Γιατί κάποιος είναι άθεος;

JosefK

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μιχαήλ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Tatoo artist. Έχει γράψει 1,361 μηνύματα.
Δεν είναι κακό να χρησιμοποιείς κάποια γνωμικά ως τεκμήρια έτσι ώστε να στηρίξεις την άποψή σου.:redface:

argumentum ad verecundiam :no:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

_daemon_

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,537 μηνύματα.
Έτσι δεν είναι?:worry:
Kαι έτσι!
Άλλωστε τα ...
πάντα ρει, πάντα χωρεί, ουδέν μένει! Ηράκλειτος
Επομένως...
Αεί γίγνεσθαι και μεταβάλλεσθαι και μηδέποτε κατά ταυτό μένειν! OS
Αλλά και...
Μηδένα προ του τέλους μακάριζε! Σόλων
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Eileen

Τιμώμενο Μέλος

Η Athena (1/3 ΜΕΤΣ) αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 7,414 μηνύματα.
Kαι έτσι!
Άλλωστε τα ...
πάντα ρει, πάντα χωρεί, ουδέν μένει! Ηράκλειτος
Επομένως...
Αεί γίγνεσθαι και μεταβάλλεσθαι και μηδέποτε κατά ταυτό μένειν! OS
Αλλά...
Μηδένα προ του τέλους μακάριζε! Σόλων

I got ur point!8):D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

katerina_farm

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η katerina_farm αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φαρμακοποιός και μας γράφει απο Ζάκυνθος (Ζάκυνθος). Έχει γράψει 293 μηνύματα.
Γιατι καποιος ειναι Αθεος νομιζω για τον ιδιο λογο που καποιος ειναι πιστος.
Αυτο που οδηγησε εμενα στην πιστη(η εσωτερικη αναγκη μου να πιστευω στον θεο στο καλο ασχετως ονοματος Χριστος,Αλλαχ,Βουδας κτλ,η αδυναμια μου στον θανατο,η οικογενεια ,η εκπαιδευση, η εμπειριες,οι φιλοι) τα αντιστοιχα φανταζομαι οδηγουν καποιον αλλον στο να ειναι Αθεος .
Προσωπικα σεβομαι τις αποψεις του καθε ανθρωπου ειτε ειναι πιστος ειτε αθεος , ουτε με τρομαζουν ουτε με κλονιζουν οι αποψεις αθεων καμια φορα μπορει να σε προβληματισουν μεχρι εκει σιγουρα με τρομαζει περισσοτερο παντως ο θρησκευτικος φανατισμος .​
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
Δειξε μου το πτωμα του..;)
Αλλιως δε σε πιστευω..:D

Βρίσκεται στο κελάρι του Βολταίρου, αυτό θα σου έλεγε ο Φρειδερίκος :ρ.

Όσον αφορά το Νίτσε Μάξιμε, η φράση "ο Θεός πέθανε" δεν σημαίνει ότι πέθανε από εγκεφαλικό, αλλά ότι με τον διαφωτισμό και την κυριαρχία, αν θες να το πεις έτσι, του Ορθού Λόγου, ο χριστιανισμός έφθινε. Μπορεί όντως να παρερμηνεύω άλλες λεπτότερες έννοιες του Νίτσε, αλλά αυτό είναι κάπως τρανταχτό και απλό για να το παρερμηνεύω. Η κατηγορία σου ότι τον παρερμηνεύω ίσως έχει βάση αλλά όχι σε αυτή τη περίπτωση. :P

Υπάρχει κι ένας Μπαχ, κι ένας Γκέτε, κι ένας Μότσαρτ. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν και παιδί θαύμα, το ταλέντο του οποίου δεν εξηγήθηκε ούτε από κληρονομικότητα ούτε από εκπαίδευση, και τέτοια παραδείγματα είναι οι ζωντανές αποδείξεις του ανθρώπου με δαιμόνιο με την καλή έννοια. Πραγματικά εμπνευσμένοι από το υπερβατικό και πίστευαν και στο αόρατο και στο άυλο, και στο σκοτεινό και στο φωτεινό, για να μην αναφέρω και επιστήμονες και μεγάλους φιλοσόφους όπως ο Καντ και ο Παστέρ. Ευαισθησία υπάρχει θετική και αρνητική, ευαισθησία είχε και ο άθεος Καρυωτάκης, αλλά στο τέλος τα'παιξε. Σίγουρα υπάρχουν και ευαίσθητοι άθεοι, αλλά η ευαισθησία τους είναι προσωπική. Ο υλισμός οδηγεί σε συνειδησιακή παρακμή. Δεν μιλάω για την ευαισθησία την ψυχική, της προσωπικότητας, που πονάς και υποφέρεις για τον εαυτό σου και αυτούς που είναι γύρω σου μόνο, τους αγαπημένους σου. Δεν μιλώ για την εγωιστική ευασθησία που έχουμε όλοι λίγο έως πολύ, αλλά κάτι πολύ πιο ανώτερο, την ευαισθησία για το 'Ολο και την αγάπη ακόμα και για το μπάζο Σελήνη, να νοιώθεις ότι έχει ζωή και Πνεύμα και αυτό ακόμα και ιερότητα. Μ'αυτή την ευαισθησία έλεγαν οι πρόγονοι για τις μουσικές των σφαιρών και όλα αυτά. Μαθηματικοί ήταν, αλλά δεν ήταν άθεοι.

Γιατί ο άθεος πρέπει να είναι πειραγμένος (Καρυωτάκης) ή άκαρδος; Η πίστη σε κάτι υπερβατικό δεν προϋποθέτει αναγκαστικά την αγάπη στο Όλον ούτε ο μυστικισμός είναι η μοναδική λύτρωση. Δεν νομίζω να υπάρχει η ροπή προς ένα κλείσιμο του εαυτού σου επειδή δεν πιστεύεις, όπως εσύ ανέφερες παραδείγματα πιστών ανθρωπιστών, υπάρχουν και παραδείγματα άθεων ανθρωπιστών. Τεσπά όλα αυτά είναι σάλτσες για αυτό που θέλω να ρωτήσω και βρήκα ενδιαφέρον:

Τι εννοείς με αυτό που λες "συνειδησιακή παρακμή"; :confused:

Δεν είναι κακό να χρησιμοποιείς κάποια γνωμικά ως τεκμήρια έτσι ώστε να στηρίξεις την άποψή σου.:redface:
Το λάθος είναι να την στηρίζεις μόνο στα συγκεκριμένα γνωμικά και να μην έχεις προσωπική επιχειρηματολογία.. Έτσι δεν είναι?:worry:

Έτσι είναι, αλλά βλέπεις όταν υπάρχουν μερικοί αγγελικά πλασμένοι δαίμονες (τα ονόματα τους ποικίλουν, άλλοι τα λένε Lo βουρ άλλο Μον Dae) οι οποίοι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι απλά δεν τους αλλάζεις την άποψη. Δυστυχώς όμως η γνώση δεν είναι αφορισμοί ούτε λειτουργούν στο πνεύμα "ε τι να γίνει έτσι είναι η ζωή μη σκέφτεστε για αυτά έχουμε σημαντικότερα πράγματα να κάνουμε" αλλά είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης και μακάριοι αυτοί που ξέρουν πως να την χρησιμοποιούν. Αλλά φευ, η αγάπη για την (υπερβολική) νεότητα προκαλεί και νέκρωση πνεύματος:(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mariophys

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Μάριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 335 μηνύματα.
Παραδόξως όμως, αυτά που εσύ περιγράφεις ως ιστορικές συγκυρίες, είχαν προβλεφτεί πολύ πριν συμβούν, από ανθρώπους ένθεους μεν, όχι όμως χριστιανούς, αφού φυσικά ο χριστιανισμός δεν υπήρχε ακόμη. Πρόκειται για τις εσωτερικές σχολές του Ερμητισμού, τους αστρολόγους της Βαβυλώνας, τους μυημένους στα Αιγυπτιακά και Ελληνικά Μυστήρια κλπ. Κατ' αυτούς, τα παραπάνω ήταν προϊόντα νομοτέλειας, αφού η "έλευση" του Ιησού συνέπιπτε με την αρχή του λεγόμενου Αιώνα του Όσιρι, ή Αιώνα του Θυσιασμένου Θεού και η σημερινή εποχή συμπίπτει (για την ακρίβεια στο προσεχές μέλλον) με το τέλος εκείνου του Αιώνα και την απαρχή του Αιώνα του Όρου, ή Αιώνα του Θελήματος.

Όπως σωστά ανέφερε και ο Δόκτωρ, οι άνθρωποι αυτοί απέδιδαν πνευματικές ιδιότητες στο υλικό σύμπαν, ως ανάκλαση της Συμπαντικής Νόησης που αναγνωρίζεται πίσω απ' όλα τα φαινόμενα και με μια παράδοξη οξυδέρκεια, κατάφεραν να προβλέπουν την κατεύθυνση που θα έπαιρνε το ρεύμα της ιστορίας, καθώς το ανθρώπινο είδος αλληλεπιδρούσε με τον Παγκόσμιο Ρυθμό, ή εάν θέλεις η ανθρώπινη νόηση αλληλεπιδρούσε με το Συμπαντικό της αντίστοιχο.

Όταν μια θεωρία καταλήγει στη διατύπωση προβλέψεων, οι οποίες επιβεβαιώνονται, δεν αποτελεί αυτό ένα στοιχείο που την ενισχύει; Ως σπουδαστής των θετικών επιστημών, μπορείς να το γνωρίζεις αυτό...

Θα μου επιτρέψεις να διατηρήσω, ως ένα βαθμό, το σκεπτικισμό μου στο ζήτημα των προβλέψεων. Δε σου κρύβω οτι το ζήτημα με την πιθανότητα ύπαρξης μιας εναλλακτικής, απόκρυφης γνώσης που ίσως δίνει μια διαφορετική διάσταση στο θείο είναι ένα ζήτημα το οποίο με έχει προβληματίσει αρκετά τον τελευταίο καιρό, η νομοτέλεια ας πούμε των πραγμάτων. Είναι ένα θέμα το οποίο θα ήθελα να συζητήσω με ένα συγκεκριμένο καθηγητή μου σε δεδομένη στιγμή.

Θεωρώ μάλλον επικίνδυνη την αναλογία μιας προφητείας ( γιατί περί αυτών πρόκειται ) με μια θεωρία των θετικών επιστημών. Και αυτό γιατί οι προφητείες υπο ιδανικές συνθήκες μπορούν να ερμηνετούν με κάποιο μοναδικό μεν, αλλά ασαφή τρόπο. Συνήθως ερμηνεύονται με περισσότερους, και το χρονικό πλαίσιο της εκπλήρωσής τους είναι απίθανο να προσδιοριστεί πέραν πάσης αμφιβολίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σειρά ταινιών Zeitgeist, που δείχνει μια τάση επανάληψης όσον αφορά στις θρησκείες. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα, επαναστατική θαρρώ οπτική των πραγμάτων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

self-instructive depressing

Περιβόητο μέλος

Ο self-instructive depressing αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,397 μηνύματα.
Το ερώτημα που αυθόρμητα μου γεννιέται βέβαια είναι το εξής ενοχλητικό . Γιατί ενώ δέχομαι και επικροτώ την ύπαρξη τέτοιων πιστών
Δεν ήμουν πάντα πιστός.
Κάποτε πίστευα κι εγώ σε κοσμοθεωρίες, και πολιτικά συστήματα, και ασπαζόμουν την υλιστική θεωρία, παρόλο που κατά βάθος δεν ήμουν άθεος, ωστόσο οι ιδέες μου ήταν τέτοιες ώστε θεωρούσα κι εγώ την θρησκεία σαν όπιο του λαού, με την έννοια των εκπροσώπων που έδιναν σχεδόν πάντοτε την χειρότερη μαρτυρία.

Κάποια στιγμή, πριν χρόνια, έκατσα και έψαξα να βρω την αλήθεια και να έχω προβληματισμούς, σε μία περίοδο που είχα πάρα πολλές δυσκολίες, και περνούσα πολύ άσχημες καταστάσεις, και τότε επικαλέστηκα τον Θεό, και σιγά-σιγά είδα πολλές εκβάσεις στην ζωή μου και λύθηκαν σταδιακά μέσα σε λίγα χρόνια όλα τα προβλήματα που είχα, που φυσιολογικά ήταν πολύ δύσκολο να λυθούν έτσι.

Το αποτέλεσμα, εκτός από τις εκβάσεις αυτές, ήταν η καρδιά μου να έχει γεμίσει χαρά, ειρήνη, αγάπη για τους γύρω συνανθρώπους μου, και τώρα όταν συναντώ δυσκολίες δεν απελπίζομαι γιατί πιστεύω και ελπίζω ότι ο Θεός θα με βοηθήσει.

Αυτό δεν το είχα πριν, γιατί ήμουν συνέχεια σκυθρωπός, κατσούφης, και έλεγα θυμάμαι την φράση από ένα τραγούδι του Σαββόπουλου που μου άρεσε τότε: "Η ευτυχία είναι για τα ζώα και όχι για τον άνθρωπο".

Ας μη μιλήσουμε για τα δυσάρεστα συναισθήματα του φόβου μιας επικείμενης ασθένειας ή ακόμη και του θανάτου. Τώρα ξέρω και πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα τελειώσω εδώ, αλλά θα έχω αιώνια ζωή, και αυτό μου πήρε τον φόβο του θανάτου.

Είναι γνωστό πλέον επιστημονικά πώς η ψυχική διάθεση και τα συναισθήματα επιδρούν στη σωματική υγεία.

Έστω και αν θεωρείται από πολλούς η πίστη μου αυτή ένα παραμυθάκι, μόνο τα αισθήματα που έχω τώρα, δεν είναι αρκετά να ζήσω μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, έστω και αν για έναν άθεο θα είναι μόνο εδώ, ενώ για μένα υπάρχει η σιγουριά ότι θα έχω συνέχεια και η ζωή μου θα είναι αιώνια;

Δεν συγκρίνεται η τωρινή μου ζωή με την παλιά, και μιλώ για τα αισθήματα που έχω μέσα μου και σίγουρα επιδρούν και στην απέξω συμπεριφορά, αλλά και στον χαρακτήρα μου, που τώρα είμαι πάρα πολύ πράος, ενώ πριν ήμουν νευρικός, παρεξηγιόμουν εύκολα, έκοβα καλημέρες, δημιουργούσα έριδες και είχα έχθρες.

Έστω και αν είναι "παραμυθάκι" αυτό που πιστεύω, η ζωή μου είναι ποιοτικά ανώτερη τώρα από ότι ήταν παλιά, που ήμουν ένας πολύ κακός χαρακτήρας.

με άλλα λόγια το ότι δεν πιστεύω αυτό που πιστεύουν , δεν με εμποδίζει να αναγνωρίσω καλές προθέσεις όπως και όμορφα αποτελέσματα στην κοσμοθεωρία τους , οφείλω να αποδεχτώ μια τέτοια σκιαγράφηση της δικής μου κοσμοθεωρίας

Το πρόβλημα δεν είναι ότι άθεος δεν αναγνωρίζει Ανώτερη Αρχή ή αναλογία μακρόκοσμου - μικρόκοσμου. Το πρόβλημα είναι ότι ο άθεος δεν αναγνωρίζει ούτε θεικό σπινθήρα ούτε ιερότητα σε κανένα πλάσμα του πλανήτη, σε κανένα λουλούδι, σε κανένα φυτό, σε κανένα ήλιο, σε κανένα πλανήτη, και τη Σελήνη την ίδια το πολύ πολύ να την δει ως ένα μπάζο στο στερέωμα και τίποτα παραπάνω, οπότε δεν έχει ανεπτυγμένη και λεπτοφυή συμπαντική συνείδηση και κυρίως δεν νοιώθει δυο πράγματα : βαθειά ευγνωμοσύνη και βαθύ σεβασμό για το 'Ολον. Επίσης είναι πλήρως αδύναμος να διαισθανθεί καν την κοσμική νομοτέλεια, την τάξη και του άψογα προγραμματισμένους ρυθμούς από την Διάννοια και την Πρόνοια. Τα πάντα είναι γι'αυτόν μια καλοκουρδισμένη μηχανή που ρυθμίστηκε γι'αυτόν και μόνο γι'αυτόν τον ασήμαντο που ζει σε μια ακρούλα του σύμπαντος, έτσι στα κουτουρού, τυχαία, για να τον υπηρετεί. Τόση εγωπάθεια έχει. 'Ενας φανατισμένος και τυφλός πιστός μπορεί να σκοτώσει και να κάνει εγκλήματα για την πίστη, αλλά και ένας άθεος μπορεί να γίνει ευκολότερα από όλους τους άλλους τελείως ασυνείδητος, ασυναίσθητος και κακούργος. 'Οσο για την αισθητική και την λεπτότητα των άθεων την είδαμε επί σταλινισμού που έκτιζαν ναούς της αθείας ή την άλλη όψη του νομίσματος, που τους συναγωνίζονται σε αυτοκαταστροφικότητα, δηλαδή τους νεοφιλελεύθερους εαυτούληδες τυχοδιώκτες που ξεπούλησαν τον κόσμο και δεν έχουν ιερό και όσιο.

στην οποία κοσμοθεωρία μου ναι μεν , δεν επιζητώ ντε και καλά να αναγνωριστεί η καλή πρόθεση και το όμορφο αποτέλεσμα , αλλά δεν θεωρώ ούτε πρέπον ούτε εποικοδομητικό να την κρίνει τόσο απόλυτα κάποιος και κυρίως σαν να την βλέπει <<από μέσα>> ενώ την κοιτά από απέναντι

ένας καλός λόγος που κάποιος επιλέγει την αθεΐα , θα μπορούσε να θεωρηθεί η απουσία υποχρέωσης να υπερασπιστείς κάτι - γιατί όσο όμορφο και αν είναι να υπερασπίζεσαι κάτι , πολλές φορές αηδιάζεις όταν κοιτάς γύρω σου το μένος με το οποίο υπερασπίζονται οι άνθρωποι κάτι - ενώ συχνά αυτό το <<κάτι>> εξ' ορισμού σου ζητά τα πάντα εκτός από μανιασμένη υπεράρασπιση

αντίο λοιπόν καλό μου τόπικ - πάω να γράψω στο <<γιατί κάποιος είναι χορτοφάγος>> - χωνεύεται καλύτερα ως τόπικ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
Λοιπον λοιπον... Εναν ψιλοπανικο βλεπω...

Διαβαζοντας το τοπικ τουτο, μου γεννηθηκαν καποιες αποριες...

Απορια νο1: Γιατι πρεπει να αποδειξω οτι κατι δεν υπαρχει, ενω ο πραγματικος σκοπος ειναι η αποδειξη της υπαρξης?? (Αυτο το αποδειξε οτι δεν υπαρχει μου θυμιζει τους Lovewood απο το Harry Potter)... Αφηστε που στην τελικη μιλαμε για πιστη ή μη πιστη... Κατι δηλαδη ολωσδιολου αβασιμο... Πιστευω οτι δεν υπαρχει Θεος, αλλα ειναι προφανες οτι αδυνατω να το αποδειξω... Οπως ειναι ομοιως αδυνατη και η αποδειξη της υπαρξης του Θεου... Μιλαμε απλως για εικασιες... Και τους λογους που οδηγουν τους ανθρωπους στην πιστη της μιας ή της αλλης εικασιας

Απορια νο2: Γιατι η μη αναγκη μου για πιστη σε κατι θεικο ή ανωτερο με κανει εγκληματια, αναισθητο, κακο και ανυπαρκτο??? Αρχικα προφανως ειμαι υπαρκτος με την συμβατικη εννοια, εφοσον μπορω και πατω τα πληκτρα του πληκτρολογιου μου για να γραψω αυτες τις φρασεις... Επιπλεον σιγουρα υπαρχω και πνευματικα, καθως εχω την στοιχειωδη εγκεφαλικη λειτουργια ωστε να μπορω να σχηματισω αποψη σε διαφορα θεματα... Εχω και την δυνατοτητα να κοιταξω τον ουρανο, τα αστερια, την Σεληνη, ενα ομορφο τοπιο και να θαυμασω το μεγαλειο τους και την ομορφια τους... Το οτι λατρευω τον μικροκοσμο και βαση αυτου ερμηνευω τα πραγματα δεν σημαινει οτι δεν θαυμαζω τον μακροκοσμο... Συνεχιζω να μπορω να γινω χιλια κομματια γι' αυτον που με χρειαζεται, αν και συνηθως το κανω για ατομα που δεν με χρειαζονται... Αλλα και παλι, δεν εχω την αναγκη να πιστεψω σε κανεναν Θεο... Αν αυτο με κανει ενα εγωπαθες, αναισθητο, και ανθρωπομορφο πλασμα, τοτε χαιρομαι που ειμαι ενα τετοιο!!!

Απορια νο3: Θυμαμαι ενα απο τα λιγα πραγματα που μου αρεσαν στα θρησκευτικα της Β΄Λυκειου ειναι πως ελεγε για την θρησκεια και την επιστημη... Οτι η πρωτη απαντα στο "ποιος?" και η δευτερη στο "πως?"... Και για να λεμε του στραβου το δικιο αυτο κανουν... Ασχετα του αν η επιστημη δεν απαιτει καποιον σχεδιαστη, οπως ειχε προτεινει στα 1802 ο αιδεσιμοτατος William Paley, στο βιβλιο του Natural Theology... Συνεπως και με βαση τις διδαχες της Γενεσεως, το περιεχομενο της οποιας εαν ενθυμουμαι καλως ειναι καθαρα αληγορικο, συνεπως οι 6 μερες, που αναφερονται εκει, δεν ηταν κυριολεκτικα μερες αλλα μπορει να ηταν μεγαλες περιοδοι χρονου... Γεγονος που κανει και θεολογικα πιθανη την Θεωρια της Εξελιξης που προτεινε ο Δαρβινος... Κλεινοντας η τριτη απορια μου δηλαδη ειναι γιατι εφοσον θελουμε να δηλωνουμε ανοικτομυαλοι ανθρωποι κολλαμε σε μικροτητες που δεν υπαρχουν πραγματικα???
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
Διαφωνώ.. Γιατί πρέπει να είσαι ΜΕΓΑΛΟΣ προκειμένου να το υποστηρίξεις??:confused:
Δεν υποστήριξα οτι πρέπει να είσαι τρία μέτρα ψηλός, αλλά για να επικαλεστείς τον Νίτσε, επιβάλλεται να τον έχεις καταλάβει
πρώτα απο όλα. Ομως ας επικαλεστώ και εγώ τον Νίτσε στις παρακάτω σκέψεις του γιατι πιστεύω οτι ταιριάζουν με αυτό που ήθελα να πώ.
...οσο πιο ψηλα πεταμε τοσο πιο μικροι φανταζουμε σε αυτους που δεν μπορουν να πεταξουν..Νίτσε...

Αποφεύγω να σχολιάσω περισσότερο τον Νίτσε, γιατι η εξέταση του είναι μεγάλο θέμα.
......................από κάποιον θεό, του οποίου μάλιστα αποτελεί "εικόνα και ομοίωσιν" είναι λιγότερο εγωπαθές.
Το <<καθ'εικόνα και ομοίωσιν>> πιστεύεις οτι εμπίπτει στις αντιληπτικές ικανότητες
ενός απλού ανθρώπου; Αποκλείεις κάθε περίπτωση ομοιότητας σε κάτι ΑΛΛΟ ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ;

Ασπαζόμενος τη λογική σου, οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι, καθόσον δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να είναι ιερά τέρατα της νόησης, είναι υποχρεωμένοι, αυτεπάγγελτα να ακολουθούν τις υποδείξεις άλλων, στερούμενοι του δικαιώματος να κρίνουν λόγω της πεπερασμένης ευφυίας τους...
Σε περίπτωση που μαθήτευες σε κάποιον <<Οδηγό >> προκειμένου ν α σε οδηγήσει έτσι ώστε να γίνεις ικανός να δεχθείς τον τρόπο που θα διαβείς την πύλη, τότε θα είχες έναν και μόνο έναν δρόμο. Αυτόν της πλήρους υπακοής και υποταγής στις βουλές
του Οδηγού και Δασκάλου σου. Εδώ που γράφεις μπορείς να αμφισβητήσεις τους πάντες και με ασφάλεια μάλιστα 100%
..............

Αναλογικά πλέον, δε νομίζεις οτι είναι πιθανό η επίδραση του χριστιανισμού να παρέλθει με τη σειρά της σε μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια; Τότε εκείνοι οι άνθρωποι δεν θα ήταν λογικό να κατατάξουν το χριστιανισμό, λόγου χάρη θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε θρησκεία στη θέση του, στη σφαίρα της μυθολογίας;

Ο χριστιανισμός θα υπάρχει μέχρι να πεθάνει ο Θεός , όπως λέει και ο Νίτσε περίπου δηλαδή.

Προσωπικά θα έλεγα ότι η ικανότητα να αντιληφθούμε την απειροσύνη του σύμπαντος και τη δική μας ασημαντότητα έγκεται στην παιδεία και όχι απαρραίτητα στη θρησκευτική παιδεία. Επίσης νομίζω ότι ως σπουδαστής φυσικής άν και άθεος είμαι αρκετά ικανός να αντιληρθώ τόσο το μεγαλείο όσο και τη νομοτέλεια της φύσης. Ίσως περισσότερο από πολλούν αν μου επιτρέπετε την προσωπική έπαρση:D.
Εσύ είσαι ο πλέον ειδικός εδώ μέσα, ως φοιτητής Φυσικής, να μας διαφωτίσεις για το CERN και τα πορίσματα. Το σωματίδιο του Θεού κοντεύει να παρουσιαστεί ; Ενας απλός μοναχός έχει την δυνατότητα να γιατρέψει ασθενούντα και μάλιστα βαρέως ; Αν ναί,
τότε (σε διαβεβαιώ οτι γίνεται ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ), κάτω απο ποιο νομοτελειακό καθεστός ;
Όσο φανατισμένος μπορεί να είναι ένας άθεος άλλο τόσο μπορεί και ο οποιοσδήποτε πιστός, ο φανατισμός είναι που γεννά την καταστροφή όχι η ίδια η θρησκεία ή η αθεΪα. ( εντάξει ας παραβλέψουμε τις Εκκλησίες που καλλιεργούν το φανατισμό:whistle::worry: )

Έπρεπε δηλαδή να γεννηθείς εσύ για να μας πεις άυτό που έγραψε ο Νίτσε, ή μήπως αφότου γεννήθηκες εσύ, δεν έχει πλέον κανένας το δικαίωμα να τον επικαλείται; :confused:

Εχω απαντήσει ποιο πάνω.

«Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν».ΝΙΤΣΕ.
Αυτό ωστόσο ισχύει πρωτίστως για την πλειονότητα των αναγνωστών του Ευαγγελίου...

Πρόσεχε όταν προσπαθείς να διαχειριστής το διανοητικό βάθος των λεχθέντων του <<ΝΙΤΣΕ>>.
Κινδυνεύεις να αυτοαναιρεθείς.
Βέβαια θέλω να προσθέσω και το γεγονός οτι στο τέλος της ζωής του ο <<ΝΙΤΣΕ>> έπαθε βαριά κατάθλιψη.

"Ο Θεός πέθανε, ο Νίτσε πέθανε κι Εγώ τελευταία δεν αισθάνομαι καλά". Εάν είχες κάτι καταλάβει, δεν θα ήσουν σε θέση να το εξηγήσεις και στους υπόλοιπους;
Λέω να χαλαρώσω με το ανέκδοτο. Δεν πιστεύω οτι θες και να απαντήσω ;
"Εάν είσαι μικρός δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς. Εάν είσαι μεγάλος, με προσβάλεις που διαφωνείς. Τελικά μάλλον επιθυμώ να μιλώ χωρίς αντίλογο", θα μπορούσε να είναι μια πιθανή απάντηση. Υπάρχουν απόψεις που μπορούν να σταθούν μόνο εν μέσω γενικής συμφωνίας και χειροκροτημάτων, αφού δεν αντέχουν στη βάσανο της κριτικής...

Αν και έχω απαντήσει ποιο πάνω σχετικά με το τι υπονοούσα λέγοντας οτι πρέπει να είσαι ΜΕΓΑΛΟΣ, προκειμένου να κρίνης τον
ΝΙΤΣΕ, θα καταθέσω στην κρίση του κοινού την απάντηση μου.
"Εάν είσαι μικρός δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς. Εάν είσαι μεγάλος, με προσβάλεις που διαφωνείς".
Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια που κάνεις προκειμένου να εντρυφήσεις στην άσκηση της Δικηγορίας.
Τελικά μάλλον επιθυμώ να μιλώ χωρίς αντίλογο", θα μπορούσε να είναι μια πιθανή απάντηση.
Εδώ διαφαίνονται ανησυχίες Μέντιουμ.


Προσωπικα σεβομαι τις αποψεις του καθε ανθρωπου ειτε ειναι πιστος ειτε αθεος , ουτε με τρομαζουν ουτε με κλονιζουν οι αποψεις αθεων καμια φορα μπορει να σε προβληματισουν μεχρι εκει σιγουρα με τρομαζει περισσοτερο παντως ο θρησκευτικος φανατισμος .

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες. Κατ'επέκταση, να φοβάσαι αυτούς που γνωρίζουν να κατευθύνουν τον φανατισμό
σε όλες τις εκφάνσεις του.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Apro

Διάσημο μέλος

Ο Apro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλεται Tatoo artist και μας γράφει απο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (Αττική). Έχει γράψει 2,031 μηνύματα.
για να βρει το Θεό του, στην πορεία της ζωής του....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Φιλιον_Τερας

Διάσημο μέλος

Ο Φιλιον_Τερας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,031 μηνύματα.
Επίσης, όλη αυτή η αρμονία, η τάξη, η ευφυΐα που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ακόμη και στον κατώτερο οργανισμό, δεν μπορούν κατά τη γνώμη μου να εξηγηθούν βάσει απλής τυχαιότητας.
ειναι περιεργο γιατι αυτα που παρουσιαζεις εσυ ως δεδομενα, εγω θα ελεγα οτι δεν υπαρχουν. αρμονια και ταξη; αυτο δεν εγινε λογω τυχαιοτητας αλλα λογω αναγκαιοτητας. ευφυια, οι κατωτατοι οργανισμοι δεν ξερω αν εχουν. τα φυτα δεν νομιζω να εχουν.

το συμπαν παντως δεν ειναι ουτε αρμονικο ουτε σε ταξη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Φιλιον_Τερας

Διάσημο μέλος

Ο Φιλιον_Τερας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,031 μηνύματα.
ενός απλού ανθρώπου; Αποκλείεις κάθε περίπτωση ομοιότητας σε κάτι ΑΛΛΟ ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ;
αποκλειω την υπαρξη της ιεραρχιας παντως

Εχω απαντήσει ποιο πάνω.
οχι πιστικα, απλα προσπαθεις με αυτο τον ατεχνο και λαικιστικο τροπο να βγαλεις "εκτος" τα τεκμηρια.

παντως δεν χρειαζομαι τον Μαρξ για να καταλαβω οτι ο ρολος της συγχρονης οργανωμενης θρησκειας ειναι ο ελεγχος! αυτο φαινεται απο το τεραστιο πλουτο της, τα 20αρικα που ζητανε τα μελη της για να τελεσουν ενα μνημοσυνο τον ρολο που παιζουν στα σχολια και τις αρκετες παρεμβασεις στην πολιτικη ζωη!

"Ο Θεός πέθανε, ο Νίτσε πέθανε κι Εγώ τελευταία δεν αισθάνομαι καλά". Εάν είχες κάτι καταλάβει, δεν θα ήσουν σε θέση να το εξηγήσεις και στους υπόλοιπους;
οχι αν οι αλλοι δεν εχουν το υποβαθρο. το εχω δοκιμασει σε αλλους τομεις

Πιστευω οτι δεν υπαρχει Θεος, αλλα ειναι προφανες οτι αδυνατω να το αποδειξω.
μα για να αποδειξεις οτι δεν υπαρχει, πρεπει να εχει αποδειχθει οτι υπαρχει!

Κλεινοντας η τριτη απορια μου δηλαδη ειναι γιατι εφοσον θελουμε να δηλωνουμε ανοικτομυαλοι ανθρωποι κολλαμε σε μικροτητες που δεν υπαρχουν πραγματικα???
εγω θα εκφρασω τη δικια μου απορια. γιατι εσυ υποστηριζεις οτι οοοοοολα αυτα ειναι μικροτητες ενω πολυ πιθανο να μην ειναι;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
μα για να αποδειξεις οτι δεν υπαρχει, πρεπει να εχει αποδειχθει οτι υπαρχει!

Και ηταν ακριβως αυτο που ελεγα σ' εκεινη την παραγραφο, φιλε μου...

εγω θα εκφρασω τη δικια μου απορια. γιατι εσυ υποστηριζεις οτι οοοοοολα αυτα ειναι μικροτητες ενω πολυ πιθανο να μην ειναι;

Υποστηριζω πως ειναι μικροτητα το να δημιουργουνται εντασεις με αφορμη ιδεες και αποψεις που ταιριαζουν στα δεδομενα και των 2 πλευρων... Κι αν απο την μια δηλωνουμε ανοιχτομυαλοι, εν τελει ειμαστε τοσο κοντοφθαλμοι ωστε να μην μπορουμε να δουμε ποιες ειναι οι πραγματικες μας διαφορες, τοτε ειμαστε καταδικασμενοι στην μικροτητα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Φιλιον_Τερας

Διάσημο μέλος

Ο Φιλιον_Τερας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,031 μηνύματα.
Υποστηριζω πως ειναι μικροτητα το να δημιουργουνται εντασεις με αφορμη ιδεες και αποψεις που ταιριαζουν στα δεδομενα και των 2 πλευρων... Κι αν απο την μια δηλωνουμε ανοιχτομυαλοι, εν τελει ειμαστε τοσο κοντοφθαλμοι ωστε να μην μπορουμε να δουμε ποιες ειναι οι πραγματικες μας διαφορες, τοτε ειμαστε καταδικασμενοι στην μικροτητα...
δεν νομιζω οτι οι ιδεες και οι αποψεις που ταιριαζουν σε εναν θρησκευομενο ειναι οι ιδιες με αυτες που ταιριαζουν σε εμενα. για αυτο ακριβως το λογο δεν ειναι μικροτητα.

Και ηταν ακριβως αυτο που ελεγα σ' εκεινη την παραγραφο, φιλε μου...
ακριβως! δεν διαφωνησα μαζι σου, απλα σου υπενθυμιζω οτι δεν βαραινει εσενα/εμενα η υποχρεωση της αποδειξης
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
δεν νομιζω οτι οι ιδεες και οι αποψεις που ταιριαζουν σε εναν θρησκευομενο ειναι οι ιδιες με αυτες που ταιριαζουν σε εμενα. για αυτο ακριβως το λογο δεν ειναι μικροτητα.

Αν ειδες, εγραψα αυτο με αφορμη την συζητηση περι Θεωριας της Εξελιξης και του ποσο ευκολα μπορει να τοποθετηθει και να ταιριαξει και με τα δεδομενα της Γεννεσης... Αρα δεν υπαρχει η τοσο εντονη αντιθεση που διαφαινεται... Γι'αυτο το χαρακτηρισα και ως μικροτητα... Και σαφως και θα υπαρχουν κι αλλα αντιστοιχα παραδειγματα...

ακριβως! δεν διαφωνησα μαζι σου, απλα σου υπενθυμιζω οτι δεν βαραινει εσενα/εμενα η υποχρεωση της αποδειξης

Εννοειται...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 30,791 μηνύματα.
Ε ρε προβλήματα που 'χει ο κόσμος! Καλά, ζωή, δουλειά, υποχρεώσεις (εφορία-τράπεζες-συντήρηση αυτοκινήτου) δεν έχετε;


Επί του θέματος: γιατί απλά δεν πιστεύει. Simple as that.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mariophys

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Μάριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 335 μηνύματα.
Γιατι πρεπει να αποδειξω οτι κατι δεν υπαρχει, ενω ο πραγματικος σκοπος ειναι η αποδειξη της υπαρξης??

Σε πάμπολλες περιπτώσεις η απόδειξη της μή ύπαρξης είναι εξίσου σημαντική με την απόδειξη της ύπαρξης, αν οχι σημαντικότερη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
Σε πάμπολλες περιπτώσεις η απόδειξη της μή ύπαρξης είναι εξίσου σημαντική με την απόδειξη της ύπαρξης, αν οχι σημαντικότερη.

Η ανυπαρξία απο μόνη της καθορίζει το νόημα που είναι ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ.
Αρα η λεκτική αντιπαράθεση εδώ, έχει σκοπό όχι την παραδοχή απο εμάς του υπαρκτού, αλλά την κατανόηση και αντίληψη συτού που αναμφισβήτητα υπάρχει .
Οπως και να το δούμε και μόνο οτι βλέπουμε απο εμένα είναι απόδειξη. Απλή αλλά υπάρχει και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
Σε πάμπολλες περιπτώσεις η απόδειξη της μή ύπαρξης είναι εξίσου σημαντική με την απόδειξη της ύπαρξης, αν οχι σημαντικότερη.

Κι ομως καθε προβλημα μη υπαρξης εξισωνεται με ενα προβλημα υπαρξης...;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
Κι ομως καθε προβλημα μη υπαρξης εξισωνεται με ενα προβλημα υπαρξης...;)

Δηλαδή θες να μας πεις οτι εξετάζουμε το το χ , y και ν αριθμούς ακόμα, σε σχέση με το μηδέν ;
Το ά - απο το ά-θεος, θα πάρει την θέση του μηδέν ;
Δηλαδή η επίλυση της εξίσωσης , χ+y = 0 είναι που αν λυθεί θα μας βοηθήσει στην κατανόηση του προβλήματος .
Προτείνω να τεκμηριωθεί η αποδεδειγμένα ταύτιση του ά - με το μηδέν και μετά να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε για να έχουμε εμείς να διαβάζουμε και κάτι ποιο έτσι γιουβέτσι και .... .
πέρασε η ώρα καληνύχτα σας .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 8 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top