"Political correctness" στην τέχνη και στην ελευθερία του λόγου

Συμφωνείτε με το Political correctness στη τέχνη και στο λόγο των τελευταίων ετών;
Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 21)
  • Ναι

  • Όχι

  • ΔΞ/ΔΑ


Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.
1594318278274.jpeg

Ζούμε στην εποχή του νεομεσαίωνα. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε μπορεί να δυσαρεστήσει μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Σειρές, ταινίες και επίσημες ομιλίες επηρεάζονται από αυτό το κανόνα. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε στην δεκαετία του 90 αλλά και του 00.

Όσοι αντιδρούν τους βαφτίζουν ρατσιστές. Για παράδειγμα δείτε το last of us πόσο μεγάλη βαθμολογία έχει από τους κριτικούς και πόσο χαμηλό από το κοινό στο metecritics.com.

Άλλο παράδειγμα είναι η τελευταία season του 13 reasons why. Εκεί που κάνανε μπουλινγκ με το παραμικρο στη τελευταία season δέχονται τα gay ζευγάρια όχι μόνο οι γονείς τους αλλά και οι μεγαλύτεροι bullers του σχολείου.

Συμφωνείτε με το Political correctness των τελευταίων ετών;
 

Συνημμένα

  • 1594318273984.jpeg
    1594318273984.jpeg
    13.2 KB · Εμφανίσεις: 197
Τελευταία επεξεργασία:

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Δεν ειναι πλεον political correctness αλλα απαγορευση του ελευθερου λογου. Τα social media εχουν κανει την κατασταση τραγικη. Τις προαλλες βγηκαν συγγραφεις (οι περισσοτεροι μαλιστα αριστεροι) και κραζουν αυτη την ταση και ουσιαστικα λενε οτι οδευουμε προς απαγορευση του ελευθερου λογου.

Eδω τις προαλλες 2 δασκαλοι, ενας λευκος και ενας μαυρος εβαψαν τα προσωπα τους μαυρο και λευκο αντοιστιχα. Μαντεψτε ποιος κατηγορηθηκε για ρατσισμο και εγινε κατακραυγη.
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.
Ξέχασα να βάλω και αυτή τη φωτογραφία



Η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει γιατί ο Αριστοφάνης, ο Ευρυπίδης και ο Σοφοκλής και τα έργα τους θα τους πάρει η μπάλα.​
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Δεν ειναι πλεον political correctness αλλα απαγορευση του ελευθερου λογου. Τα social media εχουν κανει την κατασταση τραγικη. Τις προαλλες βγηκαν συγγραφεις (οι περισσοτεροι μαλιστα αριστεροι) και κραζουν αυτη την ταση και ουσιαστικα λενε οτι οδευουμε προς απαγορευση του ελευθερου λογου.
Ναι καλά κρασιά Νέλλη μου, όταν ο κόσμος περίμενε 10ετίες που αυτός το πράγμα αυξανόταν σαν όγκος και σιγά-σιγά επικράτησε σε όλη τη mainstream κουλτούρα(zeitgeist). Ελευθερία του λόγου δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ στο βαθμό που μας διδάσκεται. Η βικτωριανή Αγγλία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση λ.χ. από κάθε χώρα έπειτα(το ίδιο ισχύει και για τα επίπεδα προσωπικής ελευθερίας γενικότερα).

Επίσης, ασιάτης ακαδημαϊκός απολύθηκε επειδή έβγαλε έρευνα που δείχνει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που πιστεύει ο όχλος.

BTW, η JK Rowling αντιμετωπίζει προβλήματα γιατί είναι κατά των τρανς.
 

Εχέμυθη

Περιβόητο μέλος

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5,863 μηνύματα.
Πιστεύω ότι γενικά υπάρχει η τάση να πηγαίνουμε στα άκρα, πχ το παράδειγμα Με τους δασκάλους που ανέφερε η Neliel και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό. Όμως, όταν εκφραζομαστε προπάντων δημόσια για εμένα είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τη σωστή ορολογία (πχ όχι ναρκομανής αλλά τοξικό εξαρτημένος γιατί η μανία υποδηλώνει κάτι αρνητικό και είναι κάτι διαφορετικό της εξάρτησης). Δε λέω ότι αν κάποιος δε γνωρίζει τη σωστη ορολογία ότι είναι κατακριτέα καί πρέπει να τον πάρουμε με τις πέτρες. Όμως άνθρωποι "των γραμμάτων" όπως οι δημοσιογράφοι είναι απαράδεκτο να μήν γνωρίζουν κάποια πράγματα επίσης φαίνεται ότι πολλές φορές το κάνουν επίτηδες για να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα στο κοινό για πχ τους τονικό εξαρτημένους. Σήμερα συζητούσα με έναν φίλο μου για την β βαθμια εκπαίδευση και πως ήρθε η κουβέντα μου είπε ότι στο σχολείο θα έπρεπε να μαθαίνουμε πώς να εκφραζομαστε και το βρίσκω πολύ σωστό. Όπως πχ καί στις εκθέσεις μαθαίναμε πως να προσφωνουμε σωστά τον υπουργό πχ γιατί νά μην μαθαίναμε πώς να εκφραζομαστε σωστά και για ποιο λόγο είναι λάθος να εκφραστεις με τον τάδε τρόπο.
Και ναι δε λέω ότι εγώ τα κάνω όλα τέλεια, σε καμία περίπτωση. Ειδικά όταν βρίσκομαι με κοντινά μου άτομα που ξέρω ότι ούτε θα πληγωθούν ούτε θα παρεξηθουν μιλάω πολύ χύμα στο κύμα. Απλά πιστεύω ότι όταν τοποθετουμαστε δημόσια για κάτι καλό είναι να το σκεφτόμαστε λίγο πρίν το κάνουμε
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 27,808 μηνύματα.
Με την παρούσα μορφή του, όχι, δεν συμφωνώ.

Και μάλιστα το πιστεύω αυτό ενω είμαι ανάπηρος.... Συγγνώμη, "διαφορετικά ικανός", ή "το αμέα" (πως λέμε το πηρούνι, το τραπέζι, το άψυχο αντικείμενο), ή το "ατομα με ειδικές ικανότητες".


Ολα αυτά κατά μεγάλο μέρος κατέληξαν να είναι sugarcoating των δικαιωματιστών.


Που οκ μπορεί εν μέρει κάποιοι απο αυτούς, να έχουν καλές προθέσεις, πράγματι! Δεν είναι όλοι οι δικαιωματιστές υστερικά κομματικοποιημένοι λομπίστες, υπάρχουν και άνθρωποι που πιστεύουν βαθύτατα στο σεβασμό του διαφορετικού και τη διαφορά που μπορεί να κάνει ακόμα και μια εκφραστική λεπτομέρεια. Και σε αυτό το βαθμό, συμφωνώ επί της αρχής μαζί τους (με αυτούς τους κάποιους εκ των δικαιωματιστών), ακόμα κι αν διαφωνήσω σε κάποια επιμέρους.

Όμως ένα μοντέλο δεν κρίνεται από τις προθέσεις του αλλά και την εφαρμογή του, αναφορικά με το πόσο εν τέλει επιτυχημένο ήταν.

Και το παρόν μοντέλο δεν είναι. Πιστεύω πως στην υπάρχουσα μορφή του αποτελεί ένα sugarcoating συγχωροχάρτι στους διάφορους πολιτικούς και εταιρικούς παράγοντες, να μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοια γλωσσικά ιδιώματα ή διάφορες σχετικές δημοσιοσχεσίτικες συμπεριφορές (πχ ανάπηροι ευρωβουλευτές) ώστε να δείχνουν καλό πρόσωπο ενω στην ουσία γίνονται ελάχιστα προς την σωστή κατεύθυνση πρακτικά. Ελάχιστα αλλάζουν στην πραγματική ζωή για κάθε άνθρωπο.

Ακόμα όμως κι όταν κάτι αλλάζει, αλλάζει μόνο προς στην κατευθυνση που είναι απαραίτητη να φανεί ώστε να προωθήσει συγκεκριμένες αλλαγές (βλ. πρόσφατες ταραχές στην Αμερική με τους μαύρους, γυναίκες σε διάφορα αξιώματα στην Ευρώπη, κλπ).

Καλό όλο το φαίνεσθαι, αλλά είναι απαραίτητες οι βελτιώσεις στη ζωή α) όλων των ανθρώπων και β) επί της ουσίας.

Το α) γιατί θεωρω ότι ολος αυτός ο κατακερματισμός και η ιερή αγελάδα των quotas, αντί να ενώνει τους ανθρώπους τους διαχωρίζει σε αλληλοανταγωνιζόμενες υποκατηγορίες και δημιουργεί υποχρεωτικό ανθρωπισμό και δεν εμφυσεί αλλαγή νοοτροπίας στον καθημερινό άνθρωπο. Το δε β) γιατί είναι αυτονόητο.


Η παρούσα μορφή ωφελεί το αριστερίζον εταιρικό κρατικοδίαιτο σύστημα και τους όποιους ανθρώπους πάσχουν από απωθημενικές ψυχικές και λοιπές διαταραχές και βρίσκουν safe haven, όχι στο τι μπορούν να απολαύουν πλέον οι ίδιοι αλλά κυρίως στο τι δεν επιτρέπεται να εκφράσουν οι υπόλοιποι.


Δεν θεωρώ οτι επιδέχεται οποιεσδήποτε διορθώσεις. Πρέπει να εξοβελισθεί εις το πύρ το εξώτερον, να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη και να δημιουργηθεί ένα δικαιότερο σκεπτικό-νοοτροπία για ΚΑΘΕ ανθρωπο.

Η πολιτική κορεκτίλα είναι ο ήρωας που επέζησε αρκετά ώστε να γίνει ο μεγάλος κακός του παραμυθιού.
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.

Κοιτάξτε της άποψη του προέδρου των Unbxoholics για το Last Of Us 2. O Καρπάς το έχει καταλάβει το point αλλά ο Πρίσκας δεν δέχεται την αντίθετη πλευρά. Το παιχνίδι δεν το έχω παίξει και δεν μπορώ να το κρίνω προσωπικά.
 

Memetchi

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 1,481 μηνύματα.
Η ελευθερία του λόγου είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο θέμα. Το ότι μπορεί κάποιος να πει ότι "θέλει" δεν σημαίνει ότι αυτό δεν θα έχει και συνέπειες. Δεν μπορεί να βγαίνει η J.K Rowling και να λέει ότι οι τρανς δεν είναι γυναίκες και να περιμένει ότι επειδή έχουμε ελευθερία του λόγου δεν θα την κράξει κανείς. Το όλο θέμα του πολιτικά ορθού λόγου ξεκίνησε για να διορθώσει τα κακώς γραμμένα κείμενα του παρελθόντος. Λέξεις που επίτηδες χρησιμοποιούνταν για να υποβιβάσουν κάποιες κοινωνικές ομάδες. Όταν έχουμε ακόμα παροιμίες όπως "τον αράπη και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς" οι οποίες προσβάλουν και εξηγείς στον άλλον γιατί δεν είναι ωραίο να τις λέει, δεν είναι ότι θες να υποβιβάσεις την ελευθερία του λόγου.
Όπως όλα τα πράγματα ο άνθρωπος το τράβηξε φυσικά και αυτό στα άκρα και πλέον θεωρείται "appropriation" ακόμα και πράγματα που ουδέποτε πρόσβαλαν ή ενόχλησαν τις εκάστοτε κοινότητες. Στην τέχνη είναι ακόμα χειρότερα μερικές φορές και καταλήγουν να χαλάνε κάθε δημιουργικότητα. Είχα διαβάσει πρόσφατα ότι διέγραψαν από το Netflix ένα επεισόδιο μια παλιάς αμερικάνικης κωμωδίας γιατί οι πρωταγωνίστριες φορούσαν λάσπη για μάσκα ομορφιάς και υποτίθεται ότι έκαναν "blackface" και φυσικά μέχρι και η ίδια η αφροαμερικάνικη κοινότητα τους έκραξε για την υπερβολική απόφαση που πήραν.
 

Gate4

Επιφανές μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 25,581 μηνύματα.
Η ελευθερία του λόγου είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο θέμα. Το ότι μπορεί κάποιος να πει ότι "θέλει" δεν σημαίνει ότι αυτό δεν θα έχει και συνέπειες. Δεν μπορεί να βγαίνει η J.K Rowling και να λέει ότι οι τρανς δεν είναι γυναίκες και να περιμένει ότι επειδή έχουμε ελευθερία του λόγου δεν θα την κράξει κανείς.
Ναι μόνο που έχουμε φτάσει στο σημείο να εκνευρίζονται ορισμένοι αν πει κανείς ότι τα φύλα είναι δύο. Ή ότι η περίοδος είναι κάτι γυναικείο. Επειδή ο άλλος είναι Μήτσος και νιώθει Μήτσαινα.
Που εγώ κανένα πρόβλημα δεν έχω και στην τελική δεν έχω δικαίωμα να υποδείξω σε κανέναν τι θα νιώθει. Αλλά ρε φίλε αν η Ρόουλινγκ θεωρεί τον τύπο με τα γυναικεία ρούχα και το κοντάρι άντρα και πως δεν είναι γυναίκα σόρρυ αλλά πιστεύω πως είναι εντελώς ηλίθιος λόγος να την κράξουν έτσι.
 

Memetchi

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 1,481 μηνύματα.
Ναι μόνο που έχουμε φτάσει στο σημείο να εκνευρίζονται ορισμένοι αν πει κανείς ότι τα φύλα είναι δύο. Ή ότι η περίοδος είναι κάτι γυναικείο. Επειδή ο άλλος είναι Μήτσος και νιώθει Μήτσαινα.
Που εγώ κανένα πρόβλημα δεν έχω και στην τελική δεν έχω δικαίωμα να υποδείξω σε κανέναν τι θα νιώθει. Αλλά ρε φίλε αν η Ρόουλινγκ θεωρεί τον τύπο με τα γυναικεία ρούχα και το κοντάρι άντρα και πως δεν είναι γυναίκα σόρρυ αλλά πιστεύω πως είναι εντελώς ηλίθιος λόγος να την κράξουν έτσι.
Εξαρτάται για ποια φύλα μιλάμε βασικά αλλά αυτό ανήκει σε άλλη κουβέντα. Και εδώ έρχεται αυτό που έλεγα πριν, πότε η ελευθερία του λόγου σου προσβάλει τον άλλον. Δεν ακυρώνεις όλη την ύπαρξη του άλλου και κοιμάσαι ήσυχος γιατί έχεις το ελεύθερο. Δεν βγήκε και είπε την γνώμη της για μια ταινία, ότι η γη είναι επίπεδη, ότι ο κοβιντ δεν υπάρχει κτλ. Έχει ένα δημόσιο λόγο και μια επιρροή στις μάζες, δεν το είπε στο σπίτι της με τους φίλους της. Δεν είχε κανέναν μα κανέναν απολύτως λόγο να πει κάτι τέτοιο, δεν την επηρεάζει, δεν την αφορά (μάλιστα το συνδύασε με ένα μήνυμα του τύπου "είμαι υπερ του φεμινισμού αλλά μόνο των πραγματικών γυναικών", πόση χαζομάρα δηλαδή μαζεμένη...) αλλά είπε ας το γράψω. Για αυτήν είναι ένα ακόμα τουιτ ενώ για όλους τους τρανς που το διαβάζουν είναι όλη τους η ύπαρξη που βλέπουν να ακυρώνεται(για ακόμα μια φορά) και να δίνεται πάτημα για να βγουν και άλλοι εξυπνάκηδες και να συμφωνήσουν. Οπότε όπως η madame έχει την ελευθερία να γράψει ότι θέλει, έχουν και όλοι οι υπόλοιποι την ίδια ακριβώς ελευθερία να της απαντήσουν(δεν μιλάω για βρισιές, απειλές κτλ).
 

Gate4

Επιφανές μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 25,581 μηνύματα.
Εξαρτάται για ποια φύλα μιλάμε βασικά αλλά αυτό ανήκει σε άλλη κουβέντα. Και εδώ έρχεται αυτό που έλεγα πριν, πότε η ελευθερία του λόγου σου προσβάλει τον άλλον. Δεν ακυρώνεις όλη την ύπαρξη του άλλου και κοιμάσαι ήσυχος γιατί έχεις το ελεύθερο. Δεν βγήκε και είπε την γνώμη της για μια ταινία, ότι η γη είναι επίπεδη, ότι ο κοβιντ δεν υπάρχει κτλ. Έχει ένα δημόσιο λόγο και μια επιρροή στις μάζες, δεν το είπε στο σπίτι της με τους φίλους της. Δεν είχε κανέναν μα κανέναν απολύτως λόγο να πει κάτι τέτοιο, δεν την επηρεάζει, δεν την αφορά (μάλιστα το συνδύασε με ένα μήνυμα του τύπου "είμαι υπερ του φεμινισμού αλλά μόνο των πραγματικών γυναικών", πόση χαζομάρα δηλαδή μαζεμένη...) αλλά είπε ας το γράψω. Για αυτήν είναι ένα ακόμα τουιτ ενώ για όλους τους τρανς που το διαβάζουν είναι όλη τους η ύπαρξη που βλέπουν να ακυρώνεται(για ακόμα μια φορά) και να δίνεται πάτημα για να βγουν και άλλοι εξυπνάκηδες και να συμφωνήσουν. Οπότε όπως η madame έχει την ελευθερία να γράψει ότι θέλει, έχουν και όλοι οι υπόλοιποι την ίδια ακριβώς ελευθερία να της απαντήσουν(δεν μιλάω για βρισιές, απειλές κτλ).
Άρα ο χαμός έγινε γιατί η Ρόουλινγκ έχει κοινό που την παρακολουθεί ενώ σε ένα τυχαίο φόρουμ ο καθένας λέει περίπου ότι θέλει αλλά κανείς δεν νοιάζεται απλώς μπορούμε να διαφωνήσουμε. Έτσι λίγο πολύ λογοκρίνεις έναν άνθρωπο μόνο και μόνο επειδή είναι δημόσιο πρόσωπο.
Τέσπα το point μου ήταν ότι στην προσπάθεια να καταλάβουμε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων (που ξαναλέω δεν έχει κανείς δικαίωμα να τους υποδείξει τι θα νιώθουν) έχουν φτάσει και εκείνοι στα άκρα και αντιδράνε στο να πεις ότι περίοδο έχουν οι γυναίκες ή ότι βιολογικά γεννιέσαι άντρας ή γυναίκα. Κάτι το οποίο δεν είναι ρατσιστικό αλλά μερικοί πιάνονται από παντού και θεωρούν ότι τους προσβάλεις.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Δεν ειναι πλεον political correctness αλλα απαγορευση του ελευθερου λογου. Τα social media εχουν κανει την κατασταση τραγικη. Τις προαλλες βγηκαν συγγραφεις (οι περισσοτεροι μαλιστα αριστεροι) και κραζουν αυτη την ταση και ουσιαστικα λενε οτι οδευουμε προς απαγορευση του ελευθερου λογου.

Eδω τις προαλλες 2 δασκαλοι, ενας λευκος και ενας μαυρος εβαψαν τα προσωπα τους μαυρο και λευκο αντοιστιχα. Μαντεψτε ποιος κατηγορηθηκε για ρατσισμο και εγινε κατακραυγη.

I smell some freeze peach bullshit
 

Memetchi

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 1,481 μηνύματα.
Άρα ο χαμός έγινε γιατί η Ρόουλινγκ έχει κοινό που την παρακολουθεί ενώ σε ένα τυχαίο φόρουμ ο καθένας λέει περίπου ότι θέλει αλλά κανείς δεν νοιάζεται απλώς μπορούμε να διαφωνήσουμε. Έτσι λίγο πολύ λογοκρίνεις έναν άνθρωπο μόνο και μόνο επειδή είναι δημόσιο πρόσωπο.
Τέσπα το point μου ήταν ότι στην προσπάθεια να καταλάβουμε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων (που ξαναλέω δεν έχει κανείς δικαίωμα να τους υποδείξει τι θα νιώθουν) έχουν φτάσει και εκείνοι στα άκρα και αντιδράνε στο να πεις ότι περίοδο έχουν οι γυναίκες ή ότι βιολογικά γεννιέσαι άντρας ή γυναίκα. Κάτι το οποίο δεν είναι ρατσιστικό αλλά μερικοί πιάνονται από παντού και θεωρούν ότι τους προσβάλεις.

Όχι φυσικά, ο χαμός δεν έχει να κάνει με το άτομο αλλά με αυτά που ειπώθηκαν. Ακριβώς επειδή δεν είναι ένα τυχαίο άτομο σε ένα φόρουμ, καταλαβαίνεις ότι το τουιτ της δεν θα το δουν 10 άτομα αλλά 100χιλ. οπότε δεν θα πάρει 2 απαντήσεις αλλά 20χιλ, και έτσι παίρνει έκταση το θέμα. Δεν της ζητήθηκε να λογοκρίνεται αλλά να καταλαβαίνει την δύναμή της και φυσικά μετά να δέχεται και τις συνέπειές του λόγου της (απαντήσεις από την αντίθετη μεριά και πιθανόν άτομα που ήταν θαυμαστές της και έχασε και την εκτίμησή τους). Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της ελευθερίας του λόγου αλλά ταυτόχρονα να λες ότι και οι άλλοι δεν έχουν δικαίωμα να της πουν ότι λέει ασυναρτησίες.

Επειδή κάποιος έχει την ελευθερία του λόγου δεν σημαίνει ότι μπορεί να ανοίγει το στόμα του και όποιον πάρει ο χάρος. Το πότε θα θιχτεί κάποιος δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς, γιατί δεν ξέρουμε τα βιώματα και την ψυχολογία των άλλων. Κάτι που εσύ το έχεις "εε και τι έγινε που το είπα" μπορεί να πονάει πολύ τον άλλον. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πότε ο άλλος υπερβάλει γιατί του έχουν φουσκώσει τα μυαλά οι "woke" και πότε όντως προσβάλλεται γιατί επί χρόνια οι άνθρωποι θελημένα ή άθελα τους συνέχισαν να φέρονται ρατσιστικά, ομοφοβία και σεξιστικά. Δυστυχώς όντως έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά ας πούμε στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ότι κάποιος πιάστηκε από κάτι αλλά μια σαφή δήλωση κατά των τρανς. Πρέπει μερικές φορές να καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις θέση να μιλήσεις και να το ράβεις, όχι γιατί σου το επέβαλαν αλλά γιατί έχεις την ευαισθησία να μπεις και στην θέση του άλλου. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη ελευθερία από να το να μιλάς για θέματα που δεν γνωρίζεις και δεν σε αφορούν μην τυχόν και δεν ικανοποιήσεις τον εγωισμό σου ότι "έχεις άποψη και την ελευθερία να την εκφράσεις".
 
Τελευταία επεξεργασία:

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Νομίζω ότι απλά περνάμε τη φάση που περνάει κάθε (μεγάλη) επανάσταση. Βασικά, στο ζήτημα της πολιτικής ορθότητας, είμαστε ακριβώς στο σημείο όπου, μετά τη γαλλική επανάσταση, οι επαναστάτες άλλαζαν τα ονόματα των μηνών έτσι ώστε να μη θυμίζουν σε τίποτα το ρωμαϊκό παρελθόν. Κάπως έτσι, κι εδώ, προσπαθώντας να βρεθεί μία ισορροπία, από εκεί που το «εκκρεμές» ήταν στη μία ακραία θέση του, τώρα σε κάποιες περιπτώσεις πάει προς την άλλη.

Ωστόσο, ξεκάθαρα προτιμώ την κατάσταση στην οποία κοιτάμε ποιες εκφράσεις δεν προσβάλλουν άλλα άτομα/κοινωνικές ομάδες και το πώς να γιατρέψουμε τις (αρκετές) παθογένειες της πολιτικής ορθότητας, από το να αμολάμε προσβολές προς όλο το σύμπαν με κάθε δεύτερη κουβέντα μας. Απλά, έχουμε δρόμο μπροστά μας, τι να κάνουμε.
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,182 μηνύματα.
Υπάρχουν δυο μέτωπα :

Αυτοί που δεν καταλαβαίνουν πότε τα όρια και οι περιορισμοί,υπονομεύουν την ελευθερία του λόγου και την ζωή των άλλων.

Και αυτοί που δεν καταλαβαίνουν οτι η χρήση της ελευθερίας του λόγου τους, κάνει undermine την ζωή των άλλων.

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια που εξευτελίζουν ή μειώνουν τους συνανθρώπους σου . Αλλά δεν γίνεται και π.χ. να απολύεται κάποιος γιατί έκανε ένα joke που μπορεί να θεωρήσει ένας εργοδότης ρατσιστικό . Προφανώς το πρώτο θα οδηγήσει σε κοινωνικό χάος και το δεύτερο θα δημιουργήσει τεράστιες αδικίες που θα έχουν ως βάση το political correctness.
 

Memetchi

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 1,481 μηνύματα.
Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια που εξευτελίζουν ή μειώνουν τους συνανθρώπους σου . Αλλά δεν γίνεται και π.χ. να απολύεται κάποιος γιατί έκανε ένα joke που μπορεί να θεωρήσει ένας εργοδότης ρατσιστικό . Προφανώς το πρώτο θα οδηγήσει σε κοινωνικό χάος και το δεύτερο θα δημιουργήσει τεράστιες αδικίες που θα έχουν ως βάση το political correctness.
Νομίζω το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι λίγο ατυχές. Δηλαδή, το ρατσιστικό αστείο δείχνει τι άνθρωπος είναι ο εργαζόμενος και μπορεί ο άλλος να μην θέλει να δουλεύει με τέτοια άτομα. Όπως είναι και θέμα πολιτικής επικοινωνίας μια εταιρίας, οι εργαζόμενοί της είναι η βιτρίνα της. Αν πας στην Vodafone και ακούσεις τον ταμεία να λέει κάτι προσβλητικό για κάποιους, σίγουρα δεν θα φύγεις με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Αυτό που θες να πεις, αν κατάλαβα καλά είναι να μην κάνεις ας πούμε ένα τατουάζ στα ιαπωνικά και τρως κράξιμο επειδή κάποιος που δεν είναι καν Ιάπωνας θεωρήσει ότι κάνεις "cultural appropriation" ενώ ουσιαστικά εσύ το έκανες ακριβώς για τον αντίθετο λόγο. Αυτό φτάνει στα άλλο άκρο.
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,182 μηνύματα.
Νομίζω το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι λίγο ατυχές. Δηλαδή, το ρατσιστικό αστείο δείχνει τι άνθρωπος είναι ο εργαζόμενος και μπορεί ο άλλος να μην θέλει να δουλεύει με τέτοια άτομα. Όπως είναι και θέμα πολιτικής επικοινωνίας μια εταιρίας, οι εργαζόμενοί της είναι η βιτρίνα της. Αν πας στην Vodafone και ακούσεις τον ταμεία να λέει κάτι προσβλητικό για κάποιους, σίγουρα δεν θα φύγεις με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Αυτό που θες να πεις, αν κατάλαβα καλά είναι να μην κάνεις ας πούμε ένα τατουάζ στα ιαπωνικά και τρως κράξιμο επειδή κάποιος που δεν είναι καν Ιάπωνας θεωρήσει ότι κάνεις "cultural appropriation" ενώ ουσιαστικά εσύ το έκανες ακριβώς για τον αντίθετο λόγο. Αυτό φτάνει στα άλλο άκρο.

Καλά προφανώς ο καθένας μπορεί να κάνει οτι θέλει έτσι . Εαν όπως λες ο άλλος αποφασίσει οτι δεν θέλει τέτοια άτομα στην δουλειά του καλά θα κάνει .

Να ψάχνεις τα account των υπαλλήλων σου και το τι είχαν γράψει πριν 5 και 10 χρόνια και να τους απολύεις απο ένα ατυχές joke όμως,παραπάει . Δεν θέλω εγώ μετά σαν πελάτης να έχω επαφή με μια εταιρία που αντιμετωπίζει έτσι τους εργαζομένους της . Δεν βρίσκω που είναι το δίκαιο να στερείς το ψωμί ενός ανθρώπου, για κάτι που έγραψε χρόνια πριν και μπορεί να έχει αλλάξει απο τότε . Και ένα ηλίθιο joke δεν μπορεί να βλάψει κανέναν στην τελική . Τόσες βλακείες γράφει ο κόσμος καθημερινά στο internet, απο απλές βρισιές ως death threats.Οπότε σιγά τα αυγά .

Επίσης έχει διαφορά το λεω κάτι προσβλητικό, απο το δημοσιεύω στον προσωπικό μου λογαριασμό στα social media ένα joke, το οποίο χρόνια μετά μου στερεί την δουλειά μου .Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας έχει εκφράσει ρατσιστικά σχόλια(yup Trump). Συγκεκριμένο παράδειγμα,αλλά είχε γίνει τέτοιο περιστατικό,για αυτό το λεω .

Τώρα το παράδειγμα με το tattoo πράγματι είναι extreme και υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να σε κατηγορήσουν για κάτι τέτοιο . Αλλά σε αυτή την περίπτωση προσωπικά θα έλεγα απλά f*ck off . Δεν είναι δυνατόν για κάθε τι που κάνεις να μπορεί ο άλλος να σε κατηγορήσει με οτι του κατέβει στο κεφάλι . Η όλη φάση με το political correctness αποτελεί πλέον ένα είδος λαϊκού δικαστηρίου ουσιαστικά σε τέτοιες περιπτώσεις,και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να το δεχθεί . Επειδή κάποιος είναι θύμα μια φορά δεν σημαίνει οτι θα είναι συνέχεια . Και ομοίως επειδή κάποιος είναι θύτης δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να γίνει θύμα .
 

Memetchi

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 1,481 μηνύματα.
Να ψάχνεις τα account των υπαλλήλων σου και το τι είχαν γράψει πριν 5 και 10 χρόνια και να τους απολύεις απο ένα ατυχές joke...well δεν θέλω εγώ να έχω καμία επαφή με μια εταιρία που αντιμετωπίζει έτσι τους εργαζομένους της . Δεν βρίσκω που είναι το δίκαιο να στερείς το ψωμί ενός ανθρώπου, για κάτι που έγραψε χρόνια πριν και μπορεί να έχει αλλάξει απο τότε . Και ένα ηλίθιο joke δεν μπορεί να βλάψει κανέναν στην τελική . Τόσες βλακείες γράφει ο κόσμος καθημερινά στο internet . Οπότε έχει διαφορά το λεω κάτι προσβλητικό απο το δημοσιεύω στον προσωπικό μου λογαριασμό στα social media ένα joke το οποίο χρόνια μετά μου στερεί την δουλειά μου .Πόσο μάλλον ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας έχει εκφράσει ρατσιστικά σχόλια(yup Trump). Συγκεκριμένο παράδειγμα,αλλά είχε γίνει τέτοιο περιστατικό,για αυτό το λεω .
Ναι εντάξει δεν είπαμε να ψάχνεις παλιές δημοσιεύεις. Όχι γιατί είναι απλά ένα αστείο αλλά γιατί προφανώς και κάτι χρόνια πριν μπορεί σήμερα να μην αντιπροσωπεύει αυτόν τον άνθρωπο. Αυτό είναι μέρος του "cancel culture" που έχει ξεφύγει, συνήθως τους απολύουν όχι γιατί νοιάστηκαν για το "αστείο" αλλά για να ηρεμήσουν την κοινή γνώμη. Το όλο πράγμα του "ακυρώνουμε" κάποιον/κάποια εταιρία άρχισε πολύ διαφορετικά και είχε το νόημα να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε αυτούς ή κάποιες εταιρίες που έχουν προβληματικές συμπεριφορές. Μετά ξέφυγε. Βέβαια αν ο υπάλληλός σου μέχρι και σήμερα φέρεται έτσι νομίζω ότι είναι δικαίωμα του κάθε αφεντικού να μην δέχεται οι συνεργάτες/εργαζόμενοί του να βγάζουν αυτή την εικόνα καθώς ένα τέτοιο άτομο αργά η γρήγορα μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα έτσι και αλλιώς.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,182 μηνύματα.
Ναι εντάξει δεν είπαμε να ψάχνεις παλιές δημοσιεύεις. Όχι γιατί είναι απλά ένα αστείο αλλά γιατί προφανώς και κάτι χρόνια πριν μπορεί σήμερα να μην αντιπροσωπεύει αυτόν τον άνθρωπο. Αυτό είναι μέρος του "cancel culture" που έχει ξεφύγει, αλλά νομίζει ότι τους απολύουν όχι γιατί νοιάστηκαν για το "αστείο" αλλά για να ηρεμήσουν την κοινή γνώμη. Το όλο πράγμα του "ακυρώνουμε" κάποιον/κάποια εταιρία άρχισε πολύ διαφορετικά και είχε το νόημα να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε αυτούς ή κάποιες εταιρίες που έχουν προβληματικές συμπεριφορές. Μετά ξέφυγε. Βέβαια αν ο υπάλληλός σου μέχρι και σήμερα φέρεται έτσι νομίζω ότι είναι δικαίωμα του κάθε αφεντικού να μην δέχεται οι συνεργάτες/εργαζόμενοί του να βγάζουν αυτή την εικόνα καθώς ένα τέτοιο άτομο αργά η γρήγορα μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα έτσι και αλλιώς.

Ξεκάθαρα,το τελευταίο πράγμα που θες είναι ένας υπάλληλος που θα συμπεριφέρεται άσχημα ή θα κάνει υποτιμητικά σχόλια . Αργά η γρήγορα θα αποτελέσει ικανό λόγο να διώξει κόσμο και συνάμα να έχει οικονομικό αντίκτυπο .

Άλλα όπως λες,σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση ξεφεύγει. Προσωπικά πιστεύω οτι όλες οι επίσημες κινήσεις μιας εταιρίας έχουν καθαρά οικονομικό κίνητρο. Τις περισσότερες δεν τις νοιάζει καν να εναντιωθούν στον ρατσισμό . Απλά προσπαθούν να διατηρήσουν σταθερό τον αριθμό των πελατών που υπόκεινται σε συγκεκριμένες κατηγορίες,που θεωρείται οτι αδικούνται κοινωνικά ή προκαλούν ευαισθησία στην υπόλοιπη κοινωνία(π.χ. γυναίκες,παιδιά,ζώα,έγχρωμοι,ομοφυλόφιλοι,ΑΜΕΑ κτλπ.) .
 
Τελευταία επεξεργασία:

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
όταν παλιότερα, και τώρα δηλαδή απολύονταν άτομα επειδή τολμούσαν και μιλούσαν ανοιχτά για unioning λέγαμε πως είναι δικαίωμα του εργοδότη να σε απολύσει για όποιο λόγο θέλει, πλέον που μπορεί να απολυθείς για ρατσισμό ή σεξισμό (τοξική συμπεριφορά θα το πω εγώ άλλος ας το κάνει όσο sugar coat θέλει) είναι το political correctness και η δήθεν παραβίαση της ελευθερίας του λόγου. αχχ
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top