Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο το 2008

antara

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η antara αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Καλλιθέα (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 183 μηνύματα.
Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο το 2008



Το 2008 ήταν για πολλούς η χρονιά των ανατροπών σε πολλά επίπεδα... Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο πλανητάρχης είναι Αφροαμερικανός, η Ινδία απέκτησε τη δικιά της «11η Σεπτεμβρίου», ένας πόλεμος «εξπρές» ήταν αρκετός για να ψυχράνει ξανά τις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ, ενώ όλος ο κόσμος ξαφνικά ζει στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης...
Νέος ηγέτης... νέα ελπίδα



Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι ΗΠΑ εκλέγουν Αφροαμερικανό πρόεδρο. Ο Μπαράκ Ομπάμα πέτυχε σαρωτική νίκη και γίνεται το σύμβολο της «αλλαγής», οκτώ χρόνια μετά από τη διακυβέρνηση Μπους. «Η αλλαγή ήρθε στην Αμερική», αναφωνεί ο Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη ομιλία ως πρόεδρος, μπροστά στους δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του, που συγκεντρώνονται στο Σικάγο για να τον συγχαρούν και να μοιραστούν τη χαρά τους. Στις 20 Ιανουαρίου, ο πρώην γερουσιαστής του Ιλλινόι, θα αναλάβει και επίσημα τα προεδρικά του καθήκοντά, ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί, έχει συνθέσει το «παζλ» της νέας του κυβέρνησης.



Ελεύθερη ύστερα από έξι χρόνια η Μπετανκούρ

Ύστερα από έξι χρόνια «σκλαβιάς», η Γαλλοκολομβιανή πολιτικός, Ίνγκριντ Μπετανκούρ, βρίσκεται και πάλι στην αγκαλιά των δικών της ανθρώπων, ύστερα από επιχείρηση διάσωσης των κολομβιανών Αρχών. Κρατούνταν όμηρος από το 2002 από τους αντάρτες των FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), όταν τόλμησε να επισκεφθεί «απαγορευμένη περιοχή», στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας για την προεδρία.


Το πείραμα του αιώνα

Το μεγαλύτερο πείραμα φυσικής στην ιστορία της ανθρωπότητας ξεκινά το πρωί εκείνης της μέρας, κάτω από τα σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας. Οι άνθρωποι του CERN, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής, προσπαθούν να δημιουργήσουν εκ νέου το «Big Bang», τη μεγάλη έκρηξη που έγινε πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια και στην οποία οφείλεται η δημιουργία του κόσμου. Μεταξύ των προσπαθειών των επιστημόνων, είναι να ανακαλύψουν και ένα θεωρητικό σωματίδιο, το οποίο ονομάζεται «Μποζόνιο Χιγκς» ή αλλιώς «σωματίδιο του Θεού», το οποίο εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα και από το οποίο προήλθε το σύμπαν. Ωστόσο, μία σοβαρή βλάβη στη λειτουργία του, μεταθέτει όλα τα παραπάνω για πολύ αργότερα.



Μακελειό στη Βομβάη

Ο εφιάλτης της 11ης Σεπτεμβρίου επιστρέφει στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, τη Βομβάη. Λιγοστοί τρομοκράτες, όλοι νεαροί, κάνουν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σε 10 διαφορετικά σημεία της πόλης, σκορπίζοντας το θάνατο.


Ανάμεσά στους στόχους που επλήγησαν περισσότερο είναι δύο υπερπολυτελή ξενοδοχεία και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός, τα οποία είναι γεμάτα τουρίστες. Η επίθεση αυτή γίνεται αφορμή να φτάσουν σε οριακό σημείο οι ήδη κακές σχέσεις Ινδίας – Πακιστάν, αφού το Νέο Δελχί κατηγορεί ευθέως το Ισλαμαμπάντ για το μακελειό.



Το «Όχι» της Ιρλανδίας

Η μικρή Ιρλανδία των 862.000 πολιτών, είπε ένα μεγάλο «Όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας με δημοψήφισμα, προκαλώντας πονοκέφαλο στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, το πολύπαθο Ευρωσύνταγμα πήγε ένα ακόμα βήμα πίσω, αφού το ιρλανδικό «Όχι» μετέθεσε την προγραμματισμένη έναρξη της ισχύος του, από 1ης Ιανουαρίου 2009. Η Συνθήκη της Λισαβόνας βασικά καθορίζει με ποιο τρόπο θα διοικείται η ΕΕ κατά τις επόμενες δεκαετίες και εκφράζει μια πιο ήπια μορφή του καταστατικού χάρτη της Ένωσης, που είχε απορριφθεί με δημοψηφίσματα από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς το 2005. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ένα νέο πρόεδρο με θητεία 2,5 ετών και έναν επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής με μία ενισχυμένη θέση.




Γενικό "φαλιμέντο"


Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης χτύπησε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ -η οποία στηρίχτηκε σε ένα «γίγαντα με πήλινα πόδια», τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου- συμπαρέσυρε τη Wall Street. Τράπεζες κολοσσοί, όπως οι Lehman Brothers και η Goldman Sachs, κατέρρευσαν. Ασφαλιστικές εταιρείες σώθηκαν μετά από κρατική παρέμβαση. Η αμερικανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εκπονήσει σχέδιο σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος ύψους 700 δις δολαρίων, για να σώσει το οικοδόμημα της αμερικανικής οικονομίας. Η κρίση πέρασε σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα μεγάλες τράπεζες, κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες κατασκευής, να βρεθούν ένα βήμα πριν την καταστροφή. Η Ισλανδία ήταν η πρώτη χώρα που ουσιαστικά κήρυξε πτώχευση. Η κρίση των αγορών πέρασε άμεσα στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας, τη μείωση των επενδύσεων και του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης.


Ο Καύκασος στις "φλόγες"

Την 8η Αυγούστου του 2008, δε θα τη θυμόμαστε μόνο για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, αλλά και για την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας στον Καύκασο και έπαθλο τις αυτονομιστικές περιοχές της Νότιας Οσετίας –κυρίως– και της Αμπχαζίας.
Ο Γεωργιανός πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους, το βράδυ της 7ης Αυγούστου στο Τσχινβάλι, προκαλώντας την απάντηση και εμπλοκή των Ρώσων στο λεγόμενο «πόλεμο των πέντε ημερών», που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων. Μετά τις σφοδρές μάχες, η κρίση μετετράπη σε διπλωματικό σκάκι με το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, να παίρνει την πρωτοβουλία και να προτείνει μία συμφωνία έξι σημείων. Στις 26 Αυγούστου, η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.


Φονικός σεισμός στην Κίνα

Το ξημέρωμα της 12ης Μαΐου του 2008, βρήκε την Κίνα να ζει μέσα στο χάος. Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς όλων των εποχών, μεγέθους 7,9 ρίχτερ, έπληξε την επαρχία του Σετσουάν. Χιλιάδες παιδιά βρίσκονταν μεταξύ των 70.000 νεκρών, που άφησε πίσω του το χτύπημα του εγκέλαδου, εξαιτίας και της κακής κατασκευής των κτιρίων, που στεγάζουν τα σχολεία της περιοχής. Οι άστεγοι φτάνουν τα 5 εκατομμύρια, ενώ ακόμη υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι. Οι οικονομικές απώλειες από τον καταστροφικό σεισμό υπολογίζονται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.



Τον "έδωσαν" για μία χούφτα δολάρια

Ήταν επί δώδεκα χρόνια καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου. Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθη τη νύχτα της 21ης Ιουλίου στη Σερβία από άνδρες της σερβικής Μυστικής Αστυνομίας.
Απίστευτες είναι οι λεπτομέρειες που προκύπτουν αμέσως μετά τη σύλληψή του, καθώς, όπως αποκαλύπτεται, ζούσε και εργαζόταν ως γιατρός στο Βελιγράδι για μεγάλο διάστημα, χωρίς κανείς να τον αναγνωρίσει. Είχε βγάλει πλαστά χαρτιά και είχε αφήσει γένια, κάνοντας την αναγνώρισή του πολύ δύσκολη. Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σύλληψή του Κάρατζιτς, που κατηγορείται για τη σφαγή των Σερβοβόσνιων της Σρεμπρένιτσα, την εποχή του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.
Στις 31 Ιουλίου μεταφέρθηκε για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης.


Υπόθεση Φριτσλ

Στα τέλη του Απριλίου, η Αυστρία έλαβε γνώση μιας από τις πιο φρικιαστικές υποθέσεις στην ιστορία της, η οποία εκτυλισσόταν επί σχεδόν 24 χρόνια κάτω από τη μύτη των πολιτών του Άμστετεν. Η 42χρονη σήμερα κόρη του Γιόζεφ Φριτσλ, Ελίζαμπεθ, παρέμενε κλεισμένη από το 1984 μέσα στο υπόγειο του σπιτιού της, το οποίο ο πατέρας της είχε μετατρέψει σε σπίτι, για να μπορεί να κάνει πράξη το σχέδιο του. Εκεί, επί χρόνια, τη βίαζε, την κακοποιούσε και την ανάγκασε να φέρει στον κόσμο επτά παιδιά. Στην υπόλοιπη οικογένεια και στη μητέρα της Ελίζαμπεθ ισχυριζόταν πως η κόρη του το είχε σκάσει.
Συνελήφθη, όταν κάποιο από τα παιδιά αρρώστησε βαριά και αναγκάστηκε να το βγάλει από το υπόγειο για ιατρική περίθαλψη. Η δίκη του θα γίνει το Μάρτιο του 2009.



www.zougla.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kambana

Δραστήριο μέλος

Η kambana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 505 μηνύματα.
Πολύ ωραίο άρθρο...Θυμήθηκα όσα έγιναν το 2008...Κρίμα όμως...Τόσα δυσάρεστα...Ελπίζω το 2009 να είναι καλύτεο για όλους!!!Καλή χρονιά!!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

qwertyuiop

Διάσημο μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Φιλοθέη (Αττική). Έχει γράψει 2,880 μηνύματα.
ο φριτσλ είναι πάρα πολύ τρομακτικός. :'(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Cosdel

Νεοφερμένος

Ο Κώστας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 92 μηνύματα.
Απο το βλεμμα και μονο φαινεται οτι κατι δεν παει καλα με αυτον.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

PIL

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών και μας γράφει απο Καλαμαριά (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 847 μηνύματα.
Για να δούμε ι φρούτο θα βγει τελικά ο Ομπάμα.....Γιατί τώρα δεν τα λέει και πολύ καλά
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

SCULLY

Πολύ δραστήριο μέλος

Η SCULLY αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών. Έχει γράψει 1,057 μηνύματα.
λιγη σοβαροτητα σε σοβαρα θεματα αν γινεται. φιλικα το λεω απλως ετσι χαλανε αρκετα ωραια θεματα ,οπως αυτο.;)

---το παρον ποστ πηγαινε ως απαντηση σε σχολιο που βρισκεται στο οφ τοπικ,για να μην αναρωτιεστε:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

beautiful loser

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο ---- αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,260 μηνύματα.
Για να δούμε ι φρούτο θα βγει τελικά ο Ομπάμα.....Γιατί τώρα δεν τα λέει και πολύ καλά
Συμφωνω , μαλλον αναφερεσαι στο στραβοπατημα με την παραβιαση προσωπικων δεδομενων απ τις εταιριες κινητης τηλεφωνιας στις οποιες εδωσε χαρη η κυβερνηση ομπαμα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top