Πώς επιδρά η απιστία του γονιού στο παιδί

Μανουλίτσα

Νεοφερμένος

Η Μανουλίτσα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 43 ετών. Έχει γράψει 2 μηνύματα.
Με περίπου το ¼ των παντρεμένων αντρών και περίπου με το 10-15% των παντρεμένων γυναικών, να παραδέχονται ενός είδους εξωσυζυγική δραστηριότητα, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσα πολλά, είναι τα παιδιά που αναμφισβήτητα υποφέρουν από αυτή τη πράξη των γονιών τους. Η Dr. Ana Nogales, κλινική ψυχολόγος
και συγγραφέας, τονίζει ότι «Το 55% των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες όπου ο ένας γονέας απατούσε τον άλλον, γίνονται και τα ίδια ενήλικες που απατούν μέσα στις σχέσεις ή στο γάμο τους».
Τα ενήλικα παιδιά των άπιστων γονιών, αντιμετωπίζουν προβλήματα εμπιστοσύνης
Το πώς ακριβώς επηρεάζονται τα παιδιά από την απιστία των γονιών, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. «Όταν τα παιδιά ανακαλύπτουν μια εξωσυζυγική σχέση, δεν είναι η απιστία το θέμα αλλά το πώς αντιμετωπίζουν οι γονείς μια κρίση που επιδρά βαθιά στις μελλοντικές σχέσεις των παιδιών» λέει ο οικογενειακός ψυχοθεραπευτής Dr. Don-David Lusterman και συνεχίζει. «Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, εξετάζουμε το περιεχόμενο της απιστίας.Μιλάμε για μια μεμονωμένη πράξη ή για κάτι που ο γονιός έχει κάνει πολλές φορές και απλά αυτή τη φορά, έτυχε να αποκαλυφθεί;».
«Η επίδραση της απιστίας των γονιών στα παιδιά είναι περίπλοκη υπόθεση και είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τους άπιστους, σε δύο κατηγορίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απιστία συμβαίνει χωρίς πρόθεση, στο σημείο όπου η επικοινωνία του ζευγαριού κλονίζεται. Ένα παντρεμένο άτομο, ενώ συνήθως δεν αναζητά το σεξ, ξεκινά να εμπλέκεται σε μια παράλληλη σχέση με κάποιο συνάδελφο ή άλλο κοντινό πρόσωπο του περιβάλλοντός του, όταν αισθάνεται παραμελημένο ή δεν μπορεί να επικοινωνήσει τις ανάγκες του μέσα στο γάμο του. Λιγότερο συχνές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο απιστίας το οποίο έχουν εφαρμόσει πολύ πρίν το γάμο και συνεχίζουν να το εφαρμόζουν, χρησιμοποιώντας το σεξ απλά και μόνο για να νιώσουν ισχυροί . Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, το άτομο νιώθει την ανάγκη να το λατρεύουν και αυτή η συμπεριφορά υποδηλώνει μια μορφή εξάρτησης. Έχω δεί παιδιά να θυμώνουν με τους γονείς τους όταν απατούν αλλά έχω δεί και κάποια παιδιά, να τάσσονται στο πλευρό εκείνου που απατάει» λέει ο Lusterman.
Κι ενώ τα ,μεγαλύτερης ηλικίας, παιδιά είναι σε θέση να κατανοήσουν τις δυναμικές μιας σχέσης που μπορούν να κάνουν κάποιον να απατήσει, είναι πιο δύσκολο για εκείνα να αποδεχτούν το ψέμα. Τα παιδιά βιώνουν έντονα το αίσθημα ντροπής για αυτό που έχει συμβεί, ειδικά οι έφηβοι, λόγω του ότι στην εφηβεία αναπτύσσεται και η ταυτότητα του παιδιού. Δεν είναι δηλαδή εύκολο, σε μία περιοδο όπως η εφηβεία όπου το παιδί προσπαθεί να αποδείξει την αξία του στον εαυτό του και στη κοινωνία, να κλονίζεται το σύστημα αξιών μέσα στο ίδιο του το σπίτι!
Η επίδραση που έχει η απιστία στο παιδί, εξαρτάται άμεσα από τη σχέση του παιδιού με τον γονιό, μετά την απιστία. Τα παιδιά που γνώριζαν για τη παράλληλη σχέση του γονιού ή εκείνα που αφέθηκαν από τον γονιό που απάτησε και έμειναν πίσω να παρηγορούν τον άλλο, είναι εκείνα που έχουν το μεγαλύτερο θυμό μέσα τους.
Για παράδειγμα, οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες τείνουν να υποφέρουν περισσότερο όταν ο πατέρας απατάει τη μητέρα τους, ωστόσο υπάρχουν και κόρες που θυμώνουν με τη μητέρα που απατήθηκε επειδή κατά τη γνώμη τους, «επέτρεψε» την απιστία. Μερικές φορές τα παιδιά, ρίχνουν το φταίξιμο στον γονέα που απατήθηκε καταλογίζοντάς του αδυναμία και ανικανότητα να παρέχει ένα σταθερό περιβάλλον στην οικογένειά του. Αυτή η αντίδραση, προέρχεται συνήθως από την τάση, κυρίως των κοριτσιών, να νιώθουν μεγαλύτερο το αίσθημα της ευθύνης ώστε έτσι, να κατανοήσουν περισσότερο τον πόνο της μητέρας τους, όταν ο πατέρας τους, την έχει απατήσει.
Με τα μικρότερης ηλικίας παιδιά, η επίδραση μιας απιστίας είναι πιο βαθιά. Οι μεγάλες εξηγήσεις μπορεί να μπερδέψουν το παιδί, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του όταν η εικόνα του «τέλειου γονιού» πέφτει στα μάτια του. Όταν το άτομο που εμπιστεύεσαι περισσότερο, που είναι όλος σου ο κόσμος, αποδεικνύεται ότι λέει ψέμματα και πράττει εντελώς διαφορετικά από αυτά που σου διδάσκει, τότε και όλος σου ο κόσμος, λέει ψέμματα.
«Έχει να κάνει με τη μυστικότητα και τη ντροπή, αυτά τα δύο είναι τα δηλητηριώδη σημεία» λέει η κλινική ψυχολόγος Dr. Azmaira Maker, που ειδικεύεται στις σχέσεις και στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία. «Εάν ένα παιδί καταλάβει πως ο πατέρας του, είναι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος από αυτό που πίστευε ότι ήταν ή ότι η μητέρα του, λέει ψέμματα για τις αρχές της, τότε αυτό μπορεί να κλονίσει τον τρόπο που το παιδί διαμορφώνει τη ταυτότητά του. Εκτιμάται ότι το 3,7% των παιδιών, βιώνουν ενός είδους πατρική ασυμφωνία».
Τα παιδιά των άπιστων γονιών, είναι αναμφίβολα προορισμένα για την απιστία στην ενήλικη ζωή τους. Όταν δεν έχουν προλάβει να θρηνήσουν την απώλεια του «ιδανικού» γονέα και να εκδηλώσουν τα συναισθήματα θυμού και προδοσίας, τότε ασυναίσθητα μπορεί στην ενήλικη ζωή τους, να επαναλαμβάνουν τα αρνητικά πρότυπα, σε μια προσπάθεια να τα αντιμετωπίσουν, όπως δεν τα αντιμετώπισαν στη παιδική τους ηλικία. Ακόμη και τα αγόρια που δεν επιθυμούν να γίνουν κακέκτυπο των άπιστων μπαμπάδων τους, μπορεί τελικά να εμπλακούν σε παράλληλες καταστάσεις και τελικώς, να γίνουν σαν εκείνους.
«Ορισμένα άτομα, βιώνουν αυτό που λέμε “σχηματισμός αντίδρασης”, όταν δηλαδή η συμπεριφορά τους δεν προέρχεται από τον πραγματικό τους χαρακτήρα αλλά από αντίδραση στους γονείς τους. Αυτή η αντίδραση, δεν ορίζει με ποιόν θέλεις να μοιάσεις αλλά σε ποιόν δεν θέλεις να μοιάσεις, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που λένε πως δεν θα κάνουν ποτέ ότι έκανε ο γονιός τους, να καταλήγουν τελικά να κάνουν ακριβώς αυτό» λέει ο Lusterman.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το πρώτο βήμα για να έρθει ένα παιδί σε «συμφωνία» με τη πράξη του άπιστου γονιού, είναι η συγχώρεση. Επίσης είναι σημαντικό ο γονιός να κατανοήσει πως αυτή η συγχώρεση δεν θα έρθει μέσα σε μια νύχτα αλλά με πολύ εσωτερική διεργασία και πάντοτε με τη βοήθεια ενός ειδικού.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 8 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top