Γαλλική Κουζίνα

mindcircus

Περιβόητο μέλος

Η mindcircus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 5,956 μηνύματα.
Ας κάνουμε ένα μικρό flash-back...

H ιστορία της γαλλικής γαστρονομίας αρχίζει περίπου τον 16ο αιώνα, την εποχή της Αναγέννησης ( Renaissance). Τα μυστικά των γαλλικών εστιατορίων τολμούσαν να δοκιμάσουν τα μέλη της ʽʼελίτʼʼ, αφού επρόκειτο για δαπάνη υπέρογκων ποσών ακριβών τροφίμων και υλικών για τις δημιουργίες τους. Σύντομα η κουζίνα αυτή μεταφέρθηκε στις κατοικίες καλών και πλούσιων οικογενειών. Απέκτησε τον 20ο αιώνα το άξιο όνομα της ʽʼυψηλής κουζίναςʼʼ.


Βουτηγμένη σε λιπαρά η κουζίνα της όμορφης, χώρα του ρομαντισμού, Γαλλίας, μιας και η φυτοφαγία δεν ανήκει στις επιλογές των Γάλλων, με μηδαμινή χρήση λαδιού αλλά κυρίως βούτυρο και κρεμοειδείς σάλτσες.


Κομψότητα, λεπτότητα στα γαλλικά τραπέζια, γούστο φίνο, εκλεπτυσμένο σερβίρισμα, ιεροτελεστία στη διαδικασία μαγειρέματος, αυτή η κουζίνα δίνει τις τεχνικές και το παράδειγμα για ένα αποτέλεσμα τέλειο.

Απο κει αλλωστε το περιφημο savoir vivre.

Μενου, σεφ, πουρμπουαρ, μετρ, γκουρμε, σπεσιαλιτέ, σως, μαγιονεζα, σωτε (σωταρισμα) - γαλλικές λέξεις που σχετιζονται με την κουζίνα και υιοθετήθηκαν αμέσως από τον κόσμο παγκοσμίως.


Κρεμ μπρουλε, κις λορεν, μους σοκολα, τάρτες, κρουασαν σφολιατας, μπεσαμελ, ποτοφε, παλμιε (μπισκότα) μακαρόν – σπεσιαλιτέ. μιλφειγ, ζελέ, σαντιγυ, παρφε, σαβαγιαρ, φρουι γλασε και φυσικά κρέπες!

Καθώς κι αλμυρά όπως ομελέτα (omelette) , σεζάρ ( σίζαρς- σαλάτα του Καίσαρα), σουφλε, ροκφορ, μπουγιαμπεσα, κασουλε, αρνι ναβαρεν, μπουγκιγιον, μπατον σαλε, αυγα ποσε, πανε, φρικασε, ογκρατεν είναι μερικές από τις γνωστές γεύσεις. Και φυσικά συνοδευόμενο το φαγητό με τυρί και με γαλλικό κρασί η σαμπάνια. Vivre!!:)


2 μεγάλα γαλλικά κρασιά


Domaine Leroy, Chambolle-Musigny, Chateau Latour


Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο σάιτ που ξετρύπωσα για Ολα τα γαλλικά κρασία

Γαλλικές σαμπάνιες ενδεικτικά


Moet & Chandon, Blanc de Blanc Brut, Dom Pérignon



Πληροφορίες – γνώσεις μου φυσικά
:D και διαδίκτυο (μου φυγαν τα ματια και το κεφαλι για ωρα αλλα νομιζω αξιζε τον κοπο)
Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στην γουστόζικη κουζίνα της Γαλλίας.Ελπίζω να σας φάνηκε ενδιαφέρον. Παραθέτω μια απλή συνταγή της κρεμ μπρουλέ, περιμένω και τις δικές σας και μη λυπάστε τις θερμίδες, θα βρούμε τρόπο να τις κάψουμε!!!

[FONT=&quot]
[/FONT]
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mindcircus

Περιβόητο μέλος

Η mindcircus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 5,956 μηνύματα.
Κρεμ Μπρουλέ ( Creme Brulee )

Πανεύκολη! Εδω θα πω εναν πολυ πολυ απλο τροπο, χωρις πολλα εξοδα και διαδικασια.

Χρειαζόμαστε 1 κούπα μεσαίου μεγέθους κρέμα γάλακτος, ζάχαρη (οποιος θελει βάζει μαύρη ζάχαρη), μισο κουταλάκι του γλυκου βανίλια και δυο αυγά.


Απο σκεύη ενα χαμηλό ταψακι, αλουμινόχαρτο και 4-5 φορμακια- υπάρχουν στην αγορά στρογγυλά ή σε διάφορα σχέδια.


Προθερμαίνουμε φούρνο στους 160, βράζουμε νεράκι.

Στο κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε κρεμα γαλακτος και 2,5 κουταλακια ζαχαρη. Στοχος μας ειναι να πηξει και να δημιουργησει φουσκαλιτσες στην επιφάνεια του μίγματος.
Σε ενα αλλο μπωλακι χτυπαμε κροκους και τη βανιλια κι αφου γινει τελειο μιγμα, χωρις γρομπαλακια ριχνουμε το μιγμα του προηγουμενου μπολ σε αυτο το δευτερο. Ανακατευουμε καλα μεχρι να γινει λειο και το βαζουμε στα φορμακια.

Μετα τα φορμακια τα βαζουμε στο ταψι και ριχνουμε βραστο νερο μεσα στο ταψι μεχρι να καλυψει τη μεση απο τα φορμακια και σκεπαζουμε το ταψακι με το αλουμινοχαρτο και ταφηνουμε για κανενα μισαωρο περιπου. Εχουμε το νου μας γιατι καθε φουρνος διαφερει, θελουμε να παρει χρωμα η κρεμα μας, σε μερικες περιπτωσεις επιτρεπεται η δοκιμη με κουταλακι
:P

Οταν ψηθουν, ταφηνουμε εξω να κρυωσουν (μερικοι τα βαζουν ψυγειο)

Πασπαλιζουμε ζαχαρη πανω στα φορμακια και την καιμε (με φλογιστρο αλλα αν δεν εχετε, εχετε προηγουμενως καραμελωσει τη ζαχαρη στο ματι της κουζινας) μεχρι να λιωσει.

Ετοιμη!
:D
Οποιος θελει τη βαζει στο ψυγειο και την τρωει και κρυα.;)
Κρεμ μπρουλε θα πει ''καμμενη κρεμα''.


 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

aggi92

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Angeliiiiiique ^^ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Συνταξιούχος και μας γράφει απο Γαλλία (Ευρώπη). Έχει γράψει 174 μηνύματα.
προσωπικά είμαι πολύ προκατειλλημένη για την γαλλική κουζίνα(εκτός ζαχαροπλαστικής βσκά),μα πολύ...
τουλάχιστον όσον αφορά πατέ,βατραχοπόδαρα,σαλιγκάρια και ψιλοάψητα φιλετάκια αηδιάζω κ στην σκέψη.
ίσως κάποτε αλλάξω γνώμη,αλλά προς το παρόν μπλιαχ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Muxu Su

Διάσημο μέλος

Η Muxu Su αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,019 μηνύματα.
α εμενα μου αρεσουν οι κρεπες!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

blackgirl

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Take care of the one you love αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Μυτιλήνη (Λέσβος). Έχει γράψει 897 μηνύματα.
α εμενα μου αρεσουν οι κρεπες!!

και εγώ λατρεύω τις κρέπες!!!! ειδικά με μέλι :clapup: :clapup: :clapup:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

A propos

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,664 μηνύματα.
Και με σοκολά καλές είναι! Μιαμ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Muxu Su

Διάσημο μέλος

Η Muxu Su αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,019 μηνύματα.

Crêpe o Chocolat
:angel:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
I hate you! :ropalo::mad:


:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Backdrop

Δραστήριο μέλος

Η Backdrop αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ρωσία (Ευρωπαϊκή Ρωσία). Έχει γράψει 676 μηνύματα.
mousse au chocolat
:slourp::jumpy::slourp:
le_tire_bouchon_-_mousse_au_chocolat-225x300.jpg
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Muxu Su

Διάσημο μέλος

Η Muxu Su αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,019 μηνύματα.

Muxu Su

Διάσημο μέλος

Η Muxu Su αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,019 μηνύματα.
Η Crêpe o Chocolat μου!! :D
View attachment 44193
View attachment 44194
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top