Γλωσσολογική εξέλιξη σε συνδυασμό με "κακές" λέξεις!

Demelene

Διάσημο μέλος

Ο Demelene αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,430 μηνύματα.
Στο πρώτο post θέλω να κάνω μια εισαγωγή ώστε άτομα που δεν το επιθυμούν να μην συνεχίσουν στο επόμενο.

Το θέμα του thread ασχολείται με το πως κάποιες λέξεις που θεωρούνται πχ βρισιές με την εξέλιξη της γλώσσας σταματάνε να είναι και θέλω να γίνει μια συζήτηση επί τους θέματος!

Κατόπιν συνενοήσεως με την ομάδα των Mods η παρακάτω παράκληση τους ακολουθεί
Αρχική Δημοσίευση από Moderator Team:
μέσα στο thread αυτό μπορεί να υπάρχουν/ξουν άκομψες λέξεις, αλλά αυτό γίνεται με μοναδική πρόθεση να διευκολύνει την ροή της συζήτησης και όχι για να προκληθούν υβριστικές φιλονικίες.
Ανά πάσα στιγμή το παρόν thread μπορεί να κλειδωθεί απ τους διαχειριστές αν κριθεί ότι εχει ξεφύγει απ τον αρχικό του σκοπό και πορεία

Τον τίτλο του θέματος έχω κολήσει και δεν το έχω, συνεπώς όποιος θελήσει ας προβεί στις κατάλληλες ενέργειες!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Demelene

Διάσημο μέλος

Ο Demelene αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,430 μηνύματα.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν σε ένα post έγραψα κακά πραγματάκια ή άφησα να υπονοηθούν από αγανάκτηση!(Μάλλον το πρώτο) Δεν θυμάμαι δεν έχει σημασία!

Και καθώς το συζήταγα με Mod η σκέψη μου πήγε λίγο παρακάτω!
Η η γλώσσα διαρκώς εξελισσόμενη και όπως παλαιτότερα λέξεις που δεν υπήρχαν προστέθηκαν οι λέξεις που ήταν ταμπού έγιναν αποδεκτές!

Καθώς έγραψα τα παρακάτω τελικά βλέπω ότι το θέμα γίνεται κυρίως για τον έγγραφο λόγο σε ένα site, γιατί ο προφορικός ενσωματώνει και τον τόνο τη φωνής κτλ που εκφράζουν αλλιώς την λέξη συνεπώς είναι πιο ξεκάθαρα αυτά που λέγονται! Αλλά και πάλι κάποια ζητήματα αφορούν την καθομιλουμένη!

1)Κάποιες λέξεις έχουν σταματήσει να είναι βρισιές καθώς από το πολύ κυριελέισον προσωπική μου γνώμη είναι ότι έχουν καταντήσει κοσμιτικά επίθετα!

2)Κάποιες άλλες λέξεις ενώ χρησιμοποιούνται σαν βρισιές, έχουν συγκεκριμένη εννοιολογική σημασία που δεν καλύπτονται από άλλη λέξη!

3)Στο φόρουμ μέσα συχνά αναφερόμαστε στις κακές λέξεις βάζοντας παπάκια ή αφήνοντας το να εννοειηθεί! Θεωρώντας ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοεί ο ποιητής δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τον να γραφόταν?

Αυτά προς το παρόν μου έρχονται στο μυαλό και θα ήθελα την γνώμη σας αν συμφωνείται και ότι άλλο έχετε να προσθέσετε!

Και παραθέτω τις σκέψεις με τις οποίες ξεκίνησε η όλη ιδέα!

1)Η λέξη μαλάκας σήμερα αποτελεί για μένα κοσμιτικό επίθετο και όχι βρισιά! Πιο πολύ θα προσβληθώ αν κάποιος με πει ηλίθιο ενώ δεν θα αντιδράσω καθόλου στο μαλάκας! Αυτό πάντα σε συνδυασμό με το πως το πώς το λέει ο άλλος! Δλδ στην κοθομιλουμένη η λέξη μαλάκας για τις νεότερες γενιές αλλά και γενικά για όσους θέλουν να μην μένουν πίσω δεν πιστεύω ότι τους προσβάλει παρά μόνο ίσως να τους ενοχλεί η συχνή χρήση της!

Σε φάση ότι η λέξη έχει καταντήσει να γίνει μπαλαντέρ, κάτι που υποδηλώνει και αδυναμία έκφρασης και ομιλίας που έχω και εγώ! Αλλά να σας πω έχει μπεί στην γλώσσα μου μέσα! Συνεπώς είναι βρισιά ποια το μαλάκας?

2)Για παράδειγμα η λέξη πουτάνα! Λέγοντας μια κοπέλα πουτάνα μπορείς να την υποτιμήσεις αλλά να εκφράσεις και μια κατάσταση της γυναίκας που την συνοδεύει! Δλδ αν είναι ιερόδουλη επίσημα ή ανεπίσημα όπως έχει αναφερθεί σε άλλο thread στο οποίο δεν θέλω να επεκταθούμε! Η λέξη πουτάνα είναι υπερσύνολο εννοιολογικά της λέξης ιερόδουλη .Συνεπώς είναι κακό να γράψω πχ την λέξη πουτάνα όταν δεν βρίζω την κοπέλα αλλά απλά θέλω να εκφράσω μια κατάσταση!

3)Γράφοντας "να πάνε να .... " όλοι δεν καταλαβαίνουμε τι εννοώ? Όπως όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει Μ@@@ας και άλλα!! Δεν είναι υποκρισία όπως κάναν πολλοί γονείς που λέγαν αει χαιρετίσου και εννοούσαν (σε μια εποχή με πιο καθώς πρέπει γλώσσα) αει γαμήσου? Δλδ τι διαφορά έχει το Μ@@@@ας από το μαλάκας? Και γιατί να αποφύγω την χρήση της λέξεις όταν αυτή περιγράφει μια κατάσταση? όπως περίπου στο 2).
Δλδ σε ένα χώρο που η λέξη μαλάκας δεν είναι θεμιτή, δεν είναι υποκρισία το μ@@@α ή εκφράσεις που το υπονοούν? Αλλά και πως ο συγγραφέας θα μπορέσει να εκφράσει την έννοια της λέξης χωρίς να την χρησιμποιήσει? Πως ορίζονται τα όρια και ειδικά σε ένα φόρουμ για τους Mods που μπαίνουν σε δύσκολη θέση!

Ένα παράδειγμα μια λέξης που θεωρούνταν κάπως είναι το ΣΕΞ! Κάποτε το ΣΕΞ θεωρούνταν πρόστυχο και η αναφορά στην λέξη κακώς υποδύκνυε σαρκικό και μόνη ερωτική πράξη (που ήταν καταδικαστέα) και όχι μια ολοκληρωμένη ερωτική επαφή με συναίσθημα (λιγότερο καταδικαστέα)! Γιαυτό και προτιμόντουν η έκφραση κάνω έρωτα παρόλο που πολλοί ακόμα και τότε (ειδικά τα αγοράκια) καναν έρωτα απλά για γαμήσι! Τέτοιες εξελίξεις στην γλώσσα και ειδικά στην καθομιλουμένη βλέπουμε αλλά πολλές δεν θέλουμε να τις παραδεχτούμε!

ΔΕν θέλω ακριβώς να καταλήξω κάπου καθώς η γλώσσα είναι εξαρτημένη από το σύνολο που την χρησιμοποιεί και η εξαίρεση πρέπει να την σέβεται! Έστω και αν κάποια στιγμή το κυρίως ρεύμα βρεθεί να είναι εξαίρεση!
Απλά τις απόψεις!
Ευχαριστώ!

ΥΓ. Mods ελπίζω να τηρεί τις προσδοκίες σας!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vaguraw

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Βαγγέλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 165 μηνύματα.
Εγω παντως το θεωρω υποκρισια και τσαμπα καθωσπρεπισμο να γραφεις οπως περιεγραψες. μ@λ@κ@ και τα λοιπα αφου δεν κανει καμια διαφορα τουλαχιστον για μενα.Ουτε και το αλλο κλισε σχετικα οτι ακουνε βρισιες και τα μικρα παιδια λες και ενας 15χρονος δεν λεει τον φιλο του καθε μερα μαλακα.Νταξει βεβαια υπαρχουνε και ορια.Αυτο να καταλαβουμε και ειμαστε οκ πιστευω.Παντως συμφωνω δεμελενε μαζι σου :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
Εμ το έκανες που το έκανες, δεν περίμενες να το ανοίξεις μόνο του.... έκλεψε την προσοχή το "διαδηλώσεις" :P


Λοιπόν..... ας πω και γω δυο τρια πέντε πράγματα :P

Καταρχας ναι..... μου άρεσε το κείμενο καθώς και να ενημερώσω όποιον ενδιαφέρεται ότι εγώ είμαι η αιτία που υποφέρεις :P:P:P (η mod που είχε την κουβέντα) οπότε οφείλω αν μη τι άλλο να υποστηρίξω τις αποψεις μου :P


Από τη μια μεριά εχεις απόλυτο δίκιο.... υποκρισία ....
τι να γράφουμε μαλάκας τι να γράφουμε μ@λ@κ@ς.... όλοι ξέρουν πολύ καλά τι εννοούμε :D
όμως.... όλοι επίσης ξέρουν ότι όταν πίνεις κοκα κόλα.... ρεύεσαι ασυστόλως τα άντερα σου! δεν αρχίζεις όμως από εδώ κι από κει μέσα σε κόσμο να ρεύεσαι....
όλοι επίσης ξέρουν ότι είναι απόλυτα φυσική ανάγκη του ανθρώπου να ... αερίζεται! και για να το πω πιο λιανά... να κλάνει!
Δεν το κάνει όμως όλη την ώρα μέσα στον κόσμο....
εσύ δεν το κάνεις με μια κοπελιά δίπλα σου..... (έτσι φαντάζομαι τουλάχιστον :P)
Γιατί δεν το κάνεις αυτό??? δεν είναι υποκρισία να εχεις γίνει κατα κόκκινος απ το σφίξιμο και να σε πονάει η κοιλιά σου και να μην κλάνεις μπροστά της??? να τρέχεις πανικοβλητος στην τουαλέτα ή σε κάποιο χώρο που θα είσαι μονος σου για να το κάνεις?
Τη μύτη σου γιατί δεν την σκαλίζεις μπροστά σε άλλους... αφού το κάνεις έτσι κι αλλιως!


:P:P:P:P

Υπάρχει κάποιος που δεν έπιασε το νόημα?

Οκ θα γίνω πιο σαφής.....

Ναι ίσως ειναι υποκρισία....
Αλλά γιατί να το βαφτίσουμε υποκρισία και καθως πρεπισμό και να μην το βαφτίσουμε ευγενια και καλούς τρόπους....
Είναι και η ευγένια υποκρισία?
Ελπίζω πως όχι.....


Ναι στις μέρες μας το μαλακας είναι ισότιμο με το "κολλητε"... και γω το λεω... αλλά θα ειμαι ειλικρινής....
Καθόλου δεν μου αρέσει!
Δε μου αρέσει που ο νεοέλληνας ειναι γνωστός στο εξωτερικό για το τζατζίκι το μουσακά και το Malakas.....

Δε μου αρέσει που βγαινω στο μπαλκονι να πιω καφε και απο κατω παιζουν οι πιτσιρικάδες και αναφωνουν........
ΡΕ ΜΑΛΑΚΑΑΑΑΑΑ ΓΑΜΙΕΣΑΙ ΡΕΕΕΕΕΕ ΓΑΜΙΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ

Σώπα ρε... λες να μην ξέρουμε ότι η μάνα του γαμιέται? Φυσικά και γαμιεται γιατι αλλιως δεν θα έκανε τέτοιο φυντανι!
Γιατί ειναι βρισιά το "γαμιεται η μάνα σου" γιατι όπως και να το κάνουμε .... όσο κι αν δεν μας αρέσει να το φανταζόμαστε ή να το ξέρουμε... ΟΛΩΝ οι μάνες γαμιούνται :P Μπορεί περιστασιακα... μπορεί στο παρελθόν.... μπορει πλεον καθόλου αλλά ΣΤΑΝΤΑΡ τουλάχιστον μια φορα το έχουν κάνει!!! :P:P:P:P


Λοιπόν.... ελπιζω να καταλαβαινετε τι θέλω να πω.....
Ολοι κλάνουμε... αλλά δεν το κάνουμε δημόσια (οι περισσότεροι τουλάχιστον, γιαυτο μη πεταχτει κανεις και πει, ώπα ρε μεγαλη εγώ κλανω ανα πάσα ώρα και στιγμή :P)

Ολοι βρίζουμε... αλλά αυτος δεν ειναι λογος να το κάνουμε πάντα και παντού....
ανεξαρτήτου καταστάσεων.....

Σε ένα νοσκομείο δεν βρίζεις... σε μια κηδεία δεν βρίζεις.... μπροστα σε μικρά παιδιά... βρίζεις???? εγω όχι....
και δεν ειναι επειδή δεν ξέρουν τις βρισιες... αυτα ξέρουν περισσοτερα από μένα... είναι γιατί έτσι νιώθω κι έτσι κάνω...
λίγος σεβασμός .... έτσι το νιώθω.... λίγος σεβασμός!

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν.... αντί να πω μαλακας εδώ μεσα.... επειδή δεν μπορώ να ελέγχω το "ποιος με ακούει διαβάζοντας με" ....λέω μ@λ@κ@ς ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Demelene

Διάσημο μέλος

Ο Demelene αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,430 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από ΚΟΥΕ:
όμως.... όλοι επίσης ξέρουν ότι όταν πίνεις κοκα κόλα.... ρεύεσαι ασυστόλως τα άντερα σου! δεν αρχίζεις όμως από εδώ κι από κει μέσα σε κόσμο να ρεύεσαι....
όλοι επίσης ξέρουν ότι είναι απόλυτα φυσική ανάγκη του ανθρώπου να ... αερίζεται! και για να το πω πιο λιανά... να κλάνει!
Δεν το κάνει όμως όλη την ώρα μέσα στον κόσμο....
εσύ δεν το κάνεις με μια κοπελιά δίπλα σου..... (έτσι φαντάζομαι τουλάχιστον :P)
Γιατί δεν το κάνεις αυτό??? δεν είναι υποκρισία να εχεις γίνει κατα κόκκινος απ το σφίξιμο και να σε πονάει η κοιλιά σου και να μην κλάνεις μπροστά της??? να τρέχεις πανικοβλητος στην τουαλέτα ή σε κάποιο χώρο που θα είσαι μονος σου για να το κάνεις?
Τη μύτη σου γιατί δεν την σκαλίζεις μπροστά σε άλλους... αφού το κάνεις έτσι κι αλλιως!
Δεν πιστεύω ότι είναι αντίστοιχης σύγκρισης!
Αν ας πούμε βρίζω το pc μου σπίτι γιατί δεν κάνει compile και δεν το κάνω στην δουλειά αυτό είναι συγκρίσιμο! Αλλά δεν είμαι στην δουλειά πχ και λέω κάτι αντίστοιχο με @@@ ή ξεκινάω την έκφραση και τα ευκόλως εννούμενα παραλείπονται!
Πρέπει να ξέρεις ότι τα pc έχουν ακούσει τρελά βρισίδια από τους developers και admins!

Αρχική Δημοσίευση από KOYE:
Εμ το έκανες που το έκανες, δεν περίμενες να το ανοίξεις μόνο του.... έκλεψε την προσοχή το "διαδηλώσεις" :P
Πρέπει να παλέψει για να δείξει την αξία του και να πορευτεί στο χρόνο με σκοπό να αποκτήσει 100 σελίδες!Η καταξίωση στα δύσκολα φαίνεται!:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top