Άδειες οι παραλίες της Τυνησίας - καταστροφή για την οικονομία

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Η πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλί στην Τυνησία επέφερε βαρύτατο πλήγμα στον σημαντικότερο πυλώνα της τυνησιακής οικονομίας, τον τουρισμό. Τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 50%.
Τα νεότερα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι το 2011 θα είναι η χειρότερη χρονιά για τον τουρισμό της Τυνησίας από τη δεκαετία του '50. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Τουριστικής Αρχής της χώρας Χαμπίμπ Αμάρ, από τις αρχές του χρόνου έχουν χαθεί περίπου 3.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο, ο αριθμός των τουριστών έχει υποχωρήσει κατά 39 %, των διανυκτερεύσεων κατά 53 % και των εσόδων κατά 51 %.

Πρωτότυπα πακέτα διακοπών

Ο τουριστικός κλάδος προσπαθεί να απαντήσει στην κρίση με προσφορές επί προσφορών αλλά και με νέα πακέτα διακοπών προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών. Ανάμεσα στα πακέτα αυτά ξεχωρίζει αναμφίβολα η "περιήγηση στα μονοπάτια της επανάστασης" που προσφέρει ο Μουλντί Σουχαϊέλ, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου στην Τύνιδα.
"Φανταστείτε τι γινόταν εδώ στις 14 Ιανουαρίου", λέει, δείχνοντας τον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας. "Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν στο δρόμο, μπροστά στις πόρτες των υπουργείων, κάθονταν πάνω σε δέντρα, στους ώμους των φίλων τους. Ήταν μια πραγματική λαοθάλασσα. Εδώ οι διαδηλωτές φώναζαν το περίφημο 'dégage', δηλαδή 'δρόμο'!"
Το τουριστικό γραφείο του Μουλντί Σουχαϊέλ ειδικεύεται στον οικολογικό τουρισμό και σε πακέτα ατομικού τουρισμού. Από τον περασμένο Φεβρουάριο όμως προσέθεσε στην προσφορά του την περιήγηση στα θέατρα των επιχειρήσεων της τυνησιακής εξέγερσης: από τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, το υπουργείο Εσωτερικών-τρόμο των πολιτών, το παλάτι του ανατραπέντος προέδρου και τις βίλες της οικογένειάς του, προς τα εσωτερικά της χώρας και στα χωριά, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση όταν αυτοπυρπολήθηκε ένας μικροπωλητής.

Κέρδος στις πλάτες των μαρτύρων;


Ο Μουλντί Σουχαϊέλ παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα του στην έκθεση τουρισμού του Μιλάνου. Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν θετικές, δεν έλειψαν όμως και οι επικρίσεις, όπως λέει ο ίδιος:
"Υπάρχουν άνθρωποι που μου λένε ότι δεν μπορείς να εμπορευματοποιείς το αίμα των μαρτύρων. Σέβομαι την άποψή τους, αλλά τους απαντώ: υπάρχουν άνθρωποι που έγραψαν βιβλία και γύρισαν ντοκιμαντέρ για την επανάσταση. Τότε θα έπρεπε να χαρακτηρίσεις και αυτούς οπορτουνιστές, καθώς βγάζουν λεφτά σε βάρος των μαρτύρων".
Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά η Medina, η αραβική παλιά πόλη της Τύνιδας και το Κάσμπα, η έδρα της κυβέρνησης. Εκεί πραγματοποιήθηκαν μετά τις 14 Ιανουαρίου πολυάριθμες διαδηλώσεις, οι οποίες τράνταξαν τα θεμέλια της μεταβατικής κυβέρνησης και οδήγησαν σε σειρά ανασχηματισμών. Σήμερα ο χώρος αυτός δε θυμίζει σε τίποτε τις ιστορικές για τη χώρα ημέρες του περασμένου Ιανουαρίου. Ούτε όμως και τις χρυσές για τον τουρισμό μέρες πριν την εξέγερση, όταν εκατοντάδες τουρίστες πλημμύριζαν τα μικρά σοκάκια για να αγοράσουν σουβενίρ.
Προς το παρόν πάντως το νέο πακέτο διακοπών προσελκύει μόνον το ενδιαφέρον δημοσιογράφων, όπως λέει ο ίδιος: "Το καλοκαίρι θα έχουμε μεγαλύτερη κίνηση, κάποιες κρατήσεις last-minute, άλλες στο τέλος της σεζόν. Πιστεύω όμως ότι από το 2012 τα πράγματα θα πάνε και πάλι καλύτερα. Το ελπίζω τουλάχιστον

tvxs
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 6 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top