Τέχνη, επιστήμη και τεχνολογία, στην υπηρεσία της ευτυχίας

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
O Jonathan Harris συλλέγει προσωπικές ιστορίες από το internet και η επιστήμη τις αναλύει

Το πάθος του Jonathan Harris, καλλιτέχνη και ειδήμονα της πληροφορικής, είναι η συλλογή ιστοριών. Εφαρμόζει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες στο internet δημιουργώντας εφαρμογές (Universe, Whale Hunt κ.α.) που συλλέγουν τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουν οι απανταχού χρήστες και τα παρουσιάζουν με ειδικό και ξεχωριστό τρόπο.

Το 1997 παρουσίασε στο TED την διαδικτυακή του εφαρμογή με τίτλο We Feel Fine, η οποία καταγράφει φράσεις από τα blogs όλου του κόσμου που ξεκινούν κυρίως με την φράση «αισθάνομαι...» (I feel).


(προς το παρόν, μπορείτε να δείτε την ομιλία μόνο με Αγγλικούς υπότιτλους)​


Διαβάζουμε σχετικά από το in.gr:
Η παρακολούθηση εστιάζεται στην καταγραφή και αξιολόγηση συγκεκριμένων λέξεων και εκφράσεων (στην αγγλική γλώσσα προς το παρόν) που είναι αντιπροσωπευτικές για το συναισθηματικό περιεχόμενο των γραφομένων και την ψυχική διάθεση αυτών που τα γράφουν και τα διακινούν στο διαδίκτυο. Κάθε λέξη και φράση βαθμολογείται σε μια κλίμακα από το 1 ως το 9 (π.χ. «παράδεισος» 8,72, «ματαιότητα» 4,30, «αυτοκτονία» 1,25 κλπ.). Όσο πιο μεγάλο το σκορ, τόσο πιο μεγάλη είναι η ψυχική ευφορία και η ευτυχία.

Βέβαια, το αποτέλεσμα που προκύπτει, έχει νόημα μόνο για ένα μεγάλο αριθμό δεδομένων (λέξεων) και αντικατοπτρίζει όχι την ευτυχία μεμονωμένων ατόμων, αλλά μεγάλων πληθυσμών (μιας πόλης, μιας χώρας ή και όλης της Γης), ιδίως σε συγκεκριμένες περιόδους όπου συμβαίνει κάτι χαρακτηριστικό.



Σήμερα οι επιστήμονες, Peter Dodds και Chris Danforth, από το Vermont, μελετούν τα δεδομένα που συλλέγονται από το We Feel Fine και εξάγουν συμπεράσματα για τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων στις Αγγλόφωνες (για την ώρα) περιοχές του πλανήτη μας. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Happiness Studies:


Για παράδειγμα, το «ηδονόμετρο» κατέγραψε ότι η εκλογή του Ομπάμα στις ΗΠΑ πέρυσι το Νοέμβριο ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα των Αμερικανών εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον μια από τις πιο δυστυχισμένες μέρες - και όχι μόνο στην Αμερική.

Μια άλλη βασική διαπίστωση του «ηδονόμετρου» είναι ότι οι έφηβοι και γενικότερα οι νέοι είναι εκείνοι που εμφανίζουν κατά μέσο όρο το μικρότερο βαθμό ικανοποίησης και ευτυχίας στη ζωή τους (5,5). Μετά οι άνθρωποι σταδιακά γίνονται όλο και πιο ευτυχισμένοι, ώσπου, όταν αρχίζουν να γερνάνε, η ευτυχία τους μειώνεται ξανά.

Συνολικά, διαπιστώνεται επίσης ότι το αίσθημα ευτυχίας που διαπερνά τη «μπλογκόσφαιρα», έχει αυξηθεί κατά 4% περίπου από το 2005 μέχρι σήμερα. Τα Χριστούγεννα και η Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι οι κατ' εξοχήν μέρες του χρόνου (με 6 στην κλίμακα), όπου η διάχυτη ευτυχία στην κοινωνία φθάνει στο αποκορύφωμά της. Ανδρες και γυναίκες έχουν περίπου ίδιο «σκορ» ευτυχίας, με ελαφρώς μεγαλύτερο των γυναικών (5,91 έναντι 5,89 των ανδρών).


Jonathan Harris (προσωπική ιστοσελίδα)
Universe
Whale hunt
Δοκιμάστε το WeFeelFine

TEDlink
2η ομιλία στο TED
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Όπως συμβαίνει με το παραπάνω, στην ιστοσελίδα: https://www.longestpoemintheworld.com/ συλλέγονται αυτόματα ομοιοκατάληκτες φράσεις που έχουν δημοσιευτεί στο tweeter και παρουσιάζονται με τη μορφή ποιήματος.
Ο δημιουργός της σελίδας, ελπίζει να φτιάξει το μεγαλύτερο ποίημα στον κόσμο...

Σας μεταφέρω ένα δείγμα:

I'm in tears already and it hasn't even started yet
I had a dream I shaved my beard and I was really upset.
Need to study my face off and teach myself geography!!!!
Getting ready for a day of music and photography
Any hoo train and meditation are the next stage....
People need to learn how to grow up and act their age
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top