Οικονομική επικαιρότητα εν συντομία

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Με λίγα λόγια μας λέει κυνικότατα το εξής: Σας κρατούσαμε οικονομικά εξαρτημένους για καθαρά γεωστρατηγικούς λόγους και τώρα που δεν σας έχουμε πλέον ανάγκη, σας πετάμε στον Καιάδα και σας διαλύουμε τη χώρα, προφανώς για να εξυπηρετήσουμε τα νέα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα". Πολύ ωραία, ας τα βλέπουν αυτά οι "φιλοαμερικάνοι" και οι "ευρωπαϊστές". Ας μας αφήσουν επιτέλους ήσυχους να διαχειριστούμε μόνοι μας τα της χώρας μας κι ας σταματήσουν να μας κρατούν εξαρτημένους με τα δηλητηριώδη τους δάνεια...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

A propos

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,664 μηνύματα.
και για πόσο καιρό; Αναρρωτιέμαι... Ο χρηματιστηριακός τους μηδενισμός προεξοφλεί κάτι; :confused:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

A propos

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,664 μηνύματα.
(βασικά μ' επηρέασε τόσο το παρακάτω αρθράκι όσο τα ιστορικά χαμηλά όλων των τραπεζών)


Η ώρα του κουρέματος πλησιάζει, θετικό για όλους πλην Λακεδαιμονίων...

Του Γιώργου Καισάριου

Η πρώτη καταγεγραμμένη στάση πληρωμών στην ιστορία έγινε τον τέταρτο αιώνα π.Χ., όπου 10 ελληνικές πόλεις έκαναν στάση πληρωμών προς τον ναό του Απόλλωνα στη Δήλο. Σήμερα η Ελλάδα ετοιμάζεται να πρωτοτυπήσει για άλλη μια φορά και να κάνει την μεγαλύτερη στάση πληρωμών στην ιστορία.

Οι επιπτώσεις μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης έχουν πλέον απορροφηθεί από τις αγορές και έχουν προεξοφληθεί. Είτε οι περισσότερες τράπεζες (κυρίως ξένες) έχουν πουλήσει και έχουν πάρει τις ζημίες τους ή έχουν κάνει πρόβλεψη στον ισολογισμό τους. Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι πλέον καν θέμα για την Ευρώπη ή για την παγκόσμια οικονομία. Όσοι νομίζουν ότι η Ελλάδα θα είναι η αίτια για μια συστημική κρίση είτε στην Ευρώπη είτε παγκοσμίως, πλανώνται.

Η μπάλα έχει πλέον περάσει σε άλλο ταμπλό. Πριν λίγο καιρό είχαν πάρει φωτιά οι ιταλικές τράπεζες, σήμερα είναι η σειρά των γαλλικών. Το ισπανικό και το ιταλικό χρέος που έχουν οι γαλλικές τράπεζες είναι δυσβάσταχτο και ικανό να τινάξει την ευρωπαϊκή μπάνκα στον αέρα. Το ελληνικό χρέος δεν είναι παρά μια μπουκιά.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι όσο αιωρείται το ελληνικό πρόβλημα, τόσο η αγορά αναρωτιέται ποιος θα είναι ο επόμενος στη λίστα. Βλέποντας τη διστακτικότητα και τους λάθος χειρισμούς που έχει κάνει η Ευρώπη μέχρι σήμερα στο χειρισμό του ελληνικού προβλήματος, είναι επόμενο η αγορά να περιμένει τα χειρότερα όσον αφορά την επίλυση του γενικότερου προβλήματος.

Προκειμένου λοιπόν να μπει ένα backstop στην ευρωπαϊκή κρίση και να ηρεμήσουν οι αγορές, αφενός θα πρέπει να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και να ανακεφαλαιοποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφετέρου όμως θα πρέπει επίσης να ανακεφαλαιοποιηθεί και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Κατά τους NY Times, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι λένε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, αλλά ιδιωτικά παραδέχονται ότι οι περιστάσεις απαιτούν καινούργιο σχεδιασμό.

Ο καινούργιος αυτός σχεδιασμός θέλει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί διάσωσης της Ευρώπης (ESM & EFSF) με προίκα αξίας περίπου 2 τρισ. ευρώ. Όχι όμως για αγορές ομόλογων, αλλά για ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αν πράγματι επαληθευτούν αυτές οι εικασίες, τότε λογικά θα δούμε διαδικασίες - express όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Είναι αδιανόητο να μπορεί να αποπειραθεί μια οργανωμένη στάση πληρωμών της Ελλάδος (με σκοπό το κούρεμα) χωρίς πρώτα να λυθεί το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Ο Klaas Knot, μέλος της ΕΚΤ, δεν αποκλείει πλέον ένα ελληνικό κούρεμα. Δεν θα ήθελε να το δει, αλλά δεν το αποκλείει. Ο καλός Γερμανός υπουργός οικονομικών, ο κ. Schaeuble, κάνει λόγο για plan B, με σκοπό ένα αναγκαστικό κούρεμα όχι σε εθελοντική βάση! Ακόμα και ο κύριος Βενιζέλος (κατά τον τύπο) είπε ότι ένα κούρεμα είναι μια από τις επιλογές ενός γενικότερου σχεδίου για την Ελλάδα.

Όταν πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες διαψεύδουν κάτι, τότε είναι δεδομένο ότι αυτό που διαψεύδουν θα γίνει. Όταν όμως λένε ότι δεν το αποκλείουμε, τότε σημαίνει ότι πλησιάζει η στιγμή.

Νομίζω ότι το σκεπτικό μου εδώ και 2 χρόνια (10 μήνες περίπου σε αυτό το βήμα), ότι δηλαδή για να δοθεί μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη μείωση χρέους της Ελλάδος (αναδιάρθρωση, πτώχευση, κούρεμα κτλ.), το οποίο όμως θα έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στους τωρινούς μετόχους των τραπεζών, επαληθεύεται εκ του αποτελέσματος στο ταμπλό.

Σας έχω γράψει πολλές φορές ότι μόνο μέσω αυτής της οδού μπορεί να βρεθεί ταμειακή λύση για την Ελλάδα, άσχετα αν η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί (το τι μείγμα πολιτικής όμως θα πρέπει να έχει αυτή η προσαρμογή είναι άλλο θέμα).

Οι αναφορές στον διεθνή τύπο που κάνουν λόγο για ένα κούρεμα της τάξεως του 50% είναι καθημερινές. Το κόστος μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης εκτιμώ ότι θα φτάσει στα τουλάχιστον 225 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον 175 δισ. ευρώ θα είναι οι διαγραφές και περίπου 50 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μόνο μέσω μιας τέτοιας λύσης είναι δυνατόν η Ευρώπη να κάνει backstop την οικονομική κατρακύλα στην Ελλάδα και να βάλει φραγμό στην περαιτέρω επέκταση της κρίσης στην Ευρώπη.

Για τα περί δραχμών και εξόδου της Ελλάδος από την Ευρώπη, επίσης έχω κατηγορηματικά πει ότι δεν θα γίνει. Νομίζω ότι όλες οι δηλώσεις των Ευρωπαίων επίσης συνηγορούν προς αυτό.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων έχει να κάνει με την επίσκεψη του Timothy Geithner. Οι Αμερικανοί πιέζουν εδώ και καιρό για μια λύση, η οποία όμως θα πρέπει να είναι στα πλαίσια και της λογικής της αγοράς. Τα έχουμε πει άλλωστε άπειρες φορές, οτιδήποτε έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι της Ευρώπης δεν έχει κανένα νόημα και δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό από την αρχή σε αυτή τη στήλη.

Για τις τράπεζες επίσης τα έχουμε πει πολλές φορές. Έχω μεν ευχηθεί πολλές φορές καλή τύχη στους μετόχους των τραπεζών, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι οι ευχές δεν θα τους σώσουν. (Διαβάστε: Καλή τύχη στους μετόχους των τραπεζών (Ι), (ΙΙ), (III).

Τα επαναλαμβανόμενα -10% που τρώνε οι τράπεζες νομίζω ότι συνηγορούν στο ότι μια γενικότερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πλησιάζει και αυτή τη φορά δεν θα είναι σε εθελούσια βάση.

Πλησιάζει λοιπόν η ώρα που θα βγουν τα ψαλίδια. Ακόμα δεν έχουμε λεπτομέρειες και είναι δύσκολο να μπορούμε να σχεδιάσουμε τα επόμενα επενδυτικά μας βήματα, αλλά σαν γενικός κάνονας ένα πιστωτικό γεγονός θα είναι θετικό γεγονός για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Επενδυτικά, επίσης θα είναι θετικό γεγονός για όλους πλην Λακεδαιμονίων (τράπεζες).

Y.Γ
Βρήκα και ότι η γαλλική τράπεζα BNP Paribas είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Το ίδιο η Credit Agricole – The second and final French bank on the top 10 list with $2.24 trillion in assets (περισσότερο από την Bank of America ή την Deutsche Bank... ) Mια κρίση σ' αυτές τις τράπεζες δεν είναι ότι καλύτερο... λόγω του ισπανικού και του ιταλικού χρέους...
https://www.doughroller.net/banking/largest-banks-in-the-world/

Δείτε κι αυτό...
https://www.capital.gr/Articles.asp?id=1295172
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Δύο τρισ. ευρώ θα κοστίσει στα ταμεία της Ε.Ε. ενδεχόμενη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Stratfor, την οποία δημοσίευσε η σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Μπιλντ».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η έρευνα αυτή κυκλοφορεί σε ανώτατους κύκλους της αμερικανικής πολιτικής, ενώ οι αναλυτές του Stratfor είναι γνωστοί για τις στενές σχέσεις τους με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Η έκθεση επίσης προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας, έξοδο από την ευρωζώνη και κόστος ύψους 2 τρισ. ευρώ.
Στην έκθεση απαξιώνονται και χαρακτηρίζονται μη ανταγωνιστικοί οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού και η Ελλάδα κρίνεται πως δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος προς την Τουρκία.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης πως η χώρα πρέπει να πεταχτεί εκτός ευρωζώνης για να επιβιώσει το ευρώ.
Σε 3 μέτωπα
Σύμφωνα με την έκθεση που φέρνει στο φως η Μπιλντ, «την ημέρα που η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, θα χρειαστεί ένα ταμείο που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τρία ζητήματα:
* Πρώτον, η Ευρώπη χρειάζεται περίπου 400 δισ. ευρώ για να προστατεύσει άλλα κράτη από τη μετάδοση της κρίσης, δηλαδή τις χώρες στις οποίες η Ελλάδα είναι χρεωμένη.
* Δεύτερον, χρειάζονται περίπου 800 δισ. ευρώ για να παρεμποδιστεί η κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών, σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία. Οι τράπεζες θα χρειάζονταν φρέσκο χρήμα πολλών δισεκατομμυρίων για να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις.
* Και τρίτον, θα δημιουργούνταν αναταραχή στις χρηματαγορές. Η Ιταλία -όπως και η Ελλάδα- διατρέχει τον κίνδυνο να καταρρεύσει.

Πηγή : enet.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Δεν κατάλαβα καλά. Εάν είναι τόσο δύσκολο να βρουν δύο τρις, τότε πώς θα μας πετάξουν από την Ευρωζώνη; Μήπως θα τα τυπώσει η ΕΚΤ ή μήπως θα τα τυπώσει σε δολάρια το Fort Nox και θα μας τα στείλουν ως βοήθεια οι υπερατλαντικοί μας "σύμμαχοι";
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Muxu Su

Διάσημο μέλος

Η Muxu Su αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,019 μηνύματα.
Προσωπικά δεν νομίζω να πτωχευσουμε επειδη δεν τους συμφέρει. Θελουν πρώτα να μας ξεζουμιξουν τα μεγαλα κεφαλια και μετά να μας αποτελειωσουν. Καποιοι λένε οτι σύντομα θα φτάσουμε σε εποχές προ του '40. Τα σχόλια δικά σας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Δεν κατάλαβα καλά. Εάν είναι τόσο δύσκολο να βρουν δύο τρις, τότε πώς θα μας πετάξουν από την Ευρωζώνη; Μήπως θα τα τυπώσει η ΕΚΤ ή μήπως θα τα τυπώσει σε δολάρια το Fort Nox και θα μας τα στείλουν ως βοήθεια οι υπερατλαντικοί μας "σύμμαχοι";

Εννοεί ότι αν καταφέρουν οι Τράπεζες που είναι φορτωμένες γενικά με Ευρωπαικά ομόλογα ( είναι λογικό να γίνει Ντόμινο ), να βρούν αυτά τα 2 τρις, δεν θα σε έχουν ανάγκη
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Για λίγες μέρες ακόμη διαθέτει μετρητά η Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times που τονίζουν ότι η Αθήνα έχασε τους στόχους του 2011 και του 2012.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι είναι ξεκάθαρη η αποτυχία της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι η χώρα δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί σε νέα μέτρα πριν λάβει τελικά την υπογραφή της τρόικας για τα 8 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά οι υπουργοί οικονομικών συζήτησαν ανοιχτά το ενδεχόμενο να αυξηθεί η δύναμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ωστόσο δεν έλαβαν καμία απόφαση.
Προσθέτει ότι στις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι υπουργοί οικονομικών είπαν ότι κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Le Monde: Αναβλήθηκε η διάσωση της Ελλάδας, μεταδίδεται η απαισιοδοξία

Για «αναβολή» της διάσωσης της Ελλάδας κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα γαλλική «Le Monde», επισημαίνοντας ότι παρά τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση το χθεσινό Eurogroup ζήτηση επιπλέον μέτρα.
Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ήταν κάτι παραπάνω από «φτωχά», παρά το γεγονός ότι συνομιλούσαν για περισσότερες από έξι ώρες. Μάλιστα, κατάφεραν για ακόμα μία φορά να διασπείρουν περισσότερη απαισιοδοξία παρά να καθησυχάσουν τις αγορές.

Το παιχνίδι. καλά κρατεί

Πηγή : Bankingnews

Και τώρα που γράφεται το νέο θέμα ( 10:49 )

Tμές μετοχών

ΕΤΕ 2,34 ! ΑLPHA 1.09 ! EUROB 0.77 ! TT 0.67 ! Μέσος όρος πτώσης 8,9% !
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Η Ελλάδα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης - Οι επενδυτές ας προετοιμάζονται ακόμη και για χρεοκοπία – Η πρόσκρουση θα είναι σφοδρή – Νέα δραματική πτώση στο ΧΑ, βυθίζεται το ευρώ, σε ιστορικά ρεκόρ τα CDS

H Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πλέον μπορεί να ειπωθεί απερίφραστα ότι η τωρινή κυβέρνηση καθώς και η Τρόικα αποδεικνύονται μη ικανές να διαχειριστούν την κρίση.
Η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία και οι επενδυτές, η κοινωνία ας προετοιμάζονται και γιαυτό το ενδεχόμενο.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η πρόσκρουση θα είναι σφοδρή και θα ζημιωθούν όλοι.
Δυστυχώς η πολιτική εξουσία της χώρας οδήγησε από ανικανότητα την Ελλάδα στο οικονομικό αδιέξοδο.
Πλησιάζει η εποχή του δυστυχώς επτωχεύσαμεν.
Το ελληνικό οικοδόμημα καταρρέει και δυστυχώς θα παρασύρει κάθε υγιή δύναμη που έχει απομείνει.
Η κατάρρευση της οικονομίας ήταν νομοτελειακά αναμενόμενη.
Πλέον τώρα μπορεί να ειπωθεί ότι η Ελλάδα μετράει αντίστροφα για την χρεοκοπία εντός του ευρώ.
Τελείωσαν τα ψέματα, τελείωσαν οι μισές αλήθειες, τελείωσε η υποκρισία , τελείωσε η ανικανότητα της πολιτικής εξουσίας.
Η Ελλάδα διαλύεται, η Ελλάδα χρεοκοπεί και ευθύνες έχουν όσοι άσκησαν πολιτική εξουσία σε αυτό τον τόπο. Η ανικανότητα τους μας οδήγησε σε αδιέξοδο.
Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα σε αυτό το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί;
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών ή σε επιθετικό haircut 50% με 60%.
Να εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός να πληρωθούν τα CDS και εν συνεχεία να επαναξιολογηθούν όλα εκ του μηδενός.
Το σύστημα καταρρέει και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία.
Καταρρέουν το ΧΑ και οι τράπεζες
Με όρους χρηματιστηριακούς η κατάσταση είναι δραματική. Το ΧΑ στις 745 μονάδες στο -4,31%.
Οι τραπεζικές μετοχές υπό διάλυση, πραγματική κατάρρευση.
Η Εθνική στο -7,84% στα 2,35 ευρώ με αποτίμηση 1,15 δις ευρώ.
Η Alpha στα 1,09 ευρώ -10,66% και αποτίμηση 582 εκατ ευρώ
Η Eurobank -9,41% στα 0,77 ευρώ με αποτίμηση 420 εκατ ευρώ
Η Πειραιώς στο -9% στα 0,40 ευρώ με αποτίμηση 457 εκατ
Η Κύπρου στο -2,7% στα 1,09 ευρώ με αποτίμηση 980 εκατ
Η Marfin στο -3% στα 0,32 ευρώ με αποτίμηση 515 εκατ
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη ο ΟΤΕ -5,6%, ο ΟΠΑΠ -8%, η MIG σταθεροποιητικά στα 0,21 ευρώ, η Ελλάκτωρ +1,3%.
Δραματική επιδείνωση στα ομόλογα
Δραματική είναι η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με τα CDS να περνούν ένα σαφές μήνυμα η Ελλάδα χρεοκοπεί.
Το ελληνικό CDS στις 6500 μονάδες βάσης ή 65%. Το Γερμανικό CDS στις 123 μονάδες βάσης αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Αυξάνεται το ρίσκο χώρας της Γερμανίας.
Η Πορτογαλία 1145 μονάδες βάσης, η Ιταλία 485 μονάδες βάσης.
Το ευρώ στην κυριολεξία έχει κατακρημνιστεί στα 1,3180 δολάρια κοντά στα χαμηλά ημέρας 1,3165 δολάρια.
Το ευρώ σημείωσε χαμηλό 10 ετών και έναντι του γεν στα 100,77.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη, η Ελλάδα προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία και στις διεθνείς αγορές.
www.bankingnews.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

venividivici

Τιμώμενο Μέλος

Η venividivici αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 23,236 μηνύματα.
Der Spiegel: Για σενάρια χρεοκοπίας προετοιμάζεται το Βερολίνο

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, υποστηρίζει το περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο σε διάφορα σενάρια που εξετάζει το Βερολίνο.


Σύμφωνα με το Der Spiegel, οι υπάλληλοί του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας.
Τα σενάρια επί των οποίων καταστρώνονται τα σχέδια είναι δύο. Στο πρώτο, η χώρα παραμένει στην ΟΝΕ, ενώ στο άλλο επιστρέφει στη δραχμή. Και στις δύο περιπτώσεις, ρόλο-κλειδί αναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, σύμφωνα με τα εν λόγω σχέδια.
Επισημαίνεται ότι θα πρέπει αυτό να θωρακιστεί το ταχύτερο δυνατόν με τις νέες αρμοδιότητες, τις οποίες αποφάσισε η σύνοδος κορυφής του Ιουλίου. Τα στελέχη του υπουργείου δίνουν προτεραιότητα στα προληπτικά πιστωτικά όρια, για να βοηθηθούν χώρες σαν την Ισπανία ή την Ιταλία, καθώς εκτιμάται πως μετά από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας οι επενδυτές δεν θα τις δανείζουν πλέον. Επιπλέον, πολλές τράπεζες θα χρειαστούν πιθανότατα πόρους του EFSF, επειδή θα ήταν αναγκασμένες να διαγράψουν τα διαθέσιμά τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Τέτοιες συνέπειες είναι αναμενόμενες, άσχετα από το αν η Ελλάδα θα διατηρήσει το ευρώ ή θα βγει από την ΟΝΕ.

Σόιμπλε: Οι προϋποθέσεις για την καταβολή της επόμενης δόσης δεν πληρούνται


Μετά την καγκελάριο Μέρκελ που ζητά σε συνέντευξή της στην Τagesspiegel υπομονή έναντι της Ελλάδας, αλλά και υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για να πάρει την επόμενη δόση, και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητά εκ νέου εμφατικά από την Ελλάδα να τηρήσει τις υποσχέσεις της για τη χρηματοδοτική βοήθεια. Προς το παρόν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από το πρώτο πακέτο βοήθειας των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, είπε ο κ. Σόιμπλε στο περιθώριο της συνόδου του G7 που διεξάγεται στη Μασσαλία. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μίλησε γι’ αυτό διεξοδικά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «
Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ως προς αυτό: Όσο η Ελλάδα δεν πληροί αυτούς τους συμφωνημένους αριθμούς, δεν είναι δυνατή η εκταμίευση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός.
πηγή
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,311 μηνύματα.
Mες την τρελλή χαρά. Ανοίγεις το στέκι κάθε πρωί και σου ρχεται όλη η μαυρίλα κατά πάνω σου με αυτές τις καθημερινές αναδημοσιεύσεις. Ωραία, έχουμε πτωχεύσει, το αφομοιώσαμε και συμφωνούμε. Και λοιπόν ; Πάρτε το πιο χαλαρά, η ζωή είναι μικρή και το φερετράκι παραμονεύει στη γωνία. Τσουυυππ, πολλάαααααα μέτρα κάτω απ'τη γη μιλάμε και το κυπαρισάκι ; Ανάποδα. Υπάρχει και η σκέψη των συσιτίων πάντως. Με κόλυβα. Η ζωή είναι τόσο σύντομη...Ο ΓΑΠ πάντως είπε το πρώτο του ΟΧΙ στην τρόκα ψες προψές, όπως τα μωρά λένε το πρώτο τους ουά. Δεν θα γίνουμε Ινδία και άλλα τέτοια επαναστατικά. Φτυστός ο πατέρας του αυτό το παιδί στο DNA. Και τoν πατέρα του τον πιάσανε τα επαναστατικά λίγο πριν πέσει (εμπάργκο Σκοπίων κ.α). Θέλει να κάνει ένα αξιοπρεπές φίνις και να τον γράψει η ιστορία ως τον άνθρωπο που θυσιάστηκε, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μας λένε ότι δεν έφταιγε τίποτα, ότι έφταιξαν όλοι αυτοί που ήρθαν από την εποχή του παππού του μετά, ιδίως ο Ανδρέας και ο Σημίτης που μας έβαλε στην ζώνη του Ευρό ενώ δεν ήμασταν έτοιμοι, και περίπου θα περάσει ως νέος Τρικούπης στην ιστορία που πήγε να διορθώσει όλες τις μα@@@ιες των προκατόχων του. Είμαι σίγουρος ότι μετά από μερικές δεκαετίες που εγώ δεν θα ζω, θα γραφτεί κι αυτός στο βιβλίο των θυσιασθέντων πολιτικών. Πολύ άτυχος άνθρωπος. 'Οχι μόνο επειδή δεν επέλεξε τον πατέρα του, αλλά επειδή καλείται να τον "σκοτώσει" (βλέπε El Pais). Φρικτό πεπρωμένο για πολιτικό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Μάλιστα, κατάφεραν για ακόμα μία φορά να διασπείρουν περισσότερη απαισιοδοξία παρά να καθησυχάσουν τις αγορές.

Βρίσκουν και τα κάνουν. Μας βάλανε σε φέρετρο και ασελγούν στο κουφάρι μας. Εμείς τι κάνουμε;
Αισιοδοξία....πλησιάζει η ώρα τους! :ropalo:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Muxu Su

Διάσημο μέλος

Η Muxu Su αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,019 μηνύματα.
οταν την δεκαετια του '80 ο Παπανδρεου επερνε απανωτα τα δανια του ελεγαν προσεχε γιατι σε 30 χρονια η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην απόλυτη εξαθλίωση! Η απαντηση του Παπανδρεού? ''Ποιος ζει ποιος πεθαίνει σε 30 χρονιά??? '' ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. Αλλα να μου πείτε αλλιως πως θα το βγαζε το μαυρο χρημα για να στειλει τον γιωργάκη στο Ηarvard?? Να όμως που μετά απο 30 χρόνια η Ελλαδα εχει βουλιάξει πατόκορφα και αυτοι που τα φαγαν βγαζουν την ουρα εξω απο τα σκελια. Συγχωρηστε με για το υφος του λόγου μου αλλα είμαι μια έφηβη που βλέπω το μέλλον μου να καταστρέφεται και να οδηγούμαστε στην εξαθλίωση αλλα παρόλα αυτα δεν μπορω να κάνω τίποτα και η τορινή μας κυβερνηση ειναι ανικανη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnnaousa

Επιφανές μέλος

Ο Johnnaousa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και μας γράφει απο Νάουσα (Ημαθία). Έχει γράψει 18,241 μηνύματα.
δυστυχως δεν βλεπω να υπαρχει σωτηρια..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
οταν την δεκαετια του '80 ο Παπανδρεου επερνε απανωτα τα δανια του ελεγαν προσεχε γιατι σε 30 χρονια η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην απόλυτη εξαθλίωση! Η απαντηση του Παπανδρεού? ''Ποιος ζει ποιος πεθαίνει σε 30 χρονιά??? '' ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.
μα ο λαος τον ηθελε ακριβως γιαυτο..

δυστυχως ο λαος θελει περισσοτερο ψευτες λαοπλανους που μοιραζουν φραγκα,παρα ανθρωπους που βαζουν ταξη..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Muxu Su

Διάσημο μέλος

Η Muxu Su αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,019 μηνύματα.
αυτο ισχυει αγγελε! Φταιμε και εμεις δεν μπορω να πω. Παντα θα υπαρχει ομως ενα αλλα..... :\
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΚΟΡΩΝΕΥΣ

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ΚΟΡΩΝΕΥΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 333 μηνύματα.
το θεμα ειναι τι κανουμε εμεις ομως . καλα φταιει το πασοκ φταιει ο ενας φταιει ο αλλος .. μηπως ρε παιδια τοσα χρονια τους συντηρουσαμε και εμεις .. ?? εε ??? οταν τοσα χρονια βαζαμε τους βουλευτες ακομα και για να παρουμε καλυτερο νουμερο στην τραπεζα ηταν καλα ? τωρα που φτασαμε ως εκει μας φταινε οι βουλευτες ? σιγουρα το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι αλλα στην προκειμενη περιπτωση φταιει και ο λαος γιατι στην τελικη εμεις τους ψηφιζαμε . ΦΤΑΙΜΕ 100% και για να μπορεσουμε να σωθουμε ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΠΡΕΠΕΙ να μην ειμαστε ΒΟΔΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ . πως καποιος λεει οτι φταιει ο βουλευτης οταν ο ιδιος εχει να παει στις καλπες χρονια ? Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ . εχουμε ενα σωρο κομματα που βαζουν υποψηφιοτητα . ψηφιστε κατι αλλο . ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ - ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΟΣ και τα αλλα κομματα που εγιναν απο ατομα που εφυγαν απο τα παραπανω κομματα . ΨΗΦΙΣΤΕ ΛΕΒΕΝΤΗ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ - ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ καμια ψηφος να μην παει ακυρη η λευκο . ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ 2 συνεχομενες εκλογες δεν βγουν τοτε να δειτε πως θα κανουν .ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ...ΞΥΠΝΗΣΤΕ .... ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΧΑΝΤΡΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΔΙΝΑΝ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΧΡΥΣΟ .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Pianojen89

Νεοφερμένος

Η Pianojen89 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 51 μηνύματα.
Oπου και να ανοίξεις πάντως, είτε τηλεόραση, είτε υπολογιστή, είτε εφημερίδα, καταιγίζεσαι με απαισιοδοξία.
Και δικαίως. Που να την βρούμε την αισιοδοξία ;
Στα μάτια του αδερφού μας, του πτυχιούχου, του ανέργου;
Του πατέρα, εν αναμονή απολύσεως, με επικρεμάμενη την απειλή του βιοπορισμού στο αύριο;
Στην μητέρα, που περίμενε να βγει στη σύνταξη, έχει κάνει συλλογή ενσήμων, και σύνταξη δεν βλέπει;
Στα μικρά παιδιά, που δεν έχουν ούτε βιβλία για να διαβάσουν στο σχολείο;

H τελοσπάντων, να την βρεις βγαίνοντας μία βόλτα, όπου με μία ματιά βλέπεις καταστήματα κλειστά, δρόμους ερημωμένους, ανθρώπους φοβισμένους, λεωφορεία γεμάτα μετανάστες( διαπίστωση είναι αυτό, όχι κριτική) ;;
Να την βρεις κατεβαίνοντας στην Αθήνα και τον Πειραιά που έχουν αφεθεί στο έλεος τους, με σκουπίδια και χρήστες αφημένους στη μοίρα τους ;;

Που να την βρεις την αισιοδοξία.. Όσα παραθέτω είναι ενδεικτικά, και δεν αντιπροσωπεύουν απαραιτήτως εμένα, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Προσπαθούμε να ξεκινάμε τη μέρα με θετικές σκέψεις, αλλά για πόσο θα εθελοτυφλούμε; Για πόσο θα βλέπουμε το δέντρο, χάνοντας το δάσος; Για πόσο θα εξωραίζουμε καταστάσεις προδήλως ανυπόφορες; Για πόσο θα ανεχόμαστε την υποτίμηση του νου μας από τους διοικούντες ;

Εντελώς οφ τόπικ, τα είπα όμως και ησύχασα. Αύριο ξημερώνει μία νέα μέρα, μακάρι καλύτερη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Διαβάζω σήμερα ότι η Ελλάδα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Το βάρος αρχίζει να πέφτει στην Ιταλία που απειλείται με κατάρρευση. Οι Τροϊκανοί έχουν αγανακτήσει με μας και προτίθενται να μας αφήσουν στην απόλυτη καταστροφή. Έχουν ένα δίκιο, τίποτα δεν δουλεύει. Μου έλεγε θεία μου απ' το Υπουργείο Οικονομικών, το 50% δεν εργάζεται. Είναι στεναχωρημένοι λέει, δεν έχουν καλή ψυχολογία. Κάνουν πηγαδάκια στα γραφεία τους και μιλάνε για την κρίση. :P Το Χρηματιστήριο στις 735 μονάδες. Μόνο η πρόσκρουση με τον πάτο μένει πια...:worry:

Αλλά εμείς, είμαστε αισιόδοξοι! :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top