Τα μνημόνια, τα μέτρα λιτότητας κι η εφαρμογή τους

Loukianos

Νεοφερμένος

Ο Λουκας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Καναδάς (Αμερική). Έχει γράψει 44 μηνύματα.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Μετα την επισημη υπογραφη του περιβοητου Μνημονιου τον περασμενο Μαιο τα παντα στην Ελλαδα, αναμφισβητητως, διεπονται και απορρεουν απο την επιβολη και ακριβη εφαρμογη των ορων του, θα ητο δε επιτακτικο και πρεπον να επικεντρωθουμε σ`αυτο και τις πιθανες επιπτωσεις του στο οικονομικο, πολιτικο και κοινωνικο τομεα της χωρας, αγνωοντας τα πολλα `εανʼ τα ατελειωτα `γιατιʼ και τα απειραριθμα ʽθα`, που σχετιζονται μ`αυτο και που πολλοι αναρμοδιοι και ανευθυνοι ʽαρμοδιοιʼ για μικροπολιτικους, λαικιστικους και συμφεροντολογικους λογους επικαλουνται. Το Μνημονιο ειναι πλεον πραγματικοτης και θα παραμεινει ως εχει, η συνεχως θα αναθεωρηται και προσαρμοζεται στις απροβλεπτες καταστασεις, που δυνατον προκυψουν, μεχρι επιτευξεως των σκοπων του.
Ευρισκομαστε προ τετελεσμενων γεγονοτων και απροβλεπτων μελλοντικων εξεληξεων, που ανεξαιρετως πρεπει να αντιμετωπιστουν απο την Ελλαδα, την ΕΕ, την Ευρωζωνη και το ΔΝΤ, συμφωνα με τις ανειλημενες υποχρεωσεις οι οποιες δεν επιτρεπουν ουσιαστικες παρεκλησεις απο τα συμφωνηθεντα.
Οι στοχοι του Μνημονιου ειναι δυο,
1.) Η μειωση του ετησιου ελληματος των εμπορικων συναλλαγων απο το 15.4% του ΑΕΠ στο 8.5% μεχρι το τελος του 2010, στο 7.4% μεχρι το τελος του 2011 και στο 3% το 2012 και μετα.
2.) Η σταδιακη ελαττωση του συνολικου κρατικου χρεους απο το 126.8% του ΑΕΠ το 2009, στο 60% το 2014 και περαν, καιτοι βραχυπροθεσμως, λογω των μετρων λητοτητας και μειωσης των δαπανων σε ολους τους τομεις, αναμενεται αυξηση του χρεους μεχρι και 144% του ΑΕΠ το τελος του 2010 και 2011.
Η Ελλαδα για να εξελθει απο την σημερινη οικονομικη και κοινωνικη κριση που την μαστιζει και την επομενη δεκαετια να ευρισκεται σε μια σταθερη πορεια διατηρητεας οικονομικης αναπτυξης και ευημεριας, πρεπει οχι μονον να πετυχει τους στοχους του μνημονιου αλλα να προχωρισει περαν αυτων υιοθετοντας και εφαρμοζοντας δραστικα προαναπτυσσιακα μετρα και πολιτικη.
Η αποτροπη της πτωχευσης και επανεγκατασταση της φερεγγυοτητας της χωρας απο μονα τους οχι μονο δεν αρκουν αλλα ουτε καν αξιζουν τους κοπους και τις θυσιες που απαιτουνται προς επιτευξην των. Πως ομως σε μια καταχρεωμενη και διαθρωτικως διαστρεβλωμενη οικονομια αποκαθισταται η οικονομικη δραστηριοτητα και αναπτυξη: Κατα την γνωμη μου, ειναι αναμφισβητητως αναγκαιο, παραλληλα με τα μετρα λιτοτητος, περικοπων των δημοσιων δαπανων, ιδιωτικοποιηση των ΔΕΚΟ, απελευθερωση των διαφορων επαγκελματων, την εκ βαθρων αναδιοργανωση του εκπαιδευτικου, υγειονομικου και φορολογικου συστηματος, την βελτιωση των υποδομων και την συσταση αλλων διαδικασιων που διευκολυνουν τις επενδυσεις και συντελουν στην αναπτυξη, την παταξη της διαφθορας στον κρατικο και ιδιωτικο τομεα και γενικως την ανασυσταση του κρατικου μηχανισμου, να δοθει προτεραιοτητα στην δημιουργια νεων θεσεων εργασιας στον ιδιωτικο τομεα προς μειωση της ανεργειας, τονοση της οικονομιας και εξασφαλιση της κοινωνικης συνοχης, αυτο μπορει να επιτευχθει με την βελτιωση της παραγωγικοτητας, σε επιπεδα των χωρων της Ευρωζωνης, για να γινουν συναγωνισημα τα ελληνικα προιοντα, και ο τουρισμος να προσπερασει τα υψηλα επιπεδα του παρελθοντος συντελοντας ετσι στην αυξηση του ΑΕΠ και την ευημερια του τοπου.
Τελευταιως παρατηρειται μια ανευ προηγουμενου μειωση στην ρευστοτητα της αγορας, κατι που υποχρεωνει νεες επιχειρησεις που σχεδιαζουν να επενδυσουν στην ελληνικη οικονομια να το αποφευγουν η αναβαλλουν, και επιχειρησεις που εχουν ηδη δραστηριοποιηθει στην χωρα, να μειωνουν τις εργασιες των, να κλεινουν η να μεταφερονται σε αλλες χωρες του εξωτερικου, κατι που αυξανει την ανεργεια της χωρας και συρρικνωνει την οικονομια. Επειδη οι τραπεζες η αδυνατουν η επιλεγουν να μην δανειοδοτουν τετοιες επιχειρησεις, θα πρεπει το κρατος να επεμβει μεσω της ΕΚΤ, ιδρυοντας μια Τραπεζα Επενδυσεων, οχι μονον στην Ελλαδα αλλα και σε αλλες χωρες τις Ευρωζωνης που αντιμετωπιζουν αναπτυσιακα προβληματα ρευστοτητος. H κεφαλοποιηση των ιδρυματων αυτων θα γινεται με εκδοση ομολογων τα οποια θα αγοραζονται απο την ΕΚΤ. Εδω στον Καναδα πχ. εχουμε την FBDBC, Federal Business Development Bank o Canada, Ομοσπονδιακη Επιχειρηματικη Αναπτυσιακη Τραπεζα του Καναδα ακριβως γι`αυτον τον σκοπο.
Επισης θεωρω απαραιτητη την ιδρυση ενος κρατικου μηχανισμου σκοπος του οποιου θα ειναι η προωθηση των εξαγωγων ελληνικων προιοντων, η παροχη εμπορικων πληροφοριων σχετικως με τις χωρες προορισμου των προιοντων και οπου ειναι αναγκαιο η βραχυπροθεσμη χρηματοδοτηση των εξαγωγων. Ενας παρομοιος μηχανισμος για την προωθηση των εξαγωγων Kαναδικων προιοντων ο EDC, Export Development Canada, λειτουργει απο το 1970. Μαλιστα σημερα διαβασα σε ενα δελτιο πως ο EDC ανοιξε την πρωτη μονιμη αντιπροσωπια Δυτικης Ευρωπης στο Duseldorf της Γερμανιας στις 25 Νοεμβριου του 2010. ʽExport Development Canada opens first permanent representation in Western Europe in Dusseldorf - 2010/11/25`
Τα μετρα που αναφερονται στο μνημονιο και οι εκ βαθρων διαθρωτικες αλλαγες εχουν μεγαλο πολιτικο κοστος και πολλες φορες προξενουν κοινωνικες διαταραχες αφου περιοριζουν τα προνομια και συμφεροντα ορισμενων ατομων, οργανισμων και οργανωσεων, η αντιδραση των οποιων ειναι συνηθως δριμυτατη αλλα προβλεπομενη, γι`αυτο πρεπει απαραιτητως η πλειοψηφια των πολιτων να πιστει, πως οι θυσιες ειναι αναγκαιες, βραχυπροθεσμες και προς το συμφερον των, για να εξασφαλισθει ετσι η εκ μερους των αποδοχη και υποστηριξη των αναγκαιων μετρων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Φιλιον_Τερας

Διάσημο μέλος

Ο Φιλιον_Τερας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,031 μηνύματα.
δεν εχω ορεξη να γραψω σεντονι.
θεωρω λιγο οξυμωρο οτι προτεινουμε μετρα για να στηριζουμε το συστημα που προκαλει τις κρισεις.

Ευρισκομαστε προ τετελεσμενων γεγονοτων και απροβλεπτων μελλοντικων εξεληξεων, που ανεξαιρετως πρεπει να αντιμετωπιστουν απο την Ελλαδα, την ΕΕ, την Ευρωζωνη και το ΔΝΤ, συμφωνα με τις ανειλημενες υποχρεωσεις οι οποιες δεν επιτρεπουν ουσιαστικες παρεκλησεις απο τα συμφωνηθεντα.
οχι, δεν βρισκομαστε "προ τετελεσμενων γεγονοτων". αν θα παραμεινει ως εχει, που το πιο πιθανο ειναι να παρθουν ακομα πιο ακραια μετρα, ειναι ενα ζητημα που αφορα τον ελληνικο λαο στο συνολο του, αν και δεν καταλαβαινω γιατι δεν κλεινει η ψαλιδα των μισθων (ανωτατος-κατωτατος), γιατι μειωνεται η αγοραστικη δυναμη, αν θελουμε να εχουμε αναπτυξη γενικα της επιχειρηματικοτητας;

Δυστυχως, η οικονομια της ελλαδας τις τελευταιες δεκαετιες μεταλλαχθηκε σε μια οικονομια που βασιζεται στις υπηρεσιες και στον τουρισμο.
για μια χωρα που ειχε το 50 οικονομια που βασιζοταν στην αγροτικη παραγωγη, που μετα μετακινηθηκαν στα αστικα κεντρα, για να απασχοληθουν στην τοτε αναπτυσσομενη βιομηχανια, καλα τα καταφεραμε
η αγροτικη παραγωγη μειωθηκε, τα προιοντα δεν προτιμουνται (οι αλυσιδες σουπερ-μαρκετ εχουν ντοματες βελγιου, για παραδειγμα).
η βιομηχανια εξαφανιστηκε επομενως δεν μπορουμε να εξαγουμε.

προτεινεις να δουμε πισω απο το μνημονιο, μπας και βρουμε αλλους τροπους αναπτυξης.

θα σε ρωτησω για το κατα ποσο ηταν δημοκρατικο το μνημονιο, αν ο τροπος (σε μια νυχτα) ηταν συνταγματικος, και αν τελικα, μια κυβερνηση που θεωρει οτι παιρνει λευκη επιταγη απο τον λαο με 15 τοις εκατο, ειναι νομιμη ή οχι.

θα σου θυμισω οτι η πλειονοτητα, και οχι μονο ορισμενοι, των εργαζομενων και των συνταξιουχων πληττονται.

η πλειονοτητα(και οχι πλειοψηφια) θιγεται αμεσα, καθως περιοριζεται τοσο η οικονομικη τους δυναμη, που ενα αρκετα μεγαλο κομματι της ειναι πολυ πιθανο να μην εισαι σε θεση να καλυψει βασικες βιοτικες αναγκες. το καλεσμα σου για αποδοχη των μετρων και για στηριξη τους, το οποιο βασιζεται πανω στην ατεκμηριωτη υποθεση σου οτι τα μετρα ειναι απαραιτητα και ειναι ως προς το συμφερον μας ειναι λογικη πλανη.


τελος θελω να υπενθυμισω σε ολους, οτι τα μετρα που υπαγορευει το μνημονιο δεν ειναι αποκλειστικο ελληνικο προνομιο, και οποιος προσπαθει να αναλυσει την κριση μονο μεσα στα συνορα της ελλαδας, δεν προκειται να βγαλει αντιπροσωπευτικα συμπερασματα.

Υ.Γ. το πληθος των δημοσιων υπαλληλων, αναλογικα με το εργατικο δυναμικο της ελλαδας δεν ειναι μεγαλο.
Υ.Γ.2 οι ΔΕΚΟ δεν εχουν απαραιτητα την υποχρεωση να ειναι κερδοφορες, χωρις να υποστηριζω οτι πολλες παο αυτες δεν ειναι προβληματικες. ο ΟΤΕ και τα ναυπηγεια ηταν κερδοφορες ΔΕΚΟ. η ολυμπιακη ηταν φιλέτο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

katerina_farm

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η katerina_farm αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φαρμακοποιός και μας γράφει απο Ζάκυνθος (Ζάκυνθος). Έχει γράψει 293 μηνύματα.
Τα μετρα του μνημονιου δεν προξενουν κοινωνικες διαταραχες αλλα κοινωνικες ανισοτητες δεν προκαλουν το κοινο αισθημα επειδη πλητουν ορισμενους , συμφεροντα λιγων,οργανωσεων κτλ που αναφερεται οι λιγοι επιβιωνουν παντα φιλτατε ο λαος οι εργαζομενοι οι συνταξιουχοι πλητονται τα εργασιακα δικαιωματα πλητονται η νοημοσυνη μας πλητεται.
Και δεν καταλαβα το πρεπει απαραιτητα να πεισθω οτι ολο αυτο ειναι για το καλο μας μα τοτε δεν πρεπει να κατανοησω τα ακατανοητα δεν χρειαζομαι νοηση λοβοτομη χρειαζομαι !!!!!!!!!!
Και μετα απο εμενα χρειαζεται λοβοτομη και ο Ιρλανδος και μετα δειτε τωρα εκπληκτικη συμπτωση ο Ισπανος ο Πορτογαλος ο Ιταλος απιστευτο ετσι και καθαρα τυχαιο .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Φίλε Λουκιανέ, δε ρωτάς εκεί τους κυβερνήτες σου, μήπως θέλουνν μας κάνουν μακρυνή τους επαρχία, με όρους βέβαια συνταγματικής ισονομίας και ισοπολιτείας μ' εσάς!:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Loukianos

Νεοφερμένος

Ο Λουκας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Καναδάς (Αμερική). Έχει γράψει 44 μηνύματα.
Αγαπητε Φιλιον_Τερας,
Ομολογουμενως συμφωνω κατα μεγιστον με τις ευστοχες επισημανσεις και παρατηρησεις σου. Πιστευω και εγω πως τα μετρα που εχουν επιβληθει και τα αλλα που θα ακολουθησουν ευνοουν περισσοτερο αυτους που εδημιουργησαν την οικονομικη κριση και οχι τοσο αυτους που καλουνται να πληρωσουν τα σπασμενα, αλλωστε αυτο διαλλαλουν συνεχως και οι ιδιοι μεσω των ΜΜΕ που ελεγχουν και των πολιτικων και αλλων αξιωματουχων που τους υποστηριζουν. Ο Γερμανος Υπουργος Οικονομικων Wolfgang Schaeuble σε προσφατη συνεντευξη του ετονισε πως σκοπος του πακετου στηριξης της Ελλαδος, Ιρλανδιας, και συντομως της Πορτογαλιας....ισως δε και της Ισπανιας, Βελγιου,Ιταλιας κλπ.δεν ειναι να βοηθηθουν οι χωρες αυτες αλλα να υποστηριχθουν και περιφρουριστουν τα συμφεροντα τους. “We have to go this route” ειπε. “ We are not defending Greece……., we are defending the stability of our system and the Euro”. Με αλλα λογια οι πολιτες των χωρων που ανεφερα, συμφωνα με τα λεχθεντα, καλουνται να αποδεκτουν υψηλα επιπεδα ανεργιας, χαμηλωτερους μισθους και συνταξεις οχι αναγκαστικα για το καλο τους αλλα για την υποστηριξη του Ευρω και της ΕΕ.
Το θεμα μας ομως δεν ειναι ποιος θα υποφερει περισσοτερο και ποιος και κατα ποσον θα εποφεληθει. Ευρισκομαστε στο μεσον μια δριμυτατης οικονομικης κρισης με ενα τεραστιο φορτος χρεους που ειναι αδυνατον να το υπερπηδησουμε μονοι μας. Υπο τις συνθηκες αυτες επροτεινα μια λυση η οποια καιτοι εποδυνη μπορει να μας βοηθησει.
Εαν εχεται αλλες εφικτες και λιγοτερο εποδυνες λυσεις, το μονο που εχετε να κανεται ειναι να τις προτεινεται και να ειστε βεβαιος πως θα τις υποστηριξω.
Οσον αφορα την δημοκρατικοτητα του μνημονιου συμφωνω μαζι σου, προσθετοντας ομως πως σε ενα πολιτικο συστημα το οποιο μονον ονομαστικως ειναι δημοκρατικο και δεν εννοω μονον το ελληνικο συστημα αλλα παγκοσμιως, δεν μπορει καποιος να αναμενει δημοκρατικες αποφασεις. Τα κομματικα συστηματα απο της εμπνευσεως και ιδρυσης των ειναι αντιδημοκρατικα και περιοριζουν την ελευθερια επιλογης του εκλογικου σωματος . Ο ψηφοφορος καλειται να επιλεξει τους ετσι λεγομενους αντιπροσωπους του, οι οποιοι εχουν ιδη ορισθει απο το κατεστημενο των κομματων. Οι βουλευται που ετσι εκλεγονται δεν ειναι υπευθυνοι στους πολιτες, αλλα στο κομμα που καταρχην τους διοριζει η σε οποιο αλλο κομμα προσκολλουνται.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Loukianos

Νεοφερμένος

Ο Λουκας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Καναδάς (Αμερική). Έχει γράψει 44 μηνύματα.
Αγαπητη Katerina_Farm,
Νομιζω πως η απαντηση μου στον Φιλιον_Τερας σε καλυπτει εαν οχι θα επανελθω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Loukianos

Νεοφερμένος

Ο Λουκας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Καναδάς (Αμερική). Έχει γράψει 44 μηνύματα.
Φιλε Νωευς,
Λειπαμαι που η απαντηση στην προταση σου ειναι οχι.
Οι δικοι μας εδω μπερδευονται με τους ορους που θετεις, "συνταγματικής ισονομίας και ισοπολιτείας"
Εαν δεν με πιστευεις ρωτησε τους Ινδιανους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

katerina_farm

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η katerina_farm αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φαρμακοποιός και μας γράφει απο Ζάκυνθος (Ζάκυνθος). Έχει γράψει 293 μηνύματα.
Αγαπητη Katerina_Farm,
Νομιζω πως η απαντηση μου στον Φιλιον_Τερας σε καλυπτει εαν οχι θα επανελθω.
Aγαπητε δεν με καλυπτουν γιατι οτι και αν προτεινεις εσυ εγω και ο καθενας δεν εχει καμια μα καμια σημασια δεν θα το λαβει κανεις υποψιν του οποτε ποιο το νοημα ?Θα βγει κατι? Σε ποια βαση να συνφωνησω και σε τι να διαφωνησω για πραγματα που δεν υφιστανται καν σε μια πραγματικοτητα που εσυ απλα την βλεπεις στην δορυφορικη σου και εγω την βιωνω απο αλλη τελειως πλευρα εχει κανενα νοημα απλα θα γενικολογουμε διαφωνοντας αλλα λογια να αγαπιομαστε δηλ οπως λεμε στην πατριδα .καλημερα λοιπον;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Loukianos

Νεοφερμένος

Ο Λουκας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Καναδάς (Αμερική). Έχει γράψει 44 μηνύματα.
[Aγαπητε δεν με καλυπτουν γιατι οτι και αν προτεινεις εσυ εγω και ο καθενας δεν εχει καμια μα καμια σημασια δεν θα το λαβει κανεις υποψιν του οποτε ποιο το νοημα ?Θα βγει κατι? /QUOTE]
Αγαπητη Katerina_farm,
Ειναι γεγονος πως η Ελλαδα και πολλες αλλες χωρες, βρισκονται αντιμετωπες κρισημων οικονομικων καταστασεων, οι αιτιες των οποιων ειναι πολλες και στις περισσοτερες περιπτωσεις εκ διαμετρου διαφορετικες,, οι λυσεις ομως που προτεινονται και τις περισσοτερες φορες επιβαλλονται, εχουν ενα κοινο χαρακτηριστικο, τα μελη της κοινωνιας των, που κατ`ελαχιστον συνετελεσαν στην κριση, καλουνται να επομιστουν σχεδον ολο το φορτος και κοστος που απαιτουνται για την βελτιωση της καταστασεως.
Οταν το σπιτι μας καιγεται, δεν εχουμε την πολυτελεια συζητησεων και ατελειωτων διαξηφισμων περι των αιτιων κλπ., πρεπει παντιοτροπως να σωσουμε τα περισσοτερα που μπορουμαι και μετα να λαβουμε τα μετρα προς αποφυγην μελλοντικων επαναληψεων.
Εαν ενδιαφερεσαι μπορεις να ριξεις μια ματια σε μια δημοσιευση μου του περασμενου Mαιου, ακολουθοντας το παρακατω LINK .
https://Το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας (https://www.e-steki.gr/showthread.php?t=21643)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Morelo

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Morelo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 1,475 μηνύματα.
Για πες μου Loukiane που αποτι βλεπω εισαι οικονομολογος,γιατι μια χωρα με 126% δημοσιο χρεος επι του ΑΕΠ στα τελη του 2009 δεν μπορει να βγει στις αγορες, αλλα η ιδια χωρα με 168% δημοσιο χρεος το 2013 θα μπορει να βγει?

Μηπως θα μας λυπουντε τοτε επειδη θα μας εχουν (ηδη) κοψει συνταξεις επιδοματα μισθους κλπ ???????
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Φιλιον_Τερας

Διάσημο μέλος

Ο Φιλιον_Τερας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,031 μηνύματα.
Οταν το σπιτι μας καιγεται, δεν εχουμε την πολυτελεια συζητησεων και ατελειωτων διαξηφισμων περι των αιτιων κλπ., πρεπει παντιοτροπως να σωσουμε τα περισσοτερα που μπορουμαι και μετα να λαβουμε τα μετρα προς αποφυγην μελλοντικων επαναληψεων.
αυτο ακριβως προσπαθουμε να κανουμε. να σωσουμε τα εργασιακα δικαιωματα, τις συλλογικες συμβασεις κ.ο.κ. των τελευταιων δεκαετιων. μια κριση η οποια δεν προκληθηκε επειδη η ελλαδα εχει μεγαλο δημοσιο χρεος, αλλα απο το ιδιο το χρηματοπιστοτικο συστημα και την υπερπαραγωγη, πρεπει να αναλυθει περα απο τους λαικισμους των υπουργων του ΠΑΣΟΚ, οι οποιοι προβαλλουν κατι που δεν ειναι,τελικα, αναγκαιο και "η μονη λυση", ως ο μοναδικος τροπος να βγουμε απο την υφεση. Η Ε.Ε. δεν νοιαζεται για την εργασια, ουτε οπως γραφεις εσυ, για την επιβιωση της Ελλαδας.ολα τα μετρα τα οποια μας επιβαλλονται.

και επειδη τιθεται ζητημα δημοκρατιας, γιατι δεν εγινε δημοψηφισμα; γιατι δεν ρωτηθηκε η ελληνικη κοινωνια για το αν δεχεται να πληρωσει τοκους δανειων απο την εποχη του Καποδιστρια;
προσωπικη μου εκτιμηση, ειναι οτι δεν πρεπει να πορευτουμε με την Ε.Ε. καθως οι θυσιες που καλουμαστε να δωσουμε ως λαος ειναι πολυ μεγαλυτερες απο τα οφελη. γιατι το λεω αυτο; γιατι εξαφανιστηκαν ολοι οι κλαδοι της παραγωγης και της αυταρκειας μας, ως προς τη συτιση (η ελλαδα δεν μπορει να θρεψει ουτε καν τον πληθυσμο της).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

D_G

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,938 μηνύματα.
γι`αυτο πρεπει απαραιτητως η πλειοψηφια των πολιτων να πιστει, πως οι θυσιες ειναι αναγκαιες, βραχυπροθεσμες και προς το συμφερον των, για να εξασφαλισθει ετσι η εκ μερους των αποδοχη και υποστηριξη των αναγκαιων μετρων.
Γι προσπάθησε να πείσεις τον άνεργο, ότι έμεινε άνεργος και πεινάει για το καλό του.........
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Morelo

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Morelo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 1,475 μηνύματα.
Ο δηθεν μονοδρομος για να βγουμε απτην "κριση" που προσπαθει να μας πεισει η κυβερνηση οτι ειναι το ΔΝΤ-Ε.Ε εξυπηρετει συμφεροντα δικα τους και των κερδοσκοπων.....



ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΗΣ ΧΩΡΑΣ - Άρθρο του Γ. Δελαστίκ

Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. «Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».

Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του απέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση, η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.

«Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του»!

Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.». Απουσίαζε από τη Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. γιατί προτίμησε να πάει στη Νότια Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει τον... τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου! «Η αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. δεν κατόρθωσε να πάρει από τους Ούγγρους στοιχεία και καθαρές απαντήσεις και έτσι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον με άδεια χέρια» υπογραμμίζει θιγμένη η «Μοντ», προχωρώντας στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν σκοτίζεται καθόλου για τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των διεθνών οργανισμών!».

Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.

«Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού», έγραψαν π.χ. στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση... αποτυπώνει την κόπωση και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα».

Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι ήταν σαφέστατος, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση αναφορικά με τη γραμμή της κυβέρνησης Όρμπεν απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι σοσιαλιστές:

«Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.

«Σπανίως μια ουγγρική κυβέρνηση ρίχτηκε στη δουλειά με τόση ορμή. Αυτό ήταν επειγόντως αναγκαίο γιατί έχει καθορίσει ως σκοπό της την υπέρβαση της απελπισίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που άφησαν στον ουγγρικό πληθυσμό οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας» ομολογεί και η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» και προσθέτει: «Η ομάδα του Όρμπεν θέλει εξαιτίας αυτού του λόγου να προωθήσει την “εθνική συνοχή”».

Το χειρότερο από όλα όμως για την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν ήταν η άρνηση των απαιτήσεών τους εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης ούτε η εθνικά υπερήφανη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τα... «Άγια των Αγίων» της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.: τις τράπεζες!

Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε... 3,8% του ΑΕΠ το 2010. Τίποτα δηλαδή.

Παρόλα αυτά, οι δυνάστες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαιτούν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη γλίσχρες συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.

Απαιτούνται περικοπές τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ για να μπορέσετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος σε 3,8% και του χρόνου σε 3% είπαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. στους Ούγγρους.

Άρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας, διαπίστωσαν εμβριθώς. Εκεί τους έκανε ρολάνς και τους τρέλανε η ουγγρική κυβέρνηση! Ένα δισ. πρόσθετα έσοδα σε δύο χρόνια θέλατε;» τους απάντησαν.

«Εμείς θα μαζέψουμε περισσότερα. Όχι όμως με νέα λιτότητα για τον κοσμάκη. Απλούστατα, θα φορολογήσουμε τις τράπεζες!».

Αμʼ έπος αμʼ έργον! Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων! Έριξε και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιριών και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!

Κόντεψαν να πάνε από εγκεφαλικό όλοι μαζί - η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι τραπεζίτες και όλα τα παράσιτα και τα «λαμόγια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τη δεύτερη - με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει.

Περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας έκανε δημοσίως τους λογαριασμούς του: οι τράπεζες θα «σκάσουν» 450 εκατομμύρια, οι ασφάλειες άλλα 135 και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρίες ακόμη 110 εκατομμύρια - να ʽτα τα 700 εκατομμύρια ευρώ αμέσως - αμέσως μόνο για φέτος!

«Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική έκτακτη επιβάρυνση, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος τους 3,8%» δήλωσε σαρκαστικά στην τηλεόραση ο Γκιέργκι Μάτολσι, ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών.

Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε. Θα μειώσουμε στο μισό - δηλαδή στο 10% - τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτρο που αφορά 250.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του συνόλου των ουγγρικών επιχειρήσεων.

Επίσης, με τα λεφτά που θα πάρει η ουγγρική κυβέρνηση από τις τράπεζες, θα μπορέσει να μειώσει τον συντελεστή φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ενιαίο ύψος του 16%, καλύπτοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων με ένα τμήμα των χρημάτων των τραπεζών!

Πανικός επικράτησε στους κύκλους της Ε.Ε. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει στην ουγγρική κυβέρνηση ότι... δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές».

Ανοησίες και προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες κυβερνήσεις κρατών - μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.

«Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση τέτοιων διαστάσεων» έγραψε η γερμανική «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» την παραμονή της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών από το ουγγρικό κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ήδη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη «μυστικό» όπου καθιστά πραγματικά εξαιρετική αυτή την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης.

Το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από... ξένες τράπεζες - πρωτίστως αυστριακές και γερμανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές!

Πρακτικά, λοιπόν, από τα 700 εκατομμύρια ευρώ ένα τεράστιο τμήμα θα το πληρώσουν όχι οι Ούγγροι τραπεζίτες και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά οι... Ευρωπαίοι!

Όσον αφορά δε στην έλλειψη ρευστότητας που ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιες τράπεζες στην Ουγγαρία εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας, αυτή θα καλυφθεί μέσω προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε πάλι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν!

Ομολογουμένως διπλά αριστουργηματική η κίνηση της ουγγρικής κυβέρνησης...

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

Η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., πέρα από τις φραστικές διαμαρτυρίες, προσπάθησαν να υπονομεύσουν και στην πράξη την πολιτική της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης. Κύριο όργανό τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ουγγαρίας.

Η κυβέρνηση απαιτούσε να μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων, ώστε να διοχετευθούν χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους χρεωμένους καταναλωτές και νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κινηθεί η οικονομία. Αυτός όμως αρνείται πεισματικά, με πρόσχημα τον κίνδυνο... πληθωρισμού. Αρνείται επίσης να σηκωθεί να φύγει, παρόλο που η κυβέρνηση ακόμη και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού εκφράζει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπό του και τον καλεί δημοσίως να παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση Όρμπαν αποφάσισε λοιπόν να τον χτυπήσει εκεί που πονούν όλα τα «λαμόγια» του φυράματος αυτού: στην τσέπη! Του περιέκοψε τον μισθό κατά... 75% από 30.000 ευρώ το μήνα (ποσό αστρονομικό για την Ουγγαρία) του τον έκανε 7.500 ευρώ. Ξεσηκώθηκε αμέσως αυτή τη φορά η... Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν αντέχει να βλέπει τραπεζίτες να υφίστανται τέτοια «μαρτύρια» και κατάγγειλε την ουγγρική κυβέρνηση για «καταχρηστικά μέτρα».

Μέσα σε ένα γενικό κλίμα κατάληψης ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού από τη Δεξιά και μάλιστα εξ εφόδου με σαφώς αντιδημοκρατικές μεθόδους, η κυβέρνηση Όρμπαν ξηλώνει με αστραπιαία ταχύτητα και τους μηχανισμούς των «Κουίσλινγκ» που υπηρετούν την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

Ήδη «αποκεφαλίστηκαν» οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί επικεφαλής της Ουγγρικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα κονδύλια της Ε.Ε., της Ουγγρικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων, της Αρχής Ελέγχου Χρηματοοικονομικών Θεσμών, του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής κ.λπ., πέρα φυσικά από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και κρίσιμων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης...

Παράλληλα, μέχρι σήμερα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του ο Λάσλο Πάπτσακ στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναφορικά με τη ζημιά που προξένησε στο δημόσιο συμφέρον η διακυβέρνηση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Φέρεντς Γκιούρτσαν και του Γκόρντον Μπάιναϊ προκειμένου να αποφασίσει ο Όρμπαν αν θα τους παραπέμψει σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να τον καταδικάσει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Loukianos

Νεοφερμένος

Ο Λουκας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Καναδάς (Αμερική). Έχει γράψει 44 μηνύματα.
γιατι μια χωρα με 126% δημοσιο χρεος επι του ΑΕΠ στα τελη του 2009 δεν μπορει να βγει στις αγορες, αλλα η ιδια χωρα με 168% δημοσιο χρεος το 2013 θα μπορει να βγει?
Αγαπητε Μορελο,
Μια απλη και επι της ουσιας απαντηση στην λογικη και ευστοχη ερωτηση σου, ειναι πως τα αιτια της οικονομικης κρισης που διερχεται η χωρα δεν ειναι αποτελεσμα μονον του μεγαλου χρεους και της ετσι λεγομενης αναξιωπιστιας της χωρας, αλλα της συστημικης ανεπαρκειας του ανεξελεγκτου νομισματικου και χρηματιστηριακου συστηματος, που καταρχην επροξενησε την οικονομικη κριση στις ΗΠΑ, Ευρωπη και αλλαχου και τωρα καλει αυτους που ευθυνονται λιγοτερο και εθυγησαν περισσοτερο, οπως τους εργαζομενους, τους συνταξιουχους και τις επομενες γενιες, να επομιστουν το μεγαλυτερο φορτος του κοστους διασωσεως του. Δυστυχως οι ιθυνοντες, για μια ακομη φορα,στην συνοδο των G20 στην Σεουλ, δεν καταφεραν να συμφωνησουν σε θετικα μετρα αναδιαθρωσης του συστηματος. Επελεξαν να ασχοληθουν με τα συμπτοματα της κρισης, παρα να θυξουν τα συμφερονται αυτων που ευνοονται και εκμεταλευονται το συστημα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Loukianos

Νεοφερμένος

Ο Λουκας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Καναδάς (Αμερική). Έχει γράψει 44 μηνύματα.
Αγαπητε Μορελο
Ουτε συμφωνω ουτε υποστηριζω τα μετρα και τον τροπο εφαρμογης των, που το ΔΝΤ Και η ΕΕ προτεινουν και ταυτοχρονως επιβαλλουν σε χωρες που αντιμετωπιζουν κρισημες οικονομικες καταστασεις, τα θεωρω πολυ περιοριστικα και εποδυνα, που βραχυπροθεσμως οδηγουν σε οικονομικη συρρικνωση, απλως εκ των πραγματων υποχρεουμαι να τα ανεχθω και να αναγνωρισω πως οι εναλλακτικες λυσεις που προτεινονται, απο οικονομικης τουλαχιστον αποψης, ειναι πιο εποδυνες. Εχω τονισει επανειλημμενως πως ενα απο τα πιο βασικα στοιχεια που οδηγουν στην βελτιωση της παραγωγηκοτητας και οικονομικης αναπτυξης ειναι μετρα επενδυτικα του δημοσιου και του ιδιωτικου τομεα, επειδη ομως αυτα βραχυπροθεσμως αυξανουν το ελειμμα δεν συμπεριλαμβανονται στο συνολο των μετρων των εκαστοτε μνημονιων και αυτο με ανισυχει. Πιστευω ομως πως τελικα, αναπτυσιακα μετρα θα ληφθουν, οπως και οι νομβελιστες οικονομολογοι Joseph Stiglitz του πανεπιστημειου Columbia και Paul Krugman του πανεπιστηνειου Princeton προτεινουν.
ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΗΣ ΧΩΡΑΣ - Άρθρο του Γ. Δελαστίκ
Οσον αφορα την Ουγγαρια που φερετε ως παραδειγμα μιμησης , εχω να προσθεσω τα εξεις. Το ποσο που δανειστικε απο το ΔΝΤ και την ΕΕ ειναι 20,000,0000,000 ευρω, η Ουγαρια εχει το δικο της νομισμα το Forint και μπορει να ελεγχει την νομισματικη της πολιτικη, μπορει να το υποτιμα και να καθοριζει το υψος των επιτοκιων αναλογα με τις προβλεψεις και τους στοχους της. Το ελειμμα της αναμενεται να ειναι κατω του 7% του ΑΕΠ και το συνολικο της χρεος για το 2011 υπολογιζεται να ειναι 80% του ΑΕΠ κατι που διαφερει κατα πολυ απο τα ελληνικα δεδομενα.
Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. «Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».
Η με σημαντικη πλειοψηφια εκλεγεισα κυβερνηση της Ουγαριας, πιστη στις προεκλογικες της δεσμευσεις, μετα την ορκομοσια της ανεκοινωσε, πως δεν συμφωνει με τις δεσμευσεις και τους ορους που το ΔΝΤ και η ΕΕ της επεβαλλαν και πως θα λαβει αλλα μετρα προς διευθετηση του χρεους της και την συμορφωση της με τους κανονες του συμφωνου σταθεροτητας και αναπτυξης της ΕΕ και ενω διεθνως οι αγορες ανεμεναν να δουν και αξιολογησουν τα νεα προτεινομενα μετρα τα οποια και εσεις αναφερετε στην δημοσιευση σας, ο αδαης και αφελης αντιπροεδρος του εκλεγεντος κομματος FIDEZ, Lajos koza, σε μια συνεντευξη τυπου ανεκοινωσε, πως η οικονομικη κατασταση της Ουγγαριας, παρα τα μετρα που εχουν ηδη ληφθει και τα νεα που η κυβερνηση προτειθεται να λαβει, δεν θα διαφερει κατα πολυ απ`αυτην της Ελλαδας. Μετα την ανακοινωση αυτη οι αγορες αντεδρασαν ραγδαιως και ανελεητα, το Forint ακαριαιως υπετιμηθη στις παγκοσμιες χρηματιστηριακες αγορες τα σπρετ και τα ασφαλιστρα (CDS) ανεβηκαν στα υψη, και κυβερνητικοι παραγοντες , με τον νεο εκλεγεντα προθυποργο Victor Orban πρωτον, εσπευσαν να τον διαψευσουν και να διευκρινισουν τα σχολια του αντιπροεδρου,διαλαλοντας πως δεν εννοουσε αυτα που ειχε πει.
Μετα απο μια ανευ προηγουμενου πολιτικη και οικονομικη κριση που επεκρατησε στην χωρα η κυβερνηση του κυριου Orban υπεχρεωθη απο το ΔΝΤ και την ΕΕ να λαβει επιπροσθετα μετρα για να καθυσιχασει τις αγορες και ικανοποιησει τους εταιρους.
Ετσι αδοξα και συντομα ετελειωσε η θαρραλεα αντιδραση της νεοεκλεγησας ουγγρικης κυβερνησης η οποια, υπο την εποπτιαν του ΔΝΤ και της ΕΕ υπεχρεωθη να επιβαλλει περαιτερω μειωσεις των μισθων του δημοσιου τομεα, να αναδιοργανωσει το φορολογικο συστημα και να επιβαλλει νεους φορους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 30,791 μηνύματα.
Πάντως κάτι που παρατήρησα και μου 'κανε εντύπωση κατά τις δύο επισκέψεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ (ένας ο διευθυντής κι ένας άλλος) στο κοινοβούλιο, ήταν οι φάτσες όλων των βουλευτών, σαν να 'τανε σε κηδεία.

Δεν θυμάμαι να τους έχω ξαναδεί τόσο φοβισμένους. :S Ομολογώ ότι λίγο χάρηκα που τους είδα έτσι. xD
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Loukianos

Νεοφερμένος

Ο Λουκας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Καναδάς (Αμερική). Έχει γράψει 44 μηνύματα.
ήταν οι φάτσες όλων των βουλευτών, σαν να 'τανε σε κηδεία.
Δεν θυμάμαι να τους έχω ξαναδεί τόσο φοβισμένους.
Για μενα ηταν αναμενομενο. Τους επισκεπτες Τρος Καν και Ολι Ρεν τους εβλεπαν σαν κλητηρες με ενταλμα εξωσης στα χερια τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kirion

Νεοφερμένος

Ο kirion αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2 μηνύματα.
Είμαστε άραγε ελεύθεροι; Μήπως θα πρέπει να ξανακερδίσουμε την ελευθερία μας; Μήπως θα έπρεπε να αναλογιστούμε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί; Κάποιοι συμπολίτες μας έκαναν μηνύσεις και καταγγελίες προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές που υπέγραψαν το μνημόνιο. Κάποιοι βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα τάξη πραγμάτων και των σκοπιμοτήτων της, διαμαρτυρόμενοι για τους βουλευτές που καταχράστηκαν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός και άφησαν ή συγκάλυψαν εγκλήματα και παραγράφηκαν. Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζονται όλοι ότι αυτές οι ενέργειες των κυβερνόντων είναι παράνομες και οι εισαγγελείς να μην κάνουν τίποτα, ή οι πολίτες που κάνουν μηνύσεις να είναι ελάχιστοι! Καιρός λοιπόν να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, να συνυπογράψουμε τις μηνύσεις και τις καταγγελίες των συμπολιτών μας. Να κάνουμε νέες μηνύσεις και καταγγελίες για όλα τα αδικήματα που με δόλο αποσιώπησαν. Να συμπαρασταθούμε σε όποιον αγωνίζεται για το δίκαιο και το αγαθό, στα δικαστήρια και στους δρόμους. Να οργανώσουμε νέες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να βροντοφωνάξουμε ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί ως ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΡΘΩΠΟΙ. Πέρα από θρησκευτικές, ιδεολογικές και κομματικές πεποιθήσεις. Πέρα από φυλετικές και εθνικές διακρίσεις, από τη μορφωτική και οικονομική κατάσταση του κάθε ανθρώπου.
Στα χρόνια τα οποία ζούμε, καλούμαστε να πάρουμε θέση στη μεγαλύτερη (παγκόσμια) δικτατορική και απάνθρωπη αντιμετώπιση των νοημόνων όντων, στη μεγαλύτερη σκλαβιά που έχει ζήσει ποτέ η ανθρωπότητα. Είναι ηλίου φαεινότερο το πώς φτάσαμε ως εδώ. Από νοήμονα όντα μας θέλουν και εν μέρει μας έκαναν ανόητους, προσκολλημένους σε ανούσια υλικά "αγαθά", λατρεύοντας το σαρκίο μας μόνο και τίποτα άλλο, επιζητώντας την ευημερία και την καλοπέραση μας ως την πεμπτουσία της ύπαρξης μας. Το νόημα της ζωής μας; Φάε, πιες και καλοπέρασε, αύριο πεθαίνεις, μη σε νοιάζει τίποτα άλλο! Η μάστιγα που αφανίζει το ανθρώπινο γένος: η χλιαρότητα, η ημιμάθεια και εν τέλει η απάθεια. Έχουμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι κάποιος άλλος φταίει για τη δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε, ότι η ζωή μας είναι ένα θέατρο που απλά παίζουμε το ρόλο που μας έγραψε κάποιος άλλος. Ε, λοιπόν, τέρμα, ως εδώ και μη παρέκει! Εμείς είμαστε οι ηθικοί αυτουργοί της παρακμής την οποία βιώνουμε, της παγκόσμιας κρίσης, της πολιτικής και πνευματικής σήψης, της οικονομικής ανθρωποφαγίας, των πολέμων, των καταστροφών, της πείνας , των ασθενειών, ΕΜΕΙΣ! Εμείς, οδηγούμενοι από την απληστία μας, την αδιαφορία μας, τη φανατική εμμονή στα πάθη μας. Εμείς είμαστε οι ανθρωποκτόνοι που διαστρέφουν τα ΠΑΝΤΑ προς τέρψη, ηδονή, χρήμα και δόξα. Τέρμα ως εδώ. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας, να διορθωθούμε πρώτα εμείς με όποιο κόστος, να αναθεωρήσουμε τη ζωή μας ,τα ιδανικά μας, τις ηθικές και πνευματικές αξίες μας και να ξαναγυρίσουμε στις παραδόσεις μας. Στον τρόπο ζωής που ως γένος μεγαλουργήσαμε, διδάσκοντας τη φιλοσοφία, την ιατρική, τις φυσικές επιστήμες και τον πολιτισμό. Μεταλαμπαδεύοντας τη δημοκρατία, την ελευθερία, την φιλανθρωπία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, τη θεολογία και κάθε αρετή που απορρέει από την Ορθόδοξη πίστη μας, με αποτέλεσμα να γίνουμε φως του κόσμου.
Δε θα πρέπει να διαχωριζόμαστε σε αυτόν τον κοινό αγώνα που έχουμε να δώσουμε. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο σκοτεινές δυνάμεις που έχουν περάσει ποτέ από την οικουμένη. Τους πιο αδίστακτους δικτάτορες ,τους πιο μισάνθρωπους τυράννους, το μεγαλύτερο διωγμό της Ευσέβειας, της Αλήθειας, της Ζωής. Τα σύγχρονα αυτά θηρία δε θα σταματήσουν μέχρι να εξαθλιώσουν και να υποδουλώσουν πλήρως το ανθρώπινο γένος.
Αν νομίζει κανείς ότι θα μπορεί να αγωνιστεί για τα παραπάνω ιδανικά χωρίς πρωτίστως να τα κατέχει, ή έστω να κοπιάζει για να τα αποκτήσει, τότε πλανάται πλάνην οικτράν. Με αυτογνωσία και σύνεση, ας πάρουμε την πιο γενναία απόφαση της ζωής μας, να αγωνιστούμε για τα ιδανικά του γένους μας, τα ιδανικά για τα οποία θυσίασαν τη ζωή τους οι πατέρες μας, τις αξίες που φώτισαν όλη την οικουμένη. Ας μη δειλιάσουμε, ας μην ολιγοπιστήσουμε! Το χρωστάμε στους προγόνους μας τους Αγίους, στα παιδιά μας και αν μη τι άλλο το χρωστάμε στον εαυτό μας. Έτσι θα πρέπει να ξεκινήσει ο αγώνας του σύγχρονου ανθρώπου, με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να αφυπνίζεται μέρα με τη μέρα. Καλύτερα να πέσουμε μαχόμενοι, παρά να συμπράξουμε στη μεγαλύτερη προδοσία κατά της ανθρωπότητας.
Μήπως επιτέλους ήρθε η ώρα να αποτινάξουμε τα δεσμά και να ελευθερωθούμε; Όχι μόνο ήρθε η κατάλληλη στιγμή, αλλά μας προσπερνά, κοιτάζοντάς μας να καθόμαστε στον καναπέ των παθών και της ραθυμίας. Επομένως, «στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις», ας μην κωλυσιεργήσουμε άλλο˙ στώμεν καλώς˙στώμεν μετά φόβου.

Πρεσβύτερος Δημήτριος

Με αυτές τις σκέψεις σας παραθέτω τις μηνυτήριες αναφορές τις οποίες γνωρίζω και σας προσκαλώ να πράξουμε κατά συνείδηση.

Και άλλη μήνυση κατά του Παπανδρέου, για "εσχάτη προδοσία"

Καταγγελιών Συνέχεια, εναντίον των Εθνοσωτήρων μας!!!

ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠO ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Γ. ΝΟΥΛΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΣΩΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΜΕ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο δημόσιος διάλογος πρέπει να γίνει άμεσα και σε οποιοδήποτε χώρο/foroum . Η συνεννόηση ας γίνει μέσω των bloggers
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

marina289

Δραστήριο μέλος

Η μαρινα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 47 ετών. Έχει γράψει 687 μηνύματα.
Ντρέπομαι και μόνο να το αγγίξω το θέμα... :redface:
Γ'αυτό και δεν θα το κάνω....
Συγχωράτε με...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Ντρέπομαι και μόνο να το αγγίξω το θέμα... :redface:
Γ'αυτό και δεν θα το κάνω....
Συγχωράτε με...

Προς τι η ντροπή; Ή μήπως υπεκφεύγεις, καλή μου Μαρίνα;:redface:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top