Τα σπήλαια της Ελλάδας που έχουμε επισκεφτεί

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Εάν έχετε επισκεφτεί κάποιο Ελληνικό σπήλαιο, παρουσιάστε το εδώ ;)
--------------------------------------------------------------------------------------------

Πρόσφατα, βρέθηκα στο σπήλαιο των Πετραλώνων, στη Χαλκιδική.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ομορφιάς σπήλαιο, με πλούσιο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο.
Βρίσκεται στο δήμο Τρίγλιας, στην πλαγιά του όρους Κατσίκα και ανακαλύφθηκε το 1959 από το βοσκό και κάτοικο της περιοχής Φίλιππο Χαντζαρίδη,[FONT=Times New Roman, Times, serif] [/FONT]ο οποίος ήλπιζε να βρει κάποια πηγή κρυμμένη στο βράχο.
Το 1960, ένας άλλος συντοπίτης του, ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης ανακάλυψε μέσα στο σπήλαιο ένα απολιθωμένο κρανίο κολλημένο με σταλαγμιτικό υλικό στο βράχο, αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως "Το κρανίο του Αρχανθρώπου".
Οι συστηματικές ανασκαφές άρχισαν το 1965 από τον ιδρυτή της Α.Ε.Ε., καθηγητή Άρη Ν. Πουλιανό, ο οποίος απέδειξε ότι ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων είναι 700.000 ετών και αποτελεί αρχαϊκή μορφή τού σύγχρονου ανθρώπου (πρώιμο μεταβατικό εξελικτικό στάδιο από τις προγονικές ανθρωπιδικές μορφές στον σώφρονα Άνθρωπο - Homo sapiens).
Δυστυχώς, ο κ. Πουλιανός, αντιμετώπισε τη δυσπιστία της επιστημονικής κοινότητας για την παλαιότητά του ευρήματος και αυτό παραμένει στα αζήτητα, σε κάποια αίθουσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Το σπήλαιο έχει σταθερή θερμοκρασία 17 βαθμούς κελσίου, χειμώνα-καλοκαίρι.
Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 30-40 λεπτά.
Παραπλεύρως λειτουργεί ανθρωπολογικό μουσείο που φιλοξενεί παλαιοντολογικά και παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα, εργαλεία και απολιθωμένα οστά ζώων, όπως λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ελέφαντες, ρινόκεροι, μεγάκεροι, βίσονες και διάφορα είδη ελαφιών και ιπποειδών, όπως επίσης 25 είδη πουλιών, 16 είδη τρωκτικών και 17 είδη νυκτερίδων.





Οι φωτογραφίες είναι από το site: https://www.showcaves.gr/

Άλλα ενδιαφέροντα links:
https://www.petralona-cave.gr/
https://www.aee.gr/hellenic/6petrlona/petralona.html
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

cibyllian

Περιβόητο μέλος

Η Μπούι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,205 μηνύματα.
Σπήλαιο Διρού

Πήγα εκεί πριν 2 χρόνια (το είχα επισκεφθεί και παλαιότερα, αλλά ήμουν πολύ μικρή για να θυμάμαι καλά).
Είναι ένα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς σπήλαιο, που βρίσκεται στη Μάνη. Έχει ένα κομμάτι που επισκέπτεσαι πεζός και ένα κομμάτι (το μεγαλύτερο) που επισκέπτεσαι με βάρκα.
Το σήμερα γνωστό κομμάτι του σπηλαίου είναι γύρω στα 14 χιλιόμετρα.
Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό σπήλαιο, οι σταλακτίτες -σταλαγμίτες έχουν σχηματισμούς που μοιάζουν με ζώα ή με αντικείμενα (θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποιους που έμοιαζαν με ιπτάμενο δίσκο και τους είχαν ονομάσει έτσι).
Είναι βέβαια πολύ παλιό (εκατοντάδες χρόνια) και έχουν βρεθεί απολιθώματα από ύαινες, πάνθηρες και λιοντάρια. Έξω από το σπήλαιο είχαν βρεθεί και κάποια κεραμικά, προφανώς από κάποιον ανθρώπινο οικισμό.
Φωτογραφίες δεν έχω. Δεν θυμάμαι αν απαγορευόταν ή εγώ δεν είχα μηχανή. :redface:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
φυσικα και εχω παει στα σπηλαια του δυρου στη λακωνια. τα πιο φημισμενα και ενα απο τα μεγαλυτερα σπηλαια σε ολοκληρη την ευρωπη.
Βρίσκονται 5 χλμ βόρεια του Πύργου Δυρού Λακωνίας


Tο Σπήλαιο του Δυρού θεωρείται το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο του κόσμου. Xωρίζεται σε τρία διαφορετικά σπήλαια: στο σπήλαιο Bλυχάδα που είναι επισκέψιμο, και στα σπήλαια Aλεπότρυπα και Kαταφύγι, στα οποία οι έρευνες μέσα σε αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. H Bλυχάδα, χάρη στον πολύχρωμο και θαυμάσιο διάκοσμό της, θεωρείται ένα από τα πιο ωραία και εντυπωσιακά σπήλαια του κόσμου μαζί με το Παντιράκ της Nότιας Γαλλίας και τη Zάιτα της Bηρυτού. Tο πρώτο τμήμα του σπηλαίου ανακαλύφθηκε το 1898.
Η συστηματική εξερεύνηση του σπηλαίου ξεκίνησε το 1949 από το ζεύγος Ιωάννη και Άννας Πετρόχειλου. Το σπήλαιο σχηματίστηκε από την επίδραση του ποταμού Γλυφάδα. Στο σπήλαιο ανακαλύφθηκαν ευρήματα που μαρτυρούν ότι ήταν κατοικήσιμο από το 6000 πΧ. H φυσική είσοδός του ήταν στο επίπεδο της θάλασσας, αλλά για να διευκολυνθεί η πρόσβαση διανοίχτηκε τεχνητή είσοδος. Mέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί περίπου 11.000 μέτρα διαδρομών από τα οποία ένα μικρό τμήμα είναι χερσαίες. Στο εσωτερικό του σπηλαίου η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 17 °C, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι μεγάλοι και οι πολύχρωμοι σταλαγμίτες του που έχουν ενωθεί με το βυθό του σπηλαίου, αλλά και σταλακτίτες που παριστάνουν μορφές ζώων ή ανθρώπων.

Πρόκειται για υπόγειο ποτάμι σε ενέργεια με λιμναίο δρόμο,συνολικού μήκους 3000 περίπου μέτρων , με δύο παράλληλους πλοκάμους. Μέχρι σήμερα εχουν εξερευνηθεί περίπου 17.700 τ.μ..Το σπήλαιο ήταν γνωστό στους ντόπιους , απο τα παλαιότερα χρόνια, αλλα συστηματική εξερεύνησις του άρχισε να γίνεται το 1950 απο την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία.

Το σπήλαιο της Βλυχάδας είναι η θαυμασιώτερη καλλιτεχνική αποκάλυψη που η φύση φιλοτέχνησε στο διάστημα εκατομμυρίων χρόνων για να προσφέρει στα έκθαμβα μάτια του ανθρώπου τα πιο περίεργα δημιουργήματα, φαντασμαγορικές συνθέσεις, που η πιο ιλιγγιώδης φαντασία δε θά μπορούσε να συλλάβει. Εκείνος που αντικρύζει αυτό το ανεπανάληπτο καλλιτεχνικό θέαμα μένει εκστατικός. Τα υπέροχα αυτά μαρμάρινα μπουκέτα των σταλαχτιτών και σταλαγμιτών είναι η αποθέωση μιας αισθητικής τελειότητας που εγγίζει τα όρια της οφθαλμαπάτης. Είναι τόσο ρευστά τα όρια ανάμεσα στο όνειρο και τη πραγματικότητα, που αισθάνεσαι την ανάγκη να ψαύσεις την επιφάνεια της πέτρας, να νιώσεις με την αφή την υλική υπόσταση αυτών των έργων, για να απαλλαγείς από την αίστηση της αυταπάτης και την φευγαλέα και ονειρική παραίστηση που σε μεταρσιώνει.

Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο, ως κατοικία, ως εργαστήριο, ως απέραντη αποθήκη αγαθών και παράλληλα ως νεκροταφείο και τόπος λατρείας. Ο πλούτος και η ποιότητα των ευρημάτων αποδεικνύουν ότι στο Διρό αναπτύχθηκε μια πολυάνθρωπη δυναμική κοινωνία του εξελίχτηκε σε σημαντικό κέντρο με γεωκτηνοτροφικό και παράλληλα με έντονο εμποροναυτικο χαρακτήρα.
Μέχρι τώρα εξερευνήθηκε έκταση άνω των 10.000 τ.μ. και στολίζεται από σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, οι οποίοι σχηματίζουν επιβλητικές κολόνες και περιλαμβάνει πλήθος από στοές και θαλάμους.


Στο πυθμένα του σπηλαίου ρέουν τα νερά του υπόγειου ποταμού Γλυφάδα, στον οποίο οφείλεται ο σχηματισμός τού σπηλαίου, ο οποίος σε μερικά σημεία φαρδαίνει και γίνεται λίμνη.
Αν και η κοίτη του τώρα έχει αλλάξει ολόγυρα υπάρχει πάντοτε ο θαυμάσιος διάκοσμος από τους πολύχρωμους σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κολόνες. Η κοίτη του, από ασβεστόλιθο που έχει μεταμορφωθεί σε μάρμαρο, διανοίγεται σε δυο κεντρικούς παράλληλους διαδρόμους με πολλές διακλαδώσεις
Για την εύκολη περιήγησή του, ανοίχτηκε τεχνητή είσοδος πλάτους 100 μ. αριστερά της φυσικής, και σε μήκος 1.000 μ. από την είσοδό του συνδέθηκαν με τεχνητή σήραγγα οι δύο παράλληλοι διάδρομοι, ώστε η τουριστική διαδρομή να διαγράφει κύκλο.
Το μήκος των διαδρόμων του σπηλαίου που είναι τουριστικά αξιοποιήσιμο, ως σήμερα, φτάνει τα 3.100 μ. από τα οποία μόνο 300μ. είναι ξηρά. Στη συμβολή του υγρού και του ξηρού τμήματος, στο βυθό, βρέθηκαν οστά προβοδιού και προϊπποποτάμου.
Σταγόνα – σταγόνα από ανθρακικό ασβέστιο, σύμφωνα με το φυσικό νόμο, δημιουργήθηκαν σταλακτίτες και σταλαγμίτες κατάλευκοι, ροζ, χνουδωτοί, κόκκινοι, κολώνες γκρίζες ή λευκές, συνθέτοντας το καταπληκτικό διάκοσμο του σπηλαίου.
Η διαδρομή μέσα στο παραμυθένιο αυτό κόσμο κρατάει περίπου τρία τέταρτα και απολαμβάνουμε τη Πρώτη Σάλα με το μανδύα του Ποσειδώνα, τη Νεκρή Πολιτεία, το Σταυροδρόμι με τις Νηρηίδες και το λευκό αρκουδάκι, τη Λίμνη των Ωκεανίδων με το πέτρινο δάσος και τον υπέροχο σταλαγμίτη της μικρής θημωνιάς.
Ακολουθούν κομψοτεχνήματα μοναδικής ομορφιάς όπως ο Επισκοπικός θρόνος, το πέλμα του Ποσειδώνα, ο πέτρινος κρίνος και μια εκκλησιαστική διάβαση με το πολυέλαιο και τον άμβωνα, η σάλα του Δυρού με τις αρχαίες Ελληνικές χλαμύδες, τα Ροζ και Λευκά διαμερίσματα με την άρπα, το βασιλικό εξώστη, τη πύλη και τη κρεμασμένη αλεπού και στο τέλος της δεξιάς διαδρομής το παρεκκλήσι.
Στη συνέχεια ένα τεχνητό πέρασμα προς αριστερά μας οδηγεί στη Θάλασσα των Ναυαγίων, με το βουλιαγμένο καράβι, συνεχίζουμε στη σάλα Χρυσή βροχή, στη Σοκολατένια Σάλα, στη Κόκκινη Σάλα, ενώ μέσω ενός καναλιού αντικρίζουμε το Πύργο της Πίζας και απέναντί του τη Φάτνη του Χριστού.
Άναυδοι οδηγούμεθα στη σάλα Μεγάλος Ωκεανός, μήκους 160μ. και ύψους 30μ., με το μεγάλο δίσκο και τα αναρίθμητα κρόσσια και την Ονειρεμένη Λίμνη, στην οποία βρίσκεται η εκβολή του ποταμού προς τη θάλασσα, ενώ στο πλαϊνό τμήμα ξεπροβάλλει η Γοτθική Σάλα και ολοκληρώνεται η λιμναία διαδρομή.
Στο χερσαίο τμήμα που ακολουθεί, βαδίζουμε σε μονοπάτι ανάμεσα στ διάκοσμο και παρατηρούμε το Μνημείο του Αγνώστου Ναύτη, τα ανάκτορα του Πλούτωνα, το Πέτρινο Δάσος και τα Νούφαρα.
Έχει 18° θερμοκρασία χειμώνα – καλοκαίρι, με δάπεδο ελάχιστα ψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας και το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του σκεπάζεται από νερό, πού διευκολύνει την επίσκεψη με βάρκες.
Το μέγιστο βάθος των νερών του είναι 15,5 μ. και η θερμοκρασία τους 12° . Η σκληρότητά τους είναι στην επιφάνεια 90° , στο μέσο 180° και στο βυθό 290° .
Κάτω από την είσοδο του σπηλαίου είναι ο όρμος Διρού με τις κάτασπρες κροκάλες και τα κρυστάλλινα νερά
Πρόκειται για υπόγειο ποτάμι σε ενέργεια με λιμναίο δρόμο,συνολικού μήκους 3000 περίπου μέτρων , με δύο παράλληλους πλοκάμους. Μέρχι σήμερα εχουν εξερευνηθεί περίπου 17.700 τ.μ..Το σπήλαιο ήταν γνωστό στους ντόπιους , απο τα παλαιότερα χρόνια, αλλα συστηματική εξερεύνησις του άρχισε να γίνεται το 1950 απο την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία Σταλαχτίτες κατάλευκοι, παραπεσματοειδείς, ροζ χνουδωτοί η κατακόκκινοι, γκρίζες η κατάλευκες κολόνες και αλαβάστρινα αραβουργήματα στους τοίχους και τις οροφές

https://discoverhellas.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=331&Itemid=237



 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ceres Victoria

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ceres Victoria αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,934 μηνύματα.
εχω παει στο σπηλαιο των πετραλωνων και στο σπηλαιο της αλιστρατης. Το σπηλαιο της αλιστρατης ειναι ΦΟΒΕΡΟ! Αν δεν εχετε παει, πρεπει να το συμπεριλαβετε οπωσδηποτε στα σχεδια σας. Βρισκεται στην περιοχη αλιστρατη στις Σερρες, ειναι τεραστιο και εχει φοβερους σταλακτιτες σε εντονο κοκκινο χρωμα, λευκο σαν κρυσταλλους και διαφορους αλλους εντυπωσιακους σταλακτικτες και σταλαγμιτες. Εχει και νυχτεριδες :P Εδω ειναι η επισημη ιστοσελιδα. Το μοναδικο μειονεκτημα ειναι οτι απαγορευονται οι φωτογραφιες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

underwater

Περιβόητο μέλος

Η underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,343 μηνύματα.
Έχω πάει στα σπήλαια του Δυρού, των Ιωαννίνων, της Αντιπάρου και κάποιο στην Δράμα που δεν θυμάμαι το όνομά του. Σαν πιο εντυπωσιακό θυμάμαι εκείνο του Δυρού, ήμουν και πολύ μικρή όταν είχα πάει και είχα ενθουσιαστεί με τα υπόγεια νερά και το ότι η ξενάγηση γινόταν σε βάρκες. Πολύ φυσική ομορφιά!

Στα Γιάννενα έχω πάει 2 φορές, αρχικά σαν παιδί και μετά όταν ήμουν στο 'α έτος στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι τόσο οι σταλαχτίτες του που μου έχουν μείνει, αν και εξαιρετικής ομορφιάς, αλλά η αίσθηση που σου μένει όταν, αφού ανέβεις τα 100δες σκαλιά που βγάζουν στην έξοδο, κοιτάξεις μπροστά και δεις μπροστά σου την πανέμορφη Παμβώτιδα, το γαλάζιο μέσα στα βουνά, μοναδική αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης!

Από την Αντίπαρο θυμάμαι τα σκαλοπάτια και τα σκοινιά που κρατιόμασταν για να μην γκρεμιστούμε! Είχα φοβηθεί λίγο. Δεν είναι και τόσο εντυπωσιακό, αλλά έχει το γέλιο του!

Όσο για το σπήλαιο της Δράμας, είναι πολύ ωραίο (το λίγο που βλέπεις), επειδή εκεί είναι οι πηγές κάποιου ποταμού. Είχα πάει χειμώνα, τα νερά ήταν άφθονα και η αίσθηση μοναδική! Η φύση σε όλο της το μεγαλείο!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
εχω παει στο σπηλαιο των πετραλωνων και στο σπηλαιο της αλιστρατης. Το σπηλαιο της αλιστρατης ειναι ΦΟΒΕΡΟ!
Είναι το επόμενο που έχω βάλει στο μάτι!

Το μοναδικο μειονεκτημα ειναι οτι απαγορευονται οι φωτογραφιες.
Απ' ό,τι κατάλαβα, απαγορεύεται σε όλα τα σπήλαια η φωτογράφιση.
Άκουσα πως το φλας, επηρεάζει την ισορροπία της χλωρίδας και της πανίδας τους (π.χ. τρομάζουν οι νυχτερίδες). Δυστυχώς δεν σκέφτηκα να ρωτήσω εάν θα μου επέτρεπαν να βγάλω φωτογραφίες χωρίς φλας αν και πολύ φοβάμαι ότι ο πραγματικός λόγος, είναι που θέλουν να πωλούν τους οδηγούς και τις καρτ ποστάλ στην είσοδο... :/:


Αρχική Δημοσίευση από underwater:
και κάποιο στην Δράμα που δεν θυμάμαι το όνομά του.
Ονομάζεται σπήλαιο του ποταμού Αγγίτη (Μααρά) στο Δήμο Προσοτσάνης του Νομού Δράμας.
https://www.spilaioaggiti.gr/cave/indexen.php
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ruko

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η ruko αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 320 μηνύματα.
Απ' ό,τι κατάλαβα, απαγορεύεται σε όλα τα σπήλαια η φωτογράφιση.
Άκουσα πως το φλας, επηρεάζει την ισορροπία της χλωρίδας και της πανίδας τους (π.χ. τρομάζουν οι νυχτερίδες). Δυστυχώς δεν σκέφτηκα να ρωτήσω εάν θα μου επέτρεπαν να βγάλω φωτογραφίες χωρίς φλας αν και πολύ φοβάμαι ότι ο πραγματικός λόγος, είναι που θέλουν να πωλούν τους οδηγούς και τις καρτ ποστάλ στην είσοδο... :/:

Έχω την εντύπωση πως επηρεάζονται και τα πετρώματα ή τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει. Μήπως το φλας ανεβάζει τη θερμοκρασία; :hmm:

Εμάς μας είχαν πάει στο σπήλαιο των Πετραλώνων τουλάχιστον δυο φορές με το σχολείο και είναι πραγματικά καταπληκτικό. Θυμάμαι ότι φοβόμουν λίγο, ιδίως μ' αυτές οι γέφυρες που περνάνε πάνω απ' την άβυσσο, αλλά εντάξει, βγήκα ζωντανή! :D
Επίσης έχω πάει στο σπήλαιο της Αντιπάρου και στο Ιωαννίνων, που είναι όντως πολύ ωραίο. Δυστυχώς το site του είναι αρκετά φτωχό, αλλά υπάρχει και αυτό, που σου επιτρέπει να κάνεις πανοραμική περιήγηση. Αξίζει!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Έχω την εντύπωση πως επηρεάζονται και τα πετρώματα ή τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει. Μήπως το φλας ανεβάζει τη θερμοκρασία; :hmm:
Δεν αποκλείεται.
Κοίτα, διάβασα διάφορους λόγους δεξιά κι αριστερά, αλλά κανέναν από επίσημη πηγή. Άλλος λέει ότι σ' αυτούς τους υποφωτισμένους χώρους, μια φλασιά πιθανότατα εμποδίζει για αρκετή ώρα μετά τους επισκέπτες να δουν καθαρά. Άλλος πάλι λέει ότι καθένας που θα σταματούσε για να φωτογραφίσει θα καθυστερούσε το υπόλοιπο group με αποτέλεσμα να μην επαρκεί η μισή με μια ώρα περιήγησης. Άλλος λέει για την πανίδα, άλλος για τις καρτ ποστάλ στην είσοδο. Όλα μου φαίνονται λογικά.
Στην πραγματικότητα, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, δεν γνωρίζουν καν πώς να απενεργοποιήσουν το φλας της μηχανής τους.
Εάν επιτρεπόταν θα είχαν συνεχώς να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά.

Υπάρχει κι αυτή η σελίδα που καταρρίπτει με μια δόση χιούμορ, σχεδόν όλα τα παραπάνω:
https://www.showcaves.com/english/explain/Humor/Photo.html (Αγγλικά)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Boom

Επιφανές μέλος

Ο Boom αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 12,249 μηνύματα.
Κλασσικός προορισμός στις εκδρομές του δημοτικού. Θυμάμαι πως πήγαμε σίγουρα στο σπήλαιο των Πετραλώνων και της Αλιστράτης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

woochoogirl

Τιμώμενο Μέλος

Η Αλεξάνδρα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,971 μηνύματα.
Πετραλωνα και Αλιστρατη και σε ενα μικρο της Ναξου. Ειναι σαν να αντικριζεις αλλον κοσμο, νιωθω για καποιο λογο ασφαλεια μεσα στα σπηλαια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ruko

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η ruko αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 320 μηνύματα.
Υπάρχει κι αυτή η σελίδα που καταρρίπτει με μια δόση χιούμορ, σχεδόν όλα τα παραπάνω:
https://www.showcaves.com/english/explain/Humor/Photo.html (Αγγλικά)

Wow! :eek:
Υποθέτω για τον ίδιο λόγο απαγορεύεται το φλας σε πολλά μουσεία και πινακοθήκες. :devil:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

D!m!TR@

Νεοφερμένος

Η D!m!TR@ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Καστοριά (Καστοριά). Έχει γράψει 39 μηνύματα.
σπηλια του δρακου στην καστορια (λεγεται ετσι γιατι κααααποτε φυλουσε το σπηλαιο ενας δρακος)......πηγα 1 φορα λιγο πριν κλεισουν τα σχολεια γιατι ανοιξε τον Ιανουαριο...μπορουμε να 'δουμε' μονο 300 μετρα γιατι τοσο εχουν ''εξερευνησει'' εχει 7 μικρες λιμνες που συνδεονται υπογειως με την λιμνη της καστοριας....ειναι πολυ ωραια εμπειρια....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
φέτος επισκέφτηκα το σπήλαιο της Δρογκαράτης στην Κεφαλονιά..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

IL PENSIERO

Δραστήριο μέλος

Η IL PENSIERO αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 512 μηνύματα.
Εκτός από το σπήλαιο του Δυρού, με εντυπωσίασε το σπήλαιο των λιμνών στα Καστριά της Αχαίας. Σπήλαιο με 13 κλιμακωτές λίμνες, στοές και διαδρόμους. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοσμούν τις πανύψηλες, μέχρι και 30 μ. Οροφές του, σχηματίζοντας ‘πολυελαίους» και «μέδουσες». Ανακαλύφθηκε το 1964 από κατοίκους των Καστριών. Ο κάτω όροφος του σπηλαίου παρουσιάζει έντονο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.
Το μόνο αρνητικό ότι ο υπάλληλος που μας ξεναγούσε βαριόταν απίστευτα και δεν μας είπε για την ιστορία του απολύτως τίποτα.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Σπήλαιο Αγγίτη

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ



Γενικές Πληροφορίες
Το σπήλαιο είναι ανοικτό κάθε μέρα (και το Σαββατοκύριακο).
Ώρες λειτουργίας:

  • Από Δευτέρα έως και Σάββατο από τις 10:30 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.
  • Κυριακή και Αργίες από τις 10:00 π.μ. έως τις 17:30 μ.μ.

Για πληροφορίες, καθημερινά στο τηλέφωνο του εκδοτηρίου: 2522060460 από τις 10:30 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.

Διεύθυνση Δ.Ε.Τ.Α.Σ.Π.Α. 2522060122 από τις 8:30 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. κινητό 6978845011



 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

ΓΙΩΡΓΟΣ95

Νεοφερμένος

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ95 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Νιγρίτα (Σέρρες). Έχει γράψει 54 μηνύματα.
Εχω παει στο σπηλαιο του Αγγιτη(Μ(α)αρα),εχω παει στο σπηλαιο του Δυρου και εχω παει στο σπηλαιο της Αλιστρητης!
Αν σας πω οτι δεν δινω μεγαλη εμφαση...!
Στου Δυρου πηγα περυσι το καλοκαιρι και το θυμαμαι πιο πολυ απο τα αλλα!
Της Αλιστρατης ειναι το πιο ομορφο σε ολη την Ευρωπη(δεν ειναι προσωπικη μου γνωμη αλλα ειδικων)
Και το σπηλαιο του Αγγιτη ειναι εντυπωσιακο λογω οτι περναει ο Αγγιτης και το κανει διαφορετικο απο ολα τα αλλα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 4 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top