Αποταμίευση: Υπέρ ή κατά;

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 19,965 μηνύματα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί όποιος κάνει αποταμίευση δεν ζει την ζωή του. Φέρνεις κάτι ακραία παραδείγματα του στυλ δεν ανάβουν καλοριφέρ για να εξοικονομήσουν από το πετρέλαιο ή ό,τι άλλο, αλλά αυτό δεν είναι ένδειξη αποταμίευσης αλλά τσιγκουνιάς γενικά. Και 2000 ευρώ τον μήνα να έβγαζε ο συγκεκριμένος που αναφέρεις, πάλι με το μπουφάν και το σκουφί μέσα στο σπίτι θα ήταν για να γλιτώσει 50 ευρώ πετρέλαιο.

Αυτός που αποταμιεύει δεν αποταμιεύει για να κάνει μασουράκια τα χαρτονομίσματα και να τα βγάλει σε 30 χρόνια από το στρώμα να δει πόσα είναι, δηλαδή εντάξει κάπου έλεος με τα στερεότυπα. Μπορεί να αποταμιεύει για βραχυπρόθεσμα πλάνα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι/όνειρο ζωής. Πώς αυτό είναι ένδειξη ότι δεν διασκεδάζει αν θέλει να μαζέψει 2-3 χιλιάρικα στην άκρη για να πάει με το έτερον ήμισυ στην Καραϊβική ξέρω γω, ή να πάρει τον υπερσιβηρικό επειδή πάντα το ήθελαν; Και γιατί ορίζουμε το "αποταμιεύω" σαν κάνω το σκατό μου παξιμάδι και "δεν ζω" ή θυσιάζω πόσα πράγματα;

Οι ανάγκες σου είναι πάντα ίδιες ανεξάρτητα αν βγάζεις 500 ευρώ ή 1500 (στέγαση, τροφή, ένδυση, μετακίνηση, διασκέδαση). Αν εσύ θέλεις να ντύνεσαι με Armani, να δίνεις 100 ευρώ σε κάθε έξοδό σου και να οδηγείς BMW γιατί μια φορά είσαι 30 (δικαίωμά σου), σε πληροφορώ ότι υπάρχουν σαν εσένα άλλοι 50 30άρηδες που αγόρασαν τζιν από τα ZARA, μετακινούνται με τα ΜΜΜ, πίνουν 2 μπύρες σε ένα μπαρ τα Σαββατόβραδα και είναι τρισευτυχισμένοι. Όχι συμβατικά ευτυχισμένοι ούτε βολεμένοι, αλλά ευτυχισμένοι απλά. Θέλω να πω ότι μπορείς να ζεις με 500 και να σου μένουν στην άκρη άλλα 500, και μπορείς να ζεις με 990 και να σου μένουν στην άκρη 10, αλλά στην πράξη καλύπτεις τις ίδιες ανάγκες, απλά με διαφορετικό μέτρο υπερκαταναλωτισμού. Δεν μπορώ οπότε εγώ να κρίνω τον οποιονδήποτε επιλέγει να κάνει το πρώτο και να αποταμιεύει, γιατί -κατά την γνώμη μου πάντα- ζει την ζωή του χωρίς φιοριτούρες και αν χρειαστεί κάτι που απαιτεί αρκετά λεφτά στο μέλλον δεν θα εξαρτάται από κανέναν. Για σένα είναι πιθανόν κατακριτέο, οκ κουλ, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μιζεράκηδες.

Επειδή σου αρέσει να μιλάς με νούμερα, ορίστε πού πάει το δικό μας 1000άρικο (για 2 άτομα):
Ενοίκιο: 200 ευρώ (50τμ, επιπλωμένο)
Λογαριασμοί: 70 ευρώ (όχι το πετρέλαιο μέσα)
Μετακινήσεις: 150-200 ευρώ
Σούπερ Μάρκετ: ~250-300 ευρώ
Σύνολο χωρίς εξόδους ή ταξίδια (πηγαίνουμε κάπου σχεδόν κάθε μήνα και ας είναι μονοήμερη οπότε εκεί φεύγει ένα 70άρι στο νερό) περίπου 700-750 ευρώ. Εμάς εδώ είναι ακριβό το πετρέλαιο (μας ήρθε για 3 μήνες 350 ευρώ ενώ το καίγαμε 2 ώρες/ημέρα -το σπίτι είναι ζεστό λόγω προσανατολισμού για να σε προλάβω και όχι από οικονομία-), οπότε για τους μήνες του χειμώνα το ποσό αυτό ανεβαίνει περίπου στα 850 συν τα έξοδα της διασκέδασης. Για 2 άτομα όμως, που δεν στερούνται τίποτα. Θα μπορούσαμε να ζούμε και με 700 και με 600 και με 500 και να ζούμε καλά, αλλά θα ήταν ανούσιο από την στιγμή που είμαστε 2 άτομα (εννοώ δεν έχουμε παιδιά), μένουν λεφτά στην άκρη και ζούμε καλά χωρίς να κάνουμε ακρότητες. Βάζω τις εφημερίες μου στην άκρη ώστε αν κάνουμε κάποιο πιο μεγάλο ταξίδι (π.χ.τον Μάιο), να τα έχουμε έτοιμα και να μην χρειαστεί να αλλάξουμε τον σταθερό προϋπολογισμό του μήνα για κάποιο διάστημα ώστε να τα έχουμε. Τώρα τι να σου πω, αν κι αυτό σου φαίνεται μίζερο ίσως είσαι απλά κολλημένος...


Οταν λέμε μετακινησεις 150-200 ευρω τι εννοουμε ακριβως;


καλα σπιτια βρηκα και εγω με 200 αλλα ητανε ....

εγω εχω εδω εναν λογαριασμο της ΔΕΗ πάντως που λέει για 2 μηνες 105 ευρω ειναι το προηγουμενο ανεξοφλητο και αλλα 62 το τωρινο. Συνολο 162 ευρώ αλλα 25 το τηλεφωνο (σταθερο + ιντερνετ) + 20 το κινητο 207 και άλλα 40 το νερο 250 περιπου τωρα που βάζεις εσυ 70 ευρω μονο για λογαριασμους εσυ ξέρεις. Μαλλον δεν έχετε κινητά να μιλάτε.



Έβαλα στη ΔΕΗ τωρα τα 100 έμειναν αλλα 60 για τον επομενο μήνα.


Οσο για το σουπερ μάρκετ θα σου πω οτι πέρνωντας ΜΟΝΟ τα βασικά για μένα για μια εβδομάδα δινω 40 ευρώ.

Δηλαδη

πρωινο ; Kουακερ - μπανανες - γιαουρτια - μελι - ψωμι - τυρι. (13 ευρώ)

Μεσημεριανο -> Αρακας - πατατες - ρυζι - ντοματες - κρεμυδι - κοτοπουλο - ψάρι - αυγά ( 20 )

Φρουτα -> πορτοκαλια - μήλα. (4)

Νερα εμφιαλωμενα (1.5)

αν τα αθροισεις βγάζουν περιπου 39 ευρώ. Α! ξέχασα τον πολτο ντομάτας , τα λεμονια. Το λάδι. Πετσετες, εεε θα φτάσουμε στα 45 ευρω κουτσα στραβά! ξυραφάκια δεν θα πάρεις .... θα πάς στη δουλεια παππάς να σε διώξουνε; Αλλα 5 ευρώ τα ξυραφάκια. Φτάσαμε το 50αρι ε;



Σαμπουάν για τα μαλλάκια; δεν;;; θα πλυθεις με το φαρμακο για τα πιάτα;;; καλα να εισαι σαν τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονκ Ουν και να ειναι το κεφάλι σου σα ταψί μπορεις να αντέξεις και το φαρμακο για τα πιάτα! Αλλα αν εισαι κανονικος άνθρωπος και τυγχανει να χεις και ξηροδερμια οπως εγω δεν θα πάρεις ενα fungoral (8 ευρω) απο το φαρμακειο;;;


Φτάσαμε το 60αρι. Για μια εβδομάδα. Καλα δεν λέω; και για 1 άτομο.


Αυτα ειναι τα πολύ βασικα και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καν βιολογικα ;)

φυσικα στα παραπανω δεν έβαλα ταχινι , σταφιδες , φυστικοβουτυρο , χαλβα , μελιτζανες , μανιτάρια , χορτα , μπροκολα , πατζαρια. κτλπ κτλπ


καρτουλα πιστωτικη να βάζετε κάθε μηνα το χρεος σας δεν έχετε; :D αυτη δεν την υπολογισαμε.... κανα οδοντιατρο τιποτα .... κανα σερβις στο αυτοκινητο, τιποτα αλλαγη λαδιών , λάστιχα (μια 300αρα τουλάχιστον) , κανα ντυσιματάκι δεν θα ψωνισεις να ντυθεις; Α ξεχασα αυτα θα τα πληρώσουμε με την αποταμιευση του χάκερ :D γιατι κάτσε να δεις πως το έγραψε .... ειναι τραγικο λέει να ζεις απο εναν μισθο.


Τελικα δεν το ειχα σκεφτει ... θα σταματησω να ζω απο εναν μισθο απο αυριο θα αρχισω να γεννάω! Λεφτά. Απλα θα καθομαι σπιτι και μολις μου έρχεται ο οιστρος θα πηγαινω σε μια γωνιτσα και θα γεννάω. Δεν θα ξαναπάω για δουλεια ... δεν θα ξαναδω φάτσεες που δεν θέλω αλλα πρέπει να συνεργαστω μαζι τους.



Πχ σημερα έπρεπε να μιλησω με ενα ρουφιανακι. Ξέρω οτι εξωτερικα μου μιλάει στο πληθυντικο αλλα απο πισω ειναι έτοιμο για ρουφιανια ανα πάσα στιγμη. Τι να εκανα έπρεπε να συνεργαστουμε για κάτι! Έκανα τη καρδιά μου πέτρα και προχωρησα λοιπον! Επισης ποιος δεν θα ήθελε (ειδικα αν ειναι σαν και εμένα τα ιδια χάλια!) να τριγυρνάει το βράδυ σε μπαράκια να πινει τις ποτάρες του να κάνει το φλέρτ του και το πρωι να μην σηκωνεται απο τις 7 να πάει για δουλειά! Αλλα απο τις 12 χαλαρά.

Δεν το ειχα σκεφτει! Οντως τελικά ειναι τραγικο να ζεις απο εναν μισθο εγω λέω να γεννάμε και να ξεκινησουμε να τα αποταμιεύουμε :loltooth:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

jj!

Τιμώμενο Μέλος

Ο jj! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος. Έχει γράψει 13,477 μηνύματα.
Devil, νομίζω ότι πολλά πράγματα από αυτά που σου λένε τα παιδιά παραπάνω θα μπορούσες να τα καταλάβεις μόνο αν έχανες τη δουλειά σου. Αν η δουλειά σου είναι τέτοια που σου εγγυάται έναν σταθερό μισθό και απασχόληση για το υπόλοιπο της ζωής σου, τότε μια χαρά τα βγάζεις πέρα κάνοντας προγραμματισμό των εξόδων όταν παίρνεις τον μισθό. Για έναν άνθρωπο που θα χάσει τη δουλειά του, όμως, χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του όταν δεν μπορεί να πληρώσει πάγια έξοδα του μήνα.

Εμένα οι γονείς μου ξεκίνησαν μαζί με 3 αλλαξιες ρούχα και κατέληξαν να βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που ξόδευαν, γεγονός που τους επέτρεψε να χτίσουν το σπίτι τους και να παρέχουν τα πάντα στα παιδιά τους. Η κρίση όμως τούς οδήγησε και τους δύο στην ανεργία και, αν δεν είχαν προνοήσει να κάνουν αποταμίευση, τώρα θα γυρνούσαν από συσσίτιο σε συσσίτιο. Την αξία της αποταμίευσης τη μεταλαμπαδευσαν και σε εμάς τα παιδιά τους, που όλοι μας έχουμε μαζέψει κάποια χρήματα έχοντας δουλέψει για αυτά.

Μην υπεραμυνεσαι το ότι "μία φορά είσαι 30", γιατί πολύ εύκολα μπορεί να κυλήσει κάποιος από την μεσαία τάξη σε επίπεδα του ορίου της φτώχειας. Αυτό που επέτυχαν οι γονείς μου και πετυχαίνουν πολλοί άνθρωποι με χαμηλούς μισθούς είναι να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής τους, "θυσιάζοντας" τις περιττές εξόδους (ταβέρνες, εκδρομές κάθε ΣΚ, μεγάλα ταξίδια κλπ) ή τις περιττές αγορές (ρούχα κάθε μήνα, πίνακες ζωγραφικής, χαλιά, καινούρια έπιπλα για ανανέωση του χώρου κλπ).

Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τι κάνει ο καθένας στο σπίτι του, γιατί δεν μας αφορά. Το να μην ανάβει κάποιος καθόλου τη θέρμανση δείχνει όντως τσιγκουνιά, αλλά το να έχει κάποιος τη θέρμανση στο 30 γιατί θέλει να κυκλοφορεί με το βρακί μέσα στο σπίτι, δείχνει εξίσου μία επιπολαιότητα. Στη ζωή καλό είναι να υπάρχουν το μέτρο και οι μακρυπροθεσμες επενδύσεις (σε χρόνο, χρήμα, ανθρώπινες σχέσεις). Τα πάντα αλλάζουν όσο περνούν τα χρόνια!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ερινύς

Τιμώμενο Μέλος

Η Ερινύς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Παιδίατρος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 17,739 μηνύματα.
Οταν λέμε μετακινησεις 150-200 ευρω τι εννοουμε ακριβως;


καλα σπιτια βρηκα και εγω με 200 αλλα ητανε ....

εγω εχω εδω εναν λογαριασμο της ΔΕΗ πάντως που λέει για 2 μηνες 105 ευρω ειναι το προηγουμενο ανεξοφλητο και αλλα 62 το τωρινο. Συνολο 162 ευρώ αλλα 25 το τηλεφωνο (σταθερο + ιντερνετ) + 20 το κινητο 207 και άλλα 40 το νερο 250 περιπου τωρα που βάζεις εσυ 70 ευρω μονο για λογαριασμους εσυ ξέρεις. Μαλλον δεν έχετε κινητά να μιλάτε.



Έβαλα στη ΔΕΗ τωρα τα 100 έμειναν αλλα 60 για τον επομενο μήνα.


Οσο για το σουπερ μάρκετ θα σου πω οτι πέρνωντας ΜΟΝΟ τα βασικά για μένα για μια εβδομάδα δινω 40 ευρώ.

Δηλαδη

πρωινο ; Kουακερ - μπανανες - γιαουρτια - μελι - ψωμι - τυρι. (13 ευρώ)

Μεσημεριανο -> Αρακας - πατατες - ρυζι - ντοματες - κρεμυδι - κοτοπουλο - ψάρι - αυγά ( 20 )

Φρουτα -> πορτοκαλια - μήλα. (4)

Νερα εμφιαλωμενα (1.5)

αν τα αθροισεις βγάζουν περιπου 39 ευρώ. Α! ξέχασα τον πολτο ντομάτας , τα λεμονια. Το λάδι. Πετσετες, εεε θα φτάσουμε στα 45 ευρω κουτσα στραβά! ξυραφάκια δεν θα πάρεις .... θα πάς στη δουλεια παππάς να σε διώξουνε; Αλλα 5 ευρώ τα ξυραφάκια. Φτάσαμε το 50αρι ε;



Σαμπουάν για τα μαλλάκια; δεν;;; θα πλυθεις με το φαρμακο για τα πιάτα;;; καλα να εισαι σαν τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονκ Ουν και να ειναι το κεφάλι σου σα ταψί μπορεις να αντέξεις και το φαρμακο για τα πιάτα! Αλλα αν εισαι κανονικος άνθρωπος και τυγχανει να χεις και ξηροδερμια οπως εγω δεν θα πάρεις ενα fungoral (8 ευρω) απο το φαρμακειο;;;


Φτάσαμε το 60αρι. Για μια εβδομάδα. Καλα δεν λέω; και για 1 άτομο.


Αυτα ειναι τα πολύ βασικα και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καν βιολογικα ;)

φυσικα στα παραπανω δεν έβαλα ταχινι , σταφιδες , φυστικοβουτυρο , χαλβα , μελιτζανες , μανιτάρια , χορτα , μπροκολα , πατζαρια. κτλπ κτλπ


καρτουλα πιστωτικη να βάζετε κάθε μηνα το χρεος σας δεν έχετε; :D αυτη δεν την υπολογισαμε.... κανα οδοντιατρο τιποτα .... κανα σερβις στο αυτοκινητο, τιποτα αλλαγη λαδιών , λάστιχα (μια 300αρα τουλάχιστον) , κανα ντυσιματάκι δεν θα ψωνισεις να ντυθεις; Α ξεχασα αυτα θα τα πληρώσουμε με την αποταμιευση του χάκερ :D γιατι κάτσε να δεις πως το έγραψε .... ειναι τραγικο λέει να ζεις απο εναν μισθο.


Τελικα δεν το ειχα σκεφτει ... θα σταματησω να ζω απο εναν μισθο απο αυριο θα αρχισω να γεννάω! Λεφτά. Απλα θα καθομαι σπιτι και μολις μου έρχεται ο οιστρος θα πηγαινω σε μια γωνιτσα και θα γεννάω. Δεν θα ξαναπάω για δουλεια ... δεν θα ξαναδω φάτσεες που δεν θέλω αλλα πρέπει να συνεργαστω μαζι τους.



Πχ σημερα έπρεπε να μιλησω με ενα ρουφιανακι. Ξέρω οτι εξωτερικα μου μιλάει στο πληθυντικο αλλα απο πισω ειναι έτοιμο για ρουφιανια ανα πάσα στιγμη. Τι να εκανα έπρεπε να συνεργαστουμε για κάτι! Έκανα τη καρδιά μου πέτρα και προχωρησα λοιπον! Επισης ποιος δεν θα ήθελε (ειδικα αν ειναι σαν και εμένα τα ιδια χάλια!) να τριγυρνάει το βράδυ σε μπαράκια να πινει τις ποτάρες του να κάνει το φλέρτ του και το πρωι να μην σηκωνεται απο τις 7 να πάει για δουλειά! Αλλα απο τις 12 χαλαρά.

Δεν το ειχα σκεφτει! Οντως τελικά ειναι τραγικο να ζεις απο εναν μισθο εγω λέω να γεννάμε και να ξεκινησουμε να τα αποταμιεύουμε :loltooth:
Καλά εντάξει το παραπάνω είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για άλλη μια φορά δεν σε νοιάζει τι γράφει ο άλλος.
Οι μετακινήσεις είναι 150-200 ευρώ με ΜΜΜ (αστικά και υπεραστικά), από προσωπική επιλογή και των 2 μας και όχι από τσιγκουνιά ή οικονομία. Τώρα μαζεύουμε και για αμάξι, οπότε όταν με το καλό φύγουμε από την επαρχία οσονούπω, θα σε ενημερώσω για την διαφορά στα έξοδα μετακίνησης και συντήρησης του αμαξιού.
Το σπίτι είναι όπως έγραψα 50τμ, επιπλωμένο, και όχι τρώγλη του '70. Τώρα αν εσύ θέλεις να ζεις 1 άτομο σε 90τμ, με γεια σου με χαρά σου, εμείς με την διαρρύθμιση κουζίνα-σαλόνι-υπνοδωμάτιο-μπάνιο για 2 άτομα είμαστε υπέρ του δέοντος ευχαριστημένοι.
Η ΔΕΗ μας έρχεται κάθε μήνα περίπου γύρω στα 25Ε, το νερό 12, το τηλέφωνο/ίντερνετ 18 και τα κοινόχρηστα περίπου 10. Για τα κινητά έχεις δίκιο τα ξέχασα πριν στα έξοδα του μήνα, οπότε υπολογίζουμε άλλο ένα 15άρι σύνολο, οπότε μιλάμε για ένα 80άρι. Τώρα αν εσύ από τα παραπάνω βγάλεις το συμπέρασμα ότι λουζόμαστε μια φορά την εβδομάδα, μιλάμε με αναπάντητες και ανάβουμε κεριά τα βράδια, πρόβλημά σου. Σάμπως και θα σου άλλαζα γνώμη κάπως.
Όσον αφορά το σούπερ μάρκετ, πηγαίνουμε περίπου 2 φορές την εβδομάδα και μας βγαίνει κάθε φορά περίπου ένα 35άρι. Συμπεριλαμβανομένων και σαμπουάν, το οποίο όχι δεν αγοράζουμε από το φαρμακείο 8 ευρώ το κουτί, απορρυπαντικών, μαλακτικών κλπ. Θα μπορούσε να μας βγαίνει ακόμα φθηνότερα αν αγοράζαμε προϊόντα ετικέτας (σε κάποια το κάνουμε κιόλας γιατί μας αρέσει περισσότερο π.χ. το προϊόν Mr.Grand από το αντίστοιχο "επώνυμο"), αλλά η διαφορά σε αυτή την φάση είναι αμελητέα και κατά συνέπεια άσκοπη για να γίνει ρουτίνα.
Πιστωτική δεν έχει κανένας μας και κατά συνέπεια δεν έχουμε χρέη. Ό,τι αγοράζεται αγοράζεται με εφάπαξ καταβολή των χρημάτων και ησυχάζουμε. (Επίσης προσωπική επιλογή). Για ψώνια πάω 2 φορές τον χρόνο, όχι στις εκπτώσεις για να σε προλάβω αλλά με το που βγαίνουν οι καινούριες collection. Προτιμάω να έχω λίγα και ποιοτικά ρούχα από το να γεμίζω τις ντουλάπες μου με πράγματα που μου γυάλισαν όταν πέρασα έξω από την βιτρίνα. Οτιδήποτε άλλο έξοδο που δεν είναι απαραίτητα κάθε μήνα (π.χ. κομμωτήριο, νύχια κλπ για μένα), συνυπολογίζεται στην διασκέδαση που έγραψα παραπάνω, για να σε προλάβω. Έκτακτα έξοδα του στυλ οδοντίατρος όπως έγραψες, που δεν είναι στον σταθερό προϋπολογισμό του μήνα, δεν τα μετράω σαν τακτικά έξοδα. Απλά όταν θα μεταφέρω στον αποταμιευτικό λογαριασμό μου το υπόλοιπο του μήνα με το που μπει εκ νέου ο 15ήμερος μισθός, θα είναι 50-70-100 ευρώ λιγότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλαίω σε εμβρυική στάση επειδή βγήκα εκτός προϋπολογισμού.

Αυτά με το πώς ξοδεύουμε εμείς. Γενικά δεν με νοιάζει αν εσύ ή ο οποιοσδήποτε θεωρείς ότι έτσι δεν ζούμε ή δεν ζούμε ποιοτικά (χωρίς αμάξι ή πιστωτική ξέρω γω). Κι εγώ θεωρώ ότι άτομα που πετάνε ατάκες "μια φορά είμαστε 30" για να δικαιολογήσουν τον υπερκαταναλωτισμό τους είναι αξιολύπητα και δεν τα έχουν καλά με τον εαυτό τους, αλλά οκ αν είσαι ευτυχισμένος με την ζωή που κάνεις, μπορεί και ο διπλανός σου να είναι και ας κάνει τα ακριβώς αντίθετα...Ειρήνη υμίν!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 26,972 μηνύματα.
Καλά εντάξει το παραπάνω είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για άλλη μια φορά δεν σε νοιάζει τι γράφει ο άλλος.
Οι μετακινήσεις είναι 150-200 ευρώ με ΜΜΜ (αστικά και υπεραστικά), από προσωπική επιλογή και των 2 μας και όχι από τσιγκουνιά ή οικονομία. Τώρα μαζεύουμε και για αμάξι, οπότε όταν με το καλό φύγουμε από την επαρχία οσονούπω, θα σε ενημερώσω για την διαφορά στα έξοδα μετακίνησης και συντήρησης του αμαξιού.
Το σπίτι είναι όπως έγραψα 50τμ, επιπλωμένο, και όχι τρώγλη του '70. Τώρα αν εσύ θέλεις να ζεις 1 άτομο σε 90τμ, με γεια σου με χαρά σου, εμείς με την διαρρύθμιση κουζίνα-σαλόνι-υπνοδωμάτιο-μπάνιο για 2 άτομα είμαστε υπέρ του δέοντος ευχαριστημένοι.
Η ΔΕΗ μας έρχεται κάθε μήνα περίπου γύρω στα 25Ε, το νερό 12, το τηλέφωνο/ίντερνετ 18 και τα κοινόχρηστα περίπου 10. Για τα κινητά έχεις δίκιο τα ξέχασα πριν στα έξοδα του μήνα, οπότε υπολογίζουμε άλλο ένα 15άρι σύνολο, οπότε μιλάμε για ένα 80άρι. Τώρα αν εσύ από τα παραπάνω βγάλεις το συμπέρασμα ότι λουζόμαστε μια φορά την εβδομάδα, μιλάμε με αναπάντητες και ανάβουμε κεριά τα βράδια, πρόβλημά σου. Σάμπως και θα σου άλλαζα γνώμη κάπως.
Όσον αφορά το σούπερ μάρκετ, πηγαίνουμε περίπου 2 φορές την εβδομάδα και μας βγαίνει κάθε φορά περίπου ένα 35άρι. Συμπεριλαμβανομένων και σαμπουάν, το οποίο όχι δεν αγοράζουμε από το φαρμακείο 8 ευρώ το κουτί, απορρυπαντικών, μαλακτικών κλπ. Θα μπορούσε να μας βγαίνει ακόμα φθηνότερα αν αγοράζαμε προϊόντα ετικέτας (σε κάποια το κάνουμε κιόλας γιατί μας αρέσει περισσότερο π.χ. το προϊόν Mr.Grand από το αντίστοιχο "επώνυμο"), αλλά η διαφορά σε αυτή την φάση είναι αμελητέα και κατά συνέπεια άσκοπη για να γίνει ρουτίνα.
Πιστωτική δεν έχει κανένας μας και κατά συνέπεια δεν έχουμε χρέη. Ό,τι αγοράζεται αγοράζεται με εφάπαξ καταβολή των χρημάτων και ησυχάζουμε. (Επίσης προσωπική επιλογή). Για ψώνια πάω 2 φορές τον χρόνο, όχι στις εκπτώσεις για να σε προλάβω αλλά με το που βγαίνουν οι καινούριες collection. Προτιμάω να έχω λίγα και ποιοτικά ρούχα από το να γεμίζω τις ντουλάπες μου με πράγματα που μου γυάλισαν όταν πέρασα έξω από την βιτρίνα. Οτιδήποτε άλλο έξοδο που δεν είναι απαραίτητα κάθε μήνα (π.χ. κομμωτήριο, νύχια κλπ για μένα), συνυπολογίζεται στην διασκέδαση που έγραψα παραπάνω, για να σε προλάβω. Έκτακτα έξοδα του στυλ οδοντίατρος όπως έγραψες, που δεν είναι στον σταθερό προϋπολογισμό του μήνα, δεν τα μετράω σαν τακτικά έξοδα. Απλά όταν θα μεταφέρω στον αποταμιευτικό λογαριασμό μου το υπόλοιπο του μήνα με το που μπει εκ νέου ο 15ήμερος μισθός, θα είναι 50-70-100 ευρώ λιγότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλαίω σε εμβρυική στάση επειδή βγήκα εκτός προϋπολογισμού.

Αυτά με το πώς ξοδεύουμε εμείς. Γενικά δεν με νοιάζει αν εσύ ή ο οποιοσδήποτε θεωρείς ότι έτσι δεν ζούμε ή δεν ζούμε ποιοτικά (χωρίς αμάξι ή πιστωτική ξέρω γω). Κι εγώ θεωρώ ότι άτομα που πετάνε ατάκες "μια φορά είμαστε 30" για να δικαιολογήσουν τον υπερκαταναλωτισμό τους είναι αξιολύπητα και δεν τα έχουν καλά με τον εαυτό τους, αλλά οκ αν είσαι ευτυχισμένος με την ζωή που κάνεις, μπορεί και ο διπλανός σου να είναι και ας κάνει τα ακριβώς αντίθετα...Ειρήνη υμίν!

Εγώ βγήκα στην αγορά εργασίας (αν και όχι στην ανταγωνιστική μεριά της), στα 24, με μόνο μου εφόδιο το πτυχίο, χωρίς ειδίκευση και με μηδενική προϋπηρεσία γενικά. Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με τα μισθολογικά κλιμάκια για τους νεοδιοριζόμενους γενικά, τα 1000 ευρώ που παίρνω σταθερά κάθε μήνα είναι πολύ καλά. Αν σαν γιατρός θα έπρεπε να παίρνω 1000 ευρώ βάσει της δουλειάς που κάνω, είναι μια άλλη συζήτηση. (Κυρίως μιλάω για ειδικευμένους ιατρούς όμως και όχι ειδικευόμενους που είναι σε φάση εκπαίδευσης).
Δεν ξέρω τι μισθό περιμένεις να έχεις εσύ όταν θα βγεις φρέσκος φρέσκος από την σχολή, όπου και να είσαι, μόνο πρόσεξε μην απογοητευτείς απότομα. Με 1400 ευρώ το μήνα που θέλεις, δεν ζεις απλά, παπάδες κάνεις και δεν το ξέρεις. Οικογένειες ζουν με 700 ευρώ και εσύ 1 άτομο πώς θα καταφέρεις να ξοδέψεις τα 1400, απορία το έχω. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, και τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία.


Α και όσον αφορά αυτό που ξέχασα να κάνω quote την άλλη φορά. Μεταπτυχιακό κάνω γιατί μου αρέσει σαν θεματική και ήθελα να εξειδικευτώ πάνω σε αυτό, όχι για να μου αναγνωριστεί σαν τυπικό προσόν και να βολευτώ ευκολότερα μετά. (Αυτό το βλέπω σαν ένα ωφέλιμο side effect βέβαια, όχι όμως και σαν πρωταρχικό στόχο!). Υπάρχουμε κι εμείς :) Εσύ κάτσε τα ίδια λεφτά να τα δίνεις για τις γκόμενες για να τις εντυπωσιάζεις.


Το σχόλιο σου ότι με 700€ ζει οικογένεια είναι τραγικό και στενάχωρο μαζί.Λυπαμαι πραγματικά.Το 36% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και εσυ μου λες ότι με 700€ ζει οικογένεια και με 1.000€ να είμαι χαρούμενος;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ερινύς

Τιμώμενο Μέλος

Η Ερινύς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Παιδίατρος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 17,739 μηνύματα.
Το σχόλιο σου ότι με 700€ ζει οικογένεια είναι τραγικό και στενάχωρο μαζί.Λυπαμαι πραγματικά.Το 36% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και εσυ μου λες ότι με 700€ ζει οικογένεια και με 1.000€ να είμαι χαρούμενος;
Οκ, λάθος χρήση ρήματος. Με 700 ευρώ επιβιώνει μια οικογένεια (ας πούμε τριμελής). Πληρώνει στέγη, τροφή, ένδυση και λογαριασμούς για 3 άτομα, και δεν της μένει τίποτα στην άκρη, ειδικά αν το τρίτο άτομο είναι ανήλικο παιδί με αυξημένες ανάγκες. Οπότε εσύ σαν μονάδα, με 1000 ευρώ θα τα πας μια χαρά και θα αφήσεις και στην άκρη λεφτά. Εκτός και αν, όπως έγραψα στο πρώτο μου ποστ, θέλεις βίλα στο Πανόραμα, BMW και υπερτλαντικά ταξίδια 2 φορές τον χρόνο. Οπότε ναι εκεί θες το διχίλιαρο για να μπορείς να τα έχεις όλα αυτά. Χαρούμενος μπορείς να είσαι με τα 500 ευρώ και δυστυχισμένος με τα 5000. Είναι όλα θέμα mindset, όμως ζούμε σε μια κοινωνία που μας έχει μάθει ότι όλα περνάνε μέσα από το χρήμα, συμπεριλαμβανομένης και της προσωπικής ευτυχίας. Πάρε τον Ντέβιλ παραπάνω που πιστεύει ότι επειδή τώρα είναι 30 πρέπει να βγει να ξοδέψει για την εκάστοτε γκόμενα και θεωρεί μιζέρια να κρατάς λεφτά αφού τα έχεις και είσαι νέος και φορτσάτος.
Απλά μου φαίνεται αστείο άτομα που δεν έχουν βγει ποτέ στην αγορά εργασίας -ειδικά στο κομμάτι του ανταγωνισμού- και δεν έχει χρειαστεί να αυτοσυντηρηθούν ποτέ, να έχουν και άποψη για το τι μισθό πρέπει να παίρνουν για να επιβιώνουν και να ζουν...Και το εξωτερικό δεν ήταν ποτέ η ουτοπία που σε περιμένει μόλις αποφοιτήσεις από την σχολή με τον βασικό μισθό των ονείρων σου...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 19,965 μηνύματα.
Καλά εντάξει το παραπάνω είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για άλλη μια φορά δεν σε νοιάζει τι γράφει ο άλλος.
Οι μετακινήσεις είναι 150-200 ευρώ με ΜΜΜ (αστικά και υπεραστικά), από προσωπική επιλογή και των 2 μας και όχι από τσιγκουνιά ή οικονομία. Τώρα μαζεύουμε και για αμάξι, οπότε όταν με το καλό φύγουμε από την επαρχία οσονούπω, θα σε ενημερώσω για την διαφορά στα έξοδα μετακίνησης και συντήρησης του αμαξιού.
Το σπίτι είναι όπως έγραψα 50τμ, επιπλωμένο, και όχι τρώγλη του '70. Τώρα αν εσύ θέλεις να ζεις 1 άτομο σε 90τμ, με γεια σου με χαρά σου, εμείς με την διαρρύθμιση κουζίνα-σαλόνι-υπνοδωμάτιο-μπάνιο για 2 άτομα είμαστε υπέρ του δέοντος ευχαριστημένοι.
Η ΔΕΗ μας έρχεται κάθε μήνα περίπου γύρω στα 25Ε, το νερό 12, το τηλέφωνο/ίντερνετ 18 και τα κοινόχρηστα περίπου 10. Για τα κινητά έχεις δίκιο τα ξέχασα πριν στα έξοδα του μήνα, οπότε υπολογίζουμε άλλο ένα 15άρι σύνολο, οπότε μιλάμε για ένα 80άρι. Τώρα αν εσύ από τα παραπάνω βγάλεις το συμπέρασμα ότι λουζόμαστε μια φορά την εβδομάδα, μιλάμε με αναπάντητες και ανάβουμε κεριά τα βράδια, πρόβλημά σου. Σάμπως και θα σου άλλαζα γνώμη κάπως.
Όσον αφορά το σούπερ μάρκετ, πηγαίνουμε περίπου 2 φορές την εβδομάδα και μας βγαίνει κάθε φορά περίπου ένα 35άρι. Συμπεριλαμβανομένων και σαμπουάν, το οποίο όχι δεν αγοράζουμε από το φαρμακείο 8 ευρώ το κουτί, απορρυπαντικών, μαλακτικών κλπ. Θα μπορούσε να μας βγαίνει ακόμα φθηνότερα αν αγοράζαμε προϊόντα ετικέτας (σε κάποια το κάνουμε κιόλας γιατί μας αρέσει περισσότερο π.χ. το προϊόν Mr.Grand από το αντίστοιχο "επώνυμο"), αλλά η διαφορά σε αυτή την φάση είναι αμελητέα και κατά συνέπεια άσκοπη για να γίνει ρουτίνα.
Πιστωτική δεν έχει κανένας μας και κατά συνέπεια δεν έχουμε χρέη. Ό,τι αγοράζεται αγοράζεται με εφάπαξ καταβολή των χρημάτων και ησυχάζουμε. (Επίσης προσωπική επιλογή). Για ψώνια πάω 2 φορές τον χρόνο, όχι στις εκπτώσεις για να σε προλάβω αλλά με το που βγαίνουν οι καινούριες collection. Προτιμάω να έχω λίγα και ποιοτικά ρούχα από το να γεμίζω τις ντουλάπες μου με πράγματα που μου γυάλισαν όταν πέρασα έξω από την βιτρίνα. Οτιδήποτε άλλο έξοδο που δεν είναι απαραίτητα κάθε μήνα (π.χ. κομμωτήριο, νύχια κλπ για μένα), συνυπολογίζεται στην διασκέδαση που έγραψα παραπάνω, για να σε προλάβω. Έκτακτα έξοδα του στυλ οδοντίατρος όπως έγραψες, που δεν είναι στον σταθερό προϋπολογισμό του μήνα, δεν τα μετράω σαν τακτικά έξοδα. Απλά όταν θα μεταφέρω στον αποταμιευτικό λογαριασμό μου το υπόλοιπο του μήνα με το που μπει εκ νέου ο 15ήμερος μισθός, θα είναι 50-70-100 ευρώ λιγότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλαίω σε εμβρυική στάση επειδή βγήκα εκτός προϋπολογισμού.

Αυτά με το πώς ξοδεύουμε εμείς. Γενικά δεν με νοιάζει αν εσύ ή ο οποιοσδήποτε θεωρείς ότι έτσι δεν ζούμε ή δεν ζούμε ποιοτικά (χωρίς αμάξι ή πιστωτική ξέρω γω). Κι εγώ θεωρώ ότι άτομα που πετάνε ατάκες "μια φορά είμαστε 30" για να δικαιολογήσουν τον υπερκαταναλωτισμό τους είναι αξιολύπητα και δεν τα έχουν καλά με τον εαυτό τους, αλλά οκ αν είσαι ευτυχισμένος με την ζωή που κάνεις, μπορεί και ο διπλανός σου να είναι και ας κάνει τα ακριβώς αντίθετα...Ειρήνη υμίν!

Υπερκαταναλωτισμος ειναι να ψωνιζεις τα κανονικα προϊοντα και οχι τα Mr.Grand;;;; υπερκαταναλωτισμος ειναι να έχεις ένα αυτοκινητο της προκοπης να κανεις τις μετακινησεις σου και οχι να στοιβάζεσαι στα μέσα; εγω ειμαι ο αξιολυπητος; :loltooth:

Το οτι μια οικογενεια ζεί με 700 ευρώ και ζει καλά ειναι ένα αστειο επιχειρημα. Δεν μπορει να σταθεί πουθενά.

Αξιολυπητος δεν ειναι κάποιος που έχει επιλογές να κάνει οτι του αρέσει μάλλον έχεις μπερδέψει τις έννοιες. Προφανως μια φορά ειμαστε 30 και προτιμώ να δώσω κάτι παραπανω και να περάσω καλά παρα να τα μαζεύω στην άκρη. Αμα δεν έχεις για να τα μαζευεις δεν εχει κανενα νοημα. Τι δηλαδη να τη βγαζω μέσα στο σπιτι για να μαζευω λεφτά ουτε οταν θα καλέσω κάποιον σπιτι μου θα τον κεράσω με προϊοντα ετικέτας απο τα λίντλ αυτα τα κάνουνε οι μιζεροι. Λυπάμαι. Προφανως μια φορα ειμαστε 30 χρονων και θα το ζήσουμε.

Οκ, λάθος χρήση ρήματος. Με 700 ευρώ επιβιώνει μια οικογένεια (ας πούμε τριμελής). Πληρώνει στέγη, τροφή, ένδυση και λογαριασμούς για 3 άτομα, και δεν της μένει τίποτα στην άκρη, ειδικά αν το τρίτο άτομο είναι ανήλικο παιδί με αυξημένες ανάγκες. Οπότε εσύ σαν μονάδα, με 1000 ευρώ θα τα πας μια χαρά και θα αφήσεις και στην άκρη λεφτά. Εκτός και αν, όπως έγραψα στο πρώτο μου ποστ, θέλεις βίλα στο Πανόραμα, BMW και υπερτλαντικά ταξίδια 2 φορές τον χρόνο. Οπότε ναι εκεί θες το διχίλιαρο για να μπορείς να τα έχεις όλα αυτά. Χαρούμενος μπορείς να είσαι με τα 500 ευρώ και δυστυχισμένος με τα 5000. Είναι όλα θέμα mindset, όμως ζούμε σε μια κοινωνία που μας έχει μάθει ότι όλα περνάνε μέσα από το χρήμα, συμπεριλαμβανομένης και της προσωπικής ευτυχίας. Πάρε τον Ντέβιλ παραπάνω που πιστεύει ότι επειδή τώρα είναι 30 πρέπει να βγει να ξοδέψει για την εκάστοτε γκόμενα και θεωρεί μιζέρια να κρατάς λεφτά αφού τα έχεις και είσαι νέος και φορτσάτος.
Απλά μου φαίνεται αστείο άτομα που δεν έχουν βγει ποτέ στην αγορά εργασίας -ειδικά στο κομμάτι του ανταγωνισμού- και δεν έχει χρειαστεί να αυτοσυντηρηθούν ποτέ, να έχουν και άποψη για το τι μισθό πρέπει να παίρνουν για να επιβιώνουν και να ζουν...Και το εξωτερικό δεν ήταν ποτέ η ουτοπία που σε περιμένει μόλις αποφοιτήσεις από την σχολή με τον βασικό μισθό των ονείρων σου...


Ναι σου φαινεται αστειο που έχει ο Φώτης άποψη αλλα ταυτοχρονα σου φαινεται λογικο να μιλάς για τη συντηρηση μιας οικογενειας με 1000 ευρω την οποια δεν έχεις ακομα κάνει αρα δεν έχεις καμια εμπειρια για το τι έξοδα μπορει να έχει μια τριμελης οικογενεια.

Μια τριμελης οικογενεια δεν μπορει να ζησει σε ενα σπιτι 50 τμ με 1 δωμάτιο και 1 σαλονι - μπάνιο. Εκτος αν το παιδι θα το κοιμιζεις το σαλονι. Τι άλλο θα ακουσουμε θέε μου.

Ουτε μια οικογενεια με ενα παιδάκι μπορει να κυκλοφορησει χωρις αυτοκινητο και με τα μέσα. Έλεος.

Το σχόλιο σου ότι με 700€ ζει οικογένεια είναι τραγικό και στενάχωρο μαζί.Λυπαμαι πραγματικά.Το 36% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και εσυ μου λες ότι με 700€ ζει οικογένεια και με 1.000€ να είμαι χαρούμενος;


Συμφωνω απόλυτα. Δεν μπορουμε να συζητησουμε για το οτι περνάει κάποιος καλα αν καταρχην δεν έχει δικο του μεταφορικο μέσο. Οχι δεν περνάω καλα αν χρειαστει να στοιβαχθώ στα μέσα και να κάνει ο καθενας τα δικά του ή να χει ξεχάσει να κάνει μπάνιο. Δεν υπάρχει συζητηση κάν με αυτους τους ορους.


Mην τους ακούς τα γράφουν μιζερα. Μιζεροι στις γνωριμιες μιζεροι και στα άλλα. Δεν μου κανει καμια εντυπωση. Αρκετοι ανθρωποι που ανοιχτηκαν με δάνεια τωρα με κάποιους νομους κέρδισαν τα σπιτια τους και η τράπεζα έχασε το μισο δάνειο λογω περικοπης (κουρεμα) απο περιττους τοκους. Οποιος ανοιγεται δεν καταστρεφεται και απαραιτητα απλα πρέπει να έχει ανοιχτα μάτια να εκμεταλευεται τις νέες ευκαιριες και συγκυριες. Εισαι νέος μην ακουσεις τους μιζερους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 19,965 μηνύματα.
Α και όσον αφορά αυτό που ξέχασα να κάνω quote την άλλη φορά. Μεταπτυχιακό κάνω γιατί μου αρέσει σαν θεματική και ήθελα να εξειδικευτώ πάνω σε αυτό, όχι για να μου αναγνωριστεί σαν τυπικό προσόν και να βολευτώ ευκολότερα μετά. (Αυτό το βλέπω σαν ένα ωφέλιμο side effect βέβαια, όχι όμως και σαν πρωταρχικό στόχο!). Υπάρχουμε κι εμείς :) Εσύ κάτσε τα ίδια λεφτά να τα δίνεις για τις γκόμενες για να τις εντυπωσιάζεις.


Ναι. Εγω εχω βγάλει και 2 σχολές ομως. Οχι μία. Δύο. Οποτε το 2015 θεώρησα οτι ηταν αρκετές για την ώρα. ;) νομιζω μου άξιζε να διασκεδάσω λιγο με γυναικες ε; Μετά απο 18 χρονια συνεχους εκπαιδευσης. Φτάνει.

Kαι μετά ναι οτι μου έμενε στην άκρη κατεβαινα Αθήνα και καλοπερνούσα! Ηταν μια τρελη τρελή εποχή! 2015-2018 Δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

Αφου οποτε γυριζα εδω πάλι έπεφτα σε καταθλιψη ηθελα καμια βδομάδα να συνέλθω.


Και τι παραπανω έχασα... τιποτα! Και αμαξι πηρα οταν θέλησα απλα πηρα δάνειο δεν με πειράζει εμενα αυτο τα λεφτά που θα μαζευα καθε μηνα να τα δωσω ντουκου τα δινω τωρα σε δοση απλα θα πληρώσω κάτι παραπανω λογω επιτοκιου και τι έγινε! Ετσι ειναι αυτη η ζωη οσο ζεις πληρώνεις.


Βεβαια υπάρχει και η λυση να βρεις ένα δάνειο με πολυ χαμηλοτερο επιτοκιο να το σηκώσεις. Να πάρεις οπως ειναι τα λεφτά ... και να τα βάλεις στο δάνειο με τον υψηλοτερο τοκο. Επομενως μπορεις να κερδισεις μέχρι και 1000 ευρω τοκους! Οποτε ποιο το νοημα να τα μαζευεις για να τα δωσεις μετά.




Οπως ξαναειπα ... οι οικονομιες δεν δουλευουν έτσι. Η λογικη αποταμιευω μονο για να παιρνω πράγματα παραπέμπει στον νομο της αυτάρκειας που προσπαθησαν να εισάγουν οι κομμουνιστικές χωρες. Ολες οι καπιταλιστικές χωρες ειναι χρεωμένες απλα έχουνε εξυπηρετουμενα δάνεια. Αυτο μια και χλευάσανε κάποιοι τα δάνεια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Ερινύς

Τιμώμενο Μέλος

Η Ερινύς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Παιδίατρος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 17,739 μηνύματα.
Για άλλη μια φορά δεν διαβάζεις τι γράφω. Ας πούμε αυτό:
Το οτι μια οικογενεια ζεί με 700 ευρώ και ζει καλά ειναι ένα αστειο επιχειρημα. Δεν μπορει να σταθεί πουθενά.
δεν το έγραψα κάπου. Έγραψα σκέτο ότι ζουν οικογένειες με 700 ευρώ, το οποίο στο επόμενο ποστ διόρθωσα ότι επιβιώνουν -για να είμαι πιο ακριβής. Προφανώς δεν ζουν καλά. Τύποι σαν εσένα με διακοποδάνεια και στεγαστικά για σπίτια ή αμάξια που δεν χρειάζονταν πραγματικά έφτασαν την χώρα εδώ. Μην το παίζεις σωτήρας στους νεότερους, κάνε κουμάντο τον εαυτό σου.
Εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους που δεν προσπαθούν να επηρεάσουν κανέναν, εσύ κάνεις συνεχή επίκληση στην αυθεντία σε στυλ "άκου εμένα Φώτη παιδί μου που ξέρω την ζωή" και έχεις αυτό τον εκπληκτικό συνδυασμό σκέψης ότι α) έχεις πάντα δίκαιο και β) όλοι όσοι διαφωνούν μαζί σου έχουν πάντα άδικο. Γελοίος τουλάχιστον.

Ναι σου φαινεται αστειο που έχει ο Φώτης άποψη αλλα ταυτοχρονα σου φαινεται λογικο να μιλάς για τη συντηρηση μιας οικογενειας με 1000 ευρω την οποια δεν έχεις ακομα κάνει αρα δεν έχεις καμια εμπειρια για το τι έξοδα μπορει να έχει μια τριμελης οικογενεια.
Γιατί, φύτρωσα; Δεν μεγάλωσα σε οικογένεια για να δω πώς είναι; Ξέρεις τι οικονομικές δυσκολίες είχε ο κάθε χρήστης που του μιλάς όταν ήταν μικρότερος; Εσύ μπορεί να εισέπραττες το χαρτζιλικάκι σου όταν ήσουν 18-19 και να ήθελες τον πατσά από την μαμά όταν γυρνούσες από τα ξενύχτια και κατά τ άλλα στ αρχίδια σου, υπήρχαν όμως κι άλλοι που νοιάζονταν πώς τους μεγαλώνουν οι γονείς τους, αν μπορούν να επενδύσουν στο Χ που ζητούσαν κλπ. Αυτό λέγεται ενσυναίσθηση και δυστυχώς για τους γύρω σου δεν την έχεις.

Μια τριμελης οικογενεια δεν μπορει να ζησει σε ενα σπιτι 50 τμ με 1 δωμάτιο και 1 σαλονι - μπάνιο. Εκτος αν το παιδι θα το κοιμιζεις το σαλονι. Τι άλλο θα ακουσουμε θέε μου.
Άλλη μια φορά που πήρες κάτι που έγραψα και το παράφρασες τελείως. Τα 50τμ με 1Δ-ΣΚ-Μ έγραψα ότι είναι υπέρ του δέοντος αρκετά για 2 άτομα χωρίς παιδί. Προφανώς όταν αποφασίζεις να επεκτείνεις την οικογένειά σου και εφόσον σε παίρνει, μετακομίζεις σε μεγαλύτερο σπίτι. Btw εγώ σε τετραμελή οικογένεια μεγάλωσα σε 60τμ με 1 υπνοδωμάτιο για 2 παιδιά και 1 υπνοδωμάτιο για τους γονείς για τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής μου. Καλά δεν συζητάω οι γονείς μου που σε αντίστοιχα μεγέθη σπιτιών έμεναν 3-4 παιδιά στο ίδιο δωμάτιο και συνήθως με παππούδες στο ίδιο σπίτι, πες αυτό είναι τραβηγμένο. Κανείς όμως δεν παραπονιόταν για έλλειψη χώρου γιατί όλοι αναγνώριζαν ότι αν μπορούσε -οικονομικά- κάθε παιδί να έχει δικό του δωμάτιο, θα το είχε. Προτεραιότητα των παππούδων μου και των γονιών μου ήταν να αποκτήσουμε σωστά εφόδια για την ζωή, όχι να μπορούν να μας πάρουν αμάξι στα 20.

Ουτε μια οικογενεια με ενα παιδάκι μπορει να κυκλοφορησει χωρις αυτοκινητο και με τα μέσα. Έλεος.
Μια χαρά μπορούν, ειδικά σε επαρχιακή πόλη που τα περισσότερα τα φτάνεις με τα πόδια. Μην σκέφτεσαι μόνο την Αθήνα. Ακόμα και στην Θεσσαλονίκη που μεγάλωσα είναι εφικτό. Π.χ. σε εμάς το αμάξι το χρησιμοποιούσε και το χρησιμοποιεί μόνο ο μπαμπάς μου καθημερινά για να πάει στην δουλειά, καθώς όλα τα άλλα -σχολεία, σχολή, δουλειές, φροντιστήρια, σούπερ μάρκετ κλπ- ήταν σε απόσταση το πολύ 10 λεπτών με γρήγορο περπάτημα. Και τι καλύτερο να μάθει το παιδάκι να κινείται στην γειτονιά του αν είναι όλα πολύ κοντά; Θα το βάζουμε στο αμάξι για να το πάμε 500 μέτρα δίπλα;

Λογικά τώρα πρόκειται να πέσει η ατάκα που έγραψες την άλλη φορά "ξέρεις ότι αυτά που γράφω είναι σωστά" και αποκάτω ένα μονόπρακτο παραλήρημα. Γελοίος τουλάχιστον^2.

Ναι. Εγω εχω βγάλει και 2 σχολές ομως. Οχι μία. Δύο. Οποτε το 2015 θεώρησα οτι ηταν αρκετές για την ώρα. ;) νομιζω μου άξιζε να διασκεδάσω λιγο με γυναικες ε; Μετά απο 18 χρονια συνεχους εκπαιδευσης. Φτάνει.
Το αν το "αξίζεις" ή όχι το ξέρεις εσύ και εμένα ποσώς με νοιάζει. Αν το βλέπεις σαν επιβράβευση που τελείωσες 2 σχολές, κακώς τις τελείωσες βασικά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 19,965 μηνύματα.
Για άλλη μια φορά δεν διαβάζεις τι γράφω. Ας πούμε αυτό:

δεν το έγραψα κάπου. Έγραψα σκέτο ότι ζουν οικογένειες με 700 ευρώ, το οποίο στο επόμενο ποστ διόρθωσα ότι επιβιώνουν -για να είμαι πιο ακριβής. Προφανώς δεν ζουν καλά. Αν όμως καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα 3 άτομα με 700 ευρώ, ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι, όταν λες εσύ ή ο οποιοσδήποτε ότι θέλεις πάνω από 1000 ευρώ για να ζήσεις καλά ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ είσαι επιεικώς για λιντσάρισμα και χλέπα στα μούτρα. Σόρρυ. Τύποι σαν εσένα με διακοποδάνεια και στεγαστικά για σπίτια ή αμάξια που δεν χρειάζονταν πραγματικά έφτασαν την χώρα εδώ. Μην το παίζεις σωτήρας στους νεότερους, κάνε κουμάντο τον εαυτό σου.

Τυποι σαν και εμένα; :loltooth: γιατι με ξέρεις; προσωπικά; εγω το δανειο μου το πληρώνω πριν την ημερομηνια καταβολής που μου έχει ορισει η τράπεζα. Κρινεις την τραπεζική κατασταση κάποιου τον οποιο δεν γνωριζεις κάν. Εμένα το συμβούλιο της Τράπεζας μου ενέκρινε το δάνειο μήπως ηταν και αυτοι γελοίοι και εισαι εσύ η έξυπνη; Μάντεψε ποιος ειναι ο γελοιος της υπόθεσης. Εισαι απαιδευτη ακομα.

Αλλα βλέπω οτι έχεις κακια μέσα σου και απωθημένα οποτε ειναι λογικο οταν βλέπεις κάποιον άνθρωπο και φανταζεσαι οτι ειναι πιο άνετος και επιτυχημένος απο σένα να γράφεις ολες αυτες τις άστοχες ατάκες. Σε αφηνω λοιπον να βράσεις στη κακια σου. Γεια χαρά :D

Επειδή πάλι δεν γίνεται συζήτηση εδώ μέσα θα θέσω κάποια ερωτήματα και θα μου απαντήσετε 1-1 αλλιώς σημαίνει ότι δεν διαβάζετε τι γράφω,οκ το καταλάβατε;

1) Ειπα εγώ ότι θέλω την μεγάλη ζωή;Ότι θέλω BMW και βιλες;Μονο και μόνο από το nick name που έχω φαίνεται ποια είναι τα αγαπημένα μου αμάξια.

2)Επειδή εσείς θέλετε και μπορείτε να ζείτε με 1000€ πρέπει να το δεχθώ και εγώ;

3)Ειπα ποτέ ότι η Γερμανία δεν έχει μειονεκτήματα;

4)Σκεφτήκατε ότι μπορεί να είναι και άλλοι οι λόγοι που θέλω να φύγω,όπως ο τρόπος ζωής;Μόνο η Himela το κατάλαβε αλλά εσείς συνεχίσατε να λέτε βλακείες.Σε ευχαριστώ Himela!

5)Οι δυο κοπελιές από πάνω μου είπαν ότι επειδή δεν εργάζομαι δεν έχω δικαίωμα να κρίνω.Αυτο ποιος το λέει;

6)600.000 Έλληνες που έφυγαν από το 2011 στο εξωτερικό,ήθελαν την μεγάλη ζωή;Δεν το νομίζω.

Αυτά αγαπημένοι μου.Το θέμα δεν το άνοιξα για να μπυ κάνουν 3-4 άγνωστοι ότι μπορώ να μείνω στην Ελλάδα με 1.000€,το άνοιξα για να κάνουμε μια συζήτηση για την ζωή στο εξωτερικό.Αλλα φενεται ούτε αυτό είναι εφικτό σε αυτό το φόρουμ.

Περιμένω λογικές απάντησεις,αν υπάρχουν βέβαια.


H λογική ειναι να ψοφησει η κατσικα του γειτονα! Σε τέτοιο πλαισιο κουβεντας θα πρέπει να συγχρονιστεις. ωχ μωρε αδερφάκι μου και να πεθανε η κατσικα του γειτονα. Καταλαβαινεις τωρα γιατι λάβαμε και διεθνη επιτηρηση στα οικονομικα. Γιατι ειμασταν μια ζωη κακομοιρουληδες ή λαμογια μέση λυση δεν υπηρχε πουθενά!


Αποχωρω απο την συζητηση δεν έχουμε τιποτα αλλο. Για μενα μην ακους κανεναν κανε αυτο που γουστάρεις και τελειωσε. Άστους να λένε τα δικά τους. Το βιβλιο του Ναπολέων Χιλ (Γινετε Πλουσιοι με τη Δυναμη της σκέψης) λεει οτι πριν γινει κάποιος πλουσιος πρέπει να πιστέψει και να το θελήσει πραγματικά. Βλέπεις οτι αρκετοι δεν το θέλουν εκει έξω. Φοβουνται την αλλαγή και σου λένε ενα καρο απιστευτες δικαιολογιες για να μην κουνηθούν απο την καθορισμένη θέση τους "Καλα ειμαστε με αυτα τα λιγα που έχουμε" αμα εισαι καλα μεινε με αυτά.



Κάποιος που ξεκινάει και τολμάει για τα περισσοτερα αξιζει και τα περισσοτερα. Αντιο μιζέρια. Καλη τυχη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Ερινύς

Τιμώμενο Μέλος

Η Ερινύς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Παιδίατρος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 17,739 μηνύματα.
Αλλα βλέπω οτι έχεις κακια μέσα σου και απωθημένα οποτε ειναι λογικο οταν βλέπεις κάποιον άνθρωπο και φανταζεσαι οτι ειναι πιο άνετος και επιτυχημένος απο σένα να γράφεις ολες αυτες τις άστοχες ατάκες. Σε αφηνω λοιπον να βράσεις στη κακια σου. Γεια χαρά :D

Ντέβιλ αν πίστευα ότι είσαι πιο επιτυχημένος και άνετος από εμένα -δεδομένου του στυλ και των ποστ σου εδώ μέσα, γιατί με τα ίδια μέτρα και σταθμά που με κρίνεις εσύ σε κρίνω και εγώ- θα ήμουν για ψυχανάλυση. Ευτυχώς δεν είμαι. :flowers:

Γενικά όταν απαντάω σε quotes δικά σου δεν απαντάω σε εσένα, μιας και ούτως ή άλλως διαβάζεις διαγώνια το τι γράφω και λες τα δικά σου σε λούπα. Απαντάω έμμεσα στον χρήστη που θα μπει να διαβάσει το θέμα -το οποίο επιτυχώς εκτροχιάσαμε- και είναι γεμάτο 100 ανακρίβειες -κατ' εμέ- οπότε προσφέρω τον αντίποδα της δογματικής σου άποψης. Δυστυχώς λόγω του ότι τα διαβάζεις διαγώνια χρειάζεται άπειρη υπομονή και πυγμή για να γράφουμε τα ίδια και τα ίδια σε μία προσπάθεια να μην παραφράσεις τελείως προς όφελός σου ό,τι αντιτίθεται σε σένα. Κάπου κουράζομαι βέβαια, αυτό είναι λοιπόν το κρίσιμο σημείο, feel free να χρησιμοποιήσεις απόψεις μου σε αυτό το thread για να χαρακτηρίσεις απόψεις μου σε κάποιο άλλο άσχετο thread όπως κάνεις συνήθως. Εγώ πάω σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας με την μυστήρια απορία πώς κάνω κατανάλωση μόλις 35 ευρώ να αιωρείται μίζερα πάνω από το κεφάλι σου. :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 19,965 μηνύματα.
Ντέβιλ αν πίστευα ότι είσαι πιο επιτυχημένος και άνετος από εμένα -δεδομένου του στυλ και των ποστ σου εδώ μέσα, γιατί με τα ίδια μέτρα και σταθμά που με κρίνεις εσύ σε κρίνω και εγώ- θα ήμουν για ψυχανάλυση. Ευτυχώς δεν είμαι. :flowers:

Γενικά όταν απαντάω σε quotes δικά σου δεν απαντάω σε εσένα, μιας και ούτως ή άλλως διαβάζεις διαγώνια το τι γράφω και λες τα δικά σου σε λούπα. Απαντάω έμμεσα στον χρήστη που θα μπει να διαβάσει το θέμα -το οποίο επιτυχώς εκτροχιάσαμε- και είναι γεμάτο 100 ανακρίβειες -κατ' εμέ- οπότε προσφέρω τον αντίποδα της δογματικής σου άποψης. Δυστυχώς λόγω του ότι τα διαβάζεις διαγώνια χρειάζεται άπειρη υπομονή και πυγμή για να γράφουμε τα ίδια και τα ίδια σε μία προσπάθεια να μην παραφράσεις τελείως προς όφελός σου ό,τι αντιτίθεται σε σένα. Κάπου κουράζομαι βέβαια, αυτό είναι λοιπόν το κρίσιμο σημείο, feel free να χρησιμοποιήσεις απόψεις μου σε αυτό το thread για να χαρακτηρίσεις απόψεις μου σε κάποιο άλλο άσχετο thread όπως κάνεις συνήθως. Εγώ πάω σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας με την μυστήρια απορία πώς κάνω κατανάλωση μόλις 35 ευρώ να αιωρείται μίζερα πάνω από το κεφάλι σου. :D


Ανακριβειες δεν γράφουμε. Γράφεις. Και η αποδειξη ειναι η ατακα σου "εσεις φέρατε την χώρα σε αυτη τη κατασταση με τα διακοποδάνεια και τα δανεια σας" με βάζεις εμενα στην ιδια μοιρα με οσους ειναι στον Τειρεσια. Και επειδη δεν ξέρεις σου λεω οτι πριν χαρακτηρισεις έτσι κάποιον πρέπει να ξέρεις την κατασταση του.

Αν ημουν χρεωμένος δεν θα μπορουσα να πάρω δάνειο απο την Τραπεζα και αν έκανα αγορά με δικά μου λεφτά η Τράπεζα με δικαστική αποφαση θα δεσμευε οτιδηποτε αγοραζα για να μηδενιστει το χρέος. Ειναι μεγάλη κακία τουλάχιστον να προσπαθεις να υποβαθμισεις ηθικά και να κουτσομπολέψεις κάποιον επειδη διαφωνει μαζι σου και σου λέει την πραγματικοτητα.

Ξεφυγετε απο τη νοοτροπια του χωριού επιτέλους. Επισης ειχες και το θράσος να κρινεις τις σχολές που τελειωσα. Ουτε θα ασχοληθω με σενα σε κάποιο θρέντ. Αν δεν ζητησεις συγγνώμη για τις ανοησιες που έγραψες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,754 μηνύματα.
Εσυ τι την ειδες εδω πέρα κριτης των γραφομενων;


ολα οσα γράφτηκαν στην πληθωρα τους μου θυμισαν σοβιετικού τύπου αντιληψεις ... πχ να πηγαινεις με τα μεσα στη δουλειά. Αυτο το κάνουν στην Β.Κορέα.



Τοσο περιεργο σου φάνηκε αυτο που εγραψα εγω και νορμαλ ολα τα άλλα;
Αυτα που σου λενε ειναι απολυτως λογικα. Το οτι εσυ θελεις να "ζησεις" ή οτι στο κεφαλι σου δεν μπορεις να ξεχωρισεις στο παραδειγμα με τα ΜΜΜ την περιπτωση να εξοικονομεις για να αποταμιευεις και την περιπτωση να μην εχεις αμαξι γιατι ετσι γουσταρει ο τοπικος κομισαριος ειναι καθαρα δικο σου θεμα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ερινύς

Τιμώμενο Μέλος

Η Ερινύς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Παιδίατρος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 17,739 μηνύματα.
Η κυρια μιλησε για προγραμματισμένες εφημεριες. Αρκετων ομως η δουλειά (εκτος της κυριας που έχει και άποψη για τα δικά μας τα δάνεια οτι δηθεν χρεωκοπησαν τη χώρα) έχει και έκτακτα! Πχ με παιρνει τις προαλλες στις 7 το απογευμα ο διευθυντης να μου πει οτι κάτι έγινε και πρέπει να κατέβω! Ειμαι 10 χιλιομετρα μακρυα και δεν έχει συγκοινωνια εδω που ειμαι. Εσυ και οι λοιποι που διαφωνουν και εννοουν οτι το αυτοκινητο ειναι μια πολυτέλεια ..... πως την βλέπετε τη δουλεια θα το πάτε ποδαράτο να φτάσετε μετα απο 40 λεπτά στη δουλεια και να σας την πει-απολυσει ο προϊσταμενος; ή να χάσετε το πελάτη; σκεψου αυτο πρώτα και μετα αναρωτησου ειρωνικα αν ειμαι έτσι και εκτος φορουμ.
"Προγραμματισμένες" εφημερίες; Το πρόγραμμά μου γαμιέται κάθε μήνα με έκτακτα, διακομιδές και έξτρα μέρες στην δουλειά και με το ζόρι κανονίζω να είμαι off κάποιες μέρες για να μην πάθω ιδρυματοποίηση, όσο εσύ κατεβαίνεις τα ΣΚ σου στην Αθήνα για να πηδήξεις όποια σου κάτσει και να κάνεις την υπερκατανάλωσή σου. Την επόμενη φορά που θα μιλήσεις για έκτακτα μην τύχει και χάσεις τον πελάτη, σκέψου σε ποιους τα γράφεις και τι έκτακτα έχουν. Και κανείς δεν είπε ότι το αμάξι είναι πολυτέλεια. Είπαμε ότι δεν είναι αναγκαία συνθήκη αυτοσυντήρησης!

Πού πήγε ότι αν δεν ζητήσω συγγνώμη (ούτε μία στο τρισεκατομμύριο), δεν ξανασχολείσαι μαζί μου; Κάνε το κομμάτι σου και σταμάτα να επαναλαμβάνεις πράγματα τα οποία ΔΕΝ είπα σαν να έχεις IQ 35. Γίνεσαι πιο μίζερος από όσο χαρακτηρίζεις τους γύρω σου, και εξαιρετικά εμπαθής.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 19,965 μηνύματα.
Devil, νομίζω ότι πολλά πράγματα από αυτά που σου λένε τα παιδιά παραπάνω θα μπορούσες να τα καταλάβεις μόνο αν έχανες τη δουλειά σου. Αν η δουλειά σου είναι τέτοια που σου εγγυάται έναν σταθερό μισθό και απασχόληση για το υπόλοιπο της ζωής σου, τότε μια χαρά τα βγάζεις πέρα κάνοντας προγραμματισμό των εξόδων όταν παίρνεις τον μισθό. Για έναν άνθρωπο που θα χάσει τη δουλειά του, όμως, χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του όταν δεν μπορεί να πληρώσει πάγια έξοδα του μήνα.

Εμένα οι γονείς μου ξεκίνησαν μαζί με 3 αλλαξιες ρούχα και κατέληξαν να βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που ξόδευαν, γεγονός που τους επέτρεψε να χτίσουν το σπίτι τους και να παρέχουν τα πάντα στα παιδιά τους. Η κρίση όμως τούς οδήγησε και τους δύο στην ανεργία και, αν δεν είχαν προνοήσει να κάνουν αποταμίευση, τώρα θα γυρνούσαν από συσσίτιο σε συσσίτιο. Την αξία της αποταμίευσης τη μεταλαμπαδευσαν και σε εμάς τα παιδιά τους, που όλοι μας έχουμε μαζέψει κάποια χρήματα έχοντας δουλέψει για αυτά.

Μην υπεραμυνεσαι το ότι "μία φορά είσαι 30", γιατί πολύ εύκολα μπορεί να κυλήσει κάποιος από την μεσαία τάξη σε επίπεδα του ορίου της φτώχειας. Αυτό που επέτυχαν οι γονείς μου και πετυχαίνουν πολλοί άνθρωποι με χαμηλούς μισθούς είναι να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής τους, "θυσιάζοντας" τις περιττές εξόδους (ταβέρνες, εκδρομές κάθε ΣΚ, μεγάλα ταξίδια κλπ) ή τις περιττές αγορές (ρούχα κάθε μήνα, πίνακες ζωγραφικής, χαλιά, καινούρια έπιπλα για ανανέωση του χώρου κλπ).

Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τι κάνει ο καθένας στο σπίτι του, γιατί δεν μας αφορά. Το να μην ανάβει κάποιος καθόλου τη θέρμανση δείχνει όντως τσιγκουνιά, αλλά το να έχει κάποιος τη θέρμανση στο 30 γιατί θέλει να κυκλοφορεί με το βρακί μέσα στο σπίτι, δείχνει εξίσου μία επιπολαιότητα. Στη ζωή καλό είναι να υπάρχουν το μέτρο και οι μακρυπροθεσμες επενδύσεις (σε χρόνο, χρήμα, ανθρώπινες σχέσεις). Τα πάντα αλλάζουν όσο περνούν τα χρόνια!

Oχι το επιχειρημα που χρησιμοποιησες εσυ και το ειδα τώρα δεν μου το ειπε κανενα παιδι πιο πριν. Το συγκεκριμενο επειδη έχει βάση το δέχομαι. Και ειναι ισως ο πιο σωστος και πολιτισμενος αντιλογος που έχω διαβασει ως τώρα. Επομενως θα το δεχτώ.

Η αληθεια ειναι οτι υπερ αμυνθηκα διοτι οντως μια φορά εισαι 30 , αυριο μπορει να μην ζεις , ισως ειμαι πιο δραστηριος απο τον μέσο άνθρωπο - αρα ειναι και θεμα ιδιοσυγκρασιας- , επισης και να χάσεις τη δουλεια σου τουλαχιστον οταν την ειχες πέρασες καλά και αυτο θα σου μεινει. Δεν ειμαι τυπος που κάθεται καιρο να τρωει απο τα έτοιμα ειμαι πιο αμεσος ανθρωπος θα προτιμησω να βρω αμεσα ξανα μια δουλεια απο το να κάθομαι και να τρωω απο τα έτοιμα.

Προσωπικα δεν θα ειχα προβλημα να κάνω και λάτζα ή καθαρισμους. Αν ηταν να μεινω άνεργος.

Για μενα το μαξιλάρι ασφάλειας ειναι τα 2000 ευρω οριο που έχει η πιστωτική μου κάρτα στην οποια αυτη τη στιγμη έχω χρεος 200 ευρώ. Περυσι ειχα 1200 ευρώ. Αν χρειαστει κάτι θα σηκωσω απο εκει.

Επισης κάποιοι κάνουν και άλλη ζωη απο αυτην που κάνω εγω έχουν βρει εκει το ταιρι τους και έχουν υπολογισει που θα πηγαινουνε σε σταθερη βαση και ποσα θα χαλάνε.


Τις προάλλες ηθελα να κεράσω κάτι την γειτονισσα διπλα γιατι μου ειχε δώσει φαγητο (με βλέπει εργενη και μου δινει καμια φορά) και δεν ηθελα να της επιστρέψω άδειο το πιάτο οποτε περνώντας απο το σουπερ μάρκετ ειπα να πάρω χαλβά .... πήρα 700γρ χαλβά. Ειχε 13 ευρω το κιλο αλλα απο το να πάρεις τον απλο με 6 και να ειναι φτωχος ειπα να πάρω αυτον που και μαστιχα ειχε μέσα και επικάλυψη σοκολάτας και πορτοκάλι. Ειναι πιο νοστιμος οποτε προτιμησα αυτον. Δεν σκέφτηκα οτι ξέρεις πάρε τον φτηνο για να κεράσεις να σου μεινουν τα υπολοιπα 8 ευρώ. Εβαλα περιπου το μισο κιλο στο πιάτο σε μεγάλα κομμάτια και κράτησα τα υπολοιπα 200γρ για μενα μην τρωω και πολλες ζάχαρες κανω διατροφη :P

Δεν θα κανω υπερβολές αλλα οταν ειναι να πάρω κάτι θα πάρω κατι καλο δεν θα σου κάνω το τραπέζι πχ με κρεας απο το Λιντλ. ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Κάνω αποταμείευση ένα ποσο για όταν επιστρέψω Ελλάδα ώστε να έχω καβάτζα. Ωστόσο προσπαθώ να μην στερούμαι πράγματα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Zilda

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Zilda αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,042 μηνύματα.
Προσπαθώ να κάνω αποταμίευση. Κάποιους μήνες τα καταφέρνω και κάποιους όχι. Δεν στερούμε κάτι και τις εξόδους μου έχω και θέατρο πάω και βιβλία (ευτυχώς ακόμα) αγοράζω. Απλά υπάρχει ένα όριο ανάμεσα στην αποταμίευση και την τσιγκουνιά. Δυστυχώς, ξέρω ανθρώπους που είναι τσιγκούνηδες και δεν ευχαριστυιουνται τίποτα. Εκείνοι βέβαια δεν το καταλαβαίνουν. Αγαπούν τόσο πολύ το να μη ξοδεύουν που δεν νιώθουν ότι στερούνται.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Ο Devil προφανως δεν γνωριζει οτι την μια μερα μπορει να εχεις δουλεια και την αλλη οχι. Δεν γνωριζει οτι στη ζωη υπαρχουν εκτακτα εξοδα. Ενα ατυχημα για παραδειγμα μπορει να σε καταστρεψει οικονομικα. Αν εχεις να ξεπληρωνεις δανεια και χασεις την δουλεια σου, πως θα τα ξεπληρωσεις;
Τι θα κανεις στα γεραματα σου; Θα βασιζεσαι σε μια συνταξη που μπορει να μην παρεις ή να ειναι μειωμενη; Μαζι με τα γηρατεια ερχονται και τα προβληματα υγειας. Θα επιβαρυνεις τα παιδια σου για τα νοσηλεια σου; Σημερα γλεντας, αυριο μπορει να βρεθεις στον δρομο.
Απο την μια καταλαβαινω οτι πρεπει καποιος να ζει αξιοπρεπως και πολλες φορες οταν ο μισθος ειναι χαμηλος, δεν υπαρχει χωρος για αποταμιευση, αλλα το να παιρνεις δανεια για να μπορεις να πινεις το ποτακι σου και να κανεις τις εκδρομες σου ειναι απλα ηλιθιο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 30,870 μηνύματα.
Νομίζω οτι ο οποιοσδήποτε που, δόξα τω Θεώ φυσικά, ζει τα νιάτα του χωρίς να υπολογίζει οτι υπάρχουν και αρρώστειες που μπορούν να τον βρουν, βρίσκεται σε μια ευλογημένη νιρβάνα. Μιλάω εκ πείρας, κι εγώ παλιότερα θεωρούσα οτι ήμουν άτρωτη κι οτι αρρωσταίνουν μόνο οι γέροι. Έμαθα the hard way :/:. Οπότε, ναι φυσικά αποταμιεύω, μια επέμβαση στην Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον ένα χιλιάρικο, οπότε λογικό είναι να θέλω να τα έχω. Παράλληλα ως άνθρωπος είμαι αρκετά οικονόμα και μού αρέσει να ψάχνω προσφορές σε διάφορα, δε θεωρώ οτι είναι κακό, ίσα ίσα θεωρώ οτι είναι ένα προτέρημα που έχω. :yes:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 19,965 μηνύματα.
Νομίζω οτι ο οποιοσδήποτε που, δόξα τω Θεώ φυσικά, ζει τα νιάτα του χωρίς να υπολογίζει οτι υπάρχουν και αρρώστειες που μπορούν να τον βρουν, βρίσκεται σε μια ευλογημένη νιρβάνα. Μιλάω εκ πείρας, κι εγώ παλιότερα θεωρούσα οτι ήμουν άτρωτη κι οτι αρρωσταίνουν μόνο οι γέροι. Έμαθα the hard way :/:. Οπότε, ναι φυσικά αποταμιεύω, μια επέμβαση στην Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον ένα χιλιάρικο, οπότε λογικό είναι να θέλω να τα έχω. Παράλληλα ως άνθρωπος είμαι αρκετά οικονόμα και μού αρέσει να ψάχνω προσφορές σε διάφορα, δε θεωρώ οτι είναι κακό, ίσα ίσα θεωρώ οτι είναι ένα προτέρημα που έχω. :yes:


Ενταξει ειναι θέμα οπτικης! Εγω αυτο το 1000αρικο αν κτυπα ξυλο γινει κάτι θα το πάρω απο την πιστωτικη και δεν μπορει κανεις να με κατηγορησει για αυτο οσο ειμαι καλοπληρωτης στην τραπεζα και το ξέρουν. Επειδη χθές διαβασαμε πράματα και θάματα για την τραπεζική μου κατάσταση. Λυπηρό. Τέλοςπαντων.

Ξέρεις οι τραπεζες πελατες σαν και εμενα ψάχνουν! Γιατι η πιστωση εχει επιτοκιο 17% !!!! Το αποδέχομαι και προχωράμε. Με ειχαν πάρει ηδη μια φορά να μου αυξησουν το πιστωτικο απο 2000 που ειναι στα 3000 αλλα αρνήθηκα.


Στην παρουσα φάση δεν έχω προγραμμα για αποταμιευση. Δεν λεω οτι ειμαι 100% σωστος σε αυτο σιγουρα υπάρχουν και καλυτεροι. Ωστοσο δεν θα θυσιαζα κάποια πράγματα που ξοδευω τωρα για να κανω αποταμιευση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Ενταξει ειναι θέμα οπτικης! Εγω αυτο το 1000αρικο αν κτυπα ξυλο γινει κάτι θα το πάρω απο την πιστωτικη και δεν μπορει κανεις να με κατηγορησει για αυτο οσο ειμαι καλοπληρωτης στην τραπεζα και το ξέρουν. Επειδη χθές διαβασαμε πράματα και θάματα για την τραπεζική μου κατάσταση. Λυπηρό. Τέλοςπαντων.

Ξέρεις οι τραπεζες πελατες σαν και εμενα ψάχνουν! Γιατι η πιστωση εχει επιτοκιο 17% !!!! Το αποδέχομαι και προχωράμε. Με ειχαν πάρει ηδη μια φορά να μου αυξησουν το πιστωτικο απο 2000 που ειναι στα 3000 αλλα αρνήθηκα.


Στην παρουσα φάση δεν έχω προγραμμα για αποταμιευση. Δεν λεω οτι ειμαι 100% σωστος σε αυτο σιγουρα υπάρχουν και καλυτεροι. Ωστοσο δεν θα θυσιαζα κάποια πράγματα που ξοδευω τωρα για να κανω αποταμιευση.
Κακως που αρνηθηκες την αυξηση. Οσο μεγαλυτερο τοσο το καλυτερο για να βελτιωσεις το credit score σου. Εγω το δικο μου το εχω παει στα 15 000. Απλα φροντιζεις να πληρωνεις ολοκληρο τον λογαριασμο στο τελος του μηνα και να μην κανεις σπαταλες που δεν αντεχει η τσεπη σου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 6 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top