"Ζητείται υπάλληλος με γνώση κινεζικών.........."

ἅλς

Διάσημο μέλος

Ο ἅλς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 3,894 μηνύματα.
Ελλάδα - Latest
Wednesday, 13 January 2010 10:39


«Ζητείται υπάλληλος με γνώση κινεζικών...». Οι «εξωτικές» γλώσσες όπως τα κινεζικά και τα ρωσικά αποτελούν πλέον «διαβατήριο» για επαγγελματική αποκατάσταση. «Ζητείται υπάλληλος γραφείου, Έλληνας που να γνωρίζει κινεζικά και αγγλικά. Πληροφορίες στο τηλέφωνο...» λέει η αγγελία για εργασία, η οποία θεωρεί απαραίτητο προσόν για τον υποψήφιο εργαζόμενο τη γνώση της συγκεκριμένης ασιατικής γλώσσας.

«Γνωρίζετε κινεζικά ή ρωσικά; Προσλαμβάνεστε!»: Αυτό θα λένε όλο και περισσότεροι εργοδότες στους υποψήφιους υπαλλήλους τους. Ήδη, η δυναμική είσοδος και στην Ελλάδα των... εξωτικών ξένων γλωσσών στην αγορά εργασίας, δείχνει ότι η γνώση τους θα θεωρείται μεγάλο ατού στο βιογραφικό των εργαζομένων.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας (CΒΙ), οι Άγγλοι εργοδότες «απαιτούν» οι υπάλληλοί τους να γνωρίζουν γαλλικά και γερμανικά. Κι ενώ οι δύο πρώτες ξένες γλώσσες στη λίστα είναι αναμενόμενες, στην τρίτη θέση με τις περιζήτητες για τον εργασιακό χώρο ξένες γλώσσες έρχονται τα κινεζικά, εκτοπίζοντας τα ισπανικά στην τέταρτη θέση. Ακολουθούν, μάλιστα, γλώσσες που είναι... ιδιαίτερες, όπως τα πολωνικά, τα ρωσικά αλλά και τα αραβικά. Σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2008, τις πρώτες θέσεις στη λίστα γλωσσομάθειας της ίδιας συνομοσπονδίας καταλάμβαναν τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά.


«Στις μέρες μας διαπιστώνουμε ότι αλλάζουν λίγο τα δεδομένα, αφού ναι μεν η αγγλική γλώσσα κυριαρχεί, ωστόσο τα κινεζικά ή τα ρωσικά θεωρούνται σε πάρα πολλές χώρες- και σιγά σιγά και στη χώρα μας- εξαιρετικό προσόν. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Κίνα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική και εμπορική δύναμη» λέει η κ. Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μanpower Ελλάδας. Ήδη, όπως προσθέτει, υπάρχουν αρκετοί εργοδότες στην Ελλάδα, οι οποίοι θέλουν να δουν στο βιογραφικό ως προσόν τα κινεζικά και τα ρωσικά.


Η Folli- Follie είναι μια από τις ελληνικές εταιρείες που έχει ανοίξει τα φτερά της στην ασιατική αγορά. Περίπου 100 καταστήματα της εταιρείας έχουν ανοίξει στην Ιαπωνία και άλλα 70 στην Κίνα. «Όπως γίνεται αντιληπτό, η ασιατική αγορά μάς δίνει και το μεγαλύτερο ποσοστό στον ετήσιο τζίρο» λέει η κ. Αφροδίτη Πηγή, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας. Αν και οι περισσότερες θέσεις του μάνατζμεντ καλύπτονταν μέχρι σήμερα ως επί το πλείστον από την τοπική αγορά, «τώρα που διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες μπαίνουν στη διαδικασία να μάθουν “περίεργες” γλώσσες, όπως τα κινεζικά ή τα ιαπωνικά, θα είμαστε κι εμείς σε θέση να προσλάβουμε πιο εύκολα αυτούς τους ανθρώπους. Άλλωστε, η γνώση μίας τέτοιας γλώσσας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο “συν” για τον υποψήφιο».


«Αυξανόμενη παρουσιάζεται η τάση για αναζήτηση υποψηφίων- από πολυεθνικές κυρίως εταιρείες- με γνώσεις ιαπωνικής, κινεζικής και αραβικής γλώσσας, αν και συγκριτικά με τις άλλες γλώσσες, έχουν περιορισμένη ζήτηση ακόμα. Εξάλλου, η γνώση κάποιας γλώσσας που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για την κατάκτηση μιας θέσης εργασίας που απαιτεί τη χρήση της, με δεδομένο πάντα ότι πληρούνται από τον υποψήφιο και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις για την κάλυψη της θέσης αυτής», σημειώνει η κ. Χριστίνα Δακτυλίδου, διευθύντρια Τμήματος Στελέχωσης Μόνιμου Προσωπικού της Αdecco Ελλάδος.


Η ΕΡΕΥΝΑ
Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, στην αγορά εργασίας τρίτη πιο περιζήτητη γλώσσα είναι τα κινέζικα


«Μέτρησαν περισσότερο οι γλώσσες, παρά το πτυχίο Νομικής»


ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ περίπου δυόμισι χρόνια η κ. Μαρία Ζαχαράκη μένει μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη όπου και εργάζεται ως ανταποκρίτρια ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε ξένες γλώσσες μιλάει η Ελληνίδα δημοσιογράφος. Και μπορεί οι δύο να είναι κοινές και γνωστές στους περισσότερους- αγγλικά και γαλλικά-, οι άλλες τρεις όμως είναι... ιδιαίτερες: τουρκικά, σερβικά και ρωσικά. «Στο πίσω μέρος του μυαλού μου ήξερα ότι κάποια στιγμή αυτές θα μου φανούν χρήσιμες επαγγελματικά. Κι είχα απόλυτο δίκιο, αφού στη δουλειά μέτρησαν περισσότερο οι ξένες γλώσσες που γνώριζα, παρά το πτυχίο Νομικής», λέει στα «ΝΕΑ».


Επί οκτώ χρόνια στο ραδιόφωνο αποτελούσε μέλος της ομάδας του διεθνούς ρεπορτάζ και παρακολουθούσε τις εξελίξεις κυρίως μέσω του σερβικού και ρωσικού Τύπου. Η τουρκική γλώσσα μάλιστα αποτέλεσε το εισιτήριο για τη νέα επαγγελματική θέση της, ως ανταποκρίτρια ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού στην Κωνσταντινούπολη. «Όταν η θέση “ορφάνεψε”, οι υπεύθυνοι αμέσως μου την πρότειναν γνωρίζοντας ότι μιλώ τουρκικά. Δεν χρειάστηκε καν να ψάξουν».


Η ζήτηση αλλάζει και το πρόγραμμα των φροντιστηρίων


Η ΖΗΤΗΣΗ για τις... παράξενες ξένες γλώσσες, όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, οι οποίοι τις έχουν εντάξει στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, είναι πολύ μεγάλη. Και παρ΄ όλο που τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις, οι ενήλικοι φαίνεται να προτιμούν γλώσσες, όπως τα κινεζικά, τα ιαπωνικά, τα τουρκικά και τα ρωσικά.


«Η έκρηξη που έχει σημειωθεί στη ζήτηση είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Φέτος, να φανταστείτε, η δεύτερη σε ζήτηση γλώσσα στο φροντιστήριό μας είναι τα... ιαπωνικά, με περίπου 80 αρχάριους εγγεγραμμένους μαθητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φοιτητές που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακά στην ασιατική χώρα ή επαγγελματίες που θέλουν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους», λέει ο κ. Δημήτρης Σιούντρης, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Τόσο τα κινεζικά όσο και τα αραβικά αλλά και τα σουηδικά, όπως προσθέτει, ανεβαίνουν στη λίστα με τις δέκα γλώσσες που επιλέγονται πλέον περισσότερο.


Για τον Κωνσταντίνο Γιοβάνη η εκμάθηση της ρωσικής γλώσσαςμετά τα αγγλικά και τα γαλλικά- θα είναι ένα μεγάλο εργασιακό ατού. Αν και έχει μπροστά του περίπου δύο χρόνια μέχρι να πάρει το πτυχίο ναυτιλιακών, από φέτος έχει αρχίσει να «χτίζει» το βιογραφικό του. «Θέλω όταν βγω στην αγορά εργασίας να έχω ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποψηφίων. Η επιλογή άλλωστε της συγκεκριμένης γλώσσας δεν ήταν τυχαία, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες του κλάδου μου κάνουν δουλειές στη Ρωσία», λέει ο φοιτητής.


Όπως επισημαίνει η κ. Ναταλία Γκαμινιούκ, υπεύθυνη Επικοινωνίας σε φροντιστήριο, το οποίο ειδικεύεται στη ρωσική γλώσσα, τα τελευταία δύο χρόνια η αύξηση του ενδιαφέροντος από ενηλίκους είναι πολύ μεγάλο. «Έρχονται εργαζόμενοι αλλά και φοιτητές κυρίως για επαγγελματικούς λόγους. Ρωτούν για την ειδική ορολογία ανάλογα με το αντικείμενό τους, άλλος για τα ναυτιλιακά, άλλος για τον τομέα των ακινήτων, κι άλλος για τον τουρισμό».


Μαθήματα και μέσω Ίντερνετ


ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να διδάσκονται τα κινεζικά στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια της Βρετανίας εξετάζει το αγγλικό υπουργείο Παιδείας, με σκοπό να εφοδιάσουν τους μαθητές με τα «όπλα» που χρειάζονται και οι βρετανικές εταιρείες, προκειμένου να κάνουν ανοίγματα σε άλλες αγορές. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις να διδάσκονται γλώσσες όπως τα αραβικά και τα ιαπωνικά, στο δημοτικό σχολείο.


Στην Ελλάδα μερικά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη εντάξει στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα τη διδασκαλία της κινεζικής και της ρωσικής γλώσσας. «Είναι άλλωστε γλώσσες που έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να χρησιμοποιούνται από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, καθώς ρωσικές και κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται να κάνουν δουλειές στη χώρα μας αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να επεκταθούν προς Ασία και Ρωσία» σημειώνει ο υπεύθυνος Επικοινωνίας των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, κ. Βασίλης Παπαλυμπέρης. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα Εκπαιδευτήρια πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ενέταξαν στο πρόγραμμα των παιδιών του Γυμνασίου ως προαιρετική δραστηριότητα την εκμάθηση της κινεζικής και της ρωσικής γλώσσας. «Εξάλλου, όταν τα παιδιά έχουν διδαχθεί στο Δημοτικό δύο γλώσσες, τους δίνουμε τη δυνατότητα να μάθουν και μια τρίτη στο Γυμνάσιο και μάλιστα πιο παράξενη, που θα λειτουργήσει ως επαγγελματικό εφόδιο αργότερα. Τα παιδιά πάντως το είδαν πολύ θετικά».


Κινεζικά on line
Μέσω μιας εικονικής αίθουσας, περισσότεροι από 900 Έλληνες μαθαίνουν κινεζικά... on line. Μάλιστα, περισσότεροι από 900 Έλληνες αρχίζουν να μαθαίνουν την ασιατική γλώσσα μέσα από ένα διαδικτυακό πρόγραμμα.


Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της εταιρείας ανοιχτής εκπαίδευσης Μaster-D, κ. Φάνη Λέκκα, το σύστημα της ανοιχτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης απευθύνεται σε ενηλίκους με περιορισμένο χρόνο, «οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για να εξασφαλίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον. Πάντως, το 7% των αιτήσεων που λαμβάνουμε κάθε χρόνο, αφορά το μάθημα αυτό. Η γλώσσα δεν θα αποτελεί προσόν μόνο για όσους εργάζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες όλο και περισσότερο συνεργάζονται με τον ασιατικό γίγαντα».


https://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4555034&ml=1
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giannis4ever

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο giannis4ever αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 832 μηνύματα.
Καμιά γλώσσα δεν θα ρίξει τα αγγλικά από τον θρόνο. Δεν είναι ξυπνάω ένα πρωί, όλοι μιλάμε κινέζικα. Σιγά την γλώσσα. Όλοι οι μεγαλοκαρχαρίες χρησιμοποιούν αγγλικά, θα έρθουν τώρα τα ρώσικα και τα κινέζικα. Μην λέμε ότι θέλουμε τώρα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Όταν έπεσε ο κομμουνισμός, ο Αμπράμοβιτς και οι άλλοι ολιγάρχες έμαθαν Αγγλικά, προφανώς γιατί δε μπορούσαν να αναγκάσουν τον κόσμο να μάθει Ρώσικα...Περισσότερα μόδα είναι παρά ανάγκη όλα αυτά, εδώ και 60 χρόνια κάνεις ό,τι θέλεις μόνο με Αγγλικά, θα συνεχίσει να είναι έτσι τουλάχιστον για άλλα 60.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

roseberry

Διάσημο μέλος

Η roseberry αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,130 μηνύματα.
παιδια να το δειτε και κινεζικα και ρωσικα θα μιλαμε στο τελος !
εμενα ο μπαμπας μου ειχε στο μυαλο του να μαθω κινεζικα.:D
αλλα που εγω!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

chronis_25

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟ ΑΔΩΝΙ! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Πυροσβέστης. Έχει γράψει 1,200 μηνύματα.
Όταν έπεσε ο κομμουνισμός, ο Αμπράμοβιτς και οι άλλοι ολιγάρχες έμαθαν Αγγλικά, προφανώς γιατί δε μπορούσαν να αναγκάσουν τον κόσμο να μάθει Ρώσικα...Περισσότερα μόδα είναι παρά ανάγκη όλα αυτά, εδώ και 60 χρόνια κάνεις ό,τι θέλεις μόνο με Αγγλικά, θα συνεχίσει να είναι έτσι τουλάχιστον για άλλα 60.

Ακριβώς.
Εάν αξίζεις στην επιστήμη σου οι γλώσσες είναι σχεδόν ένα τίποτα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Καλά δεν είναι κι ακριβώς ένα τίποτα...αντικειμενικά τις 9 στις 10 επιστήμες δε μπορείς καν να τις σπουδάσεις σε βάθος αν δεν ξέρεις τουλάχιστον Αγγλικά. Αλλά πχ. στην επιστήμη υπολογιστών που σπουδάζω δε νομίζω ότι κάποτε θ'αρχισουν οι pioneers του χώρου να γράφουν συγγράμματα στα ρώσικα και στα κινέζικα, δεδομένου ότι τα καλύτερα πανεπιστήμια του χώρου είναι αμερικάνικα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top