Η Θεωρία της Εξέλιξης και Καταγωγής των Ειδών [Κάρολος Δαρβίνος]

Αποδέχομαι:

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 29)
  • Υπαρξη Θεου και Εξελιξη, δν αντιφασκουν

    Ψήφοι: 12 41.4%
  • Υπαρξη Θεου

    Ψήφοι: 1 3.4%
  • Εξελιξη

    Ψήφοι: 16 55.2%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 0 0.0%

SICX

Διάσημο μέλος

Ο GEORGE αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 2,257 μηνύματα.
εψαξα πολυ και δν βρηκα να υπαρχει θεμα που να αναφερεται στην πιο καλοθεμελιωμενη επιστημονικη θεωρια της εξελικτικης βιολογιας, της θεωριας της εξελιξης και της καταγωγης των ειδων, θεωρια φαινομενο στη βιολογια. νομιζω λοιπον οτι της αξιζει ενα θεμα οπου θα εκφραζουμε και θα λυνουμε αποριες, θα σχολιαζουμε και θα συζηταμε τοσο για την ιδια τη θεωρια οσο και για τα οσα εχουν αλλαξει χαρη σ΄αυτην καθως και για τις αποψεις που ακουγονται π.χ η αντιπαραθεση της εκκλησιας. εσεις αποδεχεστε τη θεωρια? αν οχι, γιατι?

ορισμενες πληροφοριες που βρηκα:

εξελιξη και Θεος

πηγη:https://www.psyche.gr/darwinmyth.htm

Πολλοί χριστιανοί πιστεύουν ότι αν ο άνθρωπος είναι προϊόν της εξέλιξης τότε η ιστορία της Γένεσης λέει ψέματα. Με πνευματικό ζήλο αποκηρύσσουν την θεωρία της εξέλιξης των ειδών σαν να πρόκειται για μια βλάσφημη θεωρία η οποία διαψεύδει την πίστη τους. Ο Θεός όμως δεν αμφισβητείται ούτε από θεωρίες ούτε από ενδείξεις ούτε από αποδείξεις.

Για τον αληθινά πιστό η δημιουργός δύναμη η οποία γεννά, βαστάζει και συντονίζει τον υλικό κόσμο είναι ο Θεός. Τα ευρήματα που ανακαλύπτει με την παρατήρηση και το πείραμα η επιστήμη προκαλούν θαυμασμό και κατάνυξη. Για τον Άγιο και η γνώση ανοίγει την προσευχή. Όλα όσα υπάρχουν και γίνονται, υπάρχουν και γίνονται με τη δική Του δύναμη. Ο Θεός ως πανταχού παρών και τα πάντα πληρών ενεργοποιεί και συντονίζει όλες τις φυσικές διαδικασίες. Ο Θεός γυρίζει τα ηλεκτρόνια του ατόμου γύρω από τον πυρήνα και τους πλανήτες γύρω από τους ήλιους. Τίποτε δεν γίνεται ούτε και μπορεί να γίνει έξω και μακριά από το Θεό.

Εξελιξη

πηγη:https://el.wikipedia.org/wiki/Εξέλιξη

Στην επιστήμη της βιολογίας, με τον όρο εξέλιξη εννοείται η αλλαγή στις ιδιότητες ενός πληθυσμού οργανισμών στο πέρασμα του χρόνου, μεταξύ διαφορετικών γενεών[1]. Αν και τέτοιου τύπου μεταβολές παρατηρούνται σε μικρή κλίμακα σε κάθε γενιά, μακροπρόθεσμα και αθροιστικά μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διαφοροποιήσεις στις ιδιότητες ενός οργανισμού, ώστε να οδηγήσουν τελικά στη δημιουργία νέων διακριτών ειδών (βλ. ειδογένεση). Εξελικτικές θεωρούνται ειδικά οι αλλαγές που κληροδοτούνται μέσω του γενετικού υλικού από γενιά σε γενιά, συνεπώς συνιστούν μια πληθυσμική διαδικασία και διακρίνονται από άλλες, όπως η οντογένεση, ή γενικά η ανάπτυξη ενός οργανισμού ατομικά. Η εξέλιξη αποτελεί φαινόμενο που υλοποιείται σταδιακά και σε μεγάλο βάθος χρόνου. Με λίγες εξαιρέσεις[2], απαιτείται το πέρασμα αρκετών γενεών για εξελικτικές αλλαγές μεγάλης κλίμακας, όπως για παράδειγμα η εξέλιξη των πτηνών από τα ερπετά. Λαμβάνει επίσης χώρα με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με το είδος και το περιβάλλον του[3].
Μορφολογικές και άλλες ομοιότητες μεταξύ των ειδών του έμβιου κόσμου υποδεικνύουν ότι όλα διαθέτουν κοινή καταγωγή, προέρχονται δηλαδή από ένα κοινό προγονικό είδος. Πολυάριθμες διαδικασίες, όπως οι μεταλλαγές, η γονιδιακή ροή με μεταφορά γονιδίων ανάμεσα στους πληθυσμούς, και ο γενετικός ανασυνδυασμός, συμβάλλουν σε γενετικές αλλαγές και παρέχουν την παρατηρούμενη φαινοτυπική ποικιλότητα[4]. Οι κληρονομούμενες διαφοροποιήσεις θα είναι περισσότερο κοινές ή σπάνιες σε ένα πληθυσμό, γεγονός που εξαρτάται από δύο κύριους μηχανισμούς. Ο πρώτος περιλαμβάνει τη φυσική επιλογή, μια διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι οργανισμοί με ιδιότητες που οδηγούν σε μεγαλύτερη αρμοστικότητα αφήνουν περισσότερους απογόνους, συνεπώς οι ιδιότητες αυτές θα είναι περισσότερο κοινές. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει επιπλέον η διαδικασία της γενετικής παρέκκλισης, δηλαδή της τυχαίας αλλαγής των γονιδιακών συχνοτήτων από μια γενιά στην επόμενη.
Η εξέλιξη, θεμέλιος λίθος της σύγχρονης βιολογίας, αποτελεί αντικείμενο μελέτης του κλάδου της εξελικτικής βιολογίας και τεκμηριώνεται από πληθώρα στοιχείων που προέρχονται από το αρχείο των απολιθωμάτων, τη βιογεωγραφία, την εμβρυολογία, τη συγκριτική ανατομία, τη μοριακή βιολογία και άλλους επιστημονικούς τομείς. Η γνώση του μηχανισμού που διέπει τη διαδικασία της εξέλιξης οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο έργο του Κάρολου Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας. Αν και ο Δαρβίνος δεν ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της εξέλιξης, με αφετηρία την περίφημη μελέτη Περί της καταγωγής των ειδών (1859), πρόσφερε μια ολοκληρωμένη σύνθεση της θεωρίας της φυσικής επιλογής, με ισχυρά επιχειρήματα[5]. Κατά την περίοδο 1936-47 και τη συνένωση δαρβινισμού και στοιχείων γενετικής, οικολογίας, συστηματικής και παλαιοντολογίας, ωρίμασε η σύγχρονη θεωρία της εξέλιξης, γνωστή και ως εξελικτική σύνθεση, η οποία ερευνά και εξηγεί τη βιοποικιλότητα της ΓηςΙστορία της εξελικτικής σκέψης

Κύριο άρθρο: Ιστορία της εξελικτικής σκέψης


Ο Κάρολος Δαρβίνος σε ηλικία 51 χρονών, λίγο μετά την δημοσίευση της "Προέλευσης των ειδών"
Εξελικτικές ιδέες όπως ο "κοινός πρόγονος" και η διαμετάλλαξη των ειδών υπήρχαν τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα π.Χ. όταν εκφράστηκαν από τον φιλόσοφο Αναξίμανδρο.[6] Όταν η βιολογική γνώση αυξήθηκε τον 18ο αιώνα, άρχισαν να παρουσιάζονται παρόμοιες ιδέες, αρχίζοντας με τον Πιερ Μοπερτουί (Pierre Maupertuis) το 1745, με τη συμβολή φυσικών φιλοσόφων όπως οι Έρασμος, Κάρολος Δαρβίνος και Λαμάρκ.[7]
Η θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής προτάθηκε πρώτα από τον Κάρολο Δαρβίνο και τον Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας.
Το 1858 ο Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας διατύπωσαν την θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής με τις ανακοινώσεις τους Περί της τάσης των ειδών να δημιουγούν ομάδες και Περί της διαιώνισης των ειδών μέσω φυσικών μεθόδων επιλογής.[8] Οι λεπτομέρειες της θεωρίας αυτής και τα αναλυτικά επιχειρήματα καταγράφηκαν στο βιβλίο που έγραψε ο Δαρβίνος το 1859 "Περί της προέλευσης των ειδών".[9]
Κατά τη δεκαετία του 1930 η φυσική επιλογή συνδυάστηκε με τη θεωρία του Γκρέγκορ Μέντελ για την κληρονομικότητα και εκ παραλλήλου δημιούργησαν την συνθετική θεωρία της Εξέλιξης, ή σύγχρονη σύνθεση, όπου οι "μονάδες" της εξέλιξης (γονίδια) συνδυάστηκαν με τον "μηχανισμό" της (φυσική επιλογή). Αυτή η σημαντική θεωρία (νεοδαρβινισμός), η οποία εξηγεί, αλλά και προβλέπει, αποτελεί το κεντρικό δόγμα της σύγχρονης Εξελικτικής Βιολογίας και ερμηνεύει τις διαφορετικές μορφές ζωής στην Γη.[10]
Στην Ελλάδα, Εξελικτικοί Βιολόγοι με αναγνωρισμένο κύρος και σημαντική συγγραφική παρουσία είναι οι καθηγητές Κωνσταντίνος Καστρίτσης, Κωνσταντίνος Κριμπάς και Ελευθέριος Ζούρος.
[Επεξεργασία]Κοινωνικές και θρησκευτικές προεκτάσεις και αντιπαλότητες



Καρικατούρα του Δαρβίνου ως πίθηκου, χαρακτηριστική της αντιπαλότητας στο θέμα της ανθρώπινης εξέλιξης
..Ακόμη και πριν από την δημοσίευση της "Προέλευσης των ειδών", η ιδέα της εξέλιξης της ζωής ήταν πεδίο αμφισβήτησης. Η εξέλιξη ακόμη και σήμερα αποτελεί πεδίο αντιπαλότητας, αλλά όχι σχετικά με το επιστημονικό κομμάτι. Οι διαφωνίες περιστέφονται κυρίως γύρω από τις φιλοσοφικές, κοινωνικές και θρησκευτικές προεκτάσεις της θεωρίας της εξέλιξης. Η πρόταση ότι η βιολογική εξέλιξη λαμβάνει χώρα μεσω του μηχανισμού της φυσικής επιλογής δεν αμφισβητείται ουσιαστικά από κανέναν στον επιστημονικό χώρο.[11]
Όπως αναγνώρισε πολύ νωρίς ο ίδιος ο Δαρβίνος, η εξέλιξη του Ανθρώπου είναι το μεγαλύτερο πεδίο αμφισβήτησης της εξελικτικής σκέψης. Κάποιοι άνθρωποι διαφωνούν στην ιδέα ότι ο άνθρωπος προήλθε με φυσικές διαδικασίες, χωρίς δηλαδή υπερφυσική (Θεϊκή) παρέμβαση. Η τάση αυτή εκφράζεται στη σύγχρονη εποχή κυρίως με το ρεύμα του δημιουργισμού. Πολλοί θρησκευόμενοι αποδέχονται πλεον την εξέλιξη όπως και άλλες επιστημονικές θεωρίες, καθώς η θεολογική σκέψη έχει και αυτή εξελιχθεί, άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η εξέλιξη αντιτείθεται στην πίστη τους στο Θείο.[12] Σε ορισμένες χώρες – κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες – οι διαφωνίες ανάμεσα στην επιστημονική και την θρησκευτική διδασκαλία έχουν δημιουργήσει μία μεγάλη διαφωνία σε πολιτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο,[13] παρόλο που και άλλες θεωρίες όπως η κοσμολογία[14] και οι επιστήμες της Γης[15] αντιτίθενται σε συγκεκριμένα θρησκευτικά διδάγματα.
Η εξελικτική Βιολογία έχει δημιουργήσει τις μεγαλύτερες διαφωνίες και αντιδράσεις. Η εξέλιξη, επίσης, κατά καιρούς θεωρήθηκε ότι προώθησε φιλοσοφικές θέσεις που υποστηρίζουν διακρίσεις και ρατσισμό. Για παράδειγμα, οι ιδέες περί ευγονικής του Francis Galton διαφοροποιήθηκαν σε επιχειρήματα που υποστήριζαν την βελτίωση της ανθρώπινης δεξαμενής γονιδίων μέσα από μια πολιτική επιλεκτικής αναπαραγωγής.[16] Η ευγονική και επιλεκτική ανπαραγωγή του ανθρώπινου είδους αποτέλεσαν βασικό ιδεολογικό πυλώνα της ναζιστικής ιδεολογίας στη Γερμανία και οδήγησαν στην υποχρεωτική στείρωση και τη θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θεωρήθηκαν ως "γενετικά κατώτερα είδη".
Ένα άλλο παράδειγμα όπου η εξέλιξη χρησιμοποιήθηκε λανθασμένα είναι ο "Κοινωνικός Δαρβινισμός", ένας όρος που εκφράζει τις θέσεις ενός Βρεττανικού κινήματος του 19ου αιώνα για την "επιβίωση του καλύτερα προσαρμοσμένου" στο εμπόριο και τις ανθρώπινες κοινωνίες και χρησιμοποιήθηκε και από άλλους για να δικαιολογήσει τις κοινωνικές ανισότητες, τον ρατσισμό και τον ιμπεριαλισμό.[17] Οι σύγχρονοι επιστήμονες και φιλόσοφοι θεωρούν ότι αυτές οι ιδέες ούτε επιβάλλονται από την θεωρία της εξέλιξης ούτε υποστηρίζονται απο δεδομένα.

Δαρβινος https://el.wikipedia.org/wiki/Κάρολος_Δαρβίνος (πολυ μεγαλο για να το παραθεσω)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

SICX

Διάσημο μέλος

Ο GEORGE αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 2,257 μηνύματα.
εγω προσωπκα δν βρισκω πουθενα την αντιφαση των δυο. και εχω διαβασει και πολυ αγια γραφη και την θεωρια, προσεξτε μιλαω περι αγιας γραφης και του βιβλιου, τωρα οι ανθρωποι που εμπλεκονται παραποιουν κτλ...αλλα προτεινω να μην μεινουμε στο θεμα θρησκειας επιστημης αλλα στην εξελιξη. απλα ειναι και αυτο ενα μερος της.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
εσεις αποδεχεστε τη θεωρια? αν οχι, γιατι?

όχι
γιατί αυτό π βλέπω γύρω μ, δεν είναι εξέλιξη μα κατάντια :P

Κατά τα άλλα, συμφωνώ πως εκκλησία και εξέλιξη δεν διαφωνούν.
εδω δεν συζητούν καν :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

SICX

Διάσημο μέλος

Ο GEORGE αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 2,257 μηνύματα.
ναι βασικα το μεγαλο κραχ ειχε γινει οταν την πρωτοβγαλε....ηταν και θεολογος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

self-instructive depressing

Περιβόητο μέλος

Ο self-instructive depressing αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,397 μηνύματα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
και εγω πιστευω βεβαια οτι δεν υπαρχει κοντρα μεταξυ θεολογιας και εξελιξης..
τοσοι ιερεις και μοναχοι βιολογοι υπαρχουν..όπως ο μεντελ πχ..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

_Σταύρος_

Δραστήριο μέλος

Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα.
Απορία, εάν είμαστε απόγονοι των πιθήκων γιατί υπάρχουν ακόμα....πίθηκοι? :hmm:

Υγ περιμένω απαντήσεις και όχι γκριμάτσες :lol:
 
Τελευταία επεξεργασία:

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Είμαστε ξαδέρφια με τους σημερινούς πιθήκους, όχι απόγονοι τους. Με μερικούς είμαστε και στο ίδιο είδος βέβαια.
 

_Σταύρος_

Δραστήριο μέλος

Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα.
Είμαστε ξαδέρφια με τους σημερινούς πιθήκους, όχι απόγονοι τους. Με μερικούς είμαστε και στο ίδιο είδος βέβαια.
Μα η θεωρία του Δαρβινισμού λέει ότι προερχόμαστε από τις μαϊμούδες άρα είμαστε απόγονοι, την αμφισβητείς ιερόσυλε ?
:xtipao:
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Μα η θεωρία του Δαρβινισμού λέει ότι προερχόμαστε από τις μαϊμούδες άρα είμαστε απόγονοι, την αμφισβητείς ιερόσυλε ?
:xtipao:


Κατανοώ ότι τρολλάρεις αλλά σήμερα βαριέμαι αρκετά οπότε θα τσιμπήσω.

 

_Σταύρος_

Δραστήριο μέλος

Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 701 μηνύματα.
;)
Κατανοώ ότι τρολλάρεις αλλά σήμερα βαριέμαι αρκετά οπότε θα τσιμπήσω.

Χαχαχαχαχαχ καλό το παραδέχομαι, και ξες δεν τρολλάρω, όχι, λέω σοβαρά πράγματα με ....ανάλαφρο ύφος, είναι πιο εύπεπτο πιστεύω
 

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Αρχική δημοσίευση από: hack3r
Κατανοώ ότι τρολλάρεις αλλά σήμερα βαριέμαι αρκετά οπότε θα τσιμπήσω.




Κατι αστειο, ο τελευταιος κοινος προγονος χιμπατζη-ανθρωπου, δηλαδη το ειδος απο το οποιο προερχεται η υφομοιογενεια των ανθρωπινων με μοναδικα επιζοντα γενη τον ανθρωπο και τους παν (μπονομπο και τρογλοδυτες) λεγεται:

(drum roll)
...
(intense drum roll)

τελευταιος κοινος προγονος χιμπατζη-ανθρωπου.
 

morpheas32

Νεοφερμένος

Ο morpheas32 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών και επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος. Έχει γράψει 6 μηνύματα.
Ωραίο θέμα. Κρίμα που δυστυχώς δεν έχει μεγάλη ανταπόκριση. Αναφορικά με την εξέλιξη, αυτή είναι θεωρία, γενονός που δεν σημαίνει ότι μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι τού κατέβει. Αντίθετα, μια θεωρία είναι καλά θεμελιωμένη και αποδεικνύεται κάθε μέρα σε αντίθεση με την υπόθεση που, βέβαια, είναι αναγκαία για τη δόμηση της θεωρίας αλλά χρειάζεται αποδεικτικών στοιχείων. Η θεωρία της εξέλιξης έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή της σχετικότητας.

Δύο σημαντικά πράγματα που ισχύουν στην εξέλιξη είναι τα εξής:

Ο νόμος της φυσικής επιλογής δεν είναι η επιβίωση του ισχυρότερου (αυτό το είπε ο Σπένσερ). Αντίθετα είναι το φαινόμενο της διαφορικής αναπαραγωγής. Δηλαδή ποιο είδος θα παράξει περισσότερους απογόνους σε ένα δεδομένο περιβάλλον και μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο και θα επικρατήσει ενός άλλου που έχει τις ίδιες ανάγκες.

Δεύτερον, η διαδικασία της εξέλιξης βασίζεται καθαρά στην τύχη. Μέσω τυχαίων μεταλλάξεων δηλαδή. Όμως (και εδώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί) η τύχη φιλτράρεται μέσα από το ακριβές και αδυσώπητο φίλτρο της αναγκαιότητας. Δηλαδή, μια μετάλλαξη θα επικρατήσει μόνο όταν ευνοεί το διαφορικό αναπαραγωγής. Και έτσι συμπλέκονται αυτές οι δύο διαδικασίες.
 

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,036 μηνύματα.
Δύο σημαντικά πράγματα που ισχύουν στην εξέλιξη είναι τα εξής:

Ο νόμος της φυσικής επιλογής δεν είναι η επιβίωση του ισχυρότερου (αυτό το είπε ο Σπένσερ).
Ναι αλλά μπορεί και να είναι παιχνίδι με τις λέξεις αυτό για να βολέψουμε τις πεποιθήσεις μας , κοινωνικά αν πούμε τους ισχυρούς- πλούσιους, προσαρμοσμένους τι αλλάζει ; μη τους πεις και τίποτα όπως στη φύση που αποφασίζουμε μετά ποιος είναι ο προσαρμοσμένος, πάλι προσαρμοσμένος δεν θα λέγεται ο ισχυρός ;
 

morpheas32

Νεοφερμένος

Ο morpheas32 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών και επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος. Έχει γράψει 6 μηνύματα.
Ναι αλλά μπορεί και να είναι παιχνίδι με τις λέξεις αυτό για να βολέψουμε τις πεποιθήσεις μας , κοινωνικά αν πούμε τους ισχυρούς- πλούσιους, προσαρμοσμένους τι αλλάζει ; μη τους πεις και τίποτα όπως στη φύση που αποφασίζουμε μετά ποιος είναι ο προσαρμοσμένος, πάλι προσαρμοσμένος δεν θα λέγεται ο ισχυρός ;
Βασικά δεν κατάλαβα τι είπες. Μπορείς να το πεις λίγο πιο ξεκάθαρα;
 

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,036 μηνύματα.
Βασικά δεν κατάλαβα τι είπες. Μπορείς να το πεις λίγο πιο ξεκάθαρα;
Είναι καθιερωμένο να λένε κάποιοι η επικράτηση του ισχυρότερου. Και πάντα κάποιοι θα τονίσουν ότι είναι ο νόμος του προσαρμοσμένου. Και ρωτάω εγώ γιατί το κάνουμε αυτο;

Είναι επειδή έχουμε μια γνώση παραπάνω για τις θεωρίες του Δαρβίνου και θέλουμε να τονίσουμε τον μηχανισμό της φυσικής επιλογής ; Είναι επειδή θεωρούμε ότι ο Δαρβινισμός δεν μεταφέρεται στην κοινωνια και στον πολιτισμό καθώς ο πολιτισμός αναιρεί την φυσική επιλογή ; Είναι επειδή θέλουμε να χειραγωγησουμε κατά κάποιο τρόπο τις πιο ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις των άλλων ; Είναι θέμα πολιτικής ορθότητας και όπως ένας βιολόγος δεν θα πει ανώμαλο γονίδιο δεν θα πει και για τον ισχυρό;
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ο πολιτισμός δεν αναιρεί την φυσική επιλογή. Από την στιγμή που η αναπαραγωγή μεταξύ των ατόμων γίνεται εθελοντικά η φυσική επιλογή και η εξέλιξη δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν. Αυτό που αλλάζει κάθε φορά είναι το πια γενετικά χαρακτηριστικά επικρατούν δεδομένων των εξελικτικών πιέσεων που δεχόμαστε από το περιβάλλον. Ένας άνθρωπος του 10.000π.χ δεχόταν τρομερές εξελικτικές πιέσεις σε θέματα υγείας και μόνο οι πιο υγιείς φτάνανε στην ενηλικίωση, ένας άνθρωπος του σήμερα μπορεί να αναπαραχθεί ακόμη και αν είναι αρκετά ασθενικός εκ φύσεως λόγο της ιατρικής. Άρα είναι λογικό ο σημερινός άνθρωπος κατά μέσο όρο να είναι πιο γονιδιακά ασθενικός από έναν άνθρωπο του παρελθόντος καθώς δεν επιλεγόμαστε αναπαραγωγικά πλέον με βάση την κράση μας αλλά έχουν μπει άλλα χαρακτηριστικά ως κύριες απαιτήσεις.
 

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,036 μηνύματα.
Με το ίδιο σκεπτικό είπα ότι την αναιρεί. Το παίρνω πίσω ήταν λάθος ..
 

chrisjhon02

Διάσημο μέλος

Ο chrisjhon02 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,730 μηνύματα.
Είναι καθιερωμένο να λένε κάποιοι η επικράτηση του ισχυρότερου. Και πάντα κάποιοι θα τονίσουν ότι είναι ο νόμος του προσαρμοσμένου. Και ρωτάω εγώ γιατί το κάνουμε αυτο;

Είναι επειδή έχουμε μια γνώση παραπάνω για τις θεωρίες του Δαρβίνου και θέλουμε να τονίσουμε τον μηχανισμό της φυσικής επιλογής ; Είναι επειδή θεωρούμε ότι ο Δαρβινισμός δεν μεταφέρεται στην κοινωνια και στον πολιτισμό καθώς ο πολιτισμός αναιρεί την φυσική επιλογή ; Είναι επειδή θέλουμε να χειραγωγησουμε κατά κάποιο τρόπο τις πιο ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις των άλλων ; Είναι θέμα πολιτικής ορθότητας και όπως ένας βιολόγος δεν θα πει ανώμαλο γονίδιο δεν θα πει και για τον ισχυρό;
Ο ίδιος ο Δαρβίνος δεν ήταν κοινωνικός δαρβινιστής ούτε ήταν οπαδός των ρατσιστικών ιδεολογιών της εποχής του, δηλαδή της φυλετικής ανωτερότητας. Επίσης στο έργο του δεν συναντάμε ποτέ την έννοια της προόδου, η εξέλιξη δεν έχει κάποιο στόχο, απλά συμβαίνει. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ο Σπενσερ μίλησε για την επιβίωση του ισχυρότερου. Τις θεωρίες του Δαρβίνου τις χρησιμοποίησαν οι εκάστοτε εξουσίες ως άλλοθι για να δικαιολογήσουν διάφορες ενέργειες όπως η αποικιοκρατική βία, την εξάλειψη του κράτους πρόνοιας αλλά το αποκορύφωμα ήταν οι ναζιστικές πρακτικές που στόχο είχαν την επικράτηση της άριας φυλής και την εξόντωση του αδύναμου.
 
Τελευταία επεξεργασία:

morpheas32

Νεοφερμένος

Ο morpheas32 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών και επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος. Έχει γράψει 6 μηνύματα.
Συμφωνώ με το παραπάνω. Είναι σημαντικό να τονίσουμε την έλλειψη σχεδίου. Σίγουρα η νόηση συνιστά προϊόν της εξέλιξης αλλά από εκεί και πέρα όλα αλλάζουν. Ο Richard Dawkins, όταν ακόμη έγραφε καλά βιβλία, μίλησε για τα μιμίδια (menes), ως αντιπαράθεση στα genes. Δηλαδή πληροφορία που μεταδίδεται οριζόντια σε μια κοινωνία. Η αστραπιαία μετάδοση της γνώσης που έχει ξεφύγει από τα στενά πλαίσια των γενεών, οδήγησε την ανθρωπότητα έξω από τα κλασικά δαρβινικα μονοπάτια. Και πάλι όμως ο νόμος της φυσικής επιλογής καιροφυλακτεί στη γωνία: Άραγε ο σημερινός άνθρωπος έχει τις ίδιες πιθανότητες επιβιώσης σε σχέση με τον πρώτο άνθρωπο, αν οι συνθήκες άλλαζαν;
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top