Το δικαίωμα του "υπερ-εργάζεσθαι"

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Είναι ένα θέμα που αισθάνομαι ότι παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Άμα θέλεις να δουλεύεις 8 ώρες και 1 λεπτό τότε...

...είσαι τεμπέλης με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία! :worry:

Τις προάλλες συνάδελφοι απ' τη δουλειά μεταβήκαν στο κεντρικό κτήριο ώρα 17:30 για να εκτελέσουν ότι ο Νόμος ορίζει: Να επισυνάψουν την Ανακοίνωση ίδρυσης του Σωματείου Εργαζομένων σε κάθε πίνακα. Τους υποδέχτηκαν δύο φουσκωτοί μπράβοι με "άγριες" διαθέσεις. Κατόπιν συνεννοήσεως κατεβαίνει οριώμενος ο Διευθυντής Προσωπικού και αρχίζει καμπανέλια της μορφής: "Εδώ είναι εταιρεία δεν είναι μπουρδέλο, έρχεστε εν ώρα εργασίας και ενοχλείτε", και άλλα τέτοια. Η απάντηση - ερώτηση των παιδιών ήταν πότε πρέπει να έρθουμε και τους είπε:

"Μετά τις 22:00 το βράδυ!" :mad:

Και συνέχισε να απαξιώνει τους εκπροσώπους του Σωματείου μπροστά σε άλλους εργαζόμενους λέγοντας ότι είναι ένα "παρεάκι" που ξύνεται όταν όλοι οι υπόλοιποι δουλεύουν με ιδρώτα μοχθώντας για την εταιρεία. Πιάνει μάλιστα από το πέτο έναν δύσμοιρο υπαλληλάκο που βρήκε μπροστά του και του λέει: "Πες μου εσύ αγόρι μου, τι ώρα φεύγεις κάθε μέρα;"

Και ο δύσμοιρος απαντάει: "εεε...19:00" :'( Δίπλα σιγοντάρησε μια χονδροκώλα, "καλούλα" προϊσταμένη: "Καλά είναι, εγώ φεύγω στις 20:00 και πάω να δω το παιδί μου. Δεν μου αρέσει αλλά οφείλω να τελειώσω πρώτα τη δουλειά μου και μετά να φύγω!"

Ποιος οφείλει τι και σε ποιον; :hmm: Με ψέμματα τα λίγα δικαιώματα που έχουν απομείνει θέλουν να μας τα φάνε κι αυτά. Μας έλεγε π.χ. η ίδια διαβασμένη "καλούλα" προϊσταμένη του Human Resources ότι το διάλειμμα δεν συμπεριλαμβάνεται στον χρόνο εργασίας, όταν ο Νόμος προβλέπει τουλάχιστον 15 λεπτά μετά το 6ώρο. Ότι κανένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εργαζομένων δεν δικαιούται χρόνο για συνδικαλιστική δράση, όταν ο Νόμος λέει ότι Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας δικαιούνται 3 μέρες το μήνα! Ψέμματα ποτισμένα στην ψυχή της "καλούλας", υπερ-υπεύθυνης προϊσταμένης. Ψέμματα που διεισδύουν σε κάθε καλόβουλο, ευσυνείδητο υπαλληλάκο.

Το ξέρω ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Υπάρχουν δεξιοί, υπάρχουν και αριστεροί. Υπάρχουν αυτοί που δέχονται ερήμην τον καπιταλισμό, τους μετόχους και τους εργοδότες και αυτοί που διεκδικούν δικαιώματα για το λαό και τους εργαζομένους. Πέρα όμως από αυτές τις διαχωριστικές γραμμές, υπάρχει ένα Σύνταγμα (με τις ελλείψεις και τα λάθη του) και ένας Νόμος που υποτίθεται ότι οριοθετεί με γνώμονα τη συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού.

Και καταλήγω: "'Έχει το δικαίωμα ένας εργαζόμενος να δουλεύει στο χώρο εργασίας του όση ώρα του καπνίσει;"

Πριν απαντήσουμε ας σκεφτούμε λίγο για ποιο λόγο υπάρχουν οι "νόμοι" των ανθρώπων. Ας συλλογιστούμε τους χιλιάδες άνεργους που στραγγαλίζονται για μια δουλίτσα μεταφρασμένη σε λίγη αξιοπρέπεια στη ρημαδιασμένη αυτή ζωή τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
....λίγη αξιοπρέπεια στη ρημαδιασμένη αυτή ζωή τους.

Αρχίζοντας από το τέλος της εισήγησής σου, φίλε μου Παραφερνάλια, προτρέχω να δηλώσω ότι, και μόνον η ανάγκη ενός οποιουδήποτε ανθρώπου να γίνει "μισθωτός", αποτελεί ολοκληρωτική απεμπόληση της προσωπικής του αξιοπρέπειας:redface:!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top