Χορτοφαγία Vs Κρεοφαγία

tofugirl

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η tofugirl αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 203 μηνύματα.
:worry:

Εγώ πίνω πολύ, πολύ γάλα, δεν ξέρω κατά πόσο είναι αγελάδας ή σκόνη-αγελάδας ή whatever, αλλά έχω την αίσθηση ότι αν μου πει κάποιος να κόψω το γάλα, δεν θα μου αρέσει καθόλου μα καθόλου!

Καθόλου όμως δεν μ' αρέσουν κι αυτά που διάβασα πιο πάνω! Επειδή έχουμε ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια, ο γιατρός με είχε συμβουλέψει να πίνω όσο το δυνατόν περισσότερο γάλα μπορώ, για το ασβέστιο φαντάζομαι! Τι εναλλακτικά προϊόντα μπορώ να καταναλώνω για να καλύπτω αυτές τις (αυξημένες) ανάγκες σε ασβέστιο;

:worry:

Μόλκα, αντιγράφω από το βιβλίο Plant Based Nutrition and Health («Φυτικά βασισμένη διατροφή και Υγεία») του Stephen Walsh. [...] Σχετικά με το ασβέστιο, 100 γραμμάρια κατσαρού λάχανου, λαχανίδων, ή κινέζικου λάχανου παρέχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου με ένα ποτήρι αγελαδινού γάλακτος. Αν καταναλώνετε αρκετά τέτοια λαχανικά, μπορείτε να είστε σίγουροι για την υγεία των οστών σας. Αν αποφεύγετε τέτοια λαχανικά, δύο κούπες ενισχυμένου γάλακτος σόγιας (περίπου 300 μιλλιγραμμάρια ασβεστίου ανά κούπα) είναι αρκετές. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε και τις δύο τροφές, γιατί η καθεμία έχει τα πλεονεκτήματά της εκτός από το ασβέστιο : τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μας δίνουν φολικό οξύ, βιταμίνη Κ και βιταμίνη C ενώ το ενισχυμένο γάλα σόγιας παρέχει πρωτεΐνη σε πολύ υγιεινή μορφή, συνήθως μαζί με βιταμίνη Β12 και D. Μία μεγάλη μερίδα σκούρων πράσινων λαχανικών πλούσιων σε ασβέστιο και μία κούπα γάλα σόγιας κάθε μέρα είναι τέλειος συνδυασμός."

Το ξέρεις πως μία υψηλή σε πρωτεΐνη και αλάτι διατροφή αυξάνει την απώλεια ασβεστίου από το σώμα μας; Αυτό σημαίνει πως όσο γάλα και να πιεις είναι δώρο άδωρο, γιατί είναι τόσο πλούσιο σε ζωϊκή πρωτεϊνη και λίπος, που για να το διασπάσει το σώμα σου χρησιμοποιεί το ήδη υπάρχον ασβέστιο που υπάρχει στα κόκκαλά σου.

Θα κάνω μία υπέρβαση και θα ποστάρω κάτι που μπορεί να βρεις πολύ ενδιαφέρον :) Όχι φυσικά με διάθεση προπαγάνδας ( ο καθένας έχει μυαλό, κρίνει και αποφασίζει τι είναι καλύτερο για το σώμα του) αλλά με διάθεση να μοιραστώ κάποια γνώση που έχω αποκτήσει από την ενασχόλησή μου με το θέμα χρόνια τώρα.

Denenberg: Πως η βιομηχανία γάλακτος
προωθεί την οστεοπόρωση

του Herb Denenberg, στην εφημερίδα The Evening Bulletin

Η βιομηχανία γάλακτος προωθεί την κατανάλωση γαλακτοκομικών και ασβεστίου ως μέσο πρόληψης κατά της οστεοπόρωσης, αλλά η πραγματικότητα μπορεί να είναι τελείως αντίστροφη. Επιστημονικές μελέτες σήμερα υποστηρίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών (όπως αυτές που περιέχονται στο κρέας, γάλα και τα γαλακτοκομικά) και ασβεστίου, μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση.

Υπάρχουν αποδείξεις για την επικινδυνότητα των γαλακτοκομικών για την ανθρώπινη υγεία για πάνω από 100 χρόνια, αλλά δεν αποτελούν μία είδηση που θα γίνονταν πρωτοσέλιδο, όσο η παντοδύναμη βιομηχανία κινεί τα νήματα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης. Αυτή η στήλη θα προσπαθήσει να επιχειρηματολογήσει για το πως το γάλα βοηθά την οστεοπόρωση.

Ας δούμε πρώτα την παρατήρηση του Τ. Colin Campbell από το κλασσικό του βιβλίο, "The China Study" του 2004: " Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά από κάθε άλλο λαό στον πλανήτη. Άρα θα έπρεπε να έχουν τα πιο γερά κόκαλα, σωστά; Δυστυχώς όχι. Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει πως οι Αμερικανίδες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε κατάγματα ισχύου". Τα κατάγματα ισχύου είναι μία αξιόπιστη ένδειξη οστεοπόρωσης.

Ο πιο σημαντικός λόγος που η κατανάλωση γάλακτος οδηγεί σε κατάγματα ισχίου είναι ο εξής: Το γάλα είναι πλούσιο σε ζωική πρωτεΐνη. Οι ζωϊκές πρωτεΐνες αυξάνουν το φορτίο του ανθρώπινου σώματος σε οξύ. Αυτό σημαίνει πως το αίμα και οι ιστοί γίνονται πιο όξινοι. Για να καταπολεμήσει αυτήν την επίθεση οξέων ο ανθρώπινος οργανισμός, χρησιμοποιεί το ασβέστιο. Το ασβέστιο αυτό προέρχεται από κάπου, και αυτό το κάπου είναι τα κόκκαλά μας. Όταν το ασβέστιο απομακρύνεται από τα οστά, γίνονται πιο ευάλωτα στα κατάγματα.

Αυτή η σύνδεση μεταξύ ζωικής πρωτεΐνης, της υγείας των οστών και των καταγμάτων, αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1880 και καταγράφηκε το 1920. Από τότε πάρα πολλές έρευνες έχουν επανεξετάσει το θέμα και καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Το 2000, έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φραντζίσκο, κατέδειξε πως όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών από τον άνθρωπο, σε σχέση με αυτές προερχόμενες από ζωϊκές πηγές, τόσο μικρότερη η πιθανότητα καταγμάτων. Μάλιστα, όταν η ποσότητα φυτικής πρωτεϊνης είναι μεγάλη και η ζωική πρωτεΐνη ελάχιστη, υπάρχει εικονική εξάλειψη των καταγμάτων. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Η πρόσληψη ασβεστίου μέσω των γαλακτοκομικών διαδραματίζει ρόλο όχι μόνο στα κατάγματα αλλά και στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης. Ο Campell γράφει : "Σε έρευνα που έγινε σε δέκα χώρες, η υψηλή κατανάλωση ασβεστίου συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη -όχι μικρότερη- πιθανότητα οστεοπόρωσης. Σε αυτές τις χώρες το ασβέστιο προσλαμβάνονταν κυρίως από τα γαλακτοκομικά και όχι από φυτικές πηγές".

Ο Mark Hegsted, ένας από τους κορυφαίους διαιτολόγους και καθηγητής στο Χάρβαρντ εδώ και πολλά χρόνια, απέδειξε τη σημασία του ασβεστίου στα κατάγματα και την οστεοπόρωση. Βρήκε πως μεγάλη πρόσληψη ασβεστίου για πολλά χρόνια αφαιρεί από το ανθρώπινο σώμα τη δυνατότητα να ελέγξει πόσο ασβέστιο χρησιμοποιεί και πότε. Βρήκε πως το παραπάνω ασβέστιο καταστρέφει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ελέγχουν την απορρόφηση και αποβολή του. Γράφει, "η καταστροφή με αυτόν τον τρόπο του ελεγκτικού μηχανισμού του οργανισμού είναι η συνταγή για οστεοπόρωση στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και μετά. Οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, πρέπει να είναι ικανές να χρησιμοποιούν το ασβέστιο με φειδώ, ειδικά αν ακολουθούν δίαιτα που βασίζεται στις ζωϊκές πρωτεϊνες. Το γεγονός ότι το σώμα χάνει την ικανότητά του να ελέγχει τους μηχανισμούς του μετά από χρόνια κατάχρηση συγκεκριμένων στοιχείων, είναι ένα φαινόμενο χρόνια αποδεδειγμένο βιολογικά".

Φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα : "Με βάση αυτά τα ευρήματα, κατανοούμε πως είναι πιθανό η ζωική πρωτεϊνη και το ασβέστιο - όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες - να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τα γαλακτοκομικά, δυστυχώς, είναι η μοναδική τροφή που είναι πλούσια και στα δύο αυτά στοιχεία." Γι' αυτό τα κατάγματα ισχίου εμφανίζονται περισσότερο σε πληθυσμούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών. Ο Δρ. Campbell προτείνει τους εξής τρόπους για την αποφυγή του κινδύνου :

--- Μείνετε ενεργοί και γυμνάζεστε συχνά. Η άσκηση βοηθά στην αποφυγή οστεοπόρωσης και φυσικά στη διατήρηση καλής υγείας.

---Καταναλώνετε ποικιλία φυτικών τροφών, αποφεύοντας τις ζωϊκές πρωτεϊνες και τα γαλακτοκομικά. Το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός μπορείτε να το πάρετε από φυτικής προέλευσης τροφές όπως τα φασόλια και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά. Αν μάλιστα αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η άσπρη ζάχαρη, τα γλυκά και το άσπρο ψωμί, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στο να λαμβάνετε ό,τι χρειάζεστε από τα φυτά.

---Μειώστε την κατανάλωση αλατιού. Αυτό σημαίνει την αποφυγή υψηλά επεξεργασμένων τροφών, γιατί είναι γεμάτες αλάτι και νάτριο.


Αν θέλετε να αποφύγετε τις χρόνιες παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης, η νόσος Αλτσχάίμερ κ.α. ακολουθήστε τη συμβουλή όπως διατυπώθηκε στην έρευνα "The China Study". Υιοθετήστε μία διατροφή πλούσια σε πλήρεις φυτικές τροφές, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, αλατιού και λιπών.

Και αν δεν έχετε πειστεί ακόμη, κάτι τελευταίο. Ο Δρ. Walter C. WIllett της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στο βιβλίο του "Eat, Drink and Be Healthy (2001) μιλά αντίθετα στη συνήθη πρόταση των γιατρών για κατανάλωση τουλάχιστον τριών ποτηριών γάλακτος την ημέρα. " Μία δίαιτα πλούσια σε ζωϊκά λίπη, έχει συνδεθεί με τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Σε εννέα διαφορετικές έρευνες, παρατηρήθηκε πως τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη συνδέονται με την μεγάλη κατανάλωση γάλακτος". Και τελειώνει : " Δεν συνιστώ το γάλα σαν ρόφημα για τους μεγάλους και πιστεύω πως πρέπει να θεωρούμε τα γαλακτοκομικά μία εναλλακτική λύση στη διατροφή μας και όχι ένα απαραίτητο στοιχείο (2 -3 μερίδες κάθε μέρα) όπως προτείνεται στην τροφική πυραμίδα της USDA.

O Herb Denenberg, είναι καθηγητής στο Wharton School, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Philadelphia και συνήγορος του καταναλωτή. Το e-mail του είναι advocate@theeveningbulletin.com.
----------------------------------------------------------------------
https://www.theeveningbulletin.com

Ελπίζω να βοήθησα! =)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Molka

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Molka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,835 μηνύματα.
Μάααααλιστα..

Πρώτη φορά διαβάζω ποστ αυτού του μεγέθους, και άξιζε πραγματικά τον "κόπο"! Δυστυχώς ήταν κι ο πατέρας μου στο δωμάτιο και με αποσυντόνιζε, θα επανέλθω αργότερα για μια δεύτερη ανάγνωση, και αν έχω οποιαδήποτε απορία θα σου πω. Σ' ευχαριστώ για τον κόπο σου, τον εκτιμώ! :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tofugirl

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η tofugirl αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 203 μηνύματα.
Παρακαλώ.:D Και χαίρομαι που το διάβασες όλο. Καλό είναι να μοιραζόμαστε ό,τι γνωρίζουμε γιατί κι εγώ κάποτε δεν τα ήξερα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fandago

Διακεκριμένο μέλος

Ο Ә□⌂щяңš αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,876 μηνύματα.
Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα ειπώθηκαν. Αλλά έχω μια απορία, τόσα χρόνια ο άνθρωπος είναι παμφάγο ον και όλα βαίνουν καλώς. Συμφωνώ ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει κακό αλλά το γεγονός ότι το μικρό της αγελάδας απομακρύνεται από αυτήν γίνεται χρόνια τώρα. Γιατί για να μειώσουμε μια υπερβολή πρέπει να πάμε στα άλλα άκρα και να μην τρώμε τίποτα ζωικό;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giovanna

Επιφανές μέλος

Η Giovanna αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 8,086 μηνύματα.
παρα πολυ καλο αρθρο, πραγματικα! αλλα θεωρω καπως αβασιμο αυτο που λεει για τις αμερικανιδες και τα καταγματα ισχιου, μεχρι να αναφερθει η μεθοδολογια ερευνας αυτου.
το πιο συχνο καταγμα μετα απο πτωση, ειναι το καταγμα ισχιου! πρεπει παντα να κανουμε ερευνα ως προς ενα παραγοντα εχοντας αποκλεισει τους αλλους...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tofugirl

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η tofugirl αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 203 μηνύματα.
Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα ειπώθηκαν. Αλλά έχω μια απορία, τόσα χρόνια ο άνθρωπος είναι παμφάγο ον και όλα βαίνουν καλώς. Συμφωνώ ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει κακό αλλά το γεγονός ότι το μικρό της αγελάδας απομακρύνεται από αυτήν γίνεται χρόνια τώρα. Γιατί για να μειώσουμε μια υπερβολή πρέπει να πάμε στα άλλα άκρα και να μην τρώμε τίποτα ζωικό;

Γειά σου fandago. Νομίζω πως η εξέλιξη των πραγμάτων δεν δείχνει σαν να βαίνουν όλα καλώς. Η κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφών αυξάνεται χρόνο με το χρόνο (και δυστυχώς όχι μόνο στο δυτικό κοσμο), αυξάνονται οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή (καρκίνοι, εγκεφαλικά, διαβήτης, παχυσαρκία), αυξάνεται η ρύπανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την ίδια στιγμή που σε άλλα σημεία του πλανήτη πεθαίνουν γιατί δεν έχουν να φάνε ούτε καν 100 θερμίδες τη μέρα... Αυτό δεν είναι βαίνουν καλώς... :/: Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες συνήθειες ως μη φυσικές; Και για να απαντήσω στην ερώτησή σου περί άκρων, για μένα, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Έχεις την επιλογή να ζήσεις με σεβασμό στο περιβάλλον, τα ζώα και τους συνανθρώπους σου ενώ ταυτόχρονα προστατεύεις την υγεία σου. Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να μη το κάνεις! ;) Το θέμα είναι αν σε ενδιαφέρει τι συνέπειες έχουν οι καταναλωτικές σου επιλογές στο περιβάλλον σου ή όχι.

Και όσον αφορά τα ζώα...48 δισεκατομμύρια ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας (χωρίς να λάβει κανείς υπόψη τα ζώα που πεθαίνουν λόγω καταστροφής του οικοσυστήματός τους).
:'( Θεωρώ αδύνατο να βρω έστω μία δικαιολογία για τον εαυτό μου να συμμετέχω συνειδητά σε αυτή τη γενοκτονία.

Μπορεί η αγελάδα να απομακρύνεται από το μωρό της αιώνες τώρα, αλλά θεωρείς πως επειδή γίνεται για αιώνες είναι και σωστό; Και η εκμετάλλευση των μαύρων γινόταν για αιώνες, η εκμετάλλευση των γυναικών εξακολουθεί σε πολλές γωνιές του πλανήτη...Σημαίνει πως οφείλουμε να σκύψουμε το κεφάλι και να σηκώσουμε τους ώμους λέγοντας "Ε, αφού έτσι ήταν πάντα...". Ποιά είναι η γνώμη σου ;


 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tofugirl

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η tofugirl αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 203 μηνύματα.
παρα πολυ καλο αρθρο, πραγματικα! αλλα θεωρω καπως αβασιμο αυτο που λεει για τις αμερικανιδες και τα καταγματα ισχιου, μεχρι να αναφερθει η μεθοδολογια ερευνας αυτου.
το πιο συχνο καταγμα μετα απο πτωση, ειναι το καταγμα ισχιου! πρεπει παντα να κανουμε ερευνα ως προς ενα παραγοντα εχοντας αποκλεισει τους αλλους...

Αν δεν κάνω λάθος αναφέρεται στις αμερικανίδες άνω των 50. Θα προσπαθήσω να σου βρω την έρευνα ώστε να της ρίξεις μία ματιά
. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

deadhead_pirate

Περιβόητο μέλος

Ο deadhead_pirate αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,774 μηνύματα.
Εντάξει, καλά όλα αυτά που λέτε, αλλά έχω μερικές απορίες.
Πόσο καλό κάνεις τοφουκόριτσο, στον πλανήτη και στο οικοσύστημα, ακολουθώντας τις συγκεκριμένες διατροφικές (και εν γένει) συνήθειές σου; Θέλω να πω οτι εσύ σαν άτομο, στερείσαι κάποια πράγματα, ανεξάρτητα από το αν γευστικά είσαι ικανοποιημένη, κάνεις κάποιες θυσίες, προκειμένου όπως πιστεύεις να έχουμε ένα καλύτερο κόσμο.
Γιατί να το κάνεις αυτό όταν παράλληλα εκατομμύρια επιχειρήσεις μολύνουν με τα φουγάρα τους; Είναι σαν να προσπαθείς να γεμίσεις μια τρύπια σκάφη με νερό, σταγόνα-σταγόνα. Αν κλείσει η τρύπα, κάποια στιγμή θα γεμίσει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εδάδ

Διάσημο μέλος

Η Εδάδ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,958 μηνύματα.
Mερικά συμφωνόντας με τον pirate θα ήθελα να ρωτήσω για τη γενική κοινωνική ανησυχία των ανθρώπων που επιλέγουν αυτό τον τρόπο ζωής. Μία μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που έχει τύχει να γνωρίσω πιο πολύ νοιάζεται για τα ζώα, ή για "τη φάση" παρά για τον άνθρωπο που ζει δίπλα τους με 500 ευρώ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giovanna

Επιφανές μέλος

Η Giovanna αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 8,086 μηνύματα.
α. τo τουφοκοριτσο εχει κοπιραιτ,παρακαλω σεβαστειτε το :P
β. το οτι αυτη τη στιγμη εσυ εμαθες κατι και μιλας για αυτο, το οτι εγω σημερα απαντησα "φακες" και οχι κοτοπουλο (τα ηθελα και τα δυο το ιδιο) και το οτι καποιοι διαβαζουν και ανακαλυπτουν μια αληθεια που τους εμπνεει και τους αντιπροσωπευει, νομιζω ειναι το παν.

α, και δεν ειναι καλο μου μια τρυπα στο νερο :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

deadhead_pirate

Περιβόητο μέλος

Ο deadhead_pirate αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,774 μηνύματα.
Ναι, αλλά πρακτικά δεν καταλαβαίνω τι όφελος μπορεί να προκύψει από αυτό. Μπορεί να διάβασα όλα αυτά, σίγουρα σέβομαι τον τρόπο ζωής και σίτισης που έχετε επιλέξει, αυτό δεν σημαίνει όμως ορι θα θυσιάσω τα παϊδάκια για ένα πιάτο φακές.
Επίσης θα συμφωνήσω με το προηγούμενο ποστ της Εδάδ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giovanna

Επιφανές μέλος

Η Giovanna αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 8,086 μηνύματα.
α. δεν εχουμε επιλεξει. μια χαρα πιδακια εφαγα το προηγουμενο σκ,και μια χαρα φακες θα φαω αυριο, γιατι τις προτιμω απο ξαναμανα παιδακια για πολλους λογους, ΕΝΑΣ απο τους οποιους πιθανοτατα ειναι αυτος που αναφερει το τουφοκοριτσο.

β. και το πιο μεγαλο ταξιδι, απο ενα βημα ξεκινα! αν ολοι οι ενεργοι χρηστες επηρεαζονταν τοσο λιγο οσο εγω, πχ, αποψε, σημαινει οτι αυριο θα καταναλωθει/σφαγιαστει ενα ζωο λιγοτερο. η πεντε ζωα, αναλογα για τι μιλαμε :)

αυτο το θεωρουσα πασιφανες, δεν περιμενα την αντιδραση σου εδω..κι ομως~! ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tofugirl

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η tofugirl αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 203 μηνύματα.
@ pirate :

Έχεις δίκιο να το ρωτάς αυτό...αλλά δεν είναι αυτό το ερώτημα σχετικό με τον οποιοδήποτε τρόπο ζωής τελικά;
Γιατί να κάνεις πράγματα για τον πλανήτη και τους άλλους όταν ο ίδιος ελπίζεις ότι είσαι σε καλή κατάσταση και δεν επηρεάζεσαι από το περιβάλλον σου; Ή δες το και αλλιώς. Γιατί να βγεις στο δρόμο να φωνάξεις για τις συντάξεις αφού στο τέλος αυτό που θέλει θα το περάσει η κυβέρνηση; Γιατί να μην εξαπατήσεις ένα συνάδελφο για να ανέβεις επαγγελματικά αφού όλοι αυτό κάνουν; Τι είναι όλα αυτά...ηθικά διλήμματα. Ερωτήματα που ο κάθε άνθρωπος θέτει στον εαυτό του και απαντά ανάλογα με την ηθική του, και τον τρόπο που θέλει να βαδίσει στη ζωή.

Με τον ίδιο τρόπο το να κάνω το σωστό και να κάνω το κομματάκι μου σε αυτή την υπόθεση όσο μικρό και αν φαντάζει, υπαγορεύεται από την ηθική που διαθέτω ως άνθρωπος. Δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια στην αδικία και κάνω ό,τι μπορώ να της πάω κόντρα είτε αυτό σημαίνει να βγω στο δρόμο και να φωνάξω συνθήματα ή να στείλω γράμματα διαμαρτυρίας στις εταιρείες που μολύνουν (για να αναφέρω το παράδειγμα που έθεσες) ή να επιλέξω ένα επάγγελμα που θα μου δώσει τη δυνατότητα να εργαστώ για το κοινό καλό και να ασκήσω πιέσεις για το δίκαιο.

Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό αλλά όλες οι μεγάλες αλλαγές στην ιστορία των κοινωνικών επαναστάσεων ξεκίνησαν από λίγους τρελούς που πήγαν κόντρα στο ρεύμα την ώρα που οι άλλοι τους χλεύαζαν.

Και αν το δεις και από μία άλλη σκοπιά, ακριβώς επειδή πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και ό,τι προσπάθεια κάνουν θα πάει χαμένη, έχουμε φτάσει σήμερα σε αυτή την κατάσταση, σε αυτή την αδιαφορία για ό,τι συμβαίνει έξω από το διαμέρισμά μας και μακρυά από μας.

Και σου λέω το πιο απλό, αν μπορώ με την αγοραστική μου δύναμη να δώσω 'ψήφο' σε επιχειρήσεις και εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον και δεν βασανίζουν ζώα και ανθρώπους, γιατί να επιλέξω να μην το κάνω; Κάθε φορά που αγοράζεις ένα προϊόν που έχει βαφτεί με αίμα για να φτάσει στα χέρια σου, είναι σαν να δίνεις ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία αυτή και να της λες...συνέχισε. Εγώ έτσι το βλέπω...

Και τέλοσπάντων, γνωρίζω περιπτώσεις που λόγω ακριβώς των πιέσεων λίγων ακτιβιστών, εργοστάσια αναγκάστηκαν να βάλουν φίλτρα και να υιοθετήσουν ένα πιο 'πράσινο' προφίλ...Αυτό μου δίνει κουράγιο. Βλέπω μικρές αλλαγές που φτιάχνουν σιγά σιγά μία μεγάλη. Το θέμα είναι πως θα είναι λίγο αργά όταν συνειδητοποιήσουμε τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει. =(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

deadhead_pirate

Περιβόητο μέλος

Ο deadhead_pirate αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,774 μηνύματα.
Σε κάθε περίπτωση, ας μη θεωρηθεί η διαφωνία μου επιθετική απέναντι σε όσους υιοθετούν αυτή τη στάση ζωής, δεν το λέω με διάθεση αντιπαράθεσης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tofugirl

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η tofugirl αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 203 μηνύματα.
Mερικά συμφωνόντας με τον pirate θα ήθελα να ρωτήσω για τη γενική κοινωνική ανησυχία των ανθρώπων που επιλέγουν αυτό τον τρόπο ζωής. Μία μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που έχει τύχει να γνωρίσω πιο πολύ νοιάζεται για τα ζώα, ή για "τη φάση" παρά για τον άνθρωπο που ζει δίπλα τους με 500 ευρώ

Εδάδ όπως συμβαίνει σε όλα τα κινήματα - υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι που ακολουθούν τη χορτοφαγία για διαφορετικούς λόγους. Έχεις τους ανθρώπους που το κάνουν για θρησκευτικούς λόγους (βλ. Βουδιστές), έχεις ανθρώπους που νοιάζονται για τα ζώα αποκλειστικά, άλλους που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους (βλ. βεγκανισμό για λόγους υγείας), και τελικά αυτούς που με τον τρόπο ζωής τους προσπαθούν να τα περιλαμβάνουν όλα όσο γίνεται.

Ο πυρήνας του κινήματος αποτελείται από τρία βασικά θέματα - Δικαιώματα των ζώων (ξεκινώ από αυτό γιατί αυτά θίγονται άμεσα αφού δολοφονούνται και εκμεταλλεύονται, - Δικαιώματα των ανθρώπων (βλ. παγκόσμια πείνα και καταπίεση) και το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο πλανήτη μέσα από την 'πράσινη' κατανάλωση και καθημερινότητα.

Ένας "σωστός" βίγκαν, οφείλει να κρατά όλα αυτά υπόψιν του, κατ' εμέ, αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να επιβάλλεις στους ανθρώπους το σωστό ούτε να βγάλεις γενική οδηγία για το πως μπορεί να είναι ένας χορτοφάγος ή όχι.:rolleyes:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giovanna

Επιφανές μέλος

Η Giovanna αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 8,086 μηνύματα.
καλε οχι! :)

(στον πειρατη μιλαω, αλλα εκανες σφηνα ποστ τοφ!)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tofugirl

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η tofugirl αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 203 μηνύματα.
α. δεν εχουμε επιλεξει. μια χαρα πιδακια εφαγα το προηγουμενο σκ,και μια χαρα φακες θα φαω αυριο, γιατι τις προτιμω απο ξαναμανα παιδακια για πολλους λογους, ΕΝΑΣ απο τους οποιους πιθανοτατα ειναι αυτος που αναφερει το τουφοκοριτσο.

β. και το πιο μεγαλο ταξιδι, απο ενα βημα ξεκινα! αν ολοι οι ενεργοι χρηστες επηρεαζονταν τοσο λιγο οσο εγω, πχ, αποψε, σημαινει οτι αυριο θα καταναλωθει/σφαγιαστει ενα ζωο λιγοτερο. η πεντε ζωα, αναλογα για τι μιλαμε :)

Ο μέσος χορτοφάγος σώζει 100 ζώα το χρόνο από τη σφαγή. ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tofugirl

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η tofugirl αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 203 μηνύματα.
Σε κάθε περίπτωση, ας μη θεωρηθεί η διαφωνία μου επιθετική απέναντι σε όσους υιοθετούν αυτή τη στάση ζωής, δεν το λέω με διάθεση αντιπαράθεσης.

Όχι αλίμονο, συζήτηση κάνουμε :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giovanna

Επιφανές μέλος

Η Giovanna αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 8,086 μηνύματα.
Ο μέσος χορτοφάγος σώζει 100 ζώα το χρόνο από τη σφαγή. ;)

σοβαρα μιλας?:eek:
νταξ, καλα ειμαι κι εγω τοτε :P
δεν τρωω καθε μερα, μαλλον μια φορα στις 10 μερες..

ελα ρε!!!:eek::eek::eek:
απιστευτο..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dark_kronos

Επιφανές μέλος

Ο Rognan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Ισπανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 20,660 μηνύματα.
Να ρωτισω και εγω κατι αλλο;... Δεν εξεταζω καθολου τα θεματα περι υγιας κλπ. Αλλα πως θεωρει οπιοσδηποτε οτι με αυτον τον τροπο μπορει να σωθει το περιβαλων;... Ειναι καλο δλδ να υπαρχουν ανεξελεκτα τα ζωα, να γενοβολανε σαν τρελα, να πολαπλασιαζονται με τρελου ρυθμους, το ιδιο και εμεις και να εχουμε και τοσα ζωα και τοσους ανθρωπους να τρωνε μονο φυτικα προΐοντα;... Τελικα μηπος ετσι θα καταστραφοι περισσοτεροι το περιβαλλων;... Οι δεινοσαυροι ισως εξαφανιστικαν λογο ελειψεις τροφης, θελουμε να φερουμε και εμας και ολους τους ζωντανους οργανισμους της γης παλι εκει;...

Δεν λεω, και εγω τα αγαπαω τα ζωα, και δεν ειναι καθολου καλες οι συνθικες ζωης για οσα μεγαλονουν με τον προρισμο να φτασουν στο τραπεζι μας η να γενοβολανε για να ερθουν αλλα στο τραπεζι μας, αλλα ειναι μια φυσικη λειτοργια που πρεπει να γινονται... Ειναι νομος της φυσης το μεγαλητερο να τρωει το μικροτερο (αν και δεν ειναι παντα κατα ακριβως αυτον τον τροπο, καταλαβενετε ομως τι θελω να πω) και πρεπει να γινετε...

Αλλωστε και για α βιολογικα προΐοντα αφου δεν επιτρεπονται χημικα λιπασματα πρεπει να χρησιμοποιηθουν αλλου ειδους... Αυτα τι ειναι και απο που βρισκονται, αν οχι κοπρανα απο ζωα που πρεπει να τα εχει καπιος κτηνοτροφος;....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top