Chemwizard

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Χημικός και μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 3,379 μηνύματα.
ω ,ναι..

βασικα ομως οι δοσεις του στεγαστικου,,πεφτουν με τον καιρο..
και σου μενει και το σπιτι..:)

κλασικη σκεψη.

Ναι αλλά τι γίνεται οταν βγαίνουν παιδιά και δε χωράνε άρα σπίτι κι έχεις στεγαστικό,μετά το ταξί τα φτύνει επιβάλλεται να πάρεις άλλο,και μετά με τόσα παιδιά πάντα πράγματα θα χαλάνε,ανάγκες θα υπάρχουν.Τελευταία έτσι απλά μας έσπασε ο θερμοσήφωνας πάνω στο πατάρι.1000 ευρώ για πλάκα για να μπει ηλιακός.Και τι γίνεται και όταν ο πατέρας σου παράλληλα είναι στη μέση απεργείας;Nice :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Ο κ. Παμπούκης, που δείχνει να έχει μια καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας από τον κ. Παπουτσή για παράδειγμα, βρήκε μια καλή ευκαιρία για να αποχωρήσει από μια κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση η οποία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες θύελλες. Όχι μόνο στο χώρο της Ναυτιλίας (όπου ο τάθελες-και-τάπαθες Παπουτσής, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους ναυτεργάτες και το ΠΑΜΕ και αυτοί δεν παίζουν) αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία που βαδίζει ασταμάτητη προς την έκρηξη. Με άλλα λόγια, όταν το καράβι βουλιάζει δεν ιδρύεις υπουργείο Ναυτιλίας.
Παίρνεις ένα, από τα ακόμη διαθέσιμα σωσίβια, και πηδάς!!

Πηγή : Tήμα από το άρθρο του Σ. Κούλογλου " Δεν ιδρύεις υπουργείο Ναυτιλίας, όταν το καράβι βουλιάζει " στο tvxs
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Τμήμα από τις Δηλώσεις του Προέδρου της βουλής της Σλοβακίας στην Εφημερίδα DIE WELT, όπως αναφέρει το Dw-world.de
«Σώζουμε τα κέρδη των τραπεζών»
Σε αναζήτησης συναίνεσης, στη συνέντευξη που έχει τίτλο «Αφήστε την Αθήνα να χρεοκοπήσει», ο κ. Sulik, χαρακτηρίζει παράλογη την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα και υποστηρίζει: «Τα δισεκατομμύρια απλώς θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και ότι θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα 350 δισ. του χρέους της. Η Eλλάδα δημιουργεί επιπλέον χρέη. Δεν αποτελεί βοήθεια, δεν υπάρχει διέξοδος όταν σε μια εντελώς υπερχρεωμένη χώρα, δανείζεις συνεχώς, όλο και περισσότερα χρήματα.*
Ο Richard Sulik αναφέρθηκε και στα ελλείμματα: «Η Ελλάδα θα δημιουργεί και άλλα ελλείμματα και αυτό θα συνεχίζεται για πολύ καιρό.. Μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011, η Αθήνα παρουσίασε απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού κατά 15 δις. Και τα 109 δισ. του δεύτερου πακέτου, κάποτε θα σπαταληθούν. Δεν σώζουμε τους Έλληνες αλλά τα κέρδη των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, που θα πρέπει σε διαφορετική περίπτωση, να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους από ελληνικά ομόλογα».

*Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό. Το μεγάλο όφελος των τοκογλύφων βρίσκεται στην “ διαιώνιση του χρέους “. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεροκάματο των Rochild ανέρχεται στα 5 Δις $
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα και, σε συνδυασμό με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη «μαύρη εργασία», δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ
, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο ΕΚΘ με τη συμμετοχή Εργατικών Κέντρων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ (10/9).
«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και με την τάση που αυξάνεται η ανεργία μπορεί σε ένα χρόνο το 50% του ενεργού πληθυσμού να είναι άνεργοι, οι μισοί να δουλεύουν και οι άλλοι μισοί να μην έχουν δουλειά», επισήμανε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης.
Τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας στους νέους και τις γυναίκες δείχνουν ότι κατέρρευσε ο μύθος πως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης θα τόνωναν την απασχόληση στις δύο αυτές κατηγορίες, είπε. Χαρακτήρισε «εσχάτη προδοσία» τυχόν πώληση εταιρειών στη χρηματιστηριακή τους αξία κι έφερε ως παράδειγμα την ΕΥΔΑΠ, για την οποία σημείωσε ότι έχασε χρηματιστηριακά 200.000.000 ευρώ από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.
* Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία ξεπέρασε το 27% και στο τέλος του χρόνου θα φτάσει το 30%, είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο υπολογίζονται στο 20% και ένα άλλο 20% βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η βουλιμία των βιομηχάνων αυξάνεται με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, παρατήρησε, και τους κατηγόρησε πως όταν είχαν μεγάλη συσσώρευση κερδών δεν επένδυσαν στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.
Τα προβλήματα των πόλεων
* Κραυγές αγωνίας ακούστηκαν και από προέδρους άλλων Εργατικών Κέντρων. «Ο μισός πληθυσμός του νομού Εβρου συγκεντρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και οι βόρειες περιοχές ερημώνουν. Από τις 100 επιχειρήσεις που είχαν επιδοτηθεί στην Αλεξανδρούπολη λειτουργούν μόνο 15 και οι άλλες είναι κουφάρια. Τη δεκαετία του '60 έφευγαν οι γονείς μας μετανάστες και τώρα φεύγουν τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εβρου Απόστολος Γκιγκούδης.
* «Στις Σέρρες κάθε μέρα κλείνει κι ένα εμπορικό μαγαζί», τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου Αλκης Απιδόπουλος.
* «Χάθηκε το 60% της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων της Φλώρινας», επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπίρος.
* «Στην Κοζάνη έκλεισαν 225 καταστήματα και σε ενεργό πληθυσμό 60.000 οι 20.000 είναι άνεργοι», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθανάσιος Τολιόπουλος.
* Την ανυπαρξία ελέγχων στους χώρους εργασίας επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας, ενώ για έξαρση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης έκαναν λόγο οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Νάουσας Αθανάσιος Τσίτσης, Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης και Γιαννιτσών Γιώργος Βουδούρης.
* Νότα αισιοδοξίας έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Αγγελος Πράτσας. Εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα λόγω του τουρισμού, που είχε αύξηση 17% φέτος, υπήρξε μεταλλευτική επιχείρηση που έδωσε αύξηση 3% στη συλλογική σύμβαση και αναμένεται η επένδυση του χρυσού, η οποία θα δημιουργήσει 3.500 θέσεις εργασίας, ενώ γίνονται συζητήσεις για ρωσική τουριστική επένδυση σε έκταση 7.000 στρεμμάτων στη Σιθωνία.

Πηγή : enet.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Ο καιρός γαρ εγγύς…η στιχομυθία αυτή ίσως να αντικατοπτρίζει περίτρανα τις επερχόμενες εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ποια είναι η επικρατούσα αίσθηση ότι κάθε προσπάθεια σε οικονομικό επίπεδο πέφτει στο κενό.

Κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία καίγεται στον ορυμαγδό των αρνητικών ειδήσεων.
Η λαίλαπα των αρνητικών γεγονότων συμπαρασύρουν κάθε θετική πρωτοβουλία.
Τι συμβαίνει;
Οι αγορές πιστεύουν ότι θα συμβούν τα εξής 3 πράγματα προσεχώς;
1)Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε βαθμολογική χρεοκοπία 2)η Ελλάδα ακολούθως θα αντιμετωπίσει το credit event το πιστωτικό γεγονός και 3)θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών με την πληρωμή των CDS.
Όμως μόνο αυτά θα μπορούσαν να συμβούν; Αυτά ούτως ή άλλως τα πίστευαν και πριν 4 μήνες.
Για πρώτη φορά τίθεται θέμα στάσης πληρωμών ακόμη και προσωρινής εξόδου από το ευρώ.
Πιθανότατα αυτά δεν θα συμβούν και δεν θα πρέπει να συμβούν καθώς θα είναι η καταστροφή της χώρας.
Όμως και πάλι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ ή ακόμη δεν θέλουν να το πιστέψουν.
Άρα τι συμβαίνει;
Οι αγορές έδωσαν πριν 13-15 μήνες την λύση στην Ελλάδα και συνεχώς μέσω μιας διαδικασίας ομόκεντρων κύκλων την φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο.
Υπάρχει λύση σωτηρίας να υπάρξει επιθετικό haircut στα ομόλογα 50% δηλαδή το 50% του χρέους να το επωμιστούν όσοι κατέχουν χρέος.
Δεν υπάρχει άλλη λύση σωτηρίας.
Δεν κατανόησε κανείς την πρόσφατη δήλωση της πολιτικής ηγεσίας της Πορτογαλίας.
Η Μέρκελ η καγκελάριος της Γερμανίας έχει ταχθεί κατά του ευρωομολόγου. Τα κίνητρα και επιχειρήματα της ισχυρής Γερμανίας είναι κατανοητά θα υπάρξει επιβάρυνση στο κόστος χρηματοδότησης των Γερμανών.
Οι Πορτογάλοι όμως γιατί δηλώνουν ότι δεν είναι λύση το ευρωομόλογο; Η Πορτογαλία δεν βρίσκεται στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα;
Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι τα δάνεια της και το χρέος της.
Η λύση που αναζητά η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι με νέα δάνεια να σώσουν την Ελλάδα που δεν μπορεί να πληρώσει τα παλαιά δάνεια.
Δηλαδή με την συνταγή που οδήγησε σε αδιέξοδο την οικονομία επιχειρείται να σωθεί η οικονομία;
Λύση μέσω νέων δανείων δεν μπορεί να υπάρξει η χώρα θα χρεοκοπήσει.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια καθολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της 50% haircut και 50% επιμήκυνση μεγάλης χρονικής διάρκειας και παράλληλα θεραπεία σοκ στην εγχώρια οικονομία με κλείσιμο πάνω από το 50% του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Οι αγορές έχουν καταδικάσει την Ελλάδα και οι πολιτικοί αψηφώντας τις αγορές το μόνο που κερδίζουν είναι να επιτείνουν το πρόβλημα. Τον πόλεμο μεταξύ Ελλάδος και αγορών θα τον κερδίσουν οι αγορές.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο είναι η στάση των αγορών ακόμη και σε θετικές πρωτοβουλίες.....γιατί ήταν θετική πρωτοβουλία το deal AlphaEurobank.
Μπορεί το deal AlphaEurobank να πραγματοποιήθηκε με όρους αποφυγής του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας άρα και κρατικοποίησης των τραπεζών αλλά δεν παύει να αποτελεί μια θετική πρωτοβουλία.
Η αντίδραση της Δευτέρας ήταν καταστροφική. Το χρηματιστηριακό άλμα ήταν στο κενό. Έκτοτε οι μετοχές έχουν κατακρημνιστεί, οι τράπεζες το ΧΑ σχεδόν καταρρεύσει με όρους αγοράς.
Γιατί η αγορά δεν επιδοκίμασε το deal;
Ο λόγος είναι απλός.
Οι αγορές αμφισβητούν την ικανότητα των παραγόντων της οικονομίας….να τα καταφέρουν. Πιστεύουν ότι η δύναμη του χρέους θα συνθλίψει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.
Αμφισβητούν την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών. Πιστεύει η αγορά ότι από τα δάνεια και τα ομόλογα τα προβλήματα θα διογκωθούν. Πιστεύει ότι θα έρθει και νέο haircut στο ελληνικό χρέος με στόχο το 50% απομείωσης. Πιστεύει ότι από τα δάνεια θα προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες.
Όμως πιστεύει και κάτι άλλο ότι τα κεφάλαια των τραπεζών 35 δις δεν είναι επί της ουσίας 35 δις αλλά 10 δις και έτσι εξηγείται γιατί αποτιμά τον κλάδο P/BV στο 0,22 σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα…..
Ακόμη και την παρουσία του Κατάρ αμφισβητεί η αγορά, οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν αποκαλυφθεί αλλά η αγορά πιστεύει το Κατάρ για να πάρει τέτοιο ρίσκο στην Ελλάδα σημαίνει ότι έχει πάρει μεγάλες εξασφαλίσεις.
Μπορεί αυτό να ισχύει μπορεί και όχι αλλά αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι κάθε θετική πρωτοβουλία χάνεται στην κυριολεξία.
Ανάπτυξη δεν υπάρχει έχει χαθεί ο έλεγχος και βεβαίως είναι αβέβαιη και άδηλη η προοπτική της χώρας.
Οι τραπεζίτες είπαν αρχικά καλό το deal μεταξύ AlphaEurobank. Μετά όμως την χρηματιστηριακή κατάρρευση της αγοράς όλοι είπαν….άστο καλύτερα δεν είμαστε εμείς για deal.
H Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Δεν πρόκειται να την ανακτήσει αν δεν περάσει τον δικό της Γολγοθά η χώρα.
Η θεραπεία σοκ πλησιάζει και θα είναι δυστυχώς επώδυνη για όλους.
Όλοι θα χάσουν και όλοι θα χάσουμε

Πηγή : Bankingnews
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Από το ΠΑΣΟΚ της «εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού», στο ΠΑΣΟΚ των «μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την Ελλάδα».

Ή αλλιώς, στο ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου. Η συμπλήρωση 37 ετών πορείας στην ελληνική και διεθνή πολιτική σκηνή βρίσκει το κυβερνών κόμμα στην πιο κρίσιμη καμπή του και κυρίως θέτει ερωτήματα αναφορικά με την ταυτότητα της σημερινής μεσαίας τάξης. Μιλούν στο tvxs.gr: Απόστολος Κακλαμάνης, Στράτος Φαναράς, Τάσος Παππάς και Κώστας Πανταζής.

Το ΠΑΣΟΚ για το ΠΑΣΟΚ

Για τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, το κείμενο της ‘Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη’ «συσσωρεύει αρχές και αξίες που οριοθετούν και δεσμεύουν τον πολιτικό λόγο και την κάθε απόφασή μας, αποτελεί κοινό κτήμα όλων όσοι ξεκινήσαμε μαζί 37 χρόνια πριν και χιλιάδων αγνών αγωνιστών που στρατεύθηκαν στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, με μόνη φιλοδοξία να αναστρέψουμε την καθοδική πορεία της πατρίδας μας προς μια νέα εποχή εθνικής αναγέννησης και προόδου».
Κατά τη γνώμη του, «το ΠΑΣΟΚ σήμερα πορευόμενο σε μία νέα εποχή και κάνοντας ανασκόπηση της δημιουργικής του διαδρομής και προσφοράς στην πατρίδα και το λαό μας, οφείλει να καταστήσει πιο ευδιάκριτο το στίγμα του στην ελληνική κοινωνία και να το αποκαθάρει από όλες εκείνες τις αντιλήψεις και τις πρακτικές ατόμων ή ομάδων, επίορκων ή ανθρώπων που απλώς «είδαν φως και μπήκαν» στις γραμμές του, που καπηλεύτηκαν τις αρχές του, την επιρροή του και την άσκηση εξουσίας σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, υπονόμευσαν τη σχέση του με το λαό μας, διευκόλυναν τη δυσφήμηση και κατασυκοφάντηση του και συνέβαλαν έτσι σε δυο εκλογικές ήττες, το αποτέλεσμα των οποίων οδήγησε στην ανακοπή της προοδευτικής πορείας της χώρας από τις δεξιές κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Καραμανλή και τελικώς, εν πολλοίς στη σημερινή δραματική κατάσταση».
«Η μεγάλη παρακαταθήκη της 3ης του Σεπτέμβρη και του Ανδρέα Παπανδρέου κάτω από τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες είναι η συνειδητοποίηση ότι η εθνική ανεξαρτησία και η κοινωνική και πολιτική δημοκρατία είναι ιδανικά που αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοτροφοδοτούνται», προσθέτει ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος διαπιστώνει πως «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ δεν θα κριθούμε μόνο από τις δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που παίρνονται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας».
Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει και πάλι την ιστορική ευθύνη να σώσει τη χώρα ενώ βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, και να την οδηγήσει σε τροχιά ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή» και εκφράζει την πεποίθηση πως «αυτή και η όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία εθνική ανάταση προϋποθέτουν ταυτόχρονα δίκαιη κατανομή βαρών, συνεχή έγνοια για τα αδύναμα λαϊκά στρώματα και επιστράτευση όλων των πατριωτικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του έθνους». Προτρέπει δε «σε κάθε απόφαση που λαμβάνουμε καθημερινά να έχουμε ως πυξίδα τις αρχές και τις αξίες που δημιούργησαν και χάριν των οποίων και μόνο μπορεί και πρέπει να επιζήσει το Κίνημα της Αλλαγής».

Η Νεολαία του αισιοδοξεί

Αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία, ο γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής αναγνωρίζει ότι «αυτή η διακυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις επώδυνες, που υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο του Ελληνικού Λαού». Επιπλέον, δηλώνει: «Δεν μας κάνει περήφανους ότι στη δική μας παράταξη έλαχε ο ιστορικός κλήρος να αναιρέσει, ελπίζουμε και θέλουμε προσωρινά, κατακτήσεις και δικαιώματα που η ίδια καθιέρωσε για τον Ελληνικό Λαό», αλλά σπεύδει να τονίσει ότι «αυτό δεν μας αφοπλίζει, δεν μας παροπλίζει, μας κάνει πιο δυνατούς για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα...».
Ο ίδιος στέκεται σε παράγοντες όπως «το στοίχημα της ανανέωσης, όχι μόνο της ηλικιακής αλλά και της πολιτικής και ιδεολογικής», «το στοίχημα μιας νέας συλλογικής και εθνικής συνείδησης», «η δημιουργία νέων συλλογικών υποκειμένων νέων και πρωτόγνωρων κοινωνικών μορφών οργάνωσης για να αναλάβουν για να πάρουν οι πολίτες στα δικά τους χέρια την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής» και «η πρόκληση των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας, των δυνάμεων της Εργασίας και της Πολιτικής ηγεσίας να καταστρώσουν ένα κοινωνικό συμβόλαιο εξόδου από την κρίση».
Επισημαίνει δε πως «είναι χρέος της κυβέρνησης να εργαστεί σκληρά για να πετύχει την κοινωνική σύνθεση. Χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα, χωρίς υπολογισμό του κόστους να εγγυηθεί, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της, την αποκατάσταση της πίστης της χώρας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όλων μας σε αυτούς που κυβερνούν. Γι’ αυτό και ένα ακόμη στοίχημα είναι οι μεγάλες θεσμικές και πολιτικές αλλαγές, που αποκαθιστούν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος της χώρας. Εμείς, οι νέοι άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ, βλέπουμε την κρίση σαν ευκαιρία. Η αφορμή των 37ων γενεθλίων του Κινήματος μας, ας είναι η αφετηρία ενός αγώνα να δημιουργήσουμε μια νέα προοδευτική αριστερά ως πρωταγωνίστρια μιας Νέας Μεταπολίτευσης. Για να πάρουμε την Ελλάδα πίσω».

Τι έμεινε 37 χρόνια μετά;

Το πρώτο ερώτημα το οποίο θέτει από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς είναι «τι έχει απομείνει από τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και τη μεσαία τάξη όπως αυτή σχηματοποιήθηκε στο μεταπολιτευτικό κύκλο. Ποια είναι τα κοινωνικά στρώματα που ενδιαφέρονται για τη μία ή την άλλη προοπτική», σημειώνοντας πως «αυτό είναι πάρα πολύ ασαφές σήμερα».
«Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι τουλάχιστον σε αυτό τον κύκλο που διανύουμε αυτές οι μαζικές κοινωνικές συμμαχίες που είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν δεν υπάρχουν πια και αυτό επηρεάζει έτσι κι αλλιώς και το ΠΑΣΟΚ και όλα τα πολιτικά δρώμενα. Εκείνο που είναι μεγάλο στοίχημα κατά τη γνώμη μου για όσους θέλουν να αναφέρονται στις προοδευτικές δυνάμεις, είναι αν μπορούμε να οικοδομήσουμε νέες κοινωνικές συμμαχίες για την υπέρβαση της κρίσης και την πρόοδο της χώρας. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και για το ΠΑΣΟΚ», προσθέτει.
Ο ίδιος εκφράζει δυσκολία να εξάγει συμπεράσματα για τη βάση του κυβερνώντος κόμματος, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα, παρατηρώντας πως «αυτό που έχουμε ακόμη είναι μόνο η απομείωση των κομμάτων. Πρόκειται για ένα κατακερματισμένο τοπίο, δεν υπάρχουν στέρεες κοινωνικές αναφορές σήμερα». Το μόνο σίγουρο για τον κ. Φαναρά είναι πως «το πολιτικό σύστημα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις της οικονομίας και των αγορών».

Τα προγνωστικά δεν το ευνοούν

Πολιτικός συντάκτης της Ελευθεροτυπίας, ο Τάσος Παππάς επισημαίνει καταρχάς πως «δεν υπάρχει πολιτικός οργανισμός που να μην έχει υποστεί αλλαγές στη δομή, τη φυσιογνωμία και την ιδεολογία του στη διάρκεια του χρόνου: μόνο οι νεκροί και οι δογματικοί παραμένουν «αμετακίνητοι», ακόμη και το ΚΚΕ -το πιο συμπαγές ιδεολογικά κόμμα της ελληνικής πολιτικής ζωής- έχει αλλάξει σε κάποιο βαθμό».
Εν προκειμένω, «το ΠΑΣΟΚ του 2011 προφανώς δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 1974. Μόνον ο τίτλος, τα σύμβολα [ο ήλιος] και το επίθετο του αρχηγού [Παπανδρέου] θυμίζουν τις παλιές, καλές [;] και ηρωικές εποχές. Στα 37α γενέθλια του το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ίσως στη χειρότερη φάση του. Κι άλλες φορές στο παρελθόν αντιμετώπισε εσωτερικές κρίσεις, είχε απώλειες, απειλήθηκε η συνοχή του, ωστόσο πρώτη φορά από την ίδρυση του κινδυνεύει με πλήρη απαξίωση, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει.
Και αυτό διότι: «Οι ψηφοφόροι το εγκαταλείπουν μαζικά. Τα στελέχη του έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης. Οι υπουργοί του διαπληκτίζονται σε καθημερινή βάση. Το αν θα τα καταφέρει να επιβιώσει και να ανανεωθεί είναι το μεγάλο στοίχημα του σημερινού προέδρου του. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που καλείται να το κερδίσει ο Γ.Παπανδρέου μέσα σε συνθήκες βαριάς οικονομικής κρίσης, με τους πολίτες να αμφισβητούν συνολικά το πολιτικό σύστημα και να αναζητούν νέες μορφές έκφρασης και εκπροσώπησης. Τα προγνωστικά πάντως δεν τον ευνοούν».

Πηγή : tvxs.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Η γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα και η συμμετοχή της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα. Αυτό αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη απέρριψε την προσφυγή ομάδας επιστημόνων και βουλευτών, η οποία προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο υποστηρίζοντας πως η βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία αποφασίστηκε από την γερμανική κυβέρνηση παραμερίζει βασικά δικαιώματα του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Η ομοσπονδιακή βουλή με την έγκριση του σχετικού νόμου δεν παραβίασε ούτε τις αρμοδιότητες της που αφορούν στον προϋπολογισμό ούτε την αυτονομία μελλοντικών αποφάσεων της βουλής κατά τρόπο που να έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα της χώρας» υποστήριξε κατά την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο πρόεδρος του Αντρέας Φόσκουλε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το ευρώ ανέβηκε στα 1,4148 δολάρια . Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου τόνισε όμως παράλληλα «Ως εκπρόσωποι του λαού οι εκλεγμένοι βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου θα πρέπει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρούν τον έλεγχο για βασικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τον προϋπολογισμό».

Πηγή : dw-world.de
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
«Δύο χρόνια και δύο ΔΕΘ μετά το προεκλογικό-τότε- «λεφτά υπάρχουν!» του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη. Σίγουρα στις βαλίτσες του ΔΕΘα υπάρχει το αγαπημένου του t-shirt που έγραφε ότι «η ΕΥΑΘ δεν είναι για πούλημα». Ίσως να πάρει μαζί του εκείνο το βιβλίο( όχι του αδελφού του, του Νίκου, για τους «Δέκα μύΘους και Μια ιστορία» των Παπανδρέου), με τις ελληνικές λαϊκές παροιμίες, σαν εκείνη που λέει: «Μεγάλη μπουκιά φάε, αλλά μεγάλη κουβέντα μην πεις» ή προς το εκκλησιαστικότερο «Θού Κύριε, φυλακήν τω στόµατί µου».
Εξάλλου, Θα του το θυμίσουν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, που θα τον «υποδεχθούν», όπως και χιλιάδες άλλοι έφεδροι- εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έφεδροι-άνεργοι, αγανακτισμένοι και απηυδισμένοι...
Παπανδρέου είναι ο Γιώργος, σίγουρα κάποια καινούργια «ΘΑ» θα πάρει μαζί του για μπαλώματα, αλλά είναι αργά. Ο Βασιλιάς είναι Γυμνός, και ίσως για πρώτη φορά θα το νιώσει και ο ίδιος και όσοι βρεθούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης για του κάνουν χώρο να διασχίσει τον άχαρο, μοναχικό, διάδρομο.
Πλέον, κανένα «ΘΑ» δεν φτάνει για να καλύψει την πολιτική γύμνια, γιατί το παραμύθι τελείωσε στη χώρα του ΘΑ, που δεν της έχει απομείνει τίποτα να πιστέψει, και πολύ περισσότερο να ελπίζει.
Ο Βασιλιάς δεν είναι μόνο Γυμνός, αλλά και μόνος. Και ας έχει απ’ έξω χιλιάδες αστυνομικούς. Παρά τα επιδεικτικά μαρσαρίσματα των καλομαυρισμένων και καλογυμνασμένων Ζητάδων, πολλοί εκ των οποίων ήρθαν με μειωμένο εκτός έδρας από την επαρχία, μπας και πετύχουν και κανένα γυναικείο επιφώνημα θαυμασμού στην Τσιμισκή. Παρά τα αλεξικέραυνα για την απόκρουση των οργισμένων υποδυμάτων και των αγανακτισμένων φάσκελων…»
Μια φορά και ένα καιρό ήμουν πρωθυπουργός. ΔΕΘέλω να το θυμάμαι…

Πηγή : tvxs
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει στην τραπεζική ελίτ της Ευρώπη χρεολύσια και τόκους δανείων που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, πέρα από τους επαχθείς όρους των δανείων αυτών, τα χρήματα δεν είχαν διοχετευθεί ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης, στο παλάτι και στους Βαυαρούς συμβούλους.
Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και
ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων και κάτω από την πίεση των κυρώσεων η κυβέρνηση έλαβε μέτρα λιτότητας την άνοιξη του 1843 τα οποία όμως φάνηκε πως δεν απέδιδαν και ότι δε θα ήταν αρκετά για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο και έτσι τον Ιούνιο του 1843 η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά.
Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά και αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει υπέρ των δανειστών της μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών.
Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους αλλά και των ποσών που εισπράττονται.
Τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου ήταν τα ακόλουθα:
  1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
  2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
  3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
  4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
  5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
  6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα
    τα δημόσια έργα.
  7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
  8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί
    υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
  9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
  10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες"
    με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
  11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
Το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σκληρών αυτών μέτρων ήταν οι δανειστές να πάρουν, όντως, ένα μέρος των χρημάτων τους αλλά η χώρα να οδηγηθεί σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.
(ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες και την καταλυτική συμβολή της στη συγγραφή του άρθρου την κα Μάρθα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, διδάκτωρ Ιστορίας).

Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Πλήθος δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο ακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει το Spiegel-Online, με τίτλο «Ο Παπανδρέου αγωνίζεται μόνος του ενάντια στην οργή των μαζών».

«Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί παράδοση» σημειώνει το δημοσίευμα. «Χρόνια τώρα, οι πρωθυπουργοί ανακοινώνουν το πρόγραμμά τους για τους επόμενους 12 μήνες. Επί χρόνια, αυτές οι ανακοινώσεις αφορούσαν κυρίως παροχές, είτε αύξησεις συντάξεων είτε νέων προσλήψεων στο Δημόσιο. Στην πόλη-λιμάνι της Θεσσαλονίκης μοιράζονταν δώρα στους ψηφοφόρους».
«Τώρα όμως, δεν υπάρχει τίποτα να μοιραστεί. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ελληνική εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έδειχνε χθες τον Παπανδρέου σαν γυμνό αρχαίο στοχαστή, που κάθεται προβληματισμένος πάνω στο λογότυπο της Έκθεσης» σημειώνει το Spiegel, βλέποντας ένα σαφές μήνυμα: «Ο Παπανδρέου έρχεται με άδεια χέρια – και τελεί υπό μεγάλη πίεση».
«Τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο η δουλειά του Παπανδρέου δεν ήταν απλή, αλλά τις προηγούμενες ημέρες δυσκόλεψε περισσότερο. Για μια ακόμα φορά, η Ελλάδα αναγκάστηκε να διορθώσει το έλλειμμά της προς τα πάνω, η εκταμίευση της επόμενης δόσης δανειακής βοήθειας δεν είναι ακόμα σίγουρη και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μελετώνται ήδη σενάρια ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας» σημειώνει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι η ένταση του Έλληνα πρωθυπουργού ανεβαίνοντας στο βήμα ήταν εμφανής.
«Πριν από την ομιλία του διατυπώνονταν εικασίες ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε νέες μεταρρυθμίσεις, ίσως και τη μείωση του πολύ υψηλού ΦΠΑ της τάξης του 23%. Αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο» τονίζει το Spiegel. Αντί για εξαγγελίες, ο Παπανδρέου ζητάει περισσότερη εμπιστοσύνη, σημειώνει.
«Υπάρχει ένας Έλληνας, που δεν πιστεύει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε;» ρωτάει ευθύς εξαρχής. Δεκατρία λεπτά αργότερα δίνει την προσωπική του απάντηση. Στην οθόνη δεξιά πίσω του, όπου μέχρι τώρα διάνθιζαν την ομιλία του καμπύλες χρέους και διαγράμματα για το έλλειμμα, κυματίζει τώρα μια ελληνική σημαία. Ο Παπανδρέου εξαγγέλλει έναν «τιτάνιο αγώνα» για την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας του. Για πρώτη φορά ο Παπανδρέου χειροκροτείται για λίγο, όταν φωνάζει: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!».
«Οι απέξω όμως βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Από νωρίς το απόγευμα, χιλιάδες διαδηλωτές κάνουν πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Εκτός από κομμουνιστές, συνδικαλιστές και αυτόνομους, έχουν έλθει και πολλά ‘πούλμαν’ με ταξιτζήδες, που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Ακόμα και αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και οδηγοί ασθενοφόρων διαδηλώνουν για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στους κλάδους τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πρόκειται για 25.000 διαδηλωτές» σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή : tvxs.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Στην επικύρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, μέσω των οποίων πολλές επιχειρήσεις μείωσαν -εντελώς παράνομα- τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο Εργασίας, υπό τις συνεχείς πιέσεις της τρόικας, προσανατολίζεται να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση του εργατικού δικαίου.
Έτσι, μετά την καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου, που επιτρέπει αποδοχές κάτω των κλαδικών συμβάσεων και προβλέπει σύναψη ειδικών συμβάσεων ακόμη και με τις εργασιακές επιτροπές –στις μικρές επιχειρήσεις κάτω των 30 ατόμων – το υπουργείο εξετάζει τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης με ατομικές υπογραφές επί λίστας εργαζομένων.
Ουσιαστικά ο εργοδότης θα μπορεί στις επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω των 50 ατόμων να καλεί τους εργαζόμενους προσωπικά ζητώντας τους να δεχτούν μείωση των αποδοχών τους. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπίαόταν συγκεντρωθεί το 50% συν μία των υπογραφών, η σχετική «σύμβαση» θα ισχύει αυτόματα στο σύνολο του προσωπικού.
Ενδεικτικές είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος διαπίστωσε ότι «δυστυχώς, έχουν κυριαρχήσει οι ατομικές συμβάσεις» και ότι ο εργαζόμενοι «δεν πληρώνονται τις αποδοχές τους» ενώ υποστήριξε ότι «χρειάζεται επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Πηγή : tvxs.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Επαναρρύθμιση της απορρύθμισης;; Το τελευταίο ανέκδοτο στην Ελλάδα είναι "Εργατικό δίκαιο". Εργοδοτικό θα μπορούσε κάλλιστα να αποκληθεί, όμως δεν θ' ακουγόταν όμορφα ε;;;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Το τελευταλιο σλόγκαν της Κυβέρνησης, όπως θυμάστε είναι :
" Αν περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, αν τα έξοδα του κράτους είναι λιγότερα από τα έσοδα του, τότε θα είμαστε αυτόνομοι, θα έχουμε πάρει τη μοίρα μας στα δικά μας χέρια, θα μπορούμε ό,τι και αν γίνει να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και να αποφύγουμε τα χειρότερα ακόμη και αν μας εγκαταλείψουν οι εταίροι μας”, είναι η νέα πολιτική φωνή που προωθείται ως η συνετότερη. "

Έτσι λένε. Είναι, όμως, πράγματι έτσι;

Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκθέσεις διεθνών τραπεζών και οικονομικών ιδρυμάτων, με τη δυναμική της ελληνικής κρίσης να ενισχύεται, η όποια προσπάθεια περαιτέρω δραστικής μείωσης των ελλειμμάτων θα επιφέρει ό,τι και οι προηγούμενες προσπάθειες, δηλαδή περισσότερη ύφεση
Και τι να το κάνεις το πρωτογενές πλεόνασμα, όταν τα κότσια σου δεν μπορούν να αντέξουν. ούτε κατα διάνοια, μία ενδεχόμενη ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση, μία διεθνή ύφεση, μία σημαντική αύξηση των τιμών πετρελαίου, μία κρίση πτώχευσης ευρωπαϊκών κρατών ή του ευρωπαϊκού νομίσματος ή μία μεγάλη αύξησης στις τιμές τροφίμων και εμπορευμάτων ( βλέπε το παράδειγμα της Βουλγαρίας , καθώς ενώ η χώρα σημείωνε δημοσιονομικό πλεόνασμα για πέντε συνεχή έτη μεταξύ 2005-2009, πέρασε σε έλλειμμα μεγαλύτερο του 4% το 2010 εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης. Πως την πρεστάτεψε το Πρωτογενές πλεόνασμα?)
Επίσης
Διεθνείς εκθέσεις φανερώνουν πως η πιθανότητα πτώχευσης υπό το βάρος του χρέους αυξάνεται και δε μειώνεται όταν η χώρα περνά σε πρωτογενή πλεονάσματα, ακριβώς γιατί γίνεται πολύ δύσκολο για τους πολιτικούς να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη συνέχισης της λιτότητας όταν αυτή είναι, πλέον, δεδομένο πως έχει ως μοναδικό στόχο την πληρωμή των δανειστών. Έτσι, ενώ σήμερα οι πολιτικοί χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για τη λήψη νέων μέτρων την ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε η χώρα να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ό,τι και αν συμβεί, μετά την επίτευξη αυτού του στόχου, αυτό το πολύ ισχυρό επιχείρημα δε θα υφίσταται πλέον.
Έτσι, στη θέση που επιδιώκει να φτάσει η Ελλάδα (και ακόμη καλύτερη με βάση τους αριθμούς) ως προς τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, βρίσκονται ήδη η Ζιμπάμπουε, η Τόνγκα, η Αγκίλλα, το Ουζμπεκιστάν, το Ταζικιστάν, το Περού, η Παραουγάη, η Βολιβία, το Τουρμεκινστάν, το Ιράν, η Λιβύη η Παπούα – Νέα Γουινέα και άλλες όχι και τόσο αναπτυγμένες χώρες. Αυτό δε συνεπάγεται, βέβαια, πως η οικονομίες αυτών των κρατών είναι ισχυρές, ούτε βέβαια ότι είναι οχυρωμένες απέναντι τους διεθνείς κινδύνους.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την οικονομία των Παπούα: το δημοσιονομικό της πλεόνασμα κυμαίνεται περίπου στο 0,70% του ΑΕΠ, η ανεργία στο 1,8%, το δημόσιο χρέος είναι μόλις 26% του ΑΕΠ ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ κυμαίνονται στο 7%. Τα στοιχεία αυτά φαντάζουν ονειρικά και είναι σίγουρο πως η Ελλάδα θα 'σκότωνε' για να τα κάνει δικά της. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Παπούα διαμορφώνεται στα 2500 δολάρια κάτι που καθιστά τους κατοίκους της χώρας πάμπτωχους.
Έτσι λοιπόν, καλή είναι η μείωση των ελλειμάτων, αλλά η προσοχή πρέπει να στρέφεται ΚΥΡΙΩΣ στην αποφυγή της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας και της καταστροφικής συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.
Ειδάλλως, όταν θα έρθει η πολυπόθητη στιγμή που οι πολιτικοί της χώρας θα πανηγυρίσουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, θα έχει πολύ μικρότερη σημασία απ' όσο θα έχουν πιστέψει αλλά και θα έχουν μείνει πολλοί λίγοι πολίτες 'όρθιοι' για να το γιορτάσουν μαζί τους.

Πηγή : Πάνος Παναγιώτου
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από H-M:
Ας πάρουμε για παράδειγμα την οικονομία των Παπούα: ...

Πηγή : Πάνος Παναγιώτου

Γιατί, δλδ, νομίζουμε, ότι η οικογένεια Παπανδρέου και η υπόλοιπη πολιτική συμμορία(ΝΔ-Καρατζεφέρης-Μητσοτάκη) δεν μας θεωρούν "Παπούα" ή Ζιμπάμπουε και γενικά...κάφρους, κύριε Πάνο;:hmm::redface::mad:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Και για να δικαιολογήσουμε τον τίτλο, η δύσκολη θέση των Ευρωπαίων ( κατ`ανάγκη είναι )

“Δεν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε την Ελλάδα να πτωχεύσει – Είμαστε καταδικασμένοι να τη στηρίξουμε με τον ένα ή άλλον τρόπο, ό,τι και αν αποφασίσει αυτή να κάνει, όσα μέτρα και αν λάβει ή όχι.”

1. Η πτώχευση και η επόμενη μέρα

Την επόμενη μίας ενδεχόμενης άρνησης της Τρόικας να καταβάλλει στην Ελλάδα την 6η, την 7η ή κάποια άλλη από τις προγραμματισμένες δόσεις από το πακέτο στήριξης, η χώρα θα οδηγηθεί σε μία ανεξέλεγκτη πτώχευση. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει καθώς οι πολίτες θα σπεύσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες και οι διεθνείς επενδυτές θα αποσύρουν όσα κεφάλαια έχουν στην Ελλάδα. Το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει με τους διεθνείς επενδυτές να πουλούν μαζικά ελληνικές μετοχές και η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων σε αυτό εταιριών θα συρρικνωθεί δραματικά. Οι διεθνείς τράπεζες και οι διεθνείς εταιρίες, οι εμπορικοί εταίροι και οποιοσδήποτε άλλος έχει συναλλαγές με την Ελλάδα θα τις άρει άμεσα σε μία προσπάθεια δημιουργίας μίας κατάστασης 'καραντίνας' προκειμένου να προστατευθεί από την ελληνική πτώχευση. Η εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες θα είναι πρωτοφανής και το χάος που θα δημιουργηθεί στο τραπεζικό σύστημα σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί.
Το κράτος θα αναγκαστεί να παρέμβει και να βάλει πλαφόν στο ύψος του κεφαλαίου που θα μπορούν να εκταμιεύσουν οι πολίτες αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να κάνει το ίδιο για τα διεθνή κεφάλαια που βρίσκονται στην Ελλάδα τα οποία θα αποδημήσουν. Κάθε μορφή παροχής ρευστότητας προς τη χώρα θα διακοπή και η οικονομία θα παγώσει από την έλλειψη ρευστού.
Στην προσπάθεια τους να αντιδράσουν οι ελληνικές τράπεζες θα αποσύρουν τα κεφάλαια τους από τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό ώστε να τα επαναπατρίσουν για να τονώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, μεταφέροντας, έτσι, την τραπεζική κρίση, μεταξύ άλλων, στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τα Σκόπια. Οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα παρέχοντας στήριξη στις τράπεζες τους και κρατικοποιώντας τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα πτωχεύσουν. Το σοκ από την πτώχευση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανό να οδηγήσει σε απόσυρση κεφαλαίων από τα τραπεζικά συστήματα των πιο αδύναμων από τα παραπάνω κράτη και να προκαλέσει κραχ στα χρηματιστήρια τους και παράλληλα μία κρίση ρευστότητας, την απόσυρση των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού τους και την αύξηση της πιθανότητας πτώχευσης τους. Η Βουλγαρία και τα Σκόπια είναι πιθανό να χρειαστούν διάσωση ενώ μεγάλο πλήγμα θα δεχτεί και η Κύπρος που θα δει τράπεζες και κρατικό χρέος να υποβαθμίζονται πιστοληπτικά ενώ θα πρέπει να προβεί άμεσα σε στήριξη των τραπεζών της που θα κληθούν να διαγράψουν ελληνικό χρέος από τους ισολογισμούς τους και να καταγράψουν μεγάλες απώλειες.
Μία κρίση στα αναδυόμενα κράτη της Ευρώπης θα είναι σχεδόν βέβαιη με τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να επιδεινώνουν την κατάσταση υποβαθμίζοντας τις τράπεζες αλλά και το κρατικό χρέος των παραπάνω χωρών αλλά και όσων έχουν σημαντικές συναλλαγές με αυτές.
Οι γαλλικές τράπεζες με έκθεση σε ελληνικό χρέος θα υποβαθμιστούν, θα δουν τις μετοχές τους να καταρρέουν ενώ θα αποκλειστούν από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, θα είναι αδύνατον να χρηματοδοτήσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και είναι πιθανόν να δουν τις ταμειακά αποθεματικά τους να εξανεμίζονται καθώς οι πελάτες τους θα αποσύρουν τα κεφάλαια τους από αυτές, με αποτέλεσμα οι πιο αδύναμες να απειληθούν ακόμη και με πτώχευση. Η γαλλική κυβέρνηση είναι πιθανό να χρειαστεί να παρέμβει στηρίζοντας τράπεζες όπως η Soc Gen, η BNP Paribas και η Credit Agricole ενώ η Γαλλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία σφοδρή τραπεζική κρίση.
Αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι γερμανικές τράπεζες και πιο σύντομα απ' όσο φαντάζεται κανείς είναι πιθανό η κρίση να λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και να υπάρξει μαζική απόσυρση κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και αποδήμηση τους στις ΗΠΑ. Η τραπεζική κρίση θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μη λάβει διεθνείς διαστάσεις και μία κατάσταση τύπου Lehman είναι πολύ πιθανό να πλήξει το διεθνές τραπεζικό σύστημα παγώνοντας την παγκόσμια οικονομία από την έλλειψη ρευστότητας. Ιαπωνία και Κίνα θα πρέπει να παρέμβουν για να προστατέψουν τις τράπεζες και τις οικονομίες τους.
Πίσω στην Ευρώπη, η ελληνική πτώχευση θα μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 'Κακή Τράπεζα' καθώς αυτή κατέχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα αξίας μεγαλύτερης των 40 δις ευρώ, ενώ η άμεση έκθεση της στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας τόσο μέσω της κατοχής κρατικών ομολόγων όσο και μέσω της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες ξεπερνά τα 600 δις ευρώ. Η κρίση θα χτυπήσει ταχύτατα την Πορτογαλία και την Ιρλανδία οι οποίες θα θεωρηθούν τα επόμενα υποψήφια θύματα και οι κρουνοί της ρευστότητας θα κλείσουν και γι' αυτές τις χώρες με τις τράπεζες τους να στρέφονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στα κράτη τους για στήριξη ενώ η πιθανότητα πτώχευσης τους θα αυξηθεί δραματικά.
Με την Ευρώπη αντιμέτωπη με μία σφοδρή τραπεζική κρίση και μία κρίση ρευστότητας η πιθανότητα χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία να χρειαστούν στήριξη θα αυξηθεί κατακόρυφα και τα επιτόκια δανεισμού τους θα απογειωθούν στα ύψη φέρνοντας πιο κοντά την ανάγκη για διάσωση τους από την Τρόικα.
Η Ευρώπη θα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της και είναι πιθανό να ζητηθεί από τις ΗΠΑ να παρέμβουν με τον Ομπάμα ενδεχομένως να κληθεί να ψηφίσει ένα πακέτο στήριξης της Ευρώπης και την αμερικανική FED να εμπλέκεται ουσιαστικά και άμεσα στη δημιουργία γέφυρας παροχής ρευστότητας προς την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα βομβαρδίσουν κράτη και τράπεζες με υποβαθμίσεις οι οποίες είναι πιθανόν να προκαλέσουν οικονομική απομόνωση στην Ευρώπη. Η διεθνής οικονομία θα απειληθεί με ύφεση και θα χρειαστούν παγκόσμιες και συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη όσων έλαβαν χώρα το 2008.
Οι τιμές των εμπορευμάτων, όπως του πετρελαίου, είναι πιθανόν να καταρρεύσουν και η κρίση να μεταφερθεί γρήγορα στις αραβικές χώρες απειλώντας τα προγράμματα αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας και αυξάνοντας τον κίνδυνο για αναζωπύρωση των εξεγέρσεων.
Μία παγκόσμια τραπεζική, χρηματιστηριακή, πολιτική και οικονομική κρίση είναι πολύ πιθανή.

2. Έξοδος από το ευρώ

Όλα τα παραπάνω είναι πιθανό να συμβούν αν η Ελλάδα δε λάβει την 6η, την 7η ή οποιαδήποτε άλλη δόση και αφεθεί να πτωχεύσει ανεξέλεγκτα και πριν ο κόσμος προετοιμαστεί κατάλληλα γι' αυτό το ενδεχόμενο αλλά παρόλα αυτά παραμείνει στο ευρώ. Αν, ωστόσο, για οποιοδήποτε λόγο η μη καταβολή μίας από τις δόσεις οδηγήσει και στην έξοδο της χώρας (με οποιοδήποτε τρόπο) από το ευρώ, όπως προτείνουν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ή άλλοι ειδικοί, τότε η κατάσταση είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δραματική.
Αυτό γιατί πέρα από όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα σε μία τέτοια περίπτωση χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η η Ιταλία είναι πιθανό να δεχτούν αφόρητες πιέσεις από τις αγορές, καθώς θα θεωρηθούν οι αμέσως επόμενες υποψήφιες για έξοδο από το ευρώ. Θα υπάρξει, τότε, απόσυρση κεφαλαίων όχι μόνο από τις χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης αλλά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θα ακολουθήσει η μεταφορά τους στις ΗΠΑ και τη Γερμανία που θα θεωρηθούν ασφαλείς παράδεισοι. Σε επόμενο στάδιο η πτώχευση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα είναι σχεδόν βέβαιη και οι αγορές είναι πολύ πιθανό να συμπεριφερθούν με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα απ' ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν η νομισματική κρίση δε σταμάτησε παρά μόνο αφού χτύπησε δυνατά τη Γαλλία, Σε μία τέτοια περίπτωση η αποχώρηση από το ευρώ και άλλων χωρών θα αρχίσει να γίνεται αναπόφευκτη πραγματικότητα.
Η ύφεση που θα χτυπήσει την Ευρώπη θα είναι δραματική. Οι δανειστές της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είναι πιθανόν να απολέσουν το 90-100% των κεφαλαίων τους και μία σειρά τραπεζών θα πτωχεύσουν και κρατικοποιηθούν με το μέλλον της Ισπανίας και της Ιταλίας να είναι ζοφερό. Οι διεθνείς δανειστές θα απαιτήσουν τεράστιο premium για να δανείσουν στις δύο αυτές χώρες και η πτώχευση τους δε θα αποφευχθεί χωρίς εντυπωσιακά μεγάλα πακέτα διάσωσης, τα οποία, τότε, η Ευρώπη θα είναι μάλλον αδύνατο να παράσχει.
Της τραπεζικής, νομισματικής και οικονομικής κρίσης θα ακολουθήσει άμεσα μία ευρωπαϊκή πολιτική κρίση με άγνωστες προεκτάσεις και συνέπειες. Η Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εκτός ευρώ σε αυτό το μαύρο σενάριο, θα πρέπει να εκδώσει νέο νόμισμα το οποίο, τουλάχιστον στην αρχή, θα έχει ελάχιστη πραγματική αξία. Η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί σε μία άνευ προηγουμένου ύφεση. Όλες οι εμπορικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συμφωνίες της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό της θα τεθούν υπό αμφισβήτηση. Θα επικρατήσει, μεταξύ άλλων, ένα νομικό χάος το οποίο θα μολύνει και άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Συμπεράσματα

Η αλήθεια είναι πως συνέπειες της μη εκταμίευσης της 6ης, της 7ης δόσης ή οποιασδήποτε άλλης δόσης προς την Ελλάδα και η έκταση της κρίσης που μπορεί να ακολουθήσει εξαιτίας μίας τέτοιας εξέλιξης δεν είναι απολύτως γνωστές σε κανέναν και είναι αδύνατο να προβλεφθούν με ακρίβεια.
Όσα αναφέρονται παραπάνω αποτελούν σενάρια που προβλέπονται ως πιθανότερα από εκθέσεις διεθνών επενδυτικών οίκων, χρηματοοικονομικών και οικονομικών ιδρυμάτων αλλά και εκτιμήσεις με βάση την εμπειρία από την πτώχευση της Lehman Brothers, από προηγούμενες νομισματικές κρίσεις και από παλαιότερες περιπτώσεις πτώχευσης κρατών.
Τα παραπάνω δεν είναι δεδομένο πως θα συμβούν αν η Ελλάδα δε λάβει μία από τις επόμενες δόσεις αλλά αποτελούν ένα πιθανό σενάριο. Το ερώτημα είναι αν το ΔΝΤ, η ΕΕ, η ΕΚΤ, η Γερμανία , οι ΗΠΑ ή οποιοσδήποτε άλλος είναι έτοιμοι να ρισκάρουν προκαλώντας την πτώχευση της Ελλάδας για να διαπιστώσουν αν το παραπάνω σενάριο θα πραγματοποιηθεί ή όχι και σε ποιο βαθμό.
Η εύλογη απάντηση είναι 'όχι'. Αν η Ευρώπη και ο κόσμος ήταν έτοιμοι για μία ελληνική πτώχευση θα την είχαν αφήσει να συμβεί ήδη αλλά δεν είναι. Έτσι, το πιθανότερο είναι οι δόσεις να καταβάλλονται κανονικά όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής παρά τις απειλές για το αντίθετο και η Ελλάδα να παραμείνει σε κατάσταση ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα και τουλάχιστον τόσο ώστε Ευρώπη και ΗΠΑ να είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ΄πείραμα'.
Μέχρι τότε, οι απειλές για μη καταβολή μίας δόσης κατά πάσα πιθανότητα δε θα είναι τίποτε περισσότερο από μία μπλόφα στο ευρωπαϊκό παιχνίδι πόκερ, την οποία θα επαναλαμβάνουν με μαθηματική ακρίβεια οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι της Τρόικας, καθώς αδυνατούν και αρνούνται από την αρχή να πουν ξεκάθαρα την αλήθεια: “Δεν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε την Ελλάδα να πτωχεύσει – Είμαστε καταδικασμένοι να τη στηρίξουμε με τον ένα ή άλλον τρόπο, ό,τι και αν αποφασίσει αυτή να κάνει, όσα μέτρα και αν λάβει ή όχι.”
Και μοιραία καταλήγουμε στο ίδιο ερώτημα που μας βασανίζει από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης και την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου: Μήπως μπορούμε να διαπραγματευτούμε με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και πολύ λιγότερο φόβο με την Τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας γνωρίζοντας ότι η “στήριξη” τους παρέχεται όλο αυτό το διάστημα και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να παρέχεται ακριβώς γιατί με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν κυρίως τους ίδιους και το σύστημα του οποίου αποτελούν σημαντικό τμήμα και όχι τόσο την Ελλάδα;
Μήπως δεν υπάρχει λόγος να λαμβάνουμε κάθε ένα από τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα απειλώντας ότι ειδάλλως δε θα προχωρήσει στην καταβολή μίας από τις επόμενες δόσεις και να πάψουμε να αποδεχόμαστε κάθε τί που μας επιβάλλεται ακόμη και αν είναι πιθανό να μας προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη απ' ότι καλό;
Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε πολιτική που ως κεντρικό στόχο της έχει την εξασφάλιση κάθε επόμενης δόσης και να αρχίσουμε να θέτουμε ως πρωταρχικό γνώμονα των όποιων αποφάσεων μας μόνο το συμφέρον της χώρας μας; Και μήπως όλα αυτά πρέπει, επιτέλους, να συμβούν πριν μία ελληνική πτώχευση πάψει να αποτελεί μία πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης και πριν ο κόσμος είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την Ελλάδα στη μοίρα που εκείνη, τελικά, θα έχει διαλέξει;
Λέω. Μήπως?

Πηγή :Analitis
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

D_G

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,938 μηνύματα.
...και να αρχίσουμε να θέτουμε ως πρωταρχικό γνώμονα των όποιων αποφάσεων μας μόνο το συμφέρον της χώρας μας;
Έλα ντε;
Σοφό βρίσκω το άρθρο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Έλα ντε;
Σοφό βρίσκω το άρθρο.
Eπίσης, πρόσφατα οι FT είχαν γράψει " Η Ευρώπη είναι διατεθημένη να χαρίσει όλο το χρέος της Ελλάδας, αντι να την στρέψει σε άτακτη χρεοκοπία!! "
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Ο G.Soros, σε σημερινό άρθρο του, προτείνει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, επίσης την έξοδο τους από την Ευρωζώνη, σαν τη μοναδική λύση για το ευρώ. Τι να επιδιώκει αλήθεια το εξέχων μέλος του κλάμπ;
Η σχετικά πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (άρθρο Βιλιάρδου Β.), σύμφωνα με την οποία συνδέθηκε το φράγκο με το ευρώ, σημαίνει πιθανότατα το τέλος της εθνικής ανεξαρτησίας της μοναδικής χώρας που λειτουργεί σήμερα ολοκληρωμένα η άμεση δημοκρατία:το πολίτευμα της αποκεντρωμένης δημόσιας διοίκησης, στην οποία συμμετέχουν ενεργά όλοι οι πολίτες, ψηφίζοντας 4-5 φορές το χρόνο τους νόμους τους.

Άλλωστε, για την παγκόσμια ελίτ και ειδικά για τη «σκοτεινή» λέσχη Bilderberg, το ελβετικό πολίτευμα της άμεσης δημοκρατίας, η οποία απαιτεί τη συμμετοχή των πολιτών στην ψήφιση των νόμων, στον έλεγχο της λειτουργίας των δημοσίων οργανισμών και στις αποφάσεις του κράτους, ήταν ανέκαθεν ένα ενοχλητικό «σκουπίδι» στο δρόμο της κατάκτησης της απόλυτης εξουσίας στον πλανήτη.

Αυτό που θέλει να επιβάλλει η λέσχη Bilderberg είναι η κεντρική διοίκηση από μία μικρή ελίτ στο παρασκήνιο, χωρίς κανένα δημοκρατικό ή άλλου τύπου έλεγχο, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται ανενόχλητη τους απροστάτευτους ανόητους των χωρών που έχει καταπατήσει. Πιθανόν η δημιουργία μίας γερμανοκεντρικής ομοσπονδίας, με την ονομασία Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης (των Τραπεζών θα συμπληρώναμε), να είναι ο ιδανικός χώρος για την επικράτηση των συμφερόντων του κλαμπ των ισχυρών.

Είναι μάλλον καθαρό το ότι, σε πάρα πολλές χώρες δεν αντιπροσωπεύουν πλέον τα Κοινοβούλια τους Πολίτες αλλά, αντίθετα, τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού καρτέλ (δεν πρέπει να «μπερδεύουμε» καθόλου το καρτέλ αυτό με τις χρηματαγορές, οι οποίες είναι ουσιαστικά τα δικά μας χρήματα από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, από τις αποταμιεύσεις μας κλπ.). Επίσης, τα κοινοβούλια εκπροσωπούν τα συμφέροντα του καρτέλ των μονοπωλιακών πολυεθνικών θηρίων, τα οποία δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις επιχειρήσεις της ελεύθερης αγοράς (έτσι όπως τη γνωρίζαμε στο παρελθόν, πριν από την επικράτηση της νεοφιλελεύθερης σχολής της ελίτ).

Το χρηματοπιστωτικό Καρτέλ, το οποίο μαζί με την κεντρική τράπεζα της Ευρώπης κατάφερε να μονοπωλήσει την παραγωγή χρήματος, είναι ουσιαστικά αυτό που επέβαλλε στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών τους, για τη διάσωση των τραπεζών! Διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να διασωθούν οι υπερχρεωμένες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Commerzbank της Γερμανίας, η οποία έχει εκδώσει ομόλογα ύψους 860 δις €!

Δηλαδή, μία μόνο τράπεζα χρωστάει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της Γερμανίας (2,5 φορές περίπου το δημόσιο χρέος της Ελλάδας). Εάν τελικά υποχρεωθεί η Γερμανία να διασώσει μόνο αυτήν την τράπεζα (υπάρχουν πολλές άλλες), θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της σχεδόν κατά 30% (στα 110% του ΑΕΠ της). Πιθανότατα λοιπόν για το λόγο αυτό η κυρία Μέρκελ εξανίσταται, όταν ακούει για τα προβλήματα της Ελλάδας, αφού φοβάται ότι έτσι μάλλον θα ανακαλυφτούν τελικά και τα δικά της, της Γερμανίας δηλαδή (το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία του κ. Sarkozy).

Στο θέμα μας ξανά, μελλοντικά θα αποφασίζει για κάθε είδους «διασώσεις» (με τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων και εκτός κάθε δημοκρατικού ή νομικού ελέγχου), το κυβερνητικό συμβούλιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM). Για πολλούς, οι «σαδιστές» τότε θα είναι οι παράγοντες του καρτέλ, οι «σαδομαζοχιστές» οι κυβερνώντες, ενώ οι «μαζοχιστές» όλοι οι κυβερνώμενοι, αφού επιτρέπουν να γίνονται όλα αυτά χωρίς την παραμικρή αντίδραση εκ μέρους τους.

Οι «αστείες αντιδράσεις» των «διαμαρτυρομένων» πολιτών, αυτών δηλαδή που συγκεντρώνονται στις πλατείες της Ευρώπης χωρίς καν να γνωρίζουν τι θέλουν (κάποτε αυτοί που διαδήλωναν ήταν τουλάχιστον πολιτικοποιημένοι, δεν εννοούμε βέβαια «κομματικο-κρατούμενοι»), δεν πρόκειται φυσικά να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις να αποφασίζουν όπως αυτές θέλουν, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της χρηματοπιστωτικής μαφίας.

Στην Ελβετία τώρα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να συνδέσει το νόμισμα της με το ευρώ, παρά το ότι πρέπει να διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια φράγκων για τη διατήρηση της σταθερής ισοτιμίας του, με τεράστιο κόστος. Ταυτόχρονα, οι πολυεθνικές υπερτράπεζες θα μπορούν να δανείζονται σε ελβετικά φράγκα με ελάχιστο κόστος (τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά), χωρίς κανέναν συναλλαγματικό κίνδυνο, επενδύοντας τα δανεικά χρήματα σε κρατικά ή άλλα ομόλογα υψηλών αποδόσεων.

Πολλά κερδοσκοπικά Hedge funds λοιπόν ετοιμάζονται για επίθεση, με δανεικά χρήματα από την ίδια την Ελβετία, πιστεύοντας πως είναι φύσει αδύνατον να αντέξει η χώρα και πως θα αποτύχει παταγωδώς η παράλογη αυτή «κατασκευή», όπως απέτυχε και το σύστημα των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, πριν από την εισαγωγή του ευρώ. Σύμφωνα δε με διάφορους οικονομικούς αναλυτές, ο δισεκατομμυριούχος G.Soros, στέλεχος φυσικά της λέσχης Bilderberg, ήδη τρίβει τα χέρια του, αφού προβλέπει να κερδίσει από το ελβετικό φράγκο (από τον ελβετικό λαό ουσιαστικά), όσα κέρδισε κάποτε από την επίθεση του εναντίον της βρετανικής στερλίνας.

Είναι αυτονόητο δε ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα συγκεντρώσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στα βιβλία της, αφού μόνο έτσι θα διατηρήσει την ισοτιμία του φράγκου σταθερή οπότε, όταν το ευρώ καταστραφεί (γεγονός μάλλον αναπόφευκτο), θα καταστραφεί και η Ελβετία. Ακριβώς για το λόγο αυτό, τα hedge funds στοιχηματίζουν με χρήματα που δανείζονται από την ίδια την Ελβετία, αφ’ ενός μεν στην άνοδο του φράγκου (την οποία τα ίδια θα προκαλέσουν), αφ’ ετέρου στην πτώση του ευρώ (την οποία τα ίδια θα φροντίσουν). Ένα διπλό στοίχημα λοιπόν, με τεράστιες πιθανότητες επιτυχίας και εγγραφής διπλών κερδών.

Το 2011 η λέσχη Bilderberg συνεδρίασε στο St.Moritz της Ελβετίας. Πριν από την κρίση της Ελλάδας και της Ισπανίας, η περιβόητη ελιτίστικη λέσχη είχε συνεδριάσει εκεί, κάτι που φυσικά μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση. Ανήκει μάλλον στις θεωρίες συνωμοσίας η πεποίθηση ότι, στις ετήσιες κλειστές συνεδριάσεις της Bilderberg, σε αυτές δηλαδή που δεν παρευρίσκονται οι εκάστοτε προσκεκλημένοι, ειδικά αυτοί των χωρών που τις φιλοξενούν, τα μέλη της λέσχης αποφασίζουν σε ποια χώρα θα εισβάλλουν, με στόχο τη λεηλασία του πλούτου της.

Όμως, εάν απλά σκεφθεί κανείς τι συνέβη στην Ελλάδα και στην Ισπανία, λίγο μετά τις συγκεντρώσεις της λέσχης, δεν χρειάζεται να προβληματιστεί ιδιαίτερα για να καταλάβει που αρχίζει και που τελειώνει μία πραγματική θεωρία συνωμοσίας. Εάν δε πιστεύει κανείς ότι η σημερινή κρίση της Ελλάδας και της Ευρωζώνης γενικότερα πρόκειται σύντομα να λυθεί από τους πολιτικούς, είναι πολύ εύπιστος, αφού η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπεί, αλλά θα στέκεται «σταθερά» στην άκρη του γκρεμού, για όσο χρονικό διάστημα (μπορεί μέρες, μπορεί μήνες ή και χρόνια) χρειάζεται η ελίτ για να πετύχει τους στόχους της. Πάντως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επιλογή της χώρας για τη συνεδρίαση του 2012, η οποία πιθανόν δεν θα είναι η Γαλλία ή η Γερμανία, αλλά κάποια άλλη.

Εάν αντιδράσουν βέβαια οι πολίτες ή εάν αποδεχτούν παθητικά τη μοίρα τους, είναι κάτι που μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν. Εάν συνεχίσουν όμως να πιστεύουν ότι αυτοί φταίνε για όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους, η δική τους σπατάλη δηλαδή και η τεμπελιά τους, είναι μάλλον άξιοι της μοίρας τους και πολύ καλά κάνουν όλοι αυτοί που τους εκμεταλλεύονται ασύστολα.

Πηγή : Βασίλης Λινάρδος
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mariophys

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Μάριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 335 μηνύματα.
Πολύ ενδιαφέρουσα οπτική σε μεγάλη κλίμακα Η-Μ αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για εμάς να παραβλέπουμε τις δικές μας ευθύνες.
Μπορεί αυτά να συμβαίνουν σε μεγάλη κλίμακα, αλλά αυτό δε συνδέεται με τις δικές μας "μικρές" ατασθαλείες, τη φοροδιαφυγή και την τάση προς "ρεμούλα" στην Ελλάδα. Ας διορθώσουμε πρώτους τους εαυτούς μας, και κατόπιν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε πίεση στα μεγάλα συμφέροντα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
... Ας διορθώσουμε πρώτους τους εαυτούς μας, και κατόπιν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε πίεση στα μεγάλα συμφέροντα.

:hmm::hmm::hmm:: Ούτως εχόντων των πραγμάτων, ένας ...διορθωμένος εαυτός θα ανήκει ή σε άγιο, που δεν θα βλέπει γύρω του μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, ή σ' επαναστάτη, που θα θέλει να καταργήθούν εν γένει ...τα συμφέροντα! Εσύ άραγε, φίλε μου, προς τα που θέλεις να κατευθυνθείς;:redface: Γιατί αν μένει κανείς "ακίνητος" διαρκώς, ο κάθε Μπένυ κι ο κάθε ΓΑΠ(Τζέφρυ κλπ) θα βρίσκουν τον φορολογικό συντελεστή για κάποιο "ΤΑΠ"!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 4 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top