To λογοκριμένο βίντεο του Κώστα Γαβρά για τον Παρθενώνα

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,773 μηνύματα.
[ame]https://www.youtube.com/watch?v=1rFgq7MsRe8[/ame]

Ο Γαβράς ξανασταυρώνεται



Λώρη Κέζα | Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009


Η Ιερά Σύνοδος επικοινώνησε με τον υπουργό Πολιτισμού με το εξής πολιτισμένο αίτημα: Να κάνει ντα τον Κώστα Γαβρά. Ο αθεόφοβος σκηνοθέτης, σε ταινιάκι 13 λεπτών για την Ακρόπολη, παρουσιάζει ρασοφόρους να φέρονται ως βάνδαλοι στα μάρμαρα των αρχαίων προγόνων. Η σκηνή τοποθετείται στον 8ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται επιστημονικά τεκμηριωμένη. Πρόκειται για ανελέητο, πλην όμως σύντομο σφυροκόπημα. Διαρκεί λίγο παραπάνω από ένα λεπτό και συνοδεύεται από ηχητικές εξηγήσεις: «Οι νέες αντιλήψεις για την τέχνη που επικράτησαν κατά την παλαιοχριστιανική εποχή, οδήγησαν στην καταστροφή πολλών έργων τέχνης σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο». Δεν ξέρουμε τι θα προτιμούσαν οι άγιοι πατέρες. Απαλοιφή της σκηνής και να μείνει μια χρονολογική τρύπα στο ντοκυμαντέρ ή μήπως να παρουσιαστούν ορθόδοξοι μοναχοί να παίρνουν μέρος σε πομπή των Παναθηναίων; Ο κ. Αντ. Σαμαράς επέλεξε μια μεσοβέζικη λύση. Είπε ότι θα «εξετάσει το ζήτημα» και με μια σιβυλλική δήλωση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «επανόρθωσης». Για να γίνει όμως επανόρθωση, δηλαδή να περικοπούν τα πλάνα, οι παραγωγοί της ενημερωτικής ταινίας θα πρέπει να παραδεχτούν ότι είναι άσχετοι και ότι φόρεσαν στις φιγούρες σκουρόχρωμα μακριά ρούχα, γιατί τότε δεν υπήρχαν μπεζ λινά. Επίσης, θα πρέπει να αποκαλύψουν ότι δεν ανέτρεξαν σε ιστορικές πηγές, αλλά σε σελίδες fiction, όπως το βλάσφημο μυθιστόρημα «μ.Χ.» του Βασίλη Αλεξάκη. Μια άλλη προοπτική «επανόρθωσης» είναι να αποσυρθεί εντελώς το έργο από το Μουσείο, να μην προσφέρεται στους επισκέπτες ως υλικό πληροφόρησης. Και, γιατί όχι, να αντικατασταθεί από βίντεο αρτ με βίους αγίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος υπουργός Πολιτισμού δέχεται πιέσεις για να παρέμβει. Ανάλογη έκκληση είχε φτάσει και στο γραφείο του κ. Ευ. Βενιζέλου, όταν στην έκθεση Οutlook είχε παρουσιαστεί ο πίνακας του Τιερί ντε Κορντιέ («Πότισέ με», με τον σταυρό και το πέος). Υπήρξε ένα είδος αυτορρύθμισης, δηλαδή ο επιμελητής της έκθεσης απέσυρε από μόνος του το έργο, δίχως εντολή από τον υπουργό που χρηματοδοτούσε το εγχείρημα. Τότε οι αντιδράσεις ήταν πολύ πιο έντονες και ορισμένοι πιστοί απειλούσαν με καταστροφές. Με το ταινιάκι της Ακρόπολης δεν υπήρξε κάποια μαζική αντίδραση, ίσως να μην έχει γίνει γνωστό ακόμη το θέμα. Υπάρχει ακόμη πιθανότητα διαδήλωσης έξω από το Μουσείο, με το σεμνό εκκλησιαστικό crowd να κραδαίνει λάβαρα και εικονίσματα. Ενα crowd πάντα πρόθυμο να κραυγάσει το «Πιστεύω», ξανασταυρώνοντας τον Μάρτιν Σκορσέζε, πυρπολώντας τον Μίμη Ανδρουλάκη.

Ο πολιτικός κόσμος, μαζί και ο υπουργός Πολιτισμού, οφείλουν να στηρίξουν τον Γαβρά. Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του ιστορικού ντοκυμαντέρ και των άλλων έργων τέχνης. Το πρώτο κρίνεται για την αλήθεια, ενώ η τέχνη έχει κάθε δικαίωμα παραποίησης και ψεύδους. Δεν είναι ζήτημα πίστης, ηθικής, βλασφήμιας, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε κίνδυνο παραχάραξης της Ιστορίας. Οι πηγές, αλλά και οι αρχαιολογικές έρευνες, είναι σαφείς: καταγράφεται στα βυζαντινά χρόνια καταστρεπτική μανία των χριστιανών στα απομεινάρια του Δωδεκάθεου. Το ταινιάκι του Γαβρά δεν κάνει καμία φοβερή αποκάλυψη, πλην όμως η Ιερά Σύνοδος θα απαντήσει οργανωμένα. Αποφάσισε «να απευθυνθεί στην Ακαδημία Αθηνών και να γνωρίσει την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει την έρευνα και συγγραφή μελέτης περί της συμβολής της Εκκλησίας στη διάσωση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού». Θα βρεθούν μελετητές να στηρίξουν τη θέση, εδώ βρέθηκαν άλλοι που παρουσιάζουν τον Μεγαλέξανδρο ως Σκοπιανό.

Λίγοι θα υποστηρίξουν θεσμικά τον Γαβρά και ελάχιστοι θα το κάνουν δημόσια. Στις εκκλησιαστικές αντιπαραθέσεις οι πολιτικοί κάνουν τουμπεκί. Νιώθουν εξαιρετικά άβολα στην ιδέα της διαμάχης με το παπαδαριό. Το ερώτημα είναι αν η σιωπή και η υποταγή στα εκκλησιαστικά προστάγματα συνάδουν προς το κοινό αίσθημα. Δεν τεκμαίρεται από πουθενά ότι ο σκοταδισμός έχει πέραση. Τουναντίον, κάποια γεγονότα δίνουν αντίθετη αίσθηση: στην έκθεση Οutlook περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες είδαν τον βλάσφημο πίνακα αδιαμαρτύρητα, μέχρι που έγινε πολιτικό ζήτημα. Οι φωνές του κ. Μ. Εβερτ και του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν πιο δυνατές από τις φωνές χιλιάδων φιλότεχνων. Η φασαρία των ολίγων φανατικών προσκρούει σε εκκωφαντική σιωπή.

Αντίδραση του σκηνοθέτη
Γαβράς: Παρέμβαση λυπηρή για την Ελλάδα


Λυπηρή για την Ελλάδα χαρακτήρισε χθες από το Παρίσι ο διεθνής Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς την απαράδεκτη λογοκρισία που έγινε σε φιλμάκι του, το οποίο προβαλλόταν έξω από τη αίθουσα του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Η Εκκλησία αρνείται πάντα την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Ο,τι απεικονίζεται σ' αυτό το μικρό φιλμ είναι ιστορικά αποδεδειγμένο», τονίζει ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς Τη λογοκρισία απαίτησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου, όταν είδαν στο φιλμ-ανιμέισιον του σκηνοθέτη ρασοφόρους χριστιανούς να σκαρφαλώνουν στις μετόπες του Παρθενώνα και να καταστρέφουν τα φειδιακά ανάγλυφα.
Την απόφαση να «ψαλιδίσουν» το επίμαχο κομμάτι του φιλμ διάρκειας 1,5 λεπτού, βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, έλαβαν από κοινού ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, έπειτα από έντονη αντίδραση επισκόπων.
«Βρίσκω πολύ λυπηρό και απαράδεκτο για την Ελλάδα, μια χώρα που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτό που συνέβη: το να υποκύψει δηλαδή η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να προβεί σε αυτήν την πράξη παρέμβασης σ' ένα φίλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα. Ο,τι απεικονίζεται σε αυτό το μικρό φίλμ είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Αναφέρεται στις καταστροφές που έχει υποστεί ανά τους αιώνες το μνημείο, από τους ανθρώπους. Οι πρώτοι χριστιανοί έκαναν αρκετές καταστροφές στα μνημεία και στα γλυπτά για διάφορους λόγους, ορισμένες φορές επειδή απλώς τους είχε σκανδαλίσει η γύμνια των αγαλμάτων.
Η ιδέα του φιλμ ήταν να διατρέξουμε τις καταστροφές που έχει υποστεί το μνημείο από το ανθρώπινο χέρι για να φτάσουμε και στη μέγιστη καταστροφική πράξη του Ελγιν. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε, άλλωστε, το μνημείο ήταν από τους ανθρώπους. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι καταστροφικές παρεμβάσεις ίσως η Ακρόπολη να είχε παραμείνει όπως ήταν στην εποχή του Περικλή, πριν από 2.500 χρόνια. Οσο για τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας, δεν με ξαφνιάζουν. Η Εκκλησία αρνείται πάντοτε την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει απ' όλες αυτές τις μικρότητες... Λυπάμαι πολύ!»
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Nightwish 4 ever

Νεοφερμένος

Η Nightwish 4 ever αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών. Έχει γράψει 114 μηνύματα.
Ειναι απαραδεκτο να συμβαινουν τετοια πραγματα στην εποχη μας....Το υπουργειο πολιτισμου υποτιθεται οτι πρεπει να στηριζει τους ελληνες καλλιτεχνες, πώς αλλιως θα προαχθει η καλλιτεχνικη δημιουργια στη χωρα μας??? Οι καταστροφες που εκαναν οι χριστιανοι των πρωτων αιωνων εναντιον των μνημειων της ακροπολης ειναι ιστορικα τεκμηριωμενες. Ειναι μερος της ιστοριας της ακροπολης και πρεπει να υπαρχει σχετικη αναφορα στο μουσειο. Η εκκλησια γιατι ανακατευεται???
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

chronis_25

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟ ΑΔΩΝΙ! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Πυροσβέστης. Έχει γράψει 1,200 μηνύματα.
Το υπουργειο πολιτισμου υποτιθεται οτι πρεπει να στηριζει τους ελληνες καλλιτεχνες, πώς αλλιως θα προαχθει η καλλιτεχνικη δημιουργια στη χωρα μας???
Άμα περιμένεις από ανθρώπους που δεν έχουν ουδεμία σχέση με το υπουργείο που αναλαμβάνουν (που γίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των υπουργείων στην Ελλάδα) τότε σώθηκες.

Οι καταστροφες που εκαναν οι χριστιανοι των πρωτων αιωνων εναντιον των μνημειων της ακροπολης ειναι ιστορικα τεκμηριωμενες. Η εκκλησια γιατι ανακατευεται???
Η Εκκλησία δε θέλει να αναγνωρίζουν τα λάθη της, γιατί αλλιώς χάνει την κυριαρχία της. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι και οι δύο αντικρουόμενες εκκλησίες (Καθολική-Ορθόδοξη) συναγωνίζονται η μία την άλλη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mefistofelis

Δραστήριο μέλος

Ο Mefistofelis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών. Έχει γράψει 433 μηνύματα.
Η θεοκρατία μόνο σε έναν βλάκα λαό σαν του Νεοέλληνες θα μπορούσε να περάσει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Franco

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Κώστας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και μας γράφει απο Συκιές (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 131 μηνύματα.
Η θεοκρατία μόνο σε έναν βλάκα λαό σαν του Νεοέλληνες θα μπορούσε να περάσει.

:iagree: :iagree: :iagree: :thanks:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Maria17

Δραστήριο μέλος

Η Maria17 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 450 μηνύματα.
Και καλα η εκκλησια.. ''δεν τη συμφερει'' αυτο που δειχνει το βιντεο αν και ειναι χειροτερο να προσπαθεις να κρυψεις τα λαθη σου αντι να τα παραδεχτεις. το υπουργειο απο που κι ως που το δεχτηκε? Λες και ηταν καμια συκοφαντια,κανενα ψεμα και μαλιστα χωρις να ρωτησουν το δημιουργο.. τι να πεις
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Cogito ergo sum

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Cogito ergo sum αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,242 μηνύματα.
Βρήκα αυτό το άρθρο και σκέφτηκα να το παραθέσω:

Μπούμερανγκ για την Εκκλησία αποδεικνύεται η περικοπή ύστερα από παρέμβασή της στο φιλμ του Κώστα Γαβρά στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, καθώς η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και πέφτει φως στις καταστροφές του Παρθενώνα από ορθοδόξους που θέλησαν να αποσιωπήσουν
«Απαιτώ η ταινία να προβάλλεται ολοκληρωμένη. Δεν επιθυμώ να ασκήσω αγωγή εναντίον του Μουσείου της Ακρόπολης προσφεύγοντας σε ένα γαλλικό ή σε ένα ελληνικό δικαστήριο καταφέρνοντας έτσι- άθελα και με μεγάλη μου θλίψη- ένα διεθνούς εμβέλειας πλήγμα στη φήμη της Ελλάδας». Τα λόγια ανήκουν στον διεθνώς καταξιωμένο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και αφορούν στη λογοκρισία σκηνών σε βίντεο animation, που προβάλλεται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, από το χρονικό των καταστροφών του Παρθενώνα και απεικονίζουν μαύρες φιγούρες- τις οποίες η Ιερά Σύνοδος εξέλαβε ως «ρασοφόρους ορθόδοξους ιερείς»- να καταστρέφουν τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.

Η ζέση της Εκκλησίας της Ελλάδος και η βιάση των υπευθύνων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης να αφαιρέσουν τις επίμαχες σκηνές από το φιλμ (συνολικής διάρκειας 13 λεπτών, εκ των οποίων 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα υπογράφονται από τον Κώστα Γαβρά) είχε, χάρη και στις έντονες αντιδράσεις, το αντίθετο αποτέλεσμα. Καθώς η είδηση της περικοπής- υπενθυμίζει καταστροφές 18 αιώνων που έχει υποστεί και από χριστιανούς η Ακρόπολη, και ιδιαίτερα ο Παρθενώνας, ο οποίος μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό, καθολικό ναό και μετά την Άλωση σε τζαμί- αναπαράγεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, φωτίζοντας εκείνο ακριβώς που θέλησε να αποσιωπήσει η Εκκλησία.

Εκτενή άρθρα φιλοξενούσαν χτες διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters, το Αssociated Ρress, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και τα γερμανικά έντυπα «Die Welt»- με τον τίτλο «Πως κατέστρεψαν την Ακρόπολη ορθόδοξοι ιερείς»- την πολιτική επιθεώρηση «Der Spiegel» και την εφημερίδα «Ηamburger Αbendblatt», το ιταλικό Radio Vatikan στην ιστοσελίδα του («Η Εκκλησία ασκεί λογοκρισία», γράφει), το ισπανικό Μilenio, η ολλανδική «De Standaard» και το τουρκικό πρακτορείο VOΑ Νews υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα λογοκρίνει τον Κώστα Γαβρά».

«Απορώ που αυτές οι επιστολές δεν έρχονται σε μένα. Δεν μπορώ να απαντήσω σε επιστολές που δεν έχω λάβει», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. «Για μένα σημασία έχει να ενημερωθεί ο επισκέπτης για την ιστορική αλήθεια, ότι έγιναν δηλαδή καταστροφές στον Παρθενώνα από τους χριστιανούς. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν υπάρχουν όμως ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν πως οι καταστροφές έγιναν από ρασοφόρους» και διευκρινίζει πως δεν δέχθηκε πιέσεις από την Ιερά Σύνοδο, αλλά πως υπήρξαν πολίτες που δήλωσαν ότι «σκανδαλίζονται από τις επίμαχες σκηνές».

Ο σκηνοθέτης όμως φαίνεται πως θα κρατήσει σκληρή στάση καθώς δηλώνει: «Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών (Droits d΄Αuteur) απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη».

Για ποιο λόγο όμως δεν επικοινώνησε το Μουσείο με τον Κώστα Γαβρά πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή; «Θα επικοινωνούσα. Το είχα σκοπό. Είναι αλήθεια πως καθυστέρησα», απαντά ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Τουπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του ένιπτε τας χείρας του, εξηγώντας στα «ΝΕΑ» πως «η απόφαση για την περικοπή του βίντεο ανήκει στη διοίκηση του Μουσείου». Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δήλωνε πως είναι «εναντίον οποιασδήποτε λογοκρισίας. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα. Δεν μπορούμε να κατακρίνουμε τι έγινε τον 4ο αιώνα μ.Χ. με τη νοοτροπία του 2009».

ΠΗΓΗ: https://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4528801
Πατώντας στον υπερσύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε περαιτέρω πληροφορίες επί του θέματος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miny

Νεοφερμένος

Η miny αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών. Έχει γράψει 20 μηνύματα.
ΝΤΡΟΠΗ επιβαλλεται να νιωθει ενας ελληνας μετα απο αυτο το γεγονος
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

qwertyuiop

Διάσημο μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Φιλοθέη (Αττική). Έχει γράψει 2,880 μηνύματα.
Λογοκρισία; Μακακία αυτηνών που αφήνουν να έχει φωνή ο κάθε παπαδάκος. Να χαμε έναν πολιτικό της προκοπής να τους βούλωνε όλους τους βλάκες τύπου άνθιμου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

haroula

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η haroula αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών. Έχει γράψει 353 μηνύματα.
Αμα ημουνα Γαβρας (:D) θα τους απαγορευα να παιξουν το βιντεακι. Η με την επιμαχη σκηνη η καθολου. Εξαλλου στους πρωτους χριστιανικους χρονους υπηρχε αγνοια και η προθεση της εκκλησιας προς τους αρχαιους ναους δεν ηταν και η καλυτερη. Ο Ανθιμος ειναι μορφη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

constantinekots

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Κωστας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και μας γράφει απο Κηφισιά (Αττική). Έχει γράψει 281 μηνύματα.
Δε γινεται να απαγορευτει το βιντεακι απ'το Γαβρα πρωτον γιατι δεν ειναι ο μοναδικος δημιουργός και δευτερον τα δικαιωματα εχουν αγοραστει απ'το ελληνικο υπουργειο πολιτισμού. Παντως ακομη και για τη φημη της Εκκλησιας δεν ηταν καθολου σοφο αυτο που έγινε. Αν και οπως εχω ξαναπει, εχει κι ο Γαβρας τα δικα του πολιτικα κινητρα, δεν ειναι κανενας...αδεσμευτος σκηνοθέτης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

haroula

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η haroula αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών. Έχει γράψει 353 μηνύματα.
Δε γινεται να απαγορευτει το βιντεακι απ'το Γαβρα πρωτον γιατι δεν ειναι ο μοναδικος δημιουργός και δευτερον τα δικαιωματα εχουν αγοραστει απ'το ελληνικο υπουργειο πολιτισμού. Παντως ακομη και για τη φημη της Εκκλησιας δεν ηταν καθολου σοφο αυτο που έγινε. Αν και οπως εχω ξαναπει, εχει κι ο Γαβρας τα δικα του πολιτικα κινητρα, δεν ειναι κανενας...αδεσμευτος σκηνοθέτης.
δε μπορω να διαφωνησω σε τιποτα απ'οσα λες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

constantinekots

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Κωστας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και μας γράφει απο Κηφισιά (Αττική). Έχει γράψει 281 μηνύματα.
Ρε παιδι μου απλως οταν γνωριζεις καλα οτι ολος ο κοσμος ξερει την αλήθεια, γελοιοποιείσαι οταν πασχιζεις τοσο ανελπιδα να σωσεις κατι απ'το ναυαγιο. Αστα εκει να πανε στο διαολο, παραδεξου τι έκανες, γινε κριτικος απεναντι στον εαυτο σου και την επομενη Κυριακη οχι απλα θα εχεις βουλωσει τα βρωμοστόματα ολων των trendy πολεμίων σου, αλλα θα εχεις γεμισει φισκα ολες σου τις εκκλησίες. Κι απο ανθρωπους με συνειδηση, οχι απο αυτους που πανε λογω συνήθειας. Περιμενα ο, γνωστος για τη σοφια, τη μετριοπαθεια, τη μορφωση και την οξυδερκειά του, Ιερώνυμος, να κανει κατι τετοιο. Ίσως πιεζεται απ'την Ιερα Συνοδο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

neni

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η neni αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 341 μηνύματα.
Αχ.. Μόνο που είδα το βίντεο πραγματικά λυπήθηκα τον Παρθενώνα. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπει κανείς ένα τόσο όμορφο μνημείο και δείγμα του σπουδαίου αρχαιοελληνικού πολιτισμού να πέφτει κομματάκι-κομματάκι, εξ αιτίας ανθρώπων που δεν το σέβονταν.

Εφ'όσον η επίμαχη σκηνή είναι ιστορικά σωστή, δε βρίσκω το λόγο να μην υπάρχει στο βίντεο. Αν η ιστορία χάσει την αντικειμενικότητά της, δεν έχει καμία απολύτως αξία. Και καιρός είναι το κράτος να αποκολληθεί από την εκκλησία (κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να επηρεάζεται τόσο από αυτήν).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

TEOKOUTSA

Νεοφερμένος

Ο TEOKOUTSA αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών. Έχει γράψει 19 μηνύματα.
παντα οι παπαδες κ οι σχετικοι του χωρου κανουν καποια μα..ια κ μετα παραπονιουνται γιατι οι νεοι δεν πανε στην εκκλησια..αφου τα οσα δειχνει το βιντεο ειναι αποδεδειγμενα επρεπε να πουν πως ο γαβρας εχει δικιο,ειναι απο τα λαθη που εχουν κανει οι χριστιανοι κ αυτο ειναι ενα παραδειγμα προς αποφυγην...!!τοτε θα τους παραδεχομουνα..!!αλλα αφου η πλειοψηφια απο αυτους δεν ξερουν γιατι πιστευουν..!!!ειναι πραγματικα κριμα η μητερα των ευρωπαικων κ οχι μονο πολιτισμων να ζει τοσα χρονια πισω..!!μηπως σας θυμιζει κατι απο μεσαιωνα..;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

daniel10

Νεοφερμένος

Ο daniel10 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 83 μηνύματα.
Ξερει κανειs να τα εχει βαλει καποιοs η καποιοι με τον ινδουισμο,τον ταοισμο,τον κομφουκιανισμο,το μωαμεθανισμο η καποια αλλη ''θρησκεια''?Γιατι ολοι τουs ασχολουνται μονο με την ορθοδοξια?Δεν μιλαω για τουs ιερειs,αυτοι ειναι ανθρωποι με οτι συνεπαγεται αυτο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

haroula

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η haroula αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών. Έχει γράψει 353 μηνύματα.
Ξερει κανειs να τα εχει βαλει καποιοs η καποιοι με τον ινδουισμο,τον ταοισμο,τον κομφουκιανισμο,το μωαμεθανισμο η καποια αλλη ''θρησκεια''?Γιατι ολοι τουs ασχολουνται μονο με την ορθοδοξια?Δεν μιλαω για τουs ιερειs,αυτοι ειναι ανθρωποι με οτι συνεπαγεται αυτο.
Πέρσι είχαν δημοσιεύσει σ'ένα Γαλλικό περιοδικό μια γελοιογραφια ή κάτι τέτοιο που απεικονιζόταν ο Μωάμεθ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

daniel10

Νεοφερμένος

Ο daniel10 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 83 μηνύματα.
Δεν ηταν στη Γαλλια,μου φαινεται ηταν στη Δανια.Θυμησου ομωs και τιs αντιδρασειs,μπουκοταζ προιοντων,θεματα προξενιου κ.α.Βλεπειs την ιδια αντιδραση οταν θιγεται η ορθοδοξια?Ενω για τον μωαμεθ εεεεεεεεε!! Πωs να το κανουμε.Πολλα τα μετρα και πολλα τα σταθμα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Hmm, μα και άλλες θρησκείες κρίνονται. Οι φανατικοί μουσουλμάνοι που έκαναν φασαρίες τότε δεν βρίσκουν αντιστοιχία στον ορθόδοξο χριστιανικό πληθυσμό, διότι ο χριστιανισμός είναι, σε γενικές γραμμές, μετριοπαθέστερη θρησκεία από τον ισλαμισμό. Η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, και εφόσον δεν προσβάλλουν κανέναν, δε βρίσκω το λόγο να υπάρξουν αντιδράσεις για τη φίμωση των... απίστων. Πολλά μέτρα και σταθμά υπάρχουν όταν δίνεται προτεραιότητα στο λόγο της Εκκλησίας και όχι στο λόγο των ιστορικών τεκμηρίων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

haroula

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η haroula αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών. Έχει γράψει 353 μηνύματα.
Ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης. Τριτοκοσμικές διαμαρτυρίες το αναιρούν αυτό οπωσδήποτε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top