Διάλεξη για τον φόβο του θανάτου--Ίρβιν Γιάλομ

Εδάδ

Διάσημο μέλος

Η Εδάδ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,958 μηνύματα.
Δεν ήξερα που να το βάλω :D, αν θέτε το μετακινείτε :)

Οι Αθηναίοι, να πάτε!!!


ΙΡΒΙΝ ΓΙΑΛΟΜ«Τα όνειρα είναι τα ντελικατέσεν της ψυχής»

Οταν σου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσεις με ανθρώπους τα γραφόμενα των οποίων σου έχουν αλλάξει τη ζωή, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της απομυθοποίησης. Στην περίπτωση του Ιρβιν Γιάλομ όμως, ευτυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Σήκωσε το τηλέφωνο με φωνή νεάζουσα, κόντρα στο σοβαρό παρουσιαστικό του διανοούμενου ψυχοθεραπευτή. «Πού μάθατε να μιλάτε τόσο καλά αγγλικά;» ήταν το κομπλιμέντο που μου έκανε θρυμματίζοντας τον πάγο και εγώ έσπευσα να του εξηγήσω ότι έχω να ευχαριστήσω τις αμερικανικές σαπουνόπερες κατά τις οποίες οι πρωταγωνιστές επαναλαμβάνουν τα ίδια λόγια αργά, βασανιστικά και όπως φαίνεται, εποικοδομητικά. Αρχίζοντας την κουβέντα, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα περνούσα τόσο καλά μιλώντας με κάποιον για τον θάνατο. Κάπως έτσι, είναι σίγουρο ότι θα νιώσουν και όσοι βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 31 Μαρτίου, προκειμένου να ακούσουν τον ομότιμο καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια και άκρως επιτυχημένο συγγραφέα να μιλάει για το πόσο ευλογημένοι είμαστε επειδή ακριβώς ανήκουμε στην κατηγορία των κοινών θνητών. Υπό τον τίτλο «Με το βλέμμα στον ήλιο: ξεπερνώντας τον τρόμο του θανάτου» και στο πλαίσιο του προγράμματος Μegaron Ρlus, ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Οταν έκλαψε ο Νίτσε» και πολλών άλλων βιβλίων που δεν προλαβαίνουν να παλιώσουν στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, έρχεται να μας διδάξει πόσο πλήρεις θα είμαστε αν, προτού κλείσουμε για πάντα τα μάτια, έχουμε προλάβει να κλείσουμε το μάτι στον ίδιο τον θάνατο.

- Στο πιο πρόσφατο βιβλίο σας «Στον κήπο του Επίκουρου.Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου» γίνεστε πιο εξομολογητικός από κάθε άλλη φορά,δεν διστάζετε να μιλήσετε και για τις δικές σας φοβίες.Πόσο σημαντικό είναι για έναν ψυχοθεραπευτή να αποκαλύπτει την «τρωτή» πλευρά του;

«Οσο σημαντικό είναι και για έναν εραστή που καμώνεται τον Καζανόβα, να αποκαλύπτει ότι πίσω από όλες αυτές τις κατακτήσεις κρύβεται ένας άνδρας που φοβάται να ερωτευθεί τη μία και μοναδική. Οταν ήμουν έφηβος, είχα εφεύρει έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο να ξορκίζω τον φόβο του θανάτου: πήγαινα με τους φίλους μου σε ταινίες τρόμου και κάναμε διαγωνισμό... στριγκλιών σε κάθε φρικιαστική σκηνή. Μεγαλώνοντας, συνει δητοποίησα ότι έπρεπε επειγόντως να βρω νέες διεξόδους».

- Θα θέλατε να ζήσετε για πάντα; «Σε καμία περίπτωση! Αν θα μπορούσα να ζήσω για πάντα, πιστεύω ότι θα... πέθαινα από ανία. Η αθανασία είναι τρομερά βαρετή, δεν έχει σασπένς. Πάρτε για παράδειγμα τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων. Επλητταν αφόρητα και ο μόνος τρόπος διασκέδασής τους ήταν να ασχολούνται με τους κοινούς θνητούς».

- Υπάρχει τελικά αντίδοτο στον φόβο του θανάτου;

«Οχι ακριβώς. Ολοι φοβόμαστε. Αν όμως μπορούσαμε να ζήσουμε για πάντα, θα ήμασταν αναβλητικοί μέχρι αηδίας. Το “εδώ και τώρα” δεν θα είχε καμία αξία. Αν ως θνητοί σνομπάρουμε τόσο πολύ το παρόν, φανταστείτε πώς θα του συμπεριφερόμασταν ως αθάνατοι. Το μυστικό είναι να μην αφήνουμε απωθημένα. Οσο περισσότερα πράγματα ζεις, τόσο λιγότερο αγχώνεσαι για τον θάνατο».

-Εχετε πει ότι στην ουσία οι περισσότερες αν όχι όλες οι φοβίες του ανθρώπου είναι κεκαλυμμένος φόβος για τον θάνατο...

«Οντως. Κάπου εκεί κρύβεται και η δυσκολία δύο ανθρώπων να μείνουν μαζί για πολύ καιρό. Μιλούν για τον θάνατο του έρωτα, λες και κάνουν πρόβα τζενεράλε για το άλλο, το ακόμη πιο τρομακτικό φινάλε. Εγώ όμως πιστεύω ότι η αληθινή αγάπη δεν πεθαίνει. Ο παράφορος έρωτας που δεν έχει βάση και λογική φεύγει και πολύ καλά κάνει. Εχω όμως έναν πολύ ευτυχισμένο γάμο και φιλικά ζευγάρια που ζουν αρμονικά μεταξύ τους που μπορούν να αποδείξουν ότι δύο άνθρωποι όταν είναι ενωμένοι έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν από κοινού τον φόβο του θανάτου. Βλέπουμε, για παράδειγμα, έναν άνδρα να πεθαίνει και λίγο καιρό αργότερα να τον ακολουθεί η γυναίκα του, σβήνοντας έτσι απλά, μην μπορώντας να αντέξει την απώλειά του. Μπροστά σε τέτοιο μεγαλείο, υποκλίνεται ακόμη και ο ίδιος ο θάνατος».

- Πόσο βαρετό είναι αλήθεια να είσαι ψυχίατρος και άρα να είσαι σε θέση να εξηγήσεις ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς σου συμβαίνει,γιατί δρας με έναν συγκεκριμένο τρόπο,τι σημαίνουν τα όνειρά σου; «Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος. Ούτε είμαι σε θέση να ξέρω τα πάντα για μένα, ούτε και να ερμηνεύω τα όνειρά μου. Δεν σταματώ να με εκπλήσσω. Βλέπω απίστευτα πράγματα στον ύπνο μου και δεν έχω ιδέα τι σημαίνουν. Το ψάχνω και εγώ όπως όλος ο κόσμος. Τα όνειρα είναι τα ντελικατέσεν της ψυχής. Και ο χαρακτήρας του καθενός είναι σαν καλειδοσκόπιο- ποτέ δεν καταφέρνεις να έχεις πλήρη εικόνα».

- Συναντάτε ανθρώπους δύσπιστους απέναντι στην ψυχοθεραπεία;

«Οχι τόσο συχνά όσο παλιά. Κάποτε ήταν μεγάλο ταμπού να είσαι ψυχοθεραπευόμενος, όπως και να είσαι ψυχοθεραπευτής. Ο μεν ήταν ο “τρελός” και ο δε, ο “τρελογιατρός”».

- Θεωρείτε ότι τα τελευταία χρόνια η ψυχοθεραπεία έχει γίνει περισσότερο ανάγκη παρά μόδα;

«Αν μιλάμε για τις ΗΠΑ, μιλάμε για μόδα. Αν αναφερόμαστε στον υπόλοιπο κόσμο, μιλάμε για ανάγκη. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί προτιμούν να διαβάζουν βιβλία του τύπου “πώς θα γίνετε πλουσιότεροι”, παρά κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει ουσιαστικά. Δεν μπορώ να πιστέψω στα αφτιά μου κάθε φορά που πληροφορούμαι για τις πωλήσεις των βιβλίων μου στη χώρα σας. Πουλάω πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, παρά στην Αμερική. Συγκριτικά με τον πληθυσμό σας, το ελληνικό κοινό είναι το μεγαλύτερο και το πιο πιστό που είχα ποτέ».

- Πώς το εξηγείτε αυτό; «Εχει να κάνει με τον πολιτισμό σας. Οι Ελληνες εμπνέονται περισσότερο από ήρωες όπως ήταν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, παρά από υπερήρωες όπως ήταν ο Σούπερμαν. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η έκθεση βιβλίου που διοργανώνεται κάτω από την Ακρόπολη. Κοντοστάθηκα σε ένα περίπτερο και συνειδητοποίησα ότι είχε τα άπαντα του Χέγκελ, τη στιγμή που η πλειονότητα των Αμερικανών δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Χέγκελ».

- Η σχέση σας με τη θρησκεία; «Δεν υπάρχει. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος ξεμπερδεύει με τον Θεό όσο περισσότερο εξοικειώνεται με την ιδέα του θανάτου. Ο σεβασμός προς τον θάνατο σε κάνει άθεο. Είναι απίστευτο το τι έχουν σκαρφιστεί κατά καιρούς οι άνθρωποι για να αποκλείσουν τον θάνατο από τη ζωή τους. Κάποιες θρησκείες βρίσκουν παρηγοριά στην υποτιθέμενη μεταθανάτια ζωή, θεωρώντας ότι οι νεκροί δίνουν ραντεβού σε ένα είδος reunion πάρτι με καλεσμένα όλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι Αιγύπτιοι συσκεύαζαν τους νεκρούς τους σαν σάντουιτς προκειμένου να διατηρηθούν ωραίοι και φρέσκοι κτλ. κτλ.».

- Τι είναι λοιπόν για εσάς ο θάνατος; «Αυλαία και σκοτάδι. Αυτό μπορώ να σας το υπογράψω».

Διάλεξη του Ιρβιν Γιάλομ στις 31 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,Βασ.Σοφίας και Π.Κόκκαλη,τηλ.210 7282.000.Ωρα έναρξης: 19.00.Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 18.00 και μισή ώρα νωρίτερα (17.30) σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης.Η διάλεξη πραγματοποιείται με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης.Θα την προλογίσει ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.Γιάννης Ζέρβας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

swamps

Δραστήριο μέλος

Η swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 560 μηνύματα.
- Τι είναι λοιπόν για εσάς ο θάνατος; «Αυλαία και σκοτάδι. Αυτό μπορώ να σας το υπογράψω».

Προφανώς ο κύριος δεν έχει διαβάσει Πλάτωνα.Αριστοτελικός μάλλον είναι.
Πολύ ωραίες αυτές οι φιλοσοφίες οτι δεν υπάρχει τίποτα μετά έτσι κάποιοι άνθρωποι δεν αναβάλλουν τίποτα για το μέλλον, αλλα σε κάποιες περιπτώσεις είναι και άκρως επικίνδυνες.

Σωκράτης και Πλάτωνας


Οι απόψεις του Πλάτωνα περί άυλης και αθάνατης ψυχής υπήρξαν καθοριστικές για τους μετέπειτα στοχαστές


Στον Φαίδωνα του Πλάτωνα[29] ο Σωκράτης, ως γνήσιος φιλόσοφος, παρουσιάζεται να επιθυμεί να πεθάνει το σώμα του, ώστε να απελευθερωθεί η ψυχή του από τα απατηλά ερεθίσματα των υλικών αισθητηρίων και, έτσι, να κατακτήσει την πραγματική γνώση και σοφία. Εντούτοις, αντιμετωπίζει τη δυσπιστία καθώς πολλοί αρνούνται τη μετά θάνατον επιβίωση της ψυχής[30]. Για να υποστηρίξει ο Σωκράτης την αθανασία της ψυχής και τον έλλογο χαρακτήρα της, ότι δηλαδή αυτή είναι το «εγώ», η πραγματική έδρα της προσωπικότητας και της υπόστασης του ανθρώπου, εκθέτει τέσσερα επιχειρήματα. Το πρώτο βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα δοξασία της μετενσάρκωσης: αν η ψυχή έφθινε και πέθαινε ύστερα από έναν αριθμό μετενσαρκώσεων, τότε η ζωή θα έπρεπε να έχει εκλείψει από τον κόσμο. Αντιθέτως, η ζωή εξακολουθεί να υπάρχει και να κάνει τους κύκλους της μέσα στη φύση, και επομένως οι ψυχές είναι αθάνατες. Το δεύτερο επιχείρημα αντλείται από την ικανότητα που έχει ο άνθρωπος να αντιλαμβάνεται ιδέες και νοήματα χωρίς να εξαρτάται από τις αισθήσεις του: για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να φανταστεί έναν τέλειο κύκλο χωρίς να έχει δει ποτέ του κάτι τέτοιο στον υλικό κόσμο. Τούτη η ικανότητα δείχνει ότι η ψυχή κατέχει γνώση από τον κόσμο των Ιδεών[31] και, επομένως, προέρχεται από εκεί. Η συσχέτιση της ψυχής με τον κόσμο των Ιδεών είναι σημαντική και αυτό το δηλώνει ιδιαίτερα το τρίτο επιχείρημα: εφόσον η ψυχή είναι αόρατη, προφανώς συγγενεύει με τον κόσμο των Ιδεών: είναι απλή και ασύνθετη, αδιάλυτη και αιώνια, όπως είναι και οι Ιδέες. Τέλος, σύμφωνα με το τέταρτο επιχείρημα, εφόσον η ψυχή είναι αυτή που δίνει ζωή στο σώμα και ο χωρισμός ψυχής και σώματος σημαίνει θάνατος για το σώμα, άρα η ίδια διαθέτει αυτονομία ζωής[32].
Στο Συμπόσιο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη πως, όταν η ψυχή πρόκειται να ενσαρκωθεί, χωρίζεται σε δύο τμήματα που εισέρχονται σε δύο διαφορετικά σώματα. Εντούτοις, τα δύο μέρη της ψυχής έλκονται μεταξύ τους, και έτσι εξηγείται το φαινόμενο του έρωτα. Στον Φαίδρο παρουσιάζεται η θεωρία ότι ο άνθρωπος έχει τρεις ψυχές: μία στο κεφάλι (έδρα της νόησης), μία στο στήθος (έδρα των συναισθημάτων) και μία στην κοιλιά (έδρα των σωματικών επιθυμιών). Στην Πολιτεία, όμως, η προσέγγιση αλλάζει με σκοπό να ξεπεραστούν τα κενά των προηγούμενων θεωριών. Εκεί λοιπόν αναφέρεται ότι ο άνθρωπος έχει μία μόνο ψυχή αλλά τριμερή: τον νουν (νόηση), τον θυμόν (συναίσθημα) και το επιθυμητικόν (επιθυμία)[33]. Στον Τίμαιο, επιπρόσθετα, παρουσιάζεται η θεωρία της τριμερούς ψυχής εφαρμόζεται και στην ψυχή του κόσμου, και αυτή η τριάδα των ιδιοτήτων είναι που εξασφαλίζει την κίνηση στα ουράνια σώματα
https://el.wikipedia.org/wiki/Ψυχή - 126k
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Προφανώς ο κύριος δεν έχει διαβάσει Πλάτωνα.Αριστοτελικός μάλλον είναι.

Καταλαβαίνεις ότι αυτό
ενέχει μια μικρή αντίφαση... :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εδάδ

Διάσημο μέλος

Η Εδάδ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,958 μηνύματα.
Θα ήθελα να πω ότι μία αρνητική ψήφος σε ένα κείμενο ενημερωτικό για μία εκδήλωση αυτού του είδους είναι στα όρια της γελοιότητας. :)

Από εκεί και πέρα οι έχοντες αντιρρήσεις, θα μπορούσαν επίσης να συνδιαλεχθουν απευθείας με τον κύριο που υπογράφει ότι είναι "Αυλαία και Σκοτάδι".

Τέλος, θα με ενδιέφερε να ακούσω την επικινδυνότητα της άποψης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

WhiteDrum

Διάσημο μέλος

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,786 μηνύματα.
Και τί έχει να πει κάποιος που δεν πιστεύει στην ψυχή (και ό,τι αυτή η έννοια συνεπάγεται) για τον θάνατο/απόπτωση/ανυπαρξία/σήψη;
Συχνά η ύπαρξη της "ψυχής" συγχέεται με τη νοημοσύνη και όλες τις διαστάσεις της ευφυίας. Για μένα που δεν δίνω τόση βαρύτητα στην ιδέα της "ψυχής", θα με ενδιέφερε η συγκεκριμένη διάλεξη από την άποψη του φόβου της ανυπαρξίας και όχι το τί θα αφήσω πίσω μου. Θα με ενδιέφερε επίσης ο αντίκτυπος στις πράξεις μου και την αποφασιστικότητά μου, έχοντας πάντα κατά νου ότι ο θάνατος θα φέρει το τέλος και ότι η αναβλητικότητα δεν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο συγγραφέας αυτός αντιμετωπίζει τον θάνατο όχι μόνο από την βιολογική σκοπιά του τερματισμού της λειτουργίας ενός όντος, αλλά και από τη συναισθηματική σκοπιά του θανάτου ιδεών και συναισθηματικών δεσμών.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Προφανώς ο κύριος δεν έχει διαβάσει Πλάτωνα.Αριστοτελικός μάλλον είναι.
E βεβαια. Διοτι δεν ειναι δυνατον να εχει διαβασει οτι εχουμε διαβασει και μεις και ομως να εχει αλλη αποψη καποιος :rolleyes:

Θα ήθελα να πω ότι μία αρνητική ψήφος σε ένα κείμενο ενημερωτικό για μία εκδήλωση αυτού του είδους είναι στα όρια της γελοιότητας. :)
Από εκεί και πέρα οι έχοντες αντιρρήσεις, θα μπορούσαν επίσης να συνδιαλεχθουν απευθείας με τον κύριο που υπογράφει ότι είναι "Αυλαία και Σκοτάδι".
Τέλος, θα με ενδιέφερε να ακούσω την επικινδυνότητα της άποψης.
:thumbup:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

swamps

Δραστήριο μέλος

Η swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 560 μηνύματα.
Θα ήθελα να πω ότι μία αρνητική ψήφος σε ένα κείμενο ενημερωτικό για μία εκδήλωση αυτού του είδους είναι στα όρια της γελοιότητας. :)

Από εκεί και πέρα οι έχοντες αντιρρήσεις, θα μπορούσαν επίσης να συνδιαλεχθουν απευθείας με τον κύριο που υπογράφει ότι είναι "Αυλαία και Σκοτάδι".

Τέλος, θα με ενδιέφερε να ακούσω την επικινδυνότητα της άποψης.

Εγώ έδωσα αρνητική και το ξέρεις, διότι δεν συμφωνώ με τα λεγόμενα αυτού του κυριού, και όχι για την εκδήλωση.
Όσο αφορά την επικινδυνότητα της άποψης.Ο φονίας που γουστάρει να σκοτώνει και για αυτόν είναι σκοπός ζωής η αφαίρεση ζωής κάποιων, άλλων αν σκεφτεί οτι δεν υπάρχει θεία τιμωρία,ίσως συνεχίσει να σκοτώνει χωρίς αναστολές διότι ΈΤΣΙ γουστάρει διότι αυτό είναι το νόημα της ζωής για αυτόν και δεν θα τιμωρηθεί ποτέ. Ο κλέφτης θα συνεχίσει να κλεβει, και μην μου πεί κάποιος ότι πρέπει να έχουμε φιλότιμο και συνείδηση,χωρίς φόβο διότι ξέρουμε οτι δεν συμβαίνει αυτό, τουλάχιστόν όχι σε όλους τους ανθρώπους.Πουλάω ναρκωτικά σκοτώνω κόσμο, δεν με απασχολεί διότι δεν θα τιμωρηθώ ούτε σε αυτόν τον κόσμο ουτε σε άλλον και οκ όλα καλά.Αρα φτάνουμε στο συμπερασμα ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται εναν μπαμπούλα για να κάθονται στα αυγά τους, και μια ελπίδα καλύτερης ζωής.Πιστεύω στην ζωή μετα τον θάνατο, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι αναβάλλω και την παρούσα ζωή μου για αύριο, απλά ζω καλύτερα έχω γαλήνη μέσα μου διότι αγαπώ εμένα και τους άλλους, και προσπαθώ να προσφέρω διότι αυτό είναι το νόημα της ζωής να προσφέρω όχι μόνο στους άλλους αλλά και στον εαυτό μου διότι αν δεν προσφέρω σε εμενα πρώτα δεν μπορώ να προσφέρω και στους άλλους.Δεν είπα ποτέ οτι πρέπει να προσφέρουμε στον άλλο και να παραμελούμε τον εαυτό μας, όπως παρεξήγησαν κάποιοι σε κάποιο άλλο θέμα.

Καταλαβαίνεις ότι αυτό
ενέχει μια μικρή αντίφαση... :P

Που είναι η αντίφαση? Πίστευε ο Αριστοτέλης στην ζωή μετά τον θάνατο?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Εδάδ

Διάσημο μέλος

Η Εδάδ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,958 μηνύματα.
Το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης θα έπρεπε να του το απαγορεύει και όχι ο οποιοσδήποτε μπαμπούλας.

Ο φονιάς δε γεννήθηκε φονιάς, είναι το αποτέλεσμα σύνθετων διαδικασιών αυτή του η εξέλιξη, άρα και μόνο το γεγονός ότι έγινε φονιάς δείχνει ότι ... το έγκλημα έχει ήδη τελεσθεί. Ο νόμος των ανθρώπων και η στήριξη των συνανθρώπων πρέπει να το σταματήσει.

Και γενικά η υπόσχεση καλύτερης ζωής δε θα πρέπει να είναι μελλοντική αλλά στην καθημερινότητα του καθενός.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

swamps

Δραστήριο μέλος

Η swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 560 μηνύματα.
Το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης θα έπρεπε να του το απαγορεύει και όχι ο οποιοσδήποτε μπαμπούλας.
Ετσι θα έπρεπε ναι, αλλα γίνεται? Όλοι έχουμε αυτοέλεγχο και ήθος?

Αρχική Δημοσίευση από Εδάδ:
Ο φονιάς δε γεννήθηκε φονιάς, είναι το αποτέλεσμα σύνθετων διαδικασιών αυτή του η εξέλιξη, άρα και μόνο το γεγονός ότι έγινε φονιάς δείχνει ότι ... το έγκλημα έχει ήδη τελεσθεί. Ο νόμος των ανθρώπων και η στήριξη των συνανθρώπων πρέπει να το σταματήσει.
Τι ωραία που τα λές!Στήριξη των συνανθρώπων. Το άλλο με τον Τοτο το ξέρεις?

Αρχική Δημοσίευση από Εδάδ:
Και γενικά η υπόσχεση καλύτερης ζωής δε θα πρέπει να είναι μελλοντική αλλά στην καθημερινότητα του καθενός.]
Και παρούσα και μελλοντική.Και να ζούμε καλά αλλά και να ελπίζουμε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Όσο αφορά την επικινδυνότητα της άποψης.Ο φονίας που γουστάρει να σκοτώνει και για αυτόν είναι σκοπός ζωής η αφαίρεση ζωής κάποιων, άλλων αν σκεφτεί οτι δεν υπάρχει θεία τιμωρία,ίσως συνεχίσει να σκοτώνει χωρίς αναστολές διότι ΈΤΣΙ γουστάρει διότι αυτό είναι το νόημα της ζωής για αυτόν και δεν θα τιμωρηθεί ποτέ.
Exεις την εντυπωση οτι πριν δλδ ο δολοφονος σκοτωνε ΜΕ αναστολες ; :rolleyes:

Πουλάω ναρκωτικά σκοτώνω κόσμο, δεν με απασχολεί διότι δεν θα τιμωρηθώ ούτε σε αυτόν τον κόσμο ουτε σε άλλον και οκ όλα καλά.Αρα φτάνουμε στο συμπερασμα ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται εναν μπαμπούλα για να κάθονται στα αυγά τους, και μια ελπίδα καλύτερης ζωής.
Ποιος σου ειπε οτι ολοι αυτοι οι κακοποιοι ενδιαφερονται ή σκεφτονται και υπολογιζουν τι θα κανουν με βαση πχ το χριστιανικα διδαγματα της μετα θανατου ζωης ; Αν ακουγαν τα χριστιανικα διδαγματα, δε θα ηταν κακοποιοι εξαρχης!
Τους νοιαζει μονο αυτη η ζωη οχι η επομενη. Επομενως σε τιποτα δε τους "φοβιζει" ο μπαμπουλας της "κολασης". Και ειναι τραγικο να υπαρχει κοσμος που να θεωρει οτι μια παντοδυναμη οντοτητα θα ειχε σκεφτει κατι τοσο βγαλμενο απο το ποταπο ανθρωπινο μυαλο οπως "ενας μπαμπουλας", για να διδαξει τον κοσμο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

swamps

Δραστήριο μέλος

Η swamps αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 560 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Lorien:
Exεις την εντυπωση οτι πριν δλδ ο δολοφονος σκοτωνε ΜΕ αναστολες ; :rolleyes:
Οχι δεν έχω την εντύπωση αυτή, ο serial killer θα σκοτώσει ούτως η άλλως, αλλά κάποιοι άλλοι οι οποίοι θα σκεφτόντουσαν να κάνουν ''λιγότερο'' σοβαρα εγκλήματα ίσως αυτό να τους κάνει να το ξανασκεφτούν.
. Και ειναι τραγικο να υπαρχει κοσμος που να θεωρει οτι μια παντοδυναμη οντοτητα θα ειχε σκεφτει κατι τοσο βγαλμενο απο το ποταπο ανθρωπινο μυαλο οπως "ενας μπαμπουλας", για να διδαξει τον κοσμο.

Είναι τραγικό. Δεν το σκέφτηκε η παντοδύναμη οντότητα αλλα οι θρησκευτικοί ηγέτες. Ο θεός δεν είναι το απρόσιτο όν που μας πλασάρουν οι παπάδες, αλλά έτσι θέλουν αυτοί να τον βλέπουμε.Δεν σημαίνει όμως οτι δεν υπάρχει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
Εκεί που καθόμουν αμέριμνος και κοιτούσα το φωτιστικό για κάμποσες ώρες, τσουπ με παίρνουν τηλέφωνο. Μου αναφέρουν την καταραμένη αυτή διάλεξη. Αφού κοντοστάθηκα για λίγο θυμήθηκα αυτό το θέμα. Καλή διάλεξη θα είναι (είπα που να μην έλεγα). Λέω Ντάξ και τραβάω την ανηφόρα για να πάω. Πηγαίνω 1 ώρα νωρίτερα, 1 ώρα νωρίτερα ενώ συνήθως πηγαίνω στα περισσότερα ραντεβού 20 λεπτά αργότερα... Βγαίνοντας από το μετρό με έπιασε ένας παράξενος φόβος ότι κάτι κακό με περιμένει. Φτάνω στο Μέγαρο Μουσικής. Εκεί αντιλαμβάνομαι ότι θα ταλαιπωρηθώ και στο τέλος δεν θα μπω. Τεράστιες ουρές ήταν στημένες από έξω και έγινε αυτό που γίνεται πάντα όταν βάζεις νεοέλληνες μαζί σε ένα χώρο. Σπρωξίματα για το ποιος θα μπει πρώτος, τα δελτία είχαν τελειώσει και πολλοί προσπαθούσαν να μπουν χωρίς να έχουν το μαγικό χαρτάκι (sic). Έφυγα φουρκισμένος και ιδρωμένος. Οι κατάρες που έδωσα είναι ανείπωτες και αυτστηρώς ακατάλληλες για τα ανθρώπινα όντα...

Και ζητάω το εξής: Αν και η διάλεξη ξεκίνησε (λογικά) πριν λίγο, Αν κάποιος ακούσει αν ο μίστερ κάνει δεύτερη διάλεξη λόγω της μεγάλης προσέλευσης ας ρίξει και κανένα φωνήεν στο παρόν θέμα μιας και μέχρι αύριο θα το έχω ξεχάσει...

θενκ γιου βέρι ματς
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Φαντ εσύ φταίς.
Μάζεψέ τα τώρα και πήγαινε από Ερμού, στο πάρτι του ΜΤV,
κατά προτίμηση με φίλους, όλοι με κουκούλες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Κι εγω σκεφτηκα να παω, αλλά μολις εφτασα επισης μια ωρα νωριτερα, ειδα οτι ειχε κατεβει η μιση Αθηνα στο μεγαρο (και δεν ειχε καν παιδαρο). Τελικα κανείς δεν καταλαβε γιατι επρεπε να δινουν τα δελτια 1μιση ωρα πριν την εναρξη, και οχι λιγα λιγα μια εβδομαδα πριν....να ξερει και ο κοσμος οτι τελειωσαν, να μην κατεβαινει αδικα, να μην σπρωχνεται κανεις, να μην εχει πανικο, να ,να,να....

Πετυχα 2 γνωστες μου που ειχαν παρει δελτια αλλη μερα :whistle:...θααα ρωτησω καποια στιγμη το ζουμι τι ελεγε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,311 μηνύματα.
'Eγινε της μόδας κι ο Γιάλομ, όπως είχε γίνει της μόδας κι ο Κοέλο και παλιότερα ο Ουμπέρτο 'Εκο, και οι δικοί μας Πλωρίτης και Μαρωνίτης. Με τον ίδιο ζήλο που τρέχουν στις εκπομπές του Λάκη, τρέξαν και στο Γιαλομ και παπαγαλίζουν αποφθεύγματα φιλοσοφούντων φωτογράφων, δημοσιογραφίσκων με καλές διασυνδέσεις, ανοησίες μέτριων συγγραφέων και φιλοσόφων του σωρού, επειδή κάποιος τους είπε ότι είναι in. Μ'άρεσε πολύ το σχόλιο του Κώστα Τζούμα με τον οποίο ταυτίζομαι στα περισσότερα "σιγά ρε παιδιά, τα'χει πει κι ο Επίκουρος, τον Γιάλομ περιμένατε να σας διώξει το φόβο του θανάτου, ηρεμήστε :D:D"
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

wagneriandandy

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Λευτέρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 171 μηνύματα.
Στεναχωρηθηκα πολυ που δεν καταφερα ν ακουσω αυτον τον ανθρωπο που θαυμαζω τοσο πολυ... :( Μακαρι να γινει δευτερη διαλεξη... Βεβαια καλο θα ηταν να κλεισουν και κανενα γηπεδο με τοσο κοσμο :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Δρ καλά τα λες, μα δεν είναι κακό ο κόσμος να τα ξαναμαθαίνει :)
έστω και αν πρόκειται για αρπαχτές.
...καλύτερο είναι δλδ να τα σκάσω πάλι στους Σκορπιονς;
θα τα δώσω στον Γιάλομ, που είναι και πιο νέος, μιλάει και πιο ωραία.
Χμ, βασικά όχι, δεν μιλάει ωραία, μα τουλάχιστον
η γυναίκα του τα γράφει ωραία. :happy:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εδάδ

Διάσημο μέλος

Η Εδάδ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,958 μηνύματα.
Μ'άρεσε πολύ το σχόλιο του Κώστα Τζούμα με τον οποίο ταυτίζομαι στα περισσότερα "σιγά ρε παιδιά, τα'χει πει κι ο Επίκουρος, τον Γιάλομ περιμένατε να σας διώξει το φόβο του θανάτου, ηρεμήστε :D:D"

Nα πάς να δεις τον Επίκουρο λάιβ τότες αν ο Γιάλομ δεν σου κάνει :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,311 μηνύματα.
η γυναίκα του τα γράφει ωραία. :happy:

τί δόντι έχεις εσύ και έχεις τέτοιες πληροφορίες ;

Nα πάς να δεις τον Επίκουρο λάιβ τότες αν ο Γιάλομ δεν σου κάνει :P

Μην φοβάστε το θάνατο, γιατί όσο υπάρχουμε εμείς, αυτός δεν υπάρχει, κι όταν αυτός υπάρχει, δεν υπάρχουμε εμείς".

Επίκουρος :P

τώρα εσείς ξεφοβηθήκατε δηλαδή ;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
'Eγινε της μόδας κι ο Γιάλομ, όπως είχε γίνει της μόδας κι ο Κοέλο και παλιότερα ο Ουμπέρτο 'Εκο, και οι δικοί μας Πλωρίτης και Μαρωνίτης. Με τον ίδιο ζήλο που τρέχουν στις εκπομπές του Λάκη, τρέξαν και στο Γιαλομ και παπαγαλίζουν αποφθεύγματα φιλοσοφούντων φωτογράφων, δημοσιογραφίσκων με καλές διασυνδέσεις, ανοησίες μέτριων συγγραφέων και φιλοσόφων του σωρού, επειδή κάποιος τους είπε ότι είναι in. Μ'άρεσε πολύ το σχόλιο του Κώστα Τζούμα με τον οποίο ταυτίζομαι στα περισσότερα "σιγά ρε παιδιά, τα'χει πει κι ο Επίκουρος, τον Γιάλομ περιμένατε να σας διώξει το φόβο του θανάτου, ηρεμήστε :D:D"
Δεν γνωριζω με σιγουρια, αλλά δε νομιζω ο Γιάλομ να ειπε οτι μας λεει κατι που δεν εχει σκεφτει και πει ποτε κανείς αλλος στην ανθρωποτητα.:worry:. Ουτε θα τον εβαζα στο ιδιο τσουκαλι με τον Κοελο. Και τελικα, δεν ειναι ο Γιαλομ και ο καθε Γιαλομ που φταιει, αλλα τα ΜΜΕ και ο κοσμος που απο τη μια δεν γνωριζει τους παλιους, και απο την αλλη ακολουθει και το ρευμα για να ειναι ιν οπως ειπες.

Δρ καλά τα λες, μα δεν είναι κακό ο κόσμος να τα ξαναμαθαίνει :)
έστω και αν πρόκειται για αρπαχτές.
...καλύτερο είναι δλδ να τα σκάσω πάλι στους Σκορπιονς;
θα τα δώσω στον Γιάλομ, που είναι και πιο νέος, μιλάει και πιο ωραία.
Χμ, βασικά όχι, δεν μιλάει ωραία, μα τουλάχιστον
η γυναίκα του τα γράφει ωραία. :happy:
Και ηταν και δωρεαν βασικα, οποτε μπορεις και στους Σκορπιονς :P

Nα πάς να δεις τον Επίκουρο λάιβ τότες αν ο Γιάλομ δεν σου κάνει :P
Συγνωμη αλλά αυτο ειτω πετυχημενο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top