Ιός των χοίρων - Νέα πανδημία (τί έχετε να πείτε;);

Daskalenko7

Δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και μας γράφει απο Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 655 μηνύματα.
Ο νέος ιός της γρίπης των χοίρων εξαπλώνεται και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, ανακοίνωσαν χθες οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές στην Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας για αύξηση των κρουσμάτων της νόσου.
"Με λοιμώξεις σε πολλές κοινότητες όπως αυτές που παρακολουθούμε, κρίνουμε ότι δεν είναι δυνατή η αναχαίτιση" της επιδημίας, δήλωσε η Αν Σούσατ, από τη διεύθυνση των Αμερικανικών Κέντρων για τον 'Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) σε συνέντευξη Τύπου.
"Επί του παρόντος δεν είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε αυτό τον ιό σε ένα μόνο μέρος. Τώρα που έχουμε μια ευρύτερη εικόνα, περιμένω ότι θα εντοπίσουμε περισσότερα κρούσματα", πρόσθεσε.
Διεθνής ανησυχία
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το Σάββατο απ΄οτη νέδρα του τη Γενεύη, ότι η επιδημία της γρίπης των χοίρων που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ και το Μεξικό αποτελεί "ένα γεγονός δημόσιας υγείας που προκαλεί τη διεθνή ανησυχία".
Η γενική διευθύντρια της ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χαν προέτρεψε όλες τις χώρες να ενισχύσουν την επόπτευση για κάθε πιθανή εμφάνιση της νόσου που συχνά προκαλεί συμπτώματα πνευμονίας.
Σε ανακοίνωση που βασίζεται στις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΥ και προέρχονται από επείγουσες επιτροπές ειδικών, ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός για την υγεία αναφέρει ότι "τα παρόντα περιστατικά συνιστούν διεθνή ανησυχία όσον αφορά τη δημόσια υγεία".
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΠΟΥ χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση πριν αποφασίσει για μια πιθανή αλλαγή του σήματος κινδύνου που τώρα βρίσκεται στο 3 στην σκάλα κινδύνου που ξεκινά από το νούμερο 1 και φτάνει έως το 6.
Αυξάνονται οι νεκροί
Ο νεότερος απολογισμός της λεγόμενης γρίπης των χοίρων στο Μεξικό ανέρχεται σε 81 νεκρούς από την 13η Απριλίου, δήλωσε χθες Σάββατο ο υπουργός Υγείας της χώρας Χοσέ Άνχελ Κόρδομπα.
Άλλοι 1.324 ασθενείς βρίσκονται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση, είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Κόρδομπα ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων, αλλά και των μουσείων, τουλάχιστον έως την Παρασκευή. Θα ανοίξουν εκ νέου την 6η Μαΐου, διευκρίνισε. Το μέτρο αφορά την πρωτεύουσα, και το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, στο οποίο υπάγεται, όπου ζουν συνολικά πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι.
Ζήτησε παράλληλα τη "συνεργασία" όλων προκειμένου να ακυρωθούν δημόσιες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις κ.λπ., και ακόμη και η αναστολή των θρησκευτικών τελετών, προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση της μολυσματικής ασθένειας.
Ο πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλδερόν εξουσιοδότησε τις υγειονομικές αρχές να επιβάλλουν καραντίνα σε ασθενείς, να εξετάζει όσους ταξιδεύουν και να εισέρχεται σε κατοικίες στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της ασθένειας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Τέξας οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο ενός σχολείου κοντά στο Σαν Αντόνιο μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της γρίπης των χοίρων και σε τρίτο μαθητή του --κι ενώ "αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων", σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Υγείας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δύο μαθητές στο γυμνάσιο Μπάιρον Στηλ της κομητείας Γουαδελούπε επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από την ασθένεια.
Στην Καλιφόρνια, επιβεβαιώθηκε άλλο ένα κρούσμα, το έβδομο συνολικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται και μια περίπτωση ασθενούς η κατάσταση της οποίας βελτιώθηκε.
"Σε κανένα από τα επτά κρούσματα δεν είχε υπάρξει ταξίδι στο Μεξικό πρόσφατα, ούτε κάποιος από τους ασθενείς είχε άμεση επαφή με γουρούνια, οπότε πρέπει να προσβλήθηκαν κάπως αλλιώς", δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας των πολιτειακών αρχών, Μπόνι Σόρενσεν.
Ενώ στη Νέα Υόρκη, ο Επίτροπος αρμόδιος για την Δημόσια Υγεία Τόμας Φρίντεν έκανε λόγο περί κινδύνου μετάλλαξης του ιού και μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο μετά την εμφάνιση 75 ύποπτων κρουσμάτων σε γυμνάσιο στο Κουήνς. Άλλα δυο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Κάνσας.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έκανε νωρίτερα λόγο για "κατεπείγον πρόβλημα δημόσιας υγείας που προκαλεί ανησυχίες διεθνώς".
Εφικτή η πρόληψη
"Η κυβέρνησή μας ενεργεί με αποφασιστικότητα , ταχέως και πολύ αποφασιστικά", δήλωσε ο Μεξικανός υπουργός Οικονομικών, Αγκουστίν Κάρστενς μιλώντας --στο περιθώριο της τετραμηνιαίας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου, και της Παγκόσμιας Τράπεζας-- αναφερόμενος στη νόσο της γρίπης των χοίρων που έχει ξεσπάσει και τείνει να θεωρηθεί επιδημία.
"Θεωρούμε ότι μπορεί να ξεκίνησε η γρίπη από το Μεξικό αλλά πιστεύουμε ότι θα προληφθεί και δεν θα είναι κάτι πολύ σημαντικό", είπε.
Ηδη η γρίπη των χοίρων , που εμφανίστηκε και σε διάφορες πολιτείες και στις ΗΠΑ, και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τη θεωρεί σοβαρό γεγονός με κίνδυνο παγκοσμιως, έχει προκαλέσει το θάνατο σε 20 πολίτες στο Μεξικό εν'ώ και άλλες 48 περιπτώσεις ασθενών θεωρείται ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τη νόσο.
Ομάδα ειδικών στο Μεξικό
Μια ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ έφθασε χθες Σάββατο στο Μεξικό για να συνεργασθεί με τις αρχές στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού τω χοίρων, στον οποίο έχει επιβεβαιωθεί ότι οφείλεται ο θάνατος τουλάχιστον 20 ανθρώπων --κατά τον υπουργό Υγείας ενδέχεται το σύνολο των θυμάτων της ασθένειας να φθάνει τους 81 νεκρούς--, ανακοίνωσε η Αμερικάνικη πρεσβεία.
Οι ειδικοί μετέβησαν στο Μεξικό κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης της χώρας, διευκρίνισε η πρεσβεία, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβάλει κανέναν περιορισμό στα ταξίδια από και προς τις δύο χώρες, αλλά ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες να υπακούουν στις οδηγίες των υπηρεσιών Υγείας του Μεξικού ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εξάπλωσης της επιδημίας.
Πάντα κατά την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μεξικό, η πρεσβεία ανέβαλε περίπου 5.100 ραντεβού για αιτήσεις προκειμένου να χορηγηθούν βίζες, από την 27η έως την 29η Απριλίου, ενώ περιορίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες των ΗΠΑ στη χώρα στις απολύτως επείγουσες.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν 450 εκατ. δολάρια (340 εκατ. ευρώ) για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, σε κεφάλαια που εξασφάλισε εκτάκτως γι' αυτό το σκοπό.
Νεοζηλανδοί μαθητές σε καραντίνα
Μια ομάδα Nεοζηλανδών μαθητών Λυκείου που επέστρεψε από το Μεξικό τέθηκε σε καραντίνα στη Νέα Ζηλανδία καθώς εμφανίζει συμπτώματα της γρίπης, μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Τρεις εκπαιδευτικοί και 22 μαθητές του κολεγίου Ραντζιτότο του Όκλαντ επέστρεψαν χθες από μια παραμονή τριών εβδομάδων στο Μεξικό όπου η γρίπη των χοίρων έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίας υγείας της περιφέρειας του Όκλαντ, ορισμένοι εμφανίζουν συμπτώματα της γρίπης και η ομάδα απομονώθηκε για να υποβληθεί σε εξετάσεις, μετέδωσε το πρακτορείο New Zeland Press Association (NZPA).
Το αποτέλεσμα των εξετάσεων, για να προσδιοριστεί αν πρόκειται για τη γρίπη των χοίρων ή όχι, θα πρέπει να γίνει γνωστό απόψε, δήλωσε στο NZPA ο Μάικλ Φλάιγκερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.:(

https://www.protothema.gr/content.php?id=30164
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

koufontinas

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο koufontinas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 149 μηνύματα.
Πρωτα "τρελες αγελαδες", μετα ιος των πτηνων και τωρα ιος των χοιρων... ε, καιρος ηταν.
Αντε και θα δουμε ιο των ψαριων σε λιγα χρονια...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

who

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο who αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 1,616 μηνύματα.
Τέρμα το χοιρινό διπλόπιτο με τριπλή γέμιση τζατζίκι; :(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Anarki

Διάσημο μέλος

Ο Αλέξης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Χανιά (Χανιά). Έχει γράψει 3,345 μηνύματα.
Πανδημία ιού της κοκακόλας μην έχουμε μόνο, δε θα το αντέξω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Uncle Ernie

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Uncle Ernie αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 168 μηνύματα.
Μεταδίδεται λέει από άνθρωπο σε άνθρωπο οπότε μη φάτε Μεξικάνους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

who

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο who αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 1,616 μηνύματα.
Αντε και θα δουμε ιο των ψαριων σε λιγα χρονια...

Ατύχησες. Σε 50 χρόνια τα ψάρια θα 'χουν εξαφανιστεί.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Krou

Περιβόητο μέλος

Η Krou αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5,463 μηνύματα.
Κολλαει και απο το φαϊ;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

explorer

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο explorer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 267 μηνύματα.
Δεν μεταδίδεται με την τροφή,αλλά μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως η κοινή γρίπη(κυρίως σταγονίδια-->φτάρνισμα,βήχας κ.λπ.).Περισσότερες πληροφορίες:
Τι είναι η γρίπη των χοίρων;Μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τα γουρούνια και προκαλείται από γρίπη τύπου Α. Είναι γνωστή από παλιά, περιοριζόταν στα κοπάδια των χοίρων και σπάνια ήταν θανατηφόρα. Συνήθως ξεσπά το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά είναι παρούσα όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γρίπης των χοίρων και, όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη γρίπη, ο τύπος της μόλυνσης συνεχώς μεταβάλλεται.
Πόσο επικίνδυνη είναι;
Στο Μεξικό τα πιθανά κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 1.600 και οι θάνατοι στους 103. Αυτό σημαίνει ότι η θνησιμότητα από το νέο ιό είναι περίπου 6-7%, περίπου επταπλάσια της συνήθους, εποχιακής γρίπης. Πιο επικίνδυνη φαίνεται να είναι η μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών, η οποία σκοτώνει γύρω στο 60% των θυμάτων της.

Μπορούν να την κολλήσουν οι άνθρωποι;
Κανονικά όχι, αν και σποραδικά αυτό έχει συμβεί, συνήθως σε όσους είχαν στενή επαφή με χοίρους. Σπανιότατα έχουν αναφερθεί περιστατικά που η γρίπη των χοίρων έχει περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη, με το βήχα και το φτάρνισμα, μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια. Στο ξέσπασμα που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ξεκάθαρο ότι η γρίπη των χοίρων περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από την κοινή ανθρώπινη γρίπη (πυρετός, πόνος στο σώμα και το λαιμό, κόπωση, βήχας κλπ.). Ένας ενήλικος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό μια μέρα πριν και μέχρι επτά μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο.
Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;

Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κλπ.

Πρόκειται τώρα για ένα νέο άγνωστο είδος γρίπης των χοίρων;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τώρα στελέχους Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το Η1Ν1 προκαλεί τα περιοδικά ξεσπάσματα της συνηθισμένης γρίπης στους ανθρώπους. Το νέο στέλεχος Η1Ν1 είναι διαφορετικό επειδή περιέχει ανάμικτο γενετικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στα στελέχη του ιού που μολύνουν ανθρώπους, πουλιά και χοίρους. Οι ιοί γρίπης έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα εκδοχή του Η1Ν1 προέκυψε, κάποια στιγμή, από την ανάμιξη διαφορετικών στελεχών του ιού (τα οποία συνήθως μολύνουν διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών), μέσα στον ίδιο χοίρο, που αποτέλεσε το 'εργαστήρι' για τη γενετική ανταλλαγή και τη δημιουργία του νέου στελέχους. Στην πραγματικότητα, ο νέος ιός δεν έχει ποτέ ανιχνευτεί αυτούσιος σε χοίρους στο παρελθόν, απλώς μια από τις πρωτεϊνες του είναι όμοια με τον ιό που συνήθως μολύνει τους χοίρους.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος;

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται τρώγοντας χοιρινό από μολυσμένα ζώα. Όμως είναι απαραίτητο το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών κελσίου, ώστε να σκοτωθεί ο ιός αν υπάρχει.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ούτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια. Οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες (θανατηφόρες στο Μεξικό-ήπιες στις ΗΠΑ). Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να 'πηδά' από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία. Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.

Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία. Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό ότι, αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό. Πιθανώς υπάρχει σε αυτή τη χώρα εν δράσει ένας δεύτερος άσχετος τοπικός ιός, που όμως δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ένδειξη πάντως ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, είναι ότι η νέα γρίπη των χοίρων πλήττει κυρίως νέους (που έχουν λιγότερα αντισώματα) και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης περιοδική γρίπη.

Υπάρχει θεραπεία;

Δύο συνήθη αντι-γριπικά φάρμακα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό τα φάρμακα αυτά θα είναι αποτελεσματικά. Είναι εξάλλου ακόμα αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα αντι-γριπικά εμβόλια κατά του νέου στελέχους, το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για το νέο ιό. Αμερικανοί επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν ένα νέο εμβόλιο, όμως θα πάρει χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση - αν χρειαστεί. Αν πάντως ο ιός εμφανίσει διαδοχικά κύματα έξαρσης και υποχώρησης, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, τότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.

Έχει σχέση η γρίπη των πτηνών με τη γρίπη των χοίρων;

Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) που έχει προκαλέσει μερικούς θανάτους στην Ανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια, αν και είναι επίσης γρίπη τύπου Α, είναι διαφορετικό από αυτό της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1). Αν και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας λόγω της ικανότητας ταχείας μετάλλαξης, μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει παραμείνει ασθένεια των πουλιών και όσοι άνθρωποι έχουν κολλήσει, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, εργάζονταν κοντά σε πουλερικά. Οι περιπτώσεις μόλυνσης των ανθρώπων μεταξύ τους από το Η5Ν1 είναι σπανιότατες προς το παρόν, συνεπώς δεν φαίνεται πως ακόμα η συγκεκριμένη γρίπη έχει αναπτύξει τη δυνατότητα εύκολης μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων - κάτι που μένει να διαπιστωθεί τώρα κατά πόσο συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων.

Έχει σχέση η γρίπη των χοίρων ή των πτηνών με το κοινό κρυολόγημα;

Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση, επειδή τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς που φέρνουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η διάκρισή τους με βάση μόνο τα συμπτώματα. Πάντως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα (ιδίως πυρετό και αίσθημα εξάντλησης) και κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.

Μπορεί η γρίπη των χοίρων να φθάσει σε οποιαδήποτε χώρα;

Οι Αρχές πολλών χωρών (και στην Ελλάδα) ήδη παίρνουν προληπτικά μέτρα. Από τη στιγμή που τα ταξίδια είναι πια τόσο διαδεδομένα, είναι πιθανό ένας φορέας να τη μεταφέρει σε άλλη χώρα. Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το τόσα εύκολα ο ιός μεταδίδεται σε άλλο άνθρωπο - κάτι που οι επιστήμονες ερευνούν. Τα συμπτώματα χρειάζεται μερικές μέρες για να εκδηλωθούν και στο μεταξύ ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια στιγμή πανδημία;

Κάθε νέος ιός που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων προκαλεί τέτοιο φόβο, επειδή το ανοσοποιητικό σώμα των ανθρώπων δεν έχει κατάλληλα αντισώματα. Οι περισσότερες χώρες έχουν στα συρτάρια τους σχέδια για μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνουν φάρμακα, εμβόλια και μέτρα απομόνωσης των φορέων - κάτι που ήδη κάνει το Μεξικό, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνοντας τα σχολεία κ.α.

πηγή: in.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Μεταδίδεται λέει από άνθρωπο σε άνθρωπο οπότε μη φάτε Μεξικάνους.

:lol2:

Έφτασε λέει και στην Ευρώπη...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

agiostimotheos

Δραστήριο μέλος

Ο agiostimotheos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 562 μηνύματα.
Μπαρούφες..
Είμαι 17 χρονών και θυμάμαι απο μικρός την μόδα με τις πανδημίες και θανατηφόρες ασθένιες.

"Το Μάιο του 1990 τα Μ.Μ.Ε καθιερώνει τη νόσο ως τη νόσο «των τρελών αγελάδων». Το Δεκέμβρη του 1993 τα βοοειδή με τη νόσο ξεπερνούν τα 100.000. ..."

Μετά εμφανίστηκε το SARS ] "Within a matter of weeks in early 2003, SARS spread from the Guangdong province of China to rapidly infect individuals in some 37 countries " είχαμε χάσει και σχολείο.

Έπειτα και απ' όσο θυμάμαι μετά η πριν από λίγο χρονικό διάστημα εμφανιστηκε και το
ΚΟΣΑΚΣ έτσι το λέγαν στα κανάλια αλλά δεν μπόρεσα να το βρώ με την επιστημονική ξένη ονομάσια του.


Πρόσφατα όπως θυμάστε αρχίσαν οι κυβερνήσεις να σφάζουν μανιωδώς κάθε πετούμενο το οποίο είχε μολυνθεί απο την περίφημη γρίπη των πουλερικών.


Προχθές σκάει μύτη και η πανδημία των χοίρων.\


Έλεος τα ΜΜΕ υπερβάλουν ως συνήθως και οι φαρμακοβιομηχανίες πουλάνε φάρμακα και δοκιμάζουν θεραπείες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kotatsuneko

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Kotatsuneko αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών. Έχει γράψει 1,494 μηνύματα.
Η γρίπη της μύγας έρχεται...........
Να είστε έτοιμοι για την καταστροφή....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 48 ετών, επαγγέλεται Γεωπόνος και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,326 μηνύματα.
Έπειτα και απ' όσο θυμάμαι μετά η πριν από λίγο χρονικό διάστημα εμφανιστηκε και το ΚΟΣΑΚΣ έτσι το λέγαν στα κανάλια αλλά δεν μπόρεσα να το βρώ με την επιστημονική ξένη ονομάσια του.

https://en.wikipedia.org/wiki/Coxsackie_A_virus :bye:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 292010

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Η γρίπη της μύγας έρχεται...........
Να είστε έτοιμοι για την καταστροφή....

Ένα κατοικίδιο είχα κι εγώ..πάει κι αυτό:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Jfire

Δραστήριο μέλος

Ο Jfire αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών. Έχει γράψει 402 μηνύματα.

Ιός των χοίρων: Γιατί εξαπλώνονται και ποιους χτυπούν οι σύγχρονες επιδημίες......:(

Στο Μεξικό έχουν πεθάνει πάνω από 150 άτομα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα; Τι κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες και οι κυβερνήσεις; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
Το κλειδί για να απαντηθούν αυτά κι άλλα ερωτήματα που προκύπτουν από την ταχεία εξάπλωση της «νέας» γρίπης των χοίρων (ή της γρίπης των πτηνών πριν 5 χρόνια) βρίσκεται στην τυφλή χωρίς προηγούμενο επιτάχυνση της ανάπτυξης βιομηχανικής παραγωγής κρέατος παγκοσμίως δίχως τα απαιτούμενα βιολογικά μέτρα υγιεινής.
Κι εδώ η ρίζα βρίσκεται στην οικονομία και στον τρόπο οργάνωσης της λειτουργίας της.
«Οι μοχλοί αυτής της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης στα πρότυπα του τυφλού ανταγωνισμού της «ελεύθερης αγοράς» είναι μια μικρή ομάδα πολυεθνικών που κρατούν στα χέρια τους τη διατροφική αλυσίδα», γράφει ο Μάικλ Ντέβις αρθρογράφος στη Guardian.
Πολυεθνικές
«Η κτηνοτροφία τις τελευταίες δεκαετίες (στις ΗΠΑ) έχει μεταμορφωθεί σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με την πετροχημική βιομηχανία, παρά με την ευτυχισμένη οικογενειακή φάρμα που μπορεί να θυμάται κάποιος από τα βιβλία του σχολείου»
Μεταξύ των τεράστιων εταιρειών είναι γίγαντες της αμερικανικής βιομηχανίας όπως Tyson, ConAgra, Cargill, Smithfieldκαι ADMκαι ιαπωνικοί βιομηχανικοί κολοσσοί όπως Nippon Meatsκαι Mitsubishi.
«Το 1965, για παράδειγμα, υπήρχαν 53 εκατ. χοίροι σε πάνω από 1 εκατ. φάρμες, σήμερα εκτρέφονται πάνω από 65 εκατ. χοίροι συγκεντρωμένοι σε περισσότερα από 65.000 συγκροτήματα βιομηχανικής εκτροφής», εξηγεί ο Μ. Ντέιβις.
Οι Cargill και ADM ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής σπόρων μεγάλη ποσότητα των οποίων κατευθύνεται στην παραγωγή ζωοτροφών. Η ADM είναι επίσης μεγάλος παίκτης στην παραγωγή πουλερικών με μονάδες την Κίνα.
Η Smithfieldείναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοίρων στον πλανήτη και παίκτης κλειδί στην επαρχία Γκουαντόνγκ της Κίνας.
Η Cargill και η Nippon Meats στην Ιαπωνία έχουν μεγάλα εκτροφεία στην Ταϊλάνδη.
Είναι εταιρείες που έχουν τεράστιες γραμμές παραγωγής ζώων στη Δύση. Τα 2/3 της παραγωγής πουλερικών παράγονται στη Βρετανία, με πάνω από 100.000 να εκτρέφονται στοιβαγμένα. Το ίδιο ισχύει και για τις βιομηχανικές μονάδες εκτροφής χοίρων, λέει ο Μάικλ Ντέβις.
Μεταλλάξεις
Σε τόσο τεράστιες μονάδες παραγωγής τα ζώα είναι πιο εκτεθειμένα σε αρρώστιες που μπορούν να εξαπλωθούν με ραγδαίους ρυθμούς και να μεταλλαχθούν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τον χρόνο που απαιτείται για την έγκαιρη αντιμετώπιση.
Οι εταιρείες για να αποφύγουν τέτοιες αρρώστιες «ντοπάρουν» τα ζώα με διάφορα αντιβιοτικά, μεταξύ αυτών και αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση ανθρώπινων ιώσεων.
Το ρίσκο αυτής της αντιμετώπισης είναι τεράστιο εάν η αντίσταση στα αντιβοτικά αναπτυχθεί και απλωθεί στους ανθρώπους.
Γιατροί έχουν εκφράσει ήδη επιφυλάξεις και ανησυχίες για μια σειρά μολύνσεις και λοιμώξεις που αντιστέκονται σε πολλά αντιβιοτικά.
«Η κυριαρχία των πολυεθνικών στον τομέα της τροφής και της γεωργίας μας απειλεί όλους», σημειώνει ο Μάικλ Ντέβις.
Γιατί τόσοι θάνατοι στο Μεξικό; Ο ιός των φτωχών
Οι νέες επηδημίες είναι ταξικές, χτυπούν τους φτωχούς αλλά απλώνονται παντού αφού μεταφέρονται με τις αεροπορικές μετακινήσεις κι αυτό το ξέρουν και οι πλούσιοι... αλλά το αναγνωρίζουν αργά.
Eπιστήμονες που μίλησαν στα περιοδικά Science και Nature σύγκριναν την "πανδημία" που μπορεί να ξεσπάσει με την επιδημία της γρίπης το χειμώνα του 1918-19 που σκότωσε πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Οι επιστήμονες του OHE έχουν εντοπίσει και τις συνθήκες που επιταχύνουν τη διάδοση τέτοιων ασθενειών.
Eίναι οι τεράστιες παραγκουπόλεις με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Στη γρίπη των πουλερικών έκθεση του ο OHE διαπίστωνε ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη -κυρίως στην Aσία και την Aφρική- βρίσκονται στοιβαγμένοι σε τέτοιες συνθήκες και στην επόμενη γενιά θα έχουν διπλασιαστεί.
Η έκθεση του OHE κατηγορεί ευθέως το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο και τα νεοφιλεύθερα πρόγραμματά του για τις άθλιες συνθήκες στις παραγκουπόλεις. H πρόληψη, οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρωτοβάθμιας υγείας, όλα έχουν πετσοκοφτεί από τα "σταθεροποιητικά" προγράμματα του ΔNT.
Η φτώχεια, ο υποσιτισμός και οι άθλιες συνθήκες στέγασης είναι το "λίπασμα" για να γιγαντωθεί κάθε επιδημία. Η "ελεύθερη αγορά" γιγαντώνει κάθε μέρα αυτές τις καταστάσεις καταστρέφοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων είτε πρόκειται για τον "Τρίτο Κόσμο" αλλά ακόμα και στη καρδιά του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, όπως στις ίδιες τις ΗΠΑ.
Ισπανική γρίπη
Υπάρχει ένα φρικιαστικό προηγούμενο, που δείχνει ποιες είναι οι καταστροφικές προτεραιότητες του συστήματος. Η πιο θανατηφόρα πανδημία των νεότερων χρόνων ήταν η "ισπανική γρίπη" του 1918-1919. Υπολογίζεται ότι μέσα σε λίγους μήνες από την άνοιξη του 1918 μέχρι τις αρχές του 1919, κόστισε τη ζωή 20 εκατομμυρίων ανθρώπων (άλλοι υπολογισμοί μιλάνε για 40 εκατομμύρια).
Οταν ο πόλεμος τραβούσε όλα τα λεφτά με τα "πολεμικά ομόλογα" και το Ελντοράντο της "ελεύθερης αγοράς" οργίαζε μερικα χρόνια πριν τη Μεγάλη Υφεση του '30.
Τώρα, στις αυγές του 21ου αιώνα η επιστήμη έχει κάνει άλματα στην έρευνα και την αντιμετώπιση τέτοιων επιδημιών, αλλά παρόμοιες συλλογιστικές παραμένουν.
Οι φαρμακοβιομηχανίες, αντί να συνεργάζονται, προτιμούν να κρατούν τις πατέντες και τα δικαιώματά τους για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Η κόντρες με το Tamiflu της ελβετικής Roche και το Relenza της βρετανικής GlaxoSmithKlineείναι ενδεικτικές από την προηγούμενη γρίπη των πουλερικών, όταν αρνούνταν να συνεργαστούν και ζητούσαν χρήμα για να προχωρήσουν.
Τώρα τα παζάρια με τις κυβερνήσεις για τα κονδύλια και την έρευνα φαρμακευτικών παρασκευασμάτων παραμένουν εμπόδιο, όσο το χρήμα παραμένει μακριά από το έλεγχο του δημόσιου συμφέροντας.


https://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=12734&pubid=8239102
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

A propos

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,664 μηνύματα.
εγώ νομίζω ότι σε μερικούς τομείς και σε πολλές χώρες υπάρχει πανδημία κανιβαλισμού, τρώει ο ένας τον άλλο:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Jfire

Δραστήριο μέλος

Ο Jfire αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών. Έχει γράψει 402 μηνύματα.
εγώ νομίζω ότι σε μερικούς τομείς και σε πολλές χώρες υπάρχει πανδημία κανιβαλισμού, τρώει ο ένας τον άλλο:)
Ακου εκει τρωει ο ενας τον αλλο...:lol::lol::lol: ...,,,,:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tinymouse!

Νεοφερμένος

Η tinymouse! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών και μας γράφει απο Κέρκυρα (Κέρκυρα). Έχει γράψει 57 μηνύματα.
εγώ νομίζω ότι σε μερικούς τομείς και σε πολλές χώρες υπάρχει πανδημία κανιβαλισμού, τρώει ο ένας τον άλλο:)
+100000000000000000000000000

:no1::no1::no1::no1::no1:

κανιμπαλ γουορλντ

:iagree::iagree::iagree::iagree::iagree:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 292010

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Στην Ευρώπη
Ο επικίνδυνος ιός «έφθασε» χθες στη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα σε Βρετανία και Ισπανία αλλά και στο Μεξικό.
Είκοσι τρεις νέες περιπτώσεις ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των χοίρων διαγνώσθηκαν χθες στο Μεξικό, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των πολιτών που σήμερα διαγνώστηκαν θετικοί στους 49. Χθες, οι Αρχές της νότιας Γερμανίας επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους, ενώ τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία και τέσσερα στο Ισραήλ, εκ των οποίων ένα παιδί. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, εκτός από τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσε χθες τρία νέα στο Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και τη βορειοδυτική Αγγλία. Στους ασθενείς περιλαμβάνεται ένα κορίτσι 12 ετών! Στη Σκοτία, ένα ζευγάρι νεόνυμφων έχει τεθεί σε καραντίνα στην κατοικία του, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για το δεύτερο ζευγάρι που ίσως προσεβλήθη από τον ιό σε ταξίδι του μέλιτος στο Μεξικό. Ως προς την κατάσταση στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα δύο κρούσματα του ιού, τέσσερα στο σύνολο, τονίζοντας πως όλες οι περιπτώσεις είναι ήπιας μορφής και ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη θεραπεία. Εν τω μεταξύ, το πρώτο ύποπτο κρούσμα γρίπης των χοίρων αναφέρθηκε στην Πορτογαλία. Πρόκειται για τρίχρονο αγόρι, που έφθασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στη Γαλλία υπάρχει η υποψία ότι έχουν προσβληθεί από γρίπη των χοίρων δύο άτομα, που επέστρεψαν από το Μεξικό, όπως δήλωσε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγειονομικής Επαγρύπνησης μετά από σύσκεψη υπό τον Νικολά Σαρκοζί. Τα δύο άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα που διαμένουν στο Παρίσι, εισήχθησαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται θα έχουν γίνει γνωστά πριν από το τέλος της εβδομάδας.
Όλοι οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Μεξικό. Μια 21χρονη από την Κόστα Ρίκα είναι το πρώτο κρούσμα της νόσου στην Κεντρική Αμερική, ενώ επτά νέα κρούσματα (συνολικά 13) επιβεβαιώθηκαν στον Καναδά, στην επαρχία της Αλμπέρτα.
Επιπλέον, έξι ύποπτα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Νότια Κορέα, 24 στη Χιλή, 42 στην Κολομβία, 4 στο Χονγκ Κονγκ και 91 στην Αυστραλία.
Ασθενείς βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση στη Δανία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ολλανδία και την Βραζιλία.
Αρκετά είναι και τα παιδιά ελληνικής καταγωγής που φοιτούν στο σχολείο Σεντ Φράνσις της Νέας Υόρκης, όπου παρουσιάστηκαν 28 κρούσματα της γρίπης.

https://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/148279
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Δεν υπάρχουν ασθενείς του ιού στην Ελλάδα, μόνο ύποπτα κρούσματα που δεν επιβεβαιώθηκαν. Τα μέτρα είναι επαρκέστατα και το σχέδιο Άρτεμις λειτουργεί πάρα πολύ καλά από την πρώτη στιγμή. Ούτως ή άλλως και το πρώτο κρούσμα να έρθει στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, αντιμετωπίζεται, δεν είναι Μεξικό. Υπάρχει θεραπεία και όποιος μολυνθεί, στην Ελλάδα το στατιστικό είναι 99% να επιβιώσει. Το Μεξικό έχει προβλήματα υγειονομικής φύσεως και γι'αυτό πέθαναν και τόσοι πολλοί. Αυτός είναι και ο λόγος που λένε Δόξα τω Θεώ που δεν έχει πάει ακόμη στην Αφρική, γιατί αν πάει εκεί, θα πεθάνουν πολλά εκατομμύρια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηλίας

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Ηλίας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 880 μηνύματα.
Γνώμη μου είναι ότι από όσα λένε το 1/3 ισχύει. Και με την οικονομική κρίση τα ίδια λέγανε, αλλά τίποτα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 14 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top