Το νέο όνομα της ΠΓΔΜ και η συμφωνία των Πρεσπών

Ποιο θεωρείτε σωστό να είναι το νέο όνομα των Σκοπίων

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 82)
  • Μακεδονία

    Ψήφοι: 8 9.8%
  • Άλλο όνομα

    Ψήφοι: 41 50.0%
  • Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

    Ψήφοι: 31 37.8%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 2 2.4%

pluton

Δραστήριο μέλος

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 555 μηνύματα.
Την εικόνα του απόλυτου διχασμού της κοινωνίας με εμφανή τη διαφορά στις προτεραιότητες μεταξύ Αλβανών και Σκοπιανών, «καθρεφτίζει» δημοσκόπηση στα Σκόπια, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την «επικύρωση» ή όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στη δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της χώρας σχετικά με την αλλαγή του ονόματος, αλλά και του Συντάγματος, το «όχι» στη Συμφωνία προηγείται με 8 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 54,1% έναντι 45,9% που στηρίζουν το «ναι» και τη συμφωνία την οποία υπέγραψαν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, θα είναι το εξής: «Επιθυμείτε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ με την στήριξη της συμφωνίας ανάμεσα στη “Μακεδονία” και την Ελλάδα;».
Ένα ερώτημα διπλής φύσεως, τόσο για την ένταξη στους δύο μεγάλους θεσμούς, όσο και για την «επικύρωση» της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αυτό ωστόσο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι οι μεν Αλβανοί έχουν ως προτεραιότητα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αδιαφορώντας για την ονομασία, ενώ αντίθετα οι Σκοπιανοί θεωρούν το όνομα μέρος της ταυτότητάς τους, ενώ ταυτόχρονα είναι επιφυλακτικοί για το αν η συμφωνία των Πρεσπών όντως θα οδηγήσει τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Το «ναι» στηρίζουν έτσι οι αλβανόφωνοι Σκοπιανοί, σε αντίθεση με τους σλαβόφωνους, οι οποίοι ψηφίζουν σε υψηλά ποσοστά «όχι».




Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, από την εταιρεία MRCETE Vision για λογαριασμό της ιστοσελίδας mkd.mk, πριν γίνει γνωστό το προσχέδιο της διατύπωσης του ερωτήματος.
Από την έρευνα που έγινε από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε 1.200 άτομα προέκυψε ότι το 54,1% των πολιτών δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων. Αντίθετα, υπέρ τάσσεται το 45,9%.
Στο ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων, το 74,5% των Σκοπιανών απαντά αρνητικά και μόλις το 25,5% θετικά.
Οι Αλβανοί, δε, που συμμετείχαν στην έρευνα (το 25% από τους 1.200 ερωτηθέντες) θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή σε ποσοστό 94,7%.

Για το αν θέλουν η χώρα τους να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με νέο όνομα, το 52,1% δηλώνει «όχι», ενώ το 47,9% «ναι».
Και στο συγκεκριμένο ερώτημα οι Σκοπιανοί απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 71,7% και 28,3% θετικά, ενώ το 94,7% των Αλβανών είναι υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με άλλο όμως όνομα. Στο ίδιο ερώτημα, άλλες εθνικότητες απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 55,5% και θετικά σε ποσοστό 44,5%.
Το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι η ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, ενώ το 41,5% πιστεύει το αντίθετο, με το 8,9% να επιλέγει το «δεν ξέρω / δεν απαντώ».
Από τους Σκοπιανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 56,4% δεν πιστεύει ότι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει αλλαγή προς το καλύτερο, ενώ το αντίθετο θεωρεί το 34%.
Μεταξύ των Αλβανών ερωτηθέντων, το 85,8%, πιστεύει ότι ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρουν ένα καλύτερο «αύριο» στα Σκόπια, με το μόλις 6,6% των Αλβανών ερωτηθέντων να διαφωνεί. Μεταξύ των άλλων εθνικοτήτων των Σκοπίων, το 57,8% θεωρεί ότι η ένταξη θα φέρει καλύτερες μέρες, σε αντίθεση με το 34,4%.
Όσον φορά στο αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το 27,5% φαίνεται πως επιλέγει την αποχή, το 47,8% τη… συμμετοχή και ένα ποσοστό άνω του 24% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.
Μοιρασμένοι πάντως για το αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα εμφανίζονται οι Σκοπιανοί. Το 41,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει, το 35,8% ότι θα απέχει και το 22,2% είναι αναποφάσιστο.
Οι Αλβανοί των Σκοπίων αντίθετα απαντούν πως θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 61% και πως θα μποϊκοτάρουν σε ποσοστό 31,8%.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 44,6% πιστεύει ότι αν τα Σκόπια αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα, θα γίνουν δεκτά από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το αντίθετο πιστεύει το 43,1%, ενώ «δεν ξέρω» απάντησε το 12,3%.
Οι Σκοπιανοί που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, απάντησαν σε ποσοστό 53,9% ότι δεν πιστεύουν πως η συνταγματική αλλαγή θα ανοίξει την πόρτα της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 32,9%.
Και εδώ οι Αλβανοί πάντως διαφωνούν, αφού το 72,8% πιστεύει ότι η αλλαγή του ονόματος θα φέρει ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ το 17,5% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.

https://www.newsbomb.gr/ellada/ethn...ia-provadisma-sto-oxi-enopsei-dimopsifismatos

ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ;

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Μακεδονίας στις αρχές του 20 αιώνα είχαν συνείδηση υπό διαμόρφωση και ρευστή εθνική συνείδηση. Ακομα Κ ο ίδιος ο Κωττας αρχικά πολεμούσε για την Εξαρχια, όπως Κ αρκετοί άλλοι, μετάπηδουσαν από την μια πλευρα στην άλλη και το αντίθετο.

Δεν βγήκε να προκαλέσει, βγήκε να μιλήσει στην γλωσσα η οποία κυνηγήθηκε ανηλεώς στο παρελθόν από την κρατική εξουσία χωρίς να υπάρξει κάποιος ουσιαστικός λόγος . Ακομα και ακραιφνείς Έλληνες σλαβοφωνοι(ακομα κ ο ίδιος ο βουλευτής τόνισε αργοτερα ότι ειναι Έλληνας και όχι «εθνικά Μακεδονας»)αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από τις επίσημες αρχές μόνο επειδή είχαν διαφορετική μητρική γλωσσα και μιλούσαν «αλλιώς». Εξ ου και η απαγόρευση της δια νόμου τις προηγούμενες δεκαετίες.

Δεν συμφωνώ ο καπετάν Κώττας ναι είχε μπει στους κομιτατζήδες κατάλαβε γρήγορα που το πήγαιναν και τους πολέμησε με πάθος... Σε όλο τον Μακεδονικό αγώνα είναι ζήτημα αν πήραν μέρος εθελοντικά 600 αγωνιστές από την υπόλοιπη Ελλάδα (Κρήτη, Θεσσαλία κλπ) οι υπόλοιποι στρατιές δια πυρός και σιδήρου οι Μακεδόνες (δίγλωσσοι) πολέμησαν τους σλάβους και υπέρ της Ελλάδας.... τι να σου γράψω για την συμμετοχή τους στην Επανάσταση του 1821....

Θα μπορούσα να γράψω σύγγραμμα για το θέμα.... ο κύριος αυτός μίλησε έτσι για να προκαλέσει εξ άλλου αν δεν κάνω λάθος έσυρε την Ελλάδα σε δικαστήρια το 2012 ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,019 μηνύματα.

Joaquín

Διάσημο μέλος

Ο Joaquín αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 2,153 μηνύματα.
Φώτη τίποτα που να βγάζει νόημα εκτός από παραλληρηματικές φράσεις έχεις; Εσύ δε συμφωνείς υποθέτω με τη νέα ονομασία. Προτιμάς να λέγονται για πάντα Μακεδόνες αντί για πολίτες της βόρειας Μακεδονίας. Σωστά;
ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ θα ονομάζονται, αλλά έχετε μπουκώσει απ'το σανό όλοι και προσπαθείτε να κοροιδέψετε τον εαυτό σου για να βγαίνει το παραμυθάκι του Τσίπρα.
Η συμφωνία είναι για γέλια. Προτιμότερο ήταν να μην υπήρχε συμφωνία ΠΟΤΕ και αυτοί οι βόρειοι γύφτοι γείτονες θα έκαναν από μόνοι τους χαρακίρι. Να'ναι καλά ο Τσίπρας όμως...
Εγώ ξέρω ότι θα λέγονται Μακεδόνες - πολίτες της βόρειας Μακεδονίας. Από το σκέτο Μακεδόνες που λέγονται σήμερα καλύτερο μού ακούγεται.
Γελάει ο κόσμος...
Απλά σε παραθέτω κι εδώ για να φανεί το μέγεθος της τρέλας που σας έχει ταίσει ο κοντός χωρίς γραβάτα.

Πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό το θέμα. Καλύτερη λύση δε θα βρισκόταν. Πρέπει να πάμε παρακάτω. Αν πρέπει να φοβόμαστε κάποια χώρα είναι σίγουρα η Τουρκία κι όχι η ΠΓΔΜ. Με το να μη συμφωνούμε με την ΠΓΔΜ δίνουμε anmunition στους Τούρκους να τους πάρουν για συμμάχους εναντίον μας. Καλύτερα φίλοι με διαφορές παρά εχθροί. Κακά τα ψέματα, όσοι διαφωνούν με αυτή τη συμφωνία κατά τη γνώμη μου είτε δεν έχουν ιδέα και απλά το βλέπουν συναισθηματικά ακούγοντας τους δημοσιογράφους του Σκάι είτε αντιτίθενται απλά στον Τσίπρα. Επιχειρήματα νορμάλ κανείς δεν έχει.
Από πού προκύπτει ότι δεν θα βρισκόταν καλύτερη λύση; Θέλω μια σοβαρή απάντηση.
Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε απ'τους σκοπιανούς; Μήπως μας αγαπάνε;
Αυτό που γράφεις στο bold είναι αξιολύπητο και δείχνει ότι εσύ είσαι αυτή που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να παίξει λίγο άμυνα για τον Τσιπράκο. Τα επιχειρήματα είναι πολλά και ΣΟΒΑΡΑ. Αλλά σε ποιον να τα πεις. Σε σένα που νομίζεις ότι Macedonian/citizen of Northen Macedonia είναι το ίδιο με αυτό που ΔΕΝ πέτυχε ο Τσίπρας -> Northern Macedonian έστω!
Σε σένα που δεν ιδρώνει τ'αυτί σου όταν η γλώσσα των γυφτοσκοπιανών που καταλαμβάνουν 35% της γεωγραφικής Μακεδονίας θα ονομάζεται ΣΚΕΤΟ Μακεδονικά;
Αλλά αυτά δεν είναι επιχειρήματα νορμαλ.
ΗΜΑΡΤΟΝ Παναγία μου, έχουμε μπλέξει τελικά. Ότι και να σας ταίσει ο κοντός θα το φάτε αμάσητο και φωνάζετε μετά για τον ΣΚΑΙ.
ΕΜΕΤΟΣ.
Αφού το λένε οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι, τότε είναι ΣΙΓΟΥΡΑ σωστό και δίκαιο για την Ελλάδα.


Γερμανοτσολιά Σαμαράαααααααααααααααααααααααα, ότι σου πει η Μέρκελ στο'να αυτί, το γράφεις με τα δυο τα χέρια!

Αυτοί που φώναζαν προδότες τους προηγούμενους, έρχονται να αποθεώσουν τους ξένους που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το θέμα ή τους ενδιαφέρει μόνο να μπουν οι βόρειοι γείτονες μας στο ΝΑΤΟ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,019 μηνύματα.
Joaquin προφανώς με το να με βρίζεις δε θα περιμένεις και να σού απαντήσω. Όταν μιλήσεις με σεβασμό, θα απαντήσω με σεβασμό. Αλλά εγώ δεν έβαλα πουθενά οτι οι ιδέες μου είναι του Τσίπρα ή κανενός κόμματος. Είναι δικές μου. Υπάρχουμε κι εμείς που έχουμε δικό μας μυαλό να σκεφτούμε και δεν χρειαζόμαστε τα κόμματα για να μάς πουν τί να πιστεύουμε.


Εγώ αυτούς τους ανθρώπους δεν τους βλέπω σαν ξένους (Άγγλους, Γάλλους κλπ) αλλά ως μορφωμένους ανθρώπους πανεπιστημίων. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν.
Costas Douzinas Birkbeck, University of London
Judith Butler University of California, Berkeley
Jean Luc Nancy Philosopher, Strasbourg
Barbara Spinelli Member of the European parliament
Wendy Brown University of California, Berkeley
Joanna Bourke Birkbeck, University of London
Luciana Castellina Rome
Frieder Otto Wolf Freie Universität Berlin
Catherine Malabou Kingston University
Claude Calame EHESS, Paris
Bo Stråth University of Helsinki
Susan Buck-Morss City University of New York
Sandro Mezzadra University of Bologna
Patrice Maniglier Université Paris Nanterre
Elsa Stamatopoulou Columbia University
Niccolo Milanese European Alternatives
Giacomo Marramao Roma Tre University in Rome
Edouard Delruelle Université de Liège
Peter Schöttler Freie Universität Berlin
Ulrike Guérot Danube University Krems, Austria
Ahmet Insel Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne
Philippe Büttgen Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne
Yves Sintomer Université Paris 8 Vincennes Saint-Denis, CSU-Cresppa
Emily Apter New York University
Oscar Guardiola-Rivera Birkbeck, University of London
Albena Azmanova University of Kent
Louis Wolcher University of Washington
Jean-Numa Ducange University of Rouen
Michal Kozlowski University of Warsaw
José Luis Villacañas Universidad Complutense de Madrid
Gilles Manceron Historian, Paris
Diogo Sardinia Paris University
Bertrand Ogilvie Université Paris 8 Vincennes Saint-Denis
Yves Sintomer Université Paris 8 Vincennes Saint-Denis
Franck Fischbach Univesite de Strasbourg
Teresa Pullano University of Basel
Matthieu de Nanteuil University of Louvain
Pietro de Matteis University of Cambridge
Guillaume Sibertin-Blanc Université Paris 8 Saint-Denis
Stefan Jonsson Linköping University
Manuela Bojadzijev University of Berlin
Rada Ivekovic College International de Philosophie, Paris
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DumeNuke

Τιμώμενο Μέλος

Ο DumeNuke αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,125 μηνύματα.
Περίπου 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 2.000 ευρώ για την εξασφαλίση της επωνυμίας "Μακεδονικός/-η" στα προϊόντα τους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8.000 ευρώ για την εξασφάλιση της ίδια επωνυμίας σε διεθνές επίπεδο. Αυτό αποτελεί άμεση συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς μέχρι πρότεινως καμία άλλη χώρα δεν διεκδικούσε επίσημα την επωνυμία "Μακεδονικός/-η". Ακόμα και οι γείτονες, παρόλο που έκαναν χρήση του όρου, γίνονταν αποδεκτοί ανεπίσημα και ανέγραφαν υποχρεωτικά την ένδειξη FYROM ως τόπο καταγωγής, και όχι Macedonia.
Πηγή.
Και εδώ για το πώς ακριβώς νιώθουν οι εν λόγω επιχειρηματίες για τη συμφωνία.

Θέλει μήπως κάποιος από τους ακαδημαϊκούς να μας πει εάν προτίθεται να καταβάλλει ο ίδιος μέρος του παραπάνω ποσού, μιας και είναι τόσο υπέρ της συμφωνίας?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Joaquín

Διάσημο μέλος

Ο Joaquín αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 2,153 μηνύματα.
Himela, μόνο υπονόησα ότι μπορεί να έχεις πάθει υπερσανοποίηση, μια πολύ σοβαρή πάθηση που θέλει προσοχή. Οπότε δεν χρειάζεται να είσαι τόσο ευαίσθητη, γιατρός είμαι, και είμαι υποχρεωμένος να σου πω τι έχεις.
Οπότε περιμένω απάντηση στα ερωτήματά μου, παρακαλώ. Με ενδιαφέρουν οι απαντήσεις.

Όσον αφορά τους πανεπιστημιακούς που δεν έχουν χώρα και είναι απλά μορφωμένοι πολίτες που αγωνίζονται για το δίκιο και δεν τους θεωρείς ξένους, ε τι να πω...Να'ναι καλά οι ξένοι που δείχνουν το δρόμο. Πρώτα οι μνημονιάρες που πολεμήσατε και μετά υπηρετήσατε, τώρα θα σας υπαγορεύσουν και εξωτερική πολιτική και εσείς θα λέτε ότι είναι μορφωμένοι! Σίγουρα αγωνίζονται διαχρονικά για το συμφέρον και δίκιο μας οι ξένοι. ΕΙΔΙΚΑ οι Μ Ο Ρ Φ Ω Μ Ε Ν Ο Ι ακαδημαικοί.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Libertus

Συντονιστής

Ο Libertus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 10,243 μηνύματα.
Κι αν ακόμα δεχτούμε ότι με το όνομα κάτι πάει και έρχεται (μολονότι το Σλαβομακεδονία θα ήταν καλύτερο, εάν δεν είχαμε διπλωματικά τη δυνατότητα να αποφύγουμε τον όρο "Μακεδονία"), η συμφωνία είναι πολύ κακή, καθώς εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στους Σκοπιανούς. Καμία σημασία δεν έχει, εάν διευκρινίζεται ότι η "μακεδονική" γλώσσα ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Πρόκειται για τυπικότητες χωρίς αντίκρυσμα τις οποίες ο απλός κόσμος παγκοσμίως δεν θα γνωρίζει. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκχωρεί τη μακεδονική ταυτότητα βάσει γεωγραφικού προσδιορισμού, δεδομένου ότι ιστορικά συνδέεται με την αρχαία Μακεδονία. Μπορεί τα Σκόπια γεωγραφικά να ανήκουν στην Μακεδονία, είναι όμως ανεπίτρεπτο να δίνουμε τον όρο "Μακεδόνας" χωρίς κανένα προσδιορισμό, αποδεχόμενοι κατά αυτόν τον τρόπο ιστορικές ασάφειες και αμφιβολίες. Είναι σαφές ότι οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται για αυτά τα ζητήματα, αλλά εμείς ως Έλληνες έχουμε το χρέος να διαφυλάξουμε την ιστορική μας κληρονομιά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

pluton

Δραστήριο μέλος

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 555 μηνύματα.
Joaquin προφανώς με το να με βρίζεις δε θα περιμένεις και να σού απαντήσω. Όταν μιλήσεις με σεβασμό, θα απαντήσω με σεβασμό. Αλλά εγώ δεν έβαλα πουθενά οτι οι ιδέες μου είναι του Τσίπρα ή κανενός κόμματος. Είναι δικές μου. Υπάρχουμε κι εμείς που έχουμε δικό μας μυαλό να σκεφτούμε και δεν χρειαζόμαστε τα κόμματα για να μάς πουν τί να πιστεύουμε.


Εγώ αυτούς τους ανθρώπους δεν τους βλέπω σαν ξένους (Άγγλους, Γάλλους κλπ) αλλά ως μορφωμένους ανθρώπους πανεπιστημίων. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν.


Xιμέλα η Joaquín νομίζω έχει δίκαιο όχι ως προς τον οξύ τρόπο αλλά ως προς τα επιχειρήματα, δες οι Πανεπιστημιακοί είναι ξένοι, στα μέζεά τους για την πατρίδα μας ... αυτοί οι Γάλλοι πανεπιστημιακοί όταν ήταν να χρησιμοποιήσουν ο Βρετανοί τον όρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ έβαλαν βέτο και την υποχρέωσαν να μπει σαν ΗΜΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ στην ΕΕ διότι έχουν μια επαρχία στην Γαλλία που λέγεται ΒΡΕΤΑΝΗ και τους πονούσε, τώρα για την Μακεδονία μας δεν υπάρχει ιστορία υπάρχει μόνο πολιτική + οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ (που είναι πιο πρόθυμοι από όλους στο να εκχωρήσουν την πατρίδα).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,019 μηνύματα.
αυτοί οι Γάλλοι πανεπιστημιακοί όταν ήταν να χρησιμοποιήσουν ο Βρετανοί τον όρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ έβαλαν βέτο και την υποχρέωσαν να μπει σαν ΗΜΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ στην ΕΕ διότι έχουν μια επαρχία στην Γαλλία που λέγεται ΒΡΕΤΑΝΗ και τους πονούσε,

Σταματήστε να πιστεύετε ό,τι βλακεία σας σερβίρουν σαν αλήθεια στο ίντερνετ και να την αναπαράγετε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

pluton

Δραστήριο μέλος

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 555 μηνύματα.


Αν δεν ισχύει, έκανα λάθος, το άκουσα από επίσημα άτομα, αλλά η πηγή που βάζεις είναι αξιόπιστη.... Όπως και να γίνει οι Πανεπιστημιακοί ας κοιτάξουν τα της πατρίδας τους διότι το καλό της Ελλάδας σίγουρα δεν θέλουν.


Να σου βάλω όμως ένα Πανεπιστημιακό που είναι και στην κυβέρνηση τι λέει


 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

harry akritas

Διάσημο μέλος

Ο harry akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,099 μηνύματα.
Εγώ ξέρω ότι θα λέγονται Μακεδόνες - πολίτες της βόρειας Μακεδονίας. Από το σκέτο Μακεδόνες που λέγονται σήμερα καλύτερο μού ακούγεται.

Σήμερα δεν λέγονται επίσημα Μακεδόνες, έχουν καθιερωθεί ως Μακεδόνες. Μακεδόνες επίσημα είναι μόνο στο Σύνταγμα τους και πουθενά αλλού. Πιστεύεις ότι τώρα που ονομάζονται επίσημα Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, θα καθιερωθούν με αυτή την ονομασία-σιδηρόδρομο και όχι ως σκέτο Μακεδόνες (που στο κάτω κάτω είναι μέρος της ονομασίας τους);
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Εγώ έχω ξαναπει ότι είμαι της άποψης ότι δεν αποφεύγαμε τη σύνθετη ονομασία. Ωστόσο τα πράγματα είναι απλά. Η διαπραγμάτευση ήταν χάλια. Ο ίδιος ο Κοτζιάς σε συνέντευξη του (την οποία είχα δει ολόκληρη) πριν λίγους μήνες έλεγε:

α) Ότι κύριο μέλημα είναι η απαλοιφή των αλυτρωτικών ζητημάτων.

β) Ότι θα ψάξει ονομασία που να τους διαχωρίζει από τους Έλληνες Μακεδόνες, μάλιστα ο ίδιος έλεγε ονομασία όπως σλαβομακεδόνες ή βορειομακεδόνες.

γ) Μέχρι και μια εβδομάδα πριν μας πλάσαραν ότι το erga omnes θα περιέχει σλαβική ονομασία. Ότι δηλαδή το όνομα και στα αγγλικά θα προφέρεται και θα γράφεται Gorna Makedonija.


Και τι μας έφερε τελικά;

Όνομα North Macedonia κανονικά στα αγγλικά. Και εθνικότητα και γλώσσα Macedonian σκέτο.

Αν αυτό δεν είναι αποτυχία από τους αρχικούς σου στόχους τότε τι είναι; Εκτός από ότι δώσαμε αυτά τα στοιχεία, δε φαίνεται να έχουμε λάβει τίποτα ως αντάλλαγμα.

Συνεπώς η αρχική μας διαπραγματευτική θέση χάθηκε τελείως. Αυτό ονομάζεται κακή διαπραγμάτευση, αλλά εντάξει ο Συριζα μας έχει συνηθίσει στις κακές διαπραγματευσεις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

pluton

Δραστήριο μέλος

Ο pluton αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 555 μηνύματα.
Εγώ έχω ξαναπει ότι είμαι της άποψης ότι δεν αποφεύγαμε τη σύνθετη ονομασία. Ωστόσο τα πράγματα είναι απλά. Η διαπραγμάτευση ήταν χάλια. Ο ίδιος ο Κοτζιάς σε συνέντευξη του (την οποία είχα δει ολόκληρη) πριν λίγους μήνες έλεγε:

α) Ότι κύριο μέλημα είναι η απαλοιφή των αλυτρωτικών ζητημάτων.

β) Ότι θα ψάξει ονομασία που να τους διαχωρίζει από τους Έλληνες Μακεδόνες, μάλιστα ο ίδιος έλεγε ονομασία όπως σλαβομακεδόνες ή βορειομακεδόνες.

γ) Μέχρι και μια εβδομάδα πριν μας πλάσαραν ότι το erga omnes θα περιέχει σλαβική ονομασία. Ότι δηλαδή το όνομα και στα αγγλικά θα προφέρεται και θα γράφεται Gorna Makedonija.


Και τι μας έφερε τελικά;

Όνομα North Macedonia κανονικά στα αγγλικά. Και εθνικότητα και γλώσσα Macedonian σκέτο.

Αν αυτό δεν είναι αποτυχία από τους αρχικούς σου στόχους τότε τι είναι; Εκτός από ότι δώσαμε αυτά τα στοιχεία, δε φαίνεται να έχουμε λάβει τίποτα ως αντάλλαγμα.

Συνεπώς η αρχική μας διαπραγματευτική θέση χάθηκε τελείως. Αυτό ονομάζεται κακή διαπραγμάτευση, αλλά εντάξει ο Συριζα μας έχει συνηθίσει στις κακές διαπραγματευσεις.


Σε ποιο θέμα διαπραγματευτήκανε καλά; Μόνο ο Κοτζιάς τα έδωσε όλα; Να φανταστείς ότι σε συνέντευξή του ο Κοτζιά δήλωσε: «Η διπλωματία της κότας τελείωσε» :)

Τα πρώτα απόνερα της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών.


Π.Βοσκόπουλος: Να διδάσκονται τα “σύγχρονα Μακεδονικά” στα σχολεία της Β. Ελλάδας (δηλαδή να διδάσκονται ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ).




https://thepresident.gr/2018/07/20/%CF%80-%CE%B2%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81/


Ποιος είναι ο Π.Βοσκόπουλος;


Εδώ και δεκαετίες συμμετέχει στο «Ουράνιο Τόξο», την Οργάνωση που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τα δικαιώματα των Σλαβόφωνων πολιτών της βορείου Ελλάδας.


Αυτός λοιπόν στην συμφωνία των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ, επικρίνει το πρόθεμα «Βόρεια» πριν τον όρο Μακεδονία, διότι γεννά αλυτρωτικές διαθέσεις στην Ελλάδα, αναγνωρίζει θέμα περιουσιών για τους «Μακεδόνες» της Β. Έλλάδας και ζητά τη διδασκαλία της «Σύγχρονης Μακεδονικής γλώσσας» στα σχολεία της Β. Ελλάδας.


Ποιοι είναι αυτοί οι «Μακεδόνες»;


Είναι μεγάλο μέρος του ΔΣΕ που πολεμούσαν στην περίοδο 1946-1949 για να αποσχιστεί η Μακεδονία μας στη Σβαρντάσκα του Τίτο.


Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου προέβλεπε συντάξεις σε όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ που πήραν μέρος στον Εμφύλιο (νόμος Γεννηματά-Σκουλαρίκη του 1982 και 1985), δηλαδή έβγαζε εκτός τους «Μακεδόνες» του Τίτο που όπως είπα αποτελούσαν την πλειοψηφία του ΔΣΕ το 1949 .... αυτοί όλοι μετά την ήττα του ΔΣΕ πήγαν στα Σκόπια και πήραν Γιουγκοσλαβική υπηκοότητα και τους έδωσε συντάξεις ο Τίτο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.
Δεν συμφωνώ ο καπετάν Κώττας ναι είχε μπει στους κομιτατζήδες κατάλαβε γρήγορα που το πήγαιναν και τους πολέμησε με πάθος... Σε όλο τον Μακεδονικό αγώνα είναι ζήτημα αν πήραν μέρος εθελοντικά 600 αγωνιστές από την υπόλοιπη Ελλάδα (Κρήτη, Θεσσαλία κλπ) οι υπόλοιποι στρατιές δια πυρός και σιδήρου οι Μακεδόνες (δίγλωσσοι) πολέμησαν τους σλάβους και υπέρ της Ελλάδας.... τι να σου γράψω για την συμμετοχή τους στην Επανάσταση του 1821....

Θα μπορούσα να γράψω σύγγραμμα για το θέμα.... ο κύριος αυτός μίλησε έτσι για να προκαλέσει εξ άλλου αν δεν κάνω λάθος έσυρε την Ελλάδα σε δικαστήρια το 2012 ...

Οι Μακεδονομάχοι και κομιτατζήδες αποτελούσαν την μειοψηφία του πληθυσμού της Μακεδονίας. Χαρακτηριστικά να αναφέρω , κάτοικοι του καζα Γευγελής διερωτώμενοι του τι νιώθουν (Έλληνες η Βούλγαροι) απάντησαν ότι ούτε οι ίδιοι τους δεν ξέρουν. Άλλες παλι φορες, βλέπουμε κάποιος να δηλώνει Έλληνας, ενώ ο αδερφός του να δηλώνει Βούλγαρος η Σέρβος (πράγμα πρακτικά αδύνατο). Γι αυτο τον λογο, η εθνική συνείδηση των κατοίκων της Μακεδονίας βρισκόταν υπό διαμόρφωση και οι περισσότεροι δεν ήταν εθνικά αφυπνισμένοι( όπως Κ το 21 το ρόλο της αφύπνισης ανέλαβε η φιλική εταιρεία).

Ξέρουμε από την ιστορια πολυ καλα «το που το πήγαιναν οι κομιτατζήδες». Λιγότερο γνωστό ειναι το που το πήγαν οι Έλληνες: σφαγές αμάχων στην Ζαγοριτσανη, εκτοπισμός πληθυσμών από την κεντρική Μακεδονία ( γύρω στους 50.000) την περίοδο 1912-1922 και εξάλειψη οτιδήποτε δεν ταιριάζει στον εθνικό μύθο της αρχαίας καταγωγης(καταπίεση αλλόγλωσσων κλπ). Άν θελουμε να είμαστε ιστορικά αντικειμενικοί, θεωρω πως πρέπει να αναφέρουμε ολα τα γεγονότα , καί όχι ότι μόνο ότι μας συμφέρει. Εξ αλλου μιλαμε για ιστορια , και όχι για ιστορικα μυθιστορήματα .

Αν θεωρείς ότι προκάλεσε επειδή μίλησε στην μητρική του γλωσσα ενώ ο ίδιος είπε ειναι Έλληνας, οκ, έχουμε διαφορετική αντίληψη της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης .

https://www.presspublica.gr/stin-alexandroypoli-eichan-estiasthei-oi-rosoi-praktores-lene-oi-financial-times-isos-dorodokisan-akrodexioys-kai-pleyrisan-stratiotikoys/

Για όποιον έχει ακομα αμφιβολίες από το ποιους κύκλους οργανώνονται τα συλλαλητήρια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

charmander

Δραστήριο μέλος

Ο charmander αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 637 μηνύματα.
ο καθε λαος εχει δικαιωμα στον αυτοπροσδιορισμο .δεν με ενοχλει ο ορος μακεδονια σε χωρια της φλωρινας υπαρχουν ανθρωποι που μιλουν σλαβομακεδονικη διαλεκτο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.
ο καθε λαος εχει δικαιωμα στον αυτοπροσδιορισμο .δεν με ενοχλει ο ορος μακεδονια σε χωρια της φλωρινας υπαρχουν ανθρωποι που μιλουν σλαβομακεδονικη διαλεκτο


..στα χωριά της Φλώρινας , της Έδεσσας, του Κιλκίς, της Καστοριάς, της Κοζάνης, ακομα και πέριξ της Θεσσαλονίκης και της ανατολικής Μακεδονίας(δραμα, Σέρρες).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Sapphire

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Sapphire αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 219 μηνύματα.
Ενα κρατος που ποτε δεν ειχε δικη του εθνικη ταυτοτητα αλλα αποτελουσε μελος της Π.Γ.Δ.Μ, μετα την διαλυση της ενωσης, καταλαβαινω οτι οι ανθρωποι νιωθουν μπερδεμενοι.

Επισης αναγνωριζω οτι η γεωγραφικη τους θεση ειναι εκει που παλαιοτερα ηταν Μακεδονικα εδαφη, παρ'ολα αυτα δεν θεωρεισαι Μακεδονας, επειδη παλιοτερα τα εδαφη ανηκαν στην Μακεδονια. Ενα κρατος που απεκτησε προσφατα ανεξαρτησια δεν μπορει να λεει οτι ειναι Μακεδονικο μονο και μονο επειδη η γεωγραφικη του θεση ειναι τετοια. Η γλωσσα τους ειναι σλαβικη οπως και η καταγωγη τους.

Εγω ειμαι υπερ της ονομασιας 'Δημοκρατια των Σκοπιων'. Μια ονομασια καθαρη, που δεν παταει σε κανενος αλλου λαου τις πλατες και εχει ξεκαθαρη ταυτοτητα.

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι υποχωρησε ετσι ευκολα η Ελληνικη πλευρα και ας υπηρχαν πιεσεις απο την Αμερικη. Ειναι προς οφελος των Σκοπιανων να λυθει το ζητημα για να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και πιστευω οτι εκεινοι εχουν την αναγκη να λυθει το ζητημα για να προχωρησουν σαν εθνος. Για να μην μιλησω για τα ανιστορητα και αλοιτρωτικα κειμενα που τους μαθαινουν στα σχολεια τους....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.

“Ωστόσο, δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι "στην πλειοψηφία των δικαστών θα επικρατήσει, τελικά, η αίσθηση κρατικού συμφέροντος” και ότι οι προσφυγές είτε θα απορριφθούν, είτε το δικαστήριο θα δηλώσει αναρμοδιότητα.”

Εξάλλου, οι ΗΠΑ και γενικα η Δύση, δε θ αφήσουν να μην γινει το δημοψήφισμα λόγω κάποιον φωνών εντός της χώρας που θεωρούν ότι δεν πρέπει να γινει το δημοψήφισμα.

Σειρα έχει μετά η Σερβία, η οποία ξεκίνησε ήδη τις διαπραγματεύσεις με το Κόσοβο.

Ενα κρατος που ποτε δεν ειχε δικη του εθνικη ταυτοτητα αλλα αποτελουσε μελος της Π.Γ.Δ.Μ, μετα την διαλυση της ενωσης, καταλαβαινω οτι οι ανθρωποι νιωθουν μπερδεμενοι.

Επισης αναγνωριζω οτι η γεωγραφικη τους θεση ειναι εκει που παλαιοτερα ηταν Μακεδονικα εδαφη, παρ'ολα αυτα δεν θεωρεισαι Μακεδονας, επειδη παλιοτερα τα εδαφη ανηκαν στην Μακεδονια. Ενα κρατος που απεκτησε προσφατα ανεξαρτησια δεν μπορει να λεει οτι ειναι Μακεδονικο μονο και μονο επειδη η γεωγραφικη του θεση ειναι τετοια. Η γλωσσα τους ειναι σλαβικη οπως και η καταγωγη τους.

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι υποχωρησε ετσι ευκολα η Ελληνικη πλευρα και ας υπηρχαν πιεσεις απο την Αμερικη. Ειναι προς οφελος των Σκοπιανων να λυθει το ζητημα για να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και πιστευω οτι εκεινοι εχουν την αναγκη να λυθει το ζητημα για να προχωρησουν σαν εθνος. Για να μην μιλησω για τα ανιστορητα και αλοιτρωτικα κειμενα που τους μαθαινουν στα σχολεια τους....


Μέρος της Γιουγκοσλαβίας εννοεις. Τα πρώτα ψήγματα της εθνογενεσης του γειτονικού λαού τέθηκαν το 1903(εξέγερση του Ιλιντεν) και οριστικά το 1943.Το θέμα το πως θα θεωρούν η ονομάζουν τον εαυτό τους , ειναι δίκη τους υπόθεση, σύμφωνα με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Όσον αφορά τον μύθο ότι «αυτοί έχουν ανάγκη να λυθεί το θέμα», θυμίζω το πρόσφατο έγγραφο που έχει διαρρεύσει και ανέφερε ότι η Αμερική ήδη (από το 2008) τους αναγνωρίζει τα παντα, με την ονομασία βόρεια Μακεδονία, και έβρισκε τροπο να περασει την εθνικότητα/γλωσσα διαμέσω του ΟΗΕ , χωρίς να απαιτείται η γνώμη της Ελλάδας.

Όποτε, η συμφωνία ειναι καλη, αφού διαχωρίζει και διαφυλάττει την ελληνική ιστορια της αρχαίας Μακεδονίας από το πρόσφατο έθνος των γειτόνων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Sapphire

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Sapphire αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 219 μηνύματα.
Μέρος της Γιουγκοσλαβίας εννοεις. Τα πρώτα ψήγματα της εθνογενεσης του γειτονικού λαού τέθηκαν το 1903(εξέγερση του Ιλιντεν) και οριστικά το 1943.Το θέμα το πως θα θεωρούν η ονομάζουν τον εαυτό τους , ειναι δίκη τους υπόθεση, σύμφωνα με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Όσον αφορά τον μύθο ότι «αυτοί έχουν ανάγκη να λυθεί το θέμα», θυμίζω το πρόσφατο έγγραφο που έχει διαρρεύσει και ανέφερε ότι η Αμερική ήδη (από το 2008) τους αναγνωρίζει τα παντα, με την ονομασία βόρεια Μακεδονία, και έβρισκε τροπο να περασει την εθνικότητα/γλωσσα διαμέσω του ΟΗΕ , χωρίς να απαιτείται η γνώμη της Ελλάδας.

Όποτε, η συμφωνία ειναι καλη, αφού διαχωρίζει και διαφυλάττει την ελληνική ιστορια της αρχαίας Μακεδονίας από το πρόσφατο έθνος των γειτόνων.

Με τα επιχειρηματα που μου δινεις στην απαντηση σου, μου αποδεικνυεις και επιβεβαιωνεις τους προβληματισμους μου για το ποσο κακη ειναι η συμφωνια αυτη.

Οι Αμερικανοι περνουν το ονομα Βορεια Μακεδονια χωρις να εχει ζητηθει η γνωμη της Ελλαδας, που σημαινει τι; Οτι αυτο ειναι το σωστο; Ακομα δεν εχει ψηφηστει η συμφωνια, αρα νομικα τουλαχιστον πρεπει να χρησιμοποιειται το υπαρχον ονομα.

Οσο για το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου, αυτο ισχυει εφοσον δεν προσβαλλει, θιγει ή υπονομευει τα συμφεροντα αλλου λαου. Το Ελληνικο Συνταγμα επισης κατοχυρωνει συμφωνα με το αρθρο 120 παραγραφο 4 οτι η τηρηση του Συνταγματος βασιζεται στον πατριωτισμο των Ελληνων, οι οποιοι εχουν το δικαιωμα να αντιδρασουν με καθε τροπο σε οποιονδηποτε προσπαθει να απειλησει το εθνος.

Οταν ενας γειτονικος λαος των 2 εκατομμυριων μετα την διασπαση της Γιουκοσλαβιας αρχιζει να δηλωνει απογονος του Μ. Αλεξανδρου και Μακεδονας εναντι σε εναν γειτονικο λαο των 11 εκατομμυριων, αυτο υπονομευει τους Ελληνες και αρα θιγεται το αρθρο 120. Επισης, ολοι αγνοουν εμπρακτα το erga omnes που εχει γινει τοσο λογος οτι αποτελει το κλειδι της συμφωνιας που διαφυλασσει τους Ελληνες και απλα δηλωνουν Μακεδονες σκετο.

Οποτε, για εμενα η συμφωνια αυτη ειναι κακη και πιστευω οτι ουτε διαχωριζει αλλα και ουτε διαφυλαττει την Ελληνικη Ιστορια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top