Είναι έντονη στην εποχή μας η παρουσία του χάσματος των γενεών;

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Ακούω μερικές φορές, ευτυχώς όχι πολύ συχνά, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, να δηλώνουν πως τους είναι αδύνατον να συναναστραφούν και να συζητήσουν επί παντός επιστητού, με μικρότερα σε ηλικία άτομα. Αντίστοιχα ακούγεται το ίδιο και από τους μικρότερους για τους μεγαλύτερους.

Είχα, και συνεχίζω να έχω την εντύπωση, πως το διαδίκτυο αποτέλεσε μια καλή αφορμή για την ελάττωση του χάσματος των γενεών, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για διάλογο ανεξαρτήτως ηλικίας και λοιπών κοινωνικών φραγμών.

Εσείς πώς το βλέπετε το θέμα, υπό το πρίσμα της ηλικίας σας; Μπορείτε να συναναστραφείτε άτομα διαφορετικών ηλικιών από τη δική σας; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε, αν αντιμετωπίζετε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...

Εσείς πώς το βλέπετε το θέμα, υπό το πρίσμα της ηλικίας σας; Μπορείτε να συναναστραφείτε άτομα διαφορετικών ηλικιών από τη δική σας; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε, αν αντιμετωπίζετε.

Ως 20άρης με 39 χρόνια πείρας, διαπιστώνω, ότι πολλά μαθαίνω από άπειρους συνομηλικούς μου:redface:...Επιπρόσθετα, η ευτυχή συγκυρία να συναναστρέφομαι τελευταία και με τον εγγονό μου, που μόλις γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια, με γεμίζει με την αισιοδοξία- για να μην πω, φιλοδοξία!- ότι μέχρι να γεράσω, θα μου μάθει και το... ποιος είμαι!:redface:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Boom

Επιφανές μέλος

Ο Boom αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 12,249 μηνύματα.
Με τους μεγάλους συνεννοούμαι καλύτερα καθώς μπορείς να συζητήσεις κάτι πιο σοβαρό.
Εντάξει, πολλές φορές είναι αδύνατον να συζητήσω όταν ισχυρίζονται απαρχαιωμένα, για εμένα, θέματα αλλά ok.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Την πιο αντικειμενική και καθαρή ματιά για οποιοδήποτε θέμα, μπορείς να την ακούσεις από τα παιδιά.
Θα απαντήσω παραθέτοντας, αποσπάσματα από τα βιβλία του Μαρτσέλο Ντ' Όρτα, Ναπολιτάνου δάσκαλου, ο οποίος συγκέντρωσε στη δωδεκάχρονη θητεία του εκθέσεις μαθητών του δημοτικού από τη φτωχή περιοχή Αρζάνο της Ιταλίας.
Θέματα όπως η θρησκεία, το σεξ, και τα προβλήματα της καθημερινότητας αποκτούν μια διάσταση τόσο χιουμοριστική όσο και καυστική μέσα από την πένα των 10χρονων μαθητών του.

- Ο Θεός μας έπλασε τζάμπα.

- Όταν μας εξηγήσατε γιατί μας έπλασε ο Θεός, εγώ απουσίαζα.

- Ο Χριστός έκανε πολλά θαύματα, αλλά ένα θαύμα δεν το έκανε: δεν έσωσε τον αδελφό μου από τα ναρκωτικά.

- Ο Ιούδας πρόδωσε το Χριστό για 30 αργύρια, ο Πιλάτος, αντίθετα, τζάμπα.

- Για να βοηθήσουμε τον κόσμο εγώ έχω πολλές ιδέες, φτάνει να μ' ακούσει ο Κύριος.

- Εγώ σκέφτομαι ότι το να κάνεις τον Πάπα είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο. Τρως, πίνεις, κοιμάσαι, δεν αγοράζεις ρούχα, δεν έχεις γυναίκα στο κεφάλι σου, παιδιά, συγγενείς, δεν έχεις το αγγούρι το νοίκι, και στο τέλος πας και στον Παράδεισο.

- (για τις δέκα εντολές) Όλοι εμείς τις ξέρουμε απ’ έξω, και η πρώτη λέει: ένας είναι ο Θεός, δηλαδή εγώ, κι όλοι οι άλλοι είναι ψεύτες.

- Στο Αρζάνο πάλι καλά που είμαστε όλοι φτωχοί. Στο Αρζάνο δεν υπάρχει κανένας που να ζητάει ελεημοσύνη γιατί ξέρει ότι κανένας δε μπορεί να του δώσει.

- Ο Τρίτος Κόσμος, είναι πολύ πιο τρίτος από μας!

- Πραγματικά ζούμε στην εποχή των κομπιούτερ, και το δημοτικό σχολείο ασχολείται ακόμα με τον Πινόκιο.

- Νομίζω πως σήμερα ο δάσκαλος του δημοτικού είναι ένα επάγγελμα ξεπερασμένο, επειδή ξέρει τα πάντα γύρω από την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά δεν έχει ιδέα από κομπιούτερ.

- (για την σχολική εκδρομή στην Πομπηία) Όταν φτάσαμε στην Πομπηία, τα πάντα ήταν σκαμμένα. Ξέρω πως όλα αυτά είναι ανασκαφές, αλλά το ίδιο κάνει: εμένα μου μαύρισαν την ψυχή. Ίσως επειδή ζούμε σ’ ένα μέρος γεμάτο ερείπια, ήθελα να δω κάτι της ανθρωπιάς.

- Ποιος ξέρει αν έξω από το Κολοσσαίο δεν πουλούσαν τα εισιτήρια στη διπλάσια τιμή.

- Στην τάξη πρέπει να συμπεριφερόμαστε, πριν ακόμα φτάσουμε. Δηλαδή δεν πρέπει να φτάνουμε καθυστερημένοι στο σχολείο.

- Τον αντιπάθησα από την πρώτη φορά που τον είδα, αλλά όταν τον γνώρισα καλύτερα, τον μίσησα.

- Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω τερματοφύλακας στη Νάπολη, αλλά αν η Νάπολη δε με θέλει και με θέλει η Γιούβε ή η Ίντερ, προτιμώ να ξενιτευτώ.

- (για τους κυνηγούς) Αυτοί θα ήταν ικανοί να πυροβολήσουν ακόμα και το περιστέρι του Αγίου Πνεύματος.

- (για τους εξωγήινους) Για τη νοημοσύνη τους δεν είμαι και πολύ σίγουρος. Ένας Θεός ξέρει από πότε γυρίζουν ασταμάτητα γύρω από τη γη και ακόμη δεν έχουν καταφέρει να προσγειωθούνε. Εμείς μια φορά μόνο γυρίσαμε γύρω από τη Σελήνη, κι αμέσως προσγειωθήκαμε.


Αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα αρραβωνιαστήκανε από κάτω»:


- Το μοναδικό λάθος στο σχολείο είναι πως βάζουνε τις καλόγριες να κάνουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αφού αυτές, οι καλόγριες, επειδή δεν καταλαβαίνανε τίποτα από σεξ γίνανε καλόγριες!

- Αυτό το γράμμα το έγραψα σε εσένα για να αρραβωνιαστούμε, αλλά αν δε γουστάρεις θα αλλάξω το όνομα και θα το στείλω στη Γκαμπριέλα.

- Όταν με πονάνε τα δόντια μου κάνω οργασμούς με οραλ-μπι.

- Εγώ γεννήθηκα εφτά μηνών έγκυος.

- Κύριε πως λένε «σεξ» στο Βατικανό?

- Κύριε το ήξερα τι είναι το σεξ, σας ορκίζομαι, αλλά τώρα το ξέχασα.

- Οι γονείς μου δε μου μίλησα ποτέ για το σεξ, γιατί έλεγαν πάντα ότι ήμουνα πολύ μικρή. Ακόμα και τώρα δε μου μιλάνε, γιατί λένε ότι τώρα πια είμαι μεγάλη και το ξέρω.

- Εγώ πως βγαίνουν τα παιδιά απ’ την κοιλιά, το κατάλαβα. Το πώς μπαίνουν δεν έχω καταλάβει.

- Εμείς στο σπίτι είμαστε έντεκα. Η μαμά τα εξήγησε όλα στον πρώτο και μετά του είπε: «Πέστα και στους άλλους».

- Η μαμά μου νομίζω πως ούτε κι αυτή δε ξέρει τι είναι το σεξ, σιγά μην το πει σε μας.

- Ο πατέρας μου είναι άνεργος και δεν ξέρει από σεξ.

- Τις γυναίκες ποτέ δεν τις λογαριάσανε: για παράδειγμα δεν τις κάνανε ποτέ Πάπα, ούτε από περιέργεια.

- Η κυριότερη διαφορά όμως ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα, είναι ότι ο άντρας κάνει τα παιδιά και η γυναίκα τα φορτώνεται.

- Η ζωή του ανθρώπου αρχίζει γεννώντας και τελειώνει πεθαίνοντας. Τις πρώτες στιγμές της ζωής του το ανθρώπινο πλάσμα ονομάζεται νεογέννητο, τις τελευταίες θα έπρεπε να λεγόταν προπεθαμένος, αλλά από ευγένεια τον λένε ακόμα γέρο.

- Η θεία μου ήταν ενδιαφέρουσα μόνο για οκτώ μήνες.

- (jus primae noctis) Εγώ αν ήμουνα ένας φτωχός του Μεσαίωνα και η γυναίκα μου έπρεπε να περάσει την πρώτη νύχτα του γάμου με τον τσιφλικά, προτού να φύγει, θα την έβαζα να φάει ένα κιλό σκόρδα και μια τσενοβέζε (ναπολιτάνικο πιάτο με βάση τα κρεμμύδια) και θα ήθελα να τον δω τον βρομιάρη αν δεν μου την έφερνε πίσω τρέχοντας!

- Στην Αραβία χωρίζουν πάρα πολύ λίγο, γιατί οι γυναίκες τους φοράνε πέπλα, αφού ο άντρας ξέρει τι αφήνει, αλλά δεν ξέρει τι θα βρει.

- Εγώ είδα ένα άγαλμα γυμνό στο μουσείο. Είχε το κεφάλι του σκυφτό, τόσο πολύ ντρεπόταν.

- Παρθένα σημαίνει μια που γίνεται αμέσως κατακόκκινη.

- Οι γυναίκες γεννιούνται παρθένες και πεθαίνουν μαμάδες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

gademis

Τιμώμενο Μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 46 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 1,634 μηνύματα.
Προσωπικά βρίσκω τη συναναστροφή με άτομα μικρότερης ηλικίας ευχάριστη και αναζωογονητική εμπειρία. Όταν παλιότερα έκανα μάθημα πάντα το ευχαριστιόμουν ακόμα και όταν κουραζόμουν. Βέβαια αυτό γινόταν δεδομένων κοινών ενδιαφερόντων (του μαθήματος, ναι θέλω να πιστεύω ότι το έκανα ενδιαφέρον). Θεωρώ ότι τα το ενδιαφέρον η όχι για το θέμα της συζήτησης είναι πολύ βασικός παράγοντας του χάσματος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

underwater

Περιβόητο μέλος

Η underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,343 μηνύματα.
Εγώ μέχρι πριν λίγα χρόνια κόλλαγα αρκετά στο να κάνω παρέα με άτομα που μας χώριζαν αρκετά χρόνια. Οι 10+ χρόνια μεγαλύτεροι μου φαίνονταν πολύ μεγάλοι κι αισθανόμουν ανεπαρκής απέναντί τους, οι 10+ χρόνια μικρότεροι πάλι μου φαίνονταν "νιάνιαρα" (λογικό εν μέρει, καθώς επρόκειτο για έφηβους). Σιγά-σιγά βέβαια άλλαξαν τα δεδομένα, με αποκορύφωμα 2 χρόνια πριν που βρισκόμουν στο εξωτερικό για κάποια μετεκπαίδευση. Το άτομο που δέθηκα περισσότερο από όλους ήταν κάποια κυρία στην ηλικία των γονιών μου, 25 χρόνια μεγαλύτερη μου! Το τι περάσαμε μαζί, τι κρασιά ήπιαμε, τι εξομολογήσεις κάναμε, πόσα κοινά είχαμε απλά δεν περιγράφεται! Την έχω βαθιά στην καρδιά μου και ακόμα κρατάμε επαφή, αν και δεν την έχω ξανασυναντήσει από τότε καθώς μένει σε πολύ μακρινή και δυσπρόσιτη χώρα!

Από εκεί και πέρα μπορώ να πω ότι κάνω παρέα με διάφορες ηλικίες, αλλά οι περισσότεροι φίλοι μου είναι άτομα που έχω μικρή ηλικιακή διαφορά (+-5 χρόνια) επειδή μαζί τους έχω περισσότερα κοινά στοιχεία και ανάγκες. Όσο για εμπειρίες παρόμοιες με εκείνη με την κυρία που σας είπα, αλλά από την αντίθετη (με πολύ μικρότερα άτομα) δεν έχω. Δε νομίζω ότι οι έφηβοι ας πούμε μπορούν να με καταλάβουν και δεν μου φαίνεται και περίεργο. Φαντάζομαι κάτι τέτοιο θα γίνει όταν μεγαλώσω και άλλο. Παρέα απλή βέβαια ευχαρίστως θα κάνω και με άτομα 15-20 ετών αν τύχει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,311 μηνύματα.
Ειναι μια ανανέωση της ενέργειας υποτίθεται όπου ο μεγαλύτερος συνήθως άθελά του γίνεται το βαμπίρ του μικρότερου.
Θα δείξει. Προς το παρόν πάντως δεν έχω καμμία εμπειρία από επαφές με μικρότερα άτομα. Πάντα με μεγαλύτερα, αλλά κυρίως τρελλά σαν κι εμένα που δεν το δείχνουν.

ζέστη
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

rosa azul

Πολύ δραστήριο μέλος

Η rosa azul αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,945 μηνύματα.
Δεν εχω προβλημα να συναναστραφω ατομα πολυ μεγαλυτερα ή πολυ μικροτερα μου...(+ 'ή - 10 ,15 χρονια πχ..) και παντα βρισκω ενδιαφεροντα πραγματα να συζητησω....Δεν νομιζω οτι παιζει ρολο η ηλικια ,αλλα η καλλιεργια του ανθρωπου και η ευελιξια του να προσαρμοζεται σε προσωπα και καταστασεις ;)Να ειναι ανοιχτος...χωρις προκαταληψεις ,φιλικος ,ωστε να δημιουργει αισθηματα ανεσης και δεκτικοτητας στον συνομιλητη,στον φιλο του....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

moxa15

Διάσημο μέλος

Ο moxa15 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 3,327 μηνύματα.
δεν εχω προβλημα αλλα πιστευω μετα απο τα 40 υπαρχουν επικοινωνιακα χασματα.....


το κυριοτερο ειναι να πας τον αλλον τωρα αν ειναι και 90 τι σε νοιαζει,whatever works:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Veronica17

Νεοφερμένος

Η Veronica17 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 18 μηνύματα.
Δεν εχει τοσο να κανει με την ηλικια παρα με τον χαρακτηρα του αλλου..Ενα απλο παραδειγμα: με τον πατερα μου μπορω να συννενοηθω ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ σε σχεση με τον 22χρονο αδερφο μου! Οπως πιστευω οτι ο πατερας μου εχει πολυ πιο νεανικες ιδεες και με καταλαβαινει καλυτερα σε σχεση με τον αδερφο μου που ηλικιακα δεν απεχουμε και τοσο..Επομενως ειναι θεμα χαρακτηρα και οχι ημερομηνιας γεννησης! ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Gianfranko

Νεοφερμένος

Ο Gianfranko αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 54 ετών. Έχει γράψει 15 μηνύματα.
Τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από όλες τις άλλες γενιές ,πριν από εμάς?
Όλες οι γενεές του παρόντος πρέπει να συνεργαστούν!
Πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί?
Θά έλεγα,
Η ταχεία τεχνολογική πρόοδος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες
για τη δημιουργία διαφορών μεταξύ των γενεών.
Άλλες απόψεις?
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 27,895 μηνύματα.
Η διαμόρφωση των υπαρξιακών μετασυμπτώσεων γενεαλογικώς, έχει εντρυφήσει στα ενδότερα των διαφαινόμενων ομοιογενετικών ανακατατάξεων, ορμώμενη από τη φυσική τάση της διαλλακτικότητας στην υπερβατική κίνηση της διανόησης.

Προς τούτο, διάγεται ενας βιος ανέμελος προς τα προσήκοντα κοσμογονικά τεκταινόμενα, διαβάλλοντας κάθε πρότερη τέρψη της αισθήσεως του νου και μιας εκκωφαντικής σιωπής η οποία σελαγίζει στο πέλαγο μιας αέναης ψυχικής δυσαρμονίας.
 

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
Δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ χάσμα των γενεών. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την εννοια της εξελιξης και οτι τα καινούργια είναι διαφορετικά απο τα παλιά. Απλά το καινούργιο πάντα τρόμαζε τους περισσότερους.

Υπήρχαν λοιπον άνθρωποι που δεν εγκατέλειπαν τα όνειρα τους και άλλοι, οι περισσότεροι, συντηριτικοί. Οι πρώτοι, κι αν μεγάλωσαν χωρίς να τα πραγματοποιήσουν όλα, υποστηρίζουν ευχαρίστως, όταν γινονται γονείς, τις νεώτερες τάσεις και απόψεις των παιδιών τους όταν και εκείνα οραματίζονται ενα διαφορετικό μέλλόν. Την ίδια στιγμή παιδιά που είναι συντηριτικά, γιατι ετσι βολεύονται καλύτερα, δε θα συννενοηθούν ποτε με τέτοιους γονείς, ενώ θα τα πανε θαυμάσια με γονείς ακόμη και με τεραστια διαφορά ηλικίας και απόψεις του Μεσαίωνα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top