Υπάρχει ηθική πλευρά στο hacking;

KaufenMan

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο KaufenMan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 164 μηνύματα.
Καλησπέρα,

Σήμερα μπήκα στο fcpaok.gr και είδα αυτό που θα δείτε και εσείς αν μπείτε...

Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι συμβαίνει; Απ 'ότι κατάλαβα, η ομάδα TerrorisT-Crew TeaM χάκαρε την ιστοσελίδα fcpaok.gr, έτσι είναι;
Έχετε πληροφορίες για αυτή την ομάδα;
Αν μπείτε στο fcpaok.gr, θα δείτε λίγο πιο κάτω μια λίστα με ιστοσελίδες που έχουν περάσει το ίδιο.
Κρίμα... Από εκεί ενημερωνόμουν για την ΠΑΟΚάρα (που παρεπιπτόντως σκόραρε μόλις στο 3ο λεπτό τώρα, απέναντι στο Μακεδονικό:D)
Αλλά λυπάμαι και αυτά τα καμένα παιδιά που χακάρουν ιστοσελίδες μόνο και μόνο επειδή μπορούν, έλεος.
Ξέρετε τίποτα; Θα μεταφέρουν αλλού την ιστοσελίδα;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill

Επιφανές μέλος

Ο Bill αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Το hacking αποτελεί σήμερα μια παρεξηγημένη έννοια.Δεν πρέπει να συγχέεται η έννοια του hacking με το cracking.
Hacking σημαίνει εμβάθυνση σε ένα κώδικα ή σύστημα και να καταφέρεις να το τροποποιήσεις όπως θες εσύ για να το φέρεις στα μέτρα σου.Μπορείς να το επεκτείνεις ή οτιδήποτε άλλο θες.Πρακτικά σημαίνει να καταφέρεις να καταλάβεις πώς δουλεύει.

Αυτό που περιγράφεις στο παραπάνω ποστ σου λογίζεται ως cracking.
Δεν πρόκειται το θέμα να πάρει τροπή προς εκείνη την κατεύθυνση και διάφορες τεχνικές για την υλοποίηση του καθώς απαγορεύεται από τους Όρους Χρήσης.

Στο παρόν θέμα μπορεί να συζητηθεί η ηθική πλευρά αυτών των φαινομένων.Θα τροποποιηθεί και ο τίτλος ώστε να γίνει λίγο πιο σχετικός.(Αν έχεις να προτείνεις κάποιον άλλο μπορείς να μου στείλεις σε πμ)

Προσωπικά, φαινόμενα όπως αυτό που περιγράφεται στο πρώτο ποστ δεν το θεωρώ ηθικά σωστό ακόμα και αν γίνεται καθαρά για να δείξει κενά ασφαλείας.
Προτιμώ να γίνει μέσω απευθείας ενημέρωση του ιδιοκτήτη για την ύπαρξη κενών ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα.

Βέβαια υπάρχουν ομάδες που δρουν καθαρά για την εύρεση κενών ασφαλείας, αλλά οπως έγραψα είναι 1000 φορές πιο θεμιτό να ενημερωθεί ο υπεύθυνος παρά να πλανιέται μια σελίδα που να δείχθει ότι κατάφεραν να εκμεταλευτούν το οποιοδήποτε κενό ασφαλείας που εντόπισαν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Tsipouro

Διάσημο μέλος

Ο Tsipouro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Κτηνίατρος και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 3,037 μηνύματα.
Το hacking λέγεται αλλιώς και disassembling. Το disassembling γίνεται με προγραμματιστικές τεχνικές που αποτελούν το reverse code engineering (δεν θα προχωρήσω σε λεπτομέρειες για να μην παραβιάσω τους όρους χρήσης). Το τι είναι αυτό το disassembling το λέει η ίδια η λέξη: αποδόμηση. Έτσι οι γνώστες του hacking βρίσκουν τα κενά ασφάλειας που είπες.
Το αν θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική της αποδόμησης για μη-ηθικούς ή ηθικούς σκοπούς έγκειται στην κρίση του καθενός γνώστη της. Πάντως είναι πολύ δύσκολο για τον κάθε hacker να μην μεταβάλλει ένα σύστημα (μια σελίδα σε αυτή την περίπτωση), καθώς πέρα από κάποιο πιθανό ώφελος, θα κάνουν και τη καγκουριά τους για να αναδειχτούν στο χώρο των hackers. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι μαθαίνουν disassembling.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dark_kronos

Επιφανές μέλος

Ο Rognan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Ισπανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 20,660 μηνύματα.
Υπαρχουν Hackers και crackers. Οι πρωτη δεν κανουν τιποτα κακο, απλα την πλακα τους, το οπιο πολλες φορες τους επιφερει και κερδος, και πολλες φορες σοζουν καταστασεις. Ενας hacker ειναι καλοβουλος και δεν προκειτε να ριξει μια σελιδα και να καυχιετε οτι το εκανε αυτος...
Ο cracker αντιθετα, ειναι αυτος που χρησιμοποιει τις γνωσεις του προκειμενου να καταστρεψει κατι η να μπει παρανομα σε αρχεια.
Οι Hacker συνιθος οταν εντοπιζουν καπιο κενο ασφαλειας σε καπια σελιδα η καπια βαση δεδομενων με την οπια ασχολουνται ενημερωνουν τους υπευθυνους προκειμενου να καληθει αυτο το κενο και να μην μπορουν να περασουν crackers.
Λιγο πολυ θα μπορουσαμε να πουμε οτι οι hackers ειναι η CIA και οι crackers οι τρομοκρατες/κλευτες κλπ
Οποτε για εμενα, οι hackers ειναι απολυτα ηθικοι, σε αντιθεση με τους crackers
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Zed

Διάσημο μέλος

Ο Zed αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται IT και μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 2,488 μηνύματα.
Έχει μεγάλη διαφορά η χρήση με την πρόσβαση σε ένα Υ/Σ. Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω, ότι η χρήση ορθώς είναι παράνομη, γιατί ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει κάποιος, από την στιγμή που πάει να κάνει χρήση ενός Υ/Σ, ελοχεύει ο κίνδυνος του να προκαλέσει κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά εν αγνοία του, πόσο δε μάλλον αν δεν είναι καλοί οι σκοποί του.
Όσον αφορά όμως την πρόσβαση, διατηρώ κάποιες αμφιβολίες. Ναι μεν δεν είναι σωστή (όπως με την αντίστοιχη λογική ότι και το να μπεις στο σπίτι κάποιου αγνώστου απρόσκλητος είναι παράνομο) και υπάρχει πιθανότητα να πέσουν στην αντίληψη του εισβολέα, ακόμα κι αν δεν το επιχειρήσει, στοιχεία που θα έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα, όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχει εισβάλλει με στόχο να αποδείξει τις υπάρχουσες αδυναμίες του συστήματος ή απλά επειδή θέλησε να δοκιμάσει τις δυνατότητές του και να ικανοποιήσει την περιέργειά του.

Στην πρώτη περίπτωση, σαφώς και το βλέπει το θέμα πιο επαγγελματικά, με την έννοια ότι ίσως στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα προφίλ του ιδίου όπου θα είναι γνωστός για τις ικανότητες του στον χώρο της ασφάλειας, ούτως ώστε να τον προσλάβουν σε κάποια εταιρεία που θα εκτιμήσει τις δυνατότητές του ή έστω να υποδείξει στο «θύμα» ότι έχει συγκεκριμένα κενά και πρέπει να τα καλύψει. Είναι σαν να αφήνεις ορθάνοιχτα τα πορτοπαράθυρα του σπιτιού σου. Έτσι, παρόλο που ακόμα και τότε απαγορεύεται κάποιος τρίτος να εισέλθει, τον προκαλείς να το πράξει. Αν μάλιστα έρθει κάποιος και σου υποδείξει ότι έχεις αφήσει το τάδε παράθυρο και την τάδε πόρτα επίσης ανοικτά (από δικά σου λάθη ή αβλεψίες), τότε η ενέργεια αυτή μπορεί να αποδειχθεί και σωτήρια. Σαφώς και είναι σπάνια τέτοια δείγματα hackers αλλά δεν αποκλείονται.

Στην δεύτερη περίπτωση, ναι μεν τα κίνητρα είναι καθαρά προσωπικά, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί έτσι απλά ως μια καθαρά παράνομη πράξη. Θα πρέπει να μελετηθούν και άλλες παράμετροι, όπως η διάρκεια της επίθεσης και ο χρόνος παραμονής στο σύστημα, το προφίλ του εισβολέα (πχ αν πρόκειται για κάποιον που απλά παρεκτράπηκε και θεώρησε αυτές τις ενέργειες ως παιχνίδι ή τεστ δεξιοτήτων για τον ίδιο), αν έχουν καταγραφεί στο μητρώο του παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν κλπ.

Πάντως η πρόσβαση χωρίς εξουσιοδότηση σε ένα Υ/Σ μόνο υπό προϋποθέσεις θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ως μια παράνομη πράξη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top