Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 66,106 εγγεγραμμένα μέλη και 2,388,276 μηνύματα σε 74,663 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

«Και για το πείσμα σας, γουρούνια, θ' αντέχω...»

pop corn

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη pop corn
H pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.

H pop corn έγραψε στις 02:32, 23-02-12:

#1
...δεν άντεξε όμως.

Ένα ξημέρωμα, στις 18 Μαρτίου 2009 βρέθηκε νεκρή κατά τη μεταγωγή της από τις φυλακές του Ελεώνα Θηβών στις φυλακές της Νεάπολης στην Κρήτη. Βρέθηκε στο πλοίο που τη μετέφερε, σύμφωνα με μαρτυρίες των κρατουμένων, δεμένη πισθάγκωνα και με αίματα στο πρόσωπο, 15 θέσεις πίσω από τους άλλους κρατούμενους. Το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης απέδωσε την αιτία θανάτου στη λήψη ηρωίνης. Σύντομα, ο φάκελος έκλεισε, μπήκε στο αρχείο, αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα και αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ευθύνες για την μη ασφαλή μεταγωγή της δεν αποδόθηκαν ποτέ σε κανένα. Για τις συγκρατούμενές της, για όσους γνώριζαν τη δράση της και για τους πλέον καχύποπτους το πόρισμα ήταν άλλο: Δολοφονήθηκε.

Ο λόγος για την Κατερίνα Γκουλιώνη, τη γυναίκα που πρώτη μέσα στις φυλακές αρνήθηκε να υποστεί το μαρτύριο του κολπικού ελέγχου και αγωνίστηκε τόσο για την κατάργησή του όσο και για την γνωστοποίηση των απάνθρωπων και εξευτελιστικών συνθηκών κράτησης στις φυλακές, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατούμενων και τον καθημερινό βιασμό της αξιοπρέπειάς τους από τους δεσμοφύλακες. Ο κολπικός έλεγχος είναι η πρακτική που πραγματοποιούνταν στις γυναικείες φυλακές για να ελεγχθεί αν η κρατούμενη έχει κάνει χρήση ουσιών. Η αντίστοιχη πρακτική στις αντρικές φυλακές είναι ο πρωκτικός έλεγχος.

Στις αρχές του 2009, η Κατερίνα κοινητοποιώντας παράλληλα συγκρατούμενές της, υπέβαλε υπόμνημα στη διεύθυνση των φυλακών και το Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας την κατάργηση του κολπικού ελέγχου και καταγγέλοντας πως αυτός ο εξευτελιστικός θεσμός εφαρμόζεται καταχρηστικά στον Κορυδαλλό και τη Θήβα από το 2005. Η διεύθυνση της φυλακής επικαλέστηκε την ασφάλεια του σωφρονιστικού καταστήματος, ένας σύνηθες επιχείρημα που επαναλαμβάνεται στερεοτυπικά σε πολλές περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατούμενων.

«Είχε έρθει σε επαφή με τη Διεθνή Αμνηστία σε αρκετές περιπτώσεις, προκειμένου να καταγγείλει την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων και τις συνθήκες κράτησης στις γυναικείες φυλακές, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων φυλακών Θήβας και των φυλακών Διαβατών στη Θεσσαλονίκη. Ενημέρωσε τη Διεθνή Αμνηστία ότι είχε υποβάλει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, μεταξύ άλλων το Φεβρουάριο του 2009, καθώς και στη διευθύντρια των φυλακών Θήβας. Είχε επίσης εμφανιστεί σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ μόλις πριν το θάνατό της. Είχε συμμετάσχει ενεργά στις εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας συλλέγοντας υπογραφές από τις κρατούμενες στη Θήβα για διεθνείς εκκλήσεις της οργάνωσης. Ενημέρωσε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στις 17 Μαρτίου 2009 ότι πρόσφατα αφαιρέθηκε από το κελί της έντυπο υλικό της οργάνωσης, καθώς και άλλα έγγραφα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ό,τι άλλο υλικό δεν της παραδόθηκε ποτέ». (από την ιστοσελίδα του ελληνικού τμημ. της Διεθνούς Αμνηστίας)


Η καταγγελία της στον Συνήγορο του Πολίτη στις 20 Φλεβάρη 2009, ένα συγκλονιστικό κείμενο που περιγράφει λεπτομερώς την κατάσταση και τα γεγονότα στις ελληνικές γυναικείες φυλακές παρατίθεται παρακάτω –προσοχή, είναι για γερά νεύρα- :


Αντίστοιχα κείμενα που περιγράφουν τις τραγικές καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στις φυλακές έχουν γραφτεί και από άλλες κρατούμενες σε μια προσπάθεια να ακουστεί η φωνή τους, να ενημερωθεί ο κόσμος για όσα συμβαίνουν πίσω από τα σίδερα και να βρουν συμμάχους στον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους. Ενδεικτικά, ένα γράμμα της Μαριάνθης Πατσελή και ένα μιας άγνωστης κρατούμενης.

Η Μαριάνθη Πατσελή, πρώην συγκρατούμενη και φίλη της Κατερίνας Γκουλιώνη, σε ένα βίντεο για την Κατερίνα και τη δράση της:


Ο θάνατος της Κατερίνας ήρθε λίγο καιρό πριν το δικαστήριο που ενδεχομένως –όπως η ίδια πίστευε- θα της έδινε πίσω την ελευθερία της. Πέρασε 3 χρόνια σε «σύγχρονα» κρατικά κολαστήρια επειδή μερικά σαδιστικά ανθρωποειδή με εξουσία στα χέρια τους θεωρούν πως πρέπει να επεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο κάθε άνθρωπος θα διαχειρίζεται το σώμα του και τη ζωή του. Ακόμη και μετά το θάνατό της, συνέχισαν να την εκδικούνται στερώντας από τον –επίσης φυλακισμένο για ναρκωτικά- αδελφό της το δικαίωμα να παρευρεθεί στην ταφή της αδελφής του.

« Ενα μήνα μετά, οι κρατούμενες κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ανδρεουλάκου για κατάργηση της κολπικής εξέτασης και την αναζήτηση άλλων τεχνικών σωματικού ελέγχου. […]
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2010 ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Απόστολος Κατσιφάρας ανακοίνωσε το τέλος στην «κολπική έρευνα» των γυναικών κρατουμένων. Στην απόφαση τονίζεται ότι η ενδοσωματική έρευνα θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 23 παράγραφος 6 του ν. 2776/99 (Σωφρονιστικός Κώδικας). Σύμφωνα με τη διάταξη, ο κρατούμενος θα υποβάλλεται σε σωματική έρευνα σε ιδιαίτερο χώρο από δύο τουλάχιστον υπαλλήλους του ίδιου φύλου, με τρόπο τέτοιο που δεν θίγει την αξιοπρέπειά του. Στην περίπτωση που υπάρχει εύλογη αιτία η οποία δικαιολογεί ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, τότε αυτή θα γίνεται μετά από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και μόνον από γιατρό.

Ένα χρόνο μετά την εξαγγελία του αυτονόητου, δηλαδή της τήρησης του νόμου, κρατούμενες καταγγέλλουν ότι ο κολπικός έλεγχος συνεχίζεται χωρίς να τηρείται ο νόμος και οι προϋποθέσεις που θέτει. Το επιβεβαιώνει και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα βασανιστηρίων, απάνθρωπης, ταπεινωτικής και εξευτελιστικής μεταχείρισης ή ποινής, Manfred Nowak, στην έκθεσή του (δημοσιεύθηκε στις 4 Μαρτίου 2011) μετά την επίσκεψή του στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού από τις 10 έως 20 Οκτωβρίου 2010.» (ιστοσελίδα της εφημερίδας «Αυγή»)

Θα ήθελα να σχολιάσω εδώ πως η συνέχιση του κολπικού ελέγχου ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Ο νόμος στη διατύπωση του είναι πολύ αόριστος και γενικόλογος, γεγονός που καθιστά εύκολο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να συνεχίζουν το σαδιστικό έργο τους πάνω στις κρατούμενες.

Πολύ πρόσφατα, στις 6 Φλεβάρη 2012, ένα ακόμη περιστατικό κατάχρησης εξουσίας από τους κανίβαλους της ΕΛ.ΑΣ έλαβε χώρα εναντίον μιας καθηγήτριας που προσήχθη παράνομα και βίαια για… «εξακρίβωση στοιχείων» στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας. Για τους καχύποπτους που αναζητούν τα πραγματικά αίτια της παράνομης προσαγωγής να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα καθηγήτρια είχε μόλις επιστρέψει από συγκέντρωση κατά της ανέγερσης του φράκτη στον Έβρο.

Παραθέτω το λινκ της είδησης και την καταγγελία της Β' ΕΛΜΕ Έβρου κατά των αστυνομικών:
Η διαδήλωση για τον φράκτη έγινε «μαρτύριο» για καθηγήτρια
Καταγγελία για βίαιη προσαγωγή και τρομοκράτηση εκπαιδευτικού από την αστυνομία - Β ΕΛΜΕ Έβρου

Όσο για τις συνθήκες των φυλακών μετά το θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη, τα προβλήματα παραμένουν πολυάριθμα. Πολλοί κρατούνται είτε για υποθέσεις ναρκωτικών, είτε είναι αλλοδαποί που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, είτε ασθενείς με λιγότερα ή περισσότερα ψυχιατρικά προβλήματα. Σε κάποιους φορτώνονται πολύ σκληρές ποινές σε σχέση με το παράπτωμά τους επειδή δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν δικηγόρο για νομική προστασία. Μία παρουσίαση των ευρημάτων του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ κατά την αποστολή του σε ελληνικές φυλακές και αστυνομικά τμήματα βρίσκεται εδώ: Η έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια στην Ελλάδα

Αυτά εν ολίγοις είναι μερικά από τα εκατοντάδες στοιχεία για τις συνθήκες κράτησης των φυλακών. Παρατίθενται προς ενημέρωση και προβληματισμό.

…Μπορεί τα σαδιστικά καθήκια της ελληνικής «Δικαιοσύνης» να συνεχίζουν να βιάζουν την ψυχοσύνθεση ανθρώπων που έκαναν το «λάθος» είτε να γεννηθούν αντιδραστικοί, είτε να είναι χρήστες, είτε να οδηγηθούν στο έγκλημα από τις συνθήκες που δημιουργούν οι εξουσιαστικές δομές της κοινωνίας αλλά «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά»!

«…φτάνει να μην αδιαφορούμε» που είπε και η Κατερίνα.

Όποιος μπορεί και ενδιαφέρεται να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο κρατούμενους να διεκδηκήσουν τα δικαιώματά τους στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας. Ομοίως και στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.


Τιμή στην Κατερίνα Γκουλιώνη.
Αλληλεγγύη σε κάθε άνθρωπο -κρατούμενο ή μη- που αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.


ΥΓ: Ο «μυστηριώδης» θάνατος της Κατερίνας αφήνεται δώρο-αίνιγμα στους αναγνώστες. Όποιος το βρει, κερδίζει! Αν δε, το πει δημόσια μπαίνει σε κλήρωση για δώρο ένα χέρι ξύλο και μία δεκαπενθήμερη υπερπολυτελή φιλοξενία σε κάποια από τις 5 αστέρων ελληνικές φυλακές.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
- κείμενο της Σοφίας Κυρίτση για τις φυλακές
- ανάγνωση γράμματος της (πρώην) κρατούμενης Φαίης Μέγιερ σε εκδήλωση της Πρωτ. για τα Δικαιωμ. των κρατ.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη pop corn : 23-02-12 στις 05:09.
20 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

grotesque_mask (in bianco e nero)

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη grotesque_mask
H in bianco e nero αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών , επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,012 μηνύματα.

H grotesque_mask έγραψε στις 02:51, 23-02-12:

#2
φρίκη! είναι καλό που υπάρχουν αυτές οι μαρτυρίες, για να αναγκαστούμε να δούμε κατάματα την ασχήμια..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

pop corn

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη pop corn
H pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.

H pop corn έγραψε στις 02:59, 23-02-12:

#3
Είναι πολύ μεγάλο το κείμενο, το ξέρω, αλλά ήθελα να συμπεριλάβω όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.
Αν βαριέστε να το διαβάσετε ολόκληρο διαβάστε τουλάχιστον το γράμμα-καταγγελία της Κατερίνας που είναι μέσα στο σπόιλερ.

Ιδιαίτερα σήμερα είναι πολύ εύκολο να καταλήξεις στη φυλακή για το τίποτα.
Είναι σημαντικό όποιος μπορεί να βοηθήσει με κάποιον τρόπο, να το κάνει.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Dark_kronos (Rognan)

Αποκλεισμένος χρήστης

Το avatar του χρήστη Dark_kronos
Ο Rognan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 26 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.

O Dark_kronos Όλα είναι ψεύτικα έγραψε στις 09:37, 23-02-12:

#4
Αρχική Δημοσίευση από pop corn
Είναι σημαντικό όποιος μπορεί να βοηθήσει με κάποιον τρόπο, να το κάνει.

Το θεμα ειναι πως; Τι μπορεις πραγματικα να κανεις;...!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 09:47, 23-02-12:

#5
Με αυτά που διαβάσαμε, είναι μια καλή ευκαιρία, κάθε ένας από μας να ξανασκεφτεί το θέμα της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών. Για κακοδικία μίλησε η φίλη της Κατερίνας, πιστεύετε ότι σε αυτό το σαδιστικό κράτος που ζούμε αποδίδεται δικαιοσύνη και ο χρήστης δεν τιμωρείται;

Πόσο εύκολο είναι τελικά να σε ταμπελώσουν "βαποράκι" και να σε στείλουν στη στενή; Αλλά ακόμα και βαποράκι να είσαι στην τελική, βρίσκεσαι εκεί επειδή το σύστημα καλύπτει τον αληθινό βαρόνο ναρκωτικών.

Το ξέρω πως ο κόσμος δεν αλλάζει, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ, όμως, φτάνει να μην αδιαφορούμε.
Για να μην ματαιωθεί η θυσία της Κατερίνας, θα πρέπει ο κάθε ένας από μας να αποκτήσει μια συνέπεια συναισθημάτων, λόγων, ιδεών και πράξεων. Να απαιτήσουμε να μπει ένα τέλος σε κάθε κολαστήριο! Του φυλακισμένου, του άστεγου, του κάθε φτωχοποιημένου συνανθρώπου, των βασανισμένων ζώων, της καμμένης γης.

Υ/Γ: Και μία πρόταση. Να πάρει θέση η εκκλησία για το θέμα των κολαστηρίων στις ελληνικές φυλακές και να καλέσει προς συμμόρφωση τους ασφαλίτες, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους διοικητές, τους μπρουτάλες μπάτσους, τους ματατζήδες που δέρνουν το λαό, στο όνομα του Θεού, του Χριστού, της Παναγίας, της Αγίας Τριάδας, των Αγίων Οσιομαρτύρων και σε ότι άλλο ιερό διαθέτουν...

ή...

να τους αφορίσει!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

6 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

pop corn

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη pop corn
H pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.

H pop corn έγραψε στις 20:52, 23-02-12:

#6
Αρχική Δημοσίευση από Dark_kronos
Το θεμα ειναι πως; Τι μπορεις πραγματικα να κανεις;...!
Υπάρχει μια σπουδαία λέξη που λέγεται αλληλεγγύη. Και είναι ακόμη σπουδαιότερη όταν γίνεται πράξη.

Είναι διαφορετικό να ξέρεις ότι παλεύεις μόνος μέσα στο βούρκο από το να παλεύεις παρέα με άλλους ή τουλάχιστον οι άλλοι να γνωρίζουν τον αγώνα σου και να τον στηρίζουν. Αυτό σου δίνει δύναμη και κουράγιο να αντέξεις τα συνεχόμενα χαστούκια και τον εξευτελισμό δίχως να τρελαθείς και γεννάει μέσα σου την αισιοδοξία ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στη δυστυχία σου. Η αλληλεγγύη επίσης δρα και σαν χέρι που βαστά γερά το χέρι του δεσμοφύλακα, εμποδίζοντάς τον να το απλώνει όποτε του καπνίσει. Με την έννοια δηλαδή, ότι το εκάστοτε καθήκι θα το σκεφτεί καλά προτού απλώσει το βρωμόχερό του πάνω στον φυλακισμένο άνθρωπο. Στις φυλακές όπως είδαμε οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται χειρότερα κι από σκουπίδια, η ζωή τους δεν έχει αξία, δεν τους αναγνωρίζουν τα δικαιώματά τους και ποιος να βρεθεί να τα υπερασπιστεί, αφού η κοινή γνώμη βρίσκεται ακόμη στην αντίληψη ότι ο φυλακισμένος είναι οπωσδήποτε ένα ρεμάλι επικίνδυνο για την κοινωνία;

Τούτη η άγνοια για το τι εστί στ' αλήθεια φυλακή κάνει το έργο των δεσμοφυλάκων ευκολότερο. Κρυμμένοι στο μισοσκόταδο του κελιού, σε φυλακές που βρίσκονται στη μέση του πουθενά -όπως οι φυλακές Θήβας κακή ώρα- βασανίζουν χαιρέκακα ανθρώπους. Ποιος να βρεθεί να τους εμποδίσει αν κανείς δεν γνωρίζει; Γι' αυτό θεωρώ το θέμα της ενημέρωσης ζωτικής σημασίας και ειδικά τα γράμματα των κρατούμενων που αποτυπώνουν λεπτομερώς όλη τη φρίκη που έχουν ζήσει, ικανή να ακυρώσει κάθε γελοίο ισχυρισμό ή δικαιολογία που επικαλούνται οι εκμεταλλευτές για να καλύψουν τις σαδιστικές τάσεις τους. Οσο περισσότεροι οι αλληλέγγυοι, τόσο δυνατότερη η πίεση που ασκούν στο σύστημα.

Οι συνεχείς καταγγελίες, η ενημέρωση του κόσμου, οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης ή διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές, η συνεχής άσκηση πίεσης στα υπουργεία μπορούν να τους τρίξουν τα δόντια ότι τα βασανιστήρια δεν θα περάσουν έτσι. Ελπίζω να μην είναι πολύ μακριά η μέρα που θα πάρουμε όλοι τις βαριοπούλες -κρατούμενοι και μη- και θα γκρεμίσουμε μια για πάντα αυτά τα τερατουργήματα της αρρωστημένης φαντασίας κάποιων. Δεν χωράνε στα δικά μας όνειρα.

Ως τότε, σε πιο πρακτικό επίπεδο μπορούμε να συνδράμουμε οικονομικά σε φτωχούς κρατούμενους που δεν μπορούν να πληρώσουν εγγυήσεις ή δικηγόρο για να βγουν. Ειδικά όποιος είναι δικηγόρος, μπορεί να συνεργαστεί με την πρωτοβουλία και να αναλάβει την υπεράσπιση κρατούμενων με μικρό χρηματικό αντίτιμο ή και με μηδενικό, αν είναι δυνατόν. Και οι μετανάστες επίσης καλό είναι να ενδιαφερθούν, υπάρχουν κρατούμενοι από τις χώρες τους στη φυλακή που δεν γνωρίζουν καν γιατί κρατούνται καθότι δεν μιλάνε τη γλώσσα.

Τις προάλλες έμαθα για μία από τις πιο όμορφες κινήσεις που έχω ακούσει ποτέ. Την παραμονή της Πρωτοχρονίας συγκεντρώνονται πολίτες -κυρίως αναρχικοί βέβαια- και κάνουν ρεβεγιόν έξω από τις φυλακές διάφορων περιοχών.
Κρίμα που δεν το έμαθα εγκαίρως φέτος...

Αρχική Δημοσίευση από parafernalia
Με αυτά που διαβάσαμε, είναι μια καλή ευκαιρία, κάθε ένας από μας να ξανασκεφτεί το θέμα της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών. Για κακοδικία μίλησε η φίλη της Κατερίνας, πιστεύετε ότι σε αυτό το σαδιστικό κράτος που ζούμε αποδίδεται δικαιοσύνη και ο χρήστης δεν τιμωρείται;

Πόσο εύκολο είναι τελικά να σε ταμπελώσουν "βαποράκι" και να σε στείλουν στη στενή; Αλλά ακόμα και βαποράκι να είσαι στην τελική, βρίσκεσαι εκεί επειδή το σύστημα καλύπτει τον αληθινό βαρόνο ναρκωτικών.
Το θέμα της αποποινικοποίησης θυμήθηκα κι εγώ.
Και η Μαριάνθη Πατσελή από τον Σεπτέμβρη του 2010 έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για κατοχή 2 gr χασίς και μεταφορά 12 και 14 gr ηρωίνης σε 2 γυναίκες. Αρνείται την κατηγορία αλλά σε κάθε περίπτωση η ποινή είναι εξοντωτική. Και μεταξύ μας, τα προβλήματα που προκάλεσε η δράση της στο σωφρονιστικό σύστημα δεν νομίζω ότι άφησαν αδιάφορους τους δικαστές στην τελική ετυμηγορία τους...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

*Serena* (Raven)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη *Serena*
H Raven αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 22 ετών , επαγγέλεται Χορογράφος και μας γράφει απο Ρωσία (Ευρωπαϊκή Ρωσία). Έχει γράψει 6,602 μηνύματα.

H *Serena* Για στάσου λίγο, μείνε εδώ... έγραψε στις 21:26, 23-02-12:

#7
Απλα τραγικο!!!! Αντι να βοηθησουν τη γυναικα αυτη και τοσες αλλες που βρισκονται στη θεση της να απε3αρτηθει απο τα ναρκωτικα και να επανενταχθει στην κοινωνια την υποβαλλουν σε αυτο το ψυχοσωματικο βασανιστηριο... Αντε μετα να σοφρωνιστει η κρατουμενη... Μηπως πρεπει να αλλαξουν οι ρολοι και οι κρατουμενες να κλεισουν μεσα τις δεσμοφυλακες που αναφερονται στο κειμενο? Αυτες φαινονται πολυ πιο ψυχανωμαλες και εγκληματιες...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Νωεύς (Ιάσων)

Τιμώμενο Μέλος

Το avatar του χρήστη Νωεύς
Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μαθητής/τρια . Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.

O Νωεύς επιπεδο : Μηδεν έγραψε στις 21:37, 23-02-12:

#8
Αρχική Δημοσίευση από parafernalia
....
Υ/Γ: Και μία πρόταση. Να πάρει θέση η εκκλησία για το θέμα των κολαστηρίων στις ελληνικές φυλακές και να καλέσει προς συμμόρφωση τους ασφαλίτες, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους διοικητές, τους μπρουτάλες μπάτσους, τους ματατζήδες που δέρνουν το λαό, στο όνομα του Θεού, του Χριστού, της Παναγίας, της Αγίας Τριάδας, των Αγίων Οσιομαρτύρων και σε ότι άλλο ιερό διαθέτουν...

ή...

να τους αφορίσει!
.......μου θύμισες τους συνδικαλισταράδες της ΕΛ.ΑΣ., που ζητούσαν τη σύλληψη των "τροϊκανών"!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

pop corn

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη pop corn
H pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.

H pop corn έγραψε στις 21:50, 23-02-12:

#9
Αρχική Δημοσίευση από evangelie :)
Μηπως πρεπει να αλλαξουν οι ρολοι και οι κρατουμενες να κλεισουν μεσα τις δεσμοφυλακες που αναφερονται στο κειμενο?
Αυτοδικία δηλαδή.
Βέβαια γενικά, αυτός που έχει υποστή βασανισμό,
αν του δωθεί η ευκαιρία να βασανίσει,
βασανίζει 3 φορές χειρότερα απ' ότι βασανίστηκε.
Τέσπα. Δεν έχω καταλήξει επ' αυτού.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Great Chaos (Όττο)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Great Chaos
Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 50 ετών , επαγγέλεται Παραγωγός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,520 μηνύματα.

O Great Chaos I took a wrong turn in the Freak Parade έγραψε στις 23:12, 23-02-12:

#10
Εντελώς σκατά. Και μιλάμε για ένα καθεστώς παρανομίας και νεοφασισμού, όπου όλοι εμείς οι "ευυπόληπτοι πολίτες" του παρελθόντος κινδυνεύουμε να βρεθούμε από εκεί μεριά, είτε επειδή κατεβήκαμε σε πορεία, είτε επειδή μοιράσαμε φυλλάδια και κολλήσαμε αφίσες, είτε επειδή κάναμε συσσίτια για τους άστεγους, είτε επειδή δεν πληρώσαμε κάποιο χαράτσι.

Έχω πει ότι η νέα χούντα είναι χειρότερη από την παλιά, ή ότι η παλιά ήταν καλύτερη από την καινούρια και κάποιοι παρεξηγήθηκαν. Θα έρθει σύντομα η ώρα που όλοι θα καταλάβουν τη σημασία αυτού που είπα...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

diotima

Αποκλεισμένος χρήστης

Το avatar του χρήστη diotima
Ο diotima αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 1,868 μηνύματα.

O diotima έγραψε στις 23:21, 23-02-12:

#11
Καλά τώρα η έμπρακτη αλληλεγγύη διαφέρει πολύ με την πνευματική.Πάντα το είχα αυτό παράπονο.Οκ δείχνω την αλληλεγγύη μου στεκόμενη 43535ωρες έξω από μια φυλακή ,ναι έχω πάει σε αρκετές πορείες έξω από φυλακές και έχω δει πόση δύναμη δίνεις στον κρατούμενο ν κρατήσει εκεί μέσα τον αγώνα του,αλλά όταν σβήσουν τα φώτα...Όταν σβήσουν τα φώτα το πάρτυ τελειώνει και μένουν πάλι μόνοι τους.Και εσύ τι κάνεις;Ντου στη φυλακή;Τους πας τσιγάρα,κανα φαί και ρούχα;
Σκατά αλληλεγγύη.

Είναι φρικαλαία υπόθεση η φυλακή και ιδιαίτερα η τροπή και η έννοια που έχει πάρει ο σοφρωνισμός.Και καλά εμείς,τι να πούνε και αυτοί στο γκουαντάναμο.Γενικώς το πρόβλημα είναι οι φυλακές ως φυλακές.Ο θεσμός του περιορισμού και η ποινή.
Νομίζω πως η υπόθεση της Κατερίνας ανοίγει μεγάλο θέμα και αφορά στο αν πρέπει ή όχι να φυλακίζονται οι άνθρωποι και κατ'επέκταση τα υπόλοιπα.

Εγώ δηλώνω κατά της φυλάκισης.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Dark_kronos (Rognan)

Αποκλεισμένος χρήστης

Το avatar του χρήστη Dark_kronos
Ο Rognan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 26 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.

O Dark_kronos Όλα είναι ψεύτικα έγραψε στις 23:36, 23-02-12:

#12
Αρχική Δημοσίευση από pop corn
Υπάρχει μια σπουδαία λέξη που λέγεται αλληλεγγύη.

μπορούμε να συνδράμουμε οικονομικά

Ειδικά όποιος είναι δικηγόρος,


Τις προάλλες έμαθα για μία από τις πιο όμορφες κινήσεις που έχω ακούσει ποτέ. Την παραμονή της Πρωτοχρονίας συγκεντρώνονται πολίτες -κυρίως αναρχικοί βέβαια- και κάνουν ρεβεγιόν έξω από τις φυλακές διάφορων περιοχών.
Κρίμα που δεν το έμαθα εγκαίρως φέτος...

Θα αρχισω απο το τελος (αναποδος ανθρωπος παιδι μου....), λιγο πριν την πρωτοχρονια του 12 ετυχε σε μια συζητηση να ακουσω οτι καποιος θα εκανε ετσι πρωτοχρονια. Δεν ειχα ακουσει ποτε οτι γινετε αυτο, μ'αρεσει πολυ σαν ιδεα, αλλα εγω προσωπικα δεν μπορω να κανω κατι για αυτο, καθως στην περιοχη μου δεν υπαρχει καμια φυλακι.

Ειδικα οποιος ειναι δικιγορος, δυστιχος αφορα πολυ μικρο κομματι του πληθυσμου.

Η οικονομικη ενισχυση ειναι νομιζω μερος τις αλληλεγγυης, περαν του ορου ομως, ειναι σιγουρα μια απο τις ευκολες κινισεις, η οποια ομως λογο της γενικοτερης οικονομικης καταστασης αυτην την περιοδο ειναι απο τις πιο δυσκολες.

Η αλληλεγγυη σιγουρα υπαρχει απο πολυ μεγαλο αριθμο ανθρωπων. Σιγουρα το να σταθει καποιος σε αυτα τα ατομα τους δεινει τεραστιο κουραγειο και ειναι απολυτα απαρετιτο!

Το ερωτημα μου ομως ητανε αλλο. Τι μπορει να κανεις καποιος δραστικα για αμεσες αλαγες;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 23:51, 23-02-12:

#13
Αρχική Δημοσίευση από diotima
Εγώ δηλώνω κατά της φυλάκισης.
Είσαι κατά της φυλάκισης σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως οποιοδήποτε κι αν είναι το έγκλημα;
Και τι προτείνεις αντ' αυτού;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 10:34, 24-02-12:

#14
Αρχική Δημοσίευση από Isiliel
Είσαι κατά της φυλάκισης σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως οποιοδήποτε κι αν είναι το έγκλημα;
Και τι προτείνεις αντ' αυτού;
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο η τιμωρία μέσω της φυλακής είναι επινόηση του Διαφωτισμού που ανακάλυψε ταυτόχρονα και τις ελευθερίες του ανθρώπου. Η ύπαρξή της έχει θεμελιωθεί τόσο ισχυρά, που είναι δύσκολο να φανταστούμε μια κοινωνία χωρίς φυλακές, όπως δύσκολο - ουτοπικό - είναι να φανταστούμε μια κοινωνία ισότητας, ευημερίας ή αγάπης.

Σίγουρα θα πρέπει να εισάγουμε στον κοινωνικό μας κώδικα κάτι σαν τα παρακάτω:

1. Άμεση δήμευση περιουσιών μέχρι το ποσό της παρανομίας περιλαμβανομένου και της πρώτης κατοικίας και των κληροδοτημάτων σε τέκνα με μια προσαύξηση προστίμου από 10% - 40% (όσο είναι οι φόροι). Σε περιπτώσεις που το έννομο συμφέρον της Πολιτείας από τέτοιες περιπτώσεις είναι μεγάλο, οι υποθέσεις να εκδικάζονται ως "κατεπείγοντος".

2. Εναλλακτική κοινωνική προσφορά. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει αρχικά συμμετοχή στην αποκομιδή σκουπιδιών και σταδιακά να εξελίσσεται σε εργασία κοντά στο περιβάλλον και τη φύση (δεντροφύτευση, καλλιέργειες, κλπ.)

Σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή για λόγους κοινωνικής γαλήνης (περιπτώσεις άγριων δολοφονιών, παιδεραστίας, κλπ.) θα πρέπει να μελετήσουμε το φαινόμενο μέσα από το πρίσμα της κριτικής του υποκειμενικού ιδεαλισμού της νεωτερικότητας, που εισήγαγε ο Μισέλ Φουκώ:

Η φυλακή ως πειθαρχικός μηχανισμός, πρέπει να είναι εξαντλητικός ασχολούμενος με όλες τις όψεις του ατόμου, με τη σωματική εκγύμνασή του, την κλίση του για εργασία, την καθημερινή του συμπεριφορά, την ηθική στάση, τις ικανότητές του· πολύ περισσότερο από το σχολείο, το εργαστήρι ή το στρατό, που υπονοούν πάντα κάποια εξειδίκευση. Σύμφωνα με τον Foucault η φυλακή επιβάλλει μιας ανακωδίκωση της ύπαρξης. (Φουκώ, 2005:309). Αυτό το επιτυγχάνει:

1) Με την απομόνωση και τον κατακερματισμό των καταδίκων στο χώρο της φυλακής

2) Με τη συνεχή επιτήρησή του

Η απομόνωση και ο κατακερματισμός των καταδίκων στο σώμα της φυλακής υποστηρίζει ο Foucault, είναι το χαρακτηριστικό της ως μοντέλο σωφρονισμού, επειδή ο σωφρονισμός του καθενός κατάδικου δεν επιτυγχάνεται τόσο από την επιβολή ενός κοινού νόμου, αλλά από το τι υπαγορεύει στον ίδιο τον κατάδικο η συνείδησή του, όπου ολομόναχη στο κελί της βρίσκει την ευκαιρία να διαφωτίσει το άτομο· το άτομο να αντικρίσει τον εαυτό του με κατασιγασμένα τα πάθη του και μακριά από τον κόσμο που τον περιτριγυρίζει, ακούει μόνο τη φωνή της συνείδησής του.
Όπως διαβάζουμε στο "Γέννηση της Φυλακής" πρότεινε ως αρχιτεκτονικό μοντέλο το "Πανοπτικόν":

Το «Πανοπτικόν» δίνει τη δυνατότητα της ταυτόχρονης επιτήρησης και παρατήρησης, της βεβαιότητας και της γνώσης, της ατομικοποίησης και του συνολικού αθροίσματος, της απομόνωσης και διαφάνειας. Στην περιφέρεια, ένα δακτυλιοειδές οικοδόμημα· στο κέντρο, ένας πύργος· ο πύργος αυτός έχει μεγάλα παράθυρα που βλέπουν προς το εσωτερικό του δακτυλίου· το περιφερειακό οικοδόμημα διαιρείται σε κελιά, που το καθένα τους διαπερνά ολόκληρο το πάχος του οικοδομήματος· τα κελιά έχουν δύο παράθυρα - το ένα τους βλέπει προς τα μέσα και αντιστοιχεί σ' ένα από τα παράθυρα του πύργου· το άλλο δίνει προς τα έξω, και αφήνει το φως να διαπερνά το κελί πέρα για πέρα. Φτάνει έτσι να τοποθετηθεί ένας επιτηρητής στον κεντρικό πύργο, και σε κάθε κελί να κλειστεί ένας τρελός, ένας άρρωστος, ένας κατάδικος, ένας εργάτης ή ένας μαθητής. Το πανοπτικό αυτό σύστημα δημιουργεί μονάδες χώρων που επιτρέπουν την αδιάκοπη παρακολούθηση και την άμεση αναγνώριση. Κοντολογίς, αντιστρέφεται η μέθοδος του «μπουντρουμιού»· ή μάλλον, από τις τρεις λειτουργίες του - εγκλεισμός, στέρηση του φωτός και απόκρυψη - παραμένει μονάχα η πρώτη και καταργούνται οι δύο άλλες. Το άπλετο φως και το βλέμμα του επιτηρητή συλλαμβάνουν περισσότερα απ' ό,τι το σκοτάδι που, στο κάτω-κάτω προστάτευε. Η ορατότητα είναι μια παγίδα. (Φουκώ, 2005:265). Με τους εξατομικευμένους αυτούς χώρους ο κρατούμενος βρίσκεται σε μόνιμη παρακολούθηση. Μάλιστα, προσφέρεται η ψευδαίσθηση στους επιτηρούμενους της συνεχούς παρακολούθησής τους ανεξάρτητα αν υφίσταται κάθε στιγμή ή όχι. Το σύστημα αυτό του πανοπτικού συστήματος έγινε, γύρω στα 1830-1840, το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα των περισσότερων σχεδίων φυλακής. Η επιτυχημένη εφαρμογή του στην αρχιτεκτονική των φυλακών, το κατέστησε πρόσφορο και για άλλες μορφές δημόσιας χωροθέτησης, όπως στα εργοστάσια, τα σχολεία, τα στρατόπεδα, τα νοσοκομεία, τα ψυχιατρεία κτλ. Η τοποθέτηση λοιπόν «υπό παρατήρηση» υποστηρίζει ο Foucault είναι η φυσική προέκταση μιας δικαιοσύνης που την έχουν κατακλύσει οι πειθαρχικές μέθοδες και οι διαδικασίες της εξέτασης. Το γεγονός ότι οι φυλακή με τα κελιά της, με τις τακτές της χρονολογίες, την υποχρεωτική εργασία, τα όργανα επιτήρησης και καταγραφής, με τους δεξιοτέχνες της σε ζητήματα εφαρμογής των κανονισμών, που μεταλλάζουν και πολλαπλασιάζουν τα καθήκοντα του δικαστή, έγινε το σύγχρονο όργανο του ποινικού συστήματος, δεν πρέπει να εκπλήσσει. Τί το εκπληκτικό αν η φυλακή μοιάζει με τα εργοστάσια, με τα σχολεία, τους στρατώνες, με τα νοσοκομεία - που όλα τους μοιάζουν με φυλακές; (Φουκώ, 2005:29. Σύμφωνα με τον Foucault, αυτή η διάδοση του πανοπικού συστήματος σε ολόκληρο τον κοινωνικό κορμό συνέβαλλε στη διαμόρφωση της λεγόμενης πειθαρχικής κοινωνίας. 

Ο Φουκώ δεν ήταν φυσικά ένας αγριάνθρωπος, έδωσε μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Φώτισε όμως με τη δαιδαλώδη σκέψη του (προς αποφυγήν) εμάς τους υπόλοιπους για το τι πραγματικά σημαίνει σωφρονισμός μέσω της φυλακής, για το πως γεννιούνται τα κολαστήρια και οι βασανιστές: Φυλακή ως πειθαρχικός μηχανισμός.

Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί εσφαλμένη. Να πειθαρχήσει ένας παιδεραστής, ένας δολοφόνος σε τι; Στο δίκαιο και σωστό της εξουσίας; Η ανακωδίκωση της ύπαρξης (προς το καλύτερο) δεν μπορεί να γίνει μέσα από κατασταλτικούς μηχανισμούς, είναι παράλογο να το πιστεύουμε. Αντί να απομονώνουμε τους κρατουμένους για να μιλήσει ο "θεός" μέσα τους, θα τους έκανε πολύ καλύτερο αν τους βάζαμε να συνεργαστούν μαζί σε ανθρώπινες συνθήκες.

By the way....αξίζει να δει κανείς τη φοβερή ταινία: "Οne Flew Over the Cuckoo's Nest"

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη Isiliel
H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,049 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε στις 10:55, 24-02-12:

#15
Συμφωνώ με τα παραπάνω, νομίζω όμως πως ήταν ξεκάθαρο ότι μίλησα γι' αυτές τις περιπτώσεις:
Σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή για λόγους κοινωνικής γαλήνης (περιπτώσεις άγριων δολοφονιών, παιδεραστίας, κλπ.)
και δεν πήρα πειστική απάντηση

Αν δεχτούμε ότι είμαστε κατά της θανατικής ποινής (προσωπικά είμαι) και κατά της φυλάκισης (με προβλημάτισε η diotima), δεν βλέπω με ποιο τρόπο μπορείς να προστατέψεις την κοινωνία από ένα άτομο σαν τον μακελάρη της Νορβηγίας ας πούμε.
Και μη μου πείτε "όχι φυλακή, ψυχιατρείο" γιατί δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη διαφορά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εννοείται πως ο περιορισμός θα πρέπει να γίνεται υπό ανθρώπινες συνθήκες που δεν προσβάλλουν την προσωπικότητα του κρατούμενου όπως με την περίπτωση του θέματος.
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και με τη θανατική ποινή, βρίσκονται πολλές φορές στις φυλακές άνθρωποι που θα μπορούσαν κάλλιστα να ενταχθούν ξανά στον κοινωνικό ιστό, αν τύχαιναν διαφορετικής αντιμετώπισης από αυτή της φυλακής ή του αναμορφωτηρίου. Μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά, είναι αλήθεια. Τι κάνουμε όμως με τις ακραίες περιπτώσεις; Γι' αυτές και μόνο γι' αυτές ρώτησα τη diotima.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

parafernalia (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Το avatar του χρήστη parafernalia
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,394 μηνύματα.

O parafernalia έγραψε στις 19:46, 24-02-12:

#16
Αρχική Δημοσίευση από Isiliel
Συμφωνώ με τα παραπάνω, νομίζω όμως πως ήταν ξεκάθαρο ότι μίλησα γι' αυτές τις περιπτώσεις:
και δεν πήρα πειστική απάντηση

Αν δεχτούμε ότι είμαστε κατά της θανατικής ποινής (προσωπικά είμαι) και κατά της φυλάκισης (με προβλημάτισε η diotima), δεν βλέπω με ποιο τρόπο μπορείς να προστατέψεις την κοινωνία από ένα άτομο σαν τον μακελάρη της Νορβηγίας ας πούμε.
Αυτή η λογική μου θυμίζει όσους βάλλονται εναντίον της αριστεράς για το κατάντημα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Πρώτα διαλύουν το σύμπαν και μετά ρωτούν..."πείτε μου εσείς τι θα κάνατε στη θέση μας;"

Να κάτσουμε να στύψουμε το μυαλό μας να βρούμε λύσεις για την αστική "δημοκρατία" και τους νεοταξίτες φίλους της, σε μια κοινωνία αντεστραμμένη και διεστραμένη εντελώς;

Να σου πω λοιπόν....

Νησιά έχουμε μπόλικα. Θα επιλέξουμε ένα νοστιμούλι, θα φτιάξουμε σπιτάκια, χωραφάκια, θα τους δώσουμε και καλάμια να ψαρεύουν και θα τους εξοστρακίσουμε να ζουν μερικά χρόνια εκεί μόνοι τους. Αντι να πληρώνουμε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, θα ενισχύσουμε την περιφρούρηση γύρω απ' το νησί ώστε ο εξοστρακισμός να τηρηθεί όσα χρόνια το επιβάλει η ποινή. Αν τελικά δεν σκοτωθούν μόνοι τους, άνδρες γυναίκες, θα βρουν ένα νόημα να συνυπάρχουν. Δείχνοντας καλή διαγωγή, το κίνητρο θα είναι ένα πιο κοινωνικοποιημένο νησί, με περισσότερους ανθρώπους και κάποιους εκπροσώπους του αντίθετου φύλου. Σταδιακά θα γίνεται η επανένταξη στην κανονική ζωή με τους όρους που θα τους βάζει η ίδια η κοινότητα.

Ούτε ουτοπικό είναι, ούτε κοστίζει ιδιαίτερα πολύ. Απαιτεί όμως να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

αδαμαντια52071 (νυσταλέα)

Διακεκριμένο μέλος

Το avatar του χρήστη αδαμαντια52071
H νυσταλέα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 1,636 μηνύματα.

H αδαμαντια52071 έγραψε στις 21:04, 24-02-12:

#17
Eλενα απιστευτο κειμενο ...''Ανοιγει '' πολλα ματια.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

In Flames

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη In Flames
Ο In Flames αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 903 μηνύματα.

O In Flames έγραψε στις 04:23, 29-02-12:

#18
Είναι γενικώς πολύ ενθαρρυντικό που ανεβαίνουν αυτές οι δημοσιεύσεις σε τέτοιου είδους forum και ο κόσμος ενημερώνεται.
Και πιστεύω πως ακόμα και εμείς που τα διαβάζουμε όλα αυτά ή έχουμε μια χ,ψ επαφή μέσω άρθρων με την εικόνα στα κολαστήρια της αστικής "δημοκρατίας" (φυλακές, ψυχιατρεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, φυλάκια συγκέντρωσης μεταναστών κτλ.) , δε μπορούμε να αντιληφθούμε πραγματικά σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις φρικαλεότητες που βιώνουν οι άνθρωποι εκεί μέσα, είτε λόγω υλικών στερήσεων, είτε λόγω μοναξιάς/άγχους/καταπίεσης/θλίψης, είτε λόγω φασίζουσας συμπεριφοράς της μπατσοσυμμορίας των φυλακών που δέρνουν αβέρτα και απειλούν ασκώντας βία (ψυχολογική, και συνειδησιακή).

Και έτσι, υπάρχουν πολλές ακόμη αναφορές κρατουμένων για ξεφτιλισμούς της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμοί, ξεσκίσματα ρούχων, τα λεγόμενα "μπλε κελιά" αλλαγής θερμοκρασιας όπου τους πετάνε γυμνούς ή με ελάχιστα ρούχα στο ψύχος, σεξιστική συμπεριφορά, ιδεολογική καταπίεση και απειλή για όσους αμφισβητούν τις δομές αυτού του συστήματος και δεν συμβαδίζουν με τις νόρμες της κοινωνίας λόγω "παραβατικής συμπεριφοράς" κτλ.

Πολύ ευαίσθητα ζητήματα που απαιτούν ρεαλιστική ανάλυση και κοντινή επαφή με μαρτυρίες ανθρώπων που τα βιώνουν.
Κυκλοφορεί, επίσης, το έντυπο "Γκρεμίστε τη Βαστίλλη", (το οποίο, υπάρχει και στο internet εδώ: http://tameio.espivblogs.net/bastille/ ), που έχει μέσα περιγραφές απο εμπειρίες πολιτικών, και όχι μόνο, κρατουμένων μέσα στις φυλακές.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη In Flames : 29-02-12 στις 04:42.
1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

pop corn

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη pop corn
H pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.

H pop corn έγραψε στις 01:20, 18-05-12:

#19
Ο Χάρης Δεσμώτης είναι ένας θεατρικός διάλογος που έγραψε ο πρώην κρατούμενος Γιάννης Πετρόπουλος, αφιερωμένος στον φίλο του, Χάρη Τεμπερεκίδη*, που δολοφονήθηκε το 1999 στα βουνά της Κορινθίας από ΕΚΑΜίτες μετά την ληστεία μιας τράπεζας.

Ο Πετρόπουλος έζησε πίσω από τα σίδερα για 20 χρόνια, ένα χρονικό διάστημα γεμάτο καταστολή, βασανιστήρια, πειθαρχία και εξευτελισμούς. Αλλά και εξεγέρσεις και αποδράσεις. Και ίσως να μην είχε καταφέρει να βγει υγιής μέσα από ένα περιβάλλον ανείπωτα νοσηρό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την σωματική και την ψυχική υγεία, αν δεν κατόρθωνε να μετατρέψει τη μοναξιά και το μαρτύριο του κελιού σε δημιουργική έξαρση και συγγραφικό οίστρο, καρπό των οποίων αποτέλεσε ο Χάρης Δεσμώτης, οι Γδάρτες Ονείρων, το Τριαντάφυλλο και η Σκέψη. Τέσσερα βιβλία που αποτυπώνουν τι εστί φυλακή μέσα από τα μάτια κάποιου που την έζησε στο πετσί του.

Το έργο τοποθετείται χωροχρονικά πριν το θάνατο του Χάρη, το 1986, όταν οι 2 φίλοι μετά από μια κοινή τους απόδραση από τις φυλακές Κέρκυρας βρέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι σε ένα κρυσφήγετο σχεδιάζοντας τις κινήσεις "σωτηρίας" τους ώσπου τελικά συνελήφθησαν και ξαναοδηγήθηκαν στη φυλακή. Εξαιρετικά γλαφυρή η γραφή του Πετρόπουλου, με ένα σαγηνευτικό τρόπο να περιγράφει τα στοιχεία της φύσης, μου δίνει μια μικρή αλλά σημαντική γεύση του πώς είναι να βλέπεις το ηλιοβασίλεμα για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια! Τίθεται και το ζήτημα της αυτοδικίας μέσα από έναν ενδιαφέρον διάλογο των 2 πρωταγωνιστών πάνω στον τρόπο που θα επέλεγαν να δράσουν για να ξεφύγουν από τον κλοιό των διωκτών τους ...

Μικρό και πανέμορφο και αληθινό. Αξίζει να διαβαστεί.
Κυκλοφορεί στο Ιντερνετ σε μορφή pdf εδώ.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«Αν είναι αιτία το κελί που μπήγει τόσο σκληρές ρίζες μέσα στον εγκέφαλο, τόσο της οδύνης όσο και της τραγικότητας ρίζες, τότε πρέπει αυτό το καταραμένο κελί να πάψει να υπάρχει...
Πρέπει να το πάρουν οι άνθρωποι και να το κατακρημνίσουν μια για πάντα και να διαμορφώσουν τη ζωή τους χωρίς να 'χουν πλέον την ανάγκη του. Ούτε τον τρόμο του ούτε την καταστολή του.
Γιατί τα αποτελέσματα που προκαλεί είναι χίλιες φορές πιο τραγικά από τον πιο βίαιο, τον πιο σκληρό θάνατο. Γι' αυτό η απάλειψή του από προσώπου γης είναι το πρώτο του αν
θρώπου καθήκον»
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


(*) και κάπου διάβαζα για την τραγική ειρωνία του θανάτου του Χάρη Τεμπερεκίδη: τον γάζωσαν, λέει, με 17 (?) σφαίρες παρότι τον είχαν περικυκλώσει και μπορούσαν να τον συλλάβουν. Ακόμη και στο ασθενοφόρο προσπάθησαν να τον ανακρίνουν για να μάθουν τα ονόματα των ανθρώπων που ήταν μαζί του. Πήγη δεν βρίσκω αυτή τη στιγμή αλλά διόλου απίθανο δεν το θεωρώ, γνωρίζοντας τις τακτικές και τις συνήθειες της αστυνομίας...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

4 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

pop corn

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη pop corn
H pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.

H pop corn έγραψε στις 01:48, 12-01-14:

#20
Με αφορμή την απόδραση του Ξηρού [καλή λευτεριά!] ίσως ακούσατε ότι το υπουργείο δικαιοσύνης -με τις κυβερνητικές ευλογίες πάντα!- ετοιμάζεται να προχωρήσει σε στέρηση των αδειών εξόδου σε κρατούμενους , έναν θεσμό που κατακτήθηκε από τους ίδιους μετά από αγώνα. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της εκδικητικότητας του ποινικού συστήματος.

Με την αφορμή αυτή λοιπόν, ποστάρω το ακόλουθο δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, σαν απάντηση στην παραπληρόφορηση και την τρομοκράτηση που έχουν κατακλύσει τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ!

Ξεκίνησε από την ηλεκτρονική παρακολούθηση και το διαβόητο βραχιολάκι, τώρα φτάνει στην περιστολή των αδειών και ποιος ξέρει πού θα σταματήσει η λαμπρή πορεία του κ. Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Τις τελευταίες ημέρες, και με αφορμή τη μη επιστροφή του ισοβίτη Χριστόδουλου Ξηρού στη φυλακή, κυβέρνηση και ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει ένα ακόμη τρομο-σίριαλ, γεμάτο υστερία, μισές αλήθειες και χονδροειδή ψέματα. «Δεν γύρισε ένας κρατούμενος από την άδεια; Γιατί λοιπόν να παίρνουν οι κρατούμενοι άδειες; Ας τις καταργήσουμε να ησυχάσουμε» είναι η τετράγωνη λογική του «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι» που βλέπουμε να αναπαράγεται δεξιά και αριστερά, σε διάφορες εκδοχές. Ωστόσο όσοι γνωρίζουμε τα πράγματα, ξέρουμε καλά ότι οι άδειες δεν είναι παράπλευρη απώλεια, είναι ο στόχος. Η κατάργησή τους για ολόκληρες κατηγορίες κρατουμένων σχεδιάζεται εδώ και καιρό και ψιθυρίζεται από τα πιο επίσημα χείλη. Ένας θεσμός δοκιμασμένος και κατά κοινή ομολογία επιτυχημένος κινδυνεύει σοβαρά και άμεσα. Η εξέλιξη αυτή (και πολύ φοβόμαστε και άλλες που θα ακολουθήσουν) θα γυρίσει το σωφρονιστικό σύστημα είκοσι πέντε χρόνια πίσω. Τότε που οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές διεκδίκησαν και πέτυχαν με δυναμικούς αγώνες τη θεσμοθέτηση στη χώρα μας ενός ευεργετήματος θεμελιώδους ήδη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες, τα οποία παραπέμπουν στην εποχή της… σιδερένιας μπάλας, αξίζει να επισημάνουμε δυο πράγματα μιλώντας απλώς με τη φωνή της λογικής. Η άδεια χορηγείται στον κρατούμενο ύστερα από την έκτιση του μεγαλύτερου μέρους της ποινής του και αποτελεί προθάλαμο της αποφυλάκισης και της επανένταξής του στην κοινωνία. Το ποσοστό των κρατουμένων που κάνουν κακή χρήση της άδειάς τους παραμένει όλα αυτά τα χρόνια –και παρά τις συνθήκες κολαστηρίου που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές– εξαιρετικά χαμηλό, κάτω από 3%, και περιλαμβάνει κάθε είδους παραβίαση των όρων και όχι μόνο την απόδραση. Τέλος, ο ίδιος ο νόμος τιμωρεί την απόδραση σε πλημμεληματικό βαθμό με φυλάκιση μέχρι ένα έτος καθώς αναγνωρίζει τη φυσική τάση του ανθρώπου προς της ελευθερία.

Θεωρώντας τη χορήγηση αδειών όχι απλώς ένα ευεργέτημα αλλά δικαίωμα κεκτημένο με όλη τη σημασία της λέξης και ζήτημα επιβίωσης στις συνθήκες εξαθλίωσης και απομόνωσης που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, καλούμε τον νομικό κόσμο αλλά και όλη την κοινωνία να αγνοήσουν τις σκοταδιστικές κραυγές των ΜΜΕ και να υπερασπιστούν όχι μόνο τους κρατούμενους, αλλά την ανθρώπινη υπόσταση όλων μας και εντέλει την ελευθερία.

πηγή: Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

pop corn

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη pop corn
H pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.

H pop corn έγραψε στις 08:13, 02-04-14:

#21
Ενα αφισάκι για την δολοφονία του κρατούμενου Ιλι Καρέλι από τους δεσμοφύλακες του.
Νομίζω ότι το θέμα έχει πάρει κάποια έκταση στα ΜΜΕ, ώστε δεν χρειάζεται να αναφέρω λεπτομέρειες.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Dimitris_Väinämöinen (Δημητρης)

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη Dimitris_Väinämöinen
Ο Δημητρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος . Έχει γράψει 966 μηνύματα.

O Dimitris_Väinämöinen Όλα είναι ψευδαίσθηση... έγραψε στις 20:55, 02-04-14:

#22
Τα παιδια του ανθρωπου που θα μεινουν ορφανα δεν σε ενοιαξαν καθολου;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη JKaradakov : 02-04-14 στις 21:28. Αιτία: Split.
2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

pop corn

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη pop corn
H pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.

H pop corn έγραψε στις 21:01, 02-04-14:

#23
Αρχική Δημοσίευση από Dimitris_Väinämöinen
Τα παιδια του ανθρωπου που θα μεινουν ορφανα δεν σε ενοιαξαν καθολου;
βασικά είναι το μόνο που με νοιάζει από την δολοφονία του αρχιβασανιστή. Τα λυπάμαι επίσης που τους έτυχε τέτοιος πατέρας.
Η επιστολή των συγκρατούμενων του Καρέλι το αναφέρουν ξεκάθαρα ότι ο τύπος ήταν βασανιστής.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Apep

Αποκλεισμένος χρήστης

Το avatar του χρήστη Apep
Ο Apep αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 106 μηνύματα.

O Apep έγραψε στις 21:35, 02-04-14:

#24
Εντάξει μωρέ, δεν είναι από αληθινή κακία. Προφανώς δεν γνωρίζει πως στις φυλακές αντιστρέφονται οι ρόλοι, οι συμμορίες των κρατουμένων έχουν το πάνω χέρι και οι υπάλληλοι είναι σε θέση κινδύνου.
Ποιός θα τολμήσει να...βασανίσει και μάλιστα βαρυποινίτες έτοιμους για όλα?
Eγώ πάντως δεν θα το έκανα, όχι τουλάχιστον όσο είχα ονοματεπώνυμο και φάτσα...γνωστή, φαντάσου ένας έμπειρος και με πολλά χρόνια στην πλάτη του "δεσμοφύλακας"

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Apep : 02-04-14 στις 21:40.
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Dimitris_Väinämöinen (Δημητρης)

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη Dimitris_Väinämöinen
Ο Δημητρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος . Έχει γράψει 966 μηνύματα.

O Dimitris_Väinämöinen Όλα είναι ψευδαίσθηση... έγραψε στις 21:42, 02-04-14:

#25
Αρχική Δημοσίευση από Apep
Εντάξει μωρέ, δεν είναι από αληθινή κακία. Προφανώς δεν γνωρίζει πως στις φυλακές αντιστρέφονται οι ρόλοι, οι συμμορίες των κρατουμένων έχουν το πάνω χέρι και οι υπάλληλοι είναι σε θέση κινδύνου.
Ποιός θα τολμήσει να...βασανίσει και μάλιστα βαρυποινίτες έτοιμους για όλα?
Eγώ πάντως δεν θα το έκανα, όσο είχα ονοματεπώνυμο και φάτσα...γνωστή.
Kαλα ναι ισχυει αυτο... Ισα ισα οι δεσμοφυλακες (που δεν διαθετουν περιστροφα) συνηθως ακουμε οτι απλα αδρανουν μπροστα στα οργια ναρκωτικων/βιασμων κτλ που λαμβανουν τοπο στην φυλακη.
Απλα ξαναλεω οτι εφοσον το συγκεκριμενο ατομο συμφωνει με την πραξη μαχαιρωματος του δεσμοφυλακα διοτι πιστευει ,με βαση τις μαρτυριες των κρατουμενων, οτι ηταν βασανιστης δεν θα πρεπει να χαλιεται με την τιμωρια του δολοφoνου κρατουμενου μιας και διεπραξε φονο αρα...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Lord Kratos : 03-04-14 στις 14:19. Αιτία: Split
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Apep

Αποκλεισμένος χρήστης

Το avatar του χρήστη Apep
Ο Apep αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 106 μηνύματα.

O Apep έγραψε στις 21:46, 02-04-14:

#26
Αρχική Δημοσίευση από Dimitris_Väinämöinen
Kαλα ναι ισχυει αυτο... Ισα ισα οι δεσμοφυλακες (που δεν διαθετουν περιστροφα) συνηθως ακουμε οτι απλα αδρανουν μπροστα στα οργια ναρκωτικων/βιασμων κτλ που λαμβανουν τοπο στην φυλακη.
Απλα ξαναλεω οτι εφοσον το συγκεκριμενο ατομο συμφωνει με την πραξη μαχαιρωματος του δεσμοφυλακα διοτι πιστευει ,με βαση τις μαρτυριες των κρατουμενων, οτι ηταν βασανιστης δεν θα πρεπει να χαλιεται με την τιμωρια του δολοφoνου κρατουμενου μιας και διεπραξε φονο αρα...
Σωστότατος ο συλλογισμός σου, αλλά μάλλον δεν το...σκέφτηκε!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Lord Kratos : 03-04-14 στις 14:18. Αιτία: Επεξεργασία Παράθεσης
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

pop corn

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη pop corn
H pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.

H pop corn έγραψε στις 21:48, 02-04-14:

#27
Αρχική Δημοσίευση από Dimitris_Väinämöinen
Και εσυ τους ηξερες προσωπικα ας πουμε τους αλλους κρατουμενους ε; Και οτι και να ηταν του αξιζε μαχαιρωμα; Aρα γιατι θυμωνεις και στεναχωριεσαι που τον σκοτωσαν στο ξυλο; Oπως ο ενας ηταν βασανιστης και μαχαιρωθηκε ετσι και ο αλλος που ηταν δολοφονος πεθανε απο βασανιστηρια... (Με βαση την λογικη σου παντα).
Προσωπικά δεν τους ήξερα, αλλά γνωρίζω αρκετά για το τι συμβαίνει στις φυλακές ώστε να ξέρω ποιον να πιστέψω.
Δεν θα κρίνω με όρους ηθικής την δολοφονία του, το μόνο που λέω είναι ότι δεν λυπάμαι για τον θάνατο ενός βασανιστή (πλην των παιδιών που έχασαν τον πατέρα τους).

Το γιατί οι 2 δολοφονίες δεν είναι το ίδιο, το γιατί κατανοώ τους λόγους που οδήγησαν στην μία είναι αρκετά μεγάλο ζήτημα, δεν έχω χρόνο να το συζητήσω τώρα. Οι φυλακές υποτίθεται πως σκοπό έχουν απλώς την στέρηση της ελευθερίας κάποιου που θεωρείται 'επικίνδυνος'. Στην πραγματικότητα όμως, εξοντώνουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο σώμα, μυαλό και προσωπικότητα. Είναι κολαστήρια. Διάβασε την επιστολή της Κατερίνας Γκουλιώνη που παραθέτω στο αρχικό ποστ, ψάξε για το πείραμα της φυλακής του Stanford να δεις πώς η φυλακή λειτουργεί σαν πεδίο δημιουργίας βασανιστών, διάβασε τον θεατρικό διάλογο "ο χάρης δεσμώτης" που δίνω σε λινκ να δεις πώς η φυλακή καταστρέφει κάθε συναίσθημα οίκτου σε έναν που έχει υποστή βασανισμό και τον κάνει να ζητά μόνο εκδίκηση, τέλος ψάξε στο νετ να δεις τι λέει το σημείωμα που άφησε ο Καρέλι στον ανθρωποφύλακα πριν τον σκοτώσει, να δεις πώς έρχονται όλα αυτά και κάνουν κατανοητούς τους λόγους της δολοφονίας. Ο θάνατος ενός ανθρώπου ποτέ δεν είναι κάτι ευχάριστο. Αλλά ο τύπος βασάνιζε, ασκούσε βία. Αργά ή γρήγορα κάποιος θα έπαιρνε εκδίκηση. Δράση - αντίδραση λέγεται αυτό, νόμος της φυσικής.

αν βαριέσαι να τσεκάρεις, και γράφεις έτσι από φετίχ, χέσε μας. δεν θα μπω στην διαδικασία να επαναλαμβάνω όσα ήδη έχω πει.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

merry poppins

Δραστήριο Μέλος

Το avatar του χρήστη merry poppins
H merry poppins αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φωτογράφος και μας γράφει απο Ιρλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 412 μηνύματα.

H merry poppins έγραψε στις 23:14, 02-04-14:

#28
Αρχική Δημοσίευση από pop corn
Προσωπικά δεν τους ήξερα, αλλά γνωρίζω αρκετά για το τι συμβαίνει στις φυλακές ώστε να ξέρω ποιον να πιστέψω.
Δεν θα κρίνω με όρους ηθικής την δολοφονία του, το μόνο που λέω είναι ότι δεν λυπάμαι για τον θάνατο ενός βασανιστή (πλην των παιδιών που έχασαν τον πατέρα τους).

Το γιατί οι 2 δολοφονίες δεν είναι το ίδιο, το γιατί κατανοώ τους λόγους που οδήγησαν στην μία είναι αρκετά μεγάλο ζήτημα, δεν έχω χρόνο να το συζητήσω τώρα. Οι φυλακές υποτίθεται πως σκοπό έχουν απλώς την στέρηση της ελευθερίας κάποιου που θεωρείται 'επικίνδυνος'. Στην πραγματικότητα όμως, εξοντώνουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο σώμα, μυαλό και προσωπικότητα. Είναι κολαστήρια. Διάβασε την επιστολή της Κατερίνας Γκουλιώνη που παραθέτω στο αρχικό ποστ, ψάξε για το πείραμα της φυλακής του Stanford να δεις πώς η φυλακή λειτουργεί σαν πεδίο δημιουργίας βασανιστών, διάβασε τον θεατρικό διάλογο "ο χάρης δεσμώτης" που δίνω σε λινκ να δεις πώς η φυλακή καταστρέφει κάθε συναίσθημα οίκτου σε έναν που έχει υποστή βασανισμό και τον κάνει να ζητά μόνο εκδίκηση, τέλος ψάξε στο νετ να δεις τι λέει το σημείωμα που άφησε ο Καρέλι στον ανθρωποφύλακα πριν τον σκοτώσει, να δεις πώς έρχονται όλα αυτά και κάνουν κατανοητούς τους λόγους της δολοφονίας. Ο θάνατος ενός ανθρώπου ποτέ δεν είναι κάτι ευχάριστο. Αλλά ο τύπος βασάνιζε, ασκούσε βία. Αργά ή γρήγορα κάποιος θα έπαιρνε εκδίκηση. Δράση - αντίδραση λέγεται αυτό, νόμος της φυσικής.

αν βαριέσαι να τσεκάρεις, και γράφεις έτσι από φετίχ, χέσε μας. δεν θα μπω στην διαδικασία να επαναλαμβάνω όσα ήδη έχω πει.
καλα ο κρατουμενος δεν δολοφονησε τον δεσμοφλακα ως αποτελεσμα του πειραματος του Stanford γιατι και εξω που ηταν δεν ηταν και γ@μω τα παιδια, ισοβιτης ηταν και για καποιον λογο και με μακρυ φακελο...μη παμε να βγαλουμε ολους τους αλλους κακους και να αιτιολογησουμε την εγκληματικη του συμπεριφορα.

Παρολο που δε συμφωνω με τη βια στις φυλακες, ωστοσο ομως ενας δσμοφυλακας δεν ειναι υπευθυνος για το ολο λαθος συστημα σωφρονισμου της χωρας.

Στο πειραμα του Stanford συμμετειχαν φοιτητες, οχι ισοβιτες και serial killers, καλο ειναι να μη χρησιμοποιουμε λαθος τα αποελεσματα του.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

EnnisDelMar!

Διάσημο Μέλος

Το avatar του χρήστη EnnisDelMar!
H EnnisDelMar! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Διαιτητής . Έχει γράψει 602 μηνύματα.

H EnnisDelMar! fresh έγραψε στις 23:34, 02-04-14:

#29
Αρχική Δημοσίευση από pop corn

Είναι απ'τα βασικότερα σημεία όμως που πρέπει να συζητηθούν. Προσωπικά δεν ξέρω τι να πιστέψω, απλά μην είσαι απόλυτη, ο Καρέλι οπωσδήποτε δεν ηταν αγιος.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

pop corn

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη pop corn
H pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.

H pop corn έγραψε στις 04:47, 03-04-14:

#30
κορίτσια απαντάω με ένα ποστ και στις 2, νομίζω ότι το επιχείρημα είναι το ίδιο.
Αρχική Δημοσίευση από merry poppins
καλα ο κρατουμενος δεν δολοφονησε τον δεσμοφλακα ως αποτελεσμα του πειραματος του Stanford γιατι και εξω που ηταν δεν ηταν και γ@μω τα παιδια, ισοβιτης ηταν και για καποιον λογο και με μακρυ φακελο...μη παμε να βγαλουμε ολους τους αλλους κακους και να αιτιολογησουμε την εγκληματικη του συμπεριφορα.

Παρολο που δε συμφωνω με τη βια στις φυλακες, ωστοσο ομως ενας δσμοφυλακας δεν ειναι υπευθυνος για το ολο λαθος συστημα σωφρονισμου της χωρας.

Στο πειραμα του Stanford συμμετειχαν φοιτητες, οχι ισοβιτες και serial killers, καλο ειναι να μη χρησιμοποιουμε λαθος τα αποελεσματα του.
Αρχική Δημοσίευση από ImEirini!
Είναι απ'τα βασικότερα σημεία όμως που πρέπει να συζητηθούν. Προσωπικά δεν ξέρω τι να πιστέψω, απλά μην είσαι απόλυτη, ο Καρέλι οπωσδήποτε δεν ηταν αγιος.
Το πείραμα του Stanford δεν το ανέφερα ως αιτιολογικό για την δολοφονία του δεσμοφύλακα, σου επιτρέπει όμως να ερμηνεύσεις κάποιες συμπεριφορές. Το πείραμα του Stanford έδωσε κάποια πολύ σημαντικά συμπεράσματα για το πώς η κατανομή της ισχύος μέσα στην φυλακή επιδρά στον ψυχισμό του κρατούμενου και του δεσμοφύλακα, που έχει άμεση σχέση με το θέμα. Θυμάσαι τον κρατούμενο που είχε πάθει νευρικό κλονισμό; Θυμάσαι πώς μέσα σε μια βδομάδα απλοί φοιτητές άρχισαν να εμφανίζουν σαδιστικές συμπεριφορές αναγκάζοντας τον καθηγητή να τερματίσει το πείραμα; Στο ίντερνετ κυκλοφορεί το σημείωμα που έδωσε ο Καρέλι στον δεσμοφύλακα πριν τον σκοτώσει. Δες το και κατανόησε πώς συνδέεται με τα συμπεράσματα του πειράματος. Δες πόσο νοσηρό περιβάλλον είναι η φυλακή. Υπάρχουν σε pdf επίσης πολλές κοινωνιολογικές διατριβές που εκθέτουν ανάλογα συμπεράσματα σχετικά με το πείραμα.

Οσον αφορά την συμμετοχή των φοιτητών, αν απλοί φοιτητές άρχισαν να εμφανίζουν νοσηρές συμπεριφορές μέσα σε μια βδομάδα σκέψου τι γίνεται σε πραγματικές συνθήκες!

Για τον Καρέλι συγκεκριμένα, ξέρω ότι είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία και ένοπλη ληστεία. Το πώς γεννάται η εγκληματικότητα σε μια κοινωνία είναι μεγάλο ζήτημα και δεν λύνεται με την φυλάκιση, αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Δεν θα το τραβήξω θεωρητικά γιατί δεν έχω το χρόνο, θα πω μόνο ότι ο Καρέλι είχε σκοτώσει γι' αυτό και ήταν στη φυλακή. Η δουλειά του δεσμοφύλακα όμως ως σωφρονιστικού οργάνου τυπικά είναι η επιτήρηση και η εξασφάλιση της ομαλότητας μέσα στην φυλακή, όχι η σωματική και ψυχική εξόντωση των φυλακισμένων. Πάραυτα κάθε άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με το θέμα, γνωρίζει ότι οι δεσμοφύλακες στην πραγματικότητα εκτελούν ρόλο βασανιστών. Κι αυτό όπως απέδειξε το πείραμα, είναι ψυχολογικά αναπόφευκτο, γιατί η ίδια η φυλακή λειτουργεί σαν πεδίο μάθησης για την βαθμιαία κακοποίηση εκ μέρους του θύτη. Αυτά είναι κοινωνιολογικά συμπεράσματα, δεν τα έβγαλα απ΄το μυαλό μου. Είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που προσωπικά είμαι κατά της φυλάκισης.

Αρχική Δημοσίευση από merry poppins
Παρολο που δε συμφωνω με τη βια στις φυλακες, ωστοσο ομως ενας δσμοφυλακας δεν ειναι υπευθυνος για το ολο λαθος συστημα σωφρονισμου της χωρας.
Οι ατομικές ευθύνες ποτέ δεν αναιρούνται. Συμμετείχε ή όχι σε έναν μηχανισμό εξόντωσης; Ηταν ή όχι αναμενόμενο ότι κάποιος κάποια στιγμή θα έπαιρνε εκδίκηση; Ηταν υπεύθυνος συνεπώς για την προσωπική του συμμετοχή σε αυτά που συμβαίνουν μέσα στις φυλακές.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

EnnisDelMar!

Διάσημο Μέλος

Το avatar του χρήστη EnnisDelMar!
H EnnisDelMar! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Διαιτητής . Έχει γράψει 602 μηνύματα.

H EnnisDelMar! fresh έγραψε στις 09:44, 03-04-14:

#31
Αρχική Δημοσίευση από pop corn
κορίτσια απαντάω με ένα ποστ και στις 2, νομίζω ότι το επιχείρημα είναι το ίδιο.


Το πείραμα του Stanford δεν το ανέφερα ως αιτιολογικό για την δολοφονία του δεσμοφύλακα, σου επιτρέπει όμως να ερμηνεύσεις κάποιες συμπεριφορές. Το πείραμα του Stanford έδωσε κάποια πολύ σημαντικά συμπεράσματα για το πώς η κατανομή της ισχύος μέσα στην φυλακή επιδρά στον ψυχισμό του κρατούμενου και του δεσμοφύλακα, που έχει άμεση σχέση με το θέμα. Θυμάσαι τον κρατούμενο που είχε πάθει νευρικό κλονισμό; Θυμάσαι πώς μέσα σε μια βδομάδα απλοί φοιτητές άρχισαν να εμφανίζουν σαδιστικές συμπεριφορές αναγκάζοντας τον καθηγητή να τερματίσει το πείραμα; Στο ίντερνετ κυκλοφορεί το σημείωμα που έδωσε ο Καρέλι στον δεσμοφύλακα πριν τον σκοτώσει. Δες το και κατανόησε πώς συνδέεται με τα συμπεράσματα του πειράματος. Δες πόσο νοσηρό περιβάλλον είναι η φυλακή. Υπάρχουν σε pdf επίσης πολλές κοινωνιολογικές διατριβές που εκθέτουν ανάλογα συμπεράσματα σχετικά με το πείραμα.

Οσον αφορά την συμμετοχή των φοιτητών, αν απλοί φοιτητές άρχισαν να εμφανίζουν νοσηρές συμπεριφορές μέσα σε μια βδομάδα σκέψου τι γίνεται σε πραγματικές συνθήκες!

Για τον Καρέλι συγκεκριμένα, ξέρω ότι είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία και ένοπλη ληστεία. Το πώς γεννάται η εγκληματικότητα σε μια κοινωνία είναι μεγάλο ζήτημα και δεν λύνεται με την φυλάκιση, αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Δεν θα το τραβήξω θεωρητικά γιατί δεν έχω το χρόνο, θα πω μόνο ότι ο Καρέλι είχε σκοτώσει γι' αυτό και ήταν στη φυλακή. Η δουλειά του δεσμοφύλακα όμως ως σωφρονιστικού οργάνου τυπικά είναι η επιτήρηση και η εξασφάλιση της ομαλότητας μέσα στην φυλακή, όχι η σωματική και ψυχική εξόντωση των φυλακισμένων. Πάραυτα κάθε άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με το θέμα, γνωρίζει ότι οι δεσμοφύλακες στην πραγματικότητα εκτελούν ρόλο βασανιστών. Κι αυτό όπως απέδειξε το πείραμα, είναι ψυχολογικά αναπόφευκτο, γιατί η ίδια η φυλακή λειτουργεί σαν πεδίο μάθησης για την βαθμιαία κακοποίηση εκ μέρους του θύτη. Αυτά είναι κοινωνιολογικά συμπεράσματα, δεν τα έβγαλα απ΄το μυαλό μου. Είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που προσωπικά είμαι κατά της φυλάκισης.Οι ατομικές ευθύνες ποτέ δεν αναιρούνται. Συμμετείχε ή όχι σε έναν μηχανισμό εξόντωσης; Ηταν ή όχι αναμενόμενο ότι κάποιος κάποια στιγμή θα έπαιρνε εκδίκηση; Ηταν υπεύθυνος συνεπώς για την προσωπική του συμμετοχή σε αυτά που συμβαίνουν μέσα στις φυλακές.
Νομίζω ότι ο Καρέλι φυλακίστηκε για απόπειρα δολοφονίας ενός ηλικειωμένου ζευγαριού, πράγμα που διέπραξε μετα την πρώτη του φυλάκιση. Εμένα αυτό μου δείχνει ότι απο μόνος του δεν είχε κάποια διάθεση συμμόρφωσης. Σαφώς δεν σημαίνει ότι έπρεπε να τον βασανίζουν στην φυλακή οι σοφρωνιστικοί υπάλληλοι ούτε να τον σκοτώσουν αργότερα (βέβαια αφου κατανοείς τον 3ο νόμο του Νεύτωνα δηλαδή αυτόν της δράσης-αντίδρασης που αναφέρθηκες πριν, πώς γίνεται να μην κατανοείς το γεγονός ότι οι σοφρωνιστικοί υπάλληλοι τον σκότωσαν ως αντίδραση στον θάνατο συναδέλφου τους; ). Ο ρόλος τον σωφρονιστικών υπαλλήλων (θα έπρεπε να) είναι πολύ περιορισμένος. Ωστόσο και παρότι δεν πιστεύω ότι ο Τσιρώνης ήταν σωστός, με προβληματίζει το γεγονός ότι οι συγκρατούμενοι του Καρέλι δεν εστίασαν στο γεγονός ότι ήταν βασανιστής και απλά το ανέφεραν.

Και έρχεται η ερώτηση μου: Ας θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε στις φυλακές του Παραδεισοχωρίου και ότι δεν ισχύει το πείραμα του Stanford. Όλοι κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει. Για ποιό λόγο θεωρείς ότι δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος η φυλάκιση ενός εγκληματία; Επίσης, εσύ τι θα πρότεινες να γίνεται για άτομα που εκδηλώνουν εγκληματικές συμπεριφορές και δράσεις (όχι στο Παραδεισοχώρι, και για μέρη που ισχύει το πείραμα του Stanford)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

lowbaper92

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη lowbaper92
Ο lowbaper92 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 25 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,330 μηνύματα.

O lowbaper92 έγραψε στις 23:22, 04-04-14:

#32
Τη φυλακή τη θεωρώ ένα απ' τα πιο αρρωστημένα οικοδομήματα που συνέλαβε ο ανθρώπινος νους. Είναι μια σχολή εγκλήματος, που όχι μόνο δεν αποτελεί προθάλαμο του σωφρονισμού, αλλά αντίθετα στροφή 180 μοιρών απ' αυτόν. Ένας τάφος νεκροζώντανων ανθρώπων, που τους καταστρέφει σωματικά και κυρίως, ψυχολογικά. Ο χρόνος περνά βασανιστικά αργά. Χάνει τη σημασία του. Κάθε ώρα μοιάζει με την προηγούμενη και την επόμενη, καθώς δεν υπάρχουν γεγονότα να τις σημαδέψουν. Η πρώτη περίοδος της προσαρμογής είναι και η πιο μαρτυρική, καθώς μεσολαβεί μια απότομη μετάβαση απ' τους τρελούς ρυθμούς της έξω ζωής στο νεκρό χρόνο της φυλακής. Το πιο δύσκολο στην αρχή, είναι ότι σκέφτεσαι ακόμα σαν ελεύθερος άνθρωπος, αλλά ζεις φυλακισμένος. Η αίσθηση ότι δεν μπορείς απλά να ανοίξεις την πόρτα και να φύγεις, κάνει τους τοίχους της φυλακής να σε πνίγουν. Κι εδώ είναι ένας βασικός ρόλος της φυλακής: να καταστρέψει κάθε σφυγμό ζωής, να νεκρώσει το σώμα σου μαζί με κάθε ίχνος θέλησης για οποιαδήποτε προοπτική διεκδίκησης, να σε μετατρέψει σε έναν ζωντανό νεκρό που θα περιμένει καρτερικά την απελευθέρωση ή το θάνατο.

Μέσα σ' αυτό το αρρωστημένο καθεστώς, στο οποίο προστίθενται τα ψυχοφάρμακα και η πρέζα σε υπεραφθονία (σε αντίθεση με τη έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπου τα πάντα θεραπεύονται με depon), οι εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι, οι ξυλοδαρμοί απ' τους δεσμοφύλακες, οι εκδικητικές μεταγωγές οποιουδήποτε επιδεικνύει αγωνιστική διάθεση, οι συνεχείς εισβολές πάνοπλων ΕΚΑΜιτων που μετατρέπουν τα κελιά σε βομβαρδισμένα τοπία, καταστρέφοντας προσωπικά αντικείμενα των κρατουμένων... σ' αυτό λοιπόν το αρρωστημένο καθεστώς, ο κρατούμενος καλείται να διατηρήσει ακέραιο το μυαλό του και την ψυχική του υγεία. Ένας αγώνας επίπονος, καθημερινός, και σε περιπτώσεις απομονώσεων, ατομικός.

Παρόλα αυτά, και επιπλέον παρά την αρχιτεκτονική αναβάθμιση των φυλακών στο πέρασμα των χρόνων, που καθιστά ευκολότερη την πλήρη επιτήρηση των κρατουμένων, παρά τον εξοπλισμό με κάμερες, παρά την απομόνωση των κρατουμένων για μεγάλο μέρος της μέρας από εξωτερικά ερεθίσματα της φύσης (ήλιο, βροχή), οι φυλακές δεν κατάφεραν να πετύχουν πλήρως την πολυπόθητη αδρανοποίησή τους. Το πάθος για ελευθερία έκανε πάντα το θαύμα του, βγάζοντάς τους απ' το λήθαργο, με αποτέλεσμα δραπετεύσεις και εξεγέρσεις. Για σημαντικές αιτίες ή ασήμαντες αφορμές, τα κάτεργα καίγονταν, χαρίζοντας ανάσες ελευθερίας στους κρατούμενους.

Απ' την άλλη, το βίωμα μιας διαρκούς καταπίεσης απ' τη μία πλευρά, και η απλόχερη εξουσία που δίνεται απ' την άλλη, ξυπνάει τα πιο απάνθρωπα ένστικτα τόσο των κρατουμένων, όσο και των δεσμοφυλάκων. Ο ανθρωποφύλακας, αποτελεί στα μάτια του κρατούμενου την προσωποποίηση και την πιο άμεση μορφή όλου αυτού του μηχανισμού βίας που δέχεται καθημερινά, γιατί είναι αυτός που με τη φυσική του παρουσία και το κλειδί του, του στερεί την ελευθερία. Είναι λογικό επομένως ένας κρατούμενος να νιώθει μίσος για το δεσμοφύλακά του, και να διψάει για εκδίκηση.

Για να το κλείσω, δεν υπάρχει ούτε ιδανική, ούτε εξανθρωπισμένη φυλακή, όπως δεν υπάρχει ιδανικός και εξανθρωπισμένος βασανισμός. Ούτε στη Γη, ούτε στις φυλακές του Παραδεισοχωρίου. Ένα χρυσό κλουβί δεν παύει να είναι κλουβί. Η φυλακή απ' τη φύση της είναι απάνθρωπη, δεν εξαρτάται απ' το αν οι ανθρωποφύλακες κάνουν καλά τη δουλεία τους (sic!). Δεν επιδέχεται βελτίωσης, παρά μόνο καταστροφής.

_______________________________________________

Το σταματάω εδώ, περιοριζόμενος απλά σε μια κριτική της φυλακής, γιατί αν ανοίξω το κεφάλαιο "πως αντιμετωπίζεις το έγκλημα χωρίς φυλακή", θα πάρει αρκετά ακόμα σε έκταση και είμαι πτώμα.

ΥΓ1. "Θεαματικά και θεμιτά είναι τα ελικόπτερα της απόδρασης όμως ομορφότερες είναι οι φλόγες της εξέγερσης. Δεν πρέπει να πάψουμε να τιμούμε αυτούς που κατάφεραν ή έστω προσπάθησαν να ν’ αποδράσουν, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι να πετάξουμε πάνω από τα τείχη αλλά να χορέψουμε πάνω στα συντρίμμια τους."
Α. Θεοφίλου.

ΥΓ2. Σκέψεις μέσα από τα δεσμά της αιχμαλωσίας... ,ένα υπέροχο κειμενάκι του Νίκου Ρωμανού.

ΥΓ3. Μιας και γενικά υπάρχει σύγχυση, ο Καρέλι δεν είχε σκοτώσει στο παρελθόν:
Στη δίκη σε δεύτερο βαθμό στην Χαλκίδα, στις αρχές του 2013, η ποινή του μετατράπηκε από διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Η ποινή του μειώθηκε από τα 20 χρόνια κάθειρξη στα 12.
Από εδώ

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

EnnisDelMar!

Διάσημο Μέλος

Το avatar του χρήστη EnnisDelMar!
H EnnisDelMar! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Διαιτητής . Έχει γράψει 602 μηνύματα.

H EnnisDelMar! fresh έγραψε στις 09:43, 08-04-14:

#33
Αρχική Δημοσίευση από lowbaper92
Τη φυλακή τη θεωρώ ένα απ' τα πιο αρρωστημένα οικοδομήματα που συνέλαβε ο ανθρώπινος νους. Είναι μια σχολή εγκλήματος, που όχι μόνο δεν αποτελεί προθάλαμο του σωφρονισμού, αλλά αντίθετα στροφή 180 μοιρών απ' αυτόν. Ένας τάφος νεκροζώντανων ανθρώπων, που τους καταστρέφει σωματικά και κυρίως, ψυχολογικά. Ο χρόνος περνά βασανιστικά αργά. Χάνει τη σημασία του. Κάθε ώρα μοιάζει με την προηγούμενη και την επόμενη, καθώς δεν υπάρχουν γεγονότα να τις σημαδέψουν. Η πρώτη περίοδος της προσαρμογής είναι και η πιο μαρτυρική, καθώς μεσολαβεί μια απότομη μετάβαση απ' τους τρελούς ρυθμούς της έξω ζωής στο νεκρό χρόνο της φυλακής. Το πιο δύσκολο στην αρχή, είναι ότι σκέφτεσαι ακόμα σαν ελεύθερος άνθρωπος, αλλά ζεις φυλακισμένος. Η αίσθηση ότι δεν μπορείς απλά να ανοίξεις την πόρτα και να φύγεις, κάνει τους τοίχους της φυλακής να σε πνίγουν. Κι εδώ είναι ένας βασικός ρόλος της φυλακής: να καταστρέψει κάθε σφυγμό ζωής, να νεκρώσει το σώμα σου μαζί με κάθε ίχνος θέλησης για οποιαδήποτε προοπτική διεκδίκησης, να σε μετατρέψει σε έναν ζωντανό νεκρό που θα περιμένει καρτερικά την απελευθέρωση ή το θάνατο.

Μέσα σ' αυτό το αρρωστημένο καθεστώς, στο οποίο προστίθενται τα ψυχοφάρμακα και η πρέζα σε υπεραφθονία (σε αντίθεση με τη έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπου τα πάντα θεραπεύονται με depon), οι εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι, οι ξυλοδαρμοί απ' τους δεσμοφύλακες, οι εκδικητικές μεταγωγές οποιουδήποτε επιδεικνύει αγωνιστική διάθεση, οι συνεχείς εισβολές πάνοπλων ΕΚΑΜιτων που μετατρέπουν τα κελιά σε βομβαρδισμένα τοπία, καταστρέφοντας προσωπικά αντικείμενα των κρατουμένων... σ' αυτό λοιπόν το αρρωστημένο καθεστώς, ο κρατούμενος καλείται να διατηρήσει ακέραιο το μυαλό του και την ψυχική του υγεία. Ένας αγώνας επίπονος, καθημερινός, και σε περιπτώσεις απομονώσεων, ατομικός.

Παρόλα αυτά, και επιπλέον παρά την αρχιτεκτονική αναβάθμιση των φυλακών στο πέρασμα των χρόνων, που καθιστά ευκολότερη την πλήρη επιτήρηση των κρατουμένων, παρά τον εξοπλισμό με κάμερες, παρά την απομόνωση των κρατουμένων για μεγάλο μέρος της μέρας από εξωτερικά ερεθίσματα της φύσης (ήλιο, βροχή), οι φυλακές δεν κατάφεραν να πετύχουν πλήρως την πολυπόθητη αδρανοποίησή τους. Το πάθος για ελευθερία έκανε πάντα το θαύμα του, βγάζοντάς τους απ' το λήθαργο, με αποτέλεσμα δραπετεύσεις και εξεγέρσεις. Για σημαντικές αιτίες ή ασήμαντες αφορμές, τα κάτεργα καίγονταν, χαρίζοντας ανάσες ελευθερίας στους κρατούμενους.

Απ' την άλλη, το βίωμα μιας διαρκούς καταπίεσης απ' τη μία πλευρά, και η απλόχερη εξουσία που δίνεται απ' την άλλη, ξυπνάει τα πιο απάνθρωπα ένστικτα τόσο των κρατουμένων, όσο και των δεσμοφυλάκων. Ο ανθρωποφύλακας, αποτελεί στα μάτια του κρατούμενου την προσωποποίηση και την πιο άμεση μορφή όλου αυτού του μηχανισμού βίας που δέχεται καθημερινά, γιατί είναι αυτός που με τη φυσική του παρουσία και το κλειδί του, του στερεί την ελευθερία. Είναι λογικό επομένως ένας κρατούμενος να νιώθει μίσος για το δεσμοφύλακά του, και να διψάει για εκδίκηση.

Για να το κλείσω, δεν υπάρχει ούτε ιδανική, ούτε εξανθρωπισμένη φυλακή, όπως δεν υπάρχει ιδανικός και εξανθρωπισμένος βασανισμός. Ούτε στη Γη, ούτε στις φυλακές του Παραδεισοχωρίου. Ένα χρυσό κλουβί δεν παύει να είναι κλουβί. Η φυλακή απ' τη φύση της είναι απάνθρωπη, δεν εξαρτάται απ' το αν οι ανθρωποφύλακες κάνουν καλά τη δουλεία τους (sic!). Δεν επιδέχεται βελτίωσης, παρά μόνο καταστροφής.

_______________________________________________

Το σταματάω εδώ, περιοριζόμενος απλά σε μια κριτική της φυλακής, γιατί αν ανοίξω το κεφάλαιο "πως αντιμετωπίζεις το έγκλημα χωρίς φυλακή", θα πάρει αρκετά ακόμα σε έκταση και είμαι πτώμα.

ΥΓ1. "Θεαματικά και θεμιτά είναι τα ελικόπτερα της απόδρασης όμως ομορφότερες είναι οι φλόγες της εξέγερσης. Δεν πρέπει να πάψουμε να τιμούμε αυτούς που κατάφεραν ή έστω προσπάθησαν να ν’ αποδράσουν, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι να πετάξουμε πάνω από τα τείχη αλλά να χορέψουμε πάνω στα συντρίμμια τους."
Α. Θεοφίλου.

ΥΓ2. Σκέψεις μέσα από τα δεσμά της αιχμαλωσίας... ,ένα υπέροχο κειμενάκι του Νίκου Ρωμανού.

ΥΓ3. Μιας και γενικά υπάρχει σύγχυση, ο Καρέλι δεν είχε σκοτώσει στο παρελθόν:

Από εδώ
Ωραία αυτά που λες, δεν μας είπες όμως ποιόν τρόπο προτείνεις για την "συυμμόρφωση" ενός εγκληματία;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

lowbaper92

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη lowbaper92
Ο lowbaper92 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 25 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,330 μηνύματα.

O lowbaper92 έγραψε στις 23:05, 08-04-14:

#34
Αρχική Δημοσίευση από ImEirini!
Ωραία αυτά που λες, δεν μας είπες όμως ποιόν τρόπο προτείνεις για την "συυμμόρφωση" ενός εγκληματία;
Αν είναι ωραία αυτά που λέω, και συμφωνήσει κανείς στο 1ο σκέλος, ότι δηλαδή οι φυλακές πρέπει να καταστραφούν
- πρώτον γιατί τις θεωρεί απάνθρωπες (εδώ κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι οι φυλακισμένοι δεν αξίζουν ανθρωπισμό. Δείγμα της συνειδητής ή ασυνείδητης αντίληψης ότι οι φυλακές αποτελούν μια νομιμοποιημένη εκδίκηση και τίποτα παραπάνω), και δεύτερον γιατί αναγνωρίζει ότι όχι μόνο αποτυγχάνουν παταγωδώς στον υποτιθέμενο σκοπό τους να προετοιμάσουν τον κρατούμενο για την μελλοντική επανένταξή του στην κοινωνία, αλλά αντίθετα γυρίζει μπούμερανγκ επιδρώντας με τέτοιο τρόπο στον ψυχισμό του που τον γεμίζει μίσος, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να επιστρέφει στη φυλακή μετά από λίγο έχοντας διαπράξει χειρότερο αδίκημα- το 2ο σκέλος της κοινωνίας χωρίς φυλακές αφήνεται στον ίδιο για προβληματισμό.
Δεν έχω να προσφέρω κάποια απόλυτη αλήθεια, ούτε κάποια πεπατημένη, παρά μόνο σκέψεις και υποθέσεις. Δεν θα τις υπεραναλύσω κιόλας, απλά συνοπτικά θα πω ότι κινούνται με αφετηρία τι προκαλεί το έγκλημα, και με βάση αυτό αναζητείται λύση. Νομίζω ότι χονδρικά η πλειοψηφία των εγκλημάτων σήμερα είναι, πρώτον οικονομικής φύσης στα οποία οδηγείται κανείς απ' την ανάγκη σε περιπτώσεις που διακυβεύεται η επιβίωσή του, και δεύτερον λόγω ψυχικών νοσημάτων. Στόχος λοιπόν θεωρώ ότι είναι, πρώτον να δημιουργηθούν οι συνθήκες με βάση τις οποίες ένα έγκλημα οικονομικής φύσης χάνει τη σημασία του, δηλαδή πρακτικά δεν έχει νόημα να διαπραχθεί, δεύτερον στις περιπτώσεις ψυχικών νοσημάτων, που εξαρτώνται και απ' το περιβάλλον στο οποίο ζεις, να διαμορφωθούν οι συνθήκες που δυσχεραίνουν την εκδήλωσή τους (ενδεικτικά αναφέρω αυτό), και τρίτον να εξασφαλιστεί ότι δε θα υπάρχει καμία ομάδα που θα επωφελείται απ' την ύπαρξη εγκλήματος, χρησιμοποιώντας το ως αφορμή για να επιβληθεί στους υπόλοιπους. Ε όταν περιοριστεί η εγκληματικότητα στα παθολογικά αίτια και σε μεμονωμένες αντικοινωνικές πράξεις, είναι ευκολότερο να αποτραπούν και είναι θέμα αυτών που πλήττονται το πως θα αμυνθούν. Είπαμε, τρόπους για το αν είναι εφικτά και πως γίνονται αυτά αφήνονται στην κρίση του καθενός.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

EnnisDelMar!

Διάσημο Μέλος

Το avatar του χρήστη EnnisDelMar!
H EnnisDelMar! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Διαιτητής . Έχει γράψει 602 μηνύματα.

H EnnisDelMar! fresh έγραψε στις 23:59, 08-04-14:

#35
Αυτό που λες όμως είναι πολύ γενικόλογο και επίσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί απ'την μιά στιγμή στην άλλη. Ουσιαστικά δηλαδή δεν αποτελεί (άμεση) λύση του προβλήματος και είναι κάτι που χρειάζεται δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί (αν δηλαδή μπορεί να πραγματοποιηθεί). Αυτό που σε ρωτάω εγώ είναι αν έχεις να προτείνεις κάτι μετά την καταστροφή των απάνθρωπων φυλακών. Έχεις;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

lowbaper92

Περιβόητο Μέλος

Το avatar του χρήστη lowbaper92
Ο lowbaper92 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 25 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,330 μηνύματα.

O lowbaper92 έγραψε στις 00:40, 09-04-14:

#36
Αρχική Δημοσίευση από ImEirini!
Αυτό που λες όμως είναι πολύ γενικόλογο και επίσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί απ'την μιά στιγμή στην άλλη. Ουσιαστικά δηλαδή δεν αποτελεί (άμεση) λύση του προβλήματος και είναι κάτι που χρειάζεται δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί (αν δηλαδή μπορεί να πραγματοποιηθεί). Αυτό που σε ρωτάω εγώ είναι αν έχεις να προτείνεις κάτι μετά την καταστροφή των απάνθρωπων φυλακών. Έχεις;
Εξαρχής είπα ότι θα αναφέρω πολύ συνοπτικά κάποιες σκέψεις, όπως και ότι δεν έχω κάποια μαγική συνταγή.

Και προφανώς δεν μπορεί να γίνει απ' τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά τι ακριβώς θες να προτείνω για μετά, δεν κατάλαβα. Στο πως θα αντιμετωπίζεται το έγκλημα? Έκανα μια μικρή αναφορά σε κάποιες αιτίες που οδηγούν στο έγκλημα, και είπα ότι αυτές πρέπει να προσεχθούν, ώστε αυτό να αποτραπεί ή να περιοριστεί. Μετά όταν ένα φαινόμενο είναι περιορισμένο, αντιμετωπίζεται ευκολότερα. Το πως, θα φανεί στην πράξη.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 3 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

Μοιραστείτε το

...με ένα φίλο

...με πολλούς φίλους