Τηγανητές πατάτες: Λίγο χαζή ερώτηση...

giostau

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο giostau αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 43 ετών. Έχει γράψει 1,945 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Leviathan:
Μου ηρθε εμπευση ξανα-διαβαζοντας το.:) Εννοεις συγκρινουμε την πατατα-ζυμη με την κομενη πατατα, και οχι την ολοληρη. (Οπως το καταλαβα εγω). Αρα το παιρνω πισω οτι εγραψα, και παω πασο τοτε. (Και μαλιστα ειναι ακριβως το ιδιο οταν οταν ειναι ισα -η πατατα ζυμη και τα κομματακια της ολοκληρης- ως προς την συγκεριμενη διασταση. πχ φαρδος 2cm απλωσαμε την ολκληρη πατατα αλα ζυμη, φαρδος 2cm κοψαμε τα κομματακια, θα αποροφησουν το ιδιο λαδι ακριβως (με τις αλλες μεταβλητες σταθερες). [και σας βγαζω το καπελο].:) Και μαλιστα θα στραγγιζονται με ακριβως τον ιδιο ρυθμο. Αρα ειναι ακρβως το ιδιο πραγμα... Και νομιζω μια διπλωματικη περι τηγανισματος πατατας επιβαλλεται... :)

Εξάκτλι!!!!:clapup:
Λες να παρατήσω τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς και να το ρίξω στις πατάτες;;;:hmm:
Δεν ακούγεται και πολύ κακό....:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dark_kronos

Επιφανές μέλος

Ο Rognan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Ισπανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 20,660 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Leviathan:
Οτι παραγωγης θες χρησιμοποιεις (πχ ελληνικης). Απλως το συμπερασμα ειναι, οτι ΕΑΝ σε ενδιαφερει το ποσο λαδι θα φας μαζι με την πατατα, να προτιμας τις χοντροκομμενες... :) (Απο τις ετοιμες κομμενες. Και αν τις κοβεις εσυ, μην τις κοβεις πολυ λεπτες. Και καλυτερα πατατες τηγανιτες παρα τσιπς). Παντα ως προ το λαδι. Αν δεν σε ενδιαφερει το λαδι, αγνοεις τους εδω συλλογισμους και εξισωσεις, και τρως οτι [πατατα] θες.... :)

Μωρε να την φχαριστιθω την πατατα, να λιγδιασει το 'ντερακι μου και τι με νιαζουν θερμιδες, πυκνοτιτες, παχοι, μικοι κλπ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Ωραια ολα αυτά, αλλα μια ερωτηση, εμενα γιατι μου φαινετε οτι παιζει ρολο ακομη και το αν εχουμε τηγανι ή φριτεζα;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

dooo

Διακεκριμένο μέλος

Η dooo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 46 ετών. Έχει γράψει 7,956 μηνύματα.
για να μη μακρυγορούμε, στην βιβλιοθήκη του ΕΜΠ υπάρχει διδακτορικό τωρινής λεκτόρισσας στους χου-μου'ς, που έχει ως θέμα τις τηγανητές πατάτες. Έχει μάλιστα 2 ρόλους: έρευνα και τσελεμεντές:P

(οι συνθήκες αυτού του πιέιτςντιού είναι αρκετά γνωστές στους συναδέλφους χου-μου'ς εμιπίτες:D:D:D. She is a legend:D:D:D)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giannisvitara

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο giannisvitara αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται CAD/CAM Designer και μας γράφει απο Λυκόβρυση (Αττική). Έχει γράψει 227 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Michelle:
...αλλά μιας και αναρωτιόμουν σήμερα ας τη θέσω επι τάπητος! :redface:
Το πόσο λάδι απορροφούν οι τηγανητές πατάτες ανάλογα με το σχήμα, τίνος συνάρτηση είναι; Σίγουρα μετράει η ώρα που βρίσκοντα στο τηγάνι αλλά πέρα απο αυτό; Μετράει ο όγκος, η επιφάνεια, τι; Και κατα ποιόν τρόπο;

δεν ειναι καθόλου χαζη η απορία σου, εξάλου και ο newton με παρόμοιο τρόπο αναρωτιώταν οταν καθοταν κατω απο το δεντρο και τον χτυπησε το μηλο και εβγαλε "το νομο της παγκόσμιας έλξης"

οσο για τον προβληματισμο σου, εχω να προσθεσω οτι παιζει ρολο και η θερμοκρασία του λαδιου και της πατατας , οσο μεγαλυτερη διαφορα θερμοκρασιας εχουν, τοσο μεγαλυτερη θερμοροη και τοσο γρηγοροτερο ψησιμο(και πιο νοστιμες και με λιγοτερο λαδι παρεπιπτόντως γιατί κάνουν κρούστα),ναι με εχει βαρεσει το διαβασμα:whistle: .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Puff_Daddy

Νεοφερμένος

Ο Puff_Daddy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών. Έχει γράψει 97 μηνύματα.
Παίζουν πολλά ρόλο, μας τα έλεγε ένας καθηγητής σε ένα εφαρμοσμένο μάθημα μια φορά. . . Δεν τα θυμάμαι γιατί ήμουν κομμάτια !
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Μιας και είμαστε στα μαθηματικά, αποδείξτε πως κάθε πατάτα μπορεί να κοπεί σε δυό κομμάτα ίσου όγκου, με μια μαχαιριά. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Ρεμπεσκέ θα σου πω εγώ. Δεν είναι δύσκολο... Μόνο ένα μπολτζάνο και τελείωσες.

Βάλε το μαχαίρι να σταθεί με τη λεπίδα εφαπτομενικά. Στρίψε το προς τα αριστερά, πες φ τη γωνία της λεπίδας με την αρχική θέση, και Ε(φ) τον όγκο που κόβεις σε γωνία φ προς τον όγκο όλης της πατάτας.

Τότε Ε(0)=0, Ε(τελικής γωνίας)=1.
Άρα υπάρχει φ, με Ε(φ)=1/2 ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Who cares. Καλυτερα να τις αποφευγεις. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γίδι

Τιμώμενο Μέλος

Η Γίδι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 22,554 μηνύματα.
100 γραμμάρια τηγανιτές πατάτες σπιτικές έχουν 13 γραμμάτια λίπος!
100 γραμμάρια κατεψυγμένες, έχουν 5 γρ. λίπος...

https://health.in.gr/tools/CalcNutritive.asp?Food=446&Quantity=100
https://health.in.gr/tools/CalcNutritive.asp?Food=470&Quantity=100
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fandago

Διακεκριμένο μέλος

Ο Ә□⌂щяңš αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,876 μηνύματα.
ολο δεν βγαινει ομως οσo και να περιμενουμε (στραγγισουμε). Αν εβγαινε ολο, θα ξε-ψηνοταν η πατατα ...:)
Καλά αυτό είναι λίγο άκυρο. Η πατάτα θεωρείται ψημένη όταν έχει αλλιωθεί η σύσταση της. Όταν στραγγίξεις το λάδι δεν ξαναεπανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση και ότι και να κάνεις παραμένει ψημμένη. Η πατάτα όταν ψήνεται, δεν είναι σαν σφουγγάρι που μαζεύει νερό. :)

Πάνω στο θέμα, το πιό βασικό είναι να βάλεις τις πατάτες όταν το λάδι "βράζει" γιατί αλλιώς θα μαζέψουν πολύ περισσότερο λάδι μέχρι να ψηθούν. Επίσης, όπως σωστά είπαν κάποιοι, ο όγκος έχει πολλή σημασία, αφού όσο μεγαλύτερος, τόσο περισσότερη ώρα κάνει να ψηθεί, τόση περισσότερη ώρα μαζεύει λάδι. That's what I believe...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

roumana

Διάσημο μέλος

Η Εμμα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών, επαγγέλεται Γονιός/Οικοκυρικά και μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 3,923 μηνύματα.
Πάνω στο θέμα, το πιό βασικό είναι να βάλεις τις πατάτες όταν το λάδι "βράζει" γιατί αλλιώς θα μαζέψουν πολύ περισσότερο λάδι μέχρι να ψηθούν. Επίσης, όπως σωστά είπαν κάποιοι, ο όγκος έχει πολλή σημασία, αφού όσο μεγαλύτερος, τόσο περισσότερη ώρα κάνει να ψηθεί, τόση περισσότερη ώρα μαζεύει λάδι. That's what I believe...


Παιδιά να πω αυτό που μου έμαθε η γιαγιά μου, η συχωρεμένη? Οι χωριάτικες πατάτες τηγανιτές (δηλαδή πιο μεγάλα κομμάτια και όχι σαν του γουντις, ας πούμε), «πίνουν» ελάχιστο λάδι, αν τα ρίχνουμε όταν είναι πολύ ζεστό. Λογικό, το πρώτο στρώμα της πατάτας ψήνεται αμέσως, με το αποτέλεσμα να εμποδίσει το λάδι να μπει μέσα…όσο πιο μικρές είναι οι πατάτες, τόσο πιο πολύ επιφάνια θα έχει επαφή με το λάδι…
χμ…
καταλάβατε?:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γίδι

Τιμώμενο Μέλος

Η Γίδι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 22,554 μηνύματα.
Ααα, άρα μεγάλες; Παίζει και το σχήμα ρόλο;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γιάννης

Περιβόητο μέλος

Ο Παπαφλέσσας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 48 ετών. Έχει γράψει 4,851 μηνύματα.
Δεν ξέρω αν το έχουν αναφέρει αλλα υπάρχει ένα μαγικό για τις τηγανιτές πατάτες.
Ξύδι!
Προσθέτουμε στο νερό που τις έχουμε (πριν τις τηγανίσουμε φυσικά) ξύδι.
Τις αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου και βουαλά!
Δεν πετάγονται λάδια απο το τηγάνι
Έχουν πολύ καλύτερη γεύση
Δεν καταλαβένεις καθόλου το αίσθημα λαδίλας!
Πέρα απο το ξύδι όμως καλό είναι να προσέχεται απο πού αγοράζεται πατάτες καθώς και την προέλευση τους παίζει μεγάλο ρόλο στην γεύση!;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

roumana

Διάσημο μέλος

Η Εμμα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών, επαγγέλεται Γονιός/Οικοκυρικά και μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 3,923 μηνύματα.
Ααα, άρα μεγάλες; Παίζει και το σχήμα ρόλο;
οχι.

(Φαντάζεσαι? Άκουσα ότι οι πατάτες σε σχήμα αστέρι, πίνουν περισσότερο λάδι από τις πατάτες σε σχήμα φεγγάρι…:P)
Θα το δοκιμάσω.:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γίδι

Τιμώμενο Μέλος

Η Γίδι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 22,554 μηνύματα.
LOL!! Εννοούσα το αν είναι κομμένες σε "μπαστουνάκια" ή ροδέλες!!

Αλλά για ιδέες:

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fandago

Διακεκριμένο μέλος

Ο Ә□⌂щяңš αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,876 μηνύματα.
Ααα, άρα μεγάλες; Παίζει και το σχήμα ρόλο;
Αν θυμάμαι καλά, το στερεό με την μικρότερη επιφάνεια σε ίδιο όγκο είναι η σφαίρα. Οπότε, όσο πιο σφαιρικές, τόσο λιγότερο λάδι. Μπορεί να λέω και μπραρούφα όμως... :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

roumana

Διάσημο μέλος

Η Εμμα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών, επαγγέλεται Γονιός/Οικοκυρικά και μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 3,923 μηνύματα.
Αν θυμάμαι καλά, το στερεό με την μικρότερη επιφάνεια σε ίδιο όγκο είναι η σφαίρα. Οπότε, όσο πιο σφαιρικές, τόσο λιγότερο λάδι. Μπορεί να λέω και μπραρούφα όμως... :)
:lol::lol::lol:
Καλά το ξίδι. Μηχάνημα που κόβει σφαιρικές πατάτες που να βρω? …
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

maik85

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο maik85 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών και επαγγέλεται IT. Έχει γράψει 913 μηνύματα.
Η σφαιρική πατάτα θα μπορούσε όμως να ψηθεί καλά και από μέσα?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dark_kronos

Επιφανές μέλος

Ο Rognan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Ισπανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 20,660 μηνύματα.
Τι εγινε ρε παιδια; Μας βαρεσε ομαδικα το κρυο και λεμε π@π@ριες να ζεσταθουμε η η βαρεμαρα και λεμε π@π@ριες να περνα η ωρα; Ειναι δυνατων να ασχολουμαστε ακομα με αυτο το θεμα;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 6 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top