ΣΥΡΙΖΑ: Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν έγινε από κάποια εταιρεία δημοσκοπήσεων αλλά από επιστημονική ομάδα την οποία απαρτίζουν:
• καθηγητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών,
• μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος ΜΒΑ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων,
• μεταπτυχιακοί φοιτητές του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος Πληροφορική Επιστημών Ζωής (ΠΕΖ) και
• προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, οι οποίοι σχετίζονται με τα μαθήματα των «Ποσοτικών Μεθόδων» στα αντίστοιχα προγράμματα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών σπουδών.
Η έρευνα ξεκίνησε την ημέρα προκήρυξης των εκλογών και πραγματοποιείται με ερωτηματολόγιο:
• με τηλεφωνικές συνεντεύξεις πανελλαδικά (σταθμισμένο πανελλαδικό δείγμα)
• με άμεση συλλογή ερωτηματολογίων από την ηλεκτρονική διεύθυνση



Mε βάση τα προηγούμενα, καλείται ο αναγνώστης να απαντήσει στις ερωτήσεις
- ποιοί από αυτούς έβγαλαν όλη τη δουλειά
- ποιοί από αυτούς έβγαλαν όλα τα λεφτά
:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
ειναι για γελια

λεει ο τσιπρας οτι θελει
και δεν λενε ποτέ κοστος

διαφευγουν συνεχως,,μασανε τα λογια τους

και οταν παραστριμωχτουν απο τη νδ,,ριχνουν και μια μπακογιαννη μεσα..

καλα ποσο τυφλος πρεπει να ειναι καποιος για να τους ψηφισειγια ηγετες της χωρας στην διεθνη κολαση που ζουμε?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giosx

Δραστήριο μέλος

Ο Γοργίας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χειρούργος και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 652 μηνύματα.

Η Καθημερινή (9/5/12) - Της Μαρίλης Mαργωμένου
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2003, θα μπορούσε να έχει ως μότο τη γνωστή ρήση του Μάο «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» και ίσως γι' αυτό είναι αναπόφευκτο κάποιες φορές τα μέλη του να φτάνουν στο άλλο άκρο της μαοϊκής σκέψης: «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».
Βλέπετε, ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα αποτελείται από 12 συνιστώσες, δημιουργήθηκε με σκοπό να συνυπάρξουν όλοι οι σχηματισμοί της Αριστεράς: από τους τροτσκιστές και τα στελέχη που άφησαν το ΚΚΕ ώς τους μαοϊκούς και τους παλιούς του ΚΚΕ Εσωτερικού. Αν κάποιες φορές οι απόψεις αποκλίνουν, το ζητούμενο πάντα είναι να ισχύσει αυτό που είχε πει ο Μανώλης Γλέζος, ως εκπρόσωπος της ιδρυτικής συνιστώσας «Ενεργοί Πολίτες»: «Ας κρατήσει καθένας την αυτοτέλειά του και αυτονομία του, αλλά ας έχουμε ενότητα στη δράση. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονίες».
Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, μπήκε ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και το ΔΗΚΚΙ, που ίδρυσε ο Δ. Τσοβόλας το 1995, αφού πρώτα ο πρώην υπουργός Οικονομικών το εγκατέλειψε και τα εναπομείναντα στελέχη το μετονόμασαν σε «ΔΗΚΚΙ - Σοσιαλιστική Αριστερά». Σήμερα, πλέον, τα στελέχη του ανεβάζουν στο δίκτυο άρθρα με θέμα «Ο δωδεκάλογος της Αντίστασης», «Το νέο ΕΑΜ» και «Δεν είναι κρίση, είναι γερμανική εισβολή». Μάλιστα, την Κυριακή που μας πέρασε, είχαν τη χαρά να δουν μία δική τους, την Ευγενία Βαμβακά, να βγαίνει βουλευτής στον Πειραιά! Πράγμα για το οποίο δικαιούνται να ζηλεύουν άλλες συνιστώσες, όπως η ιδρυτική συνιστώσα ΑΚΟΑ.
Η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά, που στην ιστοσελίδα της έχει τον σκύλο Λουκάνικο ως πρώτη εικόνα, αντλεί τις καταβολές της από το ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ κάποια από τα μέλη της είναι παλιοί Ρηγάδες ή ανένταχτοι αριστεροί που κατατάσσονται στην κατηγορία των «ευρωκομμουνιστών». Επί μακρόν, τους εκπροσώπησε στη Βουλή ο Γιάννης Μπανιάς, ως εμβληματική μορφή της Αριστεράς. Αλλά φυσικά, πολλές ακόμη συνιστώσες θεωρούσαν τον αείμνηστο Μπανιά εκφραστή τους. Οπως οι «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας», που έχουν στην ιστοσελίδα τους τη φωτογραφία του με υπότιτλο «Ζει στις καρδιές μας». Το 2008, οι Οικοσοσιαλιστές με την ομάδα «Κόκκινο» και το «Ξεκίνημα» αποτελούσαν μία συνιστώσα, γνωστή ως «2ο κύμα». Μέσω αυτής, οι Οικοσοσιαλιστές εστίαζαν σε οικολογικά και πολιτικά θέματα, ενώ το «Κόκκινο» επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα των μεταναστών και στην ενίσχυση των αριστερών κινημάτων. Το «Ξεκίνημα», όμως, που απαιτούσε τη διάλυση του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας και χαρακτήριζε «νερόβραστες και ασαφείς» τις θέσεις του Συνασπισμού τελικά αποχώρησε κι έτσι το «2ο κύμα» διαλύθηκε.
Ο Συνασπισμός, φυσικά, συνέχισε να αποτελεί τη βασική συνιστώσα που αιμοδοτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό ισχύει ακόμη και μετά τη διάσπαση της «ανανεωτικής πτέρυγας», που οδήγησε στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη.
Για την οποία διάσπαση καθόλου δεν στενοχωρήθηκαν τα μέλη της συνιστώσας ΚΟΕ(Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας), που έχουν τις πολιτικές τους καταβολές στην προδικτατορική εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και παραδοσιακά είχαν τριβές με το ανανεωτικό κομμάτι του Συνασπισμού. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δραστήρια συνιστώσα, στην οποία εντάσσεται και ο Ρούντι Ρινάλντι και η οποία επιθυμεί «να μη γίνει η χώρα αποικία και ο λαός δούλος». Βέβαια, στον Συνασπισμό οι δικές της απόψεις δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς παλαιότερα η ΚΟΕ τον χαρακτήριζε «προϊόν εγχειρημάτων της γκορμπατσοφικής περιόδου»!
Αλλά πάλι, οι τριβές δεν είναι σπάνιες ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Σκεφτείτε πως μια άλλη συνιστώσα, η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ), μιλάει στα μέλη της με τα λόγια του Μαρξ, του Γκράμσι και του Τρότσκι, για «μια νέα κοινωνία», αλλά στο Ιντερνετ εκτοξεύει και πύρινες ατάκες του τύπου «να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τους Νεοναζί»! Η ΔΕΑ απορρίπτει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον «λαγό του αστικού πολιτισμού» Πάνο Καμμένο και ζητάει κλιμάκωση των μαζικών αγώνων σε συνεργασία με το ΚΚΕ ή και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ή, στη χειρότερη περίπτωση, σε συνεργασία με τη συνιστώσα ΚΕΔΑ (Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς) που προήλθε από το ΚΚΕ. Εκεί έχουν συσπειρωθεί τα στελέχη που ήρθαν κατευθείαν από τον Περισσό, τότε που ο Μήτσος Κωστόπουλος άφησε πίσω του το «Σπίτι του Λαού».
Κι αν ο κ. Κωστόπουλος εγκατέλειψε το εγχείρημα νωρίς, ο Γιάννης Θεωνάς το συνέχισε και η ΚΕΔΑ επιμένει στην ανάγκη συνεννόησης όλων των αριστερών δυνάμεων.
Ακόμα κι αν άλλες συνιστώσες, σαν τη ΡΟΖΑ, που ανήκει σαφώς στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν να έχει το ίδιο βάρος ο λόγος των ανένταχτων αριστερών με τον λόγο εκείνων που ήδη εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ είτε ως συνιστώσες είτε ως άτομα είτε ως τμήματα μιας διασπασμένης συνιστώσας, όπως συνέβη με τους Ριζοσπάστες (που προέκυψαν όταν διασπάστηκαν οι Ενεργοί Πολίτες), και τηνΑντικαπιταλιστική Κοινωνική Ομάδα (που αποσπάστηκε από τη συνιστώσα «Κόκκινο»).
Αν όλα αυτά σας κάνουν να αναρωτιέστε πώς θα βρει σημείο συνεννόησης με τις 12 συνιστώσες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει σ' αυτές να προσθέσετε και τους αντιμνημονιακούς του ΠΑΣΟΚ (όπως η Σοφία Σακοράφα), τους διαφόρους ανεξάρτητους συνεργαζόμενους, τις προσωπικότητες που μετείχαν στα ψηφοδέλτια (όπως ο συγγραφέας Π. Τατσόπουλος) και εκείνους που πρόσκεινται στο Μέτωπο του Αλ. Αλαβάνου.
Υπ' αυτήν την έννοια, το να συνεννοηθεί ο Αλ. Τσίπρας με τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ είναι μάλλον το μικρότερο από τα προβλήματά του ...;
kathimerini

Ερώτημα δικό μου:
Mε βάση τα προηγούμενα, καλείται ο αναγνώστης να απαντήσει στις ερωτήσεις
- ποιοί από αυτούς έβγαλαν όλη τη δουλειά
- ποιοί από αυτούς θα βγάλουν όλα τα λεφτά
:P:P:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Psychologist

Διάσημο μέλος

Ο Psychologist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,350 μηνύματα.
Οι θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και η συμβολή του στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Αριστερά του 21ου αιώνα

Από κείμενο του 2009,ενδεικτικά παραθέτω την πολιτική σε ότι αφορά τις διακρίσεις (ένα υπέροχο κείμενο)....και αναρωτιέμαι πόσα έτη φωτός μπροστά θα ήταν η Ελλάδα αν κάνουν έστω τα μισά.


ΣΤΟΧΟΣ 1
Αγώνας για τα δικαιώματα - Πάλη κατά των διακρίσεων

.

.

Η παρούσα κατάσταση - Οι τάσεις

Η ελευθερία, η δημοκρατία και ολόκληρο το πλέγμα των κοινωνικών, πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς και το νομικό οικοδόμημα που ανέδειξαν οι μεγάλες επαναστάσεις των προηγούμενων αιώνων και εδραίωσαν αμέτρητοι κοινωνικοί και εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες και άλλες τόσες θυσίες, αμφισβητούνται σήμερα από πολλές πλευρές ταυτόχρονα.

Στο διεθνές επίπεδο, η ένταση της στρατιωτικοποίησης και η πρακτική του διαρκούς πολέμου, που χαρακτηρίζει την εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, έχει επιβάλει ως απόλυτη σταθερά τη διάκριση ανάμεσα σε εχθρό και φίλο και, στο όνομα σκοπιμοτήτων και υπέρτατων αναγκαιοτήτων, στερεί τον αναγορευμένο ως εχθρό από όλα του τα δικαιώματα.

Έτσι, από την τρομοκρατία περάσαμε στην «τρομοκρατία» ως πρόσχημα, στα κράτη-«τρομοκράτες» που πρέπει να τιμωρηθούν, και παραπέρα στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο μετανάστης, ο πρόσφυγας, ο άλλος, ο διαφορετικός. Με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ, η έννοια του «τρομοκράτη», του επικίνδυνου, του διαμαρτυρόμενου, του «παρεκκλίνοντος» επεκτείνεται χωρίς φραγμούς και κανόνες. Στις μέρες μας επανέρχονται μια σειρά αποκρουστικές συμπεριφορές, όπως τα βασανιστήρια, οι απαγωγές υπόπτων, οι φυλακές-κολαστήρια (Γκουντάναμο, Αμπού Γκράιμπ), οι ζώνες «υγειονομικού» ελέγχου για μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ η πρακτική της επιτήρησης, με πρόσχημα την υπεράσπιση της δημόσιας ασφάλειας, θεμελιώνεται με διακρατικές συμφωνίες και συνθήκες αστυνομικής συνεργασίας (διαβατήρια με βιομετρικά δεδομένα, καταγραφή και αποθήκευση επικοινωνιών, κάμερες παρακολούθησης κλπ.).

Παράλληλα, στο κοινωνικό επίπεδο, δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα συρρικνώνονται και παραμερίζονται ανενδοίαστα, στο μέτρο που τείνουν να περιορίσουν την ασυδοσία της αγοράς, να αμβλύνουν ανισότητες και διακρίσεις ή γιατί μπορούν να αποτελέσουν όπλο στα χέρια των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τις ίδιες διαδικασίες, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Με αυτά τα δεδομένα, η αποδιάρθρωση και η συρρίκνωση των κανόνων του διεθνούς αλλά και του εθνικού δικαίου δημιουργούν πρόσθετα και ιδιαίτερα δυσεπίλυτα προβλήματα στους όρους εφαρμογής ολόκληρου του δημοκρατικού νομικού πολιτισμού και των δικονομικών εγγυήσεων, που θεωρούμε μέχρι σήμερα δεδομένους, με ιδιαίτερη αιχμή την αντικατάσταση της ενότητας και της καθολικότητας των δικαιωμάτων από τις εξαιρέσεις και τον κατακερματισμό.

Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι αντιδημοκρατικές καταστάσεις τροφοδοτούν, αλλά και τροφοδοτούνται, από την ανεπάρκεια, τον αναχρονισμό και την υποβαθμισμένη λειτουργία των θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, που συνιστούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει μεγάλο ζήλο στα ζητήματα καταστρατήγησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και στα ζητήματα καταστολής και ποινικοποίησης κοινωνικών αγώνων, με ακραία παραδείγματα τη θεσμοθέτηση της συλλογικής ευθύνης με τον τρομονόμο, την κατάργηση του θεσμού των ενόρκων, την αντισυνταγματική χρήση των καμερών, τις υποκλοπές κλπ.

Αν επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε τις διαφαινόμενες τάσεις, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η κατάρρευση του διπολικού συστήματος, η αμφισβήτηση της παντοδυναμίας των ΗΠΑ, η μετάβαση σε έναν κόσμο δομικά πολυκεντρικό, η όξυνση των φονταμενταλισμών, η παγκόσμια οικονομική κρίση με την αύξηση των ανισοτήτων που δημιουργεί, τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, και όλα αυτά σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, δημιουργούν στον σύγχρονο άνθρωπο εύλογα ερωτήματα, αβεβαιότητες και ανασφάλειες.

Στον αυριανό κόσμο μπορούμε να προβλέψουμε, κατά πάσα πιθανότητα, μια τάση για ανακοπή της δυναμικής της δημοκρατίας και των ελευθεριών, ακόμη και για σημαντικές οπισθοδρομήσεις. Η απειλή αυτή θα τείνει να προσλάβει τη μορφή φαύλου κύκλου, αφού ο εκφυλισμός της δημοκρατίας από τα πάνω δυσχεραίνει την αντίσταση από τα κάτω και το αντίστροφο. Η ακόμη πιο ζοφερή προοπτική είναι, μέσω της απίσχνανσης του «κράτους δικαίου», το πέρασμα σε «κοινωνίες μηδενικής ανοχής», η ένταση και διεθνοποίηση της καταστολής, να οδηγήσει σε κοινωνίες που θα είναι αιχμάλωτες του φόβου, στο όνομα των όποιων υπαρκτών προβλημάτων πολύπλευρης ανασφάλειας.

Οι νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) είναι πλέον βασικό εργαλείο πρόσβασης στη γνώση, δημόσιας και ιδιωτικής επικοινωνίας και ατομικής και συλλογικής έκφρασης. Οι ΤΠΕ δημιουργούν ένα νέο πεδίο ατομικής και συλλογικής έκφρασης, αρρύθμιστο ακόμα, εντός του οποίου διεκπεραιώνονται πλέον σημαντικές λειτουργίες της ζωής μας, δημιουργώντας νέες δυνατότητες αλλά και νέα προβλήματα. Το πεδίο αυτό επιχειρείται να ελεγχθεί σήμερα τόσο από μεγάλες διεθνείς ή τοπικές επιχειρήσεις όσο και από κρατικούς και διακρατικούς μηχανισμούς ελέγχου. Αυτή η εν εξελίξει διαδικασία μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στο πεδίο των κοινών αξιών που έχει διαμορφώσει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, αν σήμερα δεν σταθούμε μπροστά στην πρόκληση του επαναπροσδιορισμού τους και δεν θεσπίσουμε αρχές και κανόνες υπέρ των πολιτών και των συλλογικοτήτων. Καθώς όλο και περισσότερες δημόσιες λειτουργίες διεξάγονται σήμερα δια των δικτύων, οι αρχές που θα υιοθετηθούν τελικά γι’ αυτά θα καθορίσουν τις επικοινωνίες μας γενικότερα, προσδίδοντάς τους ένα φορτίο συμπεριφοράς και δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων που με τη σειρά του θα επιφέρει πολιτικές συνέπειες. Όπως επίσης κινδύνους, που όλοι βιώνουμε, δημιουργεί η πλήρως εμπορευματοποιημένη αγορά των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Η σύγχρονη Αριστερά δεν αντιμετωπίζει μοιρολατρικά το μέλλον. Παρεμβαίνει οργανωμένα και ενωτικά. Κάνει σημαία της τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα δικαιώματα, συμβάλλει στη δημιουργία και την ενδυνάμωση κινημάτων που καταθέτουν το ανανεωμένο δημοκρατικό πρόταγμα ως κεντρική προτεραιότητα, ενθαρρύνει την ενεργητική είσοδο του λαϊκού παράγοντα στα πράγματα.

Η στρατηγική μας κατεύθυνση

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η σύγχρονη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά, η παγκόσμια Αριστερά, που θεωρεί όχι μόνο ως μέσο αλλά και ως σκοπό και ως αυταξία τη δημοκρατία και την ελευθερία και τις συνδέει απόλυτα με το όραμά της για τη σοσιαλιστική προοπτική, απορρίπτει αποφασιστικά τις υφιστάμενες καταστάσεις και τις τάσεις που τείνουν να διαμορφωθούν.

Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση και τη διεύρυνσή τους.

Υποστηρίζουμε ότι η ενίσχυση και η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της ελευθερίας και όχι οι περιορισμοί τους, η εμπέδωση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι η ενίσχυση της αστυνόμευσης και των κατασταλτικών μηχανισμών και η αντικατάσταση της αρχής της αθωότητας από την κυριαρχία της υποψίας, καθώς και ο αγώνας κατά της εκμετάλλευσης, του κοινωνικού αποκλεισμού, των κοινωνικών ανισοτήτων και των διακρίσεων κάθε μορφής, αποτελούν τη μόνη αποτελεσματική απάντηση, ακόμη και σε προβλήματα σύνθετα, όπως το πρόβλημα της ασφάλειας.

Υποστηρίζουμε τη ριζοσπαστικοποίηση της δημοκρατικής παράδοσης της νεωτερικότητας, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο, αλλά επεκτείνοντας τις δημοκρατικές αρχές και την αυθεντική εκπροσώπηση και συμμετοχή των ίδιων των πολιτών σε ολοένα διευρυνόμενους κοινωνικούς χώρους: στην εργασία, την εκπαίδευση, τον ελεύθερο χρόνο, την οικογένεια, τη διοίκηση, με πολιτικοποίηση νέων κοινωνικών πεδίων.

Υποστηρίζουμε την ελευθερία και την ισότητα για όλους και όλες, αδελφότητα και αλληλεγγύη προς όλους και όλες, οριστική άρση των κοινωνικών διακρίσεων ανάμεσα στα φύλα και στις φυλές, δικαιοσύνη παντού. Αυτές είναι οι αξίες της Αριστεράς, αξίες που συνιστούν την ίδια την ψυχή της, αξίες λυτρωτικές από ό,τι καταπιέζει τους ανθρώπους και τους εμποδίζει να πραγματώνουν και να αναπτύσσουν οι ίδιοι την προσωπικότητά τους. Γι’ αυτό αξιολογούμε ως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση το σεβασμό στις απόψεις των διαφορετικά σκεπτόμενων και την οριστική άρση όλων των διακρίσεων ανάμεσα στους ανθρώπους λόγω διαφορετικού φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, θρησκευτικής δοξασίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, κλπ.

Υποστηρίζουμε την προώθηση μιας νέας γενιάς δικαιωμάτων μπροστά στην επερχόμενη ψηφιακή εποχή, με τη γενικευμένη χρήση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), με βασική μέριμνα την αναγνώριση των ατομικών και δημόσιων πληροφοριών ως δημόσιου χώρου, εντός του οποίου πρέπει να διασφαλίζεται η ελευθερία έκφρασης, το δικαίωμα στην ασφάλεια και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, την ισότιμη πρόσβαση όλων στις ΤΠΕ και στο διαδίκτυο, την ενίσχυση της συλλογικής μάθησης και της πνευματικής ανάπτυξης, καθώς και την αποτροπή της επανάληψης ήδη διεξαχθεισών ερευνών, με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της καινοτομίας, την ανταπόκριση σε μια απαραίτητη και λογική προσδοκία ιδιωτικότητας.

Η Αριστερά δικαιώνει τον αναντικατάστατο ρόλο της αν, στις σημερινές συνθήκες κρίσης, παγκόσμιας αταξίας και μεγάλων κινδύνων για την ίδια τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, κατορθώσει να συμβάλει στον μετασχηματισμό του φόβου σε ελπίδα, των μεγάλων αδιεξόδων σε δυνατότητες, με την προώθηση της ιδέας για ένα προωθητικό «συμβόλαιο», που θα αποκαθιστά την κυριαρχία της δημοκρατίας. Για να ανασυγκροτηθεί ο κοινωνικός, πολιτιστικός, πολιτικός, θεσμικός ιστός ως οργανικό στοιχείο μιας σύγχρονης, πολυπολιτισμικής, προοδευτικής κοινωνίας χειραφέτησης και ζωντανού, διευρυμένου δημόσιου χώρου. Για να επιστρέψει η πολιτική!

Για όλους αυτούς τους λόγους, το πεδίο της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων είναι εκείνο που συνδέει τους συναφείς προγραμματικούς στόχους με την προοπτική της ελεύθερης, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας, διαμορφώνοντας έτσι τις συνειδήσεις ως προς την αναγκαιότητα και το ουσιαστικό περιεχόμενό της.

Oι προγραμματικοί μας στόχοι

(για πιο αναλυτική περιγραφή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα δικαιωμάτων βλ. www.syriza.gr και https://www.syn.gr/gr/tmima.php?gl=el&page=26)

Πολιτικά δικαιώματα

Υπεράσπιση και ενίσχυση της ελευθερίας έκφρασης, διαδήλωσης, οργάνωσης, απεργίας, ασύλου κατοικίας, απορρήτου, δίκαιης δίκης.

Ηλεκτρονικό φακέλωμα - Κάμερες/επιτήρηση

Ανάκληση της επικύρωσης της συνθήκης του Σένγκεν και της νέας συνθήκης του Πρυμ, που παραβιάζουν το ελληνικό Σύνταγμα.

’μεση κατάργηση των τρομονόμων.

Απαγόρευση συλλογής και αποθήκευσης βιομετρικών δεδομένων (δακτυλικά αποτυπώματα, DNA κλπ.).

Κατάργηση της ηλεκτρονικής τράπεζας πληροφοριών και καταστροφή των μέχρι τώρα συλλεχθέντων δεδομένων.

Απαγόρευση χρήσης καμερών παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους (εξωτερικούς ή χώρους εργασίας).

Διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών.

Ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Καταστολή - Αστυνομική αυθαιρεσία - Βασανισμοί

Αποστρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας.

Απαγόρευση χημικών ουσιών και πλαστικών σφαιρών σε διαδηλώσεις, απεργίες και κάθε είδους συλλογικές κινητοποιήσεις.

Ειδική εκπαίδευση διαρκείας του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, με διαφανείς διαδικασίες και επιστημονικά επαρκή μεθοδολογία και αξιολόγηση.

Ρητή απαγόρευση χρήσης κάθε τύπου βίας εναντίον συλληφθέντων κάθε κατηγορίας, με αυστηρή απόδοση ποινικών ευθυνών και τιμωρία όσων καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους, χωρίς καμία ανοχή ή απόπειρα συγκάλυψης.

Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την αναδιοργάνωση και τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας (βλ. αναλυτικά στο Στόχο 20).

Στρατιωτική θητεία

Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Μείωση της θητείας μέσω κατάργησης στρατοπέδων στις μεγάλες πόλεις και περιττών ή «βυσματικών» υπηρεσιών, εισαγωγή σύγχρονων μέσων επιτήρησης των στρατοπέδων (π.χ. κάμερες), αλλά και μέσω πρόσληψης πολιτικού προσωπικού για τις γραφειοκρατικές-υπηρεσιακές ανάγκες των στρατοπέδων.

Θέσπιση οκτάωρου ανώτατου ορίου ημερήσιας απασχόλησης για τους φαντάρους (υπηρεσίες και εργασία).

Δραστική αύξηση της αποζημίωσης των στρατευμένων.

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Όλη η διαθέσιμη υποδομή (γυμναστήρια, γήπεδα, λουτρά, αίθουσες ψυχαγωγίας) να είναι στη διάθεση των στρατιωτών.

Απόλυτος σεβασμός των κανόνων ασφαλείας στα στρατόπεδα.

Δημιουργία ειδικών εκλεγμένων επιτροπών στρατευμένων σε κάθε μονάδα, που θα ασχολούνται με ζητήματα συνθηκών διαβίωσης, παραβίασης δικαιωμάτων κλπ.

Θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του οπλίτη», μιας ανεξάρτητης αρχής στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι φαντάροι προκειμένου να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους ή να κάνουν καταγγελίες για ζητήματα που άπτονται της θητείας τους.

Έκδοση και δημοσιοποίηση ειδικής ετήσιας έκθεσης στην οποία θα αναφέρονται τα ατυχήματα και οι αυτοκτονίες του περασμένου έτους, τα πορίσματα των ερευνών που έγιναν, καθώς και οι αποφάσεις και οι δράσεις που αναλήφθηκαν.

Αντιρρησίες συνείδησης

Καθιέρωση ισόχρονης εναλλακτικής θητείας για όποιον το επιθυμεί, χωρίς έλεγχο από «επιτροπές συνείδησης», και υπαγωγή του θεσμού σε μη στρατιωτική αρχή. Κανένας αντιρρησίας συνείδησης να μην οδηγείται στη φυλακή.

Μειονότητα της Θράκης

Ενίσχυση της μειονοτικής παιδείας, με έμφαση στην υπέρβαση των γλωσσικών φραγμών και επαρκή διδασκαλία τόσο της τουρκικής όσο και της ελληνικής γλώσσας.

Κατάργηση της αρμοδιότητας του ΥΠΕΞ και της ΕΥΠ για τα θέματα που αφορούν τη μειονότητα. Μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κατάργηση των δύο υπερνομαρχιών (Ροδόπης-Έβρου, Δράμας-Ξάνθης-Καβάλας) που δημιουργήθηκαν για να φαλκιδεύσουν την πολιτική βούληση των μειονοτικών Ελλήνων.

Επίλυση των ανοιχτών θεμάτων «ανιθαγενών» πολιτών με γνώμονα τη δική τους βούληση και όχι άλλες πολιτικές σκοπιμότητες από την πλευρά του κράτους.

Ενίσχυση της υποδομής των μειονοτικών χωριών, που σήμερα παραμένουν εν πολλοίς αποκλεισμένα (ιδίως τα πομακικά): δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, συγκοινωνίες, σχολεία κλπ.

Και γενικότερα, για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες

Κατάργηση των διακρίσεων, αναγνώριση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού τους και προστασία της κουλτούρας, της γλώσσας και του πολιτισμού τους.

Επίλυση του θέματος των ανιθαγενών και των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ και ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών στις δύο πλευρές των συνόρων.

Για τους Ρομά, πλήρη δικαιώματα στη στέγαση, είτε με τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, είτε με την παροχή έτοιμων κατοικιών. Συνεχής μέριμνα για θέματα υγείας και εκπαίδευσης.

Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας: προάσπιση των δικαιωμάτων τους στη ζωή και στην καθημερινότητά τους

’ρση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό

Αναγνώριση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και φυσικά όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν (π.χ. παροχές εγγάμων, γονικές άδειες, επιμέλειες τέκνων, δικαιώματα υιοθεσίας, συνταξιοδότησης, κληρονομιάς κλπ.).

Επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια.

Ποινικοποίηση και τιμωρία κάθε διάκρισης που γίνεται λόγω φύλου, γένους ή σεξουαλικού προσανατολισμού, και ρητές προβλέψεις στον αντιρατσιστικό νόμο για το «ομοφοβικό» έγκλημα.

Παροχή ασύλου στην Ελλάδα σε άτομα που κινδυνεύουν στη χώρα τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Καμία διάκριση απέναντι σε ομοφυλόφιλους στο στρατό, για κληρωτούς και επαγγελματίες. Η κατάσταση με τα ψυχιατρικά χαρτιά Ι5 είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει, καθώς αναπαράγει διακρίσεις και στερεότυπα σε βάρος των ομοφυλόφιλων πολιτών.

Εισαγωγή στα σχολεία μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από ειδικευμένους δάσκαλους, με σύγχρονα βιβλία και με αναφορές σε όλες τις διαφορετικές σεξουαλικές εκφράσεις των ανθρώπων, ώστε οι έφηβοι να αποδέχονται τη διαφορετικότητα χωρίς να ενοχοποιούνται.

’τομα με αναπηρία

Ενίσχυση των ειδικών σχολικών μονάδων, για παροχή ειδικής εκπαίδευσης, στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό. Ουσιαστική προσπάθεια για ενσωμάτωση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης.

Πλήρες δημόσιο δίκτυο πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης της αναπηρίας.

Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων θεραπειών, φαρμάκων, βοηθημάτων κλπ., με κατάργηση για τους αναπήρους κάθε καταβολής εισφορών στους κλάδους υγείας.

Ενοποίηση όλων των επιδομάτων αναπηρίας σε ένα και μετατροπή του σε ειδική κοινωνική σύνταξη (με κατάλληλη αναβάθμιση).

Εφαρμογή του ν. 2643/98, ο οποίος σήμερα καταστρατηγείται, για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πρόβλεψη προσβασιμότητας αναπήρων σε όλες τις νέες οικοδομές και υποχρέωση προσαρμογής των υπαρχόντων κτιρίων.

Δωρεάν χρήση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους ανάπηρους και παροχή δωρεάν εισιτηρίων σε θέατρα, κινηματογράφους, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ.

Φυλακές - Κρατούμενοι

Λιγότερη φυλακή και εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της παραβατικότητας. Μείωση του χρόνου φυλάκισης ή και κατάργησή της για μικρά αδικήματα, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών και την ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων στον κοινωνικό ιστό.

Εξανθρωπισμός των συνθηκών διαβίωσης. Απαγόρευση εγκλεισμού σε ακατάλληλους χώρους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Παροχή υγειονομικής περίθαλψης, αντίστοιχης με αυτήν που μπορεί να απολαύσει κάθε ελεύθερος πολίτης. Ένταξη των «νοσοκομείων» των φυλακών στο ΕΣΥ.

Πλήρης κάλυψη των αναγκών των χρηστών ναρκωτικών ουσιών με ανάπτυξη όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης, καθώς και προγραμμάτων μείωσης της βλάβης. Να καταργηθούν, στο πλαίσιο της ισονομίας, οι πρόσθετες απαιτήσεις για την υπό όρους απόλυση και τις άδειες των κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί με το νόμο περί ναρκωτικών ή άλλων αδικημάτων.

Θέσπιση εναλλακτικών ποινών για ανήλικους παραβάτες (ανοιχτές δομές φροντίδας και προστασίας) και κατάργηση των φυλακών ανηλίκων.

Στήριξη των κρατουμένων για την κοινωνική επανένταξή τους, τόσο όσο είναι κρατούμενοι όσο και μετά την αποφυλάκισή τους (άδειες, επισκεπτήρια, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, δυνατότητα χρήσης Η/Υ, μέριμνα για επαγγελματική αποκατάσταση κλπ.).

Μείωση του 18μηνου προσωρινής κράτησης.

Κατάργηση του «άβατου» των φυλακών για θεσμικούς φορείς (Βουλή, ιατρικοί και δικηγορικοί σύλλογοι κλπ.) και για τον Συνήγορο του Πολίτη.

Διεξοδική διερεύνηση των καταγγελιών για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από ανεξάρτητο φορέα.

Θεσμοθέτηση διαδικασιών εκπροσώπησης των κρατουμένων σε κάθε φυλακή.

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)

Εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στις ΤΠΕ και στο διαδίκτυο.

Στήριξη των προσπαθειών των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών προσβάσιμων από όλους σε όποια χώρα ή οικονομική κατάσταση κι αν βρίσκονται.

Δημιουργία, σε επίπεδο δήμων, δημόσιων ενσύρματων και ασύρματων δικτύων που θα επιτρέπουν τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο.

Απαγόρευση στους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο και στις εταιρίες πληροφορικής και ίντερνετ να κατακρατούν δεδομένα χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του χρήστη, και οπωσδήποε όχι προς εμπορική εκμετάλλευση.

Κατάργηση των διατάξεων που υποχρεώνουν τους παρόχους να αποθηκεύουν το ιστορικό των επικοινωνιών (τηλεφωνικών, ηλεκτρονικών) των συνδρομητών τους.

Μηχανοργάνωση και διασύνδεση του συνόλου των δεδομένων της δημόσιας διοίκησης, μέσω ανοιχτών προτύπων αρχείων, για να μην τελεί ο νέος αυτός δημόσιος χώρος πληροφοριών υπό την ομηρία των ιδιωτικών εταιριών.

Υιοθέτηση από το κράτος των αρχών των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα - ελεύθερα ανοικτά διαλειτουργικά πρότυπα και μορφότυποι αρχείων σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.
.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giosx

Δραστήριο μέλος

Ο Γοργίας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χειρούργος και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 652 μηνύματα.
Σχολιάζοντας μόνος μου και γνωρίζοντας Ιστορία κι ως τέως συνασπισμένος, λίγα απο το πρόγραμμα του ΣΥΡ.
Μιά πολύ ωραία ουτοπική "υπόθεση-εργασίας", σε κρατική γειτονιά μεταξύ του Βελγίου ή Ελβετίας, ναί θα ήταν εφικτή..!!!
¨Ομως, ΑΝ ΓΊΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ξεχάστε την ταλαίπωρη Ελλάδα..πλέον, οι άνθρωποι αυτοί που γράψανε το πρόγραμμα του ΣΥΡ, είναι πραγματικά επικίνδυνοι, για το Έθνος.
Εξηγείται έτσι κι η είσοδος της Χ.Α στη Βουλή. Κάποιοι αφυπνίζονται απο το επερχόμενο χάος!!
Επέχει πόρω της πραγματικότητας που ζεί η Ελλάδα στη γειτονιά της... αν τυχόν εφαρμοσθεί (στα εθνικά θέματα), μετά θα ψάχνουμε τους συριζαίους, να μας δώσουν την πίσω Πατρίδα που χάρισαν, έτσι αβασάνιστα διεθνιστικά σκεπτόμενοι.... εγκληματικά ανόητοι, όπως οι πράκτορες της Μόσχας οι αναρχοσυμμορίτες του 1946-49, που θα έφτιαχναν (όραμα κι αυτό) το Σοβιέτ των Βαλκανίων.
Είναι καθαρά προδοτικό, γιαυτό έφυγα απο το συνασπισμό το 1993 λογω ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ, εχει αφελληνισθει η (τέως εσωτερικού) αριστερα πλήρως. Αν ζούσε ο Άρης, θα τον είχαν κρεμάσει, αυτοί και της Αυγής (αυτά τα μυαλά, όχι όλοι τους), ως τον μεγαλύτερο εθνικιστή των αιώνων.
Αν είχε προλάβει ο Άρης, οι κύριοι αυτοί θα πλήρωναν φόρο δοσιλογισμού.....
Κατάργηση της αρμοδιότητας του ΥΠΕΞ και της ΕΥΠ για τα θέματα που αφορούν τη μειονότητα. Μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών.
Κατάργηση των δύο υπερνομαρχιών (Ροδόπης-Έβρου, Δράμας-Ξάνθης-Καβάλας) που δημιουργήθηκαν για να φαλκιδεύσουν την πολιτική βούληση των μειονοτικών Ελλήνων.
Επίλυση των ανοιχτών θεμάτων «ανιθαγενών» πολιτών με γνώμονα τη δική τους βούληση και όχι άλλες πολιτικές σκοπιμότητες από την πλευρά του κράτους.
Ενίσχυση της υποδομής των μειονοτικών χωριών, που σήμερα παραμένουν εν πολλοίς αποκλεισμένα (ιδίως τα πομακικά): δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, συγκοινωνίες, σχολεία κλπ.
Να γίνει πλήρης Τουρκοποίηση πλέον, της Θράκης!!
Για την Πομάκικη γλώσσα δεν λένε λέξη, παραπάνω όμως λένε να μάθουν Τουρκικά!!.
Και γενικότερα, για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες
Κατάργηση των διακρίσεων, αναγνώριση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού τους και προστασία της κουλτούρας, της γλώσσας και του πολιτισμού τους.
Σε ποιές ομάδες πέραν (των απο Συνθ.Λωζ Μουσουλμάνοι που προστατεύονται) "τουρκόφωνων" αναφέρονται;;;
Επίλυση του θέματος των ανιθαγενών και των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ και ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών στις δύο πλευρές των συνόρων.
Για τα παιδιά που πήραν με το παιδομάζωμα οι αναρχοσυμμορίτες του 1946-49 χάνοντας το Πόλεμο και τα οποία είναι πλήρως ΕκΣλαβισμένα, μάλλον λένε!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Psychologist

Διάσημο μέλος

Ο Psychologist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,350 μηνύματα.
Το πρώτο επίσημο σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές Ιουνίου που άρχισε να παίζει στην Ελλάδα από χθές (νομίζω)

Πιασιάρικο και μου άρεσε

Σημειωτέον ότι το μότο άλλαξε από ''Ανατροπή στην Ελλάδα.Μύνημα στην Ευρώπη '' σε ''Ανατροπή στην Ελλάδα.Αλλαγή στην Ευρώπη.''

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giosx

Δραστήριο μέλος

Ο Γοργίας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χειρούργος και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 652 μηνύματα.
Ξηλώνουν τον καπιταλισμό από την Ελλάδα Γλέζος και Στρατούλης
Μετά τις σοβαρότατες αποκαλύψεις της ...μασκότ του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλη Γλέζου για τη φορολογία στις καταθέσεις άνω των είκοσι χιλιάδων ευρώ και τις περίεργες δηλώσεις Στρατούλη περί δεσμεύσεων κτλ που έγιναν....'με λένε Ρϊζο κι όπως θέλω τα γυρίζω' και φυσικά τις τιτανοτεράστιες οικονομικές μπουρδολογίες περί φορολόγησης 1% στον τζίρο των επιχειρήσεων και φόρου στα πλοία των εφοπλιστών, ήρθαν και τα σοβαρά νέα που μιλάνε για φευγιό των ευρώ των ασφαλιστικών εταιρειών από τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές τράπεζες, προς ομόλογα ξένων χωρών και ξένων τραπεζών!
Ο Λένιν επιτέλους δικαιώνεται! Έρχονται και η γη ΤΡΕΜΕΙ....:mastigio
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Psychologist

Διάσημο μέλος

Ο Psychologist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,350 μηνύματα.
Δε ξέρω πόσοι από εσάς έχετε δεί τι παίζει αυτές τις μέρες στα ξένα μέσα κοινωνικής δυκτίωσης και ιστοσελίδες για τον ΣΥΡΙΖΑ.Ένας πανικός.

Μπαίνω για πλάκα σε twitter,fb,yt etc και μιλάμε για γερό θέμα.Μάλιστα κάποιες οργανώσεις στην Ισπανία έχουν μετονομαστεί σε ΣΥΡΙΖΑ (!) κρατώντας το όνομα στα Ελληνικά και την ίδια σημαία και έτσι έχουμε ΣΥΡΙΖΑ Ανδαλουσίας,Καταλονίας,Μουρκίας κτλ (!)

Το ίδιο σε Πορτογαλία,Ιταλία,Γαλλία,Ιρλανδία κτλ.Μπήκα σε διάφορα ΜΜΕ αυτών των χωρών και δε μπορείτε να φανταστήτε τι γίνεται από τα σχόλια των χρηστών.Μιλάνε με πάθος υπερ του ΣΥΡΙΖΑ,ούτε κόμμα τους να ήταν.Έπαθα πολιτισμικό σοκ! Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλλιεργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες ειδικά στον κόσμο της Ν.Ευρώπης και ελπίζουν για την αρχή της αλλαγής μέσα από την ψήφο των Ελλήνων.Πάντως δε ξέρω άλλο παράδειγμα διεθνώς όπου ένα κόμμα μιας τρίτης χώρας να έχει τέτοια διείσδυση στη κοινή γνώμη άλλων χωρών.Ελπίζω πάντως να μην γίνουμε ρόμπα αλλά πολύς κόσμος της Ν.Ευρώπης βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ''σωτήρα'' φάση.Το google translate μου δουλεύει υπερωρίες αυτές τις μέρες.Κοντεύει να γίνει ουρμπανιά όπως πάει το φαινόμενο Τσίπρας.

Πριν λίγο βρήκα Ισπανό να έχει μισάωρο βίντεο με ανάλυση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ(!) βαφτίζοντας το ως την τέλεια λύση για την Ισπανία (!) και 20 χιλιάρικα views στα καπάκια,καλά δε το συζητάω για τα like και τα σχόλια υποστήριξης του κόσμου στο ΣΥΡΙΖΑ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Iliaso

Περιβόητο μέλος

Ο Iliaso αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αρεόπολη (Λακωνία). Έχει γράψει 6,236 μηνύματα.
Από τα προεκλογικά σποτ ήταν το μόνο που μου άρεσε.Τα υπόλοιπα μου φάνηκαν τετριμμένα και καταστροφολογικά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,801 μηνύματα.
Δε ξέρω πόσοι από εσάς έχετε δεί τι παίζει αυτές τις μέρες στα ξένα μέσα κοινωνικής δυκτίωσης και ιστοσελίδες για τον ΣΥΡΙΖΑ.Ένας πανικός.

Μπαίνω για πλάκα σε twitter,fb,yt etc και μιλάμε για γερό θέμα.Μάλιστα κάποιες οργανώσεις στην Ισπανία έχουν μετονομαστεί σε ΣΥΡΙΖΑ (!) κρατώντας το όνομα στα Ελληνικά και την ίδια σημαία και έτσι έχουμε ΣΥΡΙΖΑ Ανδαλουσίας,Καταλονίας,Μουρκίας κτλ (!)

Το ίδιο σε Πορτογαλία,Ιταλία,Γαλλία,Ιρλανδία κτλ.Μπήκα σε διάφορα ΜΜΕ αυτών των χωρών και δε μπορείτε να φανταστήτε τι γίνεται από τα σχόλια των χρηστών.Μιλάνε με πάθος υπερ του ΣΥΡΙΖΑ,ούτε κόμμα τους να ήταν.Έπαθα πολιτισμικό σοκ!

Κι όμως είναι αλήθεια! Φίλε Πάνο αν έχεις κανένα άλλο λινκάκι για ποστάρησε να γελάσουμε! :D



Aviat tindrem enllestit el nostre blog. Fins llavors ens trobaràs a @SyrizaCatalana i en el correu electrònic syrizacatalana@gmail.com
Μετάφραση: Σύντομα θα έχουμε τελειώσει το blog μας. Μέχρι τότε θα μας βρείτε ως SyrizaCatalana ή στο email syrizacatalana@gmail.com
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,268 μηνύματα.
Φαίνεται ὅτι ὁ Σόρος ἔχει βάλει τὰ πλοκάμια του σὲ ὅλην τὴν Εὐρώπη προκειμένου νὰ πετύχῃ τοὺς σκοπούς του... Τέτοια πολιτικὴ διείσδυση ἀπὸ «φιλανθρώπους» πρώτη φορὰ βλέπω!:eek:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Alejandro Papas

Περιβόητο μέλος

Ο Alive in Illusion αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Βόλος (Μαγνησία). Έχει γράψει 4,300 μηνύματα.
Λίο Πάνιτς: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μια δημοκρατική, διεθνιστική εναλλακτική λύση


Ο Λίο Πάνιτς, καταξιωμένος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο του Καναδά, μιλά στην "Αυγή" της Κυριακής για την κρίση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διέξοδο που προσφέρει, ενώ επιμένει στην επικαιρότητα που αποκτούν οι σοσιαλιστικές αξίες. "Σήμερα, με αφορμή την κρίση αυτή, διαπιστώνουμε ότι ο χώρος για μεταρρύθμιση εντός του καπιταλισμού είναι πλέον πολύ στενός". "Και το αποτέλεσμα, από τη στιγμή που το σύστημα δεν επιτρέπει μεταρρύθμιση, είναι ότι, αν η Αριστερά δεν προσφέρει εναλλακτική λύση που να υπερβαίνει τον καπιταλισμό, στην κατεύθυνση των σοσιαλιστικών αξιών και πολιτικών, τότε η υπέρβαση της κρίσης θα γίνει από τα δεξιά". "Και γι' αυτό ο κόσμος στο κέντρο, που δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, και επιθυμούν τη διατήρηση του status quo, πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο που θεωρούν 'άκρα'". "Αν είναι πράγματι δημοκράτες, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιλέξουν την Αριστερά, γιατί αυτό που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόπειρα αλλαγής του καπιταλισμού από τα αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μια δημοκρατική, διεθνιστική εναλλακτική λύση. Και με αυτή την έννοια, ναι, είναι εκτός συστήματος και έτσι πρέπει να είναι".



- Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι παράγοντας σημαντικών αλλαγών, που θα έχουν διάρκεια στον χρόνο;

Από απόσταση και χωρίς να γνωρίζω ελληνικά, είναι δύσκολο να πω. Αλλά από όσα μου λένε εδώ οι σύντροφοι και όσα διαβάζω μεταφρασμένα σχετικά με το πρόγραμμά του, θεωρώ ότι μπορούμε να ελπίζουμε. Η κρίση της δεκαετίας του 1970 είχε ήδη κάνει φανερό ότι τα παλιά κομμουνιστικά κόμματα και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που ήσαν οι βασικές πολιτικές οργανώσεις της εργαζόμενης τάξης του 20ού αιώνα, είχαν φθάσει στο τέλος της ιστορικής τους πορείας. Όταν έκανε την εμφάνισή του το ΠΑΣΟΚ, ήταν όταν υπήρχε Αριστερά στο εσωτερικό της σοσιαλδημοκρατίας, που κατέληξε, για παράδειγμα, στο κοινό ριζοσπαστικό πρόγραμμα στη Γαλλία, στη Βρετανία ο Τόνι Μπεν και ο Κεν Λίβινγκστοουν, στη Σουηδία. Στο εσωτερικό δε των κομμουνιστικών κομμάτων, είχαμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του ευρωκομμουνισμού. Παράλληλα, είχαμε και προσπάθεια του φοιτητικού κινήματος να δημιουργήσει καλύτερα λενινιστικά κόμματα, μαοϊκού ή τροτσκιστικού είδους.

Τώρα η δική μου η γενιά κοιτάζει το παρελθόν αυτό και καταλαβαίνει ότι όλες αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν. Όλες. Αυτές στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, κυρίως γιατί η πλειοψηφία των ηγεσιών της σοσιαλδημοκρατίας δεν ήσαν σοσιαλιστές. Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα ήσαν ούτως ή άλλως περίεργα, γιατί προήλθε από το κέντρο, ήταν πελατειακό, και επέστρεψε γρήγορα στο κέντρο. Και η ευρωκομμουνιστική προσπάθεια δεν κατάφερε να αλλάξει τα κόμματα αυτά.

Έγιναν λοιπόν διαφορετικές προσπάθειες, από τις οποίες ο Συνασπισμός είναι αυτή που διαρκεί ώς σήμερα. Και η οποία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το Αριστερό Κόμμα στη Γερμανία, λόγω της ιδιαίτερης δυσκολίας της διαφορετικής κουλτούρας μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, δεν κατάφερε να έχει πολύ καλό αποτέλεσμα. Στη Γαλλία, μετά από το δημοψήφισμα του 2005, οδηγηθήκαμε ουσιαστικά στο Αριστερό Μέτωπο, όπου όμως ο βασικός πολιτικός οργανισμός παραμένει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το πιο νέο παράδειγμα στο οποίο μπορούμε να έχουμε ελπίδα είναι ο Συνασπισμός, με τη συμμαχία που σχημάτισε το 2004, τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρατηρώ πάντα στους Έλληνες φίλους το πόσο εκπληκτικά ήσαν τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα, με την έκρηξη στους δρόμους, τη φοβερή κινητοποίηση, τις καταλήψεις, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο κόσμος ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Και ξαφνικά, με τη συμβολική αυτοκτονία στο Σύνταγμα, με το γεγονός ότι πλέον δεν ευθυνόταν μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ν.Δ., για το Μνημόνιο, ήταν φανερό ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τα θεσμικά μέσα και την ηγεσία για να ωφεληθεί από την κρίση αυτή. Ξέρετε, η κρίση είναι πάντα μια ευκαιρία. Και παντού η κυρίαρχη τάξη θέλησε να ωφεληθεί, βαθαίνοντας τις νεοφιλελεύθερες δομές. Τώρα φαίνεται ότι στην Ελλάδα μπορεί να γίνει η ανατροπή. Ό,τι κι αν γίνει σε αυτές τις εκλογές, όλη η διεθνής Αριστερά παρατηρεί τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα....



- Ποια η εκτίμησή σας για τη στάση του ΚΚΕ, που το έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά;

Δεν αποτελεί έκπληξη. Πιστεύω ότι η θέση του δεν είναι πολύ δημιουργική, για να το θέσω κομψά. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε τόσο καλά, η απορριπτική στάση του ΚΚΕ είναι πράγματι αξιοπερίεργη και μάλλον θα χάσουν κι άλλη δύναμη. Η επιχειρηματολογία τους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταμφιεσμένη, σοσιαλδημοκρατία, δεν είναι σωστή. Διαβάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησα ότι χρησιμοποιεί σοσιαλιστική ρητορική. Η βασική θέση για κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών είναι, για παράδειγμα, απολύτως κρίσιμη. Πιστεύω ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ευρώπης, "δεν φεύγουμε αν δεν μας διώξετε", είναι σωστή.



- Πριν από έναν χρόνο στην επικαιρότητα κυριαρχούσε η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, η επανάσταση στην Τυνησία, οι Αγανακτισμένοι στην Ισπανία, το Κίνημα "Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ" ενώ στην Ελλάδα...

Και στην Ελλάδα, παρά το ότι οι Ισπανοί Αγανακτισμένοι κατέλαβαν πρώτοι τις πλατείες, υπήρχε κατάληψη της πλατείας Συντάγματος. Όλοι κοιτούσαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο κόσμος εκτός Ελλάδας θεώρησε πως ό,τι συνέβαινε στο εσωτερικό της ήταν παρεμφερές με την "Αραβική άνοιξη", τους Ισπανούς Αγανακτισμένους κ.ά. Το διαφορετικό στην Ελλάδα ήταν ότι είχατε μεν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά όχι θεσμική ισχυρή διέξοδο για να πάρετε αυτή τη διαμαρτυρία και να την πάτε στο κράτος για να το αλλάξετε. Στην Ελλάδα, λόγω των ριζών, εδώ και 20 χρόνια, του Συνασπισμού, ακόμη και με τα σκαμπανεβάσματά του, φάνηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσει ο χώρος μαζική βάση. Ξέρουμε ότι σήμερα υπάρχει αυτή η διάχυτη άποψη σχεδόν παντού, μεταξύ κυρίως των νέων, που είναι κατά των κομμάτων, του "να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να πάρουμε την εξουσία". Αλλά αυτό δεν γίνεται. Μπορείς να διοργανώνεις τη μια μετά την άλλη τις διαδηλώσεις, αλλά θα μείνεις στις διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια σε ό,τι σου κάνουν! Παρατηρώντας το τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε μια θετική εξέλιξη, πέρα από τις διαδηλώσεις.



- Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σημερινή κατάσταση παγκοσμίως;

Σήμερα βλέπουμε την ανανέωση της επικαιρότητας των σοσιαλιστικών ιδεών. Είναι αδύνατον να φανταστούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την οικολογική και την οικονομική κρίση χωρίς επιστροφή στον οικονομικό σχεδιασμό... Ξέρω, ξέρω... Αυτό προκαλεί συνειρμούς περί σταλινισμού, αυταρχισμού κ.ά. Έχουμε βγάλει τα διδάγματά μας για τους συγκεκριμένους λόγους που εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα και, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την ύπαρξη των αγορών ή να αποδεχθούμε έναν σοσιαλισμό των αγορών που δεν θα συνεπάγεται δημοκρατικό σχεδιασμό. Έτοιμες λύσεις δεν υπάρχουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή.



- Συχνά στον ενδοαριστερό διάλογο χρησιμοποιούνται διανοούμενοι όπως ο Στίγκλιτς ή ο Κρούγκμαν κ.ά. Πώς θεωρείτε τις προσεγγίσεις τους;

Το είδος των λύσεων που προτείνουν οι Στίγκλιτς, Κρούγκμαν και λοιποί, δηλαδή λίγος έλεγχος των αγορών και των τραπεζών και ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στο κεϋνσιανό κράτος πρόνοιας, απέχει πολύ από τις απαιτήσεις των καιρών. Η κρίση είναι πολύ βαθύτερη από ό,τι λένε. Ο δυναμισμός του καπιταλισμού τα τελευταία 30 χρόνια, η επανάσταση, ακόμη και στις τεχνολογίες, αλλά κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι τέτοια που αυτές οι ρυθμίσεις δεν μπορούν πλέον να συγκρατήσουν το σύστημα. Δεν είναι ανάγκη πάση θυσία να ψάχνει η Αριστερά στον αστικό Τύπο για κάποιοΝ ευϋπόληπτο αναλυτή, για να πει ότι στηρίζει τις θέσεις της. Ας έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Σε πρόσφατη συνέντευξή μου είπα ότι στις αρχές του 21ου αιώνα, κατά την πρώτη σοβαρή κρίση του καπιταλισμού σε αυτό τον αιώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να γίνει η Ελλάδα η κοιτίδα της δημοκρατίας για τον 21ο αιώνα. Διέξοδος από την κρίση δεν θα υπάρξει χωρίς να είναι δημοκρατική, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού κράτους. Οι Έλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν μια εναλλακτική λύση έναντι των παλιών λενινιστικών κομμάτων και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων τύπου ΠΑΣΟΚ. Είσαστε διαφορετικοί από τους Γερμανούς, από τους Γάλλους σοσιαλδημοκράτες, από τον Ομπάμα. Και δεν πρέπει να φοβάστε να το παραδεχθείτε.

πηγη
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giosx

Δραστήριο μέλος

Ο Γοργίας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χειρούργος και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 652 μηνύματα.
Φαίνεται ὅτι ὁ Σόρος ἔχει βάλει τὰ πλοκάμια του σὲ ὅλην τὴν Εὐρώπη προκειμένου νὰ πετύχῃ τοὺς σκοπούς του... Τέτοια πολιτικὴ διείσδυση ἀπὸ «φιλανθρώπους» πρώτη φορὰ βλέπω!:eek:
Eντελώς συμπτωματικά !!!!
Η Αριστερά και στις 2 χώρες Ισπανία και Ελλάδα, προκάλεσε Εμφύλιους Πολέμους...,
μετά έφταιγε ο Δικτάτορας Φράνκο, ο Παπαδόπουλος και η Κουμπάρα της χήρας του Μάο.....:whistle:
Αναζητείται ορθολογισμός.... μέσα στον παραλογισμό της Κρίσης, γιατί όταν παλέυουν τα βουβάλια στο βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια!!! Ο Λαουτζίκος δλδ εμείς, που δεν είμαστε προνομιούχοι, θα θέλαμε νάμαστε, αλλά κάποιοι που θέλουν να μας εκπροσωπήσουν, θα γίνουν σίγουρα.
Γιατί η Διαπλοκή πάντα βρίσκει δίαυλους επικοινωνίας και συμφωνιών κάτω απο το τραπέζι.... :eek:
Μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία...., μετά θα αλλάξουν τα συνθήματα και οι στόχοι. :devil::devil:
Ορίστε:
Ο Λίο Πάνιτς, καταξιωμένος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο του Καναδά, μιλά στην "Αυγή" της Κυριακής για την κρίση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διέξοδο που προσφέρει, ενώ επιμένει στην επικαιρότητα που αποκτούν οι σοσιαλιστικές αξίες. "Σήμερα, με αφορμή την κρίση αυτή, διαπιστώνουμε ότι ο χώρος για μεταρρύθμιση εντός του καπιταλισμού είναι πλέον πολύ στενός". "Και το αποτέλεσμα, από τη στιγμή που το σύστημα δεν επιτρέπει μεταρρύθμιση, είναι ότι, αν η Αριστερά δεν προσφέρει εναλλακτική λύση που να υπερβαίνει τον καπιταλισμό, στην κατεύθυνση των σοσιαλιστικών αξιών και πολιτικών, τότε η υπέρβαση της κρίσης θα γίνει από τα δεξιά". "Και γι' αυτό ο κόσμος στο κέντρο, που δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, και επιθυμούν τη διατήρηση του status quo, πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο που θεωρούν 'άκρα'". "Αν είναι πράγματι δημοκράτες, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιλέξουν την Αριστερά, γιατί αυτό που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόπειρα αλλαγής του καπιταλισμού από τα αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μια δημοκρατική, διεθνιστική εναλλακτική λύση. Και με αυτή την έννοια, ναι, είναι εκτός συστήματος και έτσι πρέπει να είναι"..... Ξέρω, ξέρω... Αυτό προκαλεί συνειρμούς περί σταλινισμού, αυταρχισμού κ.ά.......
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Insomnie

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Insomnie αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,461 μηνύματα.

giosx

Δραστήριο μέλος

Ο Γοργίας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χειρούργος και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 652 μηνύματα.

Psychologist

Διάσημο μέλος

Ο Psychologist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,350 μηνύματα.
Η καρδιά των λαών της Ευρώπης χτυπά στην Ελλάδα

Χώσε Άλεξ

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,801 μηνύματα.

giosx

Δραστήριο μέλος

Ο Γοργίας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χειρούργος και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 652 μηνύματα.
03/06/2012 02:18
«Το κόμμα ΑΚΡ ανέλαβε την αποστολή ενός νέου nizam-i alem και θα αναδείξει το ιερό έθνος μας σε μια παγκόσμια δύναμη. Μέχρι το 2023 θα ξανασμίξουμε με τα αδέλφια μας που βρίσκονται στα εδάφη που χάσαμε την περίοδο 1911-1923 και στα εδάφη από τα οποία αποχωρήσαμε. Αυτό αποτελεί ένα επιτακτικό ιστορικό καθήκον» (Αχμέτ Νταβούτογλου / Η μετάφραση της δήλωσης προέρχεται από τον Χρ. Μηνάγια και δημοσιεύτηκε στο geostrategy.gr).
Του Ιωάννη Θεοδωράτου - Στρατιωτικής Αναλυτής – Περιοδικό ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 7 Απριλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και θεμελιωτή του νέο-οθωμανικού οράματος, Αχμέτ Νταβούτογλου σε μέλη του κόμματος ΑΚΡ στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας, αποκαλύφθηκε και αποδείχθηκε περίτρανα, τι σχεδιάζει η Τουρκία για το εγγύς μέλλον και τι επιφυλάσσει στους «γείτονες». Σε μια δήλωση που ξεχειλίζει από πρωτοφανή μεσσιανισμό και αλαζονεία, ο πολύς Αχμέτ έθεσε με απόλυτη σαφήνεια ότι μας απομένουν περί τα 11 χρόνια μέχρις ότου επιτευχθεί το «σμίξιμο» με τους αδελφούς Μουσουλμάνους και τα εδάφη που απωλέσθηκαν από το 1911!

Η φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών παραπέμπει ευθέως σε casus belli καθώς δεν προειδοποιεί απλά για επικείμενη δράση, αλλά οριοθετεί χρονικά το πέρας της τελικής φάσης αυτής, προσδιορίζοντας επίσης ότι θα ακολουθήσει και εδαφική επέκταση. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη πρόκληση, η οποία δεν αφορά μόνον την Ελλάδα αλλά και όλες σχεδόν τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Τουρκία. Ωστόσο κανείς κυβερνητικός επίσημος από την Ελλάδα δεν φρόντισε να παραλάβει αυτήν την δήλωση και να την μεταδώσει με τον πρέποντα σχολιασμό προς όλους τους αποδέκτες που ενδιαφέρονται για την πορεία της νέο-οθωμανικής Τουρκίας (ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ) καθώς συνιστά καθαρή απόδειξη της τουρκικής επιθετικής πολιτικής.
Ο Νταβούτογλου επίσης ενέπλεξε αρμονικά τον ισλαμισμό με την «θεία» αποστολή του τουρκικού έθνους, το οποίο προορίζεται να αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη και μάλιστα από το κόμμα του οποίου ηγείται ο Ερντογάν!
Μάλιστα εμφανίζει την ανάδειξη της νέο-οθωμανικής Τουρκίας στο επίπεδο της παγκόσμιας δύναμης, περίπου ως ένα «θρησκευτικό τάμα», ενώ με μια προσεκτική παρατήρηση του τι ακριβώς εννοεί χρησιμοποιώντας ισλαμικούς θεολογικούς όρους, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι οραματισμοί του υπερβαίνουν τα γεωγραφικά όρια των τουρκο-αραβικών περιοχών, εντάσσοντας τους απανταχού Μουσουλμάνους στα μεγαλόπνοα σχέδια του νταβουτόγλειας έμπνευσης καινοφανούς Χαλιφάτου.

Επανερχόμενοι στην κεντρική ιδέα που προβάλλει η νεοναζιστικο-οθωμανική ιδεολογική πρόταση περί υλοποίησης μιας παγκόσμιας θείας αποστολής, μέσω του ιερού τουρκικού έθνους, η οποία θέτει συγκεκριμένους στόχους απόρροια ενός επιτακτικού ιστορικού καθήκοντος, όπως προσδιορίζεται, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς.
Αρχικά σε εθνικό επίπεδο Ελλάδα-Κύπρος προκύπτει μια ευθεία απειλή που ήδη εκφράζεται με την άσκηση στρατιωτικής πίεσης, καθώς μέχρι το 2023 – ημερομηνία συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ – θα έχει επιτευχθεί το «όραμα» της επανασυγκόλλησης απολεσθέντων εδαφών και πληθυσμών.

Οι Νέο-οθωμανοί συνδύασαν έξυπνα την συναισθηματικά φορτισμένη επέτειο ενοποιώντας σε ένα κοινό πεπρωμένο ισλαμιστές και κεμαλιστές, επαναπρογραμματίζοντας στρατηγικές επιδιώξεις και γεωπολιτικούς στόχους.
Η Άγκυρα ανεβάζει τον πήχη των αναθεωρητικών βλέψεων εντάσσοντας τρεις τουλάχιστον μείζονες γεωγραφικές περιοχές (Ευρώπη – Βαλκάνια, Καύκασος, Ασία – Μέση Ανατολή) απειλώντας σχεδόν τους πάντες!
Η αιχμή του δόρατος στρέφεται σε πρώτη φάση κατά των Ελλήνων, των Εβραίων, των Κούρδων, των Αράβων, καθώς το Νέο-οθωμανικό Ράιχ δεν φαίνεται να γνωρίζει όρια
.
Γεωγραφικά σχεδιάζει μια εντυπωσιακή σε έκταση σφαίρα γεωστρατηγικής επέμβασης, η οποία προς δυσμάς εκτείνεται από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και μέσω του άξονα Δυρραχίου-Τρίπολης «προσαρτεί» την Αλβανία και την Λιβύη.
Προς βορρά και προς ανατολάς εντάσσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στις μεσοπρόθεσμες βλέψεις. Προς νότον προσδοκά να «καταπιεί» το Ιράκ, την Συρία, την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, φθάνοντας μέχρι τα όρια της Σαουδαραβικής Χερσονήσου και την Υεμένη.
Συμπερασματικά, η εξαγγελία Νταβούτογλου αποτελεί προάγγελο σοβαρών αναταράξεων που θα εκταθούν σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική). Αναγνωρίζοντας τις σοβαρές και φιλότιμες προσπάθειες που υλοποιεί το καθεστώς του Ερντογάν για να αναδείξει μέσω των εξοπλισμών την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη (σ.σ. τώρα αναβαθμίζεται σε παγκόσμια…) επιβεβαιώνεται ο πόθος απόκτησης βαλλιστικών πυραύλων εμβέλειας 2.500 χλμ και η κατοχή πυρηνικών. Όμως για να μπορέσει η Τουρκία να υλοποιήσει το «θεόσταλτο σχέδιο» απαιτούνται πολλά περισσότερα από προθέσεις και λόγια, εκτός και αν κάποια από αυτά εντάσσονται σε γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των παγκόσμιων δυνάμεων που ενδιαφέρονται σφόδρα για τις εξελίξεις.
Άραγε η Άγκυρα έχει λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις υποστήριξης από κάποια ισχυρή δύναμη;
Πως αντιμετωπίζουν οι Αγγλοσάξονες την προοπτική έναρξης στρατηγικής περικύκλωσης του Ισραήλ και της «αφομοίωσής» του στο όραμα των Νέο-οθωμανών; Μήπως οδηγούμαστε σε μια νέα μείζονα στρατιωτική αντιπαράθεση προς επίλυση του μεσανατολικού αλλά και γενικότερα του ανακύψαντος ανατολικού ζητήματος;
Σε αυτήν την περίπτωση ποιοι μπορεί να είναι οι δυνητικοί «εχθροί» και ποιοι οι «σύμμαχοι» για τον Ελληνισμό;
Ποιες δράσεις οφείλουμε να υλοποιήσουμε εγκαίρως ώστε να μην αιφνιδιαστούμε ή ξεπεραστούμε από τις εξελίξεις; Το λεκτικό πυροτέχνημα Νταβούτογλου που σκοπεύει να ανατινάξει την πυριτιδαποθήκη του κόσμου σε ποιες ρεαλιστικές βάσεις στηρίζεται;
Το 2023 θα έχει συμπληρωθεί ένας αιώνας από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. Ωστόσο, το 2021 θα έχουν περάσει 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Μήπως τελικά το «θεόπνευστο» σχέδιο δεν προλάβει να υλοποιηθεί, επειδή μπορεί μεν να αποτελεί τάμα προς την εκδήλωση του Θεού που λατρεύουν οι Μουσουλμάνοι, έχει όμως να αντιμετωπίσει από την άλλη μια πολύ μεγαλύτερη σχέση με τον Θεό που έχουν δομήσει οι Έλληνες από την απώτατη αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σε αυτήν την υπέρτατη μάχη – αν οδηγηθούμε – ας γνωρίζουν οι όποιοι εμπνευστές ότι από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, οι Θεοί έχουν την συνήθεια να στρατεύονται μαζί μας, να κατεβαίνουν στο πεδίο της μάχης να πολεμούν με πάθος και να… νικούν τους Θεούς που έχουν πάρει το μέρος των αντιπάλων μας. Το «συμβόλαιο» των Ελλήνων με την Θεότητα είναι ακόμη σε ισχύ και θα είναι μέχρι το τέλος των πάντων…
Σχόλιο «defence-point.gr»:
Τούτων λεχθέντων, είναι δυνατόν να υπάρχουν επικίνδυνοι αφελείς που να πιστεύουν ακόμα τη θεωρία «εξημέρωσης του θηρίου» και να διακηρύσσουν ότι πρώτα θα προτείνουν στην Τουρκία «αμοιβαία μείωση εξοπλισμών» και μετά «θα δούμε»; Είναι σοβαροί; Αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση που παρασύρουν την Ελλάδα σε περιπέτειες η αντίδραση στο εσωτερικό δεν θα έχει καμία σχέση με «πολιτική κριτική»; Μήπως να κούναγε λίγο το κεφάλι της αυτή η Δούρου (πρωταθλήτρια στις διεθνολογικές κοτσάνες…) προτού δώσει συνεντεύξεις στις τουρκικές εφημερίδες τις οποίες διαβάζουν οι Νεοθωμανοί και χαίρονται για τα φρούτα – θεόσταλτο δώρο που τους στέλνει ο Αλλάχ; Όσο για τον επίδοξο ΥΠΕΘΑ Δρίτσα… Ας αρχίσουμε από τα βασικά, να μάθει να ξεχωρίζει πρώτα τα βασικά οπλικά συστήματα μεταξύ τους και τα ξαναλέμε…
Και να θυμούνται άπαντες αυτό που έχουμε βαρεθεί να το επαναλαμβάνουμε… και σε ζώα να το λέγαμε θα το είχαν μάθει… οι προθέσεις αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα, οι στρατιωτικές ικανότητες θέλουν πολλά – πολλά χρόνια…
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,801 μηνύματα.
Λοβέρδος: Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για το πρόβλημα των φαρμάκων των καρκινοπαθών

Ο πρώην υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Α. Τσίπρα, λέγοντας πως λόγω της στάσης του δεν εκταμιεύτηκαν τα χρήματα που θα διατίθονταν για τα φάρμακα των καρκινοπαθών. :wall:

«Ζούμε την πρώτη πράξη της εφαρμογής του προγράμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εξαιτίας της στάσης του οποίου δεν πήραμε 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, με τμήμα του οποίου θα είχε λυθεί αμέσως αυτό το θέμα, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα των φαρμάκων των καρκινοπαθών.

---------

Πραγματικά μου έρχεται να ξεράσω. :sick:

Άκουγα σήμερα το πρωί την είδηση..."γιος παρακαλούσε γονατιστός φαρμακοποιό να δώσει το φάρμακο στον καρκινοπαθούντα πατέρα του που σφάδαζε στους πόνους", σκέφτηκα τον δικό μου πατέρα και κόντευα να βουρκώσω. Ο πούστης ο Υπουργός της ΝΔ που έπαιξε τα λεφτά των Ασφαλιστικών Ταμείων στο Χρηματιστήριο αλλά και όσοι υπογράψανε τα Μνημόνια για το κούρεμά τους πρέπει να τεμαχιστούν. :mad:

Μωρέ όχι Σύριζα, αιμοδίψη κουμούνι με το κονσερβοκούτι θα γίνω! Να πάω στα καμμένα της Πάρνηθας, να πιάσω έναν - έναν τους βιλάτους εθνοπροδότες και να τους απολαιμιάσω! :devil:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Κρά-Κρά κράζει ο άΰπνος.:P

:P: Οσκαρική παρομοίωση, για τους αθεράπευτους και εκ γεννησιμιού Δεξιούς της ενθάδε χερσονήσοου! Ποιος είσαι, ρε Αλέξη;! Το Φάντασμα του τρόμου των πάλαι ποτέ "εθνικοφρόνων" Ελληνεπώνυμων;:P Ζήτω το κατεξοχήν ιστορικό προτέρημα του Ελληνισμού: ο διεθνισμός της πανανθρώπινης χειραφέτησης, καλοί μου "Ελληνορθόδοξοι!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 8 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top