Το deal των «νεκρών» τραπεζών

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Γ. Αρώνης: Το deal μεταξύ Alpha Bank και Eurobank θα επικυρωθεί Δευτέρα πρωί στα ΔΣ – Το Κατάρ με 20% του νέου σχήματος θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος - Απομακρύνεται ο κίνδυνος κρατικοποιήσεων

Το mega τραπεζικό deal μεταξύ της Alpha και της Eurobank είναι γεγονός. Θα επικυρωθεί στα έκτακτα διοικητικά συμβούλια τα οποία θα συνέλθουν την Δευτέρα 29 Αυγούστου ώστε να επικυρώσουν το deal αναφέρει σε δηλώσεις του στο www.bankingnews.gr ο Γενικός Διευθυντής της Alpha bank Γ Αρώνης.
Το Κατάρ – ήδη το fund Paramount ελέγχει το 4% της Alpha bank – θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο deal αναφέρει ο κ Αρώνης. Ερωτηθείς για το τι ποσοστό θα αποκτήσει το Κατάρ στο νέο σχήμα απέφυγε να σχολιάσει, ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές του www.bankingnews.gr αναφέρουν ότι θα αποκτήσει το 20% του νέου σχήματος και θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Το mega τραπεζικό deal δημιουργεί την μεγαλύτερη βάση ενεργητικού τράπεζα στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με ενεργητικό 144 δις ευρώ, δάνεια 98 δις ευρώ, καταθέσεις 77 δις ευρώ και ίδια κεφάλαια 10,3 δις ευρώ.
Το deal μεταξύ των 2 μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών στην Ελλάδα αποτελεί
1)Κίνητρο για αλλαγή κλίματος στην καταρρέουσα χρηματιστηριακή αγορά. Οι αποτιμήσεις των τραπεζών είχαν καταρρεύσει και πιθανότατα η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει το κλίμα άρδην.
Μια άνοδος 20% με 30% στις τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη.
2)Αποδεικνύει ότι επενδυτές όπως το Κατάρ είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα και στις τράπεζες σημαντικά κεφάλαια. Εκτιμάται ότι θα επενδύσει 400-500 εκατ ευρώ.
3)Το deal απομακρύνει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των τραπεζών Eurobank και Alpha bank. Αυτός ήταν και ο στρατηγικός στόχος να απομακρυνθεί ο κίνδυνος κρατικοποιήσεων.
4)Προκαλεί κύμα μετασχηματισμού στον τραπεζικό κλάδο δίνοντας ενδεχομένως ώθηση στην οικονομία. Η Εθνική πιθανότατα θα κλείσει deal με το ΤΤ και ίσως υπάρξει deal Πειραιώς με Marfin...ωστόσο ακόμη ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πρόωρο.
5)To διοικητικό σχήμα θα αποτελείται από Πρόεδρος Γ Κωστόπουλος, 2 διευθύνοντες συμβούλους και 4 αναπληρωτές και 8 Γενικούς Διευθυντές.
Το παρασκήνιο και οι προκλήσεις….
Το www.bankingnews.gr ήταν το πρώτο site που αποκάλυψε από την Παρασκευή και ώρα 14:11 ότι η κυβέρνηση πιέζει την Alpha και την Eurobank για deal και ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.
Το deal αυτό παρ΄ ότι μελετάται εδώ και μήνες, είχαν υπάρξει επαφές μεταξύ Κωστόπουλου και Μαντζούνη από Alpha και Χριστοδούλου, Πεταλά και Νανόπουλου από την Eurobank φαίνεται ότι καταλήγει με πιθανότητες επιβεβαίωσης 95%.
Το deal αυτό όμως είναι ένα deal που πραγματοποιείται στην χειρότερη φάση της ιστορίας του κλάδου όταν οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταρρεύσει και οι κεφαλαιοποιήσεις των δύο τραπεζών βρίσκονται της μεν Eurobank 956 εκατ και της Alpha bank 1,015 δις ευρώ.
Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις εξής 4 μεγάλες προκλήσεις
1)Η Alpha bank θα χρειαζόταν σε κεφάλαια συνολικά μαζί με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών πάνω από 2,5 δις ευρώ.
Η Eurobank θα χρειαζόταν σε κεφάλαια συνολικά μαζί με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών περίπου 2 δις ευρώ.
Άρα το νέο σχήμα θα χρειαστεί 4,5 δις ευρώ κεφάλαια.
2)Σε επίπεδο ρευστότητας οι δύο τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ 33-34 δις ευρώ δηλαδή περίπου το 30% της ρευστότητας που έχουν αντλήσει οι τράπεζες στην Ελλάδα από την ΕΚΤ.
3)Το haircut 21%, η Blackrock αποτελούν τα ορατά προβλήματα δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο haircut 30% στο χρέος που θα αυξήσει περισσότερο τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις.
4)Το deal αυτό πραγματοποιείται με όρους επιμερισμού των προβλημάτων ενώ θα αξιολογηθεί άμεσα αν έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Είναι πιθανό αν η συγχώνευση γίνει με σωστά κριτήρια να καταλήξει σε ένα καλό deal.
Οι βασικοί μέτοχοι σε αυτό το νέο σχήμα θα μειώσουν τα ποσοστά τους. Ο Γ Κωστόπουλος θα βρεθεί περίπου στο 4% με 5% από 9% και η οικογένεια Λάτση με ποσοστό 18% με 20% από 44% στο νέο σχήμα ενώ 20% θα κατέχει και το Κατάρ έχοντας επενδύσει 400-500 εκατ ευρώ με βάση εκτιμήσεις.
Τι σημαίνει για την αγορά
Με όρους χρηματιστηριακούς το deal θα δώσει ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τραπεζικές μετοχές. Εφόσον κλείσει το deal επίκειται ένα ράλι στις τράπεζες 20% με 30%.
Ωστόσο μεγάλη προσοχή όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης....

Πηγή : Βankingnews.gr

Σχόλιο : Θέλει μεγάλη προσοχή όταν καταλαγιάσει η σκόνη και ο αρχικός ενθουσιασμός, γιατί το χρηματιστήριο στηρίζεται στην πραγματική οικονομία

Σημείωση Συντονιστή:Τα μηνύματα #1,2 προήλθαν έπειτα απο συγχώνευση με το θέμα" Το deal μεταξύ Alpha Bank και Eurobank"
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,857 μηνύματα.
Το πραγματικό μέτωπο: Πτωχοτραπεζοκρατία εναντίον Ανάκαμψης

Διαβάσατε για την συγχώνευση Alpha και Eurobank. Προέκυψε ως η ύστατη λύση αποφυγής της εθνικοποίησής τους λόγω πτώχευσης. Δυστυχώς η συγχώνευση αυτή δεν λύνει το πρόβλημα των τραπεζών παρά μόνο επεκτείνει, εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, την εξουσία των τραπεζιτών που τις ελέγχουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και στην Γαλλία, και αλλού, με τράπεζες κολοσσούς έτοιμες να καταρρεύσουν.

Εδώ και τρία χρόνια επιμένω ότι η Κρίση που ζούμε στην ευρωζώνη είναι κατεξοχήν κρίση των τραπεζών της ηπείρου μας. Πρόσφατα ακόμα και η κα Lagarde, η νέα ηγέτις του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε αυτούς τους φόβους και κατέδειξε τις τράπεζες ως την κακοήθεια που συντηρεί την Κρίση. Να η σχέση που έχουν όλα αυτά όμως με την Πλάνη, τον Jutta και την Κρίση Χρέους: Πίσω από την πάλαι ποτέ Πίστη, και βαθειά στο DNA της πιο πρόσφατης Πλάνης, κρύβεται η πολιτική επιλογή της μη σύγκρουσης με την Πτωχοτραπεζοκρατία - με το νεότευκτο καθεστώς που γεννήθηκε από τα συντρίμμια που δημιούργησε το Κραχ του 2008 στο οποίο όσο πιο πτωχευμένη μια τράπεζα τόσο μεγαλύτερη η εξουσία της επί των δημόσιων οικονομικών. Ο κόμπος όμως έχει πλέον φτάσει στο χτένι. Είναι πια προφανές ότι οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να επιλέξουν είτε να συντηρούν (μέσα από Μνημόνια και λογική τύπου EFSF) την Πτωχοτραπεζοκρατία είτε να στοχεύσουν στην Ανάκαμψη. Και τα δύο δεν γίνονται.

Από το "Η Πλάνη και η Jutta" του Γιάννη Βαρουφάκη
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Η πραγματική εικόνα της συγχώνευσης που ανακοινώθηκε χθες αρχίζει σιγά σιγά να φαίνεται τόσο στον πίνακα τιμών του χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και στα πραγματικά οικονομικά μεγέθη των δύο τραπεζών που ανακοινώθηκαν χθες . Το ΧΑ πάντα ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας και έτσι χθες η Eurobank έχασε 13% ενώ η Alpha Bank κέρδισε 1,62%.
Μια προσεκτικότερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων αυτών μας οδηγεί στο συμπέρασμα κυρίως για την τράπεζα EUROB ANK ότι η χθεσινή συμφωνία δεν είναι συγχώνευση των δύο τραπεζών, αλλά μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης της πάλαι ποτέ κραταιας τράπεζας του ομίλου Λάτση από την ALPHA BANK αλλά και από τo εμιρατο του Καταρ.
Αν δούμε λίγο προσεκτικότερα τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η EUROBANK θα διαπιστώσουμε ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη τράπεζα δεν “υπάρχει” και παραμένει σε λειτουργία μόνο για συστημiκούς λογους όσο και για λόγους «δημοσίου» συμφέροντος.
Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας που αναλογούν στους κατόχους κοινών μετοχών στο τέλος του εξαμήνου ήταν μόλις 3,5 δισ. €. από αυτά περίπου το ένα τρίτο ητοι ένα δις ευρώ περίπου είναι η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου σε ζεστό χρήμα. Σε αυτό θα πρέπει να αθροίσει κανείς και τις εγγυήσεις ρευστότητας που έχει λάβει η τράπεζα από το δημόσιο, οι οποίες ξεπερνούν τα 15 δισ ευρώ , ποσό που είναι προφανές ότι με τη σημερινή οικονομική κατάσταση είναι αδύνατον να επιστραφεί. Συνεπώς η τράπεζα ανήκει ήδη στο ελληνικό δημόσιο και όχι στους βασικούς μετόχους της.
Η διοίκηση της Eurobank απέφυγε να δώσει ακριβή απολογιστικά στοιχεία για το βαθμό εξάρτησής της από ενισχύσεις ρευστότητας από το Δημόσιο. Με βάση τα στοιχεία 9μήνου, η τράπεζα είχε αξιοποιήσει 7,77 δις. ευρώ κρατικών εγγυήσεων για το δανεισμό της από την ΕΚΤ, ενώ είχε λάβει και ειδικά ομόλογα του Δημοσίου, αξίας 1,737 δις. ευρώ, για να προχωρήσει σε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως φαίνεται όμως από τα στοιχεία του εξαμήνου, τον παρακάτω πίνακα η τράπεζα δεν έδωσε κανένα απολύτως νέο δάνειο κατά τη διάρκεια όλης αυτής περιόδου. Αντίθετα μάλιστα «στραγκάλισε» περεταίρω τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις τους, μειώνοντας τα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στη μόνη κατηγορία που εμφανίζεται μικρή αύξηση είναι εκείνη το στεγαστικών δανείων που αυξήθηκαν κατά περίπου 500 εκατ. € καθώς είναι γνωστό ότι είναι τα δάνεια που παρέχουν την μέγιστη ασφάλεια για κάθε τράπεζα.

Πλέον αυτών των ενισχύσεων, για την τράπεζα εγκρίθηκαν στο τέλος του 2010 πρόσθετες εγγυήσεις δανεισμού ύψους 4 δις. ευρώ, από το νέο «πακέτο» των 25 δις. ευρώ. Ο κ. Ν. Καραμούζης διευκρίνισε χθες, ότι δεν έχει αξιοποιηθεί προς το παρόν το σύνολο αυτών των εγγυήσεων, χωρίς να αποκαλύψει πόσες έχουν ήδη αξιοποιηθεί. Με βάση τα ποσά του πρώτου 9μήνου 2010 και το ποσό εγγυήσεων που δικαιούται η Eurobank από το «πακέτο» των 25 δις. ευρώ, πάντως, οι συνολικές ενισχύσεις κεφαλαίων και ρευστότητας που έχει λάβει ή δικαιούται μέχρι στιγμής να πάρει η τράπεζα ξεπερνά τα 14,5 δις. ευρώ (πάνω από 6% του ΑΕΠ, για να έχουμε μια αίσθηση αναλογιών…).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λόγω της ύφεσης αλματώδη άνοδο παρουσίασαν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς τα συνολικά (10,1% εναντι 6,7%) καθώς και τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (12,5% εναντι 8,6%). Yπενθυμίζεται ότι η τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπιστεύεται πλήρως τα συγκεκριμένα στοιχεία όλων των ελληνικών τραπεζών και γι' αυτό έχει αναθέσει στην Black Rock να ελέγξει τις συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων .
Η εικόνα των αποτελεσμάτων της ALPHA BANK είναι λίγο καλύτερη καθώς διαθέτει σημαντικά περισσότερα ίδια κεφάλαια που πλησιάζουν τα 5 δισ ευρώ από τα οποία βεβαίως θα πρέπει να επιστρέψει κάποια στιγμή περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
Σε αυτό το οικονομικό φόντο οι δύο τράπεζες κατέληξαν στη χθεσινή συμφωνία συγχώνευσης. Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά και την ίδια αυτή συμφωνία:
Η πηγή των κεφαλαίων:

- 500 εκατ. ευρώ από MCN (mandatory convertible note) που θα βάλουν οι του Qatar
- 1,25 δισ. από αύξηση κεφαλαίου - με δικαίωμα προτίμησης.
- 350 εκατ. από μετατροπή υβριδικών κεφαλαίων της ΕΥΡΩΒ

- 1,8 δισ. από σειρά οργανικών πρωτοβουλιών που αναμένεται να δημιουργήσουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier 1 ύψους 1,8 δισ. ευρώ. - υποθέτω ότι τα περισσότερα είναι από πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό. Τα άλλα που διαβάσαμε περί αναδιάρθρωσης ισολογισμού είναι αρκετά αφηρημένα εκτός αν εννοούν π.χ. απολύσεις , αλλά ας υποθέσουμε ότι αποφέρουν τα αναμενόμενα.

Τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν είναι περίπου 3,9 δισ. ευρώ.
Έχουμε ξαναπεί πως μοιάζουν οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών. Είναι ένας margin account που έχει γίνει κόκκινος και τα χρεόγραφα συνεχίζουν και πέφτουν και η κοκκινίλα μεγαλώνει και ο χρηματιστής σου σε παίρνει κάθε μέρα τηλέφωνο για λεφτά. To deal αυτό δεν είναι παρά άλλο ένα τηλεφώνημα από τον χρηματιστή (νομισματικές αρχές) για να καλύψει ο επενδυτής το margin.

Η ΑΛΦΑ προσδοκούσε να αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ πριν λίγο καιρό. Ναι μεν 3,9 δισ. είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, άλλα αν αναλογιστούμε ότι τα ποσά που χρειάζονται οι Ελληνικές τράπεζες κυμαίνονται περί των 20 δισ. ευρώ (τουλάχιστον), το πιο πιθανό είναι ότι αυτή η αύξηση κεφαλαίου δεν θα είναι η τελευταία για το νέο σχήμα.

Επίσης μην ξεχνάμε και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν 6,9 το δεύτερο τρίμηνο και 8,1% το πρώτο τρίμηνο (σε ετήσια βάση). Οι λιανικές πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 10,6% τον Μάιο (YoY) και 12% για τους πρώτους 5 μήνες (YoY). Τέλος η ανεργία είναι στο 16,6% και όλες οι εκτιμήσεις είναι ότι θα συνεχιστεί ανοδικά.

Όλα αυτά είναι επιβαρυντικά για τις τράπεζες και τα κεφάλαια αυτής της αύξησης ίσως να υπολείπονται τις ζημιές από την παρατεταμένη ύφεση, τις αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες και τις λογιστικές ζημιές από το haircut - μαϊμού που έγινε πρόσφατα.

Υποθέτω ότι η απόφαση για την συνένωση των δυο τραπεζών έγινε κάτω από μεγάλη πίεση. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Βενιζέλου ότι τυχόν κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει αποκλειστικά με κοινές μετοχές, είναι δεδομένο ότι κινητοποίησε τις διοικήσεις των δυο τραπεζών να κάνουν κάτι γρήγορα, για να μην χάσουν τα κλειδιά των μαγαζιών τους. Οι βεβιασμένες κινήσεις όμως, συνήθως δεν καταλήγουν σε αίσιο αποτέλεσμα, διότι δεν είναι το προϊόν ώριμης σκέψης, αλλά μιας βιαστικής κίνησης βραχυπροθέσμου ορίζοντα, προσδοκώντας την εξαγορά χρόνου πάρα οτιδήποτε άλλο. Προς το παρόν όμως ας δώσουμε στην νέα διοίκηση το δικαίωμα της αμφισβήτησης.

Ένα ερώτημα είναι για ποιο λόγο θέλουν να συμμετάσχουν οι του Qatar; Δυο είναι οι εκδοχές. Ή ενδιαφέρονται μακροπρόθεσμα, ή βραχυπρόθεσμα, προσδοκώντας ένα καλό κέρδος. Ας εξετάσουμε και τις δυο εκδοχές.

Υπόθεση κάνω ότι αντιλαμβάνονται πως τα χρήματα της αύξησης αυτής ίσως δεν θα είναι αρκετά για την εξυγίανση του ομίλου. Λογικά πρέπει να έχουν επίγνωση ότι ίσως χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη μελλοντικά για την περαιτέρω ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης του σχήματος.

Η επένδυση των Γάλλων στην ΕΜΠ ξεκίνησε αγοράζοντας από πολύ ψηλά, αλλά έκτοτε συνεχίζουν να ενισχύουν τη θέση τους, διοχετεύοντας κεφάλαια μέσω συνεχιζόμενων αυξήσεων κεφαλαίου στην τράπεζα. Το συνολικό κόστος των Γάλλων στην ΕΜΠ μπορεί να καταλήξει να φτάσει 5-7 δισ. ευρώ, αλλά στο τέλος η τράπεζα θα έχει εξυγιανθεί και πάνω από όλα, θα είναι 100% δική τους.

Το ερώτημα είναι, πόσο αξίζει η ΕΜΠ μετά από εξυγίανση; Η απάντηση είναι περίπου τα ποσά που θα καταλήξουν να βάλουν οι Γάλλοι στην τράπεζα. Οι Γάλλοι δεν αγοράζουν την ΕΜΠ δωρεάν, σε αντίθεση με το τι πιστεύουν ορισμένοι. Την έχουν πληρώσει full price, απλά την πλήρωσαν κάνοντας αύξηση κεφαλαίου εξυγιαίνοντας την.

Αν οι του Qatar έχουν σκοπό να κάνουν κάτι ανάλογο, τότε δεν έχει και τόση σημασία το αν αγοράζουν ακριβά ή φτηνά αλλά το ότι, μακροπρόθεσμα είναι αποφασισμένοι να βάλουν τουλάχιστον αλλά 10 δισ. ευρώ σε αυτό το σχήμα, εκτοπίζοντας τους υπολοίπους μέσω dilution και στο τέλος θα καταντήσουν να έχουν το 100% της τράπεζας. Αν λοιπόν αυτός είναι ο σκοπός τους, τότε μακροπρόθεσμα θα κερδίσουν ό,τι και να κάνουν και όσο πληρώσουν. Ακόμα και 20 δισ. ευρώ να βάλουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, πάλι κερδισμένοι θα είναι διότι αυτό το σχήμα εξυγιασμένο αξίζει αρκετά περισσότερο.

Αλλά αμφιβάλω πολύ αν οι Άραβες έχουν μακροπρόθεσμες βλέψεις, διότι ο τρόπος με τον οποίον βάζουν λεφτά στο σχήμα είναι copy paste από τακτικές του Warren Buffet, όπου δεν παίρνουν σχεδόν καθόλου ρίσκο.

Οι του Qatar θα αγοράσουν ένα MCN (mandatory convertible note) ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, με τιμή μετατροπής 1,70 ευρώ, που αντιπροσωπεύει ένα discount της τάξεως του 20% σε σχέση με την pro forma τιμή της μετοχής του ενιαίου σχήματος. Με λίγα λόγια, αγοράζουν το νέο σχήμα μεν, αλλά με πολύ μεγάλη εκτύπωση και με πολύ μεγάλη απόσταση ασφαλείας από το ενδεχόμενο μελλοντικού dilution. Μάλιστα μου κάνει εντύπωση ότι όλοι υμνούν τη συμμετοχή του Qatar, διότι αν εξετάσει κανείς προσεκτικά το ζήτημα, το σχήμα ΑΛΦΑ-ΕΥΡΩΒ έδωσε γη και ύδωρ για να πάρει αυτά τα 500 εκατ. ευρώ.

Αν οι του Qatar λοιπόν έχουν μακροχρόνιες βλέψεις, ο μέσος επενδυτής είναι πιθανόν να πάθει αυτό που έπαθαν όσοι εκτίμησαν ότι οι Γάλλοι θα δώσουν υπεραξία στους μετόχους στην ΕΜΠ. Αν από την άλλη αποδειχτεί ότι τα κεφάλαια αυτά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσει το σχήμα την ελληνική κρίση, τότε απλά θα κληθούν μελλοντικά να καλύψουν margin άλλη μια φορά, που σημαίνει επιπλέον dilution.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Ένα σχετικά απλό στις αναλύσεις του και πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δ. Καζάκη, σχετικό με το θέμα των "νεκρών τραπεζών" και του γάμου τύπου Corpse Bride:

Τραπεζικά τέρατα
Του Δημήτρη Καζάκη

Tα πανηγύρια αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα κρατάνε το πολύ ένα 24ωρο. Ιδίως τα στημένα. Τόσο κράτησε και το νέο πανηγύρι για τον «γάμο» των τραπεζών Alpha - Eurobank. Οι ευχές, τα μπράβο και τα ζήτω έπεσαν βροχή. Από επίσημους και ανεπίσημους. Κι όλα αυτά γιατί; Μα για να κρύψουν την αλήθεια. Όταν δυο αντίπαλες μέχρι χθες φαμίλιες που καταδυναστεύουν τον πληθυσμό μιας περιοχής αποφασίζουν ξαφνικά να συνενωθούν, αυτό δεν είναι ποτέ για καλό.
Αν κάτι θετικό μάς προσέφερε αυτός ο «γάμος» είναι η διαπίστωση του πόσο βαθιά στην πολιτική έχει εισχωρήσει η διαπλοκή και η ταύτιση με τα τραπεζικά συμφέροντα. Όχι μόνο η κυβέρνηση και τα κόμματα κυβερνητικής εναλλαγής, αλλά και τα υπόλοιπα, από τον ΛΑΟΣ έως τη Δημοκρατική Αριστερά και φυσικά τη Δημοκρατική Συμμαχία της οικογένειας Μητσοτάκη, χειροκρότησαν την πράξη των τραπεζιτών.
Μόνο το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ αποστασιοποιήθηκαν. Όλοι οι άλλοι «πατέρες του έθνους» συνωστίζονται στα σαλόνια των τραπεζιτών για να κερδίσουν την εύνοιά τους. Όπως τα παλιά χρόνια έκαναν οι ευνούχοι στις αυλές των αρχόντων. Κι ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αντιστροφή δόγματος
Αν θυμάστε, η παγκόσμια κρίση ξέσπασε γιατί οι επικυρίαρχοι της οικονομίας και της πολιτικής αποφάσισαν ότι όσο μεγαλύτερες και πιο τερατώδεις γίνουν οι τράπεζες τόσο το καλύτερο για την οικονομία. Πρόκειται για το δόγμα του «toο big to fail» (πολύ μεγάλη για να αποτύχει), δηλαδή όσο πιο μεγάλη είναι μια τράπεζα τόσο πιο δύσκολα αποτυγχάνει, τόσο πιο μεγάλη είναι η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη. Έτσι, ειδικά στην ευρωζώνη δημιουργήθηκαν τράπεζες - τέρατα με ενεργητικά πολύ μεγαλύτερα από το ΑΕΠ των χωρών τους.
♦ Στη Γερμανία, π.χ., τα τραπεζικά ενεργητικά υπερβαίνουν το 200% του ΑΕΠ της.
♦ Στη Γαλλία το 300% και στη Βρετανία πάνω από 500%.
Μόνο οι ΗΠΑ κράτησαν τα ενεργητικά των τραπεζών τους μόλις στο 50% του ΑΕΠ τους και έτσι, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια κρίση ξεκίνησε από εκεί, έχει πλέον μετατρέψει σε επίκεντρό της την ευρωζώνη. Το γεγονός ότι στην ευρωζώνη συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες τράπεζες - τέρατα παγκο*σμίως δεν είναι καθόλου άσχετο με την κατάσταση αδιεξόδου που βιώνει.

περισσότερα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Κοιτάξτε τώρα κι αυτό. Δεν αφορά μεν την Ελλάδα άμεσα, οπότε θα έλεγε κανείς ότι δεν ανήκει στο παρόν θέμα, ωστόσο πιστεύω ότι η ανάγνωσή του σε συνδυασμό με όσα γράφηκαν παραπάνω, δίνει μια ευρύτερη εικόνα για το ζήτημα: Η κρίση των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεχίζεται, άσχετα με την πορεία της κρίσης στην Ελλάδα. Οι τράπεζες-τέρατα, για τις οποίες μας μίλησε παραπάνω ο Δ. Καζάκης, φαίνεται ότι δεν ευσταθούν πλέον και βαδίζουν προς την αυτοκαταστροφή τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο εκείνο του άρθρου του Γ. Δελαστίκ, όπου αποκαλύπτεται ότι οι επενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους σε ελβετικά ομόλογα, με αρνητικό επιτόκιο, προκειμένου να μην χάσουν τα λεφτά τους από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης κι επακολούθως του Ευρώ. Επίσης, τεράστιο ενδιαφέρον για το θέμα μας έχει η πρόσφατη διαπίστωση του ίδιου του ΔΝΤ, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται επιπρόσθετα άλλα 200 δις ευρώ, ώστε να ευσταθήσουν πραγματικά...


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Φόβος, ανησυχία, εκνευρισμός, αβεβαιότητα. Τέτοιες λέξεις χρησιμοποιούν οι γερμανικές εφημερίδες για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στα κορυφαία στελέχη του τραπεζικού τομέα της Γερμανίας, όταν αναφέρονται στις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης.

"Τα πάντα θυμίζουν το φθινόπωρο του 2008" είπε ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν, σε συνάντηση που είχε με το δημοσιογραφικό επιτελείο της "Χάντελσμπλατ", της σοβαρότερης ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας. Το φθινόπωρο δηλαδή που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση!

Στο μεταξύ οι τραπεζικές μετοχές της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης (όπως άλλωστε και της Βρετανίας, η οποία δεν ανήκει σ' αυτήν) υφίστανται βίαιη πτώση της αξίας τους. Οταν οι τραπεζικοί κολοσσοί της Ευρώπης (όπως π.χ. η Ντόιτσε Μπανκ που είδε τη Δευτέρα τη μετοχή της να χάνει 9% (!) ή η γαλλική Σοσιετέ Ζενεράλ και η βρετανική Ρόγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ, που την ίδια μέρα έπεσαν οι μετοχές τους ακόμη περισσότερο) κλυδωνίζονται, είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή.

Καμία τράπεζα της Ευρώπης πλέον δεν εμπιστεύεται την άλλη για να της δανείσει στη διατραπεζική αγορά. Προτιμούν να... παρκάρουν τη νύχτα τα λεφτά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ασφάλεια!

Τα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου για την περίπτωση αδυναμίας πληρωμών 25 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, έφτασαν στο πρωτοφανές ύψος του 2,65% του ασφαλιζόμενου ποσού.

Οι πιο συντηρητικοί από τους επενδυτές είναι τόσο φοβισμένοι για τον κίνδυνο να χάσουν τα λεφτά τους, ώστε τα αποσύρουν από τις τράπεζες και τα επενδύουν σε κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται σίγουρα, παρόλο που οι αποδόσεις αυτών των ομολόγων μειώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα - σχεδόν μηδενικά, προς όφελος κυρίως του γερμανικού κράτους στην Ευρωζώνη.

Τον Απρίλιο π.χ. τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα είχαν επιτόκιο 3,5%, αλλά προχθές η απόδοσή τους είχε πέσει στο... μισό, στο 1,86%!

Η ανασφάλεια των επενδυτών οδήγησε σε εξωφρενικές καταστάσεις στην αγορά των ελβετικών κρατικών ομολόγων, τα οποία θεωρούνται τα πιο σίγουρα του κόσμου, γιατί η Ελβετία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη και έτσι οι κρατικοί της τίτλοι δεν υπόκεινται σε κινδύνους από το εξωτερικό: οδηγηθήκαμε σε... αρνητικά (!!!) επιτόκια για τα διετή ελβετικά ομόλογα. Συμβολικά μεν (-0,01%) αλλά αρνητικά.

Δανείζει δηλαδή κάποιος το ελβετικό κράτος και αντί να εισπράξει τόκους γι' αυτό... πληρώνει κάτι κι από πάνω!!! Ο επενδυτής έχει απλώς τη σιγουριά ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του σε δύο χρόνια σε ένα νόμισμα, το ελβετικό φράγκο, το οποίο θα έχει οπωσδήποτε αξία. Οταν όμως επενδυτές προτιμούν να δώσουν τζάμπα τα λεφτά τους για δύο χρόνια με μοναδική φιλοδοξία να μην τα χάσουν, η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή. Κάτι παραπάνω ξέρουν αυτοί από εμάς και συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο...

περισσότερα...
Την ίδια στιγμή, προχθές, γινόταν κόλαση από τους κερδοσκόπους με τα διετή ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά: το επιτόκιό τους εκτοξεύτηκε στο μυθιστορηματικό ύψος του... 50,5%!!! Είναι να τρελαίνεται κανείς. Επιτόκιο 50% όταν τον Ιανουάριο ήταν 11% και τον Οκτώβριο 7% για τα διετή ομόλογα της χώρας μας!

Το θέμα του σημερινού άρθρου μας όμως δεν είναι η Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα, που στις συνθήκες αυτές επιβιώνει μόνο από το οξυγόνο ρευστότητας της ΕΚΤ. Και οι πορτογαλικές τράπεζες όμως μόνο μέσα στον Αύγουστο άντλησαν από την ΕΤΚ πάνω από 44 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Ζούμε τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση της νεότερης Ιστορίας" προβάλλει σε τίτλους της η συντηρητική εφημερίδα "Ντι Βελτ" αναφερόμενη σε δηλώσεις στελέχους διαχείρισης κεφαλαίων του Μονάχου. Η εξαιρετικά σοβαρή πτώση του δείκτη DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου κατά 28% από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα πολλαπλασιάζει τα μαύρα σύννεφα που κυριαρχούν στους οικονομικούς κύκλους ακόμη και της Γερμανίας.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΝΤ

Λείπουν διακόσια δισεκατομμύρια!

Εξοργίστηκαν την περασμένη εβδομάδα οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί στην Ευρωζώνη, όταν το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τα πορίσματα μελέτης του για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος των χωρών της. Τα συμπεράσματα ήταν όντως σοκαριστικά. Το ΔΝΤ ισχυρίστηκε εγγράφως ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα ίδια κεφάλαια για να είναι σίγουρη η επιβίωσή τους! Το ΔΝΤ δεν θεωρεί στους υπολογισμούς του καθόλου στέρεη τη θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν μεγάλης αξίας ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας συν της Ισπανίας και της Ιταλίας, προσθέτοντας στη λίστα αυτή τα κρατικά ομόλογα του Βελγίου και της... Γαλλίας! Αυτή είναι η βόμβα...

*Δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα «Έθνος» στις 8/9/2011
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top