Αποτεφρωτήριο στη Θεσσαλονίκη

ἅλς

Διάσημο μέλος

Ο ἅλς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 3,894 μηνύματα.
18.8.11

Αποτεφρωτήριο στη Θέρμη...


Θα εγκατασταθεί σε έκταση που σήμερα λειτουργεί ως φυτώριο.
Στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη, σε ιδιόκτητο χώρο, θα δημιουργηθεί το αποτεφρωτήριο που προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για...

μια έκταση συνολικά 500 στρεμμάτων, που σήμερα λειτουργεί ως φυτώριο. Σε τμήμα αυτής της έκτασης, όπως δημοσιεύει σήμερα ο Αγγελιοφόρος, θα στηθεί ένα οίκημα περίπου 600 τ.μ., όπου θα στεγαστούν οι απαραίτητες για το αποτεφρωτήριο λειτουργίες.

Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ του αρμόδιου αντιδημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα χαρακτηρισμού της έκτασης, έτσι ώστε και τυπικά να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών.

Σήμερα, όσοι επιθυμούν τη μετά θάνατον αποτέφρωση πρέπει αναγκαστικά να πάρουν το δρόμο της… ξενιτιάς. Η καύση αυτών που κατοικούσαν στην Ελλάδα και εν ζωή είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν μετά το θάνατό τους γίνεται αποκλειστικά στο εξωτερικό, και κυρίως στη Βουλγαρία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με υπευθύνους γραφείων τελετών, που αναλαμβάνουν τη μεταφορά και τη διοργάνωση, το κόστος της καύσης ξεπερνά εν μέρει το κόστος της ταφής και ανέρχεται σε περίπου 4.000 ευρώ.
nonews-NEWS

Ε,ρε γλέντια με τον Άνθιμο:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,883 μηνύματα.
Καίγεστε;

Το ρεπορτάζ που μου μετέφεραν οι συνάδελφοι, ήταν σαφές: Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στην περιοχή που βρίσκονται και τα κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου», αναμένεται να δημιουργηθεί το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, που θα κοστίσει - περίπου - 3 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του κτίσματος 600 τετραγωνικών μέτρων. Όλα αυτά σε έναν χώρο 500 στρεμμάτων, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως φυτώριο, προκειμένου να στεγαστούν οι απαραίτητες λειτουργίες του αποτεφρωτηρίου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προϋπολογίσει ένα κονδύλι ύψους 30.000 ευρώ για την τελική μελέτη, ενώ ο τρόπος κατασκευής του έργου θα αποφασιστεί, προσεχώς, από τη δημοτική αρχή.

Είναι δεδομένο, επίσης, ότι στο προσεχές μέλλον θα δούμε πολλά τηλεοπτικά παράθυρα να γεμίζουν από απόψεις που θα υποστηρίζουν την αποτέφρωση κι άλλες τόσες που θα προσπαθήσουν να την καταρρίψουν. Είναι, επίσης, πιθανό, να δούμε διαδηλώσεις με μαύρα ράσα, κότσους και πλακάτ να διαδηλώνουν «κατά τις πρακτικής του Αντίχριστου, που αντίκειται στην ιερή πίστη μας και το τελετουργικό της». Μη νομίζετε ότι βιάζομαι να κρίνω την Εκκλησία ή, τέλος πάντων, τους ευρύτερους κύκλους της ή να προδιαγράψω τις πιθανές αντιδράσεις τους. Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας, το Μάιο του 2010, αποφάσισε να μη δέχεται την καύση των νεκρών. Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς η Εκκλησία «γνωρίζει και συνιστά ως μοναδικό τρόπο αποσυνθέσεως του νεκρού σώματος την ταφή, σύμφωνα με την αγία Διδασκαλία Της και την από αιώνων Παράδοσή Της. Η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση για την καύση των νεκρών για τους ετεροδόξους και ετεροθρήσκους», όπως ήταν τότε η επίσημη ανακοίνωση. Πιθανολογώ, λοιπόν, ότι θα δούμε σκηνές ροκ έξω από το αποτεφρωτήριο. Ίδωμεν.

Το σίγουρο είναι ότι ήμουν πιτσιρίκος όταν είχα δει τον παππού μου μισολιωμένο μέσα στον τάφο του, όταν προσπάθησαν να εναποθέσουν το λείψανό του σε κουτί οστεοφυλακίου. Το μακάβριο εκείνο θέαμα ακόμα με στοιχειώνει, από τη στιγμή, μάλιστα, που προσπάθησαν να αποσπάσουν τη σάρκα του, που είχε απομείνει επάνω στα κόκαλα, με απάνθρωπο τρόπο. Δεν χρειάζεται να γίνω περισσότερο περιγραφικός, είμαι βέβαιος ότι και σε δικούς σας συγγενείς μπορεί να έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο, οπότε ζητώ συγγνώμη για την πρόκληση ανατριχίλας και το σταματώ εδώ. {Επίσης, στο χωριό της μητέρας μου, όταν το θαμμένο σώμα τού αποθανόντος δεν λιώσει μετά την παρέλευση τριετίας, είναι κακό σημάδι το οποίο επιβεβαιώνει( ;ότι ο μακαρίτης ήταν κακός άνθρωπος}.

Τότε, με δάκρυα στα μάτια, είχα αναρωτηθεί για το αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος, λιγότερο μακάβριος, για να γίνεται η εκταφή. Όλοι τότε, μου είχαν πει ότι από τη στιγμή που γίνεται η ταφή, αυτό θα συμβαίνει πάντα. Κάποια χρόνια νωρίτερα είχα μάθει ότι την 3η Ιουνίου 1979, επάνω σε μια τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Δ. Νιάνιας - δίπλα του ήταν ο Αλέξης Μινωτής - διασκόρπισε την τέφρα της Μαρίας Κάλλας στα νερά του Αιγαίου, για να πλανάται αιώνια πάνω από τα νησιά.

Από τα ηχεία βαράει ο David Bowie, το «Ashes to ashes», όταν πεθάνω θα ήθελα να με κάψουν και να τραγουδάνε «μπερν, μάδα φάκα, μπερν» και να πίνουν μαρτίνι που μου άρεσε, δεν θα ήθελα οι δικοί μου άνθρωποι να με δουν σκελετό, με ολίγη από σαρκίο. Τις στάχτες μου ας τις κάνουν ό,τι θέλουν, τα όργανά μου πριν ας τα έχουν δώσει όπου θέλουν, κι αν έρθει η Δευτέρα Παρουσία και δεν έχω σώμα, ας ξαναγυρίσω στη ζωή ως μπάλα του μπάσκετ, δε βαριέσαι; Με την αποτέφρωση θα γλιτώσουν και οι δικοί μου άνθρωποι από τα εννιάμερα, τα 40ήμερα, το 9μηνο, το χρόνο και πάει λέγοντας και κλαίγοντας, λες και τα μνημόσυνα και οι επιμνημόσυνες δεήσεις θα κάνουν εκείνους που με αγαπούσαν να με θυμούνται.

Μπορεί κιόλας, «εκεί πάνω», να κάτσει και κάνα αστείο περιστατικό όταν θα χτυπάω την πόρτα του Παράδεισου ή της Κόλασης:
- Who is who?
- Χου(ς) ει και εις χου(ν) απελεύσει, μάστορα...

Σπύρος Σεραφείμ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

alis

Πολύ δραστήριο μέλος

Η alis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,134 μηνύματα.
4.000 ευρώ; Όχι και λίγα... Θα το έχουμε στα υπ'όψην πάντως. Αν δεν πεθάνω βέβαια μέχρι να γίνει...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

babisgr

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο babisgr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 837 μηνύματα.
Τη χρηματοδότηση θα τη κάνει ο δήμος και το ελληνικό κράτος; Γιατί δε το κάνει κάποιος ιδιώτης; Καλά ρε το πρώτο πράγμα που βρήκε να κάνει είναι να φέρει Τούρκους για προσκύνημα στον ιερό κεμάλ στη Θεσσαλονίκη και να κάνει αποτεφρωτήρα; Ετοιμάζει το σπίτι του αν κατάλαβα καλά;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Θησεύς

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Θησεύς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 220 μηνύματα.
Με την αποτέφρωση θα γλιτώσουν και οι δικοί μου άνθρωποι από τα εννιάμερα, τα 40ήμερα, το 9μηνο, το χρόνο και πάει λέγοντας και κλαίγοντας, λες και τα μνημόσυνα και οι επιμνημόσυνες δεήσεις θα κάνουν εκείνους που με αγαπούσαν να με θυμούνται.
Πλανάστε..Ολο και κάποιον τρόπο θα βρούν οι εκκλησιαστικοί και μη μηχανισμοί να βγάλουν χρήματα..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Σημείωση Συντάκτη:

Το παρόν θέμα προορίζεται αποκλειστικά για σχολιασμό του αποτεφρωτηρίου της Θεσσαλονίκης.
Για γενικότερη συζήτηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παρακάτω θέματα:
Συμφωνείτε με την καύση των νεκρών;
Καύση ή Αποτέφρωση των νεκρών;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top