Στρατιωτική Δικτατορία των Συνταγματαρχών 1967-1974

exc

Διάσημο μέλος

Ο exc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,812 μηνύματα.
Η Απριλιανή Χούντα και ο αντιδικτατορικός αγώνας
https://www.odigitis.gr/?issue_id=98&category_id=671&article_id=796

Στρατής Δουνιάς
Το πρωί της 21ης Απρίλη του 1967, το ραδιόφωνο έπαιζε στρατιωτικά εμβατήρια και πληροφορούσε το λαό ότι «λόγω της εκρύθμου καταστάσεως από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας». Απ’ τις πρώτες πρωινές ώρες, τανκ και άρματα μάχης είχαν βγει στους δρόμους της Αθήνας. Στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν υπουργεία, το τηλεπικοινωνιακό κέντρο, το ραδιοφωνικό σταθμό (τότε υπήρχε μόνο η ΕΡΤ και ο σταθμός του στρατού, η ΥΕΝΕΔ) και άλλα δημόσια κτήρια.1 Η χώρα μπήκε στο «γύψο», είχε εγκαθιδρυθεί στρατιωτική δικτατορία.

Ποιοι και γιατί επέβαλαν τη δικτατορία
Η διακυβέρνηση της χώρας, την 21η Απριλίου 1967, πέρασε απ’ το αστικό πολιτικό προσωπικό στους συνταγματάρχες. Το πραξικόπημα έγινε στο όνομα του “κομμουνιστικού κινδύνου”. Τέτοιος άμεσος κίνδυνος, βέβαια δεν υπήρχε τότε για το αστικό σύστημα2, αποδείχθηκε όμως πως ο αντικομμουνισμός είναι πάντοτε προπομπός γενικότερων αντιλαϊκών σχεδίων, έχει στο στόχαστρο όλο το λαό.
Οι λόγοι που επέβαλαν τη δικτατορία ήταν η εξυπηρέτηση εσωτερικών αναγκών του συστήματος, καθώς υπήρχαν οξυμμένες αντιθέσεις ανάμεσα σε αστικά κόμματα και το Παλάτι, που ήταν μέρος του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και για να στηριχθούν οι επιδιώξεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το Κυπριακό.
Η επιβολή της Δικτατορίας δεν ήταν έργο ορισμένων “ακραίων”, μια “εκτροπή” αλλά ενέργεια επιβεβλημένη – σε κείνες τις συνθήκες – από τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η εξουσία δεν άλλαξε χέρια, αυτό που άλλαξε ήταν η μορφή άσκησής της. Η χούντα, ήταν μια ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου.
Η 7χρονη διακυβέρνηση της Χούντας, ήταν ένας καθεστώς τρόμου -με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές εκτελέσεις– που υπεράσπιζε την εξουσία των μονοπωλίων. Απ’ την πρώτη μέρα, έγιναν χιλιάδες συλλήψεις, χύθηκε το πρώτο αίμα. Τουλάχιστον δυο ήταν οι νεκροί την 21η Απριλίου, ο 15χρονος Βασίλης Πεσλής και η Μαρία Καλαβρού. Ο κυνισμός και η απανθρωπιά των Χουντικών αποτυπώνονται στα λόγια του δολοφόνου της 24χρονής κοπέλας: «Βγάζω το πιστόλι και “μπαμ” πυροβολώ την παλιο… γιατί με μούντζωσε. Καλά της έκανα…»

Η “ψυχή” της Χούντας για το μεγάλο κεφάλαιο
Η Χούντα στήριξε πολύμορφα την πλουτοκρατία, ενίσχυσε την κερδοφορία του κεφαλαίου ενώ εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τσακίστηκε το εργατικό κίνημα με το βούρδουλα της καταστολής. Απ’ τα πρώτα μέτρα της δικτατορίας ήταν η διάλυση των εργατικών οργανώσεων, των συνδικάτων.
Η απεριόριστη στήριξη που έδωσε η Χούντα στα μονοπώλια, αποτυπώνεται με εμφατικό τρόπο στην ομιλία του Δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στους εφοπλιστές, στις 19 Μάρτη ’68. Απαντώντας στα αιτήματα των εφοπλιστών, ο Παπαδόπουλος είπε: «θα σας παράσχω το παν». “Παρακαλώντας” τους, δε, να σηκώσουν ελληνική σημαία στα πλοία τους, προσέφερε ως και την ψυχή του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο: «Και εγώ, εάν δεν ημπορώ να σας δώσω ψυχάς άλλας, πλην της ιδικής μου και των συνεργατών μου, τας οποίας σας προσφέρω εκ προοιμίου,θα σας προσφέρω οποιανδήποτε άλλην υλικήν συμπαράστασινζητήσετε δια να θεμελιώσετε το μεγαλείον της μεγάλης Ελλάδος, να κυματίζη η κυανόλευκος εις τα πέρατα της οικουμένης».
Ο Γ. Παπαδόπουλος στη συνέχεια για μια ακόμη φορά φρόντισε να ξεκαθαρίσει στους εφοπλιστές πως θα τους κάνει όλα τα χατίρια: «Έλθετε προς ημάς και πέστε μας τι θέλετε. Εκ προοιμίου σας βεβαιώ, ότι η κυβέρνησις θα σας το δώση4

Πράγματι, υπήρξε ανταπόκριση στις γενναιόδωρες προσφορές της Χούντας. Διαβάζουμε για παράδειγμα στην εφημερίδα “Μακεδονία” μερικές μέρες μετά: «Το εφοπλιστικό συγκρότημα του κ. Ιω. Καρρά, εκ των μεγαλυτέρων της ελληνικής ναυτιλίας, με στόλον τεσσαράκοντα νεοτεύκτων ή υπό ναυπήγησιν πλοίων, μεταφέρει και εγκαθιστά την έδραν του εκ Λονδίνου εις την Ελλάδα».5
Η επιχείρηση, θα απολάμβανε τα πλεονεκτήματα του Αναγκαστικού Νόμου 89 που αποφάσισε η Χούντα, το 1967. Ποια είναι αυτά τα “πλεονεκτήματα”; Πρόκειται για έναν μεγάλο κατάλογο δασμολογικών, φορολογικών και άλλων διευκολύνσεων, όπως: απαλλαγή «της καταβολής δασμών και των παρομαρτούντων τούτοις φόρων, τέλους χαρτοσήμου, εισφοράς, φόρου κύκλου εργασιών, φόρου πολυτελείας και πάντος εν γένει δικαιώματος ή κρατήσεως υπέρ του Δημοσίου (…).» Απαλλαγή «από του φόρου εισοδήματος ως και παντός εν γένει τέλους, φόρου, εισφοράς ή κρατήσεως υπέρ του Δημοσίου ή οιουδήποτε τρίτου, υφιστάμενου ή επιβληθησόμενου εις το μέλλον δια το εισόδημα αυτών το κτώμενον εξ εργασίων, ων το αντικείμενον ευρίσκεται εκτός των ορίων της Ελληνικής Επικράτειας (…)»6 και άλλα πολλά…
Βέβαια, η σχέση μεταξύ Χούντας–κεφαλαίου, ήταν αμοιβαία. Έτσι διάφοροι μεγαλοκαπιταλιστές ανταπέδωσαν με “θερμές” δηλώσεις για το καθεστώς, όπως ο Στρατής Ανδρεάδης, εφοπλιστής και τραπεζίτης που δήλωνε τον Ιούνη του ‘67 πως «Στην Ελλάδα βασιλεύει τώρα η τάξη και η γαλήνη». Ή ο εφοπλιστής Α. Χανδρής που τηλεγραφούσε στον Παπαδόπουλο, τον Ιούνη του ’68: «Τίθεμαι εις την διάθεσιν της Εθνικής Κυβερνήσεως ίνα συμπράξω, εν τω μέτρω των δυνάμεων μου, δια την πραγματοποίησιν των οροματισμών της Εθνικής Επαναστάσεως»8.

Η αντίδραση του λαϊκού κινήματος
Παρ’ ότι η φημολογία για προετοιμαζόμενο πραξικόπημα ήταν έντονη αρκετούς μήνες πριν την 21η Απρίλη και ενώ είχε καταγγελθεί η ύπαρξη χούντας στο στρατό, δεν υπήρχε καμιά προετοιμασία αντίστασης. Η ηγεσία του Κόμματος έξω από την Ελλάδα και κυρίως στο εσωτερικό, καθώς και της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά), βρέθηκαν απροετοίμαστες και τα περισσότερα ηγετικά στελέχη πιάστηκαν από την πρώτη μέρα. Με την κήρυξη του πραξικοπήματος δεν υπήρξε καμιά αντίδραση, μόνο ορισμένες περιορισμένες και αυθόρμητες αντιδράσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως η “Αυγή”, η εφημερίδα της ΕΔΑ, στην οποία κυριαρχούσαν οι οπορτουνιστικές δυνάμεις που επεδίωκαν τη διάλυση του ΚΚΕ, τυπωνόταν, τη μέρα που έγινε το πραξικόπημα, με τίτλο στο κύριο άρθρο της “Γιατί δε θα γίνει δικτατορία”.
Ενδεικτικά είναι όσα έλεγαν κορυφαία στελέχη της ΕΔΑ σε αχτίφ της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ) στις 20 Απρίλη 1967, μια μέρα ακριβώς πριν την επιβολή της Δικτατορίας: «Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές(σ. σ. ήταν προγραμματισμένες για τον Μάη), τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για δικτατορία! (…) δεν πρέπει να συζητάμε με τα μέλη και τους οπαδούς μας όλο για δικτατορίες και τέτοια πράγματα γιατί τους αποπροσανατολίζουμε και τους τρομοκρατούμε (…)»9.
Το εργατικό-λαϊκό κίνημα βρέθηκε σ’ αυτή την τραγική κατάσταση γιατί το ΚΚΕ, η πρωτοπορία της εργατικής τάξης, δεν δρούσε με Οργανώσεις στην Ελλάδα.
Η ευθυγράμμιση της πολιτικής του Κόμματος στην 6η πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1956) με τη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ οδήγησε ανάμεσα σε άλλα και στη διάλυση των κομματικών οργανώσεων στην Ελλάδα (8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ), όξυνε τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες.


Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή του αντιδικτατορικού αγώνα

Το πρώτο καιρό, όταν κυριαρχούσε ακόμα ο φόβος και η ηττοπάθεια, καθοριστική σημασία για το σπάσιμο αυτού του κλίματος, για να πάρει κουράγιο ο λαός είχε η αταλάντευτη στάση των κομμουνιστών απέναντι στους ανακριτές, τους δεσμοφύλακες, τους βασανιστές.
Σημαντικό ρόλο, επίσης, έπαιξε ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ, η «Φωνή της Αλήθειας», που ελλείψει ακόμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ συνέβαλλε στην καθοδήγηση των σκόρπιων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.
Η ουσιαστική οργάνωση του αντιδικτατορικού αγώνα και η ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος ακολουθά την πορεία της ανασυγκρότησης της πολιτικής πρωτοπορία της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, της δημιουργίας και της ενδυνάμωσης των παράνομων οργανώσεων του. Όσο ενισχύεται το ΚΚΕ, τόσο δυναμώνει και το κίνημα.
Τον Ιούνη του ’67, ανασυγκροτείται η Κομματική Οργάνωση Αθήνας ενώ την ίδιο περίοδο συγκροτείται και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης.
Στα πρώτα τους βήματα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ οργανώνουν ορισμένες αντιδικτατορικές ενέργειες όπως αναγραφή συνθημάτων, πέταγμα προκηρύξεων, ανάρτηση πανώ κ.α. που δίνουν κουράγιο στο λαό, σπάνε το κλίμα της ηττοπάθειας και της υποταγής.
Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του ’67, στη μάντρα του Αρχηγείου του Γ’ Σώματος Στρατού γράφτηκε το σύνθημα «Κάτω η Χούντα» ενώ με κόκκινη μπογιά δέσποζε η υπογραφή του λαού μας «ΚΚΕ», τον επόμενο μήνα γράφτηκαν συνθήματα σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού.10
Η ΚΟΑ, το Σεπτέμβρη του ’67 έβγαλε την παράνομη εφημερίδα «Αδούλωτη Αθήνα». Στο φύλλο του Νοέμβρη του ’67 καταγράφεται η αντιδικτατορική δράση στις γειτονιές της Αθήνας: «Χιλιάδες τρυκ και προκηρύξεις με αντιδικτατορικά συνθήματα ρίχτηκαν στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία, στα Λιόσια, την Πετρούπολη, το Ηράκλειο, τα Πατήσια, καθώς και στο κέντρο και σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας. (…) Στην πλατεία του Δημαρχείου Αθήνας αναρτήθηκε πανώ με το σύνθημα «Ζήτω τα 50χρονα της Σοβιετικής Ένωσης».

Η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ και η ίδρυση της ΚΝΕ
Ο αγώνας αυτός πάτησε σε καλύτερες βάσεις και πήρε νέα ορμή, μετά την 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Φλεβάρη του ’68. Στην 12η Ολομέλεια, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, η υποβόσκουσα κρίση στο Κόμμα εκδηλώθηκε ανοιχτά και κορυφώθηκε με τη σύγκρουση δυο γραμμών μέσα στην Ολομέλεια. Η μία γραμμή, αυτή που τελικά επικράτησε, τασσόταν υπέρ της ύπαρξης ενός κομμουνιστικού κόμματος, με τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός επαναστατικού εργατικού κόμματος νέου τύπου και η άλλη επιθυμούσε την αναθεώρηση αυτών των αρχών, τη διάλυση στην ουσία του ΚΚΕ.
Με την οριστική ρήξη, στη 12η Ολομέλεια και την αποχώρηση της αναθεωρητικής ομάδας από το Κόμμα, προχώρησε ουσιαστικά η ανασυγκρότηση του Κόμματος, η δημιουργία παράνομων Κομματικών Οργανώσεων, η επανέκδοση του παράνομου «Ριζοσπάστη».
Παρά τις αντιφάσεις της, η 12η Ολομέλεια μπόρεσε να δει και να αντιμετωπίσει το κομματικό οργανωτικοπολιτικό πρόβλημα, άφησε παρακαταθήκη ισχυρά κομμουνιστικά αντανακλαστικά.
Η 12η Ολομέλεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανασύνταξη του εργατικού– λαϊκού κινήματος, στην άνοδο του αντιδικτατορικού αγώνα.
Ένα ακόμα σημαντικό θεμέλιο για την αντεπίθεση του Κόμματος, μπήκε με την απόφαση ίδρυσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, το Σεπτέμβρη του ’68. Η ΚΝΕ έδωσε νέο δυναμισμό στην πάλη ενάντια στη Χούντα, αποτέλεσε πόλο συσπείρωσης της μαχόμενης νεολαίας.
Η άνοδος και η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα

Μετά την 12η Ολομέλεια, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ιδρύονται οι αντιδικτατορικές οργανώσεις: Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ), η Αντιδικτατορική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (Αντι-ΕΦΕΕ) και η Μαθητική Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΜΟΔΝΕ). Νωρίτερα, είχε δημιουργηθεί το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) και το ΠΑΜ Νέων.
Στις αρχές του ’68 σημειώνονται και οι πρώτες εργατικές κινητοποιήσεις με οικονομικά αιτήματα. Τέτοιες ήταν, η απεργία των τυπογράφων της εφημερίδας “Ακρόπολις”, τον Φλεβάρη του ’68 και αρκετές διαμαρτυρίες και στάσεις εργασίες που έγιναν παραμονές του Πάσχα του ’68 λόγω της άρνησης πολλών εργοδοτών (απ’ τον “αέρα” που τους έδινε η Χούντα) να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα.11
Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των κομματικών δυνάμεων, την Πρωτομαγιά του ’68. Οι τοίχοι γέμισαν συνθήματα: «Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά», «Κάτω η Χούντα» κ.α. Χιλιάδες προκηρύξεις και τρυκ του ΚΚΕ ρίχτηκαν σε κεντρικούς δρόμους, σε εργοστάσια και σε γιαπιά. Ο «Ριζοσπάστης», η «Αδούλωτη Αθήνα» μοιράστηκαν από χέρι σε χέρι σε χιλιάδες εργαζόμενους ενώ φύλλα τους τοιχοκολλήθηκαν έξω από εργοστάσια, στάσεις λεωφορείων.
Σε διάφορα κτήρια, υψώθηκαν πανώ μεγάλων διαστάσεων με τα συνθήματα «Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά», «Ζήτω το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ». Στην πλατεία Κοτζιά, υψώθηκε μια κόκκινη σημαία στη στέγη ενός κτηρίου απέναντι απ’ το Δημαρχείο.
Στα τέλη του 1971 και καθώς εξελίσσονταν διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση (η λεγόμενη “πετρελαϊκή”), ο αντιδικτατορικός αγώνας αρχίζει να βαθαίνει περισσότερο, να πολιτικοποιείται σιγά – σιγά.
Ιδιαίτερα το 1973, υπάρχουν αντιδράσεις απ’ την εργατική τάξη. Στην πρώτη γραμμή μπαίνουν διεκδικήσεις για τα μεροκάματα, τα ωράρια, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Οργανώνονται απεργίες στους τυπογράφους της Αθήνας, τους αλιεργάτες της Καβάλας, τους τεχνικούς της “Ολυμπιακής”, στη ΔΕΗ κ. α.
Κινητοποιήσεις οργανώνονται απ’ τους φοιτητές-σπουδαστές, που είχαν περισσότερες δυνατότητες νόμιμης και ημινόμιμης δράσης.
Απ’ το 1972, ξεκινούν κινητοποιήσεις, με αιχμή το αίτημα της διεξαγωγής γνήσιων σπουδαστικών εκλογών. Το 1973, με αφορμή τον “καταστατικό χάρτη” της Ανώτατης Παιδείας που προωθούσε η χούντα, οι αγώνες κλιμακώνονται. Το Φλεβάρη, οι φοιτητές καταλαμβάνουν τη Νομική για δύο μέρες. Μέσα στους μήνες Μάρτη-Απρίλη γίνονται καταλήψεις στην Ιατρική, ξανά στη Νομική, διάφορες κινητοποιήσεις σε άλλες σχολές της Αθήνας, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης.
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις οργανώνονται και από τους αγρότες, γίνονται συλλαλητήρια εναντίον των απαλλοτριώσεων γης που εφαρμόζονταν για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις με καθαρά πολιτικό – αντιδικτατορικό χαρακτήρα. Τέτοιες μέρες κινητοποίησης του λαού ήταν η 28η Οκτώβρη του ‘72, η επέτειος του πραξικοπήματος το ‘73, η Πρωτομαγιά του ‘73, η νυχτερινή διαδήλωση μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Μαρκεζίνη.
Μέσα απ’ αυτή τη διαδρομή, φτάνουμε στο Νοέμβρη του ‘73 και την κατάληψη του Πολυτεχνείου, που δεν ήρθε σαν ξέσπασμα, σαν “κεραυνός εν αιθρία”, αλλά ήταν το επιστέγασμα και η κορύφωση όλης της προηγούμενης αγωνιστικής πορείας του λαού και της νεολαίας.
Εικόνα:
Σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση και την οργάνωση του αντιδικτατορικού αγώνα, ειδικά τον πρώτο καιρό που δεν είχαν συγκροτηθεί ακόμα οι παράνομες Οργανώσεις του Κόμματος, έπαιξε ο παράνομος ραδιοσταθμός του ΚΚΕ «Φωνή της Αλήθειας». (Υλικό του ΚΚΕ απ΄ τη Δικτατορία που πληροφορεί για τη συχνότητα συντονισμού και τις ώρες εκπομπών του ραδιοσταθμού).

Η ιδεολογική διαπάλη
Η ανάπτυξη του αντιδικτατορικού αγώνα, βέβαια, δεν προέκυψε μόνο απ’ το ανέβασμα των μορφών πάλης, αλλά και με την όξυνση της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης. Είχε μεγάλη σημασία, για να προχωρήσει το κίνημα μπροστά, να ηττηθούν οι απόψεις που ήθελαν συμβιβασμό με τη χούντα, στη λογική του μικρότερου κακού, του ρεαλισμού της υποταγής.
Μέσα και έξω από την Ελλάδα, στις φυλακές και τα στρατόπεδα, ακόμα και μέσα στις οικογένειες αγωνιστών, ανάμεσα στο ΚΚΕ και στους οπορτουνιστές διεξαγόταν σκληρή ιδεολογική πάλη. Τότε, τις θέσεις των οπορτουνιστών υιοθέτησαν και τα αστικά κόμματα, χτυπώντας από κοινού το Κόμμα, γιατί ενοχλούσε ότι η εργατική τάξη και το Κόμμα της έμπαιναν στον αγώνα κατά της χούντας με αυτοτελή παρουσία και πολιτική.
Όταν μάλιστα το 1973 η χούντα και οι Αμερικανοί υποστηρικτές της εμπνεύστηκαν το “πείραμα Μαρκεζίνη” για να νομιμοποιήσουν τη δικτατορία, στελέχη του προβοκατόρικα λεγόμενου “ΚΚΕ Εσωτερικού” το οποίο δημιούργησε η αναθεωρητική ομάδα που αποχώρησε απ’ το Κόμμα μετά την 12η Ολομέλεια, δε δίστασαν να καλέσουν σε συμμετοχή στις “εκλογές” που οργάνωσαν οι δικτάτορες.
Γι’ αυτό και το σύστημα, από τα αστικά πολιτικά κόμματα ως και τη χούντα, στήριξε τους αναθεωρητές. Η χούντα για παράδειγμα, το 1968, μετέφερε 70 νέους κρατουμένους απ’ το Λακκί της Λέρου στον Ωρωπό, για να τους απομονώσει απ’ τους έμπειρους αγωνιστές που στην πλειοψηφία τους είχαν ταχθεί υπέρ των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας.
Η ιστορική πείρα επιβεβαιώνει τον επιζήμιο και επικίνδυνο, για την εργατική τάξη, ρόλο του οπορτουνισμού, όπως και τη βαθύτατη αλληλεπίδρασή του με την αστική ιδεολογία.
Ορισμένα συμπεράσματα

Η επιλογή της αστικής τάξης, να αξιοποιήσει ως διαχειριστή της εξουσίας της τους συνταγματάρχες ή και προηγούμενα το φασίστα Ι. Μεταξά, φανερώνει ότι διαχρονικά η αστική εξουσία συχνά εναλλάσσει, μεταμφιέζει τις μορφές διαχείρισής της, είτε όταν έχει δυσκολίες λόγω εσωτερικών αντιθέσεων, είτε όταν δυσκολεύεται να χειραγωγήσει τις λαϊκές μάζες. Έτσι, αξιοποιεί διάφορες εναλλακτικές λύσεις και σχήματα, εναλλάσσει την τρομοκρατία και την καταστολή με το “καρότο” και τις αυταπάτες. Δε διστάζει όμως να φτάσει και στην ανοιχτή δικτατορία, την κατάργηση του Κοινοβουλίου, να αξιοποιεί φασιστικές – ναζιστικές οργανώσεις, όπως την “Χρυσή Αυγή”.
Κάθε μορφή ή μεταμφίεση της αστικής εξουσίας, εξυπηρετεί κάθε φορά την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, τη διαιώνιση της μισθωτής σκλαβιάς και εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό, η εργατική τάξη και το κίνημά της, δεν πρέπει να παγιδεύεται στα σενάρια διαχείρισης της αστικής εξουσίας, στην εναλλαγή των κομμάτων, στον έναν ή τον άλλο πολιτικό σχηματισμό, αλλά να παλεύει για την κατάκτηση της εξουσίας, για να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία.
Η περίοδος του αντιδικτατορικού αγώνα, επιβεβαίωσε την ανάγκη να υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα και Κομμουνιστική Νεολαία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με γερές οργανώσεις, πρώτα απ’ όλα στην εργατική τάξη. Επιβεβαίωσε την ύπαρξη ισχυρού ΚΚΕ και γερής ΚΝΕ ως έναν απαραίτητο όρο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Αποδείχθηκε πως χωρίς ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα, χωρίς αταλάντευτη πάλη με τον οπορτουνισμό, δεν μπορεί να υπάρξει κίνημα νικηφόρο, που να μπορεί να βάλει φραγμό και να ανατρέψει τα σχέδια σε βάρος του λαού.
Αποδείχθηκε πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός όσο κι αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου εργατικού – λαϊκού κινήματος.
Οφείλουμε να μελετάμε την ιστορία του εργατικού – λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, να γνωρίζουμε την ιστορία του Κόμματος. Να αφομοιώνουμε την ιστορική πείρα, να διδασκόμαστε τόσο απ’ τα λάθη και τις “στραβοτιμονιές” όσο και από τις νίκες και τις επιτυχίες του κινήματος. Να διαδίδουμε την ιστορική αλήθεια στη νεολαία, που η αστική τάξη και τα στηρίγματα της πασχίζουν να την δηλητηριάσουν το μυαλό με τη ψευτιά. Να προετοιμαζόμαστε και να προετοιμάζουμε τους νέους και τις νέες για να ‘ναι έτοιμοι ιδεολογικά, οργανωτικά για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Εικόνα:

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορύφωση του ασίγαστου αγώνα του λαού και της νεολαίας ενάντια στη Χούντα.

Για τη δράση σε συνθήκες παρανομίας
Η δράση στην παρανομία είναι δύσκολη υπόθεση και απ’ την περίοδο της δικτατορίας έχουμε να αντλήσουμε πολύτιμη πείρα για το τι σημαίνει οργάνωση του αγώνα σε συνθήκες παρανομίας. Πρώτα απ’ όλα, ο αγωνιστής που μπαίνει στην παρανομία, δεν “κρύβεται”, δε λουφάζει για να περάσει η μπόρα, για να σωθεί απ’ τις διώξεις, αλλά για να οργανώσει τον αγώνα υπό διαφορετικές συνθήκες. Σημαντικό ρόλο παίζει η ιδεολογική προετοιμασία του κάθε κομμουνιστή, συνολικά του Κόμματος, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Προετοιμασία σημαίνει:
• Το πρώτο και κυριότερο είναι να καλλιεργείται αδιάκοπα, θεωρητικά και πρακτικά η πίστη στο δίκιο του αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση και οικοδόμηση.
• Να μην κρύβονται οι απαιτήσεις και οι δυσκολίες του αγώνα.
• Να αναπτύσσεται η αγωνιστική διαπαιδαγώγηση ώστε να διαμορφώνει αγωνιστικό χαρακτήρα ο καθένας και η καθεμία που μπαίνει στο κίνημα.
• Να αναπτύσσεται η ετοιμότητα για θυσίες, που άλλωστε αποτελεί κριτήριο της αφοσίωσης. Η ετοιμότητα να βρεθεί ο αγωνιστής απέναντι στις διωκτικές αρχές και να έχει καλλιεργήσει τη θέληση, τις δυνάμεις του για ανυποχώρητη στάση απέναντί τους ως το τέλος.
• Να υπάρχει αντικειμενική γνώση του αντιπάλου και των μεθόδων του.
• Να αναπτύσσεται ανυποχώρητο πνεύμα χωρίς υπολογισμό συνεπειών. (Αποσπάσμα από ομιλία του σ. Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ).
Αυτή η προετοιμασία, η ακλόνητη πίστη στο Κόμμα και την εργατική τάξη, είναι που ατσάλωνε τους αγωνιστές, που τους έδινε δύναμη.
Η αυξημένη επαγρύπνηση, η συνωμοτικότητα, είναι επιβεβλημένη. Ο παράνομος “Οδηγητής” έγραφε χαρακτηριστικά σε άρθρο του με τίτλο “Αλφάβητο συνωμοτικότητας και περιφρούρησης” ότι για την περιφρούρηση των οργανώσεων του ΚΚΕ απ’ τα χτυπήματα της ασφάλειας πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες της συνωμοτικότητας που είναι «βασικό στοιχείο του κομμουνιστή, του πρωτοπόρου αγωνιστή της αντιδικτατορικής πάλης».
Οι συνθήκες αυτές απαιτούν καλό συνδυασμό της παράνομης με τη νόμιμη δουλειά, να αξιοποιείται η οποιαδήποτε χαραμάδα νόμιμης δράσης. Σημαντικό ρόλο παίζει ο παράνομος τύπος για τη διαφώτιση των μαζών, την καθοδήγηση του αγώνα. Γι’ αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας κυκλοφορούσαν παράνομα, ο “Ριζοσπάστης” απ’ το Μάρτη του ’68 και ο “Οδηγητής” απ’ το Σεπτέμβρη του ’68. Με την πρωτοπόρα δουλειά των παράνομων οργανώσεων, άρχισαν να δημιουργούνται και μισο-νόμιμες οργανώσεις, να γίνονται οι πρώτοι εργατικοί αγώνες, οι πρώτες φοιτητικές συνελεύσεις. Όλα αυτά δεν έγιναν αυθόρμητα, αλλά με την ασίγαστη δουλειά των παράνομων οργανώσεων.
Τα σκάνδαλα της Χούντας

Ένα επιχείρημα των σημερινών θιασωτών της Χούντας, δηλαδή της “Χρυσής Αυγής” είναι ότι η Χούντα αντιμετώπισε την “φαυλοκρατία” και τη “διαφθορά του πολιτικού συστήματος”. Στη πραγματικότητα στα χρόνια της Δικτατορίας έγινε ένα πραγματικό «πάρτυ» υπεξαίρεσης χρημάτων, ρουσφετιών και σκανδάλων. Οι Χουντικοί έφτασαν δε σε τέτοιο σημείο, που μέχρι και ο Σάββας Κωνσταντόπουλος, προπαγανδιστής της Δικτατορίας, αναγάστηκε να γράψει: «Λυπούμαι, διότι είμαι υποχρεωμένος να μνημονεύσω και ένα άλλο εκτάκτως λυπηρόν φαινόμενον. Ενεφανίσθη και αναπτύσσεται μία νέο-φαυλοκρατία (ατομικά ρουσφέτια, προσωπικαί εξυπηρετήσεις, τακτοποιήσεις συγγενών, ατομική προβολή κοκ)».
Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αφορούσαν συμβάσεις με ντόπια και ξένα μονοπώλια, όπως η σύμβαση με την εταιρεία “Lipton’ και η σύμβαση της Εγνατίας.
Εκατομμύρια αρπάχτηκαν επίσης απ’ τους Χουντικούς για την κατασκευή του «Ναού του Σωτήρος», το περιβόητο «Τάμα του Έθνους». Για την κατασκευή του ναού, μαζεύτηκαν περίπου 450 εκατομμύρια δραχμές, με πολλά απ’ αυτά τα χρήματα να προέρχονται από υποχρεωτικές “εισφορές” των δημοσίων υπαλλήλων. Μετά τη χούντα, στο ταμείο βρέθηκαν περίπου 47 εκατομμύρια. Πάνω από 400 εκατομμύρια δραχμές είχαν κάνει “φτερά”…
Στο Δήμο της Αθήνας, επίσης τα σκάνδαλα της Χούντας ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δραχμές!
Σημειώσεις-Παραπομπές
1. Ριζοσπάστης, 23 Μάη 1976, σ. 3
2. Ο ίδιος ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος ομολόγησε σε συνέντευξη του αργότερα, πως πριν την επιβολή της Δικτατορίας: «η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν διέτρεχε κανέναν άμεσο κίνδυνο από τις δραστηριότητες των κομμουνιστών.» Αναφέρεται στο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ – Β’ τόμος (1949-1978), Σύγχρονη Εποχή, σ. 503
3. Ριζοσπάστης, 24 Μάη 1976, σ. 3
4. Μακεδονία, 20 Μάρτη 1968, σ. 7
5. Μακεδονία, 6 Απρίλη 1968, σ. 1
6. ΦΕΚ Α’ 132, 1 Αυγούστου 1967
7. Ριζοσπάστης, 25 Ιούνη 1976, σ. 3
8. Ριζοσπάστης, 29 Γενάρη 1977, σ. 3
9. Ριζοσπάστης, 23 Ιούνη 1976, σ. 3
10. Ριζοσπάστης, 13 Ιούλη 1976, σ. 3
11. Ριζοσπάστης, 4 Νοέμβρη 1976, σ. 7
12. Ριζοσπάστης, 6 Νοέμβρη 1976, σ. 3
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

exc

Διάσημο μέλος

Ο exc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,812 μηνύματα.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΑΜΕ: Επιστολή προς τους μαθητές για την 21η Απρίλη
https://902.gr/eidisi/neolaia-paideia/15001/pame-epistoli-pros-toys-mathites-gia-tin-21i-aprili

Επιστολή προς τους μαθητές με αφορμή την 21η Απρίλη 1967, ημέρα εγκαθίδρυσης της χούντας, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Το πρωί της 21ης Απρίλη του 1967, το ραδιόφωνο έπαιζε στρατιωτικά εμβατήρια και πληροφορούσε το λαό ότι "λόγω της εκρύθμου καταστάσεως από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας". Τανκς είχαν βγει στους δρόμους της Αθήνας, απαγορεύτηκε να μαζεύονται πάνω από τρεις άνθρωποι σε δημόσιους χώρους!

Εκείνη τη μέρα έγιναν χιλιάδες συλλήψεις. Εκείνη τη μέρα σκοτώθηκε ο μαθητής Βασίλης Πεσλής (15 ετών) και η Μαρία Καλαβρού (24 ετών). Ο δολοφόνος αυτής της κοπέλας είπε τα εξής: "Βγάζω το πιστόλι και "μπαμ" πυροβολώ την παλιο... γιατί με μούντζωσε. Καλά της έκανα"...

Τι ήταν η χούντα;

Το βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου δε λέει τίποτα για το ποιοι ήταν πίσω από τη χούντα. Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος π.χ. σε ομιλία τους προς τους εφοπλιστές (19 Μάρτη 1968) είπε: "Θα σας παράσχω το παν", τους είπε επίσης "Ελθέτε προς ημάς και πέστε μας τι θέλετε. Εκ προοιμίου σας βεβαιώ, ότι η κυβέρνησις θα σας το δώση".

Η χούντα λοιπόν δεν ήταν έργο μόνο ορισμένων "ακραίων". Αποδεικνύεται ότι ήταν ανάγκη του συστήματος για να προστατέψει τα συμφέροντα αυτών που είχαν τον πλούτο.

Σήμερα το ίδιο λέει και η Χρυσή Αυγή που καλεί το κράτος να στηρίξει παραπάνω τους καημένους τους εφοπλιστές με χρήμα και παραπάνω φοροαπαλλαγές. Η Χρυσή Αυγή αθωώνει τη στρατιωτική δικτατορία, που με τη βία και τα βασανιστήρια κατά του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας υπηρέτησε τα μονοπώλια και το ΝΑΤΟ.

Η δικτατορία ήταν ένα καθεστώς τρόμου - με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές, εκτελέσεις - που υπεράσπιζε την εξουσία των εκμεταλλευτών. Τα μονοπώλια βγήκαν ενισχυμένα από τη χουντική διακυβέρνηση. Τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν, ενώ εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, το εργατικό κίνημα βίωσε το βούρδουλα της καταστολής.

Κάποιοι λένε ότι "τουλάχιστον τότε δεν υπήρχε διαφθορά. Δεν τα έτρωγε κανείς". Λένε ψέματα! Να μερικά από αυτά που έκαναν:

Ο μισθός του πρωθυπουργού υπερδιπλασιάστηκε, των υπουργών και υφυπουργών αυξήθηκε κατά 75%.
Απαγόρεψαν τη διάθεση ντόπιων κρεάτων για να πουληθούν τα προβληματικά κρέατα Αργεντινής που "μαύριζαν" και "δεν τα 'θελε ο κόσμος".
Χάρισαν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις. Χρήματα του ελληνικού λαού.
Μάζεψαν περίπου 450 εκατ. δραχμές για να φτιάξουν ένα ναό. Μετά τη χούντα στο ταμείο βρέθηκαν μόλις 47 εκατομμύρια. Πάνω από 400 εκατομμύρια είχαν κάνει "φτερά".

Η δικτατορία κράτησε επτά χρόνια. Τα πρώτα χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας, κυριαρχούσε ακόμα ο φόβος και η ηττοπάθεια. Πολλοί ήταν αυτοί που λέγανε "η δικτατορία δεν πέφτει, είναι ανίκητη". Ομως ο λαός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Οι εργάτες, οι αγρότες, η νεολαία βγήκαν στους δρόμους. Εγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973. Ο φασίστας Ντερτιλής που θεωρούν "ήρωα" οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής σκότωνε τις μέρες του Πολυτεχνείου τους νέους που έτρεχαν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς. Να τι λέει ο οδηγός του για εκείνες τις μέρες:

"Μετά το φόνο ο Ντερτιλής σαν να μη συνέβαινε τίποτα μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε: "Με παραδέχεσαι, ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!"...

Δεν τα λένε όλα αυτά τα σχολικά βιβλία. Το σύστημα δε θέλει να σκέφτεσαι τι είναι πίσω από τις ωραίες λέξεις "δημοκρατία" και "ελευθερία". Δεν θέλει να ρωτάς: δημοκρατία για ποιον; Για ποια δημοκρατία μιλάνε τάχα σήμερα υποκριτικά όλα τα άλλα κόμματα; Οποιος απεργεί απολύεται, όποτε ξεσηκώνεται ο λαός, του επιτίθενται. Μαθητές λιποθυμάνε στα σχολεία από την πείνα, και οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους για δημοκρατία!

Σου λένε επίσης: "τι τους θες τους αγώνες, δεν έφεραν αποτέλεσμα, η γενιά που αγωνίστηκε ενάντια στη χούντα κατέστρεψε τη χώρα".

Δεν πήγαν όλοι με την αστική εξουσία για να βολευτούν. Αρκετοί το έκαναν. Οι πραγματικοί αγωνιστές συνέχισαν και συνεχίζουν γιατί στην εξουσία βρίσκονται ακόμα οι εκμεταλλευτές.

Ο λαός ακόμα κι αν είναι "μικρός", όταν είναι οργανωμένος και ενωμένος, όταν ξέρει για τι παλεύει και "πολεμά" είναι ανίκητος!

Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί! Σήμερα είναι η δική σου σειρά

Η πάλη για τις ανάγκες σου θα είναι σκληρή αλλά είναι δίκαιη. Ετσι ήταν πάντα!

Οργάνωσε τον αγώνα σου για τα δικαιώματά σου.

Διάβασε και μάθε την αληθινή ιστορία του λαού και του τόπου σου.

Απαίτησε να τη συζητήσεις μέσα στην τάξη, να τη λένε τα σχολικά βιβλία, να στην πουν οι καθηγητές σου!

"Οποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας
κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του
πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί
θα μοιραστεί την ήττα.
Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα
αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει:
γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού
όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί
"
Μπ. Μπρεχτ».
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΑΜΕ: Επιστολή προς τους μαθητές για την 21η Απρίλη
https://902.gr/eidisi/neolaia-paideia/15001/pame-epistoli-pros-toys-mathites-gia-tin-21i-aprili

Επιστολή προς τους μαθητές με αφορμή την 21η Απρίλη 1967, ημέρα εγκαθίδρυσης της χούντας, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.
................................................
Μεγάλες κουβέντες, από ανθρώπους που βλέπουν μόνο με κόκκινα οματοκυάλια (οματοκυάλια=κυάλια που τοποθετούνται στην θέση των γυαλιών, απο ανθρώπους με εξαιρετικά ελαττωματική όραση).

Να και κάποιες κουβέντες που άκουσα εγώ από απλούς ανθρώπους και όχι υπερασπιστές των ανθρώπων που κυβέρνησαν τον τόπο κατά την επταετία 1967-1974.

Εγιναν δρόμοι. (αντέχουν ακόμα και σήμερα και το κυριότερο τους έκανε η ΜΟΜΑ)

Εγιναν γέφυρες. (αντικαταστάθηκαν ξύλινες γέφυρες, από τις οποίες έπεφταν τα φορτωμένα ζώα των αγροτών προσπαθώντας να περάσουν) υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που μαρτυρούν την αλήθεια ειδικά σε αυτή την παράγραφο.

Δεν επιθυμώ να μακρηγορήσω κουράζοντας.

Θα σου κάνω μόνο τρεις ερωτήσεις.

1. Πώς ένα κόμμα που θέλει να κάνει επανάσταση( και κόπτεται για τους εργάτες, κάνει επίθεση στους εφοπλιστές, την στιγμή που οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν εργασία ακόμα και 365 ημέρες τον χρόνο, αν ήταν σε θέση να δουλέψουν τόσο.

2. Και γιατί ένα κόμμα σήμερα με τις ενέργειες του, συντάσσεται με τις επιθέσεις που δέχεται ο Ελληνισμός;

3. Συμπερασματικά θα σε ρωτήσω γιατί αδυνατεί το ΚΚΕ σήμερα να μη προσπαθεί να βρει κοινό τόπο με άλλες πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην ισοπέδωση της οικονομίας των απλών ανθρώπων, δηλ. των ευρύτερων μαζών του Ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως χρωμάτων.


Υ.Γ. ακούω μόνο μεγάλα λόγια μετά από έναν αιώνα παρουσίας του ΚΚΕ… :(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

borat

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης.- αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 15,323 μηνύματα.
Kάτι δολοφονίες ξέχασες και κάτι σαπίσματα ξύλου στα υπόγεια της γ.α.δ.α.!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
Kάτι δολοφονίες ξέχασες και κάτι σαπίσματα ξύλου στα υπόγεια της γ.α.δ.α.!
Αν χωρίσεις σε επίπεδα, ανάλογα με την στρατηγική σημασία τα γεγονότα,
είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος το επίπεδο που επιθυμείς να συνομιλείς.

Αλλος κοιτά τον ήλιο και άλλος τις λάσπες και τα σκατά που πατεί...
Είναι προφανές οτι δεν κοιτάς τον ήλιο...:/:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

borat

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης.- αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 15,323 μηνύματα.
Αν χωρίσεις σε επίπεδα, ανάλογα με την στρατηγική σημασία τα γεγονότα,
είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος το επίπεδο που επιθυμείς να συνομιλείς.


Αλλος κοιτά τον ήλιο και άλλος τις λάσπες και τα σκατά που πατεί...
Είναι προφανές οτι δεν κοιτάς τον ήλιο...
Εντυπωσιακό που βλέπεις ήλιο σε εκείνη τη επταετία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
.................
Εντυπωσιακό που βλέπεις ήλιο σε εκείνη τη επταετία.
Εντυπωσιακότερη είναι η κοντοφθαλμία που σε διακατέχει.

Για εκατό περίπου χρόνια το ΚΚΕ, δείχνει με το δάχτυλο.


Και θα συμφωνήσω σε κάθε καλοπροαίρετη στάση του, αλλά «δυσπιστώ».


Και αυτό γιατι είναι αδύνατο να βλέπεις μόνο σε 1ο μοίρας γωνία.



ΚΚΕ... και τίποτ' άλλο...


Υ.Γ. πάρτο και λίγο αλλιώς.
Όταν το κάνεις θα συζητάμε καλύτερα.

Όπως έλεγε και ο Ξυλούρης «καταλαβαινόμαστε τώρα»,

εγώ το συμπληρώνω και λέω «θα αρχίσουμε να καταλαβαινόμαστε σαν Ελληνες και όχι σαν οι κομουνιστές και οι άλλοι
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

elepan

Δραστήριο μέλος

Ο Παναγιώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Αναλυτής συστημάτων και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 736 μηνύματα.
Εντυπωσιακότερη είναι η κοντοφθαλμία που σε διακατέχει.



Υ.Γ. πάρτο και λίγο αλλιώς.
Όταν το κάνεις θα συζητάμε καλύτερα.

Όπως έλεγε και ο Ξυλούρης «καταλαβαινόμαστε τώρα»,

εγώ το συμπληρώνω και λέω «θα αρχίσουμε να καταλαβαινόμαστε σαν Ελληνες και όχι σαν οι κομουνιστές και οι άλλοι

Νομίζεις.....είναι ήδη διαβασμένοι.:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

borat

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης.- αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 15,323 μηνύματα.
Ο Ρίτσος το έλεγε
και βάζω στοίχημα πως αν διάβαζε τη δική σου εκδοχή για το ποίημα του
δε θα του άρεσε και πολύ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
Είναι πολύ αξιοπερίεργα κάποια θέματα.
Οι σταλινικές διώξεις θεωρούνται θεμιτές και καλοδεχούμενες (σε άπταιστα γκεμπελική γλώσσα "διώκονταν οι εχθροί του λαού και της επαναστάσεως"),
από τα εν Ελλάδι ιδεολογικά ορφανά του Στάλιν.


500 + (3*70) + 3^2 αγαπητέ Μπόρατ. Ελπίζω να το βρείτε μέχρι να ξαναγράψω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

elepan

Δραστήριο μέλος

Ο Παναγιώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Αναλυτής συστημάτων και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 736 μηνύματα.
Είναι πολύ αξιοπερίεργα κάποια θέματα.
Οι σταλινικές διώξεις θεωρούνται θεμιτές και καλοδεχούμενες (σε άπταιστα γκεμπελική γλώσσα "διώκονταν οι εχθροί του λαού και της επαναστάσεως"),
από τα εν Ελλάδι ιδεολογικά ορφανά του Στάλιν.


500 + (3*70) + 3^2 αγαπητέ Μπόρατ. Ελπίζω να το βρείτε μέχρι να ξαναγράψω.


Ναι καλά.

Ότι δεν χωρά στον Σταλινικό κορσέ τους, το δαιμονοποιούν και το καταδικάζουν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.

Ότι δεν χωρά στον Σταλινικό κορσέ τους, το δαιμονοποιούν και το καταδικάζουν.
:D
Διαφωνώ.
Αν δείτε κάποια ιστορικά στοιχεία σχετικά με τη Σ.Ε.,
θα δείτε κι ότι πολλοί που αρχικά ονοματίζονταν επαναστάτες,
χρειάστηκε απλά να φοβηθεί ο Γ.Γ. ότι θα χάσει τα οφίκιά του,
για να χαρακτηρισθούν αμέσως διασπαστές, φραξιονιστές, οππορτουνιστές
και τα υπόλοιπα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά, που δεν καταλαβαίνουν οι απλοί θνητοί (όπως εγώ π.χ.).


sqrt(518400)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

exc

Διάσημο μέλος

Ο exc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,812 μηνύματα.
Να και κάποιες κουβέντες που άκουσα εγώ από απλούς ανθρώπους και όχι υπερασπιστές των ανθρώπων που κυβέρνησαν τον τόπο κατά την επταετία 1967-1974.



 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φυσικός. Έχει γράψει 10,005 μηνύματα.
Αυτοί που έζησαν τη χουντική δικτατορία 1967-1974 είναι σήμερα 60ρηδες και πάνω. Οι περισσότεροι από εμάς την εποχή εκείνη δεν υπήρχαμε ούτε σα σκέψη. Έτσι η γνώμη που έχουμε σχηματίσει, αναγκαστικά βασίζεται σε όσα έχουμε διαβάσει ή μας έχουν διηγηθεί οι παλαιότεροι. Έχω την εντύπωση όμως ότι οι πιο πολλοί που υποστηρίζουν τη δικτατορία, το κάνουν χωρίς να έχουν ψάξει το ζήτημα, αλλά απλά παπαγαλίζουν τις ατάκες κάποιων ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων.

Εκείνο το οποίο παρατηρώ είναι ότι οι εραστές της δικτατορίας δεν βρίσκουν ουσιαστικά επιχειρήματα να υποστηρίξουν την άποψή τους. Έχω βαρεθεί σε σχετικές συζητήσεις, να βλέπω τους λάτρες της χούντας να προσπαθήσουν να γυρίζουν τη συζήτηση στο Στάλιν και το Ζαχαριάδη και να αγωνίζονται να κάνουν συγκρίσεις με τον Παπανδρέου και το Δ.Ν.Τ. και τους μετανάστες, προσπαθώντας να στηρίξουν έτσι το πόσο καλύτερη ήταν η επταετία τους από το σήμερα. Αυτό μου θυμίζει μικρά παιδιά που κατηγορούνται για κάποια σκανδαλιά και προσπαθούν να στρέψουν αλλού τη συζήτηση.

Παρακαλώ λοιπόν αυτούς που υποστηρίζουν τη χούντα, να απαντήσουν καθαρά και χωρίς υπεκφυγές, σε όσα δεινά κατηγορείται ότι επέφερε η δικτατορία στη χώρα μας και σε μερικά ακόμα στοιχεία. Πάμε:

1) Οι πρωτεργάτες του χουντικού πραξικοπήματος ήταν μέλη ξένης μυστικής υπηρεσίας (C.I.A.).
2) Οι χουντικοί είχαν δημιουργήσει μέσα στο στρατό παράνομη παρακρατική και παραστρατιωτική οργάνωση (Ι.Δ.Ε.Α.) και με δόλια μέσα κατάφεραν από χρόνια να κρατούν τα πόστα στις ένοπλες δυνάμεις.
3) Δημιούργησαν από πριν ψεύτικο κλίμα αναταραχής με δήθεν σαμποτάζ κομουνιστών και άλλες προβοκάτσιες, ώστε με τη βοήθεια μέρους του τύπου να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους.
4) Διοχέτευσαν στο φιλικό τους τύπους ψεύτικες πληροφορίες ότι η Ελλάδα διέτρεχε κίνδυνο, αναφέροντας για καμιόνια του Κ.Κ.Ε. με όπλα και σχέδιο απόβασης της κομουνιστικής Ρωσίας στην Πελοπόννησο.
5) Κατά το πραξικόπημα συνέλαβαν τον πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης, όλους τους πολιτικούς και αρκετές χιλιάδες πολιτών.
6) Η επιβολή της δικτατορίας δεν ήταν αναίμακτη, αλλά για τη μέρα εκείνη υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένες δολοφονίες για κάποιες από τις οποίες αργότερα υπήρξαν και καταδίκες.
7) Η δικτατορία έγινε με διαταγή των Η.Π.Α. καθώς εκείνη την εποχή αυτή ήταν η πολιτική τους και είχε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα πετρέλαια.
8 ) Ήταν πραξικόπημα που οργανώθηκε από μικρή ομάδα επίορκων αξιωματικών και σε καμία περίπτωση δεν ήταν “επανάσταση” καθώς ο λαός δεν συμμετείχε αλλά ούτε και μετά ενέκρινε τη δικτατορία.
9) Το κίνημα έγινε λίγο πριν πραγματοποιηθούν εκλογές οι οποίες θα έδιναν λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.
10) Η δικτατορία για να σταθεί στην εξουσία εξαπέλυσε κύμα βιαιοτήτων και συλλήψεων όλων όσων πίστευε ότι ήταν αντίθετοι μαζί της. Οι φυλακές και ήταν γεμάτες από πιθανούς αντιστασιακούς.
11) Ξαναγύρισαν τα νησιά εξορίας του εμφύλιου πολέμου (Μακρόνησος, Γυάρος) στα οποία στέλνονταν με μια απλή διοικητική απόφαση αυτοί για τους οποίους υπήρχε η υποψία ότι ήταν αντίθετοι με το καθεστώς.
12) Η χούντα δεν αισθανόταν εχθρό της μόνον την Αριστερά. Το ίδιο κυνήγησε και “δεξιούς” και “κεντρώους” που θεωρούσε απλά ύποπτους.
13) Οργάνωσε και μεταμόρφωσε τη στρατιωτική αστυνομία (Ε.Σ.Α.) στα πλαίσια της GESTAPO με απεριόριστες και ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες στην παρακολούθηση, στη σύλληψη και το βασανισμό πολιτών.
14) Τα βασανιστήρια της Ε.Σ.Α. και της αστυνομίας αποτελούσαν βασικό όπλο της χούντας για την καταστολή κάθε αντίστασης. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κρατουμένων που πέθαναν κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, έμειναν ανάπηροι ή έπαθαν μόνιμη βλάβη στην υγεία τους.
15) Η οικονομία της Ελλάδας, μόνο σε καλή κατάσταση δεν ήταν κατά τη δικτατορία. Η χούντα για να δείξει οικονομικά “επιτεύγματα” έπαιρνε συνέχεια δάνεια με επαχθείς όρους από τους “προστάτες” της κι έτσι υπέσκαψε την οικονομία για πολλά χρόνια. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια της χούντας (που ήρθε και η πετρελαϊκή κρίση), κατέρρευσε και ο μύθος για “οικονομικό θαύμα” της δικτατορίας.
16) Το “επιχείρημα” ότι “οι αρχιχουντικοί δεν πλούτισαν” δεν λέει τίποτα. Ίσως νόμιζαν ότι θα είναι για πάντα στην εξουσία και δεν πρόλαβαν ή αυτό που τους ενδιέφερε πιο πολύ ήταν η ίδια η εξουσία και όχι τα χαρτονομίσματα. Άλλωστε μπορεί οι ίδιοι οι πρωτεργάτες να μην έγιναν πλούσιοι, όμως αρκετοί συγγενείς τους απόκτησαν μυστηριωδώς περιουσίες.
17) Το όργιο των οικονομικών σκανδάλων της χούντας ξεπερνά κάθε φαντασία. Μάλιστα, “νομιμοποιούσαν” τη ληστεία του δημόσιου χρήματος πολύ απλά. Τη μια μέρα ο αδελφός του δικτάτορα έπαιρνε δάνειο από τράπεζα και την επόμενη χαρίζονταν το δάνειο αυτό με νόμο.
18 ) Μερικά από τα γνωστά σκάνδαλα της δικτατορίας είναι τα πολλά εκατομμύρια που εξαφανίστηκαν από το ταμείο για δήθεν ναό που θα κτιζόταν (τα χρήματα μαζεύτηκαν με τη βία από τον κόσμο), τα κρέατα από τη Ροδεσία που τάιζαν τους Έλληνες τα οποία προορίζονταν για ζώα σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους.
19) Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπογράφηκαν οικονομικές συμβάσεις με ξένες εταιρίες με χείριστους όρους για την Ελλάδα.
20) Πολλές χιλιάδες υπάλληλοι απολύθηκαν και έμειναν άνεργοι μόνο και μόνο γιατί δεν ήταν υποστηρικτές της χούντας, ακόμα και ύστερα από μια απλή ανώνυμη καταγγελία.
21) Κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα ήταν αυστηρά απαγορευμένη, έτσι οι εργαζόμενοι δεν είχαν τρόπο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, οπότε ήταν ανυπεράσπιστοι στα χέρια του οποιουδήποτε εκμεταλλευτή εργοδότη.
22) Σαν “επιχείρημα” ακούγεται το ότι η χούντα έδωσε χρήματα σε ορισμένες κατηγορίες (π.χ. χάρισε κάποια αγροτικά χρέη). Προφανώς αυτό δεν σημαίνει κάτι, πολύ απλά θέλησε να πάρει κόσμο με το μέρος της, πετώντας κάποια ψίχουλα (φυσικά όχι από την τσέπη της) σε κάποιους.
23) Η δικτατορία έκανε πράγματι κάποια “έργα”. Και λοιπόν? Όλες οι δικτατορίες κάνουν κάποια “έργα” για να προβληθούν. Μόνο που πρόκειται για έργα βιτρίνας, έργα που ήρθε αναγκαστικά ο καιρός τους να γίνουν ή έργα από τα οποία έχει κέρδος το μεγάλο κεφάλαιο.
24) Μια βασική υποχρέωση της δικτατορίας προς τα αφεντικά της, ήταν η παραχώρηση μέρους της Κύπρου στην Τουρκία. Ο Ιωαννίδης ξεπλήρωσε το χρέος του στο ακέραιο (δίνοντας στους Τούρκους την αφορμή να εισβάλουν) και η μισή σχεδόν Κύπρος βρίσκεται ακόμα κάτω από κατοχή.
25) Την τελική προδοσία της Κύπρου την έκανε ο Ιωαννίδης, όμως ο Παπαδόπουλος μόνο αθώος δεν είναι. Αυτός πιο πριν απέσυρε από την Κύπρο την Ελληνική στρατιωτική μεραρχία, αφήνοντας την Κύπρο ανυπεράσπιστη.
26) Το ότι οι Η.Π.Α. έριξαν τον Παπαδόπουλο και τον αντικατέστησαν με τον Ιωαννίδη, δεν τον κάνει …ήρωα. Πολύ απλά ο Παπαδόπουλος καβάλησε το καλάμι και νόμισε ότι είχε πραγματική εξουσία και μπορούσε να πει όχι στους Αμερικάνους σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
27) Το δολοφονικό πρόσωπο της δικτατορίας φάνηκε στο Πολυτεχνείο. Εκεί δολοφονήθηκαν “εν ψυχρώ” μερικές δεκάδες νέα παιδιά που ζητούσαν απλά “Ελευθερία”.
28 ) Η δικτατορία διέλυσε ακόμα και τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας. Έδιωξε πολλούς ικανούς αξιωματικούς γιατί δεν ήταν δικοί της και έδωσε καίριες θέσεις σε ανίκανους μόνο και μόνο επειδή ήταν του σιναφιού της.
29) Όταν το 1974 έγινε η επιστράτευση, δεν υπήρχαν ούτε ρούχα ούτε όπλα να δοθούν στους στρατιώτες. Οι χουντικοί τα είχαν πουλήσει σε αφρικανικές χώρες.
30) Όταν έπεσε η χούντα, η Ελλάδα ήταν στρατιωτικά αδύναμη να βοηθήσει την Κύπρο, καθώς η δικτατορία άφησε το στρατό γυμνό και από στελέχη και από εξοπλισμό.
31) H χούντα δικάστηκε και καταδικάστηκε για στάση, έσχατη προδοσία, δολοφονίες, βασανισμούς. Επιβλήθηκαν ποινές από θάνατο και ισόβια μέχρι πολύχρονες φυλακίσεις.
32) Στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας (1974) το κόμμα που υποστήριξε τη χούντα πήρε 1,5%. Αν ο λαός ήταν με το μέρος της δεν θα έπαιρνε παραπάνω?
33) Βλέποντας φιλμάκια που έχουν διασωθεί και διαβάζοντας για τους χουντικούς πριν, κατά και μετά τη δικτατορία, τι συμπέρασμα βγαίνει (ακόμα και αν δεν είμαστε ειδικοί) για τις προσωπικότητές τους? Άτομα με υπέρμετρο εγωισμό, με τάσεις σχιζοφρένειας, δειλά ανίκανα ασήμαντα ανθρωπάκια. Ας μην ξεχνάμε το στρατηγό που προσχώρησε στη χούντα επειδή εκβιάστηκε για την ομοφυλοφιλία του ή το άλλο κάθαρμα που πυροβόλησε στο κεφάλι το φοιτητή για να εξασκηθεί στη σκοποβολή. . .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 845212

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αυτοί που έζησαν τη χουντική δικτατορία 1967-1974 είναι σήμερα 60ρηδες και πάνω. Οι περισσότεροι από εμάς την εποχή εκείνη δεν υπήρχαμε ούτε σα σκέψη. Έτσι η γνώμη που έχουμε σχηματίσει, αναγκαστικά βασίζεται σε όσα έχουμε διαβάσει ή μας έχουν διηγηθεί οι παλαιότεροι. Έχω την εντύπωση όμως ότι οι πιο πολλοί που υποστηρίζουν τη δικτατορία, το κάνουν χωρίς να έχουν ψάξει το ζήτημα, αλλά απλά παπαγαλίζουν τις ατάκες κάποιων ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων.

Εκείνο το οποίο παρατηρώ είναι ότι οι εραστές της δικτατορίας δεν βρίσκουν ουσιαστικά επιχειρήματα να υποστηρίξουν την άποψή τους. Έχω βαρεθεί σε σχετικές συζητήσεις, να βλέπω τους λάτρες της χούντας να προσπαθήσουν να γυρίζουν τη συζήτηση στο Στάλιν και το Ζαχαριάδη και να αγωνίζονται να κάνουν συγκρίσεις με τον Παπανδρέου και το Δ.Ν.Τ. και τους μετανάστες, προσπαθώντας να στηρίξουν έτσι το πόσο καλύτερη ήταν η επταετία τους από το σήμερα. Αυτό μου θυμίζει μικρά παιδιά που κατηγορούνται για κάποια σκανδαλιά και προσπαθούν να στρέψουν αλλού τη συζήτηση.

Παρακαλώ λοιπόν αυτούς που υποστηρίζουν τη χούντα, να απαντήσουν καθαρά και χωρίς υπεκφυγές, σε όσα δεινά κατηγορείται ότι επέφερε η δικτατορία στη χώρα μας και σε μερικά ακόμα στοιχεία. Πάμε:

1) Οι πρωτεργάτες του χουντικού πραξικοπήματος ήταν μέλη ξένης μυστικής υπηρεσίας (C.I.A.).
2) Οι χουντικοί είχαν δημιουργήσει μέσα στο στρατό παράνομη παρακρατική και παραστρατιωτική οργάνωση (Ι.Δ.Ε.Α.) και με δόλια μέσα κατάφεραν από χρόνια να κρατούν τα πόστα στις ένοπλες δυνάμεις.
3) Δημιούργησαν από πριν ψεύτικο κλίμα αναταραχής με δήθεν σαμποτάζ κομουνιστών και άλλες προβοκάτσιες, ώστε με τη βοήθεια μέρους του τύπου να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους.
4) Διοχέτευσαν στο φιλικό τους τύπους ψεύτικες πληροφορίες ότι η Ελλάδα διέτρεχε κίνδυνο, αναφέροντας για καμιόνια του Κ.Κ.Ε. με όπλα και σχέδιο απόβασης της κομουνιστικής Ρωσίας στην Πελοπόννησο.
5) Κατά το πραξικόπημα συνέλαβαν τον πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης, όλους τους πολιτικούς και αρκετές χιλιάδες πολιτών.
6) Η επιβολή της δικτατορίας δεν ήταν αναίμακτη, αλλά για τη μέρα εκείνη υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένες δολοφονίες για κάποιες από τις οποίες αργότερα υπήρξαν και καταδίκες.
7) Η δικτατορία έγινε με διαταγή των Η.Π.Α. καθώς εκείνη την εποχή αυτή ήταν η πολιτική τους και είχε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα πετρέλαια.
8 ) Ήταν πραξικόπημα που οργανώθηκε από μικρή ομάδα επίορκων αξιωματικών και σε καμία περίπτωση δεν ήταν “επανάσταση” καθώς ο λαός δεν συμμετείχε αλλά ούτε και μετά ενέκρινε τη δικτατορία.
9) Το κίνημα έγινε λίγο πριν πραγματοποιηθούν εκλογές οι οποίες θα έδιναν λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.
10) Η δικτατορία για να σταθεί στην εξουσία εξαπέλυσε κύμα βιαιοτήτων και συλλήψεων όλων όσων πίστευε ότι ήταν αντίθετοι μαζί της. Οι φυλακές και ήταν γεμάτες από πιθανούς αντιστασιακούς.
11) Ξαναγύρισαν τα νησιά εξορίας του εμφύλιου πολέμου (Μακρόνησος, Γυάρος) στα οποία στέλνονταν με μια απλή διοικητική απόφαση αυτοί για τους οποίους υπήρχε η υποψία ότι ήταν αντίθετοι με το καθεστώς.
12) Η χούντα δεν αισθανόταν εχθρό της μόνον την Αριστερά. Το ίδιο κυνήγησε και “δεξιούς” και “κεντρώους” που θεωρούσε απλά ύποπτους.
13) Οργάνωσε και μεταμόρφωσε τη στρατιωτική αστυνομία (Ε.Σ.Α.) στα πλαίσια της GESTAPO με απεριόριστες και ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες στην παρακολούθηση, στη σύλληψη και το βασανισμό πολιτών.
14) Τα βασανιστήρια της Ε.Σ.Α. και της αστυνομίας αποτελούσαν βασικό όπλο της χούντας για την καταστολή κάθε αντίστασης. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κρατουμένων που πέθαναν κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, έμειναν ανάπηροι ή έπαθαν μόνιμη βλάβη στην υγεία τους.
15) Η οικονομία της Ελλάδας, μόνο σε καλή κατάσταση δεν ήταν κατά τη δικτατορία. Η χούντα για να δείξει οικονομικά “επιτεύγματα” έπαιρνε συνέχεια δάνεια με επαχθείς όρους από τους “προστάτες” της κι έτσι υπέσκαψε την οικονομία για πολλά χρόνια. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια της χούντας (που ήρθε και η πετρελαϊκή κρίση), κατέρρευσε και ο μύθος για “οικονομικό θαύμα” της δικτατορίας.
16) Το “επιχείρημα” ότι “οι αρχιχουντικοί δεν πλούτισαν” δεν λέει τίποτα. Ίσως νόμιζαν ότι θα είναι για πάντα στην εξουσία και δεν πρόλαβαν ή αυτό που τους ενδιέφερε πιο πολύ ήταν η ίδια η εξουσία και όχι τα χαρτονομίσματα. Άλλωστε μπορεί οι ίδιοι οι πρωτεργάτες να μην έγιναν πλούσιοι, όμως αρκετοί συγγενείς τους απόκτησαν μυστηριωδώς περιουσίες.
17) Το όργιο των οικονομικών σκανδάλων της χούντας ξεπερνά κάθε φαντασία. Μάλιστα, “νομιμοποιούσαν” τη ληστεία του δημόσιου χρήματος πολύ απλά. Τη μια μέρα ο αδελφός του δικτάτορα έπαιρνε δάνειο από τράπεζα και την επόμενη χαρίζονταν το δάνειο αυτό με νόμο.
18 ) Μερικά από τα γνωστά σκάνδαλα της δικτατορίας είναι τα πολλά εκατομμύρια που εξαφανίστηκαν από το ταμείο για δήθεν ναό που θα κτιζόταν (τα χρήματα μαζεύτηκαν με τη βία από τον κόσμο), τα κρέατα από τη Ροδεσία που τάιζαν τους Έλληνες τα οποία προορίζονταν για ζώα σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους.
19) Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπογράφηκαν οικονομικές συμβάσεις με ξένες εταιρίες με χείριστους όρους για την Ελλάδα.
20) Πολλές χιλιάδες υπάλληλοι απολύθηκαν και έμειναν άνεργοι μόνο και μόνο γιατί δεν ήταν υποστηρικτές της χούντας, ακόμα και ύστερα από μια απλή ανώνυμη καταγγελία.
21) Κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα ήταν αυστηρά απαγορευμένη, έτσι οι εργαζόμενοι δεν είχαν τρόπο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, οπότε ήταν ανυπεράσπιστοι στα χέρια του οποιουδήποτε εκμεταλλευτή εργοδότη.
22) Σαν “επιχείρημα” ακούγεται το ότι η χούντα έδωσε χρήματα σε ορισμένες κατηγορίες (π.χ. χάρισε κάποια αγροτικά χρέη). Προφανώς αυτό δεν σημαίνει κάτι, πολύ απλά θέλησε να πάρει κόσμο με το μέρος της, πετώντας κάποια ψίχουλα (φυσικά όχι από την τσέπη της) σε κάποιους.
23) Η δικτατορία έκανε πράγματι κάποια “έργα”. Και λοιπόν? Όλες οι δικτατορίες κάνουν κάποια “έργα” για να προβληθούν. Μόνο που πρόκειται για έργα βιτρίνας, έργα που ήρθε αναγκαστικά ο καιρός τους να γίνουν ή έργα από τα οποία έχει κέρδος το μεγάλο κεφάλαιο.
24) Μια βασική υποχρέωση της δικτατορίας προς τα αφεντικά της, ήταν η παραχώρηση μέρους της Κύπρου στην Τουρκία. Ο Ιωαννίδης ξεπλήρωσε το χρέος του στο ακέραιο (δίνοντας στους Τούρκους την αφορμή να εισβάλουν) και η μισή σχεδόν Κύπρος βρίσκεται ακόμα κάτω από κατοχή.
25) Την τελική προδοσία της Κύπρου την έκανε ο Ιωαννίδης, όμως ο Παπαδόπουλος μόνο αθώος δεν είναι. Αυτός πιο πριν απέσυρε από την Κύπρο την Ελληνική στρατιωτική μεραρχία, αφήνοντας την Κύπρο ανυπεράσπιστη.
26) Το ότι οι Η.Π.Α. έριξαν τον Παπαδόπουλο και τον αντικατέστησαν με τον Ιωαννίδη, δεν τον κάνει …ήρωα. Πολύ απλά ο Παπαδόπουλος καβάλησε το καλάμι και νόμισε ότι είχε πραγματική εξουσία και μπορούσε να πει όχι στους Αμερικάνους σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
27) Το δολοφονικό πρόσωπο της δικτατορίας φάνηκε στο Πολυτεχνείο. Εκεί δολοφονήθηκαν “εν ψυχρώ” μερικές δεκάδες νέα παιδιά που ζητούσαν απλά “Ελευθερία”.
28 ) Η δικτατορία διέλυσε ακόμα και τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας. Έδιωξε πολλούς ικανούς αξιωματικούς γιατί δεν ήταν δικοί της και έδωσε καίριες θέσεις σε ανίκανους μόνο και μόνο επειδή ήταν του σιναφιού της.
29) Όταν το 1974 έγινε η επιστράτευση, δεν υπήρχαν ούτε ρούχα ούτε όπλα να δοθούν στους στρατιώτες. Οι χουντικοί τα είχαν πουλήσει σε αφρικανικές χώρες.
30) Όταν έπεσε η χούντα, η Ελλάδα ήταν στρατιωτικά αδύναμη να βοηθήσει την Κύπρο, καθώς η δικτατορία άφησε το στρατό γυμνό και από στελέχη και από εξοπλισμό.
31) H χούντα δικάστηκε και καταδικάστηκε για στάση, έσχατη προδοσία, δολοφονίες, βασανισμούς. Επιβλήθηκαν ποινές από θάνατο και ισόβια μέχρι πολύχρονες φυλακίσεις.
32) Στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας (1974) το κόμμα που υποστήριξε τη χούντα πήρε 1,5%. Αν ο λαός ήταν με το μέρος της δεν θα έπαιρνε παραπάνω?
33) Βλέποντας φιλμάκια που έχουν διασωθεί και διαβάζοντας για τους χουντικούς πριν, κατά και μετά τη δικτατορία, τι συμπέρασμα βγαίνει (ακόμα και αν δεν είμαστε ειδικοί) για τις προσωπικότητές τους? Άτομα με υπέρμετρο εγωισμό, με τάσεις σχιζοφρένειας, δειλά ανίκανα ασήμαντα ανθρωπάκια. Ας μην ξεχνάμε το στρατηγό που προσχώρησε στη χούντα επειδή εκβιάστηκε για την ομοφυλοφιλία του ή το άλλο κάθαρμα που πυροβόλησε στο κεφάλι το φοιτητή για να εξασκηθεί στη σκοποβολή. . .

Συγχαρητηρια για το κειμενο. Απο εδω και περα νομιζω καθε συζητηση με ατομα του φορουμ που υποστηριζουν ενα τετοιο καθεστως μπορει να ληγει με την παραθεση αυτου του κειμενου. Εξαλλου αυτα που παρεθεσες ειναι πανω απο ολα γεγονοτα που δεν μπορουν να αμφισβητηθουν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
Αυτοί που έζησαν τη χουντική δικτατορία 1967-1974 είναι σήμερα 60ρηδες και πάνω. Οι περισσότεροι από εμάς την εποχή εκείνη δεν υπήρχαμε ούτε σα σκέψη. Έτσι η γνώμη που έχουμε σχηματίσει, αναγκαστικά βασίζεται σε όσα έχουμε διαβάσει ή μας έχουν διηγηθεί οι παλαιότεροι. 1.Έχω την εντύπωση όμως ότι οι πιο πολλοί που υποστηρίζουν τη δικτατορία, το κάνουν χωρίς να έχουν ψάξει το ζήτημα, αλλά απλά παπαγαλίζουν τις ατάκες κάποιων ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων.
Εκείνο το οποίο παρατηρώ είναι ότι οι εραστές της δικτατορίας δεν βρίσκουν ουσιαστικά επιχειρήματα να υποστηρίξουν την άποψή τους. 2. Έχω βαρεθεί σε σχετικές συζητήσεις, να βλέπω τους λάτρες της χούντας να προσπαθήσουν να γυρίζουν τη συζήτηση στο Στάλιν και το Ζαχαριάδη και να αγωνίζονται να κάνουν συγκρίσεις με τον Παπανδρέου και το Δ.Ν.Τ. και τους μετανάστες, 3. προσπαθώντας να στηρίξουν έτσι το πόσο καλύτερη ήταν η επταετία τους από το σήμερα. Αυτό μου θυμίζει μικρά παιδιά που κατηγορούνται για κάποια σκανδαλιά και προσπαθούν να στρέψουν αλλού τη συζήτηση.

4. Παρακαλώ λοιπόν αυτούς που υποστηρίζουν τη χούντα, να απαντήσουν καθαρά και χωρίς υπεκφυγές, σε όσα δεινά κατηγορείται ότι επέφερε η δικτατορία στη χώρα μας και σε μερικά ακόμα στοιχεία. Πάμε:

............
Οφείλω να σου πω απο ποια σκοπιά βλέπω τα πράγματα. Ομως, στο κατεβατό που με έχεις υποβάλει, θα σου πω οτι δεν πρόκειται να γράψω κάποια διατριβή. Ως εκ τούτου, αρκέσου στην επιλογή μου. Επέλεξα να σου απαντήσω στα ποιο κάτω:
1.Έχω την εντύπωση όμως ότι οι πιο πολλοί που υποστηρίζουν τη δικτατορία, το κάνουν χωρίς να έχουν ψάξει το ζήτημα,
Δέν υποστηρίζω την Επταετία.
Αλλά, στηρίζω με τις θύμησες μου
απο όλα όσα έχουν πέσει στην αντίληψη μου, τις όποιες αλήθειες έζησα, π.χ. τους δρόμους, τις γέφυρες, την γενική λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους.
2. Έχω βαρεθεί σε σχετικές συζητήσεις, να βλέπω τους λάτρες της χούντας να προσπαθήσουν να γυρίζουν τη συζήτηση
Οι διδάξαντες τον απολυταρχισμό και την διάλυση της οικογένειας σε όλο το "ανατολικό μπλόκ" και οι υμνητές της επανάστασης του προλεταριάτου, δεν νομιμοποιούνται να δείχνουν με το δάχτυλο.
Ούτε και να προλειάνουν την κατάσταση, για μελλοντική χρήση ή και άμμεση.

3. προσπαθώντας να στηρίξουν έτσι το πόσο καλύτερη ήταν η επταετία τους από το σήμερα.
Τότε υπήρχε σίγουρα το κράτος.
Σήμερα, απλά δεν υπάρχει.
Τα επίμαχα κυριαρχικά δικαιώματα, έχουν απεμπολιστεί απο τους δημοκρατικούς μας πολιτικούς.

4. Παρακαλώ λοιπόν αυτούς που υποστηρίζουν τη χούντα,
Δεν είναι καλή εικόνα να σε βλέπουμε να παρακαλάς.


Πρωτίστως θα ήθελα να σε βλέπω να αναπτύσεις ανεξάρτητη στάση.
Εσύ κάνεις μονίμως το αντίθετο.

Και αυτό γιατι σήμερα ζούμε την εξαθλίωση σε μέγιστο βαθμό.
Αυτή η εξαθλίωση μας, οφείλεται κυρίως στην μεταπολίτευση.
Και μη ξεχνάς ποτέ, οτι το ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης, είχε στους κόλπους του, ένα ικανό ποσοστό άξιων Αριστερών, δεν επιθυμώ να αναρερθώ περισσότερο

Μη στηρίζεις το σήμερα, γιατι τις συνέπειες του, θα αντιληφτούν καλύτερα οι επερχόμενες γενεές.


Υ.Γ. μάθε να βλέπεις καί με τους δύο οφθαλμούς...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
σου παρέθεσε ολόκληρο κείμενο με επιχειρήματα και γεγονότα χωρίς να αναφέρει τίποτα περί γενικών εννοιών ( φασισμός, εθνκισμός κλπ ) αλλά εσύ επιμένεις να τον λες προπαγανδισμένο

η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά :whatever:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
σου παρέθεσε ολόκληρο κείμενο με επιχειρήματα και γεγονότα χωρίς να αναφέρει τίποτα περί γενικών εννοιών ( φασισμός, εθνκισμός κλπ ) αλλά εσύ επιμένεις να τον λες προπαγανδισμένο

η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά :whatever:
Μου παρέθεσες ένα κατεβατό, σε ένα θρεντ που αναφέρεται στην επταετεία.

Παράλληλα με το κατεβατό, όλως δικαίως (κατα το τυχαίως), ξεφυτρώνουν σποτάκια με σημαίες του ΚΚΕ, σφυροδρέπανα και βάλε...

Τώρα εσύ επιμένεις ακόμα να απορείς που σε λέω προπαγανδιστή;

Γιατι άν δεν ήσουν προπαγανδιστής, τουλάχιστο θα ανέφερες τον τόπο συνάθρισης των Ελλήνων στο Λονδίνο κατα την διάρκεια της επταετείας, όπου συνυπήρχαν αριστεροί, κεντρώοι, βασιλικοί.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΕΜΕΝΟΙ, ΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΑΝΙΣΥΧΙΕΣ.

Το παράδοξο είναι οτι μόλις έφτασαν στην Ελλάδα, ξεχώρισαν όπως η ήρα απο το στάρι.

Μιας και έπιασα τα παράδοξα, άκου ακόμα ένα.

Αφού είχε δοθεί "αμνηστία" μετά απο έξι μήνες,
ο Κωνσταντίνος Καραμανλής,
είπε στον Γεώργιο Παπαδόπουλο:

Τώρα Γιώργο, δεν έχεις κανένα πρόβλημα, ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, μπορείς να αποσυρθείς και να απολαύσεις την ζωή σου, την σύνταξη σου
.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα αποτελεί η απάντηση του :

Εμένα δεν γεννήθηκε ακόμα ο άνθρωπος που θα με διδάξει "πατριωτισμό".

Μη αποδεχόμενος "ποτέ" τις προσπάθειες που έγιναν για να του δωθεί χάρι,
απομόνωσε τον εαυτό του απο τους έξω και κράτησε σαν ένας μη αποδεχόμενος να κάνει "δήλωση" .

Στην κηδεία του ζήτησε να ταφεί σαν "στρατιώτης" με την στολή του.

Υ.Γ. ακόμα και οι Γερμανοί στο Ρούπελ, απέδωσαν τιμές στους στρατιώτες.

Εγώ έτσι τον βλέπω.

Οπως βλέπω και τον Αρη απο το Βελούχι...

Εγώ, έτσι τους βλέπω...

με μια λέξη, ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!!!

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει...:(


 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

borat

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης.- αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 15,323 μηνύματα.
Στην κηδεία του ζήτησε να ταφεί σαν "στρατιώτης" με την στολή του.
Και να γράψει στο μνημα του
"Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας".
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,326 μηνύματα.
Ο Γιαννης Ριτσος ειχε κατεστραμενα νεφρα απο το ξυλο που εφαγε στη μακρονυσο.

Ο ΡΙΤΣΟΣ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top