Ελλάδα & πολεμικές αποζημειώσεις

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Στην κυριακάτικη Die Welt δημοσιεύθηκε άρθρο για το αναγκαστικό δάνειο που υπεγράφη κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου από τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής και την τότε ελληνική κυβέρνηση.
Τα βασικά σημεία του κατοχικού αναγκαστικού δανείου προβλέπουν: τη μηνιαία κάλυψη των εξόδων των δυνάμεων κατοχής Ιταλίας και Γερμανίας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δανειοδοτικό πρακτικό, εάν τα έξοδα υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσόν, τότε το επιπλέον ποσόν θα χρεώνεται σαν δάνειο προς τις κατοχικές δυνάμεις.
Το δάνειο αυτό θυμήθηκε χθες Κυριακή η Die Welt του Βερολίνου με τίτλο «Χρωστάμε στους Έλληνες ακόμα; - Ανοιχτοί λογαριασμοί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προς την Αθήνα».

Διεκδικήσιμο το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι οι φωνές που επικαλούνται το κατοχικό δάνειο και τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν «φαίνεται να είναι εντελώς αβάσιμες» και σημειώνει ότι τελικά πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ.
Αποκλείει βέβαια τις επανορθώσεις και τις αποζημιώσεις και επιχειρηματολογεί, κατά την πάγια γερμανική θέση, ότι αποζημιώσεις εδόθησαν, είτε με τη μορφή συμβάσεων (18.031960 / αποζημιώσεις ύψους 115 εκατομμυρίων ΓΜ στα θύματα της ναζιστικής κατοχής), είτε σε είδος (βιομηχανικά είδη και μηχανήματα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ).
Το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο είναι η μόνη πτυχή της κατοχικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας που δεν αρνήθηκε ποτέ η Γερμανία, αλλά απέφυγε επιμελώς να το συζητά και να το ανακινεί με την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων.
Πρόκειται για 476 εκατομμύρια Ράιχσμαρκ που όλοι σχεδόν αποδέχονται εμμέσως πλην σαφώς ότι ενδέχεται να «ζητηθούν». Το ίδιο αποδέχεται και η εφημερίδα (αναλυτής ο Σβεν Φέλιξ Κέλερχοφ) υποστηρίζοντας πως εάν το δάνειο δεν συμπεριληφθεί στις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά χαρακτηριστεί ‘κανονικό δάνειο’, τότε, όπως αποφαίνεται ο αναλυτής «η Ελλάδα έχει δικαίωμα απαίτησης αποπληρωμής του δανείου».
Το πρόβλημα που εγκύπτει, όμως, είναι ότι εάν η Γερμανία πληρώσει σήμερα τα περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ (μαζί με τους τόκους 66 ετών), τότε δημιουργείται «νομικό προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες» για τη Γερμανία, σημειώνει ενδεικτικά ο αναλυτής. Και αυτό είναι μάλλον και το μοναδικό εμπόδιο αποπληρωμής του για τη Γερμανία.
Να λοιπόν που πρώτη φορά μια συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας, έστω και με μισόλογα, λέει αυτό που ‘δεν κατάφεραν’ να αρθρώσουν ούτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο είναι διεκδικήσιμο.

Πηγή : dw-world.de
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
Eίναι τραγικό όταν αρχίζουν να τα λένε μόνοι τους οι Γερμανοί, αντί να τα λέμε και να τα ζητάμε μόνοι μας...

Υποθέτοντας πάντα ότι είναι εντελώς βάσιμα όλα αυτά...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Είναι απολύτως βάσιμα!! Μάλιστα άλλοι ανεβάζουν την τρέχουσα αξία του κατοχικού δανείου σε 160 δις ευρώ. Επειδή βαρέθηκα να μιλάω για προδότες, βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας, για τους ηγέτες μας, οι οποίοι αρνούνται να απαιτήσουν οτιδήποτε υπέρ της χώρας μας, έστω κι αν είναι απόλυτα δικαιολογημένο και βάσιμο. Στη Γερμανία βέβαια δεν ισχύει το "υπουργείο Προπαγάνδας" του Mega, αν και ο όρος εφευρέθηκε εκεί...:/:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
Ε δε μπορώ να το πιστέψω πως είναι τόσο άχρηστοι όλοι τους! Τι να πω πια? Κοιμούνται όρθιοι και είναι πιόνα των ξένων. Γιαυτό δεν υπάρχουν επενδύσεις, γιαυτό δεν διεκδικούν τίποτα. Γι'αυτό η χώρα πάει πίσω αντί για μπροστά. Άχρηστοι. Να φάνε σκατά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kιkή

Νεοφερμένος

Η kιkή αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 67 μηνύματα.
Τι να πω?? Καιρο ακουω γι'αυτα τα χρηματα που μας χρωσταει η Γερμανια αλλα δεν βλεπω καμια κινητοποιηση... Κριμα πραγματικα κριμα....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnnaousa

Επιφανές μέλος

Ο Johnnaousa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και μας γράφει απο Νάουσα (Ημαθία). Έχει γράψει 18,241 μηνύματα.
ε και να μας χρωστανε δεν προκειται να τα παρουμε πισω...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Miss Brightside

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ahri αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Επενδυτής και μας γράφει απο Ιρλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,696 μηνύματα.
Λες και δεν το ξέρουν δηλαδή όσοι ήταν/είναι στην κυβέρνηση...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.


Για το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων απάντησε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης τονίζοντας ότι αγωνίζεται για την δικαίωση του ελληνικού λαού.

Το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις που δεν απέδωσε ποτέ στη χώρα μας η Γερμανία, ενώ το έχει πράξει για άλλες χώρες, έχει επανέλθει στη δημοσιότητα τον τελευταίο χρόνο λόγω της δικαίωσης από τα ιταλικά δικαστήρια των κατοίκων του Διστόμου για την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Σημαντικό ρόλο για την ελληνική κοινή γνώμη έχει παίξει επίσης και η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, δημιουργώντας στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα αδικίας.

Τα «Επίκαιρα» έχουν αναδείξει από καιρό όλες τις πτυχές του ζητήματος μέσα από άρθρα και δημοσιεύματα που κινούνται στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ου κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, "πιστεύω πως πρέπει να ξεκινήσει και να λήξει. Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι όσο ζω σ' αυτή τη χώρα, έχοντας επιλέξει να επιστρέψω, είναι από τα βασικά θέματα που θα μπορέσουμε κι εσείς κι εμείς να προωθήσουμε, μέχρι να δικαιωθεί ο ελληνικός λαός", ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη, για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις.


Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ.Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε στην αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών στα οχυρά της γραμμής Μεταξά, εκφράζοντας την απορία του "γιατί δεν διδάσκεται στα σχολεία πως οι Γερμανοί λύγισαν εκεί και πως αναγκάστηκαν να ανοίξουν δεύτερη γραμμή από τα αφύλακτα Σκόπια για να περάσουν". Περνώντας δε, στην ουσία της ερώτησής του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ υπενθύμισε την ύπαρξη "του αναγκαστικού δανείου των 3,5 δισ. δολαρίων σε τιμές 1943, που σήμερα υπολογίζεται σε 162 δισ. ευρώ, ενώ Γάλλοι ειδικοί υπολογίζουν το σύνολο της γερμανικής οφειλής στα 585 δισ. ευρώ".

"Μυστήριο παραμένει γιατί δεν ζητούμε τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις. Ο ελληνικός λαός αγνοεί εάν έχει υπογραφεί μυστικό σύμφωνο να βοηθήσουμε τους Γερμανούς - και γιατί να τους βοηθήσουμε; Οι Έλληνες ζητάνε να μάθουν γιατί δεν τα ζητάμε", ανέφερε ο κος Αϊβαλιώτης. "Η Γερμανία, πριν την ενοποίησή της, πλήρωσε πολεμικές αποζημιώσεις και προς την Πολωνία και προς την Γιουγκοσλαβία, όχι όμως προς την Ελλάδα. Εμείς ακόμα παλεύουμε να καταλάβουμε τον γρίφο με τις ελληνικές αποζημιώσεις και γιατί δεν εγγράφουν την οφειλή τους στις απαιτήσεις τους προς εμάς. Υπάρχει από εμάς πρόθεση συμψηφισμού, ώστε να ανακουφιστεί κάπως το δημόσιο χρέος μας και να καταλάβει ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και ο βιετναμογερμανός αντιπρόεδρος ότι η Ελλάδα αντιδρά;", αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

"Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων, ούτε θα παραιτηθεί. Ξέρω βεβαίως πως αυτό δεν φτάνει, γιατί πάντα μιλάμε για ζήτημα με ανθρωπιστικές παραμέτρους. Έχει επίσης ειπωθεί πολλές φορές, πως το ζήτημα παρουσιάζει πολυπλοκότητα και συνιστά αντικείμενο μελέτης σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης", απάντησε ο κ. Δόλλης.


"Κάναμε βήμα μπροστά στο ζήτημα του Διστόμου. Η Ελλάς διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει όποια πτυχή των γερμανικών αποζημιώσεων, εκτιμώντας το σύνολο των παραμέτρων. Θα ήθελα να μπορέσω να σας πω πως αύριο ξεκινά και μεθαύριο θα τελειώσει. Δεν μπορώ να σας το πω αυτό, αλλά μπορώ να πω πως το θέμα δεν πρέπει να αφεθεί να σβήσει", συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Θα είχε πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας πληροφορήσει η κυβέρνηση σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι τώρα για τη διεκδίκησή τους.


Πηγή ; epikaira.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,861 μηνύματα.
Επίσημη δήλωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας : Δεν τίθεται πλέον θέμα πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η Γερμανία "αναγνωρίζει την ευθύνη" της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και "λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων", ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η Γερμανία έχει καταβάλει ήδη αποζημιώσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946, ενώ στήριξε έμπρακτα και την ανοικοδόμηση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, για την Γερμανία "το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν αποτελεί πλέον θέμα", 65 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και έπειτα από δεκαετίες "ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνη" συνεργασίας με την Ελλάδα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε το ακριβές κείμενο της δήλωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας προς το "ΑΜΠΕ":
"Η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων. Αυτό ισχύει και για την γερμανική κατοχή της Ελλάδας.

Η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για την Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε την χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της.

Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνης, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., το ερώτημα των αποζημιώσεων από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα".
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Διάβασε τώρα κι αυτό, να δεις πώς δένει το γλυκό :mad:


Όσο κι αν μας εκπλήσσει το ελληνικό κράτος, με την ανικανότητά του, έρχονται στιγμές που μας εκπλήσσει ακόμη περισσότερο.

Παράδειγμα: Η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές τις ξαναθυμήθηκαν ως και στη Βουλή, για να διαγωνιστούν τα κόμματα ποιο θα τις διεκδικήσει καλύτερα. Αφού τις εγκατέλειψαν επί δεκαετίες, τώρα ορκίζονται ότι ουδέποτε τις εγκατέλειψαν...
Αλλά περιμένετε. Τώρα έρχεται το καλύτερο.

Έτσι και μας κάνει κανένα αστείο η Μέρκελ και μας μας πει «Ναι κύριοι, δέχομαι να πληρώσω αποζημιώσεις, στείλτε μου τον φάκελο να τον μελετήσω» την πατήσαμε!

Γιατί όπως αποδείχθηκε, ο φάκελος γερμανικών αποζημιώσεων δεν υπάρχει πια στα αρχεία του Κράτους. Πολύ απλά χάθηκε!

Αρχικώς υπήρξε η εντύπωση ότι ο φάκελος βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως ανακοίνωσε όμως ο υποδιοικητής της Τράπεζας, ο φάκελος βρίσκεται εδώ και χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών.

Ρωτήθηκε στην συνέχεια και ο υπουργός Οικονομικών. Και ομολόγησε ότι ειδοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, έκανε έρευνα για να εντοπίσει τον φάκελο, αλλά ούτε εκείνος το κατόρθωσε.

Ψάξτε καλά βρε παιδιά… Δεν μπορεί να χάθηκε όλος ο φάκελος για ένα τόσο μεγάλο θέμα…

Εκτός αν έπεσε στα χέρια καμιάς καθαρίστριας και τον ξαπόστειλε, όπως κάποιοι άλλοι ξαπόστειλαν κάποτε απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που βρέθηκαν στα σκουπίδια…

Σε αυτό το κράτος ζούμε. Αυτό το κράτος βρίσκει στις έρευνές της η Τρόικα και μας υποχρεώνει ξαφνικά σε νέα μέτρα.
Στο κράτος της «φαιδράς πορτοκαλέας» που στην περίπτωση μας ανθίζει όλο τον χρόνο…

ΤΟ ΒΗΜΑ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Μ. Γλέζος: Ανιστόρητη και ψευδής η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας


Άμεση ήταν η αντίδραση του Μ. Γλέζου για τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο Μ. Γλέζος χαρακτήρισε την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας σε δημοσιογραφική ερώτηση, για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα "ανιστόρητη, ψευδή και εξοργιστική".

"Ανιστόρητη, διότι αγνοεί την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946, η οποία καταλόγισε στη Γερμανία ότι οφείλει να καταβάλλει στην Ελλάδα 7 δις εκατό εκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δις ευρώ χωρίς τους τόκους. Αγνοεί επίσης το αναγκαστικό δάνειο ύψους 31/2 δις δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 54 δις ευρώ.
Ψευδής, διότι δεν έχει καταβάλει, έναντι αυτών των οφειλών ούτε ένα μάρκο, ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, ενώ έχει εξοφλήσει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες με τις οποίες βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση.
Εξοργιστική, διότι αποφασίζει από μόνη της ότι «δεν αποτελεί πλέον θέμα» η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα και ο θάνατος των Ελλήνων για την επιβίωση του γερμανικού λαού." τόνισε.

"Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται." δήλωσε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

akritas

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 231 μηνύματα.
Η ανακοίνωση αναφέρει τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Για το κατοχικό δάνειο όμως σιωπά διότι ξέρει ότι μας το χρωστάει.
Εάν είχαμε Έλληνες πολιτικούς με συνείδηση, τότε αυτό θα γραφόταν ήδη ως χρέος της Γερμανίας στις ανείσπρακτες οφειλές από τρίτους προς το ελληνικό Δημόσιο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
Όσο κι αν μας εκπλήσσει το ελληνικό κράτος, με την ανικανότητά του, έρχονται στιγμές που μας εκπλήσσει ακόμη περισσότερο.

Παράδειγμα: Η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές τις ξαναθυμήθηκαν ως και στη Βουλή, για να διαγωνιστούν τα κόμματα ποιο θα τις διεκδικήσει καλύτερα. Αφού τις εγκατέλειψαν επί δεκαετίες, τώρα ορκίζονται ότι ουδέποτε τις εγκατέλειψαν...
Αλλά περιμένετε. Τώρα έρχεται το καλύτερο.

Έτσι και μας κάνει κανένα αστείο η Μέρκελ και μας μας πει «Ναι κύριοι, δέχομαι να πληρώσω αποζημιώσεις, στείλτε μου τον φάκελο να τον μελετήσω» την πατήσαμε!

Γιατί όπως αποδείχθηκε, ο φάκελος γερμανικών αποζημιώσεων δεν υπάρχει πια στα αρχεία του Κράτους. Πολύ απλά χάθηκε!

Αρχικώς υπήρξε η εντύπωση ότι ο φάκελος βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως ανακοίνωσε όμως ο υποδιοικητής της Τράπεζας, ο φάκελος βρίσκεται εδώ και χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών.

Ρωτήθηκε στην συνέχεια και ο υπουργός Οικονομικών. Και ομολόγησε ότι ειδοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, έκανε έρευνα για να εντοπίσει τον φάκελο, αλλά ούτε εκείνος το κατόρθωσε.

Ψάξτε καλά βρε παιδιά… Δεν μπορεί να χάθηκε όλος ο φάκελος για ένα τόσο μεγάλο θέμα…

Εκτός αν έπεσε στα χέρια καμιάς καθαρίστριας και τον ξαπόστειλε, όπως κάποιοι άλλοι ξαπόστειλαν κάποτε απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που βρέθηκαν στα σκουπίδια…

Σε αυτό το κράτος ζούμε. Αυτό το κράτος βρίσκει στις έρευνές της η Τρόικα και μας υποχρεώνει ξαφνικά σε νέα μέτρα.
Στο κράτος της «φαιδράς πορτοκαλέας» που στην περίπτωση μας ανθίζει όλο τον χρόνο…
Τον βρήκε τον φάκελο ο Καμμένος λέει στο 13:20 περίπου:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
Ντοκουμέντο για τα αρχαία που άρπαξαν οι ναζί

Η τύχη εκατοντάδων αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από την Ελλάδα την περίοδο της γερμανικής κατοχής....
εξακολουθεί να αγνοείται έως τις μέρες μας, αν και στο υπουργείο Πολιτισμού από το 1946 υπάρχει αναλυτική γραπτή αναφορά για τα αντικείμενα που αφαίρεσαν παράνομα Γερμανοί «λάτρεις» του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.

Ενα σπάνιο ντοκουμέντο δημοσιοποιεί σήμερα το protothem.gr. Πρόκειται για μια έκθεση-μελέτη 160 σελίδων του 1946 με τίτλο: «Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών Κατοχής», η οποία συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων του τότε υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, με εντολή του υπουργού Α. Παπαδήμου.

Από τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, στη διάρκεια της Κατοχής σε 37 πόλεις και περιοχές της χώρας εκλάπησαν αρχαιότητες από τους Γερμανούς κατακτητές, ενώ την ίδια περίοδο Γερμανοί αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν παράνομες ανασκαφές σε 17 περιοχές της Ελλάδος, απ’ όπου τα ευρήματα εστάλησαν στη Γερμανία.

Παράλληλα, κατά την αποχώρηση των Γερμανών από τη χώρα, καταστράφηκαν ή προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αρχαιότητες ή αρχαιολογικούς χώρους. Οι Γερμανοί ναζί μπορεί να δήλωναν θαυμαστές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και κάλλους, ωστόσο όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τις αρχαιότητες, αλλά εκτός από αρπαγές και καταστροφές προέβησαν σε ενέργειες που σίγουρα δεν συνάδει με το… φιλότεχνο πνεύμα τους.

Οι κατακτητές δεν σεβάστηκαν ακόμη και την Ακρόπολη, κορυφαίο μνημείο του ελληνικού πολιτισμού, στην οποία ανηφόριζαν με «γυναίκες ελευθέρων ηθών» για τις ερωτικές τους περιπτύξεις εξασφαλίζοντας άδεια -ενώ δεν επέτρεπαν σε Ελληνες να επισκεφτούν το μνημείο- ή ακόμη και για πρόχειρο… WC ανάμεσα στα μάρμαρα.


Ταυτόχρονα, στα αρχαία στον Ιερό Βράχο σημειώθηκαν βανδαλισμοί. «Οι Γερμανοί στρατιώται μεμονωμένος ή καθ’ ομάδας, μόνοι των ή και μετ’ αξιωματικών, απέσπων τμήματα ειργασμένων μαρμάρων χρησιμοποιούντες προς τούτον παν μέσον, συνήθως δε ξιφολόγχη ή άλλον λίθον», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση, που έως σήμερα ήταν καταχωνιασμένη στα συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού.

«Αρχαιολάτρες» κλέφτες

Τον Φεβρουάριο του 1942 «αρχαιολάτρες» Γερμανοί αξιωματικοί παραβίασαν τα παράθυρα της αποθήκης του Μουσείου Ελευσίνας και άρπαξαν αγγεία και εδώλια, ενώ μόλις έγιναν αντιληπτοί από τους φύλακες τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Μετά από διαμαρτυρίες η λεγόμενη Υπηρεσία Προστασίας Καλλιτεχνημάτων απάντησε πως το περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί κλοπή, επειδή «πρόκειται περί μορφωμένων ανθρώπων, οίτινες έχουν ενδιαφέρον διά την ελληνική αρχαιότητα (…) Οι αποκομίσαντες θα έχουν προφανώς την πρόθεσιν να αποκτήσουν ενδεχομένως διά του τρόπου τούτου εν ενθύμιον».

Στην 160 σελίδων έκθεση παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια περιστατικά κλοπής ελληνικών αρχαιοτήτων από διάφορες περιοχές της χώρας. Μερικά χαρακτηριστικά σημεία της έκθεσης:

* Γερμανοί αξιωματικοί είχαν προμηθευτεί άριστη αρχαία κεφαλή γυναικός του 4ου αιώνος π.Χ., την οποία χάρισαν στον στρατάρχη List. Οι αξιωματικοί κακώς την απέκτησαν και ο στρατάρχης List κακώς την εξήγαγε από την Ελλάδα.

* Στις 9 Νοεμβρίου 1941 εκλάπη, παρόντος του Γερμανού αρχαιολόγου Γκεμπάουερ, πίναξ γραπτός, μελανόμορφος, εξαιρετικής τέχνης, μετά παραστάσεως προθέσεως νεκρού. Αύξ. Αριθμός Ευρετηρίου Μουσείου Κεραμεικού 677.

* Γερμανοί στρατιώτες διέπραξαν στις 13 Μαΐου 1941 κλοπή διά ρήξεως του λουκέτου της θύρας του Μουσείου Χαιρώνειας. Εκλεψαν ένα χρυσούν ενώτιον, ένα φύλλο χρυσούν, πέντε πήλινα αγγεία από τα οποία τρία ήσαν ανθεμοκύλικες και το τέταρτο μικρός αρύβαλλος.

* Ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Λάρισας Κόλερ εζήτησε και έλαβε από τον τότε νομάρχη άγαλμα Αθηνάς του 3ου αιώνα π.Χ., ύψους περίπου 0,70 μ..

* Από το Μουσείο Γόρτυνος εκλάπησαν άγαλμα νύμφης ή Αφροδίτης ρωμαϊκής εποχής, ένα άγαλμα καθήμενης γυναικός και επιτύμβιο ελληνιστικών χρόνων. Πιθανός υπεύθυνος ο στρατηγός Ρίνγκελ.

* Η αρχαιολογική συλλογή Ποτιδαίας συγκεντρωμένη στο σχολείο διερπάγη από τους Γερμανούς, οι οποίοι κατέλυσαν στο οίκημα τον Απρίλιο του 1941. Μεταξύ των διαρπαγέντων αρχαιοτήτων περιλαμβάνονται οι εξής: μαρμάρινη πλάκα με την τετράστιχη αγωνιστική επιγραφή διαστάσεων 0,42×0,23×0,9 μ., μαρμάρινο αγαλμάτιο ανδρός, αγαλμάτιο μαρμάρινο ανδρός, μαρμάρινη κεφαλή ανδρός.

Μία άλλη σοβαρή παράμετρος είναι τι απέγιναν τα κιβώτια με τα ευρήματα διαφόρων ανασκαφών που παράνομα πραγματοποιούσαν Γερμανοί αρχαιολόγοι και εστάλησαν στη συνέχεια στη Γερμανία. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

* Τα ευρήματα των ανασκαφών σε σπήλαιο της Κωπαΐδας μεταφέρθηκαν στη Γερμανία και στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, στην Αθήνα.
*Στην Τιθορέα ήρθαν στο φως 20 αρχαίοι τάφοι που αποψιλώθηκαν και τα ευρήματα κατακρατήθηκαν.

* Στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας οι Γερμανοί πραγματοποίησαν ανασκαφές στην Τούμπα και βρήκαν αρχαίο οικισμό. Πήραν διάφορα σπουδαία αντικείμενα.

* Στη Βεργίνα ο Γερμανός υπαξιωματικός, αρχαιολόγος Εξνερ πραγματοποίησε ανασκαφές, κοντά σε αυτές του καθηγητή Ρωμαίου, μεταξύ Παλατίτσας και Βεργίνας. Βρέθηκαν έξι τάφοι. Τα ευρήματα αυτών δεν παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές αλλά στη στρατιωτική Γερμανική Διοίκηση».

Βελόπουλος. «Να διεκδικήσει η Πολιτεία την επιστροφή τους»

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο για την τύχη των ελληνικών αρχαιοτήτων που άρπαξαν οι Γερμανοί την περίοδο της Κατοχής κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνοντας πως η αξία των αντικειμένων που εκλάπησαν είναι τεράστια και η διεθνής νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των χωρών όσον αφορά στην επανάκτηση της πολιτιστικής και αρχαιολογικής περιουσίας τους είναι ισχυρή.

«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου προκειμένου να επαναπατρισθούν οι κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες. Δεν είναι τυχαία η λάσπη που κάποιοι έριξαν εναντίον μου την αμέσως επόμενη μέρα της κατάθεσης της ερώτησης στη Βουλή. Τώρα καταλαβαίνω πόσο σοβαρό θέμα άγγιξα και κάποιοι προσπαθούν να με κάνουν να σιγήσω», σχολίασε ο ίδιος στο protothema.gr.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

H-M

Δραστήριο μέλος

Ο H-M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μηχανικός και μας γράφει απο Ραφήνα (Αττική). Έχει γράψει 682 μηνύματα.
Τα συμπερασματα των μελετων που εγειναν στο Υπουργειο Εξωτερικων Ελλαδος λιγο πριν τον Νοεμβριο του 1946 απο την επιτροπη του πρεσβευτου Δαλιεττου για να προσδιορισθουν οι ζημειες που υπεστη η Ελλαδα στον ΒΠΠ απο την Γερμανικη κατοχη εχουν δημοσιευθει με μεγαλη σαφηνεια απο το Αθανασιο Σμπαρουνη, που ηταν και ο αρχηγος της Ελληνικης αντιπροσωπιας στο Παρισι τον Νοεμβριο του 1946 οταν εγεινε εκει η πρωτη Διεθνης Συσκεψη στο θεμα των Πολεμικων Αποζημιωσεων. Ας ληφθει υπ’ οψην οτι του Σμπαρουνη το βιβλιο εχει εκδοθει απο το Ελληνικο Κρατος, δηλαδη ειναι η επισημη εκδοχη του θεματος. Ενα μερος του βιβλιου (το οποιον εχει γραφτει στα Ελληνικα αλλα και στα Αγγλικα, για να μπορει να διαβαστει απο τα μελη του ΟΗΕ) ειναι και η εκθεσης που λεγεται

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗΝ

Εκθεσις υποβληθεισα προς την εν Καιρω Ελληνικην Κυβερνησιν
την 7η Οκτωβριου 1943.

Αυτο δειχνει οτι ο Σπαρουνης ηταν σε στενη επαφη και με την Ελληνικη Κυβερνηση στην Μεση Ανατολη. Ηταν αλλωστε στην κυβερνητικη του θεση και πριν απο την Κατοχη.
Ο Αθανασιος Σμπαρουνης διετελεσε Υπερησιακος Υφυπουργος των Οικονομικων καθ’ολην την δειαρκεια της Κατοχης, και στο βιβλιο που εξεδωσε το 1950, ΜΕΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΜΝΗΣΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, παρουσιαζει εκτενεστατα τα διατρεξαντα στο Υπ. Οικονομικων και πολλα εκ των συμβαντων στην Τραπεζα Ελλαδος κατα την Κατοχην, κυριως σχετικα με το Δανειο αλλα και με ολες τις πληρωμες Εξοδων Κατοχης. Ειναι ενα πολυ καλο τεκμηριο. Ο Δαλιεττος δεν εσταλει στο Παρισι για την Διεθνη Συμφωνια Περι Αποζημιωσεων γιατι εσταλει στο Βελιγραδι οπου ηταν πρεσβευτης. Αλλα μελη της επιτροπης στο Παρισι ηταν ο Διευθηντης Υπ. Οικονομικων Ζαφειροπουλος, ο καθηγητης Δελληγιαννης , και οι Αλεξανδρακης (απο το Υπουργειο Εξωτερικων) και Κωβαιος ( απο το Υπουργειο Οικονομικων).
Πρεπει να λαβωμε υπ οψην οτι τα συμπερασματα των μελετων προσδιορισμου ζημειων εξαρτωνταν κατα μεγαλο μερος απο τον τροπο που ειχαν διαμορφωσει οι Μεγαλες Δυναμεις το “”Ερωτηματολογιον”" που εστειλαν στα διαφορα κρατη που υπεστησαν την θηρειωδεια της Γερμανικης κατοχης.
Αυτο το ερωτηματολογιο ειχε συνταχθει κατα τροπον που να ευνοει την Γερμανια. Δηλαδη παρελειπε πολλες ερωτησεις που θα εδειχναν την καταστροφη στο πληρες αυτης μεγεθος. Αυτην την παρατηρηση την κανει ο Σμπαρουνης.
Ειναι επισης ενδειαφερον οτι τα συμπερασματα των μελετων της επιτροπης Δαλιεττου, ειχαν φθασει στο Παρισι πριν καν να τα δουν τα μελη της επιτροπης του Σμπαρουνη! {{ Η Ελληνικη ιστορια επαναλαμβανεται }}.
Το συμπερασμα της επιτροπης Δαλιεττου ηταν οτι οι ζημειες ηταν πανω απο 14 δισεκκατομυρια δολλαρια του 1938. Το δε Κατοχικο Δανειο ηταν 3.5 δισεκκατομυρια. Τελικα η συνεδριαση απεφασισε οτι η Ελλαδα εδικαιουτο οπωσδηποτε τουλαχιστον να παρει 7 δισεκκατομυρια (δηλαδη τα μισα απο οτι ειχε ζητησει η επιτροπη) καθως και το Κατοχικο Δανειο ολοκληρο, το οποιον δανειο αλλωστε ηταν διακρατικης φυσεως, δηλαδη μεταξυ Βερολινου και Αθηνας, και οχι μεταξυ αρχων κατοχης και κατεχομενης Ελλαδας.
Η διεξοδικη μελετη του Τασου Ηλιαδακη, που εξεδωθει το 1995 στο θεμα αυτο, δεινει πολλες λεπτομερειες για τις οικονομικες και αλλες παρανομιες των Γερμανων, και δεινει και τα ονοματα πολλων εταιριων που ακομα και σημερα βρισκονται εν πληρη δρασει στην Ελλαδα (πχ Siemens αλλα και πολλες αλλες) . Και τελος ας μην ξεχναμε τις μελετες των επιτροπων που εδρασαν υπο τον Κωσταντινο Δοξιαδη σχετικα με υλικες καταστρφες σε ολους τους τομεις της Ελληνικης ζωης, βιομηχανιας, τις εκτενεστατες ληστειες, τις καταστροφες του infrastructure κλπ κλπ. Ενα απο τα αποτελεματα των εργασιων αυτων των επιτροπων ηταν οτι το ελαχιστον 558,000 Ελληνες πολιτες εχασαν την ζωην τους ως αποτελεσμα της Γερμανικης κατοχης.
Βασιζομενοι στα 7+3.5= 10.5 δισ. δολλαρια (1938) με τοκους και επιτοκια το πολεμικο χρεος της Γερμανιας προς την Ελλαδα σημερα ξεπαιρναει το μισο τρισεκκατομυριο δολλαρια.
Πρεπει επισης να λαβωμε υπ’οψην μας, οτι οι ζημιες σε πολλες περιοχες της Ελλαδας καταγραφησαν πολυ ελλειπως, διοτι οι επιτροπες που ειχαν αναλαβει να υπολογισουν τις Γερμανικες ωμοτητες κυριως, και κατα δευτερευοντα λογο τις υλικες ζημιες , προς καταθεσην εις το ΟΗΕ, ειχαν μονο ενα μηνα γι′αυτην την σπουδαια δουλεια. Πχ ο Νικος Καζανταζακης ο οποιος ηταν υπευθηνος να υπολογεισει τις ζημιες και τα κακουργηματα στην Κρητη ειχε μονο 4 εβδομαδες στην διαθεση του, και το αυτοκινητο που του δωσαν οι αρχες για να επισκεφθει ολοκληρη την Κρητη και να καταγραψη τα κακουργηματα και τις ζημιες εχαλασε σε τρεις– τεσσερις μερες, και υποχρεωθηκε να κανει την υπολοιπη περιοδια … με γαιδουρακι. Ετσι παρελειψε και πολλα απο τα εγκληματα των Γερμανων, οπως πχ την σφαγη στο Κοντομαρι, που τελικα απεθανατησε ο Γερμανος αξιωματικος Peter Weixler.
Η εκθεση του Καζαντζακη εξεδωθη στο Ηρακλειο το 1945. O Κ. Δοξιαδης εξεδωσε το εργο Οι Θυσιες της Ελλαδος Στον Δευτερο Πολεμο το 1946.
Εκτος απο τα αρχεια στο Υπεξ που περιγραφουν πολλες απο τις σφαγες με γραμματα απο αυτοπτες μαρτυρες, και μερικες φορες σε εμπορικο χαρτι τυλιγματος λογω ελλιψεως καλλιτερου γραφικου υλικου (αλλα με μεγαλη προσοχη και καλλιγραφια για να κρατησουν τα τραγικα μεν αλλα ιστορικα γεγονοτα) υπαρχει και το φωτογραφικο αρχειο στο Μουσειο Πολεμου στην Αθηνα, οπου σε vertical files, υπαρχουν αναριθμητοι φακελοι με φωτογραφιες Γερμανικων ωμοτητων και αποδεικτικων στοιχειων της ενοχης των. Μεταξυ αυτων υπαρχουν και πολλες φωτογραφιες χωριων που ειχαν καταστραφει τελειως απο τους Γερμανους. Μια απ’αυτες δειχνει και το Λειδωρικι με κανενα τοιχο που να φτανει πανω απο μισο μετρο απο το εδαφος σε ολο το χωριο! Εινα ενα απο τα 1700 και…. χωρια-θυματα της Γερμανικης θηριωδιας



Πηγή:Greece.org
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top