• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Πανδημία κορωνοϊού

Θα κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;
Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 217)
  • Ναι

  • Όχι

  • ΔΞ/ΔΑ


Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Είμαι καθηγήτρια Αγγλικών σε φροντιστήριο. Και προχθές πέθανε μια συνάδελφος από COVID. Ζωή σε μας.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:


Σχετικά με αυτό, έμαθα ότι δεν χρειάστηκε τελικά διασωλήνωση. Πέθανε όσο ακόμα ανέπνεε χωρίς μηχανική βοήθεια. Ζωή σε μας.

Άρα δε σε επηρεάζει το lockdown εφόσον μπορείς να εργάζεσαι εξ αποστάσεως. Μιλάς εκ του ασφαλούς...
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,209 μηνύματα.
Άρα δε σε επηρεάζει το lockdown εφόσον μπορείς να εργάζεσαι εξ αποστάσεως. Μιλάς εκ του ασφαλούς...
ΠΕΣ ΤΑΑΑΑΑΑ.
Εχουν βαλθεί να μας κλεισουν ξανα μεσα.. Δεν θα αντεξω αλλο μακρυά απο το πανεπιστήμιο.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Nina-nana

Διάσημο μέλος

Η Nina-nana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Καθηγητής/τρια. Έχει γράψει 2,536 μηνύματα.
Άρα δε σε επηρεάζει το lockdown εφόσον μπορείς να εργάζεσαι εξ αποστάσεως. Μιλάς εκ του ασφαλούς...
Με επηρεάζει όμως το όχι-lockdown γιατί εργάζομαι ανάμεσα σε ανεμβολίαστους χωρίς να μπορώ να κρατήσω αποστάσεις. Και θα ήθελα αν γίνεται να συνεχίσω να κοιτάζω τα ραδίκια από την πάνω μεριά.

Επίσης το "δεν σε επηρεάζει το lockdown" πες το σε αυτούς που πάθανε κατάθλιψη/κρίσεις πανικού/διαταράχθηκε η ψυχική υγεία τους επειδή κλείστηκαν μέσα. Θέλω να δω τι θα σου απαντήσουν. Εγώ πέρυσι δούλεψα σχεδόν 8 μήνες από το σπίτι, κλεισμένη σε ένα αυτοσχέδιο γραφειάκι 2x2 αλλά δεν με ακούς να παραπονιέμαι. Αν δεν έχεις κάνει τηλεκπαίδευση από την πλευρά του διδάσκοντα που δουλεύει με όλες τις ηλικίες (ο μικρότερος μαθητής μου πέρυσι ήταν 5 ετών και ο μεγαλύτερος 54) και κρίνεται εκ των αποτελεσμάτων του γιατί οι μαθητές του δίνουν εξετάσεις, σε παρακαλώ μην μου πουλάς πνεύμα. Έλα να δουλέψεις εξ αποστάσεως κάνοντας τη δική μου δουλειά και μετά ξανασυζητάμε πόσο δεν με επηρεάζει το lockdown.
 

back2967

Διάσημο μέλος

Ο back2967 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,212 μηνύματα.
Όποιος θέλει lockdown ας πει με ποιο σκοπό, τι περιμένει.
Το πρώτο και το δεύτερο lockdown έγιναν για να κερδίσουμε χρόνο να οργανωθούν τα συστήματα υγείας και η επιστήμη να βρει μια λύση, η οποία βρέθηκε και είναι το εμβόλιο.

Να ξανακάνεις lockdown γιατί;
Για να κάνουν την τρίτη δόση; Τότε να ξανακάνεις και τον επόμενο χειμώνα όταν θα έρθει η ώρα για την τέταρτη, τον μεθεπόμενο για την πέμπτη κλπ.

Ελπίζοντας να βρεθεί φάρμακο; Άγνωστο αν θα βρεθεί, άγνωστο τι αποτελεσματικότητα και παρενέργειες θα έχει και εξάλλου όπως θα μπορούσε να βρεθεί φάρμακο έτσι θα μπορούσε να προκύψει και πιο μεταδοτική ή θανατηφόρα μετάλλαξη οπότε να μην αρκεί.

Ελπίζοντας να βελτιωθεί και άλλο το σύστημα υγείας; Όσο βελτιώθηκε βελτιώθηκε, σε όλες τις χώρες. Παραπάνω δεν γίνεται για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους. Ακόμα και αν είχες τα λεφτά να διπλασιάσεις τις ΜΕΘ δεν θα έβρισκες γιατρούς για να το κάνεις. Οι ειδικότητες που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ είναι συγκεκριμένες, περιζήτητες και θέλουν χρόνια εκπαίδευση.
 

Nina-nana

Διάσημο μέλος

Η Nina-nana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Καθηγητής/τρια. Έχει γράψει 2,536 μηνύματα.
Ο μόνος λόγος για να κάνεις lockdown αυτή τη στιγμή είναι για να μην πιεστεί υπερβολικά το σύστημα υγείας. Για να μην τιγκάρουν οι ΜΕΘ και δεν έχεις πού να βάλεις αυτούς που παθαίνουν ατυχήματα ή εγκεφαλικά κλπ. Και για να υπάρχει διαθέσιμο δυναμικό στα νοσοκομεία ώστε να αντιμετωπίζονται τα "καθημερινά" προβλήματα υγείας όπως εγχειρήσεις ρουτίνας, χημειοθεραπείες, διάφορες παθήσεις που χρήζουν νοσηλείας. Στη Λετονία μπήκαν σε lockdown μία εβδομάδα μετά από τη στιγμή που αναγκάστηκαν να ακυρώνουν εγχειρήσεις ρουτίνας για να βρίσκουν κρεβάτια για COVID.

Δεν νομίζω πως κάνει κανείς lockdown για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Πρώτον αυτή η τακτική δεν δουλεύει και δεύτερον μπορείς κάλλιστα να λύσεις αυτό το πρόβλημα βάζοντας τους ανεμβολίαστους να κάνουν 2 ράπιντ την εβδομάδα. Και τα εμβόλια που σου περισσεύουν τα πουλάς σε κάποια άλλη χώρα, όπως έκαναν οι Ρουμάνοι που τα έστειλαν στην Δανία, και τώρα οι Δανοί κυκλοφορούν χωρίς μάσκες και οι Ρουμάνοι φιγουράρουν στο Top 10 των χωρών με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ευρώπη (414 νεκροί μόνο χθες, σε μια χώρα 19 εκατομμυρίων).

Φάρμακο προφανώς δεν θα βρεθεί σε 2 ή 5 ή 10 εβδομάδες.

Τώρα αν φτάσουμε 200 θανάτους τη μέρα, αναγκαστικά θα κάνουμε lockdown γιατί θα τελειώσουν τα ψυγεία και δεν θα προλαβαίνουν να σκάβουν λάκους οι νεκροθάφτες. Στη Ρωσία που έχουν πάνω από 1000 δηλωμένους θανάτους τη μέρα και τα νοσοκομεία έχουν γονατίσει, βάζουν σε υποχρεωτική 4μηνη καραντίνα όλους τους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών και από 30/10-5/11 θα κηρυχθεί αργία προκειμένου να μην εργαστεί κανείς σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση.
 

Guest 896561

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Κάναμε όλοι εμβόλια για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να ξαναζήσουμε φυσιολογικά. Όποιος γουστάρει λόκντάουν να κάτσει σπίτι του. Άντε γιατί κουράσατε άσχημα.
 

Gate4

Επιφανές μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 25,581 μηνύματα.
Οχι δεν λεω να συγκατοικουν με τους γονεις τους απαραιτητα. Λεω ειτε να μενουν με τους δικους τους ειτε (στην πλειοψηφια) να τους επισκεπτονται απλως, αρα να διατηρειται η αλυσιδα μεταδοσης, να υπαρχουν οι επαφες δλδ.

Και θα το ξαναπω. Δεν λεω ολο αυτο να κραταει για παντα. Λεω οτι οφειλουμε να προσεχουμε στην περιπτωση που επικειται τριτη δοση και εχουμε ευπαθεις στις επαφες μας (οικογενεια και φιλοι). Γιατι αυτο να ειναι παραλογο; Τα παρτι αξιζουν περισσοτερο από το να κανεις λιγη υπομονη ακομη για να κανουν την τριτη δοση;
Η τρίτη δόση δεν θα είναι η τελευταία για να λες ότι εντάξει θα την κάνουν και καθαρίσαμε πάμε να παρτάρουμε. Σίγουρα θα γίνεται επαναληπτική δόση στον πληθυσμό σαν το εμβόλιο της γρίπης. Και επειδή ο κορώνα προφανώς θα μας μείνει μπάστακας με τη λογική σου πρέπει να είμαστε σε μόνιμη παράνοια.
Έχει καταντήσει αστείο να κατηγορούμε τα 20χρονα που δεν θέλουν να ζουν σαν συνταξιούχοι. Ελπίζω να το καταλάβεις κάποια στιγμή. Όπως επί καραντίνας γινόταν είδηση η κίνηση σε πάρκα, παραλίες μόλις άνοιγε ο καιρός λες και είναι έγκλημα η βόλτα σε εξωτερικούς χώρους και έπρεπε να καθόμαστε σερί μήνες σε ένα δωμάτιο να κοιτάμε τους τοίχους. Δεν είναι υγιές αυτό το πράμα από καμία άποψη ειλικρινά. Εγώ 15 μέρες έκατσα σπίτι κανονική καραντίνα και με ερχόταν να βάλω τα κλάματα συνέχεια.
 

Nina-nana

Διάσημο μέλος

Η Nina-nana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Καθηγητής/τρια. Έχει γράψει 2,536 μηνύματα.
Κάναμε όλοι εμβόλια για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να ξαναζήσουμε φυσιολογικά. Όποιος γουστάρει λόκντάουν να κάτσει σπίτι του. Άντε γιατί κουράσατε άσχημα.
Μου αρέσουν αυτά τα σχόλια γιατί είναι σαν να νομίζετε πως όποιος γουστάρει lockdown το γουστάρει επειδή είναι μαζόχας, και επειδή το γουστάρει θα επηρεάσει το σύμπαν και θα γίνει lockdown (η δύναμη της προσευχής ίσως?) :bleh: Ενώ στην πραγματικότητα αυτός που με τη συμπεριφορά του βάζει το λιθαράκι του για να γίνει κι άλλο lockdown είναι ο ανεμβολίαστος που όχι μόνο δεν θέλει lockdown αλλά δεν πιστεύει καν ότι κινδυνεύει από τον κορωνοϊό και γι' αυτό συνεχίζει ανενόχλητος τη ζωούλα του παρτάροντας όπως τον παλιό καλό καιρό και χωρίς μασκούλα για να μην φιμώνεται.

Ξέρετε έστω και μια χώρα στον πλανήτη που να έκανε lockdown επειδή το ήθελαν πολύ οι πολίτες; Πείτε μας ποια.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,478 μηνύματα.
Αχ βαχ. Λίγο διάβασα στην αρχή, που στη μομφή μου πως δεν στηρίζεις κάπου το γεγονός ότι οι περισσότεροι στο πάρτυ ζουν με γονείς με χιλια δυο νοσήματα, απαντάς ότι υπάρχουν και φοιτητές που μπορεί να επιστρέψουν μετά στο πατρικό τους.
Α) πού ξερεις ότι θα επιστρέψουν, και μάλιστα σε σύντομο διάστημα μετά το πάρτυ;
Β) πού ξέρεις ότι δεν κάνουν κάποιο τεστ πρώτα;
Οπως εχω ηδη γραψει, δεν μιλαω για ενα παρτι και μια μαζωξη. Δεν μιλαω για το μεμονωμενο γεγονος της παρασκευης. Αναφερομαι στα παρτι/συναθροισεις που γινονται (κυριως στα πανεπιστημια) κάθε παρασκευη και σαββατο και που θα γινονται κατα κανονα καθε σκ, καθε εβδομαδα, και σε βαθος αναλυσης τριων μηνων μεχρι τα χριστουγεννα. Αμα πολλαπλασιασεις τις επαφες του καθενος αθροιστικα σε ολα αυτα τα events, τοτε σιγουρα, το ξαναλεω, σιγουρα, υπαρχουν επαφες φοιτητων (που ηταν σε καποιο τετοιο event) με τους γονεις τους ή και τους παππουδες τους, ειτε οταν με το καλο θα πανε στο πατρικο τους βολτα ενα σκ ή μια γιορτη ειτε αν ειναι απο θεσσ και σπουδαζουν στην πολη τους μενοντας με τους δικους τους.

Τωρα οσον αφορα το οτι μπορει να κανουν τεστ:
1. Σελφ τεστ και να κανουν δεν λεει και κατι (λαθος τροπος εκτελεσης, αξιοπιστια τεστ κλπ)
2. Τεστ rapid σπανια να κανουν, αλλωστε οντας εμβολιασμενοι ελαχιστοι κανουν πλεον τεστ απο μονοι τους
3. Μοριακο αν δεν εχουν συμπτωματα δεν παιζει να κανει απολυτως κανενας απλα για να παει βολτα σπιτι και να δωσει 50-60€

Γενικα, ειναι δικια μου εντυπωση απο οσα βλεπω, αν καποιος ειναι της νοοτροπιας να μην σκεφτεται καθολου μετρα πλεον και να ζει κανονικα, παρτι, εκδηλωσεις, συναθροισεις κλπ, δεν θα μπει στη διαδικασια να κανει και τεστ, επειδη θεωρει πως πλεον δεν τον αγγιζει ο ιος ή απλα δεν θελει να τον απασχολει πλεον. Ειναι αυτης της νοοτροπιας οπότε γιατί να κανει τεστ; Για να προσεχει; Αν ηθελε να προσεχει δε θα πηγαινε εξαρχης σε ολες αυτες τις επιφοβες συναθροισεις ή εστω θα κρατουσε καποιο βασικο μετρο.
Αυτο που στην πραξη γινεται ειναι αντε να κανει για τα τυπικα (για να εχει ησυχη τη συνειδηση του ας πουμε) ενα σελφ τεστ και αρκειται σε αυτο. Το οποιο ενταξει, δε λεει και κατι οπως ολοι ξερουμε.
Ξαναλεω, γενικα αυτο ειναι ωστοσο αρκετο. Οχι ομως στην περιπτωση που εξεταζουμε, δλδ οταν πας σε τετοιες ιογενως επιφοβες κοινωνικες εκδηλωσεις και μετα σκοπευεις να επισκεφτεις οικογενεια, γονεις, παππουδες κλπ που ανηκουν σε ευπαθεις ομαδες και περιμενουν τριτη δοση.

Επειδή αν διαβάσω και τα υπόλοιπα μού φαίνεται θα ματώσουν τα ματάκια μου, ας το αφήσουμε εδώ.
Καλο θα ηταν να τα διαβασεις, αφιερωνω κι εγω χρονο για να τα γραψω, συζητηση κανουμε.

Ήθελα να κάνω μια απέλπιδα προσπάθεια να σου δείξω ότι η σκέψη "μην κάνω αυτό, γιατί μπορεί να κολλήσω, και μετά να κολλήσω το φίλο μου, που μπορεί να κολλήσει τον μπατζανάκη του, ο οποίος μπορεί να κολλήσει μια γιαγιά" είναι κλινική παράνοια και είναι κρίμα για σένα να τυραννείσαι έτσι.
Το αναγνωριζω και σε ευχαριστω που ασχοληθηκες και αφιερωνεις χρονο, ασχετως των αποψεων μας.
 

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
Με επηρεάζει όμως το όχι-lockdown γιατί εργάζομαι ανάμεσα σε ανεμβολίαστους χωρίς να μπορώ να κρατήσω αποστάσεις. Και θα ήθελα αν γίνεται να συνεχίσω να κοιτάζω τα ραδίκια από την πάνω μεριά.

Επίσης το "δεν σε επηρεάζει το lockdown" πες το σε αυτούς που πάθανε κατάθλιψη/κρίσεις πανικού/διαταράχθηκε η ψυχική υγεία τους επειδή κλείστηκαν μέσα. Θέλω να δω τι θα σου απαντήσουν. Εγώ πέρυσι δούλεψα σχεδόν 8 μήνες από το σπίτι, κλεισμένη σε ένα αυτοσχέδιο γραφειάκι 2x2 αλλά δεν με ακούς να παραπονιέμαι. Αν δεν έχεις κάνει τηλεκπαίδευση από την πλευρά του διδάσκοντα που δουλεύει με όλες τις ηλικίες (ο μικρότερος μαθητής μου πέρυσι ήταν 5 ετών και ο μεγαλύτερος 54) και κρίνεται εκ των αποτελεσμάτων του γιατί οι μαθητές του δίνουν εξετάσεις, σε παρακαλώ μην μου πουλάς πνεύμα. Έλα να δουλέψεις εξ αποστάσεως κάνοντας τη δική μου δουλειά και μετά ξανασυζητάμε πόσο δεν με επηρεάζει το lockdown.
Προφανώς εννοεί δεν επηρεάζεσαι οικονομικά. Ψυχολογικά όλοι επηρεαστήκαμε. Αυτοί που έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως είτε πτώχευσαν είτε βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και ένα ακόμα λοκντάουν μπορεί να τους στείλει στο δρόμο.

Οπότε μη συγκρίνεις την επιβίωση του άλλου με το δικό σου συκριτικά αμελητέο inconvenience, είναι αρκετά θρασύ. Που σιγά και τη δυσκολία, και οι γονείς μου εκπαιδευτικοί είναι, στην αρχή ήταν ζόρικα, μετά συνηθίζεται, κι ας είναι περισσότερο κουραστικό. Εξάλλου στο επάγγελμά σου τα εξ αποστάσεως θα είναι μια νέα παράλληλη πραγματικότητα, ακόμα και μετά τον κορωνοϊό, επειδή είναι απίστευτα χρήσιμα. Συνεπώς καλό είναι να προσαρμοστείτε.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Οπως εχω ηδη γραψει, δεν μιλαω για ενα παρτι και μια μαζωξη. Δεν μιλαω για το μεμονωμενο γεγονος της παρασκευης. Αναφερομαι στα παρτι/συναθροισεις που γινονται (κυριως στα πανεπιστημια) κάθε παρασκευη και σαββατο και που θα γινονται κατα κανονα καθε σκ, καθε εβδομαδα, και σε βαθος αναλυσης τριων μηνων μεχρι τα χριστουγεννα. Αμα πολλαπλασιασεις τις επαφες του καθενος αθροιστικα σε ολα αυτα τα events, τοτε σιγουρα, το ξαναλεω, σιγουρα, υπαρχουν επαφες φοιτητων (που ηταν σε καποιο τετοιο event) με τους γονεις τους ή και τους παππουδες τους, ειτε οταν με το καλο θα πανε στο πατρικο τους βολτα ενα σκ ή μια γιορτη ειτε αν ειναι απο θεσσ και σπουδαζουν στην πολη τους μενοντας με τους δικους τους.

Τωρα οσον αφορα το οτι μπορει να κανουν τεστ:
1. Σελφ τεστ και να κανουν δεν λεει και κατι (λαθος τροπος εκτελεσης, αξιοπιστια τεστ κλπ)
2. Τεστ rapid σπανια να κανουν, αλλωστε οντας εμβολιασμενοι ελαχιστοι κανουν πλεον τεστ απο μονοι τους
3. Μοριακο αν δεν εχουν συμπτωματα δεν παιζει να κανει απολυτως κανενας απλα για να παει βολτα σπιτι και να δωσει 50-60€

Γενικα, ειναι δικια μου εντυπωση απο οσα βλεπω, αν καποιος ειναι της νοοτροπιας να μην σκεφτεται καθολου μετρα πλεον και να ζει κανονικα, παρτι, εκδηλωσεις, συναθροισεις κλπ, δεν θα μπει στη διαδικασια να κανει και τεστ, επειδη θεωρει πως πλεον δεν τον αγγιζει ο ιος ή απλα δεν θελει να τον απασχολει πλεον. Ειναι αυτης της νοοτροπιας οπότε γιατί να κανει τεστ; Για να προσεχει; Αν ηθελε να προσεχει δε θα πηγαινε εξαρχης σε ολες αυτες τις επιφοβες συναθροισεις ή εστω θα κρατουσε καποιο βασικο μετρο.
Αυτο που στην πραξη γινεται ειναι αντε να κανει για τα τυπικα (για να εχει ησυχη τη συνειδηση του ας πουμε) ενα σελφ τεστ και αρκειται σε αυτο. Το οποιο ενταξει, δε λεει και κατι οπως ολοι ξερουμε.
Ξαναλεω, γενικα αυτο ειναι ωστοσο αρκετο. Οχι ομως στην περιπτωση που εξεταζουμε, δλδ οταν πας σε τετοιες ιογενως επιφοβες κοινωνικες εκδηλωσεις και μετα σκοπευεις να επισκεφτεις οικογενεια, γονεις, παππουδες κλπ που ανηκουν σε ευπαθεις ομαδες και περιμενουν τριτη δοση.


Καλο θα ηταν να τα διαβασεις, αφιερωνω κι εγω χρονο για να τα γραψω, συζητηση κανουμε.


Το αναγνωριζω και σε ευχαριστω που ασχοληθηκες και αφιερωνεις χρονο, ασχετως των αποψεων μας.
Τα διάβασα και τα έλαβα υπόψη, αλλά κατά τη γνώμη μου εμπεριέχουν πάλι λογικές ακροβασίες και αυθαίρετες υποθέσεις. Δεν μπορώ όμως να αφιερώσω άλλο χρόνο. Σ ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων και το ευγενικό ύφος, καλή συνέχεια.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,478 μηνύματα.
Η τρίτη δόση δεν θα είναι η τελευταία για να λες ότι εντάξει θα την κάνουν και καθαρίσαμε πάμε να παρτάρουμε. Σίγουρα θα γίνεται επαναληπτική δόση στον πληθυσμό σαν το εμβόλιο της γρίπης. Και επειδή ο κορώνα προφανώς θα μας μείνει μπάστακας με τη λογική σου πρέπει να είμαστε σε μόνιμη παράνοια.
Δε διαφωνησα σε αυτο, δεν μιλαω για τις ετησιες αναμνηστικες. Η τριτη δοση που επικειται τωρα ειναι διαφορετικη απο τις μελλοντικες ετησιες, γι'αυτο εχει σημασια (για εμενα). Ειναι boost εναντι στην δελτα οσο ακομα προσαρμοζομαστε στις μεταλλαξεις σαν τεχνολογια εμβολιου, δεν ειναι απλως μια τυπικη αναμνηστικη, γιαυτο και γινεται στο 6-8μηνο και οχι στον 1-1μιση χρονο. Σκεψου τελικα πως το εμβολιο αποτελειται απο 3 δοσεις, οχι απο 2 οπως ηταν αρχικα. Δηλαδη ενας πληρης κυκλος στην αρχη ειναι 3 δοσεις και μετα ειναι η μία αναμνηστικη. Οπότε επειδη ετσι το βλεπω εγω, γιαυτο διαφοροποιω τη σημασια της απο τις επομενες μελλοντικες αναμνηστικες.
Πχ αμα εβγαινε ενα επειγον στελεχος γριπης, οπως και βγηκε και με τα πτηνα και με τους χοιρους, πολυ πιθανο να εβγαινε νεο εμβολιο ασχετως του ετησιου αντιγριπικου. Και σαφως οταν θα ηρεμουσαν τα πραγματα αυτο θα ενσωματωνοταν με το ετησιο. Ειναι διαφορετικα πραγματα.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,209 μηνύματα.
Τι εγινε εφυγαν οι τουρίστες και θελετε να κλεισουμε ξανα??
 

Gate4

Επιφανές μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 25,581 μηνύματα.
Δε διαφωνησα σε αυτο, δεν μιλαω για τις ετησιες αναμνηστικες. Η τριτη δοση που επικειται τωρα ειναι διαφορετικη απο τις μελλοντικες ετησιες, γι'αυτο εχει σημασια (για εμενα). Ειναι boost εναντι στην δελτα οσο ακομα προσαρμοζομαστε στις μεταλλαξεις σαν τεχνολογια εμβολιου, δεν ειναι απλως μια τυπικη αναμνηστικη, γιαυτο και γινεται στο 6-8μηνο και οχι στον 1-1μιση χρονο. Σκεψου τελικα πως το εμβολιο αποτελειται απο 3 δοσεις, οχι απο 2 οπως ηταν αρχικα. Δηλαδη ενας πληρης κυκλος στην αρχη ειναι 3 δοσεις και μετα ειναι η μία αναμνηστικη. Οπότε επειδη ετσι το βλεπω εγω, γιαυτο διαφοροποιω τη σημασια της απο τις επομενες μελλοντικες αναμνηστικες.
Πχ αμα εβγαινε ενα επειγον στελεχος γριπης, οπως και βγηκε και με τα πτηνα και με τους χοιρους, πολυ πιθανο να εβγαινε νεο εμβολιο ασχετως του ετησιου αντιγριπικου. Και σαφως οταν θα ηρεμουσαν τα πραγματα αυτο θα ενσωματωνοταν με το ετησιο. Ειναι διαφορετικα πραγματα.
Και με την τρίτη δόση υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσει κανείς, μεταξύ τρίτης-επόμενης και πάει λέγοντας. Μπορεί να έχεις σκαλώσει εκεί γιατί φοβάσαι, οκ πάω πάσο, αλλά και πάλι δεν είναι πολύ νορμάλ τα περί ηθικής που έλεγες για τον κόσμο που βγαίνει οπουδήποτε φοβάσαι να πας και δεν το εγκρίνεις. Ούτε είναι καλό να ζεις με μόνιμο άγχος για αυτό το πράμα δηλαδή άμα χτύπα ξύλο κολλήσεις παίζει να πάθεις καμιά κρίση πανικού.

Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο για τους 12+ και ακόμα υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να το κάνουν. Ασχοληθείτε με αυτούς καλύτερα και αφήστε το πόσο μαλάκες είμαστε εμείς που πάμε σε μέρη με κόσμο. Όχι πως έχω καμιά κάψα να υπερασπιστώ τα πάρτι αλλά γήπεδο ας πούμε που πήγα είχε πάντα πολύ κόσμο και δεν μπορώ να πω σε καμία περίπτωση ότι φοβήθηκα ή ήμουν σε φάση αμάν κόλλησα να κάνω τεστ και τέτοια. Κάπου νισάφι δηλαδή.
Η μάνα μου που το πέρασε όχι τόσο ελαφριά, είναι 50, τρόμαξε και πιο τσιλλ είναι από σένα ρε μπρο. :no:
 

Nina-nana

Διάσημο μέλος

Η Nina-nana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Καθηγητής/τρια. Έχει γράψει 2,536 μηνύματα.
Οπότε μη συγκρίνεις την επιβίωση του άλλου με το δικό σου συκριτικά αμελητέο inconvenience, είναι αρκετά θρασύ. Που σιγά και τη δυσκολία, και οι γονείς μου εκπαιδευτικοί είναι, στην αρχή ήταν ζόρικα, μετά συνηθίζεται, κι ας είναι περισσότερο κουραστικό. Εξάλλου στο επάγγελμά σου τα εξ αποστάσεως θα είναι μια νέα παράλληλη πραγματικότητα, ακόμα και μετά τον κορωνοϊό, επειδή είναι απίστευτα χρήσιμα. Συνεπώς καλό είναι να προσαρμοστείτε.
Καλό μου παιδί.
Δουλεύω 34 χρόνια (ΟΚ ξεκίνησα μικρή) και εξ αποστάσεως δούλεψα πρώτη φορά πριν 16 χρόνια (στο εξωτερικό). Δεν το λέω προσβλητικά, αλλά πραγματικά δεν χρειάζομαι συμβουλές για την παράλληλη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε ούτε περιμένω εσένα να μου πεις ότι είναι καλό να προσαρμοστώ.

Εξήγησέ μου σε παρακαλώ τώρα γιατί υπέφεραν οι μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω lockdown και γιατί πτώχευσαν. Δεν σταμάτησαν να πληρώνουν ενοίκιο και μισθούς; Δεν επιδοτήθηκαν με επιστρεπτέες; Δεν πήραν οικονομική βοήθεια από το κράτος; Πώς έφτασαν στην πτώχευση;

Εγώ εν τω μεταξύ δεν ξέρω καμία επιχείρηση που να έκλεισε, αλλά ας πούμε πως σε κάποια άλλη περιοχή και σε κάποιο παράλληλο σύμπαν πολλές τέτοιες μικρές επιχειρήσεις όντως έκλεισαν. Πώς έγινε αυτό;
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Με επηρεάζει όμως το όχι-lockdown γιατί εργάζομαι ανάμεσα σε ανεμβολίαστους χωρίς να μπορώ να κρατήσω αποστάσεις. Και θα ήθελα αν γίνεται να συνεχίσω να κοιτάζω τα ραδίκια από την πάνω μεριά.

Επίσης το "δεν σε επηρεάζει το lockdown" πες το σε αυτούς που πάθανε κατάθλιψη/κρίσεις πανικού/διαταράχθηκε η ψυχική υγεία τους επειδή κλείστηκαν μέσα. Θέλω να δω τι θα σου απαντήσουν. Εγώ πέρυσι δούλεψα σχεδόν 8 μήνες από το σπίτι, κλεισμένη σε ένα αυτοσχέδιο γραφειάκι 2x2 αλλά δεν με ακούς να παραπονιέμαι. Αν δεν έχεις κάνει τηλεκπαίδευση από την πλευρά του διδάσκοντα που δουλεύει με όλες τις ηλικίες (ο μικρότερος μαθητής μου πέρυσι ήταν 5 ετών και ο μεγαλύτερος 54) και κρίνεται εκ των αποτελεσμάτων του γιατί οι μαθητές του δίνουν εξετάσεις, σε παρακαλώ μην μου πουλάς πνεύμα. Έλα να δουλέψεις εξ αποστάσεως κάνοντας τη δική μου δουλειά και μετά ξανασυζητάμε πόσο δεν με επηρεάζει το lockdown.

Σύμφωνοι, αν όμως είχες μαγαζί ή επιχείρηση που επηρεάζεται από την εστίαση ή κάποιον άλλο πληττόμενο κλάδο και αντί για επίδομα ή το κανονικό σου εισόδημα έπαιρνες επιστρεπτέα προκαταβολή (άρα τίποτα χαρισμένο) η οποία ήταν γύρω στο 1/10 από το σύνηθες μηνιαίο εισόδημά σου (άρα και από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις που είχες μάθει να τακτοποιείς) και είχες την εφορία να σε κυνηγάει, κανά δάνειο να τρέχει και τα λεφτά σού έφταναν ίσα ίσα για ΔΕΗ, ΟΤΕ και σούπερ μάρκετ, τότε δε θα είχες την πολυτέλεια να σκεφτείς την κλεισούρα ή τις αποστάσεις από τους ανεμβολίαστους γιατί πολύ απλά δε θα είχες να φας. Και όταν φτάνεις στο σημείο να σκέφτεσαι πόσα έχεις για να φας τη στιγμή που τα χρέη σου αυξάνονται εκθετικά μέρα με τη μέρα, τότε πίστεψέ με η υγεία σου και το αν θα κολλήσεις κορωνοϊό μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και ουρλιάζεις να σταματήσει το λοκντάουν. Δεν είναι τυχαίο που αυτοί που ήταν πιο φανατικά κατά των μέτρων ήταν οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, τα γυμναστήρια και οι λοιπές επιχειρήσεις, ενώ οι πιο "πειθαρχημένοι" και "υπεύθυνοι" για να μείνουν όλοι ασφαλείς ήταν οι ΔΥ, όσοι δούλευαν απ' το σπίτι τους και οι συνταξιούχοι. Κανείς δεν είπε ότι περνούσες ζωή και κότα αλλά σε σχέση με άλλους ήσουν ξεκάθαρα ευνοημένη, εμείς εδώ είχαμε να σταυρώσουμε παραγγελία για φορτίο ελιές κανά χρόνο και ροκανίζαμε τους τοίχους για να μπορέσουμε να μαζέψουμε την επόμενη σοδειά και να μην πέσουν οι ελιές απ' τα δέντρα κάτω. Η φετινή μας σοδειά είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με αυτή που θα είχαμε αν μας έφταναν τα λεφτά μας για σωστή λίπανση και πότισμα του χωραφιού και φυσικά σε λίγους μήνες ό,τι λεφτά μας έδωσε το κράτος, θα μας τα ζητήσει πίσω. Εάν κλείσει η εστίαση εσύ θα έχεις να αντιμετωπίσεις την απομόνωση και την κλειστοφοβία, εγώ δε θα έχω ούτε σπίτι για να μου προκαλεί κλειστοφοβία. Από εκεί προκύπτει το θράσος και το πνεύμα που πουλάω, δεν έχω κανένα προσωπικό θέμα μαζί σου.
 

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
Δεν το λέω προσβλητικά, αλλά πραγματικά δεν χρειάζομαι συμβουλές για την παράλληλη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε ούτε περιμένω εσένα να μου πεις ότι είναι καλό να προσαρμοστώ.
Δεν το είπα για συμβουλή, αλλά για να δείξω πως το δικό σου ξεβόλεμα δεν είναι απλά μια αυτόθροη συνέπεια του λοκντάουν, αλλά μία νέα πραγματικότητα στο επάγγελμά σου που θα ισχύει για πάντα. Αυτό καθιστά αυτή τη δυσκολία ακόμα πιο αμελητέα σε σχέση με την οικονομική κρίση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αυτό ήθελα να καταδείξω.


Δεν σταμάτησαν να πληρώνουν ενοίκιο και μισθούς; Δεν επιδοτήθηκαν με επιστρεπτέες; Δεν πήραν οικονομική βοήθεια από το κράτος; Πώς έφτασαν στην πτώχευση;

Εγώ εν τω μεταξύ δεν ξέρω καμία επιχείρηση που να έκλεισε, αλλά ας πούμε πως σε κάποια άλλη περιοχή και σε κάποιο παράλληλο σύμπαν πολλές τέτοιες μικρές επιχειρήσεις όντως έκλεισαν. Πώς έγινε αυτό;
Η οικονομική βοήθεια ήταν τυπική και υποκλασματική των κανονικών κερδών μιας επιχείρησης. Τα μαγαζιά της εστιάσης, με τα συνεχή και αιφνίδια λοκντάουν, έχαναν τζάμπα τις προμήθειες μηνών, πετούσαν τα υλικά ή τα έδιναν σε ιδρύματα κλπ. Πολλές επιχειρήσεις δεν νοίκιαζαν χώρους για να τους ωφελήσει η παύση καταβολής μισθωμάτων, αλλά είχαν αγοράσει παίρνοντας τεράστια δάνεια. Οι αυστηροί περιορισμοί, αφότου άνοιξαν, μείωσαν την πελατεία και την ανώτατη δυνατή χωρητικότητα των μαγαζιών, ενώ παράλληλα σταμάτησε και η πενιχρή κρατική οικονομική ενίσχυση.

Ο θείος μου είχε καφετέρια στο κέντρο του Ηρακλείου και την έκλεισε, και μου έχει πει τι καταστροφή ήταν τα μέτρα για την εστίαση. Αν ήταν όλα ρόδινα, όπως λες, δεν νομίζω να είχε γίνει τόσος ντόρος όταν είχαν κρατήσει την εστίαση κλειστή 6 μήνες και οι εκπρόσωποι των καταστημαρχών ωρύονταν. Ίσα ίσα, αν ήταν όλα όπως τα λες, θα γούσταραν λοκντάουν, ποιος δε θα ήθελε να μη δουλεύει και να βγάζει συγχρόνως όσα έβγαζε προ κορωνοϊού, ή τέλος πάντων, αρκετά χρήματα για να είναι σε καλή οικονομική κατάσταση;

Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι σε ενδεχόμενο λοκντάουν οι δυσκολίες σου θα είναι ισοδύναμες με εκείνες των μικρών επιχειρηματιών;
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Εξήγησέ μου σε παρακαλώ τώρα γιατί υπέφεραν οι μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω lockdown και γιατί πτώχευσαν.
Ελπίζω να το κάλυψα με το προηγούμενο ποστ μου αυτό.
Δεν σταμάτησαν να πληρώνουν ενοίκιο και μισθούς;

Όχι. Εάν συνέχιζαν να (υπο)λειτουργούν, τα πλήρωναν κανονικά, απλώς είχαν κάποιες ελαφρύνσεις στην εφορία και κυρίως από άποψη προθεσμιών. Όλα αυτά έχουν μετατεθεί στο τώρα φυσικά, αναβολή είναι δεν είναι κούρεμα. Εάν έκαναν αναστολή εργασιών είχαν κάποια έκπτωση ή/και δυνατότητα καθυστέρησης στο ενοίκιο, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων τους όντως σταματούσαν και έπαιρναν επίδομα. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για μειωμένο τζίρο, στη δεύτερη για μηδενικό.

Δεν επιδοτήθηκαν με επιστρεπτέες;

Το λες και μόνη σου. Πώς είναι επιδότηση εάν είναι επιστρεπτέα; Δάνειο χωρίς επιτόκιο λέγεται.

Δεν πήραν οικονομική βοήθεια από το κράτος;

Όχι. Ελάχιστοι και πολύ συγκεκριμένοι κλάδοι πήραν σε κάποια στιγμή μια κρατική (μη επιστρεπτέα) ενίσχυση, αλλά μιλάμε για μαξιμουμ όριο τα 40.000 μέσα σ' ένα χρόνο όταν τα μέσα έξοδα μιας πολύ μικρής επιχείρησης είναι 10.000 - 80.000 τον μήνα, ανάλογα και με τον δανεισμό που έχει. Αυτές οι ενισχύσεις ουσιαστικά μόνο κάποιους αγρότες βοήθησαν γιατί έτσι κατάφεραν να μαζέψουν τις σοδειές τους.

Πώς έφτασαν στην πτώχευση;

Έχουμε την αίσθηση στο μυαλό μας πως ένας επιχειρηματίας έχει τα ίδια έξοδα με τους υπαλλήλους του αλλά ταυτόχρονα εισπράττει όλο τον τζίρο του και τον βάζει στην τσέπη του. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες επιχειρήσεις άλλες χρονιές "μπαίνουν μέσα" (έχουν ζημιές) και κάποιες πιο καλές χρονιές, με τα κέρδη που βγάζουν ισοσταθμίζουν τα σπασμένα προηγούμενων ετών. Από την άλλη, όταν μια επιχείρηση είναι κερδοφόρα, τότε τα λεφτά που κερδίζονται ξαναεπενδύονται στην ίδια την επιχείρηση για τον εκσυγχρονισμό της και την επέκτασή της, οπότε για να πεις ότι σου μένει κι ένα μεγάλο ταμείο στο σπίτι και μπορείς να διαχειριστείς οικονομικά ένα λοκντάουν, θα πρέπει θεωρητικά να έχεις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και επιχείρηση χωρίς δανεισμό (άρα μεγάλο κεφάλαιο ή επιχείρηση που έρχεται από πολλές γενιές πίσω). Όλες οι υπόλοιπες φλερτάρουν καθημερινά με την πτώχευση, γι' αυτό και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει πάρει την κάτω βόλτα και όλοι ξεσκίζονται στα μεταπτυχιακά και ονειρεύονται θέση διευθυντή σε πολυεθνική.

Εγώ εν τω μεταξύ δεν ξέρω καμία επιχείρηση που να έκλεισε,

Δεν κλείνει μια επιχείρηση από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζονται χρόνια για να σου βγάλει η τράπεζα ή το κράτος την περιουσία στο σφυρί. Αυτό για τα ιδιόκτητα. Μαγαζάκια όμως που πλήρωναν ενοίκιο και είχαν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, ζορίστηκαν απίστευτα και ναι, πολλά από αυτά έκλεισαν για να μη βρεθούν αντιμέτωπα με μεγαλύτερα χρέη στο μέλλον. Επίσης εάν υπερβείς ένα ποσό (δεν γνωρίζω ποιο) χρεών στην εφορία, τότε σου μπλοκάρει τον λογαριασμό, που σημαίνει πως ό,τι εισόδημα μπαίνει εκεί μέσα πάει κατευθείαν, όλο, ατόφιο στην εφορία. Και μπλοκαρίστηκε κάποιο δις λογαριασμών με τα λοκντάουν. Ας φάνε τα νύχια τους τώρα όλοι αυτοί.

αλλά ας πούμε πως σε κάποια άλλη περιοχή και σε κάποιο παράλληλο σύμπαν πολλές τέτοιες μικρές επιχειρήσεις όντως έκλεισαν. Πώς έγινε αυτό;

Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστική.
 

Gate4

Επιφανές μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 25,581 μηνύματα.
Εξήγησέ μου σε παρακαλώ τώρα γιατί υπέφεραν οι μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω lockdown και γιατί πτώχευσαν. Δεν σταμάτησαν να πληρώνουν ενοίκιο και μισθούς; Δεν επιδοτήθηκαν με επιστρεπτέες; Δεν πήραν οικονομική βοήθεια από το κράτος; Πώς έφτασαν στην πτώχευση;

Εγώ εν τω μεταξύ δεν ξέρω καμία επιχείρηση που να έκλεισε, αλλά ας πούμε πως σε κάποια άλλη περιοχή και σε κάποιο παράλληλο σύμπαν πολλές τέτοιες μικρές επιχειρήσεις όντως έκλεισαν. Πώς έγινε αυτό;
Όταν κάποια στιγμή άνοιξε το λιανεμπόριο στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και Θεσσαλονίκη/Πάτρα κατουρήσαμε στο πηγάδι και πήρε παράταση το άνοιγμα στην περιοχή που μένω τα μαγαζιά έσκουζαν μέχρι και στις ειδήσεις βγήκαν. Για το κάθε μαγαζί της γειτονιάς αυτό ισχύει δεν είναι όλοι ιδιοκτήτες του zara.
Ότι έδινε το κράτος στα κλειστά μαγαζιά ήταν της πλάκας σε σχέση με αυτά που έβγαζαν και όπως είπαν οι από πάνω δανεικά. Σιγά μην έδιναν στους μαγαζάτορες τα αντίστοιχα ή παραπάνω όπως θέλεις να πιστεύεις. Εσύ ζορίστηκες γιατί δεν σε βόλευε το γραφείο σου άλλοι χρεοκόπησαν. Πως προσπαθείς να τα εξισώσεις είναι απίστευτο.

 
Τελευταία επεξεργασία:

Nina-nana

Διάσημο μέλος

Η Nina-nana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Καθηγητής/τρια. Έχει γράψει 2,536 μηνύματα.
Σύμφωνοι, αν όμως είχες μαγαζί ή επιχείρηση που επηρεάζεται από την εστίαση ή κάποιον άλλο πληττόμενο κλάδο και αντί για επίδομα ή το κανονικό σου εισόδημα έπαιρνες επιστρεπτέα προκαταβολή (άρα τίποτα χαρισμένο) η οποία ήταν γύρω στο 1/10 από το σύνηθες μηνιαίο εισόδημά σου (άρα και από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις που είχες μάθει να τακτοποιείς) και είχες την εφορία να σε κυνηγάει, κανά δάνειο να τρέχει και τα λεφτά σού έφταναν ίσα ίσα για ΔΕΗ, ΟΤΕ και σούπερ μάρκετ, τότε δε θα είχες την πολυτέλεια να σκεφτείς την κλεισούρα ή τις αποστάσεις από τους ανεμβολίαστους γιατί πολύ απλά δε θα είχες να φας.
Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν έχω μαγαζί ή επιχείρηση, και τα χρήματα που βγάζω ίσα-ίσα φτάνουν για ΔΕΗ, ΟΤΕ και σούπερ μάρκετ, και έτσι δεν μπορώ να συμμεριστώ το πρόβλημα αυτών που και πολύ χρήμα βγάζουν και χρέη έχουν. Δεν νομίζω όμως ότι θα άξιζε να πεθάνουν άλλοι 10.000 άνθρωποι επειδή κάποιοι ζούσαν με δανεικά και δεν μπορούσαν να συντηρηθούν για μερικούς μήνες μόνο με τις επιστρεπτέες. Ούτε ήταν τόσες πολλές οι επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν με κάποιο τρόπο να βγάλουν χρήματα. Τα περισσότερα μαγαζιά πουλούσαν online και το take away έγινε ανάρπαστο. ΟΚ τα ξενοδοχεία και γενικά ο κόσμος που ζούσε από τον τουρισμό ζορίστηκε, αλλά δεν φαντάζομαι πως είχαν τόσο μεγάλα έσοδα μέσα στο χειμώνα, και από τον Απρίλιο-Μάιο λειτούργησαν κανονικά και κάποιοι έκαναν και χρυσές δουλειές (κατά δική τους ομολογία) οπότε ας μην κλάψουμε ακόμα γι' αυτούς. Προτιμώ να στεναχωρηθώ για όσους πέθαναν.
Δεν το είπα για συμβουλή, αλλά για να δείξω πως το δικό σου ξεβόλεμα δεν είναι απλά μια αυτόθροη συνέπεια του λοκντάουν, αλλά μία νέα πραγματικότητα στο επάγγελμά σου που θα ισχύει για πάντα. Αυτό καθιστά αυτή τη δυσκολία ακόμα πιο αμελητέα σε σχέση με την οικονομική κρίση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αυτό ήθελα να καταδείξω.

Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι σε ενδεχόμενο λοκντάουν οι δυσκολίες σου θα είναι ισοδύναμες με εκείνες των μικρών επιχειρηματιών;
Δεν είναι ξεβόλεμα να εργάζεσαι με τελείως διαφορετικές συνθήκες από αυτές που ισχύουν για το επάγγελμά σου ούτε ήρθε καμία επανάσταση στην εκπαίδευση που θα μας συνοδεύει για πάντα, γιατί (guess what) κανένα παιδί ή έφηβος ή γονιός παιδιού ή εφήβου δεν θέλει να μάθει ξένες γλώσσες μέσω υπολογιστή. Όλοι εξ ανάγκης το κάναμε, όχι γιατί διαπιστώσαμε πως η τηλεδιδασκαλία είναι το δώρο που δεν ξέραμε ότι υπήρχε. Και για το πόσο αμελητέα ήταν η δυσκολία, να μιλήσεις όταν θα κάνεις τη δουλειά μου, όχι εκ του ασφαλούς, επειδή φαντάζεσαι πως το μόνο που κάνω είναι να μιλάω, και σιγά μωρέ, τι διαφορά έχει να μιλάς δια ζώσης σε σχέση με το να μιλάς σε μικρόφωνο? Δεν γίνομαι και ραδιοφωνικός παραγωγός να έχω δουλίτσα κανονικά με ή χωρίς λοκντάουν;

Και όχι, οι οικονομικές μου δυσκολίες ίσως να μην είναι ισοδύναμες με εκείνες των μικρών επιχειρηματιών, αλλά ούτε και τα κέρδη μου είναι ίδια. Και κανείς δεν ήρθε να με αποζημειώσει όταν στο πρώτο lockdown οι μισοί μαθητές σταμάτησαν ή ακόμα χειρότερα έκαναν τα μαθήματα και μετά αποφάσισαν να μην πληρώσουν "γιατί η τηλεκπαίδευση δεν είναι σαν το δια ζώσης" και άρα μπορώ να δουλεύω και δωρεάν ή να μειώσω τις ώρες μου και σκασίλα τους (και αυτά από γονείς που οι ίδιοι είναι ΔΥ).

Παρόλα αυτά θέλω ανοιχτά τα μαγαζιά και ελπίζω να μην ξανακλείσουν. Εγώ προσωπικά δεν θα πατήσω το πόδι μου, αλλά αν πιστεύουν πως θα έχουν πελάτες, σαφώς να μείνουν ανοιχτά. Δεν γουστάρω καθόλου οι φόροι μου να πηγαίνουν σε επιδοτήσεις μισθών και ενοικίων μικρών επιχειρηματιών. Όλα ανοιχτά και όποιος ζήσει, έζησε.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top