωρείται δεδομένο. Το θέμα είναι πόσο φόρο αίματος είμαστε διατεθειμένοι ή χρειάζεται να αποδώσουμε για να απαλλαγούμε από δαύτους; Η απάντηση είναι πολύ, πάρα πολύ...οπότε μάλλον δεν αξίζει.

Αξίζει όμως να ονειρευτούμε μια καινούργια μέρα και να δουλέψουμε γι' αυτό, αφού όπως οι ίδιοι οι καπιταλιστές ομολογούν....κινδυνεύουν να καταρρεύσουν μόνοι τους, από μέρα σε μέρα, από στιγμή σε στιγμή!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

DrStrangelove

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη DrStrangelove
Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μοντέλο . Έχει γράψει 4,005 μηνύματα.

O DrStrangelove έγραψε στις 15:11, 25-07-11:

#4
Η Ελλάδα θα έχει ορθοποδήσει μέχρι το 2014

Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν εξέφρασε την ελπίδα πως με την επιτευχθείσα στήριξή της, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση και να ορθοποδήσει μέχρι το 2014.
Και βέβαια αισθάνεται ανακούφιση, όπως τόνισε ο κ. Φάιμαν, καθώς η χθεσινή υπήρξε μια πολύ καλή ημέρα, αφού οι πολιτικοί, με τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, μπόρεσαν και αντέδρασαν απέναντι στις χρηματαγορές και στους κερδοσκόπους, που υπαγορεύουν πολλές φορές, κάτι που στον ίδιο προξενεί μεγάλη ανησυχία.
Όπως σημείωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πλήρως ο στόχος, πολλά απομένει να γίνουν, όμως η "επείγουσα εγχείρηση" πέτυχε και εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα και την εφαρμογή του προγράμματός της το πότε θα εγκαταλείψει την "εντατική" και θα μπορέσει με τις δικές της δυνάμεις να προχωρήσει και πάλι. Δήλωσε δε ότι θεωρεί ότι θα πρέπει στο μέλλον να υπάρχει φροντίδα να προλαμβάνονται οι κρίσεις, για να μην χρειάζεται κατόπιν θεραπεία, όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και σκληρός.
Σε σχέση με τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την επιβολή του οποίου ο ίδιος ζητά εδώ και μήνες, ο κ. Φάιμαν πιστεύει πως μέχρι το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό το 2014, θα έχουν πειστεί πολλοί ηγέτες για την αναγκαιότητα του φόρου, κάτι, όμως, που μπορεί να συμβεί ήδη τον επόμενο χρόνο, ενώ ο ίδιος αισθάνεται υπερήφανος που από καιρό έχει επιβάλει τον φόρο τραπεζών στην Αυστρία.

(22/7 ΝEWS 247)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

-1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 15:19, 25-07-11:

#5
Αρχική Δημοσίευση από DrStrangelove
Σε σχέση με τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την επιβολή του οποίου ο ίδιος ζητά εδώ και μήνες, ο κ. Φάιμαν πιστεύει πως μέχρι το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό το 2014, θα έχουν πειστεί πολλοί ηγέτες για την αναγκαιότητα του φόρου, κάτι, όμως, που μπορεί να συμβεί ήδη τον επόμενο χρόνο, ενώ ο ίδιος αισθάνεται υπερήφανος που από καιρό έχει επιβάλει τον φόρο τραπεζών στην Αυστρία.
Φόρο στις τράπεζες; Ουάου! Έτσι όπως τους τα δίνουμε με το ένα χέρι, θα τα παίρνουμε με το άλλο!

Το 2014 αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης και αναγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο, θα έχουμε το πρώτο θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη (της τάξης του 0,1% ).

Στις αγορές όμως πότε θα ξαναβγούμε;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

-1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

D_G (Δημήτρης)

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη D_G
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,756 μηνύματα.

O D_G έγραψε στις 15:47, 25-07-11:

#6
Αρχική Δημοσίευση από DrStrangelove
Η Ελλάδα θα έχει ορθοποδήσει μέχρι το 2014
Μέχρι το 2014 θα έχει μετατεθεί αυτή η ημερομηνία πολλές φορές για το μέλλον .....

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Άγγελος

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Άγγελος
Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών , επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,663 μηνύματα.

O Άγγελος έγραψε στις 16:37, 25-07-11:

#7
η Ελλαδα εχει πεσει και ορθοποδησει πολλες φορες..και σε λιγοτερο απο 5 χρονια..

μικρη χωρα ειμαστε,,πεφτουμε αλλα και σηκωνομαστε γρηγορα..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 11:11, 27-07-11:

#8
Ο πραγματικός απολογισμός της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, του Κ.Λαπαβίτσα

Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου SOAS του Λονδίνου. Στο πλαίσιο της συνέντευξης που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου στο www.thepressproject.gr, αναλύει το αποτέλεσμα της Συνόδου και τον αντίκτυπο που έχουν τα νέα μέτρα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, η αθέτηση πληρωμών έγινε με πρωτοβουλία του δανειστή. Οι τράπεζες δηλαδή έχουν βγει πολύ καλά ωφελημένες από αυτή τη δουλειά. "Θα απαλλαγούν από ελληνικό χρέος που γνωρίζουν πολύ καλά ότι αποκλείεται να αποπληρωθεί στην ολότητά του. Θα λάβουν νέο χρέος το οποίο θα έχει καλύτερες εγγυήσεις ύψους 80% του αρχικού και θα λάβουν φυσικά και καλύτερα επιτόκια, γιατί τα επιτόκια στο νέο αυτό χρέος θα είναι υψηλότερα των επιτοκίων του παλαιού κατά μέσο όρο."

"Το κέρδος για την Ελλάδα είναι μικρό και έχει να κάνει με τη μείωση του χρέους κατά 7 έως 10%. Αυτός λοιπόν ο συνδυασμός παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως θρίαμβος και ουσιαστική λύση του ελληνικού προβλήματος χρέους. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Είναι όπως είπα πριν αθέτηση πληρωμών με πρωτοβουλία του δανειστή η οποία αποβαίνει προς όφελός του και η οποία θα έχει περιορισμένα κέρδη όσον αφορά τον δανειζόμενο. Αποτρέπει τον κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης. Δίνει στην Ελλάδα ένα χρονικό διάστημα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους με αποφασιστικό τρόπο."

Όλη η συνέντευξη, εδώ.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 13:00, 09-08-11:

#9
Σενάριο "Αρμαγεδών";

"Πόσες Μαύρες Δευτέρες, Μαύρες Τρίτες, Τετάρτες, Πέμπτες, Παρασκευές, πόσες Μαύρες εβδομάδες χωράει η ιστορία του σύγχρονου καπιταλισμού;", διερωτάτε ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος στο παραπάνω άρθρο.

Είμαι σε διακοπές και κάθε μέρα διαβάζω πτώση στα χρηματιστήρια. Σήμερα, άλλο ένα χρηματιστηριακό ντόμινο και η μετοχή της εταιρείας που δουλεύω έχει πιάσει πάτο.

Μέχρι στιγμής έχουν χαθεί δισεκατομμύρια. Βέβαια είναι λεφτά υπεραξίας του ιδρώτα κάθε έναν από μας, οπότε χάνεται ως συνήθως η "κλανιά" της φούσκας. Όμως όταν η χρηματιστηριακή κρίση πιάσει την πραγματική οικονομία, εταιρείες κλείνουν, δουλειές χάνονται, ο κόσμος τρώει τα έτοιμα (αν υπάρχουν), τις σάρκες του (αν έχουν απομείνει) ή όπως γράφει και Gabriel Garcia Marquez σε ένα διήγημά του....

....τρώνε σκατά!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Ceres Victoria

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη Ceres Victoria
H Ceres Victoria αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,717 μηνύματα.

H Ceres Victoria censored έγραψε στις 23:49, 09-08-11:

#10
Όσο το 1% του πληθυσμού της Γης ελέγχει το 95% του παγκόσμιου πλούτου, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν τα οικονομικά προβλήματα. Αυτό που βλέπω τον τελευταίο καιρό είναι να διαλύεται η μεσαία τάξη. Ο καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του. Πιστεύω ότι ακόμα τα χειρότερα δεν έχουν έρθει και φοβάμαι πως το κραχ που θα έρθει θα είναι πολύ χειρότερο από αυτό του 1929 Από την άλλη όμως βλέπω πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις αυτόν τον καιρό. Πολλά blue chips έχουν πέσει αρκετά και είναι καλή ευκαιρία να κάνει κανείς αγορές

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 14:59, 19-08-11:

#11
Αρχική Δημοσίευση από Ceres Victoria
Ο καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του.
"...ο Καρλ Μαρξ είχε εν μέρει δίκιο όταν υποστήριζε ότι η παγκοσμιοποίηση, η χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση που λειτουργεί σε κατάσταση αμόκ, και η αναδιανομή του πλούτου από την εργασία στο κεφάλαιο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον καπιταλισμό στην αυτοκαταστροφή. Οι εταιρείες περικόπτουν θέσεις εργασίας, αφού δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Αυτό, όμως, μειώνει το εισόδημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ανισότητα και μειώνει την τελική ζήτηση."

Nouriel Roubini - Βήμα, 18 Αυγούστου 2011, Πηγή

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

3 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 11:27, 21-08-11:

#12
Τι ωραία που ζουν οι άνθρωποι εκεί στο κομμουνιστικό Βιετνάμ!!!...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Tasos tull (Τάσος)

Νεοφερμένος

Το avatar του χρήστη Tasos tull
Ο Τάσος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 14 μηνύματα.

O Tasos tull έγραψε στις 11:50, 21-08-11:

#13
Ακούς πολλούς που λένε , θα βρούμε τον δρόμο μας , είμαστε μικρή χώρα και σηκωνόμαστε γρήγορα και λοιπά τέτοια. Μικρή χώρα και με χαρακτήρα ενδοτικό, υπόδουλο και υποτελή μας έκαναν να είμαστε και δυστυχώς ακόμα και σήμερα ραγιάδες είμαστε. Κάτι ήξεραν αυτοί που το έλεγαν. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και μυαλά, αν δεν στείλουμε όλους αυτούς από κει που' ρθαν δεν θα σηκωνόμαστε ποτέ. ΄Έλεος με αυτή την μοιρολατρία, μικρή χωρα και τα ρέστα. Υπάρχουν άλλες πολύ μικρότερες χώρες στην Ευρώπη, που όμως είναι δυνατές επειδή ακριβώς είχαν εξυπνότερους πολίτες και άλλη στάση ζωής.!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 11:54, 21-08-11:

#14
'Οπως η Δανία;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 09:08, 22-08-11:

#15
Γιώργος Δελαστίκ: Το σκοτεινό φθινόπωρο του 2011Φόβος, απελπισία, οργή. Αυτά είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Φόβος για το αύριο. Απελπισία για το σήμερα. Οργή για το γεγονός ότι όλο το βάρος της κρίσης το πληρώνουν μόνο οι συνεπείς φορολογούμενοι, εναντίον των οποίων επιτίθεται διαρκώς με συνεχώς νέους φόρους η κυβέρνηση Παπανδρέου λεηλατώντας το εισόδημά τους. Μέχρι πού θα πάει αυτή η ιστορία; Μέχρι πότε η κυβέρνηση αυτή θα "γδέρνει" τους εργαζόμενους και κάποιους ειλικρινείς μικρομεσαίους αδυνατώντας ή αδιαφορώντας να πατάξει τους εύπορους φοροφυγάδες;

Παράλληλα, όλοι οι μακροοικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης Παπανδρέου που αποφασίζονται από κοινού με τους ξένους επικυρίαρχους της τρόικας αποτυγχάνουν παταγωδώς, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται πλέον ο στόχος της ανάπτυξης. Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί. Μετά την κατάρρευση του ΑΕΠ της χώρας μας πέρυσι κατά 4,5%, αποδεικνύεται για φέτος ανέφικτος ο στόχος όχι της αύξησης του ΑΕΠ, αλλά έστω της σημαντικής επιβράδυνσης της μείωσής του. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οδηγείται ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δημόσια ομολογία ότι δεν αποκλείεται καθόλου το 2011 να καταβαραθρωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας... περισσότερο και από το 2010!

Είναι αποκαλυπτικό το επώδυνο γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά... 8,1% (!) έναντι του ΑΕΠ του αντίστοιχου τριμήνου του 2010. Αλλά και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ της χώρας μας μειώθηκε κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Αν συνεχίσουμε έτσι, ζήτω που καήκαμε!

Χάλια πάει η κατάσταση και με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ολα δείχνουν ότι ελάχιστη θα είναι η μείωσή του φέτος από το δυσθεώρητο ύψος του 10,1% που βρέθηκε στο τέλος του 2010. Ραγδαία επιδείνωση και στο δημόσιο χρέος, το οποίο φέτος θα εκτοξευθεί σε επίπεδα άνω του... 160% του ΑΕΠ! Στο μεταξύ, η ανεργία έφτασε τον Μάιο στο πρωτοφανές εδώ και μισόν αιώνα ποσοστό του 16,6% - όσοι ήταν δηλαδή οι άνεργοι το 1960, όταν σταδιακά πάνω από ένα εκατομμύριο νέοι Ελληνες βρέθηκαν μετανάστες στη Δυτική Ευρώπη, στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Από τον Σεπτέμβριο και μετά μάλιστα όλοι οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, τσακίζοντας το ταμείο ανεργίας αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα στερηθούν ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα η αγορά παραπαίει από την έλλειψη ρευστότητας. Δεν υπάρχουν λεφτά και ο ένας επιχειρηματίας κοροϊδεύει τον άλλον με ακάλυπτες επιταγές, το ύψος των οποίων ξεπέρασε τα 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές. Απίθανο είναι να αυξηθεί αισθητά η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα από το τραπεζικό σύστημα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε λεπτή φάση. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 θα πρέπει να βρουν χρήματα να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια είτε μέσω συνενώσεων είτε μέσω της εξεύρεσης κεφαλαίων, ελληνικών ή ξένων.

Υπάρχουν ακόμη μύριοι όσοι τομείς όπου αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτού του εξαιρετικά δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα. Δεν νομίζουμε ότι αποκλειστική αιτία όλων των αρνητικών εξελίξεων που αναφέραμε είναι απλά και μόνο η ανεπάρκεια των μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου, όσο έκδηλη και αν είναι αυτή σε αρκετές περιπτώσεις. Υπάρχει όμως βαθύτερη αιτία και αυτή είναι η λανθασμένη πολιτική που κυβέρνηση και τρόικα έχουν χαράξει και υλοποιούν σε πολλούς τομείς. Η λανθασμένη πολιτική της ΕΕ αποδεικνύεται άλλωστε πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης περιδινίζονται στην κρίση, καθώς έχουν καταστεί έρμαιο των κερδοσκόπων του χρηματοπιστωτικού συστήματος ακόμη και κράτη του αρχικού πυρήνα της ΕΟΚ, όπως η Ιταλία, ενώ και η Γαλλία κάθε άλλο παρά σθεναρή αντίσταση είναι σε θέση να προβάλει, αν ληφθεί η πολιτική απόφαση συντονισμένης κερδοσκοπικής επίθεσης εναντίον της.

ΚΡΙΣΗ
Παίζεται ως και η τύχη του ευρώ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ είναι οι διαστάσεις της κρίσης που εκτυλίσσεται. Εμάς φυσικά η χώρα μας μάς ενδιαφέρει πρωτίστως, αλλά όσο περνάει ο καιρός όλο και υποβαθμίζεται η σημασία της μοίρας της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ. Ανοικτά πια συζητείται ευρύτατα το αν το ευρώ θα επιβιώσει αυτής της κρίσης ή αν η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Τίποτα πλέον δεν είναι βέβαιο. Οταν ακόμα και ο Ζακ Ντελόρ, αυτό το "ιερό τέρας" της ευρωπαϊκής ενοποίησης του παρελθόντος, δίνει συνεντεύξεις όπου τονίζει ότι "το ευρώ και η Ευρώπη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού", τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά στην ΕΕ από το ελληνικό πρόβλημα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 16:48, 22-08-11:

#16
Aυτός ο μεσιέ Δελαστίκ όταν όλοι λέγανε ότι τα νούμερα ήταν άσχημα για την Ελλάδα (και το τι θα επακολουθούσε) έλεγε πως η θέση μας είναι πολύ καλύτερη από πολλές άλλες χώρες και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το δημόσιο. Γιατί να τον πιστέψω και πάλι;

Υπ' όψιν (Πολλοί τον άκουσαν τότε και δεν πούλησαν τις τραπεζικές μετοχές τους που έγιναν τώρα σαπάκια...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 08:24, 23-08-11:

#17
Αρχική Δημοσίευση από A propos
Aυτός ο μεσιέ Δελαστίκ όταν όλοι λέγανε ότι τα νούμερα ήταν άσχημα για την Ελλάδα (και το τι θα επακολουθούσε) έλεγε πως η θέση μας είναι πολύ καλύτερη από πολλές άλλες χώρες και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το δημόσιο. Γιατί να τον πιστέψω και πάλι;

Υπ' όψιν (Πολλοί τον άκουσαν τότε και δεν πούλησαν τις τραπεζικές μετοχές τους που έγιναν τώρα σαπάκια...
Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες. Πότε το έλεγε αυτό; Πάντως από τότε που μπήκαμε στο Μνημόνιο μόνο καλά δεν τα βλέπει...

Αν θες την γνώμη μου, δεν χρειάζεται να "πιστέψεις" κανένα. Μυαλό έχεις, κρίση έχεις, διαβάζεις 10 κρατάς τα μισά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

3 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 10:50, 23-08-11:

#18
Αυτά που λέει τώρα όλοι τα ξέραμε και τα είχαμε προβλέψει. Εγώ σου λέω τι έλεγε πριν Διεθ. Νομ. Ταμ. Τώρα ας μας προβλέψει αν θα διαλυθεί η Ευρωπαική Ένωση ή όχι. Όχι να τρομολαγνεί. (εκτός κι αν παίζει κι αυτός μαζί με τα κερδοσκοπικά... συμφέροντα όπως φαίνεται - τώρα που όλα είναι στο σημείο ζερό)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 14:18, 24-08-11:

#19
Αρχική Δημοσίευση από A propos
Αυτά που λέει τώρα όλοι τα ξέραμε και τα είχαμε προβλέψει. Εγώ σου λέω τι έλεγε πριν Διεθ. Νομ. Ταμ. Τώρα ας μας προβλέψει αν θα διαλυθεί η Ευρωπαική Ένωση ή όχι. Όχι να τρομολαγνεί. (εκτός κι αν παίζει κι αυτός μαζί με τα κερδοσκοπικά... συμφέροντα όπως φαίνεται - τώρα που όλα είναι στο σημείο ζερό)
Με εντυπωσίασε το μένος που βγάζεις για τον Γιώργο Δελαστίκ, έναν δημοσιογράφο που η ιστορία και το κύρος του δεν αμφισβητούνται. Με αφορμή λοιπόν αυτό το άρθρο πρόσεξα ότι υπάρχει κι άλλος Γιώργος Δελαστίκ!

Για την ακρίβεια είναι ο Γιώργος Δ. ο μιμητής! Ένας Άγνωστος που αναδημοσιεύεται σε όλα τα πατριωτικά sites (Citypress, Olympia, Ας μιλήσουμε επιτέλους, Secret Real Truth κλπ.).

Αν προσέξεις όμως εδώ: "http://axortagos.gr/oikonomia/efthini-voulefton-ipourgeio-oikonomia.html" δεις ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν Αναγνώστη του axortagos.gr που "αρθρογραφεί" στη Στήλη "ksipnistere".

Φαίνεται ότι οι αναφορές του κ. Δελαστίκ για την πατριωτική στάση Ισλανδίας και Ουγγαρίας, συγκίνησαν πολλούς!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη parafernalia : 24-08-11 στις 14:28. Αιτία: To link κάνει redirect... :-(
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 17:02, 24-08-11:

#20
Μ' επηρέασες και το έψαξα
Αυτός είναι (δυστυχώς) και αρθρογραφεί στο Έθνος. Έχει και φωτογραφία του

http://www.insurancedaily.gr/blog/?p=20157

Μεταξύ άλλων γράφει... Ακόμη και η… Δανία (!) έχει μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος από την Ελλάδα (197% του ΑΕΠ) όπως και η Γαλλία (190,6%) και πάει λέγοντας… Το τελειωτικό χτύπημα όμως σε αυτήν την αισχρή επίθεση κατά της Ελλάδας το δίνει το γεγονός ότι ίδιο εξωτερικό χρέος με τη χώρα μας έχει και η ίδια η… Γερμανία – 163% εμείς και 161% του ΑΕΠ τους αυτοί! Τελεία και παύλα.

Παρουσίαζε δηλαδή πως είμασταν το ίδιο καλά όσο οι Δανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 18:08, 24-08-11:

#21
Αρχική Δημοσίευση από A propos
Μ' επηρέασες και το έψαξα
Αυτός είναι (δυστυχώς) και αρθρογραφεί στο Έθνος. Έχει και φωτογραφία του

http://www.insurancedaily.gr/blog/?p=20157

Μεταξύ άλλων γράφει... Ακόμη και η… Δανία (!) έχει μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος από την Ελλάδα (197% του ΑΕΠ) όπως και η Γαλλία (190,6%) και πάει λέγοντας… Το τελειωτικό χτύπημα όμως σε αυτήν την αισχρή επίθεση κατά της Ελλάδας το δίνει το γεγονός ότι ίδιο εξωτερικό χρέος με τη χώρα μας έχει και η ίδια η… Γερμανία – 163% εμείς και 161% του ΑΕΠ τους αυτοί! Τελεία και παύλα.

Παρουσίαζε δηλαδή πως είμασταν το ίδιο καλά όσο οι Δανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί...
Έλα ρε και με τρόμαξες, σε άλλο άρθρο αναφέρεσαι. Αυτός ναι είναι ο Γιώργος Δελαστίκ (υπογράφει με το επίθετό του) και όντως αρθρογραφεί στο Έθνος εδώ και πολλά χρόνια.

Ισχυρίζεσαι δηλαδή ότι τα στοιχεία που παραθέτει είναι ψευδή; Τι σε κάνει να το πιστεύεις αυτό;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 16:52, 25-08-11:

#22
To ότι δίναμε ψεύτικα στοιχεία χρηματίζοντας τους οίκους αξιολόγησης για να δηλώνουν πως δεν είμαστε στα σκατά όπως έιπε ο D.S.K (ο Ντονινίκ)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 10:17, 26-08-11:

#23
Αρχική Δημοσίευση από A propos
To ότι δίναμε ψεύτικα στοιχεία χρηματίζοντας τους οίκους αξιολόγησης για να δηλώνουν πως δεν είμαστε στα σκατά όπως έιπε ο D.S.K (ο Ντονινίκ)
Και τα στοιχεία των άλλων χωρών που αναφέρει το άρθρο (Δανία, Γαλλία, Γερμανία) είναι ψεύτικα κι αυτά;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 13:27, 26-08-11:

#24
Που να ξέρω;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 13:36, 26-08-11:

#25
Ε, αφού εσύ δεν ξέρεις, ο Δελαστίκ μια χαρά τα λέει!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Great Chaos (Όττο)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Great Chaos
Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 50 ετών , επαγγέλεται Παραγωγός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,520 μηνύματα.

O Great Chaos I took a wrong turn in the Freak Parade έγραψε στις 13:50, 26-08-11:

#26
Τα στοιχεία που παραθέτει ο Δελαστίκ δεν είναι τα μαγειρεμένα στοιχεία των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά τα επίσημα στοιχεία της Τρόικας. Αυτό που βλέπω εκ πρώτης όψεως ως λάθος στο άρθρο του πάντως, είναι πως συγκρίνει το δημόσιο χρέος ύψους 160% του ΑΕΠ, με τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη των άλλων χωρών μαζί. Εάν συνυπολόγιζε όμως το ιδιωτικό μαζί με το δημόσιο χρέος της χώρας, τότε θα ήταν περίπου διπλάσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ, απ' όσα έχω έως τώρα διαβάσει. Υπάρχει κάτι που δεν το έχω καταλάβει, ή απλά ο Δελαστίκ "κουρεύει" τα στοιχεία κατά το δοκούν;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 14:10, 26-08-11:

#27
Αρχική Δημοσίευση από Great Chaos
Τα στοιχεία που παραθέτει ο Δελαστίκ δεν είναι τα μαγειρεμένα στοιχεία των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά τα επίσημα στοιχεία της Τρόικας. Αυτό που βλέπω εκ πρώτης όψεως ως λάθος στο άρθρο του πάντως, είναι πως συγκρίνει το δημόσιο χρέος ύψους 160% του ΑΕΠ, με τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη των άλλων χωρών μαζί. Εάν συνυπολόγιζε όμως το ιδιωτικό μαζί με το δημόσιο χρέος της χώρας, τότε θα ήταν περίπου διπλάσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ, απ' όσα έχω έως τώρα διαβάσει. Υπάρχει κάτι που δεν το έχω καταλάβει, ή απλά ο Δελαστίκ "κουρεύει" τα στοιχεία κατά το δοκούν;
Και μένα με μπέρδεψε αυτό το 163% του ΑΕΠ, αφού τόσο είναι μόνο το Δημόσιο Χρέος και οι Ελληνικές Τράπεζες χρωστούν πολλά. Σε πραγματικά νούμερα όμως δικαιώνεται και από τον παρακάτω πίνακα, αφού η Ελλάδα κατέχει την 21 θέση στο Εξωτερικό Χρέος, με 300δις δολάρια (το οποίο είναι όντως γύρω στο 163% του ΑΕΠ).

http://www.antinews.gr/2009/01/21/4995/

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 16:55, 26-08-11:

#28
Αρχική Δημοσίευση από Great Chaos
Τ Εάν συνυπολόγιζε όμως το ιδιωτικό μαζί με το δημόσιο χρέος της χώρας, τότε θα ήταν περίπου διπλάσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ, απ' όσα έχω έως τώρα διαβάσει. Υπάρχει κάτι που δεν το έχω καταλάβει, ή απλά ο Δελαστίκ "κουρεύει" τα στοιχεία κατά το δοκούν;
Βέρυ τρε μπιέν!

Το εσωτερικό μας χρέος (ανάμεσα στους 'Ελληνες) το υπολόγισε κανείς;;;;


http://en.wikipedia.org/wiki/List_of..._external_debt
H Aγγλία έχει υπερδιπλάσιο εξωτερικό χρέος από Γαλλία και Γερμανία; Γουάου...

Ωραία... Τώρα τι παράγουμε εμείς και τί η Αγγλία;
Τι έχουμε να παίρνουμε δηλαδή... Kαι με τί ποσοστό αυξανόταν τελευταία το δικό μας χρέος και πόσο θα διογκωνόταν;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη A propos : 26-08-11 στις 17:06.
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Great Chaos (Όττο)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Great Chaos
Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 50 ετών , επαγγέλεται Παραγωγός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,520 μηνύματα.

O Great Chaos I took a wrong turn in the Freak Parade έγραψε στις 17:52, 26-08-11:

#29
Το ελληνικό εξωτερικό χρέος ΔΕΝ προέρχεται, όπως έχουμε πει πολλές φορές μέχρι σήμερα, σε πρωτογενή ελλείμματα. Οφείλεται σε ανατοκισμό δανείων από το 1881 και μετά. Οπότε αυτά που γράφεις μάλλον δεν έχουν και μεγάλο αντίκρυσμα. Για περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 18:33, 26-08-11:

#30
Θα το διαβάσω κάποια στιγμή όταν έχω χρόνο να μυηθώ στα οικονομικά

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 08:57, 03-09-11:

#31
Άλλο ένα εφιαλτικό σενάριο- Το σενάριο αναφέρει πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην δραχμή τον Απρίλιο του 2012
- Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέφτει και αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς
- Το καλοκαίρι του 2012 αποχωρεί και η Πορτογαλία από την ευρωζώνη
- Δημιουργείται το νέο "Ευρώ του Βορρά"

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επανέρχεται στην ελληνική κρίση και γράφει για ένα σενάριο, το οποίο είναι φανταστικό, αλλά όπως επισημαίνεται και επιστημονικά ελεγμένο το οποίο αφορά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό το οποίο είναι φρικιαστικό αναφέρεται πως τον Φεβρουάριο του 2012 η κρίση στην Ελλάδα φτάνει στο ζενίθ της και οι Έλληνες πολίτες εξεγείρονται, με αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Το ίδιο σενάριο αναφέρει πως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει τον Απρίλιο του 2012 την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη χώρα της δραχμής. Αφού γίνει η αλλαγή του ευρώ στη νέα δραχμή 1:1, τότε η Ελλάδα προτείνει την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων στο νέο νόμισμα στο 80% της ονομαστικής τους αξίας.

Το σενάριο της ομάδας οικονομολόγων, αναφέρει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κρατάει για τρεις ημέρες κλειστές τις τράπεζες και απαγορεύει την εξαγωγή του ευρώ στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία να καταρρέουν και το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο να "γκρεμίζεται".

Αλλά η φανταστική ιστορία συνεχίζεται. Οι ελληνικές τράπεζες δίνουν τα ευρώ με σφραγίδα που λέει "Νέα Δραχμή" και στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης, οι πολίτες μπορούν πλέον να κάνουν ανάληψη ενός χαρτονομίσματος των 50 ευρώ ανά λογαριασμό. Μάλιστα, στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας η αστυνομία φυλάει μέρα-νύχτα τις τράπεζες και τα δημόσια κτίρια.

Την ίδια ώρα, στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πρωθυπουργοί διπλασιάζουν τα κονδύλια του μηχανισμού στήριξης, ενώ τον Ιούνιο του 2012, η Πορτογαλία αποχωρεί από την Ευρωζώνη, την ώρα που σε Ισπανία και Γαλλία γίνονται μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας.

Ένα μήνα αργότερα, σύμφωνα με το σενάριο με παρέμβαση του Ομπάμα, η Ευρώπη αποφασίζει την καθιέρωση του ευρωομολόγου και έτσι Γαλλία και Γερμανία εκδίδουν ευρωομολόγο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξουν την Ισπανία και την Ιταλία. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, στη Γερμανία μία τέτοια εξέλιξη προκαλεί την παραίτηση των βουλευτών του συνασπισμού.

Τον ίδιο μήνα, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ χάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και κυβερνά μέχρι τις επόμενες εκλογές με κυβέρνηση μειοψηφίας και με την ανοχή των σοσιαλδημοκρατών. Τον Αύγουστο του 2012 μετά από μυστική συνάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί αποφασίζουν την καθιέρωση του ευρώ του Βορρά και θέλουν τη συμμετοχή της Ολλανδίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας και πλέον δημιουργείται η Ευρωζώνη με τη συμμετοχή μόνο του 1/3 των χωρών της Ε.Ε.

Σε όλο αυτό το κλίμα σύμφωνα με το εφιαλτικό αυτό σενάριο, η ΕΚΤ δεν μπορεί να διασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα και έτσι η τιμή του νέου ευρώ του Βορά υπερτιμάται σε σχέση με τα άλλα νομίσματα. Αυτό προκαλεί αυτόματα την αύξηση των τιμών στα γερμανικά προϊόντα, τα οποία πλέον κανείς δεν αγοράζει κυρίως στη νότια Ευρώπη.

Έτσι οι αγορές υφίστανται μία χαοτική κατάσταση και πλέον με δημοψηφίσματα περιορίζεται η ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη.

Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Alejandro Papas (Alive in Illusion)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Alejandro Papas
Ο Alive in Illusion αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Ηθοποιός . Έχει γράψει 2,642 μηνύματα.

O Alejandro Papas Roses in a glass dead and wilted... έγραψε στις 10:39, 03-09-11:

#32
η τεχνιτη αυτη κριση ειναι μια κριση των πλουσιων και σχεδιω των κυβερνησεων των μεγαλοδυναμεων για να παρουν οτι εχει απομεινει απο τον λαο. επιπλεον τους δινεται η δυνατοτητα με την βοηθεια των μιντια να ελεγχξουν την σκεψη του κοσμακι. Πρεπει να ξυπνησουμε και να διεκδικισουμε τα δικαιωματα μας

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 14:19, 03-09-11:

#33
Αρχική Δημοσίευση από parafernalia
Άλλο ένα εφιαλτικό σενάριο
Άμα δε συμβεί, μην ξαναγοράσεις "Αυριανή"

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Great Chaos : 03-09-11 στις 15:09. Αιτία: spoiler tags, διάσπαση δημοσίευσης για μεταφορά στα off-topic
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 16:04, 06-09-11:

#34
Αυτό προκαλεί αυτόματα την αύξηση των τιμών στα γερμανικά προϊόντα, τα οποία πλέον κανείς δεν αγοράζει κυρίως στη νότια Ευρώπη
Γουστάρω!!! Όσο πιο καταστροφικό σενάριο υπάρχει για την Ελλάδα, τόσο πιο "εφιαλτικό" είναι για την Γερμανία.

Γουστάρω...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 12:42, 11-09-11:

#35
Στο πιο πρόσφατο Δελτίο Κρίσης ο καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνει τα εξής:

Η Κρίση εξελίχθηκε γοργά και στα τρία επί μέρους μέτωπά της: (Α) Τραπεζικό σύστημα, (Β) δημόσιο χρέος, (Γ) πραγματική οικονομία.

(Α) Το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος συναντά την απελπισμένη έκκληση της Προέδρου του ΔΝΤ, κ. Lagarde για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σχετικά ο κ. Βαρουφάκης γράφει:

Τι ακολούθησε; Η μία άρνηση μετά την άλλη. Η μία επικριτική δήλωση ευρωπαίων ιθυνόντων μετά την άλλη. Γιατί; Επειδή η κα Lagarde έσφαλε; Όχι βέβαια αλλά επειδή τόλμησε μια ευρωπαία, παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκε εκεί για να διακοσμεί το γραφείο του προέδρου του ΔΝΤ, να πει την αλήθεια - να ξεστομίσει αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν τολμά να πει: Ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι πτωχευμένες και ότι οι τραπεζίτες παλεύουν με νύχια και με δόντια να μην χάσουν το έλεγχο των τραπεζών που οδήγησαν στην πτώχευση. Για αυτό τον λόγο προσπαθούν να διατηρήσουν την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και το EFSF, κάνοντας τις ελάχιστες κινήσεις που απαιτείται η διατήρηση της εξουσίας τους (βλ. συγχώνευση Alpha-Eurobank) χωρίς να χάσουν το έλεγχο του πλειοψηφικού πακέτου. Πρόσφατα, σε συναντήσεις στο Λονδίνο είδα και άκουσα υψηλά ιστάμενα στελέχη εποπτικών αρχών του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος να σηκώνουν τα χέρα ψηλά καθώς ομολογούσαν ότι δεν έχουν την πολιτική στήριξη για να κάνουν πράξη τα σωστά πράγματα όπως τα είπε η κα Lagarde...


(Β) Η Κρίση του Δημοσίου Χρέος και το Ελληνικό Δράμα εξελίσσονται προς την κατεύθυνση της ανεδαφικότητας της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και η έναρξη μια διαδικασίας αποδόμησης της Ευρωζώνης. Οι πλεονασματικές οικονομίες επιμένουν στο δόγμα της λιτότητας:

Συμπερασματικά, η σύνοδος κορυφής της 21ης Ιουλίου αποτέλεσε σημαντική στιγμή στην διαδικασία αποδόμησης της ευρωζώνης. Οι αγορές, προεξοφλώντας την αδυναμία της γαλλικής οικονομίας να ανταπεξέλθει των προκλήσεων που δημιουργεί άθελά της η Συμφωνία αυτή, την στοχοποίησαν. Η υποβάθμιση της Γαλλίας αποσοβήθηκε προσωρινά αλλά το μείγμα χρέους και έλλειψης συντονισμού κάνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες ευάλωτες σε κάθε γεγονός. Στο μεταξύ στις ΗΠΑ, η Standard & Poor's έκανε μια κίνηση εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης για δικούς της επιχειρηματικούς λόγους, ο αντίκτυπος όμως έγινε περισσότερο αισθητός στην Ευρώπη. Κι όλα αυτά την στιγμή που η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται να δώσει την χαριστική βολή στην ευρωζώνη (και να εισπράξει ένα ακόμα ράπισμα από αυτήν) μπαίνοντας σε μια νέα καμπή ύφεσης.

(Γ) Για την πραγματική οικονομία τα πράγματα χειροτερεύουν. Η ύφεση έφτασε στο πρωτοφανές -7,3% ρημάζοντας τα πάντα. Τα πλοκάμια όμως της ύφεσης απλώνονται σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, στραγγαλίζοντας Ευρώπη και ΗΠΑ και απειλώντας την Ασία. Ο εμπνευστής φαίνεται να έχει πρόσωπο και εντοπίζεται στον παράφρων Γερμανό Υπουργό Οικομικών Wolfgang Schauble ο οποίος επιδίδεται σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να μιμηθεί τον αμίμητο Πρόεδρο Herbert Hoover, ο οποίος το 1929-1932, εν μέσω ύφεσης, πίστευε ακράδαντα στην λιτότητα - με αποτέλεσμα να ρίξει τις ΗΠΑ στην αγκαλιά της Μεγάλης Ύφεσης.

Το άλλο κεφάλι της Λερναίας Ύδρας είναι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ο οποίος επιβεβαιώνει ότι οι πλεονασματικές χώρες της Ευρώπης, σύσσωμες, είναι ταγμένες στην πολιτική Hoover-Schauble.

Τίποτα από όλα αυτά δεν αφήνει περιθώριο ελπίδας ότι η Ευρώπη μπορεί να διασώσει την ευρωζώνη και την ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας από τα δόντια μιας Κρίσης που γιγαντώνεται, γίνεται όλο και πιο επιθετική, και η οποία τελικά κατατροπώνει, άνευ αντιπάλου, τις κοινωνίες μας.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 17:39, 13-09-11:

#36
Eίναι καθηγητής οικονομικών και γράφει το "ευρωπαία" με μικρό "ε";

Nα και κάτι που διάβασα σήμερα...

πολύ σωστά έπραξε η διεύθυνση του ραδιοσταθμού 902 αριστερά στα FM και προέβη σε απολύσεις όταν η μείωση των εσόδων έκανε την επιχείρηση ζημιογόνο.

Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε τις θέσεις εργασίας στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η άλλη λύση, αυτή της συσσώρευσης ζημιών και χρεών, αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε την επιχείρηση στη χρεοκοπία και όλους τους εργαζόμενους στο δρόμο.
Στην Ελλάδα σήμερα βρισκόμαστε στην τραγική θέση που είμαστε γιατί εδώ και πολλά χρόνια δεν κάναμε αυτά που έκανε το ΚΚΕ στον 902 Αριστερά στα FM...
Στην Ελλάδα σήμερα βρισκόμαστε στην τραγική θέση που είμαστε γιατί εδώ και πολλά χρόνια δεν κάναμε αυτά που έκανε το ΚΚΕ στον 902 Αριστερά στα FM...


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη A propos : 13-09-11 στις 18:07.
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 09:39, 28-09-11:

#37
Άφωνο το BBC όσο Χρηματιστής Λέει την Αλήθεια: "Η κατάρρευση έρχεται...Και η Goldman κυβερνά τον Κόσμο"
(BBC Speechless As Trader Tells Truth: "The Collapse Is Coming...And Goldman Rules The World")

...θα σκάσει και θα πέσει εξαιρετικά πολύ. Γιατί οι αγορές κυβερνιόνται αυτή τη στιγμή απ' το Φόβο. Οι επενδυτές, το μεγάλο και έξυπνο κεφάλαιο, μιλάω για τα μεγάλα funds, τα hedge funds, τα ιδρύματα, δεν αγοράζουν σχέδια σωτηρίας. Βασικά ξέρουν ότι η αγορά έχει "καεί". Ξέρουν ότι το Χρηματιστήριο έχει τελειώσει, το Ευρώ - όσο τους αφορά - δεν τους ενδιαφέρει, μετακινούν τα χρήματά τους σε πιο ασφαλής κεφάλαια, όπως μετοχές χρυσού, [..], και το Αμερικανικό Δολάριο. Έτσι, δεν πρόκειται να δουλέψει...

- [..] Μπορείτε να απαριθμήσετε τι θα έκανε τους επενδυτές να αισθάνονται περισσότερο ασφαλής;

- Αυτό είναι δύσκολο. Προσωπικά, δεν έχει σημασία. Είμαι χρηματιστής, δεν με νοιάζει τι μπορεί να γίνει. Αν βρω μια ευκαιρία να βγάλω χρήμα, θα πορευτώ μ' αυτή. Έτσι, για τους περισσότερους χρηματιστές δεν μας ενδιαφέρει πως θα φτιάξει η οικονομία, πως θα ανακάμψει η όλη κατάσταση. Η δουλειά μας είναι να βγάζουμε χρήμα απ' αυτή. Και προσωπικά, το ονειρευόμουνα όλο αυτό εδώ και 3 χρόνια!

Εξομολογούμε ότι πηγαίνω για ύπνο κάθε βράδυ με το όνειρο άλλης μιας ύφεσης! Με το όνειρο για άλλη μια στιγμή σαν κι αυτή. Γιατί; Επειδή ο κόσμος δεν δείχνει να θυμάται σχετικά με την κατάπτωση των 30ς'. Τότε δεν ήταν απλά μια κατάρρευση της αγοράς. Υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που ήταν προετοιμασμένοι να βγάλουν λεφτά από αυτή την κατάρρευση. Και, νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα καταφέρει. Δεν είναι απλά μόνο για κάποιους ανθρώπους της ελίτ. Όλοι μπορούν να βγάλουν χρήμα, είναι μια ευκαιρία. Όταν η αγορά καταρρέει, όταν το ευρώ και το μεγάλο κεφάλαιο κλονίζονται, αν ξέρεις τι να κάνεις, αν έχεις στήσει το κατάλληλο σχέδιο, μπορείς να βγάλεις πολλά λεφτά απ' αυτό. Για παράδειγμα, οι στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου είναι το ένα (hedging strategies), μετά να επενδύσεις σε μετοχές, μετοχές χρυσού, σε τέτοια πράγματα.

- [..] Δεν βοηθάτε έτσι και πολύ τους υπόλοιπους εμάς, ή την Ευρωζώνη.

- Θα σας πω αυτό, ακούστε. Όσοι το παρακολουθούν αυτό, αυτή η οικονομική κρίση είναι σαν καρκίνος. Μπορείς να περιμένεις, και να περιμένεις σκεφτόμενος ότι θα φύγει. Αλλά ο καρκίνος θα μεγαλώσει και θα είναι πολύ αργά. Αυτό που θα έλεγα σε όλους είναι: Προετοιμαστείτε! Δεν είναι ώρα για ευχολόγια και σκέψεις ότι η κυβέρνηση θα τα τακτοποιήσει, οι κυβερνήσεις δεν κυβερνούν τον κόσμο. Η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο! Η Goldan Sachs δεν ενδιαφέρετε για αυτό το πακέτο σωτηρίας, ούτε γι' αυτά τα κεφάλαια.

Στην πραγματικότητα, θέλω να βοηθήσω τον κόσμο. Ο κόσμος μπορεί να βγάλει λεφτά απ' αυτό, όχι μόνο οι χρηματιστές. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μάθεις πως βγαίνει το χρήμα σε μια καταδικασμένη αγορά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο κόσμος είναι να προστατέψει τα κεκτημένα. Να προστατεύσει ότι έχει. Γιατί σε λιγότερο από 12 μήνες, η πρόβλεψή μου είναι οι αποταμιεύσεις εκατομμυρίων ανθρώπων θα εξαφανιστούν! Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή...

Έτσι θα έλεγα, προετοιμαστείτε και δράστε Τώρα! Το μεγαλύτερο ρίσκο που μπορεί να πάρει ο κόσμος τώρα είναι να μην δράσει.

-----------

Το βρήκα ενδιαφέρον και το μετάφρασα για σας. Hope you like it!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη A propos
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,500 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε στις 09:46, 28-09-11:

#38
Σαν τον Ρουμπινί που μιλούσε για καταστροφή και έλεγε άλλα στους πελάτες του... (να πουλήσουν τώρα και θα τους πει πότε θα δωθεί λύση από την Ευροζώνη για ν αγοράσουν τότε)

Βέβαια... never put your eggs in one basket

Aπορώ όμως γιατί κανένας χρηματιστής (ξένος ή Έλληνας) δεν τα λεγε αυτά όταν οι μετοχές διαπραγματεύονταν 900 φορές τα κέρδη τους...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Last Stand

Εκκολαπτόμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη Last Stand
Ο Last Stand αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 37 ετών . Έχει γράψει 75 μηνύματα.

O Last Stand έγραψε στις 06:53, 29-09-11:

#39
Για να λυθεί η παρεξήγηση σχετικά με το δημόσιο, ιδιωτικό και συνολικό χρέος θα σημειώσω τα εξής:

1) Ο Δελαστίκ αναφέρεται στο συνολικό χρέος και τα στοιχεία του είναι 100% σωστά.

2) Ένα τεράστιο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι ακόμα και σήμερα είναι να διαχωρίζουν το δημόσιο από το ιδιωτικό χρέος, αφού κάποια στιγμή, αναγκαστικά, το ένα θα 'εκβάλλει' στο άλλο, μιαν αλήθεια που γνωρίζουν πολύ καλά οι αδιαμφισβήτητοι μάστορες των οικονομικών, οι Εβραίοι, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι που το αντιλήφθηκαν. Έχουμε ήδη δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ελλάδα (το δημόσιο χρέος πνίγει τις τράπεζες μέσω των ομολόγων-σκουπιδιών που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους) και Ιρλανδία (το ιδιωτικό χρέος πνίγει τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω των αναγκαστικών πακέτων στήριξης). Η εντύπωση ότι άλλο είναι το δημόσιο και άλλο το ιδιωτικό χρέος δεν είναι παρά μια μεγάλη πλάνη.

Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για επερχόμενη καταστροφή, αλλά ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει το πραγματικό της μέγεθος. Το 1929 θα ωχριά μπροστά στον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που θα ζήσουμε. Και το χειρότερο είναι ότι η ανοησία και η ανικανότητα των Ελλήνων ψηφοφόρων φρόντισε να είμαστε οι πρώτοι που θα πέσουμε στον γκρεμό.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 08:17, 29-09-11:

#40
Αρχική Δημοσίευση από Last Stand
Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για επερχόμενη καταστροφή, αλλά ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει το πραγματικό της μέγεθος. Το 1929 θα ωχριά μπροστά στον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που θα ζήσουμε. Και το χειρότερο είναι ότι η ανοησία και η ανικανότητα των Ελλήνων ψηφοφόρων φρόντισε να είμαστε οι πρώτοι που θα πέσουμε στον γκρεμό.
Συμφωνώ γενικά με το πνεύμα σου, αλλά μου γεννήθηκε μια απορία. Πιστεύεις ότι αυτός ο "Αρμαγεδώνας" που έρχεται θα οφείλεται στο συστημικό πρόβλημα του καπιταλισμού ή θα είναι αποτέλεσμα προμελετημένης κομπίνας των μεγάλων funds (Soros, Rotchild, Goldman Sachs, κλπ.);

Μπορεί βέβαια να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα. Ο καπιταλισμός να καταρρέει και κάποιοι να τρέχουν να επωφεληθούν σαν τα κοράκια.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Νωεύς (Ιάσων)

Τιμώμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη Νωεύς
Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μαθητής/τρια . Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.

O Νωεύς επιπεδο : Μηδεν έγραψε στις 08:36, 29-09-11:

#41
Αρχική Δημοσίευση από Last Stand
...Και το χειρότερο είναι ότι η ανοησία και η ανικανότητα των Ελλήνων ψηφοφόρων φρόντισε να είμαστε οι πρώτοι που θα πέσουμε στον γκρεμό.
: Βρε παιδιά, μήπως δεν είμαστε μόνον ανόητοι, ανόητα αδιάφοροι, αλλά και ανίκανοι, επειδή μας ραντίζουν με κάτι, έχοντας ως πρόσχημα τις μύγες και τα αφρικανικά κουνούπια;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 09:16, 29-09-11:

#42
Αρχική Δημοσίευση από Νωεύς
: Βρε παιδιά, μήπως δεν είμαστε μόνον ανόητοι, ανόητα αδιάφοροι, αλλά και ανίκανοι, επειδή μας ραντίζουν με κάτι, έχοντας ως πρόσχημα τις μύγες και τα αφρικανικά κουνούπια;
Είμαστε πολύ πιο συνειδητοποιημένοι ως πολίτες σε σχέση με τους ξένους. Δεν αγαπήσαμε ποτέ το κράτος του κοτσαμπάση, αυτό είναι όλο, και προσπαθούμε να επωφεληθούμε. Ο καθένας για πάρτυ του και το κράτος χεσμένο, μέχρι που η κεφαλή σάπισε, το ψάρι βρώμισε κι η μπόχα μας ζώνει όλους.

Αν το δεις φιλοσοφικά, άλλο ευτυχία, άλλο ευδαιμονία. Οι περισσότεροι θέλουν να ευτυχίσουν, ο Έλληνας έχει την τάση να ευ-δαιμονίσει. Γι' αυτό μας κάνουν πλάκα τα διαόλια.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 13:25, 14-05-12:

#43
Το ότι πλέουμε σε μια παγκόσμια, υπερτεράστια χρηματοοικονομική φούσκα είναι λίγο πολύ γνωστό. Είναι το αποτέλεσμα ενός καπιταλισμού - καζίνου όπου άπαντες παίζουν για να κερδίσουν με τα λεγόμενα 'παράγωγα' (derivatives). Τζογάρουν με άλλα λόγια 'δανεικά', εικονικά λεφτά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά έχουν 'παραχθεί' από αλλεπάλληλες τιτλοποιήσεις άλλων προϊόντων (δανείων) σε ένα βάθος που μπορεί να μην έχει τέλος.

Πως όμως καταφέρνουν οι τραπεζίτες και πείθουν τον κόσμο να παίζει τα λεφτά του αδιακρίτως;

Στηρίζονται στο φαινόμενο 'too big too fail' (πολύ μεγάλη για να αποτύχει). Τράπεζες κολοσσοί αυγατίζουν εκατομμύρια δημιουργώντας ένα εικονικό 'trust' (εμπιστοσύνη) λόγω του μεγέθους τους πουλώντας έτσι προϊόντα υψηλού ρίσκου. Ο κόσμος νομίζει ότι αν κερδίσει θα πληρωθεί. Αυτό ισχύει στο βαθμό όπου: α) οι τράπεζες δεν τζογάρουν οι ίδιες τα λεφτά σε 'κακά στοιχήματα', β) η μηχανή του εικονικού χρέους - δανείων συνεχίζει να λαδώνεται, μεγαλώνοντας τη φούσκα χωρίς τέλος. Υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι τα συνολικά παγκόσμια παράγωγα κυμαίνονται μεταξύ των 600 τρις δολαρίων και του 1,5 τετράκις! Ενδεικτικά σε μερικές απ' τις "μεγάλες" τράπεζες:

JPMorgan Chase – $70.1 Trillion
Citibank – $52.1 Trillion
Bank of America – $50.1 Trillion
Goldman Sachs – $44.2 Trillion

Πως τώρα θα μπορούσε να σκάσει η φούσκα; Κάποιοι να κερδίσουν πολλά γιατί κάποιοι άλλοι παίξανε άσχημα και να πρέπει να πληρωθούν, όμως λεφτά να μην υπάρχουν. Θα ξεκινούσε με ένα ποσό ας πούμε 2δις. Αυτό είναι ικανό να πυροδοτήσει μια αλυσίδα παραγώγων που θα πρέπει να ρευστοποιηθούν. Αν για παράδειγμα μία τράπεζα έχει πουλήσει τα γνωστά CDS, ένα άλλο hedge fund τα έχει φουσκώσει και τα έχει διασπείρει σε 10 άλλα σημεία, τότε η βόμβα θα κάνει ένα γερό θόρυβο. Αυτή εν συνεχεία θα πυροδοτήσει άλλες βόμβες και ο κοπανιστός αέρας θα κοπανίσει κάθε χρηματιστήριο του πλανήτη.

Κι αυτό όμως θεωρητικά ελέγχεται. Κόβεις χρήμα, εκτινάζεις το δημόσιο χρέος, ξαναζεσταίνεις τη μηχανή και πάλι απ' την αρχή. Είναι όμως πάντα έτσι;

Η περίπτωση της Leyman Brothers με τη φούσκα ακινήτων είναι ένα τίποτα μπροστά στη φούσκα παραγώγων, μιας και η πολυπλοκότητα των δεύτερων έρχεται να επισκιάσει οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου. Θα μπορούσαν πολλά παράγωγα να σκάσουν μαζί; Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Πηγή: http://www.infowars.com/jp-morgans-2...ives-collapse/

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους