Σαν σήμερα...

gilie

Δραστήριο μέλος

Η gilie αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 696 μηνύματα.
Σαν σήμερα 05/08/1930 γεννηθηκε ο Ν. Αρμστρονγκ (αστροναυτης)


Σαν σημερα 05/08/1999 γεννηθηκε το σκυλακι μου!!!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
13 Ιανουαρίου


το 1596... γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος Γιαν βαν Γκογιέν, διάσημος για τα τοπία του.

το 1749... γεννιέται ζωγράφος, αφηγητής και λυρικός δραματουργός Φρίντριχ Μιλερ, γνωστός και ως Μάλερ Μίλερ.

το 1801...πραγματοποιείται επίσημη έπαρση της σημαίας της "Ανεξαρτήτου Επτανήσου Πολιτείας" στο φρούριο της Κέρκυρας.


το 1822... η Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.

το 1842... ένας Βρετανός στρατιωτικός γιατρός θα είναι ο πρώτος επιζών μιας αγγλοϊνδικής δύναμης 16.000 ανδρών, που σφαγιάστηκε από αφγανικές δυνάμεις στην Καμπούλ και κατάφερε να διαφύγει και να ανακοινώσει τα τραγικά νέα.

το 1847... με τη συνθήκη της Καχιουέγκα, λήγει ο αμερικανικομεξικανικός πόλεμος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

το 1854... ο Άντονι Φάας κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το ακορντεόν.

το 1859... γεννιέται στην Πάτρα ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

το 1861... πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Στέφεν Φόστερ, ο πρώτος Αμερικανός επαγγελματίας στιχουργός.

το 1864... γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Βίλχεμ Βιν, που ανέπτυξε θεωρίες για τη θερμότητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό.

το 1866... γεννιέται στην Αλεξανδρούπολη της Αρμενίας ο Γεώργιος Ιβάνοβιτς Γκουρντίεφ, ελληνοαρμενικής καταγωγής, διάσημος μυστικιστής της εποχής του, που ισχυριζόταν, πως γεννήθηκε ακριβώς τα μεσάνυχτα της παραμονής Πρωτοχρονιάς (σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο).

το 1879... γεννιέται ο Μέλβιν Τζόυνς, ιδρυτής του " Lions Club International"

το 1893... το αγγλικό κόμμα των Ανεξάρτητων Εργατικών πραγματοποιεί την πρώτη του συνάντηση.

το 1895... συνεδριάζει για πρώτη φορά η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Ένα από τα θέματα της επιτροπής είναι η ανεύρεση πόρων. Η μεγαλύτερη δωρεά είναι αυτή του Γεωργίου Αβέρωφ, 920.000 χρυσών δραχμών, για την περάτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου.

το 1898... ο Εμίλ Ζολά συγγράφει το περίφημο "Κατηγορώ" σχετικά με την "Υπόθεση Ντρέιφους".

το 1903... στο Μαρόκο, ο σουλτάνος δραπετεύει από την πόλη της Φεζ. Οι αυτοκρατορικές δυνάμεις νικιούνται από το διεκδικητή του θρόνου.

το 1904... υπογράφεται εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κατά την οποία η Κίνα θα ανοίξει τα λιμάνια Μαντσού και Μούκδεν για το διεθνές εμπόριο.

το 1910... ο Λι ντε Φόρεστ, εφευρέτης του κενού σωλήνα, πραγματοποιεί την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή, μεταδίδοντας μια ζωντανή παράσταση του Ενρίκο Καρούζο. Την εκπομπή μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μόνο λίγοι, που ασχολούνταν με το είδος και είχαν ραδιοφωνικούς δέκτες.

το 1920... 42 νεκροί και 105 τραυματίες είναι ο απολογισμός της συγκέντρωσης, που διοργάνωσαν μπροστά στη γερμανική Βουλή το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Η διαδήλωση στρεφόταν εναντίον της ψήφισης του νόμου για τα επιχειρησιακά συμβούλια.

το 1928... τοποθετούνται σε σπίτια στη Νέα Υόρκη οι πρώτοι πειραματικοί τηλεοπτικοί δέκτες ενώ η General Electric παρουσιάζει το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
το 1929... πεθαίνει ο θρύλος της Άγριας Δύσης Γουάιτ Έρπ.

το 1930...κάνουν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση στις αμερικανικές εφημερίδες οι ιστορίες συνέχειας του Μίκι Μάους.

το 1935... δημοψήφισμα στο Σάαρλαντ, ένα από τα 19 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, δείχνει ότι το 90,3% των ψηφοφόρων επιθυμούν να ενταχθούν στη ναζιστική Γερμανία. Μέχρι τότε βρισκόταν υπό γαλλική διοίκηση και υπό την επίβλεψη της Κοινωνίας των Εθνών.

το 1939... ημικρατικοποιείται το θέατρο Κοτοπούλη, ως επιβράβευση της μεγάλης προσφοράς της ηθοποιού στη θεατρική τέχνη.

το 1941... πεθαίνει στη Ζυρίχη, σε ηλικία 58 ετών, ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζέιμς Τζόις.

το 1942... ο Χένρι Φορντ, δημιουργεί ένα πλαστικό αυτοκίνητο, το οποίο είναι 30% ελαφρύτερο από ένα κανονικό.

το 1945... ο Κόκκινος Στρατός επιτίθεται στην Πολωνία, διασπώντας τις γερμανικές γραμμές σε μήκος 25 μιλίων.

το 1950... οι υπουργοί των χωρών μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας συμφωνούν σε ένα κοινό σχέδιο βοήθειας για τη νοτιοανατολική Ασία.

το 1953... ο Τίτο εκλέγεται Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

το 1959... στο Βέλγιο, βασιλιάς και Κυβέρνηση γνωστοποιούν την απόφασή τους να προσφέρουν στο Κονγκό την ανεξαρτησία του.

το 1962... η Κίνα και η Αλβανία υπογράφουν συμφωνία για οικονομική και τεχνική συνεργασία.

το 1962... ο Wilt Chamberlain των Philadelphia Warriors σημειώνει 73 πόντους -ρεκόρ για το NBA- στη νίκη των Warriors επί των Chicago Bulls με 135-117

το 1962... το τραγούδι του Τσούμπι Τσέκερ "The Twist", γίνεται το πρώτο τραγούδι που φτάνει στην πρώτη θέση των πωλήσεων δυο φορές τον ίδιο χρόνο.

το 1964... στην Ινδία, 200 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε εξέγερση ινδουιστών και μουσουλμάνων στην Καλκούτα.

το 1969... οι Μπιτλς κυκλοφορούν το άλμπουμ τους "Yellow Submarine".

το 1972... εκδιώκεται ο πρωθυπουργός της Γκάνας Δρ. Kofi Busia μετά από αναίμακτο αιφνιδιασμό του στρατού.

το 1972... ψηφίζεται ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο μια γυναίκα μπορεί να γίνει επαγγελματίας διαιτητής του μπέιζμπολ.

το 1974... ο Σεραφείμ, μητροπολίτης Ιωαννίνων, εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

το 1977... γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Ορλάντο Μπλουμ, ιδιαίτερα γνωστός από το ρόλο του ξωτικού Λέγκολα στην ταινία "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών".

το 1979... στο Παρίσι, ο Αγιατολαχ Χομεϊνί δηλώνει ότι, έχει ήδη σχηματίσει ένα ειδικό επιτελείο συνεργατών, το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Περσίας.

το 1980... κατά τη διάρκεια του Ομοσπονδιακού Συνεδρίου των Πρασίνων στην Καρλσρούη, αποφασίζεται η δημιουργία ενός Ομοσπονδιακού Κόμματος.

το 1981... αποτυγχάνει η Διάσκεψη της Γενεύη, που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου για την ανεξαρτησία της Ναμίμπιας.

το 1981... στις ΗΠΑ, αεροπλάνο πέφτει σε γεμάτη κόσμο γέφυρα του ποταμού Πότομακ και βυθίζεται κοντά στο Λευκό Οίκο, σκοτώνοντας 78 άτομα.

το 1982... συντρίβεται πάνω σε γέφυρα της Ουάσινγκτον ένα τζάμπο της Air Florida πέφτει μέσα στον ποταμό Πόταμοκ, σκοτώνοντας 78 άτομα.

το 1983... κινδυνεύει με κατάρρευση ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ολυμπία, στην αρχαία τοποθεσία Βάσσες.

το 1984... ο Wayne Gretsky σημειώνει ρεκόρ σκοραρίσματος σε 45 συνεχόμενα παιχνίδια

το 1985... ο 99χρονος Ελβετός Otto Bucher γίνεται ο γηραιότερος παίκτης του γκολφ, που σκοράρει a hole-in on

το 1988... πεθαίνει ο Τσιάνγκ Τσινγκ Κούο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.

το 1989... ο ηλεκτρονικός ιός "Παρασκευή και 13" χτυπά εκατοντάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΙΒΜ στη Μεγάλη Βρετανία.

το 1990... ο Ντάγκλας Γουίλντερ, εκλεγμένος κυβερνήτης της Βιρτζίνια γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός, που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

το 1990... παραιτείται από βουλευτής της Α' Αθηνών και αποχωρεί από τη Ν.Δ ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

το 1991... 14 είναι οι νεκροί από την επέμβαση του σοβιετικού στρατού στη Λιθουανία, κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία της. Σοβιετικά στρατεύματα και τανκ, στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τους στασιαστές της Λιθουανίας, καταλαμβάνουν με έφοδο τον κύριο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας

το 1991... ο αγώνας ποδοσφαίρου ΑΕΚ - Ολυμπιακός διακόπτεται από τον Θεσσαλονικιό διαιτητή Ζακεστίδη στο 85ο λεπτό με σκορ 1-2 όταν η ατμόσφαιρα γίνεται αφόρητη λόγω των δακρυγόνων. Έξω από το γήπεδο, ο νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού Παναγιώτου σκοτώνεται από φωτοβολίδα. Ο αγώνας επαναλαμβάνεται ένα μήνα μετά στη Ρόδο και η ΑΕΚ κερδίζει με 1-0 με γκολ του Μπατίστα.

το 1992... έρευνα στη Γερμανία δείχνει ότι, το 70% των εργαζόμενων γυναικών παρενοχλούνται σεξουαλικά στον τόπο εργασίας τους.

το 1992... η Ιαπωνία ζητά συγγνώμη που εξανάγκασε τις γυναίκες της Κορέας σε σεξουαλική δουλεία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

το 1992... στη Βουλγαρία, ο Ζέλιο Ζέλεφ συγκεντρώνει το 44,58% των ψήφων, κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

το 1993... ο πρώην ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έρικ Χόνεκερ αναχωρεί από το Βερολίνο για τη Χιλή μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου να διακοπεί οριστικά η δίκη του λόγω της πολύ κλονισμένης υγείας του.

το 1993... στο Ισραήλ, σε υποθαλάσσια κοιλότητα στα ανοικτά της Χάιφας, ανακαλύπτονται οι αρχαιότερες ελιές του κόσμου, ηλικίας 5.000 ετών.

το 1994... στο Μεξικό, ο Πρόεδρος της χώρας ανακοινώνει γενική κατάπαυση του πυρός στην πολιτεία Τσιάπας, σε μια προσπάθεια τερματισμού των συγκρούσεων με τους "Ζαπατίστας".

το 1995... εισαγγελείς στην Κρήτη κρίνουν νόμιμη την αρχαιολογική συλλογή του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη.

το 1995... στην Τσετσενία, σφοδρή επίθεση εξαπολύει το ρωσικό πυροβολικό στο κέντρο του Γκρόζνι.

το 1995... το America 3 γίνεται το πρώτο γυναικείο πλήρωμα, που κερδίζει το America Cup Race κερδίζοντας στην πρώτη κούρσα τον 4 φορές πρωταθλητή Dennis Connor κατά 69 δευτερόλεπτα.

το 1996... η Διεθνής Αμνηστία ζητά από Ρωσία και δυτικές χώρες να μην εξοπλίζουν με στρατιωτικά ελικόπτερα την Τουρκία, επειδή υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες ότι, τα χρησιμοποιούσε για την εξόντωση των Κούρδων.

το 1997... στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτεται το αρχαίο Λύκειο, που δίδαξε ο Αριστοτέλης.

το 1999... ο αστέρας του ΝΒΑ, Μάικλ Τζόρνταν, ανακοινώνει την αποχώρηση του από το άθλημα για δεύτερη φορά.

το 2001... σεισμός χτυπά το Ελ Σαλβαδόρ, προκαλώντας 5.000 θανάτους.

το 2002... ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο νεώτερος, λιποθυμά όταν στραβοκαταπίνει ένα μπισκοτάκι πρέτζελς.

το 2003... διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση για τη βασιμότητα των καταγγελιών, που θέλουν τον εκδότη και διευθυντή της ''Ελεύθερης Ώρας'' Γρηγόρης Μιχαλόπουλος να εκβιάζει επιχειρηματίες, ζητώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά για να τους βγάλει από τη ''λίστα'' της 17Ν.

Φτάνουν αυτά?:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
14 Ιανουαρίου


το 1639... εκπρόσωποι των πολιτειών Γουέδερσφιλντ, Γουίντσορ και Χάρτφορντ, υιοθετούν στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ το πρώτο Σύνταγμα στην ιστορία των αμερικανικών αποικιών, που ονομάστηκε "Θεμελιώδεις Αρχές".

το 1690... εφευρίσκεται το κλαρινέτο, στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.

το 1724... ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας παραιτείται από το θρόνο του.

το 1742... πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Άγγλος αστρονόμος Έντμοντ Χάλεϊ, που υπολόγισε πρώτος την τροχιά του κομήτη, που πήρε το όνομα του και προέβλεψε σωστά την επιστροφή του τις χρονολογίες 1705, 1758, 1835 και 1910.

το 1784... επικυρώνεται από το αμερικανικό Κογκρέσο η συνθήκη του Παρισιού, η οποία βάζει επίσημα τέλος στην Αμερικανική Επανάσταση.

το 1814... η Δανία παραχωρεί τη Νορβηγία στη Σουηδία.

το 1822... ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Υψηλάντης κυριεύουν την Ακροκόρινθο.

το 1836... γεννιέται ο Ανρί Φαντίν Λατούρ, Γάλλος ζωγράφος, που έγινε διάσημος για τα πορτραίτα του και πλούσιος από τους πίνακες λουλουδιών, που φιλοτέχνησε.

το 1841... γεννιέται η Γαλλίδα ιμπρεσιονίστρια ζωγράφος Μπερθ Μοριζό.

το 1858... γίνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ναπολέοντος Γ' της Γαλλίας, η οποία αποβαίνει ανεπιτυχής. Ο παραλίγο δολοφόνος, ο Ιταλός πατριώτης Φελίτσε Ορσίνι, εκτελείται λίγο αργότερα.

το 1861... γεννιέται ο Οθωμανός Σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ'.

το 1863... γεννιέται ο Ρίτσαρντ Φέλτον Άουτκολτ, ο οποίος σχεδίασε τις πρώτες έγχρωμες κωμικές ταινίες.

το 1875... γεννιέται ο θεολόγος, φιλόσοφος, μουσικολόγος και ιεραπόστολος Άλμπερτ Σουίτζερ, ο οποίος το 1952 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

το 1886... γεννιέται ο Χιού Λόφτινγκ, Βρετανός συγγραφέας της παιδικής λογοτεχνίας και δημιουργός του δημοφιλούς ήρωα Dr Doolittle.

το 1894... ο Τζόζεφ Κόνραντ επιστρέφει στο Λονδίνο, μετά από μακροχρόνια θαλάσσια ταξίδια. Στην αγγλική πρωτεύουσα θα ξεκινήσει και τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου, που θα ονομάσει "Η τρέλα του Αλμάγιερ".

το 1896... γεννιέται ο Τζον Ροντερίγκο Ντος Πάσος, Αμερικανός συγγραφέας, ένας από τους εκπρόσωπους της Χαμένης Γενιάς.

το 1898... πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας, μαθηματικός και φωτογράφος Λιούις Κάρολ, που έμεινε γνωστός για το παιδικό μυθιστόρημα, που συνέγραψε με τίτλο "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"

το 1900... η όπερα "Τόσκα" του Τζιάκομο *****ίνι ανεβαίνει στη Ρώμη.

το 1904... γεννιέται ο Σεσίλ Μπίτον, Άγγλος σχεδιαστής φωτογράφος και της υψηλής κοινωνίας της Γηραιάς Αλβιόνας, ο οποίος πήρε τον τίτλο του σερ το 1972.

το 1905... πεθαίνει σε ηλικία 45 ετών ο Γερμανός φυσικός Έρνστ Άμπε, ο οποίος είχε αναπτύξει τη θεωρία των οπτικών απεικονίσεων και είχε κατασκευάσει πολλές οπτικές συσκευές.

το 1907... σεισμός στο Κίνγκστον της Τζαμάικα σκοτώνει πάνω από 1.000 ανθρώπους.

το 1912... πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Γερμανός καντιανός φιλόσοφος Ότο Λίμπμαν.

το 1913... οι ελληνικές δυνάμεις συντρίβουν τους Τούρκους στο Μπιζάνι.

το 1920... γιορτάζεται στην Αθήνα και στον Πειραιά η επέτειος της ίδρυσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

το 1920... το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιάσκεψης στο Παρίσι αποδέχεται το σύμφωνο Τιτόνι - Βενιζέλου, σύμφωνα με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα.

το 1921... η Βρετανία αναφέρει ότι, 927.000 άτομα έχουν καταγραφεί σε καταλόγους ανέργων.

το 1925... γεννιέται ο Ιάπωνας συγγραφέας Γούκιο Μισίμα. Ο Μισίμα αυτοκτόνησε το 1970 με την ιεροτελεστία του "χαρακίρι".

το 1926... γεννιέται ο Τομ Τράϊον, Αμερικανός ηθοποιός και συγγραφέας βιβλίων τρόμου.

το 1928... ο Τζίμι ΜακΓκρόρι της Σέλτικ σημειώνει 8 γκολ εναντίον της Ντανφέρμλαϊν δημιουργώντας ρεκόρ Σκοτίας.

το 1929... εξαναγκάζεται σε παραίτηση ο Αφγανός βασιλιάς Αμανουλάχ.

το 1930... ο Τσάρλι Τσάπλιν παραθέτει γεύμα στον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τη σύζυγό του, στο σπίτι του στο Χόλιγουντ.

το 1932... ο τζόκεϊ Έντι Άρκαρο κερδίζει την πρώτη του κούρσα ιππεύοντας τον ''Eagle Bird''.

το 1934... στην Ισπανία, ο αριστερός ηγέτης Λούις Κομπάνις εκλέγεται Πρόεδρος της Καταλονίας.

το 1939... η Νορβηγία διεκδικεί την περιοχή Queen Maud Land στην Ανταρκτική.

το 1941... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Φαίη Νταναγουέι.

το 1941... ο Έλληνας πυγμάχος Χριστοφορίδης κατακτά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή κατηγορίας βαρέων βαρών.

το 1942... αμερικανικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Ντάγκλας ΜακΆρθουρ αποκρούουν τις ιαπωνικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1943... συναντούνται μυστικά στην Καζαμπλάνκα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, μαζί με στρατιωτικούς ειδήμονες, για το θέμα της ανάπτυξης ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. Η διάσκεψη διαρκεί έντεκα μέρες και αποφασίζεται ο πόλεμος να τελειώσει μόνο με την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας ενώ προγραμματίζεται και η απόβαση στη Σικελία.

το 1949... πεθαίνει ο Ισπανός συνθέτης και πιανίστας Χοακίν Τουρίνα.

το 1951... διεξάγεται το πρώτο Pro Bowl All Star Game στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

το 1953... ο στρατάρχης Τίτο εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

το 1954... η εταιρία αυτοκινήτων Χάντσον Μότορ Καρ συγχωνεύεται με την Νας Κελβινέιτορ σχηματίζοντας την Αμέρικαν Μότορς Κόμπανι.

το 1954... η Μέριλιν Μονρό παντρεύεται τον αστέρα του μπέιζμπολ, Τζο ντι Μάτζιο.

το 1957... πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

το 1958... μπροστά σε 60.000 φιλάθλους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει τον Ερυθρό Αστέρα με 2-1 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η τελευταία εμφάνιση των "μπέμπηδων" του Sir Matt Busby πριν από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου στις 6/2/1958.

το 1959... κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της "Ομάδας", της πρώτης μικρού σχήματος εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας από τον Οργανισμό Λαμπράκη. Το επιτελείο των δημοσιογράφων με επικεφαλής τον Χρήστο Σβωλόπουλο και τον Γιάννη Βανδώρο δημιουργεί σχολή στην οποία παρελαύνουν ο Πέτρος Λινάρδος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μίμης Παπαναγιώτου και πολλοί άλλοι. Η "'Ομάδα" διακόπτει την κυκλοφορία της τον Οκτώβριο του 1974 και επανακυκλοφορεί την 1/11/1980 σαν περιοδικό με επικεφαλής τον Θεόδωρο Σγουρδαίο αλλά η κυκλοφορία της επαναδιακόπτεται. Τέλος, στις 6/11/95 ξανακυκλοφορεί σαν ένθετο στα "Νέα" όπου σήμερα πια αρθρογραφούν οι μικροί της τότε "Ομάδας" με αρχαιότερο τον Τάκη Χαραλαμπίδη.

το 1959... στην Ινδία, η κόρη του Νεχρού, Ιντίρα Γκάντι, ετοιμάζεται να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.

το 1961... πεθαίνει ο Ιρλανδός ηθοποιός Μπάρι Φιτζέραλντ, ο οποίος το 1944 ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α' και Β' ανδρικού ρόλου. Τελικά, κέρδισε το δεύτερο.

το 1962... τουλάχιστον 36 Αλγερινοί και Ευρωπαίοι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ταραχών και τρομοκρατικών επιθέσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της Αλγερίας.

το 1963... γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σόντεμπεργκ, τιμημένος δυο φορές με το Όσκαρ σκηνοθεσίας για τις ταινίες του "Έριν Μπρόκοβιτς" και "Τράφικ".

το 1963... η Γαλλία αρνείται την είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ.

το 1963... ο Τζορτζ Γουάλας ανακηρύσσεται κυβερνήτης της Αλαμπάμα, με κύριο σύνθημά του το διαχωρισμό των λευκών από τους Αφροαμερικανούς. Ο λόγος, που εκφώνησε μετά την ανακήρυξή του ήταν γραμμένος από τον Άζα Κάρτερ, ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν.

το 1965... συναντήθηκαν στο Μπέλφαστ για πρώτη φορά μέσα σε 43 χρόνια οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

το 1966... ο Ντέιβιντ Μπάουι ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι με τον τίτλο "Can't help thinking about me".

το 1967... οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αποκαλύπτουν ότι, ο αμερικανικός στρατός διεξάγει πειράματα μικροβιολογικού πολέμου.

το 1968... γεννιέται ο Αμερικανός ράπερ LL Cool J.

το 1969... γεννιέται ο Ντέιβ Γκρόλ, ντράμερ του ροκ γκρουπ Nirvana, ο οποίος, μετά την αυτοκτονία του αρχηγού του γκρουπ Κερτ Κομπρέιν και συνεπώς τη διάλυση του συγκροτήματος, δημιούργησε τους Foo Fighters, το 1994.

το 1969... έκρηξη σημειώνεται στο αεροπλανοφόρο "Εντεπράιζ", που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 και να τραυματιστούν 85 άτομα.

το 1972... πεθαίνει ο βασιλιάς Φρειδερίκος Ι' της Δανίας και στο θρόνο ανεβαίνει η βασίλισσα Μαργαρίτα Β'.

το 1973... οι Miami Dolphins γίνονται η πρώτη ομάδα στην ιστορία του NFL, που τερματίζει τη σεζόν αήττητη (17-0)

το 1974... οργανώνεται το World Football League.

το 1977... πεθαίνει η Γαλλίδα συγγραφέας Αναΐς Νιν, που έμεινε ιδιαίτερα γνωστή για τη σειρά προσωπικών ημερολογίων, που εξέδωσε αλλά και για τις σχέσεις της με τον Χένρι Μίλερ και τον Λόρενς Ντάρελ, που περιγράφονται σ' αυτά.

το 1977... πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Πίτερ Φιντς.

το 1978... οι Sex Pistols δίνουν την τελευταία συναυλία της καριέρας του στο Club Winderland του Σαν Φρανσίσκο.

το 1978... πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός Φρίντριχ Γκέντελ, που διατύπωσε ένα από τα σημαντικότερα θεωρήματα στα σύγχρονα μαθηματικά, γνωστό ως Ααπόδειξη του Γκέντελ, σύμφωνα με το οποίο σε κάθε επίσημο σύστημα μαθηματικών πρέπει να υπάρχουν ορισμένα λογικά αβέβαια στοιχεία. Ο Γκέντελ υπήρξε και ο πρώτος επιστήμονας, που τιμήθηκε με το βραβείο Αϊνστάιν από το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών

το 1979... ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ προτείνει τα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να καθιερωθούν ως ημέρα εθνικής εορτής.

το 1979... στη Γιουγκοσλαβία, ο Πρόεδρος Τίτο σχεδιάζει την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα του Περσικού Κόλπου, στο Κουβέιτ.

το 1980... η μουσική ταινία "Blues Brothers", με πρωταγωνιστές τους Νταν Ακρόιντ και Τζον Μπελούσι, βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ. Έμεινε στην ιστορία της μεγάλης οθόνης ως μία από τις πιο επιτυχημένες μουσικές ταινίες.

το 1980... η τιμή του χρυσού, απελευθερωμένη από κρατικές παρεμβάσεις κάνει νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 800 δολάρια η ουγκιά.

το 1980... ο ΟΗΕ, με 104 ψήφους υπέρ και 18 κατά, καταδικάζει τη δράση των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.

το 1984... ο μποξέρ Ρέι Μανσίνι βγάζει τον Μπόμπι Τσάκον νοκ άουτ και διατηρεί τον παγκόσμιο τίτλο του στην κατηγορία "φτερού" στο Ρίνο των ΗΠΑ.

το 1985... η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κερδίζοντας το 100ό της τουρνουά τένις ισοφαρίζει το ρεκόρ του Τζίμι Κόνορς και της Κρις Έβερτ.

το 1986... πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντόνα Ριντ.

το 1989... στο Βέλγιο, πέφτει θύμα απαγωγής στις Βρυξέλλες, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ο πρώην πρωθυπουργός Πολ Βάντεν Μπόιναντς.

το 1991... Ελλάδα και Αλβανία συμφωνούν ότι, είναι προς αμοιβαίο συμφέρον οι Έλληνες της μειονότητας να παραμείνουν στην πατρώα γη και ότι, μπορούν να επιστρέψουν χωρίς επιπτώσεις, όσοι έφυγαν στην Ελλάδα.

το 1991... ο Σαντάμ Χουσεΐν καλεί τους συμπατριώτες του να αγωνιστούν μέχρι θανάτου για να μείνει στο Ιράκ το Κουβέιτ.

το 1991... τρεις Παλαιστίνιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμπού Ιγιάντ, δολοφονούνται στην Τύνιδα.

το 1992... η Ελλάδα λαμβάνει διαβεβαιώσεις από Ιταλία και Γερμανία ότι, η ΕΟΚ δεν θα βιαστεί να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία των Σκοπίων.

το 1992... στις εκλογές της Βουλγαρίας, Πρόεδρος εκλέγεται ο Ζέλιο Ζέλεφ, που συγκεντρώνει το 44,63% των ψήφων.

το 1992... το Ισραήλ ξεκινά ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ιορδανία και επαναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

το 1993... 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν στο Παρίσι τη σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων.

το 1994... Κλίντον και Γέλτσιν συμφωνούν και επίσημα να αποστρέψουν τους πυρηνικούς πυραύλους τους από τους στόχους τους σε Ρωσία και ΗΠΑ μέχρι τις 30 Μαϊου.

το 1994... οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας υπογράφουν στο Κρεμλίνο ιστορική συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.

το 1994... στην Ιταλία, ο Πρόεδρος Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο υπουργό Οικονομίας και πρώην γενικό διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι.

το 1995... ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ τάσσεται υπέρ του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, παρά την κρίση στην Τσετσενία.

το 1995... στην Αλγερία, δολοφονείται ένας δημοσιογράφος αραβόφωνης καθημερινής εφημερίδας.

το 1996... ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, κατηγορείται επίσημα για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία.

το 1996... ο Ζόρζε Σαμπάϊο εκλέγεται Πρόεδρος της Πορτογαλίας.

το 1996... υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε τάσσεται ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την αιτιολογία ότι, έτσι θα λυθούν τα προβλήματα του Πατριαρχείου και της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.

το 1997... ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινιάζει επίσημα το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, μαζί με την υπουργό Ανάπτυξης και το Ρώσο υπουργό Ενέργειας.

το 1998... Αμερικανοί ερευνητές από το Ντάλας, ανακοινώνουν την ανακάλυψη ενός ενζύμου, που επιβραδύνει το γήρας και τον κυτταρικό θάνατο.

το 1998... ένα αφγανικό μεταγωγικό αεροπλάνο συντρίβεται σε βουνό του νοτιοδυτικού Πακιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 50 άτομα.

το 2000... δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει πέντε Βοσνιο-κροάτες σε ποινές φυλάκισης έως και 25 ετών για τη δολοφονία περισσότερων από 1.000 Μουσουλμάνων σε χωριό της Βοσνίας.

το 2001... πεθαίνει, σε ηλικία 70 ετών, ο ηθοποιός Κώστας Ρηγόπουλος.

το 2001... σε διαζύγιο οδηγείται τελικά ο περιπετειώδης ''γάμος'' της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, μετά από ένα θρίλερ διαβουλεύσεων που κράτησε δυόμισι μήνες. Η χρυσή συγχώνευση δεν πραγματοποιείται, καθώς στελέχη των δυο πλευρών διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας.

το 2004... επιβατική αμαξοστοιχία, που εκτελεί το δρομολόγιο Τρίπολη-Καλαμάτα εκτροχιάζεται στην περιοχή Ανεμοδούρι στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, λόγω της παλαιότητας της γραμμής που χρονολογείται από την εποχή του Τρικούπη. Και οι 13 επιβάτες είναι καλά στη υγεία τους, Ένα μήνα είχε σημειωθεί στο ίδιο σημείο εκτροχιασμός τρένου, όπου είχαν τραυματιστεί συνολικά 35 άτομα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bunny217

Διακεκριμένο μέλος

Η Ποιός Ξέρει??? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 40 ετών και επαγγέλεται Επιχειρηματίας. Έχει γράψει 7,025 μηνύματα.
Πού τα βρήκες όλα αυτά???:hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
Έψαξα.:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bunny217

Διακεκριμένο μέλος

Η Ποιός Ξέρει??? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 40 ετών και επαγγέλεται Επιχειρηματίας. Έχει γράψει 7,025 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Bill_Slayer:


ναι αυτό είναι σίγουρο
εκτός αν είσαι το παιδί θαύμα και τα ξέρεις όλα αυτά:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
Ναι έχω καλή μνήμη:P.Αλλά ξέρω και πού να ψάχνω.;) ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
αν προσεξεις bunny εχουν την ιδια μορφη με το ποστ μου αυτό οποτε έχουμε την ίδι πηγή ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
15 Ιανουαρίου

το 1443... γεννιέται ο βασιλιάς Αλφόνσο Ε' της Πορτογαλίας.

το 1559... η Ελισσάβετ Α' στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας στο αβαείο του Γουέστμνιστερ.

το 1582... η Ρωσία παραχωρεί τη Λιβονία (περιοχή, που σήμερα μοιράζονται Λετονία και Εσθονία) και την Εσθονία στην Πολωνία.

το 1622... γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Μολιέρος. Γνωστά έργα του ο "Αρχοντοχωριάτης" και ο "Κατά Φαντασίαν Ασθενής".

το 1759... ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Βρετανικό Μουσείο.

το 1822... συγκροτείται η πρώτη επαναστατική Ελληνική Κυβέρνηση.

το 1850... γεννιέται ο διάσημος Ρουμάνος ποιητής Μιχάι Εμινέσκου.

το 1892... δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Triangle" από τον Τζέιμς Νάισμιθ οι 13 κανόνες του μπάσκετ.

το 1901... αναμένεται η πτώχευση πολλών εμπόρων από την Πελοπόννησο, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των σταφιδοπαραγωγών επαρχιών.

το 1906... γεννιέται ο Έλληνας εφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης,. Υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

το 1908... γεννιέται ο Ούγγρος φυσικός Έντουαρντ Τέλερ, διάσημος από τη δουλειά του πάνω στη βόμβα του υδρογόνου. Ο Τέλερ θα γίνει μια αμφιλεγόμενη μορφή του επιστημονικού κόσμου όταν κατέθεσε εναντίον του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ το 1950 και όταν υποστήριξε ένα αμυντικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων το 1980.

το 1912... μεγάλες καταστροφές σημειώνονται από τις σεισμικές δονήσεις στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

το 1918... γεννιέται ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντάλ Νάσερ. Κυβέρνησε από το 1956 μέχρι το 1970.

το 1919... δολοφονούνται στο Βερολίνο οι σοσιαλιστές επαναστάτες και αρχηγοί του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας Ρόζα Λούξεμπουγκ και ο Καρλ Λιμπκνεχτ, ενώ βρίσκονταν υπό κυβερνητική φρούρηση. Το 1915 είχαν ιδρύσει το κίνημα των Σπαρτακιστών.

το 1919... η έκρηξη ενός βυτιοφόρου γεμάτου μελάσα σκορπά το θάνατο σε 21 άτομα στη Βοστόνη.

το 1921... η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει διακοίνωση προς τους Συμμάχους για την απόφασή τους να παρευρεθεί στη Διάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα και ο Κεμάλ.

το 1922... ο ηγέτης του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Μάικλ Κόλινς, γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελεύθερης Ιρλανδικής Πολιτείας, σχηματίζοντας προσωρινή κυβέρνηση.

το 1925... στη Ρωσία, ο Λέων Τρότσκι απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου.

το 1927... το ραδιόφωνο του BBC μεταδίδει για πρώτη φορά αγώνα ράγκμπι. Ο αγώνας Αγγλία- Ουαλία είναι ο πρώτος διεθνής αγώνας ράγκμπι.

το 1929... γεννιέται ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, κληρικός και ηγέτης του κινήματος υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

το 1932... πεθαίνει στην Ιταλία η βασίλισσα της Ελλάδας, Σοφία.

το 1936... ολοκληρώνεται στο Τολέδο του Οχάιο το πρώτο κτήριο, του οποίου η πρόσοψη είναι φτιαγμένη από γυαλί.

το 1939... στον πρώτο αγώνα του NFL Pro Bowl οι NY Giants κερδίζουν τους All Stars με 13-10 στο Wringley Park.

το 1939... συγκροτούνται επιτροπές για τη μεταφορά των οστών του Ανδρέα Κάλβου στη Ζάκυνθο και την τοποθέτηση προτομής του σε Κέρκυρα και Ιθάκη.

το 1940... στην Ελλάδα, για την αποκατάσταση των ακτημόνων απαιτούνται πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

το 1942... 21 αμερικανικά κράτη αποφασίζουν να διακόψουν σχέσεις με τον Άξονα.

το 1943... εγκαινιάζεται στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια το Πεντάγωνο, το μεγαλύτερο κτήριο με γραφεία.

το 1943... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Ιάπωνες εγκαταλείπουν το Γκουαλντακανάλ.

το 1949... τμήματα του εθνικού στρατού κατέρχονται προς το κέντρο της Νάουσας, την οποία είχαν καταλάβει οι αντάρτες.

το 1950... σύσσωμος ο κυπριακός λαός αξιώνει σε δημοψήφισμα την ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα.

το 1951... τα στρατεύματα του ΟΗΕ ανακόπτουν την προέλαση των κομμουνιστών στην Κορέα.

το 1953... ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το Καζίνο του Μόντε Κάρλο.

το 1959... καθιερώνεται το κιλό και το μέτρο ως αποκλειστικά μέσα μέτρησης κατά τις ελληνικές συναλλαγές.

το 1963... ο πρόεδρος του Κονγκό, Μωυσής Τσόμπε, αποδέχεται το σχέδιο του ΟΗΕ για την απόσχιση της Κατάνγκα.

το 1967... στο πρώτο Super Bowl, που γίνεται στο Memorial Coliseum οι Green Bay Packers του NFL κερδίζουν τους Kansas City Chiefs του AFL με σκορ 35-10

το 1969... εντοπίζεται νεολιθικός οικισμός κοντά στη Θήβα.

το 1969... η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το δορυφόρο Σογιούζ 5.

το 1969... ο Μοαμάρ Καντάφι ανακηρύσσεται πρωθυπουργός της Λιβύης από το Γενικό Κογκρέσο του Λαού.

το 1970... αυτοανακηρύσσεται πρωθυπουργός της Λιβύης ο Μουαμάρ Καντάφι.

το 1970... βομβιστικές επιθέσεις του "ΕΘνικού Μετώπου" σημειώνονται σε Λεμεσό και Αμμόχωστο.

το 1970... η Μπιάφρα παραδίδεται στη Νιγηρία μετά από 32 μήνες μαχών για την ανεξαρτησία της.

το 1971... εγκαινιάζεται το Φράγμα του Ασουάν από τους Προέδρους της Αιγύπτου και της ΕΣΣΔ, Σαντάτ και Ποντγκόρνι.

το 1971... ο Τζορτζ Χάρισον κυκλοφορεί το τραγούδι του "My sweet Lord", που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του.

το 1972... η Μαργαρίτα στέφεται βασίλισσα της Δανίας.

το 1973... ο Πρόεδρος Νίξον ανακοινώνει την αναστολή των αμερικανικών επιθέσεων στο Νότιο Βιετνάμ.

το 1973... στις ΗΠΑ, οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους για υποκλοπές στην υπόθεση Γουοτεργκέιτ παραδέχονται την ενοχή τους.

το 1975... η Πορτογαλία παραχωρεί ανεξαρτησία στην Αγκόλα.

το 1976... η Σάρα Τζέιν Μουρ, επίδοξη δολοφόνος του Αμερικανού Προέδρου Τζέραλντ Φορντ, καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση

το 1985... η 15χρονη Stacey Hillard γίνεται η πρώτη γυναίκα, που σημειώνει century break σε αγώνα snooker με 114 πόντους.

το 1985... στη Βραζιλία, ο Τανκρέντο Νέβες γίνεται ο πρώτος μη στρατιωτικός Πρόεδρος που εκλέγεται μετά από 21 χρόνια.

το 1987... πεθαίνει ο ηθοποιός Ρέι Μπόλγκερ, γνωστός από το ρόλου του ως σκιάχτρο στην ταινία ο "Μάγος του Οζ".

το 1989... στον πρώτο τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 5x5 που γίνεται στην Ολλανδία, η Βραζιλία κερδίζει την Ολλανδία με 2-1.

το 1990... στην πρώην Ανατολική Γερμανία, 2.000 διαδηλωτές εφορμούν στο κεντρικό κτίριο της πρώην Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Στάζι), καταστρέφοντας εγκαταστάσεις και έπιπλα.

το 1991... στην Τυνησία, δολοφονούνται δύο από τους ηγέτες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ο Σαλάχ Χαλάφ και ο Χαέλ Αμπντέλ Χαμίντ.

το 1991... στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπους υπέγραψε την απόφαση του Κογκρέσου, που τον εξουσιοδοτούσε σε χρήση βίας κατά του Ιράκ.

το 1992... η Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας διαλύεται και η Σλοβενία και η Κροατία γίνονται ανεξάρτητα κράτη, τα οποία αναγνωρίζονται από την ΕΟΚ.

το 1992... σύμφωνα με τη γνωμάτευση της επιτροπής Μπαντεντέρ, η δημοκρατία της "Μακεδονίας" ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για την αναγνώρισή της από την ΕΟΚ.

το 1993... στην Ιταλία, η αστυνομία συλλαμβάνει τον αρχηγό της Μαφίας Σαλβατόρε "Τοτό" Ριίνα.

το 1993... στο Ζαϊρ, η προσωρινή Βουλή κρίνει ένοχο για έσχατη προδοσία τον Πρόεδρο Μομπούτου.

το 1994... το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την αποστολή 1.778 παρατηρητών στη Νότια Αφρική για να επιβλέψουν τη διεξαγωγή των πρώτων δημοκρατικών εκλογών.

το 1995... η Γαλλία υπογράφει με την Κίνα συμβόλαιο για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ντάγια Μπέι της νότιας Κίνας.

το 1995... στην Αλγερία, δολοφονούνται έξι μέλη του παλαιού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, ενέργεια, που τορπιλίζει την κοινή ειρηνευτική πρόταση της αντιπολίτευσης.

το 1995... στις Φιλιππίνες, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' έχει τη μαζικότερη υποδοχή που του έγινε ποτέ. Τη λειτουργία του παρακολουθούν πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

το 1996... ο Ανδρέας Παπανδρέου από το Ωνάσειο, όπου νοσηλεύεται παραιτείται και με επιστολή του προς την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ζητά να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νέου Πρωθυπουργού.

το 1996... ο ΠΣΑΤ βραβεύει στο ΣΕΦ τους κορυφαίους αθλητές του 1995. Για πρώτη φορά παρίσταται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Πύρρος Δήμας γίνεται ο δεύτερος αθλητής μετά τον Νίκο Γκάλη, που ψηφίζεται 3 φορές κορυφαίος Έλληνας αθλητής (1992 και 1993) με 1.344 βαθμούς (με άριστα τους 1400) από 280 επαγγελματίες αθλητικούς συντάκτες. Η Κατερίνα Θάνου παίρνει 1.007 βαθμούς και η Εθνική μπάσκετ Εφήβων 950 βαθμούς. Το έπαθλο ήθους απονέμεται στον Κυριάκο Γιαννόπουλο, αρχηγό της εθνικής ομάδας πόλο, που αποχωρεί από την ενεργό δράση με 404 διεθνείς συμμετοχές και 4 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

το 1997... στην Αλβανία, καταρρέει παρατραπεζικός πυραμιδοειδής οργανισμός, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν άγριες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

το 2000... η Κορίνθιανς κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων όταν επικρατεί στα πέναλτι με 4-3 (καν. 0-0) επί της Βάσκο Ντα Γκάμα στο στάδιο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Edilson της Κορίνθιανς και πρώτοι σκόρερς οι Romario και Anelka

το 2000... ο τερματοφύλακας της Περούτζια Angelo Pagoto τιμωρείται από την ιταλική λίγκα με "επ' αόριστο" αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα γιατί βρέθηκε κοκαΐνη στο δείγμα του μετά τον αγώνα με την Φιορεντίνα στις 21/11/99

το 2001... πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Ούγγρος σφυροβόλος Jozsef Csermak, ο πρώτος αθλητής, που έσπασε το φράγμα των 60 μέτρων με βολή 60.34μ κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
16 Ιανουαρίου

το 1362... μια από τις χειρότερες καταιγίδες στη Βόρεια Θάλασσα προκαλεί τεράστια παλιρροϊκά κύματα, που καταστρέφουν τη νήσο Στραντ και βυθίζουν την πόλη Ράνγκολντ.

το 1547... στέφεται τσάρος της Ρωσίας ο Ιβάν ο Τρομερός.

το 1556... ο Φίλιππος ο Β' γίνεται βασιλιάς της Ισπανίας.

το 1572... δικάζεται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Δούκας του Νόρφολκ, για τη συμμετοχή του στη Συνομωσία του Ριντόλφι, που είχε σκοπό την επαναφορά του Καθολικισμού στην Αγγλία. Η συνομωσία στόχευε στη δολοφονία της βασίλισσας Ελισάβετ Α'.

το 1581... το αγγλικό Κοινοβούλιο θέτει εκτός νόμου το Ρωμαϊκό Καθολικισμό.

το 1795... οι Γάλλοι καταλαμβάνουν την Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

το 1804... ο Γάλλος φυσικός Ζοζέφ Λουί Γκί Λισσάκ ανεβαίνει στα 7,016 μέτρα πετώντας μ' ένα αερόστατο υδρογόνου. Το ρεκόρ του θα παραμείνει αξεπέραστο για 50 χρόνια.

το 1883... το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την Πράξη των Δημοσίων Υπηρεσιών βάζοντας τα νομικά θεμέλια του συστήματος δημοσίων υπηρεσιών της χώρας.

το 1896... διεξάγεται στην Αϊόβα των ΗΠΑ το πρώτο κολεγιακό παιχνίδι μπάσκετ με 5 παίκτες, Chicago- Iowa 15-12. Στα προηγούμενα παιχνίδια έπαιζαν 9 παίκτες.

το 1900... η Αμερικανική Γερουσία αποδέχεται την αγγλογερμανική συνθήκη του 1899, με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρει τις διεκδικήσεις του από τα νησιά Σαμόα.

το 1901... γεννιέται ο Φουλχένσιο Μπατίστα, δικτάτορας της Κούβας, που ανατράπηκε το 1959 από τον Φιντέλ Κάστρο.

το 1901... πεθαίνει στην Ιταλία, σε ηλικία 73 ετών, ο Ελβετός ζωγράφος Άρνολντ Μπέκλιν.

το 1909... ο Έρνεστ Σάκλετον ύστερα από εξερεύνηση, ανακαλύπτει το μαγνητικό Νότιο Πόλο.

το 1914... επιτρέπεται η επιστροφή του Μαξίμ Γκόργκι στη Ρωσία μετά από οκταετή εξορία για πολιτικούς λόγους.

το 1919... τίθεται σε ισχύ στις ΗΠΑ η ποτοαπαγόρευση, που αφορά στην απαγόρευση παραγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών.

το 1920... οι Σύμμαχοι ζητούν την έκδοση του Κάιζερ και αίρουν το εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία.

το 1923... οι Τούρκοι προετοιμάζονται στην Ανατολική Θράκη με τη μεταφορά στρατιωτών από τη Μικρά Ασία.

το 1931... γεννιέται ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιόχαν Ράου.

το 1933... μετά την οξεία συζήτηση, που διεξάγεται στη Βουλή για την εξαγγελθείσα πολιτική της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, ο Παναγής Τσαλδάρης οδηγείται σε παραίτηση. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος συγκροτεί νέα κυβέρνηση.

το 1936... χρησιμοποιείται στο Hieleah Race Track στο Hieleah της Φλόριντα η πρώτη κάμερα photo finish.

το 1939... η Δανία, η Εσθονία και η Λετονία υπογράφουν Συνθήκη μη επίθεσης με τη Γερμανία.

το 1939... ο Σούπερμαν κάνει την εμφάνισή του ως κόμικ.

το 1940... ο Χίτλερ ματαιώνει την επίθεση στη Δύση εξαιτίας της κακοκαιρίας και της καθυστέρησης του γερμανικού σχεδίου επίθεσης κατά του Βελγίου.

το 1942... ο Τζαουχαρλάλ Νεχρού διαδέχεται τον Γκάντι στην ηγεσία του κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου των Ινδιών.

το 1942... σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα η Αμερικανίδα ηθοποιός Κάρολ Λόμπαρντ, ιδιαίτερα δημοφιλής για τις ρομαντικές κωμωδίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε. Παντρεύτηκε το διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Κλαρκ Γκέιμπλ το 1939 και υπήρξε μια από τις πιο λαμπρές παρουσίες του Χόλυγουντ τη δεκαετία του'30.

το 1945... ο Αδόλφος Χίτλερ μετακινείται στο υπόγειο καταφύγιο του.

το 1945... σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα στη Γερμανία, σε ηλικία 60 ετών ο Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Πάττον, ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1948... γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζον Κάρπεντερ.

το 1952... η αγγλική αστυνομία διαλύει με τη βία συγκεντρώσεις μαθητών στην Κύπρο, που ζητούν την ένωση με την Ελλάδα.

το 1956... ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντάλ Νάσερ, ψηφίζει υπέρ της επανάκτησης της Παλαιστίνης.

το 1957... ανοίγει τις πύλες του στο Λίβερπουλ το θρυλικό Cavern Club, όπου το 1961 ο Μπράιν Έπσταϊν θα πρωτοπαρουσιάσει τους Μπιτλς.

το 1957... πεθαίνει ο διάσημος μαέστρος Αρτούρο Τοσκανίνι.

το 1959... γεννιέται η Αγγλονιγηριανή αισθαντική τραγουδίστρια Sade.

το 1961... η βρετανική αντικατασκοπία αποκαλύπτει το μεγαλύτερο σοβιετικό δίκτυο κατασκόπων μετά τον πόλεμο.

το 1961... ο Μίκυ Μάντλ γίνεται ο υψηλότερα αμειβόμενος παίχτης του μπέιζμπολ, όταν υπογράφει συμβόλαιο ύψους 75.000 δολαρίων.

το 1963... στην Τυνησία, 13 άτομα καταδικάζονται σε θάνατο επειδή σχεδίαζαν τη δολοφονία του Μπουργκίμπα.

το 1964... κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το διάσημο μιούζικαλ "Hello, Dolly".

το 1964... ο Αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ αναλαμβάνει την ανώτατη αρχηγία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος στην Ευρώπη.

το 1966... ανοίγει τις πύλες της η Μητροπολιτική Όπερα στο Κέντρο Λίνκολν, στη Νέα Υόρκη.

το 1966... στην Τσεχοσλοβακία, η κατάσταση εξομαλύνεται, η χώρα ωστόσο παραμένει υπό την κατοχή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

το 1973... καθιερώνεται στην Ευρώπη ο θεσμός του Κυπέλλου Φιλίας & Αλληλεγγύης των Εθνών, το Super Cup, του αγώνα ανάμεσα στον πρωταθλητή και τον κυπελλούχο

το 1973... μετά από 14 τηλεοπτικές σεζόν τελειώνει το γουέστερν Μπονάντζα, η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική εκπομπή του είδους.

το 1973... οι ΗΠΑ και το Νότιο Βιετνάμ κηρύττουν κατάπαυση του πυρός.

το 1974... γεννιέται η αγγλίδα σταρ της πασαρέλας Κέιτ Μος.

το 1975... στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) κηρύττει τη λήξη της κατάπαυσης πυρός που είχε κρατήσει 25 μέρες.

το 1979... γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αλίγια. Έχασε τη ζωή της σ' ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στις 25 Αυγούστου 2001.

το 1979... ο Σάχης της Περσίας εγκαταλείπει τη χώρα ενόψει στρατιωτικής ανταρσίας και έντονων διαδηλώσεων, που πραγματοποιούνται εναντίον του. Δεκατέσσερις ημέρες αργότερα ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, πνευματικός ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης θα επιστρέψει από εξορία 15 ετών και θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

το 1980... η βρετανική Κυβέρνηση ανακοινώνει την επανάληψη των διπλωματικών της σχέσεων με τη Χιλή, που είχαν διακοπεί το 1976.

το 1982... το Βατικανό και η Βρετανία αποφασίζουν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, που είχαν διακοπεί πριν από 450 χρόνια.

το 1989... δραματικά είναι τα οικονομικά μέτρα στη Βραζιλία, που πάρθηκαν για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ο οποίος καλπάζει με 1000%.

το 1991... έκκληση προς τον Σαντάμ Χουσεΐν, για αποχώρηση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ, απευθύνει ο γ.γ του ΟΗΕ, λίγο πριν την εκπνοή σχετικού τελεσιγράφου του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ στον Περσικό Κόλπο ξεκινά η επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου".

το 1992... ο απομακρυνθείς Πρόεδρος της Γεωργίας Ζβιάντ Γκαμσαχουρντία κηρύττει τον πόλεμο εναντίον του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου.

το 1992... οι επίσημοι αρχηγοί και οι επαναστάτες του Ελ Σαλβαδόρ, υπογράφοντας τη Συνθήκη Ειρήνης το Σαλπουτελέκ, στο Μεξικό βάζουν τέλος στο 12ετή πόλεμο, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστο 75.000 άτομα.

το 1992... το Ειδικό Δικαστήριο αθωώνει τον πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου από τις κατηγορίες, που σχετίζονται με τον σκάνδαλο Κοσκωτά.

το 1993... στη Νέα Υόρκη, 50.000 περίπου Έλληνες ομογενείς πραγματοποιούν συλλαλητήριο κατά της ένταξης των Σκοπίων στον ΟΗΕ, με το όνομα Μακεδονία.

το 1994... ο πρώτος αντιπρόεδρος Γιγκόρ Γκαϊντάρ, ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία, ανακοινώνει την παραίτησή του από την Κυβέρνηση Γέλτσιν μετά τις πρόσφατες αποφάσεις οι οποίες, όπως υποστηρίζει, απειλούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

το 1994... οι διεθνείς μεσολαβητές για το Γιουγκοσλαβικό, Όουεν και Στόλτενμπεργκ φτάνουν στην Αθήνα, προσκεκλημένοι της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

το 1994... στο Παρίσι, ένα εκατομμύριο άνθρωποι από όλη τη Γαλλία διαδηλώνουν ειρηνικά υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης.

το 1995... στη Γερμανία, οι φεμινίστριες αποφασίζουν την ίδρυση του δικού τους κόμματος για να διεκδικήσουν περισσότερα πολιτικά δικαιώματα.

το 1995... υπερψηφίζεται στη Βουλή η πρόταση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου περί αναστολής των διώξεων των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ιωάννη Παλαιοκρασσά για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των τηλεφωνικών υποκλοπών.

το 1996... υπογράφεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα, που θέτει και τυπικά τέλος στην πρωθυπουργία του πρώτου.

το 1997... ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ε.Ε, Γιάννος Κρανιδιώτης, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών, στη θέση του παραιτηθέντα Χρήστου Ροζάκη.

το 1998... η NASA ανακοινώνει ότι, ο 77χρονος πρώην αστροναύτης Τζον Γκλεν θα επιστρέψει στο Διάστημα όταν εκτοξευτεί το Διαστημικό Λεωφορείο Discovery τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

το 1998... κάνουν πρεμιέρα στην ΕΠΑΕ οι τρεις δικαστίνες, Χριστοφόρη Μπακατσέλου, Μαρία Γαλάνη και Κατερίνα Πάνταινα, μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής, οι οποίες αναλαμβάνουν την ευθύνη της αθλητικής διαιτησίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

το 1998... πεθαίνει ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν.

το 1999... η Αυστριακή Corinne Rey-Bellet, που ποτέ της δεν είχε κερδίσει αγώνα, γίνεται η πρώτη σκιέρ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που κερδίζει δύο διαφορετικά αγωνίσματα (downhill και super giant slalom) σε μια ημέρα.

το 2000... ο Νίκος Νταμπίζας σημειώνει το 5ο του γκολ στον αγώνα Νιουκάστλ - Σαουθάμπτον και γίνεται ο πρώτος αμυντικός της Νιουκάστλ από το 1893, που πετυχαίνει γκολ σε 2 συνεχόμενους αγώνες.

το 2000... ο Στέλιος Συμεωνίδης μετά από 27 χρόνια στην ελληνική διαιτησία (20 στην Α1) αποχωρεί από την ενεργό δράση.

το 2002... το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ομόφωνα αποφασίζει τον οπλικό αποκλεισμό και πάγωμα των κεφαλαίων του Μπιν Λάντεν της Αλ Κάιντα και των υπολοίπων Ταλιμπάν.

το 2003... το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια ξεκινάει για την τελευταία προγραμματισμένη αποστολή του στο Διάστημα προτού αποσυρθεί. Δεκαέξι μέρες αργότερα το Κολούμπια εκρήγνυται στον αέρα και συντρίβεται κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στη Γη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
17 Ιανουαρίου

το 1562... αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι Ουγενότοι, οι Γάλλοι προτεστάντες με το διάταγμα του Σαιν Ζερμέν.

το 1706... γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας, εφευρέτης, δημοσιογράφος και πρεσβευτής Βενιαμίν Φραγκλίνος. Έμεινε γνωστός τόσο για τα αποφθέγματά του όσο και για τα πειράματά του σχετικά με τον ηλεκτρισμό.

το 1718... πεθαίνει η Ιταλίδα γλωσσολόγος και μαθηματικός Μαρία Αγκνέζι.

το 1751... πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης, Τομάζο Αλμπινόνι. Συνέθεσε 50 όπερες και είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα κονσέρτα του για όμποε.

το 1773... ο Βρετανός καπετάνιος Τζέιμς Κουκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που διασχίζει τον Αρκτικό Κύκλο.

το 1819... ο Σιμόν Μπολιβάρ εξαγγέλλει την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κολομβίας.

το 1820... γεννιέται η Αγγλίδα συγγραφέας, Αν Μπροντέ, μια εκ των τριών διάσημων αδερφών Μπροντέ, που συνέγραψαν ρομαντικά, ηθογραφικά και κοινωνικά μυθιστορήματα της βικτοριανής εποχής.

το 1860... γεννιέται ο Ρώσος θεατρικός συγγραφέας Άντον Τσέχοφ. Γνωστά θεατρικά του έργα " Ο Γλάρος", "Οι Τρεις Αδερφές" και "Ο Βυσσινόκηπος".

το 1861... πεθαίνει η Ιρλανδή τραγουδίστρια και χορεύτρια Λόλα Μοντέζ, διάσημη ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου Α' της Βαυαρίας.

το 1863... γεννιέται ο Άγγλος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λόυδ Τζορτζ.

το 1886... πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Αμίλκαρε Πονκιέλι. Η πιο γνωστή του όπερα είναι "Η Τζιοκόντα".

το 1893... οι Αμερικανοί καλλιεργητές ζάχαρης καταλύουν τη μοναρχία στη Χαβάη, όταν εξαναγκάζουν σε παραίτηση τη βασίλισσα Λιλιουοαλάνι.

το 1899... γεννιέται ο Ιταλοαμερικανός γκάνγκστερ Αλ Καπόνε.

το 1899... γεννιέται ο μυθιστοριογράφος Νέβιλ Σουτ, ένας από τους σημαντικότερους των μέσων του 20ου αιώνα. Το έργο του περιλαμβάνει περιπετειώδη μυθιστορήματα με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα τεχνολογίας

το 1900... οι Ινδιάνοι Γιάκουι του Τέξας κηρύττουν την ανεξαρτησία τους από το Μεξικό.

το 1902... σεισμός στο Μεξικό σκοτώνει 300 άτομα.

το 1904... στη Ρωσία, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Μόσχα ο ''Βυσσινόκηπος'' του Τσέχοφ.

το 1910... η Επιτροπή του "Στρατιωτικού Συνδέσμου" απαιτεί, μεταξύ άλλων, την παραίτηση της Κυβέρνηση και το σχηματισμό νέας της απόλυτης εμπιστοσύνης της Επανάστασης.

το 1911... δολοφόνοι κάνουν απόπειρα να σκοτώσουν τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Αριστίντ Μπριάν, στο Παλάτι των Βουρβόνων.

το 1912... ο Ρόμπερτ Σκοτ φτάνει στο Νότιο Πόλο μόλις ένα μήνα μετά τον Ρόαλντ Αμούνδσεν.

το 1916... ιδρύεται ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Παικτών Γκολφ στην Νέα Υόρκη από 30 παίκτες.

το 1917... οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν 25 εκατομμύρια δολάρια στη Δανία, για τις Παρθένες Νήσους.

το 1920... εκλέγεται πρόεδρος της Γαλλίας ο Πολ Ντεσανές.

το 1921... συνέλευση των αγροτών της Θεσσαλίας ζητά την ίδρυση αγροτικής τράπεζας.

το 1923... υπογράφεται σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών των αιχμαλώτων και των πολιτικών ομήρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

το 1925... στην Ελλάδα, συστήνεται επιτροπή για τη διάσωση και συγκέντρωση του ελληνικού λαογραφικού θησαυρού της Μικράς Ασίας.

το 1927... γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Έρθα Κιτ.

το 1928... γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Ζαν Μπαρακέ, το έργο του οποίου συχνά συγκρίνεται με εκείνο του Πιερ Μπουλέζ, και θυμίζει τις τελευταίες σονάτες του Μπετόβεν.

το 1928... γεννιέται ο διάσημος Βιντάλ Σασούν, κομμωτής και κατασκευαστής προϊόντων για τα μαλλιά.

το 1929... γεννιέται ο διάσημος Καναδός παίκτης του χόκεϊ, Ζακ Πλαντ.

το 1929... ο Ποπάι κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη.

το 1930... η Σοβιετική Ένωση παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάννης στέλνοντας θωρηκτά του στόλου της μέσω των Στενών των Δαρδανελίων.

το 1931... γεννιέται ο διάσημος Αφροαμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Ερλ Τζόουνς.

το 1931... γεννιέται ο Ντάγκλας Γουάιλντερ, ο πρώτος εκλεγμένος Αφροαμερικανός Κυβερνήτης στις ΗΠΑ.

το 1933... γεννιέται η διάσημη Γαλλίδα τραγουδίστρια Δαλιδά.

το 1933... οι ΗΠΑ παραχωρούν σχετική αυτονομία στις Φιλιππίνες.

το 1939... στη Γερμανία, η Κυβέρνηση των Ναζί αποφασίζει τη λήψη νέων μέτρων με σκοπό τον περιορισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας των Εβραίων.

το 1942... γεννιέται ο Αμερικανός πυγμάχος Μοχάμεντ Άλι, ένας από διασημότερους πρωταθλητές κόσμου στην κατηγορία βαρέων βαρών. Το όνομα του πριν ασπαστεί τον ισλαμισμό ήταν Κάσιους Κλέι.

το 1945... ξεκινά η εκκένωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

το 1945... οι Σοβιετικοί καταλαμβάνουν τη Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας, μετά από περίπου πέντε χρόνια που είχε καταληφθεί από τους Ναζί.

το 1946... το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρίαση.

το 1948... γεννιέται ο μουσικός Μικ Τέιλορ.

το 1948... ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων (83.260) σημειώνεται στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ για την πρώτη κατηγορία στο Maine Road του Μάντσεστερ.

το 1949... κάνει πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση η πρώτη κωμωδία καταστάσεων, με τον τίτλο "Γκόλντμπεργκς".

το 1949... στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ αρχίζει η δίκη των ηγετών του αμερικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με την κατηγορία της υπονόμευσης του καθεστώτος.

το 1954... στη Γιουγκοσλαβία, ο Τίτο διώχνει τον Μίλοβαν Ντζίλας από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και ανακοινώνει ότι παρόμοιοι ''εχθροί'' θα έχουν την ίδια τύχη

το 1956... γεννιέται ο Βρετανός μουσικός Πολ Γιανγκ.

το 1959... αγωνίζεται για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών ο διάσημος Αμερικανός πυγμάχος Μοχάμεντ Άλι, τότε ονομαζόταν ακόμα Κάιους Κλέι, ανήμερα των γενεθλίων του. Αντίπαλος του είναι Μπένζαμιν Τζάκσονγουόρλντ.

το 1959... η Σενεγάλη και το Γαλλικό Σουδάν αποφασίζουν να δημιουργήσουν τη Δημοκρατία του Μάλι.

το 1961... ο Αμερικανός Πρόεδρος Άικ Αιζενχάουερ απευθύνεται για τελευταία φορά δημόσια στον αμερικανικό λαό μέσα από τηλεοπτική ομιλία του.

το 1961... πεθαίνει ο Πατρίς Λουμούμπα, πρωθυπουργός του Κονγκό.

το 1962... γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός κωμικός ηθοποιός Τζιμ Κάρεϊ.

το 1966... ένα βομβαρδιστικό Β-52 συγκρούεται στον αέρα με ένα ΚC 135, αεροσκάφος ανεφοδιασμού καυσίμων, πάνω από την Ισπανία, ρίχνοντας τρεις βόμβες υδρογόνου 70 κιλοτόνων κοντά στην πόλη Παλομάρ και μια κοντά στη θάλασσα.

το 1969... οι θρυλικοί Led Zeppelin κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους.

το 1971... γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής της ραπ, Κιντ Ροκ.

το 1972... στο Μπανγκλαντές, ο Σεΐχης Μουτζιμπούρ Ραχμάν διατάζει τους αντάρτες της Βεγγάλης να παραδώσουν τα όπλα τους.

το 1973... ο δικτάτορας των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος γίνεται ισόβιος Πρόεδρος των Φιλιππίνων.

το 1974... γεννιούνται οι δίδυμες σιαμαίες Ιρανές αδελφές Λαντάν και Λαλέχ Μπιτζανί, που ήταν ενωμένες στο κεφάλι. Πέθαναν στις 8 Ιουλίου 2003, λίγες ώρες μετά την εγχείρηση διαχωρισμού τους.

το 1974... η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφωνούν στο διαχωρισμό των στρατευμάτων στο Σουέζ. Ανοίγει η διώρυγα.

το 1981... πεθαίνει ο Λουκάς Πανουργιάς, πρώην παίκτης, πρόεδρος και μεγάλος παράγων του Παναθηναϊκού.

το 1981... περισσότεροι από 100 οπαδοί της Γκόρνικ και της GKS τραυματίζονται έπειτα από επεισόδια στον αγώνα των δυο ομάδων σε κλειστό γήπεδο στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

το 1981... στις Φιλιππίνες, ο δικτάτορας Μάρκος ελευθερώνει 341 κρατούμενους και αίρει τον στρατιωτικό νόμο, που ίσχυε για 8 χρόνια και 4 μήνες.

το 1983... η Νιγηρία απελαύνει σε μικρό χρονικό διάστημα πάνω από 2 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

το 1984... πεθαίνει ο συνθέτης Κώστας Γιαννίδης

το 1984... το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει, πως η προβολή ταινιών μέσω βίντεο στο σπίτι δεν παραβιάζει τους νόμους σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, δίνοντας ώθηση στις αλυσίδες ενοικίασης βιντεοκασετών.

το 1985... η Μπρίτις Τέλεκομ ανακοινώνει ότι, θα καταργήσει τους περίφημους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους.

το 1989... αντιδράσεις και απογοήτευση προκαλεί στην Ελλάδα η χριστουγεννιάτικη πρωτοβουλία του πάπα να απευθύνει για πρώτη φορά το εορταστικό του μήνυμα στη "μακεδονική", όπως είπε, γλώσσα.

το 1991... αρχίζει ο Πόλεμος του Κόλπου, με αεροπορικές επιδρομές συμμαχικών και αμερικανικών αεροπλάνων κατά του Ιράκ.

το 1991... πεθαίνει ο βασιλιάς Όλαφ Ε' της Νορβηγίας.

το 1991... στον Πόλεμο του Κόλπου, το Ιράκ εκτοξεύει οκτώ πυραύλους Σκουντ εναντίον του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

το 1992... το Ειδικό Δικαστήριο αθωώνει τον Ανδρέα Παπανδρέου από τις κατηγορίες για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ κηρύττει ενόχους τους πρώην υπουργούς Τσοβόλα και Πέτσο.

το 1992... το Ισραήλ επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στους Παλαιστινίους, από τη Δυτική Όχθη μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας.

το 1993... ο επιθεωρητής του ΟΗΕ Ταντέους Μαζοβιέτσκι δηλώνει ότι, τα Σκόπια έχουν μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη διαφόρων εθνοτήτων.

το 1993... στο Ιράκ, αμερικανικοί πύραυλοι πλήττουν πυρηνικούς σταθμούς και βιομηχανική μονάδα κοντά στη Βαγδάτη.

το 1994... στις ΗΠΑ, καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Λος Άντζελες. Σκοτώνονται 61 άτομα και τραυματίζονται περισσότερα από 10.000.

το 1994... στις ΗΠΑ, πάνω από 30 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από το σεισμό 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει το Λος Αντζελες.

το 1995... καταρχήν συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Τσετσενία, επιτυγχάνεται στη συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού Τσερνομίρντιν με τσετσενική αντιπροσωπεία.

το 1995... σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ χτυπά την πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας σκοτώνοντας 5.000 ανθρώπους και προκαλώντας πολλές υλικές ζημιές

το 1995... ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας με τον οποίο καταργείται, μεταξύ άλλων, η θανατική ποινή εν καιρώ ειρήνης.

το 1996... ανοίγει το ελληνικό γραφείο στα Σκόπια, καθώς και το γραφείο συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα.

το 1996... πεθαίνει η Μπάρμπαρα Τζόρνταν, η πρώτη Αφροαμερικανή Γερουσιαστής, την περίοδο μετά τον αμερικανικό εμφύλιο.

το 1997... Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι υπογράφουν την επίσημη συμφωνία για τη Χεβρώνα και η πόλη παραδίδεται στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά από 30 χρόνια ισραηλινής κατοχής.

το 1997... πεθαίνει ο Αμερικανός αστρονόμος, Κλάιντ Τόμποχ, που ανακάλυψε τον πλανήτη Πλούτωνα.

το 1998... η Πόλα Τζόουνς κατηγορεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση.

το 1999... ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν εισηγείται την αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων από την Αγκόλα καθώς ο εμφύλιος πόλεμος.

το 2001... με αφαίρεση 7 βαθμών τιμωρείται από την πειθαρχική επιτροπή της γαλλικής λίγκας η Saint Etienne για το πλαστό ελληνικό διαβατήριο του Ουκρανού τερματοφύλακα Maxim Levitskyο.

το 2001... πεθαίνει ο Πρόεδρος του Κονγκό Λόρεντ Καμπίλα.

το 2002... η έκρηξη του ηφαιστείου Ναϊραγκόνγο στο Κονγκό εκτιμάται ότι "διώχνει" από τα σπίτια τους 400.000 ανθρώπους.

το 2002... πεθαίνει ο Ισπανός νομπελίστας συγγραφέας Καμίλο Χοσέ Θέλα Τρουλόκ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
19 Ιανουαρίου


το 339... γεννιέται η Βυζαντινή αυτοκράτειρα Πουλχερία.

το 1419... κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο, η Ρουέν συνθηκολογεί με τον Βρετανό βασιλιά, Ερρίκο Ε', και η Νορμανδία περνά στην κατοχή των Βρετανών.

το 1736... γεννιέται ο εφευρέτης των ατμοκίνητων μηχανών, Τζέιμς Βατ.

το 1764... ο Τζον Γουίλκς αποβάλλεται από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, κατηγορούμενος για αποστασία κατά του βασιλιά.

το 1806... οι Βρετανοί καταλαμβάνουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.

το 1809... γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής Έντγκαρ Άλαν Πόε.

το 1829... πρεμιέρα για τον "Φάουστ" του Γκαίτε.

το 1839... γεννιέται ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος Πολ Σεζάν, το έργο του οποίου αποτέλεσε τη "γέφυρα" του ιμπρεσιονισμού και του κυβισμού.

το 1851... γεννιέται ο Ολλανδός αστρονόμος Γιάκομπς Κάπτεϊν.

το 1853... η όπερα "Τροβατόρε" του Βέρντι κάνει πρεμιέρα στη Ρώμη.

το 1892... διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μπάσκετ στο YMCA Training School στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

το 1899... ιδρύεται το Αγγλο-αιγυπτιακό Σουδάν.

το 1901... στην Αγγλία, η βασίλισσα Βικτόρια παραλύει.

το 1903... ανακοινώνεται ο ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.

το 1905... οι ΗΠΑ συμφωνούν με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να εμποδίσουν τον διαμελισμό της Κίνας στον επικείμενο Ρωσοϊαπωνικό Πόλεμο.

το 1909... στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ ζητά από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας να άρει τους αντι-ιαπωνικούς νόμους.

το 1910... επανάσταση ξεσπά στην Ουρουγουάη.

το 1915... γερμανικά Ζέπελιν βομβαρδίζουν τις πόλεις Γκρέιτ Γιάρμαουθ και Κίνγκς Λιν στη Βρετανία, σκοτώνοντας περισσότερους από 20 ανθρώπους.

το 1915... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι πρώτοι γερμανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά της Βρετανίας επιφέρουν απώλειες μικρής έκτασης.

το 1915... ο Τζορτζ Κλοντ λανσάρει το φωτισμό νέον για χρήση στη διαφήμιση.

το 1919... στη Γερμανία, 19 κόμματα παίρνουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές, από τα οποία μόνο τα μισά πέτυχαν εκπροσώπηση.

το 1920... γεννιέται ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Χαβιέ Πέρεζ ντε Κουέγιαρ.

το 1921... γεννιέται η συγγραφέας, Πατρίτσια Χάισμιθ. Ένα από τα γνωστότερα έργα της, "Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ" (1955), γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο σινεμά, το 1999.

το 1923... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζίν Στέιπλετον.

το 1923... την εφεύρεση νέου όπλου με βεληνεκές 56 μίλια ανακοινώνουν οι Γάλλοι.

το 1924... στέλλονται στο Μεξικό επτά αμερικανικά πολεμικά πλοία για να αντιμετωπίσουν τους επαναστάτες σε λιμάνια του Κόλπου.

το 1931... για πρώτη φορά διεξάγονται 3 συνεχόμενα παιχνίδια μπάσκετ. Οι αγώνες γίνονται στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης και συμμετέχουν 6 κολέγια.

το 1937... ρεκόρ για τον Χάουαρντ Χουγκς, που πετά από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη σε 7 ώρες, 28 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα.

το 1938... ο Κλάους Μπάρμπι, επικεφαλής των Ναζί στη Λυών της Γαλλίας, συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

το 1939... γεννιέται ο τραγουδιστής Φιλ Έβερλι, που μαζί με τον αδερφό του δημιούργησαν το μουσικό συγκρότημα "Έβερλι Μπράδερς".

το 1940... βαριές είναι οι απώλειες του σοβιετικού στρατού στη Φινλανδία.

το 1941... στην Ελλάδα, γενική κινητοποίηση στον αγώνα κατά των κατακτητών. Ηπειρώτισσες κουβαλούν στην πλάτη τα πυρομαχικά, ενώ στην πρωτοπορία βρίσκεται και ο καλλιτεχνικός κόσμος.

το 1942... γεννιέται ο ηθοποιός και τραγουδιστής, Μάικλ Κρόφορντ.

το 1943... γεννιέται η Τζάνις Τζόπλιν, διάσημη τραγουδίστρια των μπλουζ και ροκ.

το 1946... γεννιέται η Ντόλι Πάρτον, τραγουδίστρια της κάντρι μουσικής, συνθέτης και ηθοποιός.

το 1949... γεννιέται ο Ρόμπερτ Πάλμερ, τραγουδιστής και κιθαρίστας.

το 1949... ο βασιλιάς αναθέτει στον Θεμιστοκλή Σοφούλη το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

το 1950... ο Μάο δηλώνει, ότι αναγνωρίζει τη Δημοκρατική Κυβέρνηση του Βιετνάμ.

το 1950... ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ χρίζεται αρχηγός του ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν.

το 1952... ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Παικτών Γκολφ επιτρέπει τη συμμετοχή έγχρωμων παικτών σε αγώνες γκολφ.

το 1953... οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Θεσσαλονίκης.

το 1955... γεννιέται στο Λίβερπουλ ο μαέστρος Σιμόν Ράτλ.

το 1955... το επιτραπέζιο παιχνίδι "Σκραμπλ" κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Εμπνευστής του, ο αρχιτέκτονας Άλφρεντ Μπατς.

το 1959... στην Ελλάδα, ένα δισεκατομμύριο δραχμές διατίθενται για το πενταετές πρόγραμμα έργων τουρισμού.

το 1960... λαμβάνονται μέτρα έκτακτης ανάγκης, καθώς μεγάλος όγκος υδάτων από τη Βουλγαρία απειλεί εκτεταμένες ελληνικές περιοχές.

το 1962... τρεις πρίγκιπες του Λάος δημιουργούν κυβέρνηση συνασπισμού.

το 1966... η Ίντιρα Γκάντι ορκίζεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ινδίας.

το 1969... εκπνέει ο φοιτητής Ζαν Πάλας, που αυτοπυρπολήθηκε σε πλατεία της Πράγας, διαμαρτυρόμενος για την εισβολή της ΕΣΣΔ στην Τσεχοσλοβακία.

το 1971... στη Σαϊγκόν, αξιωματικοί αναφέρουν πως, οι ΗΠΑ εκτελούσαν αποστολές με ελικόπτερα για λογαριασμό των στρατευμάτων του Λάος.

το 1974... γίνεται ο πρώτος κυριακάτικος αγώνας ποδοσφαίρου στην Αγγλία, ανάμεσα στην Milwall και την Fulham (1-0).

το 1974... κινεζικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τα νησιά Παρασέλ στο Νότιο Βιετνάμ.

το 1975... πεθαίνει ο σπεσιαλίστας της τοιχογραφίας, Τόμας Χαρτ Μπέντον.

το 1979... στην Τεχεράνη, ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδήλωση υπέρ του Χομεϊνί.

το 1982... σεισμός έντασης 6,8 Ρίχτερ "κουνά" τη Λήμνο.

το 1983... γεννιέται ο τραγουδιστής και συνθέτης Ουτάντα Χικάρου.

το 1983... η εταιρία Apple ανακοινώνει τη δημιουργία προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

το 1984... ολοκληρώνεται η 4η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Καζαμπλάνκα, με πρόσκληση επανένταξης προς την Αίγυπτο.

το 1985... ο Lenny Wilkens γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του NBA, που έχει παίξει και κοουτσάρει 1.000 παιχνίδια.

το 1990... ο Τζίγγερ και ο Σάκης Σκούρτας ανακηρύσσονται πρωταθλητές Ελλάδας αυτοκινήτου ράλι και μοτοσικλέτας αντίστοιχα.

το 1991... ανησυχίες σε πολλές χώρες προκαλεί η χρησιμοποίηση της στρατιωτικής βάσης στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, στον Πόλεμο του Κόλπου.

το 1992... στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Γιτζάκ Σαμίρ χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή, μετά την αποχώρηση δύο μικρών ακροδεξιών κομμάτων.

το 1993... η εταιρία IBM ανακοινώνει τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες στις ΗΠΑ, αφού παρουσιάζει ζημία ύψους 4,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

το 1993... ο πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ανακοινώνει την απόφαση της Τουρκίας να παρέμβει και στρατιωτικά σε έναν πιθανό πόλεμο στα Βαλκάνια.

το 1993... οι Δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας γίνονται δεκτές στον ΟΗΕ.

το 1994... στην Ιταλία, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της απάτης κατά του κράτους ο Λορέντσο Παντσαβόλτα, πρώην πρόεδρος της Καλτσεστρούτσι, που εξαγόρασε την εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής,.

το 1994... συμφωνία, που αποτελεί το πρώτο βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων τους, υπογράφουν στο Μέγαρο του ΟΗΕ στη Γενεύη η Κροατία και η Γιουγκοσλαβία, που αποτελείτο πλέον από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

το 1995... δικαστήριο των ΗΠΑ επιβάλλει στους κληρονόμους του Φερδινάρδο Μάρκος να πληρώσουν αποζημίωση ύψους 180 δισ. δρχ. στα θύματα του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων.

το 1995... στη Σιέρα Λεόνε, αντάρτες απαγάγουν Ευρωπαίους και ντόπιους εργάτες χρυσωρυχείου, που εκμεταλλευόταν ελβετική εταιρία.

το 1995... το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα Επιτροπή. Την 20μελή Επιτροπή υπερψηφίζουν 416 ευρωβουλευτές έναντι 103, που την καταψηφίζουν ενώ 59 απείχαν.

το 1996... στην Τουρκία, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τανσού Τσιλέρ δίνει ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, μετά την αποτυχία του ισλαμιστή Ερμπακάν να συμφωνήσει με τους πολιτικούς ηγέτες.

το 1997... ο Γιάσερ Αραφάτ γυρνά στη Χεβρώνα μετά από 30 χρόνια, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την παράδοση από τους Ισραηλινούς της τελευταίας πόλης της Δυτική Όχθη στους Παλαιστίνιους.

το 1997... πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής και μυθιστοριογράφος Τζέιμς Ντίκι,.

το 1997... στις ΗΠΑ, πεθαίνει σε νοσοκομείο της Βοστόνης, από καρκίνο, ο ομογενής Πολ Τσόγκας, πρώην γερουσιαστής και διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

το 1998... πεθαίνει ο κιθαρίστας Καρλ Πέρκινς.

το 2000... πεθαίνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας (1983 - 1987) και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (1976 - 1993), Μπετίνο Κράξι.

το 2000... πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών η Αμερικανίδα ηθοποιός Χέντι Λαμάρ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
20 Ιανουαρίου

το 225... γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Μάρκος Αντώνιος Γορδιανός Πίος, γνωστός ως Γόρδιος Γʼ.

το 1156... πεθαίνει ο πολιούχος Άγιος της Φινλανδίας, επίσκοπος Χένρι.

το 1265... στο Γουέστμινστερ, συγκαλείται η πρώτη συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής.

το 1320... ο δούκας Βλάντισλαβ Λόκιετεκ ανεβαίνει στο θρόνο της Πολωνίας.

το 1356... ο Έντουαρντ Μπάλιολ παραιτείται από το θρόνο της Σκοτίας.

το 1513... ο Κριστιάν Β' γίνεται βασιλιάς της Νορβηγίας και της Δανίας.

το 1667... η Πολωνία παραχωρεί στη Ρωσία το Κίεβο, το Σμόλενσκ και την ανατολική Ουκρανία.

το 1839... στη μάχη του Γιούνγκεϊ, η Χιλή νικά τη συμμαχία Περού και Βολιβίας.

το 1840... ο Γάλλος εξερευνητής, Ντiμόντ ντ' Υρβίλ, ανακαλύπτει τη "Γη της Αδελίας" στην Ανταρκτική.

το 1840... ο Γουλιέλμος Β' γίνεται βασιλιάς της Ολλανδίας.

το 1841... το Χονγκ Κονγκ παραχωρείται από την Κίνα στη Βρετανία. Επεστράφη στην Κίνα το 1997.

το 1850... πεθαίνει ο Δανός ποιητής, Άνταμ Οχλενσλάγκερ.

το 1885... ο Μάρκους Τόμπσον κατοχυρώνει την ευρεσιτεχνία του, η οποία δεν είναι άλλη από το τρενάκι του λούνα παρκ.

το 1887... το Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη ξεκινά τη λειτουργία του ως ναυτική βάση των ΗΠΑ, ύστερα από απόφαση της Γερουσίας.

το 1892... ο πρώτος επίσημος αγώνας μπάσκετ διεξάγεται στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

το 1894... γεννιέται ο συνθέτης Γουόλτερ Πίστον.

το 1898... ιδρύεται η Ατλέτικ Μπιλμπάο από 33 άτομα, φοιτητές που έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Αγγλία και εργάτες, που έμεναν στο Μπιλμπάο.

το 1902... γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Ναζίμ Χικμέτ, ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

το 1905... στη Ρωσία ενώ προμηνύεται εξέγερση κινητοποιούνται ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία της Αγίας Πετρούπολης.

το 1907... πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Ντιμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ, Ρώσος χημικός και εισηγητής του Περιοδικού Πίνακα Χημικών Στοιχείων.

το 1907... συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ελληνικών στρατευμάτων και των Βουλγάρων κομιτατζήδων.

το 1912... ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει ότι, η Τουρκία δείχνει να επιθυμεί την ειρήνη και δεν βλέπει προβλήματα για την Κρήτη, τονίζοντας παράλληλα ότι, η Ελλάδα επιμένει για όλα τα νησιά του Αιγαίου

το 1918... γεννιέται ο μουσικός Χουάν Ζαν Γκαρσία Εσκουϊβέλ.

το 1920... γεννιέται ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης, Φεντερίκο Φελίνι.

το 1921... ανακηρύσσεται επίσημα η Δημοκρατία της Τουρκίας.

το 1921... ξεκινά στο Παρίσι η διάσκεψη για τις πολεμικές επανορθώσεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1921... στην Αυστρία ξεκινά γενική απεργία.

το 1922... ριζικές είναι οι διαφωνίες των Συμμάχων για το Ανατολικό Ζήτημα, ενώ θεωρείται αδύνατη η διευθέτησή τους με διασκέψεις.

το 1925... οι Ιάπωνες αναγνωρίζουν την ΕΣΣΔ και επιστρέφουν το βόρειο μέρος της νήσου Σαχαλίνης.

το 1930... γεννιέται ο Αμερικανός αστροναύτης, Έντουιν Όλντριν, επικεφαλής της διαστημικής αποστολής "Απόλλο 11", που κατέκτησε τη Σελήνη.

το 1930... λήγει το 2ο συνέδριο της Χάγης, σχετικά με τη ρύθμιση των οικονομικών συνεπειών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου για την ηττημένη Γερμανία.

το 1932... ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για την Ευρώπη, ελπίζοντας να πετύχει δάνειο ύψους 3 εκατομμυρίων λιρών.

το 1936... ο Έντουαρντ Η' ανεβαίνει στο θρόνο της Βρετανίας, μετά το θάνατο του Γεωργίου Ε'.

το 1940... γεννιέται η χρυσή Ολυμπιονίκης στο πατινάζ, Κάρολ Χέις.

το 1941... ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ ορκίζεται για τρίτη συνεχόμενη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

το 1941... ο Χίτλερ συναντά τον Μουσολίνι στο Φουσλ της Αυστρίας, για το θέμα της αποστολής γερμανικής βοήθειας στα μέτωπα της Αλβανίας και της Λιβύης.

το 1942... αποφασίζεται η λεγόμενη "τελική λύση", δηλαδή η εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης, σε ναζιστικό συνέδριο στο Βερολίνο.

το 1943... Γερμανία και Ιαπωνία υπογράφουν εμπορική συμφωνία για την ανταλλαγή στρατιωτικών εφοδίων.

το 1944... στα πλαίσια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, 2.300 τόνοι βομβών της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας ΡΑΦ πλήττουν το Βερολίνο.

το 1945... για τέταρτη φορά, ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ ορκίζεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

το 1945... στη Μόσχα οι σύμμαχοι υπογράφουν ανακωχή με τους Ούγγρους.

το 1946... γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς.

το 1948... γίνεται απόπειρα δολοφονείται εναντίον του Μαχάντμα Γκάντι, που αποτυγχάνει. Θα δολοφονηθεί τελικά δέκα ημέρες αργότερα σε δεύτερη απόπειρα εναντίον του.

το 1949... γεννιέται ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον,.

το 1949... ο Χάρι Τρούμαν ορκίζεται για δεύτερη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

το 1952... γεννιέται ο μουσικός Πολ Στάνλεϊ, μέλος του συγκροτήματος "Kiss".

το 1952... η Πατρίτσια ΜακΚρόμικ γίνεται η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα ταυρομάχος.

το 1952... ο Έντγκαρ Φορ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας

το 1952... οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Ισμαηλία στην Αίγυπτο, που βρισκόταν έξω από την αναγνωρισμένη ζώνη της Διώρυγας.

το 1953... η Ελένη Σκούρα γίνεται η πρώτη Ελληνίδα, που διαβαίνει ως βουλευτής το κατώφλι της Βουλής.

το 1953... ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ορκίζεται 33ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, που εγκαθίσταται στην προεδρία των ΗΠΑ ένας ρεπουμπλικανός.

το 1954... οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ αποκτούν το δικό τους δίκτυο ραδιοσταθμών. Πρόκειται για το Εθνικό Ραδιόφωνο των Νέγρων, που αριθμεί 40 σταθμούς-μέλη.

το 1955... στη Γουατεμάλα, εκδηλώνεται πραξικόπημα και επιβάλλεται κατάσταση πολιορκίας.

το 1958... γεννιέται ο ηθοποιός Λορέντζο Λάμας.

το 1959... στο Παρίσι, Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν ως προς τα βασικά σημεία θεμελίωσης του ανεξάρτητο κυπριακού κράτους.

το 1961... ο Τζον Κένεντι ορκίζεται 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον νεώτερο μέχρι τότε Πρόεδρο της χώρας.

το 1961... το Μπαλί ζητά την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων.

το 1962... πεθαίνει ο ποιητής Ρόμπινσον Τζέφερς.

το 1964... κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το άλμπουμ των Μπιτλς με τίτλο "Συναντήστε τα Σκαθάρια".

το 1965... ο Λίντον Τζόνσον ορκίζεται για δεύτερη φορά ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.

το 1965... στην Αίγυπτο, ο Νάσερ είναι υποψήφιος Πρόεδρος για τρίτη φορά.

το 1969... ανακαλύπτεται το πρώτο άστρο στο νεφέλωμα του Καρκίνου.

το 1969... Πρόεδρος των ΗΠΑ ορκίζεται ο Ρίτσαρντ Νίξον. Θα επανεκλεγεί και στις εκλογές του 1972.

το 1976... ιδρύεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), με πρόεδρο τον Μίμη Δομάζο.

το 1977... ο Τζίμι Κάρτερ ορκίζεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

το 1979... ελληνικά στοιχεία αναφέρουν ότι, το 1978 ανακαλύφθηκαν από την εφορία 200 λαθρέμποροι και 12.491 φοροφυγάδες.

το 1980... ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης Τίτο υποβάλλεται σε ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού, για να αποφευχθεί η μετάδοση της γάγγραινας.

το 1981... 52 Αμερικανοί επιβιβάζονται σε αεροπλάνο στην Τεχεράνη, που θα τους οδηγήσει στην ελευθερία, μετά από 444 ημέρες ομηρίας.

το 1981... ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ορκίζεται Πρόεδρος των ΗΠΑ

το 1982... γεννιέται το πρώτο "παιδί του σωλήνα" στην Ελλάδα.

το 1983... πεθαίνει, σε ηλικία 50 ετών, ο ποδοσφαιριστής Μανουέλ ντος Σάντος Φρανσίσκο Γκαρίνχα, γνωστός ως "η ντρίμπλα του Θεού".

το 1984... πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο λογοτέχνης, ποιητής, ιστορικός και πεζογράφος Γιάννης Σκαρίμπας.

το 1984... πεθαίνει, σε ηλικία 79 ετών, ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, 5 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση και ο πιο δημοφιλής "Ταρζάν".

το 1984... σε πλήρες ναυάγιο καταλήγει η συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Σπύρου Κυπριανού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

το 1986... τα σχέδιά τους για τη Σήραγγα της Μάγχης ανακοινώνουν η Βρετανία και η Γαλλία.

το 1988... πεθαίνει, σε ηλικία 76 ετών, η χορογράφος Δώρα Στράτου.

το 1989... στις ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος ορκίζεται 41ος Πρόεδρος της χώρας.

το 1990... μετά την ομολογία του σπρίντερ Μπεν Τζόνσον ότι, έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες από το 1981, η IAAF σβήνει το όνομά του από τα βιβλία της, ακυρώνει τα παγκόσμια ρεκόρ του και τον υποχρεώνει να επιστρέψει το χρυσό μετάλλιο, που πήρε στα 100μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987 στη Ρώμη.

το 1990... ξένοι αγοραστές δηλώνουν την πρόθεση να αγοράσουν το 20% των μετοχών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

το 1991... λίγες μέρες μετά την έναρξή του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, ο Ιρακινός Πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεΐν, διαμηνύει ότι, η χώρα του δεν έχει ακόμα χρησιμοποιήσει όλα της τα όπλα.

το 1991... στα15 ανέρχονται τα μαχητικά αεροσκάφη Συμμάχων-ΗΠΑ, που καταρρίφθηκαν από την αρχή του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

το 1992... στο Κονγκό, στασιαστές αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το κτήριο της τηλεόρασης, ζητώντας την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης.

το 1992... το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από τη Βουλή, αρνούμενο να αποδεχθεί απόφαση του προέδρου Τσαλδάρη, για έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα του Δημήτρη Τσοβόλα.

το 1993... ο Μπιλ Κλίντον ορκίζεται 42ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και θα επανεκλεγεί το 1996.

το 1994... η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, αποκλείει κάθε συμφωνία εκεχειρίας με το ισπανικό κράτος.

το 1994... πεθαίνει, σε ηλικία 84 ετών, ο Σερ Ματ Μπέσμπι. Διετέλεσε προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1945 και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους τεχνικούς, που πέρασαν από τα αγγλικά γήπεδα.

το 1994... την ιδιωτικοποίηση όλων των καζίνο και την ίδρυση Τράπεζας Τουρισμού, ανακοινώνει ο υπουργός Τουρισμού Διονύσης Λιβανός.

το 1995... στην Ινδία, πάνω από 200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, λόγω της κακοκαιρίας.

το 1995... στις ΗΠΑ, γεννιούνται δίδυμα με διαφορά ...95 ημερών.

το 1996... ο Γιάσερ Αραφάτ εκλέγεται Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

το 1997... ο 20χρονος Ρονάλντο ανακηρύσσεται "ποδοσφαιριστής της χρονιάς", μετά από ψηφοφορία περισσοτέρων από 100 προπονητών.

το 1997... την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκαλεί η συνέχιση της απεργίας των ναυτικών και τα επεισόδια που σημειώνονται στα λιμάνια της χώρας.

το 1999... η Κυβέρνηση της Κίνας θεσπίζει περιορισμούς στο Διαδίκτυο.

το 1999... κύμα παραιτήσεων στη ΔΟΕ. Πρώτη παραιτείται η Φινλανδή Pirjo Haeggman, μετά την εμπλοκή του ονόματός της στο σκάνδαλο του Σολτ Λέικ Σίτι, επειδή ο σύζυγός της ήταν μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης του Σολτ Λέικ Σίτι, που τελικά κέρδισε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002. Θα ακολουθήσουν: Attarabulsi (Λιβύη), Arroyo (Εκουαδόρ), Ganga (Κονγκό), Geesnik (Ολλανδία), Santander (Χιλή) και Sibandze (Ζουαζιλάνδη).

το 2001... ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος ορκίζεται 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

το 2002... γίνονται δεκαψήφιοι όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί στις αστικές και τις υπεραστικές κλήσεις. Οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων δεν αλλάζουν.

το 2002... ο Μάϊκλ Τζόρνταν παίζει το πρώτο του παιχνίδι στο Σικάγο, ύστερα από την επαναδραστηριοποίησή του στο NBA.

το 2003... στις ΗΠΑ, το μιούζικαλ ''Σικάγο'' και η δραματική ταινία ''Οι Ώρες'', μοιράζονται τις ''Χρυσές Σφαίρες'' στην τελετή απονομής των αμερικανικών βραβείων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
21 Ιανουαρίου

το 1189... Γαλλία και Αγγλία ξεκινούν τη συγκέντρωση στρατευμάτων για την Γ' Σταυροφορία.

το 1519... πεθαίνει ο Ισπανός εξερευνητής Βάσκο Μπαλμπόα.

το 1643... ο Άμπελ Τάσμαν ανακαλύπτει το εξωτικό νησί Τόνγκα.

το 1789... τυπώνεται η πρώτη αμερικανική νουβέλα στη Βοστόνη των ΗΠΑ

το 1793... η Ρωσία και η Πρωσία διχοτομούν την Πολωνία.

το 1793... κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης αποκεφαλίζεται ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ'.

το 1855... γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης και κατασκευαστής όπλων Τζον Μπράουνιγκ.

το 1867... γεννιέται ο δραματουργός και αφηγητής Λούντβιχ Τόμα.

το 1885... γεννιέται ο Ιταλός σχεδιαστής αεροσκαφών Ουμπέρτο Νόμπιλ.

το 1887... ιδρύεται η αμερικανική Ένωση Ερασιτεχνών Αθλητών, που στοχεύει στην προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

το 1899... ξεκινά τη λειτουργία της η εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων Opel.

το 1905... γεννιέται ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Κριστιάν Ντιόρ.

το 1908... νόμος στη Νέα Υόρκη απαγορεύει στις γυναίκες να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους.

το 1911... ξεκινάει το πρώτο ράλι του Μόντε Κάρλο, ένα από τα πιο ξακουστά ράλι μεγάλων αποστάσεων.

το 1911... ο Δρ. Φράνσις Πέιτον Ρους, του Ινστιτούτου Ροκφέλερ, ανακαλύπτει την προέλευση καρκινοειδή όγκου από ιό.

το 1919... ιδρύεται στο Δουβλίνο η Ιρλανδική Βουλή, από μέλη του Σιν Φέιν, που είχαν εκλεγεί στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων και αρνήθηκαν τις έδρες τους στο Λονδίνο.

το 1922... γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Πολ Σκόφιλντ

το 1922... οι Τούρκοι είναι ανένδοτοι στο ζήτημα της Σμύρνης και της Θράκης, απορρίπτοντας κάθε πρόταση υποχώρησης.

το 1922... στο Μούρεν της Ελβετίας, γίνεται το πρώτο αγώνισμα σλάλομ στο σκι.

το 1924... γεννιέται ο Άγγλος κωμικός Μπένι Χιλ.

το 1924... γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός Τέλι Σαβάλας.

το 1924... πεθαίνει ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστότερος ως Λένιν.

το 1925... το Κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακηρύσσει τη χώρα σε Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον Αχμέτ Ζόγου.

το 1926... γεννιέται ο "Ηρακλής" του Χόλιγουντ, Στιβ Ριβς.

το 1929... οι ελληνικές εκλογές Γερουσιαστών κηρύσσονται για τις 3 Μαρτίου.

το 1930... στο Λονδίνο, αρχίζουν οι εργασίες Διεθνούς Συνόδου, για θέματα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

το 1933... η Κοινωνία των Εθνών απορρίπτει τους όρους, που πρότεινε η Ιαπωνία για διευθέτηση των διαφορών της με την Κίνα.

το 1935... στρατεύματα της Αιθιοπίας σκοτώνουν 117 άτομα κατά μήκος των συνόρων με τη γαλλική αποικία της Σομαλίας.

το 1936... ενθρονίζεται ο Εδουάρδος Ζ' της Αγγλίας, που παραιτήθηκε τον επόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να μπορέσει να παντρευτεί την δύο φορές διαζευγμένη Αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον.

το 1939... συνεχίζεται με επιτυχία η εξόρμηση για την ανάπτυξη του πρασίνου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

το 1941... γεννιέται ο Ισπανός τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο.

το 1941... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις της Αυστραλίας και της Βρετανίας επιτίθενται στην πόλη Τομπρούκ της Λιβύης.

το 1941... οι ΗΠΑ άρουν την απαγόρευση πώλησης όπλων στην ΕΣΣΔ.

το 1942... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στη Βόρεια Αφρική, οι γερμανικές δυνάμεις υπό τον Ρόμελ απωθούν τους Βρετανούς προς τα Ανατολικά.

το 1943... 34 παιδιά σε σχολείο του Λονδίνου σκοτώνονται από αεροπορική επιδρομή των Ναζί.

το 1948... πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης της όπερας, Ερμάνο Γουλφ Φεράρι.

το 1949... στην Κίνα, ο Τσανγκ παραιτείται από Πρόεδρος της χώρας, με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία ειρήνευσης.
το 1950... γεννιέται ο μουσικός Μπίλι Όσεαν.


το 1950... πεθαίνει, σε ηλικία 47 ετών, ο Βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ, που έπασχε από χρόνια φυματίωση. Τα γνωστότερα έργα του είναι το "1984" και η "Φάρμα των Ζώων".

το 1951... στην Κορέα, τα κομμουνιστικά στρατεύματα, μετά από 12ωρη επίθεση, υποχρεώνουν τα στρατεύματα του ΟΗΕ να εγκαταλείψουν την πόλη Ινσόν.

το 1952... στην Τυνησία, οι γαλλικές αρχές συγκρούονται με τους επαναστάτες και φυλακίζουν τον εθνικιστή ηγέτη, Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

το 1954... καθελκύεται ο ''Ναυτίλος'', το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ.

το 1957... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζίνα Ντέιβις.

το 1959... πεθαίνει ο σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Σεσίλ ντε Μιλ.

το 1959... στην Ελλάδα αναστέλλεται η δίωξη των Γερμανών εγκληματιών και οι δικογραφίες διαβιβάζονται στη Γερμανία.

το 1960... οι Έλληνες αγρότες ζητούν την εξασφάλιση των προς το ζην.

το 1961... στη Γουινέα, ο Σεκού Τουρέ εκλέγεται Πρόεδρος.

το 1968... οι Simon & Garfunkel κυκλοφορούν το άλμπουμ "The Graduate", που τους χάρισε την πρώτη θέση στα βρετανικά τσάρτς κι ένα βραβείο Γκράμι.

το 1969... στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια της πειραματικής λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα ραδιενεργούς ακτινοβολίας μέσα σε ένα σπήλαιο, το οποίο σφραγίζεται.

το 1974... οι ΗΠΑ απορρίπτουν έκκληση του Νοτίου Βιετνάμ για ναυτική βοήθεια στις συγκρούσεις με την Κίνα σχετικά με τα νησιά Παρασέλ.

το 1975... στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγούνται οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης.

το 1976... κάνει το παρθενικό του ταξίδι το Κονκόρντ, το πρώτο υπερηχητικό αεροπλάνο αγγλογαλλικής κατασκευής.

το 1977... ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, απονέμει χάρη στους περισσότερους στρατιώτες, που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

το 1982... νομοθετική ρύθμιση για την αποποινικοποίηση της μοιχείας απορρίπτεται από την Εκκλησία της Ελλάδας.

το 1984... γεννιούνται από ένα ζευγάρι στο Λονδίνο τα πρώτα τρίδυμα του "σωλήνα", ένα κοριτσάκι και δύο αγοράκια.

το 1989... εγκαινιάζεται στην Παιανία το πολυτελές ξενοδοχείο 35 δωματίων του Παναθηναϊκού. Η περιοχή του Καρελλά στην Παιανία έχει ξεκινήσει από το 1980 να διαμορφώνεται σταδιακά με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου προετοιμασίας της ομάδας. Το 1993, με τη μεταφορά των γραφείων της ΠΑΕ, θα ολοκληρωθεί το κέντρο, που είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη και κατά καιρούς θα φιλοξενήσει μεγάλες ομάδες για προετοιμασία, όπως ο Άγιαξ, η Σπάρτακ Μόσχας και η Εθνική Κουβέιτ.

το 1990... μονάδες του σοβιετικού στρατού καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, για να θέσουν τέρμα στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων μειονοτικών.

το 1990... ο Τζον Μακ Ενρό γίνεται ο πρώτος τενίστας, που αποβάλλεται από το Australian Open, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

το 1991... στη Λετονία, η οποία ζητούσε την ανεξαρτησία της, πέντε άνθρωποι σκοτώνονται από τις συγκρούσεις αστυνομικών και σοβιετικών στρατιωτών.

το 1992... η Μαδρίτη ανακηρύσσεται "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" για το έτος αυτό.

το 1992... στη Γαλλία, αεροπλάνο της "Ερ Ιντερ" συντρίβεται κοντά στο Στρασβούργο, παρασύροντας στο θάνατο 87 άτομα.

το 1993... πεθαίνει, σε ηλικία 63 ετών, η ηθοποιός Όντρεϊ Χέμπορν.

το 1994... αθωώνεται η 24χρονη Λορίνα Μπόμπιτ, κατηγορούμενη για προμελετημένο ευνουχισμό του συζύγου της, επειδή αποδείχθηκε ότι διέπραξε το έγκλημα υπό καθεστώς παροδικής παράνοιας.

το 1994... επιστρέφουν οι 70 από τους 100 άντρες του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος, που είχε ενταχθεί στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Σομαλία.

το 1995... ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Έντβαρτντ Σεβαρντνάντζε, δηλώνει ότι, η πιθανή διάλυση της Ρωσίας θα αποτελέσει το πλέον επικίνδυνο γεγονός πριν από το τέλος του αιώνα.

το 1995... ο Τζον Στόκτον γίνεται ο πρώτος ασίστερ στην ιστορία του NBA, με 9.922 ασίστ.

το 1995... πεθαίνει στο Παρίσι, σε ηλικία 87 ετών, ο Μεντί Μπαζαργκάν, ο πρώτος πρωθυπουργός του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση που ανέτρεψε τον Σάχη.

το 1996... ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη.

το 1997... ο υπερσυντηρητικός ρεπουμπλικανός Νιούτ Γκίνγκριτς γίνεται Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, θέση από την οποία θα εκδιωχθεί λόγω κακής διαχείρισης.

το 1997... στην Ιταλία, αρχίζει η σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παρουσία 350 αντιπροσώπων από 139 Σοσιαλιστικά Κόμματα και 120 χώρες.

το 1998... ο πάπας Παύλος Ιωάννης Β' επισκέπτεται επίσημα την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο.

το 1999... 9.500 λίβρες κοκαΐνης κατάσχει το αμερικανικό Λιμενικό, όταν εντοπίζει καράβι, που μετέφερε το θανατηφόρο φορτίο στο Χιούστον. Η ποσότητα των ναρκωτικών είναι από τις μεγαλύτερες, που έχουν εντοπισθεί ποτέ στις ΗΠΑ.

το 2002... πεθαίνει η τραγουδίστρια της τζαζ, Πέγκι Λι.

το 2003... άδεια να χρησιμοποιήσει και πάλι έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή δίνεται στο γνωστό χάκερ, Κέβιν Μίτνικ.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
22 Ιανουαρίου

το 1561... γεννιέται ο Φράνσις Μπέικον, Άγγλος φιλόσοφος και πολιτικός, ένας από του πρωτοπόρους της νεότερης επιστημονικής σκέψης.

το 1666... πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών, στην Άγκρα της Ινδίας, ο μαχαραγιάς Σαχ Τζαχάν, ο οποίος έχτισε το μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, εις μνήμην της νεκρής του γυναίκας.

το 1729... γεννιέται ο Γκότχολντ Λέσινγκ, συγγραφέας και φιλόσοφος, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

το 1771... η Ισπανία παραχωρεί το Πορτ Έγκμοντ, των νησιών Φόκλαντ, στην Αγγλία.

το 1775... γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Αντρέ Μαρί Αμπέρ, ο οποίος μέτρησε την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος. Πήρε το όνομα του το όργανο μέτρησης (αμπερόμετρο) καθώς και η μονάδα μέτρησης (αμπέρ). Ανακάλυψε μαζί με τον Αραγκό τους ηλεκτρομαγνήτες ενώ θεωρείται θεμελιωτής του νόμου των αερίων. Πέθανε το 1836.

το 1788... γεννιέται ο Άγγλος ποιητής, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα και τον αγώνα του στην Ελληνική Επανάσταση, Λόρδος Βύρωνας.

το 1824... οι Ασάντι, λαός της Αφρικής, συντρίβουν τις βρετανικές δυνάμεις στη Χρυσή Ακτή, της σημερινής Γκάνας.

το 1830... με τη Συνθήκη του Λονδίνου, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

το 1840... οι Βρετανοί αποικιοκράτες φτάνουν στη Νέα Ζηλανδία, υπό την ηγεσία του Έντουαρντ Γουέικφιλντ.

το 1849... γεννιέται ο Σουηδός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Αύγουστος Στρίντμπεργκ.

το 1863... ξεσπά στην Πολωνία, στην Λιθουανία και στη Λευκορωσία η "Εξέγερση του Γενάρη". Σκοπός της εξέγερσης είναι η απόκτηση της εθνικής κυριαρχίας των τριών χωρών, οι οποίες βρίσκονταν υπό την κυριαρχία της Ρωσίας.

το 1875... γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γουάρκ Γκρίφιθ. Ο Γκρίφιθ θεωρούνταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Η ταινία του "Η γέννηση ενός έθνους" (The birth of a nation 1915), αν και ήταν αρκετά επιτυχημένη, θεωρείται ότι προκάλεσε την αναβίωση του κινήματος των Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ.

το 1879... οι Ζουλού σφαγιάζουν τα βρετανικά στρατεύματα στην Ισαντλγουάνα (Isandhlwana) κατά τη διάρκεια του πολέμου των Άγγλων με τους Ζουλού.

το 1889... δημιουργείται η εταιρία Columbia Phonograph στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την πιο παλιά δισκογραφική εταιρία.

το 1891... γεννιέται ο Ιταλός μαρξιστής φιλόσοφος και ιδρυτής του Κομουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, Αντόνιο Γκράμσι.

το 1899... οι αρχηγοί έξι αυστραλιανών αποικιών συναντώνται στη Μελβούρνη προκειμένου να συζητήσουν για τη Συνομοσπονδία.

το 1901... πεθαίνει η μακροβιότερη βασίλισσα της Βρετανίας, η Βικτόρια. Τα 63 χρόνια, που βασίλευσε, η Βρετανία γνώρισε ημέρες ευημερίας και η αυτοκρατορία βρέθηκε στην καλύτερη της περίοδο, ιστορικά. Μετά το θάνατο της, βασιλιάς της Αγγλίας στέφεται ο γιος της Εδουάρδος.

το 1903... οι ΗΠΑ και η Κολομβία καταλήγουν σε συμφωνία για την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά.

το 1904... (σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο) γεννιέται στην Αγία Πετρούπολη ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους της εποχής μας, ο Ζορζ Μπαλανσίν.

το 1905... σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο) η ημέρα αυτή μένει γνωστή στην ιστορία ως η "Ματωμένη Κυριακή" όταν η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά, σκοτώνει πάνω από 100 εργάτες, οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά, έξω από το χειμερινό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη. Η "Ματωμένη Κυριακή" αποτελεί την απαρχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.

το 1906... γεννιέται ο συγγραφέας Ρόμπερτ Χάουαρντ.

το 1909... γεννιέται ο Γιου Θαντ, τρίτος κατά σειρά γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

το 1909... τηλεγράφημα από τα Χανιά αναφέρει ότι, 60 Ρώσοι στρατιώτες αναχώρησαν από το νησί και ότι, το στρατώνα τους στο Ρέθυμνο κατέλαβαν 180 χωροφύλακες, οι οποίοι ύψωσαν την ελληνική σημαία.

το 1913... η Τουρκία αποδέχεται τους όρους για ειρήνευση στη Βαλκανική Χερσόνησο και παραχωρεί την Αδριανούπολη.

το 1917... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ο Αμερικανός Πρόεδρος Γουίλσον ζητά "ειρήνη δίχως νίκη" για την Ευρώπη.

το 1919... ογκώδες συλλαλητήριο κατά της παράτασης της στρατιωτικής ιταλικής κατοχής στη Βόρεια Ήπειρο, πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.

το 1921... το βρετανικό υποβρύχιο "Κ-5" χάνεται αύτανδρο στον Ατλαντικό, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων.

το 1922... πεθαίνει ο πάπας Βενεδικτίνος ΙΕ'.

το 1924... ο Ράμσεϊ Μακ Ντόναλντ γίνεται ο πρώτος "Εργατικός" πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την νίκη με μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων του Εργατικού Κόμματος.

το 1927... πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα Άρσεναλ- Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο Highbury. Εννέα χρόνια μετά, το 1936, θα ακολουθήσει και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση του BBC στον αγώνα Άρσεναλ - Έβερτον.

το 1930... ο ναύαρχος Ρίτσαρντ Μπάιρντ πραγματοποιεί χαρτογράφηση μιας νέας περιοχής, της Ανταρκτικής, συνολικής έκτασης 15.000 μιλίων.

το 1931... ο σερ Άιζακ Άιζακς ορκίζεται γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας. Πρόκειται για τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας, που γεννήθηκε στην Αυστραλία.

το 1932... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Πάιπερ Λόρι.

το 1938... η Ελλάδα κερδίζει την Παλαιστίνη στο Τελ Αβίβ με 3-1, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη και ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και ο 30ός αγώνας της ομάδας, η οποία από το 1929 έως τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο έπαιξε 32 μόνο αγώνες.

το 1939... στο Βερολίνο, οι Ναζί διατάζουν την απομάκρυνση της κάστας των παλαιών αξιωματικών, που στην πλειοψηφία τους ανήκαν στην αριστοκρατία, εξαρτώντας έτσι άμεσα το στρατό από το κόμμα.

το 1940... γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Τζον Χαρτ.

το 1941... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ιταλικά στρατεύματα παραδίδουν το λιμάνι της Λιβύης Τομπρούκ στις αυστραλιανές συμμαχικές δυνάμεις.

το 1942... στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ ζητά από το Κογκρέσο να αυξήσει τους φόρους, προς ενίσχυση του μεγαλύτερου προτεινόμενου προϋπολογισμού στην ιστορία του κράτους.

το 1943... δυνάμεις του Άξονα εγκαταλείπουν την Τρίπολη της Λιβύης και κατευθύνονται προς την Τυνησία, καταστρέφοντας βάσεις κατά την αναχώρησή τους.

το 1944... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Σύμμαχοι αρχίζουν την "Επιχείρηση Σανίδα" (Operation Shingle). Πρόκειται για μία επίθεση μέσω θαλάσσης, εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, στο Άνζιο της Ιταλίας.

το 1949... μετά από πολιορκία ενός μηνός, το Πεκίνο, η παραδοσιακή πρωτεύουσα της Κίνας, καταλαμβάνεται από τα κομμουνιστικά στρατεύματα.

το 1953... γεννιέται ο σκηνοθέτης του "Ghost Dog: ο τρόπος των Σαμουράι', Τζιμ Τζάρμους.

το 1953... κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλερ "The Crucible".

το 1955... ο Τζο Ντέιβις σημειώνει το πρώτο επίσημο maximum σερί (147 πόντοι) στο snooker (αμερικάνικο μπιλιάρδο) κερδίζοντας τον Γουίλι Σμιθ στο Leicester Square Hall.

το 1957... οι Ισραηλινοί αποχωρούν από τη χερσόνησο του Σινά. Είχαν εισβάλει στην Αίγυπτο στις 29 Οκτωβρίου 1956.

το 1959... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Λίντα Μπλερ, γνωστή ως το κοριτσάκι του "Εξορκιστή".

το 1959... ο πρώτος Άγγλος παγκόσμιος πρωταθλητής αγώνων ταχύτητας Μάικ Χόθορν σκοτώνεται, όταν η Jaguar, που οδηγεί φεύγει από την πορεία της.

το 1960... γεννιέται ο Αυστραλός τραγουδιστής των INXS Μάικλ Χάτσενς, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1997.

το 1960... η ελληνική Κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πρόταση νόμου για τις αγροτικές συντάξεις.

το 1962... ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών (OAS) αναστέλλει την ιδιότητα μέλους της Κούβας.

το 1962... στο Παρίσι, Γάλλοι ακροδεξιοί της OAS, που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της Αλγερίας, πραγματοποιούν βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εξωτερικών, σκοτώνοντας έξι άτομα και τραυματίζοντας 13.

το 1963... υπογράφεται η "Συνθήκη των Ηλυσίων" μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

το 1964... ο Κένεθ Κάουντα ορκίζεται πρώτος Πρωθυπουργός της Βόρειας Ροδεσίας.

το 1965... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Νταϊάν Λέιν.

το 1965... παντρεύονται ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

το 1967... οι Simon & Garfunkel παίζουν ζωντανά στο Philharmonic Hall του Κέντρου Λίνκολ της Νέας Υόρκης. Ο δίσκος με τη live συναυλία θα δοθεί στη κυκλοφορία στις 16 Ιουλίου 2002.

το 1968... πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών στη Χονολουλού ο κολυμβητής Duke Paoa Kahanamoku, χρυσός ολυμπιονίκης στα 100μ ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 και 1920.

το 1970... ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

το 1971... στην Καμπότζη, οι κομμουνιστές βομβαρδίζουν, για πρώτη φορά, την Πνομ Πενχ.

το 1972... μετά από 10 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, τα σύνορα της ΕΟΚ διευρύνονται με την ένταξη της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας.

το 1973... ένα Μπόινγκ 707 τυλίγεται στις φλόγες πάνω από το αεροδρόμιο Κάνο στη Νιγηρία. Χάνουν τη ζωή τους 167 άτομα.

το 1973... πεθαίνει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον σε ηλικία 64 ετών από καρδιακή προσβολή.

το 1973... στον πρώτο τηλεοπτικό αγώνα μποξ, ο Τζορτζ Φόρμαν κερδίζει με νοκ άουτ τον Τζο Φρέιζερ για τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών.

το 1980... συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ντιμιτρίγεβιτς Ζαχάροφ, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή την πρώτης βόμβας υδρογόνου για λογαριασμό της ΕΣΣΔ, επειδή άσκησε κριτική για την στρατιωτική επιδρομή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Ο Ζάχαροφ, ήταν ο πρώτος Σοβιετικός, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, το 1975.

το 1982... πεθαίνει, σε ηλικία 74 ετών, ο δημοφιλής ηθοποιός Παντελής Ζερβός.

το 1983... ο τενίστας Μπιγιόρν Μποργκ αποσύρεται αφού έχει κερδίσει 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα στο Γουέμπλεϊ.

το 1983... οι Huston Rockets γίνονται η πρώτη ομάδα στο NBA που δεν σημειώνει ούτε ένα πόντο στη παράταση χάνοντας από τους Portland Trail με 113-96 (17-0 στην παράταση).

το 1984... χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το ποντίκι και διασύνδεση GUI από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές Apple Macintosh.

το 1989... αμφισβητούμενη επιστολή του Κοσκωτά προς τον Ανδρέα Παπανδρέου κατατίθεται στην Επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει το γνωστό σκάνδαλο.

το 1990... η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) αποφασίζει να σβήσει το όνομα του Καναδού σπρίντερ Μπεν Τζόνσον από τα βιβλία της και να του στερήσει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100μ.,στα 50μ. και στα 60μ. κλειστού στίβου επειδή, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες.

το 1990... καταδικάζεται ο Ρομπερτ Μόρις, επειδή εξαπέλυσε ιό στο διαδίκτυο το 1988. Πρόκειται για τον ιό Μόρις, ο οποίος ήταν ο πρώτος ιό που "κυκλοφόρησε" ευρέως στο διαδίκτυο. Ο Μόρις τώρα είναι καθηγητής στο ΜΙΤ.

το 1991... στη Βρετανία, το Κοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ της στρατιωτικής ανάμιξης της χώρας στον Πόλεμο του Κόλπου.

το 1991... το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ της αναστολής της βοήθειας προς την ΕΣΣΔ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση βίας σε Λετονία και Λιθουανία από τον σοβιετικό στρατό.

το 1992... επαναστατικές δυνάμεις στο Ζαΐρ καταλαμβάνουν τον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

το 1992... η Κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την απονομή χάριτος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα, που κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση Κοσκωτά.

το 1993... πεθαίνει ο Ιάπωνας συγγραφέας Άμπεϊ Κόμπο.

το 1993... στη Γερμανία, έκθεση των μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι από τους 65.000 ακροδεξιούς εξτρεμιστές, οι 6.400 θεωρούνται οι πιο μαχητικοί.

το 1994... ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, υπογράφει τη Χάρτα του Παρισιού της ΔΑΣΕ.

το 1994... πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός Τέλι Σαβάλας, ο γνωστός μας "Κότζακ", από καρκίνο του προστάτη.

το 1994... στην Ινδονησία, επτά είναι οι νεκροί από το σεισμό 6,8 Ρίχτερ που πλήττει το νησί Χαλμαχέρα.

το 1995... όπως ανακοινώνεται 11 αεροπλάνα θα είχαν βομβαρδιστεί την προηγούμενη μέρα αν δεν αποκαλύπτονταν τα σχέδια της Αλ Κάιντα.

το 1995... πεθαίνει η μητέρα της δυναστείας των Κένεντι, Ρόουζ.

το 1995... στη Νετάνια του Ισραήλ, η οργάνωση Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος αναλαμβάνει την ευθύνη της έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου, κοντά σε στρατιωτικό στόχο, που έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άτομα και οι δυο καμικάζι.

το 1995... στις ΗΠΑ, οι ταινίες "Φόρεστ Γκαμπ" και "Ο Βασιλιάς των λιονταριών" τιμούνται με τις Χρυσές Σφαίρες Κινηματογράφου.

το 1996... σύμφωνα με τα αποτελέσματα των παλαιστινιακών εκλογών, η πλειοψηφία των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου ανήκουν στην οργάνωση Φατάχ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη την υποστηρίζουν.

το 1997... η Μαντλίν Ολμπράιτ γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία των ΗΠΑ.

το 1997... στη Βουλγαρία, τα καθήκοντά του αναλαμβάνει επίσημα ο νέος Πρόεδρος Πέταρ Στογιάνοφ.

το 2000... η αθλήτρια του Πανελληνίου Πόπη Ουζούνη γίνεται η πρώτη Ελληνίδα σφαιροβόλος, που σπάει το φράγμα των 19 μέτρων με 19.03 (πανελλήνιο ρεκόρ) βελτιώνοντας την δική της επίδοση (18.12μ) από τις 26/1/1997.

το 2000... πεθαίνει στο Παρίσι σε ηλικία 83 ετών ο Νίκος Κουτσαλέξης, μέλος της πρώτης στα χρονικά Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Με την ομάδα του Πανελληνίου αναδείχθηκε 3 φορές πρωταθλητής Ελλάδος (1937, 1939, 1940).

το 2002... η AOL Time Warner μηνύει τη Microsoft, με την κατηγορία ότι ο πλοηγός της AOL, Netscape Navigator, έχει ζημιωθεί από το αντίπαλο πρόγραμμα της Microsoft, Internet Explorer.

το 2002... πεθαίνει, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο χρυσός ολυμπιονίκης στις παγοδρομίες ταχύτητας Τζακ Σι.

το 2003... ανακοινώνεται επίσημα η επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Νέα Δημοκρατία.

το 2003... γίνεται η τελευταία επιτυχημένη επικοινωνία με το διαστημόπλοιο Pioneer 10, ένα από τα πιο μακρινά αντικείμενα, που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος.

το 2003... η Ολλανδία ψηφίζει το νέο της Κοινοβούλιο, αν και το προηγούμενο είχε μείνει στην εξουσία μόνο για 86 ημέρες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
23 Ιανουαρίου

το 1002... πεθαίνει ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ότο Γ'.

το 1556... πάνω από 830.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στον πιο θανατηφόρο σεισμό στην ιστορία , ο οποίος έγινε στην επαρχίας Σάνξι της Κίνας.

το 1570... η δολοφονία του αντιβασιλέα Τζέιμς Στιούαρτ, Κόμη του Μόρεϊ, σημαίνει την απαρχή του εμφυλίου πολέμου για τη Σκοτία.

το 1571... ανοίγει στο Λονδίνο το βασιλικό χρηματιστήριο.

το 1579... η Ένωση της Ουτρέχτης σχηματίζει στην Ολλανδία Προτεσταντική Δημοκρατία ενώ παράλληλα υπογράφεται η Συνθήκη της Ουτρέχτης, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις του σύγχρονου ολλανδικού κράτους.

το 1719... σχηματίζεται μέσα στον Άγια Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το πριγκιπάτο του Λιχνενστάιν.

το 1783... γεννιέται ο συγγραφέας του "Το Κόκκινο και το Μαύρο" Σταντάλ.

το 1805... πεθαίνει ο πρωτοπόρος των τηλεπικοινωνιών, ο Γάλλος Κλοντ Τσαπ, ο οποίος ανέπτυξε το σύστημα οπτικής σηματοδοσίας.

το 1832... γεννιέται ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντουάρ Μανέ.

το 1837... πεθαίνει ο Ιρλανδός συνθέτης Τζον Φιλντ.

το 1845... το Κογκρέσο των ΗΠΑ ανακηρύσσει την πρώτη Τρίτη, μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου ως ημέρα για τις προεδρικές εκλογές.

το 1849... η Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ, γίνεται η πρώτη "επίσημη" γυναίκα γιατρός της αμερικανικής ιστορίας.

το 1851... το στρίψιμο ενός νομίσματος δίνει τελικά τη λύση στο πως έπρεπε να ονομαστεί μία νέα πόλη στο Όρεγκον των ΗΠΑ: Βοστόνη ή Πόρτλαντ; Νικητήριο... όνομα ήταν το Πόρτλαντ.

το 1875... πεθαίνει ο Άγγλος συγγραφέας Τσαρλς Κίνγκσλεϊ.

το 1897... γεννιέται στη Βιέννη η Μαργκρέτ Σούτε-Λιχότζσκι, μία από τις πρώτες αναγνωρισμένες γυναίκες αρχιτέκτονες.

το 1898... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ράντολφ Σκοτ.

το 1898... γεννιέται ο Ρώσος σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν. Ορισμένες από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι "Το θωρηκτό Ποτέμκιν", ο "Οκτώβρης: οι δέκα μέρες, που άλλαξαν τον κόσμο" και "Ιβάν ο Τρομερός".

το 1901... μεγάλη πυρκαγιά σαρώνει το Μόντρεαλ στον Καναδά, με αποτέλεσμα να χαθούν περιουσίες 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

το 1907... ο Τσάρλς Κέρτις, ο πρώτος ιθαγενής Αμερικανός, μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ, αρχίζει τη θητεία του ως πολιτικός. Αργότερα θα παραιτηθεί από το συγκεκριμένο αξίωμα προκειμένου να χριστεί αντιπρόεδρος του Προέδρου Χέμπερτ Χούβερ.

το 1919... 34 γυναίκες εκλέγονται στη γερμανική Βουλή.

το 1919... η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, αρνούμενη να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις της έναντι του γυναικείου φύλου, απορρίπτει την υποψηφιότητα της Μαντάμ Κιουρί κι επιλέγει ως μέλος της τον Ερρίκο Μπεκερέλ.

το 1920... η Ολλανδία αρνείται να παραδώσει στους συμμάχους τον πρώην Κάιζερ Βίλχεμ Β' της Γερμανίας.

το 1920... μετά από διαφωνία του με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Δημήτριο Γούναρη, παραιτείται ο πρωθυπουργός Δημήτριος Ράλλης.

το 1921... σχηματίζεται νέα ελληνική Κυβέρνηση, υπό τον Νικόλαο Καλογερόπουλο, που αναχωρεί για τη Διάσκεψη του Λονδίνου.

το 1922... ο 14χρονος Καναδός Λέοναρντ Τόμσον, είναι ο πρώτος διαβητικός στον οποίο χορηγείται ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή.

το 1923... δημοσιεύεται το νομοθετικό διάταγμα, που ψηφίστηκε 5 ημέρες πριν (18/1) και με το οποίο αντικαθίσταται το Ιουλιανό ημερολόγιο από το Γρηγοριανό. Όμως ο εορτασμός του ορθόδοξου Πάσχα θα συνεχίσει να γίνεται με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η διαφορά με το δυτικό, που ορίζεται μεταξύ 22/3 και 25/4, ενώ το ορθόδοξο μεταξύ 4/4 και 8/5. Η διαφορά αυτή επηρεάζει και την αθλητική δραστηριότητα αφού οι δύο μεγαλύτεροι τίτλοι, που κερδήθηκαν από ελληνικούς συλλόγους (ΠΑΟ, Ολυμπιακός) στα Final Four του μπάσκετ του Παρισιού και της Ρώμης έκαναν τους Έλληνες φιλάθλους να πανηγυρίζουν έξαλλα τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή.

το 1924... ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου καλεί στη Βουλή τον Ελευθέριο Βενιζέλο να ηγηθεί του αγώνα κατά της βασιλείας και υπέρ της Δημοκρατίας.

το 1924... σχηματίζεται στη Βρετανία η πρώτη Κυβέρνηση των Εργατικών, που κέρδισαν στις βουλευτικές εκλογές, με πρωθυπουργό τον Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ.
το 1928... γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορό.

το 1929... φοβερή πυρκαγιά αποτεφρώνει τη μισή σχεδόν ελληνική συνοικία των Ταταύλων στην Κωνσταντινούπολη.

το 1930... γεννιέται στην Καραϊβική ο ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Ντέρεκ Γουάλκοτ, ο οποίος το 1992 θα τιμηθεί με το Νόμπελ λογοτεχνίας.

το 1930... ο Βίλχελμ Φρικ αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών της Θουριγγίας κι γίνεται ο πρώτος Ναζί υπουργός στη Γερμανία.

το 1931... πεθαίνει στη Χάγη σε ηλικία 50 ετών από πνευμονία η διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, γνωστή σε όλο τον κόσμο από την ερμηνεία της στη σόλο πράξη του έργου "Ο Θάνατος του Κύκνου".

το 1932... ιδρύεται ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, που θα αγωνιστεί και στο ελληνικό πρωτάθλημα τρεις φορές. Κατά τη περίοδο της επταετίας 1967-1974, οι ομάδες, που ανακηρύσσονται πρωταθλήτριες Κύπρου αγωνίζονται την επόμενη χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

το 1933... οι πυγμάχοι Άρτσι Σέξτον και Λόρι Ράιτερ δίνουν αγώνα επίδειξης σε τηλεοπτικό στούντιο στο Λονδίνο, στον πρώτο πυγμαχικό αγώνα, που μεταδίδεται τηλεοπτικά, έστω και σε πειραματικό στάδιο.

το 1934... στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ αναγνωρίζει την Κυβέρνηση της Κούβας.

το 1937... στη Μόσχα 17 ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος παραπέμπονται σε δίκη κατηγορούμενοι ότι, συμμετείχαν σε συνωμοσία οδηγούμενη από τον Τρότσκι, η οποία είχε ως στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Στάλιν και τη δολοφονία ορισμένων ηγετικών στελεχών του.

το 1939... καταπλέει στο Ναύσταθμο το νέο ελληνικό αντιτορπιλικό "Βασιλεύς Γεώργιος Α'", το οποίο ναυπηγήθηκε στην Αγγλία.

το 1940... αρχίζει η κατασκευή των μεγάλων έργων του αποχετευτικού αγωγού της Αθήνας.

το 1941... ο Τσαρλς Λίντμπεργκ καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ και προτείνει οι ΗΠΑ να διαπραγματευτούν με τον Χίτλερ συμφωνία ουδετερότητας.

το 1943... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι βρετανικές δυνάμεις παίρνουν την Τρίπολη της Λιβύης από τους Ναζί. Την ίδια μέρα οι αμερικανικές και οι αυστραλιανές δυνάμεις νικούν τους Ιάπωνες στην Παπούα. Αυτό αποτελεί την αρχή του τέλους για την ιαπωνική εισβολή στον Ειρηνικό Ωκεανό.

το 1943... ο Ντιουκ Έλιγκτον παίζει για πρώτη φορά στο Canergie Hall της Νέας Υόρκης.

το 1944... γεννιέται ο Ολλανδός ηθοποιός Ρούτγκερ Χάουερ.

το 1944... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κόκκινος Στρατός πλησιάζει τον ποταμό Όντερ στη Γερμανία.

το 1950... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ριτσαρντ Ντιν Άντερσον, ιδιαίτερα γνωστός από το ρόλο του πολυμήχανου ΜακΓκάιβερ, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά..

το 1950... η Ιερουσαλήμ, με ψήφισμα της Κνισέτ (Ισραηλινή Βουλή), ανακηρύσσεται επίσημα ως η νέα πρωτεύουσα του Ισραήλ.

το 1952... σύμφωνα με υπολογισμούς, ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας στην Ιταλία θα χάσει την ισορροπία του και θα γκρεμιστεί το έτος 2151.

το 1957... γεννιέται η πριγκίπισσα του Μονακό Καρολίνα, κόρη του Πρίγκιπα Ρενιέ Γ' και της Γκρέις Κέλι.

το 1957... γεννιέται ο μπασίστας των UB40 Έρλ Φάλκονερ.

το 1959... καθιερώνεται στην Ελλάδα η άμεση εκλογή δημάρχων με το σύστημα της απλής αναλογικής.

το 1960... ο φυσικός Ογκίστ Πικάρ και ο γιος του Ζακ φτάνουν με το βαθυσκάφος "Τεργέστη" σε βάθος 10.750 μέτρων στη θάλασσα της νήσου Γκουάμ στις Φιλιππίνες, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ.

το 1961... τίθεται σε εφαρμογή στο Σικάγο των ΗΠΑ νόμος υπέρ της λογοκρισίας κινηματογραφικών ταινιών.

το 1963... η Ινδονησία και η Μαλαισία συμφωνούν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

το 1963... σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 100.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει το 1962.

το 1968... οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας εντείνονται, όταν τορπιλικά της Βόρειας Κορέας αιχμαλωτίζουν το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου Πουέμπλο, αφού υποτίθεται ότι, είχε περάσει στα χωρικά ύδατα της Β. Κορέας.

το 1972... επιβάλλεται 24ωρη κράτηση σε όλους τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης!

το 1972... λήγει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη οκτώ μελών του ΠΑΚ, που κατηγορούνται για παράβαση της διάταξης για εκρηκτικές ύλες και έκρηξη.

το 1973... ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ανακοινώνει στον αμερικανικό λαό, μέσω του τηλεοπτικού δικτύου, ότι έχει επιτέλους επέλθει συμφωνία για επίσημη κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ.

το 1973... πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ωνάσης, ο οποίος είχε υποστεί βαριά διάσειση, εγκεφαλική αιμορραγία και κακώσεις, μετά την πτώση του μικρού αεροσκάφους, που πιλοτάριζε.

το 1977... κάνει πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση η μίνι σειρά "Ρίζες", η οποία περιγράφει τέσσερις γενεές μία οικογένειας Αφροαμερικανών. Η σειρά αυτή είναι η πιο επιτυχημένη στην αμερικανική τηλεοπτική ιστορία με περισσότερους από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές.

το 1978... η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα, που απαγορεύει την κυκλοφορία των σπρέι με αεροζόλ, εξαιτίας της ζημιάς, που προκαλούν στο όζον.

το 1982... η Γαλλία υπογράφει με την ΕΣΣΔ ένα 25ετές συμβόλαιο, που θα ίσχυε από το 1984, για την προμήθεια 8 δισ. κυβικών μέτρων σιβηρικού αερίου το χρόνο.

το 1983... ο Μπγιόρν Μποργκ ανακοινώνει την αποχώρησή του από το τένις.

το 1983... πεθαίνει ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζορτζ Κούκορ.

το 1986... γίνονται οι πρώτες καταχωρήσεις στο Hall of Fame της Ροκ εντ Ρολ (Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Fats Domino, Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis και Elvis Presley).

το 1988... ο Μπομ Μπενόιτ πραγματοποιεί το πρώτο "perfect game" στο snooker (αμερικανικό μπιλιάρδο), που μεταδίδεται τηλεοπτικά και κερδίζει 100.000 δολάρια.

το 1989... πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί.

το 1991... 15 άτομα δολοφονούνται από άγνωστους μασκοφόρους σε βόρειο προάστιο του Ελ Σαλβαδόρ.

το 1991... στο διαγωνιστικό τμήμα του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου, προκρίνεται η ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου".

το 1992... βραβεύονται με τα βραβεία Ωνάση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Μπρούντλαν.

το 1992... στο Σαλβαδόρ, με νόμο δίνεται αμνηστία στους αντάρτες μαχητές του 12μηνου εμφυλίου πολέμου.

το 1992... το ΙΚΑ ανακοινώνει, ότι καταργείται το ειδικό επίδομα στους μισθούς και στις συντάξεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

το 1993... ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πουλ Νούρουπ Ρασμούσεν καταφέρνει να σχηματίσει την πρώτη κυβέρνηση πλειοψηφίας της Δανίας τα τελευταία 20 χρόνια.

το 1993... πεθαίνει ο "πατέρας" της γκόσπελ μουσικής Τόμας Ντόρσεϊ.

το 1993... σε κατάσταση πολέμου κηρύττει τη σερβοκρατούμενη περιοχή της Κράινας στην Κροατία, ο Σέρβος ηγέτης Γκόραν Χάντζιτς, μετά την επίθεση κροατικών δυνάμεων.

το 1995... η Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) κυρώνεται από την ελληνική Βουλή.

το 1995... ο Ραούφ Ντενκτάς δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή Κλίντον για το Κυπριακό, όπου οι ΗΠΑ μιλούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση και καλούν το ψευδοκράτος να ανοίξει το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, να επιστρέψει την Αμμόχωστο και να εφαρμόσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

το 1995... στην Τουρκία, η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ζητά την άμεση σύλληψη του Κούρδου συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ, πριν ακόμη απαγγελθεί επίσημη κατηγορία εναντίον του. Αιτία οι δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" με τις οποίες υποστήριζε τον κουρδικό λαό.

το 1996... η Ελλάδα υποβάλλει επίσημα υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στη Λοζάννη. Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου, που μαζί με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, αποτελούν τον βασικό άξονα της προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου. Το σύνολο των υποψηφιοτήτων, που υποβάλλονται στην ΔOΕ είναι 11 και τον ελληνικό φάκελο στηρίζουν παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων και η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.

το 1996... στο Ισραήλ, ο δολοφόνος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, Γιγκάλ Αμίρ, ομολογεί στο δικαστήριο το έγκλημά του, αλλά προσθέτει ότι, ήθελε απλώς να τον τραυματίσει.

το 1997... ο Μιρ Αϊμάλ Κασί, καταδικάζεται σε θάνατο, μετά την ένοπλη επίθεσή του έξω από τα αρχηγεία της CIA, κατά την οποία σκοτώθηκαν 2 και τραυματίστηκαν 3 άτομα.

το 1997... στην Ελβετία, κυβέρνηση και Τράπεζες συμφωνούν στην ίδρυση Ταμείου στη μνήμη του Ολοκαυτώματος και των θυμάτων του.

το 2001... με το γκολ, που πετυχαίνει εναντίον του Κέιμπριτζ, ο 18χρονος Τζέρμεϊν Ντέφοου της Bournemouth φτάνει τα δέκα τέρματα σε ισάριθμους αγώνες, επίδοση, που αποτελεί μεταπολεμικό ρεκόρ για την Αγγλία. Το απόλυτο ρεκόρ (12 γκολ) εξακολουθεί να κατέχει ο Ντίξι Ντιν της Έβερτον από την περίοδο 1930-31.

το 2002... ο "Αμερικανός Ταλιμπάν" Τζον Γουόκερ Λιντ, επιστρέφει στις ΗΠΑ κρατούμενος από το FBI.

το 2002... πεθαίνει ο Γάλλος κοινωνιολόγος Πιέρ Μπουρντιέ.

το 2004... πεθαίνει ο διάσημος φωτογράφος Χέλμουτ Νιούτον.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
24 Ιανουαρίου

το 41... δολοφονείται στα 28 του χρόνια ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γάιος Καίσαρ Γερμανικός, γνωστότερος ως Καλιγούλας.

το 76... γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Αδριανός.

το 1366... πεθαίνει ο βασιλιάς του Αραγονίας Αλφόνσος Δ'.

το 1458... ο Ματίας Κόρβινους χρίζεται βασιλιάς της Ουγγαρίας.

το 1679... ο βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος Β', διαλύει τη Βουλή.

το 1705... γεννιέται ο διάσημος Ιταλός καστράτο τραγουδιστής Φαρινέλλι.

το 1712... γεννιέται ο βασιλιάς της Πρωσίας, Φρειδερίκος ο Β'.

το 1732... γεννιέται ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Πιερ Ογκοστάν Καρόν ντε Μπομαρσέ. Γνωστότερα έργα του οι "Γάμοι του Φίγκαρο" και ο "Κουρέας της Σεβίλλης". Πέθανε το 1799.

το 1742... ο Κάρολος Ζ' ανεβαίνει στο θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

το 1776... γεννιέται ο Γερμανός ρομαντικός ποιητής, συγγραφέας και συνθέτης, Έρνστ Χόφμαν.

το 1824... δολοφονείται από τις δυνάμεις του Σουλτάνου μετά από προδοσία ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων σε ηλικία 78 ετών.

το 1848... εκτοξεύεται" ο Πυρετός του Χρυσού στη Καλιφόρνια, όταν ένας εργάτης, ο Τζέιμς Μάρσαλ ανακαλύπτει στο Sutter's Mill ένα σβόλο του ευγενούς μετάλλου.

το 1859... οι επαρχίες της Βαλάτσια και της Μολδαβίας ενώνονται σε μια χώρα με το όνομα Ρουμανία, υπό την ηγεσία του Αλεξάντερ Κούζα.

το 1862... γεννιέται η Ήντιθ Γουάρτον, η Αμερικανίδα συγγραφέας του βιβλίου "Τα χρόνια της αθωότητας", το οποίο της χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1921.

το 1888... γεννιέται ο Έρνστ Χάινκελ, Γερμανός σχεδιαστής και κατασκευαστής αεροσκαφών.

το 1888... η ταινία της γραφομηχανής κατοχυρώνεται ως πατέντα από τον Τζάκομπ Βόρτμαν.

το 1900... ιδρύεται το Newcastle Badminton Club, το αρχαιότερο club στην Αγγλία.

το 1903... ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Χέι και ο Βρετανός πρεσβευτής Χέρμπερτ πραγματοποιούν συνδυασμένες αποστολές για το διακανονισμό των συνόρων της Αλάσκας.

το 1908... ξεκινά για πρώτη φορά στην Αγγλία το κίνημα των προσκόπων από τον Βρετανό Ρόμπερτ Μπέιντεν- Πάουελ.

το 1915... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, βρετανικά καταδρομικά βυθίζουν το γερμανικό πολεμικό πλοίο "Μπλίχερ", στο οποίο επέβαιναν 870 άτομα.

το 1916... το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει το ομοσπονδιακό σύστημα φορολόγησης του εισοδήματος, στην υπόθεση "Brushaber v. Union Pacific Railroad".

το 1920... μία ομάδα πολιτικών και κινηματογραφικών παραγόντων, που ονομάζονται η Επιτροπή Αμερικανοποίησης, ανακοινώνουν μία νέα παραγωγή, τη "Χώρα των ευκαιριών", όπου ο Ραλφ Άινς ενσάρκωνε τον Αβραάμ Λίκολν. Η συγκεκριμένη επιτροπή προσδοκούσε με τον ταινία αυτή να αναπτύξει το αίσθημα του πατριωτισμού στους Αμερικανούς.

το 1920... πεθαίνει ο ζωγράφος και γλύπτης, Αμαντέο Μοντιλιάνι.

το 1921... η Ελβετία εκδίδει διάταξη για λήψη προσωρινών μέτρων, που θα απαγόρευαν την εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού.

το 1924... η Αγία Πετρούπολη της Ρωσία μετονομάζεται σε Λένινγκραντ.

το 1924... ο Μπενίτο Μουσολίνι διαλύει τις μη φασιστικές εργατικές ενώσεις.

το 1925... γεννιέται η Αμερικανίδα μπαλαρίνα Μαρία Τόλτσιφ, πρώτη χορεύτρια του μπαλέτου της Νέας Υόρκης.

το 1927... κάνει τη πρώτη του εμφάνιση στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αγγλίας ο νεαρός, τότε, σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ με το έργο The Pleasure Garden (Ο κήπος της ηδονής).

το 1928... γεννιέται ο ανθρωπολόγος Ντέσμοντ Μόρις, που ασχολήθηκε κυρίως με τη συμπεριφορά των ανθρώπων και των ζώων στους ζωολογικούς κήπους.

το 1929... μια νέα θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που ενώνει τη βαρύτητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό σε μια ομάδα τύπων, προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στον κόσμο των φυσικών.

το 1930... ο Πρίμο Καρνέρα κάνει το ντεμπούτο του νικώντας με νοκ άουτ τον Μπιγκ Μπόι Πάτερσον σε 70 δευτερόλεπτα μπροστά σε 20.000 θεατές.

το 1931... η Κοινωνία των Εθνών επικρίνει την Πολωνία για κακομεταχείριση της γερμανικής μειονότητας, που ζει στην Άνω Σιλεσία.

το 1933... διαλύεται η ελληνική Βουλή και προκηρύσσονται νέες εκλογές για τις 5 Μαρτίου.

το 1935... πωλείται η πρώτη μπύρα σε αλουμινένιο κουτάκι στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια από την Εταιρία Krueger Brewing.

το 1936... ο Αλμπέρ Σαρώ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

το 1937... η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στους Τούρκους αν και ανήκε στην Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939. Το 1974 χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο για την εισβολή στην Κύπρο.

το 1939... πεθαίνει ο Ελβετός γιατρός Μαξιμίλιαν Μπένερ, εφευρέτης του μούσλι.

το 1941... γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Νίλ Ντάιαμοντ.

το 1941... γεννιέται ο τραγουδιστής Άαρον Νέβιλ, μέλος του συγκροτήματος της rhythm and blues μουσικής Νέβιλ Μπράδερς.

το 1941... κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου αδιάκοπη είναι η επιθετική δράση στον τομέα Κλειστούρας-Τεπελένι.

το 1942... μια ειδική προεδρική επιτροπή των ΗΠΑ αποδίδει ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματικούς, λέγοντας ότι, απέτυχαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση του Περλ Χάρμπορ.

το 1943... γεννιέται η ηθοποιός Σάρον Τέιτ, που πρωταγωνίστησε στην ταινία του Πολάνσκι "Η Νύχτα των Βρικολάκων". Η Τέιτ έπεσε θύμα του αιμοσταγή δολοφόνου Τσαρλς Μάνσον, το 1969.

το 1943... ο Ρούσβελτ συναντά τον Τσόρτσιλ στην Καζαμπλάνκα και συζητούν για θέματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1944... γεννιέται ο τραγουδιστής και συνθέτης, Νιλ Ντάιαμοντ.

το 1946... συγκροτείται η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μετά τη διάλυση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ίδια μέρα, που πυροδοτήθηκε αρχικά από τις ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία.

το 1947... το NFL προσθέτει πέμπτο διαιτητή και επιτρέπει τον ξαφνικό θάνατο στους αγώνες των πλέι οφ.

το 1949... γεννιέται ο ηθοποιός Τζον Μπελούσι, γνωστός από την ταινία "Blues Brothers".

το 1951... στην Ινδία, ο Νεχρού εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά των ΗΠΑ, που ζήτησαν από τον ΟΗΕ να καταλογισθούν ευθύνες στο Πεκίνο για τον πόλεμο της Κορέας.

το 1956... ο βασιλιάς του ροκ, Έλβις Πρίσλεϊ, κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή "Stage Show".

το 1959... γεννιέται η Γερμανίδα ηθοποιός Ναστάζια Κίνσκι.

το 1960... ο πάπας Ιωάννης ΙΓ' εγκαινιάζει στη Ρώμη την πρώτη σύνοδο για την εκκλησιαστική τάξη.

το 1960... πεθαίνει ο πιανίστας και μουσικός, Έντουϊν Φίσερ.

το 1961... η Μέριλιν Μονρό χωρίζει με τον τρίτο της σύζυγο και θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ. Το ζευγάρι ήταν 4,5 χρόνια μαζί. Ενάμιση χρόνο μετά η ξανθιά σταρ θα πεθάνει από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών

το 1962... ο Μπράιαν Ενστάιν γίνεται μάνατζερ των Μπιτλς.

το 1963... ο διάδοχος Κωνσταντίνος αρραβωνιάζεται με την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία.

το 1965... πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ο ηγέτης της Βρετανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πολιτικές φιγούρες της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας.

το 1966... συντρίβεται στο όρος Μοντ Μπλαν, αεροσκάφος των Ινδικών Αερογραμμών, σκοτώνοντας 117 επιβάτες.

το 1968... γεννιέται η Αμερικανίδα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Μαίρη Λου Ρέτον, η οποία κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1984 στο Λος Άντζελες και αποτελεί την πρώτη Αμερικανίδα, που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γυμναστική.

το 1972... η Μόσχα αναγνωρίζει την αυτοδυναμία του Μπανγκλαντές.

το 1972... ο Ιάπωνας στρατιώτης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, Σοίτσι Γιοκόι, βρίσκεται στη ζούγκλα του Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Γιοκόι βρισκόταν κρυμμένος στη ζούγκλα 28 χρόνια, χωρίς να γνωρίζει πως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε λήξει. Η χώρα του τον υποδέχεται ως εθνικό ήρωα.

το 1975... φεύγει από τη ζωή ο Λάρι Φάιν, μέλος του Τρίο Στούτζες.

το 1979... στη Δυτική Γερμανία συλλαμβάνονται δύο ακόμη Ανατολικογερμανοί με την κατηγορία της κατασκοπείας.

το 1980... οι ΗΠΑ, σε αντίποινα για τη στάση των Σοβιετικών, αποφασίζουν να πουλήσουν όπλα στην Κίνα.

το 1982... ανοικτός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον πολιτικό γάμο.

το 1983... πεθαίνει ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζορτζ Κιούκορ.

το 1983... στην Ιταλία 32 μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών φυλακίζονται για τρομοκρατία. Ανάμεσα τους και ο εκτελεστής του Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Άλντο Μόρο.

το 1984... λανσάρονται τα Μάκιντος, το αντίπαλο δέος της Μάικροσοφτ.

το 1985... το αμερικανικό περιοδικό "Τάιμ" απαλλάσσεται από την κατηγορία του Ισραηλινού υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Αριέλ Σαρόν για υβριστικό δημοσίευμα.

το 1986... πεθαίνει ο διάσημος σκηνοθέτης Βινσέντε Μινέλι, ο πατέρας της Λάιζα, γνωστός από τις ταινίες "Ένας Αμερικάνος στο Παρίσι" και "Ζιζί".

το 1986... πεθαίνει ο ιδρυτής της Εκκλησίας των Σαϊεντολόγων, Λαφαγιέτ Χούμπαρντ.

το 1986... το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ 2 διέρχεται από τον πλανήτη Ουρανό.

το 1987... στο Λίβανο, ένοπλοι απαγάγουν τους εκπαιδευτικούς Άλαν Στιν, Τζες Τέρνερ, Ρόμπερτ Πόλχιλ και Μίτελεσουορ Σάιν.

το 1989... λήψη μέτρων για την πάταξη της τρομοκρατίας αποφασίζεται σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, μετά τις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον δικαστικών.

το 1989... στην ηλεκτρική καρέκλα κάθεται ο μανιακός δολοφόνος Τέντ Μπάντι, που κακοποίησε και σκότωσε τουλάχιστον 28 γυναίκες.

το 1990... οι πρωθυπουργοί της ΕΣΣΔ και της Ουγγαρίας συμφωνούν στο θέμα της πλήρους αποχώρησης των 52.000 σοβιετικών στρατιωτών από την Ουγγαρία.

το 1991... η Βουλή των Σκοπίων ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

το 1991... το Ιράκ ανακοινώνει ότι, η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων έχει προκαλέσει το θάνατο 4.224 παιδιών και ηλικιωμένων, λόγω του οικονομικού εμπάργκο του ΟΗΕ ενώ απειλεί να απαντήσει σκληρά στα αραβικά κράτη, που επιτρέπουν επιθέσεις από το έδαφός τους εναντίον του.

το 1992... στη Μαυριτανία, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Γαλλία, που έγινε το 1960, διεξάγονται εκλογές.

το 1993... ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν δηλώνει ότι, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Κύπρο μπορούν να εφαρμοστούν, αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα.

το 1993... το "Άρωμα Γυναίκας", με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο, αποσπά τρεις "Χρυσές Σφαίρες", καλύτερης ταινίας, καλύτερου ηθοποιού και σεναρίου.

το 1994... η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν δολοφονεί στο κέντρο της Αθήνας τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλο και τραυματίζει τον οδηγό του.

το 1994... ο ΠΣΑΤ βραβεύει στο ΣΕΦ τους πρώτους αθλητές του 1993. Ανάμεσά τους και ο γυμναστής Ιωαννης Μελισσανίδης, που έχει κερδίσει χρυσό στους Πανευρωπαϊκούς Εφήβων και το έχει προσφέρει στην οικογένεια του Τούρκου συναθλητή του Murat Kanbas, που σκοτώθηκε σε τροχαίο πριν από τους αγώνες. Για την ενέργειά του αυτή, ο Μελισσανίδης τιμήθηκε και με το βραβείο "Ιπεκτσί".

το 1995... ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ) τοποθετεί βόμβα στο κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Οδού Πανεπιστημίου. Στην προκήρυξη η πράξη συνδεόταν με την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης να αναθεωρηθεί το καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου.

το 1995... οι μάρτυρες κατηγορίας ξεκινούν τις καταθέσεις τους στη δίκη του αθλητή Ο. Τζ. Σίμπσον, που κατηγορείται για τη δολοφονία της γυναίκας του. Τελικά, ο Σίμπσον θα αθωωθεί.

το 1995... σε φυλάκιση 10 μηνών καταδικάζεται ο ψευδομουφτής της Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Αγγά, για περιύβριση δικαστικών αρχών και αντιποίηση θρησκευτικής αρχής.

το 1995... στην Τουρκία, ανώτατο δικαστήριο απαγγέλλει την κατηγορία της αυτονομιστικής προπαγάνδας κατά του συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ, επειδή δήλωσε ότι, η Άγκυρα καταπιέζει του Κούρδους.

το 1996... στην Πολωνία, την παραίτηση του υποβάλλει ο πρωθυπουργός Γιόζεφ Ολέξι, μετά την απόφαση Στρατοδικείου να αρχίσει έρευνα για τις κατηγορίες εναντίον του ότι διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

το 1997... η Ελβετίδα Μαρτίνα Χίνγκις γίνεται η νεαρότερη νικήτρια Grand Slam κερδίζοντας την Μαίρη Πίρς με 6-2, 6-2 στο Australian Open στην Μελβούρνη.

το 1997... στη Σλοβενία, ο πρωθυπουργός Ντρνόβσεκ κατορθώνει να σχηματίσει κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, με κοινοβουλευτική πλειοψηφία μίας μόνον έδρας.

το 1998... ο Κριστόφ Βαζέχα χρίζεται πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του ΠΑΟ με 181 γκολ στον αγώνα πρωταθλήματος Απόλλων Αθηνών- ΠΑΟ (2-5), και ακριβώς στη λήξη του ματς σημειώνει το 182ο αφήνοντας τον Αντώνη Αντωνιάδη στη δεύτερη θέση. Η ταχύτητα της μπάλας στο τελευταίο αυτό γκολ μετρήθηκε 112 χλμ/ώρα. Το ισχυρότερο πάντως σουτ των τελευταίων χρόνων ανήκει στον Λύσανδρο Γεωργαμλή του Εθνικού όταν σκοράρει με 122 χλμ/ώρα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος εναντίον του Ολυμπιακού.

το 2001... ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό και γίνεται δεκτός από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

το 2002... ξεκινά σε δικαστήριο των ΗΠΑ η δίκη του φερόμενου ως τρομοκράτη και συνεργάτη της Αλ - Κάιντα, Τζον Λιντ.

το 2002... ξεκινά στο αμερικανικό Κογκρέσο η ακροαματική διαδικασία για το σκάνδαλο με την εταιρία Ένρον.

το 2003... πεθαίνει από καρκίνο, σε ηλικία 82 ετών, ο Τζιάνι Ανιέλι, επίτιμος πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Φίατ και πρόεδρος της Γιουβέντους

το 2003... το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ξεκινά επίσημα τη λειτουργία του.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
25 Ιανουαρίου

το 1327... ο Εδουάρδος Γ' ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας.

το 1494... ο Αλφόνσο Β' γίνεται Βασιλιάς της Νάπολης.

το 1533... ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Η', παντρεύεται την Αν Μπολέιν, αφού χωρίζει την πρώτη του σύζυγο Αικατερίνη.

το 1554... ιδρύεται η πόλη του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

το 1627... γεννιέται ο Άγγλος χημικός και φυσικός, Ρόμπερτ Μπόιλ. Ο Μπόιλ έγινε γνωστός από το νόμο της φυσικής Μπόιλ- Μαριότ, που αναφέρεται στη σχέση πίεσης και όγκου ενός αερίου σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

το 1755... ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

το 1759... γεννιέται ο ποιητής Ρόμπερτ Μπερνς.

το 1783... γεννιέται ο Γουίλιαμ Κολγκέιτ, ιδρυτής της γνωστής εταιρίας ειδών ατομικής υγιεινής.

το 1791... με απόφαση της βρετανικής Βουλής, η επαρχία του Κεμπέκ διαιρείται σε Άνω και Κάτω Καναδά.

το 1817... κάνει πρεμιέρα στη Ρώμη η όπερα του Τζιοακίνι Ροσίνι "Η Σταχτοπούτα".

το 1833... αποβιβάζεται στο Ναύπλιο ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, Όθωνας.

το 1836... θεμελιώνονται τα παλιά ανάκτορα, η σημερινή Βουλή των Ελλήνων.

το 1858... γεννιέται ο Κοκίτσι Μικιμότο, ο Ιάπωνας εφευρέτης της καλλιέργειας μαργαριταριών.

το 1858... στο γάμο της κόρης της βασίλισσας Βικτόριας, ακούγεται για πρώτη φορά το Εμβατήριο του Γάμου του Φέλιξ Μέντελσον, και από τότε καθιερώνεται ως ****λιο έθιμο.

το 1874... γεννιέται ο Άγγλος συγγραφέας Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ.

το 1878... διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας σκακιού μέσω τηλεφώνου μεταξύ των Φ. Τόμσον και Τζ. Κούπερ.

το 1881... ιδρύεται η πρώτη τηλεφωνική εταιρία, που έφερε το όνομα "Oriental Telephone Company", από τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και τον Τόμας Έντισον.

το 1882... γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ.

το 1890... η δημοσιογράφος Νέλι Μπλάι ολοκληρώνεται το Γύρο του Κόσμου σε 72 ημέρες, ξεπερνώντας το ρεκόρ του φανταστικού ήρωα του Ιουλίου Βερν, Φιλέα Φόγκ.

το 1890... ιδρύεται η Αμερικανική Ένωση Μεταλλωρύχων.

το 1900... γεννιέται ο Γιοσίρο Ισιζάκα, ένας από τους πιο γνωστούς Ιάπωνες συγγραφείς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

το 1902... η Ρωσία καταργεί τη θανατική ποινή

το 1911... σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην Αθήνα, εξαιτίας της απεργίας των ταχυδρομικών.

το 1913... ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέπτεται τη Σόφια.

το 1915... ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καλεί από τη Νέα Υόρκη τον Τόμας Γουότσον στο Σαν Φρανσίσκο, εγκαινιάζοντας την πρώτη τηλεφωνική γραμμή.

το 1917... οι Δυτικές Ινδίες, που ήταν αποικία της Δανίας, πωλούνται στις ΗΠΑ έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

το 1919... ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών, που είχε στόχο να διασφαλίσει τη διεθνή ειρήνη μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1947 έπαψε να υφίσταται και μεταβίβασε την αποστολή της στον ΟΗΕ.

το 1921... στις ΗΠΑ, 3,5 εκατομμύρια άτομα είναι άνεργα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

το 1924... ξεκινούν οι 1οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαμονί της Γαλλίας, οι οποίοι αρχικά ονομάζονταν "Εβδομάδα Χειμερινών Σπορ". Συμμετέχουν 281 αθλητές και 13 αθλήτριες από 16 χώρες σε 14 αγωνίσματα.

το 1925... γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας.

το 1928... γεννιέται ο τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης και πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε.

το 1929... στην Ελλάδα εντείνεται ο αγώνας εναντίον των αφροδίσιων νοσημάτων.

το 1930... στην Ισπανία, παραιτείται ο δικτάτορας Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα.

το 1931... στην Ινδία, αποφυλακίζεται ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος αγωνιζόταν υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας του.

το 1932... η ΕΣΣΔ υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με την Πολωνία.

το 1933... γεννιέται η Κορασόν Ακίνο, που διετέλεσε Πρόεδρος των Φιλιππίνων από το 1986 έως το 1992.

το 1935... οι αρχές της Κωνσταντινούπολης μετατρέπουν το ναό της Αγίας Σοφίας σε μουσείο μετά την ανακάλυψη βυζαντινών τοιχογραφιών από τον αρχαιολόγο Τόμας Γουίτεμορ.

το 1939... σεισμοί στη Χιλή καταστρέφουν είκοσι χωριά, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

το 1942... γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών ο Πορτογάλος Εουσέμπιο.

το 1942... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η σύμμαχος της Ιαπωνίας, Ταϊλάνδη, κηρύττει πόλεμο κατά της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

το 1943... γεννιέται ο σκηνοθέτης ταινιών τρόμου, Τόμπ Χούπερ, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την ταινία "Poltergeist- Το Πνεύμα του Κακού".

το 1946... η Αμερικανική Ένωση Μεταλλωρύχων ξαναγίνεται μέλος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας.

το 1947... πεθαίνει στο Μαϊάμι ο θρυλικός γκάγκνστερ, Αλ Καπόνε.

το 1949... απονέμονται τα πρώτα βραβεία EMMY στο Hollywood Athletic Club.

το 1949... στο Ισραήλ, στις πρώτες βουλευτικές εκλογές, κερδίζει το κόμμα "Μαπάι", με την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος και γίνεται πρώτος πρωθυπουργός του νεοσύστατου κράτους ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν,

το 1950... με 63 ψήφους υπέρ και 19 κατά, η αμερικανική Γερουσία αποδέχεται τα ψηφίσματα περί ισοπολιτείας των πολιτών της χώρας.

το 1953... φτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα ελικόπτερα.

το 1955... το Ανώτατο Σοβιέτ τερματίζει και επίσημα την εμπόλεμη κατάσταση με τη Γερμανία.

το 1961... στις ΗΠΑ, μεταδίδεται για πρώτη φορά "ζωντανά" η συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Τζον Κένεντι.

το 1962... παραιτείται ο νέος αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος Βαβανάτσος, σε βάρος του οποίου υπήρξαν φήμες για διαβλητή ηθική συμπεριφορά.

το 1969... κατασκευάζονται οι εγκαταστάσεις του κρατικού ραδιοφώνου (ΕΙΡ) και της τηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή.

το 1970... φεύγει από τη ζωή η τραγουδίστρια της όπερας, Ζαν Μπαθόρι.

το 1971... πραξικόπημα στην Ουγκάντα. Ο στρατηγός Ίντι Αμίν Νταντά ανατρέπει τον Πρόεδρο Μίλτον Ομπότε και επιβάλλει δικτατορία, που έληξε το 1979, όταν στρατεύματα της Τανζανίας ανέτρεψαν τον Αμίν Νταντά.

το 1971... στις ΗΠΑ, ο Τσαρλς Μάνσον κρίνεται ένοχος φόνου εκ προμελέτης της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι κι άλλων έξι ατόμων στο σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς, τον Αύγουστο του 1969, καθώς και του ζεύγους Λα Μπιάνκα, στο Λος Άντζελες.
το 1971... το Χιματσάλ Πραντές γίνεται το 18ο κρατίδιο των Ινδιών.


το 1980... στις ΗΠΑ, η εταιρία πετρελαίου Έξον ανακοινώνει καθαρά κέρδη για το 1979 3 δις. δολάρια, ποσό, που αποτελεί ρεκόρ.

το 1981... η χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ, Τζιάνγκ Τσινγκ, καταδικάζεται σε θάνατο, αφού κρίθηκε ένοχη για "αντι-επαναστατικά εγκλήματα".

το 1983... συλλαμβάνεται στη Βολιβία ο Ναζί, καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, Κλάους Μπάρμπι.

το 1988... σημειώνεται ο 5.000.000ός πόντος στο NBA με 3ποντο από τον Ρίκι Γκριν της Γιούτα Τζαζ.

το 1989... στην πέμπτη του σεζόν στο NBA ο Μάικλ Τζόρνταν σημειώνει τον 10.000ό πόντο στην καριέρα του και γίνεται ο δεύτερος μετά τον Γούιλτ Τσάμπερλεν που φτάνει τόσο γρήγορα στη θέση αυτή.

το 1990... πεθαίνει στα 67 της χρόνια η Αμερικανίδα ηθοποιός Άβα Γκάρντνερ.

το 1991... οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράκ ότι, αφήνει να διαρρέει αργό πετρέλαιο στη θάλασσα του Κόλπου, που μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή. Από την πλευρά του το Ιράκ ανακοινώνει ότι, 231 άτομα έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς, ενώ η αντιιρακινή Συμμαχία υποστηρίζει ότι, οι νεκροί είναι 48.

το 1992... αδιάσειστα στοιχεία για το βασανισμό ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές της Τουρκίας, περιλαμβάνει η έκθεση της οργάνωσης Helsinki Watch.

το 1992... ο Βρετανός Στιβ Μπάκλεϊ γίνεται ο πρώτος αθλητής, που ρίχνει το νέο βελτιωμένο ακόντιο πάνω από 90 μέτρα (91 μέτρα) σε αγώνες στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

το 1992... στη Βραζιλία, συλλαμβάνεται δικηγόρος, που κατηγορείται ότι έχει πωλήσει 2.000 παιδιά σε ζευγάρια ξένων.

το 1993... οι Κροάτες συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά των Σέρβων.

το 1993... στις ΗΠΑ, ένοπλος σκοτώνει δύο εργαζομένους στο αρχηγείο της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

το 1993... τη σύνθεση της πρώτης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Δανίας μετά το 1982, ανακοινώνει ο νέος πρωθυπουργός Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν.

το 1994... δεν θα αλλάξουμε το όνομα μόνο και μόνο επειδή μας το ζητεί η Ελλάδα", δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ.

το 1994... πεθαίνει ο Αμερικανός μαθηματικός Στέφεν Κολ Κλιν, του οποίου οι μελέτες συνέβαλαν στην ανάπτυξη του μαθηματικού λογισμού και της θεωρίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

το 1994... συντρίβεται, λίγο μετά την εκτόξευσή του, ο γαλλικός πύραυλος "Αριάν", ο οποίος επρόκειτο να θέσει σε τροχιά τον πρώτο τουρκικό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών.

το 1995... η Ρωσία καταρρίπτει επιστημονικό πύραυλο της Νορβηγίας, θεωρώντας τον κατασκοπευτικό, ενώ αποφεύγεται στο παραπέντε η χρήση πυρηνικών.

το 1995... ο υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Σηφουνάκης υπογράφει την απόφαση του ΚΑΣ για τη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα προστατεύεται στο διηνεκές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα παραχωρείται στην Εκκλησία για τρεις εκδηλώσεις το χρόνο.

το 1995... στη Σικελία, ο αρχηγός της Μαφίας, Σαλβατόρε Τότο Ρίινα, καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη από το δικαστήριο του Παλέρμο.

το 1996... η Ρωσία γίνεται δεκτή στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

το 1997... στη Μαδαγασκάρη, 100 άτομα έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται από τον τυφώνα "Γκρέτελ", ενώ χιλιάδες είναι οι άστεγοι.

το 1998... η ΕΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) αποκτά νέο πρόεδρο έπειτα από 21 χρόνια. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, γενικός γραμματέας από το 1980, αναλαμβάνει στην θέση του Ζαχαρία Αλεξάνδρου, που ήταν πρόεδρος από το 1977. Οι δυο αυτοί παράγοντες έχουν οδηγήσει το μπάσκετ στις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις της ιστορίας του όντας στην εμπροσθοφυλακή της ΕΟΚ από το 1970.

το 1999... φονικός σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκοτώνει τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους στην Κολομβία.

το 2002... η αμερικανική σαπουνόπερα "The Guiding Light" γίνεται το μακροβιότερο πρόγραμμα στην παγκόσμια τηλεοπτική ιστορία, συμπληρώνοντας 65 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε το 1937 από την Ίρνα Φίλιπς.

το 2004... προσεδαφίζεται στη φωτεινή πλευρά του Άρη, το Opportunity, ένα από τα δύο ρομποτικά οχήματα της ΝΑΣΑ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
26 Ιανουαρίου

το 1340... ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ' της Αγγλίας, ανακηρύσσεται βασιλιάς της Γαλλίας.

το 1500... ο Ισπανός εξερευνητής Βισέντε Γιάνες Πινζόν ανακαλύπτει τη Βραζιλία.

το 1531... σεισμός συγκλονίζει τη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους.

το 1699... υπογράφεται η συνθήκη του Κάρλοβιτς, με την οποία τερματίζεται ο Αυστρο-οθωμανικός πόλεμος.

το 1736... ο Στανισλάβ Α' της Πολωνίας παραιτείται από το θρόνο του.

το 1821... αρχίζει η διάσκεψη στη Βοστίτσα, σημερινό Αίγιο, όπου ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους προκρίτους, ότι η Ελληνική Επανάσταση θα αρχίσει στις 25 Μαρτίου.

το 1838... το Τενεσσί επικυρώνει τον πρώτο νόμο για την ποτοαπαγόρευση στην ιστορία των ΗΠΑ

το 1841... η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.

το 1861... στα πλαίσια του αμερικανικού εμφυλίου η Λουϊζιάνα αποχωρεί από τις ΗΠΑ.

το 1870... κι ενώ ο αμερικανικός εμφύλιος μαίνεται, η Βιρτζίνια γίνεται και πάλι Πολιτεία των ΗΠΑ.

το 1871... ιδρύεται στο Λονδίνο το Rugby Football Union. Σκοπός της δημιουργίας του είναι η διαφοροποίηση του ράγκμπι από το ποδόσφαιρο.

το 1885... ομάδες πιστών του Μαχντί καταλαμβάνουν το Χαρτούμ.

το 1887... κατά τη διάρκεια της μάχης του Ντογκάλι, τα αβυσσηνιακά στρατεύματα νικούν τα ιταλικά.

το 1903... στη Βενεζουέλα, ο Πρόεδρος Κάστρο παρέχει στους συμμάχους σημαντικές δασμολογικές ελαφρύνσεις στα λιμάνια της χώρας.

το 1905... ανακαλύπτεται το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Κούλιναν, στο ορυχείο Πρεμιέρ, στην Πραιτόρια της Δυτικής Αφρικής.

το 1905... γεννιέται η Αυστριακή τραγουδίστρια Μαρία φον Τραπ, που έμεινε, όμως, γνωστή για το βιβλίο, που συνέγραψε με τίτλο "The Story of the Trapp Family Singers", που αργότερα διασκευάστηκε ως ένα από τα πιο επιτυχημένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, ενώ ακολούθησε και κινηματογραφική ταινία, η "Μελωδία της Ευτυχίας".

το 1908... γεννιέται ο Γάλλος μουσικός και συνθέτης Στεφάν Γκραπέλι, που μαζί με τον Ντιάνκο Ρέινχαρντ ίδρυσε το κουιντέτο "Hot Club of France".

το 1910... οι καταρρακτώδεις βροχές στο Παρίσι, που πέφτουν επί μια βδομάδα, προκαλούν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά και μουσεία.

το 1911... ο Γκλεν Χάμοντ Κέρτις πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχή πτήση με υδροπλάνο.

το 1918... γεννιέται ο Νικολάι Τσαουσέσκου, ηγέτης της κομμουνιστικής Ρουμανίας από το 1965 μέχρι λίγο πριν εκτελεστεί το 1989.

το 1920... ο Κεμάλ καλεί τους Τούρκους στα όπλα.

το 1924... ο Charles Jewtro είναι ο πρώτος ολυμπιονίκης στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

το 1924... συμφωνείται στο δεύτερο συνέδριο της ΕΣΣΔ να διατηρηθεί το σώμα του Λένιν, που είχε πεθάνει στις 21 Ιανουαρίου και να μετονομαστεί η Αγία Πετρούπολη σε Λένινγκραντ.

το 1925... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν.

το 1928... γεννιέται ο Ροζέ Βαντίμ, Γάλλος δημοσιογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ιδιαίτερα γνωστός για την ταινία του "Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα", η οποία υπήρξε και η αφετηρία της μεγάλης καριέρας της Μπριζίτ Μπαρντό.

το 1931... μείζον θέμα δημιουργείται στην ελληνική Βουλή, λόγω του διορισμού στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του αντιπροέδρου του εν λόγω δικαστηρίου, Κ. Γεωργιάδη, που είχε επιλεγεί ως εισαγγελέας στη δίκη των Εξ, το 1922.

το 1932... η αγροτική εξέγερση, λόγω της φτώχειας, που μαστίζει τον αγροτικό πληθυσμό, παίρνει πανελλήνιες διαστάσεις.

το 1934... το Apollo Theatre στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.

το 1936... οι δυνάμεις του Φράνκο κυριεύουν τη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου.

το 1936... το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του "Παλλαϊκού Μετώπου" λαμβάνοντας 73.411 ψήφους και καταλαμβάνει 15 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι καταλαμβάνουν 126 έδρες και το Λαϊκό κόμμα 72.

το 1939... ξεκινούν τα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας "Όσα Παίρνει ο Άνεμος".

το 1939... στην Ισπανία, έξαλλα πλήθη καλωσορίζουν τα νικηφόρα στρατεύματα του στρατηγού Φράνκο στη Βαρκελώνη.

το 1940... ο μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν παντρεύεται την νεαρή ηθοποιό Τζέιν Γουάιμαν.

το 1942... αποβιβάζονται στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Βόρεια Ιρλανδία, οι πρώτες αμερικανικές δυνάμεις για πρώτη φορά μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

το 1945... γεννιέται η Αγγλίδα Ζακλίν ντι Πρε, μια από τις πιο ταλαντούχες και επιτυχημένες τσελίστριες παγκοσμίου φήμης, που πέθανε στα 42 της χρόνια από σκλήρυνση κατά πλάκας.

το 1946... γεννιέται ο Ζιν Σίσκελ ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς κινηματογράφου.

το 1948... με την υπογραφή του υπ' αριθμόν 9981 προεδρικού διατάγματος από τον Αμερικανό Πρόεδρο Χάρι Τρούμαν, υιοθετείται στις τάξεις του η αρχή της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών για όλους, ανεξαρτήτως φυλής.

το 1950... ιδρύεται η Δημοκρατία της Ινδίας, η οποία είναι η πολυπληθέστερη του κόσμου και ορκίζεται ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας, ο Ραγιέντρα Πασάντ.

το 1951... ο Νίκος Φώσ****ς κάνει την πρώτη του ραδιοφωνική μετάδοση σε αγώνα ποδοσφαίρου. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 θα γράψει το πρώτο του σενάριο για τον κινηματογράφο ("Η Κρυστάλλω") και μετά την "εισβολή" της τηλεόρασης τον "Άγνωστο Πόλεμο" και αργότερα την "Λάμψη".

το 1951... στο Μαρόκο, κρίση ξεσπά μεταξύ Σουλτάνου και στρατηγού Ζουέν, καθώς ο τελευταίος προσπαθεί να επωφεληθεί από τις εσωτερικές διαφωνίες και να δώσει στη Γαλλία το ρόλο του διαιτητή.

το 1953... γεννιέται ο πρωθυπουργός της Δανίας, Άντερς Φον Ρασμούσεν.

το 1954... οι υποψήφιοι του "Ελληνικού Συναγερμού" πλειοψηφούν στις αναπληρωματικές εκλογές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

το 1955... γεννιέται ο Ολλανδός μουσικός Έντι Βαν Άλεν.

το 1956... ξεκινούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Κορτίνα ντ' Αμπέτζο της Ιταλίας.

το 1957... η Ινδία προσαρτά το Κασμίρ.

το 1958... ο Μοσέ Νταγιάν παραιτείται από αρχηγός του ισραηλινού στρατού.

το 1959... αρχίζουν οι εκδηλώσεις του "Έτους Παλαμά" για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

το 1959... με την υπερψήφιση του νέου συντάγματός της, η Ινδία αποδεσμεύεται οριστικά από το αποικιακό καθεστώς της Βρετανίας.

το 1961... ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι προσλαμβάνει την Τζάνετ Τράβελ για προσωπική του γιατρό. Είναι η πρώτη φορά, που μια γυναίκα διορίζεται σ' αυτή τη θέση.

το 1962... εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο Ρέιντζερ 3 για να εξερευνήσει τη Σελήνη.

το 1962... πεθαίνει ο Λάκι Λουτσιάνο, κακοποιός και μέλος της μαφίας, που έμεινε γνωστός για τη μεγάλη εγκληματική του δράση.

το 1965... η διάλεκτος Χίντι γίνεται επίσημη γλώσσα της Ινδίας.

το 1965... στο Νότιο Βιετνάμ, ο στρατός καταλαμβάνει την εξουσία, ανατρέποντας τη δημοκρατική κυβέρνηση του Τραν Βαν Ντονγκ.

το 1972... αρχίζουν συνομιλίες για την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

το 1972... στο κέντρο της Αθήνας μπουλντόζες ανασκάπτουν την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ.

το 1973... πεθαίνει ο ρουμανικής καταγωγής ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Έντουαρντ Ρόμπινσον.

το 1977... οι Σοβιετικοί Sergei Shakrai και Marine Tcherkasova είναι οι πρώτοι που εκτελούν "quadrοple twist" στο καλλιτεχνικό πατινάζ στο Ελσίνκι.

το 1978... ο σοσιαλιστής Μάριο Σοάρες σχηματίζει κυβέρνηση στην Πορτογαλία.

το 1979... στην Ιταλία, το Κομμουνιστικό Κόμμα αποσύρει την κοινοβουλευτική του υποστήριξη από την Κυβέρνηση Αντρεότι.

το 1980... η Mary Decker γίνεται η πρώτη γυναίκα που τρέχει το μίλι σε χρόνο μικρότερο από 4,5 λεπτά.

το 1980... πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο λογοτέχνης Στρατής Τσίρκας.

το 1980... το Ισραήλ και η Αίγυπτος αρχίζουν διπλωματικές επαφές.

το 1983... βγαίνει στην αγορά το λογισμικό πρόγραμμα για υπολογιστές Lotus 1-2-3.

το 1989... δύο κουκουλοφόροι κλέβουν 47 εκ. δραχμές από τα ΕΛΤΑ στα Χανιά.

το 1991... στη Βόννη της Γερμανίας, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Πολέμου στον Κόλπο, με τη συμμετοχή 100.000 ατόμων.

το 1992... η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, "Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού", παίρνει το πρώτο Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου.

το 1992... ο Μπόρις Γέλτσιν ανακοινώνει ότι, η Ρωσία θα πάψει να θεωρεί πιθανούς στόχους επίθεσης τις αμερικανικές πόλεις, που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά.

το 1992... πεθαίνει ο Χοσέ Φερέρ, Πορτορικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός.

το 1993... εκλέγεται Πρόεδρος της Τσεχίας ο Βάτσλαβ Χάβελ.

το 1993... πεθαίνει η Ζαν Σοβέ, Καναδή πολιτικός, που υπήρξε η πρώτη γυναίκα, που έφτασε στο αξίωμα του Γενικού Κυβερνήτη του Καναδά.

το 1994... η Ρουμανία είναι η πρώτη χώρα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, που προσχωρεί στον "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" του ΝΑΤΟ.

το 1994... ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας πέφτει θύμα αποτυχημένης δολοφονικής επίθεσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

το 1994... στις ΗΠΑ, συμβιβασμό, με την καταβολή υπέρογκης αποζημίωσης στην οικογένεια του 13χρονου, που τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση, επιτυγχάνει ο τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον.

το 1995... επτά άτομα χάνουν τη ζωή τους από εκρήξεις βομβών κατά τη διάρκεια εορτασμών στο Κασμίρ.

το 1995... την επίσκεψή του στο Άουσβιτς ματαιώνει ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας, έπειτα από την επιμονή της Πολωνίας να αναρτηθεί η σημαία της ΠΓΔΜ με τον "Ήλιο της Βεργίνας" κατά τη διάρκεια της 50ης επετείου από την απελευθέρωση και των τελευταίων κρατουμένων του ναζιστικού καθεστώτος. Εξάλλου στο Άουσβιτς, 1.000 άτομα συγκεντρώνονται και κάνουν πορεία για να τιμήσουν την επέτειο.

το 1996... η Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και οι Σερβοβόσνιοι συμφωνούν να απελευθερώσουν όλους τους αιχμαλώτους.

το 1996... η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον καταθέτει στο δικαστήριο στα πλαίσια της δίκης για το σκάνδαλο Γουάιτγουότερ.

το 1997... στο Περού, οι Τουπάκ Αμάρου αφήνουν ελεύθερο τον στρατηγό Χοσέ Ρίβας Ροντρίγκες και συνέχιζουν να κρατούν 72 ομήρους στην ιαπωνική πρεσβεία.

το 1998... εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αρνείται ότι, είχε σεξουαλικές σχέσεις με την πρώην υπάλληλο του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι.

το 2000... πεθαίνει ο Καναδός Α. Ε. βαν Βογκτ, συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας.

το 2000... πεθαίνει ο Ντον Μπατζντ, Σκωτσέζος τενίστας που το περιοδικό Tennis Magazine συγκατέλεξε ανάμεσα στους 20 πιο σημαντικούς του 20ου αιώνα.

το 2001... αεροσκάφος Douglas DC-3 συντρίβεται κοντά στην περιοχή Κουιδάα Μπολιβάρ της Βενεζουέλα σκοτώνοντας 24 άτομα.

το 2001... σεισμός συγκλονίζει το Γκουγιαράτ της Ινδίας προκαλώντας πάνω από 20.000 ανθρώπινες απώλειες.

το 2003... πεθαίνει η Σοβιετική αθλήτρια Βαλερί Μπρυμέλ, που κατέρριψε για έξι συνεχόμενες φορές από το 1961 έως το 1963 το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος και είχε ανέβει στο βάθρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 και του 1964 για να παραλάβει το αργυρό και το χρυσό μετάλλιο αντίστοιχα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
27 Ιανουαρίου

το 1302... εξορίζεται από τη Φλωρεντία ο ποιητής και δημιουργός της Θείας Κωμωδίας, Δάντης Αλιγκέρι.

το 1606... ξεκινά στην Αγγλία η δίκη του Γκάι Φοξ και άλλων συνωμοτών, οι οποίοι ετοιμάζονταν να ανατινάξουν το αγγλικό Κοινοβούλιο όταν ήταν μέσα ο βασιλιάς Τζέιμς A'. Η δίκη θα τελειώσει με την εκτέλεση τους στις 31 Ιανουαρίου.

το 1756... γεννιέται ο Αυστριακός μουσικός και συνθέτης Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Ο Μότσαρτ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες όλων των εποχών. Πέθανε σε ηλικία 35 ετών, αλλά παρά το νεαρό της ηλικίας του κατάφερε να συνθέσει 41 συμφωνίες, 27 κονσέρτα για πιάνο, 23 κουαρτέτα για έγχορδα όργανα, 17 σονάτες για πιάνο, 7 μεγάλες όπερες και άλλες αναρίθμητες συνθέσεις.

το 1832... γεννιέται ο Λούις Κάρολ συγγραφέας του μυθιστορήματος "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων".

το 1859... γεννιέται ο βασιλιάς Γουλιέλμος Β' της Γερμανίας, ο οποίος υπήρξε και ο τελευταίος αυτοκράτορας της Γερμανίας και της Πρωσίας.

το 1870... ιδρύεται στις ΗΠΑ η πρώτη αδελφότητα γυναικών με το όνομα "Άλφα Κάπα Θήτα" στο πανεπιστήμιο του Ντε Πω.

το 1880... ο Θωμάς Έντισον κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ανακάλυψη της πυρακτωμένης λάμπας.

το 1888... ιδρύεται στην περιοχή της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ η "National Geographic Society", αφιλοκερδής επιστημονικός και εκπαιδευτικός οργανισμός για τη διάδοση των γεωγραφικών γνώσεων.

το 1894... διεξάγεται ο πρώτος κολεγιακός αγώνας μπάσκετ, ανάμεσα στα πανεπιστήμια University of Chicago- Chicago YMCA 19-11.

το 1901... πεθαίνει στο Μιλάνο ο κορυφαίος Ιταλός συνθέτης του 19ου αιώνα και δημιουργός της περίφημης "Τραβιάτα", Τζουζέπε Βέρντι, σε ηλικία 70 ετών.

το 1903... γεννιέται ο ψυχολόγος Τζον Κάριου Έκλς, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1963.

το 1911... ο Henry Rougier κερδίζει το πρώτο Ράλι του Μόντε Κάρλο οδηγώντας μια Turcat-Mery.

το 1913... ο Τζίμι Θορπ, που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στην Στοκχόλμη είχε κερδίσει χρυσά μετάλλια στο πένταθλο και στο δέκαθλο, παραδέχεται ότι, είναι επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν τα μετάλλια.

το 1914... στην Αϊτή, ο εμφύλιος πόλεμος υποχρεώνει τον Πρόεδρο Ορέστε να εγκαταλείψει τη θέση του.

το 1915... οι αμερικανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αϊτή.

το 1916... δημιουργείται στο Βερολίνο η επαναστατική ομάδα Σπάρτακος, που αποτέλεσε τον πρόδρομο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας.

το 1918... βγαίνει στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία του Ταρζάν με τίτλο "Τarzan of the Apes".

το 1919... στο Παρίσι, παρά τις επιφυλάξεις τους, 19 μικρά κράτη αποδέχονται το σχέδιο της Κοινωνίας των Εθνών.

το 1920... κατά των εργατικών νομοσχεδίων τάσσονται οι εργάτες, που συγκεντρώνονται στο Αθήναιον.

το 1922... η Διάσκεψη των Κανών, που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου 1921, διακόπτει τις εργασίες της χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία για την επανασύγκληση της. Το γενικό κλίμα, που επικράτησε στη Διάσκεψη μόνο "φιλελληνικό" δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς οι Μεγάλες Δυνάμεις υπέδειξαν στην Ελλάδα ότι, πρέπει να αποσύρει το στρατό της από τη Μικρά Ασία και αναγνώρισαν "ντε φάκτο" το καθεστώς του Κεμάλ.

το 1923... το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα οργανώνει το πρώτο του συνέδριο στο Μόναχο.

το 1924... γεννιέται ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

το 1926... ο Σκοτσέζος εφευρέτης Τζον Λότζι Μπερντ κάνει την πρώτη παρουσίαση ενός πραγματικού συστήματος τηλεόρασης στο Λονδίνο.

το 1934... ο Σοβιετικός ηγέτης Στάλιν ισχυρίζεται ότι οι καπιταλιστικές χώρες θα επέλεγαν τη λύση του πολέμου για να βγουν από το αδιέξοδο της οικονομικής ύφεσης.

το 1940... οι Φινλανδοί παγιδεύουν δύο σοβιετικές μεραρχίες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5.000 άνδρες.

το 1942... οι Ναζί αρνούνται να παραχωρήσουν τρένα στους επιζήσαντες της 8ης Ιταλικής Στρατιάς, που αποχώρησε από τη Ρωσία.

το 1943... οι πρώτες επιδρομές των Αμερικανών εναντίον του Ράιχ τινάζουν στον αέρα τις βάσεις Βιλελμάφεν και Εμντεν.

το 1944... γεννιέται ο Νικ Μέισον, μουσικός και μέλος του συγκροτήματος των Pink Floyd.

το 1944... σταματά η πολιορκία του Λένινγκραντ. Κατά τη διάρκεια των 872 ημερών, που διήρκεσε η πολιορκία, πέθαναν τουλάχιστον 650.000 άνθρωποι.

το 1945... ο Κόκκινος Στρατός φτάνει στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στην Πολωνία, απελευθερώνοντας τους περίπου 7.600 αιχμαλώτους, που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένοι εκεί. Μέχρι τότε στο Άουσβιτς είχαν δολοφονηθεί σχεδόν 1 με 1,5 εκατ. άνθρωποι.

το 1948... γεννιέται ο κορυφαίος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ.

το 1950... ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ οκτώ χωρών της Δυτικής Ευρώπης, ανακοινώνει ότι, ήρθε ο καιρός να αρχίσουν οι εργασίες του Οργανισμού αυτού.

το 1951... οι ΗΠΑ ζητούν από την ΕΣΣΔ να τους επιστραφούν τα 670 πλοία, που της είχαν παραχωρήσει με ενοίκιο.

το 1953... νέα αυτόματα τηλεφωνικά κέντρα αρχίζουν να λειτουργούν στη Θεσσαλία και σε άλλα διαμερίσματα της χώρας.

το 1957... γεννιέται ο Τζάνικ Γκερς, μουσικός και μέλος του συγκροτήματος Iron Maiden.

το 1959... στο 21ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, εδραιώνεται περαιτέρω η θέση του Νικίτα Χρουστσόφ, πρωθυπουργού και γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

το 1964... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπρίτζετ Φόντα, εγγονή του μεγάλου ηθοποιού Χένρι Φόντα.

το 1964... η Γαλλία αναγνωρίζει επίσημα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

το 1967... περισσότερα από 60 κράτη υπογράφουν τη Συνθήκη για το Διάστημα, με την οποία απαγορεύονται οι δοκιμές πυρηνικών όπλων σε αυτό.

το 1967... τρεις αστροναύτες χάνουν τη ζωή τους από φωτιά, που εκδηλώνεται στο διαστημόπλοιο Apollo 1 κατά τη διάρκεια δοκιμών στο ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντα.

το 1969... στο Ιράκ, εκτελούνται 14 Ισραηλινοί με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ.

το 1971... στην Ελλάδα, καθελκύεται η πρώτη από τις τέσσερις κανονιοφόρους, που κατασκευάστηκαν στη Γερμανία.

το 1973... σταματά, τυπικά τουλάχιστον, ο πόλεμος του Βιετνάμ. Η απόφαση για την κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε εφαρμογή στις 7 το βράδυ, ενώ η συμφωνία ανακωχής υπογράφηκε στο Παρίσι λίγες ώρες νωρίτερα.

το 1975... η αμερικανική Γερουσία ξεκινά διακομματική έρευνα διενεργούμενη από κοινοβουλευτική ομάδα γύρω από τη νομιμότητα ή όχι ενεργειών του FBI και της CIA.

το 1975... ο Ανουάρ Σαντάτ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου αρχηγού κράτους στη Γαλλία.

το 1977... πεθαίνει ο "πατέρας" του ελληνικού κινηματογράφου, Φιλοποίμην Φίνος.

το 1980... ο ηγέτης των ανταρτών Ρόμπερτ Μουγκάμπε επιστρέφει στη Ροδεσία μετά από πέντε χρόνια εξορίας.

το 1980... πεθαίνει ο συγγραφέας Στρατής Τσίρκας.

το 1981... στην Ινδονησία, 500 άτομα πνίγονται, όταν το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν βουλιάζει στη θάλασσα της Ιάβας, μετά από πυρκαγιά.

το 1983... πεθαίνει ο Γάλλος κωμικός ηθοποιός Λουί ντε Φινές.

το 1984... ο Καρλ Λούις κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος ξεπερνώντας τον εαυτό του, αφού ο ίδιος είχε επιτύχει και το ρεκόρ που κατέρριψε.

το 1984... στην Ελλάδα, ενοποιούνται η αστυνομία πόλεως, η χωροφυλακή και η πυροσβεστική.

το 1984... το κεφάλι του Μάικλ Τζάκσον τυλίγεται στις φλόγες κατά τη διάρκεια γυρισμάτων διαφημιστικού σποτ της Pepsi.

το 1989... σωματοφύλακας του Κοσκωτά καταθέτει στον ανακριτή ότι, τα λεφτά από τον επιχειρηματία πήγαιναν στους Κουτσόγιωργα και Λούβαρη σε κουτιά από "πάμπερς".

το 1990... το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον αστυνομικό Αθανάσιο Μελίστα, που το Νοέμβριο του 1985, κατά τα επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου, πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Καλτεζά.

το 1991... ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι υποστηρίζει, ότι όλες οι πλευρές, που ενέχονται στον Πόλεμο του Κόλπου, είναι παράλογες και ότι, η χώρα του δεν υποστηρίζει κανέναν.

το 1991... ο Σομαλός ηγέτης Μοχάμαντ Σιγιάντ Μπαρ εγκαταλείπει τη χώρα του καθώς οι επαναστάτες καταλαμβάνουν το παλάτι του και την πρωτεύουσα της χώρας.

το 1992... η Γαλλία συμφωνεί να υπογράψει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών.

το 1992... η οργάνωση "Helsinki Watch" καταγγέλλει την αστυνομία της Τουρκίας ότι, βασανίζει παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.

το 1992... ο μποξέρ Μάικ Τάισον οδηγείται σε δίκη με την κατηγορία ότι, βίασε Αφροαμερικανίδα, που συμμετείχε στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της "Miss Black America".

το 1992... στο Ισραήλ, καταψηφίζεται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Γιτζάκ Σαμίρ.

το 1993... στη Ρωσία, αξιωματούχος δηλώνει ότι, μισό εκατομμύριο άτομα έχουν επηρεαστεί από τη ραδιενέργεια της γιγαντιαίας μονάδας πλουτωνίου Μαγιάκ, τα τελευταία 40 χρόνια.

το 1993... στην Αλβανία, σε κάθειρξη εννέα ετών καταδικάζεται η χήρα του Εμβέρ Χότζα, Νετζμίγε, για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

το 1994... πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, Μιράντα Μυράτ.

το 1994... στην Ιταλία, δικαστής αποφασίζει την προσαγωγή του πρώην πρωθυπουργού Μπετίνο Κράξι σε δίκη με την κατηγορία της διαφθοράς.

το 1995... οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

το 1995... στη Γαλλία, η σύζυγος του Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, Ντανιέλ Μιτεράν, καταγγέλλει δημοσίως την Τουρκία για γενοκτονία εναντίον των Κούρδων, όπως επίσης το Ιράν και το Ιράκ επειδή καταπιέζουν την κουρδική μειονότητα.

το 1996... η Γερουσία των ΗΠΑ επικυρώνει τη συνθήκη START-2 για τον πυρηνικό αφοπλισμό, που είχαν υπογράψει Γέλτσιν και Μπους.

το 1996... ο Νιγηριανός συνταγματάρχης Ιμπραήμ Μπέαρ Μενασάρα ανατρέπει με στρατιωτικό πραξικόπημα τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη της χώρας Μαχαμάμ Ουσμάν.

το 1996... Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στα 5000μ με 13'.10''.98.

το 1997... αποκαλύπτεται ότι, οι Ναζί είχαν κλέψει περίπου 2.000 έργα τέχνης από τα μουσεία της Γαλλίας.

το 1997... η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τα αγροτικά θέματα, αποφασίζεται στην ελληνική Βουλή.

το 1998... η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται στο "Today Show" δηλώνοντας, πως οι επιθέσεις στον άντρα της είναι μέρος συνωμοσίας των "δεξιών".

το 2002... σειρά εκρήξεων σε στρατιωτική αποθήκη του Λάγος της Νιγηρίας προκαλεί το θάνατο 1000 ατόμων
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top