Πιστεύετε στον Θεό; [II]

Πιστεύετε στον Θεό;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 703)
  • Ναι

    Ψήφοι: 296 42.1%
  • Όχι

    Ψήφοι: 263 37.4%
  • Μπορεί - ίσως

    Ψήφοι: 122 17.4%
  • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ

    Ψήφοι: 22 3.1%

Deicide

Νεοφερμένος

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 45 μηνύματα.
Προς WhiteDrum:Δεν είπα ότι έζησαν πρίν τον Χριστιανισμό.Εξάλλου για μένα το π.Χ που γράφουν στην Ιστορία το ξέρω ως προ Χριστού.Έκανα ένα λάθος.Βασικά όχι στον τριαδικό Θεό αλλά πίστευαν ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη που τους εξουσιάζει.
Εσύ που πιστεύεις?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Φωτηs

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Φωτηs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 55 ετών, επαγγέλεται Έμπορος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 192 μηνύματα.
Με αμπελοσοφιεs επιστημονικα συγγραματα διαφορων διανοουμενων και συγγραφηs τηs κουλτουραs να φυγουμε οσο και να ψαχνεται τον θεο ουτε μεχρι την δευτερα παρουσια δεν προκειται να ανακαλυψεται αν υπαρχει η δεν υπαρχει. Ανοιξτε την αγια γραφη τα ματια σαs και τη καρδια σαs και εκει θα τον βρειτε σιγουρα και μην σκοτιζετε το μυαλο σαs με μαμακιεs αθεων μπουρδολογων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Deicide

Νεοφερμένος

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 45 μηνύματα.
Με αμπελοσοφιεs επιστημονικα συγγραματα διαφορων διανοουμενων και συγγραφηs τηs κουλτουραs να φυγουμε οσο και να ψαχνεται τον θεο ουτε μεχρι την δευτερα παρουσια δεν προκειται να ανακαλυψεται αν υπαρχει η δεν υπαρχει. Ανοιξτε την αγια γραφη τα ματια σαs και τη καρδια σαs και εκει θα τον βρειτε σιγουρα και μην σκοτιζετε το μυαλο σαs με μαμακιεs αθεων μπουρδολογων.

Αφού δεν πιστεύουν στον Θεό τι να τους κάνει η Αγία Γραφή?Θα είναι αμπελοφιλοσοφία για τους βιβλιοφάγους της παρέας...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
πεταχτε καμια πετρα στο γαλλιλεο οσο προλαβενετε ντε:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεσμώτης

Περιβόητο μέλος

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 4,605 μηνύματα.
Αποδέχομαι το «θεούσος» υποχρεωτικά λόγω του ότι σύμφωνα με τους διαχειριστές δεν πειράζει επειδή προσβάλεις όλους τους πιστούς του φόρουμ και όχι μόνο εμένα..


Ό,τι δηλώνεται χωρίς στοιχεία μπορεί και να απορριφθεί χωρίς στοιχεία.

Χμμ...
Αυτό τώρα που το σκέφτομαι απαντάει μια χαρούλα και στο έρωτημα του τόπικ. :D

Πάντως δεν είχα καθόλου κατα νου κάποιον απαξιωτικό ορισμό σαν τον ακόλουθο:

Θεούσα (η) ουσ. Η κολλημένη με την θρησκεία. Συνήθως είναι λιπαρή, με λευκό δέρμα, κακόσχημο σώμα, κρυφοσεξουαλική και βιτσιόζα, φορά γυαλιά, ντύνεται με άχρωμα ή μαύρα λερωμένα ρούχα, παπουτσάκι ορθοπεδικό της λαϊκής, έχει τα μαλλιά της δεμένα σε σφιχτό κότσο και είναι ετών 60 και άνω. Πάει οργανωμένες εκδρομές οπουδήποτε, μαζί με εκατό σαν κι αυτήν, χαλάνε τον κόσμο στη φλυαρία και, εννοείται, σε ματιάζουν με τη μία. Αν δεν είναι 60 ετών και άνω, είναι τριάντα περίπου, με παχιά φρύδια, πάντα άπλυτη και πάντα λιπαρή. Ίνδαλμά τους ο παπάς της ενορίας. Δεν αγαπάνε τα ζώα, ούτε τα παιδιά, ούτε (φυσικά) τον πλησίον, κι ας προσκυνάνε το ευαγγέλιο. Κοινώς, κίνδυνος θάνατος. Μόνο λίγες από δαύτες είναι πραγματικά καλοσυνάτες γυναίκες. :redface::redface:

Λίγο παρακάτω βέβαια δηλώνεις:

Δεν με πείραξε το απαξιωτικό σου ύφος διότι είμαι χριστιανός.
Από τη μία προσβάλλεσαι (εσύ και ολάκερο το φόρουμ κατά τα λεγόμενά σου από τη χρήση της λέξης θεούσος) και από την άλλη βγαίνεις νικητής της αξιοπρέπειας (;) γιατί το απαξιωτικό μου ύφος δεν μπορεί να αγγίξει την χριστιανική σου αύρα κι άρα δε σε πειράζει.
Τελικά προσβάλλεσαι ή όχι;

Οι άθεοι κατηγορούνται συχνά για βλασφημία, αλλά αυτό είναι ένα έγκλημα που δεν μπορούν να διαπράξουν. Όταν ο άθεος εξετάζει, αρνείται, ή σατιρίζει τους θεούς ή τους πιστούς του δεν ασχολείται με πρόσωπα αλλά με ιδέες. Είναι ανήμπορος να προσβάλλει τον Θεό ή τους πιστούς, γιατί δεν δέχεται την ύπαρξη κανενός τέτοιου όντος..

Αν, παρόλαυτά ενοχλεί ορισμένους ο όρος "θεούσα" τους εξουσιοδοτώ να με αποκαλούν α-θεούσο. Να πατσίσουμε πριν τη βυσσινάδα, όχι μετά. ;)

Ένας συμπλεγματικός -κατα τα ειωθότα- άνθρωπος ψαρεύει προσβολές σε αποξηραμένες λίμνες.

Αν δεν υπάρει φάκα δεν υπάρχει και τυρί.
Φέρε πίσω το τυρί, κουμ-πάρε. :P

Αν όμως σου γράψω πώς κακοποιείς την ελληνική με τη χρήση τέτοιων επιθέτων, θα έχω πρόβλημα από τη διαχείριση διότι θα σε προσβάλω !!!!!!!!!!!!

Yeah βιάζω το σώμα της νεοελληνικής με το "θεούσος".
Τα λεξικά σε διαψεύδουν όσο πατάει ο μύρμηξ.
Άρα διαβάζοντας το λήμμα, ουσιαστικά διαβάζουμε μια κακοποιημένη λέξη της καθομιλουμένης.
Και τα λεξικά κακοποιά στοιχεία; :confused:

Θεούσα (η) ουσ.: εκείνη που φανερώνει την προσκόλλησή της στους θρησκευτικούς τύπους. (σελ. 310, Τεγ.-Φυτρ.,ελευθεροτυπία)

Οπότε . . ότι πει ο Δεσμώτης !

Οκ λέω:

Ο άνθρωπος χρειάζεται έναν θεό όπως ένας σκύλος χρειάζεται μια κρέμα νυκτός κι ο eau de parfum.

Χαίρομαι που αγαπάς τη λογική για να εξερευνήσεις το ζήτημα του Θεού.

H ευαισθησία σε θέματα αποδεικτικής, χωλαίνει εμφανώς ως μεθόδου με απτά συμπεράσματα. :)
Από την άλλη η λογική μοιάζει να είναι ανεπαρκής στο θεολογικό ζήτημα.

Μερικοί ορισμοί, θα μας πείσουν:

«Ασέβεια (η) ουσ. Η δική σου αγένεια προς τη δική μου θεότητα.»
«Ευσέβεια (η) ουσ. Το πνευματικό ύφος του ανθρώπου προς το θεό και του σκύλου προς τον άνθρωπο.»
«Ευλάβεια (η) ουσ. Σεβασμός προς τον παντοδύναμο, βασισμένη πάνω στην υποτιθέμενη ομοιότητά του με τον άνθρωπο. Το γουρούνι μαθαίνει με κηρύγματα και επιστολές / πως ο θεός έχει μουσούδα και κυλιέται στις βρωμιές.»
«Προσευχή (η) ουσ. αίτημα αναστολής των νόμων της φύσης για λογαριασμό ενός κατʼιδίαν ομολογία ανάξιου αιτούντα.»
«Θρησκεία (η) ουσ. Κόρη της Ελπίδας και του Φόβου, που εξηγεί στην Αμάθεια τη φύση του Ακατάληπτου.»
«Άγιος -ία, -ιο επίθ. Ένας πεθαμένος αμαρτωλός, αναθεωρημένος και διορθωμένος.»
«Γραφές (πληθ.) ουσ. Τα αληθινά βιβλία της ιερής μας θρησκείας, σε αντίθεση με τα ψευδή και βέβηλα γραπτά στα οποία βασίζονται όλες οι άλλες θρησκείες.»
«Ευαγγελιστής (ο) ουσ. θηλ. ευαγγελίστρια Εκείνος που φέρνει καλές ειδήσεις, συγκεκριμένα (με τη θρησκευτική έννοια) τη διαβεβαίωση της δικής μας σωτηρίας και της αιώνιας καταδίκης του γείτονα.»

Δεν έχει λοιπόν άδικο, να λέει ο epote ότι άντε να αποδείξεις πως δεν υπάρχει Θεός.
Άσε που υποπίπτει σε λογική αντίφαση δηλώνοντας (o epote) πως έχει πίστη σε κάτι ανώτερο το οποίο επίσης δεν αποδεικνύεται αφού εμπίπτει στα του Θεού αν και όχι Εκκλησιαστικής προελέυσεως.
Αλλά αυτό πάει αγκαζέ και με το: απόδειξε μου κι ότι υπάρχει είτε σε συμφωνία με την λογική είτε με την ευαισθησία.

Όμως είδα να επικαλείσαι φιλοσοφικές απόψεις άθεων φιλοσόφων για τη θέση σου.
Δεν ξέρεις πως η φιλοσοφία προσδίδει στις έννοιες υποκειμενισμό ;

Ένας πρώτος αναγκαίος διαχωρισμός, με αγάπη:

Η φιλοσοφία είναι ερωτήσεις για τις οποίες μπορεί να μην βρεθούν ποτέ απαντήσεις.
Η θρησκεία είναι απαντήσεις προς τις οποίες δεν πρέπει να τίθενται ποτέ ερωτήσεις. (keyword: faith)

Βέβαια εγώ που κάνω αυτό το διαχωρισμό είμαι επίσης άθεος. Άρα μη με παίρνεις και πολύ στα σοβαρά. Just like you did with Φρίντριχ. :(

Κι ένα tip: δες τον υποκειμενισμό σαν το κουκούτσι από ένα ρόδι που για να το χαρείς θα φας κι αυτό μαζί, inevidable που λένε κι οι Γάλλοι. :whistle:

Εκεί εξάντλησες τη λογική που αναζητάς ;

Θα ακουστώ Οργουελικός, αλλά σε καιρούς γενικευμένης παραπλάνησης δίχως ίχνους λογικής, το να λες μία αντίθετη άποψη σε αναγωγή στη λογική γίνεται επαναστατική πράξη. :D

Μιας και είσαι logic victim λοιπόν, ας πάω παρακάτω:

  • Η μεγαλύτερη τραγωδία σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας ίσως να είναι ο σφετερισμός της ηθικής από τη θρησκεία. Λογικό;
  • Ο Παράδεισος, έτσι όπως συμβατικά περιγράφεται, είναι ένα μέρος τόσο μάταιο, τόσο αδιάφορο, τόσο άχρηστο, τόσο άθλιο, που κανείς δεν επιχείρησε ποτέ να περιγράψει μία ολόκληρη μέρα στον παράδεισο, παρʼ οτι αρκετοί έχουν περιγράψει μία μέρα στην ακροθαλασσιά. Λογικό;
  • «Γιατί να λαμβάνουμε συμβουλές από τον Πάπα ή τον Ιερώνυμο σχετικά με το σεξ; Αν γνωρίζουν το παραμικρό σχετικά, δεν θα έπρεπε.» :confused: Yes or no?
  • Η πιό γελοία ιδέα που ονειρεύτηκε ποτέ ο Χόμο Σάπιενς είναι ότι ο Κύριος ο Θεός της Οικουμένης, Πλάστης και Κυρίαρχος όλων των Συμπάντων, θέλει τη ζαχαρένια λατρεία των δημιουργημάτων του, μπορεί να επηρεαστεί από τις προσευχές τους, και γίνεται νευρικός όταν δεν λαμβάνει αυτή την κολακεία. Κι όμως, αυτή η παράλογη φαντασίωση, χωρίς ίχνος στοιχείου να τη στηρίζει, πληρώνει όλα τα έξοδα της παλαιότερης, μεγαλύτερης, και λιγότερο παραγωγικής βιομηχανίας σε όλη την ιστορία (Robert A. Heinlein (Ρόμπερτ Χάινλαϊν) (1907 - 1988) Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, διά στόματος Lazarus Long στο μυθιστόρημα Time Enough for Love (1973)). Λογικό;
  • Πουθενά δεν θα δεις τα τάματα όλων εκείνων που καραβοτσακίστηκαν και πνίγηκαν στη θάλασσα ίσως γιατι καλό είναι να διαβάζουμε την πρόγνωση του καιρού πριν πάρουμε την ανεμότρατα να πάμε για ψάρεμα (βλέπε Κλούνεϊ στη Καταιγίδα). Λογικό;
  • Η θεολογία, με το να εκτρέψει την προσοχή του ανθρώπου από τούτη τη ζωή σε μίαν άλλη, και με το να αποπειραθεί να πειθαναγκάσει όλους τους ανθρώπους σε μία θρησκεία, συνεχώς κηρύσσοντας ότι αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος μιζέρια αλλά ο άλλος κόσμος θα είναι πανέμορφος —ή όχι, αναλόγως— έχει εμφυσήσει στον άνθρωπο την ιδέα του φόβου, εκεί που διαφορετικά ίσως να υπήρχε μόνο ο χαρούμενος αυθορμητισμός της φύσης. Λογικό;
Αν δε φτάνουν, δε χανόμαστε. :)

Εγώ αντιθέτως έχω δώσει μια γιγαντιαία λίστα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ των οποίων και τεράστια ονόματα θετικών επιστημών, που μιλούν υπέρ της ύπαρξης του Θεού (αναζήτησε λινκ σε προηγούμενο μήνυμά μου)

Με το σκεπτικό σου που ανέπτυξες στον epote δε σημαίνουν απολύτως τίποτε καθώς είναι σχετικές οι απόψεις προς τα πρόσωπα που τις εκφράζουν και δε λένε ούτε αριθμητικά μα ούτε και ποιοτικά τίποτα.
Σεις είπατε, εγώ σας φέρνω μπρος στη θύμιση των επιχειρημάτων σας.
Και βέβαια τα επιχειρήματά σας δεν μπορούν μονομερώς να ασκούνται κατ'άλλων μα και έναντι της αντίθετης λογικής που πρεσβεύουν εναντιωματικές προς αυτά δικές σας προτάσεις και μάλιστα με μεγαλύτερες αξιώσεις. :redface:

Τι ισχύ έχουν λοιπόν η παράθεση επιστημονικών απόψεων που εκφέρονται από ένθεους; Τις ενδυναμώνει η Θεϊκή διάσταση των εκφραστών τους;
Άτοπο με βάση την καλά αναλυμένη λογική σου.

(Σχώρα με για τη μεταπήδηση από πληθυντικό σε ενικό. Το κάνω για τις εντυπώσεις...:redface:)

Κι ενώ πριν έλεγες αυτά μετά, τσουπ κάνεις το αλματάκι γράφοντας:
Ωστόσο αγαπητέ φίλε, αυτά τα δίνω για όσους θέλουν sony και καλά να τους το πουν οι ειδικοί.
Εγώ έχω μάθει να μη χειραγωγούμαι έτσι εύκολα.
Παρότι παρουίασες 5 απόψεις ενώ εγώ έχω παραθέσει ήδη 100ντάδες, δεν με ενδιαφέρει αυτή η υπεροχή.
Κολλάω αυτοκολητάκι "ο,τι θυμάσαι χαίρεσαι".
Oύτε sony, ούτε philips ούτε toshiba.

Ας συμβολίσουμε με "χ" το γεγονός ότι δε χειραγωγείσαι εύκολα.
Με "y" το ότι κάποιοι χειραγωγούνται εύκολα.
Με "z" την παράθεση των λεγομένων των "ειδικών".

Έχουμε δεδομένο από τα λεγόμενα σου, όμως πως όποιος παραθέτει λεγόμενα ειδικών, χειραγωγείται εύκολα.
Μαθηματικά αυτό εκφράζεται: y = z

Μα με δεδομένο, επίσης ότι κι εσύ έκανες παράθεση με γιγαντιαία λίστα μάλιστα τότε και χ = z

<=> x = y. Άτοπον.

Κάτι δε πάει καλά, χώμα μου...:worry:

Για αρχή θα σου δείξω ότι δεν ξέρεις γιατί ΔΕΝ υπάρχει Θεός.
Και για να το καταλάβεις κι εσύ, γράψε μου 2-3 σοβαρές ενδείξεις Λογικής που έχεις και που υποστηρίζουν την άποψη ότι ΔΕΝ υπάρχει Θεός.

1. Θέμα γούστου (αισθητικής): όλοι τείνουν να πιστεύουν αυτό που ποθούν, από λαχείο μέχρι διαβατήριο για τον παράδεισο· στον οποίο, από περιγραφές, δεν βλέπω τίποτα ιδιαίτερα ελκυστικό.
2. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να πιστεύουμε ότι ο ίδιος Θεός που μας έδωσε τις αισθήσεις, το λογισμό, και τη νοημοσύνη θέλησε να εγκαταλείψουμε τη χρήση τους, δίνοντάς μας με κάποια άλλα μέσα τις πληροφορίες που θα μπορούσαμε να λάβουμε μέσω αυτών.
3. Oι λέξεις “πιστεύω” και “πίστη” έχουν διάφορες έννοιες (π.χ., «πιστεύω στο θεό», «πιστεύω στην ειρήνη» και «πιστεύω ότι θα βρέξει σήμερα» είναι τρεις διαφορετικές χρήσεις της ίδιας λέξης). Δεύτερον, είναι άλλο πράγμα η όποια πίστη ως στάση και άλλο το αντικείμενό της.

Στον άνθρωπο υπάρχει διάθεση για πίστη (αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους -βιολογικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς και πρακτικούς- που δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε ή να αναλύσουμε τώρα). Ένα παιδί δεν έχει από την αρχή λογική και κριτική ικανότητα. Στην αρχή έχει, δεν μπορεί παρά να έχει, και χρειάζεται να έχει, πίστη στο ότι η μάνα του δρα για το καλό του. Και μέχρι να αρχίσει να εισπράττει αντικρουόμενες πληροφορίες και να συνειδητοποιήσει τι συνεπάγεται αυτό, είναι φυσικό να πιστεύει ό,τι του πουν, γιατί αρχικά δουλειά του είναι να απορροφά.

Αλλά και εμείς ως ενήλικες δεν παύουμε να ενεργούμε και με πίστη. Πιστεύουμε π.χ. ότι κάτι που μας μετέφερε ένας καλός φίλος μάλλον θα αληθεύει, και δεν απαιτούμε διασταύρωση από τρεις ανεξάρτητους αυτόπτες μάρτυρες.
Πιστεύουμε ότι το αυτοκίνητό μας θα λειτουργήσει σωστά για το ταξίδι, και δεν κάνουμε έλεγχο όλων των συστημάτων του πριν ξεκινήσουμε.
Πιστεύουμε ότι το φάρμακο που μας γράφει ο γιατρός θα μας κάνει καλό, και δεν το δοκιμάζουμε σε τρεις γάτες πριν το πάρουμε εμείς. Κτλ κτλ.
Όλα αυτά, όμως, είναι πίστη με την έννοια της εμπιστοσύνης σε κάτι υπαρκτό, δοκιμασμένο και αξιόπιστο (προσοχή στη λέξη) - αλλά και με επίγνωση του ότι δεν αποκλείεται να διαψευστούμε. Σε αντίθεση δηλαδή με τα θρησκευτικά πιστεύω, στα οποία εμφανίζεται το καταπληκτικό οξύμωρο να είναι ταυτόχρονα τόσο αβάσιμα όσο και ακλόνητα.
4.Περίεργο πράγμα… κάθε πίστη σε οιονδήποτε θεό υπόσχεται έναν παράδεισο ο οποίος θα είναι εντελώς μη-κατοικίσιμος για οποιονδήποτε με πολιτισμένο γούστο.
5. Είναι μία απίστευτη απάτη, αν το σκεφτείς, το να πιστεύεις κάτι τώρα με αντάλλαγμα τη ζωή μετά το θάνατο. Ακόμα και οι εταιρείες, με όλα τα συστήματα ανταμοιβών, δεν προσπαθούν να το κάνουν μεταθανάτιο.




Νομίζω ότι η συγκεκριμένη θρησκεία λέει στους πιστούς της ότι όταν πεθάνουν θα φάνε πολύ πιλάφι,αφού αναφέρεται σε φτωχούς.

Σπυρωτό ή απ'το κοινό;

κακη επιροη: το πρακτικο αναλογο που δινεις δεν ειναι σωστο.

Δεν *ηξερες* οτι θα ριξει τα cd ΥΠΕΘΕΤΕΣ οτι θα ριξει τα cd. Aν για παραδειγμα εκεινη την ωρα καποιος χτυπουσε το κουδουνι και ο μποπιρας σου τρομαζε δεν θα τα εριχνε. Οποτε θα ειχες κανει λαθος.

Ο θεος στερειται αυτης της ιδιοτητας. Δεν ΥΠΟΘΕΤΕΙ τι θα κανουμε και μας αφηνει να το κανουμε ΞΕΡΕΙ τι θα κανουμε και δεν μπορει (η δεν θελει) καν να το αλαξει.

Το επιχειρημα αυτο τιθεται και αλλιος βεβαια:

Ο θεος ειναι παντογνωστης (omniscient).
Αρα ξερει τις ιδιες του τις μελοντικες σκεψεις και πραξεις εκ των προτερων.
----------------
Συνεπως δεν εχει ελευθερη βουληση.

Ο θεος ειτε ειναι παντογνωστης και περιορισμενος απο την ιδια του την παντογνωσια ειτε δεν ειναι παντωγνωστης και εχει ελευθερη βουληση.

=====

Ολα αυτα τα παραδοξα εμπιπτουν στο παραδοξο του ρασελ περι απολυτων. Παραδειγμα:

Μπορει ο θεος να φτιαξει μια πετρα που δεν μπορει να σηκωσει?

Εννοειται πως αυτα τα "παραδοξα" δεν εχουν σοβαρο αντιλογο απο τους θεολογους. Κατα βαση τα αγνοουν επιδεικτικα καλυπτομενοι κατω απο το πεπλο της...βασικα οχι δεν θα πω τι χρησημοποιουν για να κουκουλωσουν τα προβληματα ειναι δουλεια των πιστων να ξερουν πως να αντιλεξουν στα παραδοξα αυτα.

Αλλα suffice to say οτι ο αντιλογος ειναι επιφανιακος.

Το μονο επιχειρημα υπερ του θεου ειναι το οντολογικο που και αυτο επισις δεν αντεχει σε μια πιο ενδελεχη εξεταση.

Από τα καλύτερα ποστ που διάβασα στο θέμα...

Παρα παρα παρα παρα πολύ σωστή επισήμανση για το συσχετισμό υπόθεσης/ γνώσης.

Γκεντελικό burning, οσμίζομαι..:)

Και πως ξερουμε οτι ο θεος αντεχει την εξεταση του ιπταμενου σπαγκετι?

ΟΡΙΖΩ οτι το ιπταμενο σπαγκετι ειναι ισχυροτερο απο τον χριστιαννικο θεο. Αποδειξε με λαθος...

Έχεις ένα θέμα με τα ιπτάμενα μακαρόνια πάντως.

Πως σχετίζονται τα ουράνια λαζάνια με τον Θεό; Θυμίζει spiderman vs. superman
Είναι ένα αγωνιώδες ερώτημα κι αυτό....:D:D


Αλλά ποιος μας λέει ότι απλά εκείνο που δεν αντέχει "έναντι" του Θεού, είναι αυτή καθεαυτή η ανθρώπινη "ενδελεχή εξέταση";

ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος

@ ε-ποτέ,

"Αρνούμαι να αποδείξω ότι υπάρχω", λέει ο Θεός, "γιατί η απόδειξη εναντιώνεται στην πίστη, και χωρίς πίστη δεν είμαι τίποτα". :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fandago

Διακεκριμένο μέλος

Ο Ә□⌂щяңš αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,876 μηνύματα.
Μια μικρή λεπτομέρεια στο παραπάνω , θα πρέπει να αναθεωρήσεις αναφορικά με το θεϊσμό και την σχέση με την θρησκεία. Θεϊσμός υφίσταται χωρίς την θρησκεία.
Μάλλον άλλος δεν προσέχει τις λεπτομέρειες:
Η θρησκεία δεν υφίσταται χωρίς θεϊσμό και ο θεϊσμός δεν είναι αισθητός χωρίς την θρησκεία.
Δεν είπα λοιπόν ότι δεν υφίσταται. Αλλά όπως είπα, από το ένα θέμα πάμε στο άλλο. Ο λόγος που τα είπα αυτά ήταν γιατί μου είπες ότι οι έννοιες δεν σχετίζονται και εγώ σου έδειξα ότι σχετίζονται, αλλά εσύ προτίμησες να κάνεις ατυχή διόρθωση. :)
Αυτό λοιπόν σημείωσα, ότι αρχικά ξεκινήσαμε από ένα σχόλιο που έκανα σε λόγια σου, για να καταλήξουμε εδώ. Και πίστεψε με, δεν το πάμε μαζί. Για του λόγου το αληθές η "συζήτηση" μας πήγε κάπως έτσι:
Παπαφλέσσας: Με απασχόλησαν στο παρελθόν περισσότερο οι αθειστές , αποψή μου ειναι οτι τελικά πρέπει να παίζει ένα είδος μοναχικότητας, κάποια δυσθιμικής ίσως καταβολής, μιας κραυγής μάλλον για τον συρμό της προσοχής
fandago: Ίσα ίσα που ένας θεϊστής, δημιουργεί κάτι από το τίποτα συν τοις άλλοις για να μην νιώθει μόνος. Μάλιστα, με την προσευχή σε αυτόν, αναζητά και την προσοχή του.
IreneGr: Για αυτό και πάντα όταν προσεύχεται κάποιος,προσεύχεται για την οικογένειά του,τον κόσμο όλο και ύστερα για τον εαυτό του.
fandago: Μα δεν εστιάζω σε αυτό, αλλά στο ότι η έννοια της προσευχής είναι ουσιαστικά η αναζήτηση της προσοχής του Θεού, είτε είναι για δικά μας θέματα είτε όχι. Αυτό το σχολίασα πάνω στο συμπέρασμα του χρήστη Παπαφλέσσας στο ότι οι αθεϊστές αναζητούν την προσοχή.
Παπαφλέσσας: Οι αθεϊστές που εκδηλώνουν μια στοιχειώδη εμμονή, έχει διαφορά δεν νομίζεις;
fandago: Οποιοσδήποτε εκδηλώνει εμμονή με κάτι είναι κατακριτέος. Απλά ακόμα και στατιστικάνα το δεις, πόσοι θεϊστές έχουν εμμονή με την θρησκεία τους και πόσοι αθεϊστές με την ΜΗ θρησκεία τους;
Παπαφλέσσας: Θειστής δεν σημαίνει απαραίτητα και θρήσκος. Κολλάει και με την παραπάνω παράθεση που σου κάνω. Από την άλλη υπάρχουν λιγότεροι λες αθειστές που είναι ΜΗ κολημένοι με την κοσμοθεωρία τους; Πραγματικά είναι ανησυχητικό αυτό που λές.
fandago: Καταρχάς δεν είδα κανέναν αθεϊστή να προσπαθεί να επιβάλει οτιδήποτε. Αντίθετα τόσα χρόνια με θρησκευτικούς πολέμους, εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους. Ακόμα και τώρα με τα θρησκευτικά που διδάσκονται τα παιδιά και τους καθηγητές που τα διδάσκουν, βλέπω αρκετούς να προσπαθούν να τους επιβάλλουν να είναι χριστιανοί. Αλλά δεν νομίζω ότι η συζήτηση ξεκίνησε από εκεί.
Παπαφλέσσας: Έχω την εντύπωση οτι συγχέεις την έννοιες θρησκεία , θεϊσμός , αθεϊσμός και αυτό δεν φαίνεται μόνο στην παραπάνω παράθεση αλλά σε όλη την εξέλιξη του διαλόγου μας. Τίποτα από αυτά τα τρία δεν συνδέονται επαγωγικά μεταξύ τους, όπως επίσης δεν βρίσκεται σε ακολουθία ο φανατισμός , η διδασκαλεία μια θρησκείας και η επιβολή. Ενα κουβάρι.
fandago: Ο αθεϊσμός είναι το αντίθετο του θεϊσμού (εξού και το στερητικό α), είναι σαφές νομίζω. Η θρησκεία δεν υφίσταται χωρίς θεϊσμό και ο θεϊσμός δεν είναι αισθητός χωρίς την θρησκεία. Ποια ακριβώς έννοια δεν σχετίζεται με κάποια άλλη;
Παπαφλέσσας: Μια μικρή λεπτομέρεια στο παραπάνω , θα πρέπει να αναθεωρήσεις αναφορικά με το θεϊσμό και την σχέση με την θρησκεία. Θεϊσμός υφίσταται χωρίς την θρησκεία.
Ουσιαστικά δηλαδή με πήγες από το σχόλιο που έκανα, στο ότι οι αθεϊστές εκδηλώνουν εμμονές, ότι ο θεϊστής δεν είναι απαραίτητα και θρήσκος, ότι αθεϊσμός, θεϊσμός και θρησκεία δεν συνδέονται και ότι ο θεϊσμός υφίσταται χωρίς τη θρησκεία. Πράγματα άσχετα δηλαδή με το αρχικό μου σχόλιο. Το ότι εσύ πιανόσουν από λόγια μου για να πεις κάτι άλλο, δεν σημαίνει ότι το πηγαίναμε μαζί :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Obscura

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Obscura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,515 μηνύματα.
Ανοιξτε την αγια γραφη τα ματια σαs και τη καρδια σαs και εκει θα τον βρειτε σιγουρα και μην σκοτιζετε το μυαλο σαs με μαμακιεs αθεων μπουρδολογων.

Αφού δεν πιστεύουν στον Θεό τι να τους κάνει η Αγία Γραφή?Θα είναι αμπελοφιλοσοφία για τους βιβλιοφάγους της παρέας...

Δεύτερος τραγικός ευτελισμός, τώρα του ίδιου του κλάδου της φιλοσοφίας, της σκέψης, της νόησης, της αμφισβήτησης, της προσωπικής καλλιέργειας. Σκεφτήκατε ποτέ ότι ένας αληθινός θεός θα κατανοούσε απόλυτα τη δυσκολία μας να πιστέψουμε σ'Αυτόν;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Resident Evil

Διακεκριμένο μέλος

Η Resident Evil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 7,959 μηνύματα.
Με αμπελοσοφιεs επιστημονικα συγγραματα διαφορων διανοουμενων και συγγραφηs τηs κουλτουραs να φυγουμε οσο και να ψαχνεται τον θεο ουτε μεχρι την δευτερα παρουσια δεν προκειται να ανακαλυψεται αν υπαρχει η δεν υπαρχει. Ανοιξτε την αγια γραφη τα ματια σαs και τη καρδια σαs και εκει θα τον βρειτε σιγουρα και μην σκοτιζετε το μυαλο σαs με μαμακιεs αθεων μπουρδολογων.

Φαντάζομαι ότι αφού έχεις ανοίξει ο ίδιος την Αγία Γραφή, θα γνωρίζεις ότι οι 4 ευαγγελιστές δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν ούτε για το γενεαλογικό δέντρο του Ιησού, ότι σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο ίδιος ο Θεός "τύφλωσε" τον Ιούδα και τον "ανάγκασε" να προδόσει (για να ολοκληρωθεί η προφητεία και μετά επιπροσθέτως τον τιμώρησε(!)), ότι μέσα από τις παραβολή των γεωργών δέχεται ως απολύτως "νορμάλ" ο αφέντης να σκοτώνει του γεωργούς, ότι με βάση την παραβολή της συκιάς, ο Θεός (στο πρόσωπο του Υιού) τιμωρεί όσους δεν του κάνουν τα χατήρια (κατακαίει τη συκιά που δεν έκανε σύκα Μάρτη μήνα(!)) και διάφορα άλλα "ενδιαφέροντα".

Συγγνώμη για την παρέμβαση, συνεχίστε. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Κοίτα αδερφέ,λογικό είναι να υπάρχουν αμφιβολίες για τον Θεό αλλά εάν πιστεύεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στον Θεό τέτοιες αμφιβολίες δεν έχουν θέση...
Mαλλον με "πραγματικα" εννοεις "τυφλα". Παρολο που και κατα το βιβλίο, μας συμβουλευει να ερευναμε...

Με αμπελοσοφιεs επιστημονικα συγγραματα διαφορων διανοουμενων και συγγραφηs τηs κουλτουραs να φυγουμε οσο και να ψαχνεται τον θεο ουτε μεχρι την δευτερα παρουσια δεν προκειται να ανακαλυψεται αν υπαρχει η δεν υπαρχει. Ανοιξτε την αγια γραφη τα ματια σαs και τη καρδια σαs και εκει θα τον βρειτε σιγουρα και μην σκοτιζετε το μυαλο σαs με μαμακιεs αθεων μπουρδολογων.
Για να αγνοησει καποιος ολες τις επιστημες και να υοθετησει τυφλα μονο ενα βιβλιο αμφιβολου προελευσεως, σημαινει οτι ειναι ηδη τυφλα πιστος,οπότε...Ασε που αν ανοιξεις τη βιβλο θα δεις απαραδεκτα πραγματα μεσα..

"Αρνούμαι να αποδείξω ότι υπάρχω", λέει ο Θεός, "γιατί η απόδειξη εναντιώνεται στην πίστη, και χωρίς πίστη δεν είμαι τίποτα". :)
Γιατι να εχει αναγκη πιστεως απο πολυ κατωτερα οντα, για να ειναι "κατι" ;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Φωτηs

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Φωτηs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 55 ετών, επαγγέλεται Έμπορος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 192 μηνύματα.
Οbscyra για ποιο ευτελισμο μιλαs: του να μπορειs δηλαδη να αντιλαμβανεσαι κατι που ο αλλοs δεν μπορει ευκολα να κατανοηση: ειναι αυτο ευτελισμοs:και ποιοs σου ειπε οτι οποιοs πιστευη στο θεο ανηκει στο κλαδο τηs αμφισβητησηs, Να αμφισβητηση ποιον: αυτον που ακομα δεν μπορει να δωση μια σαφη απαντηση αν πιστευη η οχι: Και τι σημενη οτι εναs αληθινοs θεοs θα κατανοουσε απολυτα τη δυσκολια να πιστεψουμε σε αυτον, οτι ειναι αλλοθι αυτο τωρα για οτι κακο πραττουμε τωρα και στο μελλον: Εγω ξερω κοριτσι μου και εισαι και φοιτητρια και σου ευχομαι καλη επιτυχια στιs σπουδεs σου οτι αυτο η το εχειs η δεν το εχειs η πιστευηs η δεν πιστευηs ολα τα αλλα ειναι εκ του πονηρου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
και ναι η αθεια ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με υψηλοτερο IQ και μορφοτικο επιπεδο...Oσο πιο μορφομενος και εξυπνος ειναι καποιος τοσο λιγοτερο θρησκος ειναι.

Αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Δεν ξέρω κατά πόσον οι άθεοι είναι περισσότεροι από τους ένθεους μεταξύ των "μορφωμένων", σίγουρα όμως η πλειοψηφία των αθέων βρίσκεται μέσα σε αυτήν την κατηγορία. Η εξήγηση αυτού του φαινομένου δεν νομίζω πάντως πως θα με κολάκευε αν ήμουν άθεος. Πρόκειται για μια κλασική επίδειξη του τρόπου που η δυτική κουλτούρα αντιμετωπίζει τη μόρφωση. Είναι μια διαδικασία ενίσχυσης του "Εαυτού-Εγώ" μας, η οποία τείνει σταθερά να παραγνωρίζει ότι ακόμη κι αν κάποιος μπορούσε να κρατήσει μέσα στην κούτρα του όλες τις γνώσεις που έχει ποτέ αποκτήσει όλη η ανθρωπότητα, θα κατείχε ένα ποσοστό της πραγματικής Αλήθειας, συγκρινόμενο μόνο με τα ποσοστά αραίωσης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.
Μέσα στο παραφουσκωμένο από την (παρά) μόρφωση Εγώ μας, δεν είναι δυνατόν να καταστεί νοητό οτιδήποτε ανώτερο από τον Κύριο της Αβύσσου, τη φωνή που ουρλιάζει ανατριχιαστικά, μέσα στα μαύρα σκοτάδια του αισθητού μας σύμπαντος: "Εγώ είμαι Εγώ". Αντίθετα, είναι η κατάλληλη πλατφόρμα για να στηρίξει τον "Ιδιωτικό μονοθεϊσμό του καταναλωτισμού", σύμφωνα με τον Κωστή Παπαγιώργη. Οι αμόρφωτοι έχουν ανάγκη να λατρεύουν ένα Θεό-Δυνάστη, ο οποίος παίρνει τελικά και την ευθύνη της ύπαρξής τους ("now I wanna be your dog"). Οι μορφωμένοι έχουν ανάγκη από αντικείμενα στα οποία οι ίδιοι εμφυσούν πνοή, δίνουν αιτία και υπόσταση ("now I wanna be your God") κι απολαμβάνουν την απόδοση τιμών προς το Εγώ, που αγαπάει το λιβάνι όσο ο διάολος το μισεί.

Η διαφορά έγκειται μόνο στην αντίστροφη ανάγνωση της λέξης God-dog, όπως πολύ απλά μπορούμε ν' αντιληφθούμε.

Η προσωπική μου παρατήρηση είναι πως οι πλέον μορφωμένοι όλων, όπως ο Σωκράτης ή ο Άλιστερ Κρόουλυ, φτάνουν σωστά ν' απορρίψουν τη θρησκεία ως παιδαριώδη παραμυθία της εγγενούς μας άγνοιας, ωστόσο όταν φτάνουν να καταστούν αληθινά σοφοί, όταν δηλαδή συνειδητοποιούν ότι "ουδέν οίδαν", φτάνουν ν' αντιληφθούν την αντανάκλαση της υπερβατικής Νόησης, η οποία κατά πολλούς φιλοσόφους και κατά τις εσωτερικές διδασκαλίες αποκαλείται "Το Θείον".

Ο Sir James Jeans το συνόψισε σ' ένα αξιοσημείωτο απόσπασμα των Rede Lectures του:
"Η φυσική πλευρά της επιστήμης συμφωνεί σ' ένα μεγάλο βαθμό και σχεδόν ομόφωνα ότι ο χείμαρρος της γνώσης κατευθύνεται σήμερα προς μια μη μηχανική αλήθεια. Το σύμπαν αρχίζει να φαίνεται περισσότερο ως μια μεγάλη σκέψη, παρά σαν μια μεγάλη μηχανή".

Αυτή η "Μεγάλη Σκέψη" βρίσκεται πίσω από τα φαινόμενα. Το Καλό και το Κακό, σύμφωνα με τον Άλιστερ Κρόουλυ δεν είναι παρά φαινόμενα του Σύμπαντος και δεν αποτελούν συνεπώς κριτήρια κατανόησης και πολύ περισσότερο επιχειρήματα απόρριψης της έννοιας του Θείου. Ο κόσμος των φαινομένων, σύμφωνα με την ίδια φιλοσοφική θεώρηση, είναι πλασματικός, συνεπώς και η αντίληψή μας περί καλού και κακού. Τα επιχειρήματα των αθέων, καταρρίπτουν θαυμάσια το θεό-μαριονέττα των χριστιανών, εβραίων, μουσουλμάνων κλπ. Δεν μπορούν όμως ν' αγγίξουν τη φύση της Θεότητας, όπως έχει διαφανεί και από την παρούσα συζήτηση.

Υπάρχουν πολλές θρησκείες,αιρέσεις και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις οι οποίες μιλάνε για την μεταθανάτια λύτρωση.Αν εξαιρέσεις τ'ότι ο Χριστιανισμός είναι η μόνη θρησκεία η οποία έχει κάποιους αγίους της ζωντανούς,έχουν μαρτυρήσει οι πιστοί της και έχουν γίνει θαύματα ε τότε είναι μια τεράστια πατάτα.Αν τα ισοπεδώσουμε όλα τότε και δεν πιστεύουμε πουθενά είμαστε ένα άχρηστο κουφάρι χωρίς λόγο ύπαρξης...

Παραδόξως, οι Γνωστικές θρησκείες έχουν πολύ περισσότερους μάρτυρες στις τάξεις τους, όλοι σφαγμένοι από τους χριστιανούς, οπαδούς της...Αγάπης (για την εξουσία φαντάζομαι). Δεν υπάρχει τίποτε πιο ισοπεδωτικό για την πνευματικότητα από τη θρησκευτική πίστη.

...Τζίζας, γουατ ε ρεβελέσιον! Μιλιούνια αρχαία κείμενα περίμεναν τη μέρα που θα τους διαψεύσουν.. Πραγματικά πιο πολύ θα πίστευα ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης από αυτό που έγραψες (αυτό με τα έντονα γράμματα). Επειδή είναι και αργά, αλλιώς θα έγραφα κατεβατό, θα πω 2-3 πραγματάκια..

1.Οι "αρχαίοι" κατ εσέ πρέπει να έζησαν μετά τη γέννηση του Χριστού, γιατί αλλιώς περί ποιας τριάδας ακριβώς ομιλούμε;

Η τριαδικότητα εμφανίζεται στις διδασκαλίες του Ερμή του Τρισμέγιστου, σε κείμενα κατά πολύ αρχαιότερα από την ιστορική (εν μέσω ισχυρών αμφισβητήσεων) τοποθέτηση του Ιησού Χριστού. Αυτό έχει απεικονιστεί γλαφυρά στην Ελληνική, αλλά και στην Εβραϊκη Καββάλα, με την Ουράνια Τριάδα, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του Δένδρου της Ζωής. Κέτερ (Στέμμα), Χόχμα (Σοφία), Μπίνα (Κατανόηση) στο Εβραϊκό, Αρχή, Σοφία, Νόησις στο Ελληνικό, είναι οι σεφίρες (σφαίρες) που αποτελούν την Τριάδα αυτή. Υπάρχει πλήρης εννοιολογική αντιστοιχία με το "Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα" των χριστιανών, οι οποίοι δεν προσέφεραν ούτε ένα πρωτότυπο φιλοσοφικά στοιχείο.
Ακόμη, ο Πλάτων μιλούσε για το "Θείον", με τρόπο που άφηνε το δωδεκάθεο εκτεθειμένο ως ένα αλληγορικό παραμύθι που απλώς επεξηγούσε τις εκδηλώσεις της θεότητας.

Ο Άγιος Βασίλης ή καλύτερα ο Santa Claus, είναι αρχετυπική μορφή, συνδεόμενη με τον Ερημίτη, και ως τέτοια φυσικά υπάρχει, ίσως περισσότερο από εσένα κι από εμένα...

Διάφορα πράγματα που πίστευα ακράδαντα τόσα χρόνια καταρρίπτοναι συνεχώς...Τίποτα δεν έχει μείνει σταθερό πλέον

Ο Άλιστερ Κρόυλυ λέει γι' αυτό, πως το μόνο σταθερό πράγμα στο σύμπαν, είναι η αλλαγή. "Η αλλαγή είναι σταθερότητα, η σταθερότητα είναι αλλαγή", δηλώνει ως πόρισμά του από την παραπάνω ιδέα. Η εξελικτική βιολογία συμφωνεί πλήρως με τούτη τη δήλωση, όπως και ο μέγας Ηράκλειτος κατά την αρχαιότητα.

Αρχική Δημοσίευση από Δεσμώτης:
«Προσευχή (η) ουσ. αίτημα αναστολής των νόμων της φύσης για λογαριασμό ενός κατʼιδίαν ομολογία ανάξιου αιτούντα.»

Η ανταπόκριση του Σύμπαντος στην προσευχή ενός νοήμονος όντος, η φυσική δηλαδή αλληλεπίδραση της Υπέρτατης Νόησης με την ανθρώπινη, αποτελεί νόμο του, όσο και ο νόμος της βαρύτητας. Ο Νόμος δεν ορίζεται ως αυτό που γνωρίζεις εσύ.

Αρχική Δημοσίευση από Δεσμώτης:
Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να πιστεύουμε ότι ο ίδιος Θεός που μας έδωσε τις αισθήσεις, το λογισμό, και τη νοημοσύνη θέλησε να εγκαταλείψουμε τη χρήση τους, δίνοντάς μας με κάποια άλλα μέσα τις πληροφορίες που θα μπορούσαμε να λάβουμε μέσω αυτών.

Με την ίδια λογική, ο Θεός μας έδωσε την διαίσθηση, την ενόραση, τη φαντασία, τη δυνατότητα υπερβατικής σκέψης, το διαλογισμό και τη Σιγή, ώστε να αντλήσουμε τις πληροφορίες που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να πάρουμε από τις αισθήσεις και το λογισμό. Είναι κι αυτά βασικές εκφάνσεις της Νόησης, γιατί τα υποτιμάς έναντι μιας λογικής που καταρρέει μόλις προσπαθήσει να υπερβεί τον εαυτό της; Ο "παράδεισος" της αιτιοκρατίας και της λογικής ανάλυσης είναι πολύ πιο βαρετός από αυτόν των χριστιανών και πολύ πιο ξενέρωτος από αυτόν των μωαμεθανών, που αν μη τι άλλο και σπυρωτό πιλαφάκι έχει και ωραία γκομενάκια, για να διασκεδάσουν τη ματαιότητα, την αδιαφορία, την αχρηστία και την αθλιότητα που βρίσκεις σε τέτοιους παραδείσους. Στον παράδεισο της λογικής θα κάνεις αιώνια παρέα με τον Καρτέσιο και τον Αριστοτέλη κι αυτό, πίστεψέ με, it's no fun...

Αρχική Δημοσίευση από foundalis.com:
απλούστατα, ο Θεός αποκαλύπτεται με κάποιον φυσικό τρόπο· για παράδειγμα, ανακαλύπτουμε πως όταν κοιτάζουμε το Γαλαξία-μας από μια ορισμένη οπτική γωνία (έξω από το Γαλαξία), βλέπουμε οτι μια ομάδα άστρων σχηματίζει τη λέξη «ΥΠΑΡΧΩ» (σε σκέτα ελληνικά!)

Πιστεύω πως στην πραγματικότητα το έχει γράψει ο Καζαντζίδης. Πάντα το έλεγα πως είναι Θεός!!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Web developer. Έχει γράψει 15,891 μηνύματα.
Χάος, διαφωνώ ότι ο λόγος είναι πώς η μόρφωση ενισχύει το Εγώ. Πιθανόν να είναι κι αυτό ένα αίτιο, αλλά πιστεύω ότι ο κυριότερος λόγος είναι ότι όσο πιο μορφωμένος είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα αμφισβητεί διάφορες κοινές παραδοχές. Ειδικά σε θετικούς επιστήμονες, αν δεν έχεις μάθει να αμφισβητείς, δεν μπορείς να είσαι καλός στη δουλειά σου! Οπότε αναπόφευκτα αυτό επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της ζωής του ατόμου.
Η αθεΐα πάντα ξεκινά από την αμφισβήτηση. Από τους 100 ανθρώπους που θα αμφισβητήσουν τα θρησκευτικά πιστεύω που τους έχει περάσει η κοινωνία, ένα πχ 30% θα καταλήξει άθεο. Από τους 100 ανθρώπους που δεν θα αμφισβητήσουν ποτέ τίποτα, κανείς δεν θα γίνει άθεος.

Και όντως, είχα διαβάσει παλιότερα ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 33% των επιστημόνων είναι άθεοι (μην με βάλετε να την ψάξω τώρα πλιζ, προτιμώ να την αμφισβητήσετε :P).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
ο κυριότερος λόγος είναι ότι όσο πιο μορφωμένος είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα αμφισβητεί διάφορες κοινές παραδοχές
Ο αθεϊσμός είναι τόσο κοινότοπος ως παραδοχή, ώστε πράγματι όσο πιο μορφωμένος είναι κανείς, τόσο περισσότερο τείνει να τον αμφισβητεί. Πολύ συχνά η αθεϊστική σκέψη δεν είναι προϊόν επεξεργασίας κι αμφισβήτησης, αλλά άκριτης αποδοχής μιας ιδέας που απλά υποστηρίζει την ανωτερότητα του εαυτού, όπως επιτάσσει η δυτική κουλτούρα. Δεν μιλώ για τον αγνωστικισμό εδώ, παρεμπιπτόντως.

Με πολύ απλά λόγια, η αποδοχή του Θείου απαιτεί προηγουμένως την αμφισβήτηση του Εαυτού, πράγμα που ο μέσος μορφωμένος αδυνατεί να κάνει. Δεν λέω ότι όλοι οι άθεοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, επεξηγώ απλά το γεγονός που μας παρέθεσε ο έποτε, ότι ανάμεσα στους μορφωμένους οι άθεοι είναι περισσότεροι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kalypso

Περιβόητο μέλος

Η lily allen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Μηχανολόγος μηχανικός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Πιθανόν να είναι κι αυτό ένα αίτιο, αλλά πιστεύω ότι ο κυριότερος λόγος είναι ότι όσο πιο μορφωμένος είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα αμφισβητεί διάφορες κοινές παραδοχές. Ειδικά σε θετικούς επιστήμονες, αν δεν έχεις μάθει να αμφισβητείς, δεν μπορείς να είσαι καλός στη δουλειά σου! Οπότε αναπόφευκτα αυτό επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της ζωής του ατόμου.

Δεν βάζω κουόουτ με το όνομά της Λίας, για να μην παρεξηγούμαι, απλά απομονώνω τη φράση. :) Και απλά θέλω να πω πως δεν θα το έθετα έτσι...
Όσο πιο μορφωμένος είναι κάποιος, απλά μπαίνει συχνότερα στη διαδικασία να σκέφτεται από την αρχή τα πράγματα και για τον εαυτό του. Δεν θα το έλεγα να αμφισβητεί- γιατί το αμφισβητεί συνεπάγεται ότι δεν εμπιστεύεται τις κοινές παραδοχές, ενώ στην πραγματικότητα αυτό ξεκινά από δική του ανάγκη να ξανανακαλύψει το ο,τιδήποτε.
Δεν θα αμφισβητήσω τον καθηγητή μου αν μου πει ότι το όριο (τι αίσχος :X ) μιας συνάρτησης είναι το τάδε, αλλά μια δεύτερη ματιά θα τη ρίξω. Όχι επειδή πιστεύω ή ξέρω ή είμαι σίγουρη ότι έχει λάθος, αλλά επειδή θέλω να το δω και μόνη μου.

Μη αναγκαία ίσως παρατήρηση, μα ήθελα να το διευκρινίσω...

Από κει και περα- είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν. Δεν θα έλεγα ότι είμαι πολύ της εκκλησίας ή της νηστείας ή των διαφόρων πεποιθήσεων που περνάνε από γενιά σε γενιά -μερικές από τις οποίες βρίσκω ιδιαίτερα τραβηγμένες- και η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μία φάση που δεν ήμουν σίγουρη για το τι ακριβώς πιστεύω... Το περίεργο όμως είναι ότι όσο περισσότερο μορφώνομαι, όσο περισσότερο πηγαίνω μπροστά στη ζωή μου, τόσο περισσότερο νιώθω πως πιστεύω. Ίσως να φταίει και η οικογένειά μου γι αυτό - είχα πιάσει παλιότερα να διαβάσω ένα βιβλίο που έλεγε τα περί θρησκείας κάπως διαφορετικά και η μαμά μου φρίκαρε και έβαλε κόσμο να αρχίσει να μου λέει ότι αυτά είναι αιρετικά και δεν ξέρω τι :D- αλλά πιστεύω ότι απλά κάθισα και το σκέφτηκα από μόνη μου και κατέληξα σε αυτό.
Δεν θα ήθελα να κρίνω κανέναν, μα για τα δικά μου δεδομένα η αθεϊα είναι λίγο ...κάπως. Σαν εύκολη λύση μου φαίνεται- δεν βρήκαμε απόδειξη για κάτι, οπότε δεν υπάρχει. Δεν αναφέρομαι σε κανέναν, απλά σας λέω πώς το έχω εγώ στο μυαλό μου και σαφώς μπορείτε να μου πείτε κι εσείς το αντίστοιχο... :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Web developer. Έχει γράψει 15,891 μηνύματα.
Ο αθεϊσμός είναι τόσο κοινότοπος ως παραδοχή, ώστε πράγματι όσο πιο μορφωμένος είναι κανείς, τόσο περισσότερο τείνει να τον αμφισβητεί. Πολύ συχνά η αθεϊστική σκέψη δεν είναι προϊόν επεξεργασίας κι αμφισβήτησης, αλλά άκριτης αποδοχής μιας ιδέας που απλά υποστηρίζει την ανωτερότητα του εαυτού, όπως επιτάσσει η δυτική κουλτούρα. Δεν μιλώ για τον αγνωστικισμό εδώ, παρεμπιπτόντως.

Με πολύ απλά λόγια, η αποδοχή του Θείου απαιτεί προηγουμένως την αμφισβήτηση του Εαυτού, πράγμα που ο μέσος μορφωμένος αδυνατεί να κάνει. Δεν λέω ότι όλοι οι άθεοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, επεξηγώ απλά το γεγονός που μας παρέθεσε ο έποτε, ότι ανάμεσα στους μορφωμένους οι άθεοι είναι περισσότεροι.
Ο αθεϊσμός μπορεί να είναι κοινότοπος ως παραδοχή, αλλά ούτε κατά διάνοια τόσο όσο οι περισσότερες θρησκείες. Δεν ξέρω πολλά παιδάκια να τα μεγαλώνουν με την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει θεός, αλλά ξέρω πάααααρα πολλά που να τα μεγαλώνουν λέγοντας τους ότι ο Χριστιανισμός/Μωαμεθανισμός/Βουδισμός/[insert random religion here] είναι η μόνη αλήθεια. Και ακόμα και αυτά που τα μεγαλώνουν με την πεποίθηση ότι υπάρχει καλός θεούλης απλά, χωρίς κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, είναι πολύ περισσότερα.

Όταν λοιπόν αυτά τα παιδάκια ενηλικιωθούν, για πόσα ο αθεισμός θα είναι αμφισβήτηση και για πόσα παραδοχή που πρέπει να αμφισβητήσουν;

Χάος, προκειμένου να υποστηρίξεις τα πιστεύω σου κάνεις ότι δεν βλέπεις γύρω σου ώρες ώρες...

ΥΓ: Καλυψώ δεν σου έβαλα εγώ αρνητική.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kalypso

Περιβόητο μέλος

Η lily allen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Μηχανολόγος μηχανικός και μας γράφει απο Μονακό (Ευρώπη). Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
ΥΓ: Καλυψώ δεν σου έβαλα εγώ αρνητική.

Δεν με ενοχλεί παιδί μου... Η άποψή μου είναι και νιώθω καλά που την εξέφρασα- με ή χωρίς αρνητική :)

πς. σορρυ για το οφ τόπικ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Deicide

Νεοφερμένος

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 45 μηνύματα.
Δεύτερος τραγικός ευτελισμός, τώρα του ίδιου του κλάδου της φιλοσοφίας, της σκέψης, της νόησης, της αμφισβήτησης, της προσωπικής καλλιέργειας. Σκεφτήκατε ποτέ ότι ένας αληθινός θεός θα κατανοούσε απόλυτα τη δυσκολία μας να πιστέψουμε σ'Αυτόν;

Όχι δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμα,ευχαριστούμε για την επισήμανση και την επόμενη φορά γράψε και συ τις απόψεις σου και μην γράφεις πόσες φορές ευτελώ τον Βουδισμό(εδώ είναι Ελλάδα όχι Ινδία,έχουμε άλλες θρησκείες)

Mαλλον με "πραγματικα" εννοεις "τυφλα". Παρολο που και κατα το βιβλίο, μας συμβουλευει να ερευναμε...

Για να αγνοησει καποιος ολες τις επιστημες και να υοθετησει τυφλα μονο ενα βιβλιο αμφιβολου προελευσεως, σημαινει οτι ειναι ηδη τυφλα πιστος,οπότε...Ασε που αν ανοιξεις τη βιβλο θα δεις απαραδεκτα πραγματα μεσα..

Γιατι να εχει αναγκη πιστεως απο πολυ κατωτερα οντα, για να ειναι "κατι" ;

Όχι τυφλά,το μόνο που οδηγάει είναι στον φανατισμό...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

WhiteDrum

Διάσημο μέλος

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,786 μηνύματα.
δηλαδη να αντιλαμβανεσαι κατι που ο αλλοs δεν μπορει ευκολα να κατανοηση

δηλαδή θεωρείς τους άθεους και τους άθρησκους ανόητους;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Φωτηs

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Φωτηs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 55 ετών, επαγγέλεται Έμπορος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 192 μηνύματα.

Resident Evil

Διακεκριμένο μέλος

Η Resident Evil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 7,959 μηνύματα.
Διευκρίνηση για το ποστ #1018:

Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω αν υπάρχει Θεός ή όχι [είμαι ένας από τους 3 που έχουν δώσει απάντηση "δεν ξέρω" στο πολλ].

Το να ψάχνουμε να "βρούμε" αν υπάρχει Θεός μέσα σε κείμενα όπως η Αγία Γραφή [δλδ, σε κείμενα που κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να ονομάσουν ιερά τον 3ο μ.Χ αιώνα] ή άλλα αντίστοιχα (άλλων θρησκειών) μου φαίνεται τόσο λογικό όσο το να ανέβω στην ταράτσα 8οροφης πολυκατοικίας και να πέσω στο κενό χωρίς να έχω τη διάθεση να αυτοκτονήσω.

Σε απλά ελληνικά, δηλώνω άθρησκη. Για το άθεη... το ψάχνω ακόμα :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top