×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,050 μέλη και 2,411,968 μηνύματα σε 75,407 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 561 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Ισότητα ευκαιριών: Είναι αρκετό;

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 15,880 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 22:51, 21-03-12:

#1
Η ανθρωπότητα ανέκαθεν προσπαθούσε να βρει την «τέλεια» ισορροπία δικαίου μεταξύ των πολιτών. Δοκιμάσαμε διάφορα πολιτικά συστήματα, καταστρέψαμε άλλα απολυταρχικά στο όνομα κάποιου οράματος περί δίκαιας κοινωνίας. Κάποιοι υπερασπίστηκαν και κάποιοι εφάρμοσαν την «ισότητα του αποτελέσματος» και για την ακρίβεια του εν δύναμη αποτελέσματος. Προφανώς αναφέρομαι στον κομμουνισμό και προφανώς αναφέρομαι στο γεγονός ότι οι αμοιβές και η ποιότητα ζωής του κάθε ανθρώπου ήταν ίση, αφού θεωρητικά ήταν και ίσο το αποτέλεσμα. Όλοι ξέρουμε την εξέλιξη αυτής της ιδέας.

Στις μέρες μας, φαίνεται να έχουμε ισορροπήσει στην νοοτροπία της ισότητα των ευκαιριών. Σε θεωρητικό επίπεδο ο κάθε κάτοικος αυτού του πλανήτη είναι ελεύθερος να επιλέξει την επιθυμητή ποιότητα ζωή μέσα από τις κατάλληλες επιλογές. Κάποιος μπορεί να σπουδάσει σε καλό πανεπιστήμιο και να βρει μια καλά αμειβόμενη εργασία. Κάποιος μπορεί να γίνει πολιτικός ή επιχειρηματίας ή… και να μπλεχτεί με την showbiz. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν σημασία η καταγωγή, το φύλο, η οικογένεια και εν τέλει η κοινωνική τάξη. Ακόμη και ένα παιδάκι στην Αφρική, μπορεί (όντως μπορεί; Ίσως αυτό είναι το θέμα) να μελετήσει και να κάνει αίτηση στο Yale ή στο Harvard.

Σίγουρα η ισότητα ευκαιριών δεν λειτουργεί άψογα, σίγουρα υπάρχουν πανεπιστήμια που διαλέγουν με διάφορα «υποκειμενικά» κριτήρια τους φοιτητές. Σίγουρα ακόμη και στην αγορά εργασίας υπάρχουν ακόμη διάφορες μορφές ρατσισμού. Αλλά ας υποθέσουμε ότι λειτουργεί και εν τέλει ίσως η εποχή που διανύουμε να έχει τις περισσότερες κοινωνικές ανακατάξεις που έχουν σημειωθεί πότε.

Είναι ωστόσο αρκετό όλη η δικαιοσύνη να στηρίζεται στην ισότητα των ευκαιριών; Αν η ισότητα των ευκαιριών λειτουργούσε στον υπέρτατο βαθμό, θα ήταν αρκετό να μιλάμε για δίκαιες κοινωνίες;

Ακόμη και αν η νοοτροπία αυτή λειτουργούσε όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, ανάλογα με τις απαιτήσεις ενός χώρου, π.χ. για τα πανεπιστήμια η καλή γνώση αγγλικών ή άλλων γνώσεων, να είναι εφικτό ο οποιοσδήποτε να διεκδικήσει μια θέση, σίγουρα υπάρχουν περίπτωσης όπου η ισότητα των ευκαιριών είναι εντελώς άχρηστη. Ένα παιδάκι, όταν έχει να αντιμετωπίσει την πείνα λόγο υπερβολικά χαμηλού, σχεδόν εξευτελιστικού, οικογενειακού εισοδήματος είναι απόλυτα λογικά να μην μπορεί να ενδιαφερθεί για τα μαθήματα και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπόκειται σε "διαγωνισμό" επί ίσοις όροις, ειδικότερα δε όταν ο ανταγωνισμός του είναι και παιδιά που έχουν την ευχέρεια για ιδιαίτερα. Το ότι ένας μαύρος στην Νότια Αφρική μπορεί πλέον να διεκδικήσει μια υψηλόμισθη θέση εργασίας στην NY είναι άνευ αξίας, αφού δεν διαθέτει, και ίσως δεν θα μπορούσε να διαθέτει, την απαραίτητη εκπαίδευση.

Από την άλλη, οι άνθρωποι φέρουν εξ' ολοκλήρου την ευθύνη των επιλογών τους. Σίγουρα κάποιος που δεν διέθετε την αποφασιστικότητα και το πνεύμα ώστε να αδράξει τις ευκαιρίες της αγορά ή των εκπαιδευτικών συστημάτων και προτίμησε να στραφεί στο έγκλημα δεν μπορεί να ανταμείβεται με κάποιον που κόπιασε να αποκτήσει την μόρφωση και λοιπές δεξιότητες. Αν και κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται εν λευκό, μπορούμε να "αποδεχτούμε" (φυσικά λόγο απλούστευσης της συζήτησης) την ορθότητα του παραπάνω επιχειρήματος. Έξαλλου και ο Alejandro Toledo ξεκίνησε σαν λουστράκος σε μια φτωχογειτονιά του Περού και κατέληξε με διδακτορικό και Πρόεδρος του Περού.

Ωστόσο νομίζω η ισότητα των ευκαιριών δεν μπορεί να δώσει λύση και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας. Ένα εύκολο παράδειγμα είναι η ανεργία και μπορούμε μια πιάσουμε ακόμη και την περίπτωση όπου κάποιος μένει άνεργος χωρίς να είναι καν υπεύθυνος. Πολλά επαγγέλματα χάθηκαν λόγο των δυνάμεων των αγορών. Όταν κάποιος Βρετανός αποφάσιζε να κάνει σταδιοδρομία στον τότε ελπιδοφόρο τομέα της ναυτιλίας, πως θα μπορούσε να γνωρίζει ότι η Κορέα και η Κίνα θα εκτροχιάσουν την Βρετανία εκτός της ναυτιλίας και προφανώς ένας τέτοιος εργάτης έχει μηδαμινές πιθανότητες να δουλέψει ως μη ανειδίκευτος εργάτης.

Y.γ.: Το παραπάνω κείμενο το δημοσίευσα πρώτα στο προσωπικό μου blog
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη iJohnnyCash : 18-07-15 στις 22:47. Αιτία: Typo
2 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

Ciela

Περιβόητο Μέλος

H Ciela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαέστρος . Έχει γράψει 1,438 μηνύματα.

H Ciela έγραψε: στις 20:16, 13-04-12:

#2
το χα διαβασει καιρο πριν αυτό το ποστ αλλα δεν ειχα γραψει τις σκεψεις μου. κατι βασικό που ειχα παρατηρησει είναι ότι θεωρείς πως ισοτητα ευκαιριών είναι το να μην υπαρχει καποιο κληρονομικό ή κοινωνικό απροσπελαστό τείχος.
δηλαδή εφόσον ο σουπερ σουπερ εξυπνος αφρικανος (ποσοστο 1% ή τσπ πολυ μικρο, όπως όλες οι οριακές τιμές στις κοινωνίες)
μπορεί να ξεφύγει θεωρητικά από τη μοίρα του, τότε υπαρχει ισότητα ευκαιριών.
αμ δε. ισότητα ευκαιριών υπαρχει μόνο όταν ο μέτριος αφρικανός μπορεί να τα πάει τοσο καλά όσο και ο μέτριος δυτικός. όταν επίσης ο χαζός - επιπόλαιος πλουσιος δυτικός τα παει τόσο ασχημα όσο ο χαζός - επιπόλαιος φτωχος δυτικός.

σιγουρα η κοινωνική κινητικότητα του πολιτισμού μας έιναι καλυτερη από το ινδικό σύστημα των καστών, αλλά και πάλι σαν μέσος όρος διατηρείται ένα στοιχειώδες - στην καλύτερη - status quo ευκαιριών.

σε ένα άλλο θέμα νομίζω η isiliel είχε παραθέσει έναν πίνακα με την κοινωνική κινητικότητα των κοινωνιών, από γενιά σε γενιά. Δηλαδή αν οι φτωχοί κανουν φτωχα παιδιά και οι πλούσιοι αντίστοιχα.
είχε πολύ ενδιαφέρον η απόκλιση αναμεσα σε διαφορες "δυτικές" χωρες.

(θα ψαξω αργότερα για το σχετικό λινκ του θεματος )

εδιτ:
τωρα μονο ξαναδιαβασα το ποστ σου.
τελικά δεν λες οτι υπαρχει ισοτητα των ευκαιριων (σορυ :Ρ)

αν ειναι αρκετο;
χμμμ κλινω προς το ότι δεν ειναι αρκετο σιγουρα. για να ειναι δικαιη μια κοινωνία θα πρεπει κατα τη γνωμη μου να υπαρχει παντα ενα διχτυ ασφαλειας στους πολίτες της. ίσως επίσης αυτα τα δυο να πανε πακετο. ισως να μη μπορείς να εχεις το ενα χωρις το αλλο.
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Ciela : 13-04-12 στις 20:35. Αιτία: _
1 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 15,880 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 21:02, 13-04-12:

#3
Αρχική Δημοσίευση από ciela
χμμμ κλινω προς το ότι δεν ειναι αρκετο σιγουρα. για να ειναι δικαιη μια κοινωνία θα πρεπει κατα τη γνωμη μου να υπαρχει παντα ενα διχτυ ασφαλειας στους πολίτες της. ίσως επίσης αυτα τα δυο να πανε πακετο. ισως να μη μπορείς να εχεις το ενα χωρις το αλλο.
Εκεί ήθελα να καταλήξω και πιο συγκεκριμένα η ουτοπική εκδοχή της κοινωνίας θα έπρεπε ο μέτριος της Αφρικής να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τον μέτριο της Αμερικής. Και αν κάποιος του φαίνεται υπερβολικό όλο αυτό, έστω ο μέτριος της Ελλάδας να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τον μέτριο της Αμερικής ή τουλάχιστον ο μέτριος με πατέρα πολιτικό να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τον μέτριο με πατέρα ζωγράφο.
0 Δεν μπορείτε να αξιολογήσετε αρνητικά το μήνυμα αυτόΔεν μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά το μήνυμα αυτό
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια