Να νομιμοποιηθεί η αγοραπωλησία οργάνων;

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,053 μηνύματα.
Με αφορμή ένα επεισόδιο Boston Legal στο οποίο ένας πλούσιος καρκινοπαθής αγόρασε ένα πνεύμονα από έναν φτωχό ετοιμοθάνατο με αντάλλαγμα τα δίδακτρα της σχολής της κόρης του, ήθελα να συζητήσουμε γιατί είναι παράνομο να πουλήσει κανείς μέρος του σώματός του ενώ είναι νόμιμο να το δωρίσει. Αυτή τη στιγμή υποθέτω πως οι λίστες αναμονής για μεταμοσχεύσεις είναι για τα μάτια του κόσμου και στην πραγματικότητα ένας πλούσιος "αγοράζει" την προτεραιότητα της λίστας αυτής. Αν λοιπόν η αγοραπωλησία οργάνων γινόταν νόμιμη, στη λίστα θα υπήρχαν μόνο οι φτωχοί, οπότε θα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν τελικά όργανο για μεταμόσχευση, αφού οι πλούσιοι θα μπορούσαν να το αγοράσουν από κάποιον που το πουλάει.

Ποιες πιστεύετε οτι θα ήταν πραγματικά οι επιπτώσεις αν νομιμοποιούνταν η αγοραπωλησία οργάνων; Γιατί είστε υπέρ και γιατί κατά;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Λογικά και τώρα στην λίστα δεν έχει πλούσιους ή έχει ελάχιστους που περιμένουν λόγω έλλειψης συμβατότητας με όσα όργανα έχουν υπάρξει. Αλλά και να έχει, οι φτωχοί είναι περισσότεροι, οπότε η λίστα δεν θα μίκραινε και τόσο, όσο πιθανόν φαντάζεσαι (νομίζω τουλάχιστον). Επιπλέον υπάρχει ολόκληρη μαύρη αγορά από πίσω, η οποία δεν θα είχε με τι να ασχοληθεί αν γινόταν αυτή η νομιμοποίηση που λες (ξέρω, δεν μοιάζει για επιχείρημα, αλλά για τον ίδιο λόγο δεν νομιμοποιούν και τα ναρκωτικά - έστω τα μαλακά). Κατά τα άλλα στην ουσία δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον λόγο κατά της νομιμοποίησης, εκτός ίσως από το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα εξασφάλιζε πως δεν θα θανατωνόντουσαν άνθρωποι επί τούτου προκειμένου να συντηρηθεί το φοβερά κερδοφόρο εμπόριο αυτό. Και πριν πει κανεις ποιος είναι ο μηχανισμός αυτός τώρα, ..τώρα είναι άλλα τα μεγέθη και πάλι θεωρώ πως οι κλοπές πχ νεφρών δεν είναι τόσο ασυνήθιστες σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνεται μετά.. γιατί οκ, ο πλούσιος έχει να πληρώσει, αλλά ποιος σου εγγυάται ότι από την νόμιμη διακίνηση θα μπορεί να βρει συμβατό δότη; Προκειμένου λοιπόν να ζήσει, ποιος σου εγγυάται ότι μόλις βρει συμβατό δότη (προφανώς με παράνομο τρόπο) που είναι ακόμα ζωντανός, δεν θα σκηνοθετήσει και ένα ατύχημα (πάλι με τα λεφτά του) προκειμένου να τον σκοτώσει, να πάρει το όργανο που θέλει και να πουλήσει και τα υπόλοιπα; (Θα βγάλει και λεφτά! :lol:) Ενώ τώρα, όσο να πεις, θα το σκεφτεί κάπως παραπάνω πριν καν πάει το μυαλό του σε τέτοιο σχέδιο -που φυσικά και πάλι δεν αποκλείεται ..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 4 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top