Ελλάδα: Γιατί πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Μεταφέρω άρθρο στους Financial Times του Desmond Lachman, στέλεχος του American Enterprise Institute

Έχοντας περάσει την καριέρα μου παρακολουθώντας τις αναδυόμενες αγορές τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσο και στη Wall Street, έχω δει αρκετές συμφωνίες σταθερών ισοτιμιών να καταρρέουν. Έχω επίσης παρακολουθήσει στενά τα στάδια τα οποία διανύουν οι χώρες που ταλαιπωρούνται από σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αυτή η πείρα με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όπως ακριβώς συνέβη στην Αργεντινή πριν από μία 10ετία έτσι και στην Ελλάδα πλησιάζουμε προς το τελικό σημείο.

Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι έπειτα από δύο ή τρία χρόνια και αφού έχουν σπαταληθεί αρκετά δημόσια κεφάλαια, η Ελλάδα θα πάψει να είναι μέλος της ευρωζώνης.

Το πρώτο βήμα για τη νομισματική κρίση γίνεται όταν μία χώρα, ωθούμενη από την τάση της να εισάγει οικονομική πολιτική, εφαρμόζει σταθερή ισοτιμία του νομίσματός της, κάτι το οποίο δεν ταιριάζει με την οικονομία της. Η Αργεντινή -αντιμέτωπη αρκετές φορές με τη χρεοκοπία- το εφάρμοσε το 1991, όταν συνέδεσε άρρηκτα το πέσο με το δολάριο, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να νικήσει τον υπερπληθωρισμό.

Αφού δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξή της στην ευρωζώνη το 1999, η Ελλάδα -η οποία για αρκετά χρόνια ήταν σπάταλη- κατόρθωσε να τα εκπληρώσει το 2001, χάρη στη δημιουργική λογιστική που εφάρμοσε. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα από την Αργεντινή, η Ελλάδα εγκατέλειψε το νόμισμά της και υιοθέτησε το ευρώ. Εισήλθε σε ένα κλαμπ στο οποίο η πιθανότητα κάποιο μέλος να το εγκαταλείψει δεν υπάρχει.
Το επόμενο στάδιο προς την κρίση είναι όταν μία χώρα εφαρμόζει πολιτικές που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες τις οποίες έχει κλείσει. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η δημοσιονομική πειθαρχία ήταν κάτι άγνωστο για την Αθήνα. Η είσοδος στην ευρωζώνη υποτίθεται ότι υποχρεώνει κάθε χώρα να είναι πιστή στις εντολές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δηλαδή να διατηρεί το έλλειμμά της χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος της χαμηλότερα από το 60% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα της Ελλάδας έχει φτάσει στο 12,7% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος της προβλέπεται ότι θα αγγίξει φέτος το 120% του ΑΕΠ.

Το διογκωμένο έλλειμμα, μαζί με τα υποχρεωτικά χαμηλά επιτόκια, δημιουργεί τις συνθήκες για το τέλος του παιχνιδιού. Το πράττει όχι μόνο λόγω του ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας έχουν εισέλθει σε αβέβαιη πορεία, αλλά και με τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Σε αυτό το πεδίο η Ελλάδα έχει κατορθώσει να ξεπεράσει ακόμη και την Αργεντινή, καθώς η ανταγωνιστικότητά της έχει υποχωρήσει κατά 30% σε σύγκριση με τους εταίρους της στην Ε.Ε.

Καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται οι έντονες ανησυχίες των αγορών, οι χώρες στρέφονται προς εξωτερική βοήθεια. Στην περίπτωση της Αργεντινής αυτό σήμαινε στροφή προς το ΔΝΤ (με τις ευλογίες των ΗΠΑ). Για την Ελλάδα σημαίνει στροφή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όμως στη δεύτερη περίπτωση ο «σπόνσορας» δεν είναι τόσο πρόθυμος να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα, ενώ παράλληλα ζητά από τη χώρα να εφαρμόσει σκληρές, εισαγόμενες, πολιτικές.

Στην περίπτωση της Αργεντινής η συνεχής στήριξη από το ΔΝΤ πρόσφερε κάποια σωτηρία για ένα-δύο χρόνια και κατόπιν ξέσπασαν έντονες διαμαρτυρίες από τους πολίτες, αποδεικνύοντας ότι το ΔΝΤ δεν είχε να ασχοληθεί με ένα απλό νομισματικό πρόβλημα, αλλά με μία περίπτωση πιθανής χρεοκοπίας.

Είναι πολύ δύσκολο να «δει» κάποιος την τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα να έχει καλύτερο happy end. Κάθε προσπάθεια να υπάρξει μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα που ορίζει το Μάαστριχτ θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση. Η προσπάθεια να υπάρξει στήριξη της ελληνικής ανταγωνιστικότητας μέσω μείωσης μισθών θα οδηγήσει σε εφαρμογή σκληρών και μη αποδεκτών πολιτικών για αρκετά χρόνια.

Τα μηνύματα, δε, δεν είναι διόλου θετικά: οι ανακοινώσεις για λήψη μέτρων περιορισμού των δαπανών έχουν ήδη ξεσηκώσει διαμαρτυρίες. Επίσης, η ΕΚΤ δεν φαίνεται πρόθυμη να προσφέρει χρηματοδότηση. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει την Ελλάδα, ενώ ο κ. Jurgen Stark, στέλεχος της ΕΚΤ, έχει δηλώσει ότι η διάσωση της χώρας δεν είναι εφικτή.

Εάν υπάρχει κάτι που οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διδαχτούν από την Αργεντινή είναι ότι δεν μπορούν να αποφύγουν το αναπόφευκτο. Η χώρα έχει τόσο υψηλό χρέος που δύσκολα θα μπορέσει να το αναδιοργανώσει. Η Αθήνα θα πρέπει να εγκαταλείψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ευρωζώνη. Βέβαια, αυτό δεν είναι ένα τέλος που ταιριάζει στις «παραδοσιακές» Ελληνικές Τραγωδίες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
θα θελανε πολυ οι Εγγλεζες να φυγουμε απο το ευρω ε?

με την ορεξη θα μεινουν..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Φιλιον_Τερας

Διάσημο μέλος

Ο Φιλιον_Τερας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,031 μηνύματα.
πολυ λενε οτι ειναι καλυτερα να φυγουμε απο το ευρω.
για να λεμε την αληθεια, θυμαμαι οτι πριν το ευρω αγοραζα τον γυρο 200 δραχμες:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Πράγματι, η μοναδική απλή και σίγουρη λύση για να ξεπεράσουμε μια κρίση είναι διάφορες πολιτικές που αφορούν το νόμισμα. Αν ήμουν Υπουργός οικονομικών με αυτές της γνώσεις που κατέχω σήμερα, θα προτιμούσα να είχα ένα δικό μου νόμισμα. Η λύση είναι απλή, ξεφτιλίζεις το νόμισμα, όποτε ακόμη και μπούρδες να φτιάχνεις κάποιος θα τα αγοράσει σε τόσο γελοία τιμή (π.χ. τα προϊόντα λιανικής της Intracom, μπορεί να μην έχει νόημα να τα αγοράσει κάνεις έναντι Linksys, ωστόσο αν κόστιζαν 15? τότε όλοι θα είχαν από 5). Επίσης αναπτύσσετε, έστω και με το ζόρι, η εγχώρια παράγωγη, αφού είναι αδύνατον ο κόσμος να αγοράσει προϊόντα σε τιμές του δυτικού κόσμου αφού είναι πανάκριβα, άρα δεν (θα) υπάρχει (υπάρξει) ανεργία. Μάλιστα, μαζί με την υποτίμηση του νομίσματος, κοπάνας και μια εκτύπωση νέου χρήματος για δώσεις μερικές αυξήσεις στο λαό έτσι ώστε να νιώθουν happy και να μην μπλέκονται πολύ στα πόδια σου. Τέλεια, μέχρι κάποιος να καταλάβει τι συμβαίνει ένας ικανός οικονομολόγος θα έχει φθάσει την χώρα σε πολύ καλά επίπεδα.

(Μάλιστα μπορεί να ανέβει και ο τουρισμός. Για παράδειγμα αν ήμουν πιο κάφρος θα πήγαινα στις Φιλιππίνες διακοπές. Με ελάχιστα Ευρώ θα μπορούσα να αγοράσω τόσα Peso που θα ήταν υπέρ αρκετά να παριστάνω τον πλούσιο μεγάλο καρχαρία του δυτικού καπιταλισμού :P ... Λένε καλύτερα ο πρώτους χωριού, παλιά τελευταίος στην πόλη)

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα του τύπου που εφάρμοσε η Ελλάδα* μπορεί να είναι σκληρά όμως είναι η μοναδική εναλλακτική λύση. Αυτή η λύση έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Μπορεί να σου κάνουν την ζωή δύσκολη, αλλά είναι ανθρώπινα. Παιδιά, για μια πραγματική φτωχή χώρα δεν ενδιαφέρετε καμία εταιρία, κανένας από τον δυτικό κόσμο. Μια πραγματικά φτωχή χώρα είναι απάνθρωπινη, σε αναγκάζει να είσαι λιγότερο άνθρωπος και περισσότερο ζώο. Σκεφτείτε λίγο, το επίπεδο ζωής μιας πραγματικής χώρας (Φιλιππίνες ή Αφρική), σίγουρα το θέλετε αυτό; Οκ, τώρα μειώθηκαν τα δώρα, οι συνταξιούχοι έχασαν την 13η και 14η σύνταξη και οι άγαμες θυγατέρες έχασαν την σύνταξη του μπαμπά. Κάποιες οικογένειες ίσως να πάνε διακοπές για (πολύ) λιγότερες μέρες. Κάποιοι άλλοι ίσως να μειώσουν τα εξόδους και αντί να βγαίνουν 2 φορές την εβδομάδα, να βγαίνουν 2φορές κάθε 2 εβδομάδες. Κάποιες μητέρες ίσως αναγκαστούν να πιάσουν δεύτερη εργασία. Όμως θα συνεχίσουμε να ζούμε στο 2010, στον δυτικό πολιτισμό, στον πολιτισμό. Θα συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι,απλά θα είμαστε (πολύ) κουρασμένοι.

Ελάχιστοι έχουν ζήσει την πραγματική φτωχιά. Το ξέρετε ότι σε κάποιες περιοχές της Ασίας κάποτε αντί για κατά κεφαλήν εισόδημα είχαν κατά κεφαλήν θερμίδες; Σκεφτείτε λίγο ... Εδώ εκνευριζόμαστε που το xbox και το iPhone 4 έρχεται πιο αργά από ότι στην Γερμανία. Είμαστε εκνευρισμένοι που τα Super Market στην Ελλάδα είναι τα πιο ακριβά στην Ευρώπη; Ωραία, με την δρχ τα Super Market θα έχουν το 20% των σημερινών προϊόντων και τα περισσότερα θα είναι τα "αγαπημένα" μας Ελληνικά.

Προσωπικά, εγώ σκάω και δεν το φωνάζω για τα μέτρα. Δεν πάν να βάλουν και φορολόγηση εσόδων αντί κερδών στις επιχειρήσεις; Σαν άνθρωπος προτιμώ αυτό όποτε "σκάω και κολυμπάω". Και η προσωπική μου συμβουλή είναι αυτή. Επειδή δεν νομίζω ούτε το ΕΚΤ, ούτε το ΔΝΤ να αντέξει για πολύ να μας κάνει αυτή την διευκόλυνση (δεν το λέω ειρωνικά) σκέφτομαι να βγάλω άδεια για κυνηγητική καραμπίνα και να αγοράσω μερικές. Ξέχασα αναφέρω, όταν μια χώρα πέφτει "τάξεις" και γίνεται φτωχή συνήθως πέφτει και πολύ αίμα στους δρόμους και όχι από θυμωμένους κουκουλοφόρους αλλά από απελπισμένους πολίτες. Πραγματικά προτιμώ να έρθω αντιμέτωπος με ένα λυσσασμένο σκυλί παρά με έναν απελπισμένο άνθρωπο.

Ο Χάος έχει δίκαιο, δεν πτωχεύσαμε, υποταχθήκαμε. Ωστόσο προς τα που κλείνει η ζυγαριά "φτωχή ελευθερία" ή ΔΝΤ; Σκεφτείτε το! Το ένα σε κάνει λιγότερο άνθρωπο, το άλλο περισσότερο κουρασμένο.

Και στην τελική, ακόμη και σήμερα κάποιος μπορεί να ζει ονειρεμένα στην Ελλάδα. Νομίζετε ότι ο Κόκκαλης κατάλαβε τίποτε; Ας τον ρωτήσουμε πως τα κατάφερε ... ίσως κάποιοι να καταφέρουμε να τον μιμηθούμε ή ακόμη και τον ξεπεράσουμε. Να η λύση στην κρίση. Δίκαια, όποιος μπορεί τα καταφέρνει όποιος δεν μπορεί δεν τα καταφέρνει επειδή απεβίωσε ο daddy. Ας μάθουμε να ζούμε χωρίς Μπαμπά και Μαμά, ας μάθουμε να στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν δύσκολα level και εύκολα level. Υπάρχουν καλοί και κακοί παίχτες.
Ώρα για παιχνίδι, ώρα για κολύμπι χωρίς σωσίβιο. Ας βγάλουμε τον σκασμό και δείξουμε τις δυνάμεις μας (έστω και για προσωπικό συμφέρον).

For god sake, είμαστε Έλληνες. Υποτίθεται πριν μερικές χιλιάδες χρόνια ήμασταν η νούμερα ένα δύναμη. Το έχουμε, απλά το ξεχάσαμε. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε ...

*Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι κατάλληλα για την διαφυγή από την κρίση. Πιστεύω από την κρίση θα βγούμε λόγο της ανοχής του δυτικού κόσμου. Η σχέση μας με την Ευρώπη, είναι κάτι σαν σχέσεις που η γυναίκα όχι μόνο κακό περνάει στην σχέση αλλά συντηρεί και τον άντρα. Μάγκες, κανονίστε να μας χωρίσει η Ευρώπη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,268 μηνύματα.
Πραγματικά δυσκολεύομαι να χαρακτηρίσω ένα τέτοιο αχαρακτήριστο μήνυμα σαν το παραπάνω. Τόση μοιρολατρία σε συνδυασμό με τόση υπεραπλούστευση των καταστάσεων δε θα μου ήταν τόσο ενοχλητική αν δεν συνοδευόταν με αποσιώπηση (ηθελημένη ή μη δε γνωρίζω) κάποιων πολύ σημαντικών δεδομένων τα οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο στην συγκεκριμένη συζήτηση. Γι' αυτό θέλω Παναγιώτη να σου κάνω κάποια ερωτήματα στα οποία αν θέλεις απαντάς.

-Πληροφορήθηκες άραγε ποιοί είναι οι όροι τους οποίους επιβάλλει το μνημόνιο; Εσύ στέκεσαι απλώς και μόνο στο ότι θα είμαστε λιγότερο εύρωστοι οικονομικά πράγμα το οποίο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να βάλουν χέρι στην δημόσια περιουσία το διάβασες; Το ότι μπορεί να γίνει μεταβίβαση του χρέους σε άλλη χώρα το είδες; Το ότι η χώρα έχει δεσμευθεί δημοσιονομικά για 50 (!) χρόνια το έχεις πληροφορηθεί; Μακάρι να γινόμασταν απλώς λιγότερο πλούσιοι. Ευτυχισμένοι θα ήμαστε. Εδώ μιλούμε για καθαρή κατοχή, για απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

-Με ποιά λογική η Ελλάδα μπήκε στο ΔΝΤ ενώ δεν ήταν σε χειρότερη κατάσταση από άλλες χώρες οι οποίες ήταν επίσης χρεωμένες; Γνωρίζεις ότι ποτέ στην ιστορία δεν αποπληρώθηκε δημόσιο χρέος κάποιας χώρας; Με ποιά λογική οφείλουμε να βάλουμε το ΔΝΤ να μας βάλει να πληρώσουμε τα χρέη που δημιούργησαν οι ίδιοι οι οποίοι καταλήστευαν το Ελληνικό κράτος από την στιγμή της ίδρυσής του; (Ας θυμηθούμε το δάνειο επί Όθωνα το οποίο ενώ δεν έφθασε καν ολόκληρο στα χέρια των Ελλήνων, οι Ευρωπαίοι έχοντας ουσιαστικά πλήρως τον έλεγχο της χώρα -γιατί άλλωστε σκότωσαν τον Καποδίστρια;- επέβαλαν μέσα σε δύο χρόνια οικονομικό έλεγχο επειδή η Ελλάδα δεν μπορούσε να το αποπληρώσει!)

-Γιατί στην ευχή δεν έγινε κουβέντα για αναδιάρθρωση του χρέους; Να μάθουμε επιτέλους ποιοί είναι αυτοί οι οποίοι καταλήστευαν από το εσωτερικό και το εξωτερικό την χώρα επί τόσα χρόνια! Και να τους πούμε επιτέλους ότι δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε λεφτά του αέρα. Αλλά βλέπεις πώς θα σωθούν όλοι αυτοί οι «επενδυτές» που έπαιζαν τόσα χρόνια στις πλάτες του Ελληνικού λαού. Ύστερα προσπαθούν όλοι μαζί να μας πείσουν ότι φταίει ο Ελληνικός λαός επειδή ανέβηκε λίγο το βιοτικό του επίπεδο! Σαν να κατηγορούμε για την πτώση ενός πύργου τα μυρμήγκια που είχαν τις φωλιές τους στο χώμα!

-Ρωτάς πώς τα κατάφερε ο Κόκκαλης. Άμα γίνω κι εγώ πράκτορας της Στάζι και γλύφω τους πολιτικούς επειδή ο πατέρας μου είχε πολεμήσει στο ΔΣΕ (ναι, αυτόν με τους Σκοπιανούς) μπορώ μια χαρά να τα καταφέρω. Αλλά σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς μπορείς να γνωρίζεις ότι αυτοί θα είναι όλο και λιγότεροι. Γι' αυτό άλλωστε έφεραν και το ΔΝΤ όπως ευλόγως θα πρέπει να γνωρίζεις. Για να μην χάσουν τα αέρινα λεφτά τους που έκαναν με τον «τιμίο ιδρώτα» τους.

-Και για να μιλήσω και για το θέμα που ανοίχθηκε, το ότι θα φύγουμε από την Ευρωζώνη είναι σίγουρο όπως ήταν σίγουρο ότι θα μπαίναμε στο ΔΝΤ κι ας μας κοροιδεύανε. Τα πράγματα είναι καλά δρομολογημένα. Μερικές φορές όμως υπάρχουν κι οι αστάθμητοι παράγοντες. Και δεν είναι δυνατόν ο Ελληνικός λαός να τρώει κουτόχορτο και μάλιστα από κουτούς ανθρώπους (ω της ξευτίλας!) επί μακρόν...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

αορ

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο the less you know,the better it is.... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 184 μηνύματα.
Ωφείλω να συμμεριστώ απόλυτα την άποψη του Πέτρου.Παναγιώτη ειλικρινά θλίβομαι οταν εμεις,η νεα γενια αντιμετωπίζει τα μείζονα θέματα,που αδιαμφισβήτητα ταλανίζουν και θα ταλανίζουν για πολύ ακόμα τον τόπο μας,με μια τάση υπεραπλούστευσης και ωχαδερφισμού και διαπιστευμένης ευκολίας...Τα πράγματα παιδια ειναι πολυ σοβαρα..Δε νοείτε οι Γάλλοι να ξεσηκώνονται και να διαμαρτύρονται για τα ορια ηλικίας συνταξιοδότησης τους που θα αυξηθουν στα 62 έτη και μεις που διαβλέπεται στα 65 να το δεχόμαστε άκριτα...Επιτελους πρεπει αυτες οι ψευτοπολιτικές πεποιθήσεις-(ανύπαρκτες)ιδεολογίες-να εκλείψουν,να εξαφανιστούν..

Αναρωτιέμαι,τι ώφελος έχουν οι περικοπές στους μισθούς και τα δωρα..το θεωρώ αν οχι πράξη ασέβειας στον συμπολίτη σου κυριε Πρωθυπουργέ,τουλάχιστον έγκλημα που διεπράχθη και έπεται συνέχεια..Οπως(δυστυχώς)δυνόμεθα να γνωρίζουμε ολα αυτα τα χρήματα των περικοπών θα πανε στα λειτουργικα έξοδα του δανειου(ναι καλα βλέπετε περιπου 400 000 000 ευρω..)..ειναι τυχαίο που ο υπεύθυνος δανείων του ΔΝΤ παραιτήθηκε και ήρθε οικονικός συμβουλος στην Ελλαδα με αρμοδιότητα στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ?ειναι τυχαίο οτι τη θέση του στο ΔΝΤ την πήρε ο γιος του Αλογοσκούφη?

Αγαπητε Παναγιώτη κανεις σύγκριση της χώρας μας με τριτοκοσμικες χώρες και τονίζεις ιδιαίτερα ποσο τυχεροι είμαστε...Γιατι δεν προβαίνεις σε σύγκριση της χώρας μας με τη Σουηδία να δεις ποσο πιο πισω βρισκόμαστε...? Οσο για αυτο που λες το οτι δεν υπάρχουν δύσκολα level απλα καλοι και κακοι παίκτες,επίτρεψε μου να θεωρήσω οτι υπάρχει και ο μανατζερ που ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ποιος θα ειναι ο καλος,ποιος ο κακος παικτης και ποιος το θυμα...
Η εξοδος μας απο την ευρωζώνη δεν ξέρω αν επρόκειτο και αν ειναι εφικτο να συμβεί..δεν ξέρω αν οι <<μεγαλοι>>εχουν συμφερον..το μονο που ξέρω ειναι οτι πλεον οι πολεμοι δεν ειναι με τα όπλα..ειναι με το χρημα..οικονομικοι...και δυστυχως βρισκομαστε εν περίοδο κατοχής..ελπίζω μονο καποια στιγμή να το αντιληφθούμε και να απαγκιστροθούμε απο τους 5-6 που μας κατευθύνουν και διαμορφώνουν την κατα τα αλλα δικη μας αποψη...

Προσωπικα θεωρώ υπεύθυνο τον εαυτό μου,για όλο αυτον τον εξευτελισμο που υφισταμαι,για όλη αυτην την βλακώδης υπομονή που επιμενω να κάνω γνωρίζοντας το ζοφερό αύριο,για όλη αυτη τη συνεχομενη αναντίρρητη ανοχή που επιδυκνειω στα γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω μου..Ποτε ομως κανεις δεν μου αφαίρεσε και δεν προκειται να μου διαγράψει το αίσθημα της ελπίδας(Ελληνες ειμαστε,παντα στο τελος εμεις τα καταφερνουμε),το δικαίωμα των επιλογών(βλεπε μεταναστευση) ..Οσο κι αν προσπαθουν οι Αρχιερείς της-θου κυριε-<<ενημέρωσης>> να με πείσουν οτι σώζομαι ε οχι...για να σωθώ πρεπει πρωτα να κινδυνεύσω...οτι ο πρωθπουργος ΜΑΣ,ε οχι...υπαλληλάκος ΤΟΥΣ....οτι ζω αξιοπρεπως,ε οχι...επιβιώνω αξιοπρεπώς(κι αν θεωρειτε οτι λανθάνω,σας παραπέμπω στους ιδιους σας τους εαυτους στη γενια μας,των 520 πλεον Ευρω...)...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Δε νοείτε οι Γάλλοι να ξεσηκώνονται και να διαμαρτύρονται για τα ορια ηλικίας συνταξιοδότησης τους που θα αυξηθουν στα 62 έτη και μεις που διαβλέπεται στα 65 να το δεχόμαστε άκριτα

σωστοο.
στην κριση και στην καταιγιδα δεν φευγεις απο το κοπαδι..αυτο γινεται στη φυση.εμεις θελουμε να φυγουμε και να γινουμε ακομα μια αγγλο-αμερικανικη αποικια? τοσα χρονια καναμε να γλυτωσουμε απο αυτο..

παναγιωτη εισαι υπερ του να φυγουμε απο το ευρω?ολοι οι σοβαροι οικονομολοι παντως της ευρωπης λενε το αντιθετο..ο ρουμπινι και λοιποι αμερικανοι και αγγλοι απλα κανουν τις ευχες τους.. χθες ειπανε οτι η αμερικη δεν ανακαμπτει και οτι το ευρω παλι παιρνει την ανηφορα..

γεμισαμε αγγλοσαξωνικους παπαγαλους..ακομα και καθηγητες τους εχουμε..

οι αγγλοι ψαχνουν τροπο να επιβεβαιώσουν την μη ενταξη τους στο ευρω....να πανε να πνιγουν..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
σωστοο.
στην κριση και στην καταιγιδα δεν φευγεις απο το κοπαδι..αυτο γινεται στη φυση.εμεις θελουμε να φυγουμε και να γινουμε ακομα μια αγγλο-αμερικανικη αποικια? τοσα χρονια καναμε να γλυτωσουμε απο αυτο..

παναγιωτη εισαι υπερ του να φυγουμε απο το ευρω?ολοι οι σοβαροι οικονομολοι παντως της ευρωπης λενε το αντιθετο..ο ρουμπινι και λοιποι αμερικανοι και αγγλοι απλα κανουν τις ευχες τους.. χθες ειπανε οτι η αμερικη δεν ανακαμπτει και οτι το ευρω παλι παιρνει την ανηφορα..

γεμισαμε αγγλοσαξωνικους παπαγαλους..ακομα και καθηγητες τους εχουμε..

οι αγγλοι ψαχνουν τροπο να επιβεβαιώσουν την μη ενταξη τους στο ευρω....να πανε να πνιγουν..

Όπως και να έχει, σέβομαι την γνώμη σου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
αν γυρισουμε στη δραχμη θα ωφεληθουν οι μεγαλοπολιτκοι και επιχειρηματιες που θα εχουν εξω τα νομισματα τους σε ευρω..και θα κονομησουν τρελα..ενω ο απλος κοσμος θα δει μια δραχμη 50 χρονων πισω..πραγματικη φτωχια...
η δραχμη θα γινει κοινως κουρελοχαρτο...θα γινουμε χειροτερη απο την αργεντινη..τωρα τουλαχιστον στηριζομαστε σε μια ευρωπη.

και οι αγορες και μεγαλοτραπεζες θα μας φανε ζωντανους πραγματικα..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top