Σαν σήμερα...

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
28 Ιανουαρίου

το 814... πεθαίνει, σε ηλικία 72 ετών, ο αυτοκράτορας Καρλομάγνος, ένας από τους οραματιστές της Ενωμένης Ευρώπης.

το 1521... ξεκινά η Δίαιτα της Βόρμης, στη Γερμανία. Πρόκειται για μια επίσημη κυβερνητική και θρησκευτική περίοδο επικοινωνίας των συμβουλίων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία και έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο, που χειρίστηκε τη στάση του Μαρτίνου Λούθηρου και το ζήτημα της θρησκευτικής μεταρρύθμισης.

το 1547... ο Εδουάρδος ΣΤ' ανεβαίνει στο θρόνο της Βρετανίας, μετά το θάνατο του Ερρίκου Η'.

το 1596... πεθαίνει ο εξερευνητής Φράνσις Ντρέικ, ο πρώτος Άγγλος, που περιέπλευσε την υδρόγειο.

το 1788... δημιουργείται η πρώτη αποικία καταδίκων στο Botany Bay της Αυστραλίας.

το 1841... γεννιέται ο εξερευνητής και δημοσιογράφος Χένρι Μόρτον Στάνλεϊ, ο οποίος κατάφερε να βρει τον ιεραπόστολο και εξερευνητή της Αφρικής Δρ. Λίβινγκστον, ο οποίος είχε χρόνια να δώσει σημεία ζωής. Έχει μείνει γνωστή η φράση του μόλις τον βρήκε: "Ο Δρ. Λίβινγκστον υποθέτω;".

το 1855... γίνεται το πρώτο ταξίδι με ατμομηχανή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το εγχείρημα αυτό σχεδίασε και πέτυχε η διηπειρωτική εταιρία σιδηροδρόμων Panama Railway.

το 1857... γεννιέται ο Γουίλιαμ Μπάροουζ, εφευρέτης του υπολογιστή τσέπης.

το 1866... ο Σκοτσέζος εξερευνητής Ντέιβιντ Λίβινγκστον ξεκινά για το τελευταίο του ταξίδι στην Αφρική με σκοπό ν' ανακαλύψει από πού πραγματικά πηγάζει ο ποταμός Νείλος. Αφότου όμως, φτάνει στη λίμνη Τανγκανίκα χάνονται τα ίχνη του

το 1871... στο Γαλλοπρωσικό πόλεμο, η Γαλλία καταθέτει τα όπλα.

το 1873... γεννιέται η Γαλλίδα λογοτέχνης, Κολέτ.

το 1878... στις ΗΠΑ, εκδίδεται η πρώτη ημερήσια επιστημονική εφημερίδα, με τίτλο "The Yale News".

το 1881... πεθαίνει, (σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο – 9 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το γρηγοριανό) σε ηλικία 59 ετών, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, από τους κορυφαίους λογοτέχνες όλων των εποχών.

το 1884... γεννιέται ο φυσικός Αύγουστος Πίκαρντ, που ασχολήθηκε με την άνοδο των αερόστατων στη στρατόσφαιρα και την μέτρηση του βάθους των ωκεανών.

το 1887... γεννιέται ο αρχιμουσικός Άρθουρ Ρουμπινστάιν.

το 1890... διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του αμερικανικού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης στην Providence, μεταξύ των ομάδων Sydenham Swimming Club και Boston Athletic Association με σκορ 2-1

το 1900... αντιπρόσωποι από 86 συλλόγους ιδρύουν το German Soccer Foundation (Ίδρυμα Γερμανικού Ποδοσφαίρου) στο εστιατόριο "Mariengarten" της Λειψίας.

το 1900... επιδημία τύφου ξεσπά στην Αθήνα.

το 1902... ιδρύεται στην Ουάσινγκτον το ινστιτούτο "Carnegie", με στόχο τη συστηματική έρευνα στους τομείς της βιολογίας και της αστρονομίας.

το 1908... η Αμερικανίδα συγγραφέας Τζούλια Γουόρντ Χάου, είναι η πρώτη γυναίκα, που ανακηρύσσεται μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας των Τεχνών και των Γραμμάτων.

το 1909... οι Αμερικανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν την Κούβα, μετά το τέλος του πολέμου με τους Ισπανούς.

το 1910... η διοικούσα επιτροπή του "Στρατιωτικού Συναγερμού" αποφασίζει τη διάλυσή του.

το 1911... το φημισμένο Διαμάντι της Ελπίδας, που φορούσε η Μαρία Αντουανέτα, αγοράζεται έναντι ποσού μεγαλυτέρου των 300.000 δολαρίων.

το 1912... γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος, Τζάκσον Πόλοκ.

το 1915... ιδρύεται, με απόφαση του Κογκρέσου, η Αμερικανική Ακτοφυλακή.

το 1916... ο Λουί Μπράντεϊ είναι ο πρώτος Εβραίος, που εκλέγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

το 1917... οι ΗΠΑ σταματούν τις έρευνες για τον εντοπισμό του Μεξικανού επαναστάτη Πάντσο Βίλα.

το 1918... ξεσπά Εμφύλιος στη Φινλανδία.

το 1918... ο Λέων Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού.

το 1919... στη Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι, η Ιταλία αποδέχεται τις ελληνικές αξιώσεις στη Βόρειο Ήπειρο, υπό τον όρο να γίνει δημοψήφισμα σε ορισμένες περιφέρειες.

το 1920... ο αριθμός των νέων κρουσμάτων γρίπης αυξάνεται συνεχώς στις ΗΠΑ.

το 1921... ο Αϊνστάιν αιφνιδιάζει το Βερολίνο, υποδεικνύοντας την πιθανότητα μέτρησης του σύμπαντος.

το 1922... η κυβέρνηση της Άγκυρας καθορίζει και πάλι τους όρους της ειρήνης: 1) εξάπλωση της Ευρωπαϊκής Τουρκίας μέχρι την Αδριανούπολη και 2) εκκένωση της Σμύρνης.

το 1922... το American Pro Football Association μετονομάζεται σε NFL (National Football League).

το 1932... στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιαπωνία καταλαμβάνει τη Σαγκάη.

το 1933... το κόμμα του Ντε Βαλέρα κερδίζει τις εκλογές στην Ιρλανδία.

το 1935... η Ισλανδία γίνεται η πρώτη χώρα, που νομιμοποιεί την έκτρωση για ιατρικούς και κοινωνικούς λόγους.

το 1938... το πρώτο σκοινί ρυμούλκησης στο σκι εγκαθίσταται στο όρος Βερμόντ της Αμερικής.

το 1939... η είδηση για τη διάσπαση του ατόμου και την έκλυση ενέργειας 200 εκ. βολτ, αναφέρεται στο συνέδριο θεωρητικών φυσικών στην Ουάσινγκτον, από τον Ενρίκο Φέρμι του Πανεπιστημίου της Ρώμης.

το 1939... πεθαίνει ο Ιρλανδός ποιητής, συγγραφέας και γερουσιαστής Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς.

το 1943... οι Ναζί ξεκινούν τη στρατολόγηση γυναικών στη Γερμανία.

το 1946... η θρυλική καναδική γολέτα Bluenose, προσκρούει σε ύφαλο στην Ταϊτή και βυθίζεται.

το 1949... ο ΟΗΕ ζητά από την Ολλανδία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ινδονησία.

το 1950... η γαλλική Εθνοσυνέλευση επικυρώνει τη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το Βιετνάμ, η Καμπότζη και το Λάος έγιναν ανεξάρτητα κράτη εντός της Γαλλικής Ένωσης.

το 1951... ανησυχίες προκαλεί η ατομική δοκιμή, που πραγματοποιείται στη Νεβάδα των ΗΠΑ.

το 1955... στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο εγκρίνει νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η επιστράτευση σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας κατά της Φορμόζας (σημερινή Ταϊβάν).

το 1956... ο Έλβις Πρίσλεϊ κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στο "Stage Show".

το 1958... ο Γεώργιος Βήχος αναλαμβάνει ως πρώτος Γενικός Γραμματέας Εξωσχολικού Αθλητισμού. Στα επόμενα 40 χρόνια (1958-1998 θα "παρελάσουν" 20 γ.γ και η ΓΓΕΑ θα μετονομαστεί σε ΓΓΑ

το 1958... το δίδυμο των δολοφόνων Τσαρλς Στάρκγουεδερ και Κάριλ Φιούγκεϊτ σκοτώνουν τους γονείς και την ανήλικη αδερφή της Φιούγκεϊτ.

το 1961... έρχεται στο φως το ανάκτορο της Βεργίνας.

το 1964... οι εκλογείς σε όλη την Ελλάδα ανέρχονταν σε 5.662.965.

το 1968... η Αμερικανή τραγουδίστρια Αρίθα Φράνκλιν αγγίζει την πρώτη θέση στους αμερικανικούς μουσικούς καταλόγους κατάταξης με το τραγούδι "Chain of fools".

το 1969... η Μπάρμπαρα Τζο Ρούμπεν είναι η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ, που κερδίζει αγώνα στη Βόρεια Αμερική

το 1970... ισραηλινά αεριωθούμενα πραγματοποιούν επίθεση σε προάστια του Καΐρου.

το 1973... οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου πραγματοποιούν διαδήλωση σε δρόμους της Αθήνας, με τους πολίτες να τους χειροκροτούν.

το 1974... ο Μοχάμεντ Άλι αντιμετωπίζει ξανά τον Τζο Φρέιζερ με σκοπό αυτή τη φορά ο νικητής να κριθεί στο ρινγκ και όχι στα δικαστήρια. Ο Άλι τον κερδίζει με ομόφωνη απόφαση και παίρνει το εισιτήριο για να διεκδικήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον Τζορτζ Φόρμαν.

το 1974... στην Κύπρο, η κυβέρνηση κηρύττει τριήμερο επίσημο πένθος για το θάνατο του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή. Ο Μακάριος, παρά την οξύτατη αντίθεσή του με τον στρατηγό, εξήρε την προσφορά του στον Απελευθερωτικό Αγώνα.

το 1976... καθιερώνεται επισήμως στην εκπαίδευση η δημοτική γλώσσα, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Παιδείας Γεωργίου Ράλλη.

το 1979... μετά την πρόσφατη εκτέλεση από το Ιράκ εννέα Εβραίων, που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, οι ΗΠΑ σπεύδουν να παροτρύνουν το Ισραήλ να μην προβεί σε αντεκδίκηση.

το 1980... γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Νικ Κάρτερ, μέλος του συγκροτήματος "Backstreet Boys".

το 1981... γεννιέται ο ηθοποιός Ελάια Γουντ, το χόμπιτ Φρόντο στην κινηματογραφική επιτυχία "Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών".

το 1982... οι ιταλικές αρχές ελευθερώνουν τον Αμερικανό ταξίαρχο Τζέιμς Ντόζιερ, που είχε πέσει θύμα απαγωγής από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

το 1984... ρεκόρ 295.000 ντόμινο στήνονται στο Fuerth της Δυτικής Γερμανίας.

το 1985... γεννιέται η Αθηνά Ωνάση, εγγονή και μοναδική κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

το 1986... το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ εκρήγνυται λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, σκοτώνοντας και τους επτά αστροναύτες, που επέβαιναν σε αυτό.

το 1991... κι ενώ συνεχίζεται ο Πόλεμος στον Κόλπο, στο Μαρόκο, πολλοί εργαζόμενοι μετέχουν στην απεργία των συνδικάτων της αντιπολίτευσης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ιράκ.

το 1991... στην Αθήνα, με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου καταδικάζεται η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ και ζητείται η κατάπαυση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του άμαχου πληθυσμού.

το 1992... στη Ρωσία, αρχίζουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Μεσανατολικού, με συνδιοργανωτή τις ΗΠΑ.

το 1992... στην Αλγερία, παραιτείται η ηγεσία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, που είχε κερδίσει την ανεξαρτησία της χώρας και είχε κυβερνήσει επί τρεις δεκαετίες.

το 1992... στην Ιταλία, έξι είναι οι νεκροί από τη σύγκρουση επιβατικών τρένων κοντά στη Ρώμη.

το 1993... ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ζαΐρ σκοτώνεται από αδέσποτη σφαίρα, μετά τη στάση στρατιωτών, οι οποίοι άρχισαν να ληστεύουν μαγαζιά και σπίτια ξένων στην Κινσάσα.

το 1993... ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντάγκλας Χερντ, δηλώνει ότι, η χώρα του αναγνωρίζει μόνο ένα κράτος στην Κύπρο, και πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι στη βάση τους ενός κράτους με δύο κοινότητες.

το 1993... στις ΗΠΑ, εκατοντάδες ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες διαδηλώνουν κατά της απαγόρευσης εισόδου τους στις ένοπλες δυνάμεις.

το 1994... η δίκη του Λάιλ Μενέντεζ, που κατηγορούταν για το φόνο των γονιών του, καταλήγει σε κακοδικία. Στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ο Λάιλ και ο αδερφός του Έρικ κρίθηκαν ένοχοι για φόνο και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

το 1994... οι κροατικές δυνάμεις της Βοσνίας επιτίθενται στο Μπίχατς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες Σέρβοι στρατιώτες και να συλληφθούν πολλοί αιχμάλωτοι. Την ίδια μέρα πάλι στη Βοσνία, τρεις Ιταλοί δημοσιογράφοι σκοτώνονται στο Μόσταρ από βλήμα όλμου.

το 1994... στην Ιταλία, ο Τζοβάνι Γκορία είναι ο δεύτερος πρώην πρωθυπουργός που θα προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της διαφθοράς.

το 1994... υπέρ των αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Βοσνία για να τεθεί σε λειτουργία το αεροδρόμιο της Τούζλα και να απεγκλωβιστούν οι κυανόκρανοι από τη Σρεμπρένιτσα, τάσσεται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι.

το 1995... 23 είναι οι νεκροί στις συγκρούσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισημερινού και του Περού, στη διαφιλονικούμενη μεθοριακή περιοχή.

το 1995... στην Κίνα, έξι είναι οι νεκροί και 23 οι τραυματίες από τη συντριβή επικοινωνιακού πυραύλου.

το 1996... πεθαίνει ο "πατέρας" του Σούπερμαν, Τζέρι Σίγκελ.

το 1996... στις ΗΠΑ, πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών, ο νομπελίστας συγγραφέας Τζόζεφ Μπρόντσκι.

το 1997... οι αφρικανικές αρχές παραδέχονται ότι, ευθύνονται για το θάνατο του Στίβεν Μπίκο, ηγέτη της Δυτικοαφρικανικής Κίνησης κατά του ρατσισμού.

το 1998... γίνονται τα εγκαίνια του Stade de France, χωρητικότητας 80.000 θέσεων, που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου France '98, με τον φιλικό αγώνα Γαλλία- Ισπανία (1-0)

το 1998... η αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ εξαγοράζει τη Βόλβο, έναντι 6,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

το 1998... σε σχολείο της Μανίλα, ένοπλοι κρατούν όμηρους τουλάχιστον 400 μαθητές και τους δασκάλους τους.

το 2002... ένα Μπόινγκ 727 των γραμμών του Εκουαδόρ, συντρίβεται στις Άνδεις, παρασύροντας στο θάνατο 92 ανθρώπους.

το 2002... πεθαίνει, σε ηλικία 94 ετών, η συγγραφέας Άστριντ Λίντγκρεν, που δημιούργησε την "Πίπη Φακιδομύτη".
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
29 Ιανουαρίου

το 1595... θεωρείται ως η ποιο πιθανή ημερομηνία για το πρώτο ανέβασμα του διάσημου θεατρικού έργου του Γουίλιαμ Σέξπιρ "Ρωμαίος και Ιουλιέτα".

το 1676... ο Φέοντορ Γ', γιος του Αλεξέι Ρομανόφ, γίνεται Τσάρος της Ρωσίας.

το 1700... γεννιέται ο Ελβετός μαθηματικός Ντανιέλ Μπερνουλί, γνωστός για το θεώρημά του.

το 1737... γεννιέται ο πολιτικός στοχαστής Τόμας Παϊν, που τα συγγράμματα του είχαν τεράστια απήχηση στην Αμερικανική Επανάσταση του 1778 και τη Γαλλική του 1789.

το 1802... ο Τζον Μπέκλεϊ γίνεται ο πρώτος βιβλιοθηκονόμος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στων ΗΠΑ.

το 1820... πεθαίνει ο βασιλιάς της Αγγλίας, Γεώργιος Γ', που πιστεύεται ότι έπασχε από πορφυρία, μια γενετική ασθένεια του αίματος, η οποία προκαλεί ψυχικές διαταραχές.

το 1837... σκοτώνεται σε μονομαχία ο Ρώσος συγγραφέας και ποιητής, Αλεξάντερ Πούσκιν.

το 1845... δημοσιεύεται "Το Κοράκι" του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Ο Πόε κατηγορήθηκε ότι, επιτάχυνε τον θάνατο της γυναίκας του για να εμπνευστεί από τη θλίψη του και να γράψει το ποίημά του, που τελειώνει με την επωδό "ποτέ πια!".

το 1856... θεσμοθετείται ο "Σταυρός της Βικτόριας", που πήρε το όνομά του από τη Βασίλισσα της Βρετανίας. Είναι η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση, που απονέμεται σε στρατιώτες.

το 1860... γεννιέται (με το νέο ημερολόγιο - 17 Ιανουαρίου με το παλιό) ο Ρώσος θεατρικός συγγραφέας και γιατρός Άντον Τσέχοφ. Τα πιο γνωστά έργα του είναι ο "Θείος Βάνιας", οι "Τρεις Αδερφές" και ο "Βυσσινόκηπος".

το 1861... το Κάνσας γίνεται η 28η Πολιτεία των ΗΠΑ.

το 1866... γεννιέται ο Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας, Ρομάν Ρολάν. Πέθανε το 1944.

το 1886... στη Γερμανία ο Καρλ Μπενζ κατασκευάζει το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο βάζοντας το λίθο για τη μετέπειτα αυτοκρατορία της "Μερσέντες - Μπενζ", όπως ονομάστηκε το 1901 η εταιρεία, προς τιμήν της κόρης του Μερσέντες, νικήτριας στο ράλι Παρίσι-Νίκαια του 1899.

το 1891... η πριγκίπισσα Λιλιουοκαλάμι ανακηρύσσεται Βασίλισσα της Χαβάη και θα είναι η τελευταία μονάρχης στην ιστορία της χώρας.

το 1900... η Ιφιγένεια Συγγρού δωρίζει στο ελληνικό δημόσιο 13 εκατομμύρια δραχμές, για τη σκυρόστρωση των πλατειών και των κυριότερων δρόμων της Αθήνας.

το 1905... γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Μπάρνετ Νιούμαν, ένας από τις πιο σημαντικούς εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

το 1911... γεννιέται ο μεγαλοβιομήχανος Πέτερ φον Ζίμενς (Peter von Siemens).

το 1911... δριμύτατος χειμώνας σε ολόκληρη την Ελλάδα, επιφέρει το θάνατο δύο ανθρώπων, αρκετούς τραυματισμούς, ναυάγια ατμόπλοιων και διακοπή στις συγκοινωνίες.

το 1913... ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος, Γερμανός, εκλέγεται νέος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

το 1915... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Βίκτορ Μαντσιούρ, γνωστός από τους ρόλους που ερμήνευσε σε ταινίες γουέστερν και "βιβλικές".

το 1916... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το Παρίσι βομβαρδίζεται από γερμανικά ζέπελιν (πηδαλιουχούμενο αερόστατο) για πρώτη φορά στην ιστορία.

το 1919... στις ΗΠΑ, υιοθετείται τροποποίηση για την ποτοαπαγόρευση.

το 1920... ο Γουόλτ Ντίσνεϊ πιάνει την πρώτη δουλειά του ως σχεδιαστής σκίτσων, αμειβόμενος με 40 δολάρια εβδομαδιαίως.

το 1922... διαλύεται η Ένωση, που είχαν σχηματίσει η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

το 1931... η νεοελληνική γλώσσα ξεκινά να διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

το 1933... ο Πρόεδρος της Γερμανίας Πολ φον Χίντεμπουργκ διορίζει καγκελάριο τον Αδόλφο Χίτλερ.

το 1939... γεννιέται η Αυστραλή συγγραφέας και φεμινίστρια Ζερμέν Γκριρ, που έγινε γνωστή με το έργο "Η γυναίκα ευνούχος" (1970).

το 1939... στην Ινδία, ο ριζοσπαστικός, Σάμπχας Τσάντρα Ρόουζ, νικά τον υποψήφιο του Γκάντι, στην διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.

το 1941... πεθαίνει από γαστρορραγία ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς. Νέος πρωθυπουργός ορκίζεται ο Αλέξανδρος Κορυζής, πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και υπουργός Πρόνοιας στην κυβέρνηση Μεταξά.

το 1942... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Βεγγάζη, στη Λιβύη.

το 1945... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τομ Σέλεκ.

το 1945... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τερματίζεται η γερμανική κατοχή του Βελγίου.

το 1949... η Βρετανία αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ.

το 1950... στο Ιράν, αλλεπάλληλοι σεισμοί σκοτώνουν 1.500 ανθρώπους.

το 1958... ο Πολ Νιούμαν παντρεύεται την Τζοάν Γούντγουορντ.

το 1960... γεννιέται ο Αμερικανός καταδύτης, Γκρεγκ Λουγκάνις, που τον αποκάλεσαν "Μπαρίσνικοφ των καταδύσεων". Έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης από το βατήρα και από το αναπηδητήριο το 1984 και το 1988.

το 1960... ο Σαρλ Ντε Γκολ κινητοποιεί τον στρατό, μετά από ταραχές που ξεσπούν στην Αλγερία.

το 1961... η Ρουάντα ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

το 1963... απορρίπτεται η είσοδος της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, μετά από γαλλικό βέτο.

το 1963... πεθαίνει ο ποιητής Ρόμπερτ Φροστ, ο μεγαλύτερος Αμερικανός και ένας από τους μεγαλύτερους αγγλόφωνους ποιητές, του 20ου αιώνα. Είχε τιμηθεί τέσσερις φορές με το Πούλιτζερ.

το 1964... 25.000 τόνοι χιόνι από τις υψηλότερες περιοχές των Αυστριακών Άλπεων μεταφέρονται για τους 9ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, που ξεκινούν, καθώς είχε να χιονίσει 2 μήνες. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων μεταφέρεται η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία. Δυο τραγικά ατυχήματα σημειώθηκαν στις προπονήσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αθλητών, του Αυστριακού Ρος Μίλνε και του Πολωνού Κάι.

το 1966... κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουέι το μιούζικαλ Sweet Charity, με σκηνοθέτη και χορογράφο τον Μπομπ Φος. Είναι βασισμένο στο έργο του Φεντερίκο Φελίνι, "Νύχτες της Καμπίρια".

το 1973... οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ και 17 ακόμη χώρες συμφωνούν να συναντηθούν στη Βιέννη, με σκοπό να μειώσουν τα στρατεύματα στην Ευρώπη.

το 1979... εγκαινιάζεται η νέα φοιτητική εστία Πατρών, για να καλύψει τις ανάγκες 315 φοιτητών.

το 1979... σειρά από συμφωνίες, που σηματοδότησαν την έναρξη μιας νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας, υπογράφουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, και ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Ντενγκ Χσιάο-Πινγκ.

το 1980... η επέμβαση των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν καταδικάζεται από την Ισλαμική Διάσκεψη, που εκπροσωπεί 36 χώρες και 900 εκατομμύρια Μουσουλμάνους.

το 1980... πεθαίνει, σε ηλικία 97 ετών, ο μουσικός της τζαζ, Τζίμι Ντιουράντ.

το 1983... στην Ελλάδα, αναγνωρίζονται ίσα δικαιώματα στις γυναίκες, ύστερα από αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

το 1990... ο Τζόσεφ Χάζελγουντ, καπετάνιος του αμερικανικού τάνκερ "Έξον Βαλντέζ", παραπέμπεται σε δίκη, κατηγορούμενος για τη μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στις ΗΠΑ. 260.000 βαρέλια πετρελαίου διέρρευσαν μετά την ανατροπή του τάνκερ στις 24 Μαρτίου του 1989 στην Αλάσκα.

το 1991... ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν, παραιτείται, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την εμπλοκή της Γαλλίας στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου.

το 1991... στην πρώτη του συνέντευξη μετά το ξέσπασμα του Πολέμου στον Κόλπο, ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν αποκλείει τη χρήση ιρακινών χημικών όπλων.

το 1992... ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, ανακοινώνει τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, παρουσιάζει σχέδιο για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

το 1992... στη Δανία, οι ανεμόμυλοι παράγουν το 3% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας.

το 1993... στη Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού, παραμονή της 60ης επετείου από την άνοδο στην εξουσία του Χίτλερ.

το 1993... στο Ζαΐρ, 45 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, μετά τη δεύτερη μέρα της εξέγερσης των στρατιωτών.

το 1994... σκοτώνεται η σκιέρ Ούρλικε Μάιερ, στην ελεύθερη κατάβαση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αλπικού Σκι.

το 1994... στη Γαλλία, ο Ρομπέρ Υ εκλέγεται νέος γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

το 1994... στην Ιταλία, διασπάται το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από την κληρονομιά του πρώην ηγέτη του Μπετίνο Κράξι, ο οποίος επρόκειτο να δικαστεί για διαφθορά. Οι υποστηρικτών του Κράξι ιδρύουν τη "Σοσιαλιστική Ομοσπονδία".

το 1995... κατά την επέτειο της συνθήκης του 1942 μεταξύ Ισημερινού και Περού, ξεσπούν συνοριακές αψιμαχίες μεταξύ των δύο χωρών στον ποταμό Αμαζόνιο, όταν δυνάμεις του Ισημερινού καταρρίπτουν ένα ελικόπτερο των περουβιανών δυνάμεων, στα σύνορα.

το 1995... ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζο Κλαρκ, εκφράζει την αντίθεσή του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

το 1996... καταστρέφεται από φωτιά η όπερα της Βενετίας, La Fenice.

το 1996... ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανακοινώνει ότι, "τερματίζεται οριστικώς" ο κύκλος των πυρηνικών δοκιμών και ότι, η Γαλλία είναι έτοιμη να προωθήσει διεθνείς συνθήκες για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

το 1996... ο Μάτζικ Τζόνσον επιστρέφει στα γήπεδα με τη φανέλα των "Λέικερς", μετά από τρία χρόνια απουσίας. Είχε ανακοινώσει την αποχώρηση του λόγω Έιτζ.

το 1997... δημογραφικό ξεκαθάρισμα" χαρακτηρίζει τη μεταχείριση των Κύπριων εγκλωβισμένων από τις κατοχικές αρχές, ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυπριακό.

το 1997... διεξάγεται το πρώτο "All Star Game" στο ποδόσφαιρο μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, με σκορ 1-2.

το 2000... η Μαρίνα Βασαρμίδου με 53.54 καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου στα 400μ, που κατείχε η Χριστίνα Πανάγου από το 1988.

το 2000... ο Μάικ Τάισον ρίχνει κάτω 5 φορές σε λίγο περισσότερο από 4 λεπτά, τον Βρετανό πρωταθλητή βαρέων βαρών, Τζούλιους Φράνσις, στο Μάντσεστερ Αρένα.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
30 Ιανουαρίου

το 1615... γεννιέται ο Τόμας Ρολφ, το μοναδικό παιδί της θρυλικής Ποκαχόντας και του συζύγου της Τζον Ρολφ.

το 1649... αποκεφαλίζεται ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος Α', με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

το 1687... γεννιέται ο πρωτομάστορας Γιόχαν Μπαλτάζαρ Νιούμαν, που σχεδίασε πολλά παλάτια, αλλά και την "Βίρτσενχαϊλινγκερ", την γνωστότερη εκκλησία της Γερμανίας σε ρυθμό ροκοκό.

το 1790... δοκιμάζεται στον ποταμό Τάιν της Αγγλίας η πρώτη σωστική λέμβος.

το 1820... ο Έντουαρντ Μπράνσφιλντ ανακαλύπτει την Ανταρκτική.

το 1823... ανακαλύπτεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου.

το 1835... πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου των ΗΠΑ, Άντριου Τζάκσον. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα εναντίον Αμερικανού Προέδρου.

το 1847... η περιοχή της Καλιφόρνια "Γουέρμπα Μπουένα" μετονομάζεσαι στο γνωστό σε όλους Σαν Φρανσίσκο.

το 1882... γεννιέται ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ. Ορκίστηκε Πρόεδρος για 4 συνεχής θητείες.

το 1889... αυτοκτονούν στο Μάγιερλικ ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγαρίας Ροδόλφος και η ερωμένη του βαρόνη Μαρία Βετσέρα.

το 1902... η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν συνθήκη αμυντικής συμμαχίας και συμφωνούν για αμοιβαίο σεβασμό έναντι των συμφερόντων τους σε Κίνα και Κορέα.

το 1909... ο Καναδάς και οι ΗΠΑ παίρνουν από κοινού μέτρα για την προστασία της συνοριακής ζώνης, και κυρίως της περιοχής των καταρρακτών του Νιαγάρα, ύστερα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων.

το 1920... ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, αναχωρεί για το Λονδίνο, προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο των πρωθυπουργών.

το 1924... γεννιέται ο διάσημος συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας για παιδιά και εφήβους, Λόιντ Αλεξάντερ.

το 1925... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντόροθι Μαλόουν.

το 1925... ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνος ΣΤ' απελαύνεται από την κυβέρνηση της Τουρκίας.

το 1927... γεννιέται ο δολοφονηθείς πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε.

το 1929... χορηγείται στις Ελληνίδες το δικαίωμα ψήφου.

το 1930... ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση στις ΗΠΑ, με χορηγία του κράτους.

το 1930... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζιν Χάκμαν, που το 1971 κέρδισε το Όσκαρ Α' αντρικού ρόλου, πρωταγωνιστώντας στην ταινία "Ο άνθρωπος από τη Γαλλία".

το 1937... γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρέντγκρειβ, που το 1978 κέρδισε το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία "Τζούλια".

το 1937... γεννιέται ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Μπόρις Σπάσκι.

το 1939... ο Χίτλερ απαιτεί την επιστροφή των αποικιών για την Ιταλία και την Ιαπωνία, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να μην παρέμβουν.

το 1940... ο Χίτλερ προειδοποιεί για γενίκευση του πολέμου.

το 1943... διεξάγεται η μάχη του Στάλινγκραντ, που αποτέλεσε αποφασιστική καμπή στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Σοβιετικοί συντρίβουν το γερμανικό στρατό με διοικητή τον φον Πάουλους.

το 1948... δολοφονείται ο Μαχάτμα Γκάντι από ινδουιστές εξτρεμιστές.

το 1948... ξεκινούν οι 5οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαιν Μόριτς της Ελβετίας, όπου δεν προσκαλούνται η Γερμανία και η Ιαπωνία.

το 1951... γεννιέται ο Βρετανός μουσικός Φιλ Κόλινς.

το 1951... ο Φέρντιναντ Πόρσε, ο γνωστός Γερμανός κατασκευαστής αυτοκινήτων, αφήνει την τελευταία του πνοή στη Στουτγκάρδη, σε ηλικία 75 ετών.

το 1952... τα επεισόδια μεταξύ Αιγυπτίων και Άγγλων επιφέρουν μεγάλες ζημιές στους Έλληνες της Αιγύπτου.

το 1953... συγχωνεύονται οι τράπεζες Εθνική και Αθηνών.

το 1957... ο ΟΗΕ προτρέπει τη Νότια Αφρική να σταματήσει τις φυλετικές διακρίσεις

το 1962... ο Οργανισμός Αμερικανικών Χωρών αποκλείει από τους κόλπους του την Κούβα, μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

το 1964... εκτοξεύεται από τη NASA το διαστημόπλοιο "Ρέιντζερ 6", που προσπάθησε να μεταφέρει τηλεοπτικές κάμερες στο φεγγάρι.

το 1964... στο Νότιο Βιετνάμ, η στρατιωτική χούντα, που είχε εκδιώξει τον πρόεδρο Νγκο Ντιέμ το Νοέμβριο, χάνει την εξουσία μετά από δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα, με αρχηγό τον υποστράτηγο Νγκουγέν Καν.

το 1965... καθιερώνεται με νόμο η 35ετία των δημοσίων υπαλλήλων.

το 1969... οι Μπιτλς δίνουν την τελευταία δωρεάν συναυλία τους, πριν από τη διάλυσή τους. Διήρκεσε 42 λεπτά και έγινε στην ταράτσα της δισκογραφικής τους εταιρίας Apple. Η αυτοσχέδια συναυλία διαλύθηκε από την αστυνομία.

το 1970... στις Φιλιππίνες, 2.000 άνθρωποι καταλαμβάνουν το προεδρικό ανάκτορο και διαμαρτύρονται για τη διαφθορά της κυβέρνησης του Μάρκος, σκοτώνοντας δύο άτομα.

το 1972... η "Ματωμένη Κυριακή" για την ιστορία των Ιρλανδών. Βρετανοί στρατιώτες σκοτώνουν 13 Καθολικούς διαδηλωτές στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας.

το 1972... το Πακιστάν αποχωρεί από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία

το 1973... στο Περού, οκτώ δημοσιογράφοι, που κατά λάθος θεωρήθηκαν ότι ήταν αντάρτες, σκοτώνονται σε ενέδρα.

το 1975... πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο γνωστός ηθοποιός Ορέστης Μακρής.

το 1979... ο Σάχης της Περσίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του, ενώ επέστρεφε από το εξωτερικό ο Αγιατολάχ Χομεϊνί.

το 1980... η πρώτη στην ιστορία κινεζική ολυμπιακή αποστολή φτάνει στη Νέα Υόρκη, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια μέρα φτάνει και η Ολυμπιακή Φλόγα, που μεταφέρεται από την αρχαία Ολυμπία.

το 1984... συνομιλίες με τον ηγέτη του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ενρίκο Μπερλίνγκουερ έχει στο Καστρί ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

το 1989... κλείνει η Αμερικανική Πρεσβεία στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

το 1989... ο Ολυμπιονίκης Μπρους Κίμπαλ καταδικάζεται σε 17 χρόνια φυλάκιση, επειδή σκότωσε 2 εφήβους οδηγώντας μεθυσμένος.

το 1991... η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν αναλαμβάνει την ευθύνη για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σε τράπεζες και στο γραφείο του Γάλλου στρατιωτικού ακολούθου. Την ίδια μέρα απαγορεύεται, προσωρινά, η δημοσίευση και ανακοίνωση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων, με διάταξη του αντεισαγγελέως Αρείου Πάγου, Δημήτρη Τσεβά.

το 1991... πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Τζον Μπάρντιν, που τιμήθηκε δύο φορές με το Νόμπελ Φυσικής (1956, 1972).

το 1992... στο Παρίσι, η υπηρεσία ελέγχου διαφήμισης αντιδρά στη δημοσίευση δύο φωτογραφιών της διαφημιστικής εκστρατεία της εταιρίας ρούχων "Μπένετον", που απεικονίζουν ένα ασθενή του Έιτζ και έναν στρατιώτη, που κρατά ανθρώπινο κόκαλο.

το 1993... πεθαίνει, σε ηλικία 37 ετών, ο σκηνοθέτης Χρήστος Βακαλόπουλος.

το 1993... στην Κένυα, 114 άνθρωποι σκοτώνονται, όταν επιβατηγό τρένο πέφτει σε ποτάμι.

το 1994... η σφοδρή κακοκαιρία έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και μεγάλες υλικές ζημιές στην περιοχή των Άνω Λιοσίων.

το 1994... ο Ρώσος εθνικιστής, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, προειδοποιεί τη Δύση ότι, ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ κατά των Σερβοβόσνιων, θα σημάνει κήρυξη του πολέμου στη Ρωσία.

το 1994... οι ΗΠΑ χορηγούν περιορισμένη άδεια εισόδου στον Τζέρι Ανταμς, πρόεδρο του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του IRA, για να παραστεί στο ετήσιο συνέδριο, που γίνεται στη Νέα Υόρκη για τη Βόρεια Ιρλανδία.

το 1995... αίσθηση αλλά και μεγάλες διαφωνίες προκαλεί η ανακοίνωση της Ελληνίδας αρχαιολόγου Λένας Σουβαλτζή ότι ανακάλυψε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην έρημο Σίβα στην Αίγυπτο, όπου πραγματοποιεί ανασκαφές.

το 1995... έξι εκατομμύρια παιδιά, μέχρι έξι ετών, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων.

το 1995... στην Αλγερία, παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρήγνυται στο κέντρο του Αλγερίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 38 άτομα.

το 1996... δολοφονείται ο Τζίνο Γκάλαχερ, ο φερόμενος ως αρχηγός του IRA.

το 1997... η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στιγματίζει την Τουρκία για το Κουρδικό, τη Ρωσία για την Τσετσενία και την Κίνα για την αποσιώπηση κάθε πολιτικής διαφωνίας.

το 2000... ο 35χρονος Νίκος Νιόπλιας αποβάλλεται για πρώτη φορά στην 17χρονη ποδοσφαιρική του καριέρα, αφού δέχεται 2 κίτρινες κάρτες στον αγώνα του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής μεταξύ ΟΦΗ και Άρη.

το 2000... ο Αμερικανός τενίστας Αντρέ Αγκάσι κατακτά το 4ο συνεχόμενο "Γκραντ Σλαμ", όταν κερδίζει σε 2 ώρες και 19 λεπτά τον Γιεβγένι Καφελνίκοφ στον τελικό του "Australian Open" στη Μελβούρνη.

το 2003... το Βέλγιο αναγνωρίζει νομικά το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
31 Ιανουαρίου

το 1504... η Γαλλία παραχωρεί το βασίλειο της Νάπολης στην Αραγονία.

το 1606... ο Γκάι Φόξ εκτελείται δια απαγχονισμού, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Αγγλίας Τζέιμς Α' αλλά και μεγάλου αριθμού αριστοκρατών από ομάδα καθολικών. Η Συνομωσία του Μπαρουτιού σκόπευε να ανατινάξει το Κοινοβούλιο.

το 1747... ανοίγει η πρώτη κλινική για αφροδίσια νοσήματα σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

το 1797... γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης, Φραντς Σούμπερτ.

το 1828... πεθαίνει στη Βιέννη ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, ένας από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

το 1865... καταργείται η δουλεία στις ΗΠΑ, με την 13η τροπολογία του Συντάγματος από το Κογκρέσο.

το 1901... οι "Τρεις Αδελφές" του Άντον Τσέχοφ κάνουν πρεμιέρα στη Ρωσία.

το 1902... λήγει με κοινή απόφαση περί ειρηνικής διευθέτησης όλων των διαφορών, η Παναμερικανική Διάσκεψη, που γίνεται στο Μεξικό.

το 1906... σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός, που έχει καταγραφεί με τεχνικά μέσα. Έχει μέγεθος 8,6 Ρίχτερ και επίκεντρο στην Κολομβία.

το 1910... η Βρετανία ανακοινώνει στη Ρωσία την πρόθεσή της να εισβάλει στην Περσία, για να αντιμετωπίσει τις ταραχές, που συγκλονίζουν τη χώρα.

το 1914... επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, έπειτα από πολυήμερο ταξίδι, που πραγματοποίησε στην Ευρώπη για τα ελληνικά δίκαια.

το 1915... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η γερμανική 9η Στρατιά χρησιμοποιεί δηλητηριώδη αέρια κατά των Ρώσων στο Μπολιμόφ.

το 1917... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία ανακοινώνει ότι έχει θέσει σε ετοιμότητα τορπιλακάτους σε σημεία του Ατλαντικού. Μάλιστα, τρεις μέρες μετά, αμερικανικό πλοίο βυθίζεται, ενώ όλοι οι επιβάτες του σώζονται.

το 1923... γεννιέται ο συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ. Μερικά από τα έργα του είναι: "Το Χρονικό της Εποχής μας", "Αρχαία Δειλινά" και "Οι Γυμνοί και οι Νεκροί".

το 1929... γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Τζιν Σίμονς.

το 1929... ο Λέον Τρότσκι εξορίζεται από την ΕΣΣΔ.

το 1930... οι πέντε μεγάλες ναυτικές δυνάμεις του κόσμου (Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία) συναντώνται στο Λονδίνο, προκειμένου να συζητήσουν τον περιορισμό των ναυτικών τους εξοπλισμών.

το 1933... πεθαίνει ο Άγγλος νομπελίστας μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Τζον Γκαλσγουόρθι.

το 1934... ένας από τους ογκωδέστερους σε πλήθος θεατών αγώνας πυγμαχίας διεξάγεται στο Σικάγο, με 20.000 θεατές να παρακολουθούν τον Τζιμ Λόντος να κερδίζει τον Τζόε Σαλβόντι.

το 1934... ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούσβελτ ανακοινώνει την υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου στα 59,6 σεντς και καθορίζει την τιμή του χρυσού ανά ουγγιά σε 35 δολάρια.

το 1935... η ΕΣΣΔ ζητά από την Ιαπωνία να αποσυρθεί από τα εδάφη της Μαντζουρίας.

το 1936... πεθαίνει ο δικτάτορας και στρατιωτικός Γεώργιος Κονδύλης.

το 1937... γεννιέται ο συνθέτης Φίλιπ Γκλας

το 1939... η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών αποκτά τον πρώτο της ειδικό κανονισμό.

το 1942... ιαπωνικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

το 1944... πεθαίνει ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, Ζαν Ζιροντού.

το 1946... το νέο Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας, που είναι στα πρότυπα της Σοβιετικής Ένωσης, αναγνωρίζει ότι, αποτελείται από έξι Δημοκρατίες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Μακεδονία).

το 1949... στις ΗΠΑ, κάνει πρεμιέρα η πρώτη πρωινή σαπουνόπερα, διάρκειας μόλις 15 λεπτών.

το 1949... συνέρχεται στα βουνά η 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ, με κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Ζαχαριάδη.

το 1950... ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, ανακοινώνει ότι, έχει διατάξει την ανάπτυξη της βόμβας υδρογόνου.

το 1954... στη Γιουγκοσλαβία, ο στρατάρχης Τίτο απορρίπτει το σοβιετικό πρότυπο της συγκεντρωτικής εξουσίας και οικονομίας.

το 1956... πεθαίνει ο Άγγλος συγγραφέας Α.Α. Μίλνε, γνωστός από τα βιβλία του για το Winnie the Pooh.

το 1958... εκτοξεύεται από τον αμερικανικό στρατό ο πρώτος δορυφόρος της χώρας. Ο "Εξπλόρερ 1", τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, για να μελετήσει τις κοσμικές ακτίνες.

το 1960... το θέμα της σύνταξης των αγροτών συζητά η ελληνική Βουλή.

το 1964... αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο "Καπνός και Υγεία" συνδέει για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων.

το 1969... καθαιρούνται από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ οι Δρακόπουλος και Μπριλλάκης.

το 1971... για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, τηλεφωνική γραμμή ενώνει το Ανατολικό με το Δυτικό Βερολίνο.

το 1971... ξεκινά η διαστημική αποστολή "Απόλλο 14".

το 1974... 94 άνθρωποι σκοτώνονται όταν αεροσκάφος της Παναμέρικαν συντρίβεται στην Αμερικανική Σαμόα, στο νότιο Ειρηνικό.

το 1974... πεθαίνει ο Σάμιουελ Γκόλντγουϊν, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και διευθυντής των ομώνυμων στούντιο κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ.

το 1975... επανάσταση ξεσπά στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα. Τα στρατεύματα της Αιθιοπίας, που είχαν υπό την κατοχή τους την Ασμάρα, μάχονται εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών.

το 1978... ένας τερματοφύλακας αποβάλλεται κατά τη διάρκεια αγώνα του πρωταθλήματος της Τανζανίας στο Νταρ Ες Σαλαάμ. Ο διαιτητής, αφού παρατηρεί την παράξενη συμπεριφορά του, διαπιστώνει ότι, είναι μεθυσμένος και κρύβει ένα μπουκάλι με αλκοόλ πίσω από το δοκάρι του.

το 1981... δυσκολίες παρουσιάζονται στο διάλογο για τις αμερικανικές βάσεις, καθώς οι ΗΠΑ αρνούνταν να δεχθούν όλες τις ελληνικές απόψεις.

το 1982... το Ισραήλ συμφωνεί να αναπτυχθεί τετραεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Σινά.

το 1983... απορρίπτεται η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, Ρόναλντ Ρέιγκαν, να συναντηθεί με τον Σοβιετικό Πρόεδρο, Γιούρι Αντρόποφ, για την πυραυλική συνθήκη.

το 1985... ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Τανζανίας, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, της Ινδίας και της Ελλάδας, καθώς και άλλες προσωπικότητες.

το 1987... ο Κρις Γούντς, τερματοφύλακας της "Γκλάσκοου Ρέιντζερς" δέχεται γκολ μετά από 1.196 λεπτά, χρόνο - ρεκόρ για τη Βρετανία. Είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 12 συνεχόμενους αγώνες, από τις 29/11/86 μέχρι 24/1/1987.

το 1990... ανοίγει το πρώτο εστιατόριο της αλυσίδας "ΜακΝτόναλντς" στη Μόσχα, που εξυπηρετεί καθημερινά σχεδόν 30.000 πελάτες.

το 1992... ιατρική έρευνα δείχνει πως, τα μωρά, που τρέφονται με μητρικό γάλα γίνονται εξυπνότερα.

το 1992... οι Αβορίγινες, οι ιθαγενείς στην Αυστραλία, αμφισβητούν την κυριαρχία της λευκής πλειοψηφίας και απειλούν ότι, θα καταφύγουν στο δικαστήριο της Χάγης, για την ισότιμη μεταχείρισή τους και την επιστροφή των εκτάσεών τους, που καταπατήθηκαν από τους αποικιοκράτες.

το 1992... την επιβολή κυρώσεων στη Λιβύη ζητά, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος.

το 1993... στη Γεωργία, στα σύνορα με τη Ρωσία, χιονοστιβάδες, που πέφτουν σε ορεινό πέρασμα, σκοτώνουν 50 άτομα.

το 1993... τα πρώτα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου απονέμονται στις ταινίες "Μπάιρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου" του Κούνδουρου, "Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε" των Τσιώλη- Βακαλόπουλου και "Βερύκοκα στο καλάθι" του Τουλιάτου.

το 1994... πάνω από 5.600 παιδιά του δρόμου στη Βραζιλία έχουν δολοφονηθεί από "αποσπάσματα θανάτου" και την αστυνομία κατά την τετραετία 1988-1991, σύμφωνα με έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Αμέρικα Γουότς".

το 1994... στην Αλγερία, ο αξιωματικός Λιαμίν Ζερουάλ ορκίζεται Πρόεδρος της χώρας.

το 1995... σε εκεχειρία συμφωνούν το Περού και ο Ισημερινός, τερματίζοντας τις μεταξύ τους συγκρούσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν 31 άτομα.

το 1996... επί ποδός πολέμου Ελλάδα και Τουρκία, μετά την κρίση στις βραχονησίδες των Ιμίων.

το 1996... την αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην ανατολική Σλαβονία, για την επιτήρηση της διαδικασίας αφοπλισμού, αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

το 1997... στην Τουρκία, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τάσσεται κατά της καθιέρωσης του παραδοσιακού καλύμματος της κεφαλής των γυναικών, στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες.

το 2000... 131 άνθρωποι σκοτώνονται όταν αεροσκάφος συντρίβεται στις ακτές του Μαλιμπού, στην Καλιφόρνια.

το 2001... πεθαίνει ο Γκόρντον Ντίκσον, συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας.

το 2001... στην Ολλανδία, σκοτσέζικο δικαστήριο καταδικάζει ένα Λίβυο και αθωώνει έναν άλλον για την συμμετοχή τους στην έκρηξη βόμβας σε αεροσκάφος της Pan Am και της συντριβής του στο Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
2 Φεβρουαρίου

το 962... ο πάπας Ιωάννης ΙΒ' στέφει τον Ότο Α' το Μέγα, ως πρώτο αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τα τελευταία 40 χρόνια.

το 1032... ο Κόνραντ Β', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γίνεται βασιλιάς της Βουργουνδίας.

το 1536... ο Ισπανός Πέντρο ντε Μεντόζα ιδρύει το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

το 1556... καταγράφεται ο ισχυρότερος σεισμός, που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, στις επαρχίες Σάανξι, Σάνσι και Χέναν της Κίνας, αφήνοντας 830.000 νεκρούς.

το 1653... ιδρύεται η πόλη Νέο Άμστερνταμ, που αργότερα θα μετονομαστεί σε Νέα Υόρκη.

το 1709... ο Αλεξάντερ Σέλκιρκ σώζεται από ναυάγιο και καταλήγει σε ένα έρημο νησί εμπνέοντας τον Ντάνιελ Νταφόε να γράψει το "Ροβινσώνα Κρούσο".

το 1754... γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός και διπλωμάτης Ταλεϋράνδος. Πεθαίνει το 1838 σε ηλικία 84 ετών.

το 1801... συνεδριάζει για πρώτη φορά το βρετανικό Κοινοβούλιο με την παρουσία Ιρλανδών εκπροσώπων.

το 1808... ο Ναπολέων μπαίνει στη Ρώμη.

το 1828... ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

το 1848... λήγει ο μεξικανοαμερικανικός πόλεμος με τη συνθήκη της Γουαδελούπης Χιδάλγο.

το 1848... φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο το πρώτο πλοίο με Κινέζους μετανάστες, που χρησιμοποιήθηκαν κατά χιλιάδες προκειμένου να κατασκευαστούν οι σιδηροδρομικές γραμμές στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

το 1853... γεννιέται ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.

το 1870... αποκαλύπτεται ότι, ο Γίγαντας του Κάρντιφ, μία πέτρινη ανθρωπόμορφη κατασκευή, ύψους 3 μέτρων, δεν επρόκειτο για αρχαιολογικό εύρημα αλλά για φάρσα, που σκάρωσε ένας Αμερικανός καπνοπώλης ονόματι Τζορτζ Χαλ.

το 1880... τοποθετείται στην Ιντιάνα των ΗΠΑ ο πρώτος ηλεκτρικός φανοστάτης.

το 1882... γεννιέται στο Δουβλίνο ο Ιρλανδός συγγραφέας του "Οδυσσέα" και των "Δουβλινέζων" Τζέιμς Τζόις. Πεθαίνει το 1941 σε ηλικία 59 ετών.

το 1892... ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας μποξ κάτω από τους μοντέρνους κανόνες διαρκεί 77 γύρους στο Ιλλινόις των ΗΠΑ.

το 1900... επεκτείνεται η σιδηροδρομική γραμμή μέχρι τη Λάρισα.

το 1900... ιδρύεται η Baseball American League.

το 1911... γιατροί από την Μινεσότα των ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι, ο τέτανος μπορεί να αντιμετωπισθεί με εμβολιασμό.

το 1912... εμφανίζεται ο πρώτος κινηματογραφικός στάντμαν. Ο Φρέντερικ Λόου πηδά με αλεξίπτωτο από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.

το 1912... στην Αίγυπτο, ο Τούρκος Τζεμάλ πασάς επιτίθεται κατά των Βρετανών στη Διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2.000 άτομα.

το 1918... πεθαίνει σε ηλικία 46 ετών ο τελευταίος μποξέρ, που αγωνιζόταν με γυμνά χέρια, ο Τζον Σάλιβαν.

το 1920... η Εσθονία διακηρύττει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.

το 1922... ο Κεμάλ Ατατούρκ περιμένει να εκκενωθεί η Μικρά Ασία από τα ελληνικά στρατεύματα ενώ παράλληλα συγκεντρώνει δυνάμεις για να απειλήσει τα Δαρδανέλια και να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη. Η Αγγλία κινητοποιεί το στόλο της στη Μεσόγειο.

το 1924... ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (FIE).

το 1924... ιδρύεται πεντατάξιο διδασκαλείο, συγχωνεύονται τα ελληνικά σχολαρχεία με το γυμνάσιο και το δημοτικό σχολείο γίνεται εξατάξιο.

το 1926... γεννιέται ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την επταετία 1974 -1981 και Πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, που εκπόνησε το σχέδιο Συντάγματος της Ε.Ε.

το 1931... οι Ναζί αξιώνουν από τη γερμανική κυβέρνηση να αποχωρήσει από την Κοινωνία των Εθνών. Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας καταγγέλλει δημόσια την πρόταση των Ναζί.

το 1932... στην Κούβα, 1.500 άνθρωποι σκοτώνονται από σεισμό στην πόλη Σαντιάγο.

το 1933... η MGM απολύει τον αγέλαστο κωμικό ηθοποιό Μπάστερ Κίτον, με το επιχείρημα, ότι τάχα έπινε υπερβολικά.

το 1933... ο Αδόλφος Χίτλερ διαλύει το γερμανικό Κοινοβούλιο.

το 1933... στη Γερμανία, ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ ανακηρύσσεται φιλοσοφικός ηγέτης του κόμματος των Ναζί.

το 1935... δοκιμάζεται για πρώτη φορά ο πολύγραφος, πιο γνωστός ως ανιχνευτής της αλήθειας.

το 1937... στον "ουρανοξύστη του Ρεξ" (16μ.)εγκαινιάζεται το νέο θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλης στο κέντρο της Αθήνας.

το 1939... η Ουγγαρία διακόπτει τις σχέσεις της με την ΕΣΣΔ.

το 1940... η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση κολεγιακών αγώνων στίβου γίνεται στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης από τον σταθμό W2XBS. Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κατατάσσεται πρώτο.

το 1940... ο Φρανκ Σινάτρα κάνει το ντεμπούτο του ως τραγουδιστής στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ.

το 1943... παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραν, στην ΕΣΣΔ, τερματίζοντας μία από τις πιο καθοριστικές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που κράτησε 140 μέρες. Οι Γερμανοί στρατιώτες παραδίδονται παρά τη δήλωση του Χίτλερ: "Η παράδοση αποκλείεται. Το στράτευμα θα αμυνθεί μέχρι τέλους".

το 1944... στην Ιταλία, οι Γερμανοί σταματούν τη συμμαχική επίθεση στο Άντζιο.

το 1945... ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ αναχωρούν για την Κριμαία προκειμένου να συναντηθούν με τον Σοβιετικό ηγέτη, Ιωσήφ Στάλιν, στη Διάσκεψη της Γιάλτας.

το 1945... υπογράφεται η Συνθήκη της Βάρκιζας, με την οποία οι μαχητές του ΕΑΜ παραδίδουν τα όπλα τους.

το 1947... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Φάρα Φόουσετ.

το 1949... κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος 45 στροφών.

το 1949... ο παγκόσμιος πρωταθλητής του γκολφ Μπεν Χόγκαν τραυματίζεται σοβαρά, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούεται με λεωφορείο. Παρά τους φόβους των γιατρών θα συνεχίσει να παίζει γκολφ.

το 1951... ειδικοί ανιχνευτές ραδιενέργειας καταγράφουν αισθητή αύξηση της ραδιενέργειας στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των ατομικών εκρήξεων στην έρημο της Νεβάδα.

το 1954... γεννιέται η Κρίστι Μπρίνκλεϊ, το πρώτο τοπ μόντελ.

το 1957... η 7η Ολομέλεια του παράνομου ΚΚΕ διαγράφει το Νίκο Ζαχαριάδη.

το 1959... στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι, η μοναδική κόρη του πρωθυπουργού Νεχρού, εκλέγεται πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου.

το 1962... για πρώτη φορά σε 400 χρόνια ευθυγραμμίζονται ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.

το 1969... πεθαίνει ο ηθοποιός Μπόρις Καρλόφ, διάσημος από τη συμμετοχή του σε ταινίες τρόμου.

το 1970... πεθαίνει σε ηλικία 97 ετών ο Βρετανός μαθηματικός και φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ, που είχε βρανευθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950.

το 1971... καταστρέφεται η πρεσβεία της Βρετανίας στο Δουβλίνο, μια ημέρα μετά τις αντιβρετανικές διαδηλώσεις.

το 1971... στην Ουγκάντα μετά από πραξικόπημα αναλαμβάνει την εξουσία ο Αμίν Νταντά.

το 1972... γεννιέται η τρανσέξουαλ Ισραηλινή τραγουδίστρια Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, που κέρδισε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1998.

το 1977... γεννιέται η Κολομβιανή τραγουδίστρια της ποπ Σακίρα.

το 1979... πεθαίνει στη Νέα Υόρκη από υπερβολική δόση ηρωίνης ο Σιντ Βίσιους, μέλος του πανκ συγκροτήματος Sex Pistols. Μία μέρα πριν είχε αποφυλακιστεί με εγγύηση, μετά τη σύλληψη του ως υπόπτου για τη δολοφονία της ερωμένης του.

το 1983... αρχίζουν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ για τη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

το 1986... ψηφίζουν για πρώτη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές οι γυναίκες του Λιχνενστάιν.

το 1989... οι τελευταίοι Σοβιετικοί στρατιώτες αποχωρούν από την Καμπούλ λήγοντας την εννιάχρονη κατοχή στο Αφγανιστάν.

το 1990... καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη οι τέσσερις εκτελεστές του Προέδρου της Ρουμανίας Νικολάι Τσαουσέσκου.

το 1990... ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ επιτρέπει την επαναλειτουργία του κόμματος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και υπόσχεται ότι, θα ελευθερώσει το Νέλσον Μαντέλα.

το 1991... ΗΠΑ και Αλβανία αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί το 1939.

το 1991... στην Κύπρο, έντονες αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων προκαλεί η έκθεση Μπους για το Κυπριακό, στην οποία παραλείπεται τελείως η τουρκική αδιαλλαξία.

το 1992... στη Νότια Αφρική, ιστορική πορεία ειρήνης πραγματοποιούν οι υποστηρικτές των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων μαύρων.

το 1992... το γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" αποκαλύπτει έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία 300 εταιρίες από 28 χώρες, βοήθησαν τον Σαντάμ Χουσεΐν να αναπτύξει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ.

το 1993... επιτροπή της ΕΟΚ υποστηρίζει ότι, η μία στις τρεις γυναίκες κρατούμενες στα στρατόπεδα της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχει βιαστεί.

το 1993... η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την αύξηση του ρατσισμού στις αστυνομικές δυνάμεις της Ευρώπης.

το 1994... η Πολωνία υπογράφει τη συμφωνία του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη".

το 1994... στην Αίγυπτο, η παράνομη ισλαμιστική οργάνωση "Τζαμάα ελ Ισλαμίγια" ανακοινώνει ότι, όλοι οι ξένοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα για τη δική τους ασφάλεια, μετά τη σφαγή επτά μελών της οργάνωσης από τις δυνάμεις Ασφαλείας.

το 1994... τίθεται σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης της Ουγγαρίας με την Ε.Ε, η οποία φέρνει τη χώρα ένα βήμα πλησιέστερα στην πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

το 1995... οι ηγέτες του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου συναντώνται για πρώτη φορά στο Κάιρο, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει η συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

το 1995... πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Βρετανός θρύλος του τένις Φρεντ Πέρι, πρωταθλητής του Ουίμπλεντον για 3 συνεχείς χρονιές (1934, 1935, 1936), ρεκόρ, που θα σπάσει αργότερα ο μεγάλος Μπγιόρν Μποργκ.

το 1995... το διαστημικό λεωφορείο "Discovery" ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι.

το 1995... το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί την έκθεση του λόρδου Φίνσμπεργκ για το Κυπριακό, στην οποία υποστηρίζει ότι, η παρούσα κατάσταση στα Κατεχόμενα ενδέχεται να αποδειχθεί αποσταθεροποιητική.

το 1996... πεθαίνει στις ΗΠΑ ο διάσημος ηθοποιός, χορευτής και χορογράφος Τζιν Κέλι, σε ηλικία 83 ετών, μετά από αλλεπάλληλα καρδιακά επεισόδια.

το 1997... η αμερικανική Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, οι θάνατοι από AIDS μειώθηκαν κατά το προηγούμενο εξάμηνο κατά 50%, χάρη στους νέους συνδυασμούς φαρμάκων.

το 1997... ο Ραϊμούντο Σαπόρτα, ο άνθρωπος, που έφερε τον Αλφρέντο ντι Στέφανο στη Ρεάλ Μαδρίτης τη δεκαετία του ΄50 και διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών από μόλυνση στα νεφρά.

το 1998... αεροσκάφος συντρίβεται σε βουνό κοντά στην περιοχή Κάραγιαν ντε Όρο στις Φιλιππίνες και σκοτώνονται 104 άνθρωποι.

το 2003... στον εισαγγελέα οδηγούνται οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας. Ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στους Αγγελέτο Κανά, κοινοτάρχη Κιμώλου, Κώστα Αγαπίου και Ειρήνη Αγγελάκη, οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
3 Φεβρουαρίου

το 1468... πεθαίνει ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μουράτ Β' και τον διαδέχεται ο γιος του Μωάμεθ Β' ο Πορθητής, που θα αλώσει την Κωνσταντινούπολη το 1453.

το 1468... πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γουτεμβέργιος, ο εφευρέτης της τυπογραφίας.

το 1488... ο Πορτογάλος Βαρθολομαίος Ντιάζ, φτάνει στον Κόλπο Μόσσελ, περνώντας από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στην Νότια Αφρική και γίνεται ο πρώτος γνωστός Ευρωπαίος θαλασσοπόρος, που φτάνει τόσο νότια.

το 1783... κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης η Ισπανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

το 1809... γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι, κορυφαίος εκπρόσωπος του ρεύματος του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού.

το 1811... γεννιέται στις ΗΠΑ ο Οράτιος Γκρίλι, δημοσιογράφος και πολιτικός ηγέτης, μέγας πολέμιος του θεσμού της δουλείας, κατά την περίοδο πριν τον αμερικανικό εμφύλιο.

το 1815... τίθεται σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο τυριού στην Ελβετία.

το 1820... ο Άγγλος ποιητής Τζον Κιτς σε ηλικία μόλις 24 ετών κάνει την πρώτη του αιμόπτυση και συνειδητοποιεί ότι, θα πεθάνει από φυματίωση όπως και ο αδερφός του Τομ. Πράγματι θα σβήσει την επόμενη χρονιά.

το 1821... γεννιέται η Βρετανοαμερικανίδα γιατρός Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα, που άσκησε την ιατρική στις ΗΠΑ.

το 1830... υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ελλάδας.

το 1859... γεννιέται στη Γερμανία ο αεροναυπηγός Χιούγκο Γιούνκερς. Ήταν ο αυτός, που κατάφερε να κατασκευάσει το πρώτο μεταλλικό μονοπλάνο. Τα αεροπλάνα, που κατασκεύασε η βιομηχανία του, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι Ναζί κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εξόπλισαν τη Λουφτβάφε.

το 1867... ο 15χρονος πρίγκιπας Μοτσουχίτο γίνεται ο αυτοκράτορας Μεϊτζί της Ιαπωνίας. Η άνοδος του στο θρόνο σημαίνει το τέλος του φεουδαρχισμού για τη χώρα.

το 1870... η 15η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που διασφαλίζει το δικαίωμα της ψήφου στους Αφροαμερικανούς, μετατρέπεται σε νόμο του κράτους.

το 1874... γεννιέται η Αμερικανίδα πρωτοποριακή συγγραφέας Γερτρούδη Στάιν. Άσκησε μεγάλη επιρροή στον κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων του 20ου αιώνα, τόσο με την πένα της, όσο και με την ισχυρή προσωπικότητα της.

το 1876... ο Άλμπερτ Σπάλντινγκ μαζί με τον αδερφό του και κεφάλαιο 800 δολαρίων δημιουργούν τη γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών. Παράγουν τις πρώτες επίσημες μπάλες του μπάσκετ, του τένις, του μπέιζμπολ, του γκολφ και του ράγκμπι.

το 1887... γεννιέται στην Αυστρία ο εξπρεσιονιστής ποιητής Γκέοργκ Τρακλ.

το 1889... δολοφονείται από αγνώστους η Αμερικανίδα Μπελ Σταρ, γνωστή στην εποχή της, για την πλούσια σε παράνομες δραστηριότητες, ζωή της. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη λαϊκή λογοτεχνία και έμεινε γνωστή ως η "βασίλισσα των ληστών".

το 1894... γεννιέται στις ΗΠΑ ο ζωγράφος Νόρμαν Ρόκγουελ, γνωστός για τα εξώφυλλα, που δημιούργησε σε μεγάλα αμερικανικά έντυπα.

το 1904... κολομβιανά στρατεύματα συγκρούονται με Αμερικανούς πεζοναύτες στον Παναμά.

το 1913... ο χρυσός πολυολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας, υπηρετώντας στον στρατό κατά τους Α' Βαλκανικούς Πολέμους, πεθαίνει από οξεία μηνιγγίτιδα.

το 1916... καταστρέφεται από φωτιά το κτήριο του Κοινοβουλίου του Καναδά στην Οτάβα.

το 1917... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου οι ΗΠΑ διαρρηγνύουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Γερμανία, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των Γερμανών για την νέα πολιτική τους σχετικά με την απεριόριστη χρήση των υποβρυχίων στην πολεμική σύρραξη.

το 1918... γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός Τζόι Μπίσοπ, το πέμπτο μέλος, μαζί με τους Σινάτρα, Ντιν Μάρτιν, Πίτερ Λόφορντ και Σάμι Ντέιβις Τζ., της κινηματογραφικής παρέας "The Rat Pack".

το 1919... οι Μπολσεβίκοι κυριεύουν το Κίεβο.

το 1931... 258 άνθρωποι σκοτώνονται στο σεισμό, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία.

το 1941... στο κατεχόμενο Βισί της Γαλλίας οι Ναζί επαναφέρουν στην εξουσία τον Πιέρ Λαβάλ, ο οποίος ένα χρόνο πριν είχε αποπεμφθεί από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Λαβάλ κατηγορήθηκε για την έξαρση των φαινομένων αντισημιτισμού, καθώς και για την απόφαση αποστολής Γάλλων εργατών στη Γερμανία, την περίοδο διακυβέρνησης του.

το 1943... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπλάιθ Ντάνερ, μητέρα της βραβευμένης με Όσκαρ ερμηνείας Γκουίνεθ Πάλτροου.

το 1944... οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ καταλαμβάνουν τα νησιά Μάρσαλ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία μέχρι τότε αποτελούσαν ορμητήριο για τις επιχειρήσεις του ιαπωνικού στρατού. Οι περιοχές αυτές θα χρησιμοποιηθούν αργότερα για πυρηνικές δοκιμές.

το 1945... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ρωσία δέχεται να μπει στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων στον Ειρηνικό εναντίον της Ιαπωνίας.

το 1952... μεταδίδεται από το ραδιοσταθμό του Παρισιού ότι, ο "Σύνδεσμος Σουηδών Λογοτεχνών" προτείνει το Νίκο Καζαντζάκη για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

το 1953... ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Υβ Κουστώ δημοσιεύει το διασημότερο αλλά και τελευταίο έργο του ο "Σιωπηλός Κόσμος".

το 1953... ο Σπύρος Μαρκεζίνης εξαγγέλλει την ίδρυση δικού του κόμματος με την επωνυμία "Κόμμα των Προοδευτικών".

το 1954... στην Ινδία, πάνω από 350 Ινδουιστές ποδοπατούνται και πεθαίνουν από τον πανικό που δημιουργείται κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών.

το 1956... ο Τόνι Σέιλερ γίνεται ο πρώτος σκιέρ, που κερδίζει ολυμπιακό μετάλλιο και στα τρία αλπικά αγωνίσματα.

το 1956... πεθαίνει ο Γάλλος μαθηματικός και πολιτικός Εμίλ Μπορέλ.

το 1958... υπογράφεται η Συνθήκης της Οικονομική Ένωσης της Μπενελουξ, μεταξύ Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου.

το 1959... δύο από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι και ο Ρίτσι Βάλενς, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως "Η Μέρα, που Πέθανε η Μουσική".

το 1964... αμερικανικά πολεμικά πλοία βομβαρδίζουν για πρώτη φορά κατοικημένες περιοχές της Ιαπωνίας, στις Κουρίλες Νήσους

το 1966... η Σοβιετική Ένωση πετυχαίνει την πρώτη ελεγχόμενη προσσελήνωση με το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Λούνικ 9.

το 1967... ο Τζίμι Χέντριξ ηχογραφεί το "Purple Haze".

το 1969... ο Γιάσερ Αραφάτ διορίζεται πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

το 1971... γεννιέται η Βρετανίδα θεατρική συγγραφέας Σάρα Κέιν. Υπέφερε από μανιοκατάθλιψη και έθεσε τέρμα στη ζωή της το 1999, αφήνοντας το ανατρεπτικό έργο της, παρακαταθήκη για τους σύγχρονους συγγραφείς.

το 1972... ξεκινούν οι 11οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαπόρο της Ιαπωνίας, οι πρώτοι που γίνονται στην Ασία. Λαμβάνουν μέρος 1.015 αθλητές και 217 αθλήτριες, από 35 χώρες σε 35 αγωνίσματα. Η ΔΟΕ, ύστερα από τα πορίσματα της Ειδικής Επιτροπής Ερασιτεχνισμού, απαγορεύει τη συμμετοχή του Αυστριακού πρωταθλητή των αλπικών αγωνισμάτων Κάρλ Σράνζ στους αγώνες.

το 1988... το αμερικανικό Κογκρέσο απορρίπτει αίτημα του Προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν για παροχή βοήθειας στους Κόντρας της Νικαράγουας ύψους 36,25 εκατομμυρίων δολαρίων.

το 1989... πεθαίνει ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος Τζον Κασαβέτις. Έδωσε νέα μορφή στο "σινεμά βεριτέ" εισάγοντας καινοτομίες στη χρήση της κάμερας και διαφορετική οπτική στα πλάνα, με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό. Τον αποκάλεσαν "πατέρα του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου".

το 1989... το σκάνδαλο Κοσκωτά παίρνει νέα τροπή, όταν ο προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Λούβαρης, παραπέμπεται για κακούργημα, ως παραλήπτης μεγάλου ποσού, που υπεξαιρέθηκε.

το 1990... ο Αμερικανός τζόκεϊ Γουίλι Σουμέικερ τρέχει στην 40.350ή και τελευταία του κούρσα, όπου τερματίζει τέταρτος στην Σάντα Ανίτα Ρέιστρακ. Στην καριέρα του έχει κερδίσει 1.100 στέικς, 8.833 νίκες σε 40.340 κούρσες με κέρδη 123.375.124 δολάρια.

το 1991... πάνω από 300 νεκροί είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού, που πλήττει το βόρειο Πακιστάν.

το 1991... τσακίζεται στις πλαγιές του όρους Όθρυς ένα C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ανασύρονται συνολικά 63 νεκροί από τα συντρίμμια, πλήρωμα και επιβάτες.

το 1992... ο Πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ υπογράφει διάταγμα με το οποίο ανοίγουν όλα τα αρχεία με τους Ναζί, που είχαν καταφύγει στη Λατινική Αμερική μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

το 1992... στις Βρυξέλλες, έξω από το κτίριο της ΕΟΚ, 1.000 Σκοπιανοί πραγματοποιούν διαδήλωση, διεκδικώντας την αναγνώριση από τους "12" της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας τους με το όνομα "Μακεδονία".

το 1993... στις Φιλιππίνες, 36 άνθρωποι πεθαίνουν από την έκρηξη του ηφαιστείου Μαγιόν.

το 1994... σχεδόν δύο δεκαετίες από την πτώση της Σαϊγκόν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανακοινώνει την άρση του εμπορικού εμπάργκο κατά του Βιετνάμ.

το 1995... θετική είναι η ανταπόκριση του εμπορικού κόσμου στην απόφαση να απαγορευτούν τα ΙΧ στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

το 1995... στις ΗΠΑ, εκτοξεύεται από τη βάση Κανάβεραλ το διαστημόπλοιο "Ντισκάβερι" με γυναίκα κυβερνήτη κι ένα Ρώσο κοσμοναύτη, με προορισμό το διαστημικό σταθμό ΜΙΡ.

το 1995... το Τριμελές Εφετείο Πειραιά κρίνει αθώο τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του "Σκάι" Γιάννη Αλαφούζο, που είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπορία καυσίμων με το δεξαμενόπλοιο "Ασπρονήσι".

το 1996... στην Τουρκία, η Τανσού Τσιλέρ παραδίδει την εντολή στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ, μετά την αποτυχία της να σχηματίσει κυβέρνηση.

το 1997... ευρωπαϊκές χώρες και ΗΠΑ καταδικάζουν τη χρήση βίας κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Γιουγκοσλαβία.

το 1999... επίσημες στατιστικές δείχνουν την Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως την πλουσιότερη ομάδα του κόσμου με ετήσια έσοδα 180 δις δρχ. Δεύτερη έρχεται η Μπαρτσελόνα με 110 δις, τρίτη η Ρεάλ Μαδρίτης με 110 δις, τέταρτη η Γιουβέντους με 106 δις, και πέμπτη η Μπάγερν Μονάχου με 102 δις. Η μόνη από πλευράς Λατινικής Αμερικής είναι η Φλαμένγκο με 65 δις.

το 2000... ισπανικό δικαστήριο αναγνωρίζει στον Τούρκο μπασκετμπολίστα Σάνον Σερτάν Μίλι τα ίδια δικαιώματα, που έχουν και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελεύθερη μετακίνηση παικτών από σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

το 2002... η Ρωσίδα Σβετλάνα Φεοφάνοβα σπάει το ρεκόρ της Στέισι Ντραγκίλα στο άλμα επί κοντώ με 4.71μ κατά τη διάρκεια διεθνούς μίτινγκ στη Στουτγκάρδη.

το 2003... παραιτείται από Πρόεδρος της Τσεχίας ο Βάτσλαβ Χάβελ, δεκατρία χρόνια μετά τη Βελούδινη Επανάσταση που τον οδήγησε στην Προεδρία. Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν, είπε ότι δεν περίμενε να παραμείνει τόσον καιρό στην ηγεσία της χώρας και ζήτησε συγγνώμη ακόμη και από τους εχθρούς του.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
4 Φεβρουαρίου

το 211... πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Λούσιους Σεπτίμιους Σεβέρους.

το 1783... κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης η Αγγλία ανακοινώνει ότι, σταματά τις εχθροπραξίες με τις ΗΠΑ.

το 1789... στις ΗΠΑ το εκλεκτορικό σώμα εκλέγει τον Τζορτζ Ουάσιγκτον πρώτο Πρόεδρο της χώρας.

το 1826... εκδίδεται το βιβλίο "Ο Τελευταίος των Μοϊκανών", του Τζέημς Φένιμορ Κούπερ.

το 1842... γεννιέται στην Πάδοβα της Ιταλίας ο ποιητής, μυθιστοριογράφος και συνθέτης Αρίγκο Μπόιτο, ο οποίος είναι γνωστός για την όπερα "Μεφιστοφελής".

το 1843... πεθαίνει ο ηγέτης της ελληνικής επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

το 1847... ανοίγει η πρώτη τηλεγραφική εταιρεία, η "Magnetic Telegraphe Company", στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

το 1861... στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα έξι Νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, οι Γεωργία, Νότια Καρολίνα, Μισισιπή, Φλόριντα, Αλαμπάμα και Λουϊζιάνα, συγκροτούν την Ομοσπονδία Πολιτειών Αμερικής, που στάθηκε η αφορμή για την έναρξη του Αμερικανικού Εμφυλίου.

το 1894... πεθαίνει ο Άντολφ Σαξ, κατασκευαστής μουσικός οργάνων και εφευρέτης του σαξόφωνου.

το 1900... βρέθηκε μολυσμένο το νερό της Αθήνας, μετά την επίσκεψη στο Αδριάνειο Υδραγωγείο του νομάρχη, του δημάρχου Αθηναίων και του διευθυντή της Αστυνομίας.

το 1902... γεννιέται ο Τσαρλς Λίντμπεργκ. Ο Λάκι Λίντυ, είναι ο πρώτος πιλότος, που πέταξε πάνω από το Ατλαντικό κάνοντας με το αεροπλάνο του, "The Spirit of St' Louis" τη διαδρομή Νέα Υόρκη - Παρίσι το 1927.

το 1902... στη Ρωσία, 30.000 φοιτητές διαμαρτύρονται για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναθέσει στην τσαρική διοίκηση τον έλεγχο των σπουδαστικών οργανώσεων.

το 1904... η Ρωσία προσφέρει περιοχές της Κορέας στην Ιαπωνία και υπεραμύνεται του δικαιώματός της να κατέχει τη Μαντζουρία.

το 1906... γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Κλάιντ Γουίλιαμ Τομπάου, ο οποίος το 1930 ανακάλυψε τον πλανήτη Πλούτωνα.

το 1906... η αστυνομία της Νέας Υόρκης αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τα δακτυλικά αποτυπώματα για την αναγνώριση της ταυτότητας.

το 1909... στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νόμο της Καλιφόρνια, τα παιδιά των Ιαπώνων πρέπει να φοιτούν σε ξεχωριστά σχολεία.

το 1913... γεννιέται στην Αλαμπάμα η Αφροαμερικανίδα Ρόζα Λουίζ Παρκς, η οποία αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των έγχρωμων.

το 1915... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η αγγλική κυβέρνηση πιέζει την Ελλάδα να προσχωρήσει στην Εγκάρδια Συννενόηση (Αντάντ).

το 1920... γίνεται η πρώτη πτήση Λονδίνο-Νότιας Αφρικής. Το αεροπλάνο έκανε ενάμιση μήνα να φτάσει στον προορισμό του.

το 1921... γεννιέται στο Ιλινόις η Αμερικανίδα φεμινίστρια Μπέττυ Ναόμι Φρίντμαν, η οποία έγραψε το βιβλίο "Γυναικεία μυστικά" και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης για τις Γυναίκες (NOW), του Πολιτικού Συνεδρίου της Εθνικής Ένωσης Γυναικών και της Πρώτης Τράπεζας για Γυναίκες.

το 1923... στη Γερμανία, τα γαλλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Όφενμπουργκ στην Απενβάιερ και την Μπουλ στη Ρουρ.

το 1924... ο Μαχάτμα Γκάντι απολύεται από τις φυλακές χωρίς όρους.

το 1927... παρουσιάζεται στο κοινό η πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία. Πρόκειται για τον "Τραγουδιστή της Τζαζ" με πρωταγωνιστεί τον Αλ Τζόλσον.

το 1928... πεθαίνει ο Χέντρικ Άντον Λόρεντζ, ο οποίος κέρδισε το 1902 το Νόμπελ για τη θεωρία του περί ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ενώ υπήρξε και ο βασικός εισηγητής της θεωρίας της σχετικότητας.

το 1931... γεννιέται η Ιζαμπέλ Περόν, τρίτη σύζυγος του Χουάν Περόν και Πρόεδρος της Αργεντινής από το 1974-1976

το 1932... στις ΗΠΑ, ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ (1933-45), κηρύσσει επίσημα την έναρξη των 3ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λέικ Πλάσιντ, στους οποίους συμμετέχουν 274 αθλητές και 32 αθλήτριες από 17 χώρες. Τον όρκο των αθλητών εκφωνεί ο ναύαρχος Ρίτσαρντ Μπερντ, ο εξερευνητής του Νοτίου Πόλου.

το 1933... 50.000 άτομα διαδηλώνουν στο κέντρο του Λονδίνου κατά της ανεργίας.

το 1936... το Ράδιο Ε. γίνεται το πρώτο ραδιενεργό στοιχείο, που μπορεί να παραχθεί συνθετικά.

το 1938... κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το θεατρικό έργο του Θόρντον Γουάιλντερ "Η μικρή μας Πόλη".

το 1939... στην Ουγγαρία, κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος ως συνέπεια του βομβαρδισμού συναγωγής στη Βουδαπέστη.

το 1940... γερμανικό υποβρύχιο τορπιλίζει χωρίς προειδοποίηση, το ελληνικό φορτηγό "Ελένη Σταθάτου", με αποτέλεσμα να πνιγούν 12 Έλληνες ναυτικοί.

το 1941... στις ΗΠΑ δημιουργείται η Ηνωμένη Οργάνωση Υπηρεσιών (USO), της οποίας σκοπός είναι η ηθική υποστήριξη των Αμερικανών στρατιωτών, στέλνοντας ηθοποιούς, τραγουδιστές και μουσικούς όπου βρίσκονται στρατεύματα.

το 1944... στον Ειρηνικό, το αμερικανικό ναυτικό καταλαμβάνει δυο από τα νησιά Κουατζαλέιν.

το 1945... συναντώνται στη Γιάλτα της Κριμαίας οι Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ, προκειμένου να συζητήσουν για τις κινήσεις των συμμάχων εναντίον του άξονα Γερμανών και Ιαπώνων. Σε εκείνη τη συνάντηση μπήκαν οι βάσεις για τον Ψυχρό Πόλεμο, που ακολούθησε.

το 1948... η Κεϋλάνη, μετέπειτα Σρι Λάνκα, γίνεται ανεξάρτητη, εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

το 1948... στο Ντιτρόιτ γεννιέται ο τραγουδιστής Άλις Κούπερ. Το πραγματικό του όνομα είναι Βίνσεντ Ντέιμον Φουρνιέ.

το 1950... ιδρύεται νέο ελληνικό κόμμα με το όνομα "Δημοκρατική Παράταξη", το οποίο προέκυψε από τη συμφωνία τριών μικρών κομμάτων της Αριστεράς.

το 1951... οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν στην Κορέα κατοικημένες περιοχές και οδούς ανεφοδιασμών των κομμουνιστών.

το 1960... αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες Ελλάδας και Κοινής Αγοράς.

το 1961... ιδρύεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

το 1962... ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι απαγορεύει εξ' ολοκλήρου τις εισαγωγές από την Κούβα.

το 1966... στην Ιαπωνία, Μπόινγκ 727 των ιαπωνικών αερογραμμών κατέπεσε στον κόλπο του Τόκιο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 133 επιβαίνοντες.

το 1971... η εταιρεία Ρόλς Ρόις, το βρετανικό σύμβολο ποιότητας, κηρύττει πτώχευση, γεγονός που χαρακτηρίζεται από τους Βρετανούς πολιτικούς ως "η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία".

το 1973... δημιουργείται ειδική πτέρυγα για έγχρωμους παίκτες στο Baseball Hall of Fame.

το 1973... οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1976 αποφασίζεται να διεξαχθούν στην πόλη Ίνσμπουργκ της Αυστρίας.

το 1973... στο Λος Άντζελες γεννιέται ο ολυμπιονίκης μποξέρ Οσκαρ ντε λα Χόγια, ο οποίος μπήκε στο ρινγκ για πρώτη φορά στα έξι του χρόνια. Ο Λα Χόγια κέρδισε το 1992 το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

το 1974... απάγεται η Πατρίσια Χιρστ, η 19χρονη κόρη του δισεκατομμυριούχου εκδότη Γουίλιαμ Ράντολφ Χηρστ, από την SLA μια ριζοσπαστική ομάδα ακτιβιστών. Μολονότι ο πάμπλουτος εκδότης πλήρωσε τα λύτρα, οι απαγωγείς δεν απελευθέρωσαν την Πάτι. Μερικά χρόνια αργότερα η Χιρστ φυλακίζεται αφού διαπιστώνεται ότι, προσχώρησε στην οργάνωση και είχε πάρει μέρος σε αιματηρές επιθέσεις και ληστείες.

το 1974... στην Κίνα, ο Μάο κηρύττει νέα πολιτιστική επανάσταση.

το 1975... στο Νεπάλ, στέφεται ο μοναδικός στον κόσμο βασιλιάς των Ινδουιστών.

το 1976... ξεκινούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.

το 1976... στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους μετά από ισχυρό σεισμό.

το 1979... ο 86χρονος Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Τίτο χωρίζει από τη γυναίκα του μετά από 27 χρόνια γάμου, προκειμένου να παντρευτεί μια 35χρονη τραγουδίστρια της όπερας.

το 1980... ο Αγιατολάχ Χομεϊνί εγκρίνει την εκλογή του Αμπαλχασάν Μπανι-Σαντρ ως πρώτου Πρόεδρου του Ιράν. Πρόκειται για τον πρώτο εκλεγμένο Πρόεδρο μετά την Ισλαμική Επανάσταση.

το 1982... τρεις μυκηναϊκοί τάφοι ανακαλύπτονται στην Πελλάνα Λακωνίας.

το 1983... πεθαίνει στις ΗΠΑ, από νευρική ανορεξία, η γνωστή τραγουδίστρια Κάρεν Κάρπεντερ, μέλος του συγκροτήματος "Κάρπεντερ".

το 1987... πεθαίνει στο Παλμ Σπρινγκ της Καλιφόρνια ο πιανίστας Λάντζιο Βαλεντίνο Λιμπεράτσε γνωστός για την τετράλεπτη ερμηνεία του στη "Σονάτα υπό το Σεληνόφως" του Μπετόβεν.

το 1989... απερρίφθη κάθε πιθανότητα συνεργασίας, προεκλογικής ή μετεκλογικής, με το ΠΑΣΟΚ, από την ηγεσία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

το 1991... πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών η Ελένη Σκούρα, η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής.

το 1991... στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες συγκρούονται δύο αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άτομα.

το 1992... στη Βενεζουέλα, ο Πρόεδρος Κάρλος Αντρές Πέρες, ανακοινώνει ότι, κατεστάλη απόπειρα πραξικοπήματος, που εκδηλώθηκε από σύνταγμα αλεξιπτωτιστών.

το 1993... οι Boston Celtics αποσύρουν την φανέλα του Λάρι Μπερντ Bird με το Νο 33.

το 1993... στη Γερμανία, κυβερνητικά στελέχη αποκαλύπτουν ότι, ακροδεξιοί εξτρεμιστές πραγματοποίησαν 1.000 ρατσιστικές επιθέσεις μέσα σε ένα μήνα.

το 1993... στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, 28 άνθρωποι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια επιθέσεων των Μουτζαχεντίν.

το 1994... νέο ωράριο για τα νυχτερινά κέντρα αποφασίζουν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής και Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

το 1994... στη νότια Ιταλία, μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας κατά της Μαφίας έχει ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 28 ατόμων στην Καλαβρία.

το 1995... στην Ελβετία, πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών η Αμερικανίδα Πατρίτσια Χάισμιθ, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, με ήρωα τον διάσημο Ρίπλεϊ.

το 1995... Τσετσένοι μαχητές καταρρίπτουν το πρώτο ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο, ένα "SU-25", λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι.

το 1996... η Κίνα καταστέλλει την ελεύθερη επικοινωνία μέσω Ίντερνετ απαγορεύοντας τα site με πολιτικό και πορνογραφικό περιεχόμενο, απαιτώντας τα δίκτυα να καταχωρούνται μέσω της κυβέρνησης.

το 1996... στη νοτιοδυτική Κίνα, πάνω από 240 άτομα χάνουν τη ζωή τους από καταστροφικό σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

το 1997... ο Αμερικανός ποδοσφαιριστής Ο. Τζ. Σίμπσον κρίνεται ένοχος από δικαστήριο ενόρκων της Σάντα Μόνικα για το αδίκημα της βιαιοπραγίας κατά της πρώην γυναίκας του Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και του φίλου της Ρόναλντ Λάιλ Γκόλντμαν και του επιδικάστηκε πρόστιμο 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Στις 3 Οκτωβρίου 1995 είχε αθωωθεί για τις δολοφονίες τους σε μια από τις πιο τρανταχτές δίκες των ΗΠΑ, παρά τα πολλά επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του.

το 1997... στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στη λύση της Συνομοσπονδίας.

το 1998... ισχυρός σεισμός 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ χτυπά το βορειοανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα περίπου 5000 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

το 1999... εκλέγεται Πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Ούγκο Τσάβεζ Φρίας.

το 2000... εννιά χρόνια μετά το θάνατο του Συμεών Μαυροσκούφη το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame αποφασίζει να συμπεριλάβει τον Έλληνα μπασκετμπολίστα ανάμεσα στους κορυφαίους του αθλήματος. Πρόκειται για μία τιμή που κανένας άλλος Έλληνας δεν έχει πάρει, γεγονός που κάνει ακόμα πιο σημαντική τη διάκριση. Ο Μαυροσκούφης μάλιστα ήταν ένας από τους 8 αντιπροσώπους, που υπέγραψαν τη δήλωση ίδρυσης της FIBA (της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ) τον Μάιο του 1932.

το 2001... πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών στο Παρίσι, ο συνθέτης Ιάνης Ξενάκης.

το 2002... μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι αγρότες στη Θεσσαλία. Αποκλεισμένοι είναι αρκετοί δρόμοι, δημιουργώντας έτσι αρκετές εντάσεις.

το 2002... οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιούν οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών δρόμων και της Εθνικής Οδού δημιουργώντας έτσι πολλές εντάσεις.

το 2003... ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες πολίτες, που θέλουν να διεκδικήσουν τα ακίνητα που έχασαν από κατασχέσεις τραπεζών για πανωτόκια, έπειτα από την απόφαση-σταθμό του Εφετείου της Αθήνας, η οποία ακυρώνει αναγκαστικό πλειστηριασμό και μάλιστα υπέρ τρίτου. Βροχή και οι μηνύσεις κατά τραπεζών από νέους ιδιοκτήτες των ακινήτων που ξαφνικά βρίσκονται να χάνουν την περιουσία που απέκτησαν μέσω των δημοπρασιών.

το 2003... το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο αποφασίζει τη διάλυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και την επανασύστασή του κράτους με το όνομα Σερβία-Μαυροβούνιο, υιοθετώντας νέο Σύνταγμα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
22 Φεβρουαρίου

το 1290 πΧ ανεβαίνει στο θρόνο της Αιγύπτου ο Φαραώ Ραμσής Β'.

το 1495... ο βασιλιάς Κάρολος Η' της Γαλλίας, κατακτά τη Νάπολη

το 1512... πεθαίνει ο εξερευνητής Αμέρικο Βεσ*****ι

το 1632... δημοσιεύεται το έργο του Γαλιλαίου "Διάλογος για τα δυο κυριότερα παγκόσμια συστήματα".

το 1732... γεννιέται ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο 1ος Πρόεδρος των ΗΠΑ σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο (11/2 σύμφωνα με το Ιουλιανό, που ήταν τότε ακόμα σε χρήση).

το 1778... γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενάουερ.

το 1819... γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Λόουελ.

το 1819... η Ισπανία παραχωρεί τη Φλώριδα στις ΗΠΑ.

το 1840... γεννιέται ο Αυγούστος Μπέμπελ, Γερμανός πολιτικός ένας από τους ιδρυτές του SPD, του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

το 1847... ξεκινά ο μεξικανο-αμερικανικός πόλεμος της Μπουένα Βίστα.

το 1857... γεννιέται ο λόρδος Ρόμπερτ Μπάντεν - Πάουελ, ιδρυτής του κινήματος του προσκοπισμού.

το 1857... γεννιέται ο πρωτοπόρος του ραδιοφώνου Γερμανός φυσικός Χάινριχ Χερτζ, ο πρώτος, που έστειλε και έλαβε ραδιοκύματα.

το 1857... πεθαίνει στην Κέρκυρα ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολομός.

το 1889... με νόμο, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο Κλίβελαντ ανακηρύσσονται ως αμερικανικές Πολιτείες η Β. Ντακότα, η Ν. Ντακότα, η Μοντάνα και η Ουάσινγκτον.

το 1892... γεννιέται η Αμερικανίδα ποιήτρια Έντνα Σεντ Βίνσεντ Μίλλεϊ, που το 1923 γίνεται η πρώτη γυναίκα, που κερδίζει το βραβείο Πούλιτζερ.

το 1900... γεννιέται ο Ισπανός σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ.

το 1900... η Χαβάη ανήκει πλέον και επίσημα στα αμερικανικά εδάφη

το 1903... πεθαίνει στη Βιέννη σε ηλικίας μόλις 42 ετών ο συνθέτης Ούγκο Βολφ.

το 1907... το πρώτο ταξί, εφοδιασμένο με ταξίμετρο, κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους του Λονδίνου.

το 1908... γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός σερ Τζον Μιλς.

το 1911... το καναδικό Κοινοβούλιο ψηφίζει τη διατήρηση της ένωσης της χώρας με τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

το 1913... στο Μεξικό, ο στρατός δολοφονεί τον Πρόεδρο Φρανσίσκο Μαδέρο και τον αντιπρόεδρο Πίνο Σουάρες.

το 1915... παραιτείται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος μετά από τη συνάντηση του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, που καταλήγει σε καυγά, καθώς ο βασιλιάς αρνείται να συγκατατεθεί στην προσχώρηση της Ελλάδας στην εκστρατεία της Αντάντ στα Δαρδανέλια.

το 1919... έκθεση της επιτροπής για τα ελληνικά ζητήματα αξιώνει τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τη διεθνοποίηση της Κωνσταντινούπολης και των Δαρδανελίων και την παραχώρηση της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα.

το 1919... στο Μόναχο συμβούλιο στρατιωτικών και εργατών κηρύσσει την Βαυαρική Σοβιετική Δημοκρατία.

το 1921... ο Πέρσης στρατηγός Ρεζά Χαν ανατρέπει την Κυβέρνηση και παίρνει την εξουσία στην Τεχεράνη, την οποία κατέλαβε με τη βοήθεια μερικών χιλιάδων κοζάκων.

το 1924... ο Κάλβιν Κούλιτζ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος, που απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο μέσω ραδιοφώνου

το 1930... πλημμύρες και καταστροφές παραλύουν την Αθήνα.

το 1932... ο Αδόλφος Χίτλερ θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Γερμανία.

το 1940... ενθρονίζεται στο Θιβέτ ο νέος πεντάχρονος Δαλάι Λάμα.

το 1942... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, διατάσσει το στρατηγό Ντάγκλας ΜακΑρθουρ να αποχωρήσει από τις Φιλιππίνες

το 1943... μέλη του Λευκού Ρόδου, μιας αντιστασιακής σπουδαστικής κίνησης, εκτελούνται στη Ναζιστική Γερμανία.

το 1949... γεννιέται ο διάσημος πιλότος της Φόρμουλα 1 Νίκι Λάουντα.

το 1949... στη Γαλλία, ο κομμουνιστής ηγέτης Μορίς Τορέζ δηλώνει ότι το κόμμα του δεν επρόκειτο να υποστηρίξει πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ.

το 1950... γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Τζούλι Γουόλτερς

το 1950... γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός Μιου Μιου.

το 1950... κάνει πρεμιέρα η "Σταχτοπούτα", η ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

το 1956... ο Έλβις Πρίσλεϊ ανεβαίνει στα τσαρτς με το τραγούδι Heartbreak Hotel.

το 1960... πεθαίνει ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός Βασίλης Λογοθετίδης, σε ηλικία 60 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

το 1962... η Γκάνα γίνεται μονοκομματικό σοσιαλιστικό κράτος.

το 1962... οι ΗΠΑ απορρίπτουν τη σοβιετική πρόταση για νέες συνομιλίες στη Γενεύη σχετικά με τους εξοπλισμούς.

το 1967... ο Πρόεδρος της Ινδονησία Σουκάρνο, παραδίδει όλες του τις αρμοδιότητες στον δικτάτορα στρατηγό Σουχάρτο, παραμένοντας Πρόεδρος μόνο κατ' όνομα.

το 1969... αρχίζει η διαμόρφωση και ο εξωραϊσμός του εξωτερικού χώρου των σπηλαίων του Διρού.

το 1969... η Μπάρμπαρα Τζο Ρούμπιν, γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα, που κερδίζει σε αμερικανικές ιπποδρομίες

το 1970... το Ισραήλ καλεί σε παγκόσμια βοήθεια προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις σε επιβατικά αεροπλάνα.

το 1971... η Βρετανία αποφασίζει να πουλήσει ελικόπτερα στη Νότια Αφρική.

το 1972... στη Βρετανία, εκρήξεις βομβών, που τοποθέτησε ο IRA σκοτώνουν επτά αξιωματικούς.

το 1973... μετά από την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα οι ΗΠΑ και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συμφωνούν για την ίδρυση γραφείων συνεργασίας.

το 1974... το Πακιστάν αναγνωρίζει το Μπανγκλαντές.

το 1975... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντρου Μπάριμορ.

το 1979... έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή σοβιετική στρατιωτική επέμβαση δηλώνει η Κίνα, τα στρατεύματα, της οποίας έχουν εισβάλει στο Βιετνάμ.

το 1979... το νησί της Καραϊβικής Σάντα Λουτσία αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

το 1987... πεθαίνει ο Άντι Γουόρχολ.

το 1989... η Τίνα Τέρνερ, σε ηλικία 49 ετών κερδίζει το βραβείο Γκράμι ως η καλύτερη τραγουδίστρια της Ροκ.

το 1989... θεσμοθετείτε το νέο βραβείο Ωνάση με το όνομα "Δελφοί" για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

το 1990... το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Γιάννη Αλευρά, ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

το 1991... οι ΗΠΑ στέλνουν τελεσίγραφο στο Ιράκ να αποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες από το Κουβέιτ, ειδάλλως θα αντιμετώπιζε χερσαία επίθεση.

το 1992... η Αλβανία διαμαρτύρεται προς την Ελλάδα για την κακομεταχείριση, όπως ισχυρίζεται Αλβανών μεταναστών.

το 1992... στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, πάνω από 100.000 Έλληνες ομογενείς παίρνουν μέρος σε συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

το 1993... η Κίνα και η Ταϊβάν μοιράζονται τη Χρυσή Άρκτο του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο, για τις ταινίες "Οι γυναίκες της Λίμνης των Αρωματισμένων Ψυχών" του Σι Φέι και "Ο γάμος" του Ανγκ Λι.

το 1993... συλλαμβάνονται στην Ιταλία με την κατηγορία της διαφθοράς δύο ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων Ανιέλι.

το 1993... το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη δημιουργία Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

το 1994... στις ΗΠΑ, ο αξιωματούχος της CIA Όλντριτς Έιμς συλλαμβάνεται με τη σύζυγο του με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπίας υπέρ της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

το 1994... τις έντονες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νομιμότητα των μέτρων κατά των Σκοπίων, εκφράζει με επιστολή του στην ελληνική Κυβέρνηση ο πρόεδρος της Commission Ζακ Ντελόρ.

το 1995... η Γαλλία ζητά από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν πέντε Αμερικανούς από το γαλλικό έδαφος, γιατί φέρονται να έχουν εμπλακεί σε κατασκοπικές δραστηριότητες.

το 1995... οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιρλανδίας δημοσιοποιούν το πολιτικό σχέδιο για την ειρήνευση της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο προσδιορίζει ότι το έδαφος του Ολστερ θα ενωθεί με το Δουβλίνο, μόνο εάν το αποφασίσει δημοκρατικά η πλειοψηφία των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας.

το 1995... στη Σομαλία, οι ισχυροί πολεμάρχοι Αϊντίντ και Μοχάμεντ, υπογράφουν συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

το 1996... μήνυση κατά του εκδότη της εφημερίδας "Το Όνομα" καταθέτει ο ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο πήρε μίζα για να δοθεί το αεροδρόμιο των Σπάτων σε γερμανική εταιρία.

το 1997... ανακοινώνεται στη Σκοτία, ότι τον Ιούλιο του 1996 γεννήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι.

το 1997... στη Βουλγαρία, ιδρύεται νέο κόμμα με την επωνυμία Βουλγαρικό Ευρωαριστερό Κόμμα με πρόεδρο τον Αλεξάντερ Τομόφ, πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο των Σοσιαλιστών.

το 2000... σκοτώνεται μετά από τρομοκρατική επίθεση της ΕΤΑ ο Βάσκος πολιτικός Φερνάντο Μπουέσα Μπλάνκο.

το 2002... ένα ελικόπτερο τύπου Σινούκ συντρίβεται κοντά στις Φιλιππίνες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι δέκα επιβαίνοντες.

το 2002... πεθαίνει ο επαναστάτης ηγέτης της Αγκόλα, Jonas Malheiro Savimbi.

το 2003... τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που έπεσε από την ύψους 15 μέτρων γέφυρα του Αλιάκμονα στα παγωμένα νερά του ποταμού στοιχίζει τη ζωή σε 15 άτομα. Το ύψος της αποζημίωσης που ανακοίνωσαν τα ΚΤΕΛ ότι θα δώσουν στις οικογένειες των θυμάτων ανέρχεται στα 156.000 ευρώ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
23 Φεβρουαρίου

το 1455... ο εφευρέτης της τυπογραφίας Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο του βιβλίο, τη Βίβλο.

το 1574... αρχίζει στη Γαλλία, ο πέμπτος ιερός πόλεμος εναντίον των Προτεσταντών, των λεγόμενων Ουγενότων.

το 1663... γεννιέται ο Σάμιουελ Πιπς, Άγγλος συγγραφέας και πολιτικός. Έμεινε γνωστός για τα ημερολόγια του, στα οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ιστορικά γεγονότα, όπως η μεγάλη πανούκλα και η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου.

το 1685... γεννιέται στην Πρωσία ο συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Το πλέον γνωστό ορατόριο του, ο "Μεσσίας" ακούγεται παραδοσιακά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

το 1820... οι βρετανικές αρχές ξεσκεπάζουν τη "συνωμοσία της Κέιτο Στριτ". Ο Άρθρουρ Θρίστλγουντ κατηγορείται και εκτελείται ως ο "εγκέφαλος" του σχεδίου, που είχε στόχο τη δολοφονία μελών του υπουργικού συμβουλίου.

το 1821... πεθαίνει ο κορυφαίος Βρετανός ρομαντικός ποιητής Τζον Κιτς, σε ηλικία μόλις 25 ετών από φυματίωση.

το 1840... γεννιέται ο Αυστριακός οικονομολόγος Κάρλ Μένγκερ, από τις ηγετικές μορφές της λεγόμενης "Αυστριακής Οικονομικής Σχολής".

το 1855... πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός Καρλ Φρίντριχ Γκάους. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς στην ιστορία.

το 1861... ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν φτάνει μυστικά στην Ουάσιγκτον, έπειτα από μία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

το 1868... γεννιέται στη Μασαχουσέτη ο Γ.Ε.Μ. Ντιμπουά, πολιτικός, που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός, που έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

το 1874... ο Βρετανός Γουόλτερ Γουίνφιλντ πατεντάρει το άθλημα της "σφαιριστικής", γνωστού πια ως τένις σε χόρτο.

το 1883... γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Βίκτορ Φλέμινγκ. Οι ταινίες "Όσα φέρνει ο άνεμος" και "ο Μάγος του Οζ" φέρουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του.

το 1883... γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος και ψυχίατρος Κάρλ Γιάσπερς, του οποίου τα έργα άσκησαν σημαντική επιρροή στη σύγχρονη θεολογία, ψυχιατρική και φιλοσοφία.

το 1887... η γαλλική Ριβιέρα πλήττεται από ισχυρή σεισμική δόνηση. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο στα ερείπια.

το 1893... ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ.

το 1898... ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Εμίλ Ζολά φυλακίζεται. Αιτία η ανοιχτή επιστολή του υπό τον τίτλο "Κατηγορώ", μέσω της οποίας καταγγέλλει την παράνομη κράτηση του αξιωματικού Άλφρεντ Ντρέιφους, κατηγορώντας τη γαλλική κυβέρνηση για αντισημιτισμό.

το 1900... στη Νότια Αφρική κι ενόσω ο πόλεμος των Μπόερς βρίσκεται σε εξέλιξη, οι βρετανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν στη μάχη του Χαρτ Χιλ, τα στρατεύματα των Μπόερς.

το 1902... ο πρίγκιπας Ερρίκος της Πρωσίας επισκέπτεται τις ΗΠΑ ως αντιπρόσωπος του αυτοκράτορα αδελφού του.

το 1903... η Κούβα παραχωρεί μόνιμα έναντι μισθώματος τον κόλπο του Γκουαντανάμο, στις Η.Π.Α.

το 1904... γεννιέται ο Λέοπολντ Τρέπερ, κατάσκοπος των Σοβιετικών πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οργάνωσε για λογαριασμό της ΕΣΣΔ το δίκτυο κατασκόπων, γνωστό ως η "κόκκινη ορχήστρα".

το 1904... έναντι δέκα εκατομμυρίων δολαρίων οι Η.Π.Α. αποκτούν τον έλεγχο της ζώνης της Διώρυγας του Παναμά.

το 1904... η Ιαπωνία εγγυάται την ανεξαρτησία της Κορέας με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια.

το 1909... στην Τουρκία, ο Κιαμίλ Πασάς χάνει το αξίωμά του και εκδιώκεται από την εθνικιστική Βουλή.

το 1910... κινεζικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Λάσα του Θιβέτ, εξαναγκάζοντας τον Δαλάι Λάμα να αναχωρήσει για την Ινδία.

το 1914... ο Χένρι Φορντ, ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθιερώνει το κατώτατο ημερομίσθιο ύψους πέντε δολαρίων για οκτάωρη εργασία, στα εργοστάσια του.

το 1915... γεννιέται ο πιλότος του αμερικανικού βομβαρδιστικού "Ενόλα Γκέι", που θα ρίξει την ατομική βόμβα πάνω από τη Χιροσίμα.

το 1915... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η βύθιση των αμερικανικών πλοίων "Καρίμπ" και "Έβελιν", στα ανοιχτά των γερμανικών ακτών και ο τορπιλισμός του νορβηγικού "Ρεγκίν" κλιμακώνουν τις γερμανικές επιθέσεις.

το 1919... ορίζεται η γερμανική κυβέρνηση του Ράιχ, με καγκελάριο τον Φίλιπ Σάιντεμαν και αντικαγκελάριο τον Όιγκεν Σίφερ.

το 1919... στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι σχηματίζει το Φασιστικό Κόμμα.

το 1931... γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός χορευτής και χορογράφος Άλβιν Άιλι. Θεωρείται από τις μεγάλες φιγούρες του σύγχρονου χορού. Είναι ο ιδρυτής του διεθνώς αναγνωρισμένου μπαλέτου Άλβιν Άιλι Αμέρικαν Ντανς Θίατερ.

το 1931... γεννιέται στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ο διάσημος κινηματογραφικός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντιβάλ. Συμμετείχε σε πολλές μεγάλες παραγωγές, μεταξύ αυτών τα "Μπούλιτ", "MASH", "Ο Νονός" και "Αποκάλυψη Τώρα" και συνεργάστηκε με πολλούς μεγάλους σκηνοθέτες.

το 1933... αρχίζει η κατασκευή της γιγάντιας γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ, στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α.

το 1933... δυο από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γερμανικής διανόησης, ο ποιητής Μπέρτολ Μπρεχτ και ο συγγραφέας Χάινριχ Μαν, μετά την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ (το γερμανικό Κοινοβούλιο), δείχνουν έμπρακτα την διαμαρτυρία τους στα μέτρα των Ναζί. Ο πρώτος εγκαταλείπει τη χώρα και ο δεύτερος αποχωρεί από την Ακαδημία της Πρωσίας.

το 1934... ο Λεοπόλδος Γ' γίνεται βασιλιάς του Βελγίου.

το 1935... η Παραγουάη αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών.

το 1939... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φόντα.

το 1939... η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης κλείνει τα εργαστήριά της για τους επισκέπτες από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

το 1940... η Ντίσνεϊ παρουσιάζει την ταινία κινουμένων σχεδίων "Πινόκιο", που βασίζεται στο ομώνυμο γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι.

το 1942... οι πρώτες βόμβες των δυνάμεων του Άξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, πλήττοντας πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια.

το 1943... ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχοντας στις τάξεις την αφρόκρεμα της νεολαίας. Θα αναλάβει σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

το 1944... γεννιέται στο Τέξας των ΗΠΑ ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των μπλουζ Τζόνι Γουίντερ.

το 1944... Ιωσήφ Στάλιν διαλύει τη Δημοκρατία της Τσετσενίας και εξαναγκάζει ένα εκατομμύριο Τσετσένους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία.

το 1945... η Σοβιετική Ένωση αναγνωρίζει την προσοβιετική Επιτροπή της Λουμπλιάνα ως μεταβατική Κυβέρνηση της Πολωνίας, αντί της εξόριστης κυβέρνησης, που διατηρούσε προσωρινά το αρχηγείο της, στο Λονδίνο.

το 1945... λίγο μετά τη νικηφόρα, για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, μάχη στο νησί Ιβοζίμα, που βρίσκεται 750 μίλια νότια του Τόκιο, μια ομάδα Αμερικανών πεζοναυτών ανεβαίνει στην κορυφή του βουνού Σουραμπάτσι και απαθανατίζονται από τον φωτογραφικό φακό, καθώς σηκώνουν την αστερόεσσα. Η φωτογραφία αυτή θα κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το νησί χρησιμοποιήθηκε από τους Ιάπωνες ως αεροπορική βάση.

το 1945... οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις απελευθερώνουν από την ιαπωνική κυριαρχία, τη Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

το 1949... ο Δημοκρατικός Στρατός ηττάται κατά την επιχείρησή του εναντίον της Φλώρινας.

το 1950... το Κόμμα των Εργατικών κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

το 1952... το ΝΑΤΟ συμφωνεί να συγκεντρώσει 50 στρατιωτικές μεραρχίες στη Δυτική Ευρώπη μέχρι το τέλος του χρόνου.

το 1953... η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.

το 1954... λαμβάνει χώρα ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια, των Η.Π.Α.

το 1955... πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Γάλλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Πολ Κλοντέλ.

το 1957... πεθαίνει η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου.

το 1958... Κουβανοί αντάρτες απάγουν τον Αργεντινό πρωταθλητή αγώνων ταχύτητας Χουάν Μανουέλ Φανχιό.

το 1960... συγχωνεύονται τα ελληνικά σιδηροδρομικά δίκτυα των Σ.Ε.Κ. και Σ.Π.Α.Π. και καταργούνται δευτερεύουσες γραμμές.

το 1961... βλέπουν το φως στοιχεία σύμφωνα τα οποία, μέσα σε διάστημα δέκα ετών, 350.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τις επαρχίες, για την Αθήνα.

το 1963... συλλαμβάνονται στη Γαλλία, εννέα άτομα με την κατηγορία της συνωμοσίας, που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.

το 1964... οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Ζανζιβάρης.

το 1965... πεθαίνει ο Βρετανός κωμικός Σταν Λόρελ. Μαζί με τον συνάδελφο του Όλιβερ Χάρντι υπήρξαν οι "Χοντρός και Λιγνός", ένα από τα πιο διασκεδαστικά κινηματογραφικά δίδυμα της ιστορίας.

το 1965... τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν για πρώτη φορά το πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ.

το 1966... στη Συρία, η νόμιμη κυβέρνηση ανατρέπεται από πραξικοπηματίες.

το 1968... ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν των Philadelphia 76ers γίνεται ο πρώτος επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ, που σημειώνει πάνω από 25.000 πόντους στην καριέρα του.

το 1969... ο πρώην βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ ΣΤ' πεθαίνει εξόριστος στην Ελλάδα, σε ηλικία 67 ετών.

το 1973... οι φοιτητές, που έχουν εξεγερθεί κατά της Χούντας των συνταγματαρχών, καταλαμβάνουν τη Νομική.

το 1973... πεθαίνει η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

το 1974... ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός (SLA) ανεβάζει κατά τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, το ποσό, που ζητά ως λύτρα για την απελευθέρωση της Πάτι Χιρστ. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν απαγάγει την κοπέλα, η οποία ήταν κληρονόμος του μεγιστάνα των εκδόσεων Χ.Χιρστ. Τελικά, η Χιρστ έγινε μέλος του SLA και φυλακίστηκε για κάποιο διάστημα, προτού ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ μειώσει την ποινή της.

το 1974... τα μουσουλμανικά έθνη καταγγέλλουν στον ΟΗΕ την αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ και ζητούν να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τα κατεχόμενα εδάφη.

το 1978... το μουσικό άλμπουμ "Rumors", το 12ο του συγκροτήματος των Fleetwood Mac ανακηρύσσεται από τα βραβεία Γκράμι, ως το Καλύτερο Άλμπουμ της χρονιάς.

το 1979... η Βρετανία, μετά τις Η.Π.Α. και τη Ρωσία, αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση του Μπαζαργκάν, στο Ιράν.

το 1979... παγώνουν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ελλάδα, για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

το 1980... η πρώην Βρετανική Γουιάνα γίνεται ανεξάρτητο κράτος μέσα στην Κοινοπολιτεία.

το 1980... ο Έρικ Χέιντεν κερδίζει το πέμπτο του χρυσό στους 13ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λέικ Πλάσιντ και γίνεται ο πρώτος αθλητής που κατακτά χρυσό σε όλα τα αγωνίσματα του σπιντ σκέιτινγκ σε μια ολυμπιακή διοργάνωση.

το 1981... εκδηλώνεται αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στο ισπανικό Κοινοβούλιο, που συνεδρίαζε για να εκλέξει το διάδοχο του πρωθυπουργού Αντόλφο Σουάρεθ.

το 1982... το 52% του πληθυσμού της Δανίας λέει "όχι" στην ΕΟΚ, στο πλαίσιο σχετικού δημοψηφίσματος.

το 1986... ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ των Λ.Α. Λέικερς γίνεται ο πρώτος παίκτης σε συμμετοχές, όταν εμφανίζεται στο 1304ο του αγώνα.

το 1987... οι επιστήμονες παρατηρούν ένα σουπερνόβα στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος.

το 1989... απελευθερώνεται έπειτα από καταβολή λύτρων ύψους τριών εκατομμυρίων μάρκων, ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός Πολ Βάντεν Μπόινατς.

το 1989... ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Πέτσος αρνείται να σχολιάσει προκήρυξη της 17Ν, που αναλαμβάνει την ευθύνη τριών βομβιστικών επιθέσεων στην Αθήνα.

το 1991... στην Αλβανία, συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ σκληροπυρηνικών και μεταρρυθμιστών, με αποτέλεσμα δέκα άτομα να σκοτωθούν μπροστά στην στρατιωτική ακαδημία των Τιράνων.

το 1991... στην Ταϊλάνδη, οι Ένοπλες Δυνάμεις κηρύσσουν στρατιωτικό νόμο, ανατρέποντας με πραξικόπημα τον πρωθυπουργό Σοονόβαν.

το 1991... συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίζουν τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και εισέρχονται στο Ιράκ, σηματοδοτώντας την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Πολέμου στο Κόλπο.

το 1992... πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης.

το 1992... σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου, που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια του Πόλεμου του Κόλπου, οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν μη στρατιωτική υποδομή με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

το 1993... δημοσκόπηση καταγράφει ότι, το 54% των Ισραηλινών συμφωνεί με τις εδαφικές παραχωρήσεις τμήματος των υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία.

το 1993... ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Μαγγίνας, με αφορμή τη συνέντευξη του τέως βασιλιά σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, δηλώνει, πως το Πολιτειακό έκλεισε οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974.

το 1993... στις ΗΠΑ., τέσσερις ομοσπονδιακοί πράκτορες και έξι μέλη θρησκευτικής αίρεσης σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών, έπειτα από την προσπάθεια αστυνομικών του FBI να εισέλθουν σε φάρμα, στο Γουάκο του Τέξας. Ο εγκλεισμός των οπαδών της αίρεσης στο κτίριο, που κράτησε 51 μέρες, τέλειωσε δραματικά με το θάνατο περίπου 80 μελών.

το 1994... η Αλβανία υπογράφει τη συμφωνία του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη".

το 1994... προφυλακίζεται ο επιχειρηματίας Ιωσήφ Βαγιωνής, κατηγορούμενος ότι, σκότωσε με ξιφίδιο τη φίλη του Νέλλη Πίσχου.

το 1995... η έκθεση του παιδοψυχιάτρου Μανώλη Ατσαλάκη, για την κατάσταση, που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων του Κορυδαλλού, κάνει λόγο για χρήσεις ναρκωτικών ουσιών, κακοποιήσεις κρατουμένων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

το 1995... στις ΗΠΑ, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Γκρεγκ Λουγκάνις, 35 ετών, αποκαλύπτει ότι, έχει προσβληθεί από AIDS και πως το γνώριζε ήδη από το 1988, πριν από την Ολυμπιάδα της Σεούλ.

το 1996... ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θέτει επίσημα υπό τη σκεπή του τη μικρή ορθόδοξη εκκλησίας της Εσθονίας, αποσπώντας την από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

το 1996... πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Χέλμουτ Σεν. Ως προπονητής οδήγησε την Δυτική Γερμανία στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1972 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974.

το 1996... το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μεταδίδει πως στη διάρκεια έρευνας για την προ πέντε ετών δολοφονία, στις Μπαχάμες, του 37χρονου Φίλιπ Κόλι και της 26χρονης φίλης του, ένας αστυνομικός, φίλος του Κόλι, κατέθεσε, πως ο Ντόμινικ Γουίλκινς είχε πληρώσει 100 χιλ. δολάρια στον Κόλι για ποσότητα κοκαΐνης, ο οποίος όμως τον εξαπάτησε. Το Γραφείο Ασφαλείας του ΝΒΑ ασχολήθηκε το 1992 με αυτές τις πληροφορίες, αλλά δεν βρήκε κάτι ενοχοποιητικό σε βάρος του Γουίλκινς.

το 1997... η ταινία "Η Λίστα του Σίντλερ" γίνεται η πρώτη ταινία, που προβάλλεται από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, εν προκειμένω το NBC, χωρίς διαλείμματα για διαφημίσεις.

το 1997... στην Ιταλία, ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα εκλέγεται γραμματέας στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς.

το 1998... ανεμοστρόβιλοι προκαλούν το θάνατο 42 ανθρώπων στην κεντρική Καλιφόρνια.

το 1999... η Μάρλεν Ότι γίνεται αθλήτρια του Ολυμπιακού Πειραιώς.

το 1999... στην Άγκυρα, ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δικαστήριο. Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία δικηγόρων, του απαγγέλλεται η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ενώ ο εισαγγελέας ζητά την ποινή του θανάτου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά διευκρινίσεις από την Τουρκία για τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης του Οτσαλάν. Η Άγκυρα απορρίπτει την έκκληση της Ε.Ε για παρουσία ξένων παρατηρητών στην επικείμενη δίκη, ενώ ταυτόχρονα υποδεικνύει την απαίτηση εξηγήσεων για την υπόθεση από την Ελλάδα, "που συνελήφθη επ' αυτοφώρω να συνεργάζεται με τρομοκρατική οργάνωση".

το 2000... πεθαίνει ο 85χρονος Σερ Στάνλεϊ Μάθιους μετά από σύντομη ασθένεια στο νοσοκομείο της Βρετανίας. Στην πολύχρονη καριέρα του ανακηρύχθηκε δυο φορές "Καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής". Είχε 710 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Αγγλίας με την Στόουκ και την Μπλάκπουλ και 54 με την Εθνική Αγγλίας. Χρίστηκε Ιππότης το 1965 και όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση έγινε πρεσβευτής του ποδοσφαίρου.

το 2000... στον φιλικό αγώνα Ολλανδία - Γερμανία, που διεξάγεται στο Άμστερνταμ Αρένα, ο 39χρονος Λόθαρ Ματέους πραγματοποιεί παγκόσμιο ρεκόρ με την 144η συμμετοχή του στην Εθνική Γερμανίας, ξεπερνώντας τον Σουηδό τερματοφύλακα Τόμας Ραβέλι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
24 Φεβρουαρίου

το 1209... ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ξεκινά την "αποστολή" του, να ζει στην απόλυτη φτώχια και να κηρύσσει το λόγο του Θεού.

το 1304... γεννιέται ο Άραβας Ιμπν Μπατούτα, που έγινε γνωστός από τις ταξιδιωτικές του περιγραφές για την Ασία και την Αφρική.

το 1389... στη μάχη του Φαλπέσινγκ, ο βασιλιάς Αλβέρτος της Σουηδίας ηττάται και αιχμαλωτίζεται από τους Δανούς. Η "Σεμίραμις του Βορρά", όπως αποκλήθηκε η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, (1353 - 1412), ενώνει κάτω από το σκήπτρο της τα στέμματα Δανίας και Σουηδίας.

το 1500... γεννιέται ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Ε'.

το 1582... ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εκδίδει την Παπική Βούλα, που εισάγει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο αντικαθιστά το Ιουλιανό.

το 1709... γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός Ζακ Βοκανσόν, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο ρομπότ.

το 1711... κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η όπερα του Τζορτζ Φρίντριχ Χέντελ "Ρινάλντο", η πρώτη ιταλική όπερα, που ανεβαίνει σε λονδρέζικη σκηνή.

το 1786... γεννιέται ο Βίλχεμ Γκριμ, ο μικρότερος των Αδελφών Γκριμ, που έγραψαν μερικά από τα ωραιότερα παραμύθια, όπως τη Χιονάτη και τους Επτά Νάνους και την Ωραία Κοιμωμένη.

το 1803... το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καθιερώνει την πράξη της δικαστικής επιθεώρησης.

το 1815... πεθαίνει ο Ρόμπερτ Φούλτον, μηχανικός και εφευρέτης, που σχεδίασε το "Ναυτίλο" το πρώτο υποβρύχιο, που τέθηκε κανονικά σε λειτουργία.

το 1821... στο Ιάσιο ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας, πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει την έναρξη του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία.

το 1836... ο Σάμιουελ Κόλτ κατοχυρώνει ως πατέντα το περίστροφο κολτ.

το 1848... ο βασιλιάς Λουδοβίκος Φίλιππος της Γαλλίας παραιτείται από το θρόνο.

το 1863... κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε αποκριάτικη παρέλαση στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, τα αποκριάτικα άρματα.

το 1868... ο Άντριου Τζόνσον γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος, ο οποίος δέχεται μομφή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού προσπάθησε να αποπέμψει τον υπουργό Πολέμου Έντουιν Στάντον. Ο Τζόνσον, στη συνέχεια θα αθωωθεί από τη Σύγκλητο.

το 1876... κάνει πρεμιέρα, στο Όσλο, η σκηνική μουσική "Πέερ Γκιντ" του Έντβαρτν Γκρίεγκ.

το 1885... γεννιέται ο Τσέστερ Νίμιτζ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πλέμου.

το 1887... το Παρίσι και οι Βρυξέλλες γίνονται οι δυο πρωτεύουσες, που συνδέονται για πρώτη φορά με τηλεφωνικό δίκτυο.

το 1902... οι περιπλανώμενοι καταδρομείς των Μπόερς, που τον περασμένο Οκτώβριο είχαν εισβάλει στην Αποικία του Ακρωτηρίου, φτάνουν 50 μίλια έξω από το Κέιπ Τάουν και αρχίζουν να απωθούνται.

το 1903... πεθαίνει ο Έλληνας διάσημος εξερευνητής και γιατρός Παναγιώτης Ποταγός, σε ηλικία 64 ετών. Είχε εξερευνήσει την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο "Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού".

το 1909... γεννιέται ο Όγκουστ Γουίλιαμ Ντέρλεθ, Αμερικανός συγγραφέας, που μεταξύ άλλων συνέγραψε μια σειρά αστυνομικών ιστοριών με βασικό ήρωα τον "Σόλαρ Πονς", που θυμίζουν πολύ εκείνες του "Σέρλοκ Χολμς", Η ομοιότητα αυτή μοιάζει παράξενη, καθώς ο Ντέρλεθ δε βρέθηκε κοντά στο Λονδίνο, όταν καταπιάστηκε με τη συγγραφή τους.

το 1909... ιδρύεται στο Ντιτρόιτ η εταιρία αυτοκινήτων Hudson Motos Car Company.

το 1912... οι Ιταλοί βομβαρδίζουν τη Βηρυτό, αρχίζοντας έτσι εχθροπραξίες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

το 1917... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου λαμβάνει το τηλεγράφημα Ζίμερμαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η Γερμανία προσφέρεται να δώσει τη Νοτιοδυτική Αμερική πίσω στο Μεξικό, αν το Μεξικό δεχθεί να κηρύξει πόλεμο στις ΗΠΑ.

το 1920... το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, με υπεύθυνο προπαγάνδας τον άγνωστο τότε Αδόλφο Χίτλερ, ανακοινώνει την αντισημιτική του πολιτική. Σε μια μπυραρία του Μονάχου ο Χίτλερ ανακοινώνει τις "25" θέσεις του για τα προβλήματα της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από θέσεις του παγγερμανισμού, του σοσιαλισμού, του φασισμού και της θεωρίας για την ιεραρχία των φυλών.

το 1921... στη Διάσκεψη του Λονδίνου έχει κληθεί ο υπουργός Στρατιωτικών Δημήτριος Γούναρης, ο οποίος ζητά να παραμείνει σεβαστή η Συνθήκη των Σεβρών, που κύρωσαν οι Σύμμαχοι με τις υπογραφές τους.

το 1924... ο Αμερικανός κολυμβητής Τζόνι Βάισμιλερ τερματίζει πρώτος στα 100 μέτρα με 57 2/5 δευτερόλεπτα, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

το 1925... μία θερμική βόμβα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για να σπάσει ένα κομμάτι πάγου 250.000 τόνων, το οποίο είχε φράξει το ποτάμι Σεντ Λόρενς κοντά στο Γουάντικτον της Νέας Υόρκης.

το 1929... στην Αυστρία, συμπλοκές σημειώνονται στους δρόμους της Βιέννης, μεταξύ 6.000 φασιστών και 18.000 σοσιαλιστών.

το 1930... στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χούβερ ζητά από το Κογκρέσο να κάνει οικονομίες, ειδάλλως θα υποχρεωθεί να αυξήσει τη φορολογία κατά 40%.

το 1932... γεννιέται ο Μισέλ Λεγκράντ, Γάλλος συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας.

το 1933... η Ιαπωνία αρχίζει την κατάληψη της Κίνας, βόρεια του Σινικού Τείχους.

το 1934... γεννιέται ο Μπετίνο Κράξι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1976 έως το 1993.

το 1934... επίθεση κατά της κυβέρνησης για το θέμα του υπογραφέντος Βαλκανικού Συμφώνου εξαπολύει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

το 1938... γεννιέται ο Φιλ Νάιτ, ιδρυτής της εταιρίας αθλητικών ειδών, Nike Inc.

το 1938... μία οδοντόβουρτσα με νάιλον τρίχες είναι το πρώτο εμπορικό προϊόν που δημιουργείται από νάιλον.

το 1939... η Ουγγαρία υπογράφει αντικομουνιστικό σύμφωνο με την Ιταλία, το Ράιχ και την Ιαπωνία.

το 1942... γεννιέται ο Φιλ Λίμπερμαν, που υπήρξε ο πρώτος Εβραίος υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

το 1942... εκπέμπει για πρώτη φορά ο επίσημος ραδιοφωνικός σταθμός των ΗΠΑ, "Η Φωνή της Αμερικής" (Voice of America).

το 1942... στην Τουρκία, ο Γερμανός πρέσβης Φραντς φον Πάπεν διασώζεται από δολοφονική απόπειρα.

το 1944... ο στρατηγός Ραμίρεθ παραιτείται από το προεδρικό αξίωμα της Αργεντινής. Τον αντικαθιστά ο στρατηγός Φαρέλ, με αντιπρόεδρο τον άγνωστο τότε Χουάν Ντομίνγκο Περόν.

το 1945... αφού διαβάζει το διάταγμα κήρυξης πολέμου κατά της Γερμανίας, δολοφονείται μέσα στο Κοινοβούλιο ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Μάχερ Πασάς.

το 1946... εκλέγεται Πρόεδρος της Αργεντινής ο Χουάν Ντομίνγκο Περόν.

το 1948... κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Κομμουνιστικό Κόμμα παίρνει τον έλεγχο της Τσεχοσλοβακίας.

το 1949... παρά την υπογραφή της συνθήκης ανακωχής, η Αίγυπτος αρνείται να αναγνωρίσει έστω και τυπικά το κράτος του Ισραήλ.

το 1952... στο Βιετνάμ, οι Γάλλοι εκκενώνουν το Χοαμπίν και συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στο Δέλτα του Τονκίν.

το 1953... η Βουλή της Νοτίου Αφρικής ψηφίζει ένα νόμο περί δημόσιας ασφάλειας, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στην Κυβέρνηση της χώρας αυξημένες εξουσίες κατά των μειονοτήτων.

το 1954... στην Ελλάδα, καθορίζεται ο νέος νόμος περί εκλογής βουλευτών.

το 1955... γεννιέται ο Αλέν Προστ, ένας από τους διασημότερους οδηγούς όλων των εποχών, στη Φόρμουλα 1.

το 1955... γεννιέται ο Αμερικανός Στιβ Τζομπς, που μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ ίδρυσαν την Apple Computer, στο γκαράζ του σπιτιού του.

το 1955... η Τουρκία και το Ιράκ υπογράφουν στη Βαγδάτη συμφωνία για στρατιωτική συμμαχία.

το 1961... στην Ταγκανίκα, μετά από ανασκαφές, ο Λικέι φέρνει στο φως το σκελετό του πιο πρωτόγονου ανθρώπου, του Αυστραλοπιθήκου.

το 1963... εφευρίσκεται η πρώτη μεταλλική ρακέτα του τένις.

το 1966... γεννιέται ο σταρ του Χόλιγουντ, Μπίλυ Ζέιν, που πρωταγωνίστησε στον "Τιτανικό" και στους "Μαχητές των Δρόμων".

το 1968... ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ποδοσφαίρου σημειώνεται στο Hampden Park όταν 134.461 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα Σκοτία- Αγγλία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

το 1968... στον πόλεμο του Βιετνάμ, σταματούν οι μάχες του Τετ και το Νότιο Βιετνάμ καταλαμβάνει εκ νέου την Χουέ.

το 1970... ιδρύεται στις ΗΠΑ η Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία.

το 1971... δεκαπέντε Έλληνες ναυτικοί αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλοίου "Ιόλη", στην Ιρλανδία.

το 1973... κηδεύεται η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ Κατίνα Παξινού, που πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

το 1979... ξεσπάει πόλεμος κατά μήκος των συνόρων της Βόρειας και Νότιας Υεμένης.

το 1979... οι ΗΠΑ αίρουν το δεκαετές εμπάργκο κατά του Πακιστάν.

το 1980... οι 13οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που διεξάγονται στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ, σφραγίζονται με τις εξαιρετικές επιδόσεις του Αμερικανού αθλητή του πατινάζ Έρικ Χέιντεν, που κατακτά πέντε χρυσά μετάλλια.

το 1981... σεισμός 6,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους, συγκλονίζει την Αθήνα, την περιοχή της Κορινθίας, της Εύβοιας και μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, οι νεκροί φτάνουν τους 20, κυρίως από καρδιακές προσβολές.

το 1981... τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναγγέλλουν τους αρραβώνες του πρίγκιπα Καρόλου με τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.

το 1983... ειδική επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανακοινώνει μία έκθεση η οποία καταδικάζει την πρακτική του Ιαπωνικού περιορισμού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

το 1983... είκοσι τέσσερις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου του πλοίου ''Χρυσή Αυγή'' στο Κάβο Ντόρο.

το 1987... ο μπασκετμπολίστας, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, σκοράρει το πρώτο του τρίποντο. Μέχρι τότε είχε σημειώσει 36.000 πόντους μόνο με δίποντα.

το 1988... το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει να δικαιώσει το περιοδικό του Λάρι Φλιν "Hustler" με το να μην εγκρίνει απόφαση μικρότερου δικαστηρίου, το οποίο είχε αποφανθεί να δώσει το περιοδικό 200.000 δολάρια στον Τζέρι Φάλγουελ, ως αποζημίωση για δυσφήμιση.

το 1989... ένα Μπόινγκ 747 της εταιρίας United Airlines, με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία από τη Χαβάη, ανοίγει κατά τη διάρκεια της πτήσης με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν στον αέρα 9 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα.

το 1989... ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί επικηρύσσει τον συγγραφέα των "Σατανικών Στίχων" Σαλμάν Ρουσντί, για 3.000.000 δολάρια.

το 1989... στο Τόκιο, παρουσία 200.000 λαού και επισήμων από 162 χώρες, κηδεύεται ο αυτοκράτορας Χιροχίτο.

το 1990... η εισαγγελέας κ. Γιαταγάνα καταγγέλλει κύκλωμα ναρκωτικών στις φυλακές Κορυδαλλού.

το 1990... πεθαίνει ο Μάλκομ Φορμπς, εκδότης του περιοδικού Forbes, που είχε ιδρύσει ο πατέρας του.

το 1991... ντεμπούτο του Νίκου Μαχλά με την ομάδα του ΟΦΗ.

το 1991... ξεκινά η Καταιγίδα της Ερήμου με τις χερσαίες επιχειρήσεις των Συμμάχων εναντίον των ιρακινών στρατευμάτων στο Κουβέιτ.

το 1992... η Χρυσή Άρκτος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο απονέμεται στην ταινία "Γκραντ Κάνιον" του Αμερικανού Λόρενς Κάσνταν.

το 1992... στην Αϊτή, οι εκπρόσωποι του στρατιωτικού καθεστώτος και ο απομακρυνθείς Πρόεδρος Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ συμφωνούν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επιστροφή του στην Προεδρία της χώρας.

το 1993... ο Έρικ Κλάπτον "σαρώνει" τα βραβεία μουσικής Γκράμι.

το 1993... ο ΟΗΕ εγκρίνει το αμερικανικό σχέδιο για την παροχή από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στους μουσουλμάνους της Βοσνίας, παρά τις απειλές των Σέρβων για αιματοχυσία.

το 1993... πεθαίνει από καρκίνο του στομάχου ο Μπόμπι Μουρ, πρώην λίμπερο και αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, σε ηλικία 52 ετών

το 1993... στη νότια Βουλγαρία, ανακαλύπτεται το πρώτο βυζαντινό μεταλλείο χρυσού, που ανήκει στον 5ο αιώνα.

το 1994... η Συρία χορηγεί άδεια εξόδου στους 1.000 Εβραίους, που ζουν στη χώρα, επιτρέποντάς τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

το 1994... ο Επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων θέτουν την άρση των ελληνικών μέτρων ως προϋπόθεση για την επανάληψη του διαλόγου με την Ελλάδα.

το 1994... στις ΗΠΑ, η Μελίνα Μερκούρη εισάγεται εκτάκτως στο χειρουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί μετεγχειρητική αιμορραγία.

το 1995... κατά την πρώτη ψηφοφορία, που γίνεται στη Βουλή για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κωστής Στεφανόπουλος παίρνει 181 ψήφους και ο Αθανάσιος Τσαλδάρης 109.

το 1995... στη Γερμανία, μετά από 11 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες μεταλλεργάτες σε 22 βιομηχανίες της Βαυαρίας, κατεβαίνουν σε απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.

το 1996... η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας διακόπτει τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιτίας της διένεξής τους για την Εκκλησία της Εσθονίας.

το 1996... κουβανέζικα καταδιωκτικά καταρρίπτουν δύο ιδιωτικά αεροπλάνα, που ανήκουν σε ομάδα αυτοεξόριστων Κουβανών.

το 1997... την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ανακοινώνει ο Μιλτιάδης Έβερτ.

το 1999... ένα αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ, των Νοτίων Κινεζικών Αερογραμμών συγκρούεται καθώς πλησιάζει το αεροδρόμιο της πόλης Βενζού, στην ανατολική Κίνα, και οδηγεί στο θάνατο 61 άτομα.

το 1999... η Πολιτεία της Αριζόνας εκτελεί τον Καρλ ΛεΓκράντ, ένα Γερμανό ο οποίος συμμετείχε σε ένοπλη ληστεία κατά την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Ο αδερφός του Καρλ, Γουόλτερ, είχε εκτελεστεί μία εβδομάδα πριν, παρά τις προσπάθειες που έκανε η Γερμανία, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου για να αποτρέψει την εκτέλεση.

το 2002... ολοκληρώνονται οι 19οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ. Στους αγώνες συμμετείχαν 2.500 αθλητές από 77 χώρες.

το 2003... τελευταίο χειροκρότημα για τον ηθοποιό Τίτο Βανδή, που πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο.

το 2004... πάνω από 500 νεκρούς και 250 τραυματίες αφήνει πίσω του σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει το βόρειο Μαρόκο ενώ ολόκληρα χωριά, με σπίτια χτισμένα με λάσπη και τούβλα, "σβήνονται" από το χάρτη.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
26 Φεβρουαρίου

το 1531... σε σεισμό στη Λισσαβόνα χάνουν τη ζωή τους 20-30 χιλιάδες άτομα.

το 1797... η Τράπεζα της Αγγλίας εκδίδει την πρώτη λίρα.

το 1802... γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.

το 1808... γεννιέται ο Γάλλος εικαστικός Honore Daumier.

το 1815... δραπετεύει από το νησί Έλβα, όπου βρίσκεται εξόριστος, ο Ναπολέων, προκειμένου να ξεκινήσει νέους αγώνες, στην προσπάθεια του να ηγεμονεύσει στην Ευρώπη.

το 1829... γεννιέται ο δημιουργός του μπλου τζιν Λιβάι Στράους.

το 1846... γεννιέται ο θρυλικός Μπάφαλο Μπιλ.

το 1848... ανακηρύσσεται η Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία.

το 1848... οι Καρλ Μαρξ και Φρέντερικ Έγκελς εκδίδουν το έργο τους "Κομμουνιστικό Μανιφέστο".

το 1863... ο "Socks" με αναβάτη τον Goodman κερδίζει τον πρώτο αγώνα μετ' εμποδίων υπό τους κανόνες του National Hunt στο Market Harborough στο Leicestershire.

το 1903... πεθαίνει στη Νέα Υόρκη ο εφευρέτης του ταχυβόλου όπλου, δρ. Ρίτσαρντ Γκάτλινγκ, σε ηλικία 84 ετών.

το 1906... γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας.

το 1909... ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διαμαρτύρεται προς την Πύλη για τη συγκρότηση στην Πόλη βουλγαρικής εξαρχίας, καθώς και λαϊκού συμβουλίου.

το 1911... έξαψη δημιουργεί το γλωσσικό ζήτημα, καθώς συζητάτε στην Αναθεωρητική Βουλή, η γλώσσα, στην οποία θα γραφεί το νέο Σύνταγμα. Ακολουθούν φοιτητικές διαμαρτυρίες εναντίον των απόψεων του Κωστή Παλαμά, που δηλώνει κοροϊδευτικά: "Είμαι στρογγυλά και χτυπητά μαλλιαρός απολύτως".

το 1912... κατεβαίνουν σε απεργία οι ανθρακωρύχοι στη Βρετανία.

το 1913... έπειτα από τη νικηφόρα έκβαση των επιχειρήσεων στα Ιωάννινα, ολόκληρη η Ήπειρος, νότια και βόρεια, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ελληνικού στρατού.

το 1914... πραγματοποιείται η πρώτη μακρινή τηλεφωνική κλήση, με υπόγεια καλώδια μεταξύ της Βοστόνης και της Ουάσινγκτον.

το 1915... ορκίζεται πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης μετά την παραίτηση Βενιζέλου, η οποία ακολούθησε την άρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου να συμφωνήσει με την εισχώρηση της Ελλάδας στην Αντάντ. Η νέα Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, εφόσον απειλούνταν τα συμφέροντα της χώρας, η Ελλάδα δεν θα δίσταζε να βγει από την ουδετερότητα.

το 1916... αρχίζει η θρυλική και αιματοβαμμένη μάχη του Βερντέν, στο πλαίσιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1918... περισσότερα από 600 άτομα χάνουν τη ζωή τους, όταν καταρρέει η κερκίδα στο Χονγκ Κονγκ Jockey Club.

το 1919... το Αμερικανικό Κογκρέσο ανακηρύσσει το Γκραντ Κάνιον εθνικό πάρκο.

το 1920... βεβαιώνεται ότι, η Διάσκεψη του Λονδίνου θα αποφασίσει την κατακύρωση της Θράκης στην Ελλάδα, η ίδια δε διάσκεψη πρόκειται να ασχοληθεί και με τον καθορισμό των τελικών ορίων στη Μικρά Ασία, επί των ελληνικών διεκδικήσεων.

το 1921... οι γερμανικές Αρχές ξεκινούν δίκη κατά του Χίτλερ και του Λούντεντορφ για το "πραξικόπημα της μπυραρίας" στο Μόναχο.

το 1921... στρατεύματα της Κόστα Ρίκα εισβάλουν στον Παναμά.

το 1922... οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφωνούν να παρατείνουν τη συμφωνία συμμαχίας για 20 ακόμα χρόνια.

το 1925... με 400 συνεχόμενες μπαλιές ο άσος του μπιλιάρδου Joe Schaefer νικά 400-0 την Erica Hagenlacher, που δεν πρόλαβε να πιάσει τη στέκα της.

το 1928... γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής του Rythm and Blues Φατς Ντόμινο.

το 1929... η Εταιρεία Λαυρίου διακόπτει τις εργασίες της, προκαλώντας απόγνωση στους κατοίκους της πόλης.

το 1930... εγκαθίσταται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ο πρώτος φωτεινός σηματοδότης.

το 1932... γεννιέται ο μεγάλος συνθέτης και τραγουδιστής της κάντρι Τζόνι Κας.

το 1935... ο Αδόλφος Χίτλερ οργανώνει τη Λουφτβάφε, την πολεμική αεροπορία του ναζιστικού Γ' Ράιχ.

το 1936... ο Χίτλερ εγκαινιάζει, στη Σαξονία της Γερμανίας, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής του "αυτοκινήτου του λαού", του Volkswagen ενώ ο Φρειδερίκος Πόρσε παρουσιάζει το πρώτο μοντέλο της.

το 1940... Βρετανοί ναύτες από το αντιτορπιλικό "Κόσακ" επιτίθενται σε παλιό γερμανικό τάνκερ, που πλέει σε νορβηγικά ύδατα, και απελευθερώνουν περισσότερους από 300 Βρετανούς αιχμαλώτους.

το 1941... στην Ανατολική Αφρική, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, εκδιώκοντας τους Ιταλούς.

το 1942... κερδίζει το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου η Τζόαν Φοντέιν για την ταινία "Suspicion", του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

το 1943... στη Γερμανία, αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα σφυροκοπούν τα ντοκ των Γερμανών στο Βιλχελμσχάφεν.

το 1944... η εξόριστη κυβέρνηση της Πολωνίας αρνείται τη Γραμμή Κέρζον ως μελλοντικό σύνορο με την ΕΣΣΔ.

το 1946... το αεροπλάνο "Lucky Lady II", Β-50, ξεκινά από το Τέξας των ΗΠΑ τον πρώτο γύρο του κόσμου χωρίς σταθμό. Με κυβερνήτη τον Τζέιμς Γκάλαχερ και πλήρωμα 14 άντρες επιστρέφει στις ΗΠΑ, στις 2 Μαρτίου μετά από 94 ώρες στον αέρα.

το 1951... σύμφωνα με τροποποίηση των διατάξεων του αμερικανικού Συντάγματος, αποφασίζεται η μη παράταση της θητείας των Προέδρων των ΗΠΑ, πέραν και μιας δεύτερης -το πολύ- τετραετίας.

το 1952... ο Γουίνστον Τσόρτσιλ ανακοινώνει ότι, η Βρετανία διαθέτει ατομική βόμβα.

το 1953... γεννιέται ο βραβευμένος με Γκράμι τραγουδιστής Μάικλ Μπόλτον.

το 1953... κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη μετά από επίσημη πρόσκληση, που του έγινε από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης, ο Στραβίνσκι διευθύνει ο ίδιος την ορχήστρα και παρουσιάζει τα έργα του.

το 1955... ο GF Smith γίνεται ο πρώτος πιλότος, που σπάει το φράγμα του ήχου.

το 1959... πεθαίνει ο ηθοποιός Λου Κοστέλο, που μαζί με τον Μπαντ Αμποτ αποτέλεσαν το γνωστό δίδυμο του κινηματογράφου " Αμποτ και Κοστέλο".

το 1959... στις ΗΠΑ, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης πρόκειται να ταξιδέψει στην ΕΣΣΔ.

το 1961... στο Μαρόκο, πεθαίνει ο βασιλιάς Μοχάμεντ Ε'. Τη θέση του παίρνει ο γιος του και διάδοχος, Μουλά Χασάν, 31 ετών.

το 1962... ο Γεώργιος Παπανδρέου συνεχίζει τον Ανένδοτο Αγώνα κατά της Κυβέρνησης Καραμανλή για τη βία και τη νοθεία των βουλευτικών εκλογών του 1961.

το 1970... στο Ιράν, συνεχίζεται η "Εβδομάδα Εθνικής Κινητοποίησης", που είναι ιδέα του Αγιατολάχ Χομεϊνί και αποσκοπεί στην προετοιμασία του λαού να αντιμετωπίσει πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ ή της ΕΣΣΔ.

το 1971... πεθαίνει ο Γάλλος κωμικός Φερναντέλ.

το 1974... στην Αιθιοπία, αντικυβερνητικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ασμάρα, δεύτερη σε μέγεθος πόλη.

το 1977... πραγματοποιείται η πρώτη πτήση διαστημικού λεωφορείου.

το 1979... οι Ερυθροί Χμερ εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον βιετναμέζικων στρατευμάτων σε εννέα διαφορετικές περιοχές της Καμπότζης.

το 1980... Αίγυπτος και Ισραήλ αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους τριακονταετή εμπόλεμη διαμάχη.

το 1980... οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΣΣΔ και της Τσεχοσλοβακίας υπογράφουν συμφωνία για την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων.

το 1984... αποχωρούν από το Λίβανο οι τελευταίοι Αμερικανοί πεζοναύτες μέλη της ειρηνευτικής δύναμης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

το 1985... η Τίνα Τέρνερ κερδίζει δύο βραβεία Γκράμι για το τραγούδι της "What's Love Got to Do With It?".

το 1986... πεθαίνει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν. Το βραβευμένο του μυθιστόρημα "All the King's Men", μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1946 κερδίζοντας το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

το 1989... ο Αγιατολάχ Χομεϊνί ζητά στενότερες σχέσεις με την ΕΣΣΔ, για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της Δύσης σχετικά με την υπόθεση του συγγραφέα των "Σατανικών Στίχων" Σαλμάν Ρούσντι.

το 1990... οι Σαντινίστας χάνουν στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Νικαράγουα. Το αριστερό κίνημα των Σαντινίστας είχε έρθει στην εξουσία μετά την εκδίωξη του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα.

το 1991... η Timothy John Berners-Lee παρουσιάζει τον πρώτο Web browser με την ονομασία World Wide Web.

το 1991... ο Πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν διατάσει το στρατό του να αποχωρήσει από το Κουβέιτ.

το 1992... στις ΗΠΑ, έξι βραβεία Γκράμι αποσπά η Νάταλι Κόουλ, με τη διασκευή του τραγουδιού "Unforgetable", που είχε ερμηνεύσει πριν από 41 χρόνια ο πατέρας της Νατ Κινγκ Κόουλ.

το 1992... στο Κουβέιτ, δημοσκόπηση δείχνει ότι, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι υπέρ της χορήγησης του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

το 1993... έξι άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίζονται από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, σε έναν από τους δίδυμους ουρανοξύστες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι εκείνη τη στιγμή τρομοκρατική επίθεση επί αμερικανικού εδάφους.

το 1993... ο παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Γκάρι Κασπάροφ χάνει τον τίτλο του από την FIDE, όταν ιδρύει την Ένωση Επαγγελματικού Σκακιού (PCA). Στις 10 Οκτωβρίου του 1995 θα ανακηρυχθεί πρωταθλητής της Ένωσης νικώντας τον 25χρονο Ινδό Vishwanathan Anand με 10.5 - 7.5. Για τη νίκη του αυτή ο Καπάροφ θα πάρει 900.000 δολάρια και ο Anand 450.000, ενώ ο αγώνας που θα γίνει στο World Trade Center της Νέας Υόρκης θα μεταδοθεί ζωντανά στην Ινδία και 300 εκατομμύρια τηλεθεατές θα παρακολουθούν βήμα - βήμα την προσπάθεια του πρωταθλητή τους.

το 1994... στη Βρετανία, οκτώ άνθρωποι σκοτώνονται σε πυρκαγιά σε κινηματογράφο-πορνό του Λονδίνου.

το 1995... για να αποφύγουν τον "εμπορικό πόλεμο", η Κίνα και οι ΗΠΑ καταλήγουν σε συμφωνία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

το 1995... στη Βρετανία, πεθαίνει ο σκηνοθέτης της ταινίας "Ο Μεγάλος Γκάτσμπι" Τζακ Κλέιτον, που είχε τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Όσκαρ.

το 1995... Υεμένη και Σαουδική Αραβία υπογράφουν υπόμνημα συνεννόησης για την επίλυση της 60χρονης συνοριακής τους διαμάχης.

το 1996... στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο, η Χρυσή Άρκτος απονέμεται στην ταινία του Ανγκ Λι "Λογική και Ευαισθησία".

το 1997... η Ρώσικη Ομοσπονδία ποδοσφαίρου επιτρέπει με απόφαση της την εισαγωγή ξένων παικτών στην πρώτη κατηγορία με σκοπό να ευθυγραμμιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

το 1997... την αποφυλάκιση του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, λόγω ανήκεστου βλάβης της υγείας του, ζητούν με επιστολή, που καταθέτουν στη Βουλή 38 βουλευτές της ΝΔ.

το 2002... ο Παναγιώτης Φασούλας, μέλος της Εθνικής, που κατέλαβε την 5η θέση στην Ατλάντα το 1996, εκλέγεται πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

το 2003... πεθαίνει ο Δημήτρης Ποταμίτης, πρωτοποριακός σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων και βιβλίων για μικρούς και μεγάλους, σε ηλικία 58 ετών χτυπημένος από ανίατη ασθένεια. Ο καταξιωμένος θεατράνθρωπος είχε ιδρύσει πριν από 29 χρόνια το "Θέατρο Έρευνα", όπου είχε ανεβάσει πολλές πρωτοποριακές παραστάσεις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
3 Μαρτίου

το 1431... ανακηρύσσεται πάπας ο Ευγένιος Δ' , που παρέμεινε στο αξίωμα αυτό μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου 1447.

το 1455... γεννιέται ο βασιλιάς Ιωάννης Β' της Πορτογαλίας.

το 1703... πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Ρόμπερτ Χουκ, ένας από τους σπουδαιότερους, πρωτοπόρους επιστήμονες του 17ου αιώνα.

το 1706... πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών, ο Γερμανός συνθέτης της μπαρόκ μουσικής, Γιόχαν Πάτσελμπελ, δημιουργός του εμβατηρίου, που ακούγεται συχνά σε ****λιες τελετές.

το 1784... ο Γάλλος Ζαν Πιέρ Μπλανσάρ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να πλοηγήσει ένα αερόστατο, όπου αυτός ήθελε, ώστε να μην είναι έρμαιο της φοράς των ανέμων. Το 1785 πέρασε πετώντας τη Μάγχη.

το 1791... το αμερικανικό κογκρέσο ψηφίζει τον πρώτο φορολογικό νόμο, χωρίζοντας τη χώρα σε 14 φορολογικές ζώνες.

το 1805... γεννιέται ο Τζόνας Φιούρερ, πρώτος Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

το 1820... το αμερικανικό κογκρέσο ψηφίζει τον συμβιβασμό του Μιζούρι, προσπαθώντας να δώσει λύση στην πρώτη σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των υπέρμαχων και των κατακριτών της δουλείας.

το 1831... γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος Τζορτζ Πούλμαν. Παρά το γεγονός ότι, παράτησε το σχολείο στην ηλικία των 14, έγινε μία από τις πιο ισχυρές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του Σικάγο.

το 1845... γεννιέται ο φημισμένος Γερμανός μαθηματικός Γκέοργκ Κάντορ.

το 1845... η Φλόριντα γίνεται η 27η Πολιτεία των ΗΠΑ.

το 1847... γεννιέται στην Σκοτία ο Αμερικανός Αλέξανδρος Γκράχαμ Μπελ, ο εφευρέτης του τηλεφώνου. Ο Μπελ, που υπήρξε δάσκαλος κωφών, παρουσίασε τη μεγάλη του εφεύρεση στις 10 Μαρτίου του 1876. Πέθανε το 1922, ενώ η πατέντα τού αφαιρέθηκε το 2002.

το 1849... δημιουργείται το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ.

το 1853... γεννιέται ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

το 1857... η Γαλλία και η Μ. Βρετανία κηρύσσουν πόλεμο στην Κίνα.

το 1873... γεννιέται ο Γουίλιαμ Γκριν, ο ανθρακωρύχος που ηγήθηκε του αμερικανικού εργατικού κινήματος επί 30 χρόνια.

το 1875... διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας χόκεϊ στο Μόντρεαλ του Καναδά.

το 1875... στο Παρίσι, στην Opera-Comique, η όπερα του Ζορζ Μπιζέ "Κάρμεν" αποκτά τους πρώτους της υποστηρικτές και τους πρώτους της πολέμιους.

το 1877... ο Ράδερφοντ Μπ. Χέις ανακηρύσσεται μυστικά 19ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η επίσημη ανακοίνωση γίνεται δύο ημέρες αργότερα.

το 1878... υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, με την οποία δημιουργήθηκε η Μεγάλη Βουλγαρία, ανακτώντας την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

το 1886... υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που τερματίζει τον πόλεμο μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας, που είχε ξεσπάσει με αφορμή "το ζήτημα της Ανατολικής Ρωμυλίας". Έληξε με ήττα των Σέρβων και κατακύρωση της άλλοτε ελληνικής περιοχής στη Βουλγαρία.

το 1893... γεννιέται η Μπεατρίς Γουντ, Αμερικανίδα καλλιτέχνης και κεραμίστρια.

το 1904... ο Κάιζερ της Γερμανίας, Γουλιέλμος Β', πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση πολιτικού λόγου.

το 1905... ο τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας συμφωνεί να δημιουργηθεί η Δούμα.

το 1909... οι αεροπόροι Χέρινγκ, Κέρτις και Μπίσοπ ανακοινώνουν την έναρξη κατασκευής αεροπλάνου για εμπορικούς σκοπούς στις ΗΠΑ.

το 1910... ο Τζ. Ντ. Ρόκφελερ ο νεώτερος ανακοινώνει, πως αποσύρεται από τη διοίκηση των επιχειρήσεων για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε φιλανθρωπίες.

το 1910... οι εννέα μητροπολίτες της Μακεδονίας, με υπόμνημα, που υποβάλλουν στο Πατριαρχείο, περιγράφουν με τα ζοφερότερα χρώματα την κατάσταση στην περιοχή, εξαιτίας της βουλγαρικής προπαγάνδας.

το 1911... γεννιέται η "πλατινένια ξανθιά" του αμερικανικού κινηματογράφου, η ηθοποιός Τζιν Χάρλοου. Το "σύμβολο του σεξ" πέθανε σε ηλικία μόλις 26 ετών, όταν αρρώστησε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων.

το 1913... στις ΗΠΑ, σουφραζέτες διαδηλώνουν στην Ουάσινγκτον υπέρ της χορήγησης ψήφου στις γυναίκες. Στις συγκρούσεις, που σημειώνονται, τραυματίζονται περίπου 40 άτομα.

το 1915... ιδρύεται η NACA, πρόγονος της NASA.

το 1915... το αμφιλεγόμενο έπος του Ντ. Γ. Γκρίφιθ, "Η Γέννηση ενός Έθνους" κάνει πρεμιέρα στη Ν. Υόρκη.

το 1918... γεννιέται ο Φριτς Θίντεμαν, ένας από τους μεγαλύτερους ιππείς της δεκαετίας του '50. Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, του 1956 και του 1960, κερδίζοντας δύο χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια. Πέθανε το 2000.

το 1918... υπογράφεται η Συνθήκη του Μπρεστ - Λιτόφσκ, μεταξύ των κεντρικών αυτοκρατοριών και τη Ρωσίας, με την οποία τερματίζονται οι εχθροπραξίες στο ανατολικό μέτωπο κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

το 1919... στη Μόσχα, ο Λένιν ιδρύει την 3η Κομμουνιστική Διεθνή.

το 1920... γεννιέται ο Τζέιμς Ντούχαν, ο "Σκότι" του "Σταρ Τρεκ".

το 1920... παραιτείται η τουρκική κυβέρνηση, λόγω του συμμαχικού ψηφίσματος, σύμφωνα, με το οποίο η Τουρκία επρόκειτο να χάσει 24 εκ. σε πληθυσμό, δεδομένου ότι, θα διατηρούσε μόνο την ασιατική επαρχία της Ανατολίας.

το 1921... γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής του κινήματος των μπίτνικ, Άλεν Γκίνσμπεργκ.

το 1924... ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καταργεί το Χαλιφάτο και διώχνει τον Χαλίφη και την οικογένεια του από τη χώρα.

το 1926... γεννιέται ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός ποιητής, Τζέιμς Μέριλ.

το 1928... γεννιέται ο Σλοβένος μαθηματικός Φραντς Κριζάνικ.

το 1928... ο Ρόνι Ντιξ της Μπρίστολ Ρόβερς, σε ηλικία 15 ετών και 180 ημερών, γίνεται ο νεότερος παίκτης που σημειώνει γκολ στην φούτμπολ λιγκ, στη νίκη της ομάδας του επί της Νόργουιτς, για την 3η κατηγορία της Αγγλίας.

το 1929... γεννιέται στο Ρέθυμνο ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

το 1929... στρατιωτική εξέγερση ξεσπάει σε οκτώ πολιτείες του Μεξικού.

το 1931... ο Αμερικανός Πρόεδρος Χούβερ υπογράφει πρόταση νόμου για την καθιέρωση του άσματος "Σταρ Σπάνγκλεντ Μπάνερ" του Φράνσις Σκοτ Κέι, ως Εθνικού Ύμνου των ΗΠΑ.

το 1932... πεθαίνει στη Λετονία, σε ηλικία 67 ετών, ο Γερμανός πιανίστας και συνθέτης Ευγένιος ντ'Αλμπέρ, που θεωρείται ως ο κορυφαίος βιρτουόζος πιανίστας της εποχής του.

το 1933... εγκαινιάζεται το εθνικό μνημείο Μάουντ Ράσμορ, στο Κίστοουν της Ν. Ντακότα, με τις προτομές τεσσάρων Αμερικανών προέδρων: των Τζορτζ Ουάσιγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Θίοντορ Ρούζβελτ και Αβραάμ Λίνκολν. Το μνημείο συμβολίζει τη γέννηση και την ανάπτυξη των ΗΠΑ, καθώς και τα πρώτα 150 χρόνια της ιστορίας του κράτους.

το 1933... στην Ιαπωνία, 3.000 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού και του παλιρροϊκού κύματος, που πλήττουν περιοχή κοντά στη Γιοκοχάμα.

το 1938... ο Γκλεν Κάνινγκχαμ σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μίλι, με χρόνο 4 λεπτά και 4,4 δευτερόλεπτα.

το 1939... στην Ινδία, ο Γκάντι αρχίζει απεργία πείνας, αντιδρώντας στην απολυταρχική διακυβέρνηση των Βρετανών.

το 1942... οι Βρετανοί κάνουν επιδρομή στη γαλλική βάση της κυβέρνησης του Ντιέγκο Σουάρες, στη Μαδαγασκάρη.

το 1943... 173 άτομα χάνουν τη ζωή τους όταν προσπαθούν να εισέλθουν σε αντιαεροπορικό καταφύγιο στο Λονδίνο.

το 1945... γεννιέται στην Αθήνα η τραγουδίστρια Αρλέτα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Νικολέτας Τσούπρα.

το 1945... η Φινλανδία, κάτω από την πίεση των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας, πρώην συμμάχου της.

το 1951... αθωώνονται όλα τα μέλη της ΑΔΕΔΥ, που παραπέμπονται σε δίκη για τη συμμετοχή τους στην απεργία.

το 1952... το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απαγορεύει σε κομμουνιστές καθηγητές να διδάσκουν σε δημόσια σχολεία.

το 1953... 11 άτομα χάνουν τη ζωή τους, όταν καναδικό τζετ συντρίβεται στο Καράτσι του Πακιστάν.

το 1955... ο Έλβις Πρίσλεϊ εμφανίζεται για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στην εκπομπή Louisiana Hayride.

το 1957... ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου, πολεμώντας μόνος εναντίον 60 Άγγλων, προτιμά να πεθάνει μέσα σε μια σπηλιά της περιοχής Μαχαιρά Πάφου της Κύπρου, παρά να παραδοθεί. Ήταν μόνο 29 ετών.

το 1958... γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Μιράντα Ρίτσαρντσον.

το 1959... λήγει η διήμερη συνάντηση στη Ρόδο του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Τίτο.

το 1959... πεθαίνει ο κωμικός Λου Κοστέλο, μέλος του ντουέτου Αμποτ και Κοστέλο, σε ηλικία 53 ετών.

το 1960... ο Πάπας ονομάζει καρδινάλιους έναν Αφρικανό, έναν Ιάπωνα κι έναν Φιλιππινέζο.

το 1961... πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών, ο πιανίστας Πολ Βιτγκενστάιν. Γεννημένος στην Αυστρία, έγινε Αμερικανός πολίτης το 1946 και έχασε το δεξί του χέρι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, δίχως ωστόσο, να σταματήσει να δίνει κονσέρτα με επιτυχία.

το 1962... γεννιέται η Τζάκι Τζόινερ Κέρσι, Αμερικανίδα αθλήτρια που κέρδισε το χρυσό στο έπταθλο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1988 και του 1992.

το 1962... με ψήφους 189 έναντι 88, η Βουλή απορρίπτει την πρόταση της Ένωσης Κέντρου για παραπομπή της υπηρεσιακής κυβέρνησης Δόβα στο δικαστήριο.

το 1963... στο Περού, 300 άτομα σκοτώνονται από καθίζηση του εδάφους.

το 1965... πεθαίνει ο βασιλιάς Φαρούκ, ο προτελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου, σε ηλικία 45 ετών.

το 1965... προβάλλεται για πρώτη φορά στους αμερικανικούς κινηματογράφους "Η μελωδία της Ευτυχίας", με πρωταγωνιστές τους Τζούλι Άντριους και Κρίστοφερ Πλάμερ.

το 1966... γεννιέται ο Τόουν Λοκ, μουσικός της ραπ.

το 1966... πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών ο Μάξφιλντ Πάρις, Αμερικανός ζωγράφος και εικονογράφος.

το 1969... η NASA εκτοξεύει το διαστημόπλοιο Apollo 9 για να εξετάσει δορυφόρους της σελήνης.

το 1969... σε δικαστήριο του Λος Αντζελες, ο Σιρχάν Σιρχάν παραδέχεται ότι σκότωσε τον υποψήφιο πρόεδρο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι.

το 1974... πέφτει αεροπλάνο των τουρκικών αερογραμμών στην Γαλλία και σκοτώνονται 346 επιβάτες. Ένας από αυτούς είναι ο 33χρονος Βρετανός Τζον Κούπερ, αργυρός ολυμπιονίκης στα 400μ το 1964 στο Τόκιο.

το 1975... σε μίτινγκ κλειστού στίβου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, η Φράνσις Λάριεν κάνει δύο παγκόσμια ρεκόρ σε μια κούρσα, 4:09.8 τα 1500μ και 4:28.5 το μίλι.

το 1976... ο Τάσος Μητρόπουλος κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Α' Εθνική με τον Εθνικό ενώ αργότερα θα περάσει από όλες τις μεγάλες ομάδες του κέντρου, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Την περίοδο 1997 - 98 σε ηλικία 40 ετών θα γίνει ο γηραιότερος εν ενεργεία παίκτης και θα κλείσει την καριέρα του στον αγώνα Ολυμπιακός - Ρόζενμποργκ.

το 1976... οι Φλίτγουντ Μακ ηχογραφούν το άλμπουμ Rumours, που θα έχει μεγάλη επιτυχία τον επόμενο χρόνο.

το 1978... άγνωστοι κλέβουν το φέρετρο του Τσάρλι Τσάπλιν από το κοιμητήριο της ελβετικής πόλης Βεβέ. Οι κλέφτες θα ζητήσουν λύτρα 600.000 δολαρίων για την επιστροφή του φέρετρου. Η χήρα του Τσάπλιν αρνείται και τα λείψανα βρίσκονται 11 εβδομάδες αργότερα κοντά στη λίμνη Τζενίβα

το 1981... με 102 ψήφους διαφορά ο Ευάγγελος Μαχαίρας υπερισχύει του Ευάγγελου Γιαννόπουλου στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

το 1982... πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ζορζ Περέκ.

το 1983... πεθαίνει ο Αρθουρ Κέσλερ, ο Ούγγρος συγγραφέας, που ζούσε στη Βρετανία, ευρύτερα γνωστός για το μυθιστόρημά του ''Το Μηδέν και το Απειρο''. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κέσλερ υπέφερε από λευχαιμία. Οπαδοί της ευθανασίας, αυτός και η γυναίκα του, αυτοκτόνησαν.

το 1983... πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Βέλγος συγγραφέας κόμικ και καλλιτέχνης Ζορζ Ρεμί, γνωστός ευρύτερα με το όνομα Ερζέ. Το πιο γνωστό του έργο είναι "Οι περιπέτειες του Τεν - Τεν", που έγγραψε και εικονογράφησε από το 1929 έως το θάνατό του.

το 1985... ο Γουίλι Σούμεικερ γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που ξεπερνά την αμοιβή των 100 εκατ. δολαρίων, όταν ιππεύοντας τον "Lord of War" κερδίζει το Σάντα Ανίτα Χάντικαπ στην Αρκέιντα της Καλιφόρνια.

το 1987... πεθαίνει ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Ντάνι Κέι, σε ηλικία 74 ετών.

το 1988... πεθαίνει σε ηλικία 99 ετών ο Σιούαλ Γκριν Ράιτ, ένας από τους πρωτοπόρους της γενετικής.

το 1989... συλλαμβάνεται επ' αυτοφώρω ο γενικός αρχηγός του Λεβαδειακού Καλομοίρης, την στιγμή που δίνει 1.500.000 δρχ στον διαιτητή Ακρίδα στο παιχνίδι Λεβαδειακού - Λάρισας.

το 1990... πεθαίνει μετά από καρδιακό επεισόδιο ο δημοσιογράφος και πρωτοπόρος της ελεύθερης ραδιοφωνίας, Ρούσος Κούνδουρος.

το 1991... καταγράφεται σε ερασιτεχνικό βίντεο ο άγριος ξυλοδαρμός του Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς, στο Λος Άντζελες.

το 1991... ο Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Βάτσλαβ Χάβελ χαρακτηρίζει άθλια την οικονομική κατάσταση της χώρας του και αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν η αποσταθεροποίηση στην ΕΣΣΔ και ο Πόλεμος στον Κόλπο.

το 1991... πεθαίνει ο Γάλλος τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης Σερζ Γκένσμπουργκ, σε ηλικία 62 ετών.

το 1991... πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών ο Αμερικανός Αρθουρ Μάρεϊ, διάσημος καθηγητής χορού και επιχειρηματίας.

το 1992... στο Αζερμπαϊτζάν, η αστυνομία ανακοινώνει ότι, ανακάλυψε τις σορούς 120 Αζέρων, που είχαν σκοτωθεί κατά την επίθεση Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

το 1992... στο Μαυροβούνιο, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Δημοκρατίας στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.

το 1992... τα στρατεύματα της πρώην ΕΣΣΔ αναχωρούν από τη Λιθουανία, μετά από παραμονή 50 ετών.

το 1993... 20.000 μουσουλμάνοι κάτοικοι της Τσέρκα, στην ανατολική Βοσνία, εγκαταλείπουν τις εστίες τους, για να σωθούν από τις σερβικές επιθέσεις.

το 1993... στην Κύπρο, απονέμεται χάρη στον πραξικοπηματία Νίκο Σαμψών.

το 1994... εκτιμάται ότι τα 12 δισεκατομμύρια θα φτάσει ο πληθυσμός της γης το 2100, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων.

το 1994... ο Έλληνας ΥΠΕΞ και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε Κάρολος Παπούλιας, ζητά από το Αμάν της Ιορδανίας, όπου βρίσκεται, εγγυήσεις για την ασφάλεια των Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα και υποστηρίζει τα αιτήματά τους με στόχο την επανάληψη του διαλόγου.

το 1995... η Ελλάδα άρει το βέτο για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ε.Ε, διασφαλίζοντας την ενίσχυση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και την έναρξη δομημένου προενταξιακού διαλόγου για την Κύπρο.

το 1995... ιστορικό διατηρητέο μνημείο κηρύσσει το εργοστάσιο του ΦΙΞ το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων, αλλά παράλληλα συμφωνεί με την κατεδάφιση μέρους του για τις ανάγκες του Μετρό.

το 1995... στη Σομαλία, τερματίζεται η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

το 1996... πεθαίνει στη Γαλλία η συγγραφέας Μαργκερίτ Ντιράς, σε ηλικία 81 ετών.

το 1996... το Λαϊκό Συντηρητικό κόμμα της Ισπανίας κερδίζει τις γενικές εκλογές, τερματίζοντας τη 13χρονη κυριαρχία του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες.

το 1997... οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζουν τη μείωση έως το 2010, των εκπομπών τοξικών αερίων, που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

το 1999... εκτελείται στην Αριζόνα των ΗΠΑ ο Γερμανός Βάλτερ Λα Γκραντ για τη συμμετοχή του σε ληστεία μετά φόνου. Μία εβδομάδα νωρίτερα, εκτελέστηκε και ο αδελφός του, Καρλ. Η Γερμανία ζήτησε την παρέμβαση Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να σώσει τον Βάλτερ.

το 1999... ο Μπερτράντ Πικάρ και ο Μπράιαν Τζόουνς αρχίζουν την προσπάθειά τους να γυρίσουν τον κόσμο με αερόστατο, χωρίς να σταματήσουν. Το ταξίδι τους ολοκληρώνεται με επιτυχία στις 20 του ίδιου μήνα.

το 2000... ο Λόθαρ Ματάους δίνει το 464ο και αποχαιρετιστήριο αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου εναντίον της Στουτγκάρδης για την Μπουντεσλίγκα.

το 2000... οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι στο πόλο, Ολυμπιακός και Εθνικός, βρίσκονται αντιμέτωποι για τον τελικό Κυπέλλου μετά από 44 χρόνια. Ο Εθνικός κερδίζει στην παράταση με πέναλτι του Καλαντώνα 12-11 και κατακτά το κύπελλο για 11η φορά σε ισάριθμους τελικούς.

το 2001... ένα στρατιωτικό αεροσκάφος C-23 Sherpa των ΗΠΑ συντρίβεται στην πολιτεία της Τζόρτζια με αποτέλεσμα 21 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

το 2003... και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση για τον αφοπλισμό του Ιράκ, πραγματοποιείται ως μορφή διαμαρτυρίας μια διεθνής παράσταση με την ονομασία "Σχέδιο Λυσιστράτη", βασισμένο στην αρχαιοελληνική αντι-πολεμική σάτιρα "Λυσιστράτη".

το 2003... κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκινά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η Δίκη της 17Ν. Στην πολύκροτη δίκη κάθονται στο εδώλιο 19 άτομα, που φέρονται ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, που παρέμενε φάντασμα για 27 ολόκληρα χρόνια. Τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται αγγίζουν τα 600 περίπου, ενώ το κατηγορητήριο ξεπερνά τις 50.000 σελίδες και αφορά 88 επιθέσεις της οργάνωσης. Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης τη χαρακτηρίζουν ως δίκη του αιώνα και μεταδίδουν αναλυτικά ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις.

το 2003... πεθαίνει από καρκίνο, σε ηλικία 46 ετών, ο Νορβηγός μέσος του Ολυμπιακού, από το 1982 έως το 1985, Ρότζερ Αλμπερσεν.

το 2003... πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Χορστ Γουέρνερ Μπούσχολτζ, Γερμανός ηθοποιός, γνωστός από τη συμμετοχή του στην ταινία "Και οι εφτά ήταν υπέροχοι".

το 2003... πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Άγγλος αρχιτέκτονας Πίτερ Σμίθσον, εκφραστής του μπρουταλισμού, αρχιτεκτονικό κίνημα των δεκαετιών '60- '70, κύριο εκπρόσωπό του στην κεντρική Ευρώπη τον Λε Κορμπιζιέ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
4 Μαρτίου

το 303... ο Αδριανός της Νικομήδειας, πραιτοριανός φρουρός του αυτοκράτορα Γαλέριου Μαξιμιανού, τιμωρείται με μαρτυρικό θάνατο, διότι ασπάστηκε το χριστιανισμό. Αργότερα θα ανακηρυχθεί σε άγιο από την Εκκλησία.

το 1152... ο Φρειδερίκος Μπαρμπαρόσα ανακηρύσσει βασιλιάς των Γερμανών.

το 1193... πεθαίνει ο Σαλαντίν, σουλτάνος της Συρίας και της Αιγύπτου, σε ηλικία 55 ετών. Είχε νικήσει πολλές φορές τους Σταυροφόρους, από τους οποίους είχε αφαιρέσει την Ιερουσαλήμ το 1187. Το 1192 υπέγραψε ειρήνη με τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο της Αγγλίας.

το 1461... εκθρονίζεται ο βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ' της Αγγλίας.

το 1665... αρχίζει ο δεύτερος πόλεμος μεταξύ Άγγλων και Ολλανδών.

το 1678... γεννιέται στη Βενετία ο συνθέτης Αντόνιο Βιβάλντι, γνωστός ως "ο κόκκινος ιερέας".

το 1681... ο βασιλιάς Κάρολος Β' της Αγγλίας εκχωρεί στον κουάκερο γαιοκτήμονα Γουίλιαμ Πεν μια αχανή εδαφική έκταση μεταξύ Νέας Υόρκης και Μεριλαντ. Αυτή η γη φιλοξενεί πλέον την Πολιτεία της Πενσυλβάνια.

το 1787... τίθεται σε εφαρμογή το νέο Σύνταγμα των ΗΠΑ, στην πρώτη συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου, που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη.

το 1791... το Βερμόντ ανακηρύσσεται 14η πολιτεία των Η.Π.Α.

το 1801... ο Τόμας Τζέφερσον γίνεται ο 3ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

το 1832... πεθαίνει ο Ιωάννης Φραγκίσκος Σαμπολιάν, χάρη στις μελέτες του οποίου η ανθρωπότητα μπόρεσε να διαβάσει τα ιερογλυφικά της αρχαίας αιγυπτιακής γραφής.

το 1851... γεννιέται στη Σκιάθο ο διηγηματογράφος και ποιητής Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

το 1852... πεθαίνει ο Ρώσος συγγραφέας Νικολάι Γκόγκολ. Το σατιρικό έργο του "Ο Γενικός Επιθεωρητής" έκανε γνωστή την πένα του στο ευρύ κοινό.

το 1861... η αστερόεσσα υιοθετείται ως το έμβλημα των Ομόσπονδων Νότιων Πολιτειών της Αμερικής.

το 1861... ο Αβραάμ Λίνκολν αναλαμβάνει καθήκοντα, ως ο 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

το 1877... Η Λίμνη των Κύκνων", το περίφημο μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας

το 1877... ο Αιμίλιος Μπέρλινερ, γεννημένος στο Ανόβερο της Γερμανίας και κάτοικος της Ουάσινγκτον, εφευρίσκει το μικρόφωνο.

το 1881... ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ γράφει τη νουβέλα "Σπουδή σε κόκκινο", την πρώτη ιστορία με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς.

το 1902... ιδρύεται το American Automobile Association.

το 1904... στη διάρκεια του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στα εδάφη της Κορέας, υποχωρούν προς τη Μαντζουρία, έχοντας στο κατόπι τους 100.000 Ιάπωνες στρατιώτες.

το 1910... πραγματοποιείται στο Λιβόρνο η καθέλκυση του θωρηκτού "Αβέρωφ", με κάθε επισημότητα.

το 1912... το γαλλικό πολεμικό συμβούλιο ψηφίζει ομόφωνα υπέρ της τριετούς υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

το 1913... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Γκάρφιλντ.

το 1914... στο Παρίσι, ο δρ. Φιλιάτρ διαχωρίζει με επιτυχία δυο νεογέννητα σιαμαία.

το 1915... με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας, η Ρωσία διεκδικεί δικαιώματα στα Δαρδανέλια και την Κωνσταντινούπολη.

το 1916... γεννιέται στη Γερμανία ο ψυχολόγος Χανς Έινσεκ, γνωστός για την έρευνα του στους τομείς της ανθρώπινης εξυπνάδας και προσωπικότητας.

το 1917... πεθαίνει ο στρατηγός κόμης Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, σε ηλικία 79 ετών, εισηγητής των περίφημων ιπτάμενων πηδαλιουχούμενων, που φέρουν το όνομα του.

το 1929... διοργανώνεται ο μακρύτερος μαραθώνιος στην ιστορία όταν 199 δρομείς ξεκινούν από το Λος Άντζελες για να καλύψουν μια απόσταση 3.422 μιλίων μέχρι τη Νέα Υόρκη.

το 1929... πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Καρλ Μπενζ, ο Γερμανός μηχανικός, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο πρακτικό αυτοκίνητο, εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

το 1930... η Emma Fahning γίνεται η πρώτη γυναίκα bowler που σημειώνει ένα perfect game σε τουρνουά που διοργανώνεται στο Buffalo των ΗΠΑ από το Women's Inernational Bowling Congress.

το 1931... στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι και ο λόρδος Έντουαρντ Ίρβινγκ Γουνς φτάνουν σε συμφωνία, η οποία αναμένεται να εκτονώσει την ένταση μεταξύ Κυβέρνησης και διαδηλωτών.

το 1937... αρχίζει στην Ελλάδα η εφαρμογή του θεσμού Κοινωνικής Ασφάλισης.

το 1941... ο Χίτλερ συναντά τον Γιουγκοσλάβο πρίγκιπα Παύλο στο Βελιγράδι και του ζητά να συμμετέχει στον Άξονα.

το 1941... οι βρετανικές δυνάμεις θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο Κλεϊμορ. Σφυροκοπούν αποτελεσματικά γερμανική θέση στα νησιά Λοφοτεν στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά αποτυγχάνουν στον στόχο τους, που ήταν η απόκτηση του αποκωδικοποιήτη "Ενίγκμα".

το 1944... ξεκινούν οι πρώτες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της γερμανικής πρωτεύουσας, του Βερολίνου, από αμερικανικά βομβαρδιστικά.

το 1945... ιδρύεται ο Ερυθρός Αστέρας του Βελιγραδίου, μια από τις σημαντικότερες ομάδες, που ανέδειξε η Γιουγκοσλαβία με δραστηριότητα σε πολλά σπορ και παίρνει το όνομά του από τον Σλόμπονταν Κότσιτς (αστέρας) και Ζόραν Ζούγιοβιτς (ερυθρός). Ο Ερυθρός Αστέρας θα κατακτήσει το πρώτο του Κύπελλο Πρωταθλητριών στις 29/5/1991 κερδίζοντας στο Μπάρι την Μαρσέιγ με 5 - 3 στα πέναλτι.

το 1949... το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίζει να δεχτεί το Ισραήλ στους κόλπους του ΟΗΕ.

το 1952... η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις δυνάμεις του ΟΗΕ για χημικό πόλεμο.

το 1952... ο Έρνεστ Χεμινγουέι ολοκληρώνει το αριστούργημα του "Ο Γέρος και η Θάλασσα", για το οποίο βραβεύεται με το Πούλιτζερ, το 1953.

το 1953... διασπάται οριστικά η ΕΠΕΚ του Νικολάου Πλαστήρα. Διαγραφέντα στελέχη της συγκροτούν ιδιαίτερη πολιτική ομάδα.

το 1954... το νοσοκομείο Πίτερ Μπεντ Μπρίχαμ της Βοστόνης ανακοινώνει την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση νεφρού.

το 1959... ο δορυφόρος "Λάιονιρ ΙV" περνά μπροστά από το φεγγάρι και μπαίνει στην τροχιά του ήλιου.

το 1963... στο Παρίσι, έξι άνθρωποι καταδικάζονται σε θάνατο, κατηγορούμενοι για το σχεδιασμό της δολοφονίας του Γάλλου Προέδρου Σάρλ ντε Γκολ.

το 1963... φεύγει από τη ζωή ο Αμερικανός ποιητής Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς, σημαντικός εκπρόσωπος του κινήματος των μοντερνιστών.

το 1964... με ψήφισμα του ΟΗΕ, ο Σακαρί Τουομιόγια ορίζεται μεσολαβητής και στέλνεται ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τα πολιτειακά όργανα.

το 1965... η Συρία εθνικοποιεί εννέα εταιρίες πετρελαίου, μεταξύ των οποίων και δυο αμερικανικές.

το 1966... ο "ισχυρισμός" του Τζον Λένον ότι, οι Μπιτλς είναι πιο δημοφιλείς από τον Ιησού δημιουργεί κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ.

το 1967... η Queen's Park Rangers, ομάδα της 3ης κατηγορίας, κερδίζει με 3-2 την West Bromwich Albion, ομάδα της 1ης κατηγορίας, στον πρώτο αγώνα του League Cup, που γίνεται στο Γουέμπλεϊ.

το 1970... πενήντα επτά άτομα χάνουν τη ζωή τους, όταν το γαλλικό υποβρύχιο "Ευρυδίκη" βυθίζεται στη Μεσόγειο.

το 1972... επαναχορηγείται πλήρως η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

το 1973... ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον επιβάλλει και πάλι ελέγχους στην τιμή του αργού πετρελαίου και της βενζίνης.

το 1975... απονέμεται στον Τσάρλι Τσάπλιν από τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ο τίτλος του ιππότη.

το 1977... πάνω από 1.570 άτομα σκοτώνονται στη Ρουμανία, όταν σημειώνεται σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τους 35.000 φτάνουν οι άστεγοι.

το 1979... στην Ουγκάντα, στρατιωτικές δυνάμεις της Τανζανίας εισβάλλουν στα εδάφη της και πλησιάζουν την πρωτεύουσα της χώρας.

το 1980... ο Ρόμπερ Μουγκάρπε, ηγέτης του μεγαλύτερου αντάρτικου στρατού της Ροδεσίας, κερδίζει συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

το 1989... ο Κουβανός Χαβιέ Σοτομαγιόρ καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο άλμα εις ύψος με 2.43 στη Βουδαπέστη.

το 1990... σκοτώνεται σε τροχαίο ο εκδότης του "Ελεύθερου Τύπου", Άρης Βουδούρης.

το 1992... η Αλγερία απαγορεύει το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας. Οι ισλαμιστές παίρνουν τα όπλα και τα χρόνια, που θα ακολουθήσουν θα χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι, κυρίως απλοί πολίτες.

το 1994... παθαίνει από καρδιακή ανακοπή ο Καναδός κωμικός ηθοποιός Τζον Κάντι.

το 1994... στις ΗΠΑ, τέσσερις μουσουλμάνοι εξτρεμιστές καταδικάζονται για τη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη το 1993.

το 1995... η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει την Ίπσουιτς με 9-0 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη της στην Αγγλία

το 1995... ο Αμερικανός Μάικλ Τζόνσον καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ των 400μ κλειστού στίβου με 44.63 στην Ατλάντα.

το 1997... ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον σταματά την κρατική χρηματοδότηση των σχετικών με την ανθρώπινη κλωνοποίηση ερευνών.

το 1999... η "πέτρα του σκανδάλου" Μόνικα Λιουίνσκι εκδίδει βιβλίο, για τη σχέση της με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον.

το 2000... η Marla Runyan, παρόλο το γεγονός ότι είναι τυφλή (20/300) καταφέρνει να οδηγεί και να κερδίσει την κούρσα των 3000μ σε 9:10.29 στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Georgia Dome.

το 2000... ο 18χρονος Χρήστος Φανδρίδης σκοτώνεται σε τροχαίο. Ο αθλητής της ενόργανης γυμναστικής ήταν πρώτος στο Παγκόσμιο Νεότητας στην Μόσχα το 1998 και πρώτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο έδαφος και στο άλμα το 1999.

το 2002... κηδεύεται στη Βουδαπέστη ο Nandor Hidegkuti, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές, που ανέδειξε το ουγγρικό ποδόσφαιρο και μέλος της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του '50

το 2002... πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Velibor Vasovic, ένας από τους μεγαλύτερους Γιουγκοσλάβους ποδοσφαιριστές. Ήταν αρχηγός του Άγιαξ στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971 με τον ΠΑΟ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4,713 μηνύματα.
5 Μαρτίου

το 399... π.χ. ο Σωκράτης πίνει το κώνειο.

το 1046... ο Πέρσης φιλόσοφος Naser Khosrow ξεκινάει το "δρομολόγιό" του, το οποίο περιέγραψε αργότερα στο έργο του Σαφαρναμέχ.

το 1512... γεννιέται ο Φλαμανδός χαρτογράφος Γεράρδος Μερκατόρ.

το 1696... γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος Τζιοβάνι Μπατίστα Τιέπολο.

το 1766... ο Αντόνιο ντε Ουλόα, ο πρώτος Ισπανός διοικητής της Λουϊζιάνα, φτάνει στη Νέα Ορλεάνη.

το 1770... πέντε Αμερικανοί δολοφονούνται από βρετανικές δυνάμεις στη Βοστόνη γεγονός, το οποίο θεωρείται ότι, πυροδότησε τον Αμερικανικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας το 1775.

το 1790... πεθαίνει η Φλόρα ΜακΝτόναλντ, ηρωίδα των Ιακωβιτών.

το 1793... οι γαλλικές δυνάμεις ηττώνται από τους Αυστριακούς και ανακαταλαμβάνεται η Λιέγη.

το 1815... πεθαίνει ο Αντουάν Μεσμέρ, γιατρός, που μελέτησε και ανέπτυξε τον υπνωτισμό.

το 1817... γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και διπλωμάτης Χένρι Λαγιάρντ, που ανέσκαψε τη Νινευή.

το 1824... κηρύσσεται επίσημα από τους Βρετανούς η έναρξη του πολέμου στην Μπούρμα (Μιανμάρ).

το 1827... πεθαίνει ο Γάλλος μαθηματικός Πιέρ Σιμόν Λαπλάς.

το 1827... πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα.

το 1836... ο Αμερικανός Σάμιουελ Κολτ φτιάχνει το πρώτο περίστροφο.

το 1842... πάνω από 500 Μεξικανοί στρατιώτες υπό την αρχηγία του Ραφαέλ Βάσκες εισβάλουν στο Τέξας, καταλαμβάνουν το Σαν Αντόνιο και επιστρέφουν στο Ρίο Γκράντε. Αυτή είναι η πρώτη εισβολή αυτού του είδους από την εποχή της επανάστασης του Τέξας.

το 1860... η Πάρμα, η Τοσκάνη, η Μοντένα και η Ρομάνια ζητούν με δημοψήφισμα να ενωθούν στο Βασίλειο της Σαρδηνίας.

το 1864... γίνονται για πρώτη φορά αγώνες στίβου μεταξύ Οξφόρδης και Κέιμπριτζ στην Αγγλία.

το 1868... κάνει πρεμιέρα η όπερα Μεφιστοφελής στη Σκάλα του Μιλάνου.

το 1868... συστήνεται δικαστήριο στη Γερουσία των ΗΠΑ για να εξετάσει τις κατηγορίες εναντίον του Προέδρου Άντριου Τζόνσον.

το 1871... γεννιέται η κομουνίστρια πολιτικός και επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ. Δολοφονείται το 1919 στο Βερολίνο.

το 1872... ο Τζορτζ Ουέστινγκχαους πατεντάρει το αερόφρενο.

το 1876... πεθαίνει η Γαλλίδα συγγραφέας κόμισσα Μαρί Ντ' Αγκούλ, γνωστή και με το ψευδώνυμο Ντάνιελ Στερν. Συζούσε για 4 χρόνια με τον μουσουργό Φράνς Λιστ και απέκτησαν 3 παιδιά ενώ είχε αποκτήσει και 2 κόρες από τον πρώτο της γάμο.

το 1886... γεννιέται ένας από τους ιδρυτές του κομουνιστικού κόμματος της Κίνας, Ντονγκ Μπιγού.

το 1898... γεννιέται ο Ζου Ενλάι, πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

το 1900... δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία αποπλέουν για τη Νικαράγουα, προς καταστολή της επαναστατικής αναταραχής.

το 1904... στη Γαλλία, το Ποινικό Δικαστήριο διατάσσει τη συμπληρωματική ανάκριση μετά την αίτηση αναθεώρησης της δίκης, που καταθέτει ο Άλφρεντ Ντρέιφους.

το 1905... γεννιέται ο Γερμανός ηθοποιός και σκηνοθέτης κινηματογράφου Γκίντερ Λούντερς.

το 1905... τα ρωσικά στρατεύματα αρχίζουν να αποσύρονται από την Μούκντεν στη Μαντζουρία μετά το θάνατο 100.000 στρατιωτών σε τρεις ημέρες.

το 1907... ανοίγει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας η δεύτερη Δούμα και οι ρωσικές δυνάμεις διαλύουν 40.000 διαδηλωτές.

το 1908... γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Ρεξ Χάρισον.

το 1909... μεγάλη απεργία πραγματοποιούν οι καπνεργάτες στο Βόλο.

το 1912... οι Ιταλοί χρησιμοποιούν για πρώτη φορά πηδαλιουχούμενο αερόστατο για στρατιωτικούς σκοπούς.

το 1913... δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄.

το 1914... συγκροτείται η πρώτη αλβανική Κυβέρνηση υπό τον Τουρχάν πασά.

το 1916... ιδρύεται η ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα Ντεπορτίβο Μαγιόρκα.

το 1918... μεταφέρεται η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ένωσης από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα.

το 1919... έκρυθμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Σμύρνη, καθώς τουρκικές συμμορίες σφάζουν και λεηλατούν.

το 1920... τελευταία ημέρα του παλιού (Ιουλιανού) ημερολογίου στην Ελλάδα.

το 1921... το γλωσσικό συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στον πνευματικό και πολιτικό κόσμο της Ελλάδας.

το 1922... γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης κινηματογράφου Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Πεθαίνει το 1975 σε ηλικία 53 ετών.

το 1922... η Φίμπι Αν Όκλεϊ σπάει όλα τα ρεκόρ στην σκοποβολή γυναικών όταν πετυχαίνει 98 στους 100 στόχους.

το 1922... κάνει πρεμιέρα η πρώτη ταινία με θέμα τον Κόμη Δράκουλα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική ταινία "Νοσφεράτου-Η συμφωνία του τρόμου", σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου.

το 1924... ο Φρανκ Καρουάνα (Frank Caruana) γίνεται ο πρώτος παίκτης μπόουλινγκ, που σημειώνει 2 συνεχόμενα perfect games.

το 1929... αιματηρή σύρραξη σημειώνεται στην Ελευσίνα μεταξύ χωροφυλάκων και απεργών εργατών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν δέκα.

το 1930... δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος καταστατικός χάρτης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

το 1931... ο Ντανιέλ Σαλαμάνκα Ούρεϊ ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Βολιβίας.

το 1933... ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ ανακηρύσσει επίσημη αργία (bank holiday) κλείνοντας όλες τις τράπεζες των ΗΠΑ και παγώνοντας όλες τις συναλλαγές.

το 1933... οι Ναζί παίρνουν 44% στις εκλογές.

το 1933... στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές πλειοψηφεί το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Παναγή Τσαλδάρη με 488.545 ψήφους έναντι 483.231 ψήφων, που έλαβε ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

το 1936... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ντιν Στόκγουελ.

το 1936... γίνεται η πρώτη πτήση του μαχητικού αεροσκάφους Spitfire Type 300.

το 1939... πραγματοποιείται η παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών.

το 1940... οι Φιλανδοί, φοβούμενοι έλλειψη βοήθειας εκ μέρους των Συμμάχων, στέλνουν απεσταλμένους στη Μόσχα για ειρήνη.

το 1941... η Βρετανία διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Βουλγαρία και ετοιμάζει αεροπορική επιδρομή.

το 1942... γεννιέται ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες Μάρκες.

το 1943... αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βυθίζουν 22 ιαπωνικά πλοία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1943... πραγματοποιείται στη Βρετανία η πρώτη πτήση του μαχητικού αεροσκάφους Gloster Meteor.

το 1945... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Κολονία. Την ίδια μέρα, ο γερμανικός στρατός διατάσσει τη στρατολόγηση αγοριών, που γεννήθηκαν το 1929.

το 1946... ο Ουίνστον Τσόρτσιλ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του στο Φούλτον του Μιζούρι, και εισαγάγει στο πολιτικό λεξιλόγιο την έκφραση "σιδηρούν παραπέτασμα", που αναφέρεται στην χώρες του Ανατολικού Μπλοκ. Ο λόγος αυτός θεωρείται η αρχή του Ψυχρού Πολέμου.

το 1950... λήγει η απεργία των ανθρακωρύχων, που κρατούσε εδώ και δύο μήνες στις ΗΠΑ, μετά από συμφωνία της Κυβέρνησης με τα συνδικάτα.

το 1952... μεγάλη στρατιωτική σύσκεψη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του αρχιστράτηγου του ΝΑΤΟ, στρατηγού Αϊζενχάουερ.

το 1953... πεθαίνει ο Ρώσος συνθέτης Σεργκέι Προκόφιεφ.

το 1953... πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών στη Μόσχα από εγκεφαλική αιμορραγία ο Ιωσήφ Στάλιν.

το 1955... πεθαίνει ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Αντάνας Μέρκις, αφού είχε φυλακιστεί και απελαθεί στο Σαρατόφ της Σοβιετικής Ένωσης.

το 1956... πραγματοποιείται η πρώτη προβολή στην τηλεόραση της ταινίας Κινγκ Κονγκ.

το 1958... εκτοξεύεται ανεπιτυχώς ο Explorer 2, μέρος του αμερικανικού μη επανδρωμένου προγράμματος για την εξερεύνηση του διαστήματος Explorer.

το 1958... ιδρύεται η αυτόνομη κινεζική επαρχία Γκουανξί Ζουάνγκ.

το 1959... η ελληνική Βουλή τιμά τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, σε ειδικές συνεδριάσεις.

το 1960... απολύεται από το στρατό ο Έλβις Πρίσλεϊ.

το 1960... ο Αμερικανός Dallas Long καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στη σφαίρα με 19.38 στο Λος Άντζελες. Είναι η αρχή μίας μονομαχίας με τον συμπατριώτη του Bill Nider που στις 19/3 ρίχνει 19.45. Στις 26/3 ο Long ρίχνει 19.67 ενώ στις 2/4 ο Nider ρίχνει 19.99 στο Όστιν. Τέσσερις μήνες όμως μετά, στις 12/8 ο Nider θα σπάσει το φράγμα των 20 μέτρων στο Γουόλνατ.

το 1965... πεθαίνει ο Κινέζος πολιτικός Τσεν Τσενγκ.

το 1966... γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής Μάικλ Ίρβιν.

το 1966... συντρίβεται στο όρος Φούτζι, στην Ιαπωνία, ένα Μπόινγκ 707 της βρετανικής εταιρείας BOAC με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 124 άτομα.

το 1967... απομονώνεται για πρώτη φορά το χημικό στοιχείο Ντούμπνιουμ.

το 1968... επιτρέπονται για πρώτη φορά οι αγώνες επαγγελματικού τένις στο Γουίμπλεντον.

το 1968... ολοκληρώνεται η νέα εθνική οδός Λάρισας-Θεσσαλονίκης.

το 1969... ο Γκούσταβ Χάινεμαν εκλέγεται Πρόεδρος της Δυτικής Γερμανίας.

το 1970... γεννιέται ο μουσικός Τζον Φρουσιάντε, κιθαρίστας του συγκροτήματος "The Red Hot Chili Peppers".

το 1970... τίθεται σε ισχύ μια συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων μετά την επικύρωσή της από 43 κράτη.

το 1971... η βρετανική Κυβέρνηση προσφέρει στη Ρολς Ρόις βοήθεια 144 εκατομμυρίων δολαρίων.

το 1971... πραγματοποιείται η πρώτη ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού των Led Zeppelin, "Stairway to Heaven".

το 1972... ο Μίκης Θεοδωράκης εγκαταλείπει το ΚΚΕ.

το 1974... κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από τη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ.

το 1975... στο Κουβέιτ, εθνικοποιούνται οι πετρελαιοβιομηχανίες.

το 1978... εκτοξεύεται ο δορυφόρος Landsat 3.

το 1981... μεγάλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, σημειώνεται τα μεσάνυχτα, προκαλώντας νέο κύμα πανικού στην πρωτεύουσα, κυρίως όμως στη Χαλκίδα, τη Θήβα και τη γύρω περιοχή. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι Πλαταιές και το χωριό Καπαρέλλι.

το 1982... ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Μπελούσι πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Σάνσετ Μπούλεβαρντ, στο Χόλιγουντ.

το 1982... ο σοβιετικός δορυφόρος Venera 14 προσγειώνεται στην Αφροδίτη.

το 1983... στην Αυστραλία, ο Ρόμπερτ Χόουκ και το Εργατικό Κόμμα παίρνουν την εξουσία από τη συντηρητική κυβέρνηση, που κυβερνούσε επί οκτώ χρόνια.

το 1984... πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Ουίλιαμ Πάουελ.

το 1984... πεθαίνει ο Ιταλός βαρύτονος Τίτο Γκόμπι.

το 1990... εκλέγεται πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με 57,5%, ο Σωτήρης Πολύδωρας, έναντι 42,5%, που παίρνει ο αντίπαλος του Τάκης Παπάς.

το 1991... για ελληνικό επεκτατισμό στο Αιγαίο κάνει λόγο η Άγκυρα σε επιστολή της προς τον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας συγχρόνως τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών.

το 1991... πεθαίνει ο ποιητής Δημήτρης Χριστοδούλου, σε ηλικία 67 ετών.

το 1992... ένοπλος σκοτώνει έξι άτομα και τραυματίζει άλλα επτά στη Βέρνη της Ελβετίας.

το 1992... περισσότερα από 57 άτομα σκοτώνονται στη διάρκεια συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

το 1992... στην Κροατία, 538 ιστορικά μνημεία καταστρέφονται ή παθαίνουν σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς του γιουγκοσλαβικού στρατού.

το 1993... πέντε χρόνια μετά την τιμωρία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον αποκλείεται ισόβια από την IAAF καθώς για δεύτερη φορά βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

το 1993... σύμφωνα με την οργάνωση "Earth Watch" του ΟΗΕ, απαιτούνται 225 τρις δρχ. για να απορρυπανθεί ο πλανήτης μας.

το 1994... εξήντα πυρηνικές κεφαλές μεταφέρονται από την Ουκρανία στη Ρωσία, με σκοπό τη διάλυσή τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διάλυση του πυρηνικού οπλοστασίου της πρώην ΕΣΣΔ.

το 1994... ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί την Κυβέρνηση να μην άρει τα μέτρα κατά των Σκοπίων.

το 1994... στη Νότια Αφρική, το κόμμα των ακροδεξιών λευκών ''Λαϊκό Μέτωπο Αφρικάνερ'' αποφασίζει να μην πάρει μέρος στις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα τον επόμενο μήνα.

το 1995... σημειώνεται το χειρότερο ατύχημα στην ιστορία του America's Cup όταν ένα σκάφος 75 μέτρων από την Αυστραλία σπάει στη μέση και βυθίζεται στη θάλασσα του Σαν Ντιέγκο, αλλά τα 17 μέλη του πληρώματος σώζονται.

το 1995... στο Πακιστάν, 10 άτομα σκοτώνονται από πυρά άγνωστων οπλοφόρων στο Καράτσι, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις μουσουλμανικής γιορτής.

το 1995... το Ισραήλ προτείνει στη Συρία περιορισμένης έκτασης υποχώρηση από το Γκολάν.

το 1996... στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει νομοσχέδιο για την ενίσχυση του οικονομικού εμπάργκο στην Κούβα.

το 1997... ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ινάλ Μπατού δηλώνει ότι η Αμμόχωστος θα εποικισθεί εάν εγκατασταθούν στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι S-300.

το 1998... η NASA ανακοινώνει ότι, η ερευνητική αποστολή Clementine που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ανακάλυψε νερό στους πολικούς κρατήρες αρκετό για να συντηρήσουν μία ανθρώπινη αποικία καθώς και ένα σταθμό ανεφοδιασμού πυραύλων.

το 2000... ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους κατά την διάρκεια διεθνούς μίτινγκ στη Μόσχα με 9.750 βαθμούς. Στο ίδιο αγώνισμα ο Γιώργος Ελησσιάδης κατατάσσεται 8ος, ενώ στο δίζυγο ο Βασίλης Τσολακίδης 6ος.

το 2001... ποδοπατούνται μέχρι θανάτου 35 μουσουλμάνοι προσκυνητές κατά το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

το 2003... έρχεται στο φως της δημοσιότητας η σύλληψη και κράτηση του 25χρονου Έλληνα φοιτητή Χαράλαμπου Δουσεμετζή, από τις βρετανικές Αρχές, με την κατηγορία της κατοχής αντικειμένων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε στην προετοιμασία είτε στη διεξαγωγή τρομοκρατικής ενέργειας. Ο Δουσεμετζής φέρεται να έχει δική του ιστοσελίδα, όπου αναφέρει την επιθυμία του να γίνει μέλος της 17Ν, ενώ στο δωμάτιο του βρέθηκαν αφίσες της οργάνωσης, δύο σφραγίδες με το αστέρι και το λογότυπό της, μια προκήρυξή της και βιβλία για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Δουσεμετζής παραπέμπεται σε δίκη σε τοπικό δικαστήριο της κωμόπολης Μπίλντελντον ωστόσο, η πολιτική αγωγή στις 7 Απριλίου αποσύρει τις κατηγορίες και ο φοιτητής αφήνεται ελεύθερος.

το 2003... η Αμερικανίδα τραγουδίστρια μουσικής κάντρι Νάταλι Μάινς του συγκροτήματος Dixie Chicks προκαλεί αντιπαράθεση στις ΗΠΑ λέγοντας ότι, το συγκρότημά της ντρέπεται, που ο Πρόεδρος Μπους κατάγεται από το Τέξας.

το 2003... το περιοδικό Nature αποσύρει πολλά τεύχη του μετά την αποκάλυψη ότι, τα αποτελέσματα ερευνών του Γερμανού επιστήμονα Γιάν Χέντρικ Σον ήταν αποτέλεσμα απάτης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

bunny217

Διακεκριμένο μέλος

Η Ποιός Ξέρει??? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 40 ετών και επαγγέλεται Επιχειρηματίας. Έχει γράψει 7,025 μηνύματα.
σαν σήμερα το 2004 πέθανε η Ρένα Βλαχοπούλου:/:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bunny217

Διακεκριμένο μέλος

Η Ποιός Ξέρει??? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 40 ετών και επαγγέλεται Επιχειρηματίας. Έχει γράψει 7,025 μηνύματα.
1914 το πρώτο φανάρι που ρυθμίζει την κυκλοφορία, εγκαθίσταται στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ

1962 πέθανε η Μεριλιν Μονρόε
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Troll

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Troll αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 386 μηνύματα.
Σαν σήμερα 6 Αυγούστου 1945 ρίχτηκε η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και πολλές χιλιάδες αθώοι βρήκαν τραγικό θάνατο. :(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bunny217

Διακεκριμένο μέλος

Η Ποιός Ξέρει??? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 40 ετών και επαγγέλεται Επιχειρηματίας. Έχει γράψει 7,025 μηνύματα.
1991 Εγκαινιάζεται ο πρωτος δικτυακός τόπος, ο Τίμοθι Μπέρνερς ΛΙ ανακάλυψε το WWW

1992 H Πατουλίδου κατέκτησε το χρυσό στα 100 και αναφώνησε "Για την Ελλάδα ρε γαμώτο" ήταν και το πρώτο χρυσό στοίβου που πήραμε



1999 πέθανε η Σακελαρίου
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bunny217

Διακεκριμένο μέλος

Η Ποιός Ξέρει??? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 40 ετών και επαγγέλεται Επιχειρηματίας. Έχει γράψει 7,025 μηνύματα.
2 χρόνια πέρασαν απο τον θάνατο του Παπαμιχαήλ:/:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bunny217

Διακεκριμένο μέλος

Η Ποιός Ξέρει??? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 40 ετών και επαγγέλεται Επιχειρηματίας. Έχει γράψει 7,025 μηνύματα.
το 1969 κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην Ελλάδα η κοκα κολα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top