TEDx Thessaloniki ''The Courage to Create" 12.05.2012

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Ο Sedlacek είναι οικονομολόγος και συγγραφέας. Θεωρείται ένα από τα 5 φωτεινότερα μυαλά των οικονομικών, σύμφωνα με το Yale Economics Review. Χθες τον απολαύσαμε από τη σκηνή του TEDxThess και το άρθρο του που ακολουθεί βασίζεται πάνω στην ομιλία αυτή:



Το θάρρος να σκεφτούμε
Του Tomas Sedlacek*


Λέγεται ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι πίσω, όταν, στην πραγματικότητα, η Ελλάδα προπορεύεται των λοιπών χωρών της Ευρώπης, όπως πολλές φορές, άλλωστε, στην αρχαία ιστορία: η Ελλάδα απλώς χρεοκόπησε αρκετές δεκαετίες πριν από οποιονδήποτε άλλο. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό. Και είναι ευτύχημα ότι το προειδοποιητικό σήμα προήλθε από μία σχετικά μικρή οικονομία. Μία οικονομία, για την ακρίβεια, τόσο μικρή, ώστε η υπόλοιπη Ευρώπη προσπαθεί να τη «θεραπεύσει» με έκτακτα μέτρα, γιατί κανείς δεν αμφισβητεί ότι όλα τα σχέδια διάσωσης της Ουγγαρίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας είναι μη συστηματικά, ελπίζοντας πως στο μεταξύ θα καταφέρουμε να προτείνουμε μία συστημική λύση.
Λέγεται πολύ συχνά, ότι η οικονομία πάσχει από κατάθλιψη. Θεωρώ ότι αυτή η διάγνωση δεν είναι σωστή. Η οικονομία δεν παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά είναι μανιοκαταθλιπτική. Οφείλουμε πάντοτε να αντιμετωπίζουμε την οικονομία ως έναν ολόκληρο κύκλο και όχι ως μέρος αυτού. Η οικονομία έχει την τάση σε εποχές ευημερίας να αποκτά μανίες και σε κακές εποχές να πέφτει σε κατάθλιψη. Και εάν θέλουμε να βρούμε το θάρρος να δημιουργήσουμε μία υγιή οικονομία, πρέπει να ασχοληθούμε, πρωτίστως, με τις ψυχοπνευματικές διαταραχές της και όχι μόνο με τα συμπτώματα κατάθλιψης. Εάν ασχοληθούμε μόνο με την κατάθλιψη είναι σαν να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε έναν αλκοολικό αντιμετωπίζοντας μόνο τα hangover του.
Σήμερα δεν είναι η απουσία ανάπτυξης που πνίγει την οικονομία. Υπήρξε αρκετή ανάπτυξη, άλλωστε στο παρελθόν, τον καιρό της μανίας. Γιατί; Αυτό που σκοτώνει τις οικονομίες των δυτικών χωρών, απειλώντας με χρεοκοπία ολόκληρο το σύστημα, δεν είναι οι αργοί ρυθμοί ανάπτυξης -η κρίση εμφανίστηκε εν μέσω μιας περιόδου υψηλών, γενικότερα, ρυθμών ανάπτυξης- παρά είναι ο μεγάλος όγκος χρέους. Το χρέος ήταν μεγάλο και σε αρκετές χώρες δημιουργήθηκε ακριβώς επειδή επιδιώξαμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από εκείνους που οι οικονομίες είναι σε θέση να παράγουν. Πραγματικά, το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα επιφέρει, συχνά, ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά το εν λόγω φάρμακο έχει πλέον εξαντληθεί. Οι φαινομενικά απύθμενες πηγές χρέους έχουν στερέψει και πρέπει να «αποτοξινώσουμε» το σύνολο του δυτικού πολιτισμού από αυτό το εξαιρετικά εθιστικό φάρμακο που αποκαλείται χρέος. Πολύ σύντομα, ακόμα και παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες θα βρεθούν με μικρά αποθέματα χρημάτων που διατίθενται στο χρέος.
Οι αργοί ρυθμοί ανάπτυξης κατέδειξαν, απλώς, πώς η στρατηγική αντιμετώπισης του χρέους που εφαρμόσαμε θεμελιώθηκε πάνω στην αρχή της υψηλής και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Οταν η ανάπτυξη κλυδωνίζεται, το ίδιο θα συμβεί και στις οικονομίες μας. Η ανάπτυξη έπαψε να θεωρείται ευπρόσδεκτο, αλλά όχι σημαντικό αποτέλεσμα της «δημοκρατίας» των αγορών. Μετατράπηκε σε εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της «δημοκρατίας» των αγορών. Χωρίς ανάπτυξη, θα καταρρεύσουν οι αγορές; Χωρίς ανάπτυξη, οι δημοκρατίες θα γίνουν εθνικιστικές; Χωρίς ανάπτυξη, θα μετατραπούμε σε βαρβάρους; Τι είδους σύστημα δημιουργήσαμε τελικά που εξαρτάται τόσο πολύ από την ανάπτυξη;
Η δημοσιονομική πολιτική διακριτικής ευχέρειας μας δημιούργησε, στο παρελθόν, την ψευδαίσθηση ελευθερίας: Η κυβέρνηση μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούσε να αντέξει… καταλήγοντας στην ογκώδη συσσώρευση του χρέους. Το χρέος αυτό, σκλάβοι του οποίου είμαστε σήμερα, είναι το ίδιο χρέος που μας υπαγόρευε τι να πράξουμε. Υπηρετούμε πλέον το χρέος, είμαστε υπηρέτες του, έχουμε γίνει σκλάβοι της παρελθούσης ελευθερίας μας - του ίδιου μας του χρέους. Κάτι που έμοιαζε ιδιαιτέρως καλό και που ήταν στη διάθεσή μας, έχει μεταλλαχθεί, λόγω της κακής χρήσης εκ μέρους μας, σε κάτι κακό που, εν τέλει, μας έχει σκλαβώσει.
Η Ευρώπη στο σύνολό της (!) είναι πιο σταθερή από τις ΗΠΑ και σαφώς περισσότερο από την Ιαπωνία. Το ύψος του χρέους μας είναι χαμηλό. Το πρόβλημά μας έγκειται στο γεγονός ότι η Ευρώπη είναι διαιρεμένη σε 27 ανεξάρτητες δημοσιονομικές οντότητες. Στην περίπτωση που η Ιαπωνία ή οι ΗΠΑ διαιρούνταν κατά τον ίδιο τρόπο, αρκετά από τα κράτη τους θα είχαν οδηγηθεί σε χρεοκοπία αρκετό καιρό πριν.
Πρέπει, λοιπόν, να ενωθούμε. Για να κάνουμε βήματα προόδου, πρέπει να αποκτήσουμε κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες και να διαχειριστούμε τη δημοσιονομική πολιτική παραμερίζοντας τα καπρίτσια των πολιτικών, οι οποίοι «τυπώνουν» τόσο χρέος, όσο τους βολεύει, από τη στιγμή που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να τυπώσουν χρήμα. Η εν λόγω νέα δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να εφαρμοστεί σε επίπεδο κρατών, αλλά σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε τα κράτη που παρουσιάζουν πρόοδο να στηρίζουν εκείνα που δεν τα καταφέρνουν, επί του παρόντος, εξίσου καλά.
Και ποιος δεν πέρασε παρόμοιες στιγμές ή καταστάσεις! Δύο γενιές πριν, η Ιρλανδία ήταν μία πάρα πολύ φτωχή χώρα, όπως, άλλωστε, και η Φινλανδία. Μόλις μερικά χρόνια πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Το ίδιο και η Γερμανία παλαιότερα. Στην ίδια θέση είχε βρεθεί και η χώρα μου πριν από 20 χρόνια. Εάν εγκαταλείψουμε ο ένας τον άλλο τη στιγμή της μεγάλης αδυναμίας μας, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να ορθοποδήσουμε. Εάν δεν αντλήσουμε θάρρος για να δημιουργήσουμε κάτι νέο καταστρέφοντας το παλιό και το σάπιο, τότε η μοίρα της Ελλάδας θα μας συναντήσει όλους. Εάν δεν δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα, σε βάθος χρόνου θα οδηγηθούμε όλοι μοιραία στη χρεοκοπία.




Σύντομα θα έχουμε και το βίντεο της ομιλίας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Jeanjean

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο John αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 182 μηνύματα.
Το είπα γιατί για κανα λεπτό ήμουν ο μόνος που σηκώθηκε και χόρευε!Μετά αξιώθηκαν οι εθελοντές να παρακινησουν και τους άλλους να σηκωθούν!Ναι και εγώ μια από αυτές τις μέρες θα γράψω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Οι δέκα καλύτερες στιγμές του TEDxThessaloniki, με τυχαία σειρά:

1. Ο επίσημος φωτογράφος του TED, James Duncan Davidson: Τον ξανασυναντώ μετά το Εδιμβούργο. Έδειξε, όπως έμαθα, στην ομάδα του TEDxThess πώς ν' αποθανατίζει τα events της.
2. Γκαζμέντ Καπλάνι: Ο Αλβανός που έκλεψε την παράσταση μιλώντας για τη συγγραφή, που είναι ένα είδος μετανάστευσης και το φόβο της Ελευθερίας.
3. Ο τρομερός δάσκαλος του Φουρφουρά, Άγγελος Πατσιάς, που κατά βάθος έχει παραμείνει παιδί. Η καλύτερη ομιλία με διαφορά.
4. Κατερίνα Βρανά: Αυθόρμητη, γλυκιά, τρελαμένη, μας έκανε να γελάσουμε με την καρδιά μας.
5. Ο καφές από την ομάδα το TAF (αχχχ....:inlove:)
6. Η θέα από τον 5ο όροφο του Ολύμπιον. Σίγουρα θα το ξανα-επισκεφτώ!
7. Book Signing με την Victoria Hislop. Ο κόσμος περίμενε ουρά, αλλά εκείνη δεν δίστασε να πιάνει κουβέντα με τον καθένα μας. Πολύ γλυκιά, φιλική και καλοσυνάτη. Για κάποιο λόγο, δεν το περίμενα. Αγόρασα το νέο της βιβλίο, «Το Νήμα» με φόντο τη Θεσσαλονίκη.
8. Όλα τα performances, μα ειδικά ο Γιάννης Αγγελάκας με τον «χαμένο που τα παίρνει όλα».
9. (Τι φτάσαμε κιόλας στο 9; ) Ο πρώην δήμαρχος των Τιράνων, Edi Rama, που μεταμόρφωσε την πόλη του με απλά καθημερινά μέσα. "Beauty made people feel protected" - "Compromise in color, is gray".
10. Τα ντοματάκια Lucia και τα κουλουράκια από αλεύρι βελανιδιών, της Marcie Mayer!
... 11. Μια πλειάδα ομιλητών τους οποίους ανυπομονώ να ξαναδώ: Tomas Sedlacek (είπαμε παραπάνω), Έρικ Παρκς (έξυπνη παρουσίαση για ένα πετυχημένο start up), Αναστασία Μήλιου (με το πολύ σοβαρό θέμα της υπεραλίευσης), Μαρία Κόντη-Γαληνού (όταν η ευαισθησία γίνεται δύναμη), Ηλίας Πούλιας (συνδυάζοντας την επιχειρηματικότητα με τη φιλανθρωπία, στη Γουατεμάλα), Γιάννης Σμαραγδής (η ήρεμη δύναμη, όπως τον χαρακτήρισε η παρουσιάστριά μας).

Οι δέκα χειρότερες στιγμές του TEDxThessaloniki με τυχαία σειρά:

1. Ο Ήχος. Το μόνιμο πρόβλημα όλων των Ελληνικών εκδηλώσεων.
2. Η τσάντα-μαντήλα, δώρο από το TEDx. Δε φτάνει που λυνόταν και άνοιγε, είχε μέσα δώρο μια εύθραυστη κούπα!!! Κι εγώ δεν ξέρω πόσες κούπες άκουσα να σκάνε στο πάτωμα...
3. Η διαφημιστική κούπα. Αμάν ρε παιδιά, τυπώστε τουλάχιστον καμία ειδικά για το event.
4. Το πρόγραμμα που ήταν φτιαγμένο από μεμονωμένες κάρτες. Φοβόσουν ότι από στιγμή σε στιγμή, θα τις μαζεύεις από το πάτωμα. (Περιείχε πάντως, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και ήταν εικαστικά όμορφο).
5. Η ποιήτρια Alicia Stallings. Λυπάμαι που το λέω, μα παρόλα τα βραβεία της δε μου είπε τίποτα.. :worry:
6. Η πιανίστα και ζωγράφος Keren Hanan. Επίσης με άφησε ασυγκίνητη...
7. Η παρουσιάστρια Πόπη Τσαπανίδου. Πανέμορφη (τι τέλεια πόδια! :inlove:), αλλά τελικά πολύ λίγη επάνω στη σκηνή - ή φανερά αγχωμένη. Προσπαθούσε να κάνει χιούμορ και δεν της έβγαινε με τίποτα!
8. Το φαγητό. Αξιοπρεπές αλλά...λίγο. Ειδικά για ένα ολοήμερο event. Έπρεπε να σας είχα στο Εδιμβούργο.
9. Αυτά. Δεν έχει άλλο. :P
10. ...

Περιμένω με αγωνία τα βίντεο των ομιλιών. Είναι κάποιες που θέλω να ξαναδώ οπωσδήποτε!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
4. Κατερίνα Βρανά: Αυθόρμητη, γλυκιά, τρελαμένη, μας έκανε να γελάσουμε με την καρδιά μας.
Χθες η κ. Βρανά έβαλε στον τοίχο της στο Fb μια συνέντευξή της στο BBC όπως έλεγε πως κανένας απ' όσους γνωρίζει δεν θέλει να φύγουμε από το Ευρώ και πως είμαστε πολύ στεναχωρημένοι που δεν καταφέραμε να βγάλουμε κυβέρνηση στις προηγούμενες εκλογές. Κάποιος μπήκε και της έγραψε πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλά εξ' ονόματος όλων των Ελλήνων κι εγώ από κάτω συμπλήρωσα πως τώρα γνωρίζει ένα τουλάχιστον άτομο από την Ελλάδα που δεν φοβάται να φύγει από το Ευρώ, εμένα.
Σήμερα η κ. Βρανά με έχει αποκλείσει από το προφίλ της.

Stand up comedian or stand up propagandist; :mad:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Jeanjean

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο John αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 182 μηνύματα.
Φεγγάρω θα σχολιάσω και θα συμμετάσω και εγώ όμως μετά τις πανελλαδικές!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top