• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Ασπαρτάμη: Το γλυκό δηλητήριο

swamps

Δραστήριο μέλος

Η swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 560 μηνύματα.
Στοπ στην ασπαρτάμη του Ράμσφελντ


ΛΟΝΔΙΝΟ


Την άμεση απαγόρευση της ασπαρτάμης προτείνει ειδική βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διατροφή, ζητώντας μάλιστα την απόσυρση από τα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ χιλιάδων προϊόντων που περιέχουν την τεχνητή αυτή γλυκαντική ουσία.


«Η χρήση της ασπαρτάμης εγκρίθηκε επειδή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην πρόεδρος της εταιρείας Searle, που δημιούργησε το γλυκαντικό, άσκησε πιέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιτροπής, Ρότζερ Ουίλιαμς.

Η ασπαρτάμη καταναλώνεται κάθε μέρα από τουλάχιστον έναν στους 15 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

«Υπάρχουν ισχυρά και αξιόπιστα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ουσία», δήλωσε ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Ουίλιαμς, επικαλούμενος νέα ιταλική μελέτη, που, στο πλαίσιο μακροχρόνιας έρευνας, συνέδεσε το γλυκαντικό με καρκίνο σε αρουραίους. Ο Ουίλιαμς υποστήριξε ότι η χρήση της ασπαρτάμης «εγκρίθηκε από το παράθυρο», ενώ από την ανακάλυψη του γλυκαντικού υπήρχαν έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες στη δημόσια υγεία.

«Η χρήση της ασπαρτάμης εγκρίθηκε επειδή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην πρόεδρος της εταιρείας Searle, που δημιούργησε το γλυκαντικό, άσκησε πιέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής για τη διατροφή, του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Ρότζερ Ουίλιαμς

Οι πιέσεις του «γερακιού»

Ο Βρετανός βουλευτής επιτέθηκε έντονα στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστηρίζοντας ότι ως πρόεδρος της Searle κίνησε τα κατάλληλα νήματα για να πετύχει την έγκριση της ουσίας παρ' όλο που δεν υπήρχαν τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία που να διαβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλής.

Η ασπαρτάμη καταναλώνεται κάθε μέρα από τουλάχιστον έναν στους 15 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται αντί της ζάχαρης σε τουλάχιστον 6.000 προϊόντα, από γλυκά, τσίχλες και αναψυκτικά, αλλά και σε βιταμίνες.

«Η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία», δήλωσε η Βρετανή υπουργός Υγείας Κάρολαϊν Φλιντ, επικαλούμενη παλαιότερα επιστημονικά στοιχεία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων μελετά την ιταλική έρευνα και αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για τη γλυκαντική ουσία.


https://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=16.12.2005,id=3436360



Αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες, μπισκότα light κ.α. περιέχουν ποσότητες ασπαρτάμης.Ειναι προτιμότερο να καταναλώνουμε ζάχαρη σε λογικές ποσότητες παρά άλλου είδους γλυκαντικές ουσίες.Τα αναψυκτικά διαίτης εξακολουθούν να μας παχαίνουν, και να μας προκαλούν φούσκωμα λόγο ανθρακικού, οπότε είναι άσκοπο να πίνουμε αναψυκτικό light επειδή περιέχουν ζάχαρη.Οί ζαχαρίνες επίσης θεωρούνται επικίνδυνες.


O τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι χημικές ουσίες που αναπτύχθηκαν σαν υποκατάστατο της ζάχαρης.Μιμούνται τη γλυκειά γεύση αυτής χωρίς να περιέχουν τον ίδιο βαθμό θερμίδων.Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την τάση κατανάλωσης από την κοινωνία των προιόντων "light",έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση αυτών των χημικών χωρίς αντίστοιχη ενημέρωση των ανθρώπων για τους πολύ υψηλούς κινδύνους για την υγεία τους.
Τα υποκατάστατα της ζάχαρης μπορεί να προέρχονται από συνθετικές ή φυσικές πηγές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,τέσσερις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι εγκεκκριμένες για χρήση,η ζαχαρίνη, η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η acesulfame-K.
Η ζαχαρίνη ήταν η πρώτη τεχνητή γλυκαντική ουσία που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1879 από τους Remsen και Fahlberg μετά από ένα ατύχημα πειραματισμού με παράγωγα τολουενίου. Αργότερα το 1950 αναπτύχθηκε μια μέθοδος παρασκευής της ζαχαρίνης από φθαλικούς ανυδρίτες, και για την παρασκευή της αυτή η μέθοδος ακολουθείται μέχρι σήμερα.
Είναι 300-500 φορές περισσότερο γλυκειά από την ζάχαρη(σουκρόζη) και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να προσδώσει γλυκειά γεύση σε προιόντα στοματικής υγιεινής,όπως οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα.
Το νομικό καθεστώς για χρήση της ζαχαρίνης διαφέρει από χώρα σε χώρα. Χρησιμοποιούνταν διεθνώς για πολλά χρόνια, μέχρι που οι μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και αυτή η πιθανότητα οδήγησε την απαγορευσή της στον Καναδά το1977. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κυκλοφορεί ελεύθερα,όμως είναι υποχρεωτική η αναγραφή στην ετικέττα: " ...η χρήση αυτού του προιόντος μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας...περιέχει ζαχαρίνη που εχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα".
Σε μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με το αντίστοιχο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο φάνηκε ότι η κατανάλωση ζαχαρίνης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Προκαλεί επίσης δερματολογικές αντιδράσεις,όπως έκζεμα,φωτοευαισθησία. Άλλες αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν,ναυτία,διάρροια, ταχυκαρδία, πονοκέφαλο, διούρηση, και νευροπάθεια.Η κατανάλωση παιδικού γάλακτος με ζαχαρίνη μπορεί να προκαλέσει υπερτονία, οπισθότονο και στραβισμό.
Λόγω των παραπάνω παρενεργειών,η Αμερικάνικη Ιατρική Ομοσπονδία συνιστά την αποφυγή κατανάλωσης της ζαχαρίνης από παιδιά και εγκύους.
Η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε επίσης τυχαία από τον J. Schlatter to 1965. Είναι λευκή κρυσταλλική σκόνη και προέρχεται από την ένωση δυο αμινοξέων, του ασπαρτικού οξέος και της φαιλυλαλανίνης.
Είναι 200 φορές πιο γλυκειά από την ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε προιόντα ights,όπως αναψυκτικά,τσίχλες,παγωτά,διάφορα επιδόρπια,σαν γλυκαντικό στον καφέ,διάφορα φάρμακα,κ.λ.π. Η συσκευασία αυτών των προιόντων πρέπει να αναγράφει υποχρεωτικώς ότι περιέχουν πηγή φαινυλαλανίνης η οποία έχει πολύ βλαπτικές συνέπειες σε άτομα που πάσχουν από ομόζυγη φαινυλκετονουρία(κληρονομική πάθηση).
Η ασπαρτάμη προκαλεί παρενέργειες στα περισσότερα συστήματα του οργανισμού.

- Μάτια:Τύφλωση στο ένα ή και τα δυο μάτια,μειωμένη νυχτερινή όραση,πόνο στο ένα ή και στα δυο μάτια.
- Αυτιά:Διαταραχές της ακοής,πρόκληση διαφόρων ήχων.
- Νευρολογικές διαταραχές:Επιληπτικά επεισόδια,πονοκέφαλος(τύπου ημικρανίας),σύγχυση,μείωση ή απώλεια μνήμης,υπνηλία,παραισθησία ή μούδιασμα των άκρων,διαταραχές της ομιλίας,σοβαρή υπερδραστηριότητα,άτυπο προσωπικό πόνο.
- Ψυχολογικές/Ψυχιατρικές διαταραχές:Προσβολές πανικού,κατάθλιψη,ευερεθιστότητα,επεισόδεια μανίας και διαταραχές μνήμης,επιθετικότητα,
άγχος,μεταβολές της προσωπικότητας,φοβία.
- Καρδιαγγειακές διαταραχές:Ταχυκαρδία,επιβράδυνση της αναπνοής,υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Γαστρεντερικές διαταραχές:Ναυτία,διάρροια που μερικές φορές συνοδεύεται με αίμα στα κόπρανα,εντερικός πόνος,πόνος στην κατάποση.
- Δερματολογικές διαταραχές:Αλλεργία, αντιδράσεις στα χείλη και στο στόμα,αναπνευστικές αλλεργίες,όπως άσθμα.
- Ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές:Απώλεια ελέγχου του σακχαρώδους διαβήτη,διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες,λέπτυνση ή απώλεια των τριχών,απώλεια βάρους,χαμηλά επίπεδα γλυκόζης(υπογλυκαιμία).
- Άλλες διαταραχές:Συχνό αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση,υπερβολική δίψα,κατακράτηση υγρών,πρήψιμο των ποδιών,ηυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.
- Πρόσθετα συμπτώματα από την τοξικότητα της ασπαρτάμης περιλαμβάνουν τα πιο κρίσιμα από όλα,όπως μη-αναστρέψιμη βλάβη του εγκεφάλου,ανωμαλίες διάπλασης του εμβρύου,πεπτικά έλκη ακόμη και τον θάνατο.
Όλες οι παραπάνω διαταραχές σχετίζονται με την μεταβολή της σχέσεως των αμινοξέων στο αίμα από την ασπαρτάμη. Αυτή μπλοκάρει ή μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, τυροσίνης,ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης και αδρεναλίνης.
Ωστόσο, είναι τυπικό ότι τα συμπτώματα από την κατανάλωση ασπαρτάμης δεν μπορούν να ανιχνευθούν με εργαστηριακές ή απεικονιστικές μεθόδους(π.χ. ακτινογραφία).
H σουκραλόζη είναι τροποποιημένη ζάχαρη και παρασκευάζεται από την σουκρόζη(ζάχαρη) με αντικατάσταση τριών ομάδων υδροξυλίου(ΟΗ) αυτής, με τρία άτομα χλωρίου.
Είναι 600 φορές πιο γλυκειά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται τόσο σε έτοιμα προιόντα,τσίχλες,αναψυκτικά,επιδόρπια κ.λ.π.,όσο
και σε εκείνα που παρασκευάζονται στο σπίτι με την επίδραση της θερμοκρασίας,διότι δεν διασπάται.
Παρενέργειες αυτής: Προκαλεί συρρίκνωση του θύμου αδένα(μέχρι 40%) και αυξάνει τον όγκο του ήπατος(συκώτι) και των νεφρών.
H Αcesulfame-K ή Accesulfame Potassium εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, σαν ασφαλής τεχνητή γλυκαντική ουσία τον Ιούλιο του 1988 και είναι παράγωγο του ακετο-οξεικού οξέος.
Από την έναρξη χρήσης και ύστερα εμφανίσθηκαν διάφορες παρενέργειες,οι εξής:
- Διεγείρει την έκκριση της ινσουλίνης προκαλώντας έτσι υπογλυκαιμικά επεισόδια.
- Προκαλεί τη δημιουργία όγκων στους πνεύμονες,στο στήθος των γυναικών και σπάνιους τύπους όγκων σε άλλα όργανα(όπως στον θύμο αδένα), ορισμένες μορφές λευχαιμίας και χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ακόμη και σε μικρές δόσεις.
https://www.xylitol.gr/artificial_sweeteners_mainframe_gr.htm - 11k - 11k
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

D_G

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,938 μηνύματα.
Με απασχολεί κι εμένα αυτό το θέμα και περιμένω τους "ειδικούς" να απαντήσουν.
Επίσης, διάβασα κάπου ότι και προϊόντα που περιέχουν φρουκτόζη αναβάζουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στον οργανισμό.
Με απασχολεί το θέμα, δεν είμαι διαβητικός, αλλά καταναλώνω λάιτ προϊόντα, και νομίζω πως και η ποσότητα μετράει σε περιεκτικότητα στα τρόφιμα, π.χ. αν είναι 200 φορές πιο γλυκειά η ασπαρτάμη, μήπως είναι αμελητέα η ποσότητα στον οργανισμό;

Επειδή κι εγώ δεν έχω άποψη και προβληματίζομαι, περιμένω με ενδιαφέρον τους ειδικούς να απαντήσουν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

swamps

Δραστήριο μέλος

Η swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 560 μηνύματα.
Με απασχολεί κι εμένα αυτό το θέμα και περιμένω τους "ειδικούς" να απαντήσουν.
Επίσης, διάβασα κάπου ότι και προϊόντα που περιέχουν φρουκτόζη αναβάζουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στον οργανισμό.
Με απασχολεί το θέμα, δεν είμαι διαβητικός, αλλά καταναλώνω λάιτ προϊόντα, και νομίζω πως και η ποσότητα μετράει σε περιεκτικότητα στα τρόφιμα, π.χ. αν είναι τόσες φορές πιο γλυκειά η ασπαρτάμη, μήπως είναι αμελητέα η ποσότητα στον οργανισμό;

Επειδή κι εγώ δεν έχω άποψη και προβληματίζομαι, περιμένω με ενδιαφέρον τους ειδικούς να απαντήσουν.

Οι ''ειδικοί'' δεν μας απαντούν πάντα με υπευθυνότητα.Κάποιες φορές δεν μας ενημερώνουν σωστά διότι παίζονται πολλά συμφέροντα.Προσωπικά θα εμπιστευομουν περισσότερο κάποιο γιατρό η διατροφολόγο που γνωρίζω καλά και όχι διάφορους κομπογιαννίτες, η φαρμακοποιούς (χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και καλοί σε αυτόν τον κλάδο).
Η ζάχαρη είναι και αυτή χημική ένωση,αρα δεν είναι και εντελώς ''αθώα'', αν την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες είναι πιθανόν να έχουμε διάφορα προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κατάθλιψη, απο ότι γνωρίζω όμως δεν προκαλεί τόσο σοβαρά προβλήματα όσο οι γλυκαντικές ουσίες.
Η καλύτερη λύση είναι να μην καταναλώνουμε τροφές με γλυκια γεύση αν όμως δεν μπορούμε, να προτιμούμε ζάχαρη σε λογική ποσότητα η μέλι το οποίο δυστυχώς δεν ταιριάζει με όλες τις τροφες η τα ροφήματα π.χ στον καφε δεν πάει το μέλι.
Τα αναψυκτικά light περιέχουν ανθρακικό οπότε μας παχαίνουν, φουσκώνουμε, και έχουμε κατακράτηση υγρών οπότε είναι ανωφελο να τα καταναλώνουμε επειδή δεν έχουν ζάχαρη.Τα περισσότερα λαιτ προιόντα δεν εχουν λιπαρά έχουν όμως περισσότερους υδατάνθρακες οι οποίοι παχαίνουν αρκετα απο ότι το λίπος και ανοίγουν και την όρεξη.Καλό θα ήταν να συμβουλευθούμε κάποιον γιατρό διότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.Όσον αφορά τα τριγλυκερίδια κάποια εποχή που χρησιμοποιούσα light προιόντα είχα όντως αυξημένα τριγλυκερίδια αυτό όμως δεν γνωρίζω αν οφείλεται στις light τροφες, διότι συγγενικό μου πρόσωπο είχε ανάλογο πρόβλημα χωρίς να καταναλώνει light τροφες οπότε μπορεί να υπάρχει κάποια κληρονομική αιτία για αυτό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Σας παρακαλω να βρειτε μια μελετη που να επιβεβαιωνει αυτες τις μπουρδες...

Γιατι καθε μερα εκατομμυρια ανθρωποι τρωνε ασπαρταμη και νεκρους δεν βλεπω...

Περιεργα πραγματα...

(btw 100γρ ασπαρταμη τη μερα κανουν κακο, then again και το πολυ νερο μπορει να σκοτωσει οποτε...)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

D_G

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,938 μηνύματα.
Πάντως ακούγονται κατά καιρούς διαφορετικές απόψεις.
Ίσως η ποσότητα να είναι πολύ μικρή για να βλάψει, από την άλλη αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα καρκίνων παγκόσμια. :hmm:
Δεν έχω άποψη. Κι εγώ είμαι σε απορία και ρωτώ για να μάθω, γιατί όλοι λίγο-πολύ καταναλώνουμε τροφές με γλυκαντικά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
ναι και για τους καρκινους φταιει η ασπαρταμη οχι οτι ειμαστε 7 δισεκατομμυρια και οτι ΨΟΦΑΜΕ ΣΤΑ 86 ΜΑΣ!!!

παιδια αυτα ειναι τραβηγμενα συνομοσιολογικα συμπερασματα χωρις καμια βαση.

η χρηση ασπαρταμης σε λογικα πλαισια δεν κανει κακο, σε μεγαλωσεις δωσεις κανει αλλα η απλη ζαχαρη ειναι ακομα χειροτερη (διαβητης)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Ειχα διαβασει ενα αρθρο που εξηγουσε περι ασπαρταμης, αλλα δεν ηταν απολυτο, δλδ ελεγε απο ποια ποσοτητα και ανω, καθημερινα, πρεπει να αποφευγεται. Εχει να κανει με τις ουσιες στις οποιες διασπαται στην θερμοκρασια σωματος, και τι πορεια εχουν αυτες στη συνεχεια. Θα το βρω καποια στιγμη να το φερω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
Κάπου το έχω δει σαν συστατικό το καταραμένο αλλά δεν θυμάμαι :worry: this is bad

Έχεις κάποιο λινκ για την ιταλική έρευνα;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
ναι και για τους καρκινους φταιει η ασπαρταμη οχι οτι ειμαστε 7 δισεκατομμυρια και οτι ΨΟΦΑΜΕ ΣΤΑ 86 ΜΑΣ!!!

παιδια αυτα ειναι τραβηγμενα συνομοσιολογικα συμπερασματα χωρις καμια βαση.

η χρηση ασπαρταμης σε λογικα πλαισια δεν κανει κακο, σε μεγαλωσεις δωσεις κανει αλλα η απλη ζαχαρη ειναι ακομα χειροτερη (διαβητης)

θα συμφωνησω μαζι σου...
εχω υπαρξει υπερβαρη κ πλεον το παλευω με light προιοντα κ καταναλωνω ασπαρταμη σε αρκετα τροφιμα... δε το παρακανω βεβαια αλλα εχω απαρνηθει τη ζαχαρη και τασσομαι υπερ της ασπαρταμης που με κραταει στα κιλα μου:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

swamps

Δραστήριο μέλος

Η swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 560 μηνύματα.
θα συμφωνησω μαζι σου...
εχω υπαρξει υπερβαρη κ πλεον το παλευω με light προιοντα κ καταναλωνω ασπαρταμη σε αρκετα τροφιμα... δε το παρακανω βεβαια αλλα εχω απαρνηθει τη ζαχαρη και τασσομαι υπερ της ασπαρταμης που με κραταει στα κιλα μου:D

Καλά είμαστε σοβαροί?Αυτό που σε κρατάει στα κιλά σου είναι ότι προσέχεις γενικά την διατροφή σου και όχι μόνο η ασπαρτάμη. Με λίγα λόγια θές να μας πεις ότι η ασπαρτάμη είναι η μαγική ουσία που σε αδυνατίζει ενώ τρώς ΟΛΑ τα άλλα?Άυτό είναι ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ να το εφαρμόσω και εγώ.Αυτά είναι αστεία πράγματα.Ακόμα και τα λαιτ προιόντα παχαίνουν ξέρεις διότι έχουν περισσότερους υδατάνθρακες απο τα προιόντα με πλήρη λιπαρά.Οσον αφορά το παραμυθάκι αυτό ότι η ασπαρτάμη αδυνατίζει, μου έρχεται να γελάσω μεχρι δακρύων όταν το ακούω.Για δες αυτό.
Αντί να αδυνατίζει, παχαίνει



11 Φεβρουαρίου 2008


Η σακχαρίνη όχι μόνο δεν βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά, αντίθετα, φαίνεται ότι οδηγεί σε παραπανίσια κιλά, επειδή ενισχύει την αίσθηση της πείνας!

Eπιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Purdue ανακάλυψαν ότι όσοι καταναλώνουν σακχαρίνη τείνουν να έχουν μεγαλύτερη όρεξη από εκείνους που καταναλώνουν απλή ζάχαρη.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ποντίκια. Οι ερευνητές έδωσαν σε μερικά ποντίκια γιαούρτι με ζάχαρη και σε άλλα με σακχαρίνη και στη συνέχεια τους πρόσφεραν τροφή. Προς μεγάλη τους έκπληξη λοιπόν διαπίστωσαν ότι όσα είχαν φάει γιαούρτι με σακχαρίνη κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και συγκέντρωναν μεγαλύτερα ποσοστά λίπους στον οργανισμό τους συγκριτικά με τα ποντίκια που είχαν φάει ζάχαρη.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Behavioral Neuroscience», οι επιστήμονες εικάζουν ότι, ενώ κανονικά οι γλυκές τροφές προετοιμάζουν τον οργανισμό να δεχθεί ένα βαρύ θερμιδικό φορτίο, αντίθετα η σακχαρίνη απορρυθμίζει το μηχανισμό του μεταβολισμού επειδή δεν του προσφέρει καθόλου θερμίδες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα πως πιθανότατα και άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως για παράδειγμα η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη έχουν ακριβώς την ίδια επίδραση στον οργανισμό.

Οι διαιτολόγοι βρήκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «ενδιαφέροντα», τόνισαν όμως ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα «επειδή οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος».

https://www.vita.gr/html/ent/858/ent.4858.asp - 23k -
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
Καλά είμαστε σοβαροί?Αυτό που σε κρατάει στα κιλά σου είναι ότι προσέχεις γενικά την διατροφή σου και όχι μόνο η ασπαρτάμη. Με λίγα λόγια θές να μας πεις ότι η ασπαρτάμη είναι η μαγική ουσία που σε αδυνατίζει ενώ τρώς ΟΛΑ τα άλλα?Άυτό είναι ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ να το εφαρμόσω και εγώ.Αυτά είναι αστεία πράγματα.Ακόμα και τα λαιτ προιόντα παχαίνουν ξέρεις διότι έχουν περισσότερους υδατάνθρακες απο τα προιόντα με πλήρη λιπαρά.Οσον αφορά το παραμυθάκι αυτό ότι η ασπαρτάμη αδυνατίζει, μου έρχεται να γελάσω μεχρι δακρύων όταν το ακούω.Για δες αυτό.
Αντί να αδυνατίζει, παχαίνει



11 Φεβρουαρίου 2008


Η σακχαρίνη όχι μόνο δεν βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά, αντίθετα, φαίνεται ότι οδηγεί σε παραπανίσια κιλά, επειδή ενισχύει την αίσθηση της πείνας!

Eπιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Purdue ανακάλυψαν ότι όσοι καταναλώνουν σακχαρίνη τείνουν να έχουν μεγαλύτερη όρεξη από εκείνους που καταναλώνουν απλή ζάχαρη.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ποντίκια. Οι ερευνητές έδωσαν σε μερικά ποντίκια γιαούρτι με ζάχαρη και σε άλλα με σακχαρίνη και στη συνέχεια τους πρόσφεραν τροφή. Προς μεγάλη τους έκπληξη λοιπόν διαπίστωσαν ότι όσα είχαν φάει γιαούρτι με σακχαρίνη κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και συγκέντρωναν μεγαλύτερα ποσοστά λίπους στον οργανισμό τους συγκριτικά με τα ποντίκια που είχαν φάει ζάχαρη.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Behavioral Neuroscience», οι επιστήμονες εικάζουν ότι, ενώ κανονικά οι γλυκές τροφές προετοιμάζουν τον οργανισμό να δεχθεί ένα βαρύ θερμιδικό φορτίο, αντίθετα η σακχαρίνη απορρυθμίζει το μηχανισμό του μεταβολισμού επειδή δεν του προσφέρει καθόλου θερμίδες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα πως πιθανότατα και άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως για παράδειγμα η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη έχουν ακριβώς την ίδια επίδραση στον οργανισμό.

Οι διαιτολόγοι βρήκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «ενδιαφέροντα», τόνισαν όμως ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα «επειδή οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος».

https://www.vita.gr/html/ent/858/ent.4858.asp - 23k -
δεν ειπα οτι με αδυνατιζει... απλα με βοηθαει... αν στα τροφιμα που τη χρησιμοποιω χρησιμοποιουσα ζαχαρη τθα ταν χειροτερα.. κ το ξερω το τοτι διαττηρουμαι λογω του οτι προσεχω απλα αν δε προσεχα δε θα χρησιμοποιουσα κ ασπαρταμι.. δε λεω οτι κανει καλο.. απλα ειναι ο μοναδικος τροπος να αποφιγω τη ζαχαρη..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

swamps

Δραστήριο μέλος

Η swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 560 μηνύματα.
ναι και για τους καρκινους φταιει η ασπαρταμη οχι οτι ειμαστε 7 δισεκατομμυρια και οτι ΨΟΦΑΜΕ ΣΤΑ 86 ΜΑΣ!!!

παιδια αυτα ειναι τραβηγμενα συνομοσιολογικα συμπερασματα χωρις καμια βαση.

η χρηση ασπαρταμης σε λογικα πλαισια δεν κανει κακο, σε μεγαλωσεις δωσεις κανει αλλα η απλη ζαχαρη ειναι ακομα χειροτερη (διαβητης)
Υπάρχουν όμως φίλε μου άνθρωποι οι οποίοι έχουν βαρεθεί να καταναλώνουν κάθε δηλητήριο
που τους πλασάρουν κάποιοι αδίστακτοι οι οποίοι προκειμένου να βγάλουν χρήματα δεν υπολογίζουν τίποτα.
Επίσης ο διαβήτης δεν είναι χειρότερος απο τον καρκίνο και όπως ξέρεις αντιμετωπίζεται με φάρμακα και άσκηση.Θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι η ζάχαρη δεν είναι η μόνη αιτία φίλε μου που παθαίνεις διαβήτη,μεγάλο ρόλο παιζει η κληρονομικότητα και άλλοι παράγοντες.Αλλωστε το σάκχαρο ανεβαίνει και με άλλες τροφες όπως πατάτες μακαρόνια ρύζι και όχι μόνο με ενα κουταλάκι ζάχαρη μέσα στον καφέ
Όσο για το άλλο ότι χιλιάδες άνθρωποι τρώνε καθημερινά ασπαρτάμη και δεν πεθαίνουν, ξέρεις η ασπαρτάμη δεν είναι καποιο θανάσιμο όπλο που σε ακινητοποιεί και σε πεθαίνει αμέσως αλλά είναι πιθανόν να το κάνει αργά αργά όπως το τσιγάρο.
Δεν ισχυρίστικα ποτέ ότι η ασπαρτάμη είναι ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι θα αρρωστήσουν η αρρωσταίνουν γνωρίζω ότι υπάρχουν χιλιαδες επικίνδυνες τροφες που μας κάνουν κακό, αλλά δεν είναι κακό να μαθαίνουμε κάποια πράγματα και να μειώνουμε όσο μπορούμε τις ύποπτες ουσίες απο την διατροφή μας.
Όταν ισχυρίζεσαι ότι λιγή ασπαρτάμη δεν κάνει κακό μου θυμίζει το ρητό Παν μετρόν άριστον!!! Και ποιός σου είπε ότι ο Νεοέλληνας μπορεί να το εφαρμόσει αυτό???Εχουμε καμία σχέση εμείς με την σοφία των αρχαίων? Δεν νομίζω διότι αν είχαμε δεν θα συζητούσαμε τίποτα απο αυτά ούτε θα ψάχναμε υποκατάστατα επειδή δεν έχουμε μέτρο στην κατανάλωση ζάχαρης.

δεν ειπα οτι με αδυνατιζει... απλα με βοηθαει... αν στα τροφιμα που τη χρησιμοποιω χρησιμοποιουσα ζαχαρη τθα ταν χειροτερα.. κ το ξερω το τοτι διαττηρουμαι λογω του οτι προσεχω απλα αν δε προσεχα δε θα χρησιμοποιουσα κ ασπαρταμι.. δε λεω οτι κανει καλο.. απλα ειναι ο μοναδικος τροπος να αποφιγω τη ζαχαρη..

Με λίγα λόγια αν έτρωγες ζάχαρη θα ήταν χειρότερα επειδή θα έτρωγες μεγάλες ποσότητες!Διότι αν έτρωγες σε μικρή ποσότητα(εφόσον δεν έχεις προβλήματα με το σάκχαρο σου) δεν θα ήταν τόσο κακό.
Είπες πριν ότι αν δεν πρόσεχες δεν θα χρησιμοποιούσες ασπαρτάμη? Τότε να φανταστώ ότι ΠΡΟΣΕΧΩ την διατροφή μου προυποθέτει μόνο λαιτ προιόντα και γλυκαντικά? Κατ εμέ δεν είναι σωστό αλλά καλυτερα να συμβουλευτείς εναν διατροφολόγο.Τα λαιτ προιόντα έχουν πολλούς υδατάνθρακες και πρέπει να προσεχεις την ποσότητα που καταναλώνεις.Δες αυτό

Τα διαιτητικά προϊόντα παχαίνουν!



18 Δεκεμβρίου 2008

Τα προϊόντα που διαφημίζονται ως «light» τελικά δεν είναι και τόσο διαιτητικά όσο παρουσιάζονται. Οι νέες προειδοποιήσεις έρχονται από το γνωστό «παρατηρητήριο» για τα δικαιώματα του καταναλωτή, το βρετανικό περιοδικό Which?.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θεωρούμενες πιο υγιεινές εκδοχές τροφίμων οι οποίες έχουν δήθεν λιγότερα λιπαρά, νάτριο, σάκχαρα και φυσικά χαμηλότερη θερμιδική αξία, πολλές φορές συγκεντρώνουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν στο περιοδικό του Which?, αποτελούν τα δημητριακά KelloggʼsSpecialK, τα οποία, παρά τα καλλίγραμμα μοντέλα που κοσμούν τη συσκευασία του, στην ουσία περιέχουν 3γρ. περισσότερη ζάχαρη ανά 30γρ. συγκριτικά με τα κλασικά Cornflakes της ίδιας εταιρείας.

Από την άλλη, τα μπισκότα McVitieʼsLightsDigestive αν και περιέχουν λιγότερα λιπαρά από τα McVitieʼsOriginal, διαθέτουν ωστόσο κατά 0.4γρ. περισσότερη ζάχαρη. Συγκεκριμένα, τα Digestiveπεριέχουν 2,9γρ. ανά μπισκότο ενώ τα Originalπεριέχουν 2,5γρ, γεγονός που σημαίνει ότι τα light μπισκότα είναι κατά τέσσερις θερμίδες πιο «βαριά» από τα κανονικά.

Όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας του Which? κ. Νίκι Ράτκλιφ, εάν κάποιος θέλει να χάσει γρήγορα βάρος πριν τις γιορτές τότε σίγουρα δεν θα βρει τη λύση στα διαιτητικά προϊόντα. «Δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η άσκηση σε συνδυασμό με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική απώλεια βάρους», επιβεβαιώνει. «Επειδή στη συσκευασία κάποιων προϊόντων υπάρχει η επιγραφή «light» και διαφημίζονται ως τέτοια, αυτό δεν σημαίνει ότι πραγματικά αποτελούν τη χαμηλότερη θερμιδικά επιλογή», τονίζει η ειδικός.

«Εάν διαβάσετε προσεκτικά τα στοιχεία θρεπτικής αξίας παρόμοιων προϊόντων στο ράφι του σουπερμάρκετ, θα δείτε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και τρόφιμα τα οποία αν και δεν διαφημίζονται ως διαιτητικά, έχουν τελικά λιγότερες θερμίδες ή λιπαρά και ζάχαρη», προειδοποιεί η κ. Ράντκλιφ.

Ακόμη, οι ειδικοί δοκίμασαν και κάποια συμπληρώματα που πωλούνταν στα φαρμακεία και υπόσχονταν την απώλεια βάρους. Είδαν λοιπόν ότι αδυνατιστικά χάπια όπως π.χ. οι κάψουλες BodyPerfectFatBurnerCapsulesτης εταιρείας BioSynergy, σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν αυτούς που τα εμπιστεύτηκαν να επιτύχουν το στόχο τους.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Η επέλαση των light
https://www.vita.gr/html/ent/068/ent.7068.asp

Αν τρώω LIGHT προϊόντα θα αδυνατίσω;
https://www.vita.gr/html/ent/113/ent.6113.asp

Προσοχή! Κενές θερμίδες! (Σας παχαίνουν χωρίς να το καταλάβετε)
https://www.vita.gr/html/ent/149/ent.1149.asp

https://www.vita.gr/html/ent/179/ent.8179.asp - 24k




 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

D_G

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,938 μηνύματα.
Συμφωνώ στα περισσότερα μαζί σου, αλλά ξέροντας π.χ. ότι ένα κουτί αναψυκτικού περιέχει 7-9 κουταλιές ζάχαρη, προτιμώ αντί να βάλω μέσα μου 9 κουταλιές ζάχαρη να πιω μία με γλυκαντικά (αν και προτιμώ τη σόδα γιατί δεν περιέχει τίποτα από τα δύο).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
swamps:

οκ, πιστευε οτι θες αληθεια, like i care, εγω λεω τι λενε οι επιστημονικες ερευνες και οχι τι λεει ενα σαιτ στο ιντερνετ, οσοι θελουν βγαζουν τα συμπερασματα τους
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεσμώτης

Περιβόητο μέλος

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 4,605 μηνύματα.
Λίγα λόγια για το ασπαρταμουλίνι:

Δομή:

Η ασπαρτάμη από χημική άποψη είναι ένα διπεπτίδιο αποτελούμενο από τα αμινοξέα

L-ασπαρτικό οξύ και L-φαινυλαλανίνη της οποίας το καρβοξύλιο είναι εστεροποιημένο με
μεθανόλη:
HOOCCH2CH(NH2)COOH
(ασπαρτικό οξύ)
C6H5CH2CH(NH2)COOH
(φαινυλαλανίνη)
HOOCCH2CH(NH2)CO-ΝΗCH(-CH2C6H5)COOCH3
(ασπαρτάμη)
Iδιότητες-εφαρμογές:

Η ασπαρτάμη είναι μία συνθετική, μη θρεπτική, γλυκαντική ουσία (sweetener), που κυκλοφορείμε διάφορα εμπορικά ονόματα (NutraSweet, Canderel, Equal, Sanecta, Tri-Sweet) και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε αναψυκτικά, τρόφιμα και γλυκά.

Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η χρήση ζάχαρης και επομένως οι προσλαμβανόμενες θερμίδες.

Ως πεπτίδιο, η ασπαρτάμη παρέχει περίπου 4 kcal/g, αλλά η θερμιδική της συνεισφορά μπορεί
να θεωρηθεί μηδαμινή δεδομένης της μικρής απαιτούμενης ποσότητάς της για την επίτευξη του ίδιου γλυκαντικού αποτελέσματος με τη ζάχαρη.

Η ασπαρτάμη παρασκευάσθηκε από την εταιρία Monsanto και άρχισε να καταναλώνεται το 1981 (NutraSweet, E951).Υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη καταναλώνονται 2000 τόνοι ασπαρτάμης ετησίως (κατά μέσο όρο: 5 g/άτομο ετησίως).

Η ασπαρτάμη είναι 180-200 φορές γλυκύτερη από τον δισακχαρίτη σακχαρόζη (τη γνωστή ζάχαρη). 'Αλλες συνθετικές και μη θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες είναι το κυκλαμικό νάτριο χρήση του πλέον δεν επιτρέπεται), η σακχαρίνη, η ακεσουλφάμη Κ και η σουκραλόζη (τριχλωροπαράγωγο της σακχαρόζης).

Η ασπαρτάμη δεν είναι κατάλληλη γλυκαντική ουσία για τρόφιμα που πρόκειται να υποστούν ψήσιμο, αφού σε υψηλή θερμοκρασία διασπάται και χάνει τη γλυκιά της γεύση.
Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται η ακεσουλφάμη Κ, η οποία είναι σταθερή σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, σε εντόνως όξινα ή αλκαλικά διαλύματα η ασπαρτάμη διασπάται στα συστατικά της αμινοξέα παρέχοντας και μεθανόλη ως αποτέλεσμα της υδρόλυσης του εστερικού δεσμού.

Σε θερμοκρασία δωματίου και σε pH 4,3 η ημιζωή της είναι σχεδόν 300 ημέρες, ενώ σε pH 7 είναι μόλις λίγες ημέρες. Τα περισσότερα αναψυκτικά έχουν pH 3 έως 5 και επομένως σε αυτά η ασπαρτάμη μπορεί να θεωρηθεί ως ικανοποιητικά σταθερή.
Συχνά η ασπαρτάμη
συνδυάζεται με σακχαρίνη.

Γενικά, η χρήση των συνθετικών γλυκαντικών ουσιών είναι ωφέλιμη γιατί περιορίζει τη χρήση σακχάρων και μειώνει σημαντικά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, βοηθάει εκατομμύρια διαβητικών και παχύσαρκων ατόμων και περιορίζει την τερηδόνα των δοντιών.

Επιφυλάξεις ως προς τη χρήση:

Οι συνθετικές και μη θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες έχουν αποδειχθεί πολύτιμες για την υγεία του ανθρώπου.
Η χρήση τους ποτέ δεν επιτρέπεται αν δεν προηγηθούν τοξικολογικές έρευνες (σε
πειραματόζωα), οι οποίες ακολουθούνται από επιδημιολογικές έρευνες σε πληθυσμούς που χρησιμοποιούσαν τρόφιμα με τις ουσίες αυτές. Οι εθνικές και οι διεθνείς υπηρεσίες υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( World Health Organization, WHO) είναι αρμόδιες για τις εγκρίσεις αυτές.

Η πλειονότητα των ερευνών έδειξαν ότι η χρήση των συνθετικών γλυκαντικών είναι ασφαλής αν και υπήρχαν αρκετές επιφυλάξεις και έρευνες με αρνητικά αποτελέσματα. Η έρευνα των τοξικολογικών δεδομένων (δοσολογία, διάρκεια, μεθοδολογικές πρακτικές, κ.λπ.) και ιδιαίτερα της καρκινογόνου δράσης των συνθετικών ουσιών αποτελούν σημαντικό κλάδο της σύγχρονης τεχνολογίας τροφίμων.

Αν και ποτέ δεν υπάρχει «μηδενικός» κίνδυνος για ουσίες που
προστίθενται στα τρόφιμα, ο συνεχής έλεγχος και η συγκέντρωση στοιχείων τοξικότητας από κλινικές και επιδημιολογικές έρευνες είναι τμήμα της επιστημονικής πρακτικής που ακολουθείται αυστηρά κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ιδιαίτερα η ασπαρτάμη, η οποία κατά την υδρόλυσή της παρέχει αμινοξέα τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν κανονικά συστατικά των πρωτεϊνών των τροφών, θα έπρεπε να θεωρηθεί ως
διατροφικά ασφαλής. (Critical Reviews in Toxicology).

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση της πρέπει να αποφεύγεται, όπως, π.χ. από άτομα που πάσχουν από τη σπάνια μεταβολική ασθένεια φαινυλοκετονουρία (PKU).

Τα άτομα αυτά δεν μεταβολίζουν τη φαινυλανίνη, η οποία έτσι συσσωρεύεται στον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη.

Για την ασπαρτάμη συχνά αναφέρεται ως παράγοντας ανησυχίας η παραγόμενη κατά την υδρόλυσή της μεθανόλη. Είναι γνωστό ότι η μεθανόλη λαμβανόμενη σε σχετικά μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και θάνατο.

Αυτό συχνά συμβαίνει κατά την κατανάλωση "παράνομων" οινοπνευματωδών ποτών, τα οποία συχνά και κατά εγκληματικό τρόπο νοθεύονται με μεθανόλη.
Ωστόσο, στην περίπτωση της
ασπαρτάμης, η μεθανόλη δεν φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου, δεδομένου ότι οι παραγόμενες ποσότητες είναι ελάχιστες και συχνά πολύ μικρότερες από ποσότητες μεθανόλης που υπάρχουν κατά φυσικό τρόπο σε διάφορα ποτά.

Σημειώνεται ότι η αποδεκτή καθημερινή λήψη (acceptable daily intake, ADI) για την ασπαρτάμη έχει καθορισθεί στα 40 (για την Eνωμένη Ευρώπη) και 50 (για τις ΗΠΑ) mg/kg (ppm)σωματικού βάρους. (40-50 μέρη στο εκατομμύριο δηλ. Αυτό το όριο ασφαλείας είναι δύσκολο εώς αδύνατο να ξεπεραστεί καθώς θα απαιτούσε κατανάλωση 97 δισκίων ασπαρτάμης ή αλλιώς 15 κουτάκια αναψυκτικού την ημέρα).

Παρ'όλα αυτά
, εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις έως και ισχυρές αντιδράσεις για τη χρήση της ασπαρτάμης. Πρόσφατα, το Ινστιτούτο B. Ramazzini (Ρώμη, Ιταλία) διεξήγαγε τοξικολογική έρευνα μεγάλης κλίμακας σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι η ασπαρτάμη σε χαμηλές δόσεις προκαλεί λεμφώματα και λευχαιμία σε θηλυκά ποντίκια, αλλά όχι σε αρσενικά.

Τα
αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα πολυάριθμων παρόμοιων ερευνών, που έγιναν κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Με τον τρόπο αυτό η χρήση ασπαρτάμης επανήλθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας.
Τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν στο
3ο Διεθνές Συνέδριο του Collegium Ramazzini ("Framing the Future in Light of the Past: Living in a Chemical World", Σεπτεμβριος 2005) και ανακοινώθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό του Ινστιτούτου, European Journal of Oncology "Aspartame induces lymphomas and leukaemias in rats", 10, 2, 2005).

Οι αντιδράσεις από άλλους επιστήμονες ήταν φυσικό να οδηγήσουν στη συνηθισμένη (στις περιπτώσεις αυτές) επιστημονική διαμάχη. Έτσι, π.χ. αναφέρεται ότι η μελέτη δεν ακολούθησε συγκεκριμένο πρωτόκολλο τοξικολογικών ερευνών και πολλές αντιρρήσεις εκφράσθηκαν για τη
μεθοδολογία, τις λεπτομέρειες των τοξικολογικών πρακτικών και τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Επειδή οι αιτιάσεις αυτές είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν από μη ειδικούς σε τοξικολογικές έρευνες, παραπέμπω τους ενδιαφερόμενους στο άρθρο: Stanner SA. Facts Behind the Headlines: Aspartame in the news again. Nutrition Bulletin, 30: 309-310, Dec. 2005.

swamps,

κάνε σε παρακαλώ μέθοδο των τριών...

40 mg ανα κιλό σωματικού βάρους.
χ ; 70 κιλά

Εμένα το μόνο που με υποψιάζει (λίιιιγο) είναι η εμπλοκή του Ράμσφελντ στο θέμα ασπαρτάμης. :hmm:

υγ. Τα αποτελέσματα της έρευνας του ramazini institute (που κατεληγε στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη μπορεί να είναι επιβλαβής στην ανθρώπινη υγεία) έλαβαν εκτενή δημοσιότητα, όπως αποδείχθηκε όμως αργότερα, ο συναγερμός ήταν λανθασμένος...

Το Μάϊο του 2006, η Ευρωπαική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έκρινε πως τα ευρήματά του ινστιτούτου που συνέδεαν την κατανάλωση ασπαρτάμης με την εμφάνιση καρκινογενέσεων δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν επιστημονικά, ενώ η ίδια η αρχή συμπέρανε πως η γλυκαντική αυτή ουσία αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να ελέγχει ή να διατηρεί το βάρος του.

Επιπλέον η ίδια αρχή επεσήμανε πως δε συντρέχει κανένας λόγος για αναθεώρηση της ADI (accepted daily income: αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης), πόσο μάλλον αφού στην Ευρώπη η πρόσληψη ασπαρτάμης είναι πολύ χαμηλότερη από το επιτρεπτό όριο.

Τέλος τον Απρίλιο του 2007, ο FDA εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση επαναβεβαιώνοντας την ασφάλεια της ασπαρτάμης.

Εγείρεται θέμα διαφυγής κερδών βιομηχανιών παραγωγής προϊόντων χωρίς χρήση ασπαρτάμης σε αυτά.
Φυσικό είναι να υπάρχει στοχοποίηση των light προϊόντων.

Το αν αυτά ανταποκρίνονται σε διαιτητικές απαιτήσεις, είναι άλλο θέμα.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

D_G

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,938 μηνύματα.
Ωραίο και ενημερωτικό μήνυμα, παρόλα αυτά νομίζω ότι καλό είναι να είμαστε όσο γίνεται επιφυλακτικοί στη χρήση της, γιατί τα επιστημονικά δεδομένα κάθε τόσο αλλάζουν, όπως και υπάρχει ο κίνδυνος να πιέζουν και οι εταιρίες για έγκριση προϊόντων.
Γνώμη εκφράζω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
ωραια, μην τρως πανω απο ενα κουτι ασπαρταμη τη μερα.

επρεπε να το κανουμε μελετη double blind αυτο...

ελεος
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

swamps

Δραστήριο μέλος

Η swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 560 μηνύματα.
Δεσμωτής
Είναι άσκοπο να χρησιμοποιούμε light προιόντα διότι πολλά απο αυτά αντί να μας αδυνατίζουν μας παχαίνουν Δεν ξέρω αν είδες αυτό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θεωρούμενες πιο υγιεινές εκδοχές τροφίμων οι οποίες έχουν δήθεν λιγότερα λιπαρά, νάτριο, σάκχαρα και φυσικά χαμηλότερη θερμιδική αξία, πολλές φορές συγκεντρώνουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν στο περιοδικό του Which?, αποτελούν τα δημητριακά KelloggʼsSpecialK, τα οποία, παρά τα καλλίγραμμα μοντέλα που κοσμούν τη συσκευασία του, στην ουσία περιέχουν 3γρ. περισσότερη ζάχαρη ανά 30γρ. συγκριτικά με τα κλασικά Cornflakes της ίδιας εταιρείας.

Από την άλλη, τα μπισκότα McVitieʼsLightsDigestive αν και περιέχουν λιγότερα λιπαρά από τα McVitieʼsOriginal, διαθέτουν ωστόσο κατά 0.4γρ. περισσότερη ζάχαρη. Συγκεκριμένα, τα Digestiveπεριέχουν 2,9γρ. ανά μπισκότο ενώ τα Originalπεριέχουν 2,5γρ, γεγονός που σημαίνει ότι τα light μπισκότα είναι κατά τέσσερις θερμίδες πιο «βαριά» από τα κανονικά.

Άρα έστω και μια μικρη υποψία να υπάρχει ότι βλάπτουν γιατί να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας αφου πετυχαίνουμε εντελώς το αντίθετο δηλαδή να παχαίνουμε! Τρώμε τόοσες άλλες βλαβερές ουσίες φυτοφάρμακα στα λαχανικα και στα φρουτα και ορμόνες γιατί ΠΙΑ να δηλητηριάζουμε και τον καφέ η το τσάι μας ΕΛΕΟΣ. Δεν υπάρχει ΛΟΓΟΣ να τα καταναλώνουμε. Σου λέει το άρθρο παραπάνω ότι τα Mc Vities light εχουν λιγότερα λιπαρά αλλα περισσότερη ζάχαρη απο τα original οπότε ειναι δωρο άδωρο να τα τρώς.Μόνο ένας ανόητος θα τα αγόραζε! Και επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και λίγο τα συστατικά πάνω στα τρόφιμα που αγοράζουμε και όχι μόλις δουμε κάτι λαιτ να τρέχουμε να το αρπάζουμε.

Epote υποβιβάζεις τις πληροφορίες που δημοσίευσα εδώ επειδή προέρχονται απο ένα site?Εσύ δηλαδή απο που παιρνεις πληροφορίες απο τον υπουργό υγείας? Παιδιά αυτά είναι αστεία πράγματα άλλωστε στο διαδικτυο υπάρχουν έγκυρα και μη έγκυρα sites εαν όμως εσυ έχεις αποδείξεις ότι είναι μη έγκυρο be my guest και απόδειξε το.Το πρόβλημα δεν είναι ότι θεωρείς το site μη εγκυρο αλλά επειδή δεν συμφωνει με την άποψη σου το υποβιβάζεις.Είμαι 100% σίγουρη ότι με όσα λέει το άρθρο του Δεσμωτή συμφωνέις διότι προσεγγίζουν την δική σου άποψη για το θέμα, άσχετα αν είναι απο κάποιο site η όχι.Οι απόψεις σου είναι σεβαστές αλλά μην υποβιβάζεις τις απόψεις των άλλων μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνούν με την δική σου.:)

ωραια, μην τρως πανω απο ενα κουτι ασπαρταμη τη μερα.

επρεπε να το κανουμε μελετη double blind αυτο...

ελεος

Δεν κάνουμε μελέτη για την ποσότητα αλλά για την ποιότητα, αν θα πρέπει να τρώμε το συγκεκριμένο γλυκαντικό η οχι! Οκ εσυ θεωρείς το θέμα ανόητο υπάρχουν κάποιοι όμως που τους ενδιαφέρει!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
πηγες του δεσμοτη = FDA, WHO, κλινικες μελετες σε εγγειρα peer reviewed περιοδικα.

πηγες δικες σου = εεεεε...ενα σαιτ που δεν υπαρχει?

λογος και δομη του δεσμοτη = επιχειρηματολογια με ροη και θεσεις

λογος και δομη δικη σου = συνομοσιολογια
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

swamps

Δραστήριο μέλος

Η swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 560 μηνύματα.
πηγες του δεσμοτη = FDA, WHO, κλινικες μελετες σε εγγειρα peer reviewed περιοδικα.

πηγες δικες σου = εεεεε...ενα σαιτ που δεν υπαρχει?

λογος και δομη του δεσμοτη = επιχειρηματολογια με ροη και θεσεις

λογος και δομη δικη σου = συνομοσιολογια

Μάλιστα κάτι μας είπες τωρα με το FDA U.S. Σαν πολύ εμπιστοσύνη έχεις στα αμερικανάκια epote και δεν θα σου βγεί καλό.Δοκίμασες το site και δεν υπάρχει? Πω πω τι κρίμα, αλλά και να το έβρισκες ξέρεις πάλι τα ίδια θα υποστήριζες οπότε άστο.
Λοιπον επειδή είσαι υπερ των γλυκαντικών ουσιών,και των λαιτ προιόντων είσαι ελεύθερος να τα χρησιμοποιείς εστω σε μικρες ποσότητες και όλα είναι οκ!Ακόμα και η μαριχουάνα σε λίγη ποσότητα δεν βλάπτει ΣΩΣΤΑ?Μήπως το είπε ο fda και αυτό? χμμμ θα μου διέφυγε. Ε ΌΧΙ φίλε μου όταν για κάτι έχουμε και μόνο την υπόνοια ότι είναι βλαβερό δεν το δοκιμάζουμε κάν!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
    • *
  • Φορτώνει...
Top